Zmírňování porodních bolestí. Pain relief in labour 4 th edition, July 2013

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zmírňování porodních bolestí. Pain relief in labour 4 th edition, July 2013"

Transkript

1 Zmírňování porodních bolestí Tato publikace vás seznámí s podstatou porodní bolesti a možnostmi, jak ji zmírnit. Podrobnější informace o způsobech léčby bolesti, které vaše nemocnice nebo porodní centrum provádí, vám poskytne vaše porodní asistentka, anesteziolog či porodník. Věříme, že se znalostí toho, co můžete očekávat a jaké jsou dostupné možnosti zmírňování bolesti, bude pro vás porod mnohem lepší zkušeností. Na různých místech teto brožury naleznete odkazy na materiály, z kterých jsme čerpali naše informace. Jejich seznam je na stranách Sepsáno Společností porodnických anesteziologů (OAA)

2 Co budu během porodu cítit? - Během těhotenství je běžné občas vnímat děložní stahy tyto se nazývají Braxton Hicsksovy kontrakce. Na začátku porodu začnou být tyto stahy pravidelnější a budou se zesilovat. - Stahy mohou byt pociťovány podobně jako menstruační bolesti, ale v dalším průběhu porodu se jejich intenzita zvyšuje. Vnímání bolesti může být u každé rodičky rozdílné. - Většinou je první porod tím nejdéle trvajícím. - V případech, kdy je porod potřeba uměle navodit (indukovat) nebo urychlit léky, bývají kontrakce bolestivější. - Většina rodiček v průběhu porodu vyzkouší více způsobů mírnění bolesti (viz. odkaz č.1 na str. 15). Je dobré přistupovat k těmto možnostem otevřeně a být připravena změnit plán podle situace. Příprava na porod Dobrou přípravou na porod jsou rodičovské předporodní (antenatální) kurzy. Tyto kursy jsou vedeny porodními asistentkami nebo organizacemi, které pomáhají nastávajícím rodičům. Návštěva těchto kursů vám umožní lépe porozumět tomu, co vás čeká během porodu a mohou vám pomoci zmírnit vaše obavy. Porodní asistentka vám v předporodním kursu vysvětlí, jaké prostředky mírnění porodní bolesti jsou dostupné. Pokud budete potřebovat více informací o epidurální anestezii (injekce do zad, která znecitliví dolní polovinu vašeho těla), může vaše porodní asistentka zprostředkovat setkání s anesteziologem. Pokud pro vás není návštěva antenatálních kursů možná, měli byste se alespoň orientačně informovat o způsobech mírnění porodní bolesti u porodní asistentky. Podrobněji pak můžete tyto otázky probrat s porodní asistentkou, která se o vás bude během porodu starat. Také výběr místa kde budete rodit, může významně ovlivnit míru bolesti. Ve vámi zvoleném prostředí se budete cítit uvolněněji (viz odkaz 2 na str. 15). Pro některé ženy to může být domácí prostředí, jiné dají přednost zajištění, jež nabízí porodní centra. Mnoho nemocnic se snaží, aby jejich porodní pokoje vypadaly co nejpřívětivěji a umožňuje rodičkám např. volbu jejich vlastní hudby, aby se mohly lépe uvolnit. Pokud se rozhodnete pro porod v porodním centru, bude jistě dobré je předem navštívit, abyste zjistila, jaké možnosti nabízí. Významnou oporou během porodu vám může být váš partner nebo jiná blízká osoba (viz odkaz č.3 na str. 15). Je důležité, abyste s tím, kdo vás bude doprovázet, předem pohovořila o vašich obavách a o tom, jak by vám měl/a pomáhat.

3 Jaké jsou možnosti tlumení bolesti? Je obtížné předem odhadnout, jaký způsob tišení bolesti bude pro vás tím nejlepším. Nejlépe vám poradí porodní asistentka, která se o vás bude během porodu starat. V následující části vás seznámíme s tím, jaké metody tišení bolesti jsou nejčastější. Jak si můžete pomoci sama? Klidné uvolněné dýchání zvýší přísun kyslíku do vašich svalů a sníží tak intenzitu bolesti. Zároveň také, soustředíte-li se na dýchání, může to do jisté míry odvést vaši pozornost od bolesti. Je obtížné se uvolnit, když prožíváte intenzivní bolest - proto by bylo dobré vyzkoušet si různé způsoby relaxace ještě před porodem. Velmi příjemným způsobem uvolnění může být masáž. Porodní bazének Bohužel není mnoho studií, které by srovnávaly výhody a rizika použití porodního bazénku. Nicméně bylo prokázáno, že porod do vody je méně bolestivý a snižuje potřebu epidurální anestezie (viz odkaz č.4 na str. 15). Existují určité obavy, že příliš teplá vody v bazénku může být příčinou negativních změn na porodním záznamu. Avšak studie potvrdily, že riziko pro vás i vaše dítě je stejné jako při porodu mimo porodní lázeň. Porodní asistentka bude samozřejmě i v bazénku nadále monitorovat průběh porodu a reakce plodu. Porodními bazénky jsou dnes vybaveny mnohé porodnice, ale nemusí být k dispozici právě, když to budete potřebovat vy. Proto se informujte u své porodní asistentky.

4 Komplementární terapie (metody, které nepoužívají léky) Některým ženám mohou pomoci komplementární terapie (jako např. aromaterapie). Pokud o některé z těchto metod uvažujete, je důležité, abyste se předem poradila s odborníkem v dané oblasti. Tato publikace se nezabývá homeopatií (užití velmi zředěných léčiv) a herbálními (rostlinnými) léčivy. Aromaterapie Aromaterapie používá koncentrované esenciální oleje, které mohou zmírnit obavy, navozují dobrý pocit a dodávají povzbuzení. Reflexologie Reflexologie je založena na principu vzájemného ovlivnění mezi určitými body na vašich rukou a nohou a jinými místy vašeho těla. Nevíme přesně, jak tato metoda funguje, ale předpokládáme, že princip je podobný jako u akupunktury (viz níže). Reflexolog obvykle masíruje určité body na nohou, což pak pozitivně ovlivňuje ty části vašeho těla, které jsou během porodu nejbolestivější. Hypnóza a akupunktura Tyto dvě metody získávají v poslední době na oblibě a pro některé ženy mohou být velmi prospěšné. Jen velmi málo porodnic poskytuje tyto služby v rámci NHS, takže je v případě zájmu na vás, abyste vyhledala příslušného odborníka ještě před porodem. Hypnóza může odvést vaši pozornost od bolesti. Můžete se naučit provádět hypnózu sama na sobě (auto-hypnóza), což budete muset během těhotenství procvičovat. Jinak bude potřeba, aby byl hypnotizér přítomen během porodu. Akupunktura je ovlivňování bolesti zaváděním jehel na určitých místech těla. Tato metoda by vyžadovala přítomnost příslušného terapeuta během porodu. Některé studie ukazují, že ženy, které použily tyto metody, měly pocit lepší kontroly porodu a vyžadovaly méně léků tišících bolest (viz. odkaz č.5 na str. 15). Nicméně dostatečně kvalifikovaných odborníků je poměrně málo a jejich služby mohou být velmi nákladné.

5 Transkutánní elektrická nervová stimulace (TENS) TENS spočívá v aplikaci mírného elektrického proudu přes pokožku zad prostřednictvím čtyř plochých polštářových elektrod. Vytváří se tak pocit mírného mravenčení, jehož intenzitu můžete sama měnit. Tato metoda může být prospěšná v počátečních fázích porodu, především v tlumení bolesti zad. Některé nemocnice vám mohou TENS zapůjčit a vy tak můžete začít využívat jeho výhody již doma. Dosud nebyly pozorovány žádné škodlivé vlivy použití TENS během porodu na dítě. Některé ženy mohou porodit jen s pomocí TENS, ale je více pravděpodobné, že v pozdějších fázích porodu budete potřebovat některou z jiných metod tišení bolesti.

6 Entonox Entonox je plyn tvořený z 50% oxidem dusným (rajský plyn) a z 50% kyslíkem. Této směsi se též říká "gas and air" - Entonox se vdechuje maskou nebo náustkem - Jeho užití je jednoduché, působí rychle a jeho účinky také rychle pomíjejí - Může navodit pocity mírné závratě nebo nevolnosti - Není nebezpečný pro vaše dítě a poskytuje vám i vašemu dítěti kyslík navíc, což může být užitečné - Nezbaví vás bolesti úplně, ale může významně pomoci - Můžete ho užívat kdykoli během porodu Dávkování Entonoxu si řídíte sama, ale pro maximální efekt je důležité správné načasování. Abyste dosáhla plného účinku v době vrcholu bolesti, měla byste začít vdechovat Entonox jakmile pocítíte, že kontrakce nastupují. Entonox byste neměla užívat mezi kontrakcemi nebo příliš dlouho, protože jeho nadměrné užívání může vést k nevolnosti či pocitu mravenčení. V některých nemocnicích se mohou používat různé příměsi, které zvyšují účinnost Entonoxu, ale ty mají zároveň také uspávací efekt.

