Magnetické pole. Magnetické pole je silové pole, které vzniká následkem pohybu elektrických nábojů.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Magnetické pole. Magnetické pole je silové pole, které vzniká následkem pohybu elektrických nábojů."

Transkript

1 Magnetické pole Magnetické pole je silové pole, které vzniká následkem pohybu elektrických nábojů. Magnetické pole vytváří buď pemanentní magnet nebo elektromagnet. Magnet buzený elektrickým proudem, elektromagnet V prostoru v okolí elektrických proudů vzniká magnetické pole. Projevuje se silami působící na vodiče v poli, jimiž prochází elektrický proud. Všechny tyto jevy považujeme za následek fyzikálního principu, který probíhá v okolí permanentních magnetů nebo v okolí vodičů, jimiž prochází elektrický proud. Z toho je zřejmé, že všechny magnetické jevy jsou vyvolány silami, které souvisí s pohybem elektrických nábojů.

2 Magnetické pole Magnet permanentní Silové účinky tohoto magnetu jsou zdánlivě soustředěny v místech, jež nazýváme póly. Rozeznáváme severní a jižní magnetický pól. Magnetické pole zde lze vysvětlit pohybem elektronů. Vedle pohybu elektronů po oběžné dráze rotují také elektrony kolem vlastní osy. Tomuto pohybu říkáme spin elektronu. Tyto spiny elektronů jsou hlavní příčinou vzniku magnetického pole. V látce se jich nachází značný počet, rotují kolem os různých směrů a vytvářejí elementární magnety. Elementární magnety jsou vytvořené dvěma opačnými spiny elektronů.

3 Magnetické pole V magnetické látce jsou oblasti o rozměrech řádově jednotek mikrometrů, ve kterých jsou spiny orientovány. Tyto oblasti se nazývají domény. Každá doména je elementárním magnetem, jednotlivé domény jsou však orientovány v různých směrech. Při působení vnějšího magnetického pole se jednotlivé domény uspořádají do směru tohoto pole vznikne permanentní magnet.

4 Magnetické pole Zobrazování magnetického pole permanentního magnetu

5 Magnetické pole Zobrazování magnetického pole permanentního magnetu

6 Magnetické pole Zobrazování magnetického pole vybuzeného elektrickým proudem

7 Veličiny iny magnetického pole Magnetické napětí Stejně jako příčinou proudu v poli proudovém je elektrické napětí, je příčinou vzniku indukčních čar napětí magnetomotorické. Prochází-li vodičem elektrický proud I, vznikne magnetické pole, jehož indukční čáry jsou soustředné kružnice. Magnetické pole bylo vybuzenu proudem I, proud je příčinou vzniku magnetického pole, a tudíž magnetomotorickým napětím. Magnetomotorické napětí značíme F m a platí pro něj vztah F m = I.

8 Veličiny iny magnetického pole Magnetické napětí Při vybuzení magnetického pole několika proudy je magnetomotorické napětí na určité indukční čáře dáno algebraickým součtem všech proudů, které indukční čára obepíná. Každá indukční čára obepíná proud, který ji vyvolal. Obecně platí: n F = m k=1 I k Kladný proud volíme ten, který se směrem indukční čáry souvisí podle pravidla pravé ruky. Podle obrázku bude F m = I 1 I 2 + I 3.

9 Veličiny iny magnetického pole Magnetické napětí Mezi každými dvěma body indukční čáry lze definovat napětí magnetické, například U m1 mezi body l a 2: Součet magnetických napětí podél celé uvažované indukční čáry se rovná magnetomotorickému napětí podél této čáry, to znamená, že můžeme psát: n F = m k=1 U mk. Magnetické pole cívky je vybuzeno proudem I, který prochází cívkou o N závitech, pak magnetomotorické napětí F m = NI. Je vidět, že jak napětí magnetomotorické, tak i magnetické jsou na prostředí nezávislá a jejich jednotkou je 1A (V praxi běžně ale nesprávně 1 Az)

10 Veličiny iny magnetického pole Intenzita magnetického pole Intenzita magnetického pole, značí se H, je dána magnetickým napětím připadajícím na jednotku délky indukční čáry, neboli spádem magnetického napětí, a je vyjádřena vztahem: H = U m l Intenzita magnetického pole H je vektorová veličina, jejíž směr a smysl je dán směrem indukčních čar. Vzhledem k tomu, že indukční čára představuje křivku, je vektor H v libovolném místě tečnou k indukční čáře.

11 Veličiny iny magnetického pole Intenzita magnetického pole Jednotkou intenzity magnetického pole je ampér na metr (A.m -1 ). V okolí dlouhého přímého vodiče, kterým prochází proud I, tvoří indukční čáry soustředné kružnice. Ve vzdálenosti r od osy vodiče je intenzita magnetického pole stejná po celé délce indukční čáry. Platí: H = U m l = I 2 r Am 1 ; A, m S rostoucí vzdáleností od vodiče se intenzita magnetického poli zmenšuje. Vždy se vztahuje k určitému místu magnetického pole a je na prostředí nezávislá. Při výpočtu intenzity magnetického pole solenoidu považujeme za délku indukční čáry délku cívky, neboť nelze definovat délku střední indukční čáry vzhledem k magnetickému rozptylu. Magnetické napětí u solenoidu je Um = NI, kde N je počet závitů.

12 Veličiny iny magnetického pole Magnetický tok Počet indukčních čar v magnetickém poli je magnetický tok. Značí se Φ. Magnetický tok je vybuzen elektrickým proudem nebo permanentním magnetem. Magnetický tok je skalární veličina, určuje pole celkově (v ploše), je definován napětím vzniklým (indukovaným) při časové změně toku, tedy ze vztahu: u= d dt V ;Wb, s Jednotkový tok, který se rovnoměrně zmenšuje tak, že zanikne za l sekundu, indukuje napětí l volt v závitu, jenž tento tok obepíná.

13 Veličiny iny magnetického pole Magnetická indukce je dána počtem magnetických indukčních čar, tedy magnetickým tokem Φ, na jednotku plochy S. Magnetickou indukci značíme B. Je to vektorová veličina. V každém místě magnetického pole je vždy kolmá na plochu, má určitou velikost, směr a orientaci. Magnetickou indukci lze vyjádřit vztahem B= S Magnetická indukce T ;Wb, m 2

14 Veličiny iny magnetického pole Je-li magnetická indukce ve všech bodech magnetického pole stejná co do velikosti i směru, jsou indukční čáry rovnoběžné a stejně od sebe vzdálené. Pole těchto vlastností se nazývá homogenní. Pole, která nemají tyto vlastnosti se nazývají pole nehomogenní. Magnetická indukce Indukční čáry v magnetickém poli jsou vždy uzavřené. Celkový magnetický tok vycházející z uzavřené plochy je vždy roven nule. Je zde určitá analogie prvního Kirchhoffova zákona.

