Výživový plán pro Annu K. Tento plán je pouze ukázka, nejsou zde všechny stránky a texty. Kompletní plán obsahuje stran.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výživový plán pro Annu K. Tento plán je pouze ukázka, nejsou zde všechny stránky a texty. Kompletní plán obsahuje 25 30 stran."

Transkript

1 Výživový plán pro Annu K. Tento plán je pouze ukázka, nejsou zde všechny stránky a texty. Kompletní plán obsahuje stran. Tento výživový plán a komentáře v něm jsou určeny výhradně Tobě, Anno. Máš určitou hmotnost, výšku, věk, svůj specifický denní režim, zvyklosti, chutě. Tomu všemu jsem výživový plán přizpůsobila. Prosím, nešiř tedy tyto informace jako 100% fungující redukční plán. Tvá kamarádka, kolegyně či známá je jiná a potřebuje svůj vlastní výžovový plán. Co funguje Tobě, nemusí fungovat Tvé kamarádce. Nechci být šířitelkou univerzálních diet a postupů. Každý výživový plán jsem pečlivě promyslela a vypracovala. Svou práci dělám s velkou péčí, a proto by mě mrzelo, kdyby se šířily informace, že mé výživové plány nefungují a nejsem dobrý a zodpovědný poradce. To se může stát v případě, že Tvůj jídelníček bude používat někdo jiný. Děkuji za respektování mého přání. A teď už se pohodlně posaď a pečlivě prostuduj svůj nový výživový plán. V případě nejasností mne kontaktuj, vše ráda ujasním. Přeji Ti úspěšné hubnutí. Ať je tato cesta příjemná a vede k Tvé kráse a zdravému sebevědomí.

2 Obsah 1. úvod...str upozornění...str start a cíl...str dosavadní stravovací návyky...str analýza současného jídelníčku...str nový výživový plán...str rámcový jídelníček...str závěr...str. 24

3 1. Úvod Jsem upřímně ráda, že ses rozhodla poradit se ohledně dosavadních stravovacích návyků a nechala si zkontrolovat svůj jídelníček. Jsem si jistá, že jsi udělala správnou věc! Uvědom si, že správná strava neznamená pouze štíhlé tělo. Stravování má zásadní vliv na naše zdraví, pocity tělesné i duševní pohody a kvalitu života. Asi každá toužíme být až do posledních dní maximálně zdravá, atraktivní i aktivní. Chceme běhat, skákat, tančit, zkrátka být vitální. K tomu je ale potřeba upravit stravovací a pohybové návyky již dnes a nedovolit, aby nekvalitní strava přivedla naše tělo do nemoci a nepohody. Bohužel, význam stravy je mnohými stále podceňován a farmaceutický a potravinářský průmysl má prioritně nastaven zisk nad kvalitou a lidským zdravím. Uměle vyrobené potraviny nám zdraví nezlepší, i kdyby měly sebekrásněší obal a reklamu. Proto mě těší, že Tobě není lhostejné, co jíš a co budeš jíst. Výživa Tvá budiž Tvým lékem. Hippokratés Správný způsob stravování, který bude Tvému tělu vyhovovat, poznáš tak, že Tě nebudou trápit různé chutě (sladké, slané, smažené, aj.), hlad, únava, podrážděnost, slabost, nervozita, jakékoliv trávicí potíže (nepravidelná stolice, zácpa, průjmy, nadýmání, pálení žáhy, aj.). Pokud naše těla dostávají vše a v množství, jaké potřebují, jsou spokojené, zdravé, silné a my jsme přirozeně štíhlé. A to je to, co chceme!

4 2. Upozornění Měj, prosím, na paměti, že jsem pouze průvodce a rádce na cestě Tvého hubnutí. Ty sama máš v rukách svůj úspěch či neúspěch. Nepředkládám Ti zde další dočasnou dietu, zaručující rychlé a bezpracné hubnutí. Nic takového nefunguje. Funguje pouze trvalá změna životního stylu. A to je právě to nejtěžší. Změnit návyky nelze ze dne na den a vytrvat bývá to nejobtížnější. Na rovinu píši, že Tě čekají dny, kdy si budeš říkat PROČ? Proč já se musím pořád trápit, vážit, hlídat? Proč nejsem štíhlá jako sousedka/ kamarádka/ta modelka. Napiš si své PROTOŽE a měj je stále na očích. Ve slabých chvílích Ti pomohou a povzbudí Tě. V silných chvilích Tě utvrdí v tom, že jsi na správné cestě. Změna stravovacích návyků se neobejde bez časové investice. Budeš muset denně přemýšlet co jíst, plánovat jídelníček předem, budeš muset mít oči otevřené a sledovat co nakupuješ. I když Tě vše HNED nebude bavit, líbit se Ti a chutnat. První dny až týdny nového stravování mohou být dokonce nepříjemné i na fyzické úrovni (zácpa, průjem, bolavé břicho aj.). Důvodem bývá detoxikace těla a zařazení potravin s obsahem vlákniny. Přesto vytrvej! Snaž se na vše dívat pozitivně a věř tomu, že budeš nejen štíhlá, ale hlavně zdravá, šťastná a sebevědomá žena!

5 3. Start a cíl věk výška hmotnost pas břicho boky BMI WHR WHtR BM 33 let 175 cm 86 kg 90 cm 107 cm 109 cm 28,1 kg/m2 0,83 51,40% 6891 Zdravotní stav: bez zdravotních potíží, bez léků Pohyb: žádný Spánek a pocity únavy: není Cíl: 75kg BMI: 24,5 kg/m2 Anno, Tvůj zdravotní stav je velmi dobrý, jsi zdravá a neužíváš žádné léky. Tvoje hmotnost se ale pohybuje v pásmu nadváhy a obvod pasu je 90cm. Ačkoliv Tě aktuálně netrápí žádné zdravotní potíže, máš nadváhu a jsi do budoucna ohrožena vznikem kardiovaskulárních a metabolických onemocnění. Tvůj cíl dosáhnout 75kg je naprosto v pořádku a je reálné jej docílit do 5 měsíců. Hodnota BMI při této váze bude 24,5 kg/m2, což je pásmo normální váhy. Protože obvod pasu se ukazuje býti lepší ukazatel pro zdraví než BMI, doporučuji hubnout na obvod pasu 80 85cm.

