Prostředí a lidé kolem nás

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Prostředí a lidé kolem nás"

Transkript

1 Prostředí a lidé kolem nás 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz všechna práva vyhrazena

2 Kde se cítíte lépe? Většina lidí asi v té levé části, ať už si na ní představíme les, zahradu, louku, hory nebo moře. Nevím, kolik lidí se vyžívá v pobytu ve stresem, spěchem a hlukem nabitém městě. Zpravidla se z těchto míst snažíme uniknout. A proč asi? Důvod je jasný. Chceme být tam, kde to na nás působí pozitivně, kde je nám fajn. To, v jakém prostředí trávíme svůj čas, má na nás větší vliv, než si připouštíme. A nemám teď na mysli pouze prostředí ve smyslu, v jakém je na obrázku. Naše prostředí tvoří také lidé, se kterými trávíme svůj čas, a jejich chování; věci, kterými se obklopujeme, jídlo, oblečení, barvy, vůně. Uvědomte si třeba jen, co to s vámi udělá, když přestane pršet a vysvitne slunce. Jaká je vaše bezprostřední a přirozená reakce, když vám někdo řekne něco pěkného nebo když ucítíte příjemnou vůni? Jak se cítíte ve společnosti, kde je zábava a legrace? A naopak jak vám je, když vám někdo řekne něco nepříjemného, když kolem sebe máte naštvané lidi nebo váš kamarád už zase chce půjčit peníze? Možná si řeknete: No jo, v tom díle o osudu jsi psala, že si můžeme vybrat, jak budeme reagovat. Tak o co tedy jde?

3 Eliminujte prostředí, které vám nevyhovuje Ano, můžeme si vybrat, jak zareagujeme, to je pravda, ale pokud můžeme nějakou situaci eleminovat, je to lepší, než v ní být a pak na ni muset reagovat a vynakládat naše energii na to, abychom se cítili dobře. Proto se snažte vytvořit si kolem sebe takové prostředí, které na vás má pozitivní vliv, které vás nabíjí, jednoduše je vám v něm dobře. Například pokud máte takového dobrého kamaráda, který za vámi přijde pouze tehdy, když něco potřebuje, nebo kdykoli přijde, pouze si na něco stěžuje, sami zvažte, zda chcete být pod tímto vlivem, zda má takové kamarádství smysl, když v něm ztrácíte, namísto toho, aby vás obohacovalo. Neznamená to, že máte kamarádstí ukončit. Pokud se však po každém setkání či telefonátu cítíte tak, že Vy sami se necítíte dobře, je potřeba s tím něco udělat. Nelze dlouhodobě setrvávat v takové pozici, tím poškozujete sami sebe. Promluvte si s dotyčným a řekněte mu, jak se cítíte. Řekněte mu klidně, ale jasně a důrazně, co vám vadí a proč. Můžete mu nabídnout pomoc, navrhnout nějaké řešení jeho situace. Pak už bude na něm, jak na to zareaguje. Může se omluvit a dát na vaše rady, nebo vás tím přestane neustále zatěžovat, najde si jinou vrbu a s vámi bude udržovat běžný kontakt, nebo se urazí, pomluví vás a najde si někoho, kdo bude jeho stěžování poslouchat, a za čas, až vychladne, za vámi možná přijde znovu a bude chtít pomlouvat někoho, kdo se k němu zachoval stejně, jako před časem vy.

4 Ať už se stane cokoli, jde o to, že vy jste vědomě dosáhli lepšího prostředí pro sebe, eliminovali jste negativní vliv. A to prázné místo, které vám vzniklo, zaplníte něčím příjemným, najdete si někoho se stejným přístupem, někoho, s kým vám bude fajn. Vybírejte si lidi, se kterými budete trávit svůj drahocenný čas. Udělejte to pro sebe. Chtěla jsem na tomto příkladu ukázat, že vy sami můžete ovlivnit věci, které na vás přímo působí. Můžete si vybrat prostředí, ve kterém budete trávit svůj čas nebo pokud je to skutečně nevyhnutelné a musíte občas být i v prostředí, ve kterém byste nejradší nebyli, eliminujte tento čas na minimum. Prostředím je myšleno prakticky vše, co na nás působí z vnějšku, co vidíme kolem sebe. Někdy to může být skutečně těžké, pokud jste třeba v kanceláři s lidmi, kteří se vyžívají v drbech a vám samotným se to příčí. Ale i zde je jiště prostor k tomu s tím něco udělat. Někdy jsme v situaci, že jednoduše z nějakého důvodu (např. společenského) nemůžeme jen tak od dané osoby odejít nebo jí natvrdo říct, že nás její projev obtěžuje. Pak to můžeme buď ignorovat nebo říct, co si o tom myslíme my. Není dobré, pokud to cítíme jinak, přitakávat a vyjadřovat politování.

