Laboratorní příručka

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Laboratorní příručka"

Transkript

1 Městská nemocnice v Litoměřicích Městská nemocnice v Litoměřicích LP - OKM Počet stran: 40 Rozdělovník Výtisk č. Umístění Odpovědná osoba 1 Pracovna úsekové laborantky Ing. Paukertová Jana 2 Bakteriologická laboratoř Dagmar Černá Datum převzetí Podpis Záznam o změnách Číslo změny Datum Číslo strany Důvod a charakter změny Změnu schválil Změnu provedl Záznam o revizích Číslo revize Datum revize Odpovědná osoba Podpis Zpracoval: MUDr. Zdeněk Zíma Výtisk č.: Přezkoumal: Dagmar Černá Datum: Schválil: MUDr. Zdeněk Zíma Datum: Tento dokument včetně všech příloh je duševním majetkem Městské nemocnice v Litoměřicích. Kopírování tohoto dokumentu je přípustné pouze se souhlasem vedení společnosti. Strana 1 (celkem 40)

2 1. Předmluva Vážené kolegyně a kolegové, tato laboratorní příručka byla vypracována, pro Vás, lékaře, laboratorní pracovníky, všeobecné sestry a všechny pracovníky, kteří mohou použít informace o naší laboratoř, a práci našich pracovníků. Obsahuje přehled služeb, které poskytujeme v oblasti mikrobiologické diagnostiky. Její obsah je koncipován v souladu s aktuálními požadavky na tento typ dokumentů. Věříme, že uvedené informace budou užitečné nejenom pro Vás, ale i pro Vaše pacienty. Doufáme, že zde naleznete vše, co pro naši vzájemnou spolupráci potřebujete. MUDr. Zdeněk Zíma, primář OKM Strana 2 (celkem 40)

3 OBSAH: 1. Předmluva Úvod Informace o laboratoři Identifikace laboratoře Základní informace a kontaktní údaje Organizace laboratoře, vybavení a obsazení Spektrum nabízených služeb Příručka pro odběr primárních vzorků Manuál pro odběry vzorků, základní informace Požadavkové listy (žádanky) Náležitosti písemného požadavku na vyšetření nebo jeho elektronického ekvivalentu Požadavky na urgentní vyšetření Ústní (telefonický) požadavek na vyšetření, dodatečná a opakovaná vyšetření Používaný odběrový systém Příprava pacienta před odběrem Identifikace pacienta na žádance a vzorku Odběr vzorku Bakteriologické vyšetření klinického materiálu, rána, spojivky, zvukovod, punktáty, píštěle, likvor, katetry, cévky, drény, tkáň, uzlina, hemokultury Stěr, výtěr z rány Stěr ze spojivek Výtěr ze zevního zvukovodu Tekutý material (obecně, např. tekutiny fyziologicky sterilní) Likvor Katetr, kanyla, cévka, drén, tkáň, uzlina, apod Tekutý materiál, hnisy, punktáty kloubní, perikardiální, peritoneální, pleurální, píštěl, žluč, s předpokladem použití anaerobní kultivace Sekční materiál Hemokultura, septické stavy (krev na hemokultivaci) Bakteriologické vyšetření urogenitálního traktu Vyšetření stolice, infekce trávicího ústrojí Bakteriologické vyšetření dýchacích cest Odběry vzorků na BK vyšetření Odběr na Chlamydie Odběry pro mykologická vyšetření Množství vzorku Nezbytné operace se vzorkem, stabilita Základní informace k bezpečnosti při práci se vzorky Informace o zajišťovaném svozu a snosu vzorků Preanalytické procesy v laboratoři Příjem žádanek a vzorků Kriteria pro přijetí nebo odmítnutí primárních vzorků Postup při nesprávné identifikaci vzorku Vyšetřování ve spolupracujících laboratořích Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří Hlášení výsledků klinicky nebo epidemiologicky významné nálezy Informace o formách vydávání výsledků, typy nálezů a laboratorních zpráv Typy nálezů a laboratorních zpráv Vydávání výsledků přímo pacientům Změny údajů, výsledků a nálezů Intervaly od dodání vzorku k vydání výsledku Konzultační činnost laboratoře Strana 3 (celkem 40)

4 8. Způsob podání a řešení stížností Způsob podání připomínek, podnětů a stížností: Řešení stížností: Informace k nabízeným laboratorním vyšetřením Lékařská mikrobiologie (802) Horní cesty dýchací Dolní cesty dýchací Zažívací ústrojí Ucho Oko Močové a pohlavní ústrojí Kůže, rány, hluboké kožní defekty Centrální nervový systém Krev - hemokultivace Hnis a obsah z patologických dutin, tkáně Fyziologicky sterilní tělesné tekutiny Cizorodé materiály (katetry, drény) Průkaz Mycobakterium tuberkulosis, mykobakterioz Lékařská parazitologie (odb. 804) Mykologická vyšetření (odb. 822) Infekční sérologie Infekční serologie Odkazy (referenční literatura) Pokyny a instrukce pro oddělení Získání vzorku pro hemokultivační vyšetření - Hemokultura Instrukce pro vyšetření QUANTIFERON T Zásady ochrany osobních dat pacientů Přílohy Seznámení s dokumentem Příloha č. 2 Vzor žádanky OKM Příloha č. 3 Vzor žádanky na vyšetření krve testem QuantiFERON Strana 4 (celkem 40)

5 2. Úvod Tuto laboratorní příručku vydává Městské nemocnice v Litoměřicích (dále jen OKM nebo laboratoř) za účelem zlepšení komunikace s uživateli laboratorních služeb. obsahuje základní informace o laboratoři, seznam nabízených laboratorních vyšetření, návody pro správné odebírání primárních vzorků a zacházení s nimi, návody pro správné vyplňování žádanek, informace o způsobu vydávání výsledků, o způsobu řešení stížností a o konzultačních činnostech laboratoře. 3. Informace o laboratoři 3.1 Identifikace laboratoře Název organizace: Identifikační údaje organizace: Typ organizace: Statutární orgán: Adresa organizace: Městská nemocnice v Litoměřicích IČ , DIČ CZ příspěvková organizace Správní rada ve složení: Ing. Radek Lončák, MBA - předseda MUDr. Leoš Vysoudil, MBA člen, Ing. Vladimír Kestřánek - člen Název laboratoře: Identifikační údaje laboratoře: IČ , IČP Adresa laboratoře: Umístění laboratoře: Areál nemocnice, pavilon A Okruh působnosti laboratoře: Městské nem. v Litoměřicích, spolupracují spádoví lékaři Vedoucí laboratoře: Odborný garant (odb. 802, 804, 822) MUDr. Zdeněk Zíma, prim. oddělení MUDr. Zdeněk Zíma Strana 5 (celkem 40)

6 3.2 Základní informace a kontaktní údaje Název laboratoře: mikrobiologie@nemocnice-lt.cz Telefonní kontakt: , , Vedoucí laboratoře: prim. MUDr. Zdeněk Zíma z.zima@nemocnice-lt.cz Telefonní kontakt: , , Mobilní telefon: Vysokoškoláci: MVDr. Eva Pilousová e.pilousova@nemocnice-lt.cz Telefonní kontakt: Vrchní laborantka pro komplement laboratoří: Martina Opluštilová Telefonní kontakt: Mobilní telefon: Úseková laborantka OKM: m.oplustilova@nemocnice-lt.cz Dagmar Černá Telefonní kontakt: Mobilní telefon: mikrobiologie@nemocnice-lt.cz Pracovní režim laboratoře Pondělí 6:30-16:30 Úterý 6:30-16:30 Středa 6:30-16:30 Čtvrtek 6:30-16:30 Pátek 6:30-15:00 Sobota 7:00-12:00 Neděle --- Státní svátky 7:00-12:00 (jen pro Městskou nemocnici v Litoměřicích) je dislokováno v 1. patře budovy pavilonu A, kde jsou také přijímány vzorky k vyšetření. Zaměření laboratoře Činnost naší laboratoře je zaměřena jak na primární péči, tj. praktické lékaře, ale i specialisty. Širokým spektrem laboratorních vyšetření můžeme doplnit diagnostiku o testy, které se běžně provádějí i v lůžkových zařízeních. Strana 6 (celkem 40)

7 Odborná pracoviště diagnostické laboratoře realizují vyšetření primárních vzorků, biologických materiálů, získaných vhodným odběrem sekretů, tělesných tekutin a tkání pacienta v odbornostech klinická mikrobiologie, infekční sérologie a parazitologie. Kromě laboratorních vyšetření poskytuje OKM i některé další služby, jako např. distribuci vzorků k vyšetření, které sama neprovádí, do jiných laboratoří a některé další služby související s provozem zdravotnických zařízení, viz 4.1 Spektrum nabízených služeb. Úroveň a stav akreditace pracoviště Laboratoř plní podmínky systému managementu jakosti ve shodě s požadavky uvedenými v normě ISO 9001:2008 a v normě ISO Laboratoř je držitelem osvědčení o akreditaci podle ČSN EN ISO od Laboratoř má platný certifikát účasti zkoušení způsobilosti Externího hodnocení kvality v oblasto lékařské mikrobiologie SZÚ Praha. 4. Organizace laboratoře, vybavení a obsazení Organizace laboratoře je umístěno v 1. nadzemním patře pavilonu A. Organizačně je laboratoř uspořádána do laboratorních úseků: 1. příjem materiálu 2. úsek bakteriologie - klinická laboratoř, močových,respiračních a střevních infekcí 3. úsek mykobakteriologie a mykologie 4. úsek parazitologie 5. úsek infekční sérologie Vybavení laboratoře Vybavení laboratoře špičkovými přístroji a analyzátory umožňuje provádět specifickou a rychlou diagnostiku infekčních onemocnění u pacientů v nemocnici i ambulantní péči. Odborná způsobilost pracovníků Primář oddělení má specializaci v oboru lékařské mikrobiologie II. stupně. Laborantky jsou registrovány a mají odbornou způsobilost. 4.1 Spektrum nabízených služeb poskytuje následující služby: Základní diagnostiku lékařsky významných bakterií, kvasinek a parazitárních patogenů na základě mikroskopického, aerobního a anaerobního kultivačního vyšetření se stanovením citlivosti na ATB a chemoterapeutika v kvantitativním i kvalitativním stanovení citlivostí. Nepřímý sérologický průkaz protilátek a antigen v krvi pacientů při infekčních chorobách a komplikacích, při imunologických vyšetřeních identifikujeme i antigeny u různých chorobných stavů Provádí vyšetření stolic a perianálních otisků na parazity. Speciální vyšetření hemokultury, mykologická a mykobakteriální vyšetření Konzultační služby v oblasti klinické mikrobiologie. Strana 7 (celkem 40)

8 U vyšetření na HIV je k dispozici mezinárodní certifikát v angličtině a ruštině. V laboratorních postupech využíváme automatizované kultivační a diagnostické systémy pro bakteriologickou a imunologickou diagnostiku. Kvalita diagnostiky na je zajištěna a dokumentována účastí v systému externího hodnocení kvality SZÚ, Expertní skupina pro zkoušení laboratoří Praha. Objednávkou lze zadat vyšetření kontroly funkčnosti sterilizačních přístrojů, bakteriologické vyšetření zevního prostředí (stěry z prostředí), bakteriální osídlení ošetřujícího personálu. 5. Příručka pro odběr primárních vzorků 5.1 Manuál pro odběry vzorků, základní informace Soustřeďuje informace především o přípravě pacientů před odběrem materiálu na lůžkovém oddělení a v ordinaci ošetřujícího lékaře, o vlastním odběru, o typech odběrového materiálu, o žádance a jejím správném vyplnění a další obecně platné pokyny k odběru. Pro snadnější orientaci jsou laboratorní vyšetření řazena podle anatomické lokalizace odběru a také dle odborností viz. Informace k nabízeným laboratorním vyšetřením: Klinická mikrobiologie Parazitologie Mykologie Infekční serologie 5.2 Požadavkové listy (žádanky) Požadavky na vyšetření vzorku biologického materiálu přijímá pouze písemně spolu s řádně označeným vzorkem biologického materiálu. Pro pracoviště Městské nemocnice v Litoměřicích také zápisem v požadavkové frontě NIS. Žádanka (průvodní list, průkaz na ošetření VZP 06, formulář z PC, vzor žádanky OKM uveden v příloze č. 2, aktuální tiskopis žádanky je umístěn na Náležitosti písemného požadavku na vyšetření nebo jeho elektronického ekvivalentu Povinná sdělení na požadavkovém listě: rodné číslo, číslo pojistky u cizinců příjmení, jméno a pacienta, datum narození a pohlaví pacienta v případě, že tato nejsou jednoznačně určeny číslem pojištěnce (např. u cizinců) kód pojišťovny pojištěnce (pacienta) diagnóza základní a další identifikace objednavatele (jméno lékaře, adresu, IČZ, odbornost) druh primárního vzorku datum a čas odběru primárního vzorku datum a čas přijetí vzorku laboratoří (zapisuje příjem OKM při příjmu vzorku) požadovaná vyšetření Vyšetření se provádí na základě písemného požadavku ordinujícího lékaře. Pro vyplnění žádanky platí standardní pravidla. Strana 8 (celkem 40)

9 přijetí vzorku k vyšetření od samoplátce vyžaduje vždy předchozí kontakt se samoplátcem, či s ordinujícím lékařem. Na požadavkovém listě uvést poznámku fakturovat či samoplátce. Nepovinná sdělení na požadavkovém listě: předchozí léčba antibiotiky (je důležitou informací pro správnou interpretaci nálezu a pro případnou konziliární činnost v oblasti antibiotické terapie) popis typu primárního vzorku, anatomická specifikaci místa odběru Vyšetření cizinců Na žádance je nutno uvést, zda se jedná o pojištěnce ze země EU nebo jiného cizince - samoplátce. OKM fakturuje provedená vyšetření prostřednictvím finančního oddělení Městské nemocnice Požadavky na urgentní vyšetření Dovolujeme si upozornit, že ne všechna vyšetření lze zpracovat urgentně (kultivační vyšetření apod.), proto při požadavku na urgentní vyšetření jsou přednostně zpracována ta, u nichž je to z principu zpracování možné. Personál na příjmu materiálu určuje prioritu zpracování vyšetření. Požadavek indikujícího lékaře zpracovat vyšetření bez jakéhokoliv odkladu, je určen pro závažné stavy a akutní změny stavu pacientů, kdy výsledky mohou rozhodujícím způsobem ovlivnit péči o nemocné. Zejména tehdy, když rychlý výsledek může přispět k úspěšnosti léčby, přispět k omezení šíření závažných nákaz, nebo výrazně přispět k racionální antibiotické preskripci. Tato vyšetření se primárně zpracovávají standardním postupem, při průběžném zjištění výsledků při vyšetřovacím postupu se však aktivně a neodkladně informuje ošetřující lékař telefonicky. Časová dostupnost jednotlivých vyšetření je uvedena v Laboratorní příručce u jednotlivých vyšetření. Žádanka a vzorek ke zpracování musí splňovat všechny běžné identifikační požadavky (viz Náležitosti písemného požadavku na vyšetření) Ústní (telefonický) požadavek na vyšetření, dodatečná a opakovaná vyšetření Ústní (zpravidla telefonické) požadavky na provedení vyšetření jsou akceptovány v případě tzv. dodatečného vyšetření vzorku. Tímto způsobem lze přijmout požadavek na dodatečné vyšetření z již dodaného vzorku, pokud je dosud k dispozici. Provedení dodatečného vyšetření závisí na dostatečném množství vzorku a časovém odstupu od odběru, a době uložení vzorku v laboratoři. Ústní požadavky jsou přijímány v pracovních dnech od 7:00 do 16:00 hodin. Dodatečná vyšetření u bakteriologických vzorků. Zde přichází v úvahu většinou testování mikrobů na rozšířené spektrum antimikrobiálních přípravků. Jinak jsou možnosti omezeny, protože zpracováním vzorku je spotřebován celý objem (vzorek na tamponu), citlivější mikroby ztrácejí životaschopnost a výsledek vyšetření může být podstatně zkreslen. Dodatečné vyšetření lze vyžádat do 7 dnů, po které je vzorek v laboratoři uchováván. Dodatečná sérologická vyšetření lze provést po telefonickém objednání, pracovník laboratoře přijímající tento požadavek musí však posoudit, zda je tento požadavek možno splnit (dostatečné množství vzorku, dosavadní způsob zpracovávání vzorku). U sérologických metod si lze dodatečné vyšetření vyžádat do 7 dnů, po které je vzorek v laboratoři uchováván. Strana 9 (celkem 40)

10 Ústní požadavek musí být zaznamenán. Zápisy ověřeny podpisem osoby, která záznam učinila. Vždy je nutno dodatečně dodat písemnou žádanku o vyšetření, do 48 hodin od podání ústní žádosti. 5.3 Používaný odběrový systém Laboratoř zajišťuje spolupracujícím lékařům a zdravotnickým zařízením zdarma odběrové pomůcky Sterilní zkumavky Odběrové tampony s transportní půdou (Amies, Stuart) Zkumavky a nádobky Vacutainer system pro serologická vyšetření a hemokultury Kontejnery na sputum, parazitologické kontejnery Odběry jiného biologického materiálu do speciálních odběrovek (Chlamydia trachomatis, Mykoplazma + Ureaplazma, QUANTIFERON T) žádanky o vyšetření Odběrové potřeby lze objednat telefonicky nebo písemně 5.4 Příprava pacienta před odběrem Pro některá plánovaná vyšetření je vhodná příprava pacienta před odběrem: Výtěr z krku je nejvhodnější provést ráno před hygienou ústní dutiny. Před výtěrem z krku na bakteriologické vyšetření by neměl pacient 1 hodinu požít potravu. Před odběrem sputa by pacient měl provést hygienu dutiny ústní s následným výplachem čistou vodou (snížení množství ústní flory, která by mohla způsobit kontaminaci vzorku při odběru), vhodné je vyjmout zubní protézu. Doba pro odběr je nejvhodnější ráno. Před odběrem moče na bakteriologické vyšetření (bakteriurii) by si měl pacient omýt zevní genitálie vodou a mýdlem. Provádí se odběr středního proudu moče do sterilní nádoby. Před odběrem moče na stanovení Chlamydia trachomatis v moči by pacient neměl 1 hodinu močit. Provádí se odběr první porce moče. Před vyšetřením na průkaz vajíček roupů (Enterobius vermicularis) metodou dle Grahama (lepex) by si neměl pacient nejméně 24 hodin před otiskem provádět omytí análního otvoru. Odběr je třeba provést ráno před defekací. Před odběrem na mykologické vyšetření (kožních šupin a nehtů) je vhodné vysadit podávanou terapii na určitou dobu (dle preparátu nejméně 1 týden) pro zlepšení možností záchytu eventuelního patogena. Důrazně doporučit pacientovi, aby odebíraná místa jeden den před odběrem neošetřoval mýdlem a dezinfekčními přípravky a nehty by měl nechat odrůst 1 až dva týdny. Pro odběr na sérologické nebo imunologické vyšetření má být pacient nalačno. Odběr venózní krve je nejvhodnější většinou ráno. Předchozí den omezit konzumaci tučných jídel. Strana 10 (celkem 40)

11 5.5 Identifikace pacienta na žádance a vzorku Vzorek i žádanka musí být jednoznačně a nezaměnitelně identifikovány. Předchází se tak možné záměně vzorku. Nezbytnou identifikaci biologického vzorku tvoří nejméně: jméno, příjmení pacienta číslo pojištěnce - pacienta (rodné číslo, číslo pojistky u cizinců) jednoznačnou informaci o umístění pacienta u hospitalizovaných pacientů Jiný způsob označení biologického materiálu nelze přijmout, resp. je důvodem pro odmítnutí vzorku. Výjimku tvoří pacienti, u nichž není kompletní identifikace k dispozici (neznámé osoby, nedostatek informací o pacientovi). Odesílající oddělení je povinno informovat laboratoř a zajistit v popisu nezaměnitelnost biologického materiálu a dokumentace. Přijatému vzorku je po kontrole přiřazeno laboratorní číslo v LIS, pod kterým je vzorek zpracováván po celou dobu vyšetření. Vzorkům serologickým je softwarem LIS a tiskárnou čárových kódů přiřazen čárový kód vytištěný na identifikačním štítku (obsahuje čárový kód a přiřazené laboratorní číslo). Přiřazeným číslem a kódem je označena také žádanka. Laboratorní číslo vzorku je vytištěno na výsledkovém listu. Povinné údaje na žádance a popis vzorku, viz. kap Náležitosti písemného požadavku na vyšetření 5.6 Odběr vzorku Odběr primárních vzorků provádějí zdravotnická zařízení, která tato vyšetření požadují. Řídí se návody pro jednotlivá vyšetření (viz dále v této příručce). Příprava pacienta pro odběr vzorku, spolu se získáním jeho informovaného souhlasu s vyšetřením, je rovněž na klinickém pracovníkovi, s možností konzultace u laboratorního pracovníka. Návod pro transport vzorků (zajišťovaný laboratoří) je součástí této příručky. Laboratoř sleduje transport vzorků do laboratoře, aby byly zajištěny podmínky pro požadované vyšetření. Pokyny pro osoby provádějící odběr vzorku biologického materiálu: Při přípravě pacienta k odběru dodržujte zásady stanovené vyhláškou MZ ČR č. 207/1992 Sb. hygienických požadavků na provoz zdravotnických zařízení. Při konzultacích s pacientem a při odběru vzorků pacientovi zajistěte přiměřené soukromí. Důsledně dbejte na osobní hygienu a na řádnou dezinfekci pokožky. Biologický materiál se odebírá před zahájením léčby chemoterapeutiky nebo antibiotiky Bakteriologické vyšetření klinického materiálu, rána, spojivky, zvukovod, punktáty, píštěle, likvor, katetry, cévky, drény, tkáň, uzlina, hemokultury Stěr, výtěr z rány OS: tampon/amiesovo medium Odběr: provede se stěr nebo výtěr z postiženého místa, nejlépe z hloubky a okraje rány, po odběru se tampon zasune do transportního media Stěr ze spojivek OS: tampon/amiesovo medium Odběr: po oddálení očního víčka se setře sekret ze spojivkového vaku směrem od vnitřního k zevnímu koutku oka, po odběru se tampon zasune do transportního media. Strana 11 (celkem 40)

12 Výtěr ze zevního zvukovodu OS: tampon/amiesovo medium Odběr: tahem za boltec se vyrovná zevní zvukovod a za použití světelného zdroje se pod zrakovou kontrolou provede stěr z ložiska, po odběru se tampon zasune do transportního media Tekutý material (obecně, např. tekutiny fyziologicky sterilní) OS: sterilní zkumavka (10 ml) nebo injekční stříkačka s chráněným konusem - (jehla zapíchnutá do gumové zátky), hemokultivační lahvička. Odběr: z postiženého místa provádí lékař za sterilních podmínek sterilními nástroji, po odběru je nutné zabránit přístupu vzduchu, aby bylo možno kultivovat materiál i anaerobně. Odběr tekutého materiálu lze provádět i do hemokultivačních lahviček, tento odběr se provádí v případě, že není možný následný transport vzorku do laboratoře (např. víkendy, odpolední odběr) a došlo by k časové prodlevě zpracování vzorku laboratoří. Poznámka : je vhodné uvést - odkud byl vzorek odebrán (anatomicky) - při projevech sepse odebrat hemokulturu Likvor OS: sterilní zkumavka Odběr: odběr likvoru provádí lékař za sterilních podmínek punkční jehlou. První porce vytékajícího likvoru se k bakteriologickému vyšetření nehodí. Je vhodné odebrat minimálně 2 ml likvoru. Pokud je materiálu méně, nelze provést detekci bakteriálních antigenů latexovou aglutinací. Před odběrem informujte laboratoř o odběru tohoto materiálu. Materiál by měl být odebírán co nejsterilněji a měl by být dopraven do laboratoře co nejrychleji. Odběr doporučujeme posílat opakovaně, neboť v počátcích epidemického zánětu mozkomíšních blan nelze v moku, třeba i silně zhnisaném, nalézt meningokoky Katetr, kanyla, cévka, drén, tkáň, uzlina, apod. OS: Sterilní zkumavka nebo sterilní kontejner Odběr: pomocí sterilních nůžek a sterilní pinzety se odstřihne asi 5 cm materiálu a asepticky se vloží do zkumavky nebo kontejneru. Lze odebrat i uzlinu nebo kousek tkáně, dle potřeby. Katetrové sepse: Při podezření na katetrovou sepsi je nejlépe zaslat do laboratoře špičku katetru vyjmutého za sterilních podmínek do sterilní nádoby. Dále je možno zaslat hemokulturu odebranou skrze katetr a hemokulturu odebranou z jiné periferní žíly Tekutý materiál, hnisy, punktáty kloubní, perikardiální, peritoneální, pleurální, píštěl, žluč, s předpokladem použití anaerobní kultivace OS: sterilní zkumavka (10 ml) nebo injekční stříkačka s chráněným konusem, - (jehla zapíchnutá do gumové zátky), hemokultivační lahvička Odběr: z postiženého místa provádí lékař za sterilních podmínek sterilními nástroji. K běžnému bakteriologickému vyšetření akutních kožních projevů se odebírá hnis na tampon zanořený do transportní půdy. Po odběru je nutné zabránit přístupu vzduchu, aby bylo možno kultivovat materiál i anaerobně. Hnis, punktát nebo jiný materiál s předpokladem anaerobního zpracování je nutno chránit po odběru před vzduchem nasátím do injekční stříkačky (bez bublin) a následným utěsněním otvoru v jehle nabodnutím do kousku gumy. Strana 12 (celkem 40)

13 Transport i další zpracování musejí být prováděny s ohledem na citlivost bakterilní flóry na vzdušný kyslík. V opačném případě striktně anaerobní bakterie zahynou a vyšetření je zkresleno. Např. zhotovený antibiogram se týká jen té části bakterií, které přežily působení kyslíku a není totožný se zahynulými anaeroby. Je vhodné doplnit odběr vzorku i nátěrem na podložní sklo popř. odebereme výtěry dva, přičemž jeden z nich laboratoř použije právě pro zhotovení nátěru. Při event. přípravě nátěru u odebírajícího lékaře je vhodnější rolovat tampon, který byl použit pro získání materiálu, po skle než jím táhnout po povrchu skla bez otáčení. Odběr tekutého materiálu lze provádět i do hemokultivačních lahviček, tento odběr se provádí v případě, že není možný následný transport vzorku do laboratoře (např. víkendy, odpolední odběr) a došlo by k časové prodlevě zpracování vzorku laboratoří. Poznámka: je vhodné uvést - odkud byl vzorek odebrán (anatomicky) - při projevech sepse odebrat hemokulturu Sekční materiál OS: tampon/amiesovo medium, sterilní zkumavka, sterilní Petriho miska nebo jiná sterilní odběrová nádoba, injekční stříkačka s chráněným konusem Odběr: provádí lékař sterilními nástroji se snahou o co nejmenší kontaminaci doprovodnou mikroflórou z okolních lokalit. Tampon se po odběru zasune do transportního media Hemokultura, septické stavy (krev na hemokultivaci) OS: hemokultivační lahvička pro aerobní kultivaci, pro anaerobní kultivaci. (vakuovaná odběrovka) Nepřelepujte čárové kódy na lahvičce! Odběr: za aseptických podmínek, s použitím sterilních rukavic, provede se dezinfekce místa odběru a dezinfekce gumové zátky lahvičky. Po zaschnutí dezinfekčního přípravku se doporučuje před vlastním odběrem provést stěr z kůže z místa vpichu k vyloučení případné kožní kontaminace. Odebraná krev (dospělí do 10 ml, děti do 5 ml) se transportuje v odběrové hemokultivační lahvičce. Gumovou zátku není třeba přelepovat. Viz. Pokyny a instrukce pro oddělení 11.1 Získání vzorku pro hemokultivační vyšetření Frekvence a časování odběru : akutní sepse-2-3 odběry z různých lokalit odběru během 15 min. akutní endokarditis-3 odběry ze 3 venepunkcí během 1 2 hodin febrilie neznámé etiologie- 2-3 odběry v intervalu 1 hodiny, v případě negativity opakujeme u pacientů s pravidelným vzestupem teplot minut před teplotní špičkou Bakteriologické vyšetření urogenitálního traktu Moč na kultivaci OS: sterilní zkumavka nebo sterilní kontejner, Uricult Odběr: odebírá se střední proud ranní moče, u infekcí prostaty poslední porce moče, u infekcí močové rubice první porce moče. Vhodné množství moče je cca 5 ml. Odběr u muže: po přetažení předkožky si pacient omyje glans vlažnou mýdlovou vodou a otře sterilní gázou. První porci pacient močí do záchodu a pak střední proud do odběrové nádobky. Odběr u ženy: pacientka si jednou rukou oddálí labia a druhou rukou si gázovým tamponem namočeným ve vlažné mýdlové vodě očistí genitál směrem zepředu dozadu. První porci pacientka močí do záchodu a střední proud pak do odběrové nádobky. Strana 13 (celkem 40)

14 Odběr u kojenců: Vhodné pouze u dětí se suchou plenou a čeká se po rozbalení nejdéle 20 minut. Po očištění zevního genitálu vodou a mýdlem se nalepí sterilní plastikový sáček, do něhož se zachytí střední proud moče. Je třeba počítat s rizikem kontaminace, případně nález ověřit novým odběrem. Uricult: Odběrová souprava se naočkuje krátkým ponořením celých ploch kultivačních médií do vzorku moči. Optimálním vzorkem je moč ze středního proudu získaná ráno v klidu ve sprše po důkladném omytí zevního genitálu, případně za pomoci pečovatele. K zachycení se použije širokohrdlá sterilní nádobka nebo kryt soupravy. Po naočkování se přebytek moči z povrchu kultivačních medií nechá odkapat a smáčecí destička se vloží zpět do prázdné nádobky a pevně zašroubujte, veškerá zbývající moč po naočkování vylije.) Cévkovaná moč: po aseptickém zavedení sterilní cévky se prvních několik mililitrů moče odstraní a k vyšetření se posílá až vzorek z následující porce. Množství na provedení vyšetření je asi 5 ml moče. Stěr z uretry OS: tampon/amiesovo medium, podložní sklíčko Odběr: výtěr se provádí nejlépe v ranních hodinách, pokud pacient ještě nemočil nebo 3-6 hodin po posledním močení. Před odběrem se otře ústí močové trubice sterilním tamponem. Odběrový tampon se zavede do ústí uretry (u muže do hloubky 2-3 cm, u ženy několik milimetrů), po odběru se zasune do transportního media. Pro mikroskopické vyšetření se odebere samostatný vzorek, natře se na sklíčko a nechá se zaschnout. Výtěr z vaginy a cervixu OS: tampon/amiesovo medium, podložní sklíčko Odběr: výtěr z cervixu provádí lékař za použití zrcadel, po odstranění hlenové zátky sterilním tamponem se zavede odběrový tampon do cervikálního kanálu do hloubky 2-3 cm. Po odběru se tampon zasune do transportního media. Výtěr z vaginy provádí lékař za použití zrcadel, tampon asi 5 sekund nasáknout materiálem v zadní klenbě poševní, po odběru se tampon zasune do transportního media. Odběr z vaginy se provádí po ukončení odběru z cervixu. Pro zhotovení mikroskopického preparátu se odebere samostatný vzorek, natře se na sklíčko a nechá se zaschnout. Screeningové vyšetření na Streptococcus agalactiae se provádí z bočních stěn dolní třetiny vaginy bez použití zrcadel. Odběr stěru z lochií, placenty a plodové vody OS:tampon/Amosovo medium, sterilní kontejne, injekční stříkačka s chráněným konusem Odběr:Zasílejte stěr na sterilním tamponu v transportním půdě AMIES, tekuté vzorky odeberte do sterilní zkumavky, kontejneru, injekční stříkačky s chráněným konusem Ejakulát OS: sterilní kontejner Odběr: ejakulát odebrat po sexuální abstinenci (3-4 dny) do prezervativu, poté přelít do kontejneru. Vyšetření na mykoplazmata, ureaplasmata OS: odběrová souprava dodávaná OKM pro průkaz mykoplazmat a ureaplazmat Odběr: samostatným tamponem provést odběr z uretry nebo vagíny s abrazí buněk sliznice a tampon vytřepat do odběrového media Mycoplazma IST, je k vyzvednutí na OKM Stanovení Chlamydia trachomatis v moči (pouze u mužů) OS: sterilní zkumavka nebo sterilní kontejner Odběr: se provádí stejně jako na běžnou bakteriurii. Moč zasílejte v množství 8-10 ml z prvního proudu moče v odběrové soupravě Stanovení Chlamydia trachomatis z uretry OS: odběrová souprava pro odběr stěru Strana 14 (celkem 40)

15 Odběr: samostatným tamponem provést odběr z uretry nebo vagíny s abrazí buněk sliznice a tampon vytřepat do odběrového media, je k vyzvednutí na OKM Vyšetření stolice, infekce trávicího ústrojí Bakteriologické vyšetření stolice OS: tampon/amiesovo medium Odběr: Tampon se zavede 1-2cm do konečníku, po lehkém pootočení se zasune do transportního media. Cílená kultivace na Clostridium difficile OS: sterilní kontejner s lopatičkou (parazitologický kontejner) Odběr: odebírá se kousek stolice (5g, velikosti lískového oříšku) nebo tekutá stolice (1ml) Odběr vzorku stolice pro průkaz antigenů na rotaviry, adenoviry, noroviry, Helicobacter pylori OS: Odběr do sterilní nádobky, kontejner s lopatičkou (parazitologický kontejner) Odběr: odebírá se kousek stolice (5g, velikosti lískového oříšku) nebo tekutá stolice (1ml) Parazitologické vyšetření stolice OS: kontejner s lopatičkou (parazitologický kontejner) Odběr: odebírá se podle konzistence kousek stolice (5g, velikosti lískového oříšku) nebo tekutá stolice (1ml), je nutné vyšetřit 3 vzorky stolice odebrané zhruba ob den Enterobius vermicularis - perianální otisk (Grahamova metoda, lepex) OS: podložní sklíčko s lepicí páskou Odběr: odběr se provádí po probuzení, konečník si před odběrem neumývá ani neotírá. Lepicí páska (průhledná) se připraví v rozměru připraveného podložního sklíčka, důkladně se přitlačí do intergluteální rýhy, po odlepení se přilepí zpět na podložní sklíčko. Sklo označíme na okraji mimo lepicí pásku tak, aby označení nebránilo odečtu mikroskopem. Vyšetření je nutno v několikadenních intervalech opakovat, teprve 3 negativní vyšetření lze brát jako vyloučení přítomnosti Enterobius vermicularis Bakteriologické vyšetření dýchacích cest Výtěr z krku, Výtěr z tonzil OS: tampon/amiesovo medium Odběr:nejlépe ráno nalačno, pacient by neměl před odběrem jíst, pít, kouřit nebo si vyplachovat ústa. Provede se stěr z tonzil s pomocí špachtle, stlačující kořen jazyka, sterilním tamponem se šroubovitým pohybem otře povrch obou mandlí, popřípadě špičkou tamponu hnis z ložisek, po odběru se tampon zasune do transportního media. Při podezření na záškrt konzultovat dle možností toto vyšetření s laboratoří předem. Výtěr z nosu OS: tampon/amiesovo medium Odběr: tampon se zavede do obou nosních průduchů asi 1-2 cm hluboko a rotačním pohybem se setře nosní sliznice, po odběru se tampon zasune do transportního media Strana 15 (celkem 40)

