CVIČENÍ 4: Podélný profil, návrh nivelety, výpočet příčného profilu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CVIČENÍ 4: Podélný profil, návrh nivelety, výpočet příčného profilu"

Transkript

1 CVIČENÍ 4: Podélný profil, návrh nivelety, výpočet příčného profilu Podélný profil toku vystihuje sklonové poměry toku v podélném směru. Zajímají nás především sklon hladiny vody v korytě a její umístění pod terénem pokud můžeme v toku předpokládat rovnoměrný pohyb vody, tedy i sklon a výškové umístění dna. Při návrhu nivelety se má vycházet z podélného profilu stávajícího toku a nový z něj odvozovat (proto jsme stanovovali charakteristiky současného koryta sklon, hloubka koryta). Niveleta musí být řešena ve vzájemné souvislosti s velikostí a tvarem koryta, trasou, pohybem splavenin, opevněním apod. Návrh nivelety provádíme ve výkresu podélného řezu terénem v navržené trase toku. Pro přípravnou dokumentaci stačí vynést podélný řez ze situačního plánu. Postup při vynášení podélného řezu: Je vhodné vypracovat tabulku psaného podélného řezu (Obr.1), která se sestavuje tak, že ve směru staničení se jsou zaznamenávány postupně výšky terénu v jednotlivých charakteristických bodech trasy spolu s jejich staničením. Do výkresu podélného profilu vynášíme: - důležité terénní zlomy (paty břehů původního koryta, břehové čáry, hrany a koruny hrází a objektů apod.) - objekty dosavadní i projektované na navržené trase (jezy, stupně ve dně, mosty, odběry vody, zaústění přítoků a odpadů, křížení s energetickými, trubními a jinými vedeními) - další důležité údaje (horizonty podzemních vod, geologické a pedologické sondy) Charakter jednotlivých bodů je vhodné doprovodit poznámkou. Hustota bodů je závislá na členitosti terénu; čím je terén členitější, tím kratší volíme vzdálenosti mezi sousedními body.,, Obr. 1 psaný podélný řez terénem Grafická úprava výkresu podrobného podélného profilu Při vynášení podrobného podélného profilu je z hlediska prostorového uspořádání výkresu třeba mít na zřeteli konečnou výstupní úpravu tzv. podrobného podélného profilu úpravy (obr. 2). Vykresluje se ve stejném délkovém měřítku jako podrobná situace (M 1:1000) a je i stejně orientován (zde směr toku Lužnice zleva doprava), výškové měřítko se obvykle volí 1:100, tj.

2 podrobný podélný profil je převýšený. Výšky terénu se vynášejí od srovnávací roviny (zde např. 400,00). Obr. 2 ukázka konečné výstupní podoby podrobného podélného profilu Výškové umístění budoucího dna koryta Dno koryta se má se zřetelem na vegetaci navrhnout tak, aby nejčastěji se vyskytující hladina byla přibližně v optimální výši podzemní vody v přilehlém území. Úroveň této hladiny odpovídající zhruba průtoku Q 180d závisí v extravilánu (mimo městskou trať) na způsobu využití pozemků a fyzikálních vlastnostech půdy (Tab I).

3 Tab. I úroveň hladiny podzemní vody pod povrchem terénu Druh pozemku Louky Pastviny Pole Sady Lesy Chmelnice Optimální hodnota (cm) Minimální přípustná hodnota (cm) */ Nižší hodnota platí pro půdy lehčí, vyšší hodnoty pro těžší půdy. V intravilánu (v městské a průmyslové zóně) závisí výškové umístění dna na úrovních spodních konstrukcí podlah suterénních místností, hloubce studní, na poloze vrchní stavby komunikací na kapacitě mostních konstrukcí a na hloubce založení jejich pilířů. V obou případech je nutno dbát na plynulé výškové napojení úpravy k sousedním úsekům a na rozsah zemních prací. **/ **/ Výška koruny pevného jezu je 415,97 m.n.m Podélný sklon nivelety Podélný profil se má plynule zmenšovat od pramene k ústí. Při návrhu podélného sklonu dna je třeba přihlédnout zejména k odolnosti dna vůči navrhovanému průtoku při voleném sklonu zamezení zanášení dna při transportu splavenin z výše ležících úseků toku a z přítoků k podélnému sklonu celého toku k podélnému sklonu údolní nivy Úprava podélného sklonu dna má zajistit stabilitu toku. Přitom stabilním dnem se rozumí takový stav, kdy nánosy a výmoly vzniklé po úpravě nepřesáhnou očekávanou míru. Cílem je zajistit, aby se splaveniny v toku trvale neukládaly a aby nedocházelo ani k trvalému vymílání dna, popř. svahů. Stanovení sklonu nivelety K dispozici jsou tyto údaje průměrný sklon dna v původním vedení toku i staré sklon, který je k dispozici v novém vedení trasy a který vyplývá z výškového převýšení KÚ ZÚ začátku a konce úpravy i nové, který lze vyjádřit jakoi nové =, kde ZÚ, KÚ jsou L výšky dna na, které se napojí úprava v začátku resp. konci úpravy, L je délka nové trasy úpravy sklon údolní nivy, který se určí i údolí, i = i s, kde s je zjištěná vlnovitost původní trasy údolí staré. toku. Je zřejmé, že platí relace i údolí > i nové > i staré sklon stabilní i stabilní určený ze zjednodušené formy Mayer-Peterovy rovnice pro dno v klidu de istabi ln í = 0, 0755, kde d e je velikost efektivního zrna dnového materiálu [m], h je hloubka h vody při návrhovém průtoku (Q 1 -Q 2 ) [m]. Pokud úsek stávajícího toku je v rovnováze z hlediska transportu splavenin, mělo by platit i stabilní i staré. Na základě těchto údajů je třeba zvolit návrhový sklon dna i návrh, pro který by mělo platit i návrh i stabilní. Pokud platí i stabilní << i staré je třeba přehodnotit hloubku h pro návrhový průtok (zmenšit), většinou za cenu rozšíření koryta nebo změny drsnosti opevnění toku.

4 Vyhodnocení křivky zrnitosti Pro výpočet i stabilní potřebujeme vyhodnotit křivku zrnitosti, resp. určit velikost reprezentativního zrna dnového materiálu. Obr. 3 příklady křivek zrnitostí v logaritmicko-normálním zobrazení Křivku zrnitosti je možno vynést i v logaritmicko-pravděpodobnostním papíru a sestrojit pro ní teoretickou křivku zrnitosti (výhodou je její větší věrohodnost v oblasti vyšších a nižších procent propadu) Stanovení charakteristiky d e D si je aritmetický průměr velikosti zrn i-té frakce, p i - procentuální podíl této frakce d e = n 1 p D i 100 si Obr. 4 stanovení efektivního zrna d e z křivky zrnitosti binormální zobrazení

5 Typy objektů ve dně Jako spádové objekty jsou užívány spádové stupně, jezy a skluzy (většinou s drsnou balvanitou skluzovou plochou). Skluzy se využívají zejména na strmějších tocích s významným splaveninovým režimem. Hlavním účelem stupně ve dně a skluzu je snížení sklonu dna, u jezu se jedná hlavně o dosažení vzdutí hladiny. Všechny tyto objekty snižují sklon čáry energie upravovaného toku a vytvářejí buď místní ztrátu (stupeň, práh) nebo ztrátu třením (drsné skluzy). Dle ČSN jsou za stupně považovány objekty s výškou skoku v niveletě dna větší než 30 cm. Pokud je výška skoku v niveletě menší, nevyvolávají tyto objekty prakticky žádné místní ztráty a jedná se o prahy, které stabilizují dno tím, že se vytváří lokální erozní báze Obr. 5 přetváření dna mezi stabilizačními prahy ve dně Určení potřeby spádových objektů v úpravě nivelety toku Vzhledem k tomu, že i návrh < i nové, vznikne na délce L určitý výškový spád h, který je nutno překonat spádovým objektem. Pokud by průměrná výška spádového objektu byla h, bude průměrná vzdálenost mezi objekty L (obr. 6). h L = i 1 i 2 Obr. 6 rozmístění stupňů ve dně (i 1 i nové, i 2 i návrh ) Umístění stupňů ve dně v úpravě nivelety dna Konstrukce stupně by měla být pokud možno umístěna v přímém úseku, který je dostatečně dlouhý pro umístění vývaru pod stupněm. Z hlediska podélného profilu pak tam, kde je třeba při daném sklonu klesnout s niveletou. Stupeň by měl být umístěn tak, aby navržený průběh nivelety dna vyžadoval minimální objem zemních prací a aby nedocházelo k nadměrnému zahloubení dna (pod úroveň údolní nivy), tj. tam, kde je přirozený pokles údolní nivy. Pro založení stupně je vhodnější, pokud je budován celý v rostlém terénu. U stupňů s výškou nižší než 30 cm a u stabilizačních prahů je možné umístit tyto objekty i v oblouku.

6 Návrh příčného profilu V místech, kde bude koryto vytvořeno nově (v úsecích průkopů, v místech zvětšení průtočného profilu v krčcích, v místech odchýlení od stávající osy koryta), je třeba navrhnout příčný profil koryta tak, aby odpovídal svojí kapacitou požadované kapacitě úpravy. Při návrhu tvaru příčného profilu koryta - zejména tvaru břehů je třeba přihlédnout jednak k charakteru příčného profilu stávajícího koryta a hlavně ke způsobu zajištění stability břehů (jejich opevnění). Kapacita koryta úpravy bude navržena na průtok Q 1 -Q 2. Pro takovýto malý návrhový průtok odpovídá poloha hladiny úrovni břehových čar, neuvažujeme s převýšením břehů. Pro návrh příčného profilu budeme uvažovat s lichoběžníkovým tvarem. Sklony svahů se podle druhu opevnění volí takto: nábřežní zdi, pilotové stěny a monolitické obklady 1:1 až svislé Srubové stěny 1:1 až svislé kamenné záhozy a rovnaniny 1:1,5 až 1:1 Dlažby 1:2 až 1:1 kamenné pohozy a vegetační opevnění sypké zeminy bez opevnění 1:2,5 a menší 1:3 a menší podle úhlu vnitřního tření Podle stupně ochrany a místních poměrů navrhujeme koryto celé zahloubené (Obr.7a) nebo s pobřežními hrázemi (Obr. 7b). V upravovaném úseku Chomutovky budeme uvažovat s alternativou koryta (a), pouze výjimečně, např. v blízkosti objektů (stupeň ve dně), bude použita alternativa (b). c b d Obr. 7 Typy příčného profilu a - celý zahloubený, b s pobřežními hrázemi, c miskovitý v přímé, d miskovitý v oblouku Rozměry koryta se stanoví výpočtem ze základních parametrů jako je navržený podélný sklon dna, zahloubení dna a hladin podzemní vody pod terénem, velikost návrhového průtoku pro kapacitu koryta a s ohledem na stabilitu přirozeného materiálu dna koryta. Sklon svahů břehů se volí s ohledem na charakteristiky materiálu svahu (efektivní zrno d e, úhel přirozené sklonitosti zeminy ϕ, soudržnost c), podzemní vodu vytékající do koryta, účinek proudící vody, umožnění přístupu k hladině, s ohledem na druh opevnění svahu a v neposlední řadě s ohledem na možnost ekonomického nasazení mechanizace při provádění stavby a údržbě koryta. Šířka koryta ve dně b by měla zajistit při Q 210d dostatečnou hloubku [0,4 m??] (z důvodu prohřívání vody v letním období) a dostatečnou rychlost [0,4 ms -1?] (z důvodu zanášení dna a usazování jemných plavenin). Při Q 180d by měla hladina korespondovat s doporučenou úrovní hladiny podzemní vody pod povrchem údolní nivy, (z Tab. 1 pro louky je to 0,5 m).

7 Rozměry příčného profilu U lichoběžníkového koryta je hloubka koryta h závislá pro zvolený návrhový průtok a sklony svahů na šířce ve dně b, resp. šířce v březích B. Z předchozí analýzy stávajícího koryta a zároveň z požadavku na minimální zábor plochy korytem vyplývají rozmezí vhodných hodnot hloubek a šířek koryta (Obr. 8). Pro funkční vztah h=f(b) lze v průniku obou oblastí vhodných hodnot hloubek a šířek najít optimální parametry koryta. Výsledná hodnota šířky koryta b zaokrouhlená na celé metry by měla umožnit mechanizované provádění koryta (šířka pracovní lopaty prováděcího stroje). VHODNÉ h 1

CVIČENÍ 4: PODÉLNÝ PROFIL, NÁVRH NIVELETY, VÝPOČET PŘÍČNÉHO PROFILU.