6 Milá Anno, 4. Dosavadní stravovací návyky Tvé současné stravovací návyky jsou převážně správné a nebude Tě čekat spousta radikálních změn. Máš tedy velkou šanci, že hubnutí a drobné úpravy v jídelníčku zvládneš hravě! + dodržuješ pravidelnost, jíš 6x denně + snídáš, což je dobré pro nastartování nejen spalování tuků, ale i pro nastartování sama sebe k práci a běžným denním aktivitám..o) + nepřecpáváš se na noc, energetický příjem v odpoledních hodinách je v pořádku, tvoří cca 45% energetického příjmu, což je v pořádku + používáš celozrnné pečivo, což Tvému tělu přináší potřebnou vlákninu, vitamíny a minerální látky, bílá mouka je o tyto látky ochuzena + denně jíš ovoce, i když jeho množství bude dobré snížit na 1 2 ks denně + denně jíš zeleninu, její množství bude třeba udržovat na cca g denně (tj. asi 4 5 kusů, není to nemožné) + konzumace zakysaných mléčných výrobků, což je dobré pro tvé zažívání, jsou zdrojem bifidobakterií, doporučuji 1ks denně + řídká konzumace uzenin, nevyskytují se žádné paštiky, párky, trvanlivé a tučné salámy + konzumace ryb, doporučuji množství 2x týdně + konzumace oříšků na druhou večeři

7 Nedostatky, které bude třeba napravit Nesnaž se ale zavést všechny změny najednou. Zamysli se nad tím, co je pro Tebe nejsnadnější a tím začni. Postupně si přidávej složitější a složitější úkoly. Změna stravování by měla být pomalá a systematická a Ty důsledná, pak budeš úspěšná ve svém snažení a nové návyky Ti vydrží a pomohou udržet novou hmotnost. - energetický příjem je rozkolísaný - skrze hody byl víkendový příjem vyšší, ve všední dny jíš často okolo 5000kj, což je pro tebe málo, doporučuju energetický příjem kJ denně - jednotlivé porce jsou nerovnoměrné, bude potřeba upravit množství potravin (např. ke snídani pouze jogurt X 2 buchty, tj. energeticky 700kJ X cca 1700kJ, porce by měly být vyrovnané) - snídaně a svačiny neobsahují často zdroj bílkoviny - obědy bez přílohy k obědu se neboj dávat si přílohy, těmi šetři nebo je vynechávej až u večeře - množství ovoce snížit na 2kusy denně - mlsání...o) čokolády, zákusky, sušenky mlsej vysokoprocentní čokoládu, sušené ovoce, neochucené, nepražené ořechy, semínka - luštěniny doporučuji konzumovat min. 1x týdně - nebyl uveden pitný režim doporučuji přibližně 2,5l denně, neslazené, nekalorické Podrobněší rady týkající se množství a výběru potravin najdeš ve výživovém plánu a rámcovém jídelníčku na str. 14.

8 5. Analýza současného týdenního jídelníčku Průměrný denní příjem Doporučená denní norma % denní normy Energie [kj] Bílkoviny [g] Tuky [g] Sacharidy [g] Vláknina [g] Cholesterol [mg] 185 max Snídaně [%] Svačina [%] Oběd [%] Svačina [%] Večeře [%] večeře [%]

9 kj Energetický příjem - přehled Reálný energetický příjem Doporučený energetický příjem den Vidíš z grafu, že energetický příjem je dosti rozkolísaný. 3 dny na hodnotě okolo 5000kJ je pro Tvé tělo málo, následuje sobota s příjmem skoro 9000kJ, čili po 3 dnech hladovky se nadměrné množství jídla ukládá. Stravování pod hodnotou bazálního metabolismu může vést k zastavení redukce, k návalům chutí na sladká a tučná jídla. Doporučuji příjem navýšit na 7000 kj denně.

10 100 Příjem bílkovin g Reálný příjem bílkovin Doporučený příjem bílkovin den Příjem bílkovin v jídelníčku je v deficitu. Množství bílkovin je doporučováno dle hmotnosti. Bílkoviny chrání naše tělo.

11 6. Nový výživový plán Denní energetický příjem: kj Rozvržení energie během dne: vzhledem ke zvyklostem rozvrhneme jídlo do 6ti porcí: snídaně kj svačina kj oběd kj svačina kj večeře kj 2. večeře kj Příjem živin, vlákniny a cholesterolu bílkoviny...90 g tuky...55 g sacharidy g vláknina...30 g cholesterol...max. 300 mg

12 Snídaně Snídaně musí obsahovat všechny živiny, tj. bílkoviny, sacharidy a tuky. Vždy doplnit zeleninou či ovocem (lze i sušené, ale pozor na energetickou hodnotu). Bílkoviny denně je možné snídat jogurt do 3% tuku, čerstvé sýry, např. cottage, žervé, lučina, lučina linie, linessa (lidl), tvaroh polotučný/bez tuku, tvarohové, luštěninové pomazánky, rybičky, vejce (libovolné množství bílku, žloutek max. 4 týdně), méně často plátkové sýry, libová šunka. Čerstvé sýry lze kupovat i s příchutí, ale musíš počítat s přídavkem aditiv a aromat oproti bílým, přírodním verzím.... Sacharidy vybírej pečivo celozrnné, které je oproti bílému bohatším zdrojem vlákniny a minerálních látek, ovesné, jáhelné, pohankové či jiné vločky, popř. snídaňové cereálie zde je ale nutné sledovat obsah jednoduchých sacharidů (cukrů) a vlákniny (alespoň 6g/100g), ne všechny snídaňové cereálie jsou vhodné pro redukci. Já osobně dokonce myslím, že žádné. Doporučuji opravdu navyknout na vločky, popř. vyzkoušej směs mixit, lze se jen nechat inspirovat na a pak mixovat doma. Tuky tuk je obsažen v mléčných a masných výrobcích, proto není nutné jej extra doplňovat. Dobrým zdrojem kvalitních tuků jsou ořechy a semínka (nesolené, neslazené, nepražené). Neboj se dát si máslo k pečivu, ale cca 10g a ne k tučným sýrům, raději k libové šunce, rybičkám apod.