15 Vlastnosti magnetického pole Stejně jako v poli proudovém a elektrostatickém jsme definovali dvojice veličin, které určovaly pole celkově a v každém místě, budeme v poli magnetickém tyto dvojice rovněž definovat. Celkové veličiny jsou: magnetické napětí U m a magnetický tok Φ. Místní veličiny jsou: intenzita magnetického pole H a magnetická indukce B a platí mezi nimi vztah B = μh, kde μ je absolutní permeabilita a má charakter magnetické vodivosti. Je dána vztahem μ = μ 0 μ r (Hm -1 ; H, m -1, -), kde μ 0 je permeabilita vakua a platí μ 0 = 4π.10-7 Hm -1 a μ r je poměrná permeabilita a udává, kolikrát je absolutní permeabilita větší, než permeabilita vakua. Je bezrozměrná.

16 Hopkinsonův zákon Z rovnice B = μ r μ 0 H lze odvodit vztah mezi magnetickým indukčním tokem Φ a magnetickým napětím U m. Rovnici B = μ r μ 0 H vynásobíme průřezem S: Platí : H = U m l BS = μhs a BS=, takže = S l U m =G m U m, Kde G m je magnetická vodivost neboli permeance a její jednotkou je henry. Převrácená hodnota magnetické vodivosti G m je magnetický odpor neboli reluktance, značí se R m a je to odpor, který klade prostředí průchodu magnetického toku. Platí pro něj vztah R m = 1 l S H 1 ; H.m 1, m, m 2, Pro pak platí : = U m =G R m U m m Hopkinsonův zákon udává vztah mezi mg. tokem Φ, mg. napětím U m a mg. odporem R m (mg vodivostí G m ) na libovolné části mg obvodu. Je analogií Ohmová zákona.

17 Magnetické vlastnosti látek Elektrony se pohybují po určitých drahách kolem atomového jádra a přitom vykonávají spinový pohyb, otáčejí se kolem vlastní osy, čímž vytvářejí spinové magnetické momenty. Tyto momenty působí proti směru budicího magnetického pole. Prvky, které nemají žádný vnější moment, jsou látky diamagnetické. Z nehomogenního pole jsou vytlačovány. Látky paramagnetické natočí své magnetické momenty převážně ve stejném smyslu, jaký má budicí magnetické pole. Vzniklý malý vnější magnetický moment způsobí, že látka je do magnetického pole vtahována a zvenčí se to projeví jako slabé zmagnetování. Látky feromagnetické jsou takové, jejichž stavba atomu odpovídá látkám paramagnetickým. Nevykompenzované elektronové spiny dávají atomům stálý magnetický moment. U feromagnetických látek vystupují mezi jednotlivými atomy síly, které uspořádávají magnetické momenty sousedních atomů paralelně, a vytvoří se tak tzv. domény. Takto vytvořená magnetizace domén se označuje jako spontánní magnetizace.

18 Magnetické vlastnosti látek Podle poměrné permeability μ r rozeznáváme látky: a) diamagnetické, jejichž μ r je o málo menší než jedna, μ r < l (bizmut, zlato, stříbro, rtuť, měď, olovo, voda), b) paramagnetické, jejichž μ r je o málo větší než jedna, μ r > l (platina, hliník, vzduch, paládium), c) feromagnetické, jejichž μ r je mnohokrát větší než jedna, μ r >> l, její velikost závisí na intenzitě magnetického pole (kobalt, železo, nikl, různé druhy ocelí). V elektrotechnice jsou nejdůležitější látky feromagnetické Velká magnetická vodivost umožňuje dosáhnout velkých magnetických toků. Poměrná permeabilita u těchto látek není konstantní, nýbrž závisí na intenzitě magnetického pole.

19 Magnetické vlastnosti látek Vztah mezi magnetickou indukcí a intenzitou magnetického pole není obecně lineární, nedá se vyjádřit matematickým vztahem, ale musí se stanovit pro každý materiál měřením. Závislost magnetické indukce B na intenzitě magnetického pole H vyjadřuje magnetizační charakteristika. U diamagnetických a paramagnetických látek je závislost mg. indukce B na intenzitě mg. pole H lineární. Při praktickém použití mají tyto látky poměrnou permeabilitu přibližně rovnou jedné, μ r = 1. Grafickým obrazem této závislosti je přímka.

20 Magnetizační charakteristiky feromagnetických látek Látky feromagnetické mají nelineární průběh magnetizační charakteristiky. Na obrázku je znázorněn typický průběh, ve kterém lze popsat tři charakteristické oblasti: Oblast 0-1 Mg. indukce B zvětšuje pomalu, μ r vzrůstá rychle z počáteční hodnoty. Nemá pro praktické využití význam. Oblast 1-2 Oblast je téměř lineární, mg. indukce B i μ r se zvětšují rychleji. Molekulární mg. dipóly se stáčejí do směru vnějšího pole, a tím je zesilují. V bodě 2 μ r = max. Využívaná v praxi Oblast za bodem 2 (oblast nasycení) Molekulární dipóly se již těžko dál natáčí, μ r se zmenšuje. Charakteristika je lineární a svým sklonem odpovídá μ r

21 Magnetizační charakteristiky feromagnetických látek Průběh závislosti poměrné permeability na intenzitě magnetického pole je na obrázku. Odpovídá závislosti, kterou lze pro každý bod vyjádřit z magnetizační charakteristiky vztahem r = B N I. Po dosazení H = 0 H l dostaneme r = B. N I 0 l Z uvedeného vztahu je zřejmé, že poměrná permeabilita μ r je závislá na budicím proudu. Tato skutečnost má velký význam v praxi při návrhu cívek s feromagnetickým jádrem.

22 Hysterezní smyčka Při periodické změně H, zjišťujeme, že závislost B = f(h) se nevrací po stené křivce k nule, ale vytváří uzavřenou smyčku, kterou nazýváme hysterezní. Tento jev vysvětlujeme tím, že magnetické momenty molekul se snaží udržet směr, do kterého byly přivedeny magnetováním v bodě 1. Tuto magnetickou indukci, která ve feromagnetickém materiálu zůstane při nulové hodnotě intenzity magnetického pole H = 0, tedy při nulové hodnotě budicího proudu I, nazýváme remanentní indukcí a značíme ji B r. Chceme-li remanentní indukci zrušit, musíme změnit smysl budicího proudu, abychom změnili smysl intenzity mg. pole. Intenzita mg. pole potřebná k odstranění B r nazývá koercitivní intenzita H c a odpovídá vzdálenosti 03. Kdybychom odpojili budicí proud, vzrostla by mg. indukce na hodnotu danou bodem 7.

23 Hysterezní smyčka Hysterezní smyčka Základní druhy hysterezních smyček

24 Výpočet magnetických polí Při obecném tvaru vodiče mají indukční čáry různý tvar, avšak vždy platí, že indukční čáry magnetického pole jsou uzavřené křivky obepínající proud, který je vyvolal. Pokusy se zjistilo, že součin Hl je po libovolné uzavřené dráze l obepínající vodič s proudem I nezávislý na prostředí a je roven proudu ve vodiči. Platí Hl = I. Tento způsob výpočtu intenzity je vhodný pro předem známý tvar indukčních čar, kdy je intenzita magnetického pole podél indukční čáry konstantní. Magnetomotorické napětí rovněž nezávisí na dráze l, závisí jen na celkovém proudu, který vyvolal indukční čáru, jež se rovná délce l. Pak bude n F = m k=1 I k.

