Kyselé, neutrální či zásadité. Jak učit tyto pojmy pomocí badatelsky orientované výuky? Author: Tuula Asunta. Mat. years

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kyselé, neutrální či zásadité. Jak učit tyto pojmy pomocí badatelsky orientované výuky? 9-11. Author: Tuula Asunta. Mat. years"

Transkript

1 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie Klíčové pojmy: Kyselý, neutrální a zásaditý. Základní chemické pojmy a jejich souvislosti s každodenním životem dětí. Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 2 hodiny Shrnutí: Žáci jsou vedeni k tomu, aby zjistili, co to znamená, když je určitá látka kyselá, neutrální či zásaditá. Nejprve se žáků ptáme, zda tyto pojmy znají, zda dokáží vyjmenovat látky, které jsou kyselé a které zásadité. Jejich názvy si společně napíšeme na tabuli. Význam (acidobazických) indikátorů jim bude následně vysvětlen na příkladu indikátoru z červeného zelí. Poté jim bude sděleno, že mají využít badatelsky orientovanou metodu učení, aby se naučili něco o cílových pojmech, a to prostřednictvím látek, které budou zkoumat. Ale než se žáci sami pustí do experimentování, jsou požádáni o vytvoření určitých hypotéz, které budou používat následně v diskuzích mezi sebou a které se budou týkat toho, co se při experimentu může stát a jaké výsledky může přinést. Cíl: Rozvíjení praktické zkušenosti žáků v práci v malých skupinkách s pipetami a malými kádinkami, rozvoj pozorovací schopnosti, práce ve dvojicích za účelem splnění určitého cíle, stejně jako rozšiřování jejich badatelských schopností. Také rozvíjíme schopnosti žáků vytvářet hypotézy, zaznamenávat průběh experimentu a formulovat závěry. Materiály a pomůcky (pro každou skupinu): červené zelí různé látky z domácnosti ke zkoumání Pro každou dvojici žáků (nebo alespoň pro některé): alé kádinky nebo plastové kalíšky (viz obr. 1) mikropipety (obr. 1) nůž nebo kráječ síto (obr. 2) 2 větší kádinky (obr. 2) látky, které chcete zkoumat: voda z vodovodu, voda z domova, mléko, čaj, káva, jablečný džus, pomerančová šťáva, jedlá soda, Coca-Cola, prášek do myčky na nádobí, ocet, apod Kyselé, neutrální či zásadité. Jak učit tyto pojmy pomocí badatelsky orientované výuky? Author: Tuula Asunta The content of the present document only reflects the author s views and the European Union is not liable for any use that may be made of the information therein.

2 KYSELÉ, NEUTRÁLNÍ ČI ZÁSADITÉ. JAK UČIT TYTO POJMY POMOCÍ BADATELSKY ORIENTOVANÉ VÝUKY? Plán hodiny (spolu s poznámkami pro učitele) Popis aktivity Aktivita zahrnuje: 1. Učitel se ptá žáků na pojmy týkající se kyselosti, neutrálnosti a zásaditosti. Všechny odpovědi jsou zapisovány na tabuli nebo do počítače. Odpovědi jsou pak diskutovány s dětmi. 2. Učitel uvede žákům několik příkladů kyselých, neutrálních a zásaditých látek (ocet je kyselý, jedlá soda je zásaditá a voda neutrální) a vysvětlí, kde se s těmito látkami mohou žáci setkat v praxi. Rovněž můžeme nyní představit i pojem indikátor a vysvětlit jeho význam. 3. Učitel vysvětlí žákům jak pracovat s pipetami a kádinkami. Poté vysvětlí, jak udělat indikátor z červeného zelí. Pak mohou žáci sami indikátor připravovat nebo dále pracují s indikátorem, který pro ně předem připravil učitel. 4. Učitel vysvětlí, kolik indikátoru z červeného zelí je třeba vpravit do kádinek a kolik kapek použít na různé látky, které děti chtějí zkoumat. Taktéž vysvětlíme, jak se změní barva indikátoru z červeného zelí, jestliže ho přidáme do octa nebo citronové šťávy. Učitel připraví různé látky známé z běžného denního života, jako je citronová šťáva, prací prášek, voda atd. a pak vysvětlí, které jsou kyselé, které neutrální a které jsou zásadité? 5. Učitel rozdá pracovní listy žákům a požádá je o napsání svých hypotéz (vysvětlí, co to znamená), včetně různých látek z domácnosti, které chtějí prozkoumat. Jsou vyzváni k tomu, aby o svých hypotézách diskutovali ve dvojicích. 6. Žáci by měli prozkoumat minimálně 10 látek, aby byli schopni odpovědět na problémovou otázku výzkumu. 7. Děti budou provádět výzkum a učitel bude pomáhat těm, kteří mají obtíže, problém. Děti si mohou vybrat z různých látek z domácnosti, které chtějí zkoumat. Nechte jim na to dostatek času. Motivace (Formulace hypotézy) Žákovské prekoncepty Na začátku badatelské aktivity nejprve zjistíme představy žáků: Co vaši žáci už vědí o obsahu badatelské aktivity? Zeptejte se jich na otázky, jako jsou: Znáš nějaké kyselé látky? Vyjmenuj některé! Znáš nějaké zásadité látky? Vyjmenuj některé! Žáci mohou zmínit např. jablko, citrón, brusinky, apod. pokud se budete bavit o kyselých látkách; a prášek do myčky na nádobí a mýdlo, pokud o zásaditých.