13 Pamatuj! Jídla nejsou vůbec složitá, nehledej v tom žádnou vědu ani žádné složité recepty. Pokud zvolíš kombinaci libové maso + celozrnná příloha + zelenina, neuděláš nikdy chybu. Vyhýbej se tučným masům, smetanovým omáčkám, smažení/fritování coby kulinární úpravě (hranolky, krokety, řízky, květák, langoše, bramboráky apod.) Zdá se ti to příliš obyčejné, mdlé? Potřebuješ kečup,majonézové zálivky, hořčice apod.? Zkus se naučit používat balazmikový či jiný ocet, pravé sójové omáčky, panenské oleje, koření a čerstvé/sušené bylinky. Dokážeš v kuchyni zázraky! Na změnu chuti je také potřeba trochu času, nezavrhuj vše nové hned po prvním ochutnání. Chuťové pohárky se pročistí od nadměrného množství soli, tuků, cukrů a aromat, které jsi doposud konzumovala a budou mnohem vnímavější k novým chutím. Buděš se možná divit, ale i okurka má svou chuť..o). Večeře Večeři nevynechávej, ale ani se na noc nepřecpávej. Doporučuji již velmi omezit či zcela vyloučit příjem sacharidů z příloh či pečiva. Sacharidy se již v noci nespálí a uloží se snadno jako tuk. Na večeři si tedy vybírej bílkovinu + zeleninu. Jenoduše lze napsat, že můžeš jíst to, co k snídani nebo obědu, ale namísto přílohy si k tomu dej zeleninu.

14 7. Rámcový jídelníček Množství: upozorňuji, že níže uváděná množství jsou pouze orientační, vzhledem k různorodému složení potravin Ti nemohu přesně zaručit přesné dodržení doporučeného množství energie a živin. Snídaně 1500 kj sacharid: 800 kj tj. cca 80g pečiva, 55g vloček, 50g vánočka či buchta (i celozrnná) ovoce, zelenina: 200 kj tj. zelenina 200g, ovoce 130g (pozn. zeleninu netřeba vážit, jez co hrdlo ráčí) bílkovina + tuk: 500 kj - žervé, lučina 50g, lučina linie 80g, sýr 30% 45g, šunka drůbeží 100g, vepřová 60g, vejce 1,5ks, tuňák ve vlastní šťávě 100g, máslo 15g, jogurt bílý 3% tuku 160g, tvaroh bez tuku 170g, polotučný 100g, luštěninové pomazánky 60-90g, alnatura pomazánky 50 70g, mléko 250ml uvádím množství potravin na 500 kj, Ty si udělej samozřejmě i kombinace, např. 20g lučiny + 1 vejce, 50g tvarohu polotučného + 25 g sýra 30%, 10g másla + 40g krůtí šunka apod. sleduj potravinové obaly a snaž se dodržet kj pozn. pokud snídáš občas med ši marmeládu, pamatuj, že se jedná o zdroj sacharidů tedy zmenší množství přílohy a/nebo nepřidávej ovoce, a nezapomeň doplnit bíkovinu (alespoň mléko, karo)

15 8. Závěr Tvá proměna by se neměla týkat pouze jídelníčku. My, ženy, máme často pocit, že být dobrá, znamená posunout své vlastní potřeby za potřeby všech ostatních. Přemýšlíme, jaké bychom měly být a co všechno musíme udělat/stihnout, aby naši partněři, děti, rodina, kolegové či nadřízení byli spokojeni s naší prací či péčí. Pamatuj: 1. Je nutné, aby sis našla čas i pro sebe a věnovala se tomu, co máš ráda. Ať už se jedná o návštěvu kadeřníka, procházku, setkání s kamarádkou, pohybovou aktivitu, zpěv, tanec, četbu, ruční práce aj. Ostatní by měli tento čas respektovat

Chci být krásná na fotce u vánočního stromečku!

Chci být krásná na fotce u vánočního stromečku! Chci být krásná na fotce u vánočního stromečku! Hubnu od 1.10. do 23.12. a tentokrát to opravdu dokážu! týden datum váha 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 dnes cíl Dnes je... a váha ukázala... kg. Chci vážit...

Více

Správná životospráva školáka

Správná životospráva školáka Správná životospráva školáka Co je správná životospráva Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu Danuše Hrbková nutriční terapeutka Směnný provoz narušení cirkadiánního rytmu dopad na zdraví člověka vyšší riziko koronárního postižení nárůst hladiny

Více

Centrum zdravého životního stylu

Centrum zdravého životního stylu Jídelníček na hubnutí na 7 dní Stránka 1 z 6 Centrum zdravého životního stylu Jídelníček na hubnutí na míru Rozpis jídel na 7 dní včetně přesného množství gramů potravin, množství bílkovin, sacharidů,

Více

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY Pavel Suchánek JAKÉ JSOU POŽADAVKY NA SPORTOVCE? TRÉNINK A JEHO PRAVIDELNOST - TRENÉŘI REGENERACE - KONDIČNÍ TRENÉŘI A FYZIOTERAPEUTI

Více

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE Příloha č.1 DOTAZNÍK Ahoj holky a kluci, chci vás poprosit o vyplnění tohoto krátkého dotazníku. Tvoje odpovědi jsou pro mě moc důležité, odpovídej proto,prosím, pravdivě a svoje odpovědi zakroužkuj. Díky!

Více

DOTAZNÍK ZNALOSTÍ A POSTOJŮ ADOLESCENTŮ KE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ

DOTAZNÍK ZNALOSTÍ A POSTOJŮ ADOLESCENTŮ KE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ DOTAZNÍK ZNALOSTÍ A POSTOJŮ ADOLESCENTŮ KE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ Ahoj, jsem studentkou navazujícího magisterského oboru nutriční specialista na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze a ráda bych tě poprosila

Více

Doporučení pro zdravé stravování v mateřských a základních školách, zřizovaných městem Liberec

Doporučení pro zdravé stravování v mateřských a základních školách, zřizovaných městem Liberec Doporučení pro zdravé stravování v mateřských a základních školách, zřizovaných městem Liberec Čerstvé suroviny a potraviny ve školních stravovacích zařízeních Obecné doporučení: Statutární město Liberec

Více

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření MOJE ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Výchozí hmotnost Cílová hmotnost Cíle krátkodobé: 1. měsíc... 2. měsíc... 3.

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL škola Střední škola F. D. Roosevelta pro tělesně postižené, Brno, Křižíkova 11 číslo projektu číslo učeb. materiálu předmět, tematický celek CZ.1.07/1.5.00/34.1037 VY_32_INOVACE_LUK_PS_1_01

Více

Týdenní jídelníček pro hubnutí

Týdenní jídelníček pro hubnutí Týdenní jídelníček pro hubnutí Vždy platí, že pokud bude výdej energie vyšší než její příjem, tak bude docházet k hubnutí. Na začátku je proto třeba stanovit správný poměr příjmů/výdeje. Ideálně vám to

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Zpracoval: Předmět: Název

Více

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Je Pyramida výživy pro děti vhodnou pomůckou k aplikaci výživových doporučení (pro

Více

Kalorické tabulky potravin

Kalorické tabulky potravin BMI, Body Mass Index - jednoduchým výpočtem zjistíte, jak jste na tom s vaší váhou. BMI = hmotnost (kg) / výška (m) 2 BMI je však pouhým statistickým nástrojem, u konkrétních osob se může klinický stav

Více

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011 Předmět Přírodověda Třída 5. Autor Dagmar Šnajdarová Anotace Práce s textem týkající se živin a kalorií v potravinách. Soubor obsahuje 5 stran pro žáky a 4 strany pro učitele s řešením. Očekávaný výstup

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

VY_52_INOVACE_02_37.notebook May 21, 2014. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo.

VY_52_INOVACE_02_37.notebook May 21, 2014. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Inovace školství V/2 Inovace

Více

Jídelníček na 1. týden

Jídelníček na 1. týden Jídelníček na 1. týden MUŽ S NADVÁHOU (energetický příjem 2500 až 2600 kcal) Tyto recepty jsou určeny pro muže s nadváhou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry: věk 45 let 180 cm

Více

...a natrvalo. Hubněte zdravě... Výživa. pilíř zdraví. www.stob.cz www.stobklub.cz

...a natrvalo. Hubněte zdravě... Výživa. pilíř zdraví. www.stob.cz www.stobklub.cz Hubněte zdravě......a natrvalo Výživa pilíř zdraví www.stob.cz www.stobklub.cz Špatný životní styl a civilizační onemocnění I přesto, že jsou tato témata stále omílaná ve stovkách publikací, na internetových

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ 5 tipů pro zdravou výživu v novém roce Velmi častým tématem různých novoročních předsevzetí bývá hubnutí a zdravá výživa. Nejen redukce

Více

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014)

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Správným jídlem lze pozitivně ovlivnit schopnost koncentrace, duševní schopnosti a odolnost vůči stresu. Ing. Tereza

Více

8-týdenní program. Do formy a do plavek! Naučíme vás běhat nebudete věřit, jak snadné to je! Žádné diety a jo jo efekty, půjdeme na to zdravě

8-týdenní program. Do formy a do plavek! Naučíme vás běhat nebudete věřit, jak snadné to je! Žádné diety a jo jo efekty, půjdeme na to zdravě 16/2/2015 5. vydání týdeníku pro všechny registrovné uživatele slevového serveru Vykupto.cz Neprodejné Všechna práva vyhrazena 2015 Vykupto.cz s.r.o. 6 Slevy triky návody Do formy a do plavek! V y k u

Více

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM 5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM Dieta při diabetu je nejvýznamnější faktor při prevenci vzniku diabetu. Existují poznatky, že nesprávně

Více

NÁVOD JAK NA TO TADY JEŠTĚ PROMÝŠLÍM LEPŠÍ NADPIS..ALE CO TŘEBA POMŮCKA PRO VÁS

NÁVOD JAK NA TO TADY JEŠTĚ PROMÝŠLÍM LEPŠÍ NADPIS..ALE CO TŘEBA POMŮCKA PRO VÁS TADY JEŠTĚ PROMÝŠLÍM LEPŠÍ NADPIS..ALE CO TŘEBA NÁVOD JAK NA TO POMŮCKA PRO VÁS Tento letáček slouží jako pomůcka k vylepšení stravovacích a pohybových zvyklostí. Pro dobrý základ může posloužit pravidlo

Více

ZKONTROLUJ SVÉ BODY. Jídlo je fajn vychutnej si ho

ZKONTROLUJ SVÉ BODY. Jídlo je fajn vychutnej si ho g olf or w. coo n lf o o d p l a et. g or co w w et. ww w.efa d.o.eufic.org w ww rg Pamatuješ si, jaké to bylo učit se jezdit na kole? Nejdůležitější bylo dosáhnout správné rovnováhy. Jakmile se ti podařilo

Více

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení Vznikla na základě zlepšení zdraví. Zdraví je podle WHO vyvážený stav tělesné, duševní a sociální pohody. Je utvářeno

Více

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA KOLEKTIV AUTORŮ

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA KOLEKTIV AUTORŮ ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA KOLEKTIV AUTORŮ SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU HYGIENICKÁ SLUŽBA STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV PROJEKT ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA TEORETICKÁ VÝCHOVA A PRAKTICKÁ APLIKACE KE SPRÁVNÉMU ŽIVOTNÍMU STYLU,

Více

SMART BREAK slané. Recepty Světa zdraví.

