Kdo je corner a kdo partner? I když by to měl být úplný základ, který by měl být přesně vysvětlen, není tomu tak.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kdo je corner a kdo partner? I když by to měl být úplný základ, který by měl být přesně vysvětlen, není tomu tak."

Transkript

1 Kapitola 1 Co calleři zapomínají vysvětlit nebo vysvětlují nedostatečně Kdo je corner a kdo partner? I když by to měl být úplný základ, který by měl být přesně vysvětlen, není tomu tak. Partner V samostatně stojící dvojici tanečníků: (pár, minivlna) jsou partnery oba tanečníci bez ohledu na to, zda jsou u sebe dva pánové, dvě dámy, nebo pán a dáma. V řadě tří tanečníků: Pokud se v této řadě nachází jeden pán a dvě dámy, pak jsou partnery ti, kteří spolu vytvářejí standardní pár pán je vlevo, dáma vpravo. V případě, že pán je úplně vpravo, za jeho partnerkou je považována dáma s ním přímo sousedící. Ve vlně tří tanečníků: hledání partnera je velmi diskutabilní. Má se obvykle za to, že partnery jsou tanečníci držící se za pravé ruce. V řadě čtyř tanečníků: řada se rozdělí na dvě dvojice (dvě poloviny), každá dvojice je tvořena partnery bez ohledu na pohlaví. Vlna čtyř tanečníků: dlouhou dobu platilo, že ve vlně neexistují partneři, v současnosti platí, že se vlna veprostřed rozdělí, čímž vzniknou dvě minivlny. Partnery jsou tanečníci v každé minivlně. V alamo style: obecně se za partnery považují tanečníci, kteří se drží za pravé ruce. V kruhu: pokud je kruh tvořen střídavě pánem a dámou, pak jsou za partnery označeni tanečníci tvořící normální pár tedy pán je vlevo, dáma po jeho pravici. Pokud jsou v kruhu vedle sebe pán s pánem a dáma s dámou, nelze partnery určit. Partnery mohou být jen tanečníci stojící bokem vedle sebe. V pozici dvou tanečníků stojících proti sobě čelem, nebo zády k sobě, není partner, stejně tak není v pozici T-bones. Corner: Existuje jen jeden obrázek, pomocí něhož je určeno, kdo je corner. Tímto obrázkem je čtverylka v základním postavení, žádné další vysvětlení k tomu v psané podobě v oficielně uváděných definicích neexistuje. Teoreticky by to znamenalo, že v žádné jiné formaci corner neexistuje. Toto nedostatečné vysvětlení je doplněno dalším nepsaným pravidlem, které tvrdí, že corner je v různých formacích vždy pro pána po směru hodinových ručiček a pro dámu proti směru hodinových ručiček. Jedinou vyjímku z tohoto pravidla tvoří paralelní levé vlny v nichž jsou

2 pánové veprostřed. Tato vyjímka má své odpůrce vzhledem k nepsanosti tohoto pravidla nelze jednoznačně tuto vyjímku přijmout ani odmítnout. Velmi záleží na další nápovědě callera. Na tomto obrázku je provedena identifikace corner ze základní čtverylky pomocí zmíněného nepsaného pravidla. Šipka po směru chodu hodinových ručiček ukazuje směr, ve kterém pánové hledají svojí corner, šipka proti směru chodu hodinových ručiček ukazuje směr, ve kterém dámy hledají svého corner. Corner je pro pána vždy první dáma po obvodu po směru hodinových ručiček, pro dámu vždy první pán po obvodu proti směru hodinových ručiček. Když si představíte různé taneční položené do ciferníku podobně, jako je to na následujících obrázcích, objasní se vám směr, ve kterém budete hledat toho, kdo je vaším corner. Vyjímkou je třetí obrázek, ve kterém jsou šipkami ukázání ti, kdo by si měli být vzájemně corner. Většina callerů ale za corner považuje ty tanečníky, kteří stojí vedle sebe a drží se za levé ruce. Zde hodně záleží na doplňující nápovědě callera. Poslední obrázek má jinou zajímavost - ti, kdo jsou si vzájemně corner, jsou si i navzájem partnerem. Kdo je aktivní tanečník a kdo pasivní? Aktivní tanečník je ten, jehož caller osloví. Tedy řekne-li caller například Heads (může oslovit i Sides, Ends, Centers, Boys, Ladies) a nějakou další figuru, jsou všichni tanečníci na pozici Heads aktivováni a jsou aktivní po celou dobu provádění požadované figury a pokud caller neosloví jiné tanečníky, jsou aktivními i pro další figuru. Příklad: Heads Star thru, Pass thru, California twirl. Ostatní tanečníci jsou pasivní. Kdo jsou aktivní tanečníci pro následující figuru? Není-li řečeno jinak, aktivními tanečníky pro další figuru jsou ti, kdo prováděli předchozí figuru. Pokud jich k provedení figury není dostatečný počet, přiberou si k provedení figury další tanečníky, kteří stojí v takové formaci, ze které je možné figuru udělat. V této chvíli se aktivními tanečníky stávají i ti přibraní. V případech, kdy není zcela jasné, zda další tanečníky přibrat nebo ne, caller musí upřesnit, co vlastně po tanečnících chce, tedy jeho nápověda musí být jasná. Provádění figury pro dva páry ze statické čtverylky. Použije li caller ze základní čtverylky figuru, při které tanečníci nemění směr pohledu (např. Heads Pass thru), nebo změní li směr pohledu o (např. Heads Right left thru, nebo Heads Box the gnat), pak dochází k situaci, kdy calleři mívají dva odlišné názory na koncovou formaci. Příklad: Heads Right and Left thru. Názor 1: figura začíná ze základní čtverylky a ve stejné formaci končí. Názor 2: tanečníci popostoupí vpřed a provedou figuru. Po provedení figury zůstanou uprostřed, končí v T-bones formaci.

3 Heads Right and Left thru - ukázka podle prvního názoru: po skončení zůstává zachována původní čtverylka Hlavní páry Right and left thru, po skončení figury budou opět na čtverylce Heads Right and Left thru - ukázka podle druhého názoru: tanečníci se sestoupí k sobě, provedou figuru a zůstávají u sebe Výchozí Hlavní popojdou do středu provedou Right and left thru a zůstanou v této formaci Obecně je rozšířena domněnka, že první názor zastávají calleři nižších programů a druhý calleři vyšších programů. Tato domněnka je mylná, mnoho callerů používá obě možnosti jak se jim to momentálně hodí, bez ohledu na taneční program. Není nikterak vzácná situace, kdy caller na jeden nádech použije kombinaci Heads Pass thru, Trade by (čímž se přikloní v prvnímu názoru) aby pak navázal figurami Sides California twirl, Sides Pass thru, Split circulate (čímž se přiklonil k druhému názoru). Jediným řešením je uvědomit si, že jsou zde dvě možnosti a být připraven použít tu správnou na základě následující figury. I při minimálních tanečních zkušenostech se ten, kdo zná obě možnosti, zpravidla nesplete. Problém je u těch tanečníků, kteří znají pouze možnost podle názoru č. 1. Výchozí po heads Pass thru dle 1. názoru Po Trade by po sides California Twirl po sides Pass thru - dle 2. názoru po Split circulate Psané pravidlo k tomuto problému říká: při provádění figur ze statické čtverylky zůstanou aktivní tanečníci uprostřed tehdy, kdy po dokončení figury mají orientaci jako neaktivní tanečníci - stojí čelem nebo zády k nim (příklad Heads Star thru), jinak zůstanou na pozicích statické čtverylky. Pokud to caller chce jinak, musí to vysloveně říci.

4 Provádění figury určené pro čtyři tanečníky ve formaci osmi tanečníků Není li řečeno jinak, ve formaci osmi tanečníků se figura pro čtyři tanečníky provádí tak, že se rozdělí na dvě stejné poloviny (uprostřed je jakoby neprostupná zeď) a figura se udělá samostatně v každé polovině. Možností není li řečeno jinak je myšlena situace, kdy caller řekne centers nebo ends (a nějaká figura) v této chvíli figuru dělají jen ti oslovení. Prolínání figur Velmi zajímavou a callery opomíjenou možností je využití plynulého přechodu jedné figury do druhé. Určení tanečníci nedokončí první nahlášenou figuru (např. Four ladies chain), ale místo konce první figury zatancují konec druhé nahlášené figury. Toto je umožněno tím, že některé figury mají první část pohybu stejnou a liší se v zakončení. Příklady: Four ladies chain, heads finish Flutterwheel všechny čtyři dívky začínají figuru Four ladies chain, ale ve chvíli, kdy se hlavní dívky dostanou k protějším tanečníkům nedodělají figuru Four ladies chain, ale dodělají figuru Flutterwheel tanečníka, ke kterému došly odtáhnou na svojí původní pozici. Four ladies chain, heads finish Dixie style všechny čtyři dívky začínají figuru Four ladies chain, ale ve chvíli, kdy se hlavní dívky dostanou k protějším tanečníkům, nedodělají figuru Four ladies chain, ale navážou poslední částí figury Dixie style. Spin chain thru, new ends Scoot Back všichni tanečníci dělají Spin chain thru a ti, kdo se dostanou na konec, dělají Scoot back, zatímco ostatní pokračují ve zbytku Spin chain thru. Ocean wave rule pravidlo oceánské vlny: Některé figury, které jsou definovány z pozice párů (případně i pouze dvou tanečníků) stojících čelem proti sobě, lze provádět i tehdy, jsou li tanečníci ve vlně (případně v minivlně). Jedná se o ty figury, při nichž se tanečníci při jejich provádění hned v první části dostávají do vlny. Podmínkou je, že první částí prováděné figury je Pass thru, Pull by, Box the gnat nebo Arm turn. V případě, kdy caller použije levoruký povel, tanečníci dostoupí do levé vlny. Poté budou tanečníci pracovat, jakoby první částí figury bylo Left Pass thru, Left Pull by, Left Box the gnat nebo Left Arm turn. Vyjímky z tohoto pravidla jsou uvedeny přímo v definici figur. Příklad možného použití: Pass thru (lze dělat z vlny) Výchozí formací pro Pass thru jsou tanečníci stojící proti sobě. Při provádění figury se dostávají vedle sebe, vzniká minivlna, poté pokračují dále.

5 Right and left thru (první částí této figury je Right pull by, lze tedy dělat i z vlny) Výchozí formací pro Right and left thru jsou tanečníci stojící proti sobě. Při provádění figury se dostávají vedle sebe, vzniká vlna, poté pokračují dále. Pomůckou pro výuku je nechat tanečníky ve vlně udělat krok vzad aby vytvořili páry, poté je vrátit zpět do vln a nechat je dokončit figuru. Příklad, kdy pravidlo Ocean wave rule nejde aplikovat Dive thru Výchozí formací pro Dive thru jsou dvě čtveřice tanečníků stojících v párech proti sobě. Při provádění figury se dostávají vnější tanečníci mezi vnitřní, nevzniká vlna, nelze tedy provádět z vln. První částí figury není Další příklady, kdy pravidlo Ocean wave rule nejde aplikovat: Touch 1/4 tato figura je jednoznačně definována pouze z pozice dvou tanečníků stojících proti sobě. Recycle první část figury neobsahuje Pass thru, Pull by, Box the gnat ani Arm turn. Star thru vzhledem ke způsobu vzájemného spojení rukou nedochází k vytvoření minivlny, první část figury neobsahuje Pass thru, Pull by, Box the gnat ani Arm turn. Cast off 3/4 z minivlny, Single hinge tyto figury jsou definovány z minivlny a jsou to figury pomocí nichž se popisuje mnoho dalších figur. V případě, že tanečník má dvě možnosti (může figuru provést buďto s tanečníkem stojícím proti němu, nebo s tanečníkem, se kterým stojí ve vlně) a caller neupřesní, kterou možnost má na mysli, preferuje tanečník variantu ze základního postavení dvou tanečníků stojících proti sobě. Například Pass thru z inverted lines - Pass thru mohou dělat buďto 4 tanečníci (2 a 2) stojící proti sobě, nebo 4 tanečníci (2 a 2) stojící v minivlnách. Toto je situace, kdy tanečníci, pokud caller neupřesní co chce, upřednostní základní výchozí pozici. Facing Couples Rule pravidlo párů stojících proti sobě Některé figury, které jsou definovány z vlny (nebo z vln), lze provést i z postavení, kdy tanečníci stojí proti sobě (couvněte z vlny o krok, pusťte ruce a zjistíte, že stojíte proti sobě). V podobných případech tanečníci nejdříve dostoupí do vlny a pak dokončí napovězenou figuru. Lze to jen tehdy, když první částí figury je Pass thru, Pull by nebo Arm turn. V případě, kdy caller použije levoruký povel, tanečníci dostoupí do levé vlny. Poté budou tanečníci pracovat, jakoby první

6 částí figury bylo Left Pass thru, Left Pull by, nebo Left Arm turn. Vyjímky z tohoto pravidla jsou uvedeny přímo v definici figur. Příklady možného použití: Swing thru (první částí je Arm turn) Spin the top (první částí je Arm turn) Příklady, kdy pravidlo nejde aplikovat: Scoot back první částí figury není Pass thru, Pull by nebo Arm turn Recycle první částí figury není Pass thru, Pull by nebo Arm turn Passing Rule (míjení se pravými rameny) Tanečníci, kteří jdou vpřed po stejné trase proti sobě a mají projít stejným místem, se míjejí pravým ramenem a pokračují dále. Same Position Rule Tanečníci, kteří jdou vpřed po stejné trase proti sobě a mají dostoupit na stejné místo, dostupují do pravé minivlny. Crossing Rule Toto pravidlo bylo zrušeno, ale někteří calleři ho i nadále používají na nižších tanečních programech, ve vyšších programech je používání tohoto pravidla velmi časté. Pokud se prostřední tanečníci v řadě dívají stejným směrem a mají provést figuru typu "cross" (například Centers Cross run), tedy mají přejít přes střed řady, udělají nejdříve Half Sashay a pak pokračují. Pokud tanečníci nejsou přímo u sebe a nemohou udělat Half safhay, míjejí se při pohybu levým ramenem (například Ends Cross run). Kapitola 2 Práce v rastru, osy, dělení, podávání si rukou, dýchání čtverylky. Rozdíly mezi popisy figur a skutečností. Mnohé figury na nižších programech jsou popsány tak, že jejich skutečné provedení se od popisu liší. Je to dáno vývojem Square dance. Původní tance u nás označované pojmem country tance jsou předchůdcem moderního Square dance. Když se začalo s popisy jednotlivých figur, nastala situace, že popisy byly dělány lidmi, kteří věděli, jak se dotyčné figury provádí. Každý, kdo se tancování věnoval a znal popsané figury, byl schopen je bez problému zatancovat. Pokud se ale tyto popisy dostaly do rukou lidem, kteří se s tancováním teprve začali seznamovat, byly najednou špatně použitelné pro svoji nejasnost, možnost různých výkladů. I přes dlouhotrvající snahu tuto skutečnost změnit je program Basic nejméně přesný a mnohá nepopsaná pravidla patří do kategorie zvykového práva. S dalšími tanečními programy se přesnost popisu figur natolik zpřesňuje, že je lze považovat za funkční definice. Na vyšších programech se také upřesňují některá pravidla natolik, že se občas dostávají do rozporu se zvykovým právem na nižších programech. Vytváření formací pomocí chytání rukou, rastr a roztahování formací (čtverečky a obdélníky). Podíváme li se na dva páry stojící čelem proti sobe (viz následující obrázky), zjistíme, že vytvářejí obdélník. Podíváme li se na několik takovýchto obdélníků, zjistíme, že každý obdélník

7 je jinak velký tanečníci si ve formaci vytvářejí určitý životní prostor v závislosti na svém vzrůstu. Tanečníci tedy mohou při tanci vytvářet něco podobného, co zachycují následující obrázky. Velikost obdélníku je proměnlivá viz obr. a, b, c. V situaci, kdy stojí dva takovéto obdélníky tvořené čtyřmi a čtyřmi tanečníky vedle sebe, mohou vzniknout velmi nesourodé, viz obr. d, e. a) b) c) d) e) Pokud dojde k vytvoření jako na obr. d, e, případně nějaké podobné, tanečníci ztrácejí orientaci ve formaci a dochází ke kolizím. Aby k tomuto nedocházelo, platí následující pravidlo: Tanečníci musí mít spojené ruce nejen pouze v páru, ale i uprostřed, čímž vytvoří 2 řady po čtyřech tanečnících. Pokud se drží za ruce nejen tanečníci v páru, ale i uprostřed řady, automaticky tím vytváří přehlednou formaci (stejné pravidlo platí i pro dvě paralelní vlny, řady 3 + 1, dvousměrné řady, dlouhé řady, dlouhé vlny a další). Pravidlo spojených rukou pomáhá udržet formaci, ale neurčuje nám vzdálenost tanečníků od sebe, viz obrázky výše. Na první pohled vypadá jako nejlogičtější mít řady vzdálené od sebe natolik, aby tanečníci měli dostatek prostoru. Figura Forward and back z řad stojících proti sobě dokonce preferuje tu největší vzdálenost (zdánlivě by se mezi tanečníky měla vejít ještě jedna řada). Skutečnost je ale jiná vzhledem k neustále se měnícím formacím a směru pohledu je nutné brát dva páry stojící proti sobě jako přesné čtverce. Pro praktické tancování není nutné čtverce udržovat, naopak pohyb v obdélníku je příjemnější, ale pro vytvoření správné koncové je nutné mít neustále na paměti, že se pracuje v pravidelném čtvercovém rastru. Práce v tomto čtvercovém rastru je nejpřesnější, má minimum vyjímek a je všeobecně uznávaná a používaná při tvorbě tanečních příruček. Příklad Ends Pass thru, centers star thru (při neznalosti práce v rastru) Výchozí po Ends Pass thru po Centers Star thru Konečná na této ukázce může být proměnlivá v závislosti na tom, jaký odstup si od sebe vytvoří prostřední čtveřice tanečníků, každá čtverylka tak může vytvořit odlišnou koncovou formaci většinou špatnou. Stejná ukázka při práci v rastru se správnou koncovou formací. Výchozí po Ends Pass thru po Centers Star thru

8 Rozmístění v rastru ukázky: Základní čtverylka Dvě řady proti sobě Dlouhá vlna V základním rastru (8 x 8 čtverců) existují mezipozice, což ukazuje obrázek s dlouhou vlnou. Tanečníci vyšších programů používají širší rastr, než který je zde znázorněn. Osy formací Každá taneční má dvě osy. Každá z těchto os může dělit formaci na poloviny, při použití obou os může být rozdělena na čtvrtiny. V případě, že caller použije figuru kterou musí dělat všech osm tanečníků, nehrají osy formací žádnou roli. V případě, že caller použije figuru, kterou může provádět pouze čtveřice lidí (a mají jí dělat obě čtveřice souběžně), je vnímání správné osy velmi důležité osa nám dělí formaci na dvě poloviny a každá polovina pracuje samostatně. V závislosti na figuře je možné použít v jedné formaci dvě různé osy, viz obr. a) a b). V případě, že caller použije figuru pro dva tanečníky, je nutné zpravidla (ne vždy například ne v dlouhé vlně) vnímat obě osy, které nám dělí formaci na čtvrtiny, viz obr c). Na obrázku a) je osa položena tak, že dělí formaci na 2 čtverce (dvě poloviny) po čtyřech tanečnících, např. u figur Right and left thru, Pass thru, Veer left, Square thru a dalších, začínajících z nějakého typu boxu. Každá čtveřice tanečníků provádí figuru ve své polovině a osu nepřekračuje ani v průběhu figury, ani při vytvoření konečné. Osa je nepřekročitelná bariéra. Na obrázku b) je osa položena tak, že dělí formaci na 2 řady (dvě poloviny) po čtyřech tanečnících, např. u figur Tag the line, Couples trade, Bend the line, Wheel and deal a dalších, začínajících z vlny nebo řady. Opět jako v předchozím případě každá čtveřice tanečníků provádí figuru ve své polovině a osu nepřekračuje ani v průběhu figury, ani při vytvoření konečné. Osa je nepřekročitelná bariéra. Na obrázku c) jsou položeny dvě osy, které dělí formaci na čtvrtiny. Toto dělení na čtvrtiny se používá tehdy, byla li napovězena figura, kterou mohou udělat dva tanečníci přímo spolu sousedící, např. Partner trade, California twirl, boys (nebo ladies) Run, boys (nebo ladies) Fold pozor, u dvou posledně zmiňovaných se to nevztahuje k variantě Cross Run nebo Cross fold, protože toto jsou již figury určené pro formaci čtyř tanečníků. Stejně jako v předcházejících případech jsou osy formací nepřekročitelnou bariérou. a) b) c) V některých případech se dělí na poloviny a čtvrtiny jinak, než na obrázku c). Ve formaci, kdy je v jedné dlouhé vlně (nebo řadě) osm tanečníků se provádí dělení na poloviny

9 jako na obrázku d) a dělení na čtvrtiny jako na obrázku e). U obrázku d) nakreslená osa dělí formaci na poloviny, u obrázku e) je každá polovina dělena další osou na čtvrtiny. Při provádění figury pro 4 a 4 tanečníky je tedy dělena jako na obrázku d), při provádění figury pro 4 dvojice tanečníků je dělena jako na obrázku e). Opět, jako v předcházejících případech, jsou osy formací nepřekročitelnou bariérou. Dlouhá osa v podobných případech neslouží k jejímu dělení ale ke správnému srovnání tanečníků po provedení figury. d) e) Dýchání čtverylky takto se označuje jev, kdy se rozšiřují a zase smršťují. Při změnách formací dochází k jejich zmíněnému rozšiřování a smršťování a mnohdy tanečníci nemají jasno, jak má vlastně konečná vypadat. Pro určení koncové je potřebná znalost práce v rastru, práce s osami, vědomí nepřekročitelnosti své poloviny, případně čtvrtiny, nutné je i chytání se za ruce tam, kde to lze. I když to takto napsané vypadá velmi složitě, většinu toho tanečníci dělají intuitivně bez jakéhokoliv vysvětlení. Občas ale tato pravidla mírně deformují pohyb při provádění figury. Ukázka praktického použití zmiňovaných pravidel Figura Veer left z pozice dvou párů stojících proti sobě vypadá (nedeformovaná) takto: a) výchozí pozice nakreslená v rastru b) výchozí pozice bez rastru se znázorněním os figura Veer left je popsaná pro 4 tanečníky, osy slouží tedy jen orientačně pro vytvoření nové c) tanečníci provedli Veer left - šli šikmo vlevo vpřed a dostoupili vedle sebe, po dokončení pohybu tedy stojí všichni na vodorovné ose, svislá osa jejich formaci dělí na dvě poloviny. Po dokončení figury se tanečníci drží nejen v páru, ale i úplně veprostřed. a) b) c) Další podobná ukázka s figurou Veer left (v kombinaci s Bend the line) v situaci, kdy stojí proti sobě dvě řady. Veer left bude mít při správném provedení deformovaný pohyb. a) výchozí pozice dvě řady proti sobě zakreslené v rastru (obrázky na následující stránce) b) výchozí pozice dvě řady proti sobě se znázorněmými osami c) špatně provedená figura vycházející ze snahy dodržet popsaný pohyb pro figuru Veer left tanečníci přitom ignorovali vše: nedodrželi rastr, nezajímala je svislá osa, která dělí formaci na dvě poloviny, nezajímala je vodorovná osa na které měli všichni skončit, pochopitelně se ani nemohou dohodnout jak se chytnout za ruce (toto je velmi častá chyba kterou dělají i zkušenější tanečníci) d) správně provedená koncová postup byl následující: tanečníci si rozdělí formaci tak, aby mohli udělat Veer left dělící osou je tedy svislá osa, páry označené číslem 2 a 4 nesmí přejít svislou osu, která formaci rozděluje na dvě poloviny, nejdou tedy šikmo vpřed vlevo, protože svislá osa jim v tom brání, pohybují se pouze vpřed tak, že skončí v mezipozici na dlouhé ose ; páry s označením 1 a 3 jdou vpřed šikmo vlevo tak, že skončí v mezipozici

10 na dlouhé ose na koncích ( se velmi roztáhla do šířky, viz zmiňované dýchání čtverylky) a) b) c) špatně d) správně e) obrázek znázorňuje stejnou formaci jako obrázek d), ale je na něm zakreslena jen osa rozdělující formaci na 2 poloviny, po figuře Bend the line (je určena pro 4 tanečníky) se smrští, viz obr. f) f) v případě, že z této bude následovat figura pro čtyři tanečníky (např. Right and left thru, Square thru, či jiné), bude dělena na dvě poloviny tak, jak je znázorněno osou g) v případě, že z této bude následovat figura pro dva tanečníky (Do si do, Touch 1/4, či jiné), bude dělena na čtvrtiny. Při provádění figur stále platí že tanečníci provádějí figuru ve své polovině, případně čtvrtině, nepřecházejí do cizí části, dodržují osy, po skončení figury si podávají ruce se sousedícími tanečníky a uvědomují si rastr. e) f) g) Další příklady dýchání čtverylky a práce v rastru: Dvě řady stojící čelem proti sobě následuje figura Centers Veer left Ve chvíli, kdy se figura vztahuje jen na prostředí tanečníky, jsou vnější tanečníci neaktivní a stojí za pomyslnou bariérou. Ve chvíli, kdy prostřední tanečníci udělají Veer left, roztáhne se jejich prostřední do šířky, tímto se ve směru roztažení prostřední posunou bariéry i s neaktivními tanečníky. V rastru se šířka prostřední části roztáhla z dvou a dvou pozic proti sobě na čtyři pozice vedle sebe. Pozice před Double Pass thru následuje figura Centers Pass the ocean Stejně jako v předcházejícím případě se prostředních tanečníků roztáhla, ve směru roztažení prostředních tanečníků se posunuly i pomyslné bariéry a s nimi se posunuli i vnější neaktivní tanečníci. Závěr kapitoly 2 1) I když se v praxi netancuje v rastru a ani to příliš nejde, je znalost rastru důležitá pro každého tanečníka, který chce tancovat aspoň trochu lépe než špatně.

11 2) Osy formací tanečníci vnímají intuitivně, teprve při náročnějších změnách nebo při tancování v méně obvyklých formacích je jejich pochopení nutné ke správnému provedení figury a dostoupení do správné. Osy pomáhají s rozdělováním formací na menší funkční části. 3) Pravidlo o nevstupování tanečníků při provádění figury do cizích částí by měla být vtloukána do hlavy již úplným začátečníkům. Platí že figura pro 8 lidí formaci nedělí, figura pro 4 lidi může formaci dělit na poloviny, figura pro dva lidi může dělit formaci na čtvrtiny, figura pro jednoho tanečníka může dělit formaci na osminy a tanečníci pracuji vždy jen ve své části. 4) Tanečníci, kteří v pomyslném rastru spolu přímo sousedí a jsou k sobě oba natočeni bokem, si vždy podají ruce a drží je spojené tak dlouho, dokud některá z následujících figur pro své provedení nevyžaduje jejich rozpojení. 5) Dýchání čtverylky je jev, který mnozí tanečníci ve zjednodušené podobě vnímají intuitivně, ale při náročnějším tancování s ním začínají být problémy. Znalost předchozích pravidel vede k pochopení tohoto naprosto běžného jevu i v jeho složitějších variantách. Je smutnou skutečností, že mnoho callerů uvedená pravidla nezná. Kapitola 3 Prolínání vyšších programů s nižšími Je mnoho callerů, kteří znají jen Basic, Mainstream a Plus a o další programy se již nezajímají. Mnozí z nich dokáží vytvářet velmi zajímavé choreografie a aniž to tuší, dostávají se tím často až na hranici C1. V podobných případech občas nastávají situace, které nejde řešit jednoznačným způsobem někdy se totiž nabízejí dvě řešení a obě jsou stejně pravděpodobná. Jindy se zase vyskytnou, se kterými nevědí jak pracovat. Jsou to figury dělané v pozici T-bones nebo Offset, dále se jedná o Disconected concept. Častým problémem bývá i částečná aplikace Concentric conceptu. T - bones Jednodušší použití se vyskytuje i na nižších programech celkem často. Tanečníci v běžných pozicích vytváří páry nebo minivlny. V případě T- bones je část tanečníků (případně všichni) natočená tak, že jsou k některým tanečníkům natočeni bokem, zatímco oni jsou k nim natočeni čelem nebo zády. Na obrázku jsou dva příklady jednoduché T- tvořené dvěmy tanečníky a tři příklady T- tvořené čtyřmi tanečníky. Split circulate Dva příklady Split circulate z T-bones před po před po

12 Scoot back z T-bones před po 1/2 po Ferris Wheel z T-bones Výchozí Pár 1 a 3 si představí, že vypadá takto Výchozí Pár 2 a 4 si představí, že vypadá takto Poté, co si každý uvědomí jakou část pohybu má dělat, provedou všichni svojí část figury Ferris Wheel. Výchozí Konečná Poznámky: 1) Pro lepší přehlednost práce v T-bones byly výchozí u figury Ferris Wheel nakresleny bez dodržování rastru, konečná pozice ale už v rastru nakreslena je. 2) Caller, který používá tyto na nižších programech, při nápovědě zpravidla nepoužívá označení T-bones. Disconected concept Tanečníci, kteří mají provést nějakou figuru, nemusí stát vždy vedle sebe, může být mezi nimi nějaký jiný tanečník, který je pro danou figuru neaktivní. Použití na nižších programech zpravidla nedělá žádné problémy, pokud se po skončení figury nemění. V případě změny je rozdíl mezi konečnou formací na nižších programech (kde nejsou pravidla pro Disconected známa) a konečnou formací na vyšších programech, kde už známá jsou. Při nápovědě, kdy dochází ke změně, je nutné slovo Disconected vynechávat, v případě, že ke změně nedochází, může být použito, i když i tam je lepší ho vynechat. Boys Disconected Swing thru stačí pouze nápověda Boys Swing thru (čtvereček označuje pána, kolečko dámu) Pánové s číslem 1-4 a 2-3 se točí za pravou ruku (nedotýkají se) okolo neaktivních a poté pánové 1-3 se točí za levou ruku (nedotýkají se) okolo neaktivních Konečná

