Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř"

Transkript

1 Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř

2 Minerální krmiva pro spárkatou zvěř - sypká Premin Spárkatá zvěř MAXI - SRNEC Premin Spárkatá zvěř MAXI - JELEN, DANĚK Premin MUFLON Premin SLANISKO Minerální krmiva pro spárkatou zvěř - granulovaná Premin MINERÁLNÍ GRANULE - PAROHATÁ ZVĚŘ Premin MINERÁLNÍ GRANULE - DUTOROHÁ ZVĚŘ Minerální krmiva se používají pro zvyšování chovné a trofejové kvality spárkaté zvěře, jako součást kopmlexu opatření v chovu. Při jejich aplikaci může spárkatá zvěř ukázat svou chovnou kvalitu, genetický a trofejový potenciál a jejich podáváním lze dosáhnout zkvalitnění na horní hranici fenotypu dané populace. Význam Zkvalitnění tvorby paroží a toulců Zvýšení specifické hmotnosti paroží Kvalitní vývoj kostry mladé zvěře Pozitivní vliv pro vývoj plodů u samičí zvěře Zkvalitnění laktace s tvorbou kvalitního mleziva a mléka Optimální množství Ca, P, Na, Mg, stopových prvků a vitamínů Pozitivní vliv na zdravotní stav Způsoby aplikace sypkých minerálních krmiv 4 (hmotnostní) zamíchat do jadrných krmiv 4 (hmotnostní) přidat do objemných krmiv 100 (hmotnostní) do slaniska (Premin SLANISKO) Způsoby aplikace granulovaných minerálních krmiv 8 (hmotnostní) zamíchat do jadrných krmiv Minerální krmiva jsou sestavena z kvalitních surovin a aditiv, jako například krmný vápenec, krmná sůl, krmné fosfáty, oxid hořečnatý, otruby, vojtěškové úsušky, stopové prvky, vitaminy, živá kvasinková kultura, melasa.

3 Vápník Fosfor ,5 4,5 Sodík 9 9 3,5 4,5 1,8 Hořčík 2 2 2,2 1,1 1,2 Měď Mangan Zinek anorg Zinek org Jod Kobalt Selen Vitamin A m.j Vitamin D3 m.j Vitamin E(alfat.) Vitamin C Saccharomyces c Biotin Jednotka Premin Spárkatá zvěř MAXI - SRNEC Premin Spárkatá zvěř MAXI - JELEN, DANĚK Premin MUFLON Premin MINERÁLNÍ GRANULE - PAROHATÁ ZVĚŘ Premin MINERÁLNÍ GRANULE - DUTOROHÁ ZVĚŘ NOVINKA - Premin SLANISKO Sypké minerální krmivo určené jako náplň do slanisek pro zvěř.

4 Granulovaná doplňková krmiva pro spárkatou zvěř Premin směs MYSLIVECKÁ Premin směs BÍLKOVINNÁ Premin směs AMINO PLUS Premin směs PAROŽENÍ Premin směs MUFLON Sypké doplňkové krmivo pro spárkatou zvěř Premin směs SILÁŽ Granulované doplňkové krmné směsi jsou doplňková krmiva s optimálním složením jednotlivých komponentů s vyváženým poměrem bílkovin, minerálů, stopových prvků a vitamínů. Granulované doplňkové krmné směsi jsou určeny k výživě přežvýkavé spárkaté zvěře v přírodě v době nouze, ale také pro celoroční použití v oborních, zájmových a farmových chovech jako doplněk k objemným krmivům. Význam Poskytnutí kvalitní krmné péče ve výživě spárkaté zvěře Zabezpečení podílu bílkovin a vlákniny v krmné dávce Optimální množství Ca, P, Na, Mg, stopových prvků a vitamínů Zkvalitnění tvorby paroží a toulců Zvýšení specifické hmotnosti paroží Kvalitní vývoj kostry mladé zvěře Pozitivní vliv pro vývoj plodů u samičí zvěře Zkvalitnění laktace s tvorbou kvalitního mleziva a mléka Vysoká stravitelnost granulovaných doplňkových krmných směsí zabezpečuje jejich vysokou využitelnost Aplikace Premin směs MYSLIVECKÁ pro celé období přikrmování Premin směs BÍLKOVINNÁ pro celé období přikrmování nebo v době parožení Premin směs AMINO PLUS v době parožení vyšší obsah bílkovin, část ve formě by-pass, podporuje růst parožní hmoty a vývoj plodů u matek Srnčí zvěř 0,3 1 kg/den Dančí zvěř 0,75 1,5 kg/den Jelení zvěř 1 2 kg/den Premin směs PAROŽENÍ pro celé období přikrmování nebo v době parožení (hmotnostních) přimícháním do jadrného krmiva Premin směs MUFLON pro celé období prikrmování (hmotnostních) přimícháním do jadrného krmiva Premin směs SILÁŽ je krmivo určené pro zamíchání do vyráběné siláže pro zvěř v množství 10. Granulovaná doplňková krmiva krmiva jsou sestavena z kvalitních surovin a aditiv, jako jsou oves, ječmen, kukuřice, sojový šrot, bypass protein, krmný vápenec, krmná sůl, krmné fosfáty, oxid hořečnatý, otruby, vojtěškové úsušky, stopové prvky, vitaminy, živá kvasinková kultura, melasa.

5 Dusíkaté látky ,8 20 Tuk 3,3 3,1 2,4 3,4 3,6 Vláknina 10,1 12,1 11,2 4,5 4,8 Popel 8,4 9,7 9,9 24,2 15 Vápník 1,2 1,4 1,5 5,3 3 Fosfor 0,9 0,9 0,9 3 1,7 Sodík 0,4 0,4 0,4 1,9 0,7 Hořčík 0,3 0,3 0,3 0,6 0,5 Měď Mangan Zinek anorg Zinek org Jod Kobalt 0,8 0,8 0,8 4 1 Selen 0,4 0,4 0,4 1,6 1 Vitamin A m.j Vitamin D3 m.j Vitamin E (alfat.) Saccharomyces c Biotin Jednotka Premin směs MYSLIVECKÁ Premin směs BÍLKOVINNÁ Premin směs AMINO PLUS Premin směs PAROŽENÍ Premin směs MUFLON NOVINKA - Premin směs SILÁŽ Sypké doplňkové krmivo určené k doplňení dusíkatých látek, makroprvků, stopových prvků a vitamínů do siláží pro zvěř..

6 Mléčná krmná směs pro mláďata zvěře MULTIMILK OK MULTIMILK OK je kompletní vodorozpustná mléčná krmná směs obsahující sušené odstředěné mléko. Tento výrobek nabízí řešení pro bezpečný a zdravý odchov mláďat zvěře. Použití MULTIMILK OK se rozpouští ve vodě C. Tento výrobek je možné dávat mláďatům po ukončení příjmu mleziva. Pro aplikaci MULTIMILKU OK se můžou používat kbelíky, napaječky či automatické krmné systémy. Výhody Sušené odstředěné mléko Vysoký obsah sušeného odstředěného mléka dělá MULTIMILK OK velmi srovnatelný s nativním mlékem, ale s přídavkem živinových benefitů mléčné krmné směsi. Každá šarže sušeného odstředěného mléka použitého do MULTIMILKU OK je kontrolována na kvalitu bílkovin. To garantuje vysokou stravitelnost MULTIMILKU OK. Snadná příprava Výrobce garantuje použití unikátních emulgátorů pro optimální rozpustnost MULTIMILKU OK. Minerální látky Všechny nezbytné minerální látky jsou obsaženy v optimální výši, například: - Hořčík je důležitý pro nervový systém a stavbu kostí - Mangan je nezbytný pro stravitelnost tuků a tvorbu kostí - Zinek: nedostatek má za následek onemocnění kůže, zinek je součástí mnoha enzymů a je důležity pro buněčné dělení - Železo je stavebním kamenem hemoglobinu v červených krvinkách - Selen se zúčastňuje tvorby svalových tkání Emulsizym Unikátní systém bioaktivních peptidů a mastných kyselin s krátkým a středním řetězcem zvyšující stravitelnost proteinů a tuků a zajišťující antimikrobiální účinek v gastrointestinálním traktu. To má za následek lepší užitkovost zvířat a zdravotní stav. Skladování Vyvarujte se skladování tohoto výrobku v teplých podmínkách. Neskladujte výrobek přímému slunečnímu záření. Skladujte v suchu, chladu a temnu. Pytel (nádobu) vždy po otevření důkladně uzavřete. Krmný návod Po narození musí být vydesinfikována pupeční šňůra. Dejte mláděti dostatečné množství mleziva v první den, minimálně v šesti krmných dávkách. Od druhého dne můžete přejít na MULTIMILK OK. Do 5 litrů vody přidejte 1 kg MULTIMILK OK a získáte cca 6 litrů mléka. Je důležité, aby při přípavě mléka měla voda C. Vemte 1/3 množství vody, přidejte mléčnou krmnou směs a dobře rozmíchejte, dokud nebudete mít tekuté mléko. Pak přidejte zbytek vody s nižší teplotou, abyste dosáhli požadovanou teplotu mléka 39 C. Míchejte tak dlouho, až bude mléko plně rozpuštěné. V prvních dnech by mělo mléko při krmení mít teplotu 39 C. V prvních třech dnech dávejte kolouchům, dančatům max. 250 ml mléka na jedno krmení. Dejte pozor, aby mláďata při sání mléka nenasála vzduch, aby nedošlo k otokům.