7 Opioidy Opioidy jsou léky tišící bolest podobné morfinu. Patří mezi ně pethidin a diamorphin, jenž si v Británii získává stále větší oblibu. Studie ukazují, že ženy, které nitrosvalově dostanou diamorphin budou pravděpodobně spokojenější s léčbou bolesti než ty, kterým je nitrosvalově podán pethidin (viz odkaz č.7 na str. 15). Mezi opioidy dále patří morfin, meptazinol, fentanyl a remifentanil. Všechny tyto látky fungují na podobném principu. - Porodní asistentka podává opioidy nitrosvalovou injekcí do velkých svalů ramene nebo nohy. - Účinky začnete pociťovat přibližně půl hodiny po podání a tyto mohou trvat po několik hodin. - Opioidy jsou v tlumení bolesti méně účinné než Entonox. - Přes omezené účinky opioidů některé ženy uvádějí, že po jejich podání se cítily uvolněněji a porodní bolest je znepokojovala méně (viz odkaz č.6 na str.15). - Jiné ženy však účinky opioidů na bolest zklamaly a vadil jim pocit ztráty kontroly. Vedlejší účinky opioidů: - Mohou zvyšovat pocit ospalosti - Mohou navozovat nevolnost, ale obvykle je možné podat léky, které ji mírní. - Zpomalují vyprazdňování žaludku, což může být problém v případě, že byste později potřebovala celkovou anestezii. - Mohou zpomalovat dýchání. Pokud k tomu dojde, podává se obvykle kyslík prostřednictvím obličejové masky a hladinu kyslíku v krvi je potřeba monitorovat. - Mohou u dítěte zpomalit nástup prvních vdechů, ale v tom případě je možné dítěti injekčně podat lék, který tyto účinky vyruší. - Novorozené dítě po nich může být ospalé, což může mít nežádoucí vliv na kojení a krmení (zvláště po podání pethidinu). - Pokud jsou opioidy podány těsně před porozením, jsou jejich nežádoucí účinky na dítě minimální. Pacientkou řízená analgezie (PCA) Pro rychlejší nástup účinku mohou být opioidy podány též nitrožilně prostřednictvím pumpy, kterou ovládá pacientka sama. PCA je v některých nemocnicích nabízena jako alternativa pro ty, které nemohou nebo nechtějí mít epidurální anestézii.

8 PCA umožňuje pacientkám, aby si samy podávaly malé množství opioidů tehdy, když je potřebují. Pacientka má plnou kontrolu nad dávkováním opioidů. Z bezpečnostních důvodů jsou nastaveny intervaly, během nichž PCA neumožní podání léku. Přesto při dlouhodobém užívání PCA může dojít k nahromadění opiodu v těle, což může zvýšit negativní účinky na vás i vaše dítě. V některých porodnicích vám mohou nabídnout PCA podávající opioid zvaný remifentanil (viz. odkaz č.8 a 9 na str. 15). Remifentanil se v těle rychle rozkládá, takže účinek každé jednotlivé dávky je velmi krátký. Tento opioid má výborné protibolestivé účinky, ale zároveň může tlumit vaše dýchání, které proto musí být monitorováno. Naštěstí se účinky remifentanilu dají rychle zvrátit, což nemá negativní vliv na dítě. Epidurální a spinální analgezie - Epidurály a spinály jsou nejkomplikovanějším způsobem tišení bolesti a jsou podávány výhradně anesteziology. - Anesteziolog je lékař specializovaný na léčbu bolesti a uspávání. Bolest je během operací tišena léky pro celkovou anestezii nebo epidurální či spinální anestezií. Více informací o těchto typech anestezie naleznete v publikaci "Vaše anestezie pro císařský řez". - Epidurály a spinály jsou nejúčinnějšími způsoby tišení bolesti. - Epidurál spočívá v zavedení katetru (velmi tenké hadičky) prostřednictvím jehly do blízkosti míšních nervů v dolní části zad. V zádech zůstává jen epidurální katetr, nikoli jehla. Léky na tišení bolesti, které vám takto mohou být v průběhu porodu podávány jsou místní anestetika, malé dávky opioidů nebo jejich kombinace. - Úleva od bolesti přichází přibližně po 40-ti minutách (v tomto čase je zahrnuto zavedení epidurálního katetru a doba, než podané léky začnou účinkovat). - Z epidurálu by se vám neměla točit hlava ani by vám nemělo být nevolno. - Epidurální analgezie zvyšuje pravděpodobnost, že pro porod bude potřeba použít kleště nebo "ventouse" (vakuová pumpa, jež se přikládá na hlavu dítěte). - Zavedeným epidurálním katetrem je možné podat větší dávku anestetika pro porod císařským řezem, kleštěmi nebo s pomocí vakuové pumpy. - Epidurál nemá negativní účinky na dítě. Kombinace spinál-epidurál Epidurál nastupuje poměrně pomalu, což je nevýhodou zvláště při jeho zavedení až v pokročilejší fázi porodu. Mnohem rychleji účinkují léky podané přímo do vaku, v němž je tekutina obklopující míšní nervy (mozkomíšní mok). Tento způsob se nazývá spinál. Na rozdíl od

9 epidurálu se jedná o jednorázovou injekci bez zavedení katetru. Pokud je zároveň zaveden epidurální katetr, pak se jedná o kombinaci spinál-epidurál. V některých nemocnicích je kombinace spinál-epidurál podávána téměř všem ženám, jež požadují tišení silné bolesti místo epidurálu, v jiných je tato kombinace používána jen zřídka. Kdo může a kdo nemůže mít epidurál? Většina pacientek epidurál mít může, ale některé zdravotní problémy (jako například spina bifida či jiné míšní poruchy, prodělaná operace páteře nebo poruchy srážení krve) mohou znamenat, že epidurál pro vás není vhodný. Případné pochybnosti by bylo vhodné vyjasnit ještě před porodem. V případě komplikovaného nebo velmi dlouhého porodu to může být vaše porodní asistentka nebo porodník, kdo doporučí zavedení epidurálu, což může pomoci jak vám, tak vašemu dítěti. Pokud máte nadváhu může být zavedení epidurálu obtížnější nebo může trvat delší dobu. Ale poté už bude fungovat normálně bez omezení. Co zavedení epidurálu obnáší? Nejdříve vám bude do žíly na ruce zavedena kanyla (tenká umělohmotná trubička) a obvykle vám takto bude podávána infuze (nitrožilní tekutina). Kanylou vám též mohou být v případě potřeby podávány léky (například pro urychlení porodu nebo v případě nevolnosti). Porodní asistentka vám pomůže uložit se ve stočené poloze ("kočičí hřbet") buď vleže na boku nebo vsedě. Anesteziolog vám očistí záda dezinfekčním roztokem a pak znecitliví kůži a podkoží místním anestetikem, aby byl vpich epidurální jehly méně bolestivý. Epidurální katetr je pak zaveden do blízkosti míšních nervů. Anesteziolog musí být velmi opatrný, aby jehlou nepronikl až do vaku, jež obklopuje vaši míchu, protože to by později mohlo vést k rozvoji silných bolestí hlavy. Je velmi důležité, abyste vydržela během zavádění epidurálu v klidu, ale po zajištění katetru náplastí se můžete volně pohybovat. Zavedeným epidurálním katetrem se pak podávají léky tišící bolest. Obvykle trvá zavedení epidurálu přibližně 20 minut a dalších 20 minut trvá, než se účinky podaných léků začnou projevovat. V počáteční době po zavedení epidurálu vám bude vaše porodní asistentka pravidelně kontrolovat krevní tlak. Anesteziologové obvykle testují míru a rozsah znecitlivění přikládáním kostky ledu nebo chladným sprejem aplikovaným na pacientčino břicho a nohy. Někdy epidurál nefunguje dostatečně a anesteziolog musí jeho polohu upravit nebo jej musí zcela vyjmout a znovu zavést. Během porodu vám mohou být léky tišící bolest podávány buď jako jednotlivé dávky (top-up) nebo jako průběžná pomalá infuze nebo prostřednictvím PCEA pumpy, kterou pacientka ovládá sama. Stiskem spínače si takto můžete sama podávat léky podle vlastní potřeby. Každá nemocnice obvykle nabízí jen jednu ze jmenovaných metod. Po každé jednorázové dávce vám vaše porodní asistentka bude kontrolovat krevní tlak stejně jako po zavedení epidurálu.