25 Výpočet magnetických polí Při složitějších případech používáme pro výpočet intenzity magnetického pole vodičů s proudem Biot-Savartova zákona. Podle tohoto zákona je intenzita magnetického pole v bodě A, kterou vytvoří proud I v části vodiče Δl, určena vztahem H = I l 4 r 2 sin kde α je úhel mezi částí vodiče Δl a spojnicí r s bodem A. Směr vektoru intenzity magnetického pole je kolmý k rovině dané částí vodiče Δl a bodem A.

26 Magnetické pole přímého vodiče kruhového průřezu Prochází-li elektrický proud I dlouhým přímým vodičem, vznikne magnetické pole, jehož indukční čáry mají tvar soustředných kružnic v rovinách kolmých k ose vodiče. Intenzita magnetického pole H je podél každé indukční čáry konstantní. Smysl vektoru intenzity magnetického pole H, jehož směr je dán tečnou indukční čáry, se určuje pravidlem pravé ruky, nebo pravotočivého šroubu. Intenzita pole ve vzdálenosti r od osy vodiče je dána vztahem H = I / 2πr a je nepřímo úměrná vzdálenosti od vodiče, jímž prochází proud I. Pro r = 0 je H = H max oo r oo je H = 0 Uvnitř vodiče platí 0 < a < r je úměrná proudu I a,tekoucímu pomyslnou kruhovou plochou o poloměru a a tedy H a = a * J /2 H max je při a = r a tedy H max = r * J / 2

27 Magnetické pole kruhového vodiče - jednoho závitu Indukční čáry mají tvar nesoustředných kružnic, jejichž středy jsou v rovině závitu, pole je nehomogenní. Výpočet provedeme pomocí Biot-Savartova zákona, který říká, že část vodiče Δl, jímž prochází proud I, vyvolá ve středu závitu intenzitu magnetického pole ΔH, jejíž velikost je dána vztahem H = I l I, nebo přesněji dh = 2 4 r 4 r dl 2

28 Magnetické pole kruhového vodiče - jednoho závitu Celková intenzita H je dána součtem všech dílčích intenzit ΔH vytvořených všemi částmi, na něž je závit rozdělen. Platí tedy l H = 0 l dh = 0 Uvedený vztah lze použít pro výpočet intenzity magnetického pole tenké cívky. Tenká cívka je taková, pro niž je I 4 r dl= I 2 r 2 4 r 2 0 l << D/2 a D 2 - D 1 << D/2. Pak platí dl= H = N I 2r ;Střední průměr cívky D= D 1 D 2 2 I 4 r 2 2 r= I 2r.

29 Magnetické pole válcové cívky - solenoidu Uvnitř válcové cívky s počtem závitů N, která se také označuje jako cívka dlouhá, u níž je průměr závitů mnohem menší než délka l >>D, je magnetické pole homogenní. Směr působení magnetického pole, veličin magnetického pole, určíme podle pravidla pravé ruky: Uchopíme-li válcovou cívku do pravé ruky tak, aby prsty směřovaly po proudu, ukazuje vychýlený palec severní pól.

30 Magnetické pole válcové cívky - solenoidu Pro jednoduchost výpočtu budeme řešit veličiny magnetického pole v ose válcové cívky. U cívky, jejíž délka je proti průměru velká, zanedbáváme magnetický odpor prostoru kolem cívky. Průřez prostoru, v němž se indukční čáry uzavírají, je pro praktické výpočty nekonečně velký, a proto indukční čáry válcové cívky považujeme za rovnající se délce cívky. Dále uvedeme vztahy pro výpočet veličin magnetického pole dlouhé cívky. Magnetické napětí U m = NI Intenzita magnetického pole (platí přesně jen uprostřed cívky) Mg.indukce B= r 0 H H = U m l = N I l Průřez cívky S= D2 4 Mg.tok =BS

31 Magnetické pole prstencové cívky - toroidu Prstencová cívka je zvláštní případ cívky bez magnetických pólů. Kruhové závity, jejichž počet je N, jsou navinuty na kruhovém prstenci. Indukční čáry probíhají jen vnitřkem prstence jako soustředné kružnice. Vnější prostor je při dostatečné hustotě vinutí úplně bez magnetického pole. Prstenec má střední průměr D a průměr jádra označíme d. Magnetické veličiny budeme řešit ve středu jádra, neboť jsme za délku, po níž magnetický indukční tok prochází, volili délku střední indukční čáry, l = πd. Vycházíme z přibližného předpokladu, že magnetická indukce B je v celém průřezu jádra stejná (indukční čáry na vnitřním průměru jsou ale kratší a na vnějším delší!).

32 Magnetické pole prstencové cívky - toroidu Magnetická indukce je závislá na délce indukčních čar podle vztahu B= H = N I l Použitím Hopkinsonova zákona lze vypočítat buď magnetický indukční tok Φ, magnetickou indukci B při daném budicím proudu cívky, nebo potřebný budicí proud cívkou nutný pro dosažení určitého indukčního toku, nebo magnetické indukce. Intezita mg. pole uvnitř cívky H = U m l Mg.indukce B= r 0 H Mg.tok uvnitř prstence =BS, = N i D kde S je půřez jádra cívky toroidu S= d 2 4

33 Řešení magnetických obvodů Jako magnetický obvod budeme označovat cestu, dráhu, kterou se uzavírá magnetický tok. Magnetický obvod se skládá z feromagnetických materiálů s velkou poměrnou permeabilitou. Feromagnetické materiály se vyznačují velkou vodivostí pro magnetický tok. Dráha magnetického toku je vždy upravena tak, že většina toku jí prochází a jen malá část tvoří rozptylový tok. Při řešení magnetických obvodů budeme vycházet z analogie s obvodem proudového pole a používat obdobné pojmy jako u elektrických obvodů: větev, uzel, smyčka.

34 Řešení magnetických obvodů Analogie s obvody proudového pole a elektrických obvodů: Větví nazýváme část magnetického obvodu, jíž prochází v celé délce stejný magnetický indukční tok. Uzel je místem styku dvou nebo více větví magnetického obvodu, ve kterém dochází k větvení magnetického indukčního toku. Smyčku tvoří uzavřený sled větví magnetického obvodu. Analogie mezi veličinami magnetického a proudového pole jsou následující: Magnetický tok odpovídá elektrickému proudu. Magnetomotorické, magnetické napětí odpovídá elektrickému napětí. Magnetický odpor odpovídá elektrickému odporu. Magnetická vodivost odpovídá elektrické vodivosti. Permeabilita odpovídá konduktivitě.

35 Řešení magnetických obvodů Analogie s obvody proudového pole a elektrických obvodů: Pro každý magnetický obvod lze nakreslit náhradní schéma analogické schématům elektrických obvodů. Pro řešení obvodů proudového pole využíváme zejména zákon Ohmův a Kirchhoffovy zákony. Uvedené zákony mají své analogie i u mg. obvodů. Podle analogie prvního zákona Kirchhoffova bude: Algebraický součet magnetických indukčních toků v libovolném místě magnetického obvodu je roven nule. Podle analogie druhého zákona Kirchhoffova bude: Magnetomotorické napětí se rovná součtu všech magnetických napětí v uzavřené smyčce. Na každé části mg. obvodu platí zákon Hopkinsonův. Je analogií Ohmová zákona pro proudové pole, který udává vztah mezi mg. indukčním tokem Φ, mg. vodivostí G m (mg. odporem R m ) a mg. napětím U m.

36 Řešení magnetických obvodů Analogie s obvody proudového pole a elektrických obvodů: Pro tyto analogie matematicky píšeme vztahy: n 1. K.Z.: k=1 Kirchhoffovy zákony: n k =0 2. K.Z.: k=1 U mk =F m Hopkinsonův zákon : =G m U m, U m =R m.

37 Řešení magnetických obvodů Analogie s obvody proudového pole a elektrických obvodů: Magnetický obvod a jeho náhradní schéma. Obvod má dvě smyčky a uzel, ve kterém dochází k větvení magnetických toků. Pro uzel A platí: Φ Φ 1 Φ 2 = 0 Pro smyčku a platí: R m Φ + R m1 Φ 1 = F m Pro smyčku b platí: R m Φ + R m2 Φ 2 + R mv Φ 2 = F m Magnetomotorické napětí F m = NI

4. Magnetické pole. 4.1. Fyzikální podstata magnetismu. je silové pole, které vzniká v důsledku pohybu elektrických nábojů

4. Magnetické pole. 4.1. Fyzikální podstata magnetismu. je silové pole, které vzniká v důsledku pohybu elektrických nábojů 4. Magnetické pole je silové pole, které vzniká v důsledku pohybu elektrických nábojů 4.1. Fyzikální podstata magnetismu Magnetické pole vytváří permanentní (stálý) magnet, nebo elektromagnet. Stálý magnet,

Více

Magnetické pole se projevuje silovými účinky - magnety přitahují železné kovy.

Magnetické pole se projevuje silovými účinky - magnety přitahují železné kovy. Magnetické pole Vznik a zobrazení magnetického pole Magnetické pole vzniká kolem pohybujících se elektrických nábojů. V případě elektromagnetů jde o pohyb volných elektronů (nosičů elektrického náboje)

Více

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Magnetické pole Vytváří se okolo trvalého magnetu. Magnetické pole vodiče Na základě experimentů bylo

Více

MAGNETISMUS Magnetické pole následkem pohybu elektrických nábojů permanentní magnet elektromagnet póly severní jižní blízkosti elektrického proudu

MAGNETISMUS Magnetické pole následkem pohybu elektrických nábojů permanentní magnet elektromagnet póly severní jižní blízkosti elektrického proudu MAGNETISMUS Magnetické pole je silové pole, které vzniká následkem pohybu elektrických nábojů. Vytváří jej buď permanentní magnet nebo elektromagnet. Magnet přitahuje kovové předměty. Jeho silové účinky

Více

Stacionární magnetické pole. Kolem trvalého magnetu existuje magnetické pole.

Stacionární magnetické pole. Kolem trvalého magnetu existuje magnetické pole. Magnetické pole Stacionární magnetické pole Kolem trvalého magnetu existuje magnetické pole. Stacionární magnetické pole Pilinový obrazec magnetického pole tyčového magnetu Stacionární magnetické pole

Více

Magnetické pole - stacionární

Magnetické pole - stacionární Magnetické pole - stacionární magnetické pole, jehož charakteristické veličiny se s časem nemění kolem vodiče s elektrickým polem je magnetické pole Magnetické indukční čáry Uzavřené orientované křivky,

Více

u = = B. l = B. l. v [V; T, m, m. s -1 ]

u = = B. l = B. l. v [V; T, m, m. s -1 ] 5. Elektromagnetická indukce je děj, kdy ve vodiči, který se pohybuje v magnetickém poli a protíná magnetické, indukční čáry, vzniká elektrické napětí. Vodič se stává zdrojem a je to nejrozšířenější způsob

Více

Vzájemné silové působení

Vzájemné silové působení magnet, magnetka magnet zmagnetované těleso. Původně vyrobeno z horniny magnetit, která má sama magnetické vlastnosti dnes ocelové zmagnetované magnety, ferity, neodymové magnety. dva magnetické póly (S-J,

Více

MAGNETICKÉ POLE V REÁLNÉM PROSTŘEDÍ ( MAGNETIKA)

MAGNETICKÉ POLE V REÁLNÉM PROSTŘEDÍ ( MAGNETIKA) MAGNETICKÉ POLE V REÁLNÉM PROSTŘEDÍ ( MAGNETIKA) Aplikace : Magnetický HD Snímání binárního signálu u HD HD vývoj hustota záznamu PC hard disk drive capacity (in GB). The vertical axis is logarithmic,

Více

18. Stacionární magnetické pole

18. Stacionární magnetické pole 18. Stacionární magnetické pole 1. "Zdroje" magnetického pole a jeho popis a) magnetické pole tyčového permanentního magnetu b) přímého vodiče s proudem c) cívky s proudem d) magnetická indukce e) magnetická

Více

3.1 Magnetické pole ve vakuu a v látkovén prostředí

3.1 Magnetické pole ve vakuu a v látkovén prostředí 3. MAGNETSMUS 3.1 Magnetické pole ve vakuu a v látkovén prostředí 3.1.1 Určete magnetickou indukci a intenzitu magnetického pole ve vzdálenosti a = 5 cm od velmi dlouhého přímého vodiče, jestliže jím protéká

Více

Stacionární magnetické pole Nestacionární magnetické pole

Stacionární magnetické pole Nestacionární magnetické pole Magnetické pole Stacionární magnetické pole Nestacionární magnetické pole Stacionární magnetické pole Magnetické pole tyčového magnetu: magnetka severní pól (N) tmavě zbarven - ukazuje k jižnímu pólu magnetu

Více

Elektromagnetismus 163

Elektromagnetismus 163 Elektromagnetismus 163 I I H= 2πr Magnetické pole v blízkosti vodi e s proudem x r H Relativní permeabilita Materiály paramagnetické feromagnetické (nap. elezo, nikl, kobalt) diamagnetické Ve vzduchu je

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných

Více

Magnetické vlastnosti látek (magnetik) jsou důsledkem orbitálního a rotačního pohybu elektronů. Obíhající elektrony představují elementární proudové

Magnetické vlastnosti látek (magnetik) jsou důsledkem orbitálního a rotačního pohybu elektronů. Obíhající elektrony představují elementární proudové MAGNETICKÉ POLE V LÁTCE, MAXWELLOVY ROVNICE MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK Magnetické vlastnosti látek (magnetik) jsou důsledkem orbitálního a rotačního pohybu elektronů. Obíhající elektrony představují elementární

Více

Základní zákony a terminologie v elektrotechnice

Základní zákony a terminologie v elektrotechnice Základní zákony a terminologie v elektrotechnice (opakování učiva SŠ, Fyziky) Určeno pro studenty komb. formy FMMI předmětu 452702 / 04 Elektrotechnika Zpracoval: Jan Dudek Prosinec 2006 Elektrický náboj

Více

Elektřina a magnetizmus magnetické pole

Elektřina a magnetizmus magnetické pole DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-13 Téma: magnetické pole Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý a Mgr. Josef Kormaník VÝKLAD Elektřina a magnetizmus magnetické pole

Více

MAGNETICKÉ POLE. 1. Stacionární magnetické pole I I I I I N S N N

MAGNETICKÉ POLE. 1. Stacionární magnetické pole I I I I I N S N N MAGETCKÉ POLE 1. Stacionární magnetické poe V E S T C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á Í je část prostoru, kde se veičiny popisující magnetické poe nemění s časem. Vzniká v bízkosti stacionárních vodičů

Více

1. Dva dlouhé přímé rovnoběžné vodiče vzdálené od sebe 0,75 cm leží kolmo k rovine obrázku 1. Vodičem 1 protéká proud o velikosti 6,5A směrem od nás.