3 Bádání (Návrh a průběh experimentů, jejich pozorování) Jakmile žáci napíší své hypotézy týkající se látek, které chtějí zkoumat, začnou pracovat ve dvojicích, aby mohli poté odpovídat na otázky týkající se prováděného výzkumu. Žáci zkoumají postupně látky v kádinkách, pozorují barevné změny indikátoru a tyto změny si zapisují. Učitel chodí mezi žáky a diskutuje s nimi. Žáci jsou vedeni k tomu, aby zapisovali všechna svá pozorování i případné problémy, které se mohou vyskytnout. Učitel poskytuje žákům dost času k vyplnění pracovního listu a k přemýšlení nad problémy výzkumu. Po tom, co provedeme průzkum, jsou děti požádány o to, aby mezi sebou prodiskutovaly, jaké informace zjistily během výzkumu. Také jsou požádány o to, aby přemýšlely nad tím, co už vědí, nebo alespoň co zjistily (Je Coca-Cola kyselá nebo zásaditá?) Jakmile budou děti hotové se svým výzkumem, učitel se ptá dětí, které látky zkoumaly a které barvy zpozorovaly. Mohou vše zapisovat na tabuli nebo do počítače. Učitel se může zeptat, co si žáci myslí: Je citron kyselý či zásaditý a jakou dostalo barvu červené zelí, jestliže byl citron přidán? Pokud žáci prozkoumají dostatečné množství látek a označí je jako kyselé, zásadité a neutrální, je možné rozvinout diskusi o hlavní výzkumné otázce. Učitel může dětem vysvětlit, že přestože pracují se stejnými látkami a stejným postupem, mohou dojít k různému výsledku (což může být způsobeno znečištěním mikropipet nebo kádinek. Evaluace (záznam výsledků) Vyhodnocení Po diskuzi se žáky se mohou potvrdit jejich předpoklady a mohou dojít ke společnému stanovisku vztahujícímu se k výsledkům zkoumání. Abychom mohli učinit závěr a zodpovědět otázky týkající se výzkumu, zeptáme se dětí, co zjistily. Pokud si nejsou jisti výsledkem, učitel jim může obstarat univerzální indikátorový papírek, vysvětlí jim, jak se s ním zachází, a uloží jim další úkol: Potvrďte si výsledek univerzálním indikátorovým papírkem. Výsledky mohou být prodiskutovány znovu. Do diskuse se zapojuje celá skupina. Učitel může s dětmi prodiskutovat také to, zda je potřebné prozkoumat ještě další látky či nikoliv atd. Přiložené materiály: Shrnutí, pracovní listy

4 Shrnutí: Pomoc učiteli Základní informace: Vysvětlete dětem podstatu k pojmům: Kyselý, neutrální a zásaditý. Kyselost a zásaditost jsou charakteristiky popisující vlastnosti chemických látek. Škála ph měří, jak je látka kyselá či zásaditá. ph nabývá hodnot od 0 do 14: Hodnota ph = 7 je neutrální, ph menší než 7 je kyselé, ph větší než 7 je zásadité. Příklady: Čistá voda je neutrální. Jakmile se ale chemické látky mísí s vodou, výsledná směs může být kyselá nebo zásaditá. Ocet a citronová šťáva jsou kyselé, mýdlo a prací prášky jsou zásadité. Toto je pouze pro vás: Definice ph: ph je matematicky definováno jako záporný dekadický logaritmus molární koncentrace volných H 3 O + (oxoniových) iontů. ph = -log [H 3 O + ] (teorie Brønstedova-Lowryho) 2H 2 O <--> H 3 O + + OH- Základní charakteristiky: Chutnají hořce Působí na omak kluzkým dojmem Silné zásady mohou být nebezpečné a mohou popálit vaši kůži Indikátor je speciální typ chemické sloučeniny, která mění barvu, jakmile se změní ph. Takto nás informuje o hodnotě ph. Přehled základních indikátorů můžete najít například na internetových stránkách: V prvním případě používáme přírodní indikátory: například červené zelí, šípkový čaj, borůvkový džus atd. Výzkumné problémy Prezentujte žákům následující problémy v souvislosti s výzkumem 1. Jaká je barva neutrální látky? 2. Budete mít minimálně 10 různých látek (viz tabulka 1 na pracovním listu). Myslíte si, že je možné zjistit, které látky jsou kyselé a které zásadité? 3. Umíš zařadit látky, které najdeš v kuchyni, podle toho, jestli jsou kyselé či zásadité?

5 Materiál a pomůcky Pro celou třídu: Červené zelí Různé látky z domácnosti ke zkoumání Pro každou dvojici žáků (nebo alespoň pro některé): malé kádinky nebo plastové kalíšky (viz obr. 1) mikropipety (obr. 1) nůž nebo kráječ síto (obr. 2) 2 větší kádinky (obr. 2) Látky, které chcete zkoumat: voda z vodovodu, voda z domova, mléko, čaj, káva, jablečný džus, pomerančová šťáva, jedlá soda, Coca-Cola, prášek do myčky na nádobí, ocet, apod. Obr. 1. Malé kádinky či plastové kelímky, mikropipeta a univerzální indikátorový papírek Můžete udělat výluh z červeného zelí pro děti, nebo je nechat, ať si ho udělají samy: Nakrájejte červené zelí na male kousky. Dejte červené zelí do kádinky a zalijte jej horkou vodou (přibližně jedno červené zelí na 1l vody). Dobře promíchejte a nechte minut ustát. Odfiltrujte červené zelí a výluh použijte jako indikátor pro experiment.

6 Obr. 2. Kádinka a síto Poraďte dětem, jak zkoumat látky z domácnosti, které mají pevné skupenství (jako např. jedlá soda). Nejprve musejí dát určité množství látky do vody (cca 1 kávová lžička do 10 ml vody). Výzkum Pomozte dětem s vyšetřením (Návod pro děti). Diskuse Jakmile jsou žáci hotovi s výzkumem, diskutujte s nimi, jak kvalitním indikátorem je červené zelí. Pokud máte čas, můžete dětem dát univerzální indikátorový papírek a vysvětlit jim, jak se takový indikátorový papírek používá. Mohou ph látek měřit pomocí tohoto papírku, a tím zjistí, jak se může určení ph lišit za použití indikátoru z červeného zelí a papírku. Mohou diskutovat proč! Můžete dětem naznačit další problémy, které se vztahují k výzkumu, jako například: Je zkyslé mléko kyselé? Má šťáva z červeného zelí vždy stejnou barvu? Vysvětlete jim, že mohou pokračovat s výzkumem pomocí univerzálního indikátorového papírku. Vysvětlete dětem, jak ho používat. Diskutujte o výsledcích každé dvojice. Vysvětlete, proč se výsledky jednotlivých skupin často liší. Můžete jim to dát jako domácí úkol. Iniciujte diskusi na téma: proč je důležité vědět něco o kyselosti a zásaditosti látek? Zapište odpovědi žáků. Diskutujte o odpovědích žáků. Jestli chcete, můžete pokračovat ve výzkumu tím, že dětem dáte univerzální indikátorový papírek a vysvětlíte jim, jak funguje. Mohou použít ty samé látky, které zkoumaly pomocí výluhu z červeného zelí, a zjistit, jaké výsledky poskytuje měření univerzálním indikátorovým papírkem. Dále je možné diskutovat o případných rozdílech, jsou-li zjištěny. (Může být použit pracovní list.)

