Moudrost starých Mistrů ZDRAVOTNÍ ZÁTĚŽE KAREL NOVÁK

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Moudrost starých Mistrů ZDRAVOTNÍ ZÁTĚŽE KAREL NOVÁK"

Transkript

1 Moudrost starých Mistrů ZDRAVOTNÍ ZÁTĚŽE KAREL NOVÁK

2 KAREL NOVÁK ,30 hod. Praha Toto jsou oblasti zatížených orgánů, které jsou oslabené a s největší pravděpodobností onemocní. Míru nemoci lze ovlivnit, ať už zmírnit či zhoršit, životním stylem, stravou Stejným způsobem můžeme oddálit či přiblížit dobu, kdy oslabený orgán onemocní. Pokud tedy dopředu víme o možné nemoci, můžeme svým zdravým životním stylem mnohé ovlivnit. Budeme-li se o sebe dobře starat, nebude nemoc tak závažná, vyhneme se dalším komplikacím, nebo si ji oddálíme, aby nás postihla a omezila co nejméně. Záleží na každém z nás a na životním stylu, jaký zvolí. Proto nelze vyloučit onemocnění v jiných nepopsaných oblastech. ZÁTĚŽE Z PRENATÁLNÍHO OBDOBÍ Již v prenatálním období vývoje, tedy v těhotenství, je náš organismus vystaven působení mnohých energii, které se mohou na nás projevit jak pozitivně, tak negativně. Nás budou zajímat oblasti, které budou oslabeny, neboť se mohou projevit naší nemocí. Jedná se o vrozené zátěže daných orgánů. Tabulka prenatálních biologických zátěží KŮŇ HAD KOHOUT výsledek játra LR žlučník GB srdce HT tenké stř. SI perikard PC tři ohně TE slezina SP žaludek ST plíce LU tlusté stř. LI ledviny KI moč. měchýř BL Pavlína BLASCHKE 2 / 7 tel.:

3 Z prenatálního období si přinášíte velkou zátěž na játrech, žlučníku a plicích. Zde je onemocnění velmi pravděpodobné. Slabší zátěž pak na perikardu (osrdečník, obal srdce) a slezině. Zde bude záležet na životním stylu, jestli se oslabení projeví. ZÁTĚŽE POSTNATÁLNÍHO OBDOBÍ Tabulka postnatálních biologických zátěží KŮŇ HAD KOHOUT jednotky SHI XU SHI XU SHI XU 0-10 HT LU LU LU SI HT PC SI PC, TE LR LR GB GB TE! TE ST ST BL BL HT, SI ST HT, SI KI ST Z hlediska zátěží na jednotlivých orgánech Játra (LR) patří k elementu Dřeva, pracují v noci mezi hodinou Jsou základním a velice důležitým orgánem. Je to centrum, kde probíhá detoxikace celého těla. Jsou sice houževnatá a snadno se regenerují, ale musejí pro to mít vhodné podmínky. Pokud onemocní, nebo dokonce selžou, toxiny z těla odchází velmi špatně. Když tuto svou funkci nezvládají, předají kus práce ledvinám. Pokud tato zátěž trvá delší dobu, začnou selhávat i ledviny. A na malér je zaděláno. Tělo nejdříve obětuje ledviny, pak teprve, a to je poškození na vždy, dojde k poškození jater. Pavlína BLASCHKE 3 / 7 tel.:

4 Aby tělo vydrželo co nejdéle zdravé, mohou játra využít ještě detoxikace pomocí tzv. jaterní horečky. Je to horečka, zpravidla nad 38 C, kdy dojde ke spálení škodlivin. Horečka se objevuje večer, trvá do noci a s ránem ustává. Pokud tento proces nestačí, může se tento stav objevit 2-3x. Takovouto horečku nesnižujeme, tím bychom tělo zbavili záchrany, zbavit se toxinů. A ještě více játra naopak zatížíme, protože se budou zbavovat i léků. Škodlivé látky v těle zůstanou, a my se cítíme opravdu nemocní. Pro správnou funkci jater je velice důležitý pitný režim. Játra hospodaří s krví a k tomu potřebují vodu. Vhodná bude lehká dietnější strava, jídla lehce stravitelná, nepříliš tučná. Nedoporučuje se pít alkohol, nebo aspoň ne na noc. Neužívat zbytečně léky. Pitný režim je důležité plnit hlavně v dopoledních hodinách, aby se v těle vytvořily potřebné zásoby a k večeru mělo tělo s čím hospodařit. Vhodná bude i sezonní detoxikace, provádí se v zimních měsících, nejlépe v lednu. V obdobích větší námahy, pracovní, fyzické, psychické, bude důležité umět i odpočívat a dobít tak energii. Játrům nesvědčí ani emoční napětí. Žlučník (GB) patří k elementu Dřeva, pracuje v noci mezi hodinou Jeho práce nastupuje před prací jater. Úzce spolu spolupracují. Shromažďuje žluč, která napomáhá trávení a rozhoduje, co bude využito a co odejde z těla bez užitku. Jeho činnost je závislá na emočním stavu člověka. Pokud jsme ve stresu, žluč se neuvolní v dostatečném množství a nastává problém s trávením, které se projevuje těžkostí, říháním až zvracením, nahořklou chutí v ústech. Doporučení jsou stejná jako u jater. Lehčí dietnější strava. Vyhýbat se stresu, odpočívat v náročnějších obdobích. Oba orgány patří k elementu Dřeva, bude jim dělat dobře např. pobyt v lese, kde svou sílu mohou dočerpat. Pavlína BLASCHKE 4 / 7 tel.:

5 Plíce (LU) patří k elementu Kovu, pracují v noci mezi hodinou Plíce pomáhají při oběhu krve v cévách a podílejí se na eliminaci toxinů. Co za noc nestihnou z krve odstranit játra, zbyde na plíce. Ty mají za úkol seslat tyto nečistoty dolů do střev. Vyprázdněním je pak tělo připraveno do nového dne. A není od věci nějaké ty nečistoty i vykašlat. Plíce řídí také obrannou energii kůže. Regulují její pevnost, odolnost a propustnost. Pokud nejsou v pořádku plíce, pak s největší pravděpodobností ani kůže. Může onemocnět ekzémem, bude suchá, citlivá, a my bude mnohem náchylnější k jakýmkoli infekčním onemocněním. Pak se necítíme ve své kůži. Plíce a element Kovu mají rády pořádek a pravidla. To bude platit hlavně pro noc. Doporučuji dodržování nočního režimu, aby mohla naplno pracovat játra. Tím výrazně ulehčíme plicím. Pokud se ale ráno probouzíme unaveni, jsme méně odolní do celého dalšího dne. Snižujeme si tím svou vlastní imunitu a můžeme počítat s kdejakou virózou a nemocnou kůží. Perikard (PC) patří k elementu Ohně, pracuje večer mezi hodinou Má na starost ochranu srdce a naše nadvědomí. Tedy náš psychický, duševní stav. Potřebuje teplo a vlhko. Jeho dobrému stavu bude vyhovovat poctivé teplé jídlo, teplý čaj, samozřejmě s přihlédnutím k ročnímu období. Zkrátka pořádnou večeří v této době předejdeme neřízenému luxování lednice v nočních hodinách, což se odrazí na pocitu tíhy ráno. Na noc je třeba se cítit spokojeně. Slezina (SP) patří k elementu Země, pracuje mezi hodinou Slezina má hodně práce a ke své práci potřebuje klid. Řídí kvalitu a množství krve, řídí rozvod živin a vody. Přeměňuje vlastně živiny z potravy na energii. Rozhoduje tedy o naší spokojenosti a stavu těla. O naší výživě, síle a schopnostech. Pokud onemocní slezina, budeme špatně využívat živiny, které v potravě přijímáme. Na této kvalitě stojí kvalita našeho života a tedy i stav těla. Pavlína BLASCHKE 5 / 7 tel.:

6 Se stavem fyzickým úzce souvisí i stav duševní. Pokud nejsme zdraví tělesně, pak není zdravá ani naše mysl. Těžko budeme vnímat skutečnou realitu, rozhodnutí budou těžká, budeme mít pocit, že nejsme šťastní. Záhy se přidají pocity únavy, hubnutí, průjem, zahlenění, otoky,.. Vhodné bude dodržovat chování, které dělá dobře Zemi. Tedy klid. Klid při jídle, klid při učení. Sedět, nepobíhat s bagetou v ruce. Země má ráda stabilitu a jistotu. Z hlediska času v životě člověka Dětství bude provázeno obtížemi v oblasti plic (LU) (časté nachlazení, záněty horních cest dýchacích, dušnost, astmatické potíže, mohou se přidat i projevy na kůži, jako je ekzém). Pokud nebude plicím věnována řádná pozornost a péče, mohou potíže přetrvávat po celý život. Dospívání: mohou se objevit drobné potíže v oblasti tenkého střeva, tedy trávení, a srdce, např. potíže s cévami a krevním oběhem. Neměly by být ale nikterak výrazné, nebo se nemusejí vůbec projevit. Dospělost brzká: může pozlobit perikard, tedy osrdečník, co chrání srdce. Potíže jsou to horkost, pocení, zarudnutí obličeje, bušení srdce, zarudnutí tváří. Dospělost: zde velký pozor na nemoci jater a žlučníku. Sem patří anémie, modřiny, poruchy trávení, slabost, únava, pocity chladu, těžkost po jídle, sytost, říhání, klidně i zvracení. Zralost: mohou se přidat i potíže v oblasti tří ohňů (TE) (alergie, oslabená imunita, nahluchlost, zánět hrdla, vysoký tlak, kloubní potíže, revma, zadržování vody, bolesti břicha a zubů). Mohou se objevit potíže se žaludkem (ST). A to v souvislosti s onemocněním jater a žlučníku. Projeví se špatným trávením a těžkostí. Stárnutí: mohly by se objevit potíže s močovým měchýřem (BL) a srdcem (HT), tedy s hospodařením s vodou v těle. Pavlína BLASCHKE 6 / 7 tel.:

7 Stáří: Opět se ke slovu přihlásí oblast žaludku (ST) s potížemi při trávení. Dále srdce (HT). Sem spadají otoky končetin, krvácivost, cévní potíže, pocity chladu, bolesti v oblasti hrudníku. Pozor na extrémní letní počasí. Z hlediska zvířat v astrotypu Výraznými zvířaty astrotypu jsou Kůň, Had a Kohout. Bude důležitá vlastní harmonie těchto zvířat. Aby byla co nejméně nemocná játra, bude Kůň potřebovat pobíhat si po svých radovánkách a Had sem tam ulovit si nějakou tu kořist. Bude důležité, aby byli oba emočně spokojení. Co se Kohouta týká, může ovlivnit nemoci žaludku. Pokud nebude Kohout dostatečně doceněn a chválen, bude strádat a trpět. Závěrem Rozhodujícím obdobím pro vaše zdraví bude mládí, kdy Vás potrápí hlavně plíce, játra a žlučník. Pokud zvládnete žít ve zdravém slova smyslu, mohly by se Vám mnohé komplikace do doby stárnutí vyhnout. Nebo se Vám je podaří hodně zmírnit. Pavlína BLASCHKE 7 / 7 tel.:

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,-

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,- KLASICKÁ MASÁŽ regenerační, relaxační, sportovní cca 30 min. - záda, šíje 250,- cca 60 min. - záda, šíje + nohy, ruce nebo hlava (dle přání) 500,- cca 90 min. - záda, šíje, nohy + ruce nebo hlava (dle

Více

Doplňky výrobců Sinecura, Wanxi a MRL, používané k řešení průjmu v kostce:

Doplňky výrobců Sinecura, Wanxi a MRL, používané k řešení průjmu v kostce: Přípravky tradiční čínské medicíny na průjmová onemocnění v kostce - ZDRAVI-VITAMINY-DOPLNKY - vit Podle tradiční čínské medicíny může mít průjem - xiexie mnoho příčin. Hlavními orgány, zodpovědnými za

Více

D O M I N I K A D O L W W W. H A D A L A M A. C Z V Á Š P R Ů V O D C E

D O M I N I K A D O L W W W. H A D A L A M A. C Z V Á Š P R Ů V O D C E LE D O M I N I K A D O L W W W. H A D A L A M A. C Z HK OS T BY TÍ V Á Š P R Ů V O D C E bezproblémovým zažíváním. ÚVOD Zažívání je v dnešní době jedním z namísto nafoukle a unaveně. nejběžnějších problémů

Více

Období srdce a tenkého střeva

Období srdce a tenkého střeva Období srdce a tenkého střeva 15.5. 14.7. Přednáší Soňa Navrátilová Záznam přednášky Tento záznam je určen pro ty, co přednášku slyšeli záznam přednášky najdete v sekci pro partnery. Servisní centrum Hradec

Více

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků dochází ke zlepšení prokrvení masírovaných oblastí. Okysličují

Více

Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče

Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče Ošetřovatelský proces u nemocných s akutním onemocněním dýchacího systému Ošetřovatelský proces u nemocných s chronickým onemocněním dýchacího systému Ošetřovatelský

Více

Maturitní okruhy Ošetřovatelství

Maturitní okruhy Ošetřovatelství Maturitní okruhy Ošetřovatelství OP u klienta s chronickou obstrukční plicní nemocí OP u klienta s akutním infarktem myokardu OP u klienta s onemocněním žilního systému OP u klienta s onemocněním tepenného

Více

ČLOVĚK. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidského těla.

ČLOVĚK. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidského těla. ČLOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidského těla. Lidské tělo člověk patří mezi živočichy, je obratlovec a savec všichni lidé mají stejnou

Více

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku Pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich

Více

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku pitný režim Vítejte středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich přebytku a vzniká

Více

Období slinivky a žaludku 15.7. 14.9.

Období slinivky a žaludku 15.7. 14.9. Období slinivky a žaludku 15.7. 14.9. Záznam přednášky Autor Soňa Navrátilová Servisní centrum Hradec Králové www.tiandeservis.cz Základní informace: Starejme se o slinivku, slezinu a žaludek právě v období

Více

Projekt Učíme se pro život. (EU peníze školám) Věcné učení. Pracovní listy. 7. 10. ročník základní školy speciální. Vypracovala: Mgr.

Projekt Učíme se pro život. (EU peníze školám) Věcné učení. Pracovní listy. 7. 10. ročník základní školy speciální. Vypracovala: Mgr. Projekt Učíme se pro život (EU peníze školám) Věcné učení Pracovní listy 7. 10. ročník základní školy speciální Vypracovala: Mgr. Lenka Dobrovolná Obsah DUM 1. Lidské tělo. Seznámení s hlavními částmi

Více

NABÍDKA ČAJŮ od české firmy Apotheke tea porcované čaje

NABÍDKA ČAJŮ od české firmy Apotheke tea porcované čaje NABÍDKA ČAJŮ od české firmy Apotheke tea porcované čaje OVOCNÉ ČAJE určené pro běžné pití LIMETKA A GREP Ovocný čaj pro běžné pití. MALINA A JAHODA Ovocná směs obohacená echinaceou. RANNÍ SVĚŽEST Zelený

Více

SRDCE A JEHO DETOXIKACE

SRDCE A JEHO DETOXIKACE SRDCE A JEHO DETOXIKACE MUDr. Josef Jonáš Joalis s.r.o. Všechna práva vyhrazena 1 Z hlediska moderní medicíny je srdce pumpa, která nasává a vytlačuje krev do celého těla. 2 Pohled čínské medicíny www.ucl.ac.uk

Více

ŽALUDEK a jeho detoxikace. MUDr. Josef Jonáš

ŽALUDEK a jeho detoxikace. MUDr. Josef Jonáš ŽALUDEK a jeho detoxikace MUDr. Josef Jonáš 1 Žaludek je orgán zažívacího traktu Jako skladovací (dceřiný) orgán patří do okruhu sleziny. 2 Ačkoliv si na zažívací obtíže lokalizované do žaludku stěžuje

Více

Diabetes - cukrovka. Ing. Miroslava Teichmanová

Diabetes - cukrovka. Ing. Miroslava Teichmanová Diabetes - cukrovka Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Sledování zdravotního a sociálního stavu pacientů LDN. Zjištěné informace jsou důvěrné a nebudou zneužity. Iniciály jména:... Věk:... Pohlaví:...

Sledování zdravotního a sociálního stavu pacientů LDN. Zjištěné informace jsou důvěrné a nebudou zneužity. Iniciály jména:... Věk:... Pohlaví:... Sledování zdravotního a sociálního stavu pacientů LDN. Zjištěné informace jsou důvěrné a nebudou zneužity. Iniciály jména:... Věk:... Pohlaví:... Délka pobytu v LDN... Důvody hospitalizace:... Nejbližší

Více

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch.

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch. O kúře CO JE DETOXIKACE? Detoxikace je proces, který tělo denně vykonává, kdy jsou toxiny uvolňovány a odstraňovány pomocí jater, plic, ledvin, lymfatického systému a kůže. Dnešní strava s vysokým obsahem

Více

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/ Globální problémy Civilizační choroby Dominika Fábryová Oktáva 17/18 18.3.2018 Co jsou civilizační choroby nemoci, které jsou způsobeny špatným životním stylem můžeme označit za nemoci moderní doby hlavní

Více

BETAFIT. Klíčová slova» detoxikace» překyselení» krev» ledviny, játra» imunita» mozek» kůže. Použití Betafitu. Energetická charakteristika

BETAFIT. Klíčová slova» detoxikace» překyselení» krev» ledviny, játra» imunita» mozek» kůže. Použití Betafitu. Energetická charakteristika ZELENÉ POTRAVINY Zelené potraviny získávají v poslední době na oblibě. A není se čemu divit. Potraviny, které se dostávají na náš stůl, jsou ve většině případů nějakým způsobem chemicky ošetřeny nebo s

Více

Zdravotní péče ošetřovatelská péče

Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdeňka Mikšová Olomouc 29.11.2016 Ošetřovatelská péče Rozpoznání příznaků poruchy zdraví Svépomoc a pomoc Svépomoc a pomoc při poruše zdraví při poruše zdraví Dodržování

Více

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 2012 Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 Alfida s.r.o., Čelákovice Staré Splavy, hotel Borný 20.9.2012 Výsledky měření na přístroji EAV z 20. 9. 2012 Rekondiční

Více

SOUHRNNÝ PŘEHLED SUBJEKTIVNÍCH HODNOCENÍ

SOUHRNNÝ PŘEHLED SUBJEKTIVNÍCH HODNOCENÍ Studie Mladý ječmen STUDIE NA MLADÝ JEČMEN / r. 2002 Studii vypracoval MUDr. Miloslav Lacina ve spolupráci se společností Green Ways s.r.o.. Probíhala v roce 2002 v období podzim-zima - v období velké

Více

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY ALKOHOL A JEHO ÚČINKY CO JE TO ALKOHOL? Alkohol je bezbarvá tekutina, která vzniká kvašením cukrů Chemicky se jedná o etanol Používá se v různých oblastech lidské činnosti např. v lékařství, v potravinářském

Více

CUKROVKA /diabetes mellitus/

CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým

Více

BETAVIT [Novinka] Klíčová slova» detoxikace» překyselení» krev» ledviny, játra» imunita» mozek» kůže. Použití Betavitu. Energetická charakteristika

BETAVIT [Novinka] Klíčová slova» detoxikace» překyselení» krev» ledviny, játra» imunita» mozek» kůže. Použití Betavitu. Energetická charakteristika Stop jarní únavě! ZELENÉ POTRAVINY Zelené potraviny získávají v poslední době na oblibě. A není se čemu divit. Potraviny, které se dostávají na náš stůl, jsou ve většině případů nějakým způsobem chemicky

Více

Pitný režim a jeho úskalí MUDr.Věra Faierajzlová,CSc. Odbor podpory zdraví Krajská hygienická stanice Pardubického kraje Něco málo úvodem: Člověk denně v průměru vyloučí asi 2,5 l vody močí, stolicí, dýcháním

Více

VY_32_INOVACE_11_ORGANOVE_SOUSTAVY_LIDSKEHO_TELA. Časová dotace: 45 min Datum ověření:

VY_32_INOVACE_11_ORGANOVE_SOUSTAVY_LIDSKEHO_TELA. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ORGANOVE_SOUSTAVY_LIDSKEHO_TELA Orgánové soustavy lidského těla Předmět: Člověk a jeho svět Ročník: 5. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 5. 4. 2012 Jméno

Více

Nabídka masáží hotelu Hostačovský zámek

Nabídka masáží hotelu Hostačovský zámek Nabídka masáží hotelu Hostačovský zámek Klasické relaxační, rekondiční a sportovní masáže (60min. - 650 Kč) Masáž vždy patřila mezi výborné regenerační prostředky. Bylo zjištěno, že masáž pomáhá při léčení

Více

Týká se i mě srdeční selhání?

Týká se i mě srdeční selhání? Týká se i mě srdeční selhání? Tato brožura vám může pomoci si uvědomit některé časné příznaky srdečního selhání. Co je to srdeční selhání? Srdeční selhání sice může znít hrozivě, ale vlastně to znamená,

Více

JAK POSÍLIT ODOLNOST ORGANISMU

JAK POSÍLIT ODOLNOST ORGANISMU JAK POSÍLIT ODOLNOST ORGANISMU Vnější prostředí Náš život je v současné době vystaven mnohým vnějším, ale i vnitřním útokům. Jen velmi stručně, protože tato otázka je skloňovaná ve všech pádech. Životní

Více

Proč právě datum 12. 5.?

Proč právě datum 12. 5.? Proč právě datum 12. 5.? Na počest narození britské reformátorky lékařské péče Florence Nightingaleové (1820-1910) osvícené, odvážné a neúnavné ženy, která byla ve druhé polovině svého života upoutána

Více

MÁ OBLÍBENÁ PROCEDURA ÚSMA SVÉDAN

MÁ OBLÍBENÁ PROCEDURA ÚSMA SVÉDAN MÁ OBLÍBENÁ PROCEDURA ÚSMA SVÉDAN Jolana Hlavová 2012 Ájurvédská Instituce Dhanvantri, Praha ÚVOD Dnešní životní styl plný stresu a napětí, špatných stravovacích návyků velice ovlivňuje naše zdraví. Nevhodně

Více

Léčivé bylinkové čaje. Aby bylinky neublížily. Heřmánek. Lipový květ

Léčivé bylinkové čaje. Aby bylinky neublížily. Heřmánek. Lipový květ Leden 12., 2018 Léčivé bylinkové čaje Aby bylinky neublížily Ať mezi vaše oblíbené kombinace bylinkových čajů patří jakékoliv léčivky, vězte, že nic byste neměli přehánět. Před konzumací si vždy přečtěte

Více

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK Pro účely preventivní sportovně-kardiologické prohlídky ve zdravotnickém zařízení ProCorde s.r.o. v Chomutově. Příjmení, jméno:............................... Rodné číslo:.....................

Více

Relaxační klasická masáž

Relaxační klasická masáž Relaxační klasická masáž Masáže jsou považovány za jeden z vůbec nejstarších osvědčených léčebných prostředků užívaných již o tisíciletí k odstranění bolesti zad, šíje, k nastolení dobré nálady a k uvolnění

Více

Klasické příznaky léčebné krize při detoxikaci přírodními. prostředky

Klasické příznaky léčebné krize při detoxikaci přírodními. prostředky Klasické příznaky léčebné krize při detoxikaci přírodními prostředky Co všechno čistí z těla naturopatická detoxikace hlubokých tkání? toxické kovy a chemikálie střevní kaly včetně divertiklů žlučové kameny

Více

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE OBSAH Úvod do studia 11 1 Základní jednotky živé hmoty 13 1.1 Lékařské vědy 13 1.2 Buňka - buněčné organely 18 1.2.1 Biomembrány 20 1.2.2 Vláknité a hrudkovité struktury 21 1.2.3 Buněčná membrána 22 1.2.4

Více

DETOXIKACE TĚLA. pod vedením klinické psycholožky Mgr. Ing. Alexandry Hochmanové

DETOXIKACE TĚLA. pod vedením klinické psycholožky Mgr. Ing. Alexandry Hochmanové Společnost Nutris, pořadatel odborných seminářů a kurzů (www.nutris.net) ve spolupráci s Aliancí výživových poradců ČR (www.aliance-vyziva.cz) pořádá ODBORNÝ 14denní KURZ DETOXIKACE TĚLA pod vedením klinické

Více

PITNÝ REŽIM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

PITNÝ REŽIM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY PITNÝ REŽIM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Pod pojmem pitný režim rozumíme vědomé udržování dostatečného množství tekutin a minerálních látek v organismu. V lidském těle je voda prostředím, v němž probíhají

Více

Vyšetření je možno provádět jen na písemný požadavek ošetřujícího lékaře.

Vyšetření je možno provádět jen na písemný požadavek ošetřujícího lékaře. Scintigrafie Vyšetření, při kterém je podáno malé množství radioaktivní látky většinou do žíly, někdy ústy. Tato látka vysílá z vyšetřovaného orgánu záření, které je pomocí scintilační kamery zachyceno

Více

OKRUH SLEZINY. MUDr. Josef Jonáš

OKRUH SLEZINY. MUDr. Josef Jonáš OKRUH SLEZINY MUDr. Josef Jonáš 1 Z pohledu detoxikační medicíny je funkce sleziny, tak jak ji chápe moderní medicína, jen málo významná. 2 Například při výčtu základních orgánů pentagramu je nezbytnou

Více

AURA Medical Clinic BIOIDENTICKÁ HORMONÁLNÍ TERAPIE Dotazník. / / Praktický lékař: Tel. Číslo: Poslední preventivní prohlídka

AURA Medical Clinic BIOIDENTICKÁ HORMONÁLNÍ TERAPIE Dotazník. / / Praktický lékař: Tel. Číslo: Poslední preventivní prohlídka BIOIDENTICKÁ HORMONÁLNÍ TERAPIE Dotazník Datum: PŘÍJMENÍ KŘESTNÍ JMÉNO Datum narození VĚK Muž/Žena / / Praktický lékař: Tel. Číslo: Poslední preventivní prohlídka Výška Váha Pro pacienty s nadváhou: Cílová

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě zdravotnického zařízení.

Více

Rozměr zavřeného průkazu mm

Rozměr zavřeného průkazu mm Přední strana Str. 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Humira (určeno dospělým i dětským pacientům) Rozměr zavřeného průkazu 105 73 mm Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi

Více

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku Transplantace ledvin Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč se provádí transplantace ledvin? Úspěšná transplantace je jediným řešením, jak se po selhání ledvin zbavit potřeby dialýzy. Po transplantaci

Více

DOMOV BŘEZINY, p.o. Rychvaldská 531, 735 41 Petřvald, Tel: 596 541 238, e-mail: domovbreziny@domovbreziny.cz DIETNÍ SYSTÉM V DOMOVĚ BŘEZINY

DOMOV BŘEZINY, p.o. Rychvaldská 531, 735 41 Petřvald, Tel: 596 541 238, e-mail: domovbreziny@domovbreziny.cz DIETNÍ SYSTÉM V DOMOVĚ BŘEZINY DIETNÍ SYSTÉM V DOMOVĚ BŘEZINY Seznam diet platných v Domově Březiny 0 tekutá 1 kašovitá 2 šetřící 3 racionální 3 M racionální mleté maso 9 diabetická 9 M diabetická mleté maso 9/2 diabetická šetřící BON