SMART BREAK slané. Recepty Světa zdraví. Recepty Světa zdraví SMART BREAK slané Sýrové sušenky se zvýšeným obsahem vlákniny a bílkovin bez chemických přísad a palmového tuku Sýrové sušenky SMART BREAK s kmínem, s provensálským kořením nebo s

Více

Seznam příloh. Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví

Seznam příloh. Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví Seznam příloh Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví Příloha 1 Příloha 2 Dotazník Vážená paní/ vážený pane, jmenuji se Veronika Kuncířová a jsem studentkou

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň Základní Předmět Zdravověda Téma /

Více

Chcete se cítit. lehčeji? Zeptejte se mě jak.

Chcete se cítit. lehčeji? Zeptejte se mě jak. Chcete se cítit lehčeji? Zeptejte se mě jak. Chcete se cítit lehčeji? Zeptejte se mě jak. Tesco Light Choices zahrnuje řadu výrobků se sníženým obsahem výživových hodnot. Například na našich Tesco Light

Více

Výživa dospělých. Ing. Miroslava Teichmanová

Výživa dospělých. Ing. Miroslava Teichmanová Výživa dospělých Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výživa

Více

Lze naplnit požadavky pamlskové vyhlášky ze stávajícího sortimentu potravin na trhu?

Lze naplnit požadavky pamlskové vyhlášky ze stávajícího sortimentu potravin na trhu? Lze naplnit požadavky pamlskové vyhlášky ze stávajícího sortimentu potravin na trhu? konference Školní stravování 2017 Květa Krajíčková, nutriční terapeutka Vyhláška 55/2011 Sb. - vyhláška o činnostech

Více

ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU

ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU Příjem - Potraviny jednotlivě 10.4.2011-16.4.2011 Datum Název Množství Energetický Sacharidy Jednoduché Vláknina (g) Bílkoviny Živočišné Rostlinné Tuky Živočišné Rostlinné

Více

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt.

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt. VSTUPNÍ DOTAZNÍK Jméno a příjmení Telefonní kontakt E-mail Povolání, popř. směnnost Základní informace o klientovi Doplňující informace o klientovi Věk Výška Váha BMI Vyplňte prosím dotazník co nejpečlivěji

Více

snídaně Chléb (100 g) se sýrem, šunkou, zeleninová obloha, hrnek čaje

snídaně Chléb (100 g) se sýrem, šunkou, zeleninová obloha, hrnek čaje Atlas p rcí Právě se vám do rukou dostává brožurka nazvaná Atlas porcí. Jde o soubor fotografií jídel normálních porcí, které konzumuje průměrný zdravý člověk. K vytvoření této brožurky nás vedlo zjištění,

Více

JÍDELNÍČEK. Polévka: Mrkvová Hlavní jídlo: Rizoto z vepřového masa, okurka 1,9

JÍDELNÍČEK. Polévka: Mrkvová Hlavní jídlo: Rizoto z vepřového masa, okurka 1,9 OD 1.9. DO 1.9.2017 Svačina: Chléb, máslo, vejce 1,3,7 Polévka: Mrkvová Hlavní jídlo: Rizoto z vepřového masa, okurka 1,9 Svačina: Chléb, medové máslo, bílá káva 1,7 OD 4.9. DO 8.9.2017 Svačina: Chléb,

Více

Kolik denně sníte syrové stravy( ovoce, zelenina, semena, ořechy..)? Nic Méně než 1/3 1/3

Kolik denně sníte syrové stravy( ovoce, zelenina, semena, ořechy..)? Nic Méně než 1/3 1/3 PŘÍLOHA 1 Anketa pro užší výběr probandek Myslíte si, že se stravujete racionálně? Jíte každý den ovoce a zeleninu? Kolik denně sníte syrové stravy( ovoce, zelenina, semena, ořechy..)? Nic Méně než 1/3

Více

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŽIVA > stejně důleţitá sloţka přípravy jako trénování > výţiva není pouze o svalové tkáni, ale i ostatních tkáních a orgánech > sportovec musí

Více

Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení. Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy

Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení. Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy Výživová doporučení Stravování a režim jednotlivců Stravování a režim skupin Stravování a režim populace

Více

Rozvoj čtenářské a informační gramotnosti

Rozvoj čtenářské a informační gramotnosti Rozvoj čtenářské a informační gramotnosti Název: Žijeme zdravě Pracovní list číslo: 23 Vypracovala: Mgr. Andrea Havlová Datum vytvoření : 2.6.2012 Určeno pro: 2. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a jeho

Více

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás!

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás! NABÍDKA STRAVOVÁNÍ Vážení hosté, vítáme Vás! Jsme rádi, že jste si pro svůj pobyt zvolili naše zařízení a chtěli bychom Vám nabídnout výběr z pestré nabídky jídel v našem stravovacím provozu. Nabízíme:

Více

Co se v moderní a zdravé školní jídelně nenosí, aneb. co je OUT?

Co se v moderní a zdravé školní jídelně nenosí, aneb. co je OUT? Co se v moderní a zdravé školní jídelně nenosí, aneb co je OUT? Kombinace masová polévka + sladký pokrm + Gulášová polévka Honzovy buchty + Ruský boršč Šišky s mákem Proč out? Tuto klasiku jsme milovali.