7 Návod pro žáky Úvod Kyselé, řekla liška o jeřabině! Již ve staré Ezopově bajce byl použit pojem kyselý. Většina z vás si všimla, že každé jablko chutná jinak a že citron je hořký. (Bobule jeřabiny obsahují kyselinu sorbovou a tříslovou, tudíž liška měla pravdu). Už jste přemýšleli, které látky mohou být kyselé a jaké zásadité? Obr. 3. Bobule jeřabiny Výzkumné problémy: 1. Jaká je barva neutrální látky? 2. Umíte zařadit látky, které najdete v kuchyni, podle toho, jestli jsou kyselé či zásadité? 3. Budete mít minimálně 10 různých látek (viz tabulka 1 na pracovním listu). Jak přesné ph dokážete určit na základě svého výzkumu? Materiál a pomůcky Malé kádinky či plastové kelímky, mikropipeta a univerzitní indikátorový papírek Mikropipety Výluh z červeného zelí Látky, které chcete zkoumat, jako např.: voda z vodovodu, voda z domova, mléko, čaj, káva, jablečný džus, pomerančová šťáva, jedlá soda, Coca-Cola, prášek do myčky na nádobí, ocet, apod.

8 PRACOVNÍ LIST Vezměte vám známé látky, které chcete zkoumat (viz tabulka 1) 2. Zkuste vymyslet svoji hypotézu: Myslíte si, že vámi zkoumaná látka je kyselá, neutrální či zásaditá? Označte ji K (kyselá), N (neutrální) nebo Z (zásaditá) do tabulky č. 1. Navrhněte svoji hypotézu u všech látek! Označte do tabulky č. 1. Na konci budete překvapeni! 3. Vyberte si látky z domácnosti, které chcete studovat. 4. Vezměte malou kádinku a nakapejte do každé kapek vybrané látky a označte kádinky A1, A2,... B1,B2,... C1, C2, apod. Na každou látku, kterou chcete zkoumat, budete potřebovat vlastní nádobku. 5. Berte jednu látku za druhou z těch, které budete zkoumat, a ke každé přidejte několik kapek výluhu z červeného zelí. Uvidíte, co se stane!

9 6. Nezapomeňte si označit každou kádinku, abyste později mohli poznat, do které nádoby jste nakapali například jablečný džus! 7. Označte své zkoumání (barvu kapaliny) do této tabulky! 8. Po prozkoumání všech látek, ke kterým jste přidali výluh z červeného zelí, zjistěte, jak se liší barva směsi v jednotlivých kádinkách. 9. Zkuste rozhodnout: Kterou barvu mají kyselé látky a kterou zásadité? Prodiskutujte to s ostatními žáky! Všichni souhlasíte?! Na konci si odpovězte na výzkumné otázky: 1. Dokážete srovnat látky, které naleznete ve své domácnosti, podle toho, zda jsou kyselé či zásadité? Ano Ne 2. Budete mít minimálně 10 různých látek (viz tabulka 1 na pracovním listu). Jak přesné ph dokážete určit na základě svého výzkumu

10 Tabulka 1: Látky a jejich kyselost či zásaditost Látka Hypotéza (Předpoklad) Nádoba A1,A2, B1,B2 atd. Barva Kyselá Neutrální Zásaditá ph (měřeno později pomocí indikátorového papírku) Prací prášek Jedlá soda Prášek do pečiva Čaj Citrón Jablečný džus Další látky

Najdi svůj vlastní přírodní indikátor 9-11. Author: Tuula Asunta. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie

Najdi svůj vlastní přírodní indikátor 9-11. Author: Tuula Asunta. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie Klíčové pojmy: Kyselý, neutrální, zásaditý, indikátor. Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 1-2 hodiny Shrnutí: Pomoci žákům porozumět

Více

Inovace výuky chemie. ph a neutralizace. Ch 8/09

Inovace výuky chemie. ph a neutralizace. Ch 8/09 Inovace výuky chemie ph a neutralizace Ch 8/09 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda Chemie Anorganické sloučeniny 8. ročník

Více

Podvodní sopky 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

Podvodní sopky 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Hustota pevných a kapalných látek Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 3 hodiny Shrnutí: Žáci si osvojí pojem hustota

Více

Magnetismus 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Magnetismus 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: magnetické vlastnosti různých materiálů, intenzita magnetického pole Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 3x45

Více

plastelíny? 9-11 Authors: Varela, P. & Sá. J. Mat years Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

plastelíny? 9-11 Authors: Varela, P. & Sá. J. Mat years Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Archimedovy zákony: plovající a potápějící se předměty ve vodě. Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 2 hodiny Shrnutí:

Více

Lidské smysly a jejich interakce 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka

Lidské smysly a jejich interakce 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka Cílové koncepty: Smysly a jejich interakce / součinnost Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 2 3 hod. Shrnutí: Děti zkoumají

Více

Červené zelí a červená řepa jako přírodní indikátory ph

Červené zelí a červená řepa jako přírodní indikátory ph Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Červené zelí a červená řepa jako přírodní indikátory ph (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-10 Předmět: Biologicko-fyzikálně

Více

Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1 ½ nebo 2 litry), vata, pracovní list.

Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1 ½ nebo 2 litry), vata, pracovní list. 3-5 years Název aktivity: Jak prostředí ovlivňuje růst rostlin? Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Biologické vědy Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1

Více

Kyselost a zásaditost vodných roztoků

Kyselost a zásaditost vodných roztoků Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z

Více

Reakce rostlin na změnu polohy 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years

Reakce rostlin na změnu polohy 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka,přírodověda, (biologie, botanika, gravitační biologie) Cílové koncepty: Gravitropismus (pozitivní gravitropismus / též ozn. jako geotropismus/ růst ve

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta Červené zelí jako acidobazický indikátor Zdroj: http://www.scifun.org/homeexpts/homeexpts.html [34] Didaktický záměr: Objasnění pojmu ph a acidobazický indikátor. Popis: Žáci si připraví roztok acidobazického

Více

Název: Kyselé a zásadité 1

Název: Kyselé a zásadité 1 Název: Kyselé a zásadité 1 1) Co mají společného? Podívejte se na následující potraviny a zkuste zapřemýšlet, co mají společného: Společnou vlastností těchto potravin je: Které další látky jsou kyselé?