Více

Čekanka nať řezaná. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz

Čekanka nať řezaná. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz Čekanka nať řezaná Čekanka obsahuje glykosidickou hořčinu intybin (reguluje činnost trávící soustavy a ovlivňuje činnost jater, slinivky a krevní soustavy), dále inulin (15 až 20%, podle některých zdrojů

Více

SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni

SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Příušnice Samostatná práce Informatika a výpočetní technika KIV/IFYER jmeno a prijmeni Obsah 1 Příušnice

Více

CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ

CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy PŘECHOD Z POHLEDU REŽIMU Několikaletý proces (ne jednorázová změna) Není určen jen geneticky, ale i dalšími

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat stavbu orgánů a orgánových soustav lidského těla a jejich funkce ročník 8. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat stavbu orgánů a orgánových soustav lidského těla a jejich funkce ročník 8. č. č. 17 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 8. Lidské tělo trávicí a vylučovací soustava V pracovních listech se žáci seznamují s trávicí

Více

S matkou přírodou. bude zase dobře! Johannes Gutmann znalec bylin

S matkou přírodou. bude zase dobře! Johannes Gutmann znalec bylin S matkou přírodou bude zase dobře! Johannes Gutmann znalec bylin Gaius Plinius Secundus Ríká se: Proti všemu vyrostla v přírodě nějaká bylinka! Paracelsus Hildegard von Bingen Hermann-Josef Weidinger M

Více

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku Transplantace ledvin Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč se provádí transplantace ledvin? Úspěšná transplantace je jediným řešením, jak se po selhání ledvin zbavit potřeby dialýzy. Po transplantaci

Více

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_105. Lázeňské a wellness služby AUTOR:

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_105. Lázeňské a wellness služby AUTOR: Lázeňské a wellness služby VY_32_INOVACE_105 AUTOR: Naděžda Neherová ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií lázeňství a wellness Klíčová slova: Diety základní, specializované,standardizované

Více

Seznam šablon - Přírodopis

Seznam šablon - Přírodopis Seznam šablon - Přírodopis Autor: Mgr. Vlastimila Bártová Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Tematický celek: Člověk Ročník: 8 Číslo Označení Název Materiál Využití Očekávané výstupy Klíčové kompetence

Více

Jak na mozek, aby fungoval aneb. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak na mozek, aby fungoval aneb. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak na mozek, aby fungoval aneb pohyb a myšlení PaedDr. Mgr. Hana Čechová Mozek nám jasně říká: Hýbej se, běhej, cvič. neboť Vhodně strukturovaná pohybová aktivita jednoznačně zpomaluje proces stárnutí

Více

Zdravý životní styl pohyb a strava

Zdravý životní styl pohyb a strava Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Zdravý životní styl pohyb a strava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.20 Vzdělávací oblast: zdravý životní

Více

Henoch-Schönleinova purpura

Henoch-Schönleinova purpura www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Henoch-Schönleinova purpura Verze č 2016 1. CO JE HENOCH-SCHÖNLEINOVA PURPURA 1.1 Co je to? Henoch-Schönleinova purpura je onemocnění, při kterém dochází k

Více

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA)

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) Verze č 2016 1. CO JE DIRA? 1.1 O co se jedná? Deficit antagonisty IL-1Receptoru (DIRA) je vzácné vrozené onemocnění.

Více

Člověk roste a vyvíjí se

Člověk roste a vyvíjí se Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.34 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

Dotazník pro pacienty se záchvatovým onemocněním

Dotazník pro pacienty se záchvatovým onemocněním Dotazník pro pacienty se záchvatovým onemocněním Jméno: Datum narození: Telefon (nejlépe na mobil): 1) Kdy jste měl(a) první záchvat v životě?.. 2) Jak vypadal Váš první záchvat? (Zaškrtnete i více možností

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě

Více

Hemodialýza. Stručný úvod. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Hemodialýza. Stručný úvod. Vítejte na našem dialyzačním středisku Hemodialýza Stručný úvod Vítejte na našem dialyzačním středisku Ledviny a jejich funkce Zdravý člověk má dvě ledviny, které jsou uloženy v bederní oblasti. Každá má rozměr asi 12 x 6 x 3 cm a váží přibližně

Více

CZECH FOR FOREIGNERS VI GASTROENTEROLOGIE

CZECH FOR FOREIGNERS VI GASTROENTEROLOGIE CZECH FOR FOREIGNERS VI GASTROENTEROLOGIE Gastroenterologie je medicínský obor zabývající se nemocemi trávicího traktu (jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo) a orgány s ním souvisejícími (játra, žlučové

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

Otázky k absolutoriu odborný blok

Otázky k absolutoriu odborný blok Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Kladno Havířská 1141, 272 01, KLADNO Tel/fax: 312 243 123 E-mail:svzs@svzskladno.cz www.svzskladno.cz Otázky k absolutoriu odborný blok Třída:

Více

Průřezová témata. Mezipředmět. vazby. Ročník Předmět. Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka. Strana 1/7 ŠVP ZV Škola pro život

Průřezová témata. Mezipředmět. vazby. Ročník Předmět. Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka. Strana 1/7 ŠVP ZV Škola pro život Vyučovací předmět: Prvouka (Pr) Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka 1 Pr OSV 1 (zapamatování) Tč, Tv Orientuje se ve škole a jejím okolí (v okolí svého

Více

hemodialýza Stručný úvod Vítejte na našem dialyzačním

hemodialýza Stručný úvod Vítejte na našem dialyzačním hemodialýza Stručný úvod Vítejte Ledviny a jejich funkce Zdravý člověk má dvě ledviny, které jsou uloženy v bederní oblasti. Každá má rozměr asi 12 x 6 x 3 cm a váží přibližně 150 g. Mezi jejich hlavní

Více

Obr. 1 Vzorec adrenalinu

Obr. 1 Vzorec adrenalinu Feochromocytom, nádor nadledvin Autor: Antonín Zdráhal Výskyt Obecně nádorové onemocnění vzniká následkem nekontrolovatelného množení buněk, k němuž dochází mnoha různými mechanismy, někdy tyto příčiny

Více

Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných?

Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných? Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných? Ondřej Sláma Masarykův onkologický ústav Brno Téma utrpení a důstojnosti užívají stoupenci i odpůrci eutanázie Nevyléčitelné onemocnění

Více

Tematická oblast: Anatomie 1 (VY_32_INOVACE_01_3)

Tematická oblast: Anatomie 1 (VY_32_INOVACE_01_3) Tematická oblast: Anatomie 1 (VY_32_INOVACE_01_3) Autor: Mgr. Šárka Vopěnková Vytvořeno: leden až duben 2013 Anotace: Digitální učební materiály popisují anatomii a fyziologii člověka, seznamují žáky s

Více

Materiály 1. ročník učebních oborů, maturitních oborů ON, BE. Bez příloh. Identifikační údaje školy

Materiály 1. ročník učebních oborů, maturitních oborů ON, BE. Bez příloh. Identifikační údaje školy Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu Název

Více

Ostružina list. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz

Ostružina list. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz Droga obsahuje třísloviny (gallatoniny), organické kyseliny, vitamin C, flavonoidy, inosit, barviva, pektin, ale množství všech těchto látek je v droze poměrně nízké. Působí mírně svíravě, močopudně, staví

Více

PRŮVODCE SVĚTEM WELLNESS

PRŮVODCE SVĚTEM WELLNESS Obchodní družstvo Soběšice HOTEL POD HOŘICÍ PRŮVODCE SVĚTEM WELLNESS Prosíme, vracejte průvodce zpět! Úvodem Vážení klienti, tímto si Vám dovolujeme nabídnout přehled wellness služeb Hotelu pod Hořicí

Více

STRES STRES ZÁTĚŽ, TÍSEŇ, TLAK, ÚZKOST BÝT VYSTAVEN VNĚJŠÍM SILÁM, TLAKŮM NEJBĚŽNĚJŠÍ PŘEDSTAVA: STRES JE SÍLA, KTERÁ ZPŮSOBUJE TĚLESNÉ NEBO PSYCHICKÉ VYČERPÁNÍ A UTRPENÍ STRES PROŽÍVÁ ČLOVĚK, KTERÝ JE

Více

JAK JSOU NA TOM VAŠE STŘEVA, JÁTRA, LEDVINY? OTESTUJTE SE!

JAK JSOU NA TOM VAŠE STŘEVA, JÁTRA, LEDVINY? OTESTUJTE SE! JAK JSOU NA TOM VAŠE STŘEVA, JÁTRA, LEDVINY? OTESTUJTE SE! ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK S pomocí tohoto dotazníku si můžete provést jednoduché vyhodnocení stavu Vašich vnitřních orgánů, konkrétně trávicího traktu

Více

TRÁVICÍ A MOČOVÁ SOUSTAVA

TRÁVICÍ A MOČOVÁ SOUSTAVA TRÁVICÍ A MOČOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy v 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidské trávicí a močové soustavy. Trávicí soustava její funkcí je příjem a zpracování

Více

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy Typy výživy 1. Dle energetických nároků (bazální metabolismus, typ práce, teplota okolí) 2. Dle potřeby živin (věk, zaměstnání, pohlaví) 3. Dle stravovacích zvyklostí, tradic, tělesného typu 4. Dle zdravotního

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta

Příbalová informace: informace pro pacienta sp. zn. sukls189083/2015 Příbalová informace: informace pro pacienta COLDREX TABLETY paracetamolu, coffeinum, phenylephrini hydrochloridum, terpinum monohydricum a acidum ascorbicum Přečtěte si pozorně

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Obezita a její rizika Anotace Pracovní list informuje žáka o podstatě, příčinách a rizicích obezity. Zadané

Více

Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy září popíše základní rozdíly mezi buňkou rostlin, živočichů a bakterií a objasní funkci

Více

EU peníze středním školám

EU peníze středním školám EU peníze středním školám Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526

Více

ÚVOD. Působení obkladu

ÚVOD. Působení obkladu ÚVOD Pro většinu z nás je zdraví a dlouhověkost hlavním cílem našeho snažení. V závislosti na úrovni svého podvědomí se o něj staráme méně či více aktivně. Abychom mohli začít s úvahami na dané téma, musíme

Více

Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA

Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1. Mezi funkce oběhové soustavy patří: a) rozvádění živin a plynů a ochrana proti chorobám b) rozmnožování c) růst organismu d) kostnatění 2. Množství krve dospělého člověka

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok. metronidazolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok. metronidazolum sp.zn.sukls126426/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok metronidazolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Stručný význam jednotlivých karet

Stručný význam jednotlivých karet Stručný význam jednotlivých karet Obecný význam Cesta důležitá cesta Dar pozitivní vyřešení situace Dítě pozitivní období Dopis rychlý průběh událostí Dům stabilita, jistota Důstojník úřední (oficiální)

