SOUČASNÉ TRENDY STANDARDIZACE, DOKUMENTACE A UPLATNĚNÍ STAVEBNÍCH OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SOUČASNÉ TRENDY STANDARDIZACE, DOKUMENTACE A UPLATNĚNÍ STAVEBNÍCH OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ."

Transkript

1 SOUČASNÉ TRENDY STANDARDIZACE, DOKUMENTACE A UPLATNĚNÍ STAVEBNÍCH OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ. CONTEMPORARY TRENDS OF THE PROCEDURES TO DESIGN, NORMALIZE AND APPLY STRUCTURAL STEELWORK. Petr Brož a a) ČVUT Kloknerův ústav, Šolínova 7, Praha 6, ČR Abstract Realization of steel structures in the present condition; production capacities, export and import, the utilization of working plans, prospects of the structures in question; problems of design, erection and transport; the selection of material; the protection, maintenance and economy of the construction. The state of the steelwork application in both the Czech Republic and abroad, and a price level of the structures mentioned. Standardization aspects in European Union countries, the incorporation of European Prestandards in the CSN system, in particular of the part of Eurocode NORMALIZACE OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ 1.1 Vývoj standardizace Zanedlouho by měla celá Evropa navrhovat stavební konstrukce podle jednotných metodických postupů stanovených v harmonizovaných normativních dokumentech pro navrhování stavebních konstrukcí, označovaných pracovním názvem "Eurokódy" (EC). Výpočty v jednotlivých zemích se mají lišit pouze numerickými hodnotami některých parametrů, jako jsou dílčí součinitele spolehlivosti a charakteristické hodnoty klimatických zatížení. Harmonizované předpisy Evropské unie se však snaží odstranit i tyto rozdíly. Eurokódy se ve státech Evropské unie (EU) zpracovávají již od roku Pracovní název "Eurokódy" se stále udržuje, i když se dokumenty v současné době vydávají jako evropské přednormy (ENV), později po jejich zdokonalení (předpokládá se asi jejich tříleté souběžné používání s ostatními platnými předpisy) jako evropské normy (EN). Zodpovědnou organizací pro vydávání norem je Evropská normalizační komise (CEN), ve které jsou zastoupeny kromě států EU také státy Evropského sdružení volného obchodu (ESVO) a další evropské země. Česká republika se stala v listopadu 1991 přidruženým členem a v dubnu 1997 plnoprávným členem CEN s hlasovacím právem. Cílem evropských norem pro navrhování stavebních konstrukcí je harmonizace předpisů, a to ve dvou odlišných úrovních: harmonizace předpisů pro navrhování konstrukcí mezi jednotlivými evropskými státy, harmonizace předpisů pro navrhování jakýchkoli konstrukcí z různých materiálů. Ukázalo se totiž, že tvorba mezinárodních normalizačních dokumentů je velmi obtížný úkol, zejména s ohledem na rozdílné tradice a technickou úroveň v jednotlivých členských zemích.

2 Významným právním podkladem pro tvorbu a zavádění Eurokódů se v roce 1987 stal zákon přijatý v EU pod názvem "European Single Act", podle kterého se některé technické překážky volného obchodu a výměny služeb zemí EU mají odstranit široce pojatou harmonizací technických předpisů a pravidel. Na tento zákon navazuje základní dokument vydaný Radou evropského společenství pod názvem "Council Directive" (Směrnice rady), který se má stát v jednotlivých zemích EU zákonem. Směrnice rady definují základní požadavky (Essential Requirements) na stavby a stavební výrobky, a to z těchto hledisek: mechanická únosnost a stabilita, bezpečnost při požáru, hygiena, zdravotní nezávadnost prostředí, uživatelská bezpečnost, ochrana proti hluku, úspora energie a ochrana tepla. Z těchto základních požadavků se definují dílčí požadavky na jednotlivé výrobky. Při tom se klade důraz na ekonomické aspekty, včetně tzv. ekonomicky podložené životnosti. Podrobný výčet základních požadavků je pak rozveden v "Interpretačních dokumentech ID" (Interpretative Documents ID). Navazující "Směrnice pro stavební výrobky" (Construction Products Directive) definují konkrétní požadavky na stavební výrobky. Ve smyslu Interpretačních dokumentů ID mají být tyto požadavky dále rozpracovány v souboru "Evropských technických specifikací" (European Technical Specifications), které zahrnují obecně dva druhy dokumentů: Evropské harmonizované normy vydávané Evropskou organizací pro normalizaci (CEN/CENELEC). Evropská technická osvědčení (European Technical Approvals) vydávaná institucemi nominovanými členskými státy EU. Interpretační dokument ID 1 "Mechanická odolnost a stabilita" upřesňuje v technických termínech závazné a rozhodující podmínky pro účely dalšího zpracování jednotlivých Eurokódů. Základní pojetí Eurokódů má přihlížet k těmto dokumentům: Obecné principy zajištění kvality konstrukcí (JCSS), Obecné zásady navrhování konstrukcí (JCSS), ISO 2394 Obecné zásady spolehlivosti konstrukcí. V souladu s ISO 2394 a Směrnicí rady je obecná podmínka mechanické odolnosti a stability v ID 1 formulována obdobně jako v našich předpisech: "Stavby musí být navrženy a prováděny takovým způsobem, aby zatížení, která mohou na ně působit během výstavby a provozu, nezpůsobila: a) zřícení celé stavby nebo její části, b) deformace nepřijatelného stupně, c) poškození nenosných částí stavby, příslušenství nebo instalovaného zařízení v důsledku deformací nosné konstrukce, d) poškození událostí v rozsahu neúměrném původní příčině."

3 Tyto základní podmínky mají být splněny se stanovenou pravděpodobností po dobu "Ekonomicky přiměřené životnosti" stavby, které je věnována zvláštní pozornost. V dokumentu se uvádí, že ekonomicky přiměřené životnost objektu má být stanovena s ohledem na následující aspekty: náklady na návrh, výstavbu a provoz, náklady vyvolané překážkami provozu, rizika a náklady vyvolané následky poruchy staveb po dobu stanovené životnosti a náklady na pojištění těchto rizik, náklady na plánovanou dílčí obnovu, náklady na kontrolní prohlídky, ochranu a opravu, provozní a správní náklady, odstranění stavby, hlediska životního prostředí. Ověření platnosti výše uvedených základních podmínek spolehlivosti má vycházet z koncepce mezních stavů ve spojení s metodou dílčích součinitelů spolehlivosti. Předpokládá se použití vhodných výpočetních modelů doplněných v nezbytných případech experimenty. Stejně jako v našich normách se obecně rozlišují dvě základní skupiny mezních stavů: mezní stavy únosnosti, mezní stavy použitelnosti. Platnost podmínek spolehlivosti se ověřuje na základě metody dílčích součinitelů spolehlivosti pro zatížení a odolnost konstrukce. Požadovaná úroveň spolehlivosti může být stanovena na základě pravděpodobnostních metod teorie spolehlivosti. Obecné metody teorie spolehlivosti se však často nahrazují zjednodušenými výpočetními postupy nebo konstrukčními pravidly. 1.2 Evropské normy v soustavě ČSN K je již v systému ČSN zavedeno 6 předběžných evropských norem (ENV) pro navrhování ocelových konstrukcí (normy skupiny 1993), 3 ENV pro navrhování spřažených ocelobetonových konstrukcí (normy skupiny 1994) a 5 ENV pro provádění ocelových konstrukcí (normy skupiny 1090), přičemž zavedení dalších norem těchto skupin je rozpracováno, nebo se připravuje. Tyto normy navazují na ENV pro zajištění spolehlivosti stavebních konstrukcí (normy skupiny ) a další ENV pro různé typy zatížení (normy skupiny ), čímž jsou vytvořeny základní podmínky pro jejich reálné využívání při projektování a výrobě ocelových konstrukcí. Odborným garantem pro zavádění norem do systému ČSN je Technická normalizační komise (TNK) 35, která je poradním orgánem Českého normalizačního institutu (ČSNI). Současný stav zavedení ENV pro navrhování a provádění ocelových konstrukcí do systému ČSN je ukázán v tabulce 1. Hlavní význam těchto norem je v tom, že celoevropsky sjednocují metodiky navrhování (resp. posuzování spolehlivosti) a provádění ocelových nosných prvků. Jsou důležité i proto, že zahrnují novou problematiku materiálů nebo typů konstrukcí, která v současných ČSN buď není obsažena vůbec (např. korozivzdorné oceli, nebo navrhování na účinky požáru apod.), nebo jen nedostatečně nebo neefektivně (např. spřažené ocelobetonové mosty nebo prvky z dutých průřezů).

4 V tabulce 2 je demonstrován předpokládaný vývoj souboru evropských norem pro navrhování a provádění ocelových konstrukcí (včetně obdobných norem pro hliníkové konstrukce) a pravděpodobný program jejich zavádění do systému ČSN. Dokončení alespoň na úrovni ENV by mělo být zvládnuto nejpozději v roce 2002 a převod do ČSN asi o jeden až dva roky později. Souběžně s úsilím o dokončení souboru ENV podle tabulky 2 již probíhají práce na revizi a konverzi dříve vydaných hlavních norem jednotlivých skupin do úrovně celoevropsky závazných EN. Uplatnění a konkrétní využívání současného souboru předběžných evropských norem pro navrhování a provádění ocelových konstrukcí je u nás poměrně nízké. Je to zřejmě důsledek některých negativních okolností nebo podmínek, mezi které můžeme zahrnout zejména tyto aspekty: soubor předběžných evropských norem není zcela dokončen, čímž vznikají komplikace při jejich praktickém využívání. Pro komplexní návrh nosných konstrukcí např. nejsou k dispozici všechny potřebné normy zatížení, v prováděcích souborech často chybí některé citované návazné normy (spojovací prostředky, svařování, protikorozní ochrana) nebo tyto normy nejsou včas vydány v soustavě ČSN. Můžeme však předpokládat, že tato základní překážka bude v potřebné míře zvládnuta nejpozději do termínu ukončení procesu konverze předběžných ENV na výsledné evropské normy EN. při převodu ENV nebo EN do ČSN jsou na prosté minimum omezeny časové i finanční možnosti zpracovatelů norem, takže i jejich ověřování a vysvětlování v průběhu připomínkového řízení často nemá potřebný rozsah a hloubku. Závažný problém vzniká také proto, že Český normalizační institut ani profesní organizace výrobců ocelových konstrukcí nemají dostatek prostředků pro zabezpečení potřebných cest a odborné spolupráce českých specialistů s příslušnými technickými komisemi CEN. Věříme, že k vyřešení těchto základních problémů by mohla výrazně pomoci často diskutovaná podpora českých hutních podniků, pro které je obor ocelových konstrukcí nesporně jedním ze základních a významných odběratelských sektorů. určitá bariéra proti novým evropským normám může být i v konzervativním přístupu projektantů nebo pracovníků výroby, kteří se brání častým změnám v technických normách nebo obdobných pracovních podkladech, které pro svoji odbornou činnost používají. V souhrnu však uvedené problémy nemohou probíhající proces uplatňování evropské soustavy technických norem v oboru ocelových konstrukcí zvrátit nebo zásadně omezit.

5 Tabulka 1. Předběžné evropské normy pro navrhování a provádění ocelových konstrukcí, zavedené do soustavy ČSN Skupina Předběžná ČSN na základě ENV Vydání Obdobná ČSN ČSN P ENV Obecná pravidla a pravidla pro pozemní stavby 11/1994 ČSN : 1998 ČSN P ENV A/1: - Příloha D: Použití ocelí třídy S460 a S420 1/ Příloha K: Styčníky příhradových nosníků z dutých průřezů Navrhování ČSN P ENV Navrhování ocelových konstrukcí 11/1996 ocelových na účinky požáru konstrukcí ČSN P ENV Doplňující pravidla pro tenkostěnné za studena tvarované prvky a plošné profily 12/1997 ČSN : 1988 ČSN P ENV : Doplňující pravidla pro 3/1998 korozivzdorné oceli ČSN P ENV Pravidla pro rovinné 1/1999 deskostěnové konstrukce bez příčného zatížení ČSN P ENV Ocelové mosty 6/1999 ČSN : 1987 Navrhování spřažených ČSN P ENV Obecná pravidla a pravidla pro pozemní stavby 4/1994 ČSN : 1962 ocelobetonových ČSN P ENV Navrhování spřažených konstrukcí 12/1997 na účinky požáru konstrukcí ČSN P ENV Spřažené ocelobetonové mosty 1/1999 Provádění ocelových konstrukcí ČSNP ENV Obecná pravidla a pravidla pro pozemní stavby 1/1998 ČSN : 1989 ČSN : /1999 ČSN : /1998 ČSN P ENV Doplňující pravidla pro tenkostěnné za studena tvarované prvky a plošné profily ČSN P ENV Doplňující pravidla pro oceli vysoké pevnosti ČSN P ENV Doplňující pravidla pro konstrukce 11/1998 z dutých průřezů ČSN P ENV Ocelové mosty 1999 ČSN : 1996