7 Rozpis krmení Věk Dávkování l/den Počet krmení za den Teplota mléka 2. den 1,0-1, C 3. den 1,0 1, C 4.-7.den 1,4 1,8 4 pokojová teplota den 1,6 2,0 3 pokojová teplota den 1,8 2,6 2 pokojová teplota Postarejte se o to, aby od druhého týdne měli mláďata dostatečné množství sena a doplňkového krmiva. Od třetího týdne by měla mít dostatek vody k dispozici. Dusíkaté látky Tuk Vláknina Popel Vápník Fosfor Sodík Měď Mangan Zinek Jód Kobalt Selen Lysin Methionin Threonin Vitamin A Vitamin D3 Vitamin E (alfat.) Vitamin C Jednotka m.j. m.j. MULTIMILK OK 23,5 20,5 0,04 1 0,7 0,7 0, ,4 0,5 0,2 1,9 0,55 1,

8 Krmná sůl pro zvěř Krmná sůl sypká - chlorid sodný - krmná sůl - pytle po 50 kg Krmná sůl lisovaná Lisal lisovaná krmná sůl - kostky po 10 kg Multi-Lisal Se lisovaná krmná sůl s obsahem Mg, Mn, Zn, I, Co a Se - kostky po 10 kg Krmná sůl kusová - sůl kusová pytle po 25 kg (v pytlích jsou kusy od 0,5 do 4 kg) Sodík 38,4 37,4 36,1 37 Hořčík - - 0,2 - Mangan Zinek Jod Kobalt Selen Jednotka Krmná sůl sypká Lisal lisovaná sůl Multi-Lisal Se lisovaná sůl Krmná sůl sypká kusová

9 KRMIVA PRO ZVĚŘ Výtah z knihy Výživa jelení a daňčí zvěře vydané ke konferenci pořádané VVS Verměřovice Živiny v krmivech Výtah z knihy Výživa jelení a daňčí zvěře vydané ke konferenci pořádané VVS Verměřovice Živinami krmiv musí být zvěři uhrazena jejich každodenní potřeba. Při základním krmivářském rozboru krmiva se zjišťují: 1. voda 2. sušina 2.1. popel 2.2. organická hmota dusíkaté látky bílkoviny dusíkaté látky nebílkovinné tuk vláknina bezdusíkaté látky výtažkové Zbavíme-li vysušením při 103 C krmivo vody, zbývá sušina, na které se podílí organická hmota a popel. Spálíme-li sušinu, shořela organická hmota (nositelka energie) a zůstal popel. Organická hmota sestává z dusíkatých látek, bezdusíkatých látek výtažkových, tuku a vlákniny. Vláknina je obsažena jen v krmivech rostlinného původu, jde o blány buněčné tvořené celulózou, hemicelulózami a ligninem. Pro trávení vlákniny zvíře nemá potřebné enzymy, mohou ji však rozkládat bakterie žijící v jeho trávicím traktu, u přežvýkavců především v bachoru. Voda je nejdůležitější živinou. Zvířata ji přijímají nejen pitím, ale i ve šťavnatých krmivech, z rosy, ze sněhu a je produkována i v těle při oxidaci organických živin. Při žíznění klesá příjem potravy. Dusíkaté látky zahrnují bílkoviny tvořené dlouhými řetězci aminokyselin, ale i dusíkaté látky nebílkovinné (peptidy, tj. kratší řetězce aminokyselin, volné aminokyseliny i jednoduché látky, např. amoniak). Bílkoviny jsou základními stavebními komponentami tkání. V tělesných bílkovinách je 22 aminokyselin, a všechny jsou pro organismus nezbytné. Esenciální aminokyseliny si zvíře nedovede syntetizovat buď vůbec, nebo jen ve velmi omezeném množství. Poloesenciální aminokyseliny mohou být v organismu syntetizovány, avšak pouze z některé z esenciálních aminokyselin cystein z methioninu, tyrosin z fenylalaninu. Jednotlivé neesenciální aminokyseliny se mohou vytvářet z jiných neesenciálních nebo esenciálních aminokyselin. V běžných krmivech nejčastěji nedostatkové aminokyseliny (lysin, methionin, treonin, tryptofan) se za přijatelnou cenu vyrábějí průmyslově, a mohou se tedy do krmných směsí přidávat. U nepřežvýkavé zvěře velmi záleží na kvalitě bílkovin krmiva. Přežvýkavcům vyprodukují dostatek všech aminokyselin z dusíkatých látek jakéhokoliv složení bakterie žijící v předžaludku. Spárky, rohové toulce muflonů a srst zvířat jsou produkty kůže, a pro tyto produkty je nejdůležitější aminokyselinou cystin. V jejich hlavní bílkovině keratinu je ho obsaženo 24. Molekula cystinu se tvoří ze dvou molekul cysteinu, a ten se může vytvářet z další sirné aminokyseliny methioninu. Mikrobiální bílkovina, hlavní zdroj aminokyselin pro přežvýkavce, je přitom na sirné aminokyseliny methionin, cystein a cystin chudá. Chceme-li průmyslově vyráběné aminokyseliny přidávat přežvýkavcům jako krmná aditiva, musíme je chránit před degradací v bachoru. Na trhu je chráněný methionin Mepron, Smartamine (methionin nebo methionin + lysin) a také MetaSmart, isopropylester hydroxyanalogu methioninu, kterým lze methionin zvířatům rovněž uhradit. Za tuk se v krmivářské terminologii považuje vše, co se rozpustí v éteru, tedy také silice, pryskyřice, xantofyly, chlorofyl aj. Tuk samotný, sloučenina mastných kyselin a glycerolu, je nejbohatším zdrojem energie. Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) linolová a α-linolenová jsou esenciálními živinami, protože si je zvířata nedovedou syntetizovat, a přitom je nutně potřebují. Z nich pak mohou vytvářet vysoce nenasycené metabolity s vyšší molekulovou hmotností. Kyselina linolová a z ní vytvořená kyselina arachidonová (označované jako n-6 nebo -6 PUFA) i kyselina α-linolenová a její nejdůležitější metabolity kyseliny eikosapentaenová a dokosahexaenová (n-3 nebo ω-3 PUFA) jsou strukturními komponentami fosfolipidů v buněčných membránách. Ovlivňují jejich konzistenci, transport elektrolytů i hormonální a imunologickou aktivitu. Některé PUFA jsou metabolizovány na eikosanoidy (prostaglandiny aj.), významné regulátory embryonálního vývoje, reprodukce, imunologických vlastností a vývoje kostí. Pro některé masožravce je esenciální také kyselina arachidonová. V tucích se rozpouštějí vitamíny A, D, E a K, a jsou tak dostupné pro zvířata. Bezdusíkaté látky výtažkové (cukry, škrob, pektiny) jsou společně s tukem zásobou energie v rostlinách, zejména v semenech, plodech a hlízách. Jsou velmi snadno stravitelné. Vláknina je zbytek nerozpustný v kyselině a louhu. Nověji se setkáme s pojmem neutrálně detergentní vláknina, což je zbytek nerozpustný v neutrálním detergentu. Vzorek krmiva se v prostředí neutrálního roztoku (ph 7) laurylsulfátu sodného hydrolyzuje. Nerozložená zůstává celulóza, hemicelulóza a lignin, a to i ta jejich část, která při běžném stanovení vlákniny přejde do roztoku a považuje se proto za bezdusíkaté látky výtažkové.