1. Dva dlouhé přímé rovnoběžné vodiče vzdálené od sebe 0,75 cm leží kolmo k rovine obrázku 1. Vodičem 1 protéká proud o velikosti 6,5A směrem od nás. Příklady: 30. Magnetické pole elektrického proudu 1. Dva dlouhé přímé rovnoběžné vodiče vzdálené od sebe 0,75 cm leží kolmo k rovine obrázku 1. Vodičem 1 protéká proud o velikosti 6,5A směrem od nás. a)

Více

FYZIKA II. Petr Praus 10. Přednáška Magnetické pole v látce

FYZIKA II. Petr Praus 10. Přednáška Magnetické pole v látce FYZIKA II Petr Praus 10. Přednáška Magnetické pole v látce Osnova přednášky Magnetické pole v látkovém prostředí, Ampérovy proudové smyčky, veličiny B, M, H materiálové vztahy, susceptibilita a permeabilita

Více

FYZIKA II. Petr Praus 8. Přednáška stacionární magnetické pole (pokračování) a Elektromagnetická indukce

FYZIKA II. Petr Praus 8. Přednáška stacionární magnetické pole (pokračování) a Elektromagnetická indukce FYZIKA II Petr Praus 8. Přednáška stacionární magnetické pole (pokračování) a Elektromagnetická indukce Osnova přednášky tenká cívka, velmi dlouhý solenoid, toroid magnetické pole na ose proudové smyčky

Více

DIDAKTICKÝ TEST MAGNETICKÉ POLE

DIDAKTICKÝ TEST MAGNETICKÉ POLE DIDAKTICKÝ TEST MAGNETICKÉ POLE Použité zdroje: Blahovec, A.: Elektrotechnika I, Inforatoriu, Praha 2005 Černý, V.: Repetitoriu, Základní vztahy v elektrotechnice, časopis ELEKTRO ročník 2003 http://www.odbornecasopisy.cz

Více

NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Nestacionární magnetické pole Vektor magnetické indukce v čase mění směr nebo velikost. a. nepohybující

Více

5. MAGNETICKÉ OBVODY

5. MAGNETICKÉ OBVODY 5. MAGNETICKÉ OBVODY 5.1. Úvod Pohyb elektrických nábojů - elektrický proud - vytváří magnetické pole. Jeho existence je potřebná pro realizaci řady důležitých zařízení, jako např. elektrických strojů

Více

4.5.7 Magnetické vlastnosti látek

4.5.7 Magnetické vlastnosti látek 4.5.7 Magnetické vlastnosti látek Předpoklady: 4501 Předminulá hodina magnetická indukce závisí i na prostředí, ve kterém ji měříme permeabilita prostředí = 0 r, r - relativní permeabilita prostředí (zda

Více

Skalární a vektorový popis silového pole

Skalární a vektorový popis silového pole Skalární a vektorový popis silového pole Elektrické pole Elektrický náboj Q [Q] = C Vlastnost materiálových objektů Interakce (vzájemné silové působení) Interakci (vzájemné silové působení) mezi dvěma

Více

Přehled veličin elektrických obvodů

Přehled veličin elektrických obvodů Přehled veličin elektrických obvodů Ing. Martin Černík, Ph.D Projekt ESF CZ.1.7/2.2./28.5 Modernizace didaktických metod a inovace. Elektrický náboj - základní vlastnost některých elementárních částic

Více

5 Stacionární magnetické pole HRW 28, 29(29, 30)

5 Stacionární magnetické pole HRW 28, 29(29, 30) 5 STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE HRW 28, 29(29, 30) 31 5 Stacionární magnetické pole HRW 28, 29(29, 30) 5.1 Magneticképole,jehozdrojeaúčinkyHRW28(29) 5.1.1 Permanentní magnet Vedle výhradně přitažlivé interakce

Více

Obr. 11.1: Rozdělení dipólu na dva náboje. Obr. 11.2: Rozdělení magnetu na dva magnety

Obr. 11.1: Rozdělení dipólu na dva náboje. Obr. 11.2: Rozdělení magnetu na dva magnety Magnetické pole Ve starověké Malé Asii si Řekové všimli, že kámen magnetovec přitahuje podobné kameny nebo železné předměty. Číňané kolem 3. století n.l. objevili kompas. Tyčový magnet (z magnetovce nebo

Více

Příklady: 31. Elektromagnetická indukce

Příklady: 31. Elektromagnetická indukce 16. prosince 2008 FI FSI VUT v Brn 1 Příklady: 31. Elektromagnetická indukce 1. Tuhý drát ohnutý do půlkružnice o poloměru a se rovnoměrně otáčí s úhlovou frekvencí ω v homogenním magnetickém poli o indukci

Více

ČÁST V F Y Z I K Á L N Í P O L E. 18. Gravitační pole 19. Elektrostatické pole 20. Elektrický proud 21. Magnetické pole 22. Elektromagnetické pole

ČÁST V F Y Z I K Á L N Í P O L E. 18. Gravitační pole 19. Elektrostatické pole 20. Elektrický proud 21. Magnetické pole 22. Elektromagnetické pole Kde se nacházíme? ČÁST V F Y Z I K Á L N Í P O L E 18. Gravitační pole 19. Elektrostatické pole 20. Elektrický proud 21. Magnetické pole 22. Elektromagnetické pole Mapování elektrického pole -jak? Detektorem.Intenzita

Více

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT Přednáška Rozsah předmětu: 24+24 z, zk 1 Literatura: [1] Uhlíř a kol.: Elektrické obvody a elektronika, FS ČVUT, 2007 [2] Pokorný a kol.: Elektrotechnika I., TF ČZU, 2003

Více

NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Masarykovo gymnázium Vsetín Autor: Mgr. Jitka Novosadová DUM: MGV_F_SS_3S3_D16_Z_OPAK_E_Nestacionarni_magneticke_pole_T Vzdělávací obor: Člověk a příroda Fyzika Tematický okruh: Nestacionární magnetické

Více

Fyzika 2 - rámcové příklady Magnetické pole - síla na vodič, moment na smyčku

Fyzika 2 - rámcové příklady Magnetické pole - síla na vodič, moment na smyčku Fyzika 2 - rámcové příklady Magnetické pole - síla na vodič, moment na smyčku 1. Určete skalární a vektorový součin dvou obecných vektorů a a popište, jak závisí výsledky těchto součinů na úhlu mezi vektory.

Více

Zapnutí a vypnutí proudu spínačem S.

Zapnutí a vypnutí proudu spínačem S. ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE Dva Faradayovy pokusy odpovídají na otázku zda může vzniknout elektrický proud vlivem magnetického pole Pohyb tyčového magnetu k (od) vodivé smyčce s měřidlem, nebo smyčkou k

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Magnetizmus. Název: Autor:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Magnetizmus. Název: Autor: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Magnetizmus Indukční zákon Ing. Radovan Hartmann

Více

ELEKTROMAGNETICKÉ POLE

ELEKTROMAGNETICKÉ POLE ELEKTROMAGNETICKÉ POLE 1. Magnetická síla působící na náboj v magnetickém poli Fyzikové Lorentz a Ampér zjistili, že silové působení magnetického pole na náboj Q, závisí na: 1. velikosti náboje Q, 2. relativní

Více

Osnova kurzu. Základy teorie elektrického pole 2

Osnova kurzu. Základy teorie elektrického pole 2 Osnova kurzu 1) Úvodní informace; zopakování nejdůležitějších vztahů 2) Základy teorie elektrických obvodů 1 3) Základy teorie elektrických obvodů 2 4) Základy teorie elektrických obvodů 3 5) Základy teorie

Více

Návrh toroidního generátoru

Návrh toroidního generátoru 1 Návrh toroidního generátoru Ing. Ladislav Kopecký, květen 2018 Toroidním generátorem budeme rozumět buď konstrkukci na obr. 1, kde stator je tvořen toroidním jádrem se dvěma vinutími a jehož rotor tvoří

Více

Elektromagnetismus. - elektrizace třením (elektron = jantar) - Magnetismus magnetovec přitahuje železo zřejmě první záznamy o používání kompasu

Elektromagnetismus. - elektrizace třením (elektron = jantar) - Magnetismus magnetovec přitahuje železo zřejmě první záznamy o používání kompasu Elektromagnetismus Historie Staré Řecko: Čína: elektrizace třením (elektron = jantar) Magnetismus magnetovec přitahuje železo zřejmě první záznamy o používání kompasu Hans Christian Oersted objevil souvislost

Více

5. Materiály pro MAGNETICKÉ OBVODY

5. Materiály pro MAGNETICKÉ OBVODY 5. Materiály pro MAGNETICKÉ OBVODY Požadavky: získání vysokých magnetických kvalit, úspora drahých kovů a náhrada běžnými materiály. Podle magnetických vlastností dělíme na: 1. Diamagnetické látky 2. Paramagnetické

Více

Elektrostatické pole. Vznik a zobrazení elektrostatického pole

Elektrostatické pole. Vznik a zobrazení elektrostatického pole Elektrostatické pole Vznik a zobrazení elektrostatického pole Elektrostatické pole vzniká kolem nepohyblivých těles, které mají elektrický náboj. Tento náboj mohl vzniknout například přivedením elektrického

Více

Název: Měření magnetického pole solenoidu

Název: Měření magnetického pole solenoidu Název: Měření magnetického pole solenoidu Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Biologie) Tematický celek: Elektřina

Více

Nelineární obvody. V nelineárních obvodech však platí Kirchhoffovy zákony.

Nelineární obvody. V nelineárních obvodech však platí Kirchhoffovy zákony. Nelineární obvody Dosud jsme se zabývali analýzou lineárních elektrických obvodů, pasivní lineární prvky měly zpravidla konstantní parametr, v těchto obvodech platil princip superpozice a pro analýzu harmonického

Více

ELT1 - Přednáška č. 6

ELT1 - Přednáška č. 6 ELT1 - Přednáška č. 6 Elektrotechnická terminologie a odborné výrazy, měřicí jednotky a činitelé, které je ovlivňují. Rozdíl potenciálů, elektromotorická síla, napětí, el. napětí, proud, odpor, vodivost,

Více

FYZIKA II. Petr Praus 6. Přednáška elektrický proud

FYZIKA II. Petr Praus 6. Přednáška elektrický proud FYZIKA II Petr Praus 6. Přednáška elektrický proud Osnova přednášky Elektrický proud proudová hustota Elektrický odpor a Ohmův zákon měrná vodivost driftová rychlost Pohyblivost nosičů náboje teplotní

Více

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 3.1 Teorie elektronu 1 1 1 Struktura a rozložení elektrických nábojů uvnitř: atomů, molekul, iontů, sloučenin; Molekulární struktura vodičů, polovodičů a

Více

Simulace mechanických soustav s magnetickými elementy

Simulace mechanických soustav s magnetickými elementy Simulace mechanických soustav s magnetickými elementy Martin Bílek, Jan Valtera Modelování mechanických soustav 4.12.2014 Úvod Magnetismus je fyzikální jev, při kterém dochází k silovému působení na nositele

Více

2. Elektrické proudové pole

2. Elektrické proudové pole 2. Elektrické proudové pole Prochází-li, v celém prostoru uvnitř vodiče elektrický proud nazýváme toto prostředí elektrickým proudovým polem. Elektrický proud je dán uspořádaným pohybem elektrických nábojů

Více

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Úvod Základy elektrotechniky 2 hodinová dotace: 2+2 (př. + cv.) zakončení: zápočet, zkouška cvičení: převážně laboratorní informace o předmětu, kontakty na

Více

Laboratorní úloha č. 2 Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon. Max Šauer

Laboratorní úloha č. 2 Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon. Max Šauer Laboratorní úloha č. Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon Max Šauer 14. prosince 003 Obsah 1 Popis úlohy Úkol měření 3 Postup měření 4 Teoretický rozbor

Více

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D15_Z_OPAK_E_Stacionarni_magneticke_pole_T Člověk a příroda Fyzika Stacionární

Více

Kirchhoffovy zákony. Kirchhoffovy zákony

Kirchhoffovy zákony. Kirchhoffovy zákony Kirchhoffovy zákony 1. Kirchhoffův zákon zákon o zachování elektrických nábojů uzel, větev obvodu... Algebraický součet všech proudů v uzlu se rovná nule Kirchhoffovy zákony 2. Kirchhoffův zákon zákon

Více

Elektřina a magnetismus úlohy na porozumění

Elektřina a magnetismus úlohy na porozumění Elektřina a magnetismus úlohy na porozumění 1) Prázdná nenabitá plechovka je umístěna na izolační podložce. V jednu chvíli je do místa A na vnějším povrchu plechovky přivedeno malé množství náboje. Budeme-li

Více

15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu

15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu 15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu 1. Definice elektrického proudu 2. Jednoduchý elektrický obvod a) Ohmův zákon pro část elektrického obvodu b) Elektrický spotřebič

Více

Řešení: Nejdříve musíme určit sílu, kterou působí kladka proti směru pohybu padajícího vědra a napíná tak lano. Moment síly otáčení kladky je:

Řešení: Nejdříve musíme určit sílu, kterou působí kladka proti směru pohybu padajícího vědra a napíná tak lano. Moment síly otáčení kladky je: Přijímací zkouška na navazující magisterské studium - 16 Studijní program Fyzika - všechny obory kromě Učitelství fyziky-matematiky pro střední školy, Varianta A Příklad 1 (5 bodů) Jak dlouho bude padat

Více

FYZIKA II. Petr Praus 7. Přednáška stacionární magnetické pole náboj v magnetickém poli

FYZIKA II. Petr Praus 7. Přednáška stacionární magnetické pole náboj v magnetickém poli FYZIKA II Petr Praus 7. Přednáška stacionární magnetické pole náboj v magnetickém poli Osnova přednášky Stacionární magnetické pole Lorentzova síla Hallův jev Pohyb a urychlování nabitých částic (cyklotron,