Více

Měření ph nápojů a roztoků

Měření ph nápojů a roztoků Měření ph nápojů a roztoků vzorová úloha (ZŠ) Jméno Třída.. Datum.. 1 Teoretický úvod Kyselý nebo zásaditý roztok? Proč je ocet považován za kyselý roztok? Ocet obsahuje nadbytek (oxoniových kationtů).

Více

jeho hustotě a na hustotě tekutiny.

jeho hustotě a na hustotě tekutiny. 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / fyzika Klíčové pojmy: Aby těleso plovalo, měl by být poměr mezi jeho hmotností a objemem menší než poměr mezi hmotností a objemem kapaliny. jeho hustotě

Více

Obloha 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years. Název aktivity: Obloha. Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Přírodopis a environmentální vědy

Obloha 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years. Název aktivity: Obloha. Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Přírodopis a environmentální vědy 3-5 years Název aktivity: Obloha Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Přírodopis a environmentální vědy Klíčové pojmy: Objekty na obloze, měnící se příroda barvami mraků a oblohy, slunce, stíny. Cílová věková

Více

Měření ph nápojů a roztoků

Měření ph nápojů a roztoků Měření ph nápojů a roztoků vzorová úloha (SŠ) Jméno Třída.. Datum.. 1 Teoretický úvod Kyselý nebo zásaditý roztok? Proč je ocet považován za kyselý roztok? Ocet obsahuje nadbytek (oxoniových kationtů).

Více

Vzduch víc než nic 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

Vzduch víc než nic 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Hustota pevných látek a kapalin Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 2 hodiny Shrnutí: Žáci si mají osvojit poznatek,

Více

Co mají hlemýždi rádi k 3-5. Authors: Giselle Theuma. years. Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu?

Co mají hlemýždi rádi k 3-5. Authors: Giselle Theuma. years. Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu? 3-5 years Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu? Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Biologické vědy Klíčové pojmy: Hlemýžď, potrava, salát, sušené listí Cílová věková skupina: 3-5 let Délka aktivity:

Více

Zima přichází do naší školy Authors: Ayse OĞUZ UNVER, Kemal YURUMEZOĞLU and Songul SEVER. Mat. years

Zima přichází do naší školy Authors: Ayse OĞUZ UNVER, Kemal YURUMEZOĞLU and Songul SEVER. Mat. years 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Přírodní vědy Klíčové pojmy: fotosyntéza, energie, světlo Cílová věková skupina: 9-11 let Materiály a pomůcky (pro každou skupinu): zelené, žluté a suché

Více

které zlepšují letové vlastnosti balónu s ocasem.

které zlepšují letové vlastnosti balónu s ocasem. 3-5 years Název aktivity: Létající balón s ocasem Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Fyzikální vědy, design (návrh vzhledu výrobku) a technologie Klíčové pojmy: Možnost pohybu věcí vzduchem (úvod do třetího

Více

ČISTICÍ PROSTŘEDEK A VAŠE RUCE

ČISTICÍ PROSTŘEDEK A VAŠE RUCE ČISTICÍ PROSTŘEDEK A VAŠE RUCE Úvod Marta žije v městě, které má tvrdou vodu - obsahuje velké množství minerálních látek. 1 Jedním z problémů při používání tvrdé vody je, že v místech, kde voda stojí,

Více

Nechme plovat 3-5. Authors: Kristof Van de Keere. years. Název aktivity:

Nechme plovat 3-5. Authors: Kristof Van de Keere. years. Název aktivity: 3-5 years Název aktivity: Nechme plovat Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Fyzikální vědy. Klíčové pojmy: plovoucí a potápějící se. Cílová věková skupina: 3-5 let Délka aktivity: maximálně 3 hodiny Obsah:

Více

Studium kyselosti a zásaditosti roztoků kolem nás

Studium kyselosti a zásaditosti roztoků kolem nás Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Studium kyselosti a zásaditosti roztoků kolem nás (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-10 Předmět: Chemie Cílová

Více

Růstový tlak semínek rostlin 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka (přírodověda), botanika

Růstový tlak semínek rostlin 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka (přírodověda), botanika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka (přírodověda), botanika Cílové koncepty: klíčení Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 2 hodiny + 1 hodina následující den Shrnutí:

Více

UHELNÉ ELEKTRÁRNY A KYSELÉ DEŠTĚ

UHELNÉ ELEKTRÁRNY A KYSELÉ DEŠTĚ UHELNÉ ELEKTRÁRNY A KYSELÉ DEŠTĚ Kyselý déšť začal vyvolávat znepokojení od 60. let 20. st., kdy začala umírat řada lesů a jezer v severní Evropě, ve Spojených státech a v Kanadě. V mnoha zemích se situace

Více

Sešit pro laboratorní práci z chemie

Sešit pro laboratorní práci z chemie Sešit pro laboratorní práci z chemie téma: Příprava roztoků a měření ph autor: ing. Alena Dvořáková vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Kyseliny a zásady měření ph indikátory a senzorem ph Vernier Laboratorní práce

Kyseliny a zásady měření ph indikátory a senzorem ph Vernier Laboratorní práce Kyseliny a zásady měření ph indikátory a senzorem ph Vernier Laboratorní práce VY_52_INOVACE_204 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Ročník: 8.,9. Kyseliny a zásady měření ph indikátory

Více

Název: Acidobazické indikátory

Název: Acidobazické indikátory Název: Acidobazické indikátory Autor: Mgr. Jiří Vozka, Ph.D. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: chemie, biologie, fyzika Ročník: 3. (1. ročník vyššího

Více

Trojské trumfy. pražským školám BARVY U ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND

Trojské trumfy. pražským školám BARVY U ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Pracovní Didaktický list balíček č. 7 č. 9 Trojské trumfy pražským školám projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 BARVY U ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN A B?

