Zadejte ručně název první kapitoly. Manuál. Rozhraní pro program ETABS

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zadejte ručně název první kapitoly. Manuál. Rozhraní pro program ETABS"

Transkript

1 Zadejte ručně název první kapitoly Manuál Rozhraní pro program ETABS

2 Všechny informace uvedené v tomto dokumentu mohou být změněny bez předchozího upozornění. Žádnou část tohoto dokumentu není dovoleno reprodukovat, uložit do databáze nebo systému pro načítání ani publikovat, a to v žádné podobě a žádným způsobem, elektronicky, mechanicky, tiskem, fotografickou cestou, na mikrofilmu ani jinými prostředky bez předchozího písemného souhlasu vydavatele. Firma Scia nezodpovídá za žádné přímé ani nepřímé škody vzniklé v důsledku nepřesností v dokumentaci nebo softwaru. Copyright 2008 Scia Group nv. Všechna práva vyhrazena.

3 Zadejte ručně název první kapitoly Obsah O rozhraní pro program ETABS... 4 Soubor e2k... 5 Import... 6 Postup Export Postup... 15

4 O rozhraní pro program ETABS K čemu a jak se používá? Důvodů, proč použít rozhraní mezi programy Scia Engineer a ETABS, může být mnoho. Někteří uživatelé například budou potřebovat použít zakřivené prvky, jiní budou chtít pracovat s posudky oceli pro halu. Další pak mohou požadovat možnost rozsáhlejšího přizpůsobení prostředí. To vše můžeme uživatelům poskytnout. Často však mohou mít také více projektů ve formátu ETABS, o které jistě nebudou chtít při přechodu na jiný software přijít. Právě z toho důvodu bylo vyvinuto rozhraní pro komunikaci s programem ETABS. Uživatel může importovat projekt do programu Scia Engineer a dokončit v něm svou práci. Rozhraní v současné době neumožňuje import veškerých dat, v dalších verzích programu Scia Engineer však bude jeho vývoj pokračovat. K čemu se lépe hodí program Scia Engineer? Tento program má následující přednosti: - zakřivené pruty, - zakřivené stěny, - mnoho možností při vytváření skořepin, - lepší zobrazení konstrukcí, - různé typy výsledků, - více možností vyztužení betonových konstrukcí, - více možností posuzování (ocel, beton...), - ocelové přípoje apod., - více typů podpor liniové, plošné..., - proměnné zatížení desek, - volná zatížení, - proměnná tloušťka plošných objektů a podoblastí, - náběhy a nosníky s proměnným průřezem.

5 Zadejte ručně název první kapitoly Soubor e2k Výměna dat mezi programy ETABS a Scia Engineer probíhá prostřednictvím souboru e2k. Tento typ souboru lze vytvořit a také zpětně načíst ve standardní verzi programu ETABS. Program Scia Engineer nabízí možnost importu a exportu souborů tohoto typu standardními příkazy Soubor > Import a Soubor > Export.

6 Import Tato kapitola popisuje data, která se načítají při importu souboru e2k. Postup importu souboru e2k do programu Scia Engineer najdete na konci kapitoly. Data o projektu Název Pole názvu je vyplněno hodnotou názvu modelu, určenou v souboru e2k. Autor Pole autora je vyplněno hodnotou názvu společnosti, určenou v souboru e2k. Popis Pole Popis obsahuje údaj o verzi programu ETABS, z níž byl soubor e2k exportován. Jednotky - Jednotky se vypočítávají v souladu s jednotkami programu Scia Engineer a celá struktura je importována v základních jednotkách (kn/m). Uzly - Názvy uzlů se generují během importu. Nosníky a sloupy - Nosníky se importují jako prutové prvky typu nosník. - Sloupy se importují jako prutové prvky typu sloup. - Svorníky se importují jako prutové prvky typu nosník.

7 Zadejte ručně název první kapitoly - Jednorozměrné prvky s profilem žádný se importují jako prutové prvky s velmi malým průřezem a vkládají se do speciální vrstvy s názvem NullBeam, která je označena příznakem Pouze CAD. To znamená, že při výpočtech nejsou brány v úvahu. - Vlastnosti: systém prvků, typ, průřez Průřezy - Převodní tabulka průřezů (s programem Scia Engineer se dodává výchozí tabulka a uživatelé mohou vytvořit vlastní tabulku pomocí nástrojů dodávaných s modulem plugin Tekla) - Geometrické profily (obdélníkové a kruhové tvary). - Je-li profil v programu ETABS definován jako řez s automatickým výběrem, při importu se jako profil prvku bere v úvahu první položka ze seznamu řezů s automatickým výběrem. Stěny a desky - Stěny se importují jako plošné prvky typu stěna. - Desky, mostovky a pažení se importují jako plošné prvky typu deska. - Rampy se importují jako plošné prvky typu deska. - Dvourozměrné prvky s profilem žádný se importují jako velmi tenké plošné prvky vložené do speciální vrstvy s názvem NullSlab a označené příznakem Pouze CAD. Při výpočtech nejsou brány v úvahu. - Otvory - Vlastnosti: tloušťka, materiál, typ Materiály - Uživatel definuje během importu převodní tabulku. Na obrazovce se v průběhu importu objeví dialogové okno pro definování převodu materiálů:

8 - Vlevo se nachází seznam všech materiálů definovaných v importovaném souboru e2k. Vpravo je umístěn seznam materiálů programu Scia Engineer, které uživatel přiřadí k jednotlivým materiálům ze souboru ETABS. - Klikněte na tlačítko [Vyberte rovnocenný materiál]. Zobrazí se nové dialogové okno se seznamem materiálů programu Scia Engineer pro vybraný kód.

