Mezinárodní podpora příprav implementace elektronického zdravotnictví v ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mezinárodní podpora příprav implementace elektronického zdravotnictví v ČR"

Transkript

1 Mezinárodní podpora příprav implementace elektronického zdravotnictví v ČR Petr Struk ehealth Day 2017, Praha, 15. února 2017

2 Mezinárodní doporučení BCA WHO ehealth Readiness Mission v ČR (tým expertů WHO) BCA ehealth strategy recommendations for the Czech Republic (WHO/EURO, Univerzita Tromso) Doporučení semináře Konzultace portálu

3 Doporučení WHO ehealth Readiness Mission (Angela Dunbar, Richard Granger, Tove Sorensen, Enrico Loyola) MZ by mělo vykonávat monitorovací a hodnotící funkci v ehealth MZ by mělo vypracovat detailní plán finančních investic do ehealth pro potenciální dodavatele MZ by se mělo na základě implementační strategie rozhodnout mezi rychlým zaváděním ehealth shora dolů a pomalejším zaváděním, založeným konsensu MZ by mělo zřídit kancelář pro efektivní plánování a monitorování zavádění ehealth

4 Doporučení WHO 2012 ehealth strategy recommendations (Per E.Hasvold) Fáze 1: Ustavení pracovní skupiny pro ehealth s jasným mandátem Pracovní skupinou by měl být multidisciplinární tým zdravotnických i technických profesionálů. Tým by měl dostat jasný mandát ohledně zaměření a trvání práce. V mandátu by mělo být určeno i očekávané plnění. Fáze 2: Akční plán V druhé fázi by měl být vypracován komplexní akční plán, který určí také harmonogram dosahování cílů. Cíle akčního plánu musí mít jasně formulované a měřitelné mílníky. Fáze 3: Management implementace 1. Určí nástroje indikátory pro měření postupu a výsledků implementace ehealth. 2. Zahájí výzkumné projekty, které budou sledovat proces implementace tak, aby mohla být sledována úspěšnost a identifikovány případné výzvy.

5 Doporučení Workshopu 2016 Podpora vytvoření kapacit a partnerství pro rozvoj a zavádění Národní strategie elektronického zdravotnictví - workshop (Ministerstvo zdravotnictví ). posoudit Strategii v kontextu dlouhodobé spolupráce WHO a ČR v oblasti ehealth předložit doporučení pro implementaci Pozvaní experti: Clayton Hamilton, WHO EURO (CH) Henrik Bjerregaard Jensen, MedCom, Dánsko (HBJ) Peeter Ross, Univerzita Tallin (PR) Per Erlend Hasvold, Tromso University Hospital, WHO HQ (PEH)

6 Doporučení Workshopu 2016 Doporučení na zítra CH Stanovte osobu pro strategickou komunikaci. Úspěch zavádění NSeZ na dobře sdělovaných benefitech pro zdravotníky, veřejnou správu, pacientské organizace i širokou veřejnost. Tito zainteresovaní nesmí mít pocit nedostatku informací a mají být vyzýváni ke spolupráci. To u nich povede k jak k porozumění, tak přivlastnění NSeZ. Měl by jim být poskytnut jasný obraz NSeZ formou základních stavebních bloků. HBJ Začněte tak jak plánujete, dvěma prioritami elektronickou preskripcí a založením Národního centra ehealth. NCeZ je nutné. E-preskripce je perfektním startérem, protože je zamřená na občany, používá známou techniku a tak může razit cestu dalším službám ehealth. PR Přečtě si NSeZ ještě jednou a pak znovu určete její hlavní cíle. PEH Vyhledejte snadno dostupné plody, které můžou mít pákový efekt a být pozitivní zkušeností pro zainteresované. Identifikujte klíčové zájemce a pozvěte je co nejdříve na pracovní setkání. Vezměte si volný víkend, bude asi poslední v příštím období.

7 Doporučení Workshopu 2016 Doporučení na příští týden CH Ustanovte Kancelář projektového managementu strategie ehealth na MZ. Je celá řada aktivit, které mohou běžet paralelně a jejich řízení může být náročné. Na každou aktivitu bude muset být jedna osoba a jedna osoba musí dohlížet na včasnost plnění a rozpočet. HBJ Vezměte pracovníky NCeZ do Dánska a Estonska. PR Pozvěte zainteresované na workshopy a zjistěte, zda s vámi sdílí vaše cíle. Podle výsledku stanovte definitivní cíle, kterých chcete ve Strategii dosáhnout. PEH Založte pracovní skupinu, která bude pracovat na jednom nebo dvou snadněji dosažitelných projektech a mějte na paměti jejich udržitelnost. Založte koordinační skupinu ehealth, která bude pracovat se zainteresovanými v různých oblastech technologie, organizace a služby.

8 Doporučení Workshopu 2016 Doporučení na příští měsíc CH Zaměřte se na založení NCeZ. Ať už to bude samostatná organizace mimo MZ nebo jeho součást, úspěch strategie závisí na existenci tohoto centra. Jednou z prvních činností centra by měla být meziresortní spolupráce, zajišťující národní architekturu pro ehealth HBJ Zaměřte se na integrovaný zdravotní portál jako uzel pro budoucí komunikaci v ehealth, jako v Estonsku. Portál posílí aktivní zapojení občanů. PR Vytvořte implementační plán strategie a zajistěte potřebné specialisty z 5 oblastí: management systémů ehealth, technická interoperabilita, právo a legislativa, standardizace a zapojení zdravotníků. PEH Koordinační skupina vytvoří stručné strategické programy, které budou podporovat specifické zdravotní cíle, poskytovat komponenty pro generickou ehealth infrastrukturu a zapojovat zájemce. Vyzvěte výzkumné instituce, aby se spolupracovali s NCeZ s důrazem na mezioborové týmy (zdraví, technologie, právo, ekonomie, rozvoj zdravotních služeb).

9 Doporučení Workshopu 2016 Doporučení na rok 2017 CH epreskripce je prioritou pro následujících 12 měsíců. Založit příslušnou skupinu specialistů. Zjistit nedostatky a odpor proti zavádění (proč, kdo?). Do 6 měsíců by měla být hotová analýza mezer, která dá odpovědi na zjištěné problémy a její doporoučení v dalších 6 měsících zavést. HBJ Oslavte, že jste zprovoznili epreskripci a začněte zavádět integrovaný portál pro další komunikaci v ehealth. PR Příští rok zajistěte v parlamentu rozpočet na portál a založte NCeZ pro zavádění ehealth. PEH Jsou zavedeny 2 snadno dostupné atraktivní služby ( např. prevence civilizačních chorob, obecné zdravotní informace založené na již existujících tiskovinách na portálu pro občany), je připraven akční plán pro budování infrastruktury a navržena příslušná politická rozhodnutí. Je ustaveno NCeZ, které již spolupracuje s MZ.