CVIČENÍ 4: PODÉLNÝ PROFIL, NÁVRH NIVELETY, VÝPOČET PŘÍČNÉHO PROFILU. CVIČENÍ 4: PODÉLNÝ PROFIL, NÁVRH NIVELETY, VÝPOČET PŘÍČNÉHO PROFILU. Podélný profil toku vystihuje sklonové poměry toku v podélném směru. Zajímají nás především sklon hladiny vody v korytě a její umístění

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 08 (staničení 2706-2847 m) Stávající úsek, opevněný betonovými panely, je částečně ve vzdutí dvou stupňů ve dně. Horní stupeň slouží k odběru vody do cukrovarského rybníka. Dolní stupeň, viz foto,

Více

Revitalizace vodního toku

Revitalizace vodního toku Revitalizace vodního toku ČSN 01 3105 společně pro výkresy, velikosti, popisování, materiály, formáty a skládání výkresů, měřítka, čáry, kótování, ČSN 01 3402 popisové pole ČSN 01 3160 zásady oprav a změn

Více

Šířka ve dně. Navazující na přilehlé koryto Sklon svahů MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

Šířka ve dně. Navazující na přilehlé koryto Sklon svahů MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 02 (staničení 459-732 m) V současnosti je koryto zahloubené, napřímené, opevněné ve dně a březích kamennou dlažbou / rovnaninou. Břehy jsou pokryty travním porostem, v horní části úseku se nacházejí

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 06 (staničení 2134-2318 m) V současnosti je koryto zahloubené, napřímené, opevněné ve dně a březích betonovými panely. Ve svahu levého břehu vede velké množství inženýrských sítí. Pravý břeh je součástí

Více

Hydraulické výpočty spádových objektů (stupeň) zahrnují při známých geometrických parametrech přelivného tělesa stanovení měrné křivky objektu (Q-h

Hydraulické výpočty spádových objektů (stupeň) zahrnují při známých geometrických parametrech přelivného tělesa stanovení měrné křivky objektu (Q-h CVIČENÍ 8: HYDRAULICKÝ VÝPOČET OBJEKTŮ Hydraulické výpočty spádových objektů (stupeň) zahrnují při známých geometrických parametrech přelivného tělesa stanovení měrné křivky objektu (Q-h křivky) a určení

Více

PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část

PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část JEZ CACOVICE - NÁVRH RYBÍHO PŘECHODU A VODÁCKÉ PROPUSTI SO 18.3.2 - TECHNICKÁ ZPRÁVA 1.1. NÁVRH UMÍSTĚNÍ RYBÍHO PŘECHODU...

Více

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE...

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE... Obsah 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE... 2 2. ÚVOD... 2 3. POUŽITÉ PODKLADY... 2 3.1 Geodetické podklady... 2 3.2 Hydrologické podklady... 2 3.2.1 Odhad drsnosti... 3 3.3 Popis lokality... 3 3.4 Popis stavebních

Více

Tlumení energie 7. PŘEDNÁŠKA. BS053 Rybníky a účelové nádrže

Tlumení energie 7. PŘEDNÁŠKA. BS053 Rybníky a účelové nádrže Tlumení energie 7. PŘEDNÁŠKA BS053 Rybníky a účelové nádrže Tlumení energie Rozdělení podle způsobu vývarové (vodní skok, dimenzování) bezvývarové (umělá drsnost koryta) průběžná niveleta (max. 0,5 m převýšení)

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Fakulta životního prostředí Katedra biotechnických úprav krajiny

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Fakulta životního prostředí Katedra biotechnických úprav krajiny Vypracoval: Pavel Šefl ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Fakulta životního prostředí Katedra biotechnických úprav krajiny Předmět: Ročník / obor Příloha č. Malé vodní toky 3. ročník BEKOL Název přílohy:

Více

Zásady křížení vodních toků a komunikací Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc.

Zásady křížení vodních toků a komunikací Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Zásady křížení vodních toků a Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Respektování vodohospodářských zájmů Návrh křížení musí respektovat : Bezpečnost ochranných hrází. Splaveninový režim toku a stabilitu koryta toku.

Více

Konstrukční zásady. Na toku budou technicky řešeny tyto objekty: spádové objekty (stupně, prahy, skluzy)

Konstrukční zásady. Na toku budou technicky řešeny tyto objekty: spádové objekty (stupně, prahy, skluzy) CVIČENÍ 9: ZPRACOVÁNÍ TECHNICKÉHO ŘEŠENÍ OBJEKTŮ Na toku budou technicky řešeny tyto objekty: spádové objekty (stupně, prahy, skluzy) Konstrukční zásady Zásady řešení stupňů a jezů je vhodné volit v souladu

Více

4. VYTVÁŘENÍ KORYTA RELIÉFU. Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ. Práce vody v tocích: 3.

4. VYTVÁŘENÍ KORYTA RELIÉFU. Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ. Práce vody v tocích: 3. 4. VYTVÁŘENÍ KORYTA Vnitřní horotvorné síly: vulkanické + seismické vytváření PRIMÁRNÍHO ZEMSKÉHO RELIÉFU Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ Práce vody

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 13 (staničení 4257-4408 m) Úsek je postižen nedostatkem proudící vody, stejně jako úsek č. 13. Důvodem je špatný stav rozdělovacího objektu a odtékání běžných průtoků odlehčovacím bypassem. Koryto

Více

Vodní hospodářství krajiny 2 3. cvičení

Vodní hospodářství krajiny 2 3. cvičení 3. cvičení Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: dle dohody Vodní hospodářství krajiny 2 Obsah cvičení Úprava rybniční stoky Úprava prostoru zátopy Úprava prostoru kolem

Více

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY ÚPRAV DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY ÚPRAV DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY ÚPRAV DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ LITERATURA MAREŠ, K.: Úpravy toků navrhování koryt, ČVUT, Praha 1997 HAVLÍK, V. MAREŠOVÁ, I.: Hydraulika příklady, ČVUT, Praha 1993 KEMEL,

Více

mlýn Maděra Lužnice Obr. 1 Podmínky situačního řešení mlýnského náhonu

mlýn Maděra Lužnice Obr. 1 Podmínky situačního řešení mlýnského náhonu CVIČENÍ 8: NÁVRH OBJEKTŮ Na toků budou technicky řešeny tyto objekty: - Vzdouvací objekt (jez) včetně propusti a rybího přechodu technické řešení a hydrotechnický výpočet - Náhon na elektrárnu a odpadní

Více

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní

Více

Revitalizace povodí. Petr Koudelka. B607, KH: St 11:30 14:00 koudelka@fsv.cvut.cz

Revitalizace povodí. Petr Koudelka. B607, KH: St 11:30 14:00 koudelka@fsv.cvut.cz Revitalizace povodí Petr Koudelka B607, KH: St 11:30 14:00 koudelka@fsv.cvut.cz Náplň přednášek - Úpravy toků - Revitalizace toků (co, kde, jak, kdy, historie, morfologie koryt, objekty, vegetace) - Revitalizace

Více

Nástroje krajinného plánování ZÁSADY REVITALIZACE KRAJINY

Nástroje krajinného plánování ZÁSADY REVITALIZACE KRAJINY Nástroje krajinného plánování ZÁSADY REVITALIZACE KRAJINY Revitalizace (toku x krajiny) Zásahy do toku hrazení bystřin protipovodňové úpravy (zásady návrhu) Revitalizace co je důsledkem? Katedra hydromeliorací

