Páchn. Osmoderma) Zlatohlávkovit. vkovití,, mezi. osluněné vykotlané stromy s dutinami, ve. vystavovaných dešti. rodnou dutinu.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Páchn. Osmoderma) Zlatohlávkovit. vkovití,, mezi. osluněné vykotlané stromy s dutinami, ve. vystavovaných dešti. rodnou dutinu."

Transkript

1 Páchn chník (Osmoderma Osmoderma) Páchník patří do čeledi Zlatohlávkovit vkovití,, mezi typické druhy osidlující stromové dutiny.přežívá především m ve starých stromech v parcích, ch, alejích a vrbovnách.preferuje osluněné vykotlané stromy s dutinami, ve kterých se vyvíjí larvy.v dutinách trvale vystavovaných dešti páchníky nenajdeme.dospělci jen zřídka z opouštějí rodnou dutinu.je to večern erní druh schopný letu, ale pouze na krátk tké vzdálenosti.

2

3 Popis Velikost brouka je mezi mm, zbarvení hnědo do-černé s jemným leskem.tělo lo lysé a ováln lné,, krátk tká tykadla.na štítu tu několik n výrazně viditelných vystupujících ch lišt t a celý štít jemně tečkovaný.krovky s nevýraznými rýhami, na okrajích s rezavými chloupky. Spodní strana těla t je černá a téměřt lysá.

4

5 Mezi živné rostliny patří duby (Quercus( sp.), buky (Fags sylvatica), lípy l (Tilia( sp.), jilmy (Ulmus( sp.), vrby (Salix( sp.) a také některé ovocné stromy mezi které patří slivoň (Prunus sp.), hřušeň (Pyrus sp.) a jabloň domácí (Malus domestica). V zimě dutiny nepáchnou. Je pak obtížné zjistit, zda strom obývají páchníci,, například když se vede nějakn jaké řízení o kácenk cení,, tam je poté spolehlivým znakem, když se zaloví v dutině a vytáhne se trochu trouchu.. Pokud v něm n m objevíte válcovité exkrementy podobné myší šímu trusu, je to známka toho, že e je dutina obývaná páchníkem.

6 Životn ivotní cyklus Vývoj larvy je několikaletý, n nejméně trvá tři roky.larvy si vytvářej ejí kokon z trouchu a v něm n se kuklí.im Imága se objevují od května do září. z Samice kladou kolem 30-ti vajíček do dutin stromů. V ČR R se vyskytuje lokáln lně,, nejvíce lokalit je na jižní Moravě a TřeboT eboňsku. sku.řada další ších lokalit je po celém územíčr R v oblastech do nadmořsk ské výšky 600 m.n.m.

7

8 Ohrožen ení Páchník se vyskytuje na dvou typech stanovišť.jednak jsou to porosty dnes klasifikované jako původní listnaté lesy,, které byly v minulosti specifickým způsobem hospodářsky sky využívány (vrbovny, pastevní lesy), a jednak jsou to staré parky a aleje.dnes se přestalo p pást p a lesy se změnily z nízkých n a středn edních na lesy vysokokmenné,, které jsou v zástinu a tudíž nejsou vhodné pro osídlen dlení.

9 Další příčinou ohrožen ení druhu je předevp edevším odstraňov ování starých stromů,, jak osídlených, tak k osídlen dlení vhodných, v parcích ch i lesích.s tím t souvisí i likvidace alejí,, z bezpečnostn nostních důvodů. Další ším m významným faktorem je vypalování a sanace dutin stromů,, popř.. nadměrn rné využívání larev jako rybářských návnad. n Při i odlesňov ování areálů,, vytváří páchník mikropopulace,, které jsou více v náchylnn chylné k vymřen ení.proto je zachování alejí klíčovým faktorem k umožnění komunikace mezi mikropopulacemi.

10 Péče e o druh Ohrožen ení spočívá především m v omezenosti biotopů,, kde se dnes můžm ůže páchník vyskytovat.vytváří mikropopulace,, které jsou náchylné na vymřen ení z vnitřních příčin p (genetické informace, nemoci). Důležitým bodem ochrany je neprovádět intenzivní těžbu v místech m výskytu a zanechávat zbytky mrtvých, starých stromů s dutinami, aby populace mohla osídlit jinou dutinu.

11 Na lokalitách výskytu a v nejbližší ším m okolí pěstovat stromy v rozvolněnější ším m zápoji.v z případě nedostatku stromů vytvářet dutiny, jinak populace zaniknou.při i takovém zásahu je nutný odborný posudek a doporučen ení k přesnp esnému postupu.

12 Veteranizace stromů = záměrnz rné poškozov kozování stromů tak, aby vzniklo vhodné prostřed edí pro osídlen dlení chráněnými nými organismy. Použit ití např.. při p i nutnosti pokácen cení staré aleje osídlen dlené chráněnými nými organismy. V blízkosti stávaj vající aleje ostarší šíme stromy tak, aby se staly vhodným místem m pro organismy žijící v aleji, kteří se sem následnn sledně mohou přestěhovat a my můžm ůžeme původnp vodní alej pokácet bez vyhubení těchto organismů.

13 PŘÍRODN RODNĚ BLÍZK ZKÉ METODY OŠET ETŘOV OVÁNÍ STROMŮ = takový řez, kdy není poznat, že e byl na stromě proveden zásah z člověkem. V podstatě napodobujeme působenp sobení přírodních faktorů jako je například vítr. v Tento typ řezu podporuje výskyt brouků, ostatního hmyzu, mechů, řas a ostatních organismů. Suché větve se neodstraňuj ují celé,, pokud to nevyžaduje bezpečnost. Tento druh řezu mám významný ekologický přínos p pro strom a jeho okolí a proto by neměl l být opomíjený.

14 OBNOVA ALEJÍ,, PARKŮ A ZAHRAD Stromy v parcích, ch, alejích, zahradách, extenzivních sadech a často i v běžné městské zeleni tvoří domov pro tvory, které bychom ve volné zemědělsk lské krajině nebo lesích hledali marně. Staré,, volně rostoucí stromy nalezneme častěji v blízkosti lidských sídel s a cest, kde žije velké množstv ství organismů,, jako například netopýři, ptáci, hmyz a mnoho další ších. Mimořádn dně důležitá je proto péče p e o stanoviště těchto organismů.. Ohrožen ená fauna je jen jedním z faktorů,, které je nutné brát t v úvahu při p i péči p i o městskou zeleň.

15

16 Je nutné zohlednit krajinářský a urbanistický význam, bezpečnost, zdravotní stav a finance. V městském m prostřed edí se setkáme s námitkou, že starý strom je nebezpečný ný strom. Je tedy na odbornících, ch, ukázat lidem, že e existují i jinářešen ení, než je pokácen cení a likvidace starých jedinců. Další ším m problémem je vzhled ošeto etřených ených veteránů,, z kterých se nejčast astěji stávaj vají torza, dožívaj vající nebo ležící stromy, které většina lidí považuje za ošklivo klivé.. Je proto nutné informovat veřejnost ejnost k jakému zásahu z a proč došlo, ideáln lně velkou informační tabulí s fotografiemi obyvatel torza.

17

18 Biologicky nejcennější je odumíraj rající strom, čím m déle d se rozpadá,, tím t m bohatší faunu může e hostit. VětšíV množstv ství organismů najdeme na stromech velkých rozměrů, které poskytují větší škálu stanovišť. Organismy mají různé nároky na stanoviště,, existují druhy, které se zabydlí kdekoliv, a také druhy, které se zabydlí na každém m pátém p m nebo padesátém m stromě.

19

20 Škála organismů žijících ch v desítk tkách starých stromů aleji bude širší než v tom samém m počtu stromů rostoucích ch oddělen leně. Vzhledem k omezenému mu doletu některých n druhů organismů (stovky metrů až kilometry) je důled ležité rozmíst stění stanovišť. Proto je možné mezi dvěma hostitelskými stanovišti ti umístit upravené stromy, které mohou sloužit jako odpočívadlo při p i přesunu p z bohu A do bodu B.

21 Existují různé metody zvyšov ování množstv ství veteránů a mrtvého dřeva, d mezi něžn patří ponechání pařez ezů,, padlých kmenů a skácených stromů na místech, m kde nepřek ekážejí.. Také je možné nekácet stromy dříve, než je to nezbytně nutné. Další ším m způsobem je vhodná péče e o již osídlen dlené stromy tak, aby jsme co nejvíce prodloužili jejich životnost. Je však v lepší ší, když o této t to péči p i rozhodne někdo, n kdo se tímto zabývá jako dendrolog nebo arborista.

22

23 V orientaci pomůž ůže e například Společnost pro zahradní a krajinnou tvorbu szkt.cz nebo arboristika.cz Nesmíme me však v zapomenout na péči p i o okolí stromu. Můžeme prodloužit věk v k stromu odstraněním mladší ších sousedů,, náletn letů a křovk oví ubíraj rajících ch světlo, vodu a živiny. ZároveZ roveň však musíme me dát d t pozor na ohrožen ené obyvatele. OšetO etřování puklin, zlomů, řezů a obnažen eného dřeva d fermežemi, emi, fungicidy, vosky apod. je nežádouc doucí. Pokud chceme vytvářet a chránit staré stromy vhodné pro chráněné organismy a nejen pro ně, n měli by jsme se zaměř ěřit na přítomnost p mladší ších generací stromů,, které včas nahradí dožívaj vající veterány.

24 TORZA A VYSOKÉ PAŘEZY Jak užu bylo řečeno, eno, není vždy nutné stromy představující riziko pokácet. MůžM ůžeme například snížit těžt ěžiště,, ponechat torzo nebo vysoký pařez ( cca metry). Pokud chceme, můžeme na torzu ponechat jednu většív větev, která podpoří jeho regeneraci, pro lepší pocit veřejnosti. ejnosti. Ponechání stromového torza je vhodné jen v případě,, když je strom osídlen ohroženým druhem nebo jsou v jeho kmeni dutiny. Stromová torza a vysoké pařezy mají výhodu, že e míra m ohrožen ení okolí je minimáln lní a některé vzácn cné druhy hmyzu v nich mohou žít velmi dlouho.

25

26 Kreativní začle leňování torz a pařez ezů nemá meze. MůžM ůžeme se setkat s obyčejnými torzy, mohou také sloužit pro vytvořen ení origináln lních soch, jako součást st herních prvků,, podstavce pro stoly a židle, nosiče stříš íšek a altánů apod.

27

28

29 BROUKOVIŠTĚ Tato forma ochrany se stala velmi populárn rní v Británii, kterou můžm ůžeme najít t v londýnské botanické zahradě v Kew.. Pro druhy vázanv zané na mrtvé dřevo, stromové dutiny, houby a jiné vezmeme skupinu většív ších a menší ších kmenů a zapustíme je do jedné třetiny do země.. U nás n se broukoviště dosud dostatečně nerozší šířila. Jedno takové broukoviště můžeme nalézt v Lysé nad Labem, které je opatřeno dřevěnými podobiznami brouků a informačními mi tabulemi. Broukoviště se dají využít t i jinak, než jen k naučné funkci.

30

31 Například pokud nejde jinak a strom hostící ohrožen ené druhy hmyzu musí být pokácen, je možno vzít t pařez z tohoto stromu a umístit jej do broukoviště.. Pokud totiž necháme tento pokácený strom ležet et na zemi, změní se jeho mikroklima což může e být pro některn které larvy osudné. Jednu nevýhodu však v broukoviště má.. Jelikož lidé jsou různr zní,, takové množstv ství velkých pařez ezů na jednom místm stě může e pro některn které lidi znamenat jedinečnou nou přílep ležitost pořídit si dřevo d na zátop. z Proto je lepší umisťovat je do zámeckých z parků a zahrad. Informační tabule jsou dobrým způsobem jak informovat veřejnost ejnost o funkci a důled ležitosti těchto t zařízen zení.

32

33 Použit itá literatura chník hnědý a-barnabita/ calla.cz/stromyahmyz/ skolkyuo.cz/konzervace- stromu/

Hmyz ve městech a veřejné zeleni. Jiří Řehounek

Hmyz ve městech a veřejné zeleni. Jiří Řehounek Hmyz ve městech a veřejné zeleni Jiří Řehounek Proč se bavit o ochraně hmyzu? Hmyzu je nejvíc Je ekologicky velmi různorodý Jako první citlivě reaguje na změny prostředí Naneštěstí nikoho příliš nezajímá

Více

Regenerace odpočinkového místa Pod požární zbrojnicí

Regenerace odpočinkového místa Pod požární zbrojnicí Regenerace odpočinkového místa Pod požární zbrojnicí Zdravé město Chrudim Město Chrudim je již 9 let zapojeno do projektu WHO OSN Zdravé město a místnm stní Agenda 21. Cílem našeho snažen ení je zvyšov

Více

Zkušenosti IFC s financováním m projektů úspor energie a obnovitelných zdrojů CEEF ČR

Zkušenosti IFC s financováním m projektů úspor energie a obnovitelných zdrojů CEEF ČR Zkušenosti IFC s financováním m projektů úspor energie a obnovitelných zdrojů MARTIN HÁJEK IFC-CEEF CEEF ČR Úvod Za dobu trvání CEEF schváleny desítky transakcí,, posouzeny stovky projektů Zkušenosti s

Více

Místa hlavních zásahů v Mařížském parku:

Místa hlavních zásahů v Mařížském parku: Arboristika v praxi Arboristika přesahuje od péče o jednotlivé stromy až na úroveň komplexního pohledu na celkovou péči o zeleň se zvláštním důrazem na dřevinné vegetační prvky. V anglicky mluvících zemích

Více

Vyjádření ke stanovisku NPÚ ve věci zrealizovaného záměru udržovací práce, prořez stromů v kulturní památce park Lužánky.