6 Tabulka 2. Program přípravy nových předběžných ČSN podle dokončených nebo připravovaných ENV Skupina Norma Zahájení Ukončení ČSN P ENV /A2: - Příloha G: Navrhování na účinky kroucení - Příloha Z: Určení návrhové únosnosti podle zkoušek - Příloha H: Modelování stavebních konstrukcí pro jejich 5/1999 4/2000 Navrhování analýzu - Příloha J: Rámové styčníky - Příloha N: Otvory ve stojinách ocelových ČSN P ENV Věže a stožáry 11/1998 9/1999 konstrukcí ČSN P ENV Ocelové komíny 11/1998 9/1999 ČSN P ENV Piloty a štětové stěny 11/ /1999 ČSN P ENV Jeřábové dráhy Navrhování hliníkových konstrukcí ČNS P ENV Základní pravidla a pravidla pro pozemní stavby 2000(?) 2001(?) Provádění ocelových a hliníkových konstrukcí ČSN P ENV Provádění konstrukcí z korozivzdorných ocelí PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE Stavební zákon (č. 50/1976 Sb.) je upraven změnami 137/1982 Sb., 103/1990 Sb., 425/1990 Sb., 519/1991 Sb., 262/1992 Sb., 43/1994 Sb., 19/1997 Sb., 83/1998 Sb. a novelami prováděcích vyhlášek č. 376/1992, 377/1992 a 378/1992. Pro jednotlivé fáze přípravy stavby se vyžadují pro ocelové konstrukce tyto podklady: Dokumentace k návrhu na vydání rozhodnutí o umístění stavby - obsahuje pouze základní informace o stavbě bez specifikace materiálového řešení. Dokumentace k žádosti o vydání stavebního povolení (projekt zpracovaný projektantem) - obsahuje z hlediska OK souhrnnou technickou zprávu se stavebně technickým řešením stavby (tj. včetně statických výpočtů) a potřebné výkresy (obvykle 1:100, 1:200 s potřebnými detaily) obsahující řešení konstrukce. Dokumentace prováděcí (výrobní) je prováděna zhotovitelem (dodavatelem) a v poslední fázi obsahuje výrobní ("dílenskou") dokumentaci potřebnou pro výrobu jednotlivých dílů (výkresy obvykle 1:10, 1.15) a pro jejich montáž. Zákon č. 50 nyní obsahuje: V části první, oddílu 3 - obecný popis územně plánovací dokumentace a v části sedmé ustanovení o její evidenci a ukládání.

7 3. VÝHLEDY OBORU OK 3.1. Úvod Česká republika stále ještě produkuje velké množství oceli kg oceli (obyv./rok), (statistika pro r. 1998), tj. více než dvojnásobek evropského průměru. V průběhu r nastal další pokles o 6,5 %. Avšak na stavební ocelové konstrukce z toho připadá pouze 1 %. Evropský průměr je přibližně 5 % s maximy až 12 %. Polovina vyrobených OK připadá na export, jen druhá polovina se uplatní doma. Členství české asociace ocelových konstrukcí v European Convention for Constructional Steelwork by měl odpovídat i výrazný růst výroby těchto konstrukcí. Co je třeba učinit pro rozvoj oboru OK? Jak čelit konkurenci jiných materiálů i zahraničních firem? Rozhodujícími faktory růstu jsou pro to vývoj materiálu, restrukturalizace hutního průmyslu, automatizace projektování, standardizace, výzkum a inovace i organizace výroby ocelových konstrukcí. Příklady takových aplikací jsou oceli se zlepšenými vlastnostmi, homogenizace struktury, zlepšování svařitelnosti, tloušťky průřezů 125, dokonce 250 mm, prefabrikované ocelové sendviče pro mosty, žáruvzdorné oceli, řady , (slitinové oceli s vysokým obsahem přísad, zejména Cr, Ni) redukce počtu hutí, zvýšení produktivity výroby, užití štíhlých stropů a ocelobetonových konstrukcí a počítačově zpracované výrobní výkresy. Ocel dokáže obměnit sortiment výrobků až z 50 % během pěti let. Exkluzivní stavby by nebyly bez ní realizovatelné. O podílu zastoupení oceli ve stavebnictví ve srovnání s betonem a dřevem budou stále více rozhodovat pracovní postupy ve výstavbě, parametry užitnosti stavby a náklady pořízení a udržování. V symbióze využití oceli s jinými materiály nelze opomíjet sklo. Úsilí o dosažení optimálního využití oceli ve stavebnictví se kromě IISI angažují národní ocelářské společnosti a svazy. Nic na tom vývoji nemění skutečnost, že stavebnictví v ČR prožívá v současné době stagnaci. Z toho vyplývá i zcela přirozená reakce a neochota jít do aplikací, přinášejících rizika pilotních projektů. Objemová stagnace však nemůže být důvodem pro stagnaci techniky a technologií. Ocelářství ještě stále prochází obdobím transformace, které je spojeno s nemalými finančními náklady a tak musí myslet především na spolufinancování pilotních projektů s mottem "Stavíme s ocelí". Je třeba věřit, že po recesi přichází vždy konjunktura Užitné vlastnosti a výhody stavebních ocelových konstrukcí Ocel nejkvalitnější stavební materiál, ekologicky výhodný, recyklovatelný a snadno obrobitelný, jeho životnost je při použití moderních antikorozních systémů téměř neomezená koroze působí vždy na povrchu materiálu, je kdykoli zjistitelná, měřitelná a odstranitelná jen z ní lze realizovat velká rozpětí, dosáhnout velkých výšek a přenášet velká zatížení, má neomezené možnosti tvarových řešení Ocelové konstrukční prvky subtilní a lehké (výhoda pro přepravu a montáž, dílce konstrukcí jsou po zabudování okamžitě nosné, na základy staveb působí menší síly) výroba průmyslovým způsobem s pokročilou automatizací

8 montáž není ovlivněna klimatickými podmínkami rekonstrukce lze provádět bez přerušení provozu 3.3 Tendence v realizaci ocelových konstrukcí Stavby s vyšším uplatněním ocelových konstrukcí se podle účelu nyní v ČR prezentují v relaci: a) průmyslové stavby a technologické konstrukce 70.7 % b) občanské, nebytové a sportovní stavby 26.8 % c) mosty a stožáry 2.5 % K dosažení úspěchu v procesu realizace stavebních ocelových konstrukcí by měla být upevněna důvěra investorů pro předpokládanou koncepci staveb, a to zejména vzhledem k rychlosti výstavby. Po transformaci hospodářských poměrů nejsou v oboru SOK někdy dodržovány technické normy pro zajištění bezpečné realizace staveb. To je nelehká situace, neboť v oboru se uplatňuje pouze velmi omezený počet závazných hospodářských standardů.vzhledem k tomu, že technickou dokumentaci OK často sestavují pracovníci, jež nejsou specialisty, dochází k nehospodárné aplikaci uvedených konstrukcí. Zatím chybí jednotné instrukce k použití spojovacích materiálů. U výrobního procesu hrají nejdůležitější roli nepřesnosti, mechanické imperfekce, technologické nedostatky, a případy záměny materiálu. Eventuality propalování otvorů pro šrouby, dodatečné přivařování, pálení a nastavování prvků se často vyskytují bez konzultace s projektantem. Poslední činnost v procesu realizace, tj.montáž, závisí na bezchybném provedení předchozích operací. Všechny činnosti u staveb s nosnou ocelovou konstrukcí by měly být kontrolovány soustavou ISO. Je nutno hledat možnosti unifikace nejrůznějších detailů, pro jednotný postup v otázkách legislativy (schvalování projektů na úrovni stavebních úřadů), pro koordinaci postupu v certifikaci jednotlivých firem, systému digitálního zpracování technické dokumentace a distribuce oborových informací. Asi 120 výrobců OK v České republice ( s různou kapacitou ) produkují celkem tis. t/rok. Tak podle statistiky Ing. Skyvy 11 výrobců produkuje ca 62 % z celkového množství a čtyři firmy z nich vyrábí 33.1 % z celku. Rozdílné výsledky jsou dány technologickým vybavením a technickou úrovní návrhu. Zejména toto vybavení by se mělo v našich firmách modernizovat a spolu se zpracováním dat pro výrobu tak zajistit konkurenceschopnost produktů našeho oboru v širokém měřítku v zahraničí. LITERATURA [1] STUDNIČKA, J., HOLICKÝ, M. Ocelové konstrukce 20, Zatížení staveb, Fakulta stavební, Praha: Vydavatelství ČVUT, 1999, s [2] ROZLÍVKA, L., HRALA, F. Problémy při uplatňování evropských norem, dtto, 1/2000, s [3] Zákon č. 50/1976 Sb. včetně změn - poslední z nich č. 83/1998.