13 Boys Disconected Swing thru další možnost (stačí pouze nápověda Boys Swing thru) Pánové s číslem 1-4 a 2-3 se točí za pravou ruku (jsou u sebe, dotýkají se) okolo neaktivních a poté pánové 1-3 se točí za levou ruku (nedotýkají se) okolo neaktivních Konečná Ladies Recycle (nepoužívat slovo Disconected) U následujícího obrázku dochází ke změně. Při skutečném Ladies Disconected Recycle je konečná pozice taková, že si jí tanečníci nižších programů v žádném případě nemohou odvodit. Z toho důvodu by se v nápovědě slovo Disconected nemělo vůbec použít, na rozdíl od předchozích ukázek, kde se neměnila. Dámy dělají Recycle okolo těch úplně vnitřních tanečníků Koncoví pánové se sestoupí k sobě Konečná Tento příklad funguje spíše na základě zvykového práva, koncoví se sestupují k sobě především z toho důvodu, že to další navazující figura vyžaduje. O správnosti tohoto provedení lze diskutovat, jedná se však o provedení, které je nejčastěji požadováno. Příklad takové kombinace: Ladies Recycle, boys Swing thru. Phantom concept Tanečníci jsou občas nuceni provést figuru s tanečníky, kteří ve formaci nejsou a které si musí domyslet. Na nižších programech se po provedení figury, která mění formaci, s domyšlenými tanečníky už dále nepočítá a výsledná se tomu může přizpůsobit, na vyšších programech jsou jejich místa zachována. Nápověda Phantom + název figury se na nižších programech nepoužívá, použije se jen název figury. Příklad: All recycle Výchozí Křížkem jsou označeni domyšlení tanečníci Konečná na nižších programech Správná konečná na programech C1 a výše - s domyšlenými tanečníky se stále počítá a jejich místa zůstávají zachována Poznámky: 1) Na nižších programech je možné po skončení figury, která měnila formaci, na existenci domyšlených tanečníku zapomenout, na vyšších programech se s nimi musí stále počítat,

14 dokud caller skutečné tanečníky nedostane k sobě a domyšlené na okraj. Na nižších programech tedy caller může pokračovat rovnou další figurou (např. Double Pass thru), na vyšších programech musí použít nápovědu Ends Phantom Pass thru (tím se domyšlení tanečníci dostanou ven a je možné na ně zapomenout) a teprve pak muže následovat Double Pass thru. 2) Je lepší vyhnout se práci s domyšlenými tanečníky při použiti figur, které nemění formaci (např. Swing thru), protože pak je nutné si domyšlené tanečníky nadále pamatovat. To zvládnou jen velmi zkušení tanečníci. 3) Výchozí pozice na obrázku je možné dosáhnout takto: ze statické čtverylky Heads Pass the ocean, Boys Extend. 4) Poznámky 1 3 mají obecný charakter, zmíněné použití figur se vztahuje k nakreslenému obrázku. Offset je, která je rozdělená do dvou stejných částí. Tyto dvě části jsou vůči sobě posunuté podél dělící osy. Na nižších programech se calleři velmi často snaží srovnat offsety do jiných formací, mnohdy velmi násilným až nesmyslným způsobem, přičemž k tomu není důvod. Pokud budou tanečníci dodržovat rastr, nemůže dojít k mýlce. Nejčastěji se mohou vyskytnout offsety znázorněné na následujících obrázcích. Na obrázcích a), b),. j), je zakreslena stejná pokaždé s jiným směrem pohledu. Po odstranění čumáčků jsou zmíněné obrázky stejné viz následující obrázek. bez čumáčků S čumáčkama a) b) c) d) Na obrázcích a), b), c), d), jsou nakresleny směry pohledů, které jsou snadno uhlídatelné a není žádný důvod je nějak srovnávat. Většina callerů se je ani nepokouší srovnávat. V této formaci je veprostřed dvousměrná řada nebo vlna, na koncích jsou páry nebo minivlny. a) Na obrázku je znázorněn rastr, tučnou nepřerušovanou čarou je znázorněna osa, která formaci dělí na dvě poloviny (obě poloviny jsou vůči sobě posunuty), tučná přerušovaná čára určuje druhou osu na které stojí 4 tanečníci v pravé vlně. Tito čtyři tanečníci jsou prostřední (centers), ostatní jsou koncoví (ends). Koncoví jsou v pravé minivlně. Bez problému lze provádět figury, které formaci nemění (např. Scoot back, Walk and dodge a další). Při použití figur neměnících formaci není důvod snažit se srovnávat offset do jiné, protože tanečníci v prostřední vlně či řadě si po skončení figury opět podávají ruce, čímž si hlídají udržování. Při použití figury, která mění formaci, vznikne jiný offset (např. při Single hinge vznikne jako na

15 obrázku o). Pozor, na obrázku o) jsou nakresleny čtverečky a kolečka jinak, dívejte se jen na celkovou formaci. b) Formace je nakreslena již bez rastru a os, veprostřed je levá vlna, na koncích levé minivlny, jinak platí totéž jako u bodu a). c) Veprostřed je dvousměrná řada (Two faced lines), na koncích páry čelem k prostředním. Není důvod formaci nějak srovnávat. Lze používat třeba Right left thru, Square thru a další. Při použití Square thru na sudý počet rukou se končí ve stejné formaci, ale změna směru pohledu v tanečních vytváří opticky dojem, že se změnila viz obrázek h). Totéž platí při použití figury Touch 1/4, výsledek je jako na obrázku e). Při použití figury, která mění formaci je nutné hlídat konečnou pozici. Je to například při použití figury Pass the ocean. Výsledná je jako na obr. o). d) Veprostřed je dvousměrná řada (Two faced lines), na koncích páry čelem ven. Lze použít třeba California twirl, či další, vše ostaní je stejné jako u bodu c). e) f) g) h) i) j) Na obrázcích e), f), g), h), i), j), je jsou nakresleny směry pohledu, které pro tanečníky i callery vytvářejí dojem, že se jedná o jinou formaci. Tanečníkům i callerům dělá problém offsety při tomto směru pohledu udržet, protože na rozdíl od situace na obrázcích a), b), c) a d) nemají možnost chytit se do vlny nebo do řady. Tím hlavní orientační pomůcka pro tanečníky i callery schází. Vetšina z nich se snaží formaci srovnat do nějaké osově neposunuté. e) Na obrázku je znázorněn rastr, tučnou nepřerušovanou čarou je znázorněna osa, která formaci dělí na dvě poloviny (obě poloviny jsou vůči sobě posunuty), tučná přerušovaná čára určuje druhou osu na které stojí 4 tanečníci v některém možném zástupu. Při použití figur Scoot back nebo Walk and dodge nedochází ke ztrátě přehledu ve formaci, není tedy důvod formaci srovnávat. V praxi se část callerů snaží formaci srovnat, část dodržuje offset. f) Platí totéž jako u bodu e). g) Tanečníci většinou ztrácí přehled a srovnávají se do osově neposunuté. Caller formaci srovnává například povelem Eight chain thru. h) Platí totéž jako u bodu g), caller většinou formaci srovnává povelem Trade by. i) Platí totéž jako u bodu h), caller většinou formaci srovnává povelem Double Pass thru. j) Platí totéž jako u bodu h), caller většinou formaci srovnává povelem Cloverleaf. k) l) m) n) U obrázků k), l), m) a n) se jedná o jinou offsetovou formaci (paralellogram). Obě poloviny jsou natolik posunuté, že je velkým problémem je nějak srovnat. Doporučit lze použití figury Bend the line, vznikne jako na obr. c), se kterou se již pracuje mnohem lépe.

16 o) p) o) Jedná se vlastně o stejnou formaci jako na obrázcích k), l), m), n), tanečníci ale tvoří vlny. Calleři se zpravidla z této vylžou kombinací Recycle, Sweep 1/4, Lines Forward and back a pokračují jako z normálních řad. p) Občas se stane, že některé offsety jsou posunuty jen o jedno místo. Calleři na nižších programech tento offset ruší povelem Lines Forward and back a dále pracují jako v normálních řadách. Finish concept Použití je možné vidět už na programu Mainstream a zkušeným tanečníkům by v žádném případě neměl dělat problémy. Vychází se z toho, že část tanečníků, případně všichni tanečníci, jsou v pozici, jakoby již provedli část požadované figury. Z musí být jednoznačně poznat, v jaké části figury se tanečníci nacházejí. Tanečníci poté dodělají zbytek požadované figury. Finish Ferris Wheel - oproti standardní výchozí pozici jsou tanečníci posunuti, jakoby již udělali část prvního pohybu. Facing start finish Right and Left thru dva tanečníci, stojící proti sobě, začnou dělat Right and left thru podají si pravou ruku, zatáhnou a minou se, poté s těmi, se kterými se dostanou do páru udělají Courtesy turn. výchozí po provedení Right Pull By tanečníky, kteří stáli proti sobě po Courtesy turn Concentric concept na nižších programech? Jedná se o concept dělaný z osmi tanečníků, která musí obsahovat čtyři prostřední a čtyři koncové tanečníky. Prostřední čtyři provádějí figuru ve středu a končí ve středu, zatímco vnější čtyři ji provádějí po obvodu kolem vnitřních a končí ve vnější části. Vnitřní a vnější tanečníci pracují nezávisle na sobě. Tento concept je zařazen až na programu C1. Mnoho callerů ho ale nevědomky a bez jeho znalosti aplikuje i do nižších programů, místo slova Concentric ale používá označení Ends nebo Outsides. Leckdy se opravdu provedení figury u nápovědy Ends nebo Outsides shoduje s použitím Concentric conceptu, jsou

17 ale situace, kdy to neplatí, především pak při vytváření konečné. Proto je velmi žádoucí, aby se calleři, kteří chtějí s tanečníky laborovat, seznámili s Concentric conceptem v jeho plné verzi, aby věděli co dělat v případech, kdy po provedení figury jsou možné dvě různé koncové. Ve většině případech je koncová při použití povelu Ends nebo Outsides jednoznačná, přestože napovídaná figura může mít různé výchozí. Ukázka použití jedné figury ze dvou různých formací - koncová pozice je v obou případech stejná Ends Pass the ocean Výchozí Konečná Výchozí Konečná Koncoví tanečníci berou vnitřní tanečníky jen jako překážku okolo které pracují a která jim zabraňuje se vzájemné spojit do jedné. Toto provedení je totožné s provedením u Concentric conceptu. Podobně je tomu s dalšími figurami, např. Ends Swing thru, Ends Dixie style, Ends Spin the top. Ukázka použití jedné figury ze dvou různých formací výsledná konečná je v obou případech jiná. Koncové pozice jsou řešeny pomocí aplikace pravidla z Concentric conceptu. Ends Right and Left Thru a) b) Výchozí Konečná Výchozí Konečná U figur prováděných koncovými tanečníky, po jejichž provedení tanečníci vůbec nemění směr pohledu (např. Ends Pass Thru, Ends Square thru five), nebo ho změní o (např. Ends Right Left Thru), bývá z některých výchozích formací chaos v určení koncové. Tento chaos bývá menší při použití figury určené pro dvojice tanečníků. Například Ends Pass thru nedělá problémy a tanečníci ho vesměs dělají správně. U figur určených pro čtyři tanečníky zpravidla vzniká chaos. Například výše rozkreslené Ends Right and Left Thru z označené jako b) se mnozí tanečníci snaží vytvořit koncovou pozici jako u a). Totéž se stává u figur jako je Ends Ladies Chain, Ends Flutterwheel, Ends Reverse Flutterwheel, Ends Square thru 3 nebo 5. Tyto situace řeší plně řeší jedno pravidlo z Concentric conceptu, kterém uvádí, že

18 tanečníci si hlídají svojí výchozí formaci a po dokončení figury tuto formaci znovu vytvoří. Tedy začínají-li tanečníci z řady, tak končí v řadě, začínají-li v obecném zástupu (column, před nebo po Double Pass thru), končí v obecném zástupu. Toto pravidlo se používá jen tehdy, když tanečníci vůbec nemění směr pohledu, nebo ho změní o Aplikace tohoto pravidla je snadná a především logická. U Concentric conceptu se toto pravidlo používá i u figur, kde se směr pohledu točí o 90 0, nebo o Na nižších programech se na tyto figury v žádném případě neaplikuje.