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

PÁLÍ VÁS ŽÁHA? (ANTACIDA)

PÁLÍ VÁS ŽÁHA? (ANTACIDA) PÁLÍ VÁS ŽÁHA? (ANTACIDA) Uvnitř lidského žaludku je značně kyselé prostředí. Žaludeční šťáva je většinou tvořena kyselinou chlorovodíkovou o koncentraci přibližně 0,01 mol/l. Takto kyselé prostředí je

Více

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2)

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2) DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2) Hasicí přístroje se dělí podle náplně. Jedním z typů je přístroj používající jako hasicí složku oxid uhličitý. Přístroje mohou být různého provedení, ale jedno mají společné:

Více

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST):

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): Název výukové aktivity: Důkaz přítomnosti karboxylových kyselin v potravinách Vyučovací předmět: Technický kroužek. Anotace: Úkolem žáků je ověřit přítomnost karboxylových

Více

PROČ SE V ZIMĚ SOLÍ ULICE?

PROČ SE V ZIMĚ SOLÍ ULICE? PROČ SE V ZIMĚ SOLÍ ULICE? (VERZE PRO STŘEDNÍ ŠKOLY) Sůl je v zimě používána jako pomoc při odstraňování sněhu a ledu ze silnic, tratí a ulic. A to proto, že sůl podporuje tání sněhu a ledu i při teplotách

Více

Název: Nenewtonovská kapalina

Název: Nenewtonovská kapalina Název: Nenewtonovská kapalina Autor: Mgr. Jiří Vozka, Ph.D. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: chemie, biologie, fyzika Ročník: 5. Tématický celek:

Více

Vzduch jako hmota 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Vzduch jako hmota 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: Plynné skupenství látek. Přítomnost vzduchu v prostředí. Vzduch jako hmota vyplňující prostor. Věkové zaměření žáků:: 5-8 letí žáci Délka

Více

Zkoumání semen: klíčení a růst 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie

Zkoumání semen: klíčení a růst 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie Cílové koncepty: Klíčení, růst Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 45 minut + systematické pozorování v délce 4 týdnů, na závěr

Více

Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 12. 4. 2013. Ročník: osmý

Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 12. 4. 2013. Ročník: osmý ph Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 12. 4. 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Anorganické sloučeniny 1 Anotace: Žáci se seznámí se základní vlastností

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. ŠVP kuchař-číšník;zpv chemie, 1. ročník

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. ŠVP kuchař-číšník;zpv chemie, 1. ročník DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu INOVACE_32_ZPV-CH 1/04/02/8 Autor Obor; předmět, ročník Tematická

Více

ZKOUMÁNÍ BARVIV 9-11. Authors: Jiří Škoda, Pavel Doulík. Mat. years

ZKOUMÁNÍ BARVIV 9-11. Authors: Jiří Škoda, Pavel Doulík. Mat. years 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a jeho svět / Rozmanitost přírody Klíčové pojmy: Barva, barvivo, směs, živá příroda, zelené barvivo rostlin, experiment Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity:

Více

Obecná a anorganická chemie. Zásady a jejich neutralizace, amoniak

Obecná a anorganická chemie. Zásady a jejich neutralizace, amoniak Šablona č. I, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Člověk a příroda Chemie Obecná a anorganická chemie Téma Zásady a jejich neutralizace, amoniak Ročník 9. Anotace Aktivita slouží

Více

bezpečnost práce v laboratoři a při pokusech chemické nádobí látky, jejich vlastnosti, skupenství, rozpustnost

bezpečnost práce v laboratoři a při pokusech chemické nádobí látky, jejich vlastnosti, skupenství, rozpustnost bezpečnost práce v laboratoři a při pokusech EV voda, ovzduší (Základní podmínky života) - zná zásady bezpečné práce v laboratoři, poskytne a přivolá první pomoc při úrazech - dokáže poznat a pojmenovat

Více

Předpověď počasí. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Motivace. Kladení otázek

Předpověď počasí. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Motivace. Kladení otázek Předpověď počasí Autor Mgr. Petr Jaroš, ZŠ a MŠ Frýdek-Místek, Lískovec Vhodné pro věk/třídu 6. 9. ročník V 6. ročníku použít až po probrání učiva Atmosféra. Potřebný čas 2 vyučovací hodiny oddělené minimálně

Více

LP č. 4 STANOVENÍ ph. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 28. 5. 2013. Ročník: osmý

LP č. 4 STANOVENÍ ph. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 28. 5. 2013. Ročník: osmý LP č. 4 STANOVENÍ ph Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 28. 5. 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Chemie a společnost 1 Anotace: Žáci si prakticky vyzkouší

Více

Název: Kyselé nebo zásadité 1

Název: Kyselé nebo zásadité 1 Název: Kyselé nebo zásadité 1 Výukové materiály Téma: Kyseliny, zásady, měření ph, acidobazické indikátory RVP: Anorganické sloučeniny Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Riziko a bezpečí, aneb co se

Více

CHEMIE. Pracovní list č. 7 - žákovská verze Téma: ph. Mgr. Lenka Horutová. Projekt: Student a konkurenceschopnost Reg. číslo: CZ.1.07/1.1.07/03.

CHEMIE. Pracovní list č. 7 - žákovská verze Téma: ph. Mgr. Lenka Horutová. Projekt: Student a konkurenceschopnost Reg. číslo: CZ.1.07/1.1.07/03. www.projektsako.cz CHEMIE Pracovní list č. 7 - žákovská verze Téma: ph Lektor: Mgr. Lenka Horutová Projekt: Student a konkurenceschopnost Reg. číslo: CZ.1.07/1.1.07/03.0075 Teorie: Pro snadnější výpočet

Více

Kyselý déšť. envi.stromzivota.sk. ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development

Kyselý déšť. envi.stromzivota.sk. ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development Kyselý déšť envi.stromzivota.sk ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development 2014-1-SK01-KA200-000481 ERAZMUS+ Programme Projekt je kofinancován

Více

Čisticí prostředky v domácnosti

Čisticí prostředky v domácnosti Čisticí prostředky v domácnosti envi.stromzivota.sk ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development 2014-1-SK01-KA200-000481 ERAZMUS+ Programme