9 [4] TATÍČEK, J. Zaznělo na konferenci ve Slaném, Ocelové konstrukce, časopis pro vědu, techniku a strategii, Ostrava, V-KOMA, s.r.o., 2/1999, s. 24, ISSN [5] SKYVA, J. st. Stav oboru ocelových konstrukcí, In.: Hustopeče 1999, celostátní konference OK, Česká společnost pro ocelové konstrukce, 12/1999, s

Tvorba a zavádení Eurokódu

Tvorba a zavádení Eurokódu Tvorba a zavádení Eurokódu Prof. Ing. Milan Holický, DrSc. Klokneruv ústav CVUT, Šolínova 7, 166 08 Praha 6 Tel.: 224 353 842, Fax: 224 355 232, E-mail: holicky@klok.cvut.cz Úvod, obecné zásady Historický

Více

1 Evropské dokumenty ve vztahu k požární ochraně

1 Evropské dokumenty ve vztahu k požární ochraně 1 Evropské dokumenty ve vztahu k požární ochraně 1.1 Úvod V roce 1985 byl v ES zahájen proces sjednocení postupů při hodnocení výrobků. Aby mohly být výrobky takto jednotně hodnoceny, je zapotřebí znát

Více

Označení a číslo Název normy normy

Označení a číslo Název normy normy S účinností od 26. 8. 2009 nabyla platnosti vyhláška č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, kde bylo použito systému normových hodnot. Proto, jako pracovní pomůcka, byl zpracován seznam

Více

Současný stav v navrhování konstrukcí - Eurokódy

Současný stav v navrhování konstrukcí - Eurokódy www.tuv-sud.cz Současný stav v navrhování konstrukcí - Eurokódy Ing. Pavel Marek, Ph.D. tel: 724996251 e-mail: pavel.marek@tuv-sud.cz Seminář: Stavební veletrh, Brno 14.4. 2010 Historie vzniku Eurokódů

Více

Seznam ČSN k vyhlášce č. 268/2009 Sb. aktualizace září 2013

Seznam ČSN k vyhlášce č. 268/2009 Sb. aktualizace září 2013 Seznam ČSN k vyhlášce č. 268/2009 Sb. aktualizace září 2013 Jednou z prováděcích vyhlášek ke stavebnímu zákonu je vyhláška č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, ve znění vyhlášky č. 20/2012

Více

podpora zaměstnanosti Obecné zásady hodnocení existujících konstrukcí

podpora zaměstnanosti Obecné zásady hodnocení existujících konstrukcí podpora zaměstnanosti Obecné zásady hodnocení existujících konstrukcí Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., Ing. Jana Marková, Ph.D. Kloknerův ústav ČVUT v Praze Přednáška pro veřejnost Hodnocení existujících

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY http://www.tzus.cz/certifikace-vyrobku/technicke-navody/13-podpurne-dokumenty-k-tn Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno

Více

04.02.a.b. 1. Výrobková skupina (podskupina): Název: číslo technického návodu

04.02.a.b. 1. Výrobková skupina (podskupina): Název: číslo technického návodu TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY.a.b http://www.tzus.cz/certifikace-vyrobku/technicke-navody/13-podpurne-dokumenty-k-tn Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být

Více

Základy navrhování ocelových konstrukcí ve vztahu k ČSN EN Zdeněk Sokol České vysoké učení technické v Praze

Základy navrhování ocelových konstrukcí ve vztahu k ČSN EN Zdeněk Sokol České vysoké učení technické v Praze Základy navrhování ocelových konstrukcí ve vztahu k ČSN EN 1090 Zdeněk Sokol České vysoké učení technické v Praze Struktura pro navrhování ocelových konstrukcí EN 1990 Zásady EN 1991 zatížení EN Materiál

Více

I. Přehled norem pro ocelové konstrukce ČSN EN 1993 1 Úvod

I. Přehled norem pro ocelové konstrukce ČSN EN 1993 1 Úvod Úvod I. Přehled norem pro ocelové konstrukce ČSN EN 1993 1 Úvod Zatímco stavební praxe vystačí pro betonové, dřevěné a ocelobetonové konstrukce se třemi evropskými normami, pro ocelové konstrukce je k

Více

http://www.tobrys.cz KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ SPOJOVACÍ LÁVKA, ÚŘAD PRÁCE PARDUBICE 01/2014 Ing. Tomáš Bryčka

http://www.tobrys.cz KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ SPOJOVACÍ LÁVKA, ÚŘAD PRÁCE PARDUBICE 01/2014 Ing. Tomáš Bryčka http://www.tobrys.cz KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ SPOJOVACÍ LÁVKA, ÚŘAD PRÁCE PARDUBICE 01/2014 Ing. Tomáš Bryčka 1. OBSAH 1. OBSAH 2 2. ÚVOD: 3 2.1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE: 3 2.2. ZADÁVACÍ PODMÍNKY: 3 2.2.1. Použité

Více

Zákon č. 183/2006 Sb.

Zákon č. 183/2006 Sb. Zákon č. 183/2006 Sb. O územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) 2 Základní pojmy Stavebním podnikatelem je osoba oprávněná k provádění stavebních nebo montážních prací jako předmětu své činnosti

Více

1. TECHNICKÁ ZPRÁVA A STATICKÝ VÝPOČET

1. TECHNICKÁ ZPRÁVA A STATICKÝ VÝPOČET 1. TECHNICKÁ ZPRÁVA A STATICKÝ VÝPOČET Investor : Cemex Cement, k.s. Tovární 296 538 04 Prachovice Místo stavby : k.ú. Prachovice Stavba : : Dokumentace pro vydání společného územního rozhodnutí a stavebního

Více

5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek

5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek 5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek 5.1 Analýza konstrukce 5.1.1 Modelování konstrukce V článku 5.1 jsou uvedeny zásady a aplikační pravidla potřebná pro stanovení výpočetních modelů, které

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 23.040.01; 91.010.30; 91.080.10 2008 Eurokód 3: Navrhování ocelových konstrukcí - Část 4-3: Potrubí ČSN EN 1993-4-3 73 1443 Říjen Eurocode 3: Design of steel structures - Part

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČSN EN 1993-1-2 - Náhled ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.220.50; 91.010.30; 91.080.10 2006 Eurokód 3: Navrhování ocelových konstrukcí - Část 1-2: Obecná pravidla - Navrhování konstrukcí na účinky požáru ČSN

Více

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 9. března 1998

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 9. března 1998 ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 9. března 1998 o postupu stavebních výrobků ve smyslu čl. 20 odst. 2 směrnice Rady 89/106/EHS, pokud jde o konstrukční kovové výrobky a doplňky (Text s významem pro EHP) (98/214/ES)

