SOLIDWORKS. Učební text. Ing. Jan Holzer, Ing. Blanka Jagošová, Ing. Jaroslav Kolář

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SOLIDWORKS. Učební text. Ing. Jan Holzer, Ing. Blanka Jagošová, Ing. Jaroslav Kolář"

Transkript

1 Učební text SOLIDWORKS Ing. Jan Holzer, Ing. Blanka Jagošová, Ing. Jaroslav Kolář Tento materiál vznikl v rámci projektu: STROJTECH Inovace a zefektivnění vzdělávání podle ŠVP 3D modelování ve strojírenství a stavebnictví CZ.1.07/1.1.16/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

2 Projekt realizovala: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov

3 1. ÚVOD Tento učební text má sloužit jako návod jak pracovat s programem SOLIDWORKS. Není však příručkou, která by obsáhla veškeré možnosti programu. Popsané funkce jsou ty nejdůležitější a texty a návody vás provedou základy práce v oblasti 3D modelů, 3D sestav a tvorby výkresů z nich. Každý příkaz si můžete vyzkoušet na příkladu. Pro tvorbu sestav jsou podkladem i modely dílů v elektronické podobě. Věříme, že získané dovednosti v oblasti modelování v předmětech Konstruování počítačem a Konstrukční cvičení budou pro vás impulsem pro zkoušení dalších možností programu a hlavně pro vás budou inspirací pro budoucí konstruktérskou práci. Budeme moc rádi, když vám tento text pomůže také k větší orientaci v konstrukci strojů. Přejeme hodně úspěchů při modelování strojních součástí podle vašich návrhů. Autoři

4 2. Konstruování s použitím ICT Práci konstruktéra jste si vyzkoušeli v předmětech Technické kreslení a Konstrukční a technologická cvičení. Pro bezvadné zvládnutí konstruování s podporou ICT všechny znalosti a dovednosti získané v těchto předmětech potřebujete. Žádný moderní konstrukční systém není schopen řešit úkoly bez lidské představivosti a důvtipu. Teprve spojení vašich znalostí s moderní výpočetní technikou povede k úspěchu. Ani zde se neobejdete bez znalosti norem, promítání, tolerování CAD (Computer Aided Desing) je počítačem podporovaná předvýrobní technologie pro tvorbu výkresové dokumentace, která umožňuje nahradit rutinní práci konstruktérů moderními postupy. Tyto postupy umožňují nejen tvorbu 2D (dvourozměrná = papírová) výkresové dokumentace, ale i vytvoření 3D (prostorových) tvarů součástí blížící se skutečnosti. Na vytvořených modelech je možno dělat řadu úprav a také odvodit některé technické parametry. Velkou výhodou počítačového návrhu je jeho návaznost na následné technologické činnosti, např. pro programování CNC strojů. Lze také spojovat modelované objekty do velkých sestav, simulovat pohyby strojů a provádět pevnostní výpočty. Všechny tyto výhody jsou spojeny v 3D CAD programech, které jsou založeny na 3D parametrickém modelování. Konstruktér začíná tvorbu nového výrobku od prostorového modelu. Modeluje většinou bez ohledu na přesné rozměry. Těm pak přiřazuje kóty, které nazýváme parametry. Parametrický model není tedy popsán konkrétními hodnotami, ale pomocí proměnných, výrazů a rovnic. Po dosazení hodnot (kót) dojde k výpočtu skutečných rozměrů. Dále modelu předepisujeme geometrické vlastnosti vazby (např. rovnoběžnost, kolmost, soustřednost, ), které určí tvar objektu. Z takto určeného modelu můžeme tvořit 2D výkresovou dokumentaci, která bude podkladem pro výrobu. V možnostech takto vytvořených modelů je rychlá změna parametrů, která se projeví ve všech souvisejících dokumentech. Změna v rozměru výrobku se projeví i na sestavě a na všech výkresech s výskytem změněného dílu. Konstruktér se tak stává spíše návrhářem, který se nemusí tolik zabývat náležitostmi výkresové dokumentace. Veškeré úpravy modelu jsou snadné změny kót a vazeb provede konstruktér, ostatní, změnu tvaru součásti a opravu výkresů, zajistí počítač sám. Jak úspěšně a efektivně využívat všech výhod parametrického modelování zjistíte při výuce předmětu Konstruování počítačem. 3D CAD parametrický modelář, který budeme používat, se jmenuje SOLIDWORKS.

5 3. Co je SOLIDWORKS SOLID = prostorový objekt, třírozměrný objekt, objem WORKS = práce SOLIDWORKS = práce s třírozměrnými (3D) objekty SOLIDWORKS je programové vybavení pro automatizaci strojírenského designu. Slouží pro návrhovou práci konstruktéra. Ten si pomocí vytvořených objemových těl realizuje své představy o reálném tvaru a rozměrech svého díla. SOLIDWORKS je 3D CAD parametrický modelář pro tvorbu objemových modelů. Tak jako je každé strojní zařízení složeno z mnoha jednotlivých dílů, také modely v SOLIDWORKS jsou vytvořeny z mnoha jednotlivých základních elementů 3D prvků, pomocí nichž je možné postupným doplňováním vytvořit i velmi komplikovaný tvar součástí. Rozměry a tvar těchto prvků a tím i celé modely lze zpětně upravovat pomocí jejich parametrů kót a vazeb. Výhodou je zajištěná návaznost na CAM technologie software SolidCAM.

6 Systém práce v SOLIDWORKS: Při vytváření návrhu a podkladů pro výrobu těles se postupuje takto: základem návrhu je skica, ze skici se vytváří pomocí prvků 3D model součásti, 3D model slouží k tvorbě výrobních výkresů součásti, modely jednotlivých součástí slouží k tvorbě 3D sestavy zařízení, z modelu sestavy tvoříme montážní výkresy sestavení. SolidWorks propojuje modelování dílu, sestavy a z nich vytvořených výkresů. Při úpravě dílu se změna promítne do dalších částí. Vždy začínáme skicou, z ní vytvoříme model dílu a upravíme do skutečné podoby (zkosení, rádiusy, otvory apod.). skica model dílu model sestavy výkres dílu výkres sestavení

7 4. Typy dokumentů SOLIDWORKS Díl je základním objektem programu SOLIDWORKS. Dílem rozumíme 3D model jedné součásti. Soubor s informacemi o dílu má příponu.sldprt. Sestava je funkční celek, sestavený z jednotlivých dílů. Sestavy mohou obsahovat jak samostatné díly, tak i další sestavy, které nazýváme Podsestavami. Soubory sestav mají příponu.sldasm. Výkres je 2D prezentací modelu. Může se tisknout a požívat jako dokumentace pro výrobu a montáž. Soubory výkresů mají příponu.slddrw. Soubory všech souvisejících dokumentů jednoho projektu se ukládají do společného adresáře. V jedné složce se nachází soubory modelů všech dílů sestavy, soubory modelů podsestav a sestav a soubory výkresů všech dílů a sestav. Výkresy pak mají mít stejný název souboru jako díl nebo sestava, ze kterých jsou vytvořeny. Jen tak může mít software přehled o umístění souborů, které spolu souvisí. Slovní popis názvu dílu uvedeme při ukládání do popisu souboru (Description). Doporučený jednoznačný systém pojmenování souborů (díky tomu nebudou mít dva soubory na disku stejný název): XXXXX Identifikační písmeno projektu Číslo sestavy Číslo dílu Číslo podsestavy Např: A1000.sldasm A1003.sldprt A1000.slddrw A1000.sldasm je soubor sestavy číslo 1 projektu A A1000.slddrw je soubor s 2D výkresem sestavy A1200.sldasm je soubor podsestavy číslo 2, která je součástí sestavy číslo 1 A1003.sldprt je soubor s 3D modelem dílu číslo 3, který je součástí sestavy číslo 1 A1003.slddrw je soubor s 2D výkresem dílu A1003.slddrw Slovní popis názvu dílu uvedeme při ukládání do popisu souboru (Description).

8 5. Modelová konstrukce Při vytváření modelu pomocí SOLIDWORKS pracujeme s inteligentními a snadno pochopitelnými prvky, jako jsou přidání, odebrání, díry, žebra, zkosení, zaoblení apod. Po vytvoření se prvky aplikují přímo na vytvářený tvar součásti. Prvky mohou být buď načrtnuté, nebo aplikované. Načrtnuté prvky jsou založeny na 2D skice. Tato skica bývá převedena na těleso např. přidání a odebrání vysunutím, rotací, tažením nebo spojením profilů. Aplikované prvky jsou vytvořeny přímo na modelu, jsou to např. prvky zkosení a zaoblení. Struktura prvků daného modelu je dána ve speciálním okně, které se nazývá strom FeatureManageru, ukazuje posloupnost vytváření prvků a umožňuje snadný přístup ke všem dostupným souvisejícím informacím. V modelu se tvoří kóty a vazby použité pro vytvoření skic i prvků. Díky nim můžeme zachytit modelovou konstrukci a také snadno a rychle provádět změny. Kóty používají se při vytváření prvků. Jsou to kóty přidružené ke geometrii skici i kóty přidružené k samotnému prvku. Vazby obsahují údaje o geometrii entit ve skicách (vodorovnost, svislost, ) a o jejich geometrickém vztahu (rovnoběžnost, kolmost, soustřednost, ). Modelová konstrukce Před vlastní konstrukcí se musíme zamyslet nad postupem vzniku tvaru a rozměrů součásti s ohledem na efektivní využití nástrojů pro tvorbu parametrických modelů. Modelová konstrukce je plán toho, jak by se měl model chovat po provedení změny. Při vytváření modelů se zabýváme vznikem těchto položek: Automatické vazby vznikají při tvorbě jednotlivých entit skici (při tvorbě entity skici mají žlutou barvu po vložení entity mají barvu zelenou), např. kolmost, svislost nebo vodorovnost. Přidané vazby doplňují se do skic při jejich vytváření (pokud je vazba možná, má po vložení barvu zelenou) a představují další způsob propojení související geometrie, např. soustřednost, tečnost, sjednocení a kolineárnost. Kótování způsob jakým je skica kótována, bude mít vliv na záměr jejího návrhu. Kótování musí odrážet požadované změny.

9 Skica kótovaná podle obrázků umožňuje rychle měnit vlastnosti objektu vzdálenost děr od okraje, rozteč děr, vzdálenost od okrajů, můžeme také měnit velikost desky při dodržení vzdálenosti otvorů podle zvolené koncepce. Otvory budou neustále vodorovně a svisle uspořádané. Zelené rámečky ukazují vazby mezi jednotlivými prvky. Při tvorbě prvku můžeme postupovat rozdílnou koncepcí návrhu. Můžeme např. díl vytvářet přidáním rotací nebo postupným vysouváním. Volíme variantu vhodnou pro efektivní změnu rozměrů. Pokud plánujeme např. možnost změny celkové délky, je koncepce postupného přidávání nevhodná.

10 6. Pracovní prostředí Pracovní prostředí SOLIDWORKS uvidíme po otevření nového souboru po spuštění programu. Pro vytvoření nového modelu součásti zvolíme z nabídky okna Nový příkaz Díl. Ikona pro zobrazení Stromu Feature Manageu Ikona pro zobrazení Property Manageru Ikona pro zobrazení Cunfiguration Manageru Hlavní menu Záložky Command Manageru Panel nástrojů průhledného zobrazení Strom Feature Manageru Možnost rozbalení podokna zobrazení Podokno úloh Grafická plocha Orientace souřadného systému Stavový řádek Aktuální jednotky

11 7. Ovládání SOLIDWORKS Aktivace příkazů Příkazy pro aplikaci funkcí SOLIDWORKS můžeme aktivovat několika způsoby. Zde je máme seřazené podle vhodnosti a rychlosti jejich použití: 7.1 Gesta myši Nástroj "Gesta myši" je cestou k rychlému ovládání. Gesta myši vyvoláme stiskem pravé klávesy myši a pohybem volně v ploše. Během pohybu se objeví symboly v kruhu (průvodce) dle obrázku. Přetažením kurzoru myši přes žádanou funkci dojde k výběru příkazu a klávesu můžete pustit. Výsledkem jsou příkazy dostupné velice rychle a za minimálního pohybu myší - tedy rukou, které tím i méně trpí. Funkce lze nastavit podle svého celkem můžeme přizpůsobit až osm gest pro výkresy, sestavy, díly a skici. Pro nastavení vlastních gest myši pro skici, výkresy, díly nebo sestavy klepněte na Nástroje > Vlastní. Ze záložky Gesta myši pak můžete ovlivnit nastavení dle svého výběru. Důležité: Používání Gest myši značně urychluje práci! 7. 2 Super klávesa Při klepnutí na klávesu S se zobrazí plovoucí panel s vybranými zástupci všech nejpoužívanějších příkazů. Příkazy se mění, podle toho když pracujete ve skicách (vybrat přímku, rovná drážka, středový oblouk, splajn, převést entity, inteligentní kóta, obdélník, kružnice, zaoblit, oříznout, odsadit entity), prvcích (vybrat, odebrat vysunutím, referenční geometrie, přidat vysunutím, zaoblit, průvodce dírami), sestavách (vybrat, vložit součást, vazba, upravit součást, zobrazit skryté součásti), nebo výkresech (vybrat, inteligentní kóta, popisy, výkres, tabulky). Lze je nastavit klepnutím pravým tlačítkem na panel s volbou Vlastní nastavení.

12 7.3 Klávesové zkratky Slouží k rychlé aktivaci příkazu každý konstruktér má své nejčastější příkazy v paměti a tyto aktivuje pomocí klávesových zkratek (buď použije přednastavené, nebo si nastaví svou zkratku). Nastavení provedeme pomocí Nástroje > Vlastní. V záložce Klávesnice pak můžete získat přehled a ovlivnit nastavení zkratek. Důležitá klávesová zkratka Ctrl + B obnovit Použitelná při potížích se zobrazením. 7.4 Kontextové menu Aktivuje se stisknutím pravého tlačítka myši a mění svoji podobu podle typu práce na modelu. Úpravu kontextového menu můžeme provést pomocí kliknutí pravého tlačítka v pracovní ploše a volbou Upravit nabídku. Na obrázku je stav při skice a při modelu.

13 7.5 CommandManager Je sada ikon, které jsou rozděleny do záložek a jsou zaměřeny na určité úlohy. Ve výchozím nastavení je pět záložek a to Prvky, Skica, Analýzy, DimXpert a Produkty Office. V níže uvedené ukázce je záložek třináct a aktivní záložka je skica. Záložky přidáváme nebo odebíráme klepnutím pravým tlačítkem na libovolnou záložku a následným zaškrtnutím nebo zrušením názvu požadované záložky. 7.6 Hlavní menu Pokud neuspějeme při hledání příkazů v předešlých způsobech, všechny příkazy najdeme v roletovém hlavním menu:

14 7.7 Panely nástrojů Jsou další možností pro rychlou volbu příkazů. Jsou plné ikon, které příkazy reprezentují. Jejich zobrazení a úpravu ovlivníme pomocí možnosti Vlastní.

15 Ovládání vlastností objektů, příkazů a zobrazení 8.1 Strom FeatureManager Je umístěn v levé straně okna programu SOLIDWORKS a dává nám přehled o práci při tvorbě dílu zobrazuje postup konstrukce. Mezi stromem a grafickou plochou existuje dynamické spojení a je na uživateli, zda prvky, skici, pohledy výkresů a konstrukční geometrii vybírá ve stromu nebo grafické ploše. Pomocí stromu je možné: procházet historii dílu, sestavy nebo výkresu vybírat položky podle názvu určit a změnit pořadí prvků přejmenovat prvky Postup a celková historie vzniku dílu Důležité symboly ve stromu FeatureManageru: (+) skica je přeurčená (-) skica je podurčená (?) skicu nelze řešit Žádný znak skica je plně určena! chyba (pravým tlačítkem myši klepneme na prvek označený! a vybereme, kde je chyba, zobrazí se chybové hlášení

16 8.2 PropertyManager Objeví se na levé straně obrazovky a otevře se automaticky, když spustíme příkaz nebo vybereme entitu v grafické ploše. Pomocí PropertyManageru můžeme zadávat a měnit hodnoty entit (pro každý příkaz je zobrazení jiné). 8.3 ConfigurationManager Využíváme k vytváření, výběru a prohlížení více konfigurací dílů a sestav. 8.4 Panel nástrojů průhledného zobrazení Obsahuje běžné příkazy pro práci s pohledy (zrychluje práci) Práce s pohledy: Kolmý k (CTRL+8) Otočí a zvětší/zmenší model na orientaci pohledu kolmý k na základě vybrané roviny nebo plochy. Zoom na všechno (f) Zvětší nebo zmenší model, aby se vešel do okna. Provede se také dvojklikem na kolečko myši. Řez Zobrazí příčný řez dílu nebo sestavy použitím jedné nebo více rovin řezu. Otočení a posun modelu Také držením kolečka myši a posunem nebo CTRL + držení kolečka a posunem

17 Orientace pohledu Změní orientaci aktuálního pohledu, nebo počet oken Styl zobrazení Změní styl zobrazení aktivního pohledu. Můžeme si tak prohlédnout jak bude součást vypadat v pohledech na výkresu a také ji polohovat podle potřeby k modelování. Je možné také vytvořit další libovolný pohled pro výkres (ikona s hvězdičkou). Pracovní plochu je možné také rozdělit na více oken, ve kterých si můžeme polohovat model pro větší přehled o tvaru. Model můžeme zobrazit v různých stylech: Stínovaný s hranami Stínovaný bez hran Drátový bez skrytých hran Drátový se skrytými hranami Drátový Se stínem Perspektiva

18 Možnosti výběru pozadí Zobrazení nebo skrytí vazeb, kót, křivek atd. 8.5 Podokno úloh Okno se nachází vpravo na grafické ploše, je možné ho přemístit nebo upravit jeho velikost. Obsahuje tyto položky: Zdroje SolidWorks Knihovna návrhů Průzkumník souborů Paleta pohledů Vzhledy, prostředí a nálepky Uživatelské vlastnosti 8.6 Deaktivované ikony jsou označeny šedě a nelze je vybrat, nenacházíte se ve vhodném prostředí pro použití těchto ikon. (např. pracujete ve skice a tam nebudou aktivní ikony zkosení, zaoblení v záložce Prvky v CommandManageru). Neaktivní ikony v záložce prvky Otevřená skica

19 8.7 Tlačítka myši Levé vybírá objekty, jako jsou geometrie, tlačítka v nabídkách a objekty ve stromu Feature- Manageru Chceme-li vybrat více položek, podržíme tlačítko Ctrl a klepneme na každou položku, kterou chceme vybrat (vybraná položka změní svoji barvu). Můžeme také vybrat rámečkem výběrovým oknem. Výběrový rámeček přetáhneme přes položky, které chceme vybrat. Při výběru oknem z leva se vyberou položky, které jsou celým svým objemem v okně. Při výběru oknem zprava se vyberou objekty, které jsou i svou malou částí uvnitř rámečku (výběr křížením). Pravé aktivuje místní kontextovou nabídku. Obsah nabídky závisí na tom, nad jakým objektem je umístěn kurzor. Kolečko přibližuje a oddaluje nákres (součást), držíme-li zmáčknuté, otáčíme součástí. Dvojklikem docílíme maximální ZOOM. Výběr zleva Výběr zprava Vybrané entity Stav po výběru zleva Vybraná entita

20

SolidWorks. SW je parametrický 3D modelář a umožňuje. Postup práce v SW: Prostředí a ovládání

SolidWorks. SW je parametrický 3D modelář a umožňuje. Postup práce v SW: Prostředí a ovládání SolidWorks Prostředí a ovládání SW je parametrický 3D modelář a umožňuje objemové a plošné modelování práci s rozsáhlými sestavami automatické generování výrobních výkresu spojení mezi modelováním dílu,

Více

SolidWorks STROJTECH Inovace a zefektivnění vzdělávání podle ŠVP 3D modelování ve strojírenství a stavebnictví

SolidWorks STROJTECH Inovace a zefektivnění vzdělávání podle ŠVP 3D modelování ve strojírenství a stavebnictví SolidWorks Metodika Tento materiál vznikl v rámci projektu: STROJTECH Inovace a zefektivnění vzdělávání podle ŠVP 3D modelování ve strojírenství a stavebnictví CZ.1.07/1.1.16/01.0054 Tento projekt je spolufinancován

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Skicovací nástroje

Více

Obsah. Úvod 9. Orientace v prostředí programu SolidWorks 11. Skica 29. Kapitola 1 11. Kapitola 2 29

Obsah. Úvod 9. Orientace v prostředí programu SolidWorks 11. Skica 29. Kapitola 1 11. Kapitola 2 29 Úvod 9 Kapitola 1 11 Orientace v prostředí programu SolidWorks 11 Pruh nabídky 12 Nabídka Možnosti 14 Nápověda 14 Podokno úloh 15 Zdroje SolidWorks 15 Knihovna návrhů 15 Průzkumník souborů 16 Paleta pohledů

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Základní prvky modelování

Více

2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works.

2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works. 2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works. Skici v SolidWorks slouží pro všechny tvorbu načrtnutých prvků včetně následujících: Vysunutí Tažení

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

Rotační součástka. Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Rotační součástka. Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Střední odborná škola a Střední odborné učiliště strojírenské a elektrotechnické, Brno, Trnkova 113 Rotační součástka Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy

Více

Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání

Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND 17.3 - Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Klíčová aktivita č. 5 - Kurz a podpora a zkvalitnění výuky 3D počítačového modelování,

Více

Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání

Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND 17.3 - Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Klíčová aktivita č. 5 - Kurz a podpora a zkvalitnění výuky 3D počítačového modelování,

Více

Lineární pole Rotační pole

Lineární pole Rotační pole Lineární pole Rotační pole Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Vytvoření základu těla Vytvoření skici (přímka) Zakótování skici Zaoblení skici Vytvoření

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 31 - KÓTOVÁNÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 31 - KÓTOVÁNÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 31 - KÓTOVÁNÍ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se zaměříme na kótování výkresů. Naším cílem bude naučit se používat správné příkazy

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM Cíl podproduktu HSM Works Tento kurz si klade za cíl naučit uživatele ovládat program HSMWorks. Dalším cílem je naučit uživatele základním

Více

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cílem druhého cvičení je osvojení postupů tvorby rotační součástky na jednoduchém modelu hřídele. Především používání

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Výkresová dokumentace

Více

Předmět: Informační a komunikační technologie

Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Ročník: Výukový materiál Solid Edge ST Jméno autora: Mgr. František Pekař Škola: Střední škola řezbářská, Tovačov,

Více

Příprava 3D tisku tvorba výkresu z modelu v SolidWorks 3D tisk výkres SolidWorks. Ing. Richard Němec, 2012

Příprava 3D tisku tvorba výkresu z modelu v SolidWorks 3D tisk výkres SolidWorks. Ing. Richard Němec, 2012 Příprava 3D tisku tvorba výkresu z modelu v SolidWorks 3D tisk výkres SolidWorks Ing. Richard Němec, 2012 Zadání úlohy Součást Rohatka_100 byla namodelována v SolidWorks podle skicy (rukou kresleného náčrtku).

Více

DVOUDENNÍ ŠKOLENÍ PRO PEDAGOGY

DVOUDENNÍ ŠKOLENÍ PRO PEDAGOGY DVOUDENNÍ ŠKOLENÍ PRO PEDAGOGY SOLIDWORKS I Základy modelování + výkresy (2 dny) Cena: 4 400 Kč/osobu 1. Všeobecně o SOLIDWORKS, organizace /díl, sestava, výkres, odkazy, ukládání/ 2. Seznámení se s uživatelským

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1. Podpora digitalizace a využití ICT na SPŠ CZ.1.07/1.5.00/34.

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1. Podpora digitalizace a využití ICT na SPŠ CZ.1.07/1.5.00/34. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Uživatelská nastavení parametrických modelářů, využití

Více

Novinky v Solid Edge ST7

Novinky v Solid Edge ST7 Novinky v Solid Edge ST7 Primitiva Nově lze vytvořit základní geometrii pomocí jednoho příkazu Funkce primitiv je dostupná pouze v synchronním prostředí Těleso vytvoříme ve dvou navazujících krocích, kde

Více

AutoCAD výstup výkresu

AutoCAD výstup výkresu Kreslení 2D technické dokumentace AutoCAD výstup výkresu Ing. Richard Strnka, 2012 1. Výstup z AutoCADu Výklad: Výstup z programu AutoCAD je možný několika různými způsoby. Základní rozdělení je na výstup

Více

SolidWorks. Otevření skici. Mřížka. Režimy skicování. Režim klik-klik. Režim klik-táhnout. Skica

SolidWorks. Otevření skici. Mřížka. Režimy skicování. Režim klik-klik. Režim klik-táhnout. Skica SolidWorks Skica je základ pro vytvoření 3D modelu její složitost má umožňovat tvorbu dílu bez problémů díl vytvoříte jen z uzavřené skici s přesně napojenými entitami bez zdvojení Otevření skici vyberte

Více

Rešerše: Kreslení hřídele. v programu CATIA V5

Rešerše: Kreslení hřídele. v programu CATIA V5 Rešerše: Kreslení hřídele v programu CATIA V5 CATIA V5 Tento software je určen pro konstruování objemů a ploch. Je hojně využíván v automobilovém a leteckém průmyslu. Je to ideální nástroj nejen pro konstruktéry.

Více

Příprava 3D tisku tvorba modelu v SolidWors 3D tisk model SolidWorks. Ing. Richard Němec, 2012

Příprava 3D tisku tvorba modelu v SolidWors 3D tisk model SolidWorks. Ing. Richard Němec, 2012 Příprava 3D tisku tvorba modelu v SolidWors 3D tisk model SolidWorks Ing. Richard Němec, 2012 Zadání úlohy Vymodelujte součást Rohatka_100 v SolidWorks, model uložte jako soubor součásti SolidWorks (Rohatka_100.SLDPRT)

Více

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cílem cvičení je osvojit si základní postupy tvorby výkresu dle platných norem na modelu obrobeného odlitku, který

Více

Předmět: Informační a komunikační technologie

Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení

Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení Obrázek 1: Náčrt čepu Doporučuji založit si vlastní kótovací styl pomocí tlačítka Nový. Nový styl vznikne na základě předchozího aktivního stylu.

