Čím se liší MS OFFICE 2007 od předchozí verze

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Čím se liší MS OFFICE 2007 od předchozí verze"

Transkript

1 Čím se liší MS OFFICE 2007 od předchozí verze Kancelářský balík aplikací MS Office prošel do současné doby již poměrně dlouhým a rozsáhlým vývojem. Nejnovější verze MS Office 2007 se od verze předchozí (2003) dosti podstatně liší. V tomto článku vás seznámíme s těmi nejpodstatnějšími rozdíly mezi oběma verzemi, zejména: s novým uživatelským prostředím Office Fluent s novými typy souborů vycházejícími z XML Článek se soustřeďuje na popis nejčastěji používané aplikace MS Word, totéž platí však i pro další běžné aplikace z balíku MS Office 2007 (MS Excel, MS PowerPoint a MS Access) a v určité míře i na MS Outlook Základní ovládací prvky nové verze MS Office Nová verze MS Office 2007 se od předchozí verze 2003 podstatně liší, pokud jde o uživatelské rozhraní (nové uživatelské rozhraní se nazývá Office Fluent). Ovládací prvky jednotlivých aplikací jsou po formální stránce shodné (liší se samozřejmě, co se týče obsahu), popíšeme je proto na příkladu nejpoužívanější aplikace MS Word Po spuštění aplikace MS Word 2007 (a podobně je tomu u jiných aplikací z balíku MS Office 2007) uvidíte takovéto okno: Tlačítko Office Pás karet Panel Rychlý přístup Hlavní změnou, které si okamžitě jistě povšimnete, je to, že zde chybí základní ovládací prvek, na který jste byli zvyklí z předchozích verzí nebo z jiných aplikací, totiž řádek nabídek (základní menu). 1 Namísto toho zde naleznete tyto tři základní ovládací prvky: tlačítko Office panel Rychlý přístup pás karet Pokud najedete myší na některý aktivní ovládací prvek, objeví se u něho rychlá bublinová nápověda např. u tlačítka Office to vypadá takto: 1 Pokud jste ale na menu zvyklí natolik, že se bez nich neobejdete, je možno stáhnout doplňkovou aplikaci Classic Menu for Office 2007 z webu čímž se vám do pásu karet doplní záložka Menu a po jejím rozbalení zde máte přístup ke klasickým nabídkám (pochopitelně upraveným pro verzi 2007), a to dokonce v češtině.

2 Tlačítko Office Stisknutím tlačítka Office získáte přístup k nejdůležitějším příkazům pro práci se soubory 2 : otevření nového souboru otevření souboru uloženého na disku uložení souboru tisk souboru a další. Zároveň zde máte možnost rychlého načtení posledních (až 17) zpracovávaných dokumentů. 2 V zásadě jsou zde příkazy, které jste ve starších verzích nalezli v menu Soubor

3 Panel Rychlý přístup Napravo od tlačítka Office na úrovni titulkového pruhu naleznete panel Rychlý přístup, který obsahuje nejčastěji používané příkazy (např. Tisk, Otevřít, Uložit, Zpět). Na levé straně tohoto panelu naleznete malé tlačítko se šipkou, kterým se rozvine menu pro úpravu tohoto panelu. Můžete si do něj přidat další tlačítka (buďto z nabízeného seznamu nebo volbou Další příkazy) nebo si můžete nastavit jeho zobrazení pod pásem karet viz obr. 5. Panel Rychlý přístup Pás karet ( Ribbon ) Zcela novým ovládacím prvkem v nových Office 2007 je tzv. pás karet (občas se setkáte i s původním anglickým označením Ribbon, což v doslovném překladu znamená stužka nebo páska). Místní nabídka Karty v sobě shrnují dřívější panely nástrojů a menu příkazy jsou uspořádány do skupin podle funkce 3. Pás karet můžete minimalizovat kombinací kláves CTRL+F1 nebo pomocí místní nabídky (zobrazí se po kliknutí pravým tlačítkem nad pásem karet). Pro rychlou minimalizaci pásu karet lze také použít dvojí kliknutí na záložku aktivní karty. Jednotlivé skupiny příkazů jsou zobrazeny v plné šíři pouze při maximalizovaném oknu (a rozlišení 1024x768). Je-li okno menší, jsou některé sekce okna staženy do jediného tlačítka viz obr. 7 (skupina příkazů Styly a Úpravy) porovnej s obr. 6. Skrytá tlačítka se zobrazí až po kliknutí na tlačítko příslušné skupiny: 3 Konkrétní rozložení příkazů na jednotlivých kartách zde nebudeme probírat, protože jsou pochopitelně různá u jednotlivých aplikací.

4 Jednotlivé příkazy z pásu karet můžete aktivovat myší kliknutím na příslušné tlačítko nebo pomocí klávesnice pokud stisknete klávesu ALT, zobrazí se vám u každého příkazu písmeno (někdy i 2 písmena), kterým můžete daný příkaz nebo celou kartu aktivovat z klávesnice. Další ovládací prvky Pás Kontextové nástroje Kromě pásu karet, který je k dispozici stále, se na tomto pásu nabízejí ještě tzv. kontextové nástroje pokud je v dokumentu označen nějaký vložený objekt (např. obrázek, tabulka, textové pole apod.). Na následujícím obrázku vidíte např. kontextové nástroje pro úpravu obrázku: Dialogová okna Známým ovládacím prvkem aplikací pod MS Windows jsou dialogová okna. Tyto ovládací prvky jsou k dispozici i v MS Office 2007 můžete je otevřít několika způsoby, např.: kliknutím na malou šipku (tzv. spouštěče dialogů) v pravém dolním rohu určité skupiny příkazů na kartě 4 4 Tyto šipky nejsou k dispozici u všech karet a v některých případech vedou k otevření podokna úloh viz dále.

5 pomocí místní nabídky (kliknutím pravým tlačítkem nad některým ovládacím prvkem nebo nad některým prvkem v dokumentovém okně) každý příkaz v místní nabídce, za nímž najdeme 3 tečky, vede k zobrazení dialogového okna 5 : Přímý příkaz Nepřímý příkaz pomocí nepřímého příkazu (opět jej poznáme podle tří teček za jeho názvem) skrytého pod některým z tlačítek na pásu karet viz obr. 13 (příkaz pro vložení pole): Nepřímý příkaz Vzhled a způsob práce v dialogových oknech zůstaly i v nové verzi MS Office 2007 stejné jako ve verzi předcházející. Místní nabídky a plovoucí panely nástrojů Ve starších verzích MS Office jste jistě byli zvyklí pracovat s místními (kontextovými) nabídkami, které se aktivují kliknutím pravým tlačítkem myši nad určitým objektem a příkazy v zobrazené kontextové nabídce se pak k tomuto objektu vztahují (najdete zde nejčastěji používané příkazy pro práci s daným objektem, např. označeným textem, obrázkem, tabulkou apod.). Tento nástroj zůstal k dispozici i ve verzi MS Office 2007, navíc se zde však ještě setkáme s tzv. plovoucími panely nástrojů s tlačítky pro rychlou práci s vybraným 5 Pro tyto příkazy se používá někdy termín nepřímý příkaz na rozdíl od přímého příkazu, který se provede přímo, aniž by se zobrazilo dialogové okno.

6 objektem. Plovoucí panely se někdy zobrazují spolu s místní nabídkou po kliknutí pravým tlačítkem myši viz obr. 15. Poloprůhledný plovoucí panel nástrojů se objeví rovněž po označení textu viz obr Plovoucí panel nástrojů Místní nabídka Plovoucí panel nástrojů Podokna úloh S tímto nástrojem, který byl rovněž poměrně častou součástí jednotlivých aplikací předchozích verzí MS Office 2002 a 2003, se setkáme i ve verzi Při aktivaci některého nepřímého příkazu nebo kliknutí na některou šipku spouštěče dialogu se místo očekávaného dialogového okna otevře podokno úloh např. při aktivaci nástroje Hromadná korespondence ve Wordu viz obr Zobrazování těchto plovoucích panelů nástrojů lze nastavit v dialogu Možnosti aplikace Word v části Oblíbené.

7 Nepřímý příkaz vedoucí k aktivaci podokna úloh Podokno úloh Galerie Galerie umožňují při volbě určitého nastavení (např. automatického formátování tabulky viz obr. 18) vybírat přímo z náhledů jednotlivých variant. Živý náhled Tato zcela nová funkce ve verzi Office 2007 ukazuje náhled příslušné volby (např. z výše popsané galerie nebo z pásu karet, dialogového okna apod.) přímo v dokumentu. Pokud např. označíte část textu v dokumentu a najedete na kartu Domů, skupinu Písmo a zvolíte určitou velikost písma, typ písma, barvu nebo v galerii stylů zvolíte určitý předdefinovaný styl, objeví se nové formátování přímo v dokumentu (označený text se změní podle vaší volby). Volbu pak natrvalo přijmete kliknutím na ni, event. tlačítkem OK v dialogovém okně. Pokud volbu nepotvrdíte, nic se nestane, můžete zkusit jinou variantu nebo najet kurzorem myši zpátky do okna dokumentu a nic se nezmění. Nápověda Chcete-li rychle najít řešení nějakého problému v některé aplikaci a nechcete listovat objemnými knihami? Zkuste nápovědu. Nápověda se v aplikacích MS Office 2007 zobrazuje v samostatném okně po kliknutí na tlačítko s otazníkem na pravé straně pásu karet nebo po zmáčknutí klávesy F1 Nápověda funguje jak online ve spojení se serverem Office Online, tak offline pouze s využitím souborů nápovědy uložených na vašem počítači. Režim nápovědy je volen automaticky podle toho, zda je či není váš

8 počítač připojen k internetu. Ruční přepnutí lze provést pomocí menu, které se objeví po kliknutí na informační okénko na spodním okraji okna nápovědy. Tlačítko nápovědy Plovoucí okno nápovědy Přepínání online/offline S oknem nápovědy se pracuje obdobně jako ve webovém prohlížeči, nápovědy můžete využívat četné hypertextové odkazy, fulltextové vyhledávání apod. Další informace k práci s aplikacemi MS Office (návody, školení, diskusní fóra apod.) lze získat také na této webové adrese: Zajímavou možností, ke které se lze doklikat buď z výše uvedeného webu nebo z okna nápovědy, je flashová 7 aplikace, která umožňuje vyhledat většinu příkazů z verze jednotlivých aplikací Office 2003 v nové verzi 2007 viz obr. 20 (funguje zatím pro aplikace Word, Excel a PowerPoint). 7 Aby vám tato aplikace ve vašem webovém prohlížeči fungovala, musíte mít nainstalován doplněk Flash Player.

9 Obecné nastavení aplikace Možnosti práce s určitou aplikací MS Office můžete ovlivnit nastavením obecných možností dané aplikace např. zobrazení určitých prvků, funkci kontroly pravopisu, automatické ukládání atp. Tato nastavení lze provést v dialogovém okně Možnosti aplikace, které se zobrazí kliknutím na příslušné tlačítko, přístupné z nabídky tlačítka MS Office viz obr. 21. a 22. Konkrétní nastavení jednotlivých voleb je samozřejmě závislé na typu aplikace. Tlačítko Možnosti aplikace Nastavení zobrazení Ve všech základních aplikacích MS Office 2007 můžete nastavit zobrazení dokumentu, spreadsheetu, prezentace apod. Můžete k tomu využít malé přepínače, které naleznete na pravé straně stavového řádku na obr. 23. je příklad pro aplikaci MS Word 2007, podobné přepínače, i když s některými jinými volbami, naleznete i v jiných aplikacích MS Office Jednotlivé režimy zobrazení můžete nastavovat pomocí přepínacích tlačítek (např. režim rozložení při tisku, režim čtení na celé obrazovce, režim osnovy aj.), pomocí táhla s uvedenými procenty můžete zvětšovat/zmenšovat zobrazení uvnitř aplikačního okna. Pokročilejší možnosti nastavení zobrazení umožňuje karta Zobrazení, kterou naleznete rovněž ve všech aplikacích na obr. 24 je příklad této karty pro MS Word.

10 Základní příkazy pro práci se soubory Základní příkazy ve všech aplikacích MS Office 2007 naleznete na stejném místě, a to pod tlačítkem Office: Tlačítko Office Zde naleznete příkazy pro otevření a zavření souboru, uložení souboru, tisku a další. Zároveň se vám zde nabízí seznam několika naposledy zpracovávaných souborů v příslušné aplikaci. Protože účelem těchto skript nemá být popis základních funkcí jednotlivých aplikací, budu se věnovat pouze dvěma příkazům a to příkazu Uložit jako a Tisk. Uložení souboru Běžné uložení souboru provedete kliknutím na tlačítko Uložit buďto na panelu Office nebo na panelu Rychlý přístup. V některých případech však potřebujete zpracovávaný soubor uložit v jiném formátu než je běžný formát Soubory uložené běžným způsobem v aplikacích MS Office 2007 nejsou kompatibilní se staršími verzemi MS Office, proto např. pokud chcete umožnit uživatelům s dřívější verzí MS Office (2003, 2002 ), aby mohli tyto soubory otevřít, musíte je uložit v jiném než běžném formátu. Toho můžete docílit pomocí příkazu Uložit jako viz obr MS Office 2007 používá jiné přípony souborů než jste byli zvyklí u starších verzí, např. *.docx jsou soubory zpracovávané ve Wordu 2007, *.xlsx soubory zpracovávané v Excelu 2007 apod.

11 Tisk souboru Příkazy pro tisk souboru naleznete rovněž v nabídce pod tlačítkem MS Office (viz obr. 27) Tisk před spuštěním tisku se spustí dialogové okno, umožňující nastavit parametry tisku, zvolit tiskárnu aj. viz obr. 28 Rychlý tisk vytiskne aktuální soubor na výchozí tiskárně (aniž se zobrazí dialogové okno pro nastavení tisku) téhož lze docílit kliknutím na tlačítko Rychlý tisk na panelu Rychlý přístup viz obr. 27 Náhled umožní zobrazit jednu nebo více tiskových stránek, tak jak při daném nastavení vylezou z tiskárny viz obr. 29. V zobrazení náhledu lze nastavit např. orientaci tisku, okraje stránky a další parametry vzhledu stránky, nebo se dostat do dialogového okna pro nastavení tisku. Tlačítko Rychlý tisk

12 Nový formát souborů v MS Office 2007 Nový formát souborů v aplikaci MS Word 2007 Nový formát souborů aplikace Word je založen na nových formátech Office Open XML (XML je zkratka pro Extensible Markup Language). Nemusíte rozumět jazyku XML; vše probíhá na pozadí. Stačí, když si zapamatujete, že nový formát založený na jazyce XML: Pomáhá lépe zabezpečit dokumenty oddělením souborů obsahujících skripty nebo makra, umožňuje snáze identifikovat a blokovat nežádoucí kódy a makra. Pomáhá zmenšit velikost souborů dokumentů. Pomáhá, aby byly dokumenty méně náchylné k poškození. Přípona souboru DOCX DOTX DOCM K čemu slouží Standardní dokument aplikace Word bez maker nebo kódu Šablona aplikace Word bez maker nebo kódu Dokument aplikace Word, který může obsahovat makra nebo kód

13 DOTM Šablona aplikace Word, která může obsahovat makra nebo kód Spolupráce s uživateli, kteří nemají aplikaci MS Word 2007 V aplikaci Word 2007 můžete otevírat soubory vytvořené v dřívějších verzích, a to od aplikace Word 95 až po Word Při ukládání souboru, který byl původně vytvořen v předchozí verzi, se v dialogovém okně Uložit jako automaticky nastaví formát předchozí verze (DOC). Pokud soubor uložíte jako dřívější verzi a některé funkce verze 2007 nejsou s touto verzí kompatibilní, nástroj Kontrola kompatibility vás na tuto skutečnost upozorní a případné nové funkce nebudou fungovat. Při otevření souboru aplikace Word vytvořeného v předchozí verzi nebo uložení souboru vytvořeného ve verzi 2007 jako předchozí verze se automaticky spustí režim kompatibility. Nástroj Kontrola kompatibility se spustí automaticky. Můžete jej také spustit ručně v případě, že chcete zjistit, zda budou některé funkce v dokumentu nekompatibilní s předchozí verzí. Klepněte na tlačítko Microsoft Office, přejděte na položku Dokončit a pak klepněte na příkaz Spustit kontrolu kompatibility. Nový formát souborů v aplikaci MS Excel 2007 V aplikaci Excel 2007 můžete otevírat soubory vytvořené v dřívějších verzích, a to od aplikace Excel 95 až po Excel Co když jste však první v kanceláři, kdo má aplikaci Excel 2007? Co když musíte sdílet soubory s odděleními, která aplikaci Excel 2007 dosud nemají? I tak můžete všichni navzájem sdílet sešity, a to pomocí následujícího postupu: Staré soubory zůstanou starými, dokud se nerozhodnete to změnit: Pokud otevřete soubor vytvořený v dřívější verzi, pak při uložení tohoto souboru a při práci s ním bude automatické nastavení v dialogovém okně Uložit jako takové, že soubor bude uložen ve formátu původní verze. Jestliže byl soubor vytvořen v aplikaci Excel 2003, uloží jej aplikace Excel 2007 ve formátu 2003, pokud toto nastavení nezměníte. Novější funkce vás budou varovat, pokud soubor uložíte jako starší: Pokud soubor uložíte ve formátu předchozí verze, pak vás nástroj Kontrola kompatibility upozorní v případě, že některá z funkcí aplikace 2007 není kompatibilní s dřívější verzí. Pokud například použijete barvu v záhlaví v aplikaci Excel 2007 a soubor uložíte ve formátu Excel , nástroj Kontrola kompatibility vám oznámí, že dřívější verze aplikace Excel nenabízí barvy pro záhlaví a zápatí a že se záhlaví bude zobrazovat jako prostý text. Důležité: Pokud nová funkce nebude při uložení souboru ve formátu starší verze a jeho následném otevření v aplikaci Excel 2007 znovu k dispozici, zobrazí nástroj Kontrola kompatibility upozornění. Máte možnost nejprve vytvořit kopii novějšího souboru v novějším formátu: Kopii sešitu ve formátu 2007 si můžete ponechat. Stačí použít funkci Uložit jako a vybrat možnost Sešit aplikace Excel (*.xlsx). Tato kopie souboru bude obsahovat všechny funkce aplikace Excel Sdílení dokumentů mezi jednotlivými verzemi pomocí převaděče: Pokud vytvoříte soubor ve formátu 2007 a uložíte jej ve formátu 2007, mohou vaši kolegové pracující s verzemi 2000 až 2003 aplikace Excel (s nejnovějšími opravami a aktualizacemi Service Pack) pracovat se soubory ve formátu Pokud klepnou na dokument, budou dotázáni, zda chtějí stáhnout převaděč, s jehož pomocí mohou dokument otevřít.

