ŠPANĚLSKÝ JAZYK EL PRŮŘEZOVÁ TÉMATA. Občan v demokratické společnosti Člověk a životní prostředí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ŠPANĚLSKÝ JAZYK EL PRŮŘEZOVÁ TÉMATA. Občan v demokratické společnosti Člověk a životní prostředí"

Transkript

1 ŠPANĚLSKÝ JAZYK EL PRŮŘEZOVÁ TÉMATA. Průřezová témata vstupují do vzdělávání jako aktuální zajímavé odkazy k pochopení správnému vnímání různých procesů v současné společnosti. Mají především ovlivňovat postoje, hodnotový systém a jednání žáků v běžném školním i mimoškolním životě. Tato témata jsou povinným základem vzdělávání. Mají odraz nejen svým výchovným zaměřením, ale i obsahem do různých vzdělávacích oblastí (oborů) a doplňují či propojují, co si žáci během studia osvojili. Pojetí a funkce průřezových témat mají přímý vliv na proces utváření a rozvíjení klíčových kompetencí. Občan v demokratické společnosti Výchova k demokratickému občanství se zaměřuje na vytváření a upevňování takových postojů a hodnotové orientace žáků, které jsou potřebné pro fungování a zdokonalování demokracie. Nejde však pouze o postoje, hodnoty a jejich preference, ale také o budování občanské gramotnosti žáků, tj. osvojení si faktické, věcné a normativní stránky jednání odpovědného aktivního občana. Výchova k demokratickému občanství se netýká jen společenskovědní oblasti vzdělávání, v níž se nejvíce realizuje, ale prostupuje celým vzděláváním a nezbytnou podmínkou její realizace je také demokratické klima školy, otevřené k rodičům a k širší občanské komunitě v místě školy. Výchova k odpovědnému a aktivnímu občanství v demokratické společnosti zahrnuje vědomosti a dovednosti z těchto oblastí: osobnost a její rozvoj; společnost jednotlivec a společenské skupiny, kultura, náboženství; historický vývoj (především v 19. a 20. století); masová média; morálka, svoboda, odpovědnost, tolerance, solidarita. Člověk a životní prostředí Udržitelný rozvoj patří mezi priority EU včetně naší republiky. Nezbytným předpokladem jeho realizace je příprava budoucí generace k myšlení a jednání v souladu s principy udržitelného rozvoje, k vědomí odpovědnosti za udržení kvality životního prostředí a jeho jednotlivých složek a k úctě k životu ve všech jeho formách. Průřezové téma Člověk a životní prostředí se podílí na zvyšování gramotnosti pro udržitelnost rozvoje a přispívá k realizaci jednoho z pěti základních směrů rozvoje lidských zdrojů. Environmentální vzdělávání a výchova poskytuje žákům znalosti a dovednosti potřebné pro pochopení principu udržitelnosti, podněcuje aktivní integrovaný přístup k realitě a ovlivňuje etické vztahy k prostředí. V souvislosti s jejich odborným vzděláváním poukazuje na vlivy pracovních činností na prostředí a zdraví a využívání moderní techniky a technologie v zájmu udržitelnosti rozvoje.

2 Průřezové téma je začleněno v rámcovém vzdělávacím programu do cílů vzdělávání a výsledků vzdělávání v různých souvislostech. Získané vědomosti a dovednosti se v průřezovém tématu propojují a doplňují tak, aby vznikl ucelený obraz ukazující složitost souvislostí v přírodě, ve společnosti, mezi přírodou a člověkem a jeho životním prostředím. Ve složce všeobecného vzdělávání je průřezové téma začleněno především do přírodovědného vzdělávání v tématech ekologie a člověk a životní prostředí, dále je začleněno v společenskovědním vzdělávání, estetickém vzdělávání a vzdělávání pro zdraví. V odborné složce je průřezové téma diferencovaně začleněno do obsahových okruhů podle charakteru oborů vzdělání. Zaměřuje se zejména na materiálové a energetické zdroje, na kvalitu pracovního prostředí, vlivy pracovních činností na prostředí a na zdraví, na technické a technologické procesy a řídicí činnosti. Obsah průřezového tématu Člověk a životní prostředí zahrnuje témata: současné globální, regionální a lokální problémy rozvoje a vztahy člověka k prostředí (klimatické změny, ohrožování ovzduší, vody, půdy, ekosystémů i biosféry z různých hledisek rozvoje lidské populace, vliv prostředí na lidské zdraví). Člověk a svět práce Jedním ze základních cílů vymezených tímto rámcovým vzdělávacím programem je příprava takového absolventa, který má nejen určitý odborný profil, ale který se díky němu dokáže také úspěšně prosadit na trhu práce i v životě. Průřezové téma Člověk a svět práce doplňuje znalosti a dovednosti žáka získané v odborné složce vzdělávání o nejdůležitější poznatky a dovednosti související s jeho uplatněním ve světě práce, které by mu měly pomoci při rozhodování o další profesní a vzdělávací orientaci, při vstupu na trh práce a při uplatňování pracovních práv. Obsah tématu je možné rozdělit do následujícího obsahového celku: písemná i verbální sebeprezentace při vstupu na trh práce, sestavování žádostí o zaměstnání a odpovědí na inzeráty, psaní profesních životopisů, průvodních (motivačních) dopisů, jednání s potenciálním zaměstnavatelem, přijímací pohovory, výběrová řízení, nácvik konkrétních situací.

3 Občan v demokratickém společnosti Osobnost a její rozvoj - Aficiones (Záliby): principales aficiones tradicionales y contemporáneas enfocadas al desarrollo de la personalidad en iberoamérica (hlavní tradiční i současné záliby zaměřené na rozvoj osobnosti v Iberoamerice). - Lugares de recreación (Rekreační místa): tipos de lