Vzduch víc než nic Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vzduch víc než nic 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika"

Transkript

1 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Hustota pevných látek a kapalin Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 2 hodiny Shrnutí: Žáci si mají osvojit poznatek, že vzduch je látka (i když jí nemůžeme vidět) se specifickými fyzikálními vlastnostmi. Žáci zkoumají, že vzduch se při zahřívání roztahuje (expanduje).. Cíl: Žáci pochopí, že vzduch je látka. Žáci pochopí, že vzduch při zahřívání expanduje. Žáci umí vysvětlit, proč vzduch při zahřívání expanduje s použitím částicového modelu látky. Materiály a pomůcky (pro každou skupinu): Experiment 1: 1 miska naplněná vodou, 1 brčko, 1 sešit, 1 balónek, 1 malá láhev (bez víčka) Experiment 2: 1 miska vody, horní část 1 prázdné plastové láhve (rozstřihnete láhev nůžkami na dvě části), víčko od láhve, 2 fazole v loďce (čajová svíčka) Experiment 3: 1 prázdná plastová láhev (bez víčka), 1 malá koule z papíru Experiment 4: 1 balónek, 1 prázdná plastová láhev (bez víčka), 1 nůžky Experiment 5: 1 prázdná plastová láhev (bez víčka), voda, malý trychtýř, modelína Experiment 6: 1 balónek, fén, krejčovský metr Experiment 7: 1 prázdná plastová láhev (bez víčka), 1 balónek, 1 miska s horkou vodou, 1 miska se studenou vodou. Vzduch víc než nic Author: Christian Bertsch The content of the present document only reflects the author s views and the European Union is not liable for any use that may be made of the information therein.

2 VZDUCH VÍC NEŽ NIC Plán hodiny (spolu s poznámkami pro učitele) Popis aktivity (popište činnost žáků a způsob, jakým učitel řídí aktivitu) Experimenty 1 5 mohou být prováděny v jedné vyučovací hodině, protože se týkají stejného tématu: vzduch je látka. Experimenty 6 7 mohou být prováděny také v jedné vyučovací hodině, protože se týkají stejného tématu: vzduch při zahřívání expanduje. Učitel rozdělí žáky do skupin po čtyřech a rozdá každé skupině pomůcky a pracovní listy. Motivace (Formulace hypotézy) Všechny aktivity začínají otázkou; Žáci mohou o této otázce diskutovat za použití svých předchozích zkušeností. Žáci předvídají, co se během experimentu může stát, a zapíší své vlastní nápady. Poté co se žáci shodnou na možných výsledcích experimentu, začnou provádět různé experimenty za použití poskytnutých pomůcek. Pozorují, pracují, měří a kreslí svá pozorování. Bádání (Návrh a průběh experimentů, jejich pozorování) Vlastní provedení pokusů viz přílohy pracovní listy. Experiment 1: 1 miska naplněná vodou, 1 brčko, 1 sešit, 1 balónek, 1 malá láhev (bez víčka) Experiment 2: 1 miska vody, horní část 1 prázdné plastové láhve (rozstřihnete lahev nůžkami na dvě části), víčko od láhve, 2 fazole v loďce (čajová svíčka) Experiment 3: 1 prázdná plastová láhev (bez víčka), 1 malá koule z papíru Experiment 4: 1 balónek, 1 prázdná plastová láhev (bez víčka), 1 nůžky Experiment 5: 1 prázdná plastová láhev (bez víčka), voda, malý trychtýř, modelína Experiment 6: 1 balónek, fén, krejčovský metr Experiment 7: 1 prázdná plastová láhev (bez víčka), 1 balónek, 1 miska s horkou vodou, 1 miska se studenou vodou. Evaluace (záznam výsledků) Experiment 1-5: Studenti dojdou k závěru, že vzduch je látka, a proto potřebuje prostor. Po provedení pěti experimentů, žáci zapíší, co zjistili. Je velmi důležité, aby každý žák zvlášť zapsal svými vlastními slovy, na co přišel. Poté mohou být jednotlivé záznamy a poznámky porovnány. Experiment 6-7: Žáci dojdou k závěru, že vzduch při zahřívání expanduje a mohou vysvětlit tento fenomén s použitím modelu částic. Po provedení těchto dvou experimentů, každý student zapíše, co zjistil.

3 Přílohy: Základní informace: Vzduch není nic, i když ho nemůžeme vidět. Vzduch je neviditelná směs plynů, která nemá vůni ani chuť, ale je základní podmínkou pro život na Zemi. Dusík (N 2 ; 78 %) a kyslík (O 2; 21%) jsou dvě základní složky vzduchu. Zbytek (1 %) se skládá z argonu, oxidu uhličitého (CO 2, 0,03%), neonu a helia. Ačkoliv je vzduch neviditelný, potřebuje prostor. Skládá se z mnoha různých částic (atomů a molekul), které spolu nejsou spojeny, pohybují se velkou rychlostí (500 m/s při 20 C) a často se sráží. Tyto částice zcela vyplňují prostor, který mají. V uzavřeném prostředí se tyto částice sráží mezi sebou, ale také naráží například do stěn láhve nebo balónku, a proto působí tlak i na tyto stěny. Pokud se vzduch otepluje, částice se pohybují rychleji, a proto potřebují více prostoru. Když se vzduch zahřeje o 1 C, jeden litr vzduchu se zvětší o velikost náprstku. Částice vzduchu při 20 C Částice vzduchu při 90 C Jaká je představa vzduchu u žáků? V porovnání s pevnými látkami a tekutinami nejsou mladšími dětmi chápány plynné látky jako látky, protože se jich nemohou dotknout nebo je vidět. Slovo plyn je často spojováno s negativními vlastnostmi jako jedovatý, páchnoucí a hořlavý. Naopak vzduch je chápán jako něco čistého a zdravého. Ve věku pěti let už děti vědí o existenci vzduchu, ale většinou jen v souvislosti s pohybujícími se jevy jako je vítr. V těchto situacích totiž mohou vzduch cítit. Přítomnost vzduchu ve statických situacích je přijata kolem věku 8 let. Nicméně skutečnost, že vzduch není nic a má zvláštní hmotnost, je intuitivně těžko představitelná. Dokonce i některé děti ve věku 12 let mají představu, že vzduch nemá žádnou nebo zápornou hmotnost, protože plynné látky jsou chápány jako něco lehkého, co stoupá nahoru místo toho, aby prokazovalo nějakou hmotnost.

4 Vzduch víc než nic Experiment 1: Můžeš vidět, slyšet nebo cítit vzduch? Už jsi někdy viděl, slyšel nebo cítil vzduch? Napiš své zkušenosti:

5 Za použití těchto pomůcek zkus, jestli vzduch uvidíš, uslyšíš nebo ucítíš: 1 miska naplněná vodou, 1 brčko, 1 sešit, 1 balónek, 1 malá láhev Vyznač pokusy, u kterých jsi mohl vidět, cítit nebo slyšet vzduch: S těmito pomůckami můžeme vidět, cítit nebo slyšet vzduch.

6 Co se stane, pokud ponoříš malou láhev do vody? Nakresli, co vidíš:

7 Experiment 2: Potápějící se medvědi Pomůcky: 1 miska vody, horní část 1 prázdné plastové láhve (nůžkami rozstřihni láhev na dvě části), víčko od láhve, 2 medvědi v lodi (čajová svíčka) Výzkumná otázka: Jak se mohou medvědí průzkumníci potopit na dno misky, aniž by se namočili? Nakresli svůj nápad. Umíš vysvětlit, proč se medvědi nenamočili? Napiš to!

8 Jestli se ti povedlo, že se tvůj medvěd potopil, aniž by se namočil, odšroubuj víčko láhve a pozoruj, co se stane. Nakresli, co vidíš.

9 Experiment 3: Je prázdná láhev opravdu prázdná? Pomůcky: 1 prázdná plastová láhev, 1 malá koule z papíru Dej kouli z papíru do hrdla prázdné láhve. Výzkumná otázka: Jak dostaneš papírovou kouli dovnitř do láhve, aniž by ses dotkl láhve nebo papírové koule? Napiš svůj nápad předtím, než ho zkusíš. Teď to vyzkoušej! Co se stalo: Umíš vysvětlit, co se stalo?

10 Experiment 4: Jak těžké je nafouknout balónek? Pomůcky: 1 balónek, 1 prázdná plastová láhev, 1 nůžky Dej balónek do prázdné láhve. Dokážeš nafouknout balónek uvnitř láhve? Dohodněte se ve skupině, jestli ano nebo ne, předtím než to zkusíte! Ano, můžeme nafouknout balónek uvnitř láhve. Ne, nemůžeme nafouknout balónek uvnitř láhve. Zkus nafouknout balónek. Napiš, co můžeš pozorovat. Zkus vysvětlit své pozorování. Jakým způsobem by šlo nafouknout balónek uvnitř láhve? Zkus najít řešení a nakresli ho.

11 Experiment 5: Přetékající voda ne tak snadné! Pomůcky: 1 prázdná plastová láhev, voda, malý trychtýř, modelína Dej trychtýř do láhve a nalij do trychtýře vodu. Co se stane? Dej trychtýř do láhve a hrdlo láhve utěsni modelínou. Nalij vodu do trychtýře. Co můžeš pozorovat? Nakresli, co vidíš! Jak bys to vysvětlil? Co jsem se dnes naučil?

12 Experiment 6: Rozdíl mezi studeným a teplým vzduchem Pomůcky: balónek, fén, krejčovský metr Nafoukni balónek a krejčovským metrem změř jeho obvod. Zapiš si výsledek. Zahřej nafouklý balónek fénem a znovu změř jeho obvod. Zapiš si výsledek. Počkej pár minut a znovu změř obvod balónku. Zapiš si výsledek. Balónek s normálním vzduchem: Balónek s horkým vzduchem: Balónek se studenějším vzduchem: obvod cm obvod cm obvod cm Podívej se na výsledky svého měření. Je zde nějaký rozdíl mezi horkým a studeným vzduchem? Napiš, co pozoruješ. Vezmi si nafouklý balónek domů a dej ho do mrazáku. Po jedné hodině změř jeho obvod. Balónek s velmi studeným vzduchem Můj odhad: obvod cm Mé měření: obvod cm

13 Experiment 7: Džin v lahvi Pomůcky: 1 prázdná plastová láhev, 1 balónek, 1 miska s horkou vodou, 1 miska se studenou vodou Navlékni balónek na hrdlo láhve. Co si myslíš, že se stane, když dáš láhev do horké vody a poté do studené vody? Napiš, co si myslíš, že se stane: Teď to vyzkoušej a napiš, co vidíš: Můžeš vysvětlit, co se stalo? Co jsem dnes poznal-a a dozvěděl-a jsem se?

Podvodní sopky 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

Podvodní sopky 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Hustota pevných a kapalných látek Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 3 hodiny Shrnutí: Žáci si osvojí pojem hustota

Více

jeho hustotě a na hustotě tekutiny.

jeho hustotě a na hustotě tekutiny. 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / fyzika Klíčové pojmy: Aby těleso plovalo, měl by být poměr mezi jeho hmotností a objemem menší než poměr mezi hmotností a objemem kapaliny. jeho hustotě

Více

Růstový tlak semínek rostlin 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka (přírodověda), botanika

Růstový tlak semínek rostlin 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka (přírodověda), botanika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka (přírodověda), botanika Cílové koncepty: klíčení Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 2 hodiny + 1 hodina následující den Shrnutí:

Více

plastelíny? 9-11 Authors: Varela, P. & Sá. J. Mat years Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

plastelíny? 9-11 Authors: Varela, P. & Sá. J. Mat years Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Archimedovy zákony: plovající a potápějící se předměty ve vodě. Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 2 hodiny Shrnutí:

Více

Lidské smysly a jejich interakce 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka

Lidské smysly a jejich interakce 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka Cílové koncepty: Smysly a jejich interakce / součinnost Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 2 3 hod. Shrnutí: Děti zkoumají

Více

Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1 ½ nebo 2 litry), vata, pracovní list.

Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1 ½ nebo 2 litry), vata, pracovní list. 3-5 years Název aktivity: Jak prostředí ovlivňuje růst rostlin? Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Biologické vědy Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1

Více

Nechme plovat 3-5. Authors: Kristof Van de Keere. years. Název aktivity:

Nechme plovat 3-5. Authors: Kristof Van de Keere. years. Název aktivity: 3-5 years Název aktivity: Nechme plovat Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Fyzikální vědy. Klíčové pojmy: plovoucí a potápějící se. Cílová věková skupina: 3-5 let Délka aktivity: maximálně 3 hodiny Obsah:

Více

Reakce rostlin na změnu polohy 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years

Reakce rostlin na změnu polohy 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka,přírodověda, (biologie, botanika, gravitační biologie) Cílové koncepty: Gravitropismus (pozitivní gravitropismus / též ozn. jako geotropismus/ růst ve

Více

Magnetismus 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Magnetismus 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: magnetické vlastnosti různých materiálů, intenzita magnetického pole Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 3x45

Více

Co mají hlemýždi rádi k 3-5. Authors: Giselle Theuma. years. Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu?

Co mají hlemýždi rádi k 3-5. Authors: Giselle Theuma. years. Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu? 3-5 years Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu? Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Biologické vědy Klíčové pojmy: Hlemýžď, potrava, salát, sušené listí Cílová věková skupina: 3-5 let Délka aktivity:

Více

Zima přichází do naší školy Authors: Ayse OĞUZ UNVER, Kemal YURUMEZOĞLU and Songul SEVER. Mat. years

Zima přichází do naší školy Authors: Ayse OĞUZ UNVER, Kemal YURUMEZOĞLU and Songul SEVER. Mat. years 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Přírodní vědy Klíčové pojmy: fotosyntéza, energie, světlo Cílová věková skupina: 9-11 let Materiály a pomůcky (pro každou skupinu): zelené, žluté a suché

Více

které zlepšují letové vlastnosti balónu s ocasem.

které zlepšují letové vlastnosti balónu s ocasem. 3-5 years Název aktivity: Létající balón s ocasem Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Fyzikální vědy, design (návrh vzhledu výrobku) a technologie Klíčové pojmy: Možnost pohybu věcí vzduchem (úvod do třetího

Více

Najdi svůj vlastní přírodní indikátor 9-11. Author: Tuula Asunta. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie

Najdi svůj vlastní přírodní indikátor 9-11. Author: Tuula Asunta. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie Klíčové pojmy: Kyselý, neutrální, zásaditý, indikátor. Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 1-2 hodiny Shrnutí: Pomoci žákům porozumět

Více

Obloha 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years. Název aktivity: Obloha. Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Přírodopis a environmentální vědy

Obloha 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years. Název aktivity: Obloha. Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Přírodopis a environmentální vědy 3-5 years Název aktivity: Obloha Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Přírodopis a environmentální vědy Klíčové pojmy: Objekty na obloze, měnící se příroda barvami mraků a oblohy, slunce, stíny. Cílová věková

Více

Zkoumání semen: klíčení a růst 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie

Zkoumání semen: klíčení a růst 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie Cílové koncepty: Klíčení, růst Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 45 minut + systematické pozorování v délce 4 týdnů, na závěr

Více

PROČ SE V ZIMĚ SOLÍ ULICE?

PROČ SE V ZIMĚ SOLÍ ULICE? PROČ SE V ZIMĚ SOLÍ ULICE? (VERZE PRO STŘEDNÍ ŠKOLY) Sůl je v zimě používána jako pomoc při odstraňování sněhu a ledu ze silnic, tratí a ulic. A to proto, že sůl podporuje tání sněhu a ledu i při teplotách

Více

Vzduch jako hmota 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Vzduch jako hmota 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: Plynné skupenství látek. Přítomnost vzduchu v prostředí. Vzduch jako hmota vyplňující prostor. Věkové zaměření žáků:: 5-8 letí žáci Délka

Více

Název: Archimédův zákon pro plyny

Název: Archimédův zákon pro plyny Název: Archimédův zákon pro plyny Téma: Mechanika kapalin a plynů Úroveň: střední škola Tematický celek: Látky a jejich přeměny, makrosvět přírody Výukové materiály Předmět (obor): fyzika Doporučený věk

Více

ZKOUMÁNÍ BARVIV 9-11. Authors: Jiří Škoda, Pavel Doulík. Mat. years

ZKOUMÁNÍ BARVIV 9-11. Authors: Jiří Škoda, Pavel Doulík. Mat. years 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a jeho svět / Rozmanitost přírody Klíčové pojmy: Barva, barvivo, směs, živá příroda, zelené barvivo rostlin, experiment Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity:

Více

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2)

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2) DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2) Hasicí přístroje se dělí podle náplně. Jedním z typů je přístroj používající jako hasicí složku oxid uhličitý. Přístroje mohou být různého provedení, ale jedno mají společné:

Více

Cvičení pro zdraví 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie

Cvičení pro zdraví 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie Cílové koncepty: Fungování lidského těla, vztah mezi srdeční činností a fyzickou námahou. Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity:

Více

Rostliny: Co je rostlina? Jsou rostliny vždy zelené? Pohybují se rostliny? 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years

Rostliny: Co je rostlina? Jsou rostliny vždy zelené? Pohybují se rostliny? 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years 3-5 years Název aktivity: Rostliny: Co je rostlina? Jsou rostliny vždy zelené? Pohybují se rostliny? Vzdělávací obsah: Přírodopis Klíčové pojmy: Barva rostlin - zeleň. Rostliny si vytváří vlastní výživu.

Více

KDE VZÍT PLYNY? Václav Piskač, Brno 2014

KDE VZÍT PLYNY? Václav Piskač, Brno 2014 KDE VZÍT PLYNY? Václav Piskač, Brno 2014 Tento článek se zabývá možnostmi, jak pro školní experimenty s plyny získat něco jiného než vzduch. V dalším budu předpokládat, že nemáte kamarády ve výzkumném

Více

Newtonovy pohybové zákony F 7/ 05

Newtonovy pohybové zákony F 7/ 05 Inovace výuky Fyzika Newtonovy pohybové zákony F 7/ 05 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Síly Cílová skupina: 7. ročník Klíčová slova: Zákon setrvačnosti, Zákon

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 9. ROČNÍK. Změny skupenství. Filip Skalský, David Řehůřek

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 9. ROČNÍK. Změny skupenství. Filip Skalský, David Řehůřek ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, 569 92 BYSTRÉ 9. ROČNÍK Změny skupenství Filip Skalský, David Řehůřek ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 Prohlašujeme, že jsme absolventskou práci vypracovali samostatně

Více

Mechanika plynů. Vlastnosti plynů. Atmosféra Země. Atmosférický tlak. Měření tlaku

Mechanika plynů. Vlastnosti plynů. Atmosféra Země. Atmosférický tlak. Měření tlaku Mechanika plynů Vlastnosti plynů Molekuly plynu jsou v neustálém pohybu, pronikají do všech míst nádoby plyn je rozpínavý. Vzdálenosti mezi molekulami jsou větší než např. v kapalině. Zvýšením tlaku je

Více

Látky změny skupenství 6-8. Authors: Jenny Byrne and Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Látky změny skupenství 6-8. Authors: Jenny Byrne and Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: Změny skupenství látek, fyzikální změny látek, tání, tuhnutí. Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 2x45 (90 minut)

Více

Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené potravinářské barvivo, jedlá soda, ocet

Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené potravinářské barvivo, jedlá soda, ocet LÁVA Typ učiva: např. Anorganická chemie Časová náročnost: 15 minut Forma: např. ukázka/skupinová práce/práce ve dvojici Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené

Více

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou SVĚTLO Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou nám mnoho informací o věcech kolem nás. Vlastnosti světla mohou být ukázány na celé řadě zajímavých pokusů. Uvidíš svíčku?

Více

Statická elektřina 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Přírodověda

Statická elektřina 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Přírodověda 6-8 years Vědní oblast: Přírodověda Cílové koncepty: Podpora vztahu dětí k poznávání a získávání vědomostí, prostřednictvím vlastního zkoumání. Rozvoj představ o statické elektřině předmětů. Věkové zaměření

Více

Co je tlak a kde například se s ním setkáme:

Co je tlak a kde například se s ním setkáme: POHÁR VĚDY 4. ročník,,neuron 2015 Orteňáci Základní škola T. G. Masaryka Praha 7 Naše logo: Při navrhování loga jsme se nemohli shodnout, v jaké ho máme vytvořit barvě, tak jsme použili všechny navržené.

Více

Tekutý sendvič. Jak pokus probíhá 1. Nalijte do lahve stejné množství oleje a vody. 2. Uzavřete láhev a obsah důkladně protřepejte.

Tekutý sendvič. Jak pokus probíhá 1. Nalijte do lahve stejné množství oleje a vody. 2. Uzavřete láhev a obsah důkladně protřepejte. Tekutý sendvič Mnoho kapalin se podobá vodě a lze je s ní snadno míchat. Stejně tak ale najdeme kapaliny, u kterých to není možné. Jednou z nich je olej. Potřebné vybavení: voda (obarvená inkoustem), olej,

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ?

13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ? 13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ? Můžeme změnit barvu květu? Ano. Rostliny svými kořeny přijímají vodu a minerální látky ze země. Když kytku utrhneme a dáme do vázy, tak vodu přijímá stonkem. Voda se z kořenů

Více

Název: Elektromagnetismus 2. část (Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem)

Název: Elektromagnetismus 2. část (Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem) Výukové materiály Název: Elektromagnetismus 2. část (Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem) Téma: Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem, využití tohoto jevu v praxi Úroveň: 2. stupeň ZŠ,

Více

Archimédův zákon I

Archimédův zákon I 3.1.11 Archimédův zákon I Předpoklady: 030110 Pomůcky: pingpongový míček, měděná kulička, skleněný válec s víčkem od skleničky, vajíčko, sůl, tři kádinky, barvy na duhu, průhledná brčka Př. 1: Do vody