Více

Tok ř.km záznam č. č. úseku/profilu: Dne : hod Délka úseku (m): Provedl

Tok ř.km záznam č. č. úseku/profilu: Dne : hod Délka úseku (m): Provedl POPIS ŘÍČNÍHO ÚSEKU/PŘÍČNÉHO PROFILU č. úkolu:. Tok ř.km záznam č. Místo Dne : hod Délka úseku (m): Provedl Bližší lokalizace :... číslo listu: vh mapy:...... mapy 1:... :... fotografie: 1) celkový charakter

Více

PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ VOJTOVICKÝ POTOK

PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ VOJTOVICKÝ POTOK PILOTNÍ INVESTIČNÍ ZÁMĚR PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ VOJTOVICKÝ POTOK PPO S VYUŽITÍM VAKŮ KOEXPRO Červen 2013 ZÁKLADNÍ ÚDAJE : Název akce : PPO Vojtovického potoka Vodní tok : Vojtovický potok Místo akce (katast.území)

Více

L J Kompendium informací o LCS Úvod Součásti LCS Lesní cesty Dělení lesních cest... 13

L J Kompendium informací o LCS Úvod Součásti LCS Lesní cesty Dělení lesních cest... 13 OBSAH L J Kompendium informací o LCS...12 1.1 Úvod... 1.2 Součásti LCS... 12 1.3 Lesní cesty... 1.4 Dělení lesních cest... 13 1.4.1 Dělení podle probíhající části dopravního procesu...13 1.4.2 Dělení dle

Více

1 Švédská proužková metoda (Pettersonova / Felleniova metoda; 1927)

1 Švédská proužková metoda (Pettersonova / Felleniova metoda; 1927) Teorie K sesuvu svahu dochází často podél tenké smykové plochy, která odděluje sesouvající se těleso sesuvu nad smykovou plochou od nepohybujícího se podkladu. Obecně lze říct, že v nesoudržných zeminách

Více

DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 10 ÚPRAVY VODNÍCH TOKŮ, OBJEKTY NA VODNÍCH CESTÁCH

DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 10 ÚPRAVY VODNÍCH TOKŮ, OBJEKTY NA VODNÍCH CESTÁCH DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 10 ÚPRAVY VODNÍCH TOKŮ, OBJEKTY NA VODNÍCH CESTÁCH Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké

Více

NÁVRH VÝŠKOVÉHO ŘEŠENÍ 2 VARIANTY:

NÁVRH VÝŠKOVÉHO ŘEŠENÍ 2 VARIANTY: NÁVRH VÝŠKOVÉHO ŘEŠENÍ 2 VARIANTY: 1. velkorysá (červená barva) - co nejnižší provozní náklady není nutné respektovat terén, možno použít větších zemních prací - málo (cca do 4) výškových oblouků - velké

Více

P R OGR AM P R O NÁVRH VÝVAR U

P R OGR AM P R O NÁVRH VÝVAR U P R OGR AM P R O NÁVRH VÝVAR U Program Vývar je jednoduchá aplikace řešící problematiku vodního skoku. Zahrnuje interaktivní zadávání dat pro určení dimenze vývaru, tzn. jeho hloubku a délku. V aplikaci

Více

(Aplikace pro mosty, propustky) K141 HYAR Hydraulika objektů na vodních tocích

(Aplikace pro mosty, propustky) K141 HYAR Hydraulika objektů na vodních tocích Hydraulika objektů na vodních tocích (Aplikace pro mosty, propustky) 0 Mostní pole provádějící vodní tok pod komunikací (při povodni v srpnu 2002) 14. století hydraulicky špatný návrh úzká pole, široké

Více

Proudění s volnou hladinou (tj. v otevřených korytech)

Proudění s volnou hladinou (tj. v otevřených korytech) (tj. v otevřených korytech) TYPY OTEVŘENÝCH KORYT PŘÍRODNÍ přirozená a upravená KORYTA - přirozená: nepravidelného geometrického průřezu - upravená: zhruba pravidel. průřezu (upravené většinou jen břehy,

Více

Povodí Labe, státní podnik, Víta Nejedlého 951, Hradec Králové. Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí

Povodí Labe, státní podnik, Víta Nejedlého 951, Hradec Králové. Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí Název akce Třebovka, Dlouhá Třebová Hylváty, úprava toku v obcích Investor Povodí Labe, státní podnik, Víta Nejedlého 951, 500 03 Hradec Králové Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí Tichá Orlice

Více

Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie. Předmět VIZP K141 FSv ČVUT. Vodní toky. Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc.

Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie. Předmět VIZP K141 FSv ČVUT. Vodní toky. Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie Předmět VIZP K141 FSv ČVUT Vodní toky Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. http://hydraulika.fsv.cvut.cz/vin/prednasky.htm Přirozené vodní toky K141

Více

Projekt 1 malé vodní nádrže 5. cvičení

Projekt 1 malé vodní nádrže 5. cvičení 5. cvičení Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: viz web Projekt 1 malé vodní nádrže Obsah cvičení Typy objektů bezpečnostního přelivu Umístění bezpečnostního přelivu Konstrukce

Více

B.1.SO 01 SN Purkratice (kat. B Suché retenční nádrže)

B.1.SO 01 SN Purkratice (kat. B Suché retenční nádrže) B.1.SO 01 SN Purkratice (kat. B.1.3.3 - Suché retenční nádrže) Všechna navrhovaná či řešená opatření vycházejí ze zpracovaných listů terénního průzkumu, které jsou přílohou A. Analytická část a jsou zobrazena

Více

Projekt 1 malé vodní nádrže 5. cvičení

Projekt 1 malé vodní nádrže 5. cvičení 5. cvičení Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: viz web Obsah cvičení Typy objektů bezpečnostního přelivu Umístění bezpečnostního přelivu Konstrukce bezpečnostního přelivu

Více

HYDROTECHNICKÝ VÝPOČET

HYDROTECHNICKÝ VÝPOČET Výstavba PZS Chrást u Plzně - Stupno v km 17,588, 17,904 a 18,397 SO 5.01.2 Rekonstrukce přejezdová konstrukce v km 17,904 Část objektu: Propustek v km 17,902 Hydrotechnický výpočet HYDROTECHNICKÝ VÝPOČET

Více

A.2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU ÚZEMÍ A.2.3

A.2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU ÚZEMÍ A.2.3 Podkladová analýza pro následnou realizaci protipovodňových opatření včetně přírodě blízkých protipovodňových opatření A.2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU ÚZEMÍ A.2.3 Hydromorfologická analýza Malý sloupský

Více

SO JEZ CACOVICE NOVÁ KONSTRUKCE v ř. km 10,157 (SVITAVA)