10 Jde o organickou hmotu buněčných stěn. Acidodetergentní vláknina (lignocelulózový komplex) je zbytek nerozpustný v kyselém detergentu. Vzorek se v prostředí kyseliny sírové hydrolyzuje cetyl-trimetyl-amonium-bromidem. Nerozložený zůstává i ten lignin, který se při běžném stanovení vlákniny rozpustí v louhu. Ze zbytku se při stanovení vlákniny vždy musí extrahovat tuk a odečíst obsah popela. Přiměřený obsah vlákniny v krmné dávce je životně důležitý pro přežvýkavce, ale v malém množství ji potřebují i ostatní zvířata. Usnadňuje peristaltiku střev, dráždí sliznici trávicího traktu k intenzivnějšímu vylučování trávicích enzymů a váže různé škodlivé látky v tlustém střevě. Funkce živin se navzájem prolínají. Například bílkoviny slouží v organismu jako základní stavební složka živé hmoty, současně jsou nezbytné k tvorbě enzymů a hormonů, ale při přebytku se využívají i jako zdroj energie. Složení sušiny krmiv Variabilita v obsahu minerálních látek v krmivech rostlinného původu je většinou mnohem vyšší než variabilita v obsahu organických živin. Vyplývá z rozdílů ve složení půdy, úrovně agrotechniky, klimatických podmínek i velikosti výnosu v jednotlivých letech. Minerální krmné směsi pro zvěř žijící v oblastech s vápencovým podložím by měly mít jiné složení než pro zvěř odkázanou na píci vyrostlou na kyselých půdách. Vápník se podílí na udržování acidobazické rovnováhy v organismu, na zajištění přiměřené úrovně neuromuskulární dráždivosti a je nezbytný při srážení krve. Při jeho nedostatku se omezuje příjem krmiva, kosti nejsou dostatečně mineralizovány a zvyšuje se nebezpečí vzniku krvácenin ve svalovině. Jako zdroj vápníku se nejčastěji používá jemně mletý vápenec nebo dikalciumfosfát, který je vedle vápníku také zdrojem fosforu. Z celkového množství vápníku obsaženého v těle je 99 v kostní tkáni (tedy i v paroží) a 1 v ostatních tkáních a tělních tekutinách. Z fosforu obsaženého v těle je cca 90 v kostech a 10 v buňkách ostatních tkání, kde je součástí fosfatidů, nukleoproteidů a fosfoproteidů. Je nezbytný pro energetické přeměny v organismu a pro udržení acidobazické rovnováhy. Metabolismus fosforu je úzce propojen s metabolismem vápníku. Důležitější než absolutní množství obou prvků je jejich správný vzájemný poměr. Při často se vyskytujícím přebytku vápníku v krmivech je třeba zajistit zvířatům také více fosforu. Hořčík je součástí nebo aktivátorem řady enzymů, které se uplatňují v metabolismu energie. Jeho ionty brzdí uvolňování acetylcholinu, který přenáší vzruch z nervových zakončení na svalová vlákna. Při nedostatku hořčíku se reaktivnost svalových vláken zvyšuje a může dojít ke vzniku tetanických křečí. Tato situace někdy nastane po zahájení vegetace na jaře. V mladém porostu je nízký obsah hořčíku a jeho využitelnost při zvýšeném obsahu dusíkatých látek a draslíku je velmi malá. Tehdy je vhodné dávky hořčíku zdvojnásobit. Nejčastěji se hořčík přidává v oxidu hořečnatém. Koncentrace sodíku v mimobuněčných tekutinách se udržuje v neměnném rozpětí. Dojde-li k jeho ztrátám, musí se z těla vyloučit také voda. Klesá objem krve a dochází ke svalovým křečím. Správné dávkování sodíku je důležité pro činnost srdce, vývin kostí, hospodaření organickými živinami i vodou a udržování acidobazické rovnováhy. Při nedostatku sodíku, běžném zejména v letním období, se zmenšuje příjem krmiva. Přebytek sodíku zvířata snášejí poměrně dobře. Zdrojem sodíku je především krmná sůl, která dodává také chlor pro tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Draslík je nutný pro metabolismus sacharidů, ovlivňuje svalové kontrakce, reguluje nitrobuněčný osmotický tlak, acidobazickou rovnováhu a reaktivnost protoplazmy na nervové impulzy. K sodíku má většinou antagonistický vztah. Také mnohé mikroelementy jsou pro zvířata nepostradatelné. V objemných krmivech je vždy obsaženo více železa než potřebných 30 na 1 kg sušiny, jeho nedostatek se nevyskytuje. Měď je nenahraditelným krvetvorným prvkem, napomáhá mobilizaci železa a jeho vazbě do hemu. Zinek je přítomen ve více než 160 enzymech. Výrazně ovlivňuje tvorbu kostí. Mangan je rovněž nezbytný pro normální růst kostí. Jód je součástí hormonu tyroxinu. Při jeho deficitu mají zvířata zvětšenou štítnou žlázu, rostou pomalu a ukládají mnoho tuku. Selen působí společně s vitaminem E. Při jeho nedostatku je narušen antioxidační systém organismu. Kobalt je potřebný pro syntézu vitaminu B12. V krmivech jsou obsaženy také vitaminy. S nedostatkem vitaminu A souvisí poškození všech epitelů v těle. Velmi významná je jeho protiinfekční funkce, narušený epitel sliznice střeva a dýchacích cest snadno propouští do organismu choroboplodné zárodky. Poškozen je také zrak a plodnost zvířat. Přežvýkavcům je třeba vedle vitaminu A dodávat také vitamín E, hlavní antioxidancium. Část vitaminu D, potřebného zejména pro hospodaření vápníkem a fosforem, si zvěř sama vytvoří při pobytu na slunci. Vitamín K, který je katalyzátorem při tvorbě protrombinu, nutného ke srážení krve a také vitaminy B-komplexu produkují přežvýkavcům v dostatečné míře bakterie v předžaludku. Nepřežvýkavá zvěř musí vedle v tucích rozpustných vitamínů A, D, E a K přijmout z exogenních zdrojů také vitaminy ve vodě rozpustné. Jde o 9 vitaminů B-komplexu (B1, B2, niacin, kyselinu pantotenovou, vitamin B6, biotin, kyselinu listovou, cholin a vitamin B12). Kyselina askorbová (vitamin C) je důležitou součástí antioxidačního řetězce, má protistresové účinky, je nezbytná při tvorbě kolagenu a při jejím nedostatku je narušen vývoj kostí. Většina zvířat si kyselinu askorbovou tvoří v dostatečném množství v játrech, a proto pro ně není vitaminem. Srnčí zvěř je společně s opicemi a morčaty výjimkou. Vitamin C si nedovede vytvářet, protože jí chybí pro jeho tvorbu potřebný enzym gulonolakton oxidáza. Nemá-li k dispozici čerstvou píci (v zimě třeba okus jehličnanů), měli bychom jí kyselinu askorbovou zajistit v krmné směsi. Krmiva obsahují také další specificky účinné látky, sekundární rostlinné metabolity. Mnohé z nich působí příznivě, jiné mají antinutriční vlastnosti nebo jsou přímo jedovaté

11 Kolektiv autorů Sborník přednášek Srnčí zvěř Metodika aplikace minerálních doplňkových krmiv v chovu spárkaté zvěře Sborník přednášek Mufloní zvěř VVS Verměřovice s.r.o. Firma VVS Verměřovice s.r.o. je tradiční český výrobce minerálních a doplňkových krmiv s dlouholetou tradicí. VVS je dynamicky se rozvíjející firma s moderním technologickým zázemím, která produkuje širokou škálu vysoce jakostních výrobků a služeb pro výživu zvířat. VVS nabízí tým zookonzultantů, kteří jsou připraveni poskytnout ucelený komplex poradenství a servisu. Přesvědčte se o kvalitě produktů a služeb i Vy, stejně jako řada stávajících zákazníků obchodních partnerů VVS. Sborník přednášek Optimalizace chovu a výživy srnčí zvěře "! " " Josef Jon " Petr Šilar David Vaca Kolektiv autorů Výživa jelení a daňčí zveře

12

Způsoby aplikace granulovaných minerálních krmiv 8% zamíchat do jadrných krmiv

Způsoby aplikace granulovaných minerálních krmiv 8% zamíchat do jadrných krmiv Minerální krmiva pro spárkatou zvěř - sypká Premin Spárkatá zvěř MAXI - SRNEC Premin Spárkatá zvěř MAXI - JELEN, DANĚK Premin MUFLON Minerální krmiva pro spárkatou zvěř - granulovaná Premin MINERÁLNÍ GRANULE

Více

Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř

Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř Minerálně-vitamínová krmiva pro spárkatou zvěř Premin Spárkatá zvěř Premin Spárkatá zvěř SUPER Premin Spárkatá zvěř MAXI Minerální a minerálně-vitamínová

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

MVDr. Horník František VÝŽIVA KONÍ

MVDr. Horník František VÝŽIVA KONÍ MVDr. Horník František VÝŽIVA KONÍ TRÁVICÍ FUNKCE U KONÍ nepřežvýkaví býložravci: trávení v kaud. části GIT tlusté střevo: 80-90l, mikroflóra, enzymy, fermentace kontinuální příjem a trávení množství krmiva

Více

ANORGANICKÉ ŽIVINY. Patří sem: Kyslík Voda Minerální látky. A. KYSLÍK nezbytný pro život uplatňuje se při uvolňování energie

ANORGANICKÉ ŽIVINY. Patří sem: Kyslík Voda Minerální látky. A. KYSLÍK nezbytný pro život uplatňuje se při uvolňování energie ANORGANICKÉ ŽIVINY Patří sem: Kyslík Voda Minerální látky A. KYSLÍK nezbytný pro život uplatňuje se při uvolňování energie B. VODA základní podmínka pro život (nezastupitelná) viz. Voda ve výživě HZ C.

Více

Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř Premin

Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř Premin Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř Premin Ing. Ondřej FALTUS, VVS Verměřovice s.r.o. Výživa je klíčovým faktorem, který ovlivňuje úroveň a kvalitu chovu srnčí zvěře. Jedině kvalitním systémem

Více

extrakt ženšenu extrakt zeleného čaje multivitamin obsahující vyvážené množství 12 druhů vitamínů a 9 minerálů

extrakt ženšenu extrakt zeleného čaje multivitamin obsahující vyvážené množství 12 druhů vitamínů a 9 minerálů Gerifit Doplněk stravy Energie plná zdraví na celý den! Kvalitní produkt z Dánska spojující: extrakt ženšenu extrakt zeleného čaje multivitamin obsahující vyvážené množství 12 druhů vitamínů a 9 minerálů

Více

Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř

Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř Katalog produktů Cesta k Vaší trofeji... Minerální krmiva sypká Premin SRNEC je speciálním sypkým minerálním krmivem pro srnčí zvěř, obsahujícím makroprvky

Více

EU peníze středním školám

EU peníze středním školám EU peníze středním školám Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526

Více

zdraví síla rychlost vytrvalost

zdraví síla rychlost   vytrvalost zdraví rychlost vytrvalost síla www.ironpet.cz www.ironpet.cz IRONpet je přírodní české superprémiové krmivo bez obsahu lepku a kuřecího masa. Hlavním zdrojem bílkovin jsou maso z krocana nebo hovězí maso.

Více

KRMIVA PRO KONĚ MEMBER OF ROYAL DE HEUS

KRMIVA PRO KONĚ MEMBER OF ROYAL DE HEUS KRMIV PRO KONĚ MMBR OF ROYL D HUS RLX Granulované krmivo pro koně v nízké zátěži Krmivo určeno především pro koně v nízké zátěži, pro hobby a provozní koně. Vhodná náhrada za oves u hůře zvladatelných

Více

Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř

Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř Cesta k Vaší trofeji... Pastevní směsky pro zvěř Výživa zvěře je jedním z hlavních, ne-li vůbec hlavní faktor, určující v případě spárkaté zvěře její prospívání,

Více

Využitelnost fosforu a požadavky prasat

Využitelnost fosforu a požadavky prasat Využitelnost P a požadavky prasat. Pig Nutr., 12/2 Využitelnost fosforu a požadavky prasat Fosfor je klíčovým prvkem v těle zvířete. Je druhým nejrozšířenějším prvkem v organizmu s podílem cca 1 %. Z tohoto

Více

Grain CELOŽIVOTNÍ PREVENTIVNÍ VÝŽIVA = KOMBINACE ČERSTVÉHO MASA, OVOCE A ZELENINY PRO ZLEPŠENÍ ZDRAVÍ PSA

Grain CELOŽIVOTNÍ PREVENTIVNÍ VÝŽIVA = KOMBINACE ČERSTVÉHO MASA, OVOCE A ZELENINY PRO ZLEPŠENÍ ZDRAVÍ PSA WWW.SAMSFIELD.COM SUPERPRÉMIOVÉ KRMIVO PRO PSY SUPERPRÉMIOVÉ KRMIVO PRO PSY Grain CELOŽIVOTNÍ PREVENTIVNÍ VÝŽIVA = KOMBINACE ČERSTVÉHO MASA, OVOCE A ZELENINY PRO ZLEPŠENÍ ZDRAVÍ PSA NÍZKÝ OBSAH OBILOVIN

Více

NERO. ZPOŤ SE! MÁKNI! DOBIJ SE!

NERO. ZPOŤ SE! MÁKNI! DOBIJ SE! Pot je dobrý. Pot je společníkem dříčů, pro které není první krůpěj důvodem přestat, ale důkazem, že jsme ze sebe něco vydali a blahodárným povzbuzením. Povzbuzením, jenž se stalo tělesnou rozkoší, která

Více

KONCENTROVANÝ DATLOVÝ SIRUP

KONCENTROVANÝ DATLOVÝ SIRUP KONCENTROVANÝ DATLOVÝ SIRUP TIENS KONCENTROVANÝ DATLOVÝ SIRUP Hlavní surovina Tiens Koncentrovaného datlového sirupu se připravuje z nejkvalitnějších plodů čínské datle jujuba, varieta Golden Silk. Je

Více

Colostrum ESSENS. kvalitní a čistě přírodní zdroj imunity

Colostrum ESSENS. kvalitní a čistě přírodní zdroj imunity Colostrum ESSENS kvalitní a čistě přírodní zdroj imunity Co je colostrum? Colostrum, česky mlezivo, je první mléko produkované savci několik hodin po porodu. Má jedinečné složení, které se liší od složení

Více

Principy výživy srnčí zvěře

Principy výživy srnčí zvěře Principy výživy srnčí zvěře Prof. Ing. Jiří ZELENKA, CSc., Ústav výživy zvířat a pícninářství, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně Srnec se jako každý přežvýkavec neživí přímo tím, co žere,

Více

Optimální péče od samého začátku. Důležité mikrovyživující látky pro matku a dítě

Optimální péče od samého začátku. Důležité mikrovyživující látky pro matku a dítě Optimální péče od samého začátku Důležité mikrovyživující látky pro matku a dítě Pure Encapsulations Společnost Pure Encapsulations byla založena v roce 1991 v USA. Synonymem pro produkty PURE je pojem

Více

Doplňkové minerální krmivo MKP - B/ZBCHS kat.č

Doplňkové minerální krmivo MKP - B/ZBCHS kat.č Doplňkové minerální krmivo MKP - B/ZBCHS kat.č. 1-502 Přidává se do krmných dávek skotu s vyrovnaným poměrem vápníku a fosforu. Deklarované jakostní znaky: 1-502 Vápník 6 % Fosfor 5,2 % Sodík 7,5 % Hořčík

Více

Rediar. Efektivní podpora při řešení trávicích problémů u telat FARM-O-SAN - PŘEŽVÝKAVCI

Rediar. Efektivní podpora při řešení trávicích problémů u telat FARM-O-SAN - PŘEŽVÝKAVCI Rediar Efektivní podpora při řešení trávicích problémů u telat REDIAR JE Vysoký obsah vitaminů A, D a E Obohaceno probiotiky Vysoký obsah elektrolytů a glukózy Snadná aplikace rychle a snadno rozpustný

Více

PRÉMIOVÉ KRMIVO PRO VAŠE MILÁČKY. Premium.

PRÉMIOVÉ KRMIVO PRO VAŠE MILÁČKY. Premium. PRÉMIOVÉ KRMIVO PRO VAŠE MILÁČKY www.mojecalibra.cz Calibra je řada velmi kvalitních granulovaných krmiv, jež obsahují vyvážený poměr živin, vitamínů, minerálů, stopových prvků tak, aby plně zabezpečily

Více

AMK u prasat. Pig Nutr., 20/3

AMK u prasat. Pig Nutr., 20/3 AMK u prasat. Pig Nutr., 20/3 Potřeba AMK ve výživě prasat Prasata mají obecně odlišné nároky na živiny než ostatní hospodářská zvířata, především pak na zastoupení aminokyselin. Ve výživě prasat se krmná

Více

Správna výživa méně civilizačných chorob!!!

Správna výživa méně civilizačných chorob!!! Správna výživa = méně civilizačných chorob!!! Cash flow života krávy měsíčně a nápočtem Kč/měsíc 5000 4000 3000 2000 1000 0-10000 10 20 30 40 50 60 70-2000 -3000 věk měsíce měsíšně nápočtem nápočtem 100000

Více

Hill s Nature s Best produkty pro psy

Hill s Nature s Best produkty pro psy Hill s Nature s Best produkty pro psy Doporučené produkty Pro zdravé psy: ŠTĚŇATA ( DO 1 ROKU VĚKU ) Doporučené produkty Štěňata malých a středních plemen o i do 25 kg v dospělosti Štěňata velkých a obřích

Více

S.I.N. Hellas Minerální lizy Speciální solné lizy pro koně a hospodářská zvířata ze Středomoří

S.I.N. Hellas Minerální lizy Speciální solné lizy pro koně a hospodářská zvířata ze Středomoří S.I.N. Hellas Minerální lizy Speciální solné lizy pro koně a hospodářská zvířata ze Středomoří EQUIBLOCK MINERÁLNÍ SOLNÝ LIZ PRO KONĚ S VITAMÍNY A ENZYMY Minerální doplňkové krmivo určené speciálně pro

Více

Nutriční management koně

Nutriční management koně Nutriční management koně TEST KAROLINA OLEHLOVÁ KRISTÝNA RÄDISCHOVÁ Tato prezentace byla vytvořena na základě projektu IVA 2018FVHE/2220/43 1. GIT koní je přizpůsoben na: A) jednorázový příjem velkého

Více

Antiparazitární přípravky se širokým spektrem účinnosti proti střečkovitosti, motoličnatosti i oblým červům zažívadel a plic.

Antiparazitární přípravky se širokým spektrem účinnosti proti střečkovitosti, motoličnatosti i oblým červům zažívadel a plic. BIOPHARM Antiparazitární přípravky se širokým spektrem účinnosti proti střečkovitosti, motoličnatosti i oblým červům zažívadel a plic. CERMIX CERMIX premix ad us. Vet. určený pro výrobu medikovaného krmiva

Více

Broiler Nutrition Spec CZ.qxd 25/9/07 16:00 Page 1. BROJLER Nutriční Specifikace. 308Červen Červen 2007

Broiler Nutrition Spec CZ.qxd 25/9/07 16:00 Page 1. BROJLER Nutriční Specifikace. 308Červen Červen 2007 12850 308 Broiler Nutrition Spec CZ.qxd 25/9/07 16:00 Page 1 BROJLER Nutriční Specifikace 1 Červen 2007 308Červen 2007 12850 308 Broiler Nutrition Spec CZ.qxd 25/9/07 16:00 Page 2 Úvod Nutriční specifikace

Více

Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci tělesné hmotnosti.

Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci tělesné hmotnosti. OMELETA S PŘÍCHUTÍ SLANINY v prášku Instantní směs pro přípravu omelety s příchutí slaniny. Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci

Více

Na sodík Ca vápník K draslík P fosfor

Na sodík Ca vápník K draslík P fosfor Složení potravy Bílkoviny 15% denní dávky = 1-1,5 g/24 hod. Význam - obnova a tvorba vlastních bílkovin - obranyschopnost organizmu Jsou nenahraditelné nelze je vytvořit z cukrů ani tuků. Plnohodnotné

Více

Telata SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT

Telata SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT Telata SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, velmi nás těší, že Vás zaujal Sano koncept výživy pro telata. Na následujících stránkách najdete důležité informace

Více

Krmná doporučení pro chovná prasata

Krmná doporučení pro chovná prasata Krmná doporučení pro chovná prasata Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o. 1 2 Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o. 2016 3 Krmná doporučení pro chovná prasata V tomto dokumentu přinášíme základní krmná doporučení

Více

KRMIVA AGROBS. Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz

KRMIVA AGROBS. Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz KRMIVA AGROBS Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz KŮŇ A POTRAVA Kůň je stepní zvíře Trávy a byliny s nízkým obsahem bílkovin Bohatá biodiversita Velmi dobrá kvalita bez plísní Čistá potrava díky stálému

Více

Nový směr výživy v tranzitním období

Nový směr výživy v tranzitním období Nový směr výživy v tranzitním období European origin! Milki Secura Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o. Nový směr výživy v tranzitním období Jednou z nejčastějších produkčních chorob krav v období okolo porodu

Více

Fitmin puppy kaše 3 kg. Fitmin puppy kaše 850g. KATALOG FITMIN PSI Kompletní suchá krmiva PUPPY. Hmotnost: 3,000

Fitmin puppy kaše 3 kg. Fitmin puppy kaše 850g. KATALOG FITMIN PSI Kompletní suchá krmiva PUPPY. Hmotnost: 3,000 KATALOG FITMIN PSI Kompletní suchá krmiva PUPPY Fitmin puppy kaše 3 3,000 instantní doplňkové krmivo s probiotikem a antioxidanty pro odstavovaná štěňata všech plemen ve stáří 6-8 týdnů. Bílkoviny 15 %,

Více

Já trá, slinivká br is ní, slož ení potrávy - r es ení

Já trá, slinivká br is ní, slož ení potrávy - r es ení Já trá, slinivká br is ní, slož ení potrávy - r es ení Pracovní list Olga Gardašová VY_32_INOVACE_Bi3r0105 Játra Jsou největší žlázou v lidském těle váží přibližně 1,5 kg. Tvar je trojúhelníkový, barva

Více

DOPLŇKY VÝŽIVY PRO SKOT

DOPLŇKY VÝŽIVY PRO SKOT DOPLŇKY VÝŽIVY PRO SKOT MIKROP ČEBÍN a.s. 664 23 ČEBÍN 416, Česká republika e-mail: objednavky@mikrop.cz tel.: 549 410 318 fax: 549 410 073 sekretariát fax: 549 424 312 objednávky MIKROP Slovensko s.r.o.