Více

Co je cholesterol? (10R,13R)-10,13-dimethyl-17-(6-methylheptan-2-yl)- 2,3,4,7,8,9,11,12,14,15,16,17- dodecahydro-1h-cyclopenta [a]phenanthren-3-ol

Co je cholesterol? (10R,13R)-10,13-dimethyl-17-(6-methylheptan-2-yl)- 2,3,4,7,8,9,11,12,14,15,16,17- dodecahydro-1h-cyclopenta [a]phenanthren-3-ol Co je cholesterol? - Cholesterol je steroidní látka, kterou lidský organismus potřebuje pro tvorbu hormonů a vitamínu D. - Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných

Více

CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ

CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy PŘECHOD Z POHLEDU REŽIMU Několikaletý proces (ne jednorázová změna) Není určen jen geneticky, ale i dalšími

Více

Chcete jíst zdravěji? Zeptejte se mě jak.

Chcete jíst zdravěji? Zeptejte se mě jak. Chcete jíst zdravěji? Zeptejte se mě jak. Chcete jíst zdravěji? Zeptejte se mě jak. Řada Tesco Healthy Living nabízí širokou škálu výrobků pro podporu zdravého životního stylu. V nabídce najdete různé

Více

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE. Pavel Suchánek

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE. Pavel Suchánek NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE Pavel Suchánek Jaké jsou výkonnostní požadavky na sportovce? Rychlost, ryclost na větš Akcelerace, výbušnost Síla, vytrvalost Dlouhodobá vysoká

Více

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny ŽIVINY V POTRAVĚ Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny 1) SACHARIDY Hlavní zdroj energie Měly by tvořit cca 50-60% celkového energetického příjmu SLOŽENÉ (zdravější): Pečivo,

Více

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet 26. 11. 2018 Diabetes a chronické onemocnění ledvin - skloubení diet Není výjimkou současně diagnostikované chronické onemocnění ledvin a diabetu

Více

ZNAČENÍ GDA NA OBALECH POTRAVIN. Navigace ve světě živin a kalorií

ZNAČENÍ GDA NA OBALECH POTRAVIN. Navigace ve světě živin a kalorií ZNAČENÍ GDA NA OBALECH POTRAVIN Navigace ve světě živin a kalorií 1 CO JE ZNAČENÍ GDA? Značení GDA je: na první pohled jasná informace o obsahu energie, procenty vyjádřený podíl doporučeného denního množství

Více

1. DEN/1. TÝDEN. SUROVINY: 50 g (1/2) chléb celozrnný, 1 ČL másla, 1 plátek tvrdého sýru (30% tuku), 1 ks červené papriky

1. DEN/1. TÝDEN. SUROVINY: 50 g (1/2) chléb celozrnný, 1 ČL másla, 1 plátek tvrdého sýru (30% tuku), 1 ks červené papriky 1. DEN/1. TÝDEN 6:30 300 ml vlažné vody s citronem nebo 1 PL jablečného octa 7:00 SNÍDANĚ OVESNÁ KAŠE S JABLKEM SUROVINY: 4 PL ovesných vloček, 150 g (1ks) bílého neslazeného jogurtu 3% tuku, 1 jablko,

Více

Statutární město Liberec Rezort školství, kultury, sociálních věcí a cestovního ruchu Odbor školství, kultury a sociálních věcí

Statutární město Liberec Rezort školství, kultury, sociálních věcí a cestovního ruchu Odbor školství, kultury a sociálních věcí Statutární město Liberec Rezort školství, kultury, sociálních věcí a cestovního ruchu Odbor školství, kultury a sociálních věcí Doporučení pro stravování v mateřských a základních školách, zřizovaných

Více

Diabetes mellitus a stravování

Diabetes mellitus a stravování Diabetes mellitus a stravování Složení stravy Výživová hodnota (nutriční jakost) Energetická hodnota (výtěžnost) 1. Vitaminy 2. Minerální látky 3. Voda 1. Sacharidy 2. Bílkoviny 3. Tuky Rozdíly v diabetické

Více

DĚLENÁ STRAVA. Bc. Jana Fuchsová

DĚLENÁ STRAVA. Bc. Jana Fuchsová DĚLENÁ STRAVA Bc. Jana Fuchsová Dělená strava životní styl základní kocepce - 30. léta americký lékař a spisovatel William Howard Hay (1866 1940) několik způsobů rozdělení potravin základ - oddělení bílkovin

Více

JÍDELNÍČEK. Polévka: Zeleninová s pohankou 1,9 Hlavní jídlo: Kuřecí maso na smetaně, těstoviny, ovoce 1,7

JÍDELNÍČEK. Polévka: Zeleninová s pohankou 1,9 Hlavní jídlo: Kuřecí maso na smetaně, těstoviny, ovoce 1,7 OD 1.3. DO 3.3.2017 Svačina: Chléb, máslo, dţem granko 1/1,7 Polévka: Zeleninová s pohankou 1,9 Hlavní jídlo: Kuřecí maso na smetaně, těstoviny, ovoce 1,7 Svačina: Rohlík, sýrová pomazánka se šunkou, zelenina

Více

VZOROVÝ JÍDELNÍČEK NA TÝDEN

VZOROVÝ JÍDELNÍČEK NA TÝDEN VZOROVÝ JÍDELNÍČEK NA TÝDEN Bílkoviny: cca 80 g Sacharidy: do 60 g Tuky: 140 g (níže jen B/S/T) PONDĚLÍ 4 míchaná vejce, 20 g ghí 100g kapie, 100g mrkev Pečené kuřecí stehno (s kostí 150g), tuk z výpeku

Více

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek JakHubnout NE W leden 2016 správně Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek Jakou zvolit dietu? 2016 štíhlá a krásná. Tisíce ženvužroce to zvládly, vy to také zvládnete! Zvládli jste Vánoce?

Více

EU peníze školám. Inovace školství. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Příprava pokrmů. Ing.

EU peníze školám. Inovace školství. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Příprava pokrmů. Ing. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Inovace školství V/2 Inovace

Více

ZDRAVÉ DÍTĚ. z pohledu výživy.