Více

Statický výpočet požární odolnosti

Statický výpočet požární odolnosti požární Motivace Prezentovat metodiku pro prokázání požární spolehlivosti konstrukce Specifikovat informace nezbytné pro schválení navrženého řešení dotčenými úřady státní správy Uvést do možností požárních

Více

ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ

ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ Doporučená literatura: ČSN EN 99 Eurokód: zásady navrhování konstrukcí. ČNI, Březen 24. ČSN EN 99-- Eurokód : Zatížení konstrukcí - Část -: Obecná zatížení - Objemové tíhy,

Více

SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ & TEORIE SPOLEHLIVOSTI část 8: Normové předpisy

SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ & TEORIE SPOLEHLIVOSTI část 8: Normové předpisy SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ & TEORIE SPOLEHLIVOSTI část 8: Normové předpisy Drahomír Novák Jan Eliáš 2012 Spolehlivost konstrukcí, Drahomír Novák & Jan Eliáš 1 část 8 Normové předpisy 2012 Spolehlivost konstrukcí,

Více

Současný stav a perspektivy dalšího rozvoje Eurokódů

Současný stav a perspektivy dalšího rozvoje Eurokódů Současný stav a perspektivy dalšího rozvoje Eurokódů Doc. Ing. Jana Marková, Ph.D. Kloknerův ústav ČVUT, Šolínova 7, 166 08 Praha 6 E-mail: markova@klok.cvut.cz Stav zavádění Eurokódů v ČR a dalších zemích

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí

Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí Marek Šorf Seminář Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí 27. září 2017 ČVUT Praha 1 Obsah 1. část Ing. Marek Šorf Rozdíl oproti navrhování konstrukcí

Více

OBECNÉ TECHNICKÉ PODMÍNKY

OBECNÉ TECHNICKÉ PODMÍNKY Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 č.j. S 16745/12-OTH OBECNÉ TECHNICKÉ PODMÍNKY pro železobetonové trouby propustků Obecné technické podmínky schvaluje:

Více

Filosofie konstruování a dimenzování mechanických částí vozidel z hlediska jejich funkce a provozního zatěžování

Filosofie konstruování a dimenzování mechanických částí vozidel z hlediska jejich funkce a provozního zatěžování Filosofie konstruování a dimenzování mechanických částí vozidel z hlediska jejich funkce a provozního zatěžování doc. Ing. Miloslav Kepka, CSc. ZČU v Plzni, Fakulta strojní, Katedra konstruování strojů

Více

7 NAVRHOVÁNÍ SPOJŮ PODLE ČSN EN :2006

7 NAVRHOVÁNÍ SPOJŮ PODLE ČSN EN :2006 7 NAVRHOVÁNÍ SPOJŮ PODLE ČSN EN 1995-1-2:2006 7.1 Úvod Konverze předběžné evropské normy pro navrhování dřevěných konstrukcí na účinky požáru ENV 1995-1-2, viz [7.1], na evropskou normu stejného označení

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE STUPEŇ PROJEKTU DOKUMENTACE PRO VYDÁNÍ STAVEBNÍHO POVOLENÍ (ve smyslu přílohy č. 5 vyhlášky č. 499/2006 Sb. v platném znění, 110 odst. 2 písm. b) stavebního zákona) STAVBA INVESTOR

Více

Principy navrhování stavebních konstrukcí

Principy navrhování stavebních konstrukcí Pružnost a plasticita, 2.ročník bakalářského studia Principy navrhování stavebních konstrukcí Princip navrhování a posudku spolehlivosti stavebních konstrukcí Mezní stav únosnosti, pevnost stavebních materiálů

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 0). Lze provést ověření stálosti vlastností podle nařízení EP a Rady (EU) č. 305/20, ve znění pozdějších

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). 7, 8 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN nevztahuje na výrobky deklarované dle norem: 01.11.2007 ČSN EN 516 Prefabrikované příslušenství

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN nevztahuje na výrobky deklarované dle norem: 01.11.2007 ČSN EN 516 Prefabrikované příslušenství pro

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.40 2008 Volně stojící komíny - Část 2: Betonové komíny ČSN EN 13084-2 73 4220 Leden Free-standing chimneys - Part 2: Concrete chimneys Cheminées indépendantes - Partie

Více

OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH MOSTŮ PODLE SOUČASNÝCH PŘEDPISŮ

OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH MOSTŮ PODLE SOUČASNÝCH PŘEDPISŮ OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH MOSTŮ PODLE SOUČASNÝCH PŘEDPISŮ Milan Holický, Karel Jung, Jana Marková a Miroslav Sýkora Abstract Eurocodes are focused mainly on the design of new structures and supplementary

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.120.25 2007 Eurokód 8: Navrhování konstrukcí odolných proti zemětřesení - Část 6: Věže, stožáry a komíny ČSN EN 1998-6 73 0036 Únor Eurocode 8: Design of structures for earthquake

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

Spolehlivost a bezpečnost staveb zkušební otázky verze 2010

Spolehlivost a bezpečnost staveb zkušební otázky verze 2010 1 Jaká máme zatížení? 2 Co je charakteristická hodnota zatížení? 3 Jaké jsou reprezentativní hodnoty proměnných zatížení? 4 Jak stanovíme návrhové hodnoty zatížení? 5 Jaké jsou základní kombinace zatížení

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Lze provést ověření stálosti vlastností podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011,

Více

Seminář Provádění ocelových a hliníkových konstrukcí dle řady norem EN 1090, Praha,

Seminář Provádění ocelových a hliníkových konstrukcí dle řady norem EN 1090, Praha, Seminář Provádění ocelových a hliníkových konstrukcí dle řady norem EN 1090, Praha, 21. 6. 2011 EN 1090-1 Požadavky nové normy a její vztah k současné P Group Legislativní požadavky Construction Product

Více

9 STANOVENÍ POŽÁRNÍ ODOLNOSTI ZDIVA PODLE TABULEK

9 STANOVENÍ POŽÁRNÍ ODOLNOSTI ZDIVA PODLE TABULEK 9 STANOVENÍ POŽÁRNÍ ODOLNOSTI ZDIVA PODLE TABULEK 9.1 Norma ČSN EN 1996-1-2 Evropská norma pro navrhování zděných konstrukcí na účinky požáru EN 1996-1-2 nahrazující předběžnou normu ENV 1996-1-2:1995

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). č. 13/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/201 Sb. (dále jen nařízení vlády ) 5a, Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle

Více

Revize ČSN (obecné zásady)

Revize ČSN (obecné zásady) Revize ČSN 73 0038 (obecné zásady) www.klok.cvut.cz/projekt-naki/ Miroslav Sýkora a Jana Marková ČVUT v Praze, Kloknerův ústav Cíle revize Průzkumy existujících konstrukcí Analýza spolehlivosti Aktualizace

Více

STATICKÉ TABULKY stěnových kazet

STATICKÉ TABULKY stěnových kazet STATICKÉ TABULKY stěnových kazet OBSAH ÚVOD.................................................................................................. 3 SATCASS 600/100 DX 51D................................................................................