Vyjádření ke stanovisku NPÚ ve věci zrealizovaného záměru udržovací práce, prořez stromů v kulturní památce park Lužánky. Vyjádření ke stanovisku NPÚ ve věci zrealizovaného záměru udržovací práce, prořez stromů v kulturní památce park Lužánky. 1) Veřejná zeleň města Brna nekonzultovala záměr na ořez stromů. Souhlasíme s tím,

Více

Tomáš Kuras. Otazníky biologického hodnocení

Tomáš Kuras. Otazníky biologického hodnocení Tomáš Kuras Otazníky biologického hodnocení Biologické hodnocení vzácný dokument Biologické hodnocení zadání Upravuje 67, zák. 114/1992 Sb. a 18, Vyhl. 395/1992 Sb., metodika MŽP ČR č. 9, 2009 Zadává OOP

Více

ZNALECKÝ POSUDEK č /14

ZNALECKÝ POSUDEK č /14 ZNALECKÝ POSUDEK č. 197-2 037/14 Předmět : Znalecký posudek byl zpracován za účelem zhodnocení aktuálního stavu stromů, rostoucích v zámecké aleji v Pardubicích. Objednatel posudku : Statutární město Pardubice

Více

Simpsonovi. Tato elektrárna. Ale mám. jen. jeden blok

Simpsonovi. Tato elektrárna. Ale mám. jen. jeden blok Jaderná elektrárna rna Temelín Jistě všichni víme, v o co se jedná JE Temelín n vypadá podobně jako JE v seriálu Simpsonovi Ale mám jen dvě věže e a jeden blok Tato elektrárna rna živí Homera Simpsona

Více

Návrh. na vyhlášení zvláště chráněného území

Návrh. na vyhlášení zvláště chráněného území Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní rezervace Libochovka

Více

stupeň ohrožení Silně ohrožený

stupeň ohrožení Silně ohrožený Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní památka Blatná Datum

Více

Zdeněk Kletečka Rozpoznávání přítomnosti významných druhů hmyzu na stromech v sídlech a jiné nelesní zeleni

Zdeněk Kletečka Rozpoznávání přítomnosti významných druhů hmyzu na stromech v sídlech a jiné nelesní zeleni Rozpoznávání přítomnosti významných druhů hmyzu na stromech v sídlech a jiné nelesní zeleni Zdeněk Kletečka 4.1.2017 Rozpoznávání přítomnosti významných druhů hmyzu na stromech v sídlech a jiné nelesní

Více

Výsadby. Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP. zelená linka:

Výsadby. Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP.   zelená linka: Výsadby Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Upozornění Uvedené typové projekty byly realizovány mimo území CHKO, avšak typ výsadeb realizovaných

Více

Indikátory biodiverzity, jejich hodnocení a vazba na ekosystémové služby. Veselý, Věra Zelená

Indikátory biodiverzity, jejich hodnocení a vazba na ekosystémové služby. Veselý, Věra Zelená Indikátory biodiverzity, jejich hodnocení a vazba na ekosystémové služby Zdeněk Laštůvka Další řešitelé: Jan Bezděk, Radovan Kopp, Jan Mareš, Hana Šefrová, Pavel Veselý, Věra Zelená O čem je řeč? Biodiverzita

Více

REVITALIZACE HRABYŇSKÉ ALEJE

REVITALIZACE HRABYŇSKÉ ALEJE CENTRUM PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A HODNOCENÍ KRAJINY REVITALIZACE HRABYŇSKÉ ALEJE ZADAVATEL: OBEC HRABYNĚ ZPRACOVATEL: EKOTOXA s.r.o. PROJEKT DUBEN 2014 EKOTOXA s.r.o. Fišova 403/7, 602 00 Brno, Černá Pole

Více

Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice

Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice k.ú. Boršice u Blatnice Vypracoval: Obsah: Ing. Petr Kvapil Textová část Položkový rozpočet s krycím listem Výkaz výměr Zákres do map Fotodokumentace

Více

Od myšlenky k realizaci zeleně

Od myšlenky k realizaci zeleně Seminář: : Kvalitní zeleň v obci Od myšlenky k realizaci zeleně Mgr. Lukáš Gabriel Jaký je současný stav zeleněv mojí obci? Inventarizace ploch zeleně Pasport zeleně Evidence zdravotního stavu vzrostlých

Více

Detailní inventarizace populací evropsky významných druhů brouků ve vybraných EVL. Radek Hejda, AOPK ČR

Detailní inventarizace populací evropsky významných druhů brouků ve vybraných EVL. Radek Hejda, AOPK ČR Detailní inventarizace populací evropsky významných druhů brouků ve vybraných EVL Radek Hejda, AOPK ČR 6.12.2016 Detailní inventarizace populací evropsky významných druhů brouků ve vybraných EVL Cíl: aktualizace

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Krajský úřad Pardubického kraje OŽPZ - oddělení integrované prevence ROZHODNUTÍ

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Krajský úřad Pardubického kraje OŽPZ - oddělení integrované prevence ROZHODNUTÍ *KUPAX00L0BJV* KUPAX00L0BJV VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Krajský úřad Pardubického kraje OŽPZ - oddělení integrované prevence Váš dopis zn.: Ze dne: Číslo jednací: KrÚ 363/2017/OŽPZ/JI Spisová značka: SpKrÚ 84545/2016/OŽP/7

Více

ZM NOVÝ LIST za období po realizaci rok Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných Krajem Vysočina - Ústav sociální péče - Těchobuz

ZM NOVÝ LIST za období po realizaci rok Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných Krajem Vysočina - Ústav sociální péče - Těchobuz RK-12-2018-70, př. 36 počet stran: 11 KRAJSKÝ Ú AD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prost edí a zem d lství Žižkova 57, 5Ř7 33 Jihlava, Česká republika Pracovišt : Seifertova 24, Jihlava ZM NOVÝ LIST za

Více

1. Obora Hukvaldy hlavní alej.

1. Obora Hukvaldy hlavní alej. 16. Obora Hukvaldy Jedním z nejznámějších míst Frýdecko-Místecka a Palkovických hůrek jsou Hukvaldy. Půvabná osada s rozsáhlým hradem a oborou s chovem daňčí a mufloní zvěře. Hrad Hukvaldy dostal jméno

Více

Ošklivé nežádoucí hromady nebo významný biotop? Jaromír Maštera

Ošklivé nežádoucí hromady nebo významný biotop? Jaromír Maštera Ošklivé nežádoucí hromady nebo významný biotop? Jaromír Maštera březen 2016 Hromady = hromady nebo hromádky přírodního materiálu přírodní materiál cca to co vyrostlo nebo vzniklo na lokalitě: dřevo, tráva,

Více

Terestrické biotopy obojživelníků

Terestrické biotopy obojživelníků Terestrické biotopy obojživelníků - ochrana a péče Jaromír Maštera Havlíčkův Brod, leden 2012 Ochrana obojživelníků = Ochrana a péče o biotopy rozmnožování = vodní biotopy + Ochrana a péče o biotopy mimo

Více

Na jehličnanech se vyskytují nejobávanější škůdci lesního hospodářství.

Na jehličnanech se vyskytují nejobávanější škůdci lesního hospodářství. Škůdci na smrku Rozsáhlé monokultury jehličnanů pěstované v nepřirozených podmínkách, často ve špatném zdravotním stavu, poskytují škůdcům bohatou nabídku potravy a příhodné podmínky k rozsáhlým gradacím

Více

Mgr. Ivana Rosová ředitelka ZákladnZ

Mgr. Ivana Rosová ředitelka ZákladnZ Jak vzniká cikánská škola Mgr. Ivana Rosová ředitelka ZákladnZ kladní školy a mateřsk ské školy Praha 5 Smíchov, Grafická 13/1060 Komunitní škola jako kulturní a vzdělávac vací středisko regionu s bohatou

Více

Škody působené bobrem evropským na lesních porostech Biberschäden im Waldbewuchs

Škody působené bobrem evropským na lesních porostech Biberschäden im Waldbewuchs Škody působené bobrem evropským na lesních porostech Biberschäden im Waldbewuchs Ing. Jan Dovrtěl Ing. Miroslav Svoboda Lesy České republiky, s.p. Lesní závod Židlochovice Lesní závod Židlochovice organizační

Více

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 8:

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 8: EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 8: Ekologická stabilita v lesních ekosystémech Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Více

2.část. lokalita č.57: Riegrova - lokalita č.106: 5.května nad autocvičištěm

2.část. lokalita č.57: Riegrova - lokalita č.106: 5.května nad autocvičištěm 2.část lokalita č.57: Riegrova - lokalita č.106: 5.května nad autocvičištěm 2 Projekt péče o stromy na území města Svitavy byl zpracován na objednávku města Svitavy v rámci inventarizace ploch veřejně

Více

Morava pro Olomouc Opava pro Krnov

Morava pro Olomouc Opava pro Krnov Morava pro Olomouc Opava pro Krnov zpřírodn rodnění a zpřístupn stupnění řek protipovodňov ová ochrana zapojení do urbanistické struktury Ing. Václav V ČERMÁK Unie pro řeku Moravu Sluňákov kov,, 12. 12.

Více

Lesní hospodářství a ochrana biodiversity v ČR základní východiska v kontextu právních předpisů

Lesní hospodářství a ochrana biodiversity v ČR základní východiska v kontextu právních předpisů Lesní hospodářství a ochrana biodiversity v ČR základní východiska v kontextu právních předpisů Petr Kjučukov ČZU v Praze, Fakulta lesnická a dřevařská Katedra ekologie lesa Kašperské Hory 19.5.2016 Biodiversita

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 22/2013 ze dne 14. 11. 2013, o vyhlášení Přírodní památky Sokolí hnízdo a bažantnice a jejího ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Rada Jihočeského

Více

Zavádění systému EMAS na MěÚ v Chrudimi

Zavádění systému EMAS na MěÚ v Chrudimi Zavádění systému EMAS na MěÚ v Chrudimi Co znamená EMAS? Jde o systém řízení chodu úřadu z hlediska ochrany životního prostřed edí a udržiteln itelného rozvoje, který je uplatňov ován v rámci Evropské

Více

6. Testování statistických hypotéz. KGG/STG Zimní semestr 6. Testování statistických hypotéz

6. Testování statistických hypotéz. KGG/STG Zimní semestr 6. Testování statistických hypotéz 6. Testování statistických Testování statistických Princip: Ověř ěřování určit itého předpokladu p zjišťujeme, zda zkoumaný výběr r pochází ze základnz kladního souboru, který mám určit ité rozdělen lení

Více

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích.

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.) Katalog pěstebních opatření

Více

Strana 77 Vûstník právních pfiedpisû Pardubického kraje âástka 1/2008. Věstník. Částka 3 Rozesláno dne 19. září 2013 O B S A H

Strana 77 Vûstník právních pfiedpisû Pardubického kraje âástka 1/2008. Věstník. Částka 3 Rozesláno dne 19. září 2013 O B S A H Strana 77 Vûstník právních pfiedpisû Pardubického kraje âástka 1/2008 Ročník 2013 Věstník p r á v n í c h p ř e d p i s ů P a r d u b i c k é h o k r a j e Částka 3 Rozesláno dne 19. září 2013 O B S A

Více

Skupina A ošetření stromu 3ks, výsadba 1ks stromu

Skupina A ošetření stromu 3ks, výsadba 1ks stromu Skupina A ošetření stromu 3ks, výsadba 1ks stromu OŠETŘOVÁNÍ STROMŮ* ošetření dle kategorie I. Kategorie II. Kategorie III. Kategorie kalkulace ks 3 0 1107, 1108, 1109 celkem 3 0 vazby v korunách vazba

Více

CZ.1.07/1.2.00/08.0113

CZ.1.07/1.2.00/08.0113 Operační program: Prioritní osa: Oblast podpory: Spolupráce na všech v frontách CZ.1.07/1.2.00/08.0113 Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. Počáte teční vzdělávání 1.2. Rovné příležitosti dětíd a žáků,,

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA - D.1. HG partner s.r.o. DOKUMENATCE OBJEKTŮ Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.:

TECHNICKÁ ZPRÁVA - D.1. HG partner s.r.o. DOKUMENATCE OBJEKTŮ Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.: Investor: Město Úvaly, Pražská 276, 280 82 Úvaly Odpovědný projektant: Ing. Jaroslav Vrzák Datum: 04/2015 Vypracoval: Ing. Kamil Borecký Změna: - Akce: Název části: HG partner s.r.o. Smetanova 200, 250

Více

CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU Dopravní plány a udržitelný rozvoj ve městech m ČR Radomíra PLÍŠ ÍŠKOVÁ Centrum dopravního výzkumu, v.v.i Neudržiteln itelné plánov nování Předpoklad lineárn rního vývoje dopravy

Více

Alej do Velké Kraše Průvodní zpráva a návrh řešení

Alej do Velké Kraše Průvodní zpráva a návrh řešení Alej do Velké Kraše Alej do Velké Kraše Průvodní zpráva a návrh řešení Cesta mezi městem Vidnava a obcí Velká Kraš, která vede podél říčky Vidnávky je oblíbeným místem procházek občanů a z důvodů minimálního

Více

VY_32_INOVACE_16_ROHÁČ OBECNÝ_25

VY_32_INOVACE_16_ROHÁČ OBECNÝ_25 VY_32_INOVACE_16_ROHÁČ OBECNÝ_25 Autor:Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovické škole Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

ZS (1- Hibernica jalovec obecný 4 2 zcela vylomený a ohnutý na stranu PĚ 0 0 1 vysazený v těsné blízkosti budovy, kompozičně

ZS (1- Hibernica jalovec obecný 4 2 zcela vylomený a ohnutý na stranu PĚ 0 0 1 vysazený v těsné blízkosti budovy, kompozičně Název: Revitalizace zámeckého parku v Liblíně - část 1 Investor: Domov sociálních služeb Liblín, p.o. Popis: Kácení řevin - 1.etapa Zpracovatel: Florstyl s.r.o. Datum: květen 2011 Kácení p.č. typ latinský

Více

ORGANIZACE A ŘÍZENÍ MĚSTSKÉ HROMADNÉ DOPRAVY Návrh vedení linek a obsluhy území

ORGANIZACE A ŘÍZENÍ MĚSTSKÉ HROMADNÉ DOPRAVY Návrh vedení linek a obsluhy území ORGANIZACE A ŘÍZENÍ MĚSTSKÉ HROMADNÉ DOPRAVY Návrh vedení linek a obsluhy území Dopravní obsluha území 1, rozsah řešeného území systém m městskm stské dopravy systém m regionáln lní dopravy integrovaný

Více

INVENTARIZACE DŘEVIN JAKO PODKLAD K ŽÁDOSTI O KÁCENÍ

INVENTARIZACE DŘEVIN JAKO PODKLAD K ŽÁDOSTI O KÁCENÍ INVENTARIZACE DŘEVIN JAKO PODKLAD K ŽÁDOSTI O KÁCENÍ 09/2016 OBSAH LOKALIZACE... 2 ZHODNOCENÍ STAVU DŘEVIN... 2 PŘÍLOHY... 4 A) INVENTARIZAČNÍ TABULKY... 4 B) FOTODOKUMENTACE... 9 C) SITUČNÍ ZÁKRES DŘEVIN...

Více

edí prostřed Milena Menzlová,, Petr Ambroz, Lenka Machačov ová

edí prostřed Milena Menzlová,, Petr Ambroz, Lenka Machačov ová Hluk v životním prostřed edí Milena Menzlová,, Petr Ambroz, Lenka Machačov ová Účinky hluku na lidský organismus Podle odborných odhadů je celosvětov tově postiženo hlukem 40 aža 45% lidstva (Lejsek, M.:

Více

Odbor životního prostředí

Odbor životního prostředí nám. J. M. Marků 12 Lanškroun - Vnitřní Město 563 16 Lanškroun www.lanskroun.eu Čj.: MULA 7411/2017 Počet listů dokumentu: 2 Počet listů příloh: 1 Spisový znak: 101 1,3 Zápis z jednání komise pro životní

Více

Protokol inventarizace dřevin "1106 GŘC - areál Olomouc - Povel"

Protokol inventarizace dřevin 1106 GŘC - areál Olomouc - Povel parc.č. 471/1 x plocha 1 Acer campestre javor babyka 9,12,15 3,4,5 2m2 4,0 3-kmen, mladý stromek 2 Rosa canina růže šípková 6m2 4,0 keř 3 Sambucus nigra bez černý 8m2 3,5 keř 4 Sambucus nigra bez černý

Více

Financováníobnovitelných obnovitelných zdrojů energie zkušenosti z ČR

Financováníobnovitelných obnovitelných zdrojů energie zkušenosti z ČR Financováníobnovitelných obnovitelných zdrojů energie zkušenosti z ČR MARTIN HÁJEK ENEF 2008, Hotel Kaskády, Sliač Obsah prezentace Představení IFC a programu CEEF Podpora využívání OZE v ČR R a zdroje

Více

Základy arboristiky. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

Základy arboristiky. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. Základy arboristiky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Zákon č. 114/1992 Sb. ve znění předpisů následujících Vyhláška MŽP 395/1992

Více

Bohumil Koníček vedoucí odboru správy majetku Městský úřad Neratovice Kojetická Neratovice. Martinov

Bohumil Koníček vedoucí odboru správy majetku Městský úřad Neratovice Kojetická Neratovice. Martinov Bohumil Koníček vedoucí odboru správy majetku Městský úřad Neratovice Kojetická 1028 277 11 Neratovice Dendrologické posouzení dřeviny, rostoucí na pozemku č. 185/17 k.ú. Neratovice Quercus robur dub letní

Více

Mezinárodní rok biodiverzity Pro pestrou přírodu, pro budoucnost

Mezinárodní rok biodiverzity Pro pestrou přírodu, pro budoucnost Informační list č. 2/2010 Únor 2010 Mezinárodní rok biodiverzity Pro pestrou přírodu, pro budoucnost Biodiverzita, tj. rozmanitost jednotlivých druhů rostlin a živočichů a jejich vazby na okolní prostředí

Více

Ochrana dřevin při stavební činnosti a biologický dozor. Mgr. Petr REJZEK

Ochrana dřevin při stavební činnosti a biologický dozor. Mgr. Petr REJZEK Mgr. Petr REJZEK Úvod Stavební činnost jako významný faktor Negativní lze překlopit v pozitivní Řešení je už v projekční fázi Účinná preventivní opatření se vyplatí Legislativa pro praxi Zákon č. 114/1992