14 Typy souborů V aplikaci Excel 2007 lze vybírat z mnoha typů souborů. Klepnutím na toto tlačítko otevřete nabídku Soubor, klepněte na tlačítko Uložit jako a vyberte položku v poli Typ souboru. K dispozici jsou například následující typy souborů viz tabulka Přípona Typ souboru K čemu slouží souboru XLSX Sešit aplikace Excel Tento typ vyberte, pokud soubor neobsahuje makra ani kód jazyka Microsoft Visual Basic for Applications (VBA). Pokusíte-li se uložit sešit jako sešit aplikace Excel a v souboru existují příkazy maker nebo projekty VBA, aplikace Excel 2007 zobrazí upozornění, že makro nebo kód VBA budou ze souboru odstraněny. XLSM Sešit aplikace Excel s podporou maker Sešit uložte jako tento typ souboru v případě, že obsahuje makra nebo kód VBA. Pokud se pokusíte uložit soubor s makry nebo kódem VBA jako typ souboru Sešit aplikace Excel, zobrazí se upozornění, že tato volba není vhodná. XLTX Šablona aplikace Excel Sešit uložte jako tento typ souboru v případě, že potřebujete šablonu. XLTM Šablona aplikace Excel s podporou maker Sešit uložte jako tento typ souboru v případě, že potřebujete šablonu a sešit obsahuje makra nebo kód VBA XLSB Binární sešit aplikace Excel Sešit uložte jako tento typ souboru v případě, že máte obzvlášť velký sešit. Tento typ souboru se otevře rychleji než v případě použití formátu Sešit aplikace Excel. U tohoto typu souboru máte k dispozici nové funkce aplikace Excel, ne však jazyk XML

ČÍM SE LIŠÍ MS OFFICE 2007 OD PŘEDCHOZÍ VERZE SEZNAM OBRÁZKŮ OBSAH CITOVANÁ LITERATURA SEZNAM TABULEK. Základní ovládací prvky nové verze MS Office

ČÍM SE LIŠÍ MS OFFICE 2007 OD PŘEDCHOZÍ VERZE SEZNAM OBRÁZKŮ OBSAH CITOVANÁ LITERATURA SEZNAM TABULEK. Základní ovládací prvky nové verze MS Office Základní ovládací prvky nové verze MS Office ČÍM SE LIŠÍ MS OFFICE 2007 OD PŘEDCHOZÍ VERZE Kancelářský balík aplikací MS Office prošel do současné doby již poměrně dlouhým a rozsáhlým vývojem. Nejnovější

Více

Uživatelské prostředí MS Office 2007

Uživatelské prostředí MS Office 2007 Uživatelské prostředí MS Office 2007 Obsah kapitoly Poznámka Studijní cíle Doba potřebná ke studiu Pojmy k zapamatování Úvod V této kapitole se naučíte pracovat s novým uživatelským prostředím MS Office

Více

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu. Úvodní příručka Microsoft Word 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Příkazy tady umístěné

Více

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Inovace a modernizace studijních oborů FSpS Vránová Hana 11.7.2012 OBSAH Srovnání pracovního prostředí Word 2003 a

Více

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Aplikaci Access spustíte tak, že vyhledáte její ikonu v nabídce "Start" a klepnete na ní. Najdete ho v Sekci Všechny programy/mircosoft Office. Po výběru

Více

z aplikace Access 2003

z aplikace Access 2003 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Access 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Access 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o klíčových

Více

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Outlook 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Outlook 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

Prozkoumání příkazů na pásu karet Každá karta na pásu karet obsahuje skupiny a každá skupina obsahuje sadu souvisejících příkazů.

Prozkoumání příkazů na pásu karet Každá karta na pásu karet obsahuje skupiny a každá skupina obsahuje sadu souvisejících příkazů. Úvodní příručka Microsoft Excel 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Přidání příkazů na panel nástrojů Rychlý přístup

Více

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker.