ZDRAVÉ DÍTĚ. z pohledu výživy. ZDRAVÉ DÍTĚ z pohledu výživy www.kpclinic.cz VÍM, CO JÍM A JÍM ZDRAVĚ Miminku stačí mateřské mléko, aby rostlo Čím jsme starší zvyšují se nároky organismu na energii ABYSTE SPRÁVNĚ ROSTLY, POTŘEBUJETE

Více

Kniha receptur. Příloha č. 6 OBSAH. Úvod. Seznam zkratek a definice pojmů. Seznam použitých zkratek Přílohy k jídlům Vývary. Polévky.

Kniha receptur. Příloha č. 6 OBSAH. Úvod. Seznam zkratek a definice pojmů. Seznam použitých zkratek Přílohy k jídlům Vývary. Polévky. Kniha receptur OBSAH Seznam zkratek a definice pojmů Seznam použitých zkratek Přílohy k jídlům Vývary Polévky Hlavní jídla 1. cenová hladina - nadstandard (minutka) 2. cenová hladina - 2. a 3. jídlo s

Více

6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY

6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY 6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY VODA // ODKYSELENÍ TĚLA (UDRŽENÍ SPRÁVNÝCH HODNOT PH V TĚLE) // BÍLKOVINY SACHARIDY TUKY VLÁKNINA MIKRO-ŽIVINY (VITAMÍNY, MINERÁLY, ENZYMY ) VODA NAPROSTO ZÁSADNÍ

Více

Výživa dětí. Ing. Miroslava Teichmanová

Výživa dětí. Ing. Miroslava Teichmanová Výživa dětí Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výživa

Více

J Í D E L N Í Č E K. strava.: RACIONÁLNÍ na období od do

J Í D E L N Í Č E K. strava.: RACIONÁLNÍ na období od do Sociálná služby města Moravská Třebová Svitavská 8, 57101 Moravská Třebová IČ: 00194263, DIČ: J Í D E L N Í Č E K strava.: RACIONÁLNÍ na období od 01.10.2016 do 31.10.2016 Datum Pořadí jídla Druh jídla

Více

Pro krásnou postavu.cz DOTAZNÍK. 1. Základní údaje

Pro krásnou postavu.cz DOTAZNÍK. 1. Základní údaje Pro krásnou postavu.cz DOTAZNÍK 1. Základní údaje Datum vyplnění: Jméno a příjmení: Věk: Výška: Současná váha: Požadovaná váha: Obvod pasu: Obvod boků: Obvod hrudníku: 2. Co je Vaším cílem? Např. upravit

Více

Výživové normy ve školním stravování SPOTŘEBNÍ KOŠ

Výživové normy ve školním stravování SPOTŘEBNÍ KOŠ Příloha č. 1 k bodu 2 zápisu komise pro stravování ze dne 26.01.2015 Výživové normy ve školním stravování SPOTŘEBNÍ KOŠ Je zajištěna výživová úroveň jídel ve školní jídelně? Pro školní stravování platí

Více

Základní zásady mého hubnutí

Základní zásady mého hubnutí Základní zásady mého hubnutí Jídelníčky a kombinace jídel Doporučuji 6 jídel denně pro rychlé nastartování metabolismu Snídaně Svačina Oběd (větší jídlo) Svačina Svačina Večeře (bez sacharidů) Příklady

Více

Jak se stravují pacienti v nemocnicích a co nabízí sociální ústavy

Jak se stravují pacienti v nemocnicích a co nabízí sociální ústavy Jak se stravují pacienti v nemocnicích a co nabízí sociální ústavy Václava Kunová Dietní výživa 11.10.2016 Pardubice Test stravy matek v porodnicích ze srpna 2014 Test stravy matek v porodnicích ze srpna

Více

JÍDELNÍČEK. Polévka: Vývar s drobenkou Hlavní jídlo: Vepřové maso, dušená mrkev, brambor, čaj

JÍDELNÍČEK. Polévka: Vývar s drobenkou Hlavní jídlo: Vepřové maso, dušená mrkev, brambor, čaj OD 4.3. DO 8.3.2012 Svačina: Rohlík, máslo, šunka, čaj Polévka: Zelná s párkem Hlavní jídlo: Krupicová kaše, ovoce, čaj Svačina: Chléb, máslo, turistický salám, čaj Svačina: Rohlík, celerová pomazánka,

Více

Říjen týden až 9.10.

Říjen týden až 9.10. týden 3.10. až 9.10. pondělí 3.10.2016 polévka s cizrnou 9 Hlavní jídlo: koprová omáčka, vejce, brambory, čaj 3, 7 Svačina: chléb, máslo, džem, ovoce, sirup 1 úterý 4.10.2016 Přesnídávka: chléb, sýrová

Více

Jídelníček pondělí 1. říjen 2018

Jídelníček pondělí 1. říjen 2018 Jídelníček pondělí 1. říjen 218 Dopolední svačina chléb, sýrová pomazánka, zelenina, mléko Alergeny Polévka zeleninová s vločkami 1,9 fazolová omáčka, vařené hovězí maso, knedlík domácí tvaroháček, ovoce,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Nauka o výživě Společná pro celou sadu oblast DUM č.

Více

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s.

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Nemocnice Český Těšín a.s. Ostravská 783 Český Těšín, 737 01 www.nemocniceceskytesin.agel.cz tel.: 558 769 248 fax.: 558 736 599 Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Sestavila: Jolana Kajzarová,

Více

Dieta porodnická dia ve FNKV. Lucie Nováková, DiS. Lucie.Novakova@fnkv.cz

Dieta porodnická dia ve FNKV. Lucie Nováková, DiS. Lucie.Novakova@fnkv.cz Dieta porodnická dia ve FNKV Lucie Nováková, DiS. Lucie.Novakova@fnkv.cz Obecná výživová doporučení pro těhotné ženy Příjem energie: Navýšení energetického příjmu od 10. týdne těhotenství u žen s převažující

Více

Cílem není okamžitá změna všech postupů zavedených ve školní jídelně, ale krok za krokem realizovaná změna přístupu k dané problematice.