5 Lidé jsou klíčoví Největší vliv na nás mají právě lidé, se kterými trávíme náš čas, jejich chování, zvyky, názory, způsob oblékání a vyjadřování. Dále pak to, kde žijeme, jak to vypadá u nás doma, v práci. Pokud jde o lidi, tak lidé, se kterými trávíme převážnou část našeho života, nás značně ovlivňují. Ať chceme nebo ne, je tomu skutečně tak. Nelze dlouhodobě pobývat v nějakém prostředí, aniž by to na nás mělo byť jen minimální vliv. Ovšem často je tento vliv spíše významný. Nemůžeme být např. dlouhodobě v zakouřeném prostředí, aniž by to ovlivnilo náš organismus, nemůžeme být dlouhodobě v prostředí, které nás nějakým způsobem omezuje, aniž by to na nás nějakým způsobem zapůsobilo. Prostředí, ve kterém se vyskytujeme, nás značně ovlivňuje, přejímáme to, co vidíme u svého okolí. Jsme-li součástí nějaké komunity, postupem času přejímáme její zvyklosti a názory a sdílíme je dále. Pokud jsme ve společnosti lidí, kteří jsou spokojení, umí se radovat a bavit, budeme se nejspíš chovat stejně. Naopak když se ocitneme mezi lidmi, kteří jsou nějakým způsobem nespokojeni a působí negativně, můžeme být za chvíli jako oni. Někdy si dané prostředí vybíráme vědomě, právě proto, že se nám dané zvyklosti líbí a chceme je přijmout za své. Stává se ale také, že se v nějakém prostředí ocitneme, aniž bychom dopředu věděli, jaké to tam doopravdy je.

6 Pak se buď přizpůsobíme, nebo zůstaneme sví, ale stojí nás to nemalé úsilí, nebo nám nezbývá nic jiného než odejít. Je těžké nepodlehnout vlivu většiny a zůstat sám sebou. Už jste určitě slyšeli o slově davová psychóza. Jde o to, že když máme vyjádřit nějaký názor, podléháme často většinovému přesvědčení. Vyžaduje to velké sebeuvědomění a sebedůvěru, abychom nezvedli ruku jako všichni ostatní nebo abychom naopak byli tím jediným, kdo ji zvedne. Protože v té chvíli se stáváme terčem, stáváme se tím, na koho je najednou upřena veškerá pozornost a ostatní mají pocit, že jsme nějací divní. Lidé mají obecně problém říkat veřejně své názory, nebo si možná ani neumí svůj názor na danou věc udělat. Nedávno jsme měli ve škole mimořádnou třídní schůzku, kde se řešily stížnosti některých rodičů na výuku. Ti, kteří měli nějaký problém, jej vyslovili (byli asi 3). Já jsem řekla svůj názor, i když byl naprosto opačný a ke mně se přidali pouze další 2 rodiče se svým náhledem na věc, rovněž proti stěžovatelům. Většina rodičů se k tomu nevyjádřila vůbec. Pokud jste v nějaké společnosti lidí a s něčím nesouhlasíte nebo naopak chcete vyjádřit uznání, udělejte to. Pokud máte svůj názor na věc, řekněte jej. Mívala jsem s tímto velký problém a i teď musím někdy vynaložit velké úsilí, abych to udělala. Vím ale jistě, že vyslovení vlastního pocitu či názoru je velice osvobozující a to i v případě, že s vámi druzí nebudou souhlasit. Posílíte tím vlastní sebevědomí a napříště již budete mít menší zábrany.

7 Když s vámi další lidé budou souhlasit, třeba ti, kteří se stále ostýchají říct, co si myslí, můžete je tím nakopnout a spustit lavinu, což zcela změní další vývoj událostí. Když jiní mohou ovlivňovat vás, pak stejně tak i vy můžete ovlivňovat druhé. Pokud máte dobré úmysly a cítíte, že děláte dobrou věc, jděte do toho. Tím začnete měnit sebe a lidi kolem sebe k lepšímu. Kde najít ty správné lidi? Pokud nejsou ve vašem okolí lidé, se kterými jste stejně naladěni, máte výhodu dnešní doby, internet, a můžete být v kontaktu s lidmi, kteří jsou stovky nebo tisíce kilometrů daleko. Můžete si najít lidi, které zajímá to samé, co vás, diskutovat o tom, radit si, navzájem se podporovat. Je to skvěle využitelné, pokud máte třeba nějaký životní postoj, který vaše nejbližší okolí nesdílí, nebo vyznáváte alternativní životní styl. Nebo se můžete spojit s lidmi, kteří vás něčím oslovují, skrze jejich knihy. Mnoho lidí má v oblibě knihy jednoho autora a opakovaně se k nim vrací nebo přečtou každou novou knihu, kterou tento autor vydá. Mým oblíbeným autorem je Paulo Coelho. Asi před 8 lety někdo psal, že čte jednu z jeho knih, tak jsem si ji také půjčila. Styl, kterým Coelho píše, a obsah, který mě vždy donutí k zamyšlení, mě oslovily natolik, že jsem následně přečetla i další jeho knihy. Z jeho knih cítím velké odhodlání, vytrvalost a odvahu jít si za svým.