Více

2016 Holandsko. Provit, a.s., Evropská 423/178, Praha 6 Tel , Fax

2016 Holandsko. Provit, a.s., Evropská 423/178, Praha 6 Tel , Fax SOYCOMIL (sójoproteinový koncentrát) Provit, a.s. ADM B.V. 2016 Holandsko Provit, a.s., Evropská 423/178, 160 00 Praha 6 Tel. 224 363 311, Fax. 224 363 33 SOYCOMIL P SOYCOMIL P je universální sójoproteinový

Více

PORUCHY VÝŽIVY Složky výživy

PORUCHY VÝŽIVY Složky výživy PORUCHY VÝŽIVY Složky výživy Jaroslav Veselý Ústav patologické fyziologie LF UP Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na Lékařské

Více

Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT

Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, jsme velmi rádi, že vás zaujal Sano koncept výživy dojnic. Na následujících stránkách najdete důležité informace

Více

Význam STH a β-agonistů na růst a jatečnou hodnotu požadavky

Význam STH a β-agonistů na růst a jatečnou hodnotu požadavky Význam STH a agonistů. Pig Nutr., 21/2 Význam STH a β-agonistů na růst a jatečnou hodnotu požadavky Somatotropin Somatotropin je přírodní protein přibližně 191 aminokyselinových zbytků, které jsou syntetizovány

Více

Nyní více. selenu. z lásky ke koním

Nyní více. selenu. z lásky ke koním Nyní více selenu z lásky ke koním Standard Energys Standard (granule): Toto krmivo má vysoký podíl melasy, která slouží jako pohotový zdroj energie podporující rychlou regeneraci organismu a zchutňuje

Více

Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo.

Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo. TIENS DIGEST DOBRÉ ZINC and A ŠPATNÉ its influence BAKTERIE on V TRÁVICÍM human body SYSTÉMU Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo. Špatné bakterie podporují chorobné

Více

Významné skupiny organických sloučenin Vitamíny

Významné skupiny organických sloučenin Vitamíny Významné skupiny organických sloučenin Vitamíny Předmět Chemie Ročník a obor 1.ZA, 1.SC, 1.OS, 2.ZA Kód sady CHEM/ZA+SC+OS/02 Kód DUM CHEM/ZA+SC+OS/01+02/02/10-20 Autor Mgr. Alena Jirčáková Datum vzniku

Více

Složky potravin důležité pro výživu člověka. Jihlava 14. prosince 2017

Složky potravin důležité pro výživu člověka. Jihlava 14. prosince 2017 Složky potravin důležité pro výživu člověka Jihlava 14. prosince 2017 1 A N O T A C E Bílkovin Tuky Cukry Minerální látky Vitamíny Voda 2 Co jsou to živiny Potraviny obsahují živiny, které uspokojují potřeby

Více

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Vitamíny a minerální látky

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Vitamíny a minerální látky Název školy: Základní škola Dukelských bojovníků a mateřská škola, Dubenec Autor: Mgr. Lucie Baliharová Název: VY_32_INOVACE_20/09_Zdravý životní styl Téma: Vitamíny a minerální látky Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1355

Více

Otázka: Látková přeměna živin. Předmět: Biologie. Přidal(a): wampicek. anabolické reakce. syntezy )z jednoduššich latek vznikaji latky složitějši)

Otázka: Látková přeměna živin. Předmět: Biologie. Přidal(a): wampicek. anabolické reakce. syntezy )z jednoduššich latek vznikaji latky složitějši) Otázka: Látková přeměna živin Předmět: Biologie Přidal(a): wampicek anabolické reakce syntezy )z jednoduššich latek vznikaji latky složitějši) takto vznikaji hormony, enzymy, hemoglobin, stavebni latky

Více

Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka

Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka Témata a obsah přednášek a cvičení 1. týden Základní pojmy spojené s lidskou výživou a vlivy ovlivňující výživu člověka. Historie výživy člověka. Vysvětlení

Více

Oligobiogenní prvky bývají běžnou součástí organismů, ale v těle jich již podstatně méně (do 1%) než prvků makrobiogenních.

Oligobiogenní prvky bývají běžnou součástí organismů, ale v těle jich již podstatně méně (do 1%) než prvků makrobiogenních. 1 (3) CHEMICKÉ SLOŢENÍ ORGANISMŮ Prvky Stejné prvky a sloučeniny se opakují ve všech formách života, protože mají shodné principy stavby těla i metabolismu. Např. chemické děje při dýchání jsou stejné

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Nutné živiny Společná pro celou sadu oblast DUM č.

Více

Moderní odborníci na výživu věří, že plody jujuby jsou bohaté na vitamíny a mají vysokou nutriční a medicínskou hodnotu.

Moderní odborníci na výživu věří, že plody jujuby jsou bohaté na vitamíny a mají vysokou nutriční a medicínskou hodnotu. Datlový sirup TIENS Datlový sirup Čínští lékaři věří, že Jujuba Udržuje lidi fit Doplňuje energii Posiluje játra, slezinu a žaludek Vyživuje krev Zklidňuje nervy Moderní odborníci na výživu věří, že plody

Více

Pro nosnice výroba a prodej krmení, krmné směsi, granule, krmivo.

Pro nosnice výroba a prodej krmení, krmné směsi, granule, krmivo. Pro nosnice výroba a prodej krmení, krmné směsi, granule, krmivo. Kompletní krmná směs pro užitkové nosnice KomNosnice Pšenice, sojový extrahovaný šrot toustovaný, ječmen setý, kukuřice, uhličitan vápenatý,

Více

Hodnocení kvality prostředí pro zvěř

Hodnocení kvality prostředí pro zvěř 26. 10. 2016 Modrá Hodnocení kvality prostředí pro zvěř Ing. Zdeněk Vala, Ph.D. Ústav ochrany lesů a myslivosti strana 2 Kvalita prostředí pro zvěř vychází z posouzení celkového stavu ekosystému je dána

Více

živé organismy získávají energii ze základních živin přeměnou látek v živinách si syntetizují potřebné sloučeniny, dochází k uvolňování energie některé látky organismy nedovedou syntetizovat, proto musí

Více

Krmiva pro odchov lososa 2017

Krmiva pro odchov lososa 2017 Krmiva pro odchov lososa 2017 Potápivé krmivo Vyvinuto pro recirkulační systémy - RAS Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy Typy výživy 1. Dle energetických nároků (bazální metabolismus, typ práce, teplota okolí) 2. Dle potřeby živin (věk, zaměstnání, pohlaví) 3. Dle stravovacích zvyklostí, tradic, tělesného typu 4. Dle zdravotního

Více

Krmiva pro spárkatou zvěř katalog produktů

Krmiva pro spárkatou zvěř katalog produktů Krmiva pro spárkatou zvěř a pets katalog produktů Minerální krmiva sypká Premin SRNEC je speciálním sypkým minerálním krmivem pro srnčí zvěř, obsahujícím makroprvky vápník, fosfor, sodík, hořčík, stopové

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 19. 10.

Více

Potřeba živin pro drůbež

Potřeba živin pro drůbež Potřeba živin pro drůbež Energie Potřeba energie pro drůbež i obsah energie v krmivech se vyjadřuje v hodnotách bilančně metabolizovatelné energie opravené na dusíkovou rovnováhu (ME N ). Metabolizovatelná

Více

Tabulka č. 3: Základní složení počáteční a pokračovací kojenecké výživy (Anonym, 2004 a)

Tabulka č. 3: Základní složení počáteční a pokračovací kojenecké výživy (Anonym, 2004 a) PŘÍLOHA Tabulka č. 3: Základní složení počáteční a pokračovací kojenecké výživy (Anonym, 2004 a) POČÁTEČNÍ VÝŽIVA KRITÉRIUM MINIMUM MAXIMUM MINIMU M 1. Energie 250 kj/100 ml (60 kcal/100 ml) 295 kj/100

Více

V organismu se bílkoviny nedají nahradit žádnými jinými sloučeninami, jen jako zdroj energie je mohou nahradit sacharidy a lipidy.