Více

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje Nástroje v InDesignu Panel nástrojů 1. část Nástroje otevřeme Okna Nástroje Poklepem levé myši změníme panel nástrojů Nástroje v panelu nástrojů se používají k vybírání, úpravám a vytváření prvků stránek.

Více

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Inovace a modernizace studijních oborů FSpS Vránová Hana 11.7.2012 OBSAH Srovnání pracovního prostředí Word 2003 a

Více

DVOUDENNÍ ŠKOLENÍ PRO PEDAGOGY

DVOUDENNÍ ŠKOLENÍ PRO PEDAGOGY DVOUDENNÍ ŠKOLENÍ PRO PEDAGOGY SOLIDWORKS I Základy modelování + výkresy (2 dny) Cena: 4 400 Kč/osobu 1. Všeobecně o SOLIDWORKS, organizace /díl, sestava, výkres, odkazy, ukládání/ 2. Seznámení se s uživatelským

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pokročilé metody parametrického modelování

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pokročilé metody parametrického modelování Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pokročilé metody parametrického modelování Animace

Více

Návrhy forem v SolidWorks. Forma - kotva. Ing. Richard Strnka, 2013

Návrhy forem v SolidWorks. Forma - kotva. Ing. Richard Strnka, 2013 Návrhy forem v SolidWorks Forma - kotva Ing. Richard Strnka, 2013 Obsah úlohy - Jednotlivé kroky úlohy zahrnuji: - Vytvoření tvarové součásti dle výkresové dokumentace - Úprava dílu pro zaformování - Vytvoření

Více

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cílem druhého cvičení je si na jednoduchém modelu hřídele osvojit základní postupy při tvorbě rotační součástky. Především používání pracovních, nebo

Více

1 Zrcadlení, středění

1 Zrcadlení, středění 1 Příkaz zrcadlení slouží k vytváření prvků, které jsou položené souměrně vzhledem k ose součásti. Jako příklad nám poslouží model klíče. Nakreslíme skicu a osu, kolem které provedeme zrcadlení prvků skici.

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Plechové díly I Ing. Radek Šebek Číslo: VY_32_INOVACE_16 17 Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Plechové díly I Ing. Radek Šebek Číslo: VY_32_INOVACE_16 17 Anotace: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Plechové díly I

Více

Microsoft Office. Word hromadná korespondence

Microsoft Office. Word hromadná korespondence Microsoft Office Word hromadná korespondence Karel Dvořák 2011 Hromadná korespondence Hromadná korespondence je způsob, jak určitý jeden dokument propojit s tabulkou obsahující více záznamů. Tímto propojením

Více

Předmět: Informační a komunikační technologie

Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček. [ÚLOHA 39 Sestavení nerozebíratelné]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček. [ÚLOHA 39 Sestavení nerozebíratelné] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 39 Sestavení nerozebíratelné] 1. CÍL KAPITOLY Prostředí sestavy v Solid Edge nabízí sadu příkazů, pomocí nichž můžete do sestavy

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole si představíme Nástroje kreslení pro tvorbu 2D skic v modulu Objemová součást

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 26 ÚVOD DO MODULU VÝKRES]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 26 ÚVOD DO MODULU VÝKRES] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 26 ÚVOD DO MODULU VÝKRES] 1 CÍL KAPITOLY Seznámit uživatele s prostředím modulu Výkres, s možnostmi roletových a ikonových menu,

Více

INOVACE PŘEDMĚTŮ ICT MODUL 9: CAD

INOVACE PŘEDMĚTŮ ICT MODUL 9: CAD Vyšší odborná škola ekonomická a zdravotnická a Střední škola, Boskovice INOVACE PŘEDMĚTŮ ICT MODUL 9: CAD Metodika Zpracoval: Ing. Miroslav Hrdý srpen 2009 Mezi hlavní cíle tohoto modulu patří zejména

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Základní prvky modelování

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 11 POLE KRUHOVÉ, OBDÉLNÍKOVÉ A PODÉL KŘIVKY]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 11 POLE KRUHOVÉ, OBDÉLNÍKOVÉ A PODÉL KŘIVKY] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Radek Havlík [ÚLOHA 11 POLE KRUHOVÉ, OBDÉLNÍKOVÉ A PODÉL KŘIVKY] 1 CÍL KAPITOLY Cílem této kapitoly je naučit se efektivní práci ve 3D modelování, s použitím

Více

Základy práce s programem pro interaktivní tabuli SMART notebook

Základy práce s programem pro interaktivní tabuli SMART notebook ZŠ praktická a ZŠ speciální Chodov, okres Sokolov, příspěvková organizace Základy práce s programem pro interaktivní tabuli SMART notebook Metodický materiál k základnímu školení Materiál vznikl v rámci

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 40 PODSESTAVY]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 40 PODSESTAVY] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Radek Havlík [ÚLOHA 40 PODSESTAVY] 1 CÍL KAPITOLY Cílem této kapitoly je naučit se tvořit pracovat s podsestavami v CAD softwaru SolidEdge. Podsestavy se

Více

Výukový manuál 1 /64

Výukový manuál 1 /64 1 Vytvoření křížového spojovacího dílu 2 1. Klepněte na ikonu Geomagic Design a otevřete okno Domů. 2. V tomto okně klepněte na Vytvořit nové díly pro vložení do sestavy. 3 1. 2. 3. 4. V otevřeném okně