10 Epidurál by měl odstranit bolest během kontrakcí a obvykle také pokryje bolest při samotném porodu. Některé ženy upřednostňují zachování určité citlivosti během porodu, aby mohly lépe ovládat vytlačení dítěte. Míru epidurálního znecitlivění nelze nastavit zcela přesně, takže pokud budete chtít mít zachovalou vyšší úroveň citlivosti během rození, je pravděpodobné, že v průběhu porodu budou také kontrakce více nepříjemné. V dnešní době je obvykle možné mírnit porodní bolest aniž by byla dolní polovina těla příliš necitlivá a nohy příliš slabé na to, aby vás udržely při chůzi. Jedná se o tzv. mobilní epidurál. Epidurál nijak neomezuje možnosti kojení. Co když budu potřebovat operaci? Pokud je nutno provést císařský řez je zavedený epidurál velmi často použit místo celkové anestezie. V tom případě se epidurálním katetrem podá dávka silného místního anestetika, které pro potřeby operace znecitliví celou dolní polovinu vašeho těla. Tento způsob je pro vás i pro vaše dítě bezpečnější, než celková anestezie. V některých případech epidurál nefunguje dostatečně dobře na to, aby se dal použít pro císařský řez. K tomu dochází u jednoho z 8-10ti případů a pak je obvykle potřeba použít jiný způsob - buď spinální nebo celkovou anestézii. Pokud budete potřebovat císařský řez a přitom nebudete již mít zavedený epidurál, bude obvykle upřednostněna spinální anestézie s větší dávkou než ta, která se používá pro tišení porodních bolestí. Více informací o užití epidurální nebo spinální anestezie během císařského řezu naleznete v příslušné publikaci (Anestezie pro císařský řez) - viz. závěr této publikace.

11 Výhody a rizika epidurálu Odkud čerpáme informace? Naše informace získáváme z publikovaných randomizovaných (na náhodném výběru založených) a observačních (založených na pozorování přirozeného vývoje v určité populaci či jejím vzorku) studiích. - Studie jsou randomizované tehdy, kdy mají pacienti buď jeden nebo druhý způsob léčby a porovnávají se jejich výsledky. Rozhodnutí o použití té či oné léčby je náhodné (jako, když se hází mincí). V případě epidurálu se obvykle porovnávají jeho účinky s ženami, které během porodu měly jiné způsoby tišení bolesti (např. opiáty nebo Entonox) Odkaz č. 10 na str. 15 je přehledem všech publikovaných randomizovaných studií zaměřených na porodní epidurály. Byly provedeny nezávislou vědeckou organizací Cochrane. Pokud neuvedeme jinak, budou informace o účincích epidurální analgezie zmiňované níže čerpány právě z tohoto přehledu. V několika randomizovaných studiích měly epidurál všechny ženy, ale náhodně vybraná byla dávka podaného opioidu. - Observační studie zahrnují velká množství žen, které měly epidurál a sledují, co se dělo během a po zavedení epidurálu. Takto se zjišťují rizika velmi vzácných komplikací. Následující informace jsou založeny na výsledcích randomizovaných studií Výhody epidurálu - Epidurály tiší porodní bolesti lépe, než jakékoli jiné způsoby léčby. - Epidurály snižují kyselost novorozenecké krve (vyšší ph) - viz. odkaz č. 11 na str V porovnání s opioidy podanými jinými způsoby (nitrožilně nebo nitrosvalově) epidurály snižují nutnost užití léků pro stimulaci dýchání novorozenců. Co epidurály neovlivňují - Epidurály nezvyšují pravděpodobnost císařského řezu. - Epidurály nezvyšují pravděpodobnost rozvoje dlouhodobých bolestí zad. Bolesti zad jsou během těhotenství časté a velmi často také přetrvávají po porodu. Místo, kde byl epidurál zaveden může být citlivější, což ve vzácných případech může přetrvávat po řadu měsíců - viz odkaz č.12 na str. 15. Rizika epidurálu - S epidurálem je 14% pravděpodobnost, že porodník bude muset pro vybavení dítěte použít vakuovou pumpu (ventouse) nebo kleště. Bez epidurálu je tato pravděpodobnost 7%.

12 - Epidurály prodlužují druhou, vypuzovací dobu porodní (po zániku branky) a zvyšují též pravděpodobnost podání léků (oxytocin) pro zesílení kontrakcí. - Epidurály zvyšují pravděpodobnost poklesu krevního tlaku matky. - Během užívání epidurálu se vaše nohy mohou zdát těžší a slabší. - S epidurálem můžete mít potíž s močením. Pravděpodobně bude třeba vyprázdnit váš močový měchýř zavedenou hadičkou (močovým katetrem). - Můžete pociťovat nepříjemné svědění. - Můžete mít lehce zvýšenou teplotu. - Pokud vám budou epidurálem podány vyšší dávky opioidů je více pravděpodobné, že vaše dítě bude po narození potřebovat pomoc s dýcháním (viz. odkaz č. 13 na str. 15) a úspěšnost kojení může být nižší (viz. odkaz č. 14 na str. 15). Jiná rizika Zavedení epidurálu v průměru nezvyšuje riziko rozvoje bolestí hlavy. Avšak přibližně u jedné ze 100 žen dojde během zavádění epidurálu k porušení vaku s mozkomíšním mokem, jež obklopuje míchu (tomu se říká durální punkce). Pokud se to stane, mohou se později dostavit velmi silné bolesti hlavy, které neléčeny mohou přetrvávat po řadu dnů či týdnů (viz. odkaz č. 15 na str. 15). Pokud u vás skutečně k těmto bolestem hlavy dojde, bude vám vše náležitě vysvětleno vaším anesteziologem, který s vámi též promluví o možnostech léčby. (Více naleznete v publikaci Post durální punkce) Následující informace jsou založeny na výsledcích observačních studií - Rizika epidurální a spinální anestezie jsou uvedena v tabulce na straně 13 (viz. též odkaz č ) - U přibližně jedné z žen dojde v důsledku epidurálu k dlouhodobému nervovému poškození, které se projeví jako slabost, necitlivost nebo mravenčení v noze. Avšak k nervovému poškození v souvislosti s porodem může dojít ať už máte epidurál nebo ne (viz odkaz č. 15 na str. 15) a jeho výskyt je 5 krát častější, pokud epidurál zaveden není - postihuje jednu z 2500 žen. - Neprokázalo se, že by porodní epidurál způsoboval trvalý zánět míšních nervů (a tak jejich otok a bolest) - viz. odkaz č.21 na str.16.

13 Pokud ve vás rizika a závažné komplikace, ke kterým může při epidurálu dojít, vzbuzují obavy, můžete si o nich promluvit s vaším anesteziologem. Aplikace do mobilního telefonu Tyto informace jsou dostupné též ve formě aplikace na mobilní telefon. Ke stažení jsou na webových stránkách OAA (

14 Rizika zavedení epidurální nebo spinální anestézie pro úlevu od porodních bolestí Riziko Frekvence výskytu Jak často se to stane? Svědění Jedna z 3 10 žen v závislosti na použité dávce Často Významný pokles krevního tlaku Jedna z 50 žen Občas Neúplný účinek takže je třeba použít jinou metodu úlevy od porodních bolestí Neúplný účinek pro císařský řez takže je třeba podat celkovou anestezii Jedna z 8 10 žen Jedna z 20 žen Často Občas Silná bolest hlavy Poškození nervu (necitlivé místo na noze nebo slabá noha) Účinek trvající více než 6 měsíců Meningitida (zápal mozkových blan) Míšní absces (infekce) v mistě zavedení jehly Hematom (krevní sraženina) v mistě zavedení jehly Absces nebo hematom vedoucí k trvalému nervovému poškození (paraplegii) Velká dávka místního anestetika omylem podaná do míšní cévy Velká dávka místního anestetika omylem podaná do mozkomíšního moku vedoucí k obtížnému dýchání a velmi vzácně k bezvědomí Jedna ze 100 (epidurální anestézie) Jedna z 500 (spinální anestézie) Dočasné jedna z žen Trvalé jedna z žen Jedna ze žen Jedna z žen Jedna ze žen Jedna ze žen Jedna ze žen Jedna z 2000 žen Málokdy Velmi zřídka Zřídka Velmi zřídka Velmi zřídka Velmi zřídka Velmi zřídka Velmi zřídka Velmi zřídka

15 Reference: 1 Intrapartum care. Care of healthy women and their babies during childbirth. National Collaborating Centre for Women s and Children s Health. Commissioned by the National Institute for Health and Clinical Excellence RCOG Press, London. 2 Waldenstrom U Nilsson CA. Experience of childbirth in birth center care. A randomised controlled study. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica 1994; 73: Hodnett ED, Gates S, Hofmeyr G J, Sakala C. Continuous support for women during childbirth. Cochrane Database of Systematic Reviews 2003, Issue 3. Article Number: CD Date of Issue: / CD Cluett E R, Nikodem VC, McCandlish RE, Burns EE. Immersion in water in pregnancy, labour and birth. Cochrane Database of Systematic Reviews 2002, Issue 2. Article Number: CD Date of Issue: / CD pub2. 5 Smith CA, Collins CT, Cyna AM, Crowther CA. Complementary and alternative therapies for pain management in labour. Cochrane Database of Systematic Reviews 2006, Issue 4. Article Number: CD Date of Issue: / CD pub2. 6 Olofsson C, Ekblom A, Ekman-Ordeberg G, Hjelm A, Irestedt L. Lack of analgesic effect of systemically administered morphine or pethidine on labour pain. British Journal of Obstetrics and Gynaecology 1996;103: Volmanen P, Akural E, Raudaskoski T, Ohtonen P, Alahuhta S. Comparison of remifentanil and nitrous oxide in labour analgesia. Acta Anaesthesiologica Scandinavica 2005; 49: Volikas I, Butwick A. Maternal and neonatal side effects of remifentanil PCA. British Journal of Anaesthesia 2005; 95: Anim-Somuah M, Smyth R, Howell C. Epidural versus non-epidural or no analgesia in labour. Cochrane Database of Systematic Reviews 2005, Issue 4. Article Number: CD Date of Issue: / CD pub2. 10 Reynolds F, Sharma S, Seed PT. Analgesia in labour and funic acid-base balance: a meta-analysis comparing epidural with systemic opioid analgesia. British Journal of Obstetrics and Gynaecology 2002; 109: Russell R, Dundas R, Reynolds F. Long term backache after childbirth: prospective search for causative factors. British Medical Journal 1996; 312: COMET Study Group UK. Effect of low-dose mobile versus traditional epidural techniques on mode of delivery: a randomised controlled trial. Lancet 2001; 358: Beilin Y, Bodian CA, Weiser J, Hossain S, Arnold I, Feierman DE, Martin G, Holzman I. Effect of labor epidural analgesia with and without fentanyl on infant breast-feeding: a prospective, randomized, double-blind study. Anesthesiology 2005; 103: Sudlow C, Warlow C. Epidural blood patching for preventing and treating post-dural puncture headache. Cochrane Database of Systematic Reviews 2001, Issue 2. Article Number: CD Date of Issue: / CD Holdcroft A, Gibberd FB, Hargrove RL, Hawkins DF, Dellaportas CI. Neurological complications associated with pregnancy. British Journal of Anaesthesia 1995; 75: Jenkins K, Baker AB. Consent and anaesthetic risk. Anaesthesia 2003; 58: Jenkins JG, Khan MM. Anaesthesia for Caesarean section: a survey in a UK region from 1992 to Anaesthesia 2003; 58: Jenkins JG. Some immediate serious complications of obstetric epidural analgesia and anaesthesia: a prospective study of 145,550 epidurals. International Journal of Obstetric Anesthesia 2005; 14: Reynolds F. Infection a complication of neuraxial blockade. International Journal of Obstetric Anesthesia 2005; 14:

16 20 Ruppen W, Derry S, McQuay H, Moore RA. Incidence of epidural hematoma, infection, and neurologic injury in obstetric patients with epidural analgesia/anesthesia. Anesthesiology 2006; 105: Rice I, Wee MYK, Thomson K. Obstetric epidurals and chronic adhesive arachnoiditis. British Journal of Anaesthesia 2004; 92: Tato publikace byla sestavena Podvýborem pro informace v těhotenství Asociace porodnických anesteziologů Složení komise: Dr Purva Makani (předseda) Dr Ian Wrench (tajemník) Mrs Shaheen Chaudhry (zástupce spotřebitelů) Dr Mary Mushambi (konzultant anaesteziolog) Dr Claire Candelier (zástupce Královské společnosti porodníků a gynekologů) Gail Johnson (zástupce Královské společnosti porodních asistentek) Dr Hilary Swales (konzultant anaesteziolog) Mrs Smriti Singh (člen Společnosti) Rádi bychom poděkovali členům předchozí subkomise za práci na předchozích vydáních. - Informace v této publikaci se opírají o spolehlivé důkazy. Některé z publikací, ze kterých jsme čerpali, jsou uvedeny na stranách anglické verze. - K dispozici je rovněž publikace Anestezie při císařském řezu a dva filmy na dvojitém DVD zvané Zvládání porodní bolesti a Anestezie při císařském řezu.

17 - Naše publikace společně s mnoha překlady můžete najít na webových stránkách Společnosti. - Informace o zmírňování porodní bolesti na webových stranách National Childbirth Trust ( nebo na stranách Midwives Information and Resource Service - MIDIRS ( - Společně s Královskou anesteziologickou společností jsme uveřejnili více informací o epidurální anestezii včetně publikací Bolesti hlavy po epidurální či spinální anestezii a Poškození nervů spojená s epidurálním či spinálním znecitlivěním. Tyto jsou volně ke stažení: nebo Větší množství kopií těchto publikací (v balení po 50 a 750 kusech) a dvojitá DVD můžete objednat prostřednictvím formuláře na webových stranách: OAA Secretariat Tel: +44 (0) secretariat@oaa-anaes.ac.uk Website: Registered Charity No Obstetric Anaesthetists Association th Edition, July 2013

Zmírňování porodních bolestí

Zmírňování porodních bolestí Zmírňování porodních bolestí Tato brožurka Vám dá určitou představu o porodních bolestech a o možnostech, jak je zmírnit. Bližší informace o různých způsobech zmírňování porodních bolestí Vám poskytnou

Více

Císařský řez a anestézie

Císařský řez a anestézie Císařský řez a anestézie. p m u l ý áži k C ebovat, nemusíte být zklamaná nebo mít pocit viny. N i dí C estézie pro podrobnostech s anesteziologem. Porodní anesteziologové jsou lé í se specializují na

Více

Zmírňování porodních bolestí

Zmírňování porodních bolestí Zmírňování porodních bolestí Tato brožurka Vám dá určitou představu o porodních bolestech a o možnostech, jak je zmírnit. Bližší informace o různých způsobech zmírňování porodních bolestí Vám poskytnou

Více

Neuroaxiální analgezie - základy anatomie a fyziologie. Pavel Svoboda Nemocnice sv. Zdislavy, a.s.; Mostiště Domácí hospic sv. Zdislavy, a.s.

Neuroaxiální analgezie - základy anatomie a fyziologie. Pavel Svoboda Nemocnice sv. Zdislavy, a.s.; Mostiště Domácí hospic sv. Zdislavy, a.s. Neuroaxiální analgezie - základy anatomie a fyziologie Pavel Svoboda Nemocnice sv. Zdislavy, a.s.; Mostiště Domácí hospic sv. Zdislavy, a.s.; Třebíč II. brněnský den klinické farmacie, 11. února 2016 Obsah

Více

Epidurální versus spinální anestezie k císařskému řezu

Epidurální versus spinální anestezie k císařskému řezu Dagmar Seidlová ARO II pracoviště reprodukční medicíny, KARIM, LF MU Fakultní nemocnice Brno dseidlova@fnbrno.cz Epidurální versus spinální anestezie k císařskému řezu Vývoj August Bier 1898: spinální

Více

Aktuální vývoj porodnické analgezie/anestezie v ČR

Aktuální vývoj porodnické analgezie/anestezie v ČR Aktuální vývoj porodnické analgezie/anestezie v ČR doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. MUDr. Jan Bláha, Ph.D. MUDr. Sylva Dolenská MUDr. Pavla Nosková Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze

Více

Bolest hlavy po epidurální nebo spinílní injekci Co potřebujete vědět

Bolest hlavy po epidurální nebo spinílní injekci Co potřebujete vědět czech Bolest hlavy po epidurální nebo spinílní injekci Co potřebujete vědět Tento leták jsme vytvořili, abychom vám poskytli všeobecné informace o bolesti hlavy, která se může vyskytnout po epidurální

Více

Epidurální versus spinální anestesie v porodnictví

Epidurální versus spinální anestesie v porodnictví Epidurální versus spinální anestesie v porodnictví D. Nalos ARO Ústí nad Labem Inervace porodních cest Odstartování technik regionální anestézie v porodnictví Rozbor případů mateřské úmrtnosti ve Spojených

Více

CSE metoda porodní analgézie

CSE metoda porodní analgézie CSE metoda porodní analgézie AORA 2011 Krch J., ARO krajská nemocnice Liberec Prim. MUDr. Dušan Morman 1 CSE METODA v porodnictví rozšíření v 90. letech 20. století z Anglie ( B. Morgan ) poskytuje rychlou

Více

Praktické použití remifentanilu na porodním sále - porodní analgezie. Petr Štourač KARIM LF MU a FN Brno

Praktické použití remifentanilu na porodním sále - porodní analgezie. Petr Štourač KARIM LF MU a FN Brno Praktické použití remifentanilu na porodním sále - porodní analgezie Petr Štourač KARIM LF MU a FN Brno Souhrn Rok (doba) remifentanilu v porodnictví Remifentanil u porodu Analgetická účinnost Ovlivnění

Více

Léčba druhé linie OAB

Léčba druhé linie OAB Informace pro pacienty Čeština 35 Léčba druhé linie OAB Podtržená slova jsou vysvětlena ve slovníčku pojmů. Někdy se může stát, že medikamentózní léčba je bez efektu. V tom případě existují i jiné metody.

Více

Remifentanil v porodnické analgezii up to date Petr Štourač

Remifentanil v porodnické analgezii up to date Petr Štourač Remifentanil v porodnické analgezii up to date 2017 Petr Štourač Souhrn Historie remifentanilu na porodnici Rok 2017 a remifentanil na porodnici Van de Velde Boj proti remifentanilu Aboši et al. Úspěšné

Více

Remifentanil a poporodní adaptace novorozence. Petr Štourač KARIM LF MU a FN Brno

Remifentanil a poporodní adaptace novorozence. Petr Štourač KARIM LF MU a FN Brno Remifentanil a poporodní adaptace novorozence Petr Štourač KARIM LF MU a FN Brno Souhrn Remifentanil a novorozenecký outcome PubMed.org Novorozenecký outcome a opioidy Remifentanil a vliv na poporodní

Více

Anesteziologická péče a poporodní adaptace novorozence. Martina Kosinová (Brno)

Anesteziologická péče a poporodní adaptace novorozence. Martina Kosinová (Brno) Anesteziologická péče a poporodní adaptace novorozence Martina Kosinová (Brno) Hodnocení poporodní adaptace novorozence Apgar skóre Parametry ABR z pupečníkové arterie (ph, PCO 2, PO 2, and HCO 3 ) Dýchání

Více

Informovaný souhlas s epidurální analgezií u porodu

Informovaný souhlas s epidurální analgezií u porodu Informovaný souhlas s epidurální analgezií u porodu Epidurální analgezie je jednou z metod používaných ke zmírnění porodních bolestí. Na naší klinice jde o metodu dobře ověřenou a zároveň nejčastěji používanou.

Více

Přípravek BI ve srovnání s přípravkem Humira u pacientů se středně těžkou až těžkou ložiskovou lupénkou

Přípravek BI ve srovnání s přípravkem Humira u pacientů se středně těžkou až těžkou ložiskovou lupénkou Přípravek ve srovnání s přípravkem u pacientů se středně těžkou až těžkou ložiskovou lupénkou Toto je shrnutí klinické studie, které se účastnili pacienti s ložiskovou lupénkou. Je vypracováno pro širokou

Více

Inhalační analgezie v porodnictví Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze

Inhalační analgezie v porodnictví Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze Inhalační analgezie v porodnictví Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze V roce 2011 přišel v České republice na trh medicinální plyn složený

Více

Způsob vedení anestezie u emergentního císařského řezu z pohledu anesteziologa. Petr Štourač. KDAR FN Brno a LF MU

Způsob vedení anestezie u emergentního císařského řezu z pohledu anesteziologa. Petr Štourač. KDAR FN Brno a LF MU Způsob vedení anestezie u emergentního císařského řezu z pohledu anesteziologa Petr Štourač Úvod Anestezie u emergentního císařského řezu Co říkají učebnice? Co říká další recentní literatura? Co říká

Více

POSTPUNKČNÍ CEFALEA. Dušan Mach. Kongres ČSARIM Praha 2016

POSTPUNKČNÍ CEFALEA. Dušan Mach. Kongres ČSARIM Praha 2016 POSTPUNKČNÍ CEFALEA Dušan Mach BOLESTI HLAVY A ANESTEZIOLOG BOLESTI HLAVY A ANESTEZIOLOG Hypovolemické bolesti Cofeinová abstinence Migréna Pneumocefalus Subdurální intrakraniální hematom Meningitida Trombosa

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Chirocaine 5 mg/ml Chirocaine 7,5 mg/ml injekční roztok levobupivacaini hydrochloridum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Chirocaine 5 mg/ml Chirocaine 7,5 mg/ml injekční roztok levobupivacaini hydrochloridum sp.zn. sukls224681/2015 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Chirocaine 5 mg/ml Chirocaine 7,5 mg/ml injekční roztok levobupivacaini hydrochloridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci

Více

Předporodní kurz. Gynekologicko-porodnická klinika FNKV

Předporodní kurz. Gynekologicko-porodnická klinika FNKV Předporodní kurz Gynekologicko-porodnická klinika FNKV Proč FNKV? Malá porodnice rodinného typu Individuální přístup Krátká doba hospitalizace po porodu Zázemí velkého klinického pracoviště Prenatální

Více

Jména autorů jsou uváděna v abecedním pořadí, role/podíl jednotlivých autorů je uveden na konci práce.

Jména autorů jsou uváděna v abecedním pořadí, role/podíl jednotlivých autorů je uveden na konci práce. DOPORUČENÉ POSTUPY ČGPS ČLS JEP ANALGEZIE U VAGINÁLNÍHO PORODU Doporučený postup České gynekologické a porodnické společnosti (ČGPS) České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) Pracovní

Více

Vliv typu anestezie u císařského řezu na sledované laboratorní hodnoty u novorozenců. Martina Kirchnerová, Zdeněk Mrozek KAR FN Olomouc

Vliv typu anestezie u císařského řezu na sledované laboratorní hodnoty u novorozenců. Martina Kirchnerová, Zdeněk Mrozek KAR FN Olomouc Vliv typu anestezie u císařského řezu na sledované laboratorní hodnoty u novorozenců Martina Kirchnerová, Zdeněk Mrozek KAR FN Olomouc Císařský řez Nejčastější porodnická operace (po ošetření běžných porodních

Více

NEJVĚTŠÍ PROBLÉMY. české porodnické anestezie a analgezie. Jan Bláha

NEJVĚTŠÍ PROBLÉMY. české porodnické anestezie a analgezie. Jan Bláha NEJVĚTŠÍ PROBLÉMY české porodnické anestezie a analgezie Jan Bláha Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze Všeobecná fakultní nemocnice

Více

Obr.č.26 Poloha leh na boku

Obr.č.26 Poloha leh na boku Obr.č.26 Poloha leh na boku Dechové techniky Rodička by měla vědět jak má správně dýchat při kontrakcích. Proto je nezbytné, abychom ji poučili o zásadách dýchání do břicha během kontrakce. Na místě je

Více

Možná Vás bude zajímat klinické hodnocení (studie) AZURE.

Možná Vás bude zajímat klinické hodnocení (studie) AZURE. Příručka pacienta Bylo Vám diagnostikováno onemocnění se syndromem chronické pánevní bolesti? Zažili jste pánevní bolest nebo nepříjemné pocity po dobu nejméně 3 z posledních 6 měsíců? Jste starší 18 let?