8 Dalším způsobem může být spojení skrze hudbu. Každá hudba v sobě má energii, dokáže nás povzbudit nebo naopak uklidnit. Některá nám je příjemná, jiná ne a stejně jako u knih i zde máme často oblíbeného interpreta. Tím mým je Jirka Macháček. Z jeho hudby cítím volnost, pohodu, nadhled a humor. Najděte si své lidi, takové, kteří budou na vaší straně, kteří vám pomohou, když budete potřebovat a kterým budete moci pomoci i vy, až si nebudou vědět rady. Další vlivy vyberte si Prostředí si volíme sami. Sami se rozhodujeme, kam půjdeme, co budeme dělat. Něco už děláme zcela podvědomě a automaticky, protože jsme na to zvyklí. Pak jde o to, zda to pro nás je přínosné a zda to tak skutečně chceme, nebo zda bychom to rádi změnili a vymanili se z toho daného vlivu. O čem to hovořím? Třeba o tom, že někdo jde z práce a automaticky si cestou koupí párek v rohlíku a někdo jiný jde automaticky cestou z práce domů a hned pak si jde zaběhat. Ten první si zvolil prostředí rychlého občerstvení, což mu moc dobrého nepřinese. Ten druhý si zvolil prostředí pohybu, za což mu jeho tělo poděkuje.

9 Vybírejte si takové činnosti, které vás baví, přináší vám užitek a máte z nich radost a dobrý pocit. Když cítíte, že děláte něco, co nění tak úplně ono, vyměňtě to za něco jiného. Nestačí pouze něco přestat dělat. Vznikne tak prázdné místo, které se něčím zaplní. Nedovolte, aby se zaplnilo samo. Iniciátorem buďte vy sami. Podívejte se i na to, jak to vypadá u vás doma. Cítíte se tam příjemně nebo vás něco rozrušuje? Udělejte si takové prostředí, kde vám bude fajn. A jak se oblékáte? Nosíte něco jen proto, že se to hodí nebo to, co skutečně vyjadřuje vaši osobnost? Není to vždy snadné, ale snažte se co nejvíce uspokojit sami sebe, nikoli druhé. Zůstaňte sami sebou Jistě znáte případy, že dosud bezproblémové dospívající dítě, jednoduše puberťák, se přidá k nějaké partě, třeba proto, aby nepřišlo o kamarády, a z úžasného puberťáka se stane ten, který je drzý, kouří, začně se oblékat úplně jiným stylem, poslouchat jinou hudbu, přestanou ho zajímat kroužky, které dosud navštěvoval atd. Co se s tím skvělým puberťákem stalo? Pouze se nechal naprosto ovlivnit novým prostředím, aby s ním splynul. Vytvořil si takové ochranné zbarvení jako chameleon, který se zbarví tak, aby nebyl vidět a tím byl chráněn.

10 Člověk má přirozenou potřebu někam patřit a tak se k sobě sdružují lidé se stejnými potřebami, lidé, kteří vyznávají stejné hodnoty, mají stejné přesvědčení, baví je stejné věci nebo vyznávají stejný životní styl. To je fajn, ovšem pouze do té míry, dokud si stále zachováme svou vlastní jedinečnost. Můžeme někam patřit, abychom s někým nalezli společnou řeč, ovšem neměli bychom se snažit kopírovat druhé, snažit se být jako někdo jiný, třeba proto, abychom se jevili jako lepší, vždy bychom si měli zachovat svou vlastní tvář a zůstat sami sebou. Jedinečnost a odlišnost je plus. Nesnažte se ji potlačit. Buďte vy tím, kdo si vytváří prostředí, ve kterém žije, ne tím, kdo se někde ocitne a ani neví jak. Najděte si nebo vytvořte prostředí, které rozvíjí váš potenciál a které vás podporuje. Buďte součástí celku, ale zůstaňte jedineční.

11 Zeptejte se sami sebe, zda se pohybujete v takovém prostředí, v jakém se vám líbí, zda trávíte čas s lidmi, se kterými ladíte a navzájem se obohacujete. Zjistěte, co na vás působí negativně, eliminujte to a nahraďte tím, co vám přináší radost a uspokojení. Najděte si lidi, kteří mají stejné zájmy, sdílejte své poznatky, řešte společné problémy, podporujte se navzájem, ale nenechte se tím pohltit, zůstaňte sví. Vyhledávejte stejně naladěné lidi, nesnažte se však zcela vyhnout protichůdným názorům. Vyslechněte si i opačný náhled na věc, nesnižujte jej a neznevažujte. Popřemýšlejte o něm, je možné, že na něm najdete i něco pozitivního, protože nic není černobílé. Mějte respekt k odlišným názorům, neboť nedokážete-li respektovat jiné, nebudou ani oni respektovat vás. Podělte se v komentářích o váš úspěch a sledujte další články v seriálu Jdi svou cestou. Milujte sami sebe, buďte sami sebou a žijte svůj život. Kateřina Sodomková 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz všechna práva vyhrazena

Co na to řekne...? 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena

Co na to řekne...? 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena Co na to řekne...? 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz všechna práva vyhrazena Znáte nějakou situaci podobnou těm následujícím? chcete udělat něco bláznivého nebo neobvyklého, třeba si obarvit

Více

Soustředění. 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena

Soustředění. 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena Soustředění 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz všechna práva vyhrazena Umění soustředit se Ano, někdy to je skutečně umění, dokázat se plně soustředit na to, co děláme. Jsou situace, kdy nám

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

TEST - JSEM SÁM SEBOU?

TEST - JSEM SÁM SEBOU? BÝT SÁM SEBOU Být sám sebou, znamená zjistit a naplňovat svůj smysl života, ten opravdový, po kterém vnitřně toužíte. Někteří lidé ani nevědí, co je jejich smyslem života a je pro ně velice těžké ho definovat.

Více

EM-kit Empowerment of immigrant women

EM-kit Empowerment of immigrant women RADA PRVNÍ: Jak se vypořádat se stresem způsobeným ztrátou zaměstnání Neotáčejte se ke svým pocitům zády Jak přežít stres spojený se ztrátou zaměstnání Vypište se ze svých pocitů. Vyjádřete vše, co cítíte

Více

K U L T U R A & H O D N O T Y

K U L T U R A & H O D N O T Y K U L T U R A & HODNOTY FILOZOFIE SPOLEČNOSTI MOOG Naše firemní filozofie není složitá. Důvěřujeme lidem, kteří pro nás pracují a věříme, že každému se lépe pracuje v prostředí vzájemné důvěry, kde se

Více

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti Komentář k článku 19: Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti 1 2 Komentář k článku 19: Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení

Více

SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL. Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto

SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL. Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto 14 ŽÁDNÁ SETKÁNÍ NEJSOU NÁHODNÁ KAŽDÝ ČLOVĚK, SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto pravdivá. Při každém setkání s jiným člověkem se mohu vždy něco naučit. Můžete

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

Překonávání překážek. 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena

Překonávání překážek. 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena Překonávání překážek 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz všechna práva vyhrazena Rovné nebo hrbolaté cesty? Co máte radši? Chodíte životem, ale i při skutečných procházkách raději po upraveném

Více

Člověk je tvor společenský Metodický list

Člověk je tvor společenský Metodický list Člověk je tvor společenský Metodický list práce s interaktivní tabulí a sešitem - skupiny živočichů, odlišnost sociálních skupin, pravidla kamarádství diskuse - důvody lidské potřeby společnosti Obecné

Více

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Afirmace s Empatií Prvek - Dřevo Na každý týden jedna afirmace Pro období prvku Dřevo. www.empatia.cz www.akademiecelostnihozdravi.cz 2014 Věnování a poděkování Tuto

Více

Lekce 1: Co je to tým?

Lekce 1: Co je to tým? Lekce 1: Co je to tým? Teoretický úvod: Ať už chceme nebo ne, často se stáváme členem týmu. Schopnost týmové spolupráce je žádanou dovedností, kterou vyhledávají personalisté a na níž stojí úspěch a konkurenceschopnost

Více

Nespokojený zákazník... problém?... příležitost! Mgr. Miloš Krejčí

Nespokojený zákazník... problém?... příležitost! Mgr. Miloš Krejčí Nespokojený zákazník... problém?... příležitost! Mgr. Miloš Krejčí Verbální + neverbální komunikace Verbální řeč + naslouchání + kladení otázek + argumentace Při komunikaci se zákazníky musí být prodávající

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

Odpovědi na vaše otázky: zodpovědnost, závazky, vina

Odpovědi na vaše otázky: zodpovědnost, závazky, vina Odpovědi na vaše otázky: zodpovědnost, závazky, vina Co zodpovědnost vlastně znamená? Zodpovědností je myšlena schopnost vzít na sebe důsledky všech svých rozhodnutí, činů, slov a reakcí. Ještě jednou

Více

Tarotová galerie. Jak jste na tom se svou intuicí?

Tarotová galerie. Jak jste na tom se svou intuicí? 1 Tarotová galerie Jak jste na tom se svou intuicí? Necháváte se v běžném životě vést svými pocity, svým vnitřním vedením, anebo pro svá rozhodnutí vždy potřebujete logické zdůvodnění? Nebo to máte půl

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

Vítejte u druhého videa Studio x51 academy

Vítejte u druhého videa Studio x51 academy Vítejte u druhého videa Studio x51 academy Díky za všechny fantastické reakce a dotazy, které se objevily u prvního videa. Ještě jednou bych vás chtěl vyzvat, abyste se stejně aktivně zapojili také do

Více

Cesta k úspěchu. Klíčové informace pro Kolegy. Cesta k úspěchu. Výkonnost Kariéra Vzdělávání

Cesta k úspěchu. Klíčové informace pro Kolegy. Cesta k úspěchu. Výkonnost Kariéra Vzdělávání . Klíčové informace pro Kolegy 1 Co znamená? Co kolegové říkají Je to mít úspěch ve své kariéře a být povýšen/a. Je to volba, kterou mám na pozici, ve které pracuji. Je to možnost. Býval to program Možností,

Více

Dovednosti pro život 2013/2014

Dovednosti pro život 2013/2014 Následující grafy zobrazují postoje vašich žáků na řešení problémů: zkoumá se samostatnost, aktivní přístup k řešení a vytrvalost. Pro porovnání je sloupec odpovědí vašich žáků rámován odpověďmi všech

Více

Co ANO při čtení dětem

Co ANO při čtení dětem Co ANO při čtení dětem Dobré rady pro rodiče, prarodiče, učitele a všechny, kteří mají chuť číst dětem. Dětem začněte číst co nejdříve. Čím dříve je motivujete, tím je to snazší a lepší. Využívejte dětské

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat

Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat Týmová spolupráce mě nestresuje práce s pacienty, ale práce s kolegy trpělivost Hra na týmovou spolupráci 4 týmy 1. 3b / -1b 2. 4b / -2b 3. 3b / 0b 4. 3b / -2b

Více

Převzetí iniciativy a zavádění změn

Převzetí iniciativy a zavádění změn Převzetí iniciativy a zavádění změn Účastníci se dozví víc o tom, co obnáší koncept iniciativy. Budou muset najít problém, který negativně ovlivňuje jejich komunitu, a vymyslet dvě změny, které by v budoucnu

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

Mám se rád. 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena

Mám se rád. 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena Mám se rád 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz všechna práva vyhrazena Jsem skvělý Jak často si o sobě toto říkáte? Jak často se pochválíte, řeknete si: Jo, jsem fakt dobrej nebo To se mi povedlo.