9 Zadejte ručně název první kapitoly - V horní části dialogového okna se nachází výběrová položka, kde můžete vybrat typ materiálů, například ocel nebo beton či další materiály. - Vyberte materiál, s nímž chcete pracovat, a potvrďte jej klávesou [OK]. - Po definování všech materiálů bude zpřístupněno tlačítko [OK] v dialogovém okně Rovnocenný materiál a uživatel bude moci pokračovat v importu. Podpory - Program ETABS pracuje pouze s bodovými podporami, které lze importovat do programu Scia Engineer. - Každá zábrana (Fx, Fy, Fx, Mx, My, Mz) je správně importována jako tuhá nebo volná. Pružiny a pružné podpory nejsou podporovány. Klouby - Uvolněné nosníky z programu ETABS jsou do programu Scia Engineer importovány jako klouby. V mnoha případech bude nezbytné tyto klouby v programu Scia Engineer upravit, protože jejich princip v programu Scia Engineer se liší od definice uvolněných prvků v programu ETABS. - Klouby na okrajích plošných prvků nejsou podporovány. Zatížení - Bodové zatížení v bodě Podporovány jsou síly Fx, Fy, Fz a momenty Mx, My, Mz v globální i lokální soustavě souřadnic. Do programu Scia Engineer jsou importovány jako nativní síly v uzlu. - Bodová (opakovaná) zatížení nosníku Podporovány jsou síly i momenty v globální nebo lokální soustavě souřadnic.

10 Opakovaná zatížení jsou importována jako několik samostatných bodových sil působících na nosník. Nelze je importovat jako nativní opakované síly programu Scia Engineer. - Spojitá zatížení prutu Podporovány jsou síly i momenty s konstantním i lichoběžníkovým rozložením v globální nebo lokální soustavě souřadnic. Zatížení s lichoběžníkovým rozložením se importuje jako více spojitých zatížení. Každá část lichoběžníkového zatížení se v programu Scia Engineer chová jako nezávislé zatížení. - Plošné zatížení na plochách Program ETABS pracuje pouze s konstantním plošným zatížením, jehož import do programu Scia Engineer je podporován. - Teplota Bodové teplotní zatížení není importováno, protože program Scia Engineer neobsahuje implementaci bodové teploty. Spojité teplotní zatížení se importuje jen u prutových prvků. Plošné teplotní zatížení se importuje jen u plošných prvků. - Zatížení (s výjimkou teplotního) prutových nosníků bez profilu se importuje jako volné bodové nebo spojité zatížení s výběrem. Výběr obsahuje pouze nejbližší prvek. - Zatížení (s výjimkou teplotního) ploch bez profilu se importuje jako volné plošné zatížení s výběrem. Výběr obsahuje pouze nejbližší prvek. - Zatěžovací stavy Všechny statické lineární zatěžovací stavy jsou do programu Scia Engineer importovány včetně názvu, typu akce a typu zatížení. - Kombinace zatížení Všechny lineární kombinace se importují spolu se seznamy zatěžovacích stavů. Postup 1. Spusťte funkci Soubor > Import > Soubor ETABS. 2. Otevře se dialogové okno Otevřít soubor. 3. Vyberte soubor e2k, který chcete importovat. 4. Potvrďte tlačítkem [Otevřít]. 5. Zobrazí se dialogové okno Normy v projektu.

11 Zadejte ručně název první kapitoly 6. Vyberte normu a potvrďte tlačítkem [Zavřít]. 7. Otevře se dialogové okno Import ze souboru ETABS. V tomto okně je uvedena verze programu ETABS, z níž byl soubor e2k exportován. Uživatel může vybrat požadovanou uživatelem definovanou tabulku mapování průřezů nebo ponechat výchozí tabulku dodávanou s programem Scia Engineer. 8. Klikněte na tlačítko [Import]. 9. Zobrazí se dialogové okno pro definování převodu materiálů. 10. Definujte materiály a potvrďte tlačítkem [OK]. 11. Probíhá import. V případě rozsáhlých konstrukcí může trvat delší dobu. 12. Zobrazí se protokol.

12 13. Konstrukce je importována.

13 Zadejte ručně název první kapitoly Export Patra a čárový rastr - Během exportu jsou vygenerována základní patra a čárový rastr. Do souboru e2k se z programu Scia Engineering neexportují žádná patra ani čárový rastr. Jednotky - Konstrukce se vždy exportuje v základních jednotkách (kn/m). Materiály - Do exportovaného souboru jsou správně zapsány všechny materiály. Průřezy - Pro export průřezů se používá výchozí (nebo uživatelská) převodní tabulka. Jedná se o tutéž tabulku, která se používá pro import. Pruty - Přímé Je podporován pouze export přímých prvků bez náběhů, vlastních tvarů, otvorů apod. Polygonové prvky jsou exportovány jako více prvků. V úvahu se berou vlastnosti prvků, jako je úhel, profil, materiál, systém prvků a typ prvku. Sloupy a nosníky jsou exportovány jako sloupy a nosníky, jiné typy se do souboru e2k exportují jako svorníky. - Zakřivené Export zakřivených prvků není podporován. Všechny zakřivené prvky budou exportovány jako přímé. Plochy - Rovinné Podporovány jsou pouze rovinné prvky s rovnými okraji a otvory, s konstantní tloušťkou a bez podoblastí. V úvahu se berou vlastnosti prvků, jako je materiál a typ prvku. K exportovaným typům prvků patří pouze stěna a deska. Má-li rovinný prvek zakřivený okraj, je tento okraj exportován pomocí úseček. - Skořepiny Export skořepin není podporován. Do souboru e2k je lze exportovat pouze jako rovinné prvky. Podpory - Bodové v uzlu Je podporován pouze export bodových podpor v uzlech s tuhými nebo volnými zábranami. Podpory definované s pružnou tuhostí jsou exportovány jako volné. - Ostatní Export bodových podpor nosníku nebo interního uzlu, liniových podpor nosníku a okrajových a plošných podpor plošných prvků není podporován. Do souboru e2k nebudou exportována žádná data. Klouby - Klouby na nosnících jsou do souboru e2k exportovány jako uvolněné nosníky. - Klouby na okrajích plošných prvků nejsou podporovány. Zatížení - Bodové v uzlu

14 Podporován je export bodových sil Fx, Fy, Fz a momentů Mx, My, Mz v uzlu v globální i lokální soustavě souřadnic do souboru e2k. Bodové síly působící ve vnitřních uzlech nejsou podporovány. - Bodové na prutu Podporovány jsou síly i momenty v globální nebo lokální soustavě souřadnic. Opakované síly jsou exportovány jako několik bodových sil působících na nosník. - Volné bodové Volné bodové síly a momenty nejsou podporovány. - Liniové na prutu Podporován je export sil i momentů s konstantním i lichoběžníkovým rozložením v globální nebo lokální soustavě souřadnic. - Liniové na hraně Liniové síly na okrajích plošných prvků nejsou podporovány. - Volné liniové Volné liniové síly nejsou podporovány. - Povrch Export do programu Scia Engineer je podporován pouze u rovnoměrně rozložených plošných zatížení. - Volné plošné Volné plošné zatížení není podporováno. - Teplota Jsou podporována pouze konstantní teplotní zatížení plošných a prutových prvků. Je-li teplotní zatížení definováno jako proměnná, do souboru e2k je exportováno jako konstanta s nejvyšší hodnotou delta z+. - Zatěžovací stavy Všechny zatěžovací stavy jsou do souboru e2k exportovány s příslušným typem akce a typem zatížení. - Kombinace zatížení Všechny lineární kombinace zatížení jsou do souboru e2k exportovány se seznamem zatěžovacích stavů.