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. TÉMA: Vytváření a úprava maker Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. Zadání: Otevřete databázi Makra.accdb. 1. Vytvořte makro Objednávky,

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Migrace na aplikaci PowerPoint 2010

Migrace na aplikaci PowerPoint 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft PowerPoint 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace PowerPoint 2003. Proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. v následujícím

Více

Úvodní příručka. Získání nápovědy Kliknutím na otazník přejděte na obsah nápovědy.

Úvodní příručka. Získání nápovědy Kliknutím na otazník přejděte na obsah nápovědy. Úvodní příručka Microsoft Access 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Změna velikosti obrazovky nebo zavření databáze

Více

Používání u a Internetu

Používání  u a Internetu Používání e-mailu a Internetu Je pro vás systém Windows 7 nový? I když má tento systém mnoho společného s verzí systému Windows, kterou jste používali dříve, můžete potřebovat pomoc, než se v něm zorientujete.

Více

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu MS Word verze 2013 Přehled programů pro úpravu textu Pro úpravu textu slouží textový editor Jednoduché (zdarma, součást operačního systému MS Windows): Poznámkový blok, WordPad Komplexní: MS Word, Writer

Více

Archiv elektronických dokumentů Zela

Archiv elektronických dokumentů Zela Archiv elektronických dokumentů Zela Instalace po rozbalení servisního balíčku 38 se automaticky spustí instalační program, který nainstaluje potřebné moduly pro provoz archivu dokumentů. Tyto moduly je

Více

Úvodní příručka. Podívejte se na další možnosti Kliknutím na tuto šipku se zobrazí další možnosti v dialogovém okně.

Úvodní příručka. Podívejte se na další možnosti Kliknutím na tuto šipku se zobrazí další možnosti v dialogovém okně. Úvodní příručka Microsoft PowerPoint 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Vyhledání potřebných funkcí Kliknutím na libovolnou

Více

Práce se šablonami v MS Word 2007. MS Word 2007

Práce se šablonami v MS Word 2007. MS Word 2007 MS Word 2007 PRÁCE SE ŠABLONAMI 1 CO JE TO ŠABLONA DOKUMENTU? Šablona je samostatný soubor, který se přiřazuje k dokumentu Do šablony se ukládají prvky společné několika dokumentům: Definice stylů Velikost

Více

MS Word 2007 Šablony programu MS Word

MS Word 2007 Šablony programu MS Word MS Word 2007 Šablony programu MS Word Obsah kapitoly V této kapitole se seznámíme s: Možností využití šablon při vytváření nových dokumentů Vytvářením vlastních šablon Studijní cíle Po absolvování této

Více

2.3.3 PRÁCE S JEDNÍM A VÍCE DOKUMENTY

2.3.3 PRÁCE S JEDNÍM A VÍCE DOKUMENTY MS OFFICE V PŘÍKLADECH část 2, díl 3, kap. 3, str. 1 Všechny příklady v této kapitole jsou k dispozici na CD CD 2.3.3 PRÁCE S JEDNÍM A VÍCE DOKUMENTY Vytvoření nového dokumentu Nový dokument můžete vytvořit

Více

Microsoft Word 2010 prostředí MS Wordu, práce se souborem

Microsoft Word 2010 prostředí MS Wordu, práce se souborem Pracovní list č. 1 Microsoft Word 2010 prostředí MS Wordu, práce se souborem Struktura a ovládání programu 1. Titulkový pruh název dokumentu a název spuštěného programu (Microsoft Word) Obrázek 1 Horní

Více

Word Lekce III. a IV.

Word Lekce III. a IV. Word 2007 Lekce III. a IV. Záložní kopie Povolení a nastavení automatického obnovení a automatického uložení může být žádoucí ve chvíli, kdy aplikace Word nahlásí neočekávanou chybu, kolizi aplikace a

Více

(IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/

(IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/ Word 2010 Kurz 6 1. Propojování dokumentů MS Office 1 2. Vodoznak 3 3. Hypertextový odkaz 4 4. Osnova 5 5. Hlavní a vnořené dokumenty 7 Propojování dokumentů MS Office Program Word umožňuje kromě vložení

Více

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Doporučené změny z výchozího nastavení pro pohodln ější práci s odečítači a digitálními lupami (kombinováno s informacemi

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 MS Excel 2002 Grada - po spuštění je třeba kliknout do středu obrazovky - v dalším dialogovém okně (Přihlášení) vybrat uživatele, zřídit Nového uživatele nebo zvolit variantu Bez přihlášení (pro anonymní

Více

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce.

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 2. lekce Čtení dokumentů 1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 3. Přecházení mezi stránkami v dokumentu:

Více

3 Makra Příklad 4 Access Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker.

3 Makra Příklad 4 Access Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. TÉMA: Vytváření a úprava maker Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. Zadání: Otevřete databázi Makra.accdb. 1. Vytvořte makro Objednávky,

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC Modul FADN BASIC je určen pro odbornou zemědělskou veřejnost bez větších zkušeností s internetovými aplikacemi a bez hlubších

Více

2017 CARAT "New design"

2017 CARAT New design 2017 CARAT "New design" Stručný průvodce verzí CARAT New Design Tato příručka poskytuje informace o základech programu CARAT New Design. Další podrobné informace jsou k dispozici na úvodní stránce online

Více

PowerPoint 2010. Kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221

PowerPoint 2010. Kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221 PowerPoint 2010 Kurz 1 Představení Program PowerPoint 2010 je nástroj pro tvorbu prezentací. Tyto prezentace jsou pak určeny především k promítání na plátno pomocí dataprojektoru. Prezentace je formát

Více

František Hudek. červen ročník

František Hudek. červen ročník VY_32_INOVACE_FH18_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek červen 2013

Více

Práce se souborem EU peníze středním školám Didaktický učební materiál

Práce se souborem EU peníze středním školám Didaktický učební materiál EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT4.02 Předmět: IVT Tematická oblast: Microsoft Office 2007 Autor: Ing. Vladimír Šauer Škola: Gymnázium, Polička,

Více

Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače

Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače VY_32_INOVACE_In 6.,7.11 Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače Anotace: V prezentaci se žák seznámí se základními typy prohlížečů. Zaměříme se na prohlížeč Internet Explorer.

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Modul FADN RESEARCH je určen pro odborníky z oblasti zemědělské ekonomiky. Modul neomezuje uživatele pouze na předpřipravené

Více

WORD 2007 grafický manuál

WORD 2007 grafický manuál TLAČÍTKO OFFICE dříve známo jako nabídka Soubor umožňuje práci se souborem (otevřít nový nebo existující, uložit, vytisknou, odeslat, zavřít program, ) Mimo jiné zobrazuje názvy posledních otevřených dokumentů

Více

Windows 8.1 (5. třída)

Windows 8.1 (5. třída) Windows 8.1 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na pracovní ploše - Hlavní panel - ikony na Hlavním panelu (zvýrazněná ikona spuštěné

Více

Microsoft Office Word 2003

Microsoft Office Word 2003 Microsoft Office Word 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2013 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 3 3 Základy programu PowerPoint...

Více

František Hudek. březen ročník. Informační a komunikační technologie OS WINDOWS Hlavní panel

František Hudek. březen ročník. Informační a komunikační technologie OS WINDOWS Hlavní panel VY_32_INOVACE_FH05_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek březen 2013

Více

Tvorba a úprava textů ve Wordu 2007

Tvorba a úprava textů ve Wordu 2007 2 Tvorba a úprava textů ve Wordu 2007 V té to ka pi to le: Seznámení s Wordem a práce s dokumenty Základní techniky práce Tvorba tabulek Vkládání obrázků, grafů a diagramů Kapitola 2 Tvorba a úprava textů

Více

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod.

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. Statistika Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. 1. Spuštění modulu Statistika 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Statistika

Více

Jak obnovit ztraceny dokumentu

Jak obnovit ztraceny dokumentu ID článku: 316951 - Poslední aktualizace: dubna 2007 - Revize: 1 Jak obnovit ztraceny dokumentu Zobrazení původního anglického článku a jeho překladu vedle sebe. UPOZORNĚNÍ: TENTO ČLÁNEK BYL STROJOVĚ PŘELOŽENMicrosoft

Více

Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Úvodní příručka Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Do panelu nástrojů

Více

Internet 1. ÚVOD. Příklad stránky WWW v prostředí Internet Exploreru vidíte na obr.:

Internet 1. ÚVOD. Příklad stránky WWW v prostředí Internet Exploreru vidíte na obr.: Internet 1. ÚVOD Windows XP integrují internetový prohlížeč Internet Explorer, využívají jeho některé vlastnosti zejména při zobrazování informací. Pokud jste na síť připojeni, můžete s ním pracovat a

Více

Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu

Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu Úvodní příručka Kontrola e-mailů iphone nebo ipad si můžete nastavit tak, aby odesílal a přijímal poštu z vašeho účtu Office 365. Kontrola kalendáře z libovolného

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007 TÉMA: Vytváření formulářů Správce databáze Naše zahrada předpokládá, že bude s vytvořenou databází pracovat více uživatelů. Je třeba proto navrhnout a vytvořit formuláře pro přístup k datům. Zadání: Otevřete

Více

MS OFFICE, POWERPOINT

MS OFFICE, POWERPOINT Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Petr Koňařík MGV_VT_SS_1S2-D15_Z_OFF_PP.docx Informatika MS Office Powerpoint MS OFFICE, POWERPOINT ÚVOD PowerPoint

Více

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010 TÉMA: Vytvoření tabulky v návrhovém zobrazení Pro společnost Naše zahrada je třeba vytvořit databázi pro evidenci objednávek o konkrétní struktuře tabulek. Do databáze je potřeba ještě přidat tabulku Platby,

Více

Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU. Stažení certifikátu JAMU. Instalace certifikátu JAMU

Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU. Stažení certifikátu JAMU. Instalace certifikátu JAMU Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU Následující návod stručně popisuje, jak nastavit přístup do bezdrátové sítě pomocí protokolu 802.1X ve Windows Vista (české verzi). Prvním krokem

Více

MS PowerPoint ZÁKLADY

MS PowerPoint ZÁKLADY MS PowerPoint ZÁKLADY UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze, TP OBSAH 1. Úvod do PowerPointu... 1 2. Otevření PowerPointu... 1 3. Pracovní prostředí PowerPointu...

Více

Export tabulky výsledků

Export tabulky výsledků StatSoft Export tabulky výsledků Jelikož prezentace výsledků je důležitou součástí naší každodenní práce, ukážeme si tentokrát, jak exportovat tabulky výsledků nejen do MS Wordu. Také se může hodit vědět,

Více

Spuštění aplikace Word

Spuštění aplikace Word Spuštění aplikace Word Aplikaci Word spustíte tak, že vyhledáte její ikonu v nabídce Start a klepnete na ni. Najdete ho v Sekci Všechny programy/mircosoft Office. Po výběru Microsoft Office Word 2007 se

Více

Tabulkový procesor otázka č.17

Tabulkový procesor otázka č.17 Tabulkový procesor otázka č.17 Seřazení (sort = řazení, třídění) je přeorganizování seznamu nebo jakékoli jiné tabulky podle klíčů. Klíč představuje vybrané pole seznamu, podle kterého se na základě zvoleného

Více

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz Operační systém Windows - první operační systém Windows byl představen v roce

Více

Windows 10 (5. třída)

Windows 10 (5. třída) Windows 10 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na Pracovní ploše ikona Student 17 (se jménem přihlášeného uživatele) ikona Tento počítač