10 Pracovní závěry - doporučení Nespěchat Postupovat krok za krokem Nezačínat moc věcí najednou Pravidelně komunikovat Založit Národní centrum pro ehealth (mandát, rozpočet) Priority: 1. Elektronická preskripce 2. Informační portál

11 Konzultace portálu Zpráva o zavádění portálu Sundhed.dk Henrik Bjerregaard Jensen, emeritní ředitel MedCom Služby portálu V současnosti jsou na portálu sundhed.dk dostupné 4 typy služeb: Obecné informační služby Registry péče o zdraví Občanská prohlášení Osobní zdravotní data.

12 Konzultace portálu Zpráva o zavádění portálu Sundhed.dk Obecné informační služby Zpřístupňují: zdravotní informační příručky pro pacienty i lékaře oficiální seznam léků obsáhlý přehled zákonů, pravidel,práv pacientů a další praktické informace Informační příručky jsou aktualizovány ručně lékaři a administrátory, zodpovědnými za klinickou a právní část Sundhed.dk cca 45 osob

13 Konzultace portálu Zpráva o zavádění portálu Sundhed.dk Registry péče o zdraví Umožňují občanům i zdravotním profesionálům najít adresy a kontaktní informace na všechny druhy poskytovatelů zdravotní péče: nemocnice praktičtí lékaři specialisté rehabilitační pracovníci stomatologové lékárny pohotovostní zdravotní péče a pohotovostní lékárny vládní, regionální a místní zdravotní úřady. sanace poskytovaná municipalitami Služby aktualizovány většinou na portálu ručně, určenými regionálními a místními editory.

14 Konzultace portálu Zpráva o zavádění portálu Sundhed.dk Občanská prohlášení Umožňuje občanům vytvořit: platná zdravotní potvrzení, závěť autorizaci příbuzných potvrzení k dárcovství orgánů.

15 Konzultace portálu Zpráva o zavádění portálu Sundhed.dk Osobní zdravotní datové služby Poskytují pacientům i lékařům online přístup k osobním zdravotním údajům jako jsou: preskripce laboratorní výsledky hospitalizace a překlady hospitalizační diagnozy návštěvy zdravotnických zařízení Technicky poskytuje tato služba přístup k existujícím národním serverům. Které jsou aktualizovány online příslušnými elektronickými pacientskými záznamy a laboratorními systémy.

16 Konzultace portálu Zpráva o zavádění portálu Sundhed.dk Čtyři typy služeb portálu jsou budovány různými technikami: Obecné informační služby a Prohlášení občanů jsou tradiční domovské stránky, zpravidla zapisované nebo kopírované do předdefinovaných formulářů na portálu. Proto je aktualizace této informace časově náročná ale nepředstavuje technický problém. Registry péče o zdraví a Osobní zdravotní údaje jsou data získaná z jiných informačních systémů, jako jsou stávající zdravotní registry nebo lékařské elektronické zdravotní záznamy, laboratorní systémy a nemocniční systémy elektronických zdravotních záznamů. V tomto případě je předchozí podmínkou pro tyto služby skutečnost, že lokální informační systém je standardizován a integrován se zdravotním portálem buď přímo nebo z národního serveru. V Dánsku je tato standardizace prováděna prostřednictvím e-zpráv MedCom a různými národními servery pro preskripci, laboratorní výsledky, odesílací a překladové zprávy atd. Pouze pro praktické lékaře je přístup on-line přímo do lékařského elektronického pacientského záznamu.

17 Děkuji za pozornost

Aktuální stav přípravy. Národní strategie elektronického zdravotnictví. v České republice

Aktuální stav přípravy. Národní strategie elektronického zdravotnictví. v České republice Aktuální stav přípravy Národní strategie elektronického zdravotnictví v České republice 17. září 2014 Malostranský palác, Praha Konference ICT ve zdravotnictví Ing. Martin Zeman Oddělení poradců a strategií

Více

Elektronizace zdravotnictví a integrované datové rozhraní resortu

Elektronizace zdravotnictví a integrované datové rozhraní resortu Elektronizace zdravotnictví a integrované datové rozhraní resortu ISSS 1.4.2019 Kontakt: Ing. Milan Blaha, Ph.D. Milan.Blaha@uzis.cz Návrh zákona o ehealth HLAVNÍ PRINCIPY A NAVRHOVANÁ ŘEŠENÍ Proč je nutný

Více

Stav realizace a priority Národní strategie elektronického zdravotnictví v roce 2018 na čem pracujeme pro ehealth

Stav realizace a priority Národní strategie elektronického zdravotnictví v roce 2018 na čem pracujeme pro ehealth Stav realizace a priority Národní strategie elektronického zdravotnictví v roce 2018 na čem pracujeme pro ehealth Martin Zeman ředitel odboru informatiky pověřeného výkonem činností Národního centra elektronického

Více

Současný stav a rozvoj elektronického zdravotnictví - pohled Ministerstva zdravotnictví

Současný stav a rozvoj elektronického zdravotnictví - pohled Ministerstva zdravotnictví Současný stav a rozvoj elektronického zdravotnictví - pohled první ročník semináře ehealth 2012 kongresový sál IKEM 1.11.2012 Elektronizace zdravotnictví: 1. jedná se o dlouhodobé téma 2. povede ke zvýšení

Více

ehealth Day 2013 Prezentace vítězného návrhu Hospodárné a funkční elektronické zdravotnictví 21.února 2013 IKEM, Praha

ehealth Day 2013 Prezentace vítězného návrhu Hospodárné a funkční elektronické zdravotnictví 21.února 2013 IKEM, Praha ehealth Day 2013 Prezentace vítězného návrhu Hospodárné a funkční elektronické zdravotnictví 21.února 2013 IKEM, Praha Elektronické zdravotnictví Hospodárné a funkční elektronické zdravotnictví Účel: Vytvoření

Více

Národní strategie elektronického zdravotnictví ČR a její implementace

Národní strategie elektronického zdravotnictví ČR a její implementace Národní strategie elektronického zdravotnictví ČR a její implementace Martin Zeman, Jiří Borej Seminář Elektronické zdravotnictví, utopie nebo nezbytnost? Národohospodářský ústav AV ČR, v.v.i., 19. dubna

Více

Elektronická preskripce a finanční udržitelnost zdravotnických systémů

Elektronická preskripce a finanční udržitelnost zdravotnických systémů Parlament České republiky Poslanecká sněmovna Zdravotní výbor Elektronická preskripce a finanční udržitelnost zdravotnických systémů Farmakoekonomie, racionální předepisování a mezisektorová komunikace

Více

Nová koncepce elektronického zdravotnictví pro období 2014 + 17. ročník konference ISSS

Nová koncepce elektronického zdravotnictví pro období 2014 + 17. ročník konference ISSS Nová koncepce elektronického zdravotnictví pro období 2014 + 17. ročník konference ISSS Programové prohlášení vlády určuje jako jeden ze svých hlavních cílů: - zvyšování kvality zdravotnické péče - zvyšování

Více

Reforma psychiatrické péče. Evropské strukturální a investiční fondy Seminář PS Vít Kaňkovský, Jan Bodnár

Reforma psychiatrické péče. Evropské strukturální a investiční fondy Seminář PS Vít Kaňkovský, Jan Bodnár Reforma psychiatrické péče a Evropské strukturální a investiční fondy 2014-2020 Seminář PS 7.10.2014 Vít Kaňkovský, Jan Bodnár Nové Programové období 2014-2020 Evropské strukturální a investiční (ESI)

Více

Strategické aktivity MZ ČR

Strategické aktivity MZ ČR Strategické aktivity MZ ČR INMED 2016 Pardubice, 10. 11. 2016 Martin Doležal, Odbor koncepcí a strategií http://azcitaty.cz/citaty/benjamin-disraeli/2/#ixzz4pqihga1u http://azcitaty.cz/citaty/benjamin-disraeli/2/#ixzz4pqihga1u

Více

Elektronizace zdravotnictví z pohledu WHO Poslanecká sněmovna, 27.dubna 2009

Elektronizace zdravotnictví z pohledu WHO Poslanecká sněmovna, 27.dubna 2009 Elektronizace zdravotnictví z pohledu WHO Poslanecká sněmovna, 27.dubna 2009 MUDr. Alena Šteflová,Ph.D. Kancelář WHO v ČR S využitím materiálů ehealth Programme WHO Regional Office for Europe ezdraví je

Více

Postup a otevřené otázky implementace. Národní strategie elektronického zdravotnictví

Postup a otevřené otázky implementace. Národní strategie elektronického zdravotnictví Postup a otevřené otázky implementace Národní strategie elektronického zdravotnictví Martin Zeman ředitel odboru informatiky pověřeného výkonem činností Národního centra elektronického zdravotnictví Strategie

Více

Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Zdraví 2020

Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Zdraví 2020 Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Zdraví 2020 MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu a podporu zdraví Národní strategie ochrany a podpory

Více

Jak jsme na tom s Národní strategií elektronického zdravotnictví ČR. Martin Zeman, Jiří Borej Konference ICT ve zdravotnictví Praha, 21.

Jak jsme na tom s Národní strategií elektronického zdravotnictví ČR. Martin Zeman, Jiří Borej Konference ICT ve zdravotnictví Praha, 21. Jak jsme na tom s Národní strategií elektronického zdravotnictví ČR Martin Zeman, Jiří Borej Konference ICT ve zdravotnictví Praha, 21. září 2016 Vstupní zadání z roku 2014 Cíle projektu tvorby NSeZ Zajistit

Více

E-Health v České republice Kam kráčí? R.Vyzula Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR podvýbor pro elektronizaci ve zdravotnictví 18.3.

E-Health v České republice Kam kráčí? R.Vyzula Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR podvýbor pro elektronizaci ve zdravotnictví 18.3. E-Health v České republice Kam kráčí? R.Vyzula Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR podvýbor pro elektronizaci ve zdravotnictví 18.3.2019 E-Health v České republice Kam kráčí? Z evropských zemí nemá funkční

Více

NÁRODNÍ PLÁN. ehealth je zásadním předpokladem pro udržitelnost. Motto: a rozvoj českého zdravotnictví

NÁRODNÍ PLÁN. ehealth je zásadním předpokladem pro udržitelnost. Motto: a rozvoj českého zdravotnictví NÁRODNÍ PLÁN ROZVOJE ehealth Motto: ehealth je zásadním předpokladem pro udržitelnost a rozvoj českého zdravotnictví České národní fórum pro ehealth občanské sdružení se sídlem Trojanova 12, 120 00 Praha

Více

Předpoklady a stav prací. Národní strategie elektronického zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví ČR Jiří Borej, člen týmu Praha 17. 2.

Předpoklady a stav prací. Národní strategie elektronického zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví ČR Jiří Borej, člen týmu Praha 17. 2. Předpoklady a stav prací Národní strategie elektronického zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví ČR Jiří Borej, člen týmu Praha 17. 2. 2015 1 AGENDA Předpoklady k naplnění Národní strategie ehealth Aktuální

Více

Národní strategie elektronického zdravotnictví v kontextu aktivit egovernmentu

Národní strategie elektronického zdravotnictví v kontextu aktivit egovernmentu Národní strategie elektronického zdravotnictví v kontextu aktivit egovernmentu ISSS, 13. dubna 2015 Ing. Norbert Schellong Koordinátor Národní strategie elektronického zdravotnictví 1 Současný stav elektronizace

Více

Standardy elektronického zdravotnictví a plán činnosti Národního centra elektronického zdravotnictví

Standardy elektronického zdravotnictví a plán činnosti Národního centra elektronického zdravotnictví Standardy elektronického zdravotnictví a plán činnosti Národního centra elektronického zdravotnictví Martin Zeman ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví MZ ČR Telemedicína Brno 2019 18.

Více

Projekty elektronického zdravotnictví v ČR v roce Jiří Borej Konference INMED 2016 Pardubice, 9. září 2016

Projekty elektronického zdravotnictví v ČR v roce Jiří Borej Konference INMED 2016 Pardubice, 9. září 2016 Projekty elektronického zdravotnictví v ČR v roce 2017 Jiří Borej Konference INMED 2016 Pardubice, 9. září 2016 Osnova Příprava Národní strategie elektronického zdravotnictví Jaká je strategie ehealth

Více

ÚVOD Představení Národního screeningového centra

ÚVOD Představení Národního screeningového centra ÚVOD Představení Národního screeningového centra Ondřej Májek, Karel Hejduk, Ladislav Dušek Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of

Více

Prioritní témata řešená v rámci Národní strategie elektronického zdravotnictví. Martin Zeman, Jiří Borej ehealth Day 2015 Brno 22.

Prioritní témata řešená v rámci Národní strategie elektronického zdravotnictví. Martin Zeman, Jiří Borej ehealth Day 2015 Brno 22. Prioritní témata řešená v rámci Národní strategie elektronického zdravotnictví Martin Zeman, Jiří Borej ehealth Day 2015 Brno 22. října 2015 Osnova Základní údaje Etapy tvorby strategie Dílčí výstupy Soustava

Více

České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky

České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky Ing. Oldřich Vlasák Hradec Králové, 9. března 2006 Všudepřítomná Evropská unie Dopad politik EU / ES na zdravotnictví Pracovní

Více

VYPRACOVÁNÍ ROČNÍHO AKČNÍHO PLÁNU NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 (může mít přesah do předcházejících a následujících měsíců)

VYPRACOVÁNÍ ROČNÍHO AKČNÍHO PLÁNU NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 (může mít přesah do předcházejících a následujících měsíců) Co nás čeká SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN 2. 3. 2017 - rozpracování priorit a cílů stanovených ve strategickém rámci do konkrétních aktivit, které budou realizovány v ORP Mělník navrhnout aktivity pro roční

Více

KONCEPCE SPORTU VE MĚSTĚ ORLOVÁ NÁVRHOVÁ A IMPLEMENTAČNÍ ČÁST

KONCEPCE SPORTU VE MĚSTĚ ORLOVÁ NÁVRHOVÁ A IMPLEMENTAČNÍ ČÁST ORLOVÁ, MĚSTO PRO TEBE KONCEPCE SPORTU VE MĚSTĚ ORLOVÁ NÁVRHOVÁ A IMPLEMENTAČNÍ ČÁST Dokument byl vytvořen v rámci projektu: Registrační číslo: a Petřvald řídíme strategicky a společně CZ.03.4.74/0.0/0.0/16_033/0002958

Více

Živé ehealth projekty ICZ

Živé ehealth projekty ICZ Živé ehealth projekty ICZ Michal Opatřil, ICZ a. s. ICT ve zdravotnictví 2011, 22. 9. Praha Michal Opatřil ICZ a.s. 2011 www.i.cz 1 Živé ehealth... Co pro nás znamenají živé ehealth projekty: Regionální

Více

Role knihoven v konceptu ehealth. Mgr. Adam Kolín ÚISK 13. 11. 2014

Role knihoven v konceptu ehealth. Mgr. Adam Kolín ÚISK 13. 11. 2014 Role knihoven v konceptu ehealth Mgr. Adam Kolín ÚISK 13. 11. 2014 ehealth Informační ekonomie ecommerce ehealth Telemedicína Telehealth Zdravotní informace ehealth ehealth Informační technologie Telekomun.

Více

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů V rámci tohoto dokumentu se předpokládá využití informací a dat, zjištěných v rámci projektu Vyhledávání vhodných firem pro klastry

Více

ČESKÉ ZDRAVOTNICTVÍ V EVROPSKÉM KONTEXTU NEJEN Z HLEDISKA E-HEALTH Štěpán Svačina

ČESKÉ ZDRAVOTNICTVÍ V EVROPSKÉM KONTEXTU NEJEN Z HLEDISKA E-HEALTH Štěpán Svačina ČESKÉ ZDRAVOTNICTVÍ V EVROPSKÉM KONTEXTU NEJEN Z HLEDISKA E-HEALTH Štěpán Svačina Anotace České zdravotnictví se v hodnocení EU dostalo na nečekaně přední místa. Je to dáno především snadnou dostupností

Více

SEMINÁŘ. Výsledky soutěže o návrh konceptu Hospodárné a funkční elektronické zdravotnictví. 11. prosince 2012 Praha

SEMINÁŘ. Výsledky soutěže o návrh konceptu Hospodárné a funkční elektronické zdravotnictví. 11. prosince 2012 Praha SEMINÁŘ Výsledky soutěže o návrh konceptu Hospodárné a funkční elektronické zdravotnictví 11. prosince 2012 Praha Elektronické zdravotnictví Formální rámec elektronického zdravotnictví byl v rámci egovernment

Více

ehealth na Vysočině Regionální rezervační systém kraje Vysočin

ehealth na Vysočině Regionální rezervační systém kraje Vysočin ehealth na Vysočině Regionální rezervační systém kraje Vysočin MUDr. hejtman kraje Vysočina předseda Komise Rady AKČR pro zdravotnictví Národní strategie Národní strategie ehealth Vnímáme současný stav

Více

České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky

České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky Ondřej Mátl Praha, 30. března 2006 Postavení zdravotnictví v Evropské unii Národní nebo evropská záležitost? 0% 20% 40% 60%

Více

Strategie, architektury a projekty jako nástroj řízení IT ve veřejné správě

Strategie, architektury a projekty jako nástroj řízení IT ve veřejné správě Strategie, architektury a projekty jako nástroj řízení IT ve veřejné správě Tomáš Hrabík ICZ a.s. Konference Řízení informatiky v soukromém a veřejném sektoru 1 Otázky 1. Je egovernment o elektronizaci

Více

Zahraniční inspirace pro český ehealth. KPMG Česká republika, s.r.o.

Zahraniční inspirace pro český ehealth. KPMG Česká republika, s.r.o. Zahraniční inspirace pro český ehealth KPMG Česká republika, s.r.o. Obsah přednášky ehealth v zahraničí Motivy a překážky k zavedení ehealth Případové studie Finsko Kanada Dánsko Itálie Velká Británie

Více

CÍL 16: ŘÍZENÍ V ZÁJMU KVALITY PÉČE

CÍL 16: ŘÍZENÍ V ZÁJMU KVALITY PÉČE CÍL 16: ŘÍZENÍ V ZÁJMU KVALITY PÉČE DO ROKU 2010 ZAJISTIT, ABY ŘÍZENÍ RESORTU ZDRAVOTNICTVÍ OD ZDRAVOTNÍCH PROGRAMŮ AŽ PO INDIVIDUÁLNÍ PÉČI O PACIENTA NA KLINICKÉ ÚROVNI BYLO ORIENTOVÁNO NA VÝSLEDEK Přelom

Více

ORGANIZAČNÍ STRUKTURA MAP

ORGANIZAČNÍ STRUKTURA MAP Projekt MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8 IMPLEMENTAČNÍ PLÁN MAP Dne 25. 9. 2017 Hlavním cílem projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území Prahy 8 (dále jen MAP) je podpora a prohloubení