Více

Řešení: Bezenská desítka ZŠ Bezno. Sovy ZŠ Sedlec-Prčice

Řešení: Bezenská desítka ZŠ Bezno. Sovy ZŠ Sedlec-Prčice 3.KOLO 1.úkol výzkumný čtverec a) úkol pro všechny Pomalounku, ale jistě se blíží vánoční období, které v sobě stále ještě nese určité kouzlo, k němuž přispívá i snaha lidí obdarovávat své blízké s cílem,

Více

Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - Vzduch

Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - Vzduch Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - Vzduch Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní podmínky života či učivu o neživé přírodě. Jejím

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_96 Jméno autora: Mgr. Eva Mohylová Třída/ročník:

Více

Bádáme v kroužku fyziky

Bádáme v kroužku fyziky Bádáme v kroužku fyziky Žáci si v těchto třech tématech vyzkouší badatelskou metodu ve výuce. První téma, které se týká karteziánka, mají žáci za úkol přijít na to, jak takový karteziánek funguje. Dalším

Více

Přírodní vědy s didaktikou prezentace

Přírodní vědy s didaktikou prezentace Přírodní vědy s didaktikou 2 5. prezentace POKUSY V PRAXI kombinovat vždy klasickou hodinu přírodovědy s hodinou věnovanou pokusům učitel musí mít předem připraveny všechny pomůcky a tyto pomůcky musí

Více

Malý Archimédes. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Pomůcky. Motivace 1 MINUTA. Kladení otázek 2 MINUTY. Formulace hypotézy

Malý Archimédes. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Pomůcky. Motivace 1 MINUTA. Kladení otázek 2 MINUTY. Formulace hypotézy Malý Archimédes Autor, škola Milena Bendová, ZŠ Třebíč, ul. Kpt. Jaroše Vyučovací předmět fyzika Vhodné pro 1. stupeň, vyzkoušeno s 5. třídou Potřebný čas 45 minut Potřebný prostor třída Cíle lekce tematické

Více

JAK ROSTLINY HASÍ ŽÍZEŇ?

JAK ROSTLINY HASÍ ŽÍZEŇ? JAK ROSTLINY HASÍ ŽÍZEŇ? Zmatené muškáty Paní Vančurová žije v malé klidné vesničce na Vysočině. Už druhým rokem je v důchodu, a tak má konečně dostatek času na její nejoblíbenější činnost - práci na zahrádce.

Více

Kyselé, neutrální či zásadité. Jak učit tyto pojmy pomocí badatelsky orientované výuky? 9-11. Author: Tuula Asunta. Mat. years

Kyselé, neutrální či zásadité. Jak učit tyto pojmy pomocí badatelsky orientované výuky? 9-11. Author: Tuula Asunta. Mat. years 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie Klíčové pojmy: Kyselý, neutrální a zásaditý. Základní chemické pojmy a jejich souvislosti s každodenním životem dětí. Cílová věková skupina: 9-11

Více

Inovace výuky - Přírodovědný seminář. Pokusy s vejci. Přs / 31, 32. vejce, skořápka, papírová blána, žloutek, bílek, uhličitan vápenatý

Inovace výuky - Přírodovědný seminář. Pokusy s vejci. Přs / 31, 32. vejce, skořápka, papírová blána, žloutek, bílek, uhličitan vápenatý Inovace výuky - Přírodovědný seminář Pokusy s vejci Přs / 31, 32 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda Přírodopis Praktické

Více

TĚLESNÝ POHYB. Chůze před detektorem pohybu

TĚLESNÝ POHYB. Chůze před detektorem pohybu Může člověk jít konstantní rychlostí? TĚLESNÝ POHYB Chůze před detektorem pohybu Jak můžete zjistit rychlost pohybu? V čem se liší rychlost a vektorová rychlost?. A. Příprava Aktivity s papírem a tužkou:

Více

ROSTLINNÍ PREDÁTOŘI. Vliv eutrofizace na vodní svět. Co se vám bude hodit vědět

ROSTLINNÍ PREDÁTOŘI. Vliv eutrofizace na vodní svět. Co se vám bude hodit vědět ROSTLINNÍ PREDÁTOŘI Vliv eutrofizace na vodní svět Vzpomeňte si, jak jste šli v létě na výletě krajinou, kde bylo několik vodních zdrojů jako řeky, rybníky, potůčky, popř. jezera. Možná si vzpomenete,

Více

Zjišťování vlastností různorodých látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce)

Zjišťování vlastností různorodých látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Zjišťování í různorodých látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-01 Předmět:

Více

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 1)

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 1) DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 1) Hasicí přístroje se dělí podle náplně. Jedním z typů je přístroj používající jako hasicí složku oxid uhličitý. Přístroje mohou být různého provedení, ale jedno mají společné:

Více

Svět kolem nás: zkoumání stínů, den a noc 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Svět kolem nás: zkoumání stínů, den a noc 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: průhlednost / průsvitnost / neprůsvitnost Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 3 hodiny Shrnutí: Zkoumání, jak

Více

Šiška. Cíle lekce tematické, obsahové. Motivace 5 MINUT. Získávání informací, rozdělení do skupin 10 MINUT

Šiška. Cíle lekce tematické, obsahové. Motivace 5 MINUT. Získávání informací, rozdělení do skupin 10 MINUT Šiška Autor Mgr. Markéta Vokurková, ZŠ Kunratice Cílová skupina 1. stupeň ZŠ Potřebný čas 90 minut Kde lekce proběhne? V lese, za nepříznivého počasí ve třídě 5 Cíl aktivity: Motivace Cíle lekce tematické,

Více

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK. Šíření zvuku

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK. Šíření zvuku Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK Škola, adresa Autor ZŠ Smetanova 1509, Přelouč Mgr. Ladislav Hejný Období tvorby VM Duben 2012 Ročník 9. Předmět Fyzika Šíření zvuku

Více

Kapalina, pevná látka, plyn

Kapalina, pevná látka, plyn Obsah Co je to chemie? Kapalina, pevná látka, plyn Kyselina, zásada K čemu je chemie dobrá? Jak to vypadá v laboratoři? Bezpečnost práce Chemické pokusy Co je to chemie? Kapalina, pevná látka, plyn Kyselina,

Více

Projdou či neprojdou III: Pohyb částic v kapalině - difúze

Projdou či neprojdou III: Pohyb částic v kapalině - difúze Projdou či neprojdou III: Pohyb částic v kapalině - difúze Shrnutí Žáci pozorují difúzi- rozptyl částic v kapalině. Na základě Brownova pohybu se molekuly v kapalném prostředí vlivem tepelného pohybu zcela

Více

Název: Kutálení plechovek

Název: Kutálení plechovek Název: Kutálení plechovek Výukové materiály Téma: Elektrostatika Úroveň: 2. stupeň ZŠ, popř. i SŠ Tematický celek: Vidět a poznat neviditelné Předmět (obor): Doporučený věk žáků: Doba trvání: Specifický

Více

Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči

Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči Název: Zkrat Výukové materiály Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Riziko a bezpečí, aneb co se stane, když se

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 0301 Ing. Yvona Bečičková Termika VY_32_INOVACE_0301_0212 Teplotní roztažnost látek. Fyzika 2. ročník, učební obory Bez příloh

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 0301 Ing. Yvona Bečičková Termika VY_32_INOVACE_0301_0212 Teplotní roztažnost látek. Fyzika 2. ročník, učební obory Bez příloh VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Název: Fyzikální a chemický děj Výukové materiály

Název: Fyzikální a chemický děj Výukové materiály Název: Fyzikální a chemický děj Výukové materiály Téma: Fyzikální a chemický děj Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Materiály a jejich přeměny Předmět (obor): chemie Doporučený věk žáků: 13 14 let Doba

Více

Netradiční měření délky

Netradiční měření délky Netradiční měření délky Očekávané výstupy dle RVP ZV: změří vhodně zvolenými měřidly některé důležité fyzikální veličiny charakterizující látky a tělesa Předmět: Fyzika Učivo: měření fyzikální veličiny

Více

Co skrývají pupeny stromů?

Co skrývají pupeny stromů? Co skrývají pupeny stromů? Autorka Liběna Dopitová, ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 Vhodné pro věk/třídu 6. 7. ročník Potřebný čas 1 + 1 vyučovací hodina (oddělené 14 dny) Potřebný prostor a uspořádání Učebna

Více

Název: Hmoto, jsi živá? II

Název: Hmoto, jsi živá? II Název: Hmoto, jsi živá? II Výukové materiály Téma: Obecné vlastnosti živé hmoty Úroveň: střední škola Tematický celek: Obecné zákonitosti přírodovědných disciplín a principy poznání ve vědě Předmět (obor):

Více

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek RNDr. Irena Dvořáková Probírané fyzikální jevy: 1. hodina látky pevné, kapalné, plynné, jejich vlastnosti a vzájemné srovnání Použité

Více

Květina v zrcadle. Řešení: 0,5 + 0,5 + 2 = 3 m

Květina v zrcadle. Řešení: 0,5 + 0,5 + 2 = 3 m Květina v zrcadle Žena stojí 2 m od velkého zrcadla zavěšeného na stěně a drží malé zrcátko půl metru za hlavou. Jak daleko za velkým zrcadlem je obraz květiny, kterou má ve vlasech. Řešení: 0,5 + 0,5

Více

Název lekce: Infiltrace/schopnost půdy zadržet vodu

Název lekce: Infiltrace/schopnost půdy zadržet vodu Název lekce: Infiltrace/schopnost půdy zadržet vodu Autor, škola: Mgr. Kateřina Tlustá, Gymnázium Jana Palacha Mělník Vyučovací předmět Cíle lekce tematické / obsahové Cíle lekce - badatelské Testováno

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Společné kreslení Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 6. - 9. ročník

Více

Měření přírůstku/úbytku obvodu stromů

Měření přírůstku/úbytku obvodu stromů Měření přírůstku/úbytku obvodu stromů Autor Andrea Tláskalová, ZŠ Zbiroh Vhodné pro věk/třídu od 3. ročníku ZŠ Potřebný čas 1 vyučovací hodina na úvod + půlroční/ celoroční pozorování + 1 závěrečná vyučovací

Více

Název: Voda a její vlastnosti

Název: Voda a její vlastnosti Název: Voda a její vlastnosti Výukové materiály Téma: Vodní režim rostlin Úroveň: střední škola Tematický celek: Látky a jejich přeměny, makrosvět přírody Předmět (obor): biologie Doporučený věk žáků:

Více

Na libovolnou plochu o obsahu S v atmosférickém vzduchu působí kolmo tlaková síla, kterou vypočítáme ze vztahu: F = pa. S

Na libovolnou plochu o obsahu S v atmosférickém vzduchu působí kolmo tlaková síla, kterou vypočítáme ze vztahu: F = pa. S MECHANICKÉ VLASTNOSTI PLYNŮ. Co už víme o plynech? Vlastnosti ply nů: 1) jsou snadno stlačitelné a rozpínavé 2) nemají vlastní tvar ani vlastní objem 3) jsou tekuté 4) jsou složeny z částic, které se neustále

Více

ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK

ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK Elektrování těles Model atomu Podstata elektrování těles 1 1. Vyučovací hodina ELEKTROVÁNÍ TĚLES 2 Připravte si list papíru, polyethylenový sáček, polyethylenový proužek a proveďte

Více

Pokusy a objevy s vodou. Budeme zkoumat, jaký má voda tvar, jak se dá přelévat.

Pokusy a objevy s vodou. Budeme zkoumat, jaký má voda tvar, jak se dá přelévat. Datum: 13.března 2015 Jméno:.. Třída:. Připravila: Mgr. Lenka Skrovná 1.POKUS: JAK VODA VYPADÁ? Pokusy a objevy s vodou Budeme zkoumat, jaký má voda tvar, jak se dá přelévat. Připravte si co nejvíce nádob.

Více

Trendy a příčiny odchodů do důchodu v České republice

Trendy a příčiny odchodů do důchodu v České republice Trendy a příčiny odchodů do důchodu v České republice Jana Bakalová Radim Boháček Daniel Münich Společný seminář IDEA a SHARE při CERGE-EI a Důchodové komise 18.6. 2015 Širší souvislosti Demografické stárnutí

Více

BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ

BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ Helena Picková, FP TUL Projekt EduTech: Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech, CZ.1.07/2.3.00/45.0011

Více

VY_52_INOVACE_2NOV72. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 8. 4. 2013 Ročník: 7. a 8.

VY_52_INOVACE_2NOV72. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 8. 4. 2013 Ročník: 7. a 8. VY_52_INOVACE_2NOV72 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 8. 4. 2013 Ročník: 7. a 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Mechanické vlastnosti tekutin Téma: Vliv síly

Více

SESTRO, ZMĚŘTE KREVNÍ TLAK

SESTRO, ZMĚŘTE KREVNÍ TLAK SESTRO, ZMĚŘTE KREVNÍ TLAK aneb víme, co to vlastně je? 150 na 95 zahalekal MUDr. Janatka směrem ke své sestře. Zapište to prosím pacientovi do karty, dále poprosil sestru. Pak se obrátil na pacienta a

Více

Název: Škatulata, hejbejte se (ve sklenici vody)

Název: Škatulata, hejbejte se (ve sklenici vody) Název: Škatulata, hejbejte se (ve sklenici vody) Výukové materiály Téma: Povrchové napětí vody Úroveň: 2. stupeň ZŠ, popř. SŠ Tematický celek: Materiály a jejich přeměny Předmět (obor): Doporučený věk

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Rozmanitost přírody stromy listnaté a jehličnaté 2 vyučovací hodiny Věková

Více

Název: Smyslová soustava

Název: Smyslová soustava Název: Smyslová soustava Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

L. Samková, Matematika v laboratoři, UPVM konference 2011, České Budějovice

L. Samková, Matematika v laboratoři, UPVM konference 2011, České Budějovice This project has received funding from the European Union s Seventh Framework Programme Tento pracovní list byl vytvořen v rámci evropského projektu Fibonacci, projektu zaměřeného na badatelsky orientovanou

Více

VY_52_INOVACE_2NOV43. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 4. 10. 2012 Ročník: 7., 8.

VY_52_INOVACE_2NOV43. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 4. 10. 2012 Ročník: 7., 8. VY_52_INOVACE_2NOV43 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 4. 10. 2012 Ročník: 7., 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Látky a tělesa, Mechanické vlastnosti tekutin

Více

V izolované soustavě nedochází k výměně tepla s okolím. Dokonalá izolovaná soustava neexistuje, nejvíce se jí blíží kalorimetr nebo termoska.

V izolované soustavě nedochází k výměně tepla s okolím. Dokonalá izolovaná soustava neexistuje, nejvíce se jí blíží kalorimetr nebo termoska. Teplo a vnitřní energie pracovní list Vnitřní energie Všechny tělesa se skládají z částic, které vykonávají neustálý a neuspořádaný pohyb a které na sebe navzájem silově působí. Částice uvnitř všech těles

Více

Autor: Jana Krchová Obor: Fyzika FYZIKÁLNÍ VELIČINY. Délka Doplň ve větě chybějící slova: Fyzikální veličina je těles, kterou lze..

Autor: Jana Krchová Obor: Fyzika FYZIKÁLNÍ VELIČINY. Délka Doplň ve větě chybějící slova: Fyzikální veličina je těles, kterou lze.. FYZIKÁLNÍ VELIČINY Délka Doplň ve větě chybějící slova: Fyzikální veličina je těles, kterou lze.. Doplň chybějící písmena : Každá fyzikální veličina má: 1) - - z v 2) z - - - k 3) - - k l - d - - j - -

Více

Role experimentu ve vědecké metodě

Role experimentu ve vědecké metodě Role experimentu ve vědecké metodě Erika Mechlová Ostravská univerzita v Ostravě Obsah Úvod 1. Pozorování 2. Uvedení a formulace problému. Sbírání informací 3. Stanovení hypotéz řešení problému 4. Provedení

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Kdo jsem a kým bych chtěl být Člověk a jeho svět Ročník 3. Časový rozsah Tematický

Více

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.7.B.32 EU OP VK. Vztlaková síla

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.7.B.32 EU OP VK. Vztlaková síla Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.7.B.32 EU OP VK Škola, adresa Autor ZŠ Smetanova 1509, Přelouč Mgr. Ladislav Hejný Období tvorby VM Květen 2012 Ročník 7. Předmět Fyzika Vztlaková Název,

Více

REDOX TITRACE ANEB STANOVENÍ PEROXIDU VODÍKU

REDOX TITRACE ANEB STANOVENÍ PEROXIDU VODÍKU REDOX TITRACE ANEB STANOVENÍ PEROXIDU VODÍKU Jak zkontrolovat, zda vás váš dodavatel nešidí? Karel Černý je majitelem lékárny. Kromě jiného prodává také peroxid vodíku jako desinfekci. Prodávaný roztok

Více

Zadání projektu Pohybové zákony

Zadání projektu Pohybové zákony Zadání projektu Pohybové zákony Časový plán: Zadání projektu, přidělení funkcí, časový a pracovní plán 8. 11. Vlastní práce 3 vyučovací hodiny Prezentace Test a odevzdání portfólií ke kontrole 1. Pracovní

Více

FYZIKA 6. ročník 1_Látka a těleso _Vlastnosti látek _Vzájemné působení těles _Gravitační síla... 4 Gravitační pole...

FYZIKA 6. ročník 1_Látka a těleso _Vlastnosti látek _Vzájemné působení těles _Gravitační síla... 4 Gravitační pole... FYZIKA 6. ročník 1_Látka a těleso... 2 2_Vlastnosti látek... 3 3_Vzájemné působení těles... 4 4_Gravitační síla... 4 Gravitační pole... 5 5_Měření síly... 5 6_Látky jsou složeny z částic... 6 7_Uspořádání

Více

Jak vytvořit Osobní a profesní profil v Google Sites

Jak vytvořit Osobní a profesní profil v Google Sites Jak vytvořit Osobní a profesní profil v Google Sites Co je Osobní a profesní profil? Při ucházení se o zaměstnání ti Osobní a profesní profil pomůže prezentovat tvé zájmy, dovednosti, vzdělání a pracovní

Více

DOMÁCÍ CHEMICKÉ POKUSY

DOMÁCÍ CHEMICKÉ POKUSY Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 DOMÁCÍ CHEMICKÉ POKUSY Doc. RNDr. Marie Solárová, Ph.D. KCH PřF OU v Ostravě DOMÁCÍ CHEMICKÉ POKUSY Doc. RNDr. Marie Solárová,

Více

Vnitřní energie. Teplo. Tepelná výměna.

Vnitřní energie. Teplo. Tepelná výměna. Vnitřní energie. Teplo. Tepelná výměna. A) Výklad: Vnitřní energie vnitřní energie označuje součet celkové kinetické energie částic (tj. rotační + vibrační + translační energie) a celkové polohové energie

Více

OBSAH. Domácí chemické pokusy pro žáky 1. stupně základní školy. Úvod. Laboratorní řád. Příprava domácí chemické laboratoře. Seznam pracovních listů

OBSAH. Domácí chemické pokusy pro žáky 1. stupně základní školy. Úvod. Laboratorní řád. Příprava domácí chemické laboratoře. Seznam pracovních listů OBSAH Úvod Laboratorní řád Příprava domácí chemické laboratoře Seznam pracovních listů Pracovní listy ÚVOD Do ruky se ti dostaly Chemické pokusy hravě i doma, které jsou zábavné a můžeš si je sám vyzkoušet.

Více

Bublinárium. MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice. Co je dobré vědět o bublinách? Veletrh nápadů učitelů fyziky 14

Bublinárium. MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice. Co je dobré vědět o bublinách? Veletrh nápadů učitelů fyziky 14 Bublinárium MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice Při projektovém vyučování si s dětmi na 2.stupni hrajeme s bublinami. Příspěvek nabízí praktické rady a vyzkoušené postupy pro přípravu

Více

Badatelsky orientovaná výuka. na 1. stupni ZŠ

Badatelsky orientovaná výuka. na 1. stupni ZŠ Badatelsky orientovaná výuka na 1. stupni ZŠ Obsah Cíle semináře: o seznámit s pojmem BOV o představit práci v hodinách prvouky, přírodovědy (a dalších) z vlastní zkušenosti o nabídnout nápady a témata,

Více

Otázka: Jak poznáme, že je ve skořápce vejce trhlina, i když ji neobjevíme očima?

Otázka: Jak poznáme, že je ve skořápce vejce trhlina, i když ji neobjevíme očima? Pokusy s vejci budí většinou velkou pozornost. Každé dítě vejce už někdy vidělo, mělo je v ruce a rozbilo je. Každý ví, co je uvnitř vejce, ať už je syrové nebo vařené. Většina lidí má také nějakou představu

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: fyzika. Třída: sekunda. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Průřezová témata.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: fyzika. Třída: sekunda. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Průřezová témata. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: fyzika Třída: sekunda Očekávané výstupy Nalezne společné a rozdílné vlastnosti kapalin, plynů a pevných látek Uvede konkrétní příklady jevů dokazujících,

Více

EU - PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU - PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU - PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Ch - Rozlišování látek

Ch - Rozlišování látek Ch - Rozlišování látek Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně

Více

Název: Krystalizace. Výukové materiály. Téma: Krystalizace. Úroveň: 2. stupeň ZŠ. Tematický celek: Vidět a poznat neviditelné. Předmět (obor): chemie

Název: Krystalizace. Výukové materiály. Téma: Krystalizace. Úroveň: 2. stupeň ZŠ. Tematický celek: Vidět a poznat neviditelné. Předmět (obor): chemie Název: Krystalizace Výukové materiály Téma: Krystalizace Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Vidět a poznat neviditelné Předmět (obor): chemie Doporučený věk žáků: 13 14 let Doba trvání: 2 vyučovací

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Skládání slov, čtení s porozuměním Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny výuka je rozdělena

Více

Inovace výuky Fyzika F7/ 10. Barometr. Atmosférický tlak, tlak, teplota vzduchu, barometr, aneroid

Inovace výuky Fyzika F7/ 10. Barometr. Atmosférický tlak, tlak, teplota vzduchu, barometr, aneroid Inovace výuky Fyzika F7/ 10 Barometr Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda Fyzika Mechanické vlastnosti tekutin 7. ročník

Více