Více

Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436

Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 59 badatele.cz / S očima i bez nich / Sdružení Tereza S OČIMA I BEZ NICH Cílová skupina VIII. IX. ročník 90 min. (2 vyučovací

Více

REDOX TITRACE ANEB STANOVENÍ PEROXIDU VODÍKU

REDOX TITRACE ANEB STANOVENÍ PEROXIDU VODÍKU REDOX TITRACE ANEB STANOVENÍ PEROXIDU VODÍKU Jak zkontrolovat, zda vás váš dodavatel nešidí? Karel Černý je majitelem lékárny. Kromě jiného prodává také peroxid vodíku jako desinfekci. Prodávaný roztok

Více

Název: Elektromagnetismus 2. část (Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem)

Název: Elektromagnetismus 2. část (Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem) Výukové materiály Název: Elektromagnetismus 2. část (Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem) Téma: Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem, využití tohoto jevu v praxi Úroveň: 2. stupeň ZŠ,

Více

Neutralizace, měření senzorem ph Vernier Laboratorní práce

Neutralizace, měření senzorem ph Vernier Laboratorní práce Neutralizace, měření senzorem ph Vernier Laboratorní práce VY_52_INOVACE_209 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Ročník: 8.,9. Neutralizace, měření senzorem ph Vernier Laboratorní

Více

Název: Kyselé nebo zásadité 2

Název: Kyselé nebo zásadité 2 Název: Kyselé nebo zásadité 2 Výukové materiály Téma: Měření ph, acidobazické indikátory, neutralizace Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Riziko a bezpečí, aneb co se stane, když se něco stane Předmět

Více

NEUTRALIZAČNÍ ODMĚRNÁ ANALÝZA (TITRACE)

NEUTRALIZAČNÍ ODMĚRNÁ ANALÝZA (TITRACE) NEUTRALIZAČNÍ ODMĚRNÁ ANALÝZA (TITRACE) Cíle a princip: Stanovit TITR (přesnou koncentraci) odměrného roztoku kyseliny nebo zásady pomocí známé přesné koncentrace již stanoveného odměrného roztoku. Podstatou

Více

Látky změny skupenství 6-8. Authors: Jenny Byrne and Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Látky změny skupenství 6-8. Authors: Jenny Byrne and Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: Změny skupenství látek, fyzikální změny látek, tání, tuhnutí. Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 2x45 (90 minut)

Více

Cvičení pro zdraví 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie

Cvičení pro zdraví 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie Cílové koncepty: Fungování lidského těla, vztah mezi srdeční činností a fyzickou námahou. Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity:

Více

Laboratorní práce z chemie č. Téma: S-prvky

Laboratorní práce z chemie č. Téma: S-prvky Autor: Mgr. Lenka Fišerová Škola: Gymnázium, Kadaň, 5. května 620, po. Vytvořeno: listopad 2012 Kód: VY_32_INOVACE_13_05Fis_ChLPVG Předmět: CHEMIE Ročník:2. ročník VG Téma: S prvky Cíl: Prakticky ověřit

Více

KOLIK JE BARVIVA VE VZORKU?

KOLIK JE BARVIVA VE VZORKU? KOLIK JE BARVIVA VE VZORKU? Spektroskopická kvantitativní analýza Karel a Mirek rádi navštěvují restauraci. Tuhle si dali Zelenou (zelený peprmintový likér) a Mirek se při pohledu na ostře zelený nápoj

Více

Důkaz kyselin. Metodický list pro učitele. Časový harmonogram. a) doba na přípravu - 10 minut b) doba na provedení 10 minut.

Důkaz kyselin. Metodický list pro učitele. Časový harmonogram. a) doba na přípravu - 10 minut b) doba na provedení 10 minut. Důkaz kyselin Metodický list pro učitele Časový harmonogram a) doba na přípravu - 10 minut b) doba na provedení 10 minut Pomůcky a) chemikálie - kyselina dusičná - kyselina chlorovodíková - kyselina citronová

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 KRAJSKÉ KOLO. Kategorie E ZADÁNÍ PRAKTICKÉ ČÁSTI (50 BODŮ)

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 KRAJSKÉ KOLO. Kategorie E ZADÁNÍ PRAKTICKÉ ČÁSTI (50 BODŮ) Ústřední komise Chemické olympiády 55. ročník 2018/2019 KRAJSKÉ KOLO Kategorie E ZADÁNÍ PRAKTICKÉ ČÁSTI (50 BODŮ) Úloha 1 Stanovení Bi 3+ a Zn 2+ ve směsi 50 bodů Chelatometricky lze stanovit ionty samostatně,

Více

Svět kolem nás: zkoumání stínů, den a noc 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Svět kolem nás: zkoumání stínů, den a noc 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: průhlednost / průsvitnost / neprůsvitnost Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 3 hodiny Shrnutí: Zkoumání, jak

Více

MNOŽSTVÍ KYSLÍKU VE VODĚ

MNOŽSTVÍ KYSLÍKU VE VODĚ MNOŽSTVÍ KYSLÍKU VE VODĚ Úvod Místo toho, aby ryby dýchaly kyslík, získávají ho z vody díky svým žábrám. Množství rozpuštěného kyslíku ve vodě je často udáváno v miligramech na litr vody. V této činnosti

Více

Název: Hmoto, jsi živá? II

Název: Hmoto, jsi živá? II Název: Hmoto, jsi živá? II Výukové materiály Téma: Obecné vlastnosti živé hmoty Úroveň: střední škola Tematický celek: Obecné zákonitosti přírodovědných disciplín a principy poznání ve vědě Předmět (obor):

Více

Rostliny: Co je rostlina? Jsou rostliny vždy zelené? Pohybují se rostliny? 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years

Rostliny: Co je rostlina? Jsou rostliny vždy zelené? Pohybují se rostliny? 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years 3-5 years Název aktivity: Rostliny: Co je rostlina? Jsou rostliny vždy zelené? Pohybují se rostliny? Vzdělávací obsah: Přírodopis Klíčové pojmy: Barva rostlin - zeleň. Rostliny si vytváří vlastní výživu.