Program Easy Basic (MS 1 30)

Program Easy Basic (MS 1 30) Program Easy Basic (MS 1 30) Nejde o přesné definice figur, pouze o popisy pro referenci a připomenutí! 0. Face: Tanečník se otočí na místě o 1/4 doprava (Face Right), doleva (Face Left), ke středu čtverylky

Více

Proč se v country tancích používá angličtina?

Proč se v country tancích používá angličtina? Country tance Následující text seznamuje studenty s country tanci. Cílem textu není vyčerpávající přehled historie country tanců. V tomto textu najdete přehled základních typů country tanců, jsou zde popsány

Více

Příloha č. 1: Notový zápis české besedy, autor Ferdinand Heller

Příloha č. 1: Notový zápis české besedy, autor Ferdinand Heller Příloha č. 1: Notový zápis české besedy, autor Ferdinand Heller Příloha č. 2: Choreografický popis jednotlivých tanečních částí české besedy Nástup: tanečníci vpochodují do sálu za hraní libovolného

Více

PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY

PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY 1. TO ASSUME A BALLET LEG přechod z polohy na znaku do polohy na znaku s přednožením jedné (baletka vzhůru) V poloze na znaku zůstává stále jedna noha napjatá na

Více

PŘÍLOHA IV CHARAKTERISTIKA FIGUR PŘÍLOHA IV

PŘÍLOHA IV CHARAKTERISTIKA FIGUR PŘÍLOHA IV PŘÍLOHA IV CHARAKTERISTIKA FIGUR Pokud není v popisu figury uvedeno jinak, je figura prováděna vysoko, kontrolovaně a ve stejném rytmu. Každá fáze figury je zřetelně určená. Poznámka: 1) Figury se skládají

Více

PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY PŘÍLOHA III

PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY PŘÍLOHA III PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY 1. TO ASSUME A BALLET LEG přechod z polohy na znaku do polohy na znaku s přednožením jedné V poloze na znaku zůstává stále jedna noha napjatá na hladině. Špička druhé

Více

DUM č. 11 v sadě. 25. Inf-1 Animace (bitmapové i vektorové)

DUM č. 11 v sadě. 25. Inf-1 Animace (bitmapové i vektorové) projekt GML Brno Docens DUM č. 11 v sadě 25. Inf-1 Animace (bitmapové i vektorové) Autor: Robert Havlásek Datum: 28.10.2012 Ročník: seminář (4A, 4B, 6AF, 5AF) Anotace DUMu: Flash - animace. Seznámení s

Více

Algoritmizace. 1. Úvod. Algoritmus

Algoritmizace. 1. Úvod. Algoritmus 1. Úvod Algoritmizace V dnešní době již počítače pronikly snad do všech oblastí lidské činnosti, využívají se k řešení nejrůznějších úkolů. Postup, který je v počítači prováděn nějakým programem se nazývá

Více

Jsou tři druhy výrazů, které jsou fuj a u kterých je třeba jisté ostražitosti. Jsou to:

Jsou tři druhy výrazů, které jsou fuj a u kterých je třeba jisté ostražitosti. Jsou to: Podmínky u výrazů Jsou tři druhy výrazů, které jsou fuj a u kterých je třeba jisté ostražitosti. Jsou to: lomené výrazy výrazy se sudými odmocninami výrazy s logaritmy Lomené výrazy Lomené výrazy jsou

Více

Regionální kolo soutěže Baltík 2008, kategorie A a B

Regionální kolo soutěže Baltík 2008, kategorie A a B Pokyny: 1. Kategorie A řeší pouze úlohy 1, 2, 3 a kategorie B pouze úlohy 2, 3, 4! 2. Řešení úloh ukládejte do sloţky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který

Více

= - rovnost dvou výrazů, za x můžeme dosazovat různá čísla, tím měníme

= - rovnost dvou výrazů, za x můžeme dosazovat různá čísla, tím měníme - FUNKCE A ROVNICE Následující základní znalosti je nezbytně nutné umět od okamžiku probrání až do konce kapitoly (většinou do napsání čtvrtletní písemné práce, na výjimky z tohoto pravidla bude upozorněno).

Více

Rasterizace je proces při kterém se vektorově definovaná grafika konvertuje na. x 2 x 1

Rasterizace je proces při kterém se vektorově definovaná grafika konvertuje na. x 2 x 1 Kapitola 4 Rasterizace objektů Rasterizace je proces při kterém se vektorově definovaná grafika konvertuje na rastrově definované obrazy. Při zobrazení reálného modelu ve světových souřadnicích na výstupní

Více

Příloha k disertační práci: Taneční a pohybový program pro seniory se specifickými potřebami.

Příloha k disertační práci: Taneční a pohybový program pro seniory se specifickými potřebami. Příloha k disertační práci: Taneční a pohybový program pro seniory se specifickými potřebami. Příloha 1. schematický choreografický zápis tance Můžeme i tančit Můžeme i tančit 2009 Benátky a Luštěnice

Více

1 MODEL STOLU. Obr. 1. Základ stolu

1 MODEL STOLU. Obr. 1. Základ stolu 1 MODEL STOLU V prvním kroku byly vytvořeny svislé desky stolu. Nástrojem Rectangle byl nakreslen obdélník o rozměrech 750 x 450 mm mezi zelenou a modrou osou s výchozím bodem v průsečíku os. Nástrojem

Více

Macromedia Flash 8. Druhy animace: Snímek po snímku. F5 vložit snímek (insert frame) F6 vložit klíčový snímek (insert key frame)

Macromedia Flash 8. Druhy animace: Snímek po snímku. F5 vložit snímek (insert frame) F6 vložit klíčový snímek (insert key frame) Druhy animace: Snímek po snímku Macromedia Flash 8 F5 vložit snímek (insert frame) F6 vložit klíčový snímek (insert key frame) F7 vložit prázdný klíčový snímek (insert blank key frame) Enter spuštění animace

Více

Začneme vysvětlením pojmů, které budeme používat a jejichž definic je nutné se držet.

Začneme vysvětlením pojmů, které budeme používat a jejichž definic je nutné se držet. Rozdělování IP sítí Vložil/a cm3l1k1 [1], 8 Červen, 2005-22:18 Networks & Protocols [2] Na českém internetu jsem nenalezl smysluplný a podrobný článek, který by popisoval rozdělování IP sítí. Je to základní

Více

Metodická pomůcka pro navrhování nových cyklistických opatření (do doby aktualizace TP 179) Ing. arch. Tomáš Cach, Praha 2016/05

Metodická pomůcka pro navrhování nových cyklistických opatření (do doby aktualizace TP 179) Ing. arch. Tomáš Cach, Praha 2016/05 Metodická pomůcka pro navrhování nových cyklistických opatření (do doby aktualizace TP 179) / Ing. arch. Tomáš Cach, Praha 2016/05 Metodická pomůcka pro navrhování nových cyklistických opatření (do doby

Více

- příkaz pohybující želvou zpět a o kolik. vlevo 45 vl 45 libovolně zadáme) směrem doleva. Na obrázku jsme pro

- příkaz pohybující želvou zpět a o kolik. vlevo 45 vl 45 libovolně zadáme) směrem doleva. Na obrázku jsme pro Logo Imagine Základní příkazy První informací by mělo být, že nejdůležitějším objektem a tím, od kterého se vše odvíjí dál je želva. Při prvním spuštění programu je to to první, co můžete uprostřed bianco

Více

Taneční kroky vybraných tanců pro praktickou část. Základní směry pohybu po sále

Taneční kroky vybraných tanců pro praktickou část. Základní směry pohybu po sále Taneční kroky vybraných tanců pro praktickou část Základní směry pohybu po sále Obr. 8 Základní směry pohybu a postavení. SMT směr tance, 1 čelem nebo zády po SMT, 2 čelem nebo zády ke stěně, 3 čelem nebo

Více

Rozšíření Hessova Plátna na Weissovo plátno

Rozšíření Hessova Plátna na Weissovo plátno Rozšíření Hessova Plátna na Weissovo plátno (20-02-2012) Z důvodu úpravy na serveru (na ČVUT FEL v Praze) vložena předčasně nová verze. Oprava drobných chyb a některá vylepšení (za případné potíže se omlouvám,

Více

Rozšíření Hessova plátna na Weissovo plátno

Rozšíření Hessova plátna na Weissovo plátno Rozšíření Hessova plátna na Weissovo plátno Petr Novák (Ing, Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 23.05.2016 (poslední oprava / modifikace) Obsah 1 Úvod... 1 2 Popis... 1 3 Poznámky... 4 4 Dodatky... 4 1 Úvod

Více

PŘÍLOHA IV CHARAKTERISTIKA FIGUR PŘÍLOHA IV

PŘÍLOHA IV CHARAKTERISTIKA FIGUR PŘÍLOHA IV PŘÍLOHA IV CHARAKTERISTIKA FIGUR Pokud není v popisu figury uvedeno jinak, je figura prováděna vysoko, kontrolovaně a ve stejném rytmu. Každá fáze figury je zřetelně určená. Poznámka: 1) Figury se skládají

Více

Nápovědy k numerickému myšlení TSP MU

Nápovědy k numerickému myšlení TSP MU Nápovědy k numerickému myšlení TSP MU Numerické myšlení 2011/var. 01 26. Ciferné součty čísel v každém z kruhů mají tutéž hodnotu. Pozor, hledáme číslo, které se nehodí na místo otazníku. Jedná se o dvě

Více

2.1.2 Stín, roční období

2.1.2 Stín, roční období 2.1.2 Stín, roční období Předpoklady: 020101 Pomůcky: svítilny do žákovských souprav (v nouzi svítilny na kolo s jednou LED) 3 kusy, kartónová kolečka na špejlích, igelitový obal na sešit Pedagogická poznámka:

Více

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cílem druhého cvičení je si na jednoduchém modelu hřídele osvojit základní postupy při tvorbě rotační součástky. Především používání pracovních, nebo

Více

IKS Centrum Roztocká 500 514 01 Jilemnice tel./fax 481 544 070 ikscentrum@jilemnice.cz

IKS Centrum Roztocká 500 514 01 Jilemnice tel./fax 481 544 070 ikscentrum@jilemnice.cz COUNTRY TANEČNÍ POPISY COUNTRY TANCŮ IKS Centrum Roztocká 500 514 01 Jilemnice tel./fax 481 544 070 ikscentrum@jilemnice.cz El Dorado tel. 737 354 501 http://eldorado.web3.cz (http://eldorado.wz.cz) eldorado@email.cz

Více

StatSoft Jak vyzrát na datum

StatSoft Jak vyzrát na datum StatSoft Jak vyzrát na datum Tento článek se věnuje podrobně možnostem práce s proměnnými, které jsou ve formě datumu. A že jich není málo. Pokud potřebujete pracovat s datumem, pak se Vám bude tento článek

Více

Gymnastika I. Tématický plán: Základní taneční kroky. Kontratance (Country tance - výběr). Studijní cíle: Text ke studiu

Gymnastika I. Tématický plán: Základní taneční kroky. Kontratance (Country tance - výběr). Studijní cíle: Text ke studiu Gymnastika I. Tématický plán: Základní taneční kroky. Kontratance (Country tance - výběr). Studijní cíle: Osvojení si základních pojmů Znalost základních kroků a tanečních figur Text ke studiu Pojem kontratance

Více

PŘÍLOHA IV CHARAKTERISTIKA FIGUR PŘÍLOHA IV

PŘÍLOHA IV CHARAKTERISTIKA FIGUR PŘÍLOHA IV PŘÍLOHA IV CHARAKTERISTIKA FIGUR Pokud není v popisu figury uvedeno jinak, je figura prováděna vysoko, kontrolovaně a ve stejném rytmu. Každá fáze figury je zřetelně určená. Poznámka: 1) Figury se skládají

Více

Feuittova notace snadno a rychle lekce 1

Feuittova notace snadno a rychle lekce 1 Feuittova notace snadno a rychle lekce 1 Záznam tance se skládá z několika archů papírů, na kterých je tanec zapsán. Na vrcholu každé stránky je zapsána hudba a většinou název tance. Všimněte si zde zejména

Více

Booklet soutěže družstev

Booklet soutěže družstev tým: body: 11. mistrovství ČR v řešení sudoku Booklet soutěže družstev HALAS Hráčská asociace logických her a sudoku www.sudokualogika.cz Soutěž družstev Brno, 17. a 18. září 2016 Antidiagonální Každá

Více

ŘEŠENÍ KVADRATICKÝCH A ZLOMKOVÝCH NEROVNIC V ŠESTI BODECH

ŘEŠENÍ KVADRATICKÝCH A ZLOMKOVÝCH NEROVNIC V ŠESTI BODECH (Tento text je součástí výkladu k definičním oborům, tam najdete další příklady a pokud chcete část tohoto textu někde použít, můžete čerpat ze stažené kompletní verze definičních oborů ve formátu.doc.)

Více

CVIK 1 Odložení vsedě ve skupině po dobu 30 sek., psovod v dohledu [Koef. 3]

CVIK 1 Odložení vsedě ve skupině po dobu 30 sek., psovod v dohledu [Koef. 3] I CVIKY A KOEFICIENTY Zkouška OB-Z - základní vstupní zkouška pro účast na soutěžích Obedience v ČR. Splnění této zkoušky min. na dobře opravňuje k postupu do vyšší soutěžní třídy OB1. Zvláštní směrnice

Více

0,2 0,20 0, Desetinná čísla II. Předpoklady:

0,2 0,20 0, Desetinná čísla II. Předpoklady: 1.2.2 Desetinná čísla II Předpoklady: 010201 Pedagogická poznámka: Je třeba zahájit tak, aby se stihl ještě společný začátek příkladu 7 (pokud někdo příklad 7 začne s předstihem, nevadí to, ale jde o to,

Více

TITUL. Tiráž kdo (Jméno PŘÍJMENÍ), kde, kdy mapu vyhotovil, Moravská Třebová 2008

TITUL. Tiráž kdo (Jméno PŘÍJMENÍ), kde, kdy mapu vyhotovil, Moravská Třebová 2008 POKYNY Na cvičení vám bylo vysvětleno, jakým způsobem sestrojit mezi zvolenými body A a B na přidělené Základní mapě ČR v měřítku 1 : 25 000 příčný převýšený profil. Stručný přehled postupu vytváření profilu

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/34.0637 Šablona III/2 Název VY_32_INOVACE_39_Algoritmizace_teorie Název školy Základní škola a Střední

Více

Rozšíření bakalářské práce

Rozšíření bakalářské práce Rozšíření bakalářské práce Vojtěch Vlkovský 2011 1 Obsah Seznam obrázků... 3 1 Barevné modely... 4 1.1 RGB barevný model... 4 1.2 Barevný model CMY(K)... 4 1.3 Další barevné modely... 4 1.3.1 Model CIE

Více

Interaktivní modely pro Konstruktivní geometrii

Interaktivní modely pro Konstruktivní geometrii Interaktivní modely pro Konstruktivní geometrii Jakub Makarovský Abstrakt V příspěvku jsou prezentovány interaktivní modely základních úloh z Konstruktivní geometrie (1. ročník, zimní semestr) zaměřující

Více

Tisk deníku příjmů a výdajů na jednu stranu

Tisk deníku příjmů a výdajů na jednu stranu - 1/13 - Tisk deníku příjmů a výdajů na jednu stranu v programu KALKUL1 V09 (V91 s drobnými odlišnostmi) Revize: 12.02.2005. Od verze V09.43-11 je pro uživatele, kteří mají k dispozici laserovou tiskárnu

Více

Prezentace. Prezentace. 6. InDesign obtékání textu, zarovnání. Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 14. 11. 2012. www.isspolygr.cz

Prezentace. Prezentace. 6. InDesign obtékání textu, zarovnání. Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 14. 11. 2012. www.isspolygr.cz 6. InDesign obtékání textu, zarovnání www.isspolygr.cz Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 14. 11. 2012 Strana: 1 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces

Více

Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a přiřazení datových modelů

Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a přiřazení datových modelů Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a datových modelů Obsah Seznam tabulek... 1 Seznam obrázků... 1 1 Úvod... 2 2 Metody sémantické harmonizace... 2 3 Dvojjazyčné katalogy objektů

Více

Vektorizace obrázků. Co se naučíte. Vítá vás aplikace CorelDRAW, komplexní profesionální program pro grafický návrh a práci s vektorovou grafikou.

Vektorizace obrázků. Co se naučíte. Vítá vás aplikace CorelDRAW, komplexní profesionální program pro grafický návrh a práci s vektorovou grafikou. Vektorizace obrázků Vítá vás aplikace CorelDRAW, komplexní profesionální program pro grafický návrh a práci s vektorovou grafikou. V tomto kurzu převedeme rastrový obrázek na vektorový pomocí trasování.

Více

ÚROVŇOVÁ KŘIŽOVATKA (POKRAČOVÁNÍ)

ÚROVŇOVÁ KŘIŽOVATKA (POKRAČOVÁNÍ) ÚROVŇOVÁ KŘIŽOVATKA (POKRAČOVÁNÍ) KONSTRUKCE STYKOVÉ KŘIŽOVATKY (POKRAČOVÁNÍ) krok V. konstrukce nároží použití kroku V. v závislosti na typu křižovatky (postup uveden pro směr CB neplatí pouze pro SÚK

Více

Deskriptivní geometrie pro střední školy

Deskriptivní geometrie pro střední školy Deskriptivní geometrie pro střední školy Mongeovo promítání 1. díl Ivona Spurná Nakladatelství a vydavatelství R www.computermedia.cz Obsah TEMATICKÉ ROZDĚLENÍ DÍLŮ KNIHY DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE 1. díl

Více

PŘÍLOHA IV CHARAKTERISTIKA FIGUR PŘÍLOHA IV

PŘÍLOHA IV CHARAKTERISTIKA FIGUR PŘÍLOHA IV PŘÍLOHA IV CHARAKTERISTIKA FIGUR Pokud není v popisu figury uvedeno jinak, je figura prováděna vysoko, kontrolovaně a ve stejném rytmu. Každá fáze figury je zřetelně určená. Poznámka: 1) Figury se skládají

Více

PROGRAMOVÁNÍ - AKTIVACE MENU

PROGRAMOVÁNÍ - AKTIVACE MENU PROGRAMOVÁNÍ - AKTIVACE MENU Použitím tohoto menu můžete aktivovat 3 funkce. Stisknutím kláves 1 až 3 do těchto funkcí vstoupíte. Tyto funkce vám umožní vložit a řídit programy souřadnic: 1 NOVY PROGRAM

Více

2.1.6 Jak vidíme. Předpoklady: Pomůcky: sady čoček, další čočky, zdroje rovnoběžných paprsků, svíčka

2.1.6 Jak vidíme. Předpoklady: Pomůcky: sady čoček, další čočky, zdroje rovnoběžných paprsků, svíčka 2.1.6 Jak vidíme Předpoklady: 020105 Pomůcky: sady čoček, další čočky, zdroje rovnoběžných paprsků, svíčka Pedagogická poznámka: V ideálním případě by se látka probírala dvě vyučovací hodiny v první by

Více

Typy geometrie v. Rhinu. Body

Typy geometrie v. Rhinu. Body Typy geometrie v 16 Rhinu Rhino rozeznává pět základních typů geometrie: body (points), křivky (curves), plochy (surfaces) a spojené plochy (polysurfaces). Navíc jsou plochy nebo spojené plochy, které

Více

Jméno a Příjmení. Třída. Škola

Jméno a Příjmení. Třída. Škola Studentský dotazník Vážení studenti, cílem tohoto průzkumu je zjistit váš postoj k matematice a k výukovému nástroji Khan Academy. Vaše názory a odpovědi pomohou dalším studentům a učitelům při zapojování

Více

Kapitola 2. o a paprsek sil lze ztotožnit s osou x (obr.2.1). sil a velikost rovnou algebraickému součtu sil podle vztahu R = F i, (2.

Kapitola 2. o a paprsek sil lze ztotožnit s osou x (obr.2.1). sil a velikost rovnou algebraickému součtu sil podle vztahu R = F i, (2. Kapitola 2 Přímková a rovinná soustava sil 2.1 Přímková soustava sil Soustava sil ležící ve společném paprsku se nazývá přímková soustava sil [2]. Působiště všech sil m i lze posunout do společného bodu

Více

Úloha 1 prokletá pyramida

Úloha 1 prokletá pyramida Úloha 1 prokletá pyramida a) V celé dolní řadě Baltíkovy plochy vyčarujte pouštní písek (z předmětu 148). Baltík si stoupne na povrch této pouště (tj. na políčkovou pozici X=0, Y=8), dojde až ke středu

Více

Měření vzdáleností, určování azimutu, práce s buzolou.

Měření vzdáleností, určování azimutu, práce s buzolou. Měření vzdáleností, určování azimutu, práce s buzolou. Měření vzdáleností Odhadem Vzdálenost lze odhadnout pomocí rozlišení detailů na pozorovaných objektech. Přesnost odhadu závisí na viditelnosti předmětu

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list s technologickým postupem výroby šachové figurky

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list s technologickým postupem výroby šachové figurky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Programování CNC strojů, vy_32_inovace_ma_19_17 Autor

Více

Nejvhodnější rozhodovací styl v daném kontextu

Nejvhodnější rozhodovací styl v daném kontextu FAKULTA INFORMATIKY A MANAGEMENTU UNIVERZITA HRADEC KRÁLOVÉ Nejvhodnější rozhodovací styl v daném kontextu Individuální projekt SPM1 Vypracoval: Bc. Martin Petruželka Studijní obor: K-IM2 Emailová adresa:

Více

Výhody a nevýhody jednotlivých reprezentací jsou shrnuty na konci kapitoly.

Výhody a nevýhody jednotlivých reprezentací jsou shrnuty na konci kapitoly. Kapitola Reprezentace grafu V kapitole?? jsme se dozvěděli, co to jsou grafy a k čemu jsou dobré. rzo budeme chtít napsat nějaký program, který s grafy pracuje. le jak si takový graf uložit do počítače?

Více

Dopravní značky 4. část

Dopravní značky 4. část Dopravní značky 4. část Příkazové značky (1) Příkazové značky jsou a) "Kruhový objezd" (č. C 1), která přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených; značka je

Více

Metodický návod: 5. Zvyšování vnějšího napětí na 3 V. Dochází k dalšímu zakřivování hladin a rozšiřování hradlové vrstvy.

Metodický návod: 5. Zvyšování vnějšího napětí na 3 V. Dochází k dalšímu zakřivování hladin a rozšiřování hradlové vrstvy. Metodický návod: 1. Spuštění souborem a.4.3_p-n.exe. Zobrazeny jsou oddělené polovodiče P a N, majoritní nositelé náboje (elektrony červené, díry modré), ionty příměsí (čtverečky) a Fermiho energetické

Více

Prvně si řekněme, co vlastně odstavec v programu Word je a pár slov o jeho editaci:

Prvně si řekněme, co vlastně odstavec v programu Word je a pár slov o jeho editaci: FORMÁTOVÁNÍ ODSTAVCE Pro formátování odstavce, použijeme opět záložku DOMŮ a zaměříme se na skupinu ikon pro formátování celých odstavců. To se nevěnuje formátování samotného písma, ale celého odstavce.

Více

Husky KTW, s.r.o., J. Hradec

Husky KTW, s.r.o., J. Hradec Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu MatemaTech Matematickou cestou k technice. Předmět: Matematika Téma: Goniometrie při měření výrobků Věk žáků: 15-16 let Časová dotace: Potřebné pomůcky,

Více

Korespondenční Seminář z Programování

Korespondenční Seminář z Programování Korespondenční Seminář z Programování SOUTĚŽ KASIOPEA 27. ročník Zadání úloh Březen 2015 V tomto textu naleznete zadání úloh online soutěže Kasiopea 2015, která probíhá o víkendu 22. 23. března. Veškeré

Více

Habermaaß-hra 4280. Nešikovná čarodějnice

Habermaaß-hra 4280. Nešikovná čarodějnice CZ Habermaaß-hra 4280 Nešikovná čarodějnice Nešikovná čarodějnice Okouzlující sledovací hra podporující rychlé rozhodování, pro 2 až 4 hráče ve věku od 5 do 99 let. Hra má FEX efekt pro zvýšení stupně

Více

PRAVIDLA HRY S VÝKLADEM...

PRAVIDLA HRY S VÝKLADEM... 1 Obsah OBSAH PRAVIDLA HRY S VÝKLADEM... 3 1. Obecné pokyny... 3 2. Zahájení partie... 4 3. Braní zajatců... 5 4. Zákaz sebevraždy... 7 5. Výjimka ze zákazu sebevraždy... 8 6. Pravidlo kó... 10 7. Pravidlo

Více

2.1.5 Graf funkce I. Předpoklady: 2104

2.1.5 Graf funkce I. Předpoklady: 2104 ..5 Graf funkce I Předpoklad: 0 Pedagogická poznámka: Největší změnou oproti klasickému řazení v gmnaziální sadě, je spojení dílů o rovnicích a funkcích. Představa grafu umožňuje studentům daleko lépe

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

Stav: červen 2008. TRACK-Guide

Stav: červen 2008. TRACK-Guide Stav: červen 2008 TRACK-Guide Obsah TRACK-Guide... 1 1 Úvod... 3 1.1 Rozsah funkcí...3 1.2 Zadávání číslic a písmen...3 1.3 Úvodní maska...4 2 Navigace... 5 2.1 Spuštění navigace...5 2.2 Maska navigace...6

Více

Cesta do školy. PhDr.FilipRoubíček,Ph.D.,Praha

Cesta do školy. PhDr.FilipRoubíček,Ph.D.,Praha PhDr.FilipRoubíček,Ph.D.,Praha Obor RVP ZV: Ročník: Časový rámec: (tematický okruh: závislosti, vztahy a práce s daty) 4. 7. ročník ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií 45 60 minut METODIKA MATERIÁL

Více

SKLÁDÁNÍ KOSTEK Václav Piskač, Brno 2014

SKLÁDÁNÍ KOSTEK Václav Piskač, Brno 2014 SKLÁDÁNÍ KOSEK Václav Piskač, Brno 2014 V obchodech se dřevěnými hračkami je možné koupit krabici plnou stejně velkých dřevěných kostek (buďto v barvě dřeva nebo barevně lakované). Koupil jsem krabici

Více

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Obr. 3 Svalstvo horní končetiny ze zadní strany Obr. 4 Svalstvo horní končetiny ze zevní strany Obr. 5

Více

# 18 / ' / Obrtatnost, výbušnost, střela - Hra Hráč provádí přechod do jízdy vzad, vybruslí kolem brány s pohledem nahoru.

# 18 / ' / Obrtatnost, výbušnost, střela - Hra Hráč provádí přechod do jízdy vzad, vybruslí kolem brány s pohledem nahoru. PŘÍPRAVA NA TRÉNINKOVOU JEDNOTKU HČJ, práce s pukem, se zakončením Datum: Kdykoliv Čas: Cca 7 min. cvičení Soubor cvičení pro zdokonalení práce s pukem, střelby. Není provedena korektura popisů ke cvičením.

Více

Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Mgr. Radovan Vlček Vytvořeno: listopad 2012

Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Mgr. Radovan Vlček Vytvořeno: listopad 2012 Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor: Mgr. Radovan Vlček Vytvořeno: listopad 2012 Určeno: 6. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací

Více

Tvar dat a nástroj přeskupování

Tvar dat a nástroj přeskupování StatSoft Tvar dat a nástroj přeskupování Chtěli jste někdy použít data v jistém tvaru a STATISTICA Vám to nedovolila? Jistě se najde někdo, kdo se v této situaci již ocitl. Není ale potřeba propadat panice,

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 28 NÁSTROJE EDITACE ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 28 NÁSTROJE EDITACE ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 28 NÁSTROJE EDITACE ] 1 ÚVOD Úloha 28 je zaměřena na úpravu objektů v modulu Výkres. Úpravou výkresů jsou myšleny operace zaoblení,

Více

Objektově orientované technologie Dynamický náhled Sekvenční diagram (Realizace UC) Daniela Szturcová

Objektově orientované technologie Dynamický náhled Sekvenční diagram (Realizace UC) Daniela Szturcová Objektově orientované technologie Dynamický náhled Sekvenční diagram (Realizace UC) Daniela Szturcová Osnova Modelování interakcí mezi objekty modelování zpráv (mapování zpráv na operace), vytváření a

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

ELEKTŘINA A MAGNETIZMUS kontrolní otázky a odpovědi

ELEKTŘINA A MAGNETIZMUS kontrolní otázky a odpovědi ELEKTŘINA A MAGNETIZMUS kontrolní otázky a odpovědi Peter Dourmashkin MIT 2006, překlad: Vladimír Scholtz (2007) Obsah KONTROLNÍ OTÁZKY A ODPOVĚDI 2 OTÁZKA 41: ZÁVIT V HOMOGENNÍM POLI 2 OTÁZKA 42: ZÁVIT

Více

INFORMACE NRL č. 12/2002 Magnetická pole v okolí vodičů protékaných elektrickým proudem s frekvencí 50 Hz. I. Úvod

INFORMACE NRL č. 12/2002 Magnetická pole v okolí vodičů protékaných elektrickým proudem s frekvencí 50 Hz. I. Úvod INFORMACE NRL č. 12/2 Magnetická pole v okolí vodičů protékaných elektrickým proudem s frekvencí Hz I. Úvod V poslední době se stále častěji setkáváme s dotazy na vliv elektromagnetického pole v okolí

Více

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz PŘÍRUČKA KE KURZU: ZÁKLADY PRÁCE NA PC MS WORD 2003 Gabriela Janská Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz Obsah: 1. Písmo, velikost písma, tučně, kurzíva, podtrhnout

Více

Milí rodiče a prarodiče,

Milí rodiče a prarodiče, Milí rodiče a prarodiče, chcete pomoci svým dětem, aby se jim dobře počítalo se zlomky? Procvičujte s nimi. Tento text je pokračováním publikace Mami, tati, já těm zlomkům nerozumím. stupeň ZŠ, ve které

Více

"S cílem racionalizovat výukový a vzdělávací proces musí být snížen počet cvičení nebo her a počet opakování je třeba zvýšit.