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Plechové díly II

Více

Tvorba 2D technické dokumentace. SolidWorks Kotva. Ing. Richard Strnka, 2013

Tvorba 2D technické dokumentace. SolidWorks Kotva. Ing. Richard Strnka, 2013 Tvorba 2D technické dokumentace SolidWorks Kotva Ing. Richard Strnka, 2013 Obsah úlohy - Jednotlivé kroky úlohy zahrnuji: - Vytvoření tvarové součásti dle výkresové dokumentace - Generování pohledů a řezů

Více

Pole sestavy. Číslo publikace spse01640

Pole sestavy. Číslo publikace spse01640 Pole sestavy Číslo publikace spse01640 Pole sestavy Číslo publikace spse01640 Poznámky a omezení vlastnických práv Tento software a související dokumentace je majetkem společnosti Siemens Product Lifecycle

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

DUM 03 téma: Tvary - objekty

DUM 03 téma: Tvary - objekty DUM 03 téma: Tvary - objekty ze sady: 1 tematický okruh sady: Vektorová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

Předmět: informační a komunikační technologie

Předmět: informační a komunikační technologie Předmět: informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 37 - SESTAVENÍ ROZEBÍRATELNÉ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 37 - SESTAVENÍ ROZEBÍRATELNÉ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 37 - SESTAVENÍ ROZEBÍRATELNÉ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se zaměříme na sestavení/složení sestavy rozebíratelným způsobem. Tedy

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Výkresová dokumentace

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Pro tvorbu modelů sestav budete používat panel nástrojů Sestava.

Pro tvorbu modelů sestav budete používat panel nástrojů Sestava. Sestavy 6 Pro tvorbu modelů sestav budete používat panel nástrojů Sestava. Sestavu můžete vytvářet způsobem zdola nahoru, shora dolů nebo kombinací obou metod. Metoda zdola nahoru znamená nejdříve vymodelovat

Více

Buňka typy buněk, formát buňky

Buňka typy buněk, formát buňky Buňka typy buněk, formát buňky VY_32_INOVACE_In 6.,7.12 Anotace: Žák získá základní informace pro práci s buňkami v programu MS Excel 2010. Pracuje na svém žákovském počítači dle pokynů v prezentaci. Vzdělávací

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ Pozadí snímku Pozadí snímku můžeme nastavit všem snímkům stejné nebo můžeme volit pro jednotlivé snímky různé pozadí. Máme několik možností: Pozadí snímku

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0029 VY_32_INOVACE_28-10 Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice

Více

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CAD druhý, třetí Petr Machanec 24.8.2012 Název zpracovaného celku: CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu

Více

Cvičení 2. PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ

Cvičení 2. PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ Cvičení 2. PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ Cílem druhého cvičení je si na jednoduchém modelu hřídele (viz následující obr.) osvojit základní postupy při tvorbě rotační součástky. Především používání pracovních,

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 30 KUSOVNÍK]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 30 KUSOVNÍK] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Radek Havlík [ÚLOHA 30 KUSOVNÍK] 1 CÍL KAPITOLY Cílem této kapitoly je naučit se tvořit seznamy položek, tak zvané kusovníky. Kusovníky lze vytvářet automaticky,

Více

Pracovat budeme se sestavou Finanční tok. S ostatními se pracuje obdobně. Objeví se předdefinovaná sestava. Obrázek 1

Pracovat budeme se sestavou Finanční tok. S ostatními se pracuje obdobně. Objeví se předdefinovaná sestava. Obrázek 1 Jak na sestavy v MS Projectu Pro ilustraci postupu je připraven projekt Pracovní k sestavám, ve kterém jsou pouze dva pracovní zdroje a dodavatelé jsou vloženi jako materiálové zdroje. Pracovat budeme

Více

Úlohy na měřicím přístroji TESA 3D MICRO HITE

Úlohy na měřicím přístroji TESA 3D MICRO HITE Úlohy na měřicím přístroji TESA 3D MICRO HITE Ing. Zdeněk Ondříšek 1 Obsah: 1. 0. 0 Cíle... 3 1. 1. 0 Než začneme... 3 1. 2. 0 Příprava součásti pro měření... 8 2. 0. 0 Úloha č. 1 Měření délky... 14 2.

Více

MS OFFICE, POWERPOINT

MS OFFICE, POWERPOINT Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Petr Koňařík MGV_VT_SS_1S2-D15_Z_OFF_PP.docx Informatika MS Office Powerpoint MS OFFICE, POWERPOINT ÚVOD PowerPoint

Více

DUM 02 téma: Corel - křivky

DUM 02 téma: Corel - křivky DUM 02 téma: Corel - křivky ze sady: 1 tematický okruh sady: Vektorová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

Sada 2 Microsoft Word 2007

Sada 2 Microsoft Word 2007 S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Microsoft Word 2007 11. Tabulky vytváření tabulek Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Uživatelská nastavení parametrických modelářů, využití

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah

Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah Práce s mapou aplikací Marushka... 2 Přehledová mapa... 3 Změna měřítka... 4 Posun mapy... 5 Druhy map... 6 Doplňkové vrstvy... 7 Vyhledávání...