Více

ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE

ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE Praktický rádce a průvodce rokem 2019 Miroslava Horáková www.cestouzmeny.cz ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE Obsah O mně... 3 Úvod... 4 Hlavní témata roku 2019... 5 Rok 2018 a naše sebehodnota... 8 Rok 2019

Více

Předmět: Občanská výchova. Ročník: první Téma: Člověk a kultura. Vypracoval: Mgr. Monika Měrotská Materiál: VY_32_INOVACE_60. Datum: 10.2.

Předmět: Občanská výchova. Ročník: první Téma: Člověk a kultura. Vypracoval: Mgr. Monika Měrotská Materiál: VY_32_INOVACE_60. Datum: 10.2. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 41 51 H/01 Zemědělec - farmář Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma:

Více

Jak koupit nemovitost

Jak koupit nemovitost Jak koupit nemovitost Bezpečně? Co nejlépe? Bez starostí a stresu? Část 1. www.alisen.cz Proč vznikla tato kniha? Koupě nemovitosti bývá pro většinu z nás životní investicí. Vydáváme velké, často půjčené

Více

Program Podnikání 5. týden. a produktivita

Program Podnikání 5. týden. a produktivita Program Podnikání 5. týden Systémy a produktivita Vítám vás u nového modulu našeho programu! Tentokrát se vrhneme na trochu nudnější téma, které je ale v podnikání zcela nezbytné. Když podnikáme, máme

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

OKNA DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

OKNA DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI OKNA DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI V předchozích seminářích jste prošli řadou testů a úloh. Nyní byste měli lépe porozumět tomu, jací jste a jaké možnosti zdravé komunikace ve vztahu k sobě samému i k ostatními

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina Cvičení 1: Vyjasněte si své hodnoty HODNOTY Žijete v souladu se svými hodnotami? Jste si vědomi svých hodnot? Dali jste si někdy čas na jasné definování a sepsání svých hodnot? Naplánovali jste si, že

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Skvělý rok 2016 Váš plán pro úspěšný nový rok

Skvělý rok 2016 Váš plán pro úspěšný nový rok Skvělý rok 2016 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2015? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2016, musíme se podívat, jaký byl rok 2015.

Více

Jak se. odlišit. a být

Jak se. odlišit. a být Jak se odlišit a být úspěšným designérem Tento pracovní list vám pomůže najít svou podnikatelskou osobnost. Musíte být sami sebou a přitom jedineční. Jedině tak se totiž odlišíte od nudné konkurence a

Více

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ:

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ: Test týmových rolí Pokyny: U každé otázky (I - VII), rozdělte 10 bodů mezi jednotlivé věty podle toho, do jaké míry vystihují vaše chování. V krajním případě můžete rozdělit těchto 10 bodů mezi všechny

Více

Sociální média a blogování

Sociální média a blogování Program Podnikání 4. týden Sociální média a blogování V tomto týdnu nejprve rozvineme vaši prezentaci na internetu do oblasti sociálních médií (neboli sociálních sítí), tj. podíváme se na takové platformy

Více

Buďte nádherná! 4 kroky, jak vypadat úžasně při každém focení. Jarka Hrnčárková portrétní fotografka

Buďte nádherná! 4 kroky, jak vypadat úžasně při každém focení. Jarka Hrnčárková portrétní fotografka Buďte nádherná! 4 kroky, jak vypadat úžasně při každém focení Jarka Hrnčárková portrétní fotografka Proč si přečíst tuto brožuru? Klientky mi během focení často říkají, že na běžných fotkách si vůbec nepřipadají

Více

Vítejte v SocialSprinters Academy

Vítejte v SocialSprinters Academy Vítejte v SocialSprinters Academy Jsem velmi rád, že s Vámi mohu sdílet své zkušenosti. V tomto pracovní sešitu si zrekapitulujeme 7 kroků, které když uděláte, budete schopni vašeho zákazníka dokonale

Více

Naslouchej mi! Tento pracovní sešit patří

Naslouchej mi! Tento pracovní sešit patří Naslouchej mi! Tento pracovní sešit patří USARC/PACE, 1996 Revise 2000 1 Upozornění pro plánovače Používáte-li tuto příručku, abyste pomohli jiným v plánování, dbejte na to: 1) abyste sami nejdříve dokončili

Více

Jak překonat rozchod. Radek Šíra

Jak překonat rozchod. Radek Šíra Jak překonat rozchod Radek Šíra 2 Radek Šíra, 2013 OBSAH Úvod... 4 1. Typy rozchodů... 5 1.1. Navrhovatel a obránce... 5 1.2. Délka vztahu... 6 2. Měsíc nové naděje... 8 2.1. Týden zármutku... 8 2.2. Týden