15 Zadejte ručně název první kapitoly Postup 1. Spusťte funkci Soubor > Export > Soubor ETABS. 2. Otevře se dialogové okno [Uložit jako]. 3. Zadejte název exportovaného souboru e2k. 4. Potvrďte tlačítkem [Uložit]. 5. Otevře se dialogové okno exportu. V něm je možné vybrat podporovanou verzi formátu ETABS, do nějž má být soubor e2k exportován. Uživatel může vybrat tabulku mapování průřezů nebo ponechat výchozí tabulku dodávanou s programem Scia Engineer.

16 6. Stiskněte tlačítko [Export]. 7. Proběhne export. 8. Zobrazí se protokol. 9. Konstrukce byla exportována do souboru e2k.

Všechny informace v tomto dokumentu se mohou změnit bez předchozího upozornění. Tato příručka ani žádná její část nesmí být bez předchozího písemného

Všechny informace v tomto dokumentu se mohou změnit bez předchozího upozornění. Tato příručka ani žádná její část nesmí být bez předchozího písemného Manuál IFC 2x3 Všechny informace v tomto dokumentu se mohou změnit bez předchozího upozornění. Tato příručka ani žádná její část nesmí být bez předchozího písemného souhlasu vydavatele reprodukována, uložena

Více

Postup zadávání základové desky a její interakce s podložím v programu SCIA

Postup zadávání základové desky a její interakce s podložím v programu SCIA Postup zadávání základové desky a její interakce s podložím v programu SCIA Tloušťka desky h s = 0,4 m. Sloupy 0,6 x 0,6m. Zatížení: rohové sloupy N 1 = 800 kn krajní sloupy N 2 = 1200 kn střední sloupy

Více

SCIA.ESA PT. Export a import souborů DWG a DXF

SCIA.ESA PT. Export a import souborů DWG a DXF SCIA.ESA PT Export a import souborů DWG a DXF VÍTEJTE 5 EXPORT DWG A DXF 6 Export z grafického okna programu...6 Export z Galerie obrázků...8 Export z Galerie výkresů...9 IMPORT DWG A DXF 10 Import do

Více

Betonové konstrukce II - BL09. Studijní podklady. Příručka na vytvoření matematického modelu lokálně podepřené desky pomocí programu Scia Engineer

Betonové konstrukce II - BL09. Studijní podklady. Příručka na vytvoření matematického modelu lokálně podepřené desky pomocí programu Scia Engineer CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Betonové konstrukce II - BL09 Studijní podklady Příručka na vytvoření matematického modelu lokálně podepřené

Více

Manuál. 2D čárový rastr

Manuál. 2D čárový rastr Manuál 2D čárový rastr 1 Vydání: Scia Engineer 2010.0 Informace uvedené v tomto dokumentu mohou být změněny bez předchozího upozornění. Tento dokument ani žádná jeho část nesmí být bez výslovného písemného

Více

Obsah. 1. Obecná vylepšení Úpravy Prvky Zatížení Výpočet Posudky a výsledky Dokument...

Obsah. 1. Obecná vylepšení Úpravy Prvky Zatížení Výpočet Posudky a výsledky Dokument... Novinky 2/2016 Obsah 1. Obecná vylepšení...3 2. Úpravy...7 3. Prvky...9 4. Zatížení... 11 5. Výpočet...4 6. Posudky a výsledky...5 7. Dokument...8 2 1. Obecná vylepšení Nové možnosti otáčení modelu, zobrazení

Více

BO009 KOVOVÉ MOSTY 1 NÁVOD NA VÝPOČET VNITŘNÍCH SIL NA PODÉLNÝCH VÝZTUHÁCH ORTOTROPNÍ MOSTOVKY. AUTOR: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D.

BO009 KOVOVÉ MOSTY 1 NÁVOD NA VÝPOČET VNITŘNÍCH SIL NA PODÉLNÝCH VÝZTUHÁCH ORTOTROPNÍ MOSTOVKY. AUTOR: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D. BO009 KOVOVÉ MOSTY 1 NÁVOD NA VÝPOČET VNITŘNÍCH SIL NA PODÉLNÝCH VÝZTUHÁCH ORTOTROPNÍ MOSTOVKY AUTOR: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D. Obsah Stanovení pérové konstanty poddajné podpory... - 3-1.1 Princip stanovení

Více

Tutorial Pohyblivá zatížení

Tutorial Pohyblivá zatížení Tutorial Pohyblivá zatížení 2 The information contained in this document is subject to modification without prior notice. No part of this document may be reproduced, transmitted or stored in a data retrieval

Více

STRUČNÝ NÁVOD PRO POUŽÍVÁNÍ PROGRAMU SCIA ENGINEER (RÁMOVÉ KONSTRUKCE)

STRUČNÝ NÁVOD PRO POUŽÍVÁNÍ PROGRAMU SCIA ENGINEER (RÁMOVÉ KONSTRUKCE) STRUČNÝ NÁVOD PRO POUŽÍVÁNÍ PROGRAMU SCIA ENGINEER 2012.0 (RÁMOVÉ KONSTRUKCE) http://www.scia-online.com/ STUDENTSKÁ VERZE PROGRAMU SCIA ENGINEER 2012.0 http://www.scia-campus.com/ STAŽENÍ STUDENTSKÉ VERZE

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Kontakty 3 Úvod do hmot 4 Typy hmot 5. Zadání nové hmoty 7. Oprava existující hmoty 10. Skupiny hmot 11. Kombinace skupin hmot 14

Kontakty 3 Úvod do hmot 4 Typy hmot 5. Zadání nové hmoty 7. Oprava existující hmoty 10. Skupiny hmot 11. Kombinace skupin hmot 14 Hmoty Manuál Kontakty 3 Úvod do hmot 4 Typy hmot 5 Bodová hmota 5 Liniová hmota 5 Surface mass 6 Zadání nové hmoty 7 Zadání nové bodové hmoty do uzlu 7 Zadání nové bodové hmoty na prutu 7 Zadání nové liniové

Více

SCIA.ESA PT. Galerie obrázků

SCIA.ESA PT. Galerie obrázků SCIA.ESA PT Galerie obrázků 2 VÍTEJTE 5 SPRÁVCE GALERIE OBRÁZKŮ 6 Otevření Galerie obrázků...6 Vložení obrázku z okna do galerie...7 Průvodce tvorbou obrázků...7 Řezy rovinami čárového rastru (generované

Více

Formulář NÚV v programu PPP4

Formulář NÚV v programu PPP4 1. Nastavení programu PPP4 Formulář NÚV v programu PPP4 V programu je nutné nastavit: 1. cestu k programu Form Filler 602 (tento program musí mít každý uživatel nainstalován na svém počítači) 2. cestu

Více

Popis. Manuál Klávesové zkratky a příkazy - 1 -

Popis. Manuál Klávesové zkratky a příkazy - 1 - Popis Manuál Klávesové zkratky a příkazy - 1 - Obsah: Popis... 3 Používání příkazů... 4 Pokryté funkcionality příkazy... 7-2 - Popis Popis Příkaz: Příkazem je míněn řetězec znaků použitých pro chod různých

Více

RFEM 5 RSTAB 8. Novinky. Dlubal Software. Strana. Obsah. Version: 5.05.0029 / 8.05.0029. Nové přídavné moduly. Hlavní programy.

RFEM 5 RSTAB 8. Novinky. Dlubal Software. Strana. Obsah. Version: 5.05.0029 / 8.05.0029. Nové přídavné moduly. Hlavní programy. Dlubal Software Obsah Strana 1 Nové přídavné moduly Hlavní programy 3 Přídavné moduly 3 Novinky RFEM 5 & RSTAB 8 Version: 5.05.009 / 8.05.009 (C) www.gbi-statik.de Dlubal Software s.r.o. Statické a dynamické

Více

CAD Decor 2.0.5.9 - novinky

CAD Decor 2.0.5.9 - novinky CAD Decor 2.0.5.9 - novinky 3D plocha 3D plochami je definován tvar všech prvků vložených do výkresu. Když některý komplexní prvek (deska, stěna, zařizovací předmět apod.) ve výkresu rozložíte nástrojem

Více

Uživatelská příručka pro ředitele škol

Uživatelská příručka pro ředitele škol Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání Uživatelská příručka pro ředitele škol Název souboru: Modul IDM - Uživatelská příručka pro ředitele škol V2.doc Strana 1 Obsah 1 Úvod... 3 2 Přihlášení

Více

Manuál. Fáze výstavby, předpětí, TDA

Manuál. Fáze výstavby, předpětí, TDA Manuál Fáze výstavby, předpětí, TDA Fáze výstavby, předpětí a TDA Obsah Zadání geometrie a ostatních dat... 23 Nastavení parametrů... 23 Vytvoření projektu s fázemi výstavby... 25 Nastavení fází výstavby...

Více

SCIA.ESA PT. Příručka pro snadné začátky se SCIA.ESA PT

SCIA.ESA PT. Příručka pro snadné začátky se SCIA.ESA PT SCIA.ESA PT Příručka pro snadné začátky se SCIA.ESA PT 2 VÍTEJTE... 6 PŘÍKLAD 1... 7 Cíl... 7 Spuštění programu... 7 Vytvoření a uložení projektu... 7 Vytvoření... 7 Uložení a otevření uloženého projektu...

Více

PŘENOS DAT MEZI ESA PT A CAD PROGRAMY (ALLPLAN)

PŘENOS DAT MEZI ESA PT A CAD PROGRAMY (ALLPLAN) PŘENOS DAT MEZI ESA PT A CAD PROGRAMY (ALLPLAN) Ing. Martin Novák, CSc. SCIA CZ, s.r.o, Thákurova 3, 160 00 Praha www.scia.cz 1 ÚVOD Kompatibilita systému ESA PT s programy z oblasti CAD je jednou z dlouhodobých

Více

Příklad generátor fází výstavby a TDA mikro

Příklad generátor fází výstavby a TDA mikro SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

Co je nového v GRAITEC Advance PowerPack 2016 SP1

Co je nového v GRAITEC Advance PowerPack 2016 SP1 Advance PowerPack 2016 SP1 Tento dokument popisuje vylepšení v produktu Advance PowerPack 2016 Service Pack 1. Poznámka: Může docházet k chybám při používání příkazů Advance PowerPack příkazů, pokud jste

Více

CZ.1.07/2.2.00/ )

CZ.1.07/2.2.00/ ) Metody geoinženýrstv enýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičen ení č.. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF)

Více

Advance Design 2019 / SP1

Advance Design 2019 / SP1 Advance Design 2019 / SP1 Aktualizace Service Pack 1 k produktu Advance Design 2019 přináší řadu nových funkcí, vylepšení a oprav, které jsou shrnuty v tomto dokumentu. NOVÉ MOŽNOSTI A VYLEPŠENÍ 1: NOVÁ

Více

Posouzení mikropilotového základu

Posouzení mikropilotového základu Inženýrský manuál č. 36 Aktualizace 06/2017 Posouzení mikropilotového základu Program: Soubor: Skupina pilot Demo_manual_36.gsp Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit použití programu GEO5 SKUPINA

Více

Beton 3D Výuková příručka Fine s. r. o. 2010

Beton 3D Výuková příručka Fine s. r. o. 2010 Zadání Cílem tohoto příkladu je navrhnout a posoudit výztuž šestiúhelníkového železobetonového sloupu (výška průřezu 20 cm) o výšce 2 m namáhaného normálovou silou 400 kn, momentem My=2,33 knm a momentem

Více

Advance Design SP1

Advance Design SP1 Advance Design 2019 - SP1 Aktualizace Service Pack 1 k produktu Advance Design 2019 přináší řadu nových funkcí, vylepšení a oprav, které jsou shrnuty v tomto dokumentu. NOVÉ MOŽNOSTI A VYLEPŠENÍ 1: NOVÁ