Cílem není okamžitá změna všech postupů zavedených ve školní jídelně, ale krok za krokem realizovaná změna přístupu k dané problematice. PROJEKT ZDRAVÁ ŠKOLNÍ Vážení rodiče, JÍDELNA v měsíci březnu naše ŠJ vstoupila do projektu Zdravá školní jídelna. Za vznikem projektu stojí odborníci na výživu za Státního zdravotního ústavu ve spolupráci

Více

Látkové složení potravin. Ing. M. Teichmanová

Látkové složení potravin. Ing. M. Teichmanová Látkové složení potravin Ing. M. Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Látkové

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD DO

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD DO JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 17. 12. 2018 DO 2. 12. 2018 Den Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře Druhá večeře Čaj, Chléb Polévka česnečka s opečeným chlebem* (1,, 6, 7, 9, 1), Hovězí nudličky po cikánsku*

Více

Velikonoční půst. Velikonoční půst. Nejprve, co je to půst:

Velikonoční půst. Velikonoční půst. Nejprve, co je to půst: Velikonoční půst 24. 3. 2019 Velikonoční půst Z časopisů, novin, televize na nás míří slovo detoxikace, půst, hladovky, očištění organismu. Můžu si to dovolit i já, když mám nemocné ledviny, nebo se mám

Více

BEZMLÉČNÁ DIETA VE ŠKOLNÍM

BEZMLÉČNÁ DIETA VE ŠKOLNÍM BEZMLÉČNÁ DIETA VE ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ Mgr. Tereza Slováková (Černá) Diplomová práce 2017 Vedoucí práce: Mgr. Veronika Suchodolová DEFINICE ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ školním stravováním se rozumí stravovací služby

Více

Dostatek energie u chronického onemocnění ledvin a optimální tělesná hmotnost

Dostatek energie u chronického onemocnění ledvin a optimální tělesná hmotnost Dostatek energie u chronického onemocnění ledvin a optimální tělesná hmotnost 3. 3. 2019 Dostatek energie u chronického onemocnění ledvin a optimální tělesná hmotnost Zajištění dostatečného množství energie

Více

Výživový dotazník. Přílohy. Příloha A vzor dotazníku

Výživový dotazník. Přílohy. Příloha A vzor dotazníku Přílohy Příloha A vzor dotazníku Výživový dotazník Vážený pane, Vážená paní, prosím Vás o vyplnění tohoto výživového dotazníku, který použiji pro zhodnocení Vašich stravovacích návyků a životního stylu.

Více

Zdravý životní styl předškolních dětí

Zdravý životní styl předškolních dětí Zdravý životní styl předškolních dětí Charakteristika předškolního věku dynamika vývoje a rozvoj dovedností ve všech oblastech, zejména v oblasti motorické, kognitivní, řečové a sociální rychlost růstu

Více

do Pátek

do Pátek Pátek 1.6.2018 Přesnídávka Rohlík s pomazánkou z taveného sýra, mléko (A: 01,07) Polévka Z červené čočky se zeleninou (A: 09) Oběd Sekaná pečeně, nové brambory, okurkový salát, nápoj lesní směs (A: Svačina

Více

Průvodce dietami. Chcete zhubnout? Udržet si postavu? Přitom si nezničit zdraví a vyhnout se častému jo-jo efektu?

Průvodce dietami. Chcete zhubnout? Udržet si postavu? Přitom si nezničit zdraví a vyhnout se častému jo-jo efektu? 2 Průvodce dietami Chcete zhubnout? Udržet si postavu? Přitom si nezničit zdraví a vyhnout se častému jo-jo efektu? Nové a zaručené diety se objevují s železnou pravidelností. Při podrobnějším pohledu

Více

ZÁSADY SPRÁVNÉHO STRAVOVÁNÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SŮL (NaCl)

ZÁSADY SPRÁVNÉHO STRAVOVÁNÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SŮL (NaCl) ZÁSADY SPRÁVNÉHO STRAVOVÁNÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SŮL (NaCl) NĚCO MÁLO O SOLI Kuchyňská sůl neboli chlorid sodný je sloučenina Na a Cl (Na 40%, Cl 60%) Sůl mořská Sůl kamenná Sůl vakuovaná (ze solanky) Sůl fortifikovaná

Více

PŘÍLOHY. Analyzované vzorky jsou dokumentovány v příloze A. Podrobný popis vzorků je uveden v kapitole 2.3.

PŘÍLOHY. Analyzované vzorky jsou dokumentovány v příloze A. Podrobný popis vzorků je uveden v kapitole 2.3. PŘÍLOHY Analyzované vzorky jsou dokumentovány v příloze A. Podrobný popis vzorků je uveden v kapitole 2.3. Příloha A: Fotopříloha analyzovaných vzorků Vzorek č. 1 Vzorek č. 2 Vzorek č. 3 Vzorek č. 4 Vzorek

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD DO

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD DO JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 15. 8. 2016 DO 4. 9. 2016 Den Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře Druhá večeře Polévka bramborová (1, 3, 6, 7, 9, 13), 7), Zeleninové rizoto s kuřecím masem sypané sýrem

Více

1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ

1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ Úvod...13 1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ 1. Zdravé a škodlivé tuky... 18 Tuky - základní živina... 22 Zdravé a škodlivé tuky... 23 Test na mastné kyseliny (zdravé omega-3 tuky)...26 Nejškodlivéjší látka všech

Více

PŘÍLOHY. Příloha A Vzor dotazníku

PŘÍLOHY. Příloha A Vzor dotazníku PŘÍLOHY Příloha A Vzor dotazníku DOTAZNÍKOVÁ STUDIE Autor: Jana Šťovíčková Vážená paní/pane, jsem studentkou 3. ročníku bakalářského oboru nutriční terapeut na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a

Více

Diabetes - cukrovka. Ing. Miroslava Teichmanová

Diabetes - cukrovka. Ing. Miroslava Teichmanová Diabetes - cukrovka Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více