Více

Význam ochrany přírody

Význam ochrany přírody Význam ochrany přírody 1. Velký, protože příroda představuje podmínky pro náš život a představuje přirozenou krásu pro náš duševní život. 2. Na světě nejsme sami, žijí s námi i jiné živočišné a rostlinné

Více

5 důležitých bodů pro změnu vašeho života

5 důležitých bodů pro změnu vašeho života 5 důležitých bodů pro změnu vašeho života 1 1. Naučte se být sami sebou a sami se sebou V dnešní době není vůbec jednoduché být sám sebou a zůstat přirozený a harmonický, prostě takový, jakého nás příroda

Více

( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )

( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) # ) INVENTURA POCITŮ KŘIVDY "Bože, prosím, pomoz mi spatřit pravdu o mém rozhořčení Jsem naštvaný na: (ref. příklad str.65) Příčina: (ref. příklad str. 65) Ovlivňuje to mé: Mějte na paměti Sloupce 1 &

Více

Klíčové vlastnosti a kapacity mentora 1

Klíčové vlastnosti a kapacity mentora 1 Klíčové vlastnosti a kapacity mentora 1 Schopnosti a zkušenosti lídra zkušenost a vlastní dovednost pro lídrovství. Osobní síla a vliv navazování vztahů díky vnitřní síle - Sebejistota - Sebedůvěra Schopnost

Více

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají?

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Viktoria Valeeva Teplé léto si mohou užívat i heteráci takový transparent jsem viděla na letošním průvodu Prague Pride, ke

Více

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A 5 JZYKŮ LÁSKY Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. Jsem rád/a, když mě někdo obejme. 2. Rád/a trávím čas o samotě s člověkem,

Více

JAK BÝT ÚSPĚŠNÁ NA SCHŮZCE S MUŽEM 55 TIPŮ

JAK BÝT ÚSPĚŠNÁ NA SCHŮZCE S MUŽEM 55 TIPŮ JAK BÝT ÚSPĚŠNÁ NA SCHŮZCE S MUŽEM 55 TIPŮ Nedělejte pořád stejné chyby, udělejte ten nejlepší dojem na muže, o kterého máte zájem a připravte se na úspěch. Nechte si poradit, jakých chyb se vyvarovat,

Více

Jak vypadá můj cíl teď?

Jak vypadá můj cíl teď? Začátek sezení 1 1. Do čeho byste se pustil, kdyby jste věděl, že se to 100% povede? 2. Co byste (u)dělal, kdybyste se nebál? 3. Aby váš život byl perfektní, co by se muselo změnit? 4. Jakého nejlepšího

Více

Jak správně prosazovat cíle obce/organizace Metodický list. 10.8.2013 Institut komunitního rozvoje Dana Diváková

Jak správně prosazovat cíle obce/organizace Metodický list. 10.8.2013 Institut komunitního rozvoje Dana Diváková Jak správně prosazovat cíle obce/organizace Metodický list 10.8.2013 Institut komunitního rozvoje Dana Diváková Lobbing Lobbing stejně jako marketing má za cíl prosazovat zájmy skupiny či jednotlivce stálým

Více

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu PRVNÍ KAPITOLA Vstupujeme na cestu Možná, že některé z následujících myšlenek se vám zdají povědomé Kdyby se změnil/a, všechno by bylo v pořádku. Nemohu ovlivnit tuto bolest, tyto lidi a to, co se děje.

Více

Jméno a Příjmení. Třída. Škola

Jméno a Příjmení. Třída. Škola Studentský dotazník Vážení studenti, cílem tohoto průzkumu je zjistit váš postoj k matematice a k výukovému nástroji Khan Academy. Vaše názory a odpovědi pomohou dalším studentům a učitelům při zapojování

Více

Můj rok můj život Jaký byl a bude?

Můj rok můj život Jaký byl a bude? Jaký byl a bude? 2014 Lucie Valchařová, Blíží se nám konec roku a s ním nám přirozeně přichází na mysl, jaký vlastně byl ten náš rok 2014. Je skvělé přivítat nový rok s čistou hlavou a jasnými myšlenkami

Více

Jsem asertivní, mám právo... Metodický list

Jsem asertivní, mám právo... Metodický list Jsem asertivní, mám právo... Metodický list samostatná a skupinová práce - jaké pocity chci vzbuzovat v ostatních, jaké vzbuzuji, jaké vzbuzují ostatní ve mně práce s interaktivní tabulí a sešitem - asertivní

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Vámi vybrané karty 2 / 6

Vámi vybrané karty 2 / 6 Vážený pane Nováku, Děkujeme, že jste si zakoupili právě výklad Tarotu spřízněných duší. S jeho pomocí nahlédnete do tajemství mezilidských vztahů a ne vždy se nutně jedná o vztahy milenecké. Spřízněné

Více

www.milionoveimperium.cz

www.milionoveimperium.cz www.milionoveimperium.cz David Kirš, autor Miliónového impéria a EmailAcademy uvádí ebook WEB MILIONÁŘE A KRUH BOHATSTVÍ Tento ebook (dokument) můžete šířit a přeposílat dále, ale pouze jako celek. Není

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013

Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Určitě sami dobře víte, že lidé neradi dávají doporučení na finanční zprostředkovatele.