SO JEZ CACOVICE NOVÁ KONSTRUKCE v ř. km 10,157 (SVITAVA) PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 3.část SO 18.3.1. JEZ CACOVICE NOVÁ KONSTRUKCE v ř. km 10,157 (SVITAVA) NÁVRH BYL ZPRACOVÁN VE DVOU VARIANTÁCH JAKO JEZ KLAPKOVÝ A

Více

VYTYČENÍ OSY KOMUNIKACE. PRAXE 4. ročník Ing. D. Mlčková

VYTYČENÍ OSY KOMUNIKACE. PRAXE 4. ročník Ing. D. Mlčková VYTYČENÍ OSY KOMUNIKACE PRAXE 4. ročník Ing. D. Mlčková Zadání: Vypracujte projekt pro výstavbu komunikace S 9,5/60 v prostoru Louky v katastrálním území Nové Městečko Přílohy: 1) Technická zpráva 2)

Více

Revitalizace ve městech zkušenosti s různými druhy úprav revitalizace suchého poldru Čihadla

Revitalizace ve městech zkušenosti s různými druhy úprav revitalizace suchého poldru Čihadla Revitalizace ve městech zkušenosti s různými druhy úprav revitalizace suchého poldru Čihadla Click to edit Master subtitle style Ing. Jiří Karnecki Odbor ochrany prostředí MHMP ZÁSADY TECHNICKÉ REVITALIZACE

Více

Vodní hospodářství krajiny 5. cvičení

Vodní hospodářství krajiny 5. cvičení Vodní hospodářství krajiny 5. cvičení Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: viz web Vodní hospodářství krajiny 2 Obsah cvičení Typy objektů bezpečnostního přelivu Umístění

Více

Povodí Moravy, s.p., Brno, Dřevařská 11, BRNO INVESTIČNÍ ZÁMĚR. Jihlava, km 0,800-3,150 - oprava koryta

Povodí Moravy, s.p., Brno, Dřevařská 11, BRNO INVESTIČNÍ ZÁMĚR. Jihlava, km 0,800-3,150 - oprava koryta Povodí Moravy, s.p., Brno, Dřevařská 11, BRNO INVESTIČNÍ ZÁMĚR Jihlava, km 0,800-3,150 - oprava koryta Kraj : Jihomoravský Číslo akce: Zpracoval: Zdeněk Vajbar, úsekový technik provozu D. Věstonice Datum

Více

Přednáška pro posluchače předmětu Projekt z vodních toků. Petr Sklenář

Přednáška pro posluchače předmětu Projekt z vodních toků. Petr Sklenář Přednáška pro posluchače předmětu Projekt z vodních toků UPRAVENÉ VODNÍ TOKY - JEJICH NÁVRH N A PROVOZ Petr Sklenář ČVUT České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební, katedra hydrauliky a hydrologie

Více

Bezpečnostní přelivy 6. PŘEDNÁŠKA. BS053 Rybníky a účelové nádrže

Bezpečnostní přelivy 6. PŘEDNÁŠKA. BS053 Rybníky a účelové nádrže Bezpečnostní přelivy 6. PŘEDNÁŠKA BS053 Rybníky a účelové nádrže Bezpečnostní přelivy Obsah Rozdělení přelivů a konstrukční zásady Dimenzování přelivů Bezpečnostní přelivy Bezpečnostní přelivy slouží k

Více

Návrh managementu dřevní hmoty v přirozených korytech vodních toků

Návrh managementu dřevní hmoty v přirozených korytech vodních toků Návrh managementu dřevní hmoty v přirozených korytech vodních toků Pavel Kožený a kol. T. G. Masaryk Water Research Institute, p.r.i. Podbabská 30/2582, 160 00 Prague 6, Czech Republic +420 220 197 111

Více

PROPUSTKY NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. Michal Radimský

PROPUSTKY NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. Michal Radimský PROPUSTKY NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Michal Radimský PROPUSTKY NA PK propustky jsou mostní objekty s kolmou světlostí do 2 m (včetně) setkáme se s nimi jak v extravilánu, tak i v intravilánu trubní propustky

Více

Výpočet ceny stavby rybníka a koeficienty pro její úpravu

Výpočet ceny stavby rybníka a koeficienty pro její úpravu 91 Příloha č. 13 k vyhlášce č. 3/2008 Sb. Výpočet ceny stavby rybníka a koeficienty pro její úpravu (1) Cena stavby rybníka (CSR) se zjistí na základě skutečných nákladů na pořízení hráze (C H ), rybničních

Více

HEM. Hydroekologický monitoring. Hodnocení ukazatelů. Metodika pro monitoring hydromorfologických ukazatelů ekologické kvality vodních toků

HEM. Hydroekologický monitoring. Hodnocení ukazatelů. Metodika pro monitoring hydromorfologických ukazatelů ekologické kvality vodních toků HEM Hydroekologický monitoring Hodnocení ukazatelů Metodika pro monitoring hydromorfologických ukazatelů ekologické kvality vodních toků RNDr. Jakub Langhammer, Ph.D Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká

Více

Hydraulika a hydrologie

Hydraulika a hydrologie Hydraulika a hydrologie Cvičení č. 1 - HYDROSTATIKA Příklad č. 1.1 Jaký je tlak v hloubce (5+P) m pod hladinou moře (Obr. 1.1), je-li průměrná hustota mořské vody ρ mv = 1042 kg/m 3 (měrná tíha je tedy

Více

A.2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU ÚZEMÍ A.2.3

A.2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU ÚZEMÍ A.2.3 Podkladová analýza pro následnou realizaci protipovodňových opatření včetně přírodě blízkých protipovodňových opatření A.2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU ÚZEMÍ A.2.3 Hydromorfologická analýza Ztracený potok

Více

Revitalizace vodního toku. 2. cvičení

Revitalizace vodního toku. 2. cvičení Revitalizace vodního toku 2. cvičení Projektování revitalizace toku Přípravné práce podklady, průzkumy Vlastní projekt Přípravné práce - historie záplav, škody - projektová dokumentace provedených a plánovaných

Více

Jindřichovický potok

Jindřichovický potok Podkladová analýza pro následnou realizaci protipovodňových opatření včetně přírodě blízkých protipovodňových opatření A.2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU ÚZEMÍ A.2.3 Hydromorfologická analýza Jindřichovický

Více

Revitalizace vodního toku. Petr Koudelka, HK: Út 9:30 11:30 B607,

Revitalizace vodního toku. Petr Koudelka, HK: Út 9:30 11:30 B607, Revitalizace vodního toku Petr Koudelka, HK: Út 9:30 11:30 B607, e-mail: koudelka@fsv.cvut.cz Náplň cvičení a podmínky zápočtu Odevzdat projekt DSP do 7.6. Účast: povolená jedna neomluvená absence + omluvenky

Více

ZADÁNÍ ročníkového projektu pro III.a IV.ročník studijního oboru: Konstrukce a dopravní stavby

ZADÁNÍ ročníkového projektu pro III.a IV.ročník studijního oboru: Konstrukce a dopravní stavby ZADÁNÍ ročníkového projektu pro III.a IV.ročník studijního oboru: Konstrukce a dopravní stavby I. V daném mapovém podkladu v měřítku 1:10 000 vypracujte návrh spojení mezi body A a B na úrovni vyhledávací

Více

B.1.SO 15 - PBPO Mehelnického potoka v intravilánu obce Semice

B.1.SO 15 - PBPO Mehelnického potoka v intravilánu obce Semice B.1.SO 15 - PBPO Mehelnického potoka v intravilánu obce Semice B.1.1 STRUKTURA POPISU NAVRHOVANÝCH OPATŘENÍ Všechna navrhovaná či řešená opatření vycházejí ze zpracovaných listů terénního průzkumu, které

Více

a) Popis inženýrského objektu, jeho funkčního a technického řešení

a) Popis inženýrského objektu, jeho funkčního a technického řešení Obsah a) Popis inženýrského objektu, jeho funkčního a technického řešení... 2 b) Požadavky na vybavení... 3 c) Napojení na stávající technickou infrastrukturu... 4 d) Vliv na povrchové a podzemní vody

Více

PODÉLNÝ PROFIL KOMPLETACE

PODÉLNÝ PROFIL KOMPLETACE PODÉLNÝ PROFIL KOMPLETACE Průběh dna příkopů zjistit pomocí nakreslených příčných řezů zakreslování (viz obr. 0630) podle směru staničení: pravostranný... tečkovaná čára levostranný... čárkovaná čára oboustranný...

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA ČÁST B

PRŮVODNÍ ZPRÁVA ČÁST B STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V POVODÍ FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA PRŮVODNÍ ZPRÁVA ČÁST B LISTOPAD 2014 Vodohospodářský rozvoj a výstavba akciová společnost Nábřežní

Více

(režimy proudění, průběh hladin) Proudění s volnou hladinou II

(režimy proudění, průběh hladin) Proudění s volnou hladinou II Proudění s volnou hladinou (režimy proudění, průběh hladin) PROUDĚNÍ KRITICKÉ, ŘÍČNÍ A BYSTŘINNÉ Vztah mezi h (resp. y) a v: Ve žlabu za různých sklonů α a konst. Q: α 1 < α < α 3 => G s1 < G s < G s3

Více

PUDIS a.s., Nad Vodovodem 2/3258, Praha 10 tel.: , fax: ,

PUDIS a.s., Nad Vodovodem 2/3258, Praha 10 tel.: , fax: , Tento projekt je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Euroregionu NISA EVROPSKÁ UNIE "PŘEKRAČUJEME HRANICE" MĚSTO ŽELEZNÝ BROD Náměstí 3. května 1, PSČ 468 22, IČ 00262633

Více

HYDRAULICKÉ JEVY NA JEZECH

HYDRAULICKÉ JEVY NA JEZECH HYDRAULICKÉ JEVY NA JEZECH Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra hydrauliky a hydrologie 1. REŽIMY PROUDĚNÍ S VOLNOU HLADINOU Proudění říční, kritické a bystřinné 2. PŘEPADY

Více

POHYB SPLAVENIN. 8 Přednáška

POHYB SPLAVENIN. 8 Přednáška POHYB SPLAVENIN 8 Přenáška Obsah: 1. Úvo 2. Vlastnosti splavenin 2.1. Hustota splavenin a relativní hustota 2.2. Zrnitost 2.3. Efektivní zrno 3. Tangenciální napětí a třecí rychlost 4. Počátek eroze 5.

Více

Suchá retenční nádrž - Topolany

Suchá retenční nádrž - Topolany Suchá retenční nádrž - Topolany Údaje o společném zařízení Suchá retenční nádrž Topolany byla zbudována jižně od obce, v údolí Lukového potoka. Její hráz je umístěna napříč údolí cca 90 m pod soutokem

Více

1. ÚVOD, IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

1. ÚVOD, IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 1. ÚVOD, IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Předkládaná dokumentace pro žádost o vodoprávní rozhodnutí a povolení k nakládání s povrchovými vodami byla zpracována na základě smlouvy č.2/2008 mezi zhotovitelem projektové

Více

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace o předmětu, úvod do vodního hospodářství ČR 2. Vodní nádrže, přehrady a využití

Více

Projekt 1 malé vodní nádrže 4. cvičení

Projekt 1 malé vodní nádrže 4. cvičení 4. cvičení Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: viz web Obsah cvičení Účel spodní výpusti Součásti spodní výpusti Typy objektů spodní výpusti Umístění spodní výpusti Napojení

Více

Splaveniny. = tuhé částice přemísťované vodou anorganický původ organický původ různého tvaru a velikosti

Splaveniny. = tuhé částice přemísťované vodou anorganický původ organický původ různého tvaru a velikosti SPLAVENINY Splaveniny = tuhé částice přemísťované vodou anorganický původ organický původ různého tvaru a velikosti Vznik splavenin plošná eroze (voda, vítr) a geologické vlastnosti svahů (sklon, příp.

Více

VIZP Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí

VIZP Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí VIZP Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí Přednáška č.5 Technické a revitalizační stavby na drobných tocích Přednášející: Ing. Martin Dočkal, Ph.D. Co je účelem technických úprav na drobných

Více

Vyhodnocení reprezentativnosti profilů pro měření minimálních průtoků

Vyhodnocení reprezentativnosti profilů pro měření minimálních průtoků Vyhodnocení reprezentativnosti profilů pro měření minimálních průtoků Praha, červenec 2016 0 1 Úvod Usnesení Vlády České republiky č. 620 ze dne 29. července 2015 k přípravě realizace opatření pro zmírnění

Více

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní

Více

J e v i š o v i c k á. p ř e h r a d a

J e v i š o v i c k á. p ř e h r a d a J e v i š o v i c k á p ř e h r a d a Zatopená plocha při hladině stálého nadržení (Ms) 3,00 ha Zatopená plocha při max.hl. zásobního prostoru (Mz) 8,10 ha Zatopená plocha maximální 12,6 ha Hladina zásobního

Více

Mírovka - optimalizace koryta Investiční záměr k.ú. Mohelnice, okres Šumperk Číslo akce: PDC

Mírovka - optimalizace koryta Investiční záměr k.ú. Mohelnice, okres Šumperk Číslo akce: PDC Mírovka - optimalizace koryta Investiční záměr k.ú. Mohelnice, okres Šumperk Číslo akce: PDC Vypracoval: Burdová Věra Datum: 24. 2. 2016 Základní údaje: TECHNICKÁ ZPRÁVA Název akce: Mírovka optimalizace

Více

PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část

PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část KOMÍNSKÝ JEZ - NÁVRH RYBÍHO PŘECHODU A VODÁCKÉ PROPUSTI SO 03.3.2 - TECHNICKÁ ZPRÁVA 1.1. NÁVRH UMÍSTĚNÍ RYBÍHO PŘECHODU...

Více

Rybí přechod na příčné překážce

Rybí přechod na příčné překážce KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 22 NÁZEV OPATŘENÍ DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 Rybí přechod na příčné překážce 1. POPIS PROBLÉMU Příčné překážky a vzdouvací objekty tvoří nepřekonatelné překážky pro migraci

Více

dq/dt+da/dt=q a rovnice o zachování hybnosti dq/dx+d(ß*q*q/a)/dx+gady/dx+gai(f)=gai(b)

dq/dt+da/dt=q a rovnice o zachování hybnosti dq/dx+d(ß*q*q/a)/dx+gady/dx+gai(f)=gai(b) 2. Hydrotechnické výpočty 2.1.Popis modelu Výpočet průběhu hladin jsme provedli výpočtem nerovnoměrného neustáleného proudění pomocí programu MIKE11, vyvinutým Dánským hydraulickým institutem pro výpočet

Více

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I.1. Tvar koryta a jeho vývoj Klima, tvar krajiny, vegetace a geologie povodí určují morfologii vodního toku (neovlivněného antropologickou

Více

REVITALIZACE MLÝNSKÉHO NÁHONU A PPO KŘENOVICE- MEZIVODÍ

REVITALIZACE MLÝNSKÉHO NÁHONU A PPO KŘENOVICE- MEZIVODÍ Projektová a inženýrská činnost v oboru stavby vodního, lesního hospodářství a krajinného inženýrství REVITALIZACE MLÝNSKÉHO NÁHONU A PPO KŘENOVICE- MEZIVODÍ SO 02 REVITALIZACE MLÝNSKÉHO NÁHONU F.3.1 TECHNICKÁ

Více

Investiční záměr zpracování PD

Investiční záměr zpracování PD Nelešovický potok, Nelešovice rekonstrukce opěrných zdí Investiční záměr zpracování PD Kraj Olomoucký, Obec Nelešovice Vedoucí provozu Přerov: Veronika Mazánová, DiS. Vypracoval: Ing. Zdeněk Hadaš Datum:

Více

Revitalizace vodního toku. Petr Koudelka, HK: St 11:30 14:00 B607,

Revitalizace vodního toku. Petr Koudelka, HK: St 11:30 14:00 B607, Revitalizace vodního toku Petr Koudelka, HK: St 11:30 14:00 B607, e-mail: koudelka@fsv.cvut.cz Náplň cvičení a podmínky zápočtu Odevzdat projekt DSP do 2.6. Účast: povolená jedna neomluvená absence Zadání

Více

Vodní hospodářství krajiny 2

Vodní hospodářství krajiny 2 Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: dle dohody Vodní hospodářství krajiny 2 Obsah Typy objektů bezpečnostního přelivu Umístění bezpečnostního přelivu Konstrukce bezpečnostního

Více

VÝŠKOVÉ ŘEŠENÍ. kategorie S 9,5 a S 11,5... m m max. dovolená minimální hodnota... m m min doporučená minimální hodnota...

VÝŠKOVÉ ŘEŠENÍ. kategorie S 9,5 a S 11,5... m m max. dovolená minimální hodnota... m m min doporučená minimální hodnota... podélný sklon s : s max VÝŠKOVÉ ŘEŠENÍ s s 0,5% (smax viz zadání) značení podélného sklonu ve směru staničení: + s [%]... stoupání ve směru staničení s [%]... klesání ve směru staničení výsledný sklon

Více

Úvodní list. Prezentace pro interaktivní tabuli, pro projekci pomůcka pro výklad

Úvodní list. Prezentace pro interaktivní tabuli, pro projekci pomůcka pro výklad Úvodní list Název školy Integrovaná střední škola stavební, České Budějovice, Nerudova 59 Číslo šablony/ číslo sady 32/09 Poř. číslo v sadě 18 Jméno autora Období vytvoření materiálu Název souboru Zařazení

Více

Protipovodňová opatření III. etapy Povodí Moravy, s.p.

Protipovodňová opatření III. etapy Povodí Moravy, s.p. Protipovodňová opatření III. etapy Povodí Moravy, s.p. Ing. Libor Dostál investiční ředitel Staré Město, 31. července 2014 Jmenný seznam PPO III.etapy připravovaných k realizaci Pořadové číslo Akce Dílčí

Více

REFERENČNÍ LIST - Sanace železobetonových konstrukcí

REFERENČNÍ LIST - Sanace železobetonových konstrukcí Úšovický potok Mariánské Lázně, ř. km 5,00 6,31 ( 2010-2011) V zakryté části toku bylo nejprve provedeno statické zajištění paty stávajících zdí, následně potom vlastní opevnění dna ŽB deskou. Na tuto

Více

F.4. RODINNÝ DŮM BUČOVICKÁ 493, SLAVKOV U BRNA - ZMĚNA STAVBY č.2 ZTI A KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKA ING. MILAN STRACHOŇ ZODPOVĚDNÝ PROJEKTANT: VYPRACOVAL:

F.4. RODINNÝ DŮM BUČOVICKÁ 493, SLAVKOV U BRNA - ZMĚNA STAVBY č.2 ZTI A KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKA ING. MILAN STRACHOŇ ZODPOVĚDNÝ PROJEKTANT: VYPRACOVAL: SLAVKOV U BRNA - č.2 F.4 ZAKÁZKA: SEZNAM PŘÍLOH DOKUMENTACE - F.4 TECHNICKÁ ZPRÁVA - 01 PŘÍPOJKA - PODÉLNÝ PROFIL - 02 REVIZNÍ ŠACHTA - 03 ULOŽENÍ POTRUBÍ - 04 PŮDORYS LEŽATÉ KANALIZACE - 05 SCHEMA SPLAŠKOVÉ

Více

A.2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU ÚZEMÍ A.2.3

A.2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU ÚZEMÍ A.2.3 Podkladová analýza pro následnou realizaci protipovodňových opatření včetně přírodě blízkých protipovodňových opatření A.2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU ÚZEMÍ A.2.3 Hydromorfologická analýza Hájený potok Květen

Více

590/2002 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 19. prosince 2002. o technických požadavcích pro vodní díla. Změna: 367/2005 Sb.

590/2002 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 19. prosince 2002. o technických požadavcích pro vodní díla. Změna: 367/2005 Sb. 590/2002 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 19. prosince 2002 o technických požadavcích pro vodní díla Změna: 367/2005 Sb. Ministerstvo zemědělství stanoví podle 143 odst. 4 písm. b) zákona č. 50/1976 Sb., o územním

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ PODÉL KORYTA VODNÍHO TOKU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ PODÉL KORYTA VODNÍHO TOKU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 3.8.101 UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ

Více

TZB Městské stavitelsví

TZB Městské stavitelsví Katedra prostředí staveb a TZB TZB Městské stavitelsví Zpracovala: Ing. Irena Svatošová, Ph.D. Nové výukové moduly vznikly za podpory projektu EU a státního rozpočtu ČR: Inovace a modernizace studijního

Více

A.2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU ÚZEMÍ A.2.3

A.2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU ÚZEMÍ A.2.3 Podkladová analýza pro následnou realizaci protipovodňových opatření včetně přírodě blízkých protipovodňových opatření v Mikroregionu Frýdlantsko A.2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU ÚZEMÍ A.2.3 Hydromorfologická

Více

STANOVENÍ AKTIVNÍ ZÓNY ZÁPLAVOVÉHO ÚZEMÍ BOTIČE v úseku ř. km

STANOVENÍ AKTIVNÍ ZÓNY ZÁPLAVOVÉHO ÚZEMÍ BOTIČE v úseku ř. km STANOVENÍ AKTIVNÍ ZÓNY ZÁPLAVOVÉHO ÚZEMÍ BOTIČE v úseku ř. km 7.349-7.783 HAMR-Sport a.s. K Vodě 3200/3, Praha 10 - Záběhlice D-PLUS PROJEKTOVÁ A INŽENÝRSKÁ a. s. Sokolovská 16/45A, Praha 8 Karlín Duben

Více

Bc. Jan Touš projektování pozemních komunikací Inženýrská, konzultační a projektová činnost

Bc. Jan Touš projektování pozemních komunikací Inženýrská, konzultační a projektová činnost Obsah 1 Identifikační údaje objektu... 2 2 Podklady a průzkumy... 3 3 Technický popis... 3 3.1 Směrové řešení... 3 3.2 Výškové řešení... 3 3.3 Příčné uspořádání... 3 3.4 Konstrukce vozovky... 4 4 Křižovatky...

Více

Neštěmický potok - studie záplavového území, ř. km 0.000 3.646. A Technická zpráva

Neštěmický potok - studie záplavového území, ř. km 0.000 3.646. A Technická zpráva Akce: Neštěmický potok - studie záplavového území, ř. km 0.000 3.646 Část: Termín dokončení: 15. 1. 014 Objednatel: Povodí Ohře, státní podnik Bezručova 419 430 03 Chomutov Zhotovitel: Doc. Ing. Aleš Havlík,

Více

dq/dt+da/dt=q a rovnice o zachování hybnosti dq/dx+d(ß*q*q/a)/dx+gady/dx+gai(f)=gai(b)

dq/dt+da/dt=q a rovnice o zachování hybnosti dq/dx+d(ß*q*q/a)/dx+gady/dx+gai(f)=gai(b) 2. Hydrotechnické výpočty 2.1.Popis modelu Výpočet průběhu hladin jsme provedli výpočtem nerovnoměrného neustáleného proudění pomocí programu MIKE11, vyvinutým Dánským hydraulickým institutem pro výpočet

Více

Průtoky. Q t Proteklé množství O (m 3 ) objem vody, který proteče průtočným profilem daným průtokem za delší čas (den, měsíc, rok)

Průtoky. Q t Proteklé množství O (m 3 ) objem vody, který proteče průtočným profilem daným průtokem za delší čas (den, měsíc, rok) PRŮTOKY Průtoky Průtok Q (m 3 /s, l/s) objem vody, který proteče daným průtočným V profilem za jednotku doby (s) Q t Proteklé množství O (m 3 ) objem vody, který proteče průtočným profilem daným průtokem

Více

VODNÍ TOKY A VODNÍ DÍLA V SOUČASNÉ LEGISLATIVĚ Porada vodoprávních úřadů 31. října 2013 Lázně Libverda

VODNÍ TOKY A VODNÍ DÍLA V SOUČASNÉ LEGISLATIVĚ Porada vodoprávních úřadů 31. října 2013 Lázně Libverda VODNÍ TOKY A VODNÍ DÍLA V SOUČASNÉ LEGISLATIVĚ Porada vodoprávních úřadů 31. října 2013 Lázně Libverda Ing. Michal Krátký kratky@pvl.cz VELKÁ NOVELA VODNÍHO ZÁKONA č. 150/2010 Sb. s účinností od 1. srpna

Více

přehrážky v km 0,202 a 0,370

přehrážky v km 0,202 a 0,370 přehrážky v km 0,202 a 0,370 Základní údaje o vodním toku ČHP: 4-10-01-029 Místo: k.ú. Ostružná Obec s RP: Jeseník Okres: Šumperk Kraj: Olomoucký Název toku: Jelení potok ČHP: 4-10-01-029 IDVT: 10186224

Více

Technická zpráva. Baťův kanál, Vnorovy, km 13,225 14,895, opevnění koryta Plavební a závlahový kanál (Baťův kanál), Veselí nad Moravou Petrov

Technická zpráva. Baťův kanál, Vnorovy, km 13,225 14,895, opevnění koryta Plavební a závlahový kanál (Baťův kanál), Veselí nad Moravou Petrov Povodí Moravy, s.p., Dřevařská 11, 602 00 Brno INVESTIČNÍ ZÁMĚR na projekt Baťův kanál, Vnorovy, km 13,225 14,895, opevnění koryta Kraj: Jihomoravský Obec s rozšířenou působností: Veselí nad Moravou ISPROFIN:

Více

O Z N Á M E N Í ZAHÁJENÍ VODOPRÁVNÍHO

O Z N Á M E N Í ZAHÁJENÍ VODOPRÁVNÍHO Městský úřad Černošice odbor životního prostředí Oddělení vodního hospodářství Podskalská 1290/19 120 00 Praha 2 zivotni@mestocernosice.cz Dle rozdělovníku Vyřizuje: Dana Čechová Telefon: 221 982 386 E-mail:

Více

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA A - TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH 1. Základní údaje...2 2. Podklady...2 2.1. Geodetické podklady...2 2.2. Mapové podklady...2 2.3. Hydrologické podklady...3 3. Popis toku...3 3.1. Povodí toku...3 3.2. Hydrologické

Více

Název studie : Aktualizace záplavového území toku Moštěnka km 0,000 km 36,807

Název studie : Aktualizace záplavového území toku Moštěnka km 0,000 km 36,807 Název studie : Aktualizace záplavového území toku Moštěnka km 0,000 km 36,807 Objednatel : Povodí Moravy, s.p. Zpracovatel : Povodí Moravy, s.p., útvar hydroinformatiky Brno, Dřevařská 11 Obsah studie

Více