Více

TN je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

TN je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). nařízení vlády č. 13/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a NV č. 215/201 Sb. (dále jen nařízení vlády ) 09.2, ( 5) TN je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5

Více

NABÍDKOVÝ LIST. Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí, Fakulta stavební K1134

NABÍDKOVÝ LIST. Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí, Fakulta stavební K1134 NABÍDKOVÝ LIST Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí, Fakulta stavební K1134. Odborné zaměření: 1) Požární návrh stavebních ocelových konstrukcí 2) Návrh stavebních ocelobetonových konstrukcí 3) Vývoj

Více

Seznam ČSN k vyhlášce č. 268/2009 Sb. aktualizace červen 2018

Seznam ČSN k vyhlášce č. 268/2009 Sb. aktualizace červen 2018 Seznam ČSN k vyhlášce č. 268/2009 Sb. aktualizace červen 2018 Jednou z prováděcích vyhlášek ke stavebnímu zákonu je vyhláška č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, ve znění vyhlášky č. 20/2012

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.010.30; 13.220.50; 91.080.20 2006 Eurokód 5: Navrhování dřevěných konstrukcí - Část 1-2: Obecná pravidla - Navrhování konstrukcí na účinky požáru ČSN EN 1995-1-2 73 1701 Prosinec

Více

Principy navrhování stavebních konstrukcí

Principy navrhování stavebních konstrukcí Pružnost a plasticita, 2.ročník bakalářského studia Principy navrhování stavebních konstrukcí Princip navrhování a posudku spolehlivosti stavebních konstrukcí Mezní stav únosnosti, pevnost stavebních materiálů

Více

K normalizaci dřevěných konstrukcí po roce 2015

K normalizaci dřevěných konstrukcí po roce 2015 ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí K normalizaci dřevěných konstrukcí po roce 2015 Petr Kuklík Obsah: Komise v oboru dřevěných konstrukcí Přehled platných norem v oboru

Více

SPOLEHLIVOST STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ

SPOLEHLIVOST STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ SPOLEHLIVOST STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ Prof. Ing. Milan Holický, DrSc. Ing. Jana Marková, Ph.D. Ing. Miroslav Sýkora Kloknerův ústav ČVUT Tel.: 224353842, Fax: 224355232 E-mail:holicky@klok.cvut.cz 1 SSK4

Více

Trvanlivost betonových konstrukcí. Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. ČVUT - stavební fakulta katedra betonových konstrukcí

Trvanlivost betonových konstrukcí. Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. ČVUT - stavební fakulta katedra betonových konstrukcí Trvanlivost betonových konstrukcí Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. ČVUT - stavební fakulta katedra betonových konstrukcí 1 Osnova přednášky Požadavky na betonové konstrukce Trvanlivost materiálu a konstrukce

Více

POŽÁRNÍ ODOLNOST PODHLEDOVÝCH KONSTRUKCÍ OPLÁŠT NÝCH CEMENTOTŔÍSKOVÝMI DESKAMI. Autoři: Ing. Miroslav Vacula Ing. Martin Klvač

POŽÁRNÍ ODOLNOST PODHLEDOVÝCH KONSTRUKCÍ OPLÁŠT NÝCH CEMENTOTŔÍSKOVÝMI DESKAMI. Autoři: Ing. Miroslav Vacula Ing. Martin Klvač POŽÁRNÍ ODOLNOST PODHLEDOVÝCH KONSTRUKCÍ OPLÁŠT NÝCH CEMENTOTŔÍSKOVÝMI DESKAMI Autoři: Ing. Miroslav Vacula Ing. Martin Klvač CZ.1.07/1.3.05/02.0026 Rozvoj profesního vzd lávání pedagogů SOŠ v oblasti

Více

Principy navrhování stavebních konstrukcí

Principy navrhování stavebních konstrukcí Pružnost a plasticita, 2.ročník bakalářského studia Spolehlivost nosné konstrukce Principy navrhování stavebních konstrukcí Princip navrhování a posudku spolehlivosti stavebních konstrukcí ezní stav únosnosti,

Více

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE 1 TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí Obsah přednášek 2 Stabilita stěn, nosníky třídy 4. Tenkostěnné za studena tvarované profily. Spřažené ocelobetonové spojité

Více

2. Směrná úroveň spolehlivosti 3. Návaznost na současné předpisy 2. Ověření spolehlivosti požadované úřady, vlastníkem, pojišťovnami

2. Směrná úroveň spolehlivosti 3. Návaznost na současné předpisy 2. Ověření spolehlivosti požadované úřady, vlastníkem, pojišťovnami Hodnocení existujících konstrukcí Zásady hodnocení podle ISO a TS DG6P0M050 Optimalizace sledování a hodnocení. Hodnocení musí vycházet ze skutečného stavu konstrukce, nutno ověřit průzkumem stavu objektu,

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.220.50; 91.060.99 Duben 2010 Rozšířená aplikace výsledků zkoušek požární odolnosti Část 8: Nosníky ČSN EN 15080-8 73 0869 Extended application of results from fire resistance

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) 1. Výrobková skupina (podskupina) Název: Betonářská a předpínací výztuž a) výrobky z betonářské/předpínací oceli/ocelí (například hladká anebo žebírková ocel v tyčích a svitcích 4, 7 a drátové pramence,

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina) název: Vybavení komunikací e) Protihluková zařízení a stěny, clony

Více

Konstrukční ocelové dílce a jejich sestavy

Konstrukční ocelové dílce a jejich sestavy POŽADAVKY NA PROVÁDĚNÍ A POSUZOVÁNÍ SHODY OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ DLE EN 1090-1 A EN 1090-2 Ing. Zrza Stanislav TZÚS Praha, s.p. pobočka Ostrava zrza@tzus.cz T: 595 707 221 M: 734 432 059 CZ05/IB/OT/01 TL

Více

K INOVACI TECHNICKÝCH SMĚRNIC PRO NAVRHOVÁNÍ, VÝROBU A ÚDRŽBU KONSTRUKCÍ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ

K INOVACI TECHNICKÝCH SMĚRNIC PRO NAVRHOVÁNÍ, VÝROBU A ÚDRŽBU KONSTRUKCÍ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ OCELOVÉ KONSTRUKCE 2010 XII. Konference 28.-30. 4. 2010 Karlova Studánka K INOVACI TECHNICKÝCH SMĚRNIC PRO NAVRHOVÁNÍ, VÝROBU A ÚDRŽBU KONSTRUKCÍ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ Lubomír Rozlívka, Křivý Vít, Kateřina

Více

Diplomová práce OBSAH:

Diplomová práce OBSAH: OBSAH: Obsah 1 1. Zadání....2 2. Varianty řešení..3 2.1. Varianta 1..3 2.2. Varianta 2..4 2.3. Varianta 3..5 2.4. Vyhodnocení variant.6 2.4.1. Kritéria hodnocení...6 2.4.2. Výsledek hodnocení.7 3. Popis

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Stavební konstrukce Adresa.: Střední průmyslová

Více

Mezní stavy. Obecné zásady a pravidla navrhování. Nejistoty ve stavebnictví. ČSN EN 1990 a ČSN ISO návrhové situace a životnost