Více

Jakou představu mají žáci naší školy o elektronické komunikaci? Jak využívají virtuální techniku ve škole? Jak se pohybují ve virtuálním světě?

Jakou představu mají žáci naší školy o elektronické komunikaci? Jak využívají virtuální techniku ve škole? Jak se pohybují ve virtuálním světě? Jakou představu mají žáci naší školy o elektronické komunikaci? Jak využívají virtuální techniku ve škole? Jak se pohybují ve virtuálním světě? na otázky odpovídalo 38 žáků Proč si žáci myslí, že se používá

Více

Skupinový nácvik sociálních a asertivních dovedností

Skupinový nácvik sociálních a asertivních dovedností Skupinový nácvik sociálních a asertivních dovedností Roman Pešek Asociace pomáhající lidem s autismem, APLA Praha, střední Čechy o.s. Terapeutické a sociálně rehabilitační středisko APLA Terapeutická místnost

Více

Organizace letního semestru

Organizace letního semestru Organizace letního semestru Prezenční studium (výuka 12 týdnů) 17. 2. 2014 10. 5. 2014 Kombinované studium (víkendová/odpolední výuka) dle aktuálních termínů Zkouškové období (4 týdny) 12. 5. 2014 7. 6.

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: 30 CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

E-book, který vymaže otazníky z vašeho života. Odpověď na každé NEVÍM JAN ČEPELKA

E-book, který vymaže otazníky z vašeho života. Odpověď na každé NEVÍM JAN ČEPELKA E-book, který vymaže otazníky z vašeho života. Odpověď na každé NEVÍM JAN ČEPELKA Odpověď na každé NEVÍM Je to už pěkných pár let a stejně na tu lekci nikdy nezapomenu. Byla a stále je pro mne důležitá

Více

UDĚLEJTE KAŽDÝ DEN 3 VĚCI! Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ

UDĚLEJTE KAŽDÝ DEN 3 VĚCI! Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ Přátelé, když jsem se nedávno procházel před víkendem po Ďáblickém lese, bylo nádherné, takové to podzimní, ponuré počasí a já jsem přemýšlel, co pěkného

Více

Základy asertivity 1. NÁRODNÍ SEMINÁŘ WILD. Lukáš Dastlík. Hluboká nad Vltavou

Základy asertivity 1. NÁRODNÍ SEMINÁŘ WILD. Lukáš Dastlík. Hluboká nad Vltavou Základy asertivity Lukáš Dastlík 1. NÁRODNÍ SEMINÁŘ WILD Hluboká nad Vltavou červenec 2011 1 Kořeny asertivity Principy asertivity (umění přiměřeně se prosadit či bránit v situaci, ve které se právě nacházíte)

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

14 naprosto nezbytných otázek a odpovědí, než začnete s email marketingem

14 naprosto nezbytných otázek a odpovědí, než začnete s email marketingem 14 naprosto nezbytných otázek a odpovědí, než začnete s email marketingem Bez znalostí a informací se podnikatelé a firmy často pouštějí do mnoha marketingových činností. Ty jim nakonec více škodí, než

Více

Miliónový rok. David Kirš a Bohdana Kabátová www.milionovyrok.cz

Miliónový rok. David Kirš a Bohdana Kabátová www.milionovyrok.cz Miliónový rok David Kirš a Bohdana Kabátová www.milionovyrok.cz ÚSPĚCH NENÍ ŽÁDNÉ TAJEMSTVÍ ZPŮSOB MYŠLENÍ + VĚCI DĚLAT MÁTE JEDEN CÍL OVLÁDAT ENERGII (život sám i hmotné věci v něm jsou energie) (otevřete

Více

Anketa pro žáky soubor otázek

Anketa pro žáky soubor otázek Anketa pro žáky soubor otázek Nabídka všech otázek nástroje pro základní školu MOTIVACE: Co je pro Tebe ve škole důležité? Co by Ti měla škola pomoci dosáhnout? naučit se co jvíce připravit se na přijímací

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Monika Řezáčová 1) Produktivní chování a neproduktivní chování jedinec může reagovat na

Více

Mapa mateřské školy 2013/14 - OBSAH

Mapa mateřské školy 2013/14 - OBSAH ABKU Mapa mateřské školy 0/ - OBSAH R - rodiče, U - učitelé, P - provozní zaměstnanci Otázka Text otázky Strana. HODNOCENÍ MŠ, ŠVP (TVP) R/0 Mateřská škola, do které chodí moje dítě: 0, 0 U/0 Mateřskou

Více

Te T lefon o ov o án á í Te T lefo f n o o n v o á v ní n v v oč o í č ch c h no n v o á v čk č a k 2

Te T lefon o ov o án á í Te T lefo f n o o n v o á v ní n v v oč o í č ch c h no n v o á v čk č a k 2 Money Plus Telefonování Vize bez realizace je halucinace Albert Einstein 1 Telefonování Telefonování v očích nováčka 2 Naladění sebe Uč se od moudrých! Uč se od výjimečných! Uč se od života! 3 Mozek je

Více

Studijní materiál SOCIÁLNÍ A PERSONÁLNÍ DOVEDNOSTI

Studijní materiál SOCIÁLNÍ A PERSONÁLNÍ DOVEDNOSTI Rozvoj klíčových kompetencí pedagogů s důrazem na pozitivní přístup k práci i k životu CZ.1.07/1.3.48/02.0044 Studijní materiál ke kurzu SOCIÁLNÍ A PERSONÁLNÍ DOVEDNOSTI Tento projekt je spolufinancován