Více

Epidurální analgezie u porodu

Epidurální analgezie u porodu Epidurální analgezie u porodu Epidurální analgezie je jednou z metod používaných ke zmírnění porodních bolestí. Jde o metodu dobře ověřenou a zároveň nejčastěji používanou. Následující text přináší o této

Více

Rozhodnutí o místě porodu Informace pro ženy a jejich partnery při plánování místa porodu

Rozhodnutí o místě porodu Informace pro ženy a jejich partnery při plánování místa porodu Rozhodnutí o místě porodu Informace pro ženy a jejich partnery při plánování místa porodu Kde mohu rodit? Které zařízení je pro mě vhodné? Koho mohu požádat o pomoc? Kde se mohu dozvědět více? Co když

Více

Hemodialýza. Stručný úvod. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Hemodialýza. Stručný úvod. Vítejte na našem dialyzačním středisku Hemodialýza Stručný úvod Vítejte na našem dialyzačním středisku Ledviny a jejich funkce Zdravý člověk má dvě ledviny, které jsou uloženy v bederní oblasti. Každá má rozměr asi 12 x 6 x 3 cm a váží přibližně

Více

hemodialýza Stručný úvod Vítejte na našem dialyzačním

hemodialýza Stručný úvod Vítejte na našem dialyzačním hemodialýza Stručný úvod Vítejte Ledviny a jejich funkce Zdravý člověk má dvě ledviny, které jsou uloženy v bederní oblasti. Každá má rozměr asi 12 x 6 x 3 cm a váží přibližně 150 g. Mezi jejich hlavní

Více

Pooperační analgezie po císařském řezu - systémová. Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha

Pooperační analgezie po císařském řezu - systémová. Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha Pooperační analgezie po císařském řezu - systémová Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha Pooperační analgezie Je důležitou součástí pooperační péče. Hlavní principy se příliš neliší od všeobecných

Více

Porodní analgezie není jen epidurál. Pavlína Nosková XIX. Kongres ČSARIM Hradec Králové

Porodní analgezie není jen epidurál. Pavlína Nosková XIX. Kongres ČSARIM Hradec Králové Porodní analgezie není jen epidurál Pavlína Nosková XIX. Kongres ČSARIM Hradec Králové JE PDA JEDINÁ PORODNÍ ANALGEZIE? Epidurál za každou cenu? Zkušený anesteziolog Riziko postpunkční cefaley Aktuální

Více

BOLEST II. Terapie, ošetřování nemocného s bolestí

BOLEST II. Terapie, ošetřování nemocného s bolestí BOLEST II. Terapie, ošetřování nemocného s bolestí Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 20.3.2009 Bc.Eva Matoušková Léčba bolesti tradiční

Více

Pavlína Nosková IV. Konference AKUTNĚ CZ Brno

Pavlína Nosková IV. Konference AKUTNĚ CZ Brno Analgezie v peripartálním období Pavlína Nosková IV. Konference AKUTNĚ CZ Brno PROČ PERIPORODNÍ ANALGEZIE? Redukce stresu katecholaminů Zlepšení uteroplacentární perfuze Efektivnější děložní aktivita Omezení

Více

Co byste měl(a) vědět o léčivém přípravku

Co byste měl(a) vědět o léčivém přípravku Co byste měl(a) vědět o léčivém přípravku Důležité bezpečnostní informace pro pacienty léčené přípravkem MabThera 1 Co byste měl(a) vědět o přípravku MabThera Pokud máte revmatoidní artritidu (RA), granulomatózu

Více

Porodnická epidurální analgézie

Porodnická epidurální analgézie Porodnická epidurální analgézie Gabriela Sedláková Olga Nádvorníková KARIM FN Olomouc XIX.kongres ČSARIM, Hradec Králové, 13.-15.9.2012 Specifika porodní bolesti zvláštní kategorie bolesti - je přítomna

Více

MUDr. Petr Štourač Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Brno a LF MU Oddělení léčby bolesti FN Brno

MUDr. Petr Štourač Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Brno a LF MU Oddělení léčby bolesti FN Brno MUDr. Petr Štourač Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Brno a LF MU Oddělení léčby bolesti FN Brno Souhrn Epidurální porodní analgezie a chůze Testovací dávka při aplikaci epidurální

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

REGIONÁLNÍ ANESTÉZIE. Pavel Michálek KARIM 1.LF UK a VFN Praha

REGIONÁLNÍ ANESTÉZIE. Pavel Michálek KARIM 1.LF UK a VFN Praha REGIONÁLNÍ ANESTÉZIE Pavel Michálek KARIM 1.LF UK a VFN Praha Indikace RA Chirurgická perioperační anestezie Perioperační nebo pooperační analgezie Management akutní a chronické bolesti Léčba ischemické

Více

Porod nemusí až tak bolet

Porod nemusí až tak bolet Porod nemusí až tak bolet o tlumení porodních bolestí aneb analgezie na míru Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze první Nyní nově i v elektronické

Více

ŠEST ZÁSAD ZDRAVOTNÍ PÉČE PODPORUJÍCÍCH NORMÁLNÍ POROD

ŠEST ZÁSAD ZDRAVOTNÍ PÉČE PODPORUJÍCÍCH NORMÁLNÍ POROD ŠEST ZÁSAD ZDRAVOTNÍ PÉČE PODPORUJÍCÍCH NORMÁLNÍ POROD Zásada zdravotní péče #4: Nepřistupovat rutinně k zákrokům Těhotná žena na kurzu Lamaze se ptá lektorky: V televizi to vypadá, že většina žen rodí

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. Marcaine 0,5%, injekční roztok bupivacaini hydrochloridum

Příbalová informace: informace pro pacienta. Marcaine 0,5%, injekční roztok bupivacaini hydrochloridum Příbalová informace: informace pro pacienta Marcaine 0,5%, injekční roztok bupivacaini hydrochloridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože

Více

Časné komplikace porodnické neuroaxiální anestezie/analgezie

Časné komplikace porodnické neuroaxiální anestezie/analgezie Časné komplikace porodnické neuroaxiální anestezie/analgezie I.Herold Anesteziologicko-resuscitační odd. Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a.s ASA Closed Claims Study Chadwick 1996 RA (66%) : bolest 19%

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Pavulon 4mg = 2ml injekční roztok. Pancuronii bromidum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Pavulon 4mg = 2ml injekční roztok. Pancuronii bromidum PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Pavulon 4mg = 2ml injekční roztok Pancuronii bromidum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat. Ponechte si

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. Atosiban PharmIdea 37,5 mg/5 ml koncentrát pro infuzní roztok. atosibanum

Příbalová informace: informace pro pacienta. Atosiban PharmIdea 37,5 mg/5 ml koncentrát pro infuzní roztok. atosibanum sp.zn.sukls246791/2016 Příbalová informace: informace pro pacienta Atosiban PharmIdea 37,5 mg/5 ml koncentrát pro infuzní roztok atosibanum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

Krevní skupiny a protilátky v červených krvinkách v těhotenství

Krevní skupiny a protilátky v červených krvinkách v těhotenství Krevní skupiny a protilátky v červených krvinkách v těhotenství V průběhu těhotenství vám nabídneme testy na zjištění krevní skupiny, a abychom určili, zda máte v krvi protilátky proti červeným krvinkám.

Více

Korekční ortopedický výkon u dítěte

Korekční ortopedický výkon u dítěte Korekční ortopedický výkon u dítěte Dva periferní katétry místo kaudální blokády? Petr Čáka FN Hradec Králové, KARIM Bez konfliktu zájmů k danému tématu Petr Čáka FN Hradec Králové, KARIM Obsah Možnosti

Více

Bolest u porodu. Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko - porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze

Bolest u porodu. Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko - porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze Bolest u porodu Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko - porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze Jak se změnil porod??? 1. změny tvaru samičí pánve 2. růst lebky plodu člověka = důsledky na průběh

Více

PŘÍLOHA III ZMĚNY PŘÍSLUŠNÝCH BODŮ SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE. Poznámka:

PŘÍLOHA III ZMĚNY PŘÍSLUŠNÝCH BODŮ SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE. Poznámka: PŘÍLOHA III ZMĚNY PŘÍSLUŠNÝCH BODŮ SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE Poznámka: Změny v souhrnu údajů o přípravku a příbalové informaci možná bude následně třeba nechat (v případě potřeby

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. L- Carnitin,,Fresenius 1 g injekční roztok levocarnitinum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. L- Carnitin,,Fresenius 1 g injekční roztok levocarnitinum Příloha č.2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.sukls83901/2008 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE L- Carnitin,,Fresenius 1 g injekční roztok levocarnitinum Přečtěte si pozorně celou

Více

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v National Health Service Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v UK. Národní zdravotní služba poskytuje zdravotní péči ve Velké Británii a je financován zdanění.

Více

Úvod Základní pojmy a rozdělení anestezie Základní pojmy Rozdělení anestezie 18

Úvod Základní pojmy a rozdělení anestezie Základní pojmy Rozdělení anestezie 18 Obsah Úvod 10 1 Historie anesteziologie 11 1.1 Horace Wells a oxid dusný 11 1.2 Mortonův úspěch 12 1.3 Historie místní anestezie 13 1.4 Začátky anestezie v Českých zemích 14 1.5 Vznik samostatného oboru

Více

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Brožura pro účastníky DĚKUJEME VÁM, že jste se rozhodl zúčastnit klinického hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty. V této brožuře najdete

Více

založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu

založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu mimo jiné nabízíme: porody do vody ambulantní porody epidurální

Více

Milena Dvořáková. School of Nursing, Midwifery and Community Health Glasgow Caledonian University Praha 2007

Milena Dvořáková. School of Nursing, Midwifery and Community Health Glasgow Caledonian University Praha 2007 Milena Dvořáková School of Nursing, Midwifery and Community Health Glasgow Caledonian University Praha 2007 Praktické použití znalostí Knihy, články v časopisech,internet Znalosti z kurzů Barbary Kosfeld

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě zdravotnického zařízení.