Mezní stavy. Obecné zásady a pravidla navrhování. Nejistoty ve stavebnictví. ČSN EN 1990 a ČSN ISO návrhové situace a životnost Obecné zásady a pravidla navrhování Prof. Ing. Milan Holický, DrSc. Kloknerův ústav ČVUT, Šolínova 7, 66 08 Praha 6 Tel.: 4 353 84, Fax: 4 355 3 E-mail: holicky@klok.cvut.cz Návrhové situace Nejistoty

Více

Program dalšího vzdělávání

Program dalšího vzdělávání Program dalšího vzdělávání VZDĚLÁVÁNÍ LEŠENÁŘŮ Učební plán kurzu: Vzdělávání odborně způsobilých osob pro DSK MODUL A2 Projekt: Konkurenceschopnost pro lešenáře Reg. č.: CZ.1.07/3.2.01/01.0024 Tento produkt

Více

OBSAH 1 ÚVOD IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE SEZNAM VSTUPNÍCH PODKLADŮ Výchozí podklady... 3

OBSAH 1 ÚVOD IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE SEZNAM VSTUPNÍCH PODKLADŮ Výchozí podklady... 3 OBSAH 1 ÚVOD... 2 2 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 2 3 SEZNAM VSTUPNÍCH PODKLADŮ... 3 3.1 Výchozí podklady... 3 3.2 Právní předpisy a technické normy použité pro návrh opravy... 3 3.3 Právní předpisy a technické

Více

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu Průvodní zpráva ke statickému výpočtu V následujícím statickém výpočtu jsou navrženy a posouzeny nosné prvky ocelové konstrukce zesílení části stávající stropní konstrukce v 1.a 2. NP objektu ředitelství

Více

Principy navrhování stavebních konstrukcí

Principy navrhování stavebních konstrukcí Pružnost a plasticita, 2.ročník kombinovaného studia Principy navrhování stavebních konstrukcí Princip navrhování a posudku spolehlivosti stavebních konstrukcí Mezní stav únosnosti, pevnost stavebních

Více

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Tahová zkouška. Obsah přednášky. Výroba ocelových konstrukcí. Opakování. Mezní stavy Normy pro navrhování

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Tahová zkouška. Obsah přednášky. Výroba ocelových konstrukcí. Opakování. Mezní stavy Normy pro navrhování Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K134OK1 4 kredity (2 + 2), zápočet, zkouška Prof. Ing. František Wald, CSc., místnost B

Více

6 Navrhování zděných konstrukcí na účinky požáru

6 Navrhování zděných konstrukcí na účinky požáru 6 Navrhování zděných konstrukcí na účinky požáru 6.1 Úvod Navrhování stavebních konstrukcí na účinky požáru je nezbytnou součástí projektové dokumentace. Zděné konstrukce, které jsou užívané na nosné i

Více

Execution of steel structures - Part 4: Supplementary rules for hollow section structures

Execution of steel structures - Part 4: Supplementary rules for hollow section structures PŘEDBĚŽNÁ NORMA ICS 91.080.10 Říjen 1998 Provádění ocelových konstrukcí Část 4: Doplňující pravidla pro konstrukce z dutých průřezů ČSN P ENV 1 090-4 73 2601 Execution of steel structures - Part 4: Supplementary

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.080.01 Prosinec 2014 Zásady navrhování konstrukcí Hodnocení existujících konstrukcí ČSN ISO 13822 73 0038 Bases for design of structures Assessment of existing structures Bases

Více

7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger

7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger 7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Ludvíka Podéš éště 1875, 708 33 Ostrava - Poruba Miloš Rieger Téma : Spřažené ocelobetonové konstrukce - úvod Spřažené

Více

STATISTICKÉ PARAMETRY OCELÍ POUŽÍVANÝCH NA STAVBU OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ

STATISTICKÉ PARAMETRY OCELÍ POUŽÍVANÝCH NA STAVBU OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ STATISTICKÉ PARAMETRY OCELÍ POUŽÍVANÝCH NA STAVBU OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ Lubomír ROZLÍVKA, Ing., CSc., IOK s.r.o., Frýdek-Místek, tel./fax: 555 557 529, mail: rozlivka@iok.cz Miroslav FAJKUS, Ing., IOK s.r.o.,

Více

23.až Dům techniky Ostrava ISBN

23.až Dům techniky Ostrava ISBN IV. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ Téma: Posudek - poruchy - havárie 5 23.až 24.4.2003 Dům techniky Ostrava ISBN 80-02-01551-7 REÁLNÉ PEVNOSTNÍ HODNOTY KONSTRUKČNÍCH OCELÍ A ROZMĚROVÉ

Více

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Princip spolehlivosti v mezních stavech. Obsah přednášky. Návrhová únosnost R d (design resistance)

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Princip spolehlivosti v mezních stavech. Obsah přednášky. Návrhová únosnost R d (design resistance) Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K34OK 4 kredity ( + ), zápočet, zkouška Prof. Ing. František Wald, CSc., místnost B 63. Úvod,

Více

1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger

1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger 1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Ludvíka Podéš éště 1875, 708 33 Ostrava - Poruba Miloš Rieger Základní návrhové předpisy: - ČSN 73 1401/98 Navrhování ocelových

Více

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová KERAMICKÉ STROPNÍ KONSTRUKCE ČSN EN 1992 Principy návrhu 28.3.2012 1 Ing. Zuzana Hejlová Přechod z národních na evropské normy od 1.4.2010 Zatížení stavebních konstrukcí ČSN 73 0035 = > ČSN EN 1991 Navrhování

Více

Ing. Jan Volek, PRAGOPROJEKT, a.s.

Ing. Jan Volek, PRAGOPROJEKT, a.s. Ing. Jan Volek, PRAGOPROJEKT, a.s. volek@pragoprojekt.cz Ložiska základní předpisy Technické kvalitativní podmínky pozemních komunikací kapitola 22 Mostní ložiska (03/2018) Technické podmínky č. 262 Ložiska

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.40 Říjen 2010 ČSN 73 4201 Komíny a kouřovody Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation

Více

OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH KONSTRUKCÍ PODLE ISO 13822

OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH KONSTRUKCÍ PODLE ISO 13822 OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH KONSTRUKCÍ PODLE ISO 13822 VERIFICATION OF EXISTING STRUCTURES ACCORDING TO ISO 13822 Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., PhD., Ing. Jana Marková, Ph.D. Kloknerův ústav ČVUT Anotace:

Více

Zatíženía spolehlivost (K132ZASP)

Zatíženía spolehlivost (K132ZASP) Zatíženía spolehlivost (K132ZASP) Přednáší: Ing. Matěj Lepš, Ph.D. Katedra mechaniky K132 místnost D2034 e-mail: matej.leps@fsv.cvut.cz konzultační hodiny Út 13:00-16:00 Literatura: P. Fajman, J. Kruis:

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A12. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A12. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška A12 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Obsah přednášky Navrhování zděných konstrukcí na účinky

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.010.30; 91.080.10 Únor 2009 Eurokód 9: Navrhování hliníkových konstrukcí Část 1-1: Obecná pravidla pro konstrukce ČSN EN 1999-1-1 73 1501 Eurocode 9: Design of aluminium structures