Více

Předmět: Informační a komunikační technologie

Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Rozvodnice design verze 3.1

Rozvodnice design verze 3.1 Rozvodnice design verze 3.1 (rozvodnice Opale, Pragma a Kaedra) Leden 2007 1 Úvod Program Rozvodnice design je určen pro rychlý návrh a specifikaci rozvodnic MiniOpale, MiniPragma, Pragma a Kaedra Popis

Více

Návod k ovládání aplikace

Návod k ovládání aplikace Návod k ovládání aplikace Tento návod se zabývá ovládáním aplikace PDF Annotation 1, která je založena na aplikaci AVP PDF Viewer a umožňuje nejen PDF dokumenty prohlížet, ale také do těchto dokumentů

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM Cíl podproduktu HSM Works Tento kurz si klade za cíl naučit uživatele ovládat program HSMWorks. Dalším cílem je naučit uživatele základním

Více

PRÁCE S TEXTOVÝM EDITOREM 6.4 TEXTOVÉ POLE

PRÁCE S TEXTOVÝM EDITOREM 6.4 TEXTOVÉ POLE 6.4 TEXTOVÉ POLE Při tvorbě dokumentů je někdy třeba vkládat texty do rámců, kterým říkáme Textová pole. Tato textová pole, ale nemusí mít vždy pravidelný tvar (obdélník). Pomocí textových polí můžeme

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

KAPITOLA 4 ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 4 ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 4 ZPRACOVÁNÍ TEXTU TABULÁTORY Jsou to značky (zarážky), ke kterým se zarovná text. Můžeme je nastavit kliknutím na pravítku nebo v dialogovém okně, které vyvoláme kliknutím na tlačítko Tabulátory

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 32 ODKAZY A TEXTY]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 32 ODKAZY A TEXTY] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Radek Havlík [ÚLOHA 32 ODKAZY A TEXTY] 1 CÍL KAPITOLY Cílem této kapitoly je naučit se tvořit odkazy ke strojním součástem, plochám, dílům, sestavám, a práci

Více

Návod na tvorbu časové přímky v programu Microsoft PowerPoint 2013

Návod na tvorbu časové přímky v programu Microsoft PowerPoint 2013 Návod na tvorbu časové přímky v programu Microsoft PowerPoint 2013 1 Obsah 1 OBSAH... 1 2 ÚVOD... 1 3 OTEVŘENÍ PREZENTACE MICROSOFT POWERPOINT 2013... 2 4 ULOŽENÍ DOKUMENTU... 3 5 FORMÁT PROJEKTU... 4

Více

Řazení tabulky, dotazu nebo formuláře

Řazení tabulky, dotazu nebo formuláře Řazení tabulky, dotazu nebo formuláře Mají-li být formuláře a sestavy efektivní a snadno použitelné, může hrát seřazení dat důležitou roli. 1) Určíme pole, podle kterých chcete řadit. 2) Klepneme pravým

Více

Sada 2 Microsoft Word 2007

Sada 2 Microsoft Word 2007 S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Microsoft Word 2007 02. Písmo, fonty, formátování textu Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Aplikaci Access spustíte tak, že vyhledáte její ikonu v nabídce "Start" a klepnete na ní. Najdete ho v Sekci Všechny programy/mircosoft Office. Po výběru

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0005 Sada metodických listů: KABINET INFORMATIKY Název

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

František Hudek. leden Informační a komunikační technologie ZONER Práce s textem. Tvorba a editace odstavcového a uměleckého textu.

František Hudek. leden Informační a komunikační technologie ZONER Práce s textem. Tvorba a editace odstavcového a uměleckého textu. VY_32_INOVACE_FH19_Z Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek leden 2013 9.

Více

Úvod, rozdělení CAD systémů Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012 Jméno zhotovitele: Ing. Karel Procházka

Úvod, rozdělení CAD systémů Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012 Jméno zhotovitele: Ing. Karel Procházka Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 74601 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5

Více

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 2 2.1 Výhody... 2 2.2 Základní ovládání... 2 3 Menu... 3 3.1 Menu Soubor... 3 3.1.1 Menu Soubor / Nový... 3 3.1.2 Menu Soubor / Otevřít... 3 3.1.3 Menu Soubor / Otevřít podle

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 25 NÁSTROJE II.ČÁST]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 25 NÁSTROJE II.ČÁST] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 25 NÁSTROJE II.ČÁST] 1 CÍL KAPITOLY Úloha Nástroje II je pokračováním obšírné kapitoly v roletovém menu Nástroje, přičemž navazujeme

Více

2017 CARAT "New design"

2017 CARAT New design 2017 CARAT "New design" Stručný průvodce verzí CARAT New Design Tato příručka poskytuje informace o základech programu CARAT New Design. Další podrobné informace jsou k dispozici na úvodní stránce online

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

P o w e r P o i n t

P o w e r P o i n t 7. Karta Animace Chceme-li informace zvýraznit nebo zobrazovat postupně, můžeme k obrázkům, tvarům nebo textům přidat animaci. Nabízí se zde možnost nastavit rychlost a způsob objevení konkrétní informace,

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 09 PŘIDAT ÚKOS]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 09 PŘIDAT ÚKOS] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 09 PŘIDAT ÚKOS] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se budeme věnovat výhradně příkazu Přidat úkos. Tento příkaz se používá pro úkosování

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ..07/.5.00/4.0029 VY_2_INOVACE_28-0 Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice Dalibor

Více

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice ObčanServer Nápověda SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice Příklady mapových kompozic Katastrální mapa Územní plán Funkční plochy Letecký snímek Pasport hřbitova Císařské otisky

Více