Více

CO JE CHŘIPKA? ONEMOCNĚNÍ SRDCE. V PLNÉ SÍLE během chřipkové sezony PROČ JE CHŘIPKA ZÁVAŽNĚJŠÍ U LIDÍ S ONEMOCNĚNÍM SRDCE?

CO JE CHŘIPKA? ONEMOCNĚNÍ SRDCE. V PLNÉ SÍLE během chřipkové sezony PROČ JE CHŘIPKA ZÁVAŽNĚJŠÍ U LIDÍ S ONEMOCNĚNÍM SRDCE? V PLNÉ SÍLE během chřipkové sezony Důležité informace o chřipce ONEMOCNĚNÍ SRDCE Pozor! Virus chřipky představuje závažné zdravotní riziko pro jedince s ONEMOCNĚNÍM SRDCE. CO JE CHŘIPKA? Chřipka je vysoce

Více

SPINÁLNÍ EPIDURÁLNÍ HEMATOM V PORODNICTVÍ. MUDr. Jitka Mannová Ph.D.

SPINÁLNÍ EPIDURÁLNÍ HEMATOM V PORODNICTVÍ. MUDr. Jitka Mannová Ph.D. SPINÁLNÍ EPIDURÁLNÍ HEMATOM V PORODNICTVÍ MUDr. Jitka Mannová Ph.D. SPINÁLNÍ EPIDURÁLNÍ HEMATOM V PORODNICTVÍ JE SICE VZÁCNÁ, ALE POTENCIÁLNĚ KATASTROFICKÁ KOMPLIKACE INCIDENCE EDH 1 : 110 000 (Pitkänen

Více

TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez )

TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez ) TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez ) Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Jitka Fuchsová Úvod Těhotenství je

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele Engerix-B 20 µg. antigenum tegiminis hepatitidis B injekční suspenze

Příbalová informace: informace pro uživatele Engerix-B 20 µg. antigenum tegiminis hepatitidis B injekční suspenze sp.zn. sukls204563/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele Engerix-B 10 µg Engerix-B 20 µg antigenum tegiminis hepatitidis B injekční suspenze Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve,

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Propofol-Lipuro 0,5 % (5 mg/ml), injekční/infuzní emulze. Propofolum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Propofol-Lipuro 0,5 % (5 mg/ml), injekční/infuzní emulze. Propofolum Sp.zn. sukls129084/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele Propofol-Lipuro 0,5 % (5 mg/ml), injekční/infuzní emulze Propofolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informace dříve, než začnete

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě

Více

Obsah. Masáže nastávajících maminek a miminek Caty Guzmán. Computer Press, a. s., 2009. Vydání první.

Obsah. Masáže nastávajících maminek a miminek Caty Guzmán. Computer Press, a. s., 2009. Vydání první. Masáže nastávajících maminek a miminek Caty Guzmán Obsah Computer Press, a. s., 2009. Vydání první. Překlad: Romana Čadová Jazyková korektura: Martina Kotulová Ilustrace: Carles Baró, Minuca Sostres Fotografie:

Více

Pozdní neurologické komplikace neuroaxiální blokády. MUDr Sylva Dolenská FRCA William Harvey Hospital Říjen 2015

Pozdní neurologické komplikace neuroaxiální blokády. MUDr Sylva Dolenská FRCA William Harvey Hospital Říjen 2015 Pozdní neurologické komplikace neuroaxiální blokády MUDr Sylva Dolenská FRCA William Harvey Hospital Říjen 2015 Severe adhesive arachnoiditis resulting in progressive paraplegia following obstetric spinal

Více

Časné komplikace porodnické neuroaxiální anestezie/analgezie

Časné komplikace porodnické neuroaxiální anestezie/analgezie Dagmar Seidlová Ivan Herold Fakultní nemocnice Brno Oblastní nemocnice Mladá Boleslav dseidlova@fnbrno.cz Časné komplikace porodnické neuroaxiální anestezie/analgezie Definice?? komplikace vznikající bezprostředně

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, MOU Brno Proč je důležité, aby si lékař s pacientem dobře rozuměli, když je řeč o bolesti Několik poznámek k léčbě bolesti morfinem a silnými opioidy Sedmero

Více

Čím se zabývala tato studie? Proč byla studie potřebná? Jaké léky byly hodnoceny? BI

Čím se zabývala tato studie? Proč byla studie potřebná? Jaké léky byly hodnoceny? BI Toto je souhrn klinické studie u pacientů s idiopatickou plicní fibrózou, což je vzácný typ onemocnění plic. Je uveden v jazyce, který je obecně srozumitelný pro čtenáře. Patří sem informace o tom, jak

Více

ŠEST ZÁSAD ZDRAVOTNÍ PÉČE PODPORUJÍCÍCH NORMÁLNÍ POROD

ŠEST ZÁSAD ZDRAVOTNÍ PÉČE PODPORUJÍCÍCH NORMÁLNÍ POROD ŠEST ZÁSAD ZDRAVOTNÍ PÉČE PODPORUJÍCÍCH NORMÁLNÍ POROD Partner se na kurzu Lamaze ptá: Jak jí mám vůbec poskytovat podporu, kterou při porodu potřebuje? Pomůže mi někdo? V minulosti se ženy dozvídaly o

Více

DESFERAL prášek pro přípravu injekčního roztoku (deferoxamini mesilas)

DESFERAL prášek pro přípravu injekčního roztoku (deferoxamini mesilas) Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls19458/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE DESFERAL prášek pro přípravu injekčního roztoku (deferoxamini mesilas) Přečtěte si pozorně

Více

NeuroBloc. botulinový toxin typu B injekční roztok, U/ml

NeuroBloc. botulinový toxin typu B injekční roztok, U/ml NeuroBloc botulinový toxin typu B injekční roztok, 5 000 U/ml Důležité bezpečnostní informace určené lékařům Účelem této příručky je poskytnout lékařům, kteří jsou oprávněni předepisovat a aplikovat přípravek

Více

Možnosti pooperační analgezie po císařském řezu. Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha

Možnosti pooperační analgezie po císařském řezu. Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha Možnosti pooperační analgezie po císařském řezu Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha Je důležitou součástí pooperační péče. Hlavní principy se příliš neliší od všeobecných zásad pooperační léčby

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiál Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Analgezie u porodu v České republice v roce 2011 z pohledu studie OBAAMA-CZ prospektivní observační studie

Analgezie u porodu v České republice v roce 2011 z pohledu studie OBAAMA-CZ prospektivní observační studie Analgezie u porodu v České republice v roce 2011 z pohledu studie OBAAMA-CZ prospektivní observační studie Analgesia for labour in the Czech Republic in the year 2011 from the perspective of OBAAMA-CZ

Více

Anestezie v gynekologii a porodnictví. Radka Klozová

Anestezie v gynekologii a porodnictví. Radka Klozová Anestezie v gynekologii a porodnictví Radka Klozová Gynekologické výkony Široké spektrum výkonů: malé gynekologické výkony laparoskopické výkony laparotomické výkony střední a velké vaginální operace Vulvektomie

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. HYPNOMIDATE, 2 mg/ml, injekční roztok Etomidatum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. HYPNOMIDATE, 2 mg/ml, injekční roztok Etomidatum PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE HYPNOMIDATE, 2 mg/ml, injekční roztok Etomidatum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože obsahuje

Více

Porod. Předčasný porod: mezi týdnem těhotenství. Včasný porod: mezi týdnem těhotenství. Opožděný porod: od 43.