Více

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 POSUZOVÁNÍ KONSTRUKCÍ PODLE EUROKÓDŮ 1. Jaké mezní stavy rozlišujeme při posuzování konstrukcí podle EN? 2. Jaké problémy řeší mezní stav únosnosti

Více

Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail. Navrhování betonových konstrukcí 1D

Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail. Navrhování betonových konstrukcí 1D Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail Navrhování betonových konstrukcí 1D Úvod Nové moduly dostupné v Hlavním stromě Beton 15 Původní moduly dostupné po aktivaci ve Funkcionalitě projektu Staré posudky betonu

Více

IDEA Connection Release Listopad 2014 Nová a vylepšená funkcionalita

IDEA Connection Release Listopad 2014 Nová a vylepšená funkcionalita strana 1/12 Hello colleagues, IDEA Connection Release Listopad 2014 Nová a vylepšená funkcionalita strana 2/12 Hello colleagues, Uprostřed listopadu jsem dokončili další verzi IDEA Connection s řadu zajímavých

Více

Advance Design 2015 / SP1

Advance Design 2015 / SP1 Advance Design 2015 / SP1 První Service Pack pro ADVANCE Design 2015 obsahuje více než 340 vylepšení a oprav. Nejvýznamnější vylepšení jsou popsané níže: POPIS ZATÍŽENÍ PROMĚNNÉ INTENZITY Advance Design

Více

Formulář NÚV v programu PPP4

Formulář NÚV v programu PPP4 Formulář NÚV v programu PPP4 Verze programu: 4.2.1.0 Datum: 16. 5. 2017 1. Nastavení programu PPP4 V programu je nutné nastavit: 1. cestu k programu Form Filler 602 (tento program musí mít každý uživatel

Více

Manuál. Návrh dřevěných konstrukcí

Manuál. Návrh dřevěných konstrukcí Manuál Návrh dřevěných konstrukcí Návrh dřevěných konstrukcí Obsah Vlastnosti materiálu... 7 Parametry dřeva... 7 Nastavení parametrů pro návrh... 9 Provedení posudku... 11 Podrobný posudek... 11 Úvod

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

IDEA Slab 5. Uživatelská příručka

IDEA Slab 5. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Slab IDEA Slab 5 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Slab Obsah 1.1 Požadavky programu... 4 1.2 Pokyny k instalaci programu... 4 2 Základní pojmy... 5 3 Ovládání...

Více

Certifikační autorita PostSignum

Certifikační autorita PostSignum Certifikační autorita PostSignum Generování klíčů pomocí programu PostSignum Tool Plus verze 2.0.1 Uživatelská dokumentace Červenec 2011 Strana 1 (celkem 21) 1 Obsah 1 Obsah...2 2 Úvod...3 2.1 Informace

Více

Co je nového 2017 R2

Co je nového 2017 R2 Co je nového 2017 R2 Co je nového v GRAITEC Advance BIM Designers - 2017 R2 Obsah STRUCTURAL BIM DESIGNERS... 4 STEEL STRUCTURE DESIGNER 2017 R2... 4 Možnost "Připojit osu do uzlu"... 4 Zarovnání" otvorů...

Více

Revit link. Propojení mezi Scia Engineer a Revit structure

Revit link. Propojení mezi Scia Engineer a Revit structure Propojení mezi Scia Engineer a Revit structure Tento dokument je určen pouze uživatelům produktů firmy SCIA s platnou licencí pro informační účely a je poskytován "tak jak je", to je bez jakýchkoliv záruk,

Více

Co je nového 2019 R2

Co je nového 2019 R2 Co je nového 2019 R2 Obsah AKTUALIZACE... 4 NOVÁ VERZE ITALSKÉ NORMY NTC 2018... 4 Změna koeficientů zatížení pro ostatní stálé zatížení... 4 Doplnění nových tříd betonu... 5 Nové a aktualizované odkazy

Více

Výpočet sedání kruhového základu sila

Výpočet sedání kruhového základu sila Inženýrský manuál č. 22 Aktualizace 06/2016 Výpočet sedání kruhového základu sila Program: MKP Soubor: Demo_manual_22.gmk Cílem tohoto manuálu je popsat řešení sedání kruhového základu sila pomocí metody

Více

NEXIS 32 rel. 3.50. Generátor fází výstavby TDA mikro

NEXIS 32 rel. 3.50. Generátor fází výstavby TDA mikro SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 6. cvičení KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB Klasifikace konstrukčních prvků Uvádíme klasifikaci konstrukčních prvků podle idealizace jejich statického působení. Začneme nejprve obecným rozdělením, a to podle

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO HOMEBANKING PPF banky a.s.

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO HOMEBANKING PPF banky a.s. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO HOMEBANKING PPF banky a.s. PPF banka a.s., Evropská 2690/17, P.O. Box 177, 160 41 Praha 6 1/16 Obsah: 1. Úvod...3 2. Manuální export...3 3. Automatický export výpisů a privátních

Více

Obsah. Co je nového v Advance Design 2017 NOVÝ... 5 RŮZNÁ VYLEPŠENÍ A OPRAVY... 31

Obsah. Co je nového v Advance Design 2017 NOVÝ... 5 RŮZNÁ VYLEPŠENÍ A OPRAVY... 31 Co je nového 2017 Obsah NOVÝ... 5 GRAITEC Advance BIM Designers... 5 Pracovní postup Advance Design - Advance BIM Designers... 8 Výstup: Karta Výsledky výpočtu... 13 Zprávy BIM Designer... 14 Synchronizace

Více

Obsah. Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7

Obsah. Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7 Obsah VÍTEJTE V ADVANCE CONCRETE 2012... 5 OBECNÉ... 6 Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7 MODELOVÁNÍ... 8 Označené konce prvků při jejich výběru... 8 Výkaz materiálů (BOM) Možnost nastavit

Více

Truss 4.7. Předvolby nastavení tisku

Truss 4.7. Předvolby nastavení tisku Truss 4.7 Firma Fine s.r.o. připravila verzi 4.7 programu Truss. Tato verze přináší následující změny a vylepšení: Změna práce s násobnými vazníky Z důvodu omezení chyb v průběhu návrhu byl upraven způsob

Více

Po registraci modulu E-SHOPY se v programu DUEL zpřístupní nabídky Seznam e-shopů a Objednávky přijaté - e-shop.