Více

OČISTA PODLE ANTONIE MAČINGOVÉ

OČISTA PODLE ANTONIE MAČINGOVÉ 2014 WWW.CITITSEDOBRE.CZ OČISTA PODLE ANTONIE MAČINGOVÉ Detoxikační program a návrh jídelníčku MVDr. Zuzana Neřádová Antónia Mačingová - očista 28 dní Očista spočívá v konzumaci předepsaného jídla dle

Více

Akupunktura je dle tradice dar bohů, který dali lidem. Jsou-li životní principy Jin a Jang v rovnováze, pak životodárná síla čchi bez překážek proudí

Akupunktura je dle tradice dar bohů, který dali lidem. Jsou-li životní principy Jin a Jang v rovnováze, pak životodárná síla čchi bez překážek proudí Akupunktura je dle tradice dar bohů, který dali lidem. Jsou-li životní principy Jin a Jang v rovnováze, pak životodárná síla čchi bez překážek proudí dvanácti akupunkturními drahami a člověk je naprosto

Více

Michal Ježek TĚLOVÉ SVÍCE. Terapie pomocí tělových svící

Michal Ježek TĚLOVÉ SVÍCE. Terapie pomocí tělových svící Michal Ježek TĚLOVÉ SVÍCE Terapie pomocí tělových svící OBSAH O AUTOROVI...9 ALTERNATIVNÍ NEBOLI CELOSTNÍ MEDICÍNA... 11 SEZNÁMENÍ SE SVÍCEMI...13 Rituály v našem životě...13 Metoda stará tisíce let...

Více

Zdraví, nemoc, úraz. Zdraví I 14 20:22 I 14 20:22 I 14 20:24 I 14 20:24. Zdravý pohyb I 14 20:24 I 14 20:24. Co prospívá našemu zdraví?

Zdraví, nemoc, úraz. Zdraví I 14 20:22 I 14 20:22 I 14 20:24 I 14 20:24. Zdravý pohyb I 14 20:24 I 14 20:24. Co prospívá našemu zdraví? Zdraví Registrační číslo: CZ.1.07/.4.00/21.0938 Název: Škola hrou Zdraví, nemoc, úraz 1. a 2. ročník Zdraví máme jenom jedno. Měli bychom si ho proto chránit. Základní škola a mateřská škola Hrubý Jeseník,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Nebezpečí fyzického vyčerpání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2011

Nebezpečí fyzického vyčerpání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2011 Nebezpečí fyzického vyčerpání Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2011 Hranice fyzického vyčerpání je stanovená schopností využívat kyslík přiváděný do organismu dýcháním, pro přeměnu svalových tuků na energii

Více

Tab. F.4. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1919

Tab. F.4. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1919 lékař 85 813 177 11 69 69 71 62 12 88 93 118 14 153 163 157 34 55 1 1 nelékař 6 219 5 937 1 75 1 287 552 516 598 616 495 513 432 577 868 1 3 1 255 1 149 295 234 19 15 I. Nemoci epidemické, endemické a

Více

Zangfu, qihengfu. zangfu zang fu. Zangfu, qihengfu. qihengfu

Zangfu, qihengfu. zangfu zang fu. Zangfu, qihengfu. qihengfu Zangfu, qihengfu Zangfu, qihengfu 1. škola tradiční čínské medicíny zangfu zang fu qihengfu vnitřní orgány jinové vnitřní orgány jangové vnitřní orgány zvláštní (jangové) orgány fu skladiště, skladovat

Více

Předmluva 11. Lunární hodiny 18 Na začátku bylo vnímání 18 Zapomnění ve víru doby 21 Poklad je nutno vykopat 25" Chvíle doteku 27

Předmluva 11. Lunární hodiny 18 Na začátku bylo vnímání 18 Zapomnění ve víru doby 21 Poklad je nutno vykopat 25 Chvíle doteku 27 Obsah Předmluva 11 Lunární hodiny 18 Na začátku bylo vnímání 18 Zapomnění ve víru doby 21 Poklad je nutno vykopat 25" Chvíle doteku 27 I. OD HLAVY AŽ PO PATY V RYTMU LUNY 31 Pohyb v rovnováze 31 1. Od

Více

Tradiční čínská medicína léčí i závislosti. Medichina otevřela ve Velichovkách - Broumovsko

Tradiční čínská medicína léčí i závislosti. Medichina otevřela ve Velichovkách - Broumovsko "Tradiční čínská medicína (TČM) mně samotné pomohla v životě několikrát. Bohužel jsem ji vyhledala vždy až ve chvíli, kdy si ta západní se mnou nevěděla rady. Bolesti hlavy, opakované angíny, problémy

Více

Obsah Úvod......................................... 1 Základní vlastnosti živé hmoty...............................

Obsah Úvod......................................... 1 Základní vlastnosti živé hmoty............................... Obsah Úvod......................................... 11 1 Základní vlastnosti živé hmoty............................... 12 1.1 Metabolismus.................................... 12 1.2 Dráždivost......................................

Více

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Vyučovací předmět: Prvouka (Pr) Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Období splnění Metodická poznámka Rozsah vyžadovaného učiva Návrhy učiva pro nadané

Více

Zásady výživy ve stáří

Zásady výživy ve stáří Zásady výživy ve stáří Výuka VŠCHT Doc. MUDr Lubomír Kužela, DrSc Fyziologické faktory I. Pokles základních metabolických funkcí Úbytek svalové tkáně Svalová slabost, srdeční a dechové potíže Tendence

Více

Hřejivý polštářek na ramena

Hřejivý polštářek na ramena Hřejivý polštářek na ramena cs Návod k použití Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 88183FV05X07VICE 2016-06 333 429 Vážení zákazníci, tento nový hřejivý polštářek na ramena příjemně přilne k oblasti Vašich ramenou

Více