Více

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 1)

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 1) DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 1) Hasicí přístroje se dělí podle náplně. Jedním z typů je přístroj používající jako hasicí složku oxid uhličitý. Přístroje mohou být různého provedení, ale jedno mají společné:

Více

TĚLESNÝ POHYB. Chůze před detektorem pohybu

TĚLESNÝ POHYB. Chůze před detektorem pohybu Může člověk jít konstantní rychlostí? TĚLESNÝ POHYB Chůze před detektorem pohybu Jak můžete zjistit rychlost pohybu? V čem se liší rychlost a vektorová rychlost?. A. Příprava Aktivity s papírem a tužkou:

Více

Zavedení kvadratické funkce

Zavedení kvadratické funkce Předmět: Matematika Doporučený ročník: 2 Vazba na ŠVP: Funkce Cíle Odvození grafu - paraboly Uvědomění, kde se s kvadratickou funkcí setkáváme ve světě kolem nás Stručná anotace Celohodinová aktivita,

Více

1. Chemický turnaj. kategorie mladší žáci 30.11. 2012. Zadání úloh

1. Chemický turnaj. kategorie mladší žáci 30.11. 2012. Zadání úloh 1. Chemický turnaj kategorie mladší žáci 30.11. 2012 Zadání úloh Vytvořeno v rámci projektu OPVK CZ.1.07/1.1.26/01.0034,,Zkvalitňování výuky chemie a biologie na GJO spolufinancovaného Evropským sociálním

Více

OBCHOD S KOVOVÝM ŠROTEM (ČÁST 2)

OBCHOD S KOVOVÝM ŠROTEM (ČÁST 2) OBCHOD S KOVOVÝM ŠROTEM (ČÁST 2) Měď je rozšířený kov používaný například do počítačů, jako elektrické kabely, okapy, instalatérské prvky a všemožný spojovací materiál. Po mědi je tedy velká poptávka a

Více

Odpadní voda v domácnosti

Odpadní voda v domácnosti Odpadní voda v domácnosti envi.stromzivota.sk ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development 2014-1-SK01-KA200-000481 ERAZMUS+ Programme

Více

53. ročník 2016/2017

53. ročník 2016/2017 Ústřední komise Chemické olympiády 53. ročník 2016/2017 OKRESNÍ KOLO kategorie D ZADÁNÍ PRAKTICKÉ ČÁSTI časová náročnost: 90 minut Úloha 1 Yamadův univerzální indikátor 30 bodů Úvod Univerzální acidobazické

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Smyslové orgány úvod. Důležitost smyslů pro učení Časový rozsah lekce asi 65 minut / jedna

Více

RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co je to BOV?

RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co je to BOV? RNDr. Milan Šmídl, Ph.D Co je to BOV? BOV = Badatelsky Orientovaná Výuka Inquiry Based Science Education (IBSE) Inguiry = bádání, zkoumání, hledání pravdy cílevědomý proces formulování problémů, kritického

Více

Název: Exotermický a endotermický děj

Název: Exotermický a endotermický děj Název: Exotermický a endotermický děj Téma: Exotermický a endotermický děj Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Tradiční a nové způsoby využití energie Výukové materiály Předmět (obor): chemie Doporučený

Více

Předmět: Chemie Ročník: 8.

Předmět: Chemie Ročník: 8. Předmět: Chemie Ročník: 8. Očekávané výstupy 1. POZOROVÁNÍ, POKUS A BEZPEČNOST PRÁCE Školní výstupy Učivo Průřezová témata Určí společné a rozdílné vlastnosti látek Pracuje bezpečně s vybranými dostupnými

Více

BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ

BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ Helena Picková, FP TUL Projekt EduTech: Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech, CZ.1.07/2.3.00/45.0011

Více

2.12 Vyvíjení CO 2 bublinky kolem nás. Projekt Trojlístek

2.12 Vyvíjení CO 2 bublinky kolem nás. Projekt Trojlístek 2. Vlastnosti látek a chemické reakce 2.12 Vyvíjení CO 2 bublinky kolem nás. Projekt úroveň 1 2 3 1. Předmět výuky Metodika je určena pro vzdělávací obsah vzdělávacího předmětu Chemie. Chemie 2. Cílová

Více

VYPRACOVAT NEJPOZDĚJI DO 16. 12. 2015

VYPRACOVAT NEJPOZDĚJI DO 16. 12. 2015 Máte před sebou pracovní list. Téma : CHEMICKÝ DĚJ Jestliže ho zpracujete, máte možnost získat známku, která má nejvyšší hodnotu v elektronické žákovské knížce. Ovšem je nezbytné splnit následující podmínky:

Více

Návody pokusů k 2. laboratornímu cvičení Určeno pro žáky ZŠ

Návody pokusů k 2. laboratornímu cvičení Určeno pro žáky ZŠ Návody pokusů k 2. laboratornímu cvičení Určeno pro žáky ZŠ Obsah: 3. stanoviště analýza potravin...1 3.1 Škrob v potravinách...1 3.2 Stanovení ph vybraných potravin...2 3.3 Stanovení cukernatosti potravin...3

Více

Půdy vlastnosti II. (laboratorní práce)

Půdy vlastnosti II. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Půdy vlastnosti II. (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-9-39 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 9. třída Autor:

Více

Pracovní list RYCHLOST METABOLISMU. Úloha 1: Stanovení optimálních podmínek pro metabolickou aktivitu kvasinek Saccharomyces cerevisiae

Pracovní list RYCHLOST METABOLISMU. Úloha 1: Stanovení optimálních podmínek pro metabolickou aktivitu kvasinek Saccharomyces cerevisiae Pracovní list RYCHLOST METABOLISMU Úloha 1: Stanovení optimálních podmínek pro metabolickou aktivitu kvasinek Saccharomyces cerevisiae Každý z vás si může vyzkoušet jednoduchý pokus: Do láhve dejte kousek

Více

Chemie. 8. ročník. Úvod do chemie. historie a význam chemie

Chemie. 8. ročník. Úvod do chemie. historie a význam chemie list 1 / 5 Ch časová dotace: 2 hod / týden Chemie 8. ročník Úvod do chemie historie a význam chemie Pozorování, pokus a bezpečnost práce CH 9 1 01 určí společné a rozdílné vlastnosti látek vlastnosti látek