Více

Microsoft. Word. Hromadná korespondence. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Microsoft. Word. Hromadná korespondence. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Microsoft Word Hromadná korespondence Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Hromadná korespondence Funkce hromadná korespondence umožňuje vytvoření malé databáze (tabulky)

Více

MS POWERPOINT. MS PowerPoint 2007 1

MS POWERPOINT. MS PowerPoint 2007 1 MS PowerPoint 2007 1 MS POWERPOINT Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z informatiky pro gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky

Více

STRUČNÝ PŘEHLED MS OFFICE 2007 ANEB CO JE NOVÉHO

STRUČNÝ PŘEHLED MS OFFICE 2007 ANEB CO JE NOVÉHO STRUČNÝ PŘEHLED MS OFFICE 2007 ANEB CO JE NOVÉHO Obsah MS WORD... 1 Pás karet... 1 Co je na pásu karet... 1 Ikony pro otevření dialogových oken ve skupinách... 2 Zobrazení dalších karet... 2 Minipanel

Více

Základní nastavení systému Windows 7

Základní nastavení systému Windows 7 Základní nastavení systému Windows 7 Ing. Miroslava Trusková 2012 1 Dobrý den, vítejte v lekci Systémová nastavení. Dnes si vysvětlíme, jak si přizpůsobit nastavení počítače tak, aby vyhovoval Vašim požadavkům.

Více

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny Studijní skupiny 1. Spuštění modulu Studijní skupiny 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Studijní skupiny 2.1. Rozbalovací seznamy 2.2. Rychlé filtry 2.3. Správa studijních skupin 2.3.1. Seznam

Více

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah 1. Všeobecný přehled... 2 2. Základní navigační tlačítka... 2 3. Uživatelské nastavení... 3 3.1. Nastavení seznamu... 3 3.1.1. Nastavení zobrazovaných sloupců... 3 3.1.2. Nastavení

Více

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Uživatelská příručka Aktualizováno: 10. 8. 2017 Obsah Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ... 1 Obsah... 2 1 Přehled změn v tomto dokumentu...

Více

František Hudek. duben ročník

František Hudek. duben ročník VY_32_INOVACE_FH09_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

Windows - základy. Hlavním vypínačem na základní jednotce. K datům uloženým do výchozí složky.

Windows - základy. Hlavním vypínačem na základní jednotce. K datům uloženým do výchozí složky. Práce se soubory a složkami Windows - základy Otázka Jakým způsobem se zapíná počítač? Jaká vstupní pole musí být vyplněna v přihlašovacím panelu Windows? K čemu slouží postup "Nabídka Start" - "Vypnout"

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

Prozkoumání příkazů na pásu karet Každá karta na pásu karet obsahuje skupiny a každá skupina obsahuje sadu souvisejících příkazů.

Prozkoumání příkazů na pásu karet Každá karta na pásu karet obsahuje skupiny a každá skupina obsahuje sadu souvisejících příkazů. Úvodní příručka Microsoft Project 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Tuto oblast můžete

Více

Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010

Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010 Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010 Pozn. Od verze Excelu 2007 jsou klasické panely nástrojů skryty. Jejich nástroje mohou

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu Microsoft Office Word vzhled dokumentu Karel Dvořák 2011 Práce se stránkou Stránka je jedním ze stavebních kamenů tvořeného dokumentu. Představuje pracovní plochu, na které se vytváří dokument. Samozřejmostí

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více

1. Úvod do obsluhy AutoCADu

1. Úvod do obsluhy AutoCADu 1. Úvod do obsluhy AutoCADu Studijní cíl V této lekci se naučíme: Seznámíme se s potřebným zařízením. Způsoby ovládání. Nastavení AutoCADu. Doba nutná k procvičení 1,5 hodiny 1.1 AutoCAD AutoCAD je plnohodnotný

Více

Co je Microsoft Word. V té to ka pi to le:

Co je Microsoft Word. V té to ka pi to le: 1 Co je Microsoft Word V té to ka pi to le: Word po spuštění Karta Domů Karta Vložení Karta Návrh Karta Rozložení Karta Reference Karta Korespondence Karta Revize Karta Zobrazení Pomocník v Microsoft Wordu

Více

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word Ing. Pavel BOHANES

Více

Osnova, hlavní a vnořené dokumenty

Osnova, hlavní a vnořené dokumenty Osnova, hlavní a vnořené dokumenty 912 K čemu slouží osnova dokumentu Osnovu lze použít pro zobrazení struktury dokumentu, ale také například pro přesouvání bloků textu nebo změnu úrovně nadpisů. Strukturu

Více

Jak na to ve Wordu 2007 Uživatelské prostředí. Výukový materiál ZŠ Kaznějov

Jak na to ve Wordu 2007 Uživatelské prostředí. Výukový materiál ZŠ Kaznějov Výukový materiál ZŠ Kaznějov Jak na to Jak na to ve Wordu 2007 Uživatelské prostředí Projekt ZŠ Kaznějov v rámci OP VK - registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.12/02.0029 1. AKTIVITA Příprava pedagogických

Více

Předpoklady správného fungování formulářů

Předpoklady správného fungování formulářů Předpoklady správného fungování formulářů Uživatelská příručka Aktualizováno: 19. 2. 2018 Obsah 1 Úvod... 3 2 Systémové požadavky... 3 3 Práce s přílohami... 3 4 MS Internet Explorer... 3 4.1 Instalace

Více

Modul 2. Druhá sada úkolů:

Modul 2. Druhá sada úkolů: Zadání Druhá sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada2. 1. Ve složce Ulohy vytvořte šest nových složek (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod:

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod: Internetový prohlížeč CHROME Pro správné fungování veškerých funkcionalit, které nám nástroje společnosti Google nabízí, je dobré používat prohlížeč Chrome. Jeho instalaci je možné provést z webové adresy:

Více

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Úvodní příručka Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Aktualizované šablony Šablony vám pomáhají při

Více

Microsoft. Word. prostředí, základní editace textu. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Microsoft. Word. prostředí, základní editace textu. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Microsoft Word prostředí, základní editace textu Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Microsoft Office balík aplikací používaných v kancelářské i jiné práci Word textový

Více

WORD. (zobecněno pro verzi 2007)

WORD. (zobecněno pro verzi 2007) WORD (zobecněno pro verzi 2007) Program MS Word patří softwarově do skupiny uživatelských aplikací, které se nazývají textové editory. Slouží především k editacím či-li úpravám textů vč. vkládání grafických

Více

Základní práce s Excelem 2007

Základní práce s Excelem 2007 Základní práce s Excelem 2007 Zde si krátce projdete základní znalosti Excelu 2007, případně odchylky od starších verzí, se kterými jste zvyklí pracovat. Tento text nemá za úkol Vás uvedené základy naučit,

Více

Možnosti programu. KAPITOLA 5 Možnosti

Možnosti programu. KAPITOLA 5 Možnosti KAPITOLA 5 Možnosti Nastavení v možnostech programu a uživatelského rozhraní určují, jak se ZoomText spouští, ukončuje a indikuje na ploše systému. Můžete si také aktivovat automatickou aktualizaci, kdy

Více

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka ZMODO NVR KIT Instalační příručka KROK 1 1. Zkontrolujte si obsah balení ZMODO NVR Kitu: NVR server 4 x IP kamera Napájecí adaptéry pro IP kamery LAN kabel CD se softwarem Příručka ( ke stažení na www.umax.cz)

Více

Návod k použití programu Business Plan

Návod k použití programu Business Plan Návod k použití programu Business Plan Osnova Po spuštění programu... 3 Otevření existujícího projektu... 4 Prostředí programu... 5 Váš obchodní plán... 6 Náhled a tisk... 6 Uložení... 6 Vážený uživateli,

Více

středa A 10 B 20 C 30

středa A 10 B 20 C 30 středa 30.1.2019 Většina ovládacích prvků nabízí možnosti použít vzhled aktuálního motivu nebo nastavit formát přímo. Chcete-li změnit celkový vzhled dokumentu, použijte nové prvky ve skupině Motivy na

Více

Informace o zdroji učebního textu a poučení o jeho užívaní. Petr Broža, Libor Kříž, Roman Kučera, Pavel Nygrýn

Informace o zdroji učebního textu a poučení o jeho užívaní. Petr Broža, Libor Kříž, Roman Kučera, Pavel Nygrýn Informace o zdroji učebního textu a poučení o jeho užívaní Informace o zdroji: Autor: Název díla: Vydavatelství: Petr Broža, Libor Kříž, Roman Kučera, Pavel Nygrýn Microsoft Office 2007 - Průvodce pro

Více

Pracovní list č. 14 Microsoft Word 2010 jazykové nástroje, reference I Jazykové nástroje

Pracovní list č. 14 Microsoft Word 2010 jazykové nástroje, reference I Jazykové nástroje Pracovní list č. 14 Microsoft Word 2010 jazykové nástroje, reference I Jazykové nástroje Jazykové nástroje se nachází na pásu karet Revize. Obrázek 1 - Pás karet Revize Nastavení jazyka Nastavení jazyka,

Více

Pracovní prostředí Excel 2010

Pracovní prostředí Excel 2010 Zdokonalování ICT gramotnosti v rámci projektu IMPACT Pracovní prostředí Excel 2010 Inovace a modernizace studijních oborů FSpS Obsah Co je to Excel a k čemu slouží... 3 Co nabízí nová verze Excel 2010:...

Více

METODICKÝ POKYN PŘIDÁNÍ A PŘEHRÁNÍ VIDEA V PREZENTACI

METODICKÝ POKYN PŘIDÁNÍ A PŘEHRÁNÍ VIDEA V PREZENTACI METODICKÝ POKYN PŘIDÁNÍ A PŘEHRÁNÍ VIDEA V PREZENTACI Základní informace o videu a animovaných souborech ve formátu GIF Videa jsou videosoubory ve formátech AVI nebo MPEG s příponami souborů AVI, MOV,

Více

Prohlížení a editace externích předmětů

Prohlížení a editace externích předmětů Prohlížení a editace externích předmětů 1. Spuštění modulu Externí předměty 2. Popis prostředí a ovládacích prvků 2.1. Rozbalovací seznamy 2.3. Seznamy 2.3.1. Definice předmětů 2.3.2. Vypsané předměty

Více

Hromadná korespondence

Hromadná korespondence Hromadná korespondence Hromadnou korespondenci lze použít k vytvoření sady dokumentů, které jsou v zásadě stejné, každý dokument ovšem obsahuje jedinečné prvky. Například u dopisu oznamujícího nový produkt

Více

MS EXCEL. MS Excel 2007 1

MS EXCEL. MS Excel 2007 1 MS Excel 2007 1 MS EXCEL Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z informatiky pro gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky na gymnáziu

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 6 1 Obsah Kontingenční tabulky... 3 Zdroj dat... 3 Příprava dat... 3 Vytvoření kontingenční tabulky... 3 Možnosti v poli Hodnoty... 7 Aktualizace

Více

Obsah. Úvod Začínáme s PowerPointem Operace se snímky Pro koho je kniha určena...10 Použité konvence...11

Obsah. Úvod Začínáme s PowerPointem Operace se snímky Pro koho je kniha určena...10 Použité konvence...11 Obsah Úvod... 9 Pro koho je kniha určena...10 Použité konvence...11 Začínáme s PowerPointem... 13 1.1 Základní pojmy...14 1.2 Podokno úloh...16 1.3 Zobrazení dokumentu...17 1.4 Uložení prezentace...21

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více