Více

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil 4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil Síla je veličina vektorová. Je určena působištěm, směrem, smyslem a velikostí. Působiště síly je bod, ve kterém se přenáší účinek síly na těleso. Směr

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných

Více

Kapitola 3. Magnetické vlastnosti látky. 3.1 Diamagnetismus

Kapitola 3. Magnetické vlastnosti látky. 3.1 Diamagnetismus Kapitola 3 Magnetické vlastnosti látky Velká část magnetických projevů je zejména u paramagnetických a feromagnetických látek způsobena především spinovým magnetickým momentem. Pokud se po sečtení všech

Více

Elektřina a magnetizmus závěrečný test

Elektřina a magnetizmus závěrečný test DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-20 Téma: závěrečný test Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: TEST - A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý a Mgr. Josef Kormaník TEST Elektřina a magnetizmus závěrečný

Více

Elektro-motor. Asynchronní Synchronní Ostatní DC motory. Vinutý rotor. PM rotor. Synchron C

Elektro-motor. Asynchronní Synchronní Ostatní DC motory. Vinutý rotor. PM rotor. Synchron C 25. února 2015 1 Elektro-motor AC DC Asynchronní Synchronní Ostatní DC motory AC brushed Univerzální Vícefázové Jednofázové Sinusové Krokové Brushless Reluktanční Klecový stroj Trvale připojeny C Pomocná

Více

Měření hysterezní smyčky balistickým galvanometrem

Měření hysterezní smyčky balistickým galvanometrem FJFI ČVUT v Praze Fyzikální praktikum II Úloha 2 Verze 170220 Měření hysterezní smyčky balistickým galvanometrem Abstrakt: Hystereze je důležitou charakteristikou feromagnetických látek. Například materiály

Více

Název: Autor: Číslo: Srpen 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Název: Autor: Číslo: Srpen 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Magnetizmus Vlastní indukčnost Ing. Radovan

Více

Magnetické vlastnosti látek část 02

Magnetické vlastnosti látek část 02 Magnetické vlastnosti látek část 02 A) Výklad: Feromagnetický materiál jedná se o materiál, který snadno podléhá magnetizaci stává se magnetem. (prostudovat - viz. kapitola 1.16 Jak si vyrobit magnet?)

Více

3.2. Elektrický proud v kovových vodičích

3.2. Elektrický proud v kovových vodičích 3.. Elektrický proud v kovových vodičích Kapitola 3.. byla bez výhrad věnována popisu elektrických nábojů v klidu, nyní se budeme zabývat pohybujícími se nabitými částicemi. 3... Základní pojmy Elektrický

Více

S p e c i f i c k ý n á b o j e l e k t r o n u. Z hlediska mechanických účinků je magnetická síla vlastně silou dostředivou.

S p e c i f i c k ý n á b o j e l e k t r o n u. Z hlediska mechanických účinků je magnetická síla vlastně silou dostředivou. S p e c i f i c k ý n á b o j e l e k t r o n u Ú k o l : Na základě pohybu elektronu v homogenním magnetickém poli stanovit jeho specifický náboj. P o t ř e b y : Viz seznam v deskách u úlohy na pracovním

Více

ELEKTRICKÝ PROUD ELEKTRICKÝ ODPOR (REZISTANCE) REZISTIVITA

ELEKTRICKÝ PROUD ELEKTRICKÝ ODPOR (REZISTANCE) REZISTIVITA ELEKTRICKÝ PROD ELEKTRICKÝ ODPOR (REZISTANCE) REZISTIVITA 1 ELEKTRICKÝ PROD Jevem Elektrický proud nazveme usměrněný pohyb elektrických nábojů. Např.:- proud vodivostních elektronů v kovech - pohyb nabitých

Více

Základní otázky pro teoretickou část zkoušky.

Základní otázky pro teoretickou část zkoušky. Základní otázky pro teoretickou část zkoušky. Platí shodně pro prezenční i kombinovanou formu studia. 1. Síla současně působící na elektrický náboj v elektrickém a magnetickém poli (Lorentzova síla) 2.

Více

Toroidní generátor. Ing. Ladislav Kopecký, červenec 2017

Toroidní generátor. Ing. Ladislav Kopecký, červenec 2017 1 Toroidní generátor Ing. Ladislav Kopecký, červenec 2017 Běžné generátory lze zpravidla použít i jako motory a naopak. To je důvod, proč u nich nelze dosáhnout účinnosti přesahující 100%. Příčinou je

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Bc. Karel Hrnčiřík

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Bc. Karel Hrnčiřík Magnetické pole je kolem vodiče s proudem. Magnetka se natáčí ve směru tečny ke kruhové

Více

19. Elektromagnetická indukce

19. Elektromagnetická indukce 19. Elektromagnetická indukce Nestacionární magnetické pole časově proměnné. Existuje kolem nehybných vodičů s proměnným proudem, kolem pohybujících se vodičů s konstantním nebo proměnným proudem nebo

Více

7. Gravitační pole a pohyb těles v něm

7. Gravitační pole a pohyb těles v něm 7. Gravitační pole a pohyb těles v něm Gravitační pole - existuje v okolí každého hmotného tělesa - představuje formu hmoty - zprostředkovává vzájemné silové působení mezi tělesy Newtonův gravitační zákon:

Více

Seriál II.II Vektory. Výfučtení: Vektory

Seriál II.II Vektory. Výfučtení: Vektory Výfučtení: Vektory Abychom zcela vyjádřili veličiny jako hmotnost, teplo či náboj, stačí nám k tomu jediné číslo (s příslušnou jednotkou). Říkáme jim skalární veličiny. Běžně se však setkáváme i s veličinami,

Více

Elektřina a magnetizmus - elektrické napětí a elektrický proud

Elektřina a magnetizmus - elektrické napětí a elektrický proud DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-03 Téma: Elektrické napětí a elektrický proud Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý a Mgr. Josef Kormaník VÝKLAD Elektřina a magnetizmus

Více

Dynamika tekutin popisuje kinematiku (pohyb částice v času a prostoru) a silové působení v tekutině.

Dynamika tekutin popisuje kinematiku (pohyb částice v času a prostoru) a silové působení v tekutině. Dynamika tekutin popisuje kinematiku (pohyb částice v času a prostoru) a silové působení v tekutině. Přehled proudění Vazkost - nevazké - vazké (newtonské, nenewtonské) Stlačitelnost - nestlačitelné (kapaliny

Více

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: Elektřina a magnetismus Autor: Alena Škárová Název: Magnetická indukce

Více

Mgr. Ladislav Blahuta

Mgr. Ladislav Blahuta Mgr. Ladislav Blahuta Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada ZÁKLADNÍ

Více

Rezistor je součástka kmitočtově nezávislá, to znamená, že se chová stejně v obvodu AC i DC proudu (platí pro ideální rezistor).

Rezistor je součástka kmitočtově nezávislá, to znamená, že se chová stejně v obvodu AC i DC proudu (platí pro ideální rezistor). Rezistor: Pasivní elektrotechnická součástka, jejíž hlavní vlastností je schopnost bránit průchodu elektrickému proudu. Tuto vlastnost nazýváme elektrický odpor. Do obvodu se zařazuje za účelem snížení

Více

I dt. Elektrický proud je definován jako celkový náboj Q, který projde vodičem za čas t.