V organismu se bílkoviny nedají nahradit žádnými jinými sloučeninami, jen jako zdroj energie je mohou nahradit sacharidy a lipidy. BÍLKOVINY Bílkoviny jsou biomakromolekulární látky, které se skládají z velkého počtu aminokyselinových zbytků. Vytvářejí látkový základ života všech organismů. V tkáních vyšších organismů a člověka je

Více

Úvodní strana. Osnova: Látkové a energetické složení potravy Příjem potravy Základní složky potravy Přeměna energie. Třída: 2.B

Úvodní strana. Osnova: Látkové a energetické složení potravy Příjem potravy Základní složky potravy Přeměna energie. Třída: 2.B Úvodní strana Název: Jméno a Příjmení: ZDRAVÁ VÝŽIVA Hana Pavlíková Třída: 2.B Osnova: Látkové a energetické složení potravy Příjem potravy Základní složky potravy Přeměna energie SZŠ SZŠ a VOŠ VOŠ Zdravá

Více

1996L0008 CS SMĚRNICE KOMISE 96/8/ES ze dne 26. února 1996 o potravinách pro nízkoenergetickou výživu ke snižování hmotnosti

1996L0008 CS SMĚRNICE KOMISE 96/8/ES ze dne 26. února 1996 o potravinách pro nízkoenergetickou výživu ke snižování hmotnosti 1996L0008 CS 20.06.2007 001.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B SMĚRNICE KOMISE 96/8/ES ze dne 26. února 1996 o potravinách

Více

Outshine high oil supplement granule, neobsahuje oves, dostihy a sport

Outshine high oil supplement granule, neobsahuje oves, dostihy a sport OS65 /OS20 Outshine high oil supplement granule, neobsahuje oves, dostihy a sport Použití: sport, dostihy; intenzivní zátěž; koně se svalovými problémy Vlastnosti: pomáha při vytváření svalové hmoty a

Více

Iframix s.r.o. Štěrboholská 26 102 00 Praha 10. GSM: (+420) 739 777 444 Fax: (+420) 272 706 045 E-Mail: iframix@iframix.cz

Iframix s.r.o. Štěrboholská 26 102 00 Praha 10. GSM: (+420) 739 777 444 Fax: (+420) 272 706 045 E-Mail: iframix@iframix.cz Iframix s.r.o. díky své mateřské skupině CCPA, ale i dalším partnerům, disponuje širokým portfoliem výrobků pro BIO-zemědělce, respektive pro chovatele. Poptávka po BIO produktech neustále roste a společnosti

Více

Čisté chemikálie a činidla. Všeobecné směrnice k provádění zkoušek. Čisté chemikálie a činidla. Příprava roztoků pro kolorimetrii a nefelometrii

Čisté chemikálie a činidla. Všeobecné směrnice k provádění zkoušek. Čisté chemikálie a činidla. Příprava roztoků pro kolorimetrii a nefelometrii ČESKÁ NORMA ICS 65.120 Květen 1996 Metody zkoušení krmiv - ČSN 46 7092-1 Část 1: Všeobecná ustanovení Testing method for feeding stuffs - Part 1: General regulations Méthodes des essais des fourrages -

Více

6.6 GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN UMĚLÁ SLADIDLA VLÁKNINA DEFINICE DRUHY VLÁKNINY VLASTNOSTI VLÁKNINY...

6.6 GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN UMĚLÁ SLADIDLA VLÁKNINA DEFINICE DRUHY VLÁKNINY VLASTNOSTI VLÁKNINY... Obsah ÚVOD... 14 1 VÝŽIVA ČLOVĚKA OD HISTORIE K SOUČASNOSTI... 17 1.1 HISTORIE... 17 1.2 SOUČASNOST...20 2 ZÁKLADNÍ POJMY VE VÝŽIVĚ... 22 3 CO MÁ POTRAVA PŘINÉST ČLOVĚKU... 25 4 ENERGETICKÁ (KVANTITATIVNÍ)

Více

Výkrm prasat SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASAT

Výkrm prasat SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASAT Výkrm prasat SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASAT VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, jsme velmi rádi, že vás Sano koncept výživy prasat ve výkrmu zaujal. Na následujících stránkách najdete

Více

Iframix s.r.o. díky své mateřské skupině CCPA, ale i dalším partnerům, disponuje širokým portfoliem výrobků pro BIOzemědělce,

Iframix s.r.o. díky své mateřské skupině CCPA, ale i dalším partnerům, disponuje širokým portfoliem výrobků pro BIOzemědělce, Iframix s.r.o. díky své mateřské skupině CCPA, ale i dalším partnerům, disponuje širokým portfoliem výrobků pro BIOzemědělce, respektive pro chovatele. Poptávka po BIO produktech neustále roste a společnosti

Více

PŘÍLOHA SEZNAM SCHVÁLENÝCH ZDRAVOTNÍCH TVRZENÍ

PŘÍLOHA SEZNAM SCHVÁLENÝCH ZDRAVOTNÍCH TVRZENÍ PŘÍLOHA SEZNAM SCHVÁLENÝCH ZDRAVOTNÍCH TVRZENÍ Živina, látka, potravina Aktivní uhlí Kyselina α-linolenová (ALA) Aktivní uhlí přispívá ke snižování nadměrné plynatosti po jídle ALA přispívá k udržení normální

Více

Nutriční aspekty konzumace mléčných výrobků

Nutriční aspekty konzumace mléčných výrobků Nutriční aspekty konzumace mléčných výrobků Prof. MVDr. Lenka VORLOVÁ, Ph.D. a kolektiv FVHE VFU Brno Zlín, 2012 Mléčné výrobky mají excelentní postavení mezi výrobky živočišného původu - vyšší biologická

Více

- nejdůležitější zdroj E biologická oxidace (= štěpení cukrů, mastných kyselin a aminokyselin za spotřebování kyslíku)

- nejdůležitější zdroj E biologická oxidace (= štěpení cukrů, mastných kyselin a aminokyselin za spotřebování kyslíku) / přeměna látek spočívá v těchto dějích: 1. z jednoduchých látek - látky tělu vlastní vznik stavebních součástí buněk a tkání 2. vytváření látek biologického významu hormony, enzymy, krevní barvivo. 3.

Více

SPIRULINA CO TO JE? Spirulina je modrozelená řasa.

SPIRULINA CO TO JE? Spirulina je modrozelená řasa. TIENS SPIRULINA SPIRULINA CO TO JE? Spirulina je modrozelená řasa. Na. Zemi se poprvé objevila přibližně před 3,5 miliardami let a je to jedna z nejstarších forem života na této planetě. Přirozeně se vyskytuje

Více

STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO

STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO Václav Kudrna VÚŽV Uhříněves, v.v.i. 2012 1 Otelení -> nízký příjem sušiny (energie) -> NEB Vypočítaná energetická bilance pro krávy v laktaci

Více

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat ( )

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat ( ) Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat (21. 11. 2018) Tento materiál je informativního charakteru a přináší základní shrnutí informací o používání ustanovení týkající

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 230/8 CS 25.8.2016 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2016/1413 ze dne 24. srpna 2016, kterým se mění nařízení (EU) č. 432/2012, kterým se zřizuje seznam schválených zdravotních tvrzení při označování potravin jiných

Více

Vážení reprezentanti, dovolte, abychom Vám představili nové produkty uvedené na BUSINESS DAY 10. 12. 2013

Vážení reprezentanti, dovolte, abychom Vám představili nové produkty uvedené na BUSINESS DAY 10. 12. 2013 Vážení reprezentanti, dovolte, abychom Vám představili nové produkty uvedené na BUSINESS DAY 10. 12. 2013 AMINO 1000 STAR pro podporu kostí, chrupavek a cév 525 Kč imunita vitalita tvorba kolagenu nervová

Více

Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny

Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Dělení aminokyselin Z hlediska obsahu v živé hmotě Z hlediska významu ve výživě Z chemického hlediska Z hlediska rozpustnosti Dělení aminokyselin Z hlediska obsahu v

Více

Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1.2.3. Téma: Chov Zvířat. Vypracoval: Bc. Ivana Kadeřábková. Materiál: VY32_INOVACE_260 Datum: 5.4.

Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1.2.3. Téma: Chov Zvířat. Vypracoval: Bc. Ivana Kadeřábková. Materiál: VY32_INOVACE_260 Datum: 5.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 41-51-H/01 Zemědělec farmář Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1.2.3. Téma: Chov

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Nauka o výživě Společná pro celou sadu oblast DUM č.

Více

MLÉKO A MLEZIVO HLAVNÍ ROZDÍLY A NUTRIČNÍ VÝZNAM MLÉKA VE VÝŽIVĚ MVDr. Vladimír Kopřiva, Ph.D. DOPLŇKOVÝ STUDIJNÍ MATERIÁL KÓD AKTIVITY 2110/4-4up

MLÉKO A MLEZIVO HLAVNÍ ROZDÍLY A NUTRIČNÍ VÝZNAM MLÉKA VE VÝŽIVĚ MVDr. Vladimír Kopřiva, Ph.D. DOPLŇKOVÝ STUDIJNÍ MATERIÁL KÓD AKTIVITY 2110/4-4up MLÉKO A MLEZIVO HLAVNÍ ROZDÍLY A NUTRIČNÍ VÝZNAM MLÉKA VE VÝŽIVĚ MVDr. Vladimír Kopřiva, Ph.D. DOPLŇKOVÝ STUDIJNÍ MATERIÁL KÓD AKTIVITY 2110/4-4up Základními složkami mléka jsou voda, bílkoviny, tuky,

Více

9.3 ODCHOV JALOVIC. březost po 1. inseminaci = % zmetání méně jak 3 % stavu. věk při prvním otelení měsíců

9.3 ODCHOV JALOVIC. březost po 1. inseminaci = % zmetání méně jak 3 % stavu. věk při prvním otelení měsíců 9.3 ODCHOV JALOVIC - od půl roku stáří (150kg ž.h.) do prvního otelení (500kg ž.h.) Cíl: zajistit dobrý zdravotní stav optimální růst a vývin včas zapustit požadovaná hmotnost+věk při telení reprodukční

Více

Důsledky tepelného stresu

Důsledky tepelného stresu Důsledky tepelného stresu Zvýšení rizika bachorové acidózy Zrychlené dýchání Snížené přežvykování Snížený příjem sušiny Celková ekonomická ztráta až 10 000 Kč Pokles mléčné produkce Zhoršená funkce bachoru

Více

KRMIVA PRO KOI KAPRY CLAY. Prebiotické a probiotické krmivo. Plovoucí krmivo. Zvýrazňuje barevnost ryb. Obsahuje ACTIGEN. Vysoce atraktivní krmivo

KRMIVA PRO KOI KAPRY CLAY. Prebiotické a probiotické krmivo. Plovoucí krmivo. Zvýrazňuje barevnost ryb. Obsahuje ACTIGEN. Vysoce atraktivní krmivo 2019 KRMIVA PRO KOI KAPRY Plovoucí krmivo Prebiotické a probiotické krmivo Obsahuje ACTIGEN Zvýrazňuje barevnost ryb Obsahuje Monmorillonit Vysoce atraktivní krmivo Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Nauka o výživě Společná pro celou sadu oblast DUM č.

Více

Biochemie, Makroživiny. Chemie, 1.KŠPA

Biochemie, Makroživiny. Chemie, 1.KŠPA Biochemie, Makroživiny Chemie, 1.KŠPA Biochemie Obor zabývající se procesy uvnitř organismů a procesy související s organismy O co se biochemici snaží Pochopit, jak funguje život Pochopit, jak fungují

Více

TAČR GAMA VÚŽV, v.v.i

TAČR GAMA VÚŽV, v.v.i TAČR GAMA VÚŽV, v.v.i Projekt TG01010082 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ZA DÍLČÍ PROJEKT TGP007/220300 Inovované krmné receptury a technika krmení pro faremní chov brojlerových králíků Doba řešení 1.10. 2015 30.9. 2017

Více

KRMIVA AGROBS. Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz

KRMIVA AGROBS. Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz KRMIVA AGROBS Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz KŮŇ A POTRAVA Kůň je stepní zvíře Trávy a byliny s nízkým obsahem bílkovin Bohatá biodiversita Velmi dobrá kvalita bez plísní Čistá potrava díky stálému

Více

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Tento produkt byl vyvinut ve spolupráci Mudr. Davida Freje, Ing. Ivety Jecmik Skuherské a odborníků z Japonska. Funkční a dobře vstřebatelná kombinace

Více

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty.

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. o značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. Podobné složení živých organismů Rostlina má celkově více cukrů Mezidruhové rozdíly u rostlin Živočichové

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Číslo materiálu 19. Bc. Lenka Radová. Vytvořeno dne

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Číslo materiálu 19. Bc. Lenka Radová. Vytvořeno dne Název školy Název projektu Číslo projektu Číslo šablony Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0977 VY_32_inovace_ZZV19 Číslo materiálu 19

Více

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne:

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne: ; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03 Název materiálu: Vitamíny. Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Vitamíny. Očekávaný

Více

Přehled vybrané problematiky pro pekárny a cukrárny 5/22/2017 1

Přehled vybrané problematiky pro pekárny a cukrárny 5/22/2017 1 Přehled vybrané problematiky pro pekárny a cukrárny Praha, 1. června 2017 Mr. Markéta Chýlková 5/22/2017 1 K některých vybraným problémům 2 Otázky a odpovědi 4. aktualizované vydání Stanoviska SZPI nová

Více

1. přednáška. Téma přednášky:

1. přednáška. Téma přednášky: 1. přednáška Téma přednášky: 1. Úvod a význam výživy a krmení hospodářských zvířat 2. Základní pojmy ve výživě zvířat 3. Skladba rostlinného a živočišného organismu 4. Charakteristika a význam energie

Více

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat Tento materiál je informativního charakteru a přináší základní shrnutí informací o používání ustanovení týkající se uvádění tabulky

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o složení potravy. Materiál je plně funkční pouze s použitím

Více

První multivitamín z čistých, bio-aktivních substancí

První multivitamín z čistých, bio-aktivních substancí První multivitamín z čistých, bio-aktivních substancí All-in-one Pure 365 doplněk stravy * Složení přípravku na straně 9 brožury. Pure Encapsulations Společnost Pure Encapsulations byla založena v roce

Více

ALLKRAFT Naturprodukte ZA STUDENA LISOVANÝ LNĚNÝ OLEJ A POKRUTINY V KVALITĚ POTRAVINY

ALLKRAFT Naturprodukte ZA STUDENA LISOVANÝ LNĚNÝ OLEJ A POKRUTINY V KVALITĚ POTRAVINY ZA STUDENA LISOVANÝ LNĚNÝ OLEJ A POKRUTINY V KVALITĚ POTRAVINY Vlastní výroba a ruční stáčení Lisování za studena při teplotě max. 40 C 100% pro potravinářský průmysl Žádné geneticky modifikované suroviny

Více

EUNIKÉ SILVER Doplněk stravy 60 tobolek High duality, účinnost zvýšena mikronizací

EUNIKÉ SILVER Doplněk stravy 60 tobolek High duality, účinnost zvýšena mikronizací EUNIKÉ SILVER Výrobek EUNIKÉ SILVER je kombinací mikronizované sladkovodní řasy česká chlorela SP (Chlorella sp.) a extraktu léčivé rostliny šišáku bajkalského (Scutellaria baicalensis). Obě složky jsou

Více