Více

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek RNDr. Irena Dvořáková Probírané fyzikální jevy: 1. hodina látky pevné, kapalné, plynné, jejich vlastnosti a vzájemné srovnání Použité

Více

Po stopách záhadných Éček

Po stopách záhadných Éček Po stopách záhadných Éček E 101, E 306, E 1503. Asi již tušíte, o čem je řeč. Tyto a řada dalších symbolů zdobí zadní strany nejrůznějších potravinových výrobků. Ale co se pod těmito symboly doopravdy

Více

ROSTLINNÍ PREDÁTOŘI. Vliv eutrofizace na vodní svět. Co se vám bude hodit vědět

ROSTLINNÍ PREDÁTOŘI. Vliv eutrofizace na vodní svět. Co se vám bude hodit vědět ROSTLINNÍ PREDÁTOŘI Vliv eutrofizace na vodní svět Vzpomeňte si, jak jste šli v létě na výletě krajinou, kde bylo několik vodních zdrojů jako řeky, rybníky, potůčky, popř. jezera. Možná si vzpomenete,

Více

Úvodní list. 45 min, příp. další aktivita (*) mimo běžnou školní výuku

Úvodní list. 45 min, příp. další aktivita (*) mimo běžnou školní výuku Úvodní list Předmět: Fyzika Cílová skupina: 8. nebo 9. ročník ZŠ Délka trvání: 45 min, příp. další aktivita (*) mimo běžnou školní výuku Název hodiny: Měření tlaku vzduchu v terénu Vzdělávací oblast v

Více

Název: Kyselé a zásadité 2

Název: Kyselé a zásadité 2 Název: Kyselé a zásadité 2 1) Bezpečné a nebezpečné? Zkuste se zamyslet, které látky mohou být zdraví nebezpečné. U kterých látek si musíme dávat zvýšený pozor při manipulaci? Jsou všechny kyseliny a zásady

Více

Statická elektřina 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Přírodověda

Statická elektřina 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Přírodověda 6-8 years Vědní oblast: Přírodověda Cílové koncepty: Podpora vztahu dětí k poznávání a získávání vědomostí, prostřednictvím vlastního zkoumání. Rozvoj představ o statické elektřině předmětů. Věkové zaměření

Více

Využití IBSE ve výuce fyziky

Využití IBSE ve výuce fyziky Olomouc, 2. - 4. září 2011 Využití IBSE ve výuce fyziky Josef Trna Pedagogická fakulta Masarykova univerzita SEVENTH FRAMEWORK PROGRAMME 5.2.2.1 SiS-2010-2.2.1 Grant agreement no.: 266589 1. Úvod Některé

Více

Uživatelský návod Historiana

Uživatelský návod Historiana Uživatelský návod Historiana Historiana je elearningový program, který byl vyvinut pedagogy historie, působící v Evropě i mimo, aby pomohli svým kolegům upoutat studenty inovativní a zodpovědnou výukou

Více

1.07 Přírodní indikátor ph. Projekt Trojlístek

1.07 Přírodní indikátor ph. Projekt Trojlístek 1. Chemie a společnost 1.07 Přírodní indikátor ph. Projekt úroveň 1 2 3 1. Předmět výuky Metodika je určena pro vzdělávací obsah vzdělávacího předmětu Chemie. Chemie 2. Cílová skupina Metodika je určena

Více

Chemie - 1. ročník. očekávané výstupy ŠVP. Žák:

Chemie - 1. ročník. očekávané výstupy ŠVP. Žák: očekávané výstupy RVP témata / učivo Chemie - 1. ročník Žák: očekávané výstupy ŠVP přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata 1.1., 1.2., 1.3., 7.3. 1. Chemie a její význam charakteristika

Více

Jak a čím znečišťujeme nejvíce vodu? Je náš potok znečištěný? A jak moc je znečištěný? Podle čeho poznáme, že je znečištěný?

Jak a čím znečišťujeme nejvíce vodu? Je náš potok znečištěný? A jak moc je znečištěný? Podle čeho poznáme, že je znečištěný? Jak a čím znečišťujeme nejvíce vodu? Je náš potok znečištěný? A jak moc je znečištěný? Podle čeho poznáme, že je znečištěný? 69 badatele.cz / Potok nebo stoka / Sdružení Tereza POTOK NEBO STOKA cílová

Více

MATEMATIKA. Statistika

MATEMATIKA. Statistika MATEMATIKA Statistika Během těchto vyučovacích hodin změří žáci pomocí senzorů Pasco svoji klidovou tepovou frekvenci a tepovou frekvenci po námaze. Získané výsledky budou v další hodině zpracovávat do

Více

Neutralizace kyseliny zásadou

Neutralizace kyseliny zásadou Neutralizace kyseliny zásadou Metodický list pro učitele Časový harmonogram a) doba na přípravu - 10 minut b) doba na provedení - 15 minut Pomůcky a) chemikálie - kyselina chlorovodíková - hydroxid sodný

Více

Acidobazický indikátor anthokyan

Acidobazický indikátor anthokyan Acidobazický indikátor anthokyan Anthokyan je barvivo obsažené v mnoha rostlinách. Je odvozen ze dvou řeckých slov: anthos (květ), kyaneos (modrý). Pokud tedy slovo anthokyan přeložíme do češtiny, znamená

Více

Experiment C-8 KYSELÝ DÉŠŤ

Experiment C-8 KYSELÝ DÉŠŤ Experiment C-8 KYSELÝ DÉŠŤ CÍL EXPERIMENTU Praktické ověření vzniku kyselého deště. Ověření souvislosti mezi změnou kyselosti roztoku a změnou ph. Příprava oxidu uhličitého. MODULY A SENZORY PC + program

Více

OBČERSTVOVACÍ STANICE

OBČERSTVOVACÍ STANICE OBČERSTVOVACÍ STANICE JMÉNO STUDENTA: Tato mise nám pomůže lépe pochopit důležitost dobrého pitného režimu a naučí nás rozpoznat první známky dehydratace (odvodnění). Zároveň pochopíme, jak důležitá je

Více

Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce)

Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce) Výukové materiály Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce) Téma: Vznik indukovaného napětí, využití tohoto jevu v praxi Úroveň: 2. stupeň ZŠ, případně SŠ Tematický celek: Vidět a poznat

Více