I dt. Elektrický proud je definován jako celkový náboj Q, který projde vodičem za čas t. ELEKTRICKÝ PROUD Stacionární elektrické pole je charakterizováno konstantním elektrickým proudem Elektrický proud I je usměrněný pohyb elektrických nábojů. Jednotkou je ampér, I A. K vzniku elektrického

Více

(2. Elektromagnetické jevy)

(2. Elektromagnetické jevy) (2. Elektromagnetické jevy) - zápis výkladu z 9. a 13. hodiny- B) Magnetické pole vodiče s proudem prochází-li vodičem elektrický proud vzniká kolem něj díky pohybujícímu se náboji (toku elektronů) magnetické

Více

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY ROTAČNÍ POHYB TĚLESA, MOMENT SÍLY, MOMENT SETRVAČNOSTI DYNAMIKA Na rozdíl od kinematiky, která se zabývala

Více

Účinky elektrického proudu. vzorová úloha (SŠ)

Účinky elektrického proudu. vzorová úloha (SŠ) Účinky elektrického proudu vzorová úloha (SŠ) Jméno Třída.. Datum.. 1. Teoretický úvod Elektrický proud jako jev je tvořen uspořádaným pohybem volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud jako

Více

Práce, energie a další mechanické veličiny

Práce, energie a další mechanické veličiny Práce, energie a další mechanické veličiny Úvod V předchozích přednáškách jsme zavedli základní mechanické veličiny (rychlost, zrychlení, síla, ) Popis fyzikálních dějů usnadňuje zavedení dalších fyzikálních

Více

1 Tuhé těleso a jeho pohyb

1 Tuhé těleso a jeho pohyb 1 Tuhé těleso a jeho pohyb Tuhé těleso (TT) působením vnějších sil se nemění jeho tvar ani objem nedochází k jeho deformaci neuvažuje se jeho částicová struktura, těleso považujeme za tzv. kontinuum spojité

Více

Identifikátor materiálu: VY_32_INOVACE_356

Identifikátor materiálu: VY_32_INOVACE_356 Identifikátor materiálu: VY_32_INOVACE_356 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Výuková prezentace.na jednotlivých snímcích jsou postupně odkrývány informace, které žák zapisuje či zakresluje do sešitu.

Více

Téma 1: Elektrostatika I - Elektrický náboj Kapitola 22, str. 577 592

Téma 1: Elektrostatika I - Elektrický náboj Kapitola 22, str. 577 592 Téma 1: Elektrostatika I - Elektrický náboj Kapitola 22, str. 577 592 Shrnutí: Náboj a síla = Coulombova síla: - Síla jíž na sebe náboje Q působí je stejná - Pozn.: hledám-li velikost, tak jen dosadím,

Více

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Kirchhoffovy zákony TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Kirchhoffovy zákony TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. STEJNOSMĚRNÝ PROUD Kirchhoffovy zákony TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Elektrické obvody Složitější elektrické obvody tvoří elektrické sítě.

Více

TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ

TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ zabývá se analýzou a syntézou vyšetřovaných soustav ZÁKLADNÍ POJMY soustava elektrické zařízení, složená z jednotlivých prvků, vzájemně mezi sebou propojených tak, aby jimi mohl

Více

Hlavní body - elektromagnetismus

Hlavní body - elektromagnetismus Elektromagnetismus Hlavní body - elektromagnetismus Lorenzova síla, hmotový spektrograf, Hallův jev Magnetická síla na proudovodič Mechanický moment na proudovou smyčku Faradayův zákon elektromagnetické

Více

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky 3. ZÁKLADY DYNAMIKY Dynamika zkoumá příčinné souvislosti pohybu a je tedy zdůvodněním zákonů kinematiky. K pojmům používaným v kinematice zavádí pojem hmoty a síly. Statický výpočet Dynamický výpočet -

Více

Elektrostatické pole Coulombův zákon - síla působící mezi dvěma elektrickými bodovými náboji Definice intenzity elektrického pole Siločáry

Elektrostatické pole Coulombův zákon - síla působící mezi dvěma elektrickými bodovými náboji Definice intenzity elektrického pole Siločáry Elektrostatické pole Coulombův zákon - síla působící mezi dvěma elektrickými bodovými náboji Definice intenzity elektrického pole iločáry elektrického pole Intenzita elektrického pole buzená bodovým elektrickým

Více

Měření závislosti indukčnosti cívky (Distribuce elektrické energie - BDEE)

Měření závislosti indukčnosti cívky (Distribuce elektrické energie - BDEE) FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Měření závislosti indukčnosti cívky (Distribuce elektrické energie - BDEE) Autoři textu: Ing. Jan Varmuža Květen 2013 epower

Více

Kapitola 2. o a paprsek sil lze ztotožnit s osou x (obr.2.1). sil a velikost rovnou algebraickému součtu sil podle vztahu R = F i, (2.

Kapitola 2. o a paprsek sil lze ztotožnit s osou x (obr.2.1). sil a velikost rovnou algebraickému součtu sil podle vztahu R = F i, (2. Kapitola 2 Přímková a rovinná soustava sil 2.1 Přímková soustava sil Soustava sil ležící ve společném paprsku se nazývá přímková soustava sil [2]. Působiště všech sil m i lze posunout do společného bodu

Více

Pracovní list žáka (ZŠ)

Pracovní list žáka (ZŠ) Pracovní list žáka (ZŠ) Účinky elektrického proudu Jméno Třída.. Datum.. 1. Teoretický úvod Elektrický proud jako jev je tvořen uspořádaným pohybem volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud

Více

Obvodové prvky a jejich

Obvodové prvky a jejich Obvodové prvky a jejich parametry Ing. Martin Černík, Ph.D. Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace. Elektrický obvod Uspořádaný systém elektrických prvků a vodičů sloužící

Více

5. Statika poloha střediska sil

5. Statika poloha střediska sil 5. Statika poloha střediska sil 5.1 Rovnoběžné sily a jejich střed Uvažujeme soustavu vzájemně rovnoběžných sil v prostoru s pevnými působišti. Každá síla má působiště dané polohovým vektorem. Všechny

Více

Elektromagnetický oscilátor

Elektromagnetický oscilátor Elektromagnetický oscilátor Již jsme poznali kmitání mechanického oscilátoru (závaží na pružině) - potenciální energie pružnosti se přeměňuje na kinetickou energii a naopak. T =2 m k Nejjednodušší elektromagnetický

Více

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY 1) Který zákon upravuje poměry v jednoduchém elektrickém obvodu o napětí, proudu a odporu: Ohmův zákon, ze kterého vyplívá, že proud je přímo úměrný napětí a nepřímo úměrný odporu.

Více

Parametrická rovnice přímky v rovině

Parametrická rovnice přímky v rovině Parametrická rovnice přímky v rovině Nechť je v kartézské soustavě souřadnic dána přímka AB. Nechť vektor u = B - A. Pak libovolný bod X[x; y] leží na přímce AB právě tehdy, když vektory u a X - A jsou

Více