Více

Smlouva o poskytnutí sociální služby

Smlouva o poskytnutí sociální služby DOMOV POD HRADEM ŽAMPACH, IČ: 00854271 Informace pro uživatele Smlouva o poskytnutí sociální služby 28.3.2009 Výtah obsahu smlouvy o poskytnutí sociální služby srozumitelný uživateli služby; zpracoval:

Více

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů (dále jen AR programy)

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů (dále jen AR programy) SPOLU Olomouc SPOLU Olomouc, z. s. I Středisko podpory integrace Dolní náměstí 38, 779 00 Olomouc Tel: 585 237 194, e-mail: arp@spoluolomouc.cz, web: www.spoluolomouc.cz PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních

Více

Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy

Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy Po tom co dokončíte Váš Hledač záležitostí srdce, mužete se sem vrátit později a test si zopakovat, abyste viděli jak se změnili některé z Vašich odpovědí. Tohle může být skvělý způsob jak sledovat Váš

Více

Příloha č. 1 Klima školy dotazník pro žáky

Příloha č. 1 Klima školy dotazník pro žáky Příloha č. 1 Klima školy dotazník pro žáky Když se řekne škola...vybaví se prostředí, které velmi dobře znáte. Také Vaše informace mohou přispět ke zlepšení života ve škole. Zamyslete se nad uvedenými

Více

Jak reagujete na profesionální média?

Jak reagujete na profesionální média? 1 Jak reagujete na profesionální média? Pracujte ve dvojicích a připravte se na hraní rolí. Označte se jako Osoba A a Osoba B. Přečtěte si níže uvedené situace a procvičte si, jak reagovat, když vidíte

Více

DOTAZNÍK pro rodiče ČÁST 1

DOTAZNÍK pro rodiče ČÁST 1 Příloha 2 - Dotazníky Základní školy, Burešova, Praha 8 Dotazník pro žáky Základní školy, Burešova, Praha 8 Vážení rodiče, naše základní škola pro Vás připravila následující dotazník, který se stane pravidelným

Více

Asertivita a povinnosti, existují nějaké? Metodický list

Asertivita a povinnosti, existují nějaké? Metodický list Asertivita a povinnosti, existují nějaké? Metodický list práce s interaktivní tabulí - asertivní práva, asertivní povinnosti samostatná práce do sešitů s prezentací - souvislost práv a povinností v rámci

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

1. DOTAZNÍK SVF 78 Wilhelm Janke, Gisela Erdmannová

1. DOTAZNÍK SVF 78 Wilhelm Janke, Gisela Erdmannová I. PŘÍLOHA 1. DOTAZNÍK SVF 78 Wilhelm Janke, Gisela Erdmannová Pokyny ke zpracování dotazníku: Dotazník obsahuje řadu výroků způsobů, jak člověk může reagovat v situacích, kdy je něčím nebo někým poškozen,

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

TEST VAŠEHO MANAŽERSKÉHO STYLU (GRID)

TEST VAŠEHO MANAŽERSKÉHO STYLU (GRID) TEST VAŠEHO MANAŽERSKÉHO STYLU (GRID) Každé z následujících 36 tvrzení je doprovázeno dvěma alternativami, které reprezentují rozdílné manažerské hodnoty. Vaším úkolem bude vyjádřit, které z alternativ

Více

Tabulky s výslednými percentily

Tabulky s výslednými percentily Tabulky s výslednými y Jedním z výstupů dotazníkového šetření Mapa školy je i tabulka s otázkami a em, kterého vaše škola dosáhla ve srovnání s ostatními zapojenými školami. Abyste získali jasnou představu

Více

Marketing. Praxe.Workshop. Obchodní rozhovor. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Marketing. Praxe.Workshop. Obchodní rozhovor. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger Marketing Praxe.Workshop Obchodní rozhovor Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH PRAXE.WORKSHOP Obchodní rozhovor Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah odpovídá: Austrian

Více

ASERTIVITA III. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

ASERTIVITA III. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje ASERTIVITA III. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Olga Čadilová ASERTIVITA III. Základní asertivní techniky 1. Pokažená

Více

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 1. lekce Doporučení => nejlepší zdroj nových zakázek Malé a střední firmy dennodenně hledají ať už nové nebo staré, osvědčené marketingové taktiky

Více

Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost

Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost naplnit. Politici, úředníci a často ani poskytovatelé sociálních

Více

1. Video vládne internetu

1. Video vládne internetu 1. Video vládne internetu V roce 2019 bude video představovat 80 % provozu internetu. Minimálně 1 týdně sleduje video 78 % lidí. Sdílí, nebo přeposílá video 88 % zákazníků. Měsíčně navštíví český YouTube

Více

Asertivita 5.5 ASERTIVNÍ PRÁVA

Asertivita 5.5 ASERTIVNÍ PRÁVA 5.5 ASERTIVNÍ PRÁVA Kaţdý má právo mít a vyjádřit své vlastní názory, jeţ se mohou lišit od ostatních lidí. Má právo být vyslechnut a brán váţně. Můţe s námi nesouhlasit. Má právo vyjádřit hněv, přiznat

Více