16 Výtěr z laryngu OS: sterilním tamponem na drátku Odběr: odběr ústy - tamponem na drátu zahnutým v úhlu po stlačení jazyka sterilní špachtlí provedeme stěr laryngu, vložit do zkumavky s transportní půdou AMIES Výtěr z nosolaryngu OS: sterilním tamponem na drátku Odběr: odběr nosem - tamponem na drátu zahnutým v úhlu poté se zavede průduchem k zadní stěně nosohltanu nemocného tak, aby nedošlo ke kontaktu s nosní sliznicí. Pro snažší provedení odběru je možno použít nazální spekulum, kterým se rozšíří nosní vchod a dutina. Odběru nosem se dává přednost. Při podezření na černý kašel je nutné konzultovat toto vyšetření s laboratoří předem. Odběr sputa OS: kontejner sputovka Odběr: Nejvhodnější vyšetření ranního vykašlaného sputa, správně odebraný vzorek obsahuje hnisavé vločky. Pouhé sliny jsou k vyšetření nevhodné. Před odběrem vzorku si pacient důkladně vypláchne ústa čistou pitnou vodou a potom zhluboka zakašle. Množství vzorku 2-5 ml. Nejlépe provést 3 odběry ve 3 následujících dnech. Sputum - nesmí být zaměněno za sliny. Pro záchyt mykobakterií se sputum odebírá nejméně 3 x, na žádanku je nutno uvést sputum na BK. Odběr BAL, aspirátů OS:sterilní kontejner tutovka, sterilní zkumavka Odběr:provádějte v indikovaných případech, zasílejte 10 ml vzorku ve sterilním plastovém kontejneru, v případě vyšetření na mykobakteria nutno uvést na BK Odběry vzorků na BK vyšetření Moč na BK : do sterilního kontejneru odebíráme 15 ml moče, pokud možno 3 x po sobě, na žádanku nutno uvést moč na BK Punktát, aspirát, tkáň: Odběr: do sterilní zkumavky, sterilního kontejneru Hnis: do sterilní zkumavky, sterilního kontejneru, případně stěry na 3 tamponech na drátku Laryngeální výtěry: 1 vzorek = 3 laryngeální výtěry na drátku, zvlhčené sterilním fyziologickým roztokem Sputum na BK : 2-5 ml do sterilního kontejneru, viz kap odběr sputa Indukované sputum: Odebírá se u pacientů, kteří nedokážou spontánně vykašlávat. Pacient inhaluje inhalátorem s nebulizační tryskou 15% roztok NaCl ve sterilní destilované vodě cca 2-3 min. Po min od inhalace je vyzván k vykašlání sputa. BAL na BK : viz kap odběr BAL Quantiferon T: Odběr žilní krve pro test Quantiferon T Provádí se jako běžný odběr žilní krve, pro odběr se však používají speciální zkumavky dodávané vyžádání na příjmu OKM. Jedná se o odběrovou soupravu tří zkumavek: Nil kontrola (šedé víčko) TB antigeny (červené víčko) Mitogen kontrola (fialové víčko) na Strana 16 (celkem 40)

17 Do každé zkumavky se odebere 1 ml krve (po rysku na štítku), každá zkumavka s odebranou krví se promíchá (8-10 otočení), poté se ponechají ve vertikální poloze (víčkem vzhůru) při laboratorní teplotě. Transport do laboratoře probíhá při laboratorní teplotě ve vertikální poloze nejdéle do 16 hod po odběru. Nikdy neukládat do lednice. Při odběru soupravy pro QUANTIFERON laboratoř dodává i podrobné instrukce k odběru. viz Instrukce pro vyšetření QUANTIFERON T Odběr na Chlamydie Odběr na stanovení antigenu Chlamydia trachomatis v moči (pouze u mužů)- odběr se provádí stejně jako na běžnou bakteriurii. Moč zasílejte v množství 8-10 ml z prvního proudu moče v odběrové soupravě. Odběr na stanovení antigenu Chlamydia trachomatis z uretry a vaginy - samostatným tamponem provést odběr z uretry nebo vagíny s abrazí buněk sliznice, s použitím odběrové soupravy Odběry pro mykologická vyšetření Odběr: Vzorky k vyšetření mykóz se zasílají v odběrových nádobkách, stříkačkách a v množství jako u bakteriologického vyšetření (např. rána, abscesy, tělní tekutiny, kožní vředy, biopsie, sputum, moč, stolice, apod.), jen zcela výjimečně na výtěrovém tamponu. Transport rychlý, jinak vzrůstá možnost kontaminace vzorků bakteriální flórou nebo houbovými saprofyty a snižuje se průkaz etiologického agens. o Genitální výtěry je možno zasílat na odběrovém tamponu. o Vlasy, vousy: napadených vlasů odebrat s folikulárními částmi do sterilní zkumavky, odběry stříháním volných konců jsou bezcenné. o Kůže: seškraby, šupiny, pustulky odebírat po dekontaminaci postiženého místa 70% alkoholem do sterilních zkumavek, vždy aktivní okraj léze a v dostatečném množství. o Nehty: materiál se odebírá po dekontaminaci místa 70% alkoholem do sterilních zkumavek. Po seškrábnutí svrchní části nehtu odebíráme vrstvu hlubší. Důležité je odebrat detrit zpod nehtu. Stříhané nehty jsou pro vyšetření nepostačující. o Vzorky po zaléčení lokálními antimykotickými prostředky nejsou pro vyšetření vhodné. o Transport a uchovávání vzorků při pokojové teplotě. 5.7 Množství vzorku 1. Tekutý materiál - moč, krev, likvor, hnis, sputum a další tělesné tekutiny či tkáně v tekutém stavu. - Odebírají se do sterilní nádoby v dostatečném množství (min. 0,5 1 ml). - Velmi důležité je, aby použitá nádoba dobře těsnila a nemohlo dojít ke kontaminaci materiálu či naopak okolí a zdravotnického personálu. - Pro některé tekutiny (např. moč, krev) jsou speciální nádoby s kultivační půdou (uricult, hemokultivační nádobky, odběr pro vyšetření quantiferon T). Pro množství vzorku je vhodné se řídit pokyny výrobce 2. Tuhý materiál - tkáně, stolice atd. - Pro odběr platí stejná pravidla jako pro tekutý materiál. Menší částice je vhodné chránit před vyschnutím přidáním asi 1 ml sterilního fyziologického roztoku. Vzorky pro dermatomykologické vyšetření jsou stabilní nasucho, s velikostí se zvyšuje pravděpodobnost záchytu 3. Výtěry / Stěry Slouží k odběru malého množství materiálu nebo tam, kde není možné odebrat materiál jiným způsobem. - Základní výtěrovkou je sterilní špejle nebo drát, na jehož konci je namotán chomáček vaty, která může být nasycena aktivním uhlím. Strana 17 (celkem 40)

18 - Výtěrovka se uchovává v plastové zkumavce nebo plastovém obalu. Před odběrem je vhodné namočit vatový konec ve sterilním fyziologickém roztoku, aby se zabránilo vyschnutí a odumření zachycených bakterií během transportu do laboratoře. - Výtěrovka s transportním mediem - sice dražší, ale z hlediska záchytu bakterií výhodnější, jsou výtěrovky s transportním kultivačním polotuhým médiem. Tyto výtěrovky není nutné před použitím zvlhčovat a kultivační půda zlepšuje možnosti přežití transportu u většiny citlivých a kultivačně náročných bakterií. - Odběrovky nebo transportní system pro speciální vyšetření (Chlamydia trachomatis, urogenitální mycoplazmata ) jsou připraveny pro vzorky stěrů odbrané v standardním množství. 5.8 Nezbytné operace se vzorkem, stabilita Obecně platí, že jakákoliv manipulace a transport materiálu ke kultivačnímu vyšetření má být co nejrychlejší. Každá prodleva zmenšuje možnosti diagnostiky, zejména v případě růstově náročných bakterií. Většina bakterií podílejících se na patogenních procesech u člověka snáší bez problémů teplotu 2 8 C. Snížení teploty zpomalí jejich metabolické procesy a bakterie lépe vydrží nepříznivé podmínky Stabilita vzorků je poměřována dobou a teplotou po kterou si uchovávají validitu pro použití: 1. pro kultivační průkaz bakterií Stabilita vzorků v transportním mediu (Amies): 24 hodin při C. Stabilita vzorků bez transportního media (alespoň 1 ml u tekutých vzorků): 4 hodiny při C. Poznámka: klinicky významné taxony se zvýšenou citlivostí k podmínkám transportu: Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae, Haemophilus influenzae, Shigella spp., anaerobní bakterie. 2. pro mykologickou diagnostiku Stabilita vzorků bez transportního media (alespoň 1 ml u tekutých vzorků): 4 hodiny při C. Stabilita vzorků keratinu (šupiny, chlupy, nehty ve sterilní nádobce): 72 hod při C mikroskopický průkaz mikroorganizmů a parazitů Stabilita otisku podle Grahama (lepex) : 72 hodin při C Stabilita nefixovaného nátěru na podložním sklíčku: 4 hodiny při C Stabilita parazitárního objektu k identifikaci v uzavřené nádobce: 72 hodin při C 4. - průkaz atigenu bakterií a virů Stabilita nativní stolice: 2 hodiny při C, při 2-8 C 24 hodin Stabilita nativní moči: 2 hodiny při C 24 hodin, při 2-8 C 24 hodin Stabilita vzorku v URICULTU : při C 24 hodin Stabilita výtěru z uretry nebo čípku: 2 hodiny při C, při 2-8 C 24 hodin Stabilita mozkomíšního moku: 2 hodiny při C, při 2-8 C 24 hodin Stabilita výtěru /výplachu z nosu: 2 hodiny při C, při 2-8 C 8 hodin 5. - stanovení protilátek proti bakteriím, virům, antigenům (infekční serologie) : Standardní odběr krve probíhá do vakuových zkumavek. Označí se čas odběru a co nejdříve se dopraví do laboratoře při zachování teploty transportu C tak, aby do 120 minut po odběru mohl být vzorek zpracován. Je vhodné oddělit krevní sérum od krvinek do 2 hodin, pokud není uvedeno jinak. Sérum pro transport do laboratoře je nutno uchovávat v dobře uzavřené zkumavce při 2-8 C (maximálně 24 hod) v chladničce, aby nedošlo k zahuštění. Skladování séra delší než 1 týden se provádí při teplotě -20 C. Stabilita (bez aditiv) : 8 hodin při C, při 2-8 C 24 hodin 6.- Odebrané hemokultury (BACTEC)je nutno uchovávat při pokojové teplotě! Strana 18 (celkem 40)

19 5.8.1 Základní informace k bezpečnosti při práci se vzorky Bezpečné odstranění material použitých při odběru vzorků. Materiál použitý při odběru primárních vzorků pokud je infekční (vatové tampony nebo buničité čtverce, rukavice), se ukládá do nepropustného obalu, použité jehly se odhazují do plastových uzavíratelných kontejnerů k tomu určených. V nepropustném a řádně označeném obalu je likvidován v souladu s platnou legislativou. Neinfekční materiál (obaly od transportních půd) se likviduje jako běžný komunální odpad. Každý biologický materiál považujeme za potenciálně infekční (primární vzorek). Odebírá se s ohledem na patogenezi a patologii infekčního onemocnění, zpravidla v jeho akutním stadiu K odběru lze použít pouze sterilní nástroje, sterilní pomůcky a rukavice, vždy jen pro jednu ošetřovanou fyzickou osobu Biologický materiál (v odběrových soupravách) je nutno ukládat do přepravek k tomu určených, tyto přepravky jsou pravidelně dezinfikovány Biologický materiál je transportován, v případě nutnosti skladován, v odběrových soupravách s transportními půdami za podmínek uvedených v popisu k odběru jednotlivých vzorků Základní informace pro odběr primárních vzorků pro jednotlivá vyšetření a informace o způsobu transportu na OKM jsou popsány v kapitole 6.0 Informace k nabízeným laboratorním vyšetřením Informace o zajišťovaném svozu a snosu vzorků 1) Svoz biologického materiálu od ambulantních lékařů a zdravotnických zařízení mimo areál Městské nemocnice je zajištěn vlastní svozovou službou a ostatní svozovou službou. Pro zachování použitelnosti primárních vzorků jsou dodržovány a při příjmu kontrolovány předepsané parametry teploty, času transportu, mechanické zátěže (porušení obalu, vibrace). Vzorky jsou uloženy spolu s žádankou v nepropustném jednorázovém obalu a převáženy jsou v omyvatelných a dezinfikovatelných termoboxech s kontrolovanou teplotou. 2) Laboratoř přijímá i vzorky přímo od pacientů, nejčastěji z blízkých okolních ambulancí. Vzorky přebírá příjem vzorků, při převzetí se kontroluje shoda údajů na žádance a odebraném materiálu. Případné neshody řeší s odebírajícím lékařem. 3) Snos primárních vzorků z lůžkových oddělení a ambulancí umístěných v areálu Městské nemocnice si zajišťují příslušná oddělení sama. Veškeré nesrovnalosti týkající se odebraného materiálu nebo dokumentace řeší pracovník příjmu laboratoře telefonicky ihned se zdravotnickým personálem příslušného oddělení. 4) Materiál na všechna urgentní vyšetření je nutno předat na OKM osobně (zvonek na příjmovém okénku)! 5) Po doručení do laboratoře jsou vzorky rozděleny, očíslovány, zapsány do LIS a postupně zpracovány podle schválených postupů, preanalytické úpravy (centrifugace krve) zpracování dle zadání vyšetření. 6. Preanalytické procesy v laboratoři Příjem žádanek a vzorků Zásady pro příjem materiálu do laboratoře OKM: Pro provedení požadovaného vyšetření se přijímá zásadně: 1 žádanka + 1 nádoba s biologickým materiálem Nesmí přitom být ale překročen doporučený interval mezi odběrem a dodáním do laboratoře. Identifikace pacienta na primárním vzorku biologickém materiálu Nezbytnou identifikaci vzorku před přidělením laboratorního čísla (kódu) tvoří nejméně příjmení a jméno pacienta a číslo pojištěnce (rodné číslo, číslo pojistky u cizinců), jinak je nutné materiál odmítnout (viz dále), případně označení pořadí vzorku římskou číslicí v rámci jednoho dne nebo jiný vhodný způsob podrobnější identifikace biologického materiálu. Pokud je nádoba se vzorkem označena z uvedených povinných identifikačních znaků pouze jménem pacienta, laboratoř ji může přijmout za předpokladu, že je jednoznačně připojena k žádance s Strana 19 (celkem 40)

20 kompletní identifikací pacienta (přilepením, v uzavřeném obalu a podobně). Jiný způsob označení biologického materiálu se nepřipouští, resp. je důvodem pro odmítnutí Kriteria pro přijetí nebo odmítnutí primárních vzorků Pro diagnostikující laboratoř mohou být důvodem pro odmítnutí vzorku laboratoří závady jako: biologický materiál bez žádanky neoznačená nádobka s biologickým materiálem nesouhlasící identifikace pacienta na žádance a na vzorku (odběrové soupravě) chybný odběr (zjevné nedodržení postupu při odběru, nesterilně odebraný vzorek, špatná odběrová souprava, apod.) žádanka nebo odběrová nádobka znečistěná biologickým materiálem žádanka s biologickým materiálem, na které chybí nebo jsou nečitelné základní údaje pro kontakt se zdravotními pojišťovnami (číslo pojištěnce, IČZ lékaře nebo pracoviště, diagnóza, identifikace ordinujícího lékaře (a nelze údaje doplnit dotazem) biologický materiál, který není z hlediska nezaměnitelnosti dostatečně identifikován přesah doby od odběru přesah teploty Postup při nesprávné identifikaci vzorku Při nezřetelné identifikaci pacienta na nádobce s biologickým materiálem se analýza neprovádí, tzn. vzorek je vždy odmítnut. O této skutečnosti je, pokud je to možné, neprodleně informován odesílající subjekt. Záznam veden v Knize neshod na příjmu. Žádanky k nezpracovaným vzorkům jsou uchovávány Postup při nesprávné identifikaci pacienta na žádance se materiál upraví pro skladování (centrifugace krve, odlití séra) a uskladní v lednicích nebo v mrazících boxech (dle požadované délky skladování). Je-li to možné, je neprodleně kontaktován odesílající subjekt a je s ním sjednána adekvátní náprava (vyžádána nová žádanka apod.). Není-li k dispozici údaj o odesílajícím oddělení, materiál se likviduje O odmítnutí rozhoduje oprávněný pracovník laboratoře, záznam veden v Knize neshod na příjmu. Žádanky k nezpracovaným vzorkům jsou uchovávány Vyšetřování ve spolupracujících laboratořích Při nutnosti zajistit některá specializovaná vyšetření nad rámec nabídkového listu OKM zprostředkuje vyšetření ve smluvních nebo spolupracujících laboratořích. Pokud naše laboratoř provedla dílčí vyšetření a výsledek leží v reaktivních mezích, odesíláme vzorek ke konfirmaci do příslušné referenční laboratoře SZÚ. NRL, které nejčastěji kontaktujeme, jsou v tabulce, podle potřeb je možno kontaktovat ještě další laboratoře SZÚ, které plní svou funkci na základě svého statutu. Smluvní laboratoře Původce infekce Kontaktní osoba Pracoviště Adresa Telefon odezva HIV 1, 2 Viry hepatitidy RNDr.Vratislav Němeček,CSc. NRL pro hepatitidy, pro HIV SZÚ-CEM dnů Borrelie RNDr.Petr Kodym,CSc. NRL pro lymskou borreliozu SZÚ-CEM dnů Strana 20 (celkem 40)

21 Antibiotika, MUDr.Helena rezistence kmenů Žemličková,Ph.D. Salmonelly, Shigelly MUDr.Daniela Dědičová,CSc. Neisseria MUDr. Pavla meningitidis Křížová, CSc. NRL pro antbiotika NRL pro salmonely NRL pro meningokokové nákazy SZÚ-CEM dnů SZÚ-CEM dnů SZÚ-CEM dnů Pokud vyšetření vzorku provedená v naší laboratoři je nutno doplnit o další vyšetření, která jsou nad rozsah nabídkového listu OKM odesíláme vzorek do jiné spolupracující laboratoře. Původce infekce Bakteriální kmeny pro přípravu autovakcíny Kmeny Mycobakterium tuberkulosis pro diferenciaci kmene a stanovení citlivosti antituberkulotik Vyšetření neprováděná v OKM Spolupracující laboratoře Kontaktní osoba Pracoviště Adresa Telefon odezva RNDr. Vl. Král klin. imunologie imunomodulační přípravky Primář MUDr. Lenka Dvořáková Ing. Josef Ondřej Imunologické pracoviště Zdravotní ústav se sídlem Ústí n/l Laboratoř mikrobiologie TBC Masarykova nemocnice Ústí n/l Diagnostika s.r.o., Ústí nad Labem Na kabátě , Ústí n/l Socialní péče 12 A , Ústí n/l Novosedlické náměstí 1, Ústí n/l tel , vlastimil.kral@zuus ti.cz tel , dvorakova90@kzcr.eu Tel z.majerakova@dia g.cz 7-14 dnů 7-42 dnů 1-14 dnů 7. Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří 7.1 Hlášení výsledků klinicky nebo epidemiologicky významné nálezy V OKM je vypracovaný seznam klinicky nebo epidemiologicky významných nálezů, které se hlásí jako předběžné nálezy. Provedené hlášení musí být zdokumentované zápisem v LIS Neprodleně jsou hlášeny pozitivní nálezy hemokultur (mikroskopie, kultivační nález) Bakteriologické vyšetření likvoru (pozitivita aglutinační, mikroskopická, kultivační) Patogenní nálezy jako jsou salmonelly, campylobactery a shigelly Podezření na patogenní a podmíněně patogenní nálezy ve vyšetřeném vzorku od novorozenců. Např. enteropatogenní Escherichia coli u dětí do 1 roku, jakékoliv patogeny bakteriální a virové v trávicím traktu. Průkaz toxínu Cl.difficile Vyšetření na TBC (pozitivita mikroskopická, kultivační) MRSA kmeny (potvrzené růstem na diagnostické půdě, pozitivita PBP 2a) Strana 21 (celkem 40)

V lednici (2 8 C) Do 24 hod dní BK - 50 dnů. Uricult Při pokojové teplotě Do hod dní. Při pokojové teplotě

V lednici (2 8 C) Do 24 hod dní BK - 50 dnů. Uricult Při pokojové teplotě Do hod dní. Při pokojové teplotě Přehled základních odběrů na bakteriologii - KULTIVACE: Laboratoř upozorňuje, že odběr bez transportní půdy je pro delší uchování a transport nevhodný. Při nedodržení postupů preanalytické fáze nemusí

Více

Kontakt Telefon: 485 313 020 Služba : 485 313 033 ATB : 485 313 029

Kontakt Telefon: 485 313 020 Služba : 485 313 033 ATB : 485 313 029 Klinický materiál odeslaný do laboratoře je zpracován dle standardních postupů (SOP) a vyšetření je kódováno dle sazebníku zdravotnických. O dalším vyšetřovacím postupu rozhoduje lékař se specializovanou

Více

Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření

Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření Veškeré nálezy vyšetření je nutno hodnotit vzhledem k diagnóze, věku, zánětlivým parametrům, klinickému stavu pacienta, ev. k dalším důležitým anamnestickým

Více

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře Jana Juránková OKM FN Brno Správný výsledek mikrobiologického vyšetření začíná správným odběrem biologického materiálu a jeho správným

Více

Datum platnosti: 1.9.2014 Označení dokumentu: BLP01/LM Verze č.:6

Datum platnosti: 1.9.2014 Označení dokumentu: BLP01/LM Verze č.:6 Vypracoval: MUDr. Kateřina Laskafeldová RNDr. Marie Machučová Schválil: prof. MUDr. David Stejskal, Ph.D.,MBA Datum platnosti: 1.9.2014 Označení dokumentu: BLP01/LM Verze č.:6 Strana: 2 Obsah 1. Úvod...

Více

Diagnostická laboratoř Praha. Laboratorní příručka Příloha č.1. Přehled vyšetření prováděných v Laboratoři klinické mikrobiologie

Diagnostická laboratoř Praha. Laboratorní příručka Příloha č.1. Přehled vyšetření prováděných v Laboratoři klinické mikrobiologie Strana č: 1 Kultivační vyšetření výtěrů z horních cest dýchacích Kultivační vyšetření materiálu z dolních cest dýchacích (mimo TBC) B01/LKM B06/LKM B02/LKM Kultivační semikvantitativní vyšetření moče Typ

Více

MIKROBIOLOGICKÁ LABORATOŘ NEMOCNICE ŠUMPERK

MIKROBIOLOGICKÁ LABORATOŘ NEMOCNICE ŠUMPERK Objednávající lékař (oddělení): Objednal: Pracoviště: Datum objednání: Objed. číslo Odběrová souprava Kusů Urogenitální mykoplazmata transportní médium Doporučujeme v kombinaci s 1672 nebo 1656 (stěr před

Více

Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště

Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště Eva Krejčí Centrum klinických laboratoří, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské univerzity Infekce krevního řečiště

Více

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře Jana Juránková OKM FN Brno Specifika odběrů pro bakteriologická vyšetření Správný výsledek mikrobiologického vyšetření začíná správným

Více

kultivační tampon v TPA pokojová teplota, 24 hod. 3 dny sterilní zkumavka, sterilní 2-8ºC, 18 hod. pokojová teplota, 1 hod. pokojová teplota, 24 hod.

kultivační tampon v TPA pokojová teplota, 24 hod. 3 dny sterilní zkumavka, sterilní 2-8ºC, 18 hod. pokojová teplota, 1 hod. pokojová teplota, 24 hod. Strana 1 z 5 Výtisk č. 2 1) Bakteriologie výtěr z nosu, krku, nosohlt mandlí, hrtanu a hrtanu výtěr z hrtanu,nosohltanu cílené na Bordetella pertussis a Bordetella parapertussis tampon na drátě v TPA pokojová

Více

IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II

IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II Seznam laboratorních vyšetření IMUNOBACT s.r.o. Děčín Instrukce pro odběr a typ odebraného materiálu, teplotní uložení před transportem a transport materiálu

Více

SM 1. Laboratorní příručka. Zpracoval Mgr. Ludmila Holubová Podpis. Schválil MUDr. Miriam Koupilová Podpis. Výtisk číslo 1 Počet stran 17

SM 1. Laboratorní příručka. Zpracoval Mgr. Ludmila Holubová Podpis. Schválil MUDr. Miriam Koupilová Podpis. Výtisk číslo 1 Počet stran 17 SM 1 Laboratorní příručka Zpracoval Mgr. Ludmila Holubová Podpis Schválil MUDr. Miriam Koupilová Podpis Výtisk číslo 1 Počet stran 17 Platnost od 4.1.2018 Verze 4 Rozdělovník PML Četnost revize 3 roky

Více

Laboratorní příručka. MUDr. Miriam Koupilová. Platnost od: 2. 12. 2013. Verze: 2

Laboratorní příručka. MUDr. Miriam Koupilová. Platnost od: 2. 12. 2013. Verze: 2 Vypracoval: Schválil: Mgr. Pavlína Středová MUDr. Miriam Koupilová Platnost od: 2. 12. 2013 Verze: 2 Obsah 1. Předmluva... 4 2. Úvod... 4 3. Identifikační údaje laboratoře... 4 4. Politika kvality laboratoře...

Více

Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM

Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM strana: 1 z 15 Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM Legenda k tabulkám: Odběr stručný popis získání vzorku Adjustace popis odběrového materiálu (údaj uvedený kurzívou

Více

Odběry biologického materiálu

Odběry biologického materiálu Odběry biologického materiálu Mgr. Renata Vytejčková Vyšetření stolice Kvalitatativní část stolice Kvantitativní shromažďování Hemokult Mikrobiologické vyšetření Parazitologické Složení stolice zbytky

Více

krku, mandlí, hltanu A kultivační tampon v TPA pokojová teplota, 24 hod. 3 dny Neisseria meningitidis, MRSA - označit na žádance cílené kultivační na

krku, mandlí, hltanu A kultivační tampon v TPA pokojová teplota, 24 hod. 3 dny Neisseria meningitidis, MRSA - označit na žádance cílené kultivační na Strana 1 z 5 Výtisk č.2 1) Bakteriologie /N výtěr z nosu, nosohltanu, Corynebacterium diphteriae, krku, mandlí, hltanu kultivační tampon v TP 3 dny Neisseria meningitidis, a hrtanu MRS - označit na žádance

Více

Fakultní nemocnice Brno Laboratoře Oddělení klinické mikrobiologie Jihlavská 20, Brno

Fakultní nemocnice Brno Laboratoře Oddělení klinické mikrobiologie Jihlavská 20, Brno Vyšetření: 802 - Lékařská mikrobiologie, 804 Lékařská parazitologie, 805 Lékařská virologie, 822 Lékařská mykologie 1. Vyšetření mikroorganismů z klinického materiálu a z kultur mikroskopicky - barvený

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA - 1 - Zkrácený název : LP Verze : 03 Počet stran : 24 Platí od: : 1.12.2014 Přílohy: : 1 Datum tisku : 1.12.2014 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE MN PLZEŇ, PRIVAMED a. s. Tento dokument

Více

G-2 Pokyny pro uchování a transport materiálu odebraného na mikrobiologická vyšetření

G-2 Pokyny pro uchování a transport materiálu odebraného na mikrobiologická vyšetření G-2 Pokyny pro uchování a transport materiálu odebraného na mikrobiologická vyšetření Tento dokument popisuje zásady skladování a transportu nejčastějších typů odběrů z nejčastějších infekčních lokalizací.

Více

Speciální odběrové soupravy krácená verze pro tisk. Odběrové soupravy pro odběr žilní krve

Speciální odběrové soupravy krácená verze pro tisk. Odběrové soupravy pro odběr žilní krve Speciální odběrové soupravy krácená verze pro tisk pro odběr žilní krve id:1 Odběrová stříkačka na srážlivou krev (SARSTEDT) id:2 Odběrová stříkačka na nesrážlivou krev s EDTA (SARSTEDT) Vytištěno ke dni:

Více

IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II

IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II Seznam laboratorních vyšetření IMUNOBACT s.r.o. Děčín Instrukce pro odběr a typ odebraného materiálu, teplotní uložení před transportem a transport materiálu

Více

Laboratorní příručka OLM

Laboratorní příručka OLM POLIKLINIKA AGEL Oddělení lékařské mikrobiologie Počet stran: 42 Vydání č.: 9 Platnost od: 15. května 2015 Výtisk č.: 2 JMÉNO FUNKCE Zpracoval: MUDr. Lucie Kilbergerová Odborný vedoucí Kontroloval: MUDr.

Více

Diagnostika ostatních střevních patogenů. V. IBD pracovní dny, Hořovice 2019 Jana Matějková

Diagnostika ostatních střevních patogenů. V. IBD pracovní dny, Hořovice 2019 Jana Matějková Diagnostika ostatních střevních patogenů V. IBD pracovní dny, Hořovice 2019 Jana Matějková Odběr vzorku Výtěr z rekta důležitá edukace pokud pacient provádí odběr sám Zaslán v transportní půdě Průjmovitá

Více

MUDr. Wezdenková Kateřina Laboratoře Mikrochem a.s., Šumperk

MUDr. Wezdenková Kateřina Laboratoře Mikrochem a.s., Šumperk MUDr. Wezdenková Kateřina Laboratoře Mikrochem a.s., Šumperk Základní rozvaha indikace mikrobiologického vyšetření ano ne Co odebrat? (klinické příznaky, fáze onemocnění, charakter patogena) Jak odebrat?

Více

Příloha č.5 Seznam PCR vyšetření

Příloha č.5 Seznam PCR vyšetření Příloha č.5 Seznam PCR vyšetření Obsah Virus hepatitidy B - kvalitativní průkaz... 2 Virus hepatitidy B - kvantita... 2 Virus hepatitidy C kvalitativní průkaz... 3 Virus hepatitidy C - kvantita... 3 Virus

Více

L A B O R A T O R N Í P Ř Í R U Č K A

L A B O R A T O R N Í P Ř Í R U Č K A L A B O R A T O R N Í P Ř Í R U Č K A ODDĚLENÍ LÉKAŘSKÉ MIKROBIOLOGIE NEMOCNICE PELHŘIMOV, p.o. Verze č. 2 Datum platnosti: od 1. 4.. 2016 1/37 Vypracovala: Ing. Stanislava Čechová (zástupce primáře pro

Více

OBSAH DG. MIKROSKOPICKÁ /4/ NATIVNÍ PREPARÁTY BARVENÉ PREPARÁTY FLUORESCENČNÍ MIKROSKOPIE DG. MYKOLOGICKÁ /5/ DG.

OBSAH DG. MIKROSKOPICKÁ /4/ NATIVNÍ PREPARÁTY BARVENÉ PREPARÁTY FLUORESCENČNÍ MIKROSKOPIE DG. MYKOLOGICKÁ /5/ DG. OBSAH DG. MIKROSKOPICKÁ /4/ NATIVNÍ PREPARÁTY BARVENÉ PREPARÁTY FLUORESCENČNÍ MIKROSKOPIE DG. MYKOLOGICKÁ /5/ DG. POVRCHOVÝCH MYKÓZ DG. ORGÁNOVÝCH A SLIZNIČNÍCH MYKÓZ MYKOLOGICKÁ SEROLOGIE DG. BAKTERIOLOGICKÁ

Více

Příloha č.3. název specifikace druh odebrané odběrové podmínky skladování poznámky frekvence zpracování

Příloha č.3. název specifikace druh odebrané odběrové podmínky skladování poznámky frekvence zpracování Příloha č.3 Metodiky pro odběr biologického materiálu na bakteriologické kultivační vyšetření na oddělení klinické mikrobiologie - OKM Nemocnice Hranice a.s. vyšetření vyšetření zpracováním stand. statim

Více

Základní pokyny pro odběry biologických vzorků na mikrobiologické vyšetření

Základní pokyny pro odběry biologických vzorků na mikrobiologické vyšetření ODBĚRY VZORKŮ Základní pokyny pro odběry biologických vzorků na mikrobiologické vyšetření Uchovávání a transport odebraných vzorků Odběry krve na průkaz protilátek (obecně) Stanovení protilátek komplementfixační

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Městská nemocnice v Litoměřicích Městská nemocnice v Litoměřicích LP - OKM Počet stran: 39 Rozdělovník Výtisk č. Umístění Odpovědná osoba 1 Pracovna úsekové laborantky Ing. Paukertová Jana 2 Bakteriologická

Více

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, 169 00 Praha 6

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, 169 00 Praha 6 Sekce parazitologie Kvalitativní stanovení protilátek proti leptospirám metodou aglutinace - lýze sérum, likvor 1 příprava materiálu - Odběr do...) srážlivá krev, likvor 2 ml, likvor 0,5 ml krev: 2-25

Více

Odběry biologického materiálu. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Odběry biologického materiálu. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Odběry biologického materiálu Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Vyšetření biologického materiálu 1 Určení správné diagnozy a následné terapie Informace, které doplňují anamnestické údaje, fyzikální

Více

M a s a r y kův onko l o g i c k ý ú s t a v. Ž l u t ý k o p e c 7, B r n o, ED.9. RNDr. Martina Mrkvicová, Ph.D. Schválil dne: 4.1.

M a s a r y kův onko l o g i c k ý ú s t a v. Ž l u t ý k o p e c 7, B r n o, ED.9. RNDr. Martina Mrkvicová, Ph.D. Schválil dne: 4.1. M a s a r y kův onko l o g i c k ý ú s t a v Oddělení laboratorní medicíny ED.9 POŽADAVKY NA VYŠETŘENÍ V MIÚ FNUSA Zpracoval: Andrea Wagnerová, DiS. Ověřil: RNDr. Martina Mrkvicová, Ph.D. Účinnost od:

Více

Manuál laboratorních vyšetření

Manuál laboratorních vyšetření Manuál laboratorních vyšetření Strana č.:/celkem stran: 1/11 Obsah 1. Klinická mikrobiologie informace o vyšetřeních... 1 2. Sérologie informace o vyšetřeních... 10 3. Vyšetření zajišťovaná v externích

Více

název počet, specifikace druh odebrané odběrové podmínky skladování poznámky venózní krev srážlivá krev 5 ml sterilní zkumavka

název počet, specifikace druh odebrané odběrové podmínky skladování poznámky venózní krev srážlivá krev 5 ml sterilní zkumavka vyšetření vyšetření zpracováním stand. statim stand. vč.citlivosti prův. listu listu materiálu množství pomůcky po odběru krk, nos 24 hod. 3 dny mikrobiologické vyš. krk - nos ráno, na lačno pokojová teplota

Více

Laboratorní příručka Patologického oddělení

Laboratorní příručka Patologického oddělení Typ dokumentu: Laboratorní příručka Číslo dokumentu: LP Oblast využití: Patologické oddělení Platnost od: 1.10. 2013 Verze č.: 1 Interval revizí: 1 rok Název dokumentu Laboratorní příručka Patologického

Více

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, 400 01 Ústí nad Labem

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, 400 01 Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, 400 01 Ústí nad Labem Laboratoř lékařské mikrobiologie Kladno Adresa: ulice Fr. Kloze 2316, 272 01 Kladno llmkladno@zuusti.cz Název postupu: Laboratorní příručka pro odběr primárních

Více

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, Praha 6

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, Praha 6 Sekce parazitologie Kvalitativní stanovení protilátek proti leptospirám metodou aglutinace - lýze sérum, likvor 1 srážlivá krev, likvor 2 ml, likvor 0,5 ml krev: 2-25 C 12 hodin, sérum: 2-8 C až 1 týden,

Více

Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování

Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování preanalytické fáze Tamara Bergerová Ústav mikrobiologie FN Plzeň Mikrobiologické

Více

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 33/2018 ze dne:

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 33/2018 ze dne: Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Pracoviště Olomouc Nezvalova 984/2, 779 00 Olomouc 2. Pracoviště Přerov Čechova 8, 750 02 Přerov 3. Pracoviště Šumperk Nerudova 34, 787 01 Šumperk 4. Pracoviště Valašské

Více

List provedených změn

List provedených změn Postupy k odběru biologického materiálu pro laboratorní vyšetření Nemocnice Na Homolce Roentgenova 2 150 30 Praha 5 Název: Laboratorní příručka OBM KMAS - 001 Vypracoval: Prim. MUDr. Jindrák Podpis: Schválil:

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA OKMI LABORATOŘ BAKTERIOLOGICKÁ a MYKOLOGICKÁ

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA OKMI LABORATOŘ BAKTERIOLOGICKÁ a MYKOLOGICKÁ Uherskohradišťská nemocnice a.s. J.E.Purkyně 365, 686 68 Uherské Hradiště LABORATORNÍ PŘÍRUČKA OKMI LABORATOŘ BAKTERIOLOGICKÁ a MYKOLOGICKÁ LP-01-2011-UHN Verze provedení/dostupnost 4.0 / ox.nspuh.cz Autor

Více

7.3. Rozdělovník: Informační portál PKN 2/13

7.3. Rozdělovník: Informační portál PKN 2/13 OBSAH Kapitola Název kapitoly Strana 1. Úvodní ustanovení 3 2. Účel 3 3. Oblast platnosti 3 4. Definice pojmů a zkratky 3 4.1 Definice pojmů 3 4.2 Zkratky 3 5. Odpovědnosti a pravomoci 3 6. Informace o

Více

Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM

Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM strana: 1 z 15 Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM Legenda k tabulkám: Odběr stručný popis získání vzorku Adjustace popis odběrového materiálu (údaj uvedený kurzívou

Více

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, Ústí nad Labem

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, 400 01 Ústí nad Labem Laboratoř lékařské mikrobiologie Kladno Laboratoř č. 8032 akreditovaná ČIA o.p.s. podle ČSN EN ISO 15189:2007 Adresa: ulice Fr. Kloze 2316, 272 01 Kladno llmkladno@zu.cz

Více

Příloha č.4 Seznam mikrobiologických vyšetření - bakteriologie

Příloha č.4 Seznam mikrobiologických vyšetření - bakteriologie Příloha č.4 Seznam mikrobiologických Obsah Dýchací cesty... 2 Močová soustava... 2 Trávicí soustava... 2 Pohlavní soustava... 2 Klinický materiál... 2 Odběry na kultivační vyšetření... 3 Chyby při odběru

Více

Hygiena rukou a používání rukavic. MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Hygiena rukou a používání rukavic. MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Hygiena rukou a používání rukavic MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Mikroflóra pokožky rukou Rezidentní (stálá) mikroflóra kůže - mikroorganizmy vyskytující se v hlubších

Více

SEZNAM LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ - MIKROBIOLOGIE

SEZNAM LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ - MIKROBIOLOGIE SEZNAM LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ - MIKROBIOLOGIE HORNÍ CESTY DÝCHACÍ (HCD) Výtěry z krku, nosu, tonzil; stěry z dutiný ústní, jazyka; peritonzilární absces Odběr: sterilním tampónem s transportní půdou (dále

Více

Odběry biologického materiálu

Odběry biologického materiálu Mgr. Renata Vytejčková Ústav ošetřovatelství 3. LF UK Odběry biologického materiálu Vyšetření stolice Kvalitatativní část stolice Kvantitativní shromažďování Hemokult Mikrobiologické vyšetření Parazitologické

Více

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, Praha 6

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, Praha 6 Sekce bakteriologie Bakteriologické vyšetření klinického materiálu mikroskopií a kultivací 1 stěr z kůže,stěr z kožní léze,výtěr z rány nebo tkáňového defektu,hnis,výpotek,punktát z patol.dutiny,drény,katetry,cévky,umělé

Více

Laboratorní příručka laboratoří oddělení patologie

Laboratorní příručka laboratoří oddělení patologie Druh a číslo dokumentu: Pokyn oddělení Nemocnice s poliklinikou Purkyňova 1849, 470 77 Vydání: 1 Verze: 1 Platnost od: Celkový počet stran: 17 Název dokumentu: Rozdělovník Verze Umístění Odpovědná osoba

Více

KROMĚŘÍŽSKÁ NEMOCNICE a. s. Havlíčkova 660/69, 767 01 Kroměříž IČO: 27660532 DIČ: CZ27660532 Telefon: 573322111, e-mail: post@nem-km.

KROMĚŘÍŽSKÁ NEMOCNICE a. s. Havlíčkova 660/69, 767 01 Kroměříž IČO: 27660532 DIČ: CZ27660532 Telefon: 573322111, e-mail: post@nem-km. KROMĚŘÍŽSKÁ NEMOCNICE a. s. Havlíčkova 660/69, 767 01 Kroměříž IČO: 27660532 DIČ: CZ27660532 Telefon: 573322111, e-mail: post@nem-km.cz VD 07 Název Typ dokumentu Počet příloh Laboratorní příručka oddělení

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu a slouží k evidenci průběhu odborné

Více

ODDĚLENÍ KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE A

ODDĚLENÍ KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE A SMĚRNICE Vypracoval: Mgr. Klára Vavrušková, odborný pracovník v laboratorních metodách Schválil: prim. MUDr. Vladimír Kracík, primář LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Verze: 12.0 Adresa: Krajská nemocnice Liberec,

Více

Laboratorní příručka OLM

Laboratorní příručka OLM Poliklinika Plzeň Oddělení lékařské mikrobiologie Počet stran: 45 Vydání č.: 5 Platnost od: 15. října 2012 Výtisk č.: 2 JMÉNO FUNKCE Zpracoval: MUDr. Lucie Kilbergerová Odborný vedoucí Kontroloval: RNDr.

Více

1. Indráková Vanda Změna č.1 na listech č. 1, 3, 4,

1. Indráková Vanda Změna č.1 na listech č. 1, 3, 4, Standardizovaný operační postup (SOP) Číslo dokumentu: SOP-522 Vydání: 2. Výtisk: 1. Zpracoval: MUDr. Koudová Monika Název: Ověřil: ODBĚR BIOLOGICKÉHO MATERIÁLU PRO MOLEKULÁRNĚ GENETICKÉ VYŠETŘENÍ: Mgr.

Více

Identifikace postupu vyšetření Lékařská mikrobiologie, 804 Lékařská parazitologie, 805 Lékařská virologie, 822 Laboratoř lékařské mykologie

Identifikace postupu vyšetření Lékařská mikrobiologie, 804 Lékařská parazitologie, 805 Lékařská virologie, 822 Laboratoř lékařské mykologie Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Pracoviště Olomouc Nezvalova 984/2, 779 00 Olomouc 2. Pracoviště Přerov Čechova 8, 750 02 Přerov 3. Pracoviště Šumperk Nerudova 34, 787 01 Šumperk 4. Pracoviště Valašské

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA -1- Zkrácený název : LP Verze : 07 Stránek : 21 Platí od: : 1. 11. 2018 Přílohy: : 1 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE PRIVAMED a. s. Plzeň Tento dokument je duchovním majetkem PRIVAMED

Více

Příloha č. 4 Laboratorní příručky. Název: SEZNAM ODBĚRŮ - BAKTERIOLOGIE. Vydání 1/2015 Platné od 2. 3. 2015

Příloha č. 4 Laboratorní příručky. Název: SEZNAM ODBĚRŮ - BAKTERIOLOGIE. Vydání 1/2015 Platné od 2. 3. 2015 OBSAH 1. Hemokultivace 1.1 Krev - hemokultivace 1.2 Stěr z kůže- před/po odběru hemokultivace 2. Respirační trakt 2.1 Krk - výtěr 2.2 Nos - výtěr 2.3 Nosohltan - výtěr 2.4 Laryngeální výtěr 2.5 Obsah paranasálních

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Typ dokumentu: Příručka Zpracoval/datum/podpis: 25. 5. 2014 Přezkoumal/datum/podpis: 3. 6. 2014 Schválil/datum/podpis: 3. 6. 2014 Číslo verze: 02 Číslo výtisku: 01 Platnost od: 1. 7. 2014 Verze: 02 Změna

Více

Název: SEZNAM ODBĚRŮ BAKTERIOLOGIE Příloha č. 4 Laboratorní příručky

Název: SEZNAM ODBĚRŮ BAKTERIOLOGIE Příloha č. 4 Laboratorní příručky OBSAH 1. Hemokultivace 1.1 Krev - hemokultivace 1.2 Stěr z kůže- před/po odběru hemokultivace 2. Respirační trakt 2.1 Krk - výtěr 2.2 Nos - výtěr 2.3 Nosohltan - výtěr 2.4 Laryngeální výtěr 2.5 Obsah paranasálních

Více

Poslední trendy krevních odběrů. Mgr. Tomáš Grim Mgr. Zuzana Kučerová

Poslední trendy krevních odběrů. Mgr. Tomáš Grim Mgr. Zuzana Kučerová Poslední trendy krevních odběrů Mgr. Tomáš Grim Mgr. Zuzana Kučerová Laboratorní metody Účel: Diagnostický Sledování průběhu nemoci Monitorování léčby Určování prognózy onemocnění Preventivní či screeningové

Více

Lékařská mikrobiologie II

Lékařská mikrobiologie II Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Lékařská mikrobiologie II Lékařská mikrobiologie II Napsal uživatel Marie Havlová dne 8. Březen 2013-0:00. Sylabus praktických

Více

Technika správného odběru materiálů. pro přímý průkaz infekčních agens

Technika správného odběru materiálů. pro přímý průkaz infekčních agens Technika správného odběru materiálů pro přímý průkaz infekčních agens březen 2017 Vážení spolupracovníci, základním předpokladem úspěšné laboratorní diagnostiky je odběr validního materiálu, tzn. správný

Více

1. Pracoviště Olomouc V. Nezvala 984/2, Olomouc. 2. Pracoviště Přerov Čechova 8, Přerov

1. Pracoviště Olomouc V. Nezvala 984/2, Olomouc. 2. Pracoviště Přerov Čechova 8, Přerov a.s. Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Pracoviště Olomouc V. Nezvala 984/2, 779 00 Olomouc 2. Pracoviště Přerov Čechova 8, 750 02 Přerov 3. Pracoviště Šumperk Nerudova 41, 787 01 Šumperk 4. Pracoviště

Více

Laboratorní příručka. Účinnost od : 1.1.2015 Verze 06 Číslo výtisku 1 Ředitel, náměstek pro zdravotní péči, náměstek pro ošetřovatelskou péči, primář,

Laboratorní příručka. Účinnost od : 1.1.2015 Verze 06 Číslo výtisku 1 Ředitel, náměstek pro zdravotní péči, náměstek pro ošetřovatelskou péči, primář, Laboratorní příručka Označení dokumentu LP OKM 2015-01- 01 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE Účinnost od : 1.1.2015 Verze 06 Číslo výtisku 1 Ředitel, náměstek pro zdravotní péči, náměstek

Více

Odběr, zpracování a uchování klinických vzorků

Odběr, zpracování a uchování klinických vzorků Obecně Výsledky laboratorních testů, zejména RT-PCR závisí na druhu klinického materiálu, odběru, uchování a transportu. Nejpodrobnější informace o přítomnosti infekčního agens poskytne analýza klinického

Více

Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie LP 03-0443/12

Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie LP 03-0443/12 Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie Strana 1 Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie Datum platnosti: dnem vydání Účinnost: dnem vydání Nahrazuje: Laboratorní příručka oddělení

Více

SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom).

SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom). SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom). Charakteristika: SARS je závažné respirační onemocnění probíhající převážně jako těžká atypická pneumonie, komplikovaná respirační

Více

Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie LP /12

Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie LP /12 Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie Strana 1 Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie Datum platnosti: dnem vydání Účinnost: dnem vydání Nahrazuje: ze dne 1. 12. 2010 Funkce

Více

Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie LP /12

Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie LP /12 Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie Strana 1 Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie Datum platnosti: dnem vydání Účinnost: dnem vydání Nahrazuje: ze dne 1. 12. 2010 Funkce

Více

Řízení preanalytické fáze, principy a odpovědnost

Řízení preanalytické fáze, principy a odpovědnost Řízení preanalytické fáze, principy a odpovědnost dnost MUDr. Miroslav Verner Nemocnice České Budějovice a.s. Centrální laboratoře České Budějovice 30.9.2009, e-medica Problémy tradičních dominantně děděných

Více

Název: SEZNAM ODBĚRŮ BAKTERIOLOGIE Příloha č. 4 Laboratorní příručky

Název: SEZNAM ODBĚRŮ BAKTERIOLOGIE Příloha č. 4 Laboratorní příručky OBSAH 1. Hemokultivace 1.1 Krev - hemokultivace 1.2 Stěr z kůže- před/po odběru hemokultivace 2. Respirační trakt 2.1 Krk - výtěr 2.2 Nos - výtěr 2.3 Nosohltan - výtěr 2.4 Laryngeální výtěr 2.5 Obsah paranasálních

Více

Manuál pro odběry primárních vzorků

Manuál pro odběry primárních vzorků Jméno Podpis Vypracoval: Mgr. Lukáš Tichý Vydání: 2 Přezkoumal RNDr. Lenka Fajkusová, CSc. Revize: 1 Schválil: Prof. RNDr. Šárka Pospíšilová, PhD. Platí od: 6.11.2014 Níže podepsaní zaměstnanci stvrzují

Více

A Úvod. Vážené kolegyně, kolegové, vážení zákazníci,

A Úvod. Vážené kolegyně, kolegové, vážení zákazníci, A Úvod Vážené kolegyně, kolegové, vážení zákazníci, cílem tohoto dokumentu je informovat lékaře a žadatele o laboratorní vyšetření o nabídce našich služeb, poskytnout zdravotnickým pracovníkům potřebné

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Laboratorní příručka Platí od: 5. 2. 2015 Zpracoval: Schválil: MUDr. Alžbeta Ouertani Ing. Pavel Třeboňák MUDr. Alžbeta Ouertani Datum: 5. 2. 2015 Datum: 5. 2. 2015 Podpis: Podpis: 000100 Laboratorní příručka

Více

1.Nevycházející zkouška kompatibility 2.Pozitivní screening antierys.protilátek 3.Nevycházející vyšetření krevní skupimy Coombs přímý - pozitivní -

1.Nevycházející zkouška kompatibility 2.Pozitivní screening antierys.protilátek 3.Nevycházející vyšetření krevní skupimy Coombs přímý - pozitivní - Hlášení výsledků v kritických intervalech Jeli nalezena významně patologická hodnota výsledku vyšetření, bez návaznosti na výsledky předchozích vyšetření konkrétního pacienta, je tento výsledek neprodleně

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ LÉKAŘSKÉ MIKROBIOLOGIE Nemocnice Prachatice, a.s.

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ LÉKAŘSKÉ MIKROBIOLOGIE Nemocnice Prachatice, a.s. Laboratorní příručka 055/02 Platnost od 17.12.2014 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ LÉKAŘSKÉ MIKROBIOLOGIE Výtisk č.1 Zpracoval: MUDr. Karel Krpoun Datum: 17.12.2014 Schválil: MUDr. Karel Krpoun Datum: 17.12.2014

Více

Oddělení Povinné ukazatelé kvality Časové období r. 2015

Oddělení Povinné ukazatelé kvality Časové období r. 2015 Oddělení Povinné ukazatelé kvality Časové období r. 2015 Rychlost odezvy statimových vyšetření Celkový počet Statim vyšetření Statim vyšetření % Průměrná doba odezvy (min) bakteriologie Ag/toxin Clostridium

Více

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0088 KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE Klinická mikrobiologie je medicínský obor - pojítko mezi

Více

DOPORUČENÝ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP. Příprava a asistence při pravostranné srdeční katetrizaci

DOPORUČENÝ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP. Příprava a asistence při pravostranné srdeční katetrizaci DOPORUČENÝ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP Příprava a asistence při pravostranné srdeční katetrizaci Značka: PSKSSP/OP/2011/09 TYP STANDARDU: procesuální KDO HO VYDÁVÁ, SCHVALUJE Odborný garant: Pracovní skupina

Více

EUC Laboratoře s.r.o. EUC Laboratoře Praha Palackého 720/5, Praha 1

EUC Laboratoře s.r.o. EUC Laboratoře Praha Palackého 720/5, Praha 1 Pracoviště zdravotnické laboratoře:. Laboratoř biochemická a hematologická Palackého 70/5, 0 00 Praha. Laboratoř biochemická a hematologická Sokolovská /55,80 00 Praha 8. Laboratoř imunologická a alergologická

Více

Nabídka služeb. Mikrobiologie a serologie. RNDr.Zdeněk Čecháček s.r.o. Člen klinických laboratoří IFCOR-99. 4. Spektrum nabízených služeb

Nabídka služeb. Mikrobiologie a serologie. RNDr.Zdeněk Čecháček s.r.o. Člen klinických laboratoří IFCOR-99. 4. Spektrum nabízených služeb Nabídka služeb Mikrobiologie a serologie RNDr.Zdeněk Čecháček s.r.o. Člen klinických laboratoří IFCOR-99 4. pektrum nabízených služeb Bratislavská 2 604 70 Brno Platí od: 1.6.2013 1 DLP1-6/2013 4.3. Mikrobiologická

Více

CÉVKOVÁNÍ KATETRIZACE

CÉVKOVÁNÍ KATETRIZACE CÉVKOVÁNÍ KATETRIZACE Definice Cévkování (katetrizace) je zavedení katétru močovou trubicí do močového měchýře. Může být: a) jednorázová b) permanentní Druhy katetrů-cévek JEDNORÁZOVÉ Nelatonův - měkký,

Více

Přezkoumal: Nekl. Výtisk č. 1 Počet příloh: -- Poznámka (popis provedené změny, kapitola apod.)

Přezkoumal: Nekl. Výtisk č. 1 Počet příloh: -- Poznámka (popis provedené změny, kapitola apod.) Druh dokumentace: Laboratorní příručka Distribuce: OLM Rozsah působnosti: OLM Středomoravská nemocniční a.s., Prostějov Důvěrnost: 2 Název dokumentace: Označení dokumentace: LP_2_2016 příloha č. 1 Anotace:

Více

LABORATORNÍ MANUÁL. Obsah: Fakultní nemocnice Olomouc. pro uživatele služeb laboratoří Ústavu mikrobiologie Fakultní nemocnice Olomouc.

LABORATORNÍ MANUÁL. Obsah: Fakultní nemocnice Olomouc. pro uživatele služeb laboratoří Ústavu mikrobiologie Fakultní nemocnice Olomouc. LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb laboratoří Ústavu mikrobiologie Fakultní nemocnice Obsah: 2008 1. ÚVOD... 2 2. DEFINICE A ZKRATKY... 2 3. ZÁKLADNÍ INFORMACE O ÚSTAVU MIKROBIOLOGIE... 2 3.1. Statut,

Více

Přezkoumal: Nekl. Výtisk č. 1 Počet příloh: --

Přezkoumal: Nekl. Výtisk č. 1 Počet příloh: -- Druh dokumentace: Laboratorní příručka Distribuce: OLM Rozsah působnosti: OLM Středomoravská nemocniční a.s., Prostějov Důvěrnost: 2 Název dokumentace: Označení dokumentace: LP_2_2016 příloha č. 1 Anotace:

Více

Bariérová ošetřovatelská péče.

Bariérová ošetřovatelská péče. Bariérová ošetřovatelská péče https://www.youtube.com/watch?v=yw9gnbgqa1e Bariérová ošetřovatelská péče systém pracovních a organizačních opatření, které mají zabránit vzniku a šíření nozokomiálních nákaz.

Více

LABORATOŘE EUROMEDIC s.r.o. Oddělení klinické mikrobiologie a autovakcín

LABORATOŘE EUROMEDIC s.r.o. Oddělení klinické mikrobiologie a autovakcín Přehledy nejčastějších původců komunitních infekcí a jejich rezistence k antimikrobiálním látkám dle materiálů vyšetřených v mikrobiologické laboratoři v roce 2012. MUDr. Alžbeta Ouertani Říjen 2013 Respirační

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Název: Laboratorní příručka strana 1/17 strana 2/17 A.1. Předmluva RNDr. Veselská Alena - Soukromá mikrobiologická laboratoř s.r.o. je od 1. 7. 2009 dle výpisu z obchodního rejstříku

Více

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) PT#M/20-2/2016 (č. 952)

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) PT#M/20-2/2016 (č. 952) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA dle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

C 16 Zásady odběrů biologického materiálu

C 16 Zásady odběrů biologického materiálu C 16 Zásady odběrů biologického materiálu Odběrovou soupravu tvoří dva vatové tampony, zkumavka s virologickým odběrovým médiem a záznamová karta. Odběrové médium se uchovává v mrazničce při teplotě 20

Více

Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA

Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA Mgr. Irena Stašková Petra Lacinová Dialyzační středisko Praha Homolka B. Braun Avitum s.r.o. MRSA Methicilin rezistentní S. aureus Představuje významnou zdravotní

Více

EUC Laboratoře s.r.o. EUC Laboratoře Praha Palackého 720/5, Nové Město, Praha 1

EUC Laboratoře s.r.o. EUC Laboratoře Praha Palackého 720/5, Nové Město, Praha 1 Pracoviště zdravotnické laboratoře:. Laboratoř biochemická a hematologická Palackého 70/5, 0 00 Praha. Laboratoř biochemická a hematologická Sokolovská 3/55,80 00 Praha 8 3. Laboratoř imunologická a alergologická

Více

Respirační infekce a jejich původci. MUDr. Černohorská Lenka, Ph.D.

Respirační infekce a jejich původci. MUDr. Černohorská Lenka, Ph.D. Respirační infekce a jejich původci MUDr. Černohorská Lenka, Ph.D. Běžná flóra Dutina ústní ústní streptokoky, stafylokoky koag. negativní, neisserie Nosohltan - ústní streptokoky, stafylokoky koag. negativní,

Více

STANDARDNÍ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP. sekce: číslo: odbornost: A 40 Všeobecný standard. Transport biologického materiálu a transfuzních přípravků

STANDARDNÍ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP. sekce: číslo: odbornost: A 40 Všeobecný standard. Transport biologického materiálu a transfuzních přípravků STANDARDNÍ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP sekce: číslo: odbornost: A 40 Všeobecný standard Skupina, o kterou se pečuje: Kompetence pro realizaci: Místo použití: Pacient nemocnice Všeobecná, dětská, praktická sestra,

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. Purkyňova 1849, 470 77, Česká Lípa Laboratorní příručka Oddělení klinické mikrobiologie Revize Datum revize Jméno revizora Výtisk č. 1 Obsah: 1 Úvod... 3 2 Informace

Více

Vyšetření: 1. Kvantitativní stanovení látkové koncentrace kyseliny močové [Kyselina močová] fotometricky

Vyšetření: 1. Kvantitativní stanovení látkové koncentrace kyseliny močové [Kyselina močová] fotometricky Vyšetření: 801 - Klinická biochemie 1. Kvantitativní stanovení kyseliny močové [Kyselina močová] SOPV-OKL/B-02 2. Kvantitativní stanovení SOPV-OKL/B-05 močoviny [Urea] 3. Kvantitativní stanovení SOPV-OKL/B-09

Více

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) PT#M/20-2/2017 (č. 997)

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) PT#M/20-2/2017 (č. 997) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA dle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

05_SM_KMAS_007 Laboratorní příručka KMAS

05_SM_KMAS_007 Laboratorní příručka KMAS Vazba na akreditační standardy JCI: AOP, GLD, QPS Datum platnosti: 13.2.2017 Datum účinnosti: 13.2.2017 Zrušovací ustanovení: OBM KMAS 001, verze 06 Organizační složka Zpracoval: Ověřil: Schválil: KMAS

Více