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

Euchalcia consona Fabricius 1787

Euchalcia consona Fabricius 1787 Euchalcia consona Fabricius 1787 Euchalcia consona je podle mne jedním z nejkrásnějších kovoleskleců s nimiž je možné se setkávat od jara do konce léta. Tento motýl mne svým způsobem očaroval a tak jsem

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Smečno CZ

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Smečno CZ Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Smečno CZ0213072 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Smečno Kód lokality: CZ0213072 Kód lokality v ÚSOP: 2596

Více

ENÁ CESTA INVESTICE DO ROZVOJE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

ENÁ CESTA INVESTICE DO ROZVOJE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OTEVŘEN ENÁ CESTA Číslo OP : CZ.1.07 pro životní úspěch Prioritní osa 7.1 - Počáteční vzdělávání Oblast podpory 7.1.2 Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se SVP Číslo výzvy : 04 pro GP-

Více

lní drogy vstupenkou do K-centra? K

lní drogy vstupenkou do K-centra? K Je tvrzení užívám m nelegáln lní drogy vstupenkou do K-centra? K Mgr. Dagmar Randákov ková Mgr. Daniel Randák KC Prevent OBSAH 1. Úvod do problematiky 2. Cíl workshopu 3. Stručná teorie 4. Vyzkoušen ené

Více

Nízký a střední les. alternativa budoucnosti. Jan Kadavý

Nízký a střední les. alternativa budoucnosti. Jan Kadavý Nízký a střední les alternativa budoucnosti Jan Kadavý Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Kapitola 0 - obsah Obsah prezentace

Více

VY_52_INOVACE_PR5_2_31. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd NAŠE LESY

VY_52_INOVACE_PR5_2_31. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd NAŠE LESY Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd NAŠE LESY Základní škola Moravany,okres Brno-venkov, příspěvková organizace ANOTACE Šablona: V/2 Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup:

Více

1.část. lokalita č.1: Autobusové nádraží - lokalita č.56: Raisova

1.část. lokalita č.1: Autobusové nádraží - lokalita č.56: Raisova .část lokalita č.: Autobusové nádraží - lokalita č.56: Raisova Projekt péče o stromy na území města Svitavy byl zpracován na objednávku města Svitavy v rámci inventarizace ploch veřejně přístupné zeleně.

Více

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY)

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) Celá škála ekosystémů: - dálniční, silniční a železniční náspy, protipovodňové hráze - úseky pod vedením vysokého napětí - vytěžené lomy a pískovny, včetně těch určených k

Více

Památné stromy pověřeného úřadu Sokolov

Památné stromy pověřeného úřadu Sokolov Památné stromy pověřeného úřadu Sokolov Zpracovala: Bc. Linda Tomeszová, referent odboru životního prostředí V Sokolově, 2012 (poslední aktualizace: 23.2.2015) Bernovský klen Druh dřeviny: javor klen (Acer

Více

VY_32_INOVACE_10_17_PŘ. Téma. Anotace Autor. Očekávaný výstup. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova

VY_32_INOVACE_10_17_PŘ. Téma. Anotace Autor. Očekávaný výstup. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova VY_32_INOVACE_10_17_PŘ Téma Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Člověk jako ochránce i kazisvět Seznámení s vymíráním živočichů, ničení lesů, těžbou nerostných surovin, Mgr. Martina Mašterová čeština

Více

Nemocnice Havlíčkův v Brod Nahrazování zdravotnických pomůcek z PVC Nemocnice Havlíčkův v Brod, p. o. je moderní,, velice dobře e vybavené zdravotnické zařízen zení,, jehož historie se začala ala psát

Více

OPVK_1.5_DUM_III/2_EKO Soubor: VYSTUPY/VY_32_inovace_. TUPY/VY_32_inovace_EKO_01_PV. ské politice. Číslo projektu: CZ 1 07/1 500/

OPVK_1.5_DUM_III/2_EKO Soubor: VYSTUPY/VY_32_inovace_. TUPY/VY_32_inovace_EKO_01_PV. ské politice. Číslo projektu: CZ 1 07/1 500/ Název projek: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby Číslo projek: CZ 1 07/1 500/34 0535 Škola: Soukromá středn ední odborná škola Břeclav, B s.r.o. Mláde dežnická 3, 690 02 BřeclavB Předmět: t:ekonomika

Více

Trocha teorie ( snad nikoho nezabije)

Trocha teorie ( snad nikoho nezabije) Trocha teorie ( snad nikoho nezabije) 1 Biodiverzita Biodiverzita rozmanitost života. 2 Druhové bohatství 3/19/2015 Biodiverzita Lze studovat mnoho úrovní biologických prvků (alely, komplexy genů, druhy,

Více

ČÍSLO JEDNACÍ OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA/LINKA/ LIBEREC KULK 14305/2017. Mgr. Waldhauserová/ OŽPZ 194/2017 OZOP

ČÍSLO JEDNACÍ OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA/LINKA/ LIBEREC KULK 14305/2017. Mgr. Waldhauserová/ OŽPZ 194/2017 OZOP Krajský úřad Libereckého kraje odbor životního prostředí a zemědělství ARR - Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. Dr. Milady Horákové 185/66 460 07 LIBEREC Obec Horní Libchava Horní Libchava 60

Více

Podpora hnízdních možností dutinových ptáků na LS Náměšť nad Oslavou 2011

Podpora hnízdních možností dutinových ptáků na LS Náměšť nad Oslavou 2011 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Podpora hnízdních možností dutinových ptáků na LS Náměšť nad Oslavou 2011 Vojtěch Kodet,

Více

LSKÁ POLITIKA (SZP( SZP) ších společných politik. Jedna z nejstarší. Oběť. mová itá

LSKÁ POLITIKA (SZP( SZP) ších společných politik. Jedna z nejstarší. Oběť. mová itá SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSK LSKÁ POLITIKA (SZP( SZP) Jedna z nejstarší ších společných politik Kontroverzní úspěchy vers. problémy Oběť svého vlastního úspěchu Nákladná Problémov mová Složit itá Příliš byrokratická

Více

Kolik stojí 1 µg g? cesta ke zlepšen. ení kvality ovzduší

Kolik stojí 1 µg g? cesta ke zlepšen. ení kvality ovzduší Kolik stojí 1 µg g? Snižov ování emisí z hutních podniků - nejefektivnější cesta ke zlepšen ení kvality ovzduší? Zamyšlen lení nad většinovv inově uznávanými prioritami ochrany ovzduší se zaměř ěřením

Více

Pražský "divočinový" speciál! Největší lužní les v Čechách

Pražský divočinový speciál! Největší lužní les v Čechách Pražský "divočinový" speciál! Největší lužní les v Čechách Fotografie Karolína Gelatičová Nedaleko Prahy u obce Velký Osek se na pravém břehu Labe rozkládá Národní přírodní rezervace Libický luh. Se svými

Více

Osnova: - co PM je? - současný stav a výhled do budoucna. - omezení produkce PM?

Osnova: - co PM je? - současný stav a výhled do budoucna. - omezení produkce PM? Emise PM při spalování biomasy Jirka Horák, jirka.horak@vsb.cz Osnova: - co PM je? - proč nás s to zajímá?? Zdravotní rizika - současný stav a výhled do budoucna - PM a spalování biomasy - omezení produkce

Více

Přírodní rezervace Boubínský prales

Přírodní rezervace Boubínský prales Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice Přírodní rezervace Boubínský prales Autor: Bc. Petra Krysová III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Člověk a jeho

Více

Přednáška č. 11 PRODEJNÍ ČINNOST PODNIKU. 9.12. 2008 doc.ing. Roman ZámeZ

Přednáška č. 11 PRODEJNÍ ČINNOST PODNIKU. 9.12. 2008 doc.ing. Roman ZámeZ Přednáška č. 11 PRODEJNÍ ČINNOST PODNIKU 9.12. 2008 doc.ing. Roman ZámeZ mečník, PhD. 1 Osnova přednášky 1. PŘEDMĚT T A OBSAH PRODEJE 2. TVORBA STRATEGIE A PLÁNOV NOVÁNÍ PRODEJE 3. ORGANIZAČNÍ ZAČLEN LENĚNÍ

Více

Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu

Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu zemského povrchu. Hlavní příčinou odlesňování je po staletí

Více

Příprava a realizace staveb a ochrana životního prostřed. edí

Příprava a realizace staveb a ochrana životního prostřed. edí Příprava a realizace staveb a ochrana životního prostřed edí Ochrana životního prostřed edí a stavebnictví Stavebnictví je jedním m z hlavních činitelů tvorby životního prostřed edí,, současn asně však

Více

Novinky a změny v oblasti lékových forem

Novinky a změny v oblasti lékových forem Český lékopis l 2009 Novinky a změny v oblasti lékových forem M.Pe Pešák Obsah A) Co je nové v kapitole 2.9 Metody farmaceutické technologie B) Co je nové v části Obecné články lékových forem C) Další

Více

Tesařík obrovský a páchník hnědý v Lánské oboře

Tesařík obrovský a páchník hnědý v Lánské oboře 3 Výzkum a dokumentace 1 /16 Ochrana přírody Tesařík obrovský a páchník hnědý v Lánské oboře Radek Hejda, Jaroslav Šreiber, Karel Lankaš Evropsky významná lokalita Lánská obora patří z hlediska biodiverzity

Více

Plzeňský kraj. finance

Plzeňský kraj. finance Plzeňský kraj Koncepční dokumenty vize cíle finance Role kraje kraje zde jsou devátý rok z hlediska veřejn ejné správy jde o mladou instituci první a zásadnz sadní ambicí kraje (a každého úřadu) je zajištění

Více

NÁVRH ZELENĚ. Obnova alejí na Ústředním hřbitově v Brně. Ing. Petr FÖRCHTGOTT

NÁVRH ZELENĚ. Obnova alejí na Ústředním hřbitově v Brně. Ing. Petr FÖRCHTGOTT NÁVRH ZELENĚ Obnova alejí na Ústředním hřbitově v Brně Ing. Petr FÖRCHTGOTT PROSINEC 2014 OBSAH Úvod Současný stav... str. 3 Rozsah a cíl návrhu... str. 3 Návrh Odstranění... str. 4 Výsadba... str. 5 Výkaz

Více

AOPK ČR Ostrava. Agroenvironmetální opatření (louky a pastviny) a jejich možný přínos pro druhovou rozmanitost

AOPK ČR Ostrava. Agroenvironmetální opatření (louky a pastviny) a jejich možný přínos pro druhovou rozmanitost Agroenvironmetální opatření (louky a pastviny) a jejich možný přínos pro druhovou rozmanitost AEO mají za úkol: Podpořit způsoby využití zemědělské půdy, které jsou v souladu s ochranou a zlepšením životního

Více

ZODP. PROJEKTANT. Renovace a doplnění zeleně v obci Sibřina VYTVOŘIL ZPRACOVATEL. Ing. Kateřina Kovaříková

ZODP. PROJEKTANT. Renovace a doplnění zeleně v obci Sibřina VYTVOŘIL ZPRACOVATEL. Ing. Kateřina Kovaříková ZODP. PROJEKTANT Ing. Kateřina Kovaříková VYTVOŘIL ZPRACOVATEL: Biologica s.r.o., Mezníkova 273/13, 616 00 Brno, IČ: 27739660 KRAJ: Středočeský OBEC: Sibřina Ing. Kateřina Kovaříková ZPRACOVATEL INVESTOR:

Více

Chrobák. Víte, že? Brouci. Znaky. Stanoviště

Chrobák. Víte, že? Brouci. Znaky. Stanoviště Chrobák Chrobák velký má vysoce klenuté tělo. Zbarvený je do černa až černomodra. Spodní strana je modrá nebo modrofialová. Jeho nohy jsou ochlupené. Na konci tykadel se nachází trojčlenná palička. Chrobáci

Více

ZNALECKÝ POSUDEK č. 180-2 020/14

ZNALECKÝ POSUDEK č. 180-2 020/14 ZNALECKÝ POSUDEK č. 80-2 020/4 Předmět : Znalecký posudek byl zpracován za účelem zhodnocení aktuálního stavu stromů, rostoucích v oboustranném stromořadí v obci Horní Újezd. Objednatel posudku : Krajská

Více

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Vlastnictví lesů v České republice Přehled lesů ve správě Lesů ČR Hospodaření v lesích zajišťuje celkem 77 lesních správ a 5 lesních závodů.