Po registraci modulu E-SHOPY se v programu DUEL zpřístupní nabídky Seznam e-shopů a Objednávky přijaté - e-shop. Modul E-SHOP Jedním z doplňků ke skladům v programu DUEL je modul E-SHOPY, který umožňuje synchronizaci mezi databází programu DUEL a fyzickým e-shopem. Synchronizace dat je optimalizována pro použití

Více

Co je nového 2018 R2

Co je nového 2018 R2 Co je nového 2018 R2 Obsah NOVINKY... 5 1: Vyhledat prvek... 5 2: Čáry modelu podle... 6 3: Duplikovat výkresy... 7 4: Délka kabelů... 8 5: Výškové kóty... 9 VYLEPŠENÍ... 10 1: Excel Link... 10 2: Uspořádání

Více

Manuál pro Borrowing (půjčování licencí)

Manuál pro Borrowing (půjčování licencí) Manuál pro Borrowing (půjčování licencí) Scia Engineer 14 Všechny informace uvedené v tomto dokumentu mohou být změněny bez předchozího upozornění. Žádnou část tohoto dokumentu není dovoleno reprodukovat,

Více

SPC Měřicí stanice Nastavení driverů

SPC Měřicí stanice Nastavení driverů Základní nastavení v SPC Měřicí plán Z nabídky Soubor vyberte volbu Stanice. Otevře se okno pro nastavení Měřicích stanic a plánů. V tomto okně přepněte na záložku Měřicí plány Vyberte měřicí plán, který

Více

HUTNÍ PROJEKT OSTRAVA a.s. STATICKÝ VÝPOČET

HUTNÍ PROJEKT OSTRAVA a.s. STATICKÝ VÝPOČET HUTNÍ PROJEKT OSTRAVA a.s. držitel certifikátu ISO 9001 a ISO 14001 STATICKÝ VÝPOČET Objednatel Stavba Objekt Část Stň : VÍTKOVICE ARÉNA, a.s. : STAVEBNÍ ÚPRAVY V HALE ČEZ ARÉNA : SO 003 STAVEBNÍ ÚPRAVY

Více

Elektronická příručka navrhování interiéru

Elektronická příručka navrhování interiéru Elektronická příručka navrhování interiéru Verze: 1.0 Název: CZ_navrhování_interiéru_V1.PDF Témata: 1 Úvod...2 2 Funkce navrhování interiéru...2 2.1 Spustit navrhování interiéru...2 2.2 Definovat stěnu...3

Více

Příklad železobetonový nosník

Příklad železobetonový nosník SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Outlook 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Outlook 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o

Více

2) Zkontrolujte načtený název souboru pro instalaci certifikátu a pokračujte stisknutím tlačítka Další.

2) Zkontrolujte načtený název souboru pro instalaci certifikátu a pokračujte stisknutím tlačítka Další. Návod na instalaci certifikátu ze souboru.p12 V návodu je nejprve popsán běžný postup pro automatickou instalaci certifikátu ze souboru.p12 do úložiště certifikátů Vašeho počítače (bod 1). V případě, že

Více

Newsletter LogiKal 8.1

Newsletter LogiKal 8.1 Newsletter LogiKal 8.1 2013 by ORGADATA AG Všechna práva vyhrazena. Jakékoli rozmnožování této přiručky bude postihováno. Práva na tuto dokumentaci náleží ORGADATA Software-Dienstleistungen AG, Leer. Vydal:

Více

Novinky v Advance Steel 2016 R2

Novinky v Advance Steel 2016 R2 Novinky v Advance Steel 2016 R2 Tento dokument obsahuje výběr novinek v aktualizaci Autodesk Advance Steel 2016 R2, která byla vydána v září 2015. 1. VŠEOBECNĚ 1.1. Možnost sdílet vyhledávací filtry mezi

Více

Univerzální program k výpočtu denního osvětlení dle ČSN 73 0580

Univerzální program k výpočtu denního osvětlení dle ČSN 73 0580 Univerzální program k výpočtu denního osvětlení dle ČSN 73 0580 Popis prostředí programu Hlavní okno Po spuštění programu Wdls se na obrazovce objeví výše uvedené hlavní okno. Toto okno lze rozdělit na

Více

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Pro úspěšné připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 je nutné připojovat se ze stanice s Windows XP SP3, Windows Vista SP1 nebo Windows 7. Žádná VPN není potřeba,

Více

Tryout instalační manuál Scia Design Forms

Tryout instalační manuál Scia Design Forms Tryout instalační manuál Scia Design Forms Všechny informace uvedené v tomto dokumentu mohou být změněny bez předchozího upozornění. Žádnou část tohoto dokumentu není dovoleno reprodukovat, uložit do databáze

Více

Pružnost a plasticita II CD03

Pružnost a plasticita II CD03 Pružnost a plasticita II CD3 uděk Brdečko VUT v Brně, Fakulta stavební, Ústav stavební mechanik tel: 5447368 email: brdecko.l @ fce.vutbr.cz http://www.fce.vutbr.cz/stm/brdecko.l/html/distcz.htm Obsah

Více

IDEA Corbel 5. Uživatelská příručka

IDEA Corbel 5. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Corbel IDEA Corbel 5 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Corbel Obsah 1.1 Požadavky programu... 3 1.2 Pokyny k instalaci programu... 3 2 Základní pojmy... 4 3 Ovládání...