Porod. Předčasný porod: mezi týdnem těhotenství. Včasný porod: mezi týdnem těhotenství. Opožděný porod: od 43. Porod Z. Rozkydal Porod Předčasný porod: mezi 29. 38. týdnem těhotenství Včasný porod: mezi 39. 42. týdnem těhotenství Opožděný porod: od 43. týdne a později Průběh porodu I. doba otevírací II. doba vypuzovací

Více

Váš průvodce léčbou vlhké (neovaskulární) formy věkem podmíněné makulární degenerace (AMD) přípravkem Lucentis (ranibizumab)

Váš průvodce léčbou vlhké (neovaskulární) formy věkem podmíněné makulární degenerace (AMD) přípravkem Lucentis (ranibizumab) Váš průvodce léčbou vlhké (neovaskulární) formy věkem podmíněné makulární degenerace (AMD) přípravkem Lucentis (ranibizumab) Oddíl 1 O přípravku Lucentis Tato brožura Vám pomůže lépe pochopit léčbu vlhké

Více

Infekční komplikace u neuroaxiálních blokád. Petr Štourač Pavel Ševčík KARIM FN Brno a LFMU OLB FN Brno

Infekční komplikace u neuroaxiálních blokád. Petr Štourač Pavel Ševčík KARIM FN Brno a LFMU OLB FN Brno Infekční komplikace u neuroaxiálních blokád Petr Štourač Pavel Ševčík KARIM FN Brno a LFMU OLB FN Brno Souhrn Neuraxiální blokáda u porodu Komplikace (incidence, symptomatologie, diagnostika, léčba) Epidurální

Více

VÝSLEDKY. Účastnící se pacienti měli riziko kardiovaskulárních onemocnění

VÝSLEDKY. Účastnící se pacienti měli riziko kardiovaskulárních onemocnění Účinek linagliptinu na kardiovaskulární zdraví a funkci ledvin u pacientů s diabetem 2. typu, kteří mají riziko kardiovaskulárního onemocnění (studie CARMELINA, 1218.22) Lidé s riziko kardiovaskulárního

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. Propofol-Lipuro 2 % (20 mg/ml), injekční nebo infuzní emulze Propofolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. Propofol-Lipuro 2 % (20 mg/ml), injekční nebo infuzní emulze Propofolum Sp.zn. sukls129084/2014 a k sp.zn. sukls203909/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE Propofol-Lipuro 2 % (20 mg/ml), injekční nebo infuzní emulze Propofolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

Mají centrální neuroaxiální blokády ještě své místo?

Mají centrální neuroaxiální blokády ještě své místo? Mají centrální neuroaxiální blokády ještě své místo? Karel Kulda Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Hradci Králové Fakultní nemocnice

Více

NAINSTALUJTE SI PROSÍM APLIKACI. ČSARIM 2018 hlasování v průběhu

NAINSTALUJTE SI PROSÍM APLIKACI. ČSARIM 2018 hlasování v průběhu NAINSTALUJTE SI PROSÍM APLIKACI ČSARIM 2018 hlasování v průběhu Volba technik anestezie v soukromé praxi MUDr. Michal Otáhal Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, 1. lékařská fakulta

Více

Simdax Příbalová informace

Simdax Příbalová informace Simdax Příbalová informace Příbalová informace: Informace pro uživatele Simdax 2,5 mg/ml koncentrát pro přípravu infuzního roztoku (Levosimendanum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve,

Více

Péče po porodu aneb z lásky k mateřství

Péče po porodu aneb z lásky k mateřství Péče po porodu aneb z lásky k mateřství Anna Krause 6 hodin po porodu Po porodu časně vstávat a již první den cvičit na lůžku Od prvního dne po porodu ležte co nejčastěji na břiše. Pod břicho si můžete

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. Propofol-Lipuro 1 % (10 mg/ml), injekční nebo infuzní emulze Propofolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. Propofol-Lipuro 1 % (10 mg/ml), injekční nebo infuzní emulze Propofolum Sp.zn. sukls129084/2014 a k sp.zn. sukls203909/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE Propofol-Lipuro 1 % (10 mg/ml), injekční nebo infuzní emulze Propofolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. FINALGON 4 mg/g + 25 mg/g, mast nonivamidum/nicoboxilum

Příbalová informace: informace pro uživatele. FINALGON 4 mg/g + 25 mg/g, mast nonivamidum/nicoboxilum Příloha č. 1 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls51148/2011 Příbalová informace: informace pro uživatele FINALGON 4 mg/g + 25 mg/g, mast nonivamidum/nicoboxilum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci

Více

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Studie SOLSTICE se provádí v přibližně 200 výzkumných centrech na celém světě.

Více

Význam pozdního podvazu pupečníku pro novorozence. MUDr. Iva Burianová MUDr. Magdalena Paulová Thomayerova nemocnice, Praha

Význam pozdního podvazu pupečníku pro novorozence. MUDr. Iva Burianová MUDr. Magdalena Paulová Thomayerova nemocnice, Praha Význam pozdního podvazu pupečníku pro novorozence MUDr. Iva Burianová MUDr. Magdalena Paulová Thomayerova nemocnice, Praha Změny v doporučení ERC v období od 2005-2010 Přehled hlavních změn Zahájit resuscitaci

Více

Přínos aktivního ohřívání pacientek během císařského řezu

Přínos aktivního ohřívání pacientek během císařského řezu Přínos aktivního ohřívání pacientek během císařského řezu Martina Kirchnerová, Zdeněk Mrozek, Ivana Oborná KARIM a Por.- gyn. klinika LF UP a FN Olomouc Císařský řez (Sectio Caesarea) Císařský řez je nejčastější

Více

paliativní medicína: alternativní cesty podání léků, možnosti a limity podkožního podávání léků

paliativní medicína: alternativní cesty podání léků, možnosti a limity podkožního podávání léků paliativní medicína: alternativní cesty podání léků, možnosti a limity podkožního podávání léků MUDr. Irena Závadová Domácí hospic Cesta domů, Praha podkožní podání obsolentní nebo moderní podkožní podání

Více

Způsob vedení anestezie u emergentního císařského řezu z pohledu porodníka

Způsob vedení anestezie u emergentního císařského řezu z pohledu porodníka Gynekologicko porodnická klinika Masarykovy univerzity a FN Brno Přednosta: prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc. Způsob vedení anestezie u emergentního císařského řezu z pohledu porodníka Petr Janků XXII.

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, IHOK FN Brno Bolest u MM Při postižení kostí je bolest častá Intenzita bolesti v průběhu léčby výrazně kolísá V pokročilých stádiích onemocnění je bolest

Více

V jednoduchosti je krása, aneb máme k dispozici levná, ale účinná opatření? Martina Kosinová (Brno)

V jednoduchosti je krása, aneb máme k dispozici levná, ale účinná opatření? Martina Kosinová (Brno) V jednoduchosti je krása, aneb máme k dispozici levná, ale účinná opatření? Martina Kosinová (Brno) Vzdělávání rezidentů Residenti a porodnická anestezie 33 otázek 1. Fyziologické změny v těhotenství 2.

Více

Váš průvodce léčbou poškození zraku v důsledku diabetického makulárního edému (DME) přípravkem Lucentis (ranibizumab)

Váš průvodce léčbou poškození zraku v důsledku diabetického makulárního edému (DME) přípravkem Lucentis (ranibizumab) Váš průvodce léčbou poškození zraku v důsledku diabetického makulárního edému (DME) přípravkem Lucentis (ranibizumab) Oddíl 1 O přípravku Lucentis Tato brožura Vám pomůže lépe pochopit léčbu poškození

Více

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA)

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) Verze č 2016 1. CO JE DIRA? 1.1 O co se jedná? Deficit antagonisty IL-1Receptoru (DIRA) je vzácné vrozené onemocnění.

Více

Propofol Bayer 20 mg/ml. injekční / infuzní emulze Propofolum

Propofol Bayer 20 mg/ml. injekční / infuzní emulze Propofolum Příloha č.2 k rozhodnutí o registraci sp.zn.sukls124940/2008 PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE Propofol Bayer 20 mg/ml injekční / infuzní emulze Propofolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

Zklidňuj. MUDr.Petr Možný

Zklidňuj. MUDr.Petr Možný Zklidňuj ující dýchání MUDr.Petr Možný Příznaky hyperventilace Bušení srdce, zrychlená činnost srdce, pálení u srdce Závratě, točení hlavy; zhoršená koncentrace; rozostřené vidění; mravenčení nebo necitlivost

Více

Fluorochinolonová antibiotika omezení používání potvrzeno

Fluorochinolonová antibiotika omezení používání potvrzeno Fluorochinolonová antibiotika omezení používání potvrzeno Důležité upozornění k omezení používání fluorochinolonových antibiotik v klinické praxi. Prosím, věnujte mu pozornost. Děkuji Míša Matoušková Fluorochinolonová

Více

PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT?

PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT? FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT? EDUKAČNÍ MATERIÁL POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM Císařský řez patří mezi základní porodnické operace a provádí se na základě komplexního

Více

Procto-Glyvenol 400 mg + 40 mg čípky

Procto-Glyvenol 400 mg + 40 mg čípky sp.zn. sukls74884/2015 PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE Procto-Glyvenol 400 mg + 40 mg čípky (tribenosidum, lidocaini hydrochloridum monohydricum) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci

Více