S cílem racionalizovat výukový a vzdělávací proces musí být snížen počet cvičení nebo her a počet opakování je třeba zvýšit. 10. PŘEDCHÁZENÍ KOLIZÍM Začneme tím, že dva hráči musí driblovat s míčkem do opačného rohu (cca 10 metrů daleko) a snaží se vyhnout se navzájem s jinými hráči při křížení cest. Hráči čekající v protějších

Více

( ) ( )( ) ( x )( ) ( )( ) Nerovnice v součinovém tvaru II. Předpoklady: Př.

( ) ( )( ) ( x )( ) ( )( ) Nerovnice v součinovém tvaru II. Předpoklady: Př. .. Nerovnice v součinovém tvaru II Předpoklady: 0 Př. 1: Řeš nerovnici x x 0. Problém: Na levé straně není součin musíme ho nejdříve vytvořit: x x x x x x x x x x + 0. ( ( ( = = + řešíme nerovnici: ( (

Více

Terénní kurz kartografie a topografie Den 1. OPAKOVÁNÍ: 1. Co je to mapa? - zmenšený, zgeneralizovaný povrch Země zobrazený v rovině 2. Jaká máme kartografická zobrazení? Dle kartografického zkreslení:

Více

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Inovace a modernizace studijních oborů FSpS Vránová Hana 11.7.2012 OBSAH Srovnání pracovního prostředí Word 2003 a

Více

h n i s k o v v z d á l e n o s t s p o j n ý c h č o č e k

h n i s k o v v z d á l e n o s t s p o j n ý c h č o č e k h n i s k o v v z d á l e n o s t s p o j n ý c h č o č e k Ú k o l : P o t ř e b : Změřit ohniskové vzdálenosti spojných čoček různými metodami. Viz seznam v deskách u úloh na pracovním stole. Obecná

Více

5 Orientované grafy, Toky v sítích

5 Orientované grafy, Toky v sítích Petr Hliněný, FI MU Brno, 205 / 9 FI: IB000: Toky v sítích 5 Orientované grafy, Toky v sítích Nyní se budeme zabývat typem sít ových úloh, ve kterých není podstatná délka hran a spojení, nýbž jejich propustnost

Více

# 6 / ' / Bogna po přeskoku - Hra Hůl leží na ledě cca 1 m před překážkou. Po přeskoku následuje bogna.

# 6 / ' / Bogna po přeskoku - Hra Hůl leží na ledě cca 1 m před překážkou. Po přeskoku následuje bogna. PŘÍPRAVA NA TRÉNINKOVOU JEDNOTKU Obratnostní bruslení Datum: Kdykoliv Čas: Cca 7 min. cvičení Soubor cvičení pro zdokonalení bruslení, obratnosti, stability. Nácvik dynamiky. Není provedena korektura popisů

Více

Úhly a jejich vlastnosti

Úhly a jejich vlastnosti Úhly a jejich vlastnosti Pojem úhlu patří k nejzákladnějším pojmům geometrie. Zajímavé je, že úhel můžeme definovat několika různými způsoby, z nichž má každý své opodstatnění. Definice: Úhel je část roviny

Více

Postup: 1. kresba obrysu hodinek

Postup: 1. kresba obrysu hodinek Postup: 1. Kresba obrysu hodinek. 2. Kresba knoflíku hodinek. 3. Kresba číselníku. 4. Kresba minutové a sekundové stupnice. 5. Kresba vyrytého obvodu číselníku. 6. Kresba ručiček. 7. Kresba datového pole.

Více

NÁVOD. SPOJUJ SLŮVKA téma: DŮM. vzdělávací hra ve 2 variantách od 7 let

NÁVOD. SPOJUJ SLŮVKA téma: DŮM. vzdělávací hra ve 2 variantách od 7 let NÁVOD SPOJUJ SLŮVKA téma: DŮM vzdělávací hra ve 2 variantách od 7 let Dílky s obrázky a anglickými slovíčky, které popisující obsah těchto obrázků jsou jednoduchou a atraktivní formou výuky pro nejmladší.

Více

( ) Grafy mocninných funkcí. Předpoklady: 2414, 2701, 2702

( ) Grafy mocninných funkcí. Předpoklady: 2414, 2701, 2702 74 Graf mocninných funkcí Předpoklad: 44, 70, 70 Pedagogická poznámka: Hodina se skládá ze dvou částí V první nakreslíme opakováním základní metod graf několika odvozenin z mocninných funkcí V druhé části

Více

7.2.1 Vektory. Předpoklady: 7104

7.2.1 Vektory. Předpoklady: 7104 7..1 Vektory Předpoklady: 7104 Některé fyzikální veličiny (například rychlost, síla) mají dvě charakteristiky: velikost, směr. Jak je znázornit? Jedno číslo (jako například pro hmotnost m = 55kg ) nestačí.

Více

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil 4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil Síla je veličina vektorová. Je určena působištěm, směrem, smyslem a velikostí. Působiště síly je bod, ve kterém se přenáší účinek síly na těleso. Směr

Více

Kvadratické nerovnice Předpoklady: Př. 1: Úvaha: Pedagogická poznámka:

Kvadratické nerovnice Předpoklady: Př. 1: Úvaha: Pedagogická poznámka: ..10 Kvadratické nerovnice Předpoklady: 01, 0, 0, 07 Př. 1: Vyřeš nerovnici 0. 0 - mohu rozložit na součin není to nic nového + 1 0 ( )( ) Hledám nulové body: 0 ( ) = = ( ) ( ; 1) ( 1; ) ( ; ) ( ) - -

Více

7. Funkce jedné reálné proměnné, základní pojmy

7. Funkce jedné reálné proměnné, základní pojmy , základní pojmy POJEM FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ Reálná funkce f jedné reálné proměnné je funkce (zobrazení) f: X Y, kde X, Y R. Jde o zvláštní případ obecného pojmu funkce definovaného v přednášce. Poznámka:

Více

DOMÁCÍ PROGRAM PRO HRÁČE (klamavé pohyby)

DOMÁCÍ PROGRAM PRO HRÁČE (klamavé pohyby) COERVER COACHING DOVEDNOSTNÍ MANUÁL PRO PARTNERSKÉ KLUBY DOMÁCÍ PROGRAM PRO HRÁČE (klamavé pohyby) MIRROR MOVES SET 1 STEPOVER+SLAP SO KLAMAVÝ POHYB 2: PŘEKROČENÍ MÍČE/PŘEVALOVAČKA S PŘEKROČENÍM PŘEKROČENÍ

Více

2.1.4 Funkce, definiční obor funkce. π 4. Předpoklady: 2103. Pedagogická poznámka: Následující ukázky si studenti do sešitů nepřepisují.

2.1.4 Funkce, definiční obor funkce. π 4. Předpoklady: 2103. Pedagogická poznámka: Následující ukázky si studenti do sešitů nepřepisují. .. Funkce, definiční obor funkce Předpoklady: 03 Pedagogická poznámka: Následující ukázky si studenti do sešitů nepřepisují. Uděláme si na tabuli jenom krátký seznam: S = a, y = x, s = vt, výška lidí v

Více

40 označovacích kamenů vždy 10 v červené, oranžové, černé, modré barvě. 7 slonů 3 lvi 6 normálních 1 super

40 označovacích kamenů vždy 10 v červené, oranžové, černé, modré barvě. 7 slonů 3 lvi 6 normálních 1 super Lev, zebra, slon - divoká, daleká, krásná země! Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min. Andreas Spies Karty Celkem 42 kopytníků (pakůň, zebra, antilopa) se chce dostat z jedné strany africké

Více

ÚSTAV DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY

ÚSTAV DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ÚSTAV DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Magistrát hl. m. Prahy odbor dopravy Jungmannova 29/35 110 00 Praha 1 VÁŠ DOPIS ZNAČKY / ZE DNE NAŠE ZNAČKA VYŘIZUJE / LINKA PRAHA Obj. prací č. 12/2007

Více

Megarobot.cz Senzory Jan Stránský. Senzory. Co je to senzor Jednotlivé senzory Hit senzor senzor nárazu Modul fotorezistoru...

Megarobot.cz Senzory Jan Stránský. Senzory. Co je to senzor Jednotlivé senzory Hit senzor senzor nárazu Modul fotorezistoru... Senzory Obsah Co je to senzor... 2 Jednotlivé senzory... 2 Hit senzor senzor nárazu... 2 Modul fotorezistoru... 2 Tlačítko... 3 Teplotní senzor... 3 Senzor magnetismu... 3 Infračervený senzor... 4 Infračervený

Více

Algoritmus. Cílem kapitoly je seznámit žáky se základy algoritmu, s jeho tvorbou a způsoby zápisu.

Algoritmus. Cílem kapitoly je seznámit žáky se základy algoritmu, s jeho tvorbou a způsoby zápisu. Algoritmus Cílem kapitoly je seznámit žáky se základy algoritmu, s jeho tvorbou a způsoby zápisu. Klíčové pojmy: Algoritmus, vlastnosti algoritmu, tvorba algoritmu, vývojový diagram, strukturogram Algoritmus

Více

Celostátní kolo soutěže Baltie 2011, kategorie C, D

Celostátní kolo soutěže Baltie 2011, kategorie C, D Pokyny: 1. Pracovat můžete v ikonkových režimech nebo v režimech C#, ani jedna z variant nebude při hodnocení zvýhodněna. 2. Řešení úloh ukládejte do složky, která se nachází na pracovní ploše počítače.

Více