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více

Práce s texty, Transformace rastru, Připojení GPS

Práce s texty, Transformace rastru, Připojení GPS Školení programu TopoL xt Práce s texty, Transformace rastru, Připojení GPS Obsah: 1. Uživatelské rozhraní (heslovitě, bylo součástí minulých školení) 2. Nastavení programu (heslovitě, bylo součástí minulých

Více

Příklad železobetonová desková konstrukce

Příklad železobetonová desková konstrukce SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu:

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: - Definování tabule plechu - Manuální nesting - vkládání - Expert-parametry pro nastavení automatického zpracování - Provedení automatického Expert zpracování -

Více

NEXIS 32 rel. 3.50. Železobetonový nosník

NEXIS 32 rel. 3.50. Železobetonový nosník SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

Advance Design 2014 / SP1

Advance Design 2014 / SP1 Advance Design 2014 / SP1 První Service Pack pro ADVANCE Design 2014 přináší několik zásadních funkcí a více než 240 oprav a vylepšení. OBECNÉ [Réf.15251] Nová funkce: Možnost zahrnout zatížení do generování

Více

Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU. Stažení certifikátu JAMU. Instalace certifikátu JAMU

Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU. Stažení certifikátu JAMU. Instalace certifikátu JAMU Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU Následující návod stručně popisuje, jak nastavit přístup do bezdrátové sítě pomocí protokolu 802.1X ve Windows Vista (české verzi). Prvním krokem

Více

Instalační manuál Scia Design Forms Softwarová ochrana, ochrana lokálním klíčem, tryout verze, studentská verze

Instalační manuál Scia Design Forms Softwarová ochrana, ochrana lokálním klíčem, tryout verze, studentská verze Instalační manuál Scia Design Forms Softwarová ochrana, ochrana lokálním klíčem, tryout verze, studentská verze Všechny informace uvedené v tomto dokumentu mohou být změněny bez předchozího upozornění.

Více

Modelování ve Scia Engineer

Modelování ve Scia Engineer Apollo Bridge Apollo Bridge Architect: Ing. Architect: Miroslav Ing. Maťaščík Miroslav Maťaščík - Alfa 04 a.s., - Alfa Bratislava 04 a.s., Bratislava Design: DOPRAVOPROJEKT Design: Dopravoprojekt a.s.,

Více

Manažer DIKAT Web. Manažer DIKAT Web. Manažer DIKAT Web Další. Dikat Web. Kapitola Manažer DIKAT Web obsahuje tyto podkapitoly:

Manažer DIKAT Web. Manažer DIKAT Web. Manažer DIKAT Web Další. Dikat Web. Kapitola Manažer DIKAT Web obsahuje tyto podkapitoly: Manažer DIKAT Web Manažer DIKAT Web Manažer DIKAT Web Kapitola Manažer DIKAT Web obsahuje tyto podkapitoly: 1. Soubor 2. Úpravy 3. Projekt Otevřít projekt Zavřít projekt Založit nový projekt Editovat projekt

Více

Nastavení lokálního úložiště certifikátů v OSx

Nastavení lokálního úložiště certifikátů v OSx Nastavení lokálního úložiště certifikátů v OSx Aby bylo možné používat lokální úložiště, je nezbytné vytvořit zálohu privátní části elektronického podpisu, tj. soubor s koncovou *.pfx, nebo *.p12. Soubor

Více

Rozvodnice design verze 3.1

Rozvodnice design verze 3.1 Rozvodnice design verze 3.1 (rozvodnice Opale, Pragma a Kaedra) Leden 2007 1 Úvod Program Rozvodnice design je určen pro rychlý návrh a specifikaci rozvodnic MiniOpale, MiniPragma, Pragma a Kaedra Popis

Více

MBus Explorer MULTI. Uživatelský manuál V. 1.1

MBus Explorer MULTI. Uživatelský manuál V. 1.1 MBus Explorer MULTI Uživatelský manuál V. 1.1 Obsah Sběr dat ze sběrnice Mbus...3 Instalace...3 Spuštění programu...3 Program MBus Explorer Multi...3 Konfigurace sítí...5 Konfigurace přístrojů...6 Nastavení

Více

Metodická příručka pro učitele. InspIS SET modul školní testování

Metodická příručka pro učitele. InspIS SET modul školní testování Metodická příručka pro učitele InspIS SET modul školní testování Tato Metodická příručka pro učitele byla zpracována v rámci projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice

Více

Mezi jednotlivými rozhraními resp. na nosníkových prvcích lze definovat kontakty

Mezi jednotlivými rozhraními resp. na nosníkových prvcích lze definovat kontakty Kontaktní prvky Mezi jednotlivými rozhraními resp. na nosníkových prvcích lze definovat kontakty Základní myšlenka Modelování posunu po smykové ploše, diskontinuitě či na rozhraní konstrukce a okolního

Více

Manual Scia Engineer. Manuál pro zadávání rámové konstrukce. Václav Buršík

Manual Scia Engineer. Manuál pro zadávání rámové konstrukce. Václav Buršík Manual Scia Engineer Manuál pro zadávání rámové konstrukce Václav Buršík Soubor - Nový ikona Konstrukce s výpočtem V rolovacích oknech vybereme tyto položky: materiál dle zadání typ konstrukce český národní

Více

SCIA ESA PT. Novinky programu. verze 5.1. Úvod. Novinky SCIA.ESA PT 5.1

SCIA ESA PT. Novinky programu. verze 5.1. Úvod. Novinky SCIA.ESA PT 5.1 Novinky programu SCIA ESA PT verze 5.1. Úvod Tento dokument popisuje zásadní změny programu SCIA.ESA PT 5.1 oproti jeho předešlé verzi 5.0. Nejsou zde uvedeny všechny změny a nezabývá se seznamem odstraněných

Více

Návod k práci s programem MMPI-2

Návod k práci s programem MMPI-2 Návod k práci s programem MMPI-2 Výchozím vstupním heslem je název programu psaný malými písmeny, tedy mmpi-2. Po zadání hesla stiskněte Enter nebo tlačítko Dále. Hlavní obrazovka programu zobrazuje přehled

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

SPIRIT 2012. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha

SPIRIT 2012. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha SPIRIT 2012 Nové funkce SOFTconsult spol. s r. o., Praha Informace v tomto dokumentu mohou podléhat změnám bez předchozího upozornění. 01/2012 (SPIRIT 2012 CZ) Revize 1 copyright SOFTconsult spol. s r.