Více

Koncepce ehealth v ČR. Opatření pro podporu sdílení elektronické dokumentace

Koncepce ehealth v ČR. Opatření pro podporu sdílení elektronické dokumentace Koncepce ehealth v ČR Opatření pro podporu sdílení elektronické dokumentace Koncepce elektronického zdravotnictví - architektura a priority Služby EZ epreskripce ežádanka Osobní zdravotní záznam Úložiště

Více

Národní ehealth a epsos

Národní ehealth a epsos Národní ehealth a epsos Milan Růžička, IZIP 21.2.2013 epsos - připomenutí 2 projekt Evropské komise na přeshraniční výměnu zdravotních dat (2008 13) Účast 22 států EU+EHP a Turecko Výměna dat prostřednictvím

Více

Aktivity ČLS JEP v oblasti ehealth

Aktivity ČLS JEP v oblasti ehealth Česká společnost zdravotnické informatiky a vědeckých informací České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Pracovní skupina pro elektronické zdravotnictví České lékařské společnosti Jana Evangelisty

Více

Kroky Ministerstva zdravotnictví v oblasti elektronizace. 16. ročník konference ISSS

Kroky Ministerstva zdravotnictví v oblasti elektronizace. 16. ročník konference ISSS Kroky Ministerstva zdravotnictví v oblasti elektronizace 16. ročník konference ISSS Perspektiva elektronického zdravotnictví Elektronizace českého zdravotnictví je pro MZ ČR velice důležitým krokem, který

Více

MUDr. Milan Cabrnoch. poslanec Evropského parlamentu, ODS. Praha, 23. května 2007

MUDr. Milan Cabrnoch. poslanec Evropského parlamentu, ODS. Praha, 23. května 2007 K čemu nám je ehealth? MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu, ODS Praha, 23. května 2007 Osnova prezentace zdraví zdravotnictví evropské souvislosti informovaný pacient zpráva ERA ehealth

Více

Jaké představy má o rozvoji. Ministerstvo zdravotnictví? září 2012 Ing. Petr Nosek

Jaké představy má o rozvoji. Ministerstvo zdravotnictví? září 2012 Ing. Petr Nosek Jaké představy má o rozvoji elektronického zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví? září 2012 Ing. Petr Nosek Formální rámec elektronického zdravotnictví byl v rámci egovernment dán Usnesením vlády ČR

Více

Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc a obdobná onemocnění 2020? 1. setkání pracovní skupiny

Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc a obdobná onemocnění 2020? 1. setkání pracovní skupiny Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc a obdobná onemocnění 2020? 1. setkání pracovní skupiny 19. 3. 2019 Program setkání 1) Představení členů pracovní skupiny 2) Proces tvorby národního akčního plánu

Více

7. rámcový program BEZPEČNOST. Eva Hillerová, TC AV ČR hillerova@tc.cz

7. rámcový program BEZPEČNOST. Eva Hillerová, TC AV ČR hillerova@tc.cz 7. rámcový program BEZPEČNOST Eva Hillerová, TC AV ČR hillerova@tc.cz 1 BEZPEČNOST přístup k programu technologicky orientovaný výzkum (vítáno užití existujících technologií pro účely bezpečnosti) socio

Více

Národní stálá konference komora ITI a IPRÚ

Národní stálá konference komora ITI a IPRÚ Národní stálá konference komora ITI a IPRÚ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI 5. zasedání 5. října, Poděbrady Program zasedání Čas Bod programu 13:30 13:45 Aktuality z urbánní

Více

Národní centrum elektronického zdravotnictví zahájilo činnost

Národní centrum elektronického zdravotnictví zahájilo činnost Národní centrum elektronického zdravotnictví zahájilo činnost Martin Zeman ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví MZ ČR ICT ve zdravotnictví 2019 26. února 2019, Praha Úvod Stát nebude vytvářet

Více

Příprava programového období 2014-2020. Ing. Daniela Nohejlová

Příprava programového období 2014-2020. Ing. Daniela Nohejlová Příprava programového období 2014-2020 Ing. Daniela Nohejlová Evropský fond pro regionální rozvoj Evropské strukturální a investiční fondy 2014 2020 Hlavní východiska příprav programového období 2014-20

Více

Informace. v ceně života

Informace. v ceně života Informace STAPRO s.r.o. Pernštýnské nám. 51 530 02 Pardubice v ceně života www.stapro.cz STAPRO s. r. o. Významný dodavatel a poskytovatel: - informačních systémů - zdravotnické techniky - služeb v oblasti

Více

Výzvy pro čerpání prostředků ze strukturálních fondů

Výzvy pro čerpání prostředků ze strukturálních fondů Výzvy pro čerpání prostředků ze strukturálních fondů Ministerstvo vnitra Odbor strukturálních fondů Ing. Radka Soukupová 7.4.2009 Ministerstvo vnitra ČR tzv. zprostředkující subjekt pro Integrovaný operační

Více

2. Konference o.s. Lékaři pro reformu. Standardizace odborné zdravotní péče v České republice. Dnešní stav v oblasti standardizace

2. Konference o.s. Lékaři pro reformu. Standardizace odborné zdravotní péče v České republice. Dnešní stav v oblasti standardizace 2. Konference o.s. Lékaři pro reformu Standardizace odborné v České republice Mgr. Petr Panýr Brno, Kongresové centrum v areálu Výstaviště 25.4.2009 Dnešní stav v oblasti standardizace Existence množství

Více

Zdravotní registry, NZIS a konsolidace resortních dat Fares SHIMA Ministerstvo zdravotnictví Ředitel odboru informatiky Mezirezortní koordinační výbor pro podporu zavedení ehealth v České republice Ministerstvo

Více

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 2. Operační program: Operační program Zaměstnanost 3. Specifický cíl projektu: Projekt zajistí podmínky pro přechod duševně nemocných

Více

A. Návrhy na nové aktivity v roce 2015:

A. Návrhy na nové aktivity v roce 2015: AKČNÍ PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ PROCESU MÍSTNÍ AGENDY 21 Co je Akční plán zlepšování procesu místní Agendy 21? Součástí každé metody modernizace veřejné správy, každého úspěšného procesu, je formulace přehledného

Více

Potřeba vypracovat Strategický plán rozvoje ITS pro ČR

Potřeba vypracovat Strategický plán rozvoje ITS pro ČR Potřeba vypracovat Strategický plán rozvoje ITS pro ČR Roman Srp Sdružení pro dopravní telematiku V Praze dne 23.11.2010 Prezentace pozičního dokumentu pro Ministerstvo dopravy ČR Obsah prezentace Stručně

Více

Projekt ZDRAVEL

Projekt ZDRAVEL Projekt ZDRAVEL 18. 4. 2017 EHR Elektronický zdravotní záznam dlouhodobý elektronický záznam o zdravotní péči o pacienta vytvářený všemi poskytovateli zdravotních služeb NSEZ - Osobní elektronický zdravotní

Více

Přínosy sdílení zdravotnické dokumentace v reálném čase prostřednictvím regionálního klinického IS ve skupině zdravotnických zařízení

Přínosy sdílení zdravotnické dokumentace v reálném čase prostřednictvím regionálního klinického IS ve skupině zdravotnických zařízení Přínosy sdílení zdravotnické dokumentace v reálném čase prostřednictvím regionálního klinického IS ve skupině zdravotnických zařízení Ing. Eva Chmelová Agenda Představení skupiny nemocnic Projekt vývoje

Více

ehealth Day 2011 Pomůže elektronizace najít úspory? - elektronizace - náklady systému zdravotní péče - úsporová očekávání - výsledky

ehealth Day 2011 Pomůže elektronizace najít úspory? - elektronizace - náklady systému zdravotní péče - úsporová očekávání - výsledky [ 1 ] ehealth Day 2011 Pomůže elektronizace najít úspory? - elektronizace - náklady systému zdravotní péče - úsporová očekávání - výsledky PharmDr. Martin Beneš [ 2 ] ELEKTRONIZACE Elektronizace [ 3 ]

Více

ehealth na Vysočině MUDr. Jiří Běhounek hejtman kraje Vysočina předseda Komise Rady AKČR pro zdravotnictví 4.11.2010 Jiří Běhounek

ehealth na Vysočině MUDr. Jiří Běhounek hejtman kraje Vysočina předseda Komise Rady AKČR pro zdravotnictví 4.11.2010 Jiří Běhounek ehealth na Vysočině MUDr. hejtman kraje Vysočina předseda Komise Rady AKČR pro zdravotnictví Národní strategie Národní strategie ehealth Vnímáme současný stav v ČR jako velkou absenci reálných ehealth

Více

ICT Unie - aktivity v oblasti ehealth v ČR

ICT Unie - aktivity v oblasti ehealth v ČR ICT Unie - aktivity v oblasti ehealth v ČR Zdeněk Pilz místopředseda představenstva ICT unie ICT Unie, pracovní skupina ehealth Konference: ICT ve zdravotnictví, 18.9.2013, Malostranský palác Představení

Více

STRATEGICKÝ REALIZAČNÍ PLÁN INTEGROVANÉHO REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU

STRATEGICKÝ REALIZAČNÍ PLÁN INTEGROVANÉHO REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STRATEGICKÝ REALIZAČNÍ PLÁN INTEGROVANÉHO REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU Datum zpracování: 9. 6. 2015 Obsah Úvod... 3 1 Harmonogram výzev... 4 2 Predikce čerpání finančních prostředků na rok 2015 až

Více

Jak navrhnout integrační platformu pro interoperabilní EHR?

Jak navrhnout integrační platformu pro interoperabilní EHR? Jak navrhnout integrační platformu pro interoperabilní EHR? Zdravotnická dokumentace a elektronický zdravotní záznam 11. 10. 2012 Lékařský dům Daniel Krsička 1 Agenda Aktuální cíle a požadavky na elektronické

Více

Kritéria MA21 pro města a obce

Kritéria MA21 pro města a obce Kritéria pro města a obce KATEGORIE ZÁJEMCI KRITÉRIUM UKAZATEL LIMIT i Zájem o zápis do evidence Vyplnění registračního formuláře do Databáze ii Kontaktní osoba Stanovení kontaktní osoby - zástupce právnické

Více

www.galenis.cz Elektronická zdravotní dokumentace pacienta a proč Galenis?

www.galenis.cz Elektronická zdravotní dokumentace pacienta a proč Galenis? www.galenis.cz Elektronická zdravotní dokumentace pacienta a proč Galenis? Některé aspekty a otazníky kolem budování ehealth v ČR a některé odpovědi, které s budováním ehealth a elektronickou zdravotní

Více

Přístup k vypracování Geoinformační strategie Severního Irska (GI for NI)

Přístup k vypracování Geoinformační strategie Severního Irska (GI for NI) Přístup k vypracování Geoinformační strategie Severního Irska 2009 2019 (GI for NI) Eva Kubátová sekce pro veřejnou správu a egovernment Seminář Příprava GeoInfoStrategie mezinárodní souvislosti a zahraniční

Více

Organizace a poskytování paliativní hospicové péče ve Švýcarsku a systém vzdělávání v této oblasti

Organizace a poskytování paliativní hospicové péče ve Švýcarsku a systém vzdělávání v této oblasti Organizace a poskytování paliativní hospicové péče ve Švýcarsku a systém vzdělávání v této oblasti Mezinárodní konference paliativní a hospicové péče 2015 Ostrava, 17.03.2015 Dr. C. Camartin, MSc Palliative

Více

Národní plán rozvoje ehealth

Národní plán rozvoje ehealth Národní plán rozvoje ehealth verze 2.010 Jiří Kyliš, ICT Unie, pracovní skupina ehealth kulatý stůl ČNFeH a ICT Unie, 25. 5. 2010, Praha Agenda ICT Unie Národní plán rozvoje ehealth Jak jsme na to šli?

Více

Jak financovat ICT projekty z EU fondů. Martin Dolný 6.-7.4.2009

Jak financovat ICT projekty z EU fondů. Martin Dolný 6.-7.4.2009 Jak financovat ICT projekty z EU fondů Martin Dolný 6.-7.4.2009 Současná situace v čerpání EU fondů Pomalé čerpání Menší zájem, obava z komplikovanosti systému Krize Redefinice dotačních priorit Zneužívání

Více

Přehled použitých výrazů a zkratek

Přehled použitých výrazů a zkratek Orgány vývoje klinických standardů a proces plánování Příloha 4b Závěrečné zprávy projektu č. NS 10650-3/2009 podpořeného Interní grantovou agenturou MZ ČR, Výzkum metod standardizace zdravotní péče zaměřený

Více

A. Blokový grant. D. Fond na stipendia. 1. Definice a účel. 2. Výběr Zprostředkujícího subjektu Blokového grantu. Pracovní překlad

A. Blokový grant. D. Fond na stipendia. 1. Definice a účel. 2. Výběr Zprostředkujícího subjektu Blokového grantu. Pracovní překlad Příloha 3: Pravidla a postupy pro Blokové granty, Fond na přípravu projektů, Fond technické asistence a Fond na stipendia v rámci Programu švýcarsko-české spolupráce Příloha 3 tvoří nedílnou součást Rámcové

Více

Projekt OPZ, spolupráce s referenčními nemocnicemi. Mgr. JUDr. Vladimíra Těšitelová

Projekt OPZ, spolupráce s referenčními nemocnicemi. Mgr. JUDr. Vladimíra Těšitelová Projekt OPZ, spolupráce s referenčními nemocnicemi Mgr. JUDr. Vladimíra Těšitelová 9. 11. 2016 ÚZIS ČR referenční síť poskytovatelů 1. ÚZIS ČR na základě zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění

Více

Zápis z jednání Pracovní skupiny pro monitoring plnění SPRSS. inspekcí v jednotlivých zařízeních.

Zápis z jednání Pracovní skupiny pro monitoring plnění SPRSS. inspekcí v jednotlivých zařízeních. Zápis z jednání HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Věc Datum, čas Zápis z jednání Pracovní skupiny pro monitoring plnění SPRSS 17/5/10 13:00 hod. Přítomni V.Strouhal,Dis; Mgr.Pádecká; J.Dolínek; P.Ambrož; Ing.Hrdá; M.Segeťová

Více

Reforma péče o duševní zdraví Uskutečněné kroky a nejbližší cíle. 26. dubna 2017 Úřad vlády ČR

Reforma péče o duševní zdraví Uskutečněné kroky a nejbližší cíle. 26. dubna 2017 Úřad vlády ČR Reforma péče o duševní zdraví Uskutečněné kroky a nejbližší cíle 26. dubna 2017 Úřad vlády ČR Program aktuální stav reformy kvalita péče regionální sítě péče nové služby a transformace psychiatrických

Více

OP Meziregionální spolupráce. 11. června 2013 Olomouc Mezinárodní konference Olomouckého kraje v rámci projektu CesR

OP Meziregionální spolupráce. 11. června 2013 Olomouc Mezinárodní konference Olomouckého kraje v rámci projektu CesR OP Meziregionální spolupráce 11. června 2013 Olomouc Mezinárodní konference Olomouckého kraje v rámci projektu CesR 1 říjen 2010 Počet projektových partnerů v předložených projektech srovnání 1., 2., 3.

Více

Risk Management. Překlad a interpretace pro české prostředí

Risk Management. Překlad a interpretace pro české prostředí Information Security Management Information Risk Management Business Continuity Management Information Forensic Analysis RISK ANALYSIS CONSULTANTS AS/NZS 4360:2004 Risk Management Překlad a interpretace

Více

A. Návrhy na nové aktivity v roce 2015:

A. Návrhy na nové aktivity v roce 2015: AKČNÍ PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ PROCESU MÍSTNÍ AGENDY 21 Co je Akční plán zlepšování procesu místní Agendy 21? Součástí každé metody modernizace veřejné správy, každého úspěšného procesu, je formulace přehledného

Více

Předávání informací ve zdravotnictví

Předávání informací ve zdravotnictví Internet ve státní správě a samosprávě Předávání informací ve zdravotnictví MUDr. Tomáš Mládek Člen správní rady ČNFeH Výkonný ředitel IZIP Hradec Králové, 7. dubna 2008 Jak dochází k předávání informací

Více

Evaluační plán ROP SZ na období

Evaluační plán ROP SZ na období EVALUAČNÍ PLÁN Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad Seznam použitých zkratek ČR DPH EK ES EU NOK OM OP OŘP PSE ROP SZ ROP SZ RR SZ ŘO ŘO ROP SZ ÚRR SZ Česká republika daň z

Více

emedocs CHYTRÉ regionální ehealth řešení Michal Opatřil ICZ a.s. www.i.cz 1

emedocs CHYTRÉ regionální ehealth řešení Michal Opatřil ICZ a.s. www.i.cz 1 emedocs CHYTRÉ regionální ehealth řešení Michal Opatřil ICZ a.s. 1 CHYTRÉ regionální zdravotnictví JE: KOMUNIKUJÍCÍ KONTEXTUÁLNÍ PŘÍVĚTIVÉ KOOPERUJÍCÍ 2 CHYTRÉ regionální zdravotnictví JE: KOMUNIKUJÍCÍ

Více

Strategická příprava regionu. Setkání s regionálními partnery Ostrava,

Strategická příprava regionu. Setkání s regionálními partnery Ostrava, Strategická příprava regionu Setkání s regionálními partnery Ostrava, 22. 11. 2011 Obsah Stávající priority kraje - Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta 2009-2016 a Regionální inovační strategie

Více

ehealth Days 2012 Možnosti budování ehealth Brno, 16.-17.10.2012

ehealth Days 2012 Možnosti budování ehealth Brno, 16.-17.10.2012 ehealth Days 2012 Možnosti budování ehealth Brno, 16.-17.10.2012 Heterogenní prostředí Nemocnice a spec. ústavy fakultní, krajské, městské, soukromé lázně, rehabilitační ústavy, LDN Mimonemocniční lékaři

Více

Role datových schránek v elektronické komunikaci zdravotnických zařízení

Role datových schránek v elektronické komunikaci zdravotnických zařízení Role datových schránek v elektronické komunikaci zdravotnických zařízení Ing. Svetlana Drábková konzultant pro oblast zdravotnictví email: drabkova@datasys.cz Základní fakta o společnosti DATASYS Společnost

Více

Reforma psychiatrické péče cesta ke zkvalitnění péče o duševně nemocné. Martin Anders

Reforma psychiatrické péče cesta ke zkvalitnění péče o duševně nemocné. Martin Anders Reforma psychiatrické péče cesta ke zkvalitnění péče o duševně nemocné Martin Anders Ambulantní péče 90,00% Vývoj ambulantní psychiatrické péče 80,00% 70,00% 60,00% 50,00% 40,00% 30,00% 20,00% 10,00% 0,00%

Více

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE ISO 9001 revize normy a její dopady na veřejnou správu Ing. Pavel Charvát, člen Rady pro akreditaci Českého institutu pro akreditaci 22.9.2016 1 ISO 9001 revize normy a její dopady

Více

Legislativní aspekty implementace CZ-DRG a další kroky

Legislativní aspekty implementace CZ-DRG a další kroky Legislativní aspekty implementace CZ-DRG a další kroky V. Těšitelová Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR R. Policar Ministerstvo zdravotnictví ČR Konference DRG Restart 29. 11. 2017 Právní základ

Více

Akční plány pro implementaci Zdraví 2020 Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí

Akční plány pro implementaci Zdraví 2020 Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Akční plány pro implementaci Zdraví 2020 Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Náměstek ministra zdravotnictví a hlavní hygienik ČR USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ

Více

Národní strategie elektronického zdravotnictví. aktuální informace. Martin Zeman, Jiří Borej ehealth Day 2016 Praha 16. února 2016

Národní strategie elektronického zdravotnictví. aktuální informace. Martin Zeman, Jiří Borej ehealth Day 2016 Praha 16. února 2016 Národní strategie elektronického zdravotnictví aktuální informace Martin Zeman, Jiří Borej ehealth Day 2016 Praha 16. února 2016 Osnova Informace o stavu projektu Informace z Řídícího výboru projektu Enterprise

Více

Regionální klinický informační systém IKIS

Regionální klinický informační systém IKIS Regionální klinický informační systém IKIS Ing. Eva Chmelová a kol. 15.5.2013 Obsah Kdo jsme? Jaké jsou informační potřeby řetězce ZZ Stav nabídky zdravotnické informatiky Cesta k rozhodnutí o vlastním

Více

NÁRODNÍ ANTIBIOTICKÝ PROGRAM

NÁRODNÍ ANTIBIOTICKÝ PROGRAM NÁRODNÍ ANTIBIOTICKÝ PROGRAM USTAVENÍ A STRUKTURA Jan Šturma sturma@szu.cz Sekretariát Národního antibiotického programu (SNAP) 28. dubna 2010 Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví OSNOVA

Více

SPOLEČNÁ TÉMATA PRO ELEKTRONIZACI V SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ OBLASTI

SPOLEČNÁ TÉMATA PRO ELEKTRONIZACI V SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ OBLASTI SPOLEČNÁ TÉMATA PRO ELEKTRONIZACI V SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ OBLASTI Michal Rada hlavní architekt EG MPSV a člen týmu pro tvorbu Národní strategie ehealth Sociálně-zdravotní systémy Vesměs jsou tři pojetí:

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV PROJEKT ERECEPT Ing. Renata Golasíková, Ing. Petr Koucký Praha, 28. února 2019 3 Jak jsme začínali Dle 80 zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech)

Více

Elektronické zdravotnictví (ehealth) na Vysočině. Ing. Jan Mlčák, MBA Nemocnice Pelhřimov

Elektronické zdravotnictví (ehealth) na Vysočině. Ing. Jan Mlčák, MBA Nemocnice Pelhřimov Elektronické zdravotnictví (ehealth) na Vysočině Ing. Jan Mlčák, MBA Nemocnice Pelhřimov ehealth z pohledu krajů Proč ehealth? ehealth není jen elektronické zdravotnictví vnímáme ho jako komplexní využívání

Více

Stárnoucí populace a nové technologie

Stárnoucí populace a nové technologie Scénáře budoucnosti: Stárnoucí populace a nové technologie Tomáš Michalek, Technologické centrum AV ČR Analýzy a publikace projektu PACITA Národní zpráva ze semináře o možných scénářích vývoje stárnutí

Více

ZA PĚT MINUT DVANÁCT STRATEGICKÉ PLÁNY ČR A UDRŽITELNÝ ROZVOJ. 19. únor 2019, Poslanecká sněmovna, Praha 1

ZA PĚT MINUT DVANÁCT STRATEGICKÉ PLÁNY ČR A UDRŽITELNÝ ROZVOJ. 19. únor 2019, Poslanecká sněmovna, Praha 1 ZA PĚT MINUT DVANÁCT STRATEGICKÉ PLÁNY ČR A UDRŽITELNÝ ROZVOJ 19. únor 2019, Poslanecká sněmovna, Praha 1 Co je udržitelný rozvoj? Je to takový rozvoj, který zajistí naplnění potřeb současné společnosti,

Více

Kontrolní zpráva o plnění úkolů uložených vládou České republiky s termínem plnění v průběhu měsíce dubna 2011

Kontrolní zpráva o plnění úkolů uložených vládou České republiky s termínem plnění v průběhu měsíce dubna 2011 Kontrolní zpráva o plnění úkolů uložených vládou České republiky s termínem plnění v průběhu měsíce dubna 2011 Úřad vlády provedl kontrolu 65 úkolů s předpokládaným termínem splnění v průběhu měsíce dubna

Více

Výzvy a milníky v přípravě inovační strategie Prahy Úvodní slovo k panelové diskusi

Výzvy a milníky v přípravě inovační strategie Prahy Úvodní slovo k panelové diskusi Výzvy a milníky v přípravě inovační strategie Prahy Úvodní slovo k panelové diskusi Kristýna Meislová [25. listopadu 2013] Agenda 1. Inteligentní specializace RIS Prahy v kontextu ČR 2. Průběh příprav

Více

5. Formuláře sebehodnocení

5. Formuláře sebehodnocení 5. Formuláře sebehodnocení 29 Odpovědnost za sebehodnocení V této části by měly být zdokumentovány odpovědnosti za sebehodnocení. Celkovou odpovědnost musí nést jedna osoba (vedoucí projektu). Odpovědnost

Více

Aktuální situace ve vztahu k implementaci směrnice o energetické účinnosti 2012/27/EU do českého prostředí a k zákonu 406/2000 Sb.

Aktuální situace ve vztahu k implementaci směrnice o energetické účinnosti 2012/27/EU do českého prostředí a k zákonu 406/2000 Sb. Aktuální situace ve vztahu k implementaci směrnice o energetické účinnosti 2012/27/EU do českého prostředí a k zákonu 406/2000 Sb. Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice

Více

EHP fondy vedoucí oddělení finančních mechanismů

EHP fondy vedoucí oddělení finančních mechanismů EHP fondy 2014-2021 Setkání s pacientskými organizacemi Mgr. Petr Čermák 22. 5. 2019 vedoucí oddělení finančních mechanismů EHP fondy 2014-2021 Program Zdraví Hlavní gesce EHP fondů a programu Zdraví:

Více

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, INTERREG CENTRAL EUROPE a INTERREG DANUBE

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, INTERREG CENTRAL EUROPE a INTERREG DANUBE Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, INTERREG CENTRAL EUROPE a INTERREG DANUBE MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Praha 4. 12. 2017 Kohezní politika - alokace Cíl 1: Investice pro růst a

Více