Více

ČSN ISO Hodnocení existujících konstrukcí

ČSN ISO Hodnocení existujících konstrukcí ČSN ISO 13822 Hodnocení existujících konstrukcí Jana Marková a Milan Holický Kloknerův ústav ČVUT v Praze Úvod ISO 13822 (ČSN 73 0038) Národní přílohy NA až NF Příklady Obsah mezinárodní normy ISO 13822

Více

Příklad zpracování závěrečné zprávy. Vladislava Návarová

Příklad zpracování závěrečné zprávy. Vladislava Návarová Příklad zpracování závěrečné zprávy Vladislava Návarová TITULNÍ STRANA Název akce : STATICKÉ POSOUZENÍ příčin poruch a konstrukčního stavu objektu v obci XXXč.p.111 Objednatel: pan X, XXXč.p.111 Datum:

Více

Klíčová slova Autosalon Oblouk Vaznice Ocelová konstrukce Příhradový vazník

Klíčová slova Autosalon Oblouk Vaznice Ocelová konstrukce Příhradový vazník Abstrakt Bakalářská práce se zabývá návrhem nosné příhradové ocelové konstrukce autosalonu v lokalitě města Blansko. Půdorysné rozměry objektu jsou 24 x 48 m. Hlavní nosnou částí je oblouková příčná vazba

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ STATICKÉ ŘEŠENÍ SOUSTAVY ŽELEZOBETONOVÝCH NÁDRŽÍ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ STATICKÉ ŘEŠENÍ SOUSTAVY ŽELEZOBETONOVÝCH NÁDRŽÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES STATICKÉ ŘEŠENÍ

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Od 1. 2. 2010 se tento technický návod nevztahuje na střešní okna deklarovaná podle harmonizované normy

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE STUPEŇ PROJEKTU

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE STUPEŇ PROJEKTU STATIKA A DYNAMIKA STAVEB, STAVEBNÍ PROJEKTY ING. JAN MAREŠ, Kolín II. 280 00 IČO 690 14 710, Tel.: +420 321 710 558, 602 540 899 PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE STUPEŇ PROJEKTU DOKUMENTACE KE STAVEBNÍMU ŘÍZENÍ

Více

Ing. Jaroslav Marek HOCHTIEF VSB a.s. Květen Kontrola jakosti: BETONOVÝCH KONSTRUKCÍ

Ing. Jaroslav Marek HOCHTIEF VSB a.s. Květen Kontrola jakosti: BETONOVÝCH KONSTRUKCÍ Ing. Jaroslav Marek HOCHTIEF VSB a.s. Květen 2006 Kontrola jakosti: BETONOVÝCH KONSTRUKCÍ Sjednocení technických požadavků na stavební výrobky CPD (Construction Products Directive) ČSN a ČSN EN CPD Tech.

Více

22. česká a slovenská mezinárodní konference OCELOVÉ KONSTRUKCE A MOSTY 2009

22. česká a slovenská mezinárodní konference OCELOVÉ KONSTRUKCE A MOSTY 2009 22. česká a slovenská mezinárodní konference OCELOVÉ KONSTRUKCE A MOSTY 2009 ZKUŠENOSTI A POZNATKY Z CHOVÁNÍ DLOUHODOBĚ EXPONOVANÝCH MOSTŮ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ V ČESKÉ REPUBLICE Vít Křivý, Lubomír Rozlívka,

Více

EN 1990 zavedena v ČSN EN 1990 (73 0002) Eurokód: Zásady navrhování konstrukcí

EN 1990 zavedena v ČSN EN 1990 (73 0002) Eurokód: Zásady navrhování konstrukcí ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.30 Červen 2015 Dřevěná schodiště Navrhování únosnosti Metody výpočtu ČSN EN 16481 73 1703 Timber stairs Structural design Calculation methods Escaliers en bois Conception

Více

Dřevěné a kovové konstrukce

Dřevěné a kovové konstrukce Učební osnova předmětu Dřevěné a kovové konstrukce Studijní obor: Stavebnictví Zaměření: Pozemní stavitelství Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 64 4. ročník: 32 týdnů

Více

Příloha I Interpretační dokumenty

Příloha I Interpretační dokumenty Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví K VNITŘNÍMU TRHU EVROPSKÉ UNIE Sborník dokumentů technické harmonizace P ř íruč ka ke směrnici 89/106/EHS o stavebních výrobcích Příloha

Více

A. 2. Stavebně konstrukční část Perinatologické centrum přístavba a stavební úpravy stávajícího pavilonu na parcele č. 1270 Severní přístavba

A. 2. Stavebně konstrukční část Perinatologické centrum přístavba a stavební úpravy stávajícího pavilonu na parcele č. 1270 Severní přístavba A. 2. Stavebně konstrukční část Perinatologické centrum přístavba a stavební úpravy stávajícího pavilonu na parcele č. 1270 Severní přístavba 2.1. Technická zpráva a) Podrobný popis navrženého nosného

Více

Úvod Požadavky podle platných technických norem Komentář k problematice navrhování

Úvod Požadavky podle platných technických norem Komentář k problematice navrhování ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ DŘEVOSTAVBY VE VZTAHU K TECHNICKÝM NORMÁM ČSN, PRINCIPY KONSTRUKĆNÍ OCHRANY DŘEVA PETR KUKLÍK Úvod Požadavky podle platných technických norem Komentář

Více

Posouzení za požární situace

Posouzení za požární situace ANALÝZA KONSTRUKCE Zdeněk Sokol 1 Posouzení za požární situace Teplotní analýza požárního úseku Přestup tepla do konstrukce Návrhový model ČSN EN 1991-1-2 ČSN EN 199x-1-2 ČSN EN 199x-1-2 2 1 Princip posouzení

Více

2. přednáška, Zatížení a spolehlivost. 1) Navrhování podle norem 2) Zatížení podle Eurokódu 3) Kombinace

2. přednáška, Zatížení a spolehlivost. 1) Navrhování podle norem 2) Zatížení podle Eurokódu 3) Kombinace 2. přednáška, 4.3.2013 Zatížení a spolehlivost 1) Navrhování podle norem 2) Zatížení podle Eurokódu 3) Kombinace Navrhování podle norem Navrhování podle norem Historické a empirické metody Dovolené napětí

Více

Přednášející: Ing. Zuzana HEJLOVÁ

Přednášející: Ing. Zuzana HEJLOVÁ NAVRHOVÁNÍ ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ ČSN EN 1996 Přednášející: Ing. Zuzana HEJLOVÁ 28.3.2012 1 ing. Zuzana Hejlová NORMY V ČR Soustava národních norem (ČR - ČSNI) Původní soustava ČSN - ČSN 73 1201 (pro Slovensko

Více

STAV POZNÁNÍ NÁVRHU KONSTRUKCÍ

STAV POZNÁNÍ NÁVRHU KONSTRUKCÍ STAV POZNÁNÍ NÁVRHU KONSTRUKCÍ ZA POŽÁRNÍ SITUACE František Wald ČVUT v Praze Zvýšení spolehlivosti stavebních nosných konstrukcí výpočtem požární odolnosti podle evropských norem 1 Části 1) Posouzení

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.080.10 Květen 2012 Provádění ocelových konstrukcí a hliníkových konstrukcí Část 1: Požadavky na posouzení shody konstrukčních dílců ČSN EN 1090-1+A1 73 2601 Execution of steel

Více