Více

Advance Design 2015 / SP2

Advance Design 2015 / SP2 Advance Design 2015 / SP2 Druhý Service Pack pro ADVANCE Design 2015 obsahuje více než 150 vylepšení a oprav. NOVÉ POLSKÉ NÁRODNÍ DODATKY K EUROKÓDŮM Advance Design 2015 SP2 je nyní dostupný v lokalizaci

Více

Párování zařízení Bluetooth. Uživatelská příručka

Párování zařízení Bluetooth. Uživatelská příručka Párování zařízení Bluetooth Uživatelská příručka Copyright 2012, 2016 HP Development Company, L.P. Microsoft, Windows a Windows Vista jsou ochranné známky společnosti Microsoft Corporation registrované

Více

Export GNSS dat z LGO. Export dat z Leica Geo Office (LGO) přes formátový soubor FRT

Export GNSS dat z LGO. Export dat z Leica Geo Office (LGO) přes formátový soubor FRT Export dat z Leica Geo Office (LGO) přes formátový soubor FRT V tomto návodu je popsán postup exportu dat přes LGO a to zejména za účelem tvorby katastrálních protokolů vyhovujících požadavkům platným

Více

Generování sítě konečných prvků

Generování sítě konečných prvků Generování sítě konečných prvků Jaroslav Beran Modelování a simulace Tvorba výpočtového modelu s využitím MKP zahrnuje: Tvorbu (import) geometrického modelu Generování sítě konečných prvků Definování vlastností

Více

Zahájit skenování ze skla tiskárny nebo z automatického podavače dokumentů (ADF). Přistupovat k souborům se skeny uloženým v poštovní schránce.

Zahájit skenování ze skla tiskárny nebo z automatického podavače dokumentů (ADF). Přistupovat k souborům se skeny uloženým v poštovní schránce. Fiery Remote Scan Program Fiery Remote Scan umožňuje spravovat skenování na Fiery server a na tiskárně ze vzdáleného počítače. Prostřednictvím programu Fiery Remote Scan můžete provádět tyto akce: Zahájit

Více

PRUŽNOST A PLASTICITA I

PRUŽNOST A PLASTICITA I Otázky k procvičování PRUŽNOST A PLASTICITA I 1. Kdy je materiál homogenní? 2. Kdy je materiál izotropní? 3. Za jakých podmínek můžeme použít princip superpozice účinků? 4. Vysvětlete princip superpozice

Více

Informační systém pro Ocenění odškodňování újem na zdraví ztížení společenského uplatnění (ZSU)

Informační systém pro Ocenění odškodňování újem na zdraví ztížení společenského uplatnění (ZSU) Informační systém pro Ocenění odškodňování újem na zdraví ztížení společenského uplatnění (ZSU) Přihlášení do aplikace Pro vstup do aplikace zadejte přihlašovací jméno a heslo, které jste obdrželi. Pokud

Více

Nastavení lokálního úložiště certifikátů

Nastavení lokálního úložiště certifikátů Nastavení lokálního úložiště certifikátů Aby bylo možné používat lokální úložiště, je nezbytné vytvořit zálohu privátní části elektronického podpisu, tj. soubor s koncovou *.pfx, nebo *.p12. Soubor je

Více

Školící dokumentace administrátorů IS KRIZKOM (úroveň ÚSÚ) role ( administrátor )

Školící dokumentace administrátorů IS KRIZKOM (úroveň ÚSÚ) role ( administrátor ) Školící dokumentace administrátorů IS KRIZKOM (úroveň ÚSÚ) role ( administrátor ) DATASYS s.r.o., Jeseniova 2829/20, 130 00 Praha 3 tel.: +420225308111, fax: +420225308110 www.datasys.cz Obsah 1.1 Historie

Více

Program SeleCAD. pro AutoCAD LT a FULL. Instalace a registrace programu

Program SeleCAD. pro AutoCAD LT a FULL. Instalace a registrace programu Program SeleCAD pro AutoCAD LT a FULL Instalace a registrace programu Obsah : Instalace programu SeleCAD 3 AutoCAD plná verze AutoCAD LT Uvolnění aplikace s programu AutoCAD 5 Zobrazení panelu nástrojů

Více

Obsah. Co je nového v GRAITEC Advance PowerPack 2018 NOVINKY... 5 VYLEPŠENÍ... 9

Obsah. Co je nového v GRAITEC Advance PowerPack 2018 NOVINKY... 5 VYLEPŠENÍ... 9 Co je nového 2018 Obsah NOVINKY... 5 Zakřivená čelní deska... 5 Přípoj vazníku na hlavu sloupu... 5 Přípoj Omega vaznic... 6 Připoj obdélníkové vaznice... 6 Spojka trubek... 7 GRAITEC PowerPack Multi

Více

SCIA ESA PT. Novinky programu. verze 5.2. Úvod. Novinky SCIA.ESA PT 5.2

SCIA ESA PT. Novinky programu. verze 5.2. Úvod. Novinky SCIA.ESA PT 5.2 Novinky programu SCIA ESA PT verze 5.2. Úvod Tento dokument popisuje zásadní změny programu SCIA.ESA PT 5.2 oproti jeho předešlé verzi 5.1. Nejsou zde uvedeny všechny změny a nezabývá se seznamem odstraněných

Více

z aplikace Access 2003

z aplikace Access 2003 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Access 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Access 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o klíčových

Více

HP OfficeJet 200 Mobile Printer series. Instalační příručka Bluetooth

HP OfficeJet 200 Mobile Printer series. Instalační příručka Bluetooth HP OfficeJet 200 Mobile Printer series Instalační příručka Bluetooth Informace o autorských právech Copyright 2017 HP Development Company, L.P 1. vydání, 4/2017 Upozornění společnosti HP Informace obsažené

Více

Stěnové nosníky. Obr. 1 Stěnové nosníky - průběh σ x podle teorie lineární pružnosti.

Stěnové nosníky. Obr. 1 Stěnové nosníky - průběh σ x podle teorie lineární pružnosti. Stěnové nosníky Stěnový nosník je plošný rovinný prvek uložený na podporách tak, že prvek je namáhán v jeho rovině. Porovnáme-li chování nosníků o výškách h = 0,25 l a h = l, při uvažování lineárně pružného

Více

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE Hydroprojekt CZ a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k ý

Více

Nastavení ového klienta MS Outlook Express. IMAP první spuštění

Nastavení  ového klienta MS Outlook Express. IMAP první spuštění Nastavení e-mailového klienta MS Outlook Express IMAP první spuštění Protokol IMAP je převážně pro uživatele, kteří pro svou práci využívají více počítačů a chtějí mít kontrolu nad svou poštou. Protokol

Více

CZ.1.07/2.2.00/28.0021)

CZ.1.07/2.2.00/28.0021) Metody geoinženýrstv enýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2014 Cvičen ení č.. 2 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF)

Více