Více

Drogové služby ve vězení a následná péče Projekt Začni jinak Olga Škvařilová Sdružení Podané ruce, o.s. Měřín 2008

Drogové služby ve vězení a následná péče Projekt Začni jinak Olga Škvařilová Sdružení Podané ruce, o.s. Měřín 2008 Drogové služby ve vězenv zení a následná péče Projekt Začni jinak Olga Škvařilová Sdružen ení Podané ruce, o.s. Měřín 2008 Projekt Začni jinak - osnova Základní informace o projektu Podrobné informace

Více

Odkanalizování obce Dolní Lutyně, část Věřňovice

Odkanalizování obce Dolní Lutyně, část Věřňovice Posouzení vlivu záměru na lokality soustavy Natura 2000 Odkanalizování obce Dolní Lutyně, část Věřňovice Zpracovatel: Mgr. Jan Losík červenec 2007 Název akce: Odkanalizování obce Dolní Lutyně, část Věřňovice

Více

KÚ Pardubického kraje Komenského nám PARDUBICE. Věc : Těžba v PR Rohová stížnost na postup OOP

KÚ Pardubického kraje Komenského nám PARDUBICE. Věc : Těžba v PR Rohová stížnost na postup OOP KÚ Pardubického kraje Komenského nám. 125 532 11 PARDUBICE Věc : Těžba v PR Rohová stížnost na postup OOP Se značným znepokojením Vám oznamujeme, že jsme koncem měsíce listopadu 2011 zaznamenali případy

Více

Městský úřad Brandýs nad Labem-Stará Boleslav Odbor životního prostředí Pracoviště Praha 1 Nám. Republiky 3 110 00 Praha 1 Ing. V.

Městský úřad Brandýs nad Labem-Stará Boleslav Odbor životního prostředí Pracoviště Praha 1 Nám. Republiky 3 110 00 Praha 1 Ing. V. Městský úřad Brandýs nad Labem-Stará Boleslav Odbor životního prostředí Pracoviště Praha 1 Nám. Republiky 3 110 00 Praha 1 Ing. V. Horáček PP/OŽP/01/2011 Čelákovice 4. srpna 2011 Věc: Žádost o kontrolu

Více

Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Výzkumný ústav pícninářský spol. s r.o. Troubsko

Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Výzkumný ústav pícninářský spol. s r.o. Troubsko Šešuloví škůdci na ozimé řepce Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Výzkumný ústav pícninářský spol. s r.o. Troubsko Pod termínem šešuloví škůdci na ozimé řepce máme na mysli zejména krytonosce šešulového (Ceutorhynchus

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.20 Stavebně truhlářské výrobky a jejich

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Hotelová škola Bohemia s. r. o. Chrudim Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.0233 Šablona: III/2 č.materiálu:vy_32_inovace_46 Jméno

Více

DŘEVO pracovní list II.

DŘEVO pracovní list II. DŘEVO pracovní list II. Autor : Marie Provázková Stručný popis : Pracovní list seznamující žáky s druhy dřeva, jeho stavbou a využitím. Obsahuje různé typy úkolů - doplňovačky, přivazovačku,výpočtovou

Více

Potenciál l pro vznik klastrů v odvětv. lové. Ing. Jaroslav Kovárn. rník, Ph.D. Ing. Tomáš. Kala, DrSc., DBA. Univerzita Hradec Králov

Potenciál l pro vznik klastrů v odvětv. lové. Ing. Jaroslav Kovárn. rník, Ph.D. Ing. Tomáš. Kala, DrSc., DBA. Univerzita Hradec Králov Potenciál l pro vznik klastrů v odvětv tví cestovního ruchu v Králov lovéhradeckém m kraji Ing. Jaroslav Kovárn rník, Ph.D. Ing. Tomáš Kala, DrSc., DBA. Univerzita Hradec Králov lové Fakulta informatiky

Více

PODLIMITNÍ VEŘEJNÁ ZAKÁZKA SLUŽBY- KRYCÍ LIST ROZPOČTU

PODLIMITNÍ VEŘEJNÁ ZAKÁZKA SLUŽBY- KRYCÍ LIST ROZPOČTU PODLIMITNÍ VEŘEJNÁ ZAKÁZKA SLUŽBY- KRYCÍ LIST ROZPOČTU Název veřejné zakázky Revitalizace zeleně a stromořadí v obci Těchobuz Zhotovitel Část veřejné zakázky Část 1 - Revitalizace zeleně v obci Těchobuz

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 28/2013 ze dne 14. 11. 2013, o vyhlášení Přírodní rezervace Vrbenské rybníky a jejího ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Rada Jihočeského kraje

Více

Zápis z jednání komise životního prostředí

Zápis z jednání komise životního prostředí Zápis z jednání komise životního prostředí dne 25.12.2014 Místo: Plasy Přítomni: Předseda: ing. Miroslav Červený, členové: Jindřich Kučírek, Ing. Michal Radoš, Josef Eret, Jiří Řezáč Program: 1) Posouzení

Více

REGENERACE PANELOVÝCH DOMŮ

REGENERACE PANELOVÝCH DOMŮ REGENERACE PANELOVÝCH DOMŮ DYNAMIKA PROMĚN N BYDLENÍ 28.2.2008 28.2.2008 1 REGENERACE A NÁSTAVBY N STARŠÍ ŠÍCH BYTOVÝCH DOMŮ JAKO NÁSTROJ N REVITALIZACE OBYTNÝCH SKUPIN A ZVÝŠEN ENÍ TRŽNÍ HODNOTY NEMOVITOSTÍ

Více

Zastupitelstvo obce Líbeznice

Zastupitelstvo obce Líbeznice Zastupitelstvo obce Líbeznice Kanalizace - dokončen ení Základní finanční ukazatele Celkové náklady dle smlouvy: 31.330.167 KčK Schválen lená dotace Ministerstva zemědělstv lství ČR: 20.654.000 KčK Rozdíl

Více

Věstník Jihočeského kraje, částka 9, rok 2013 VĚSTNÍK JIHOČESKÉHO KRAJE. Částka 9 Rozesláno dne Rok 2013

Věstník Jihočeského kraje, částka 9, rok 2013 VĚSTNÍK JIHOČESKÉHO KRAJE. Částka 9 Rozesláno dne Rok 2013 VĚSTNÍK JIHOČESKÉHO KRAJE Částka 9 Rozesláno dne 18.12. 2013 Rok 2013 Obsah: 1. Nařízení Jihočeského kraje č. 22/2013 ze dne 14. 11. 2013, o vyhlášení Přírodní památky Sokolí hnízdo a bažantnice a jejího

Více

Přehled všech projektů najdete na: Revitalizace Jiráskovy aleje

Přehled všech projektů najdete na: Revitalizace Jiráskovy aleje Pořadové číslo projektu: 11 Název projektu: Revitalizace Jiráskovy aleje Popis projektu: Návrhem je řešena komplexní revitalizace Jiráskovy aleje. Pro zlepšení kondice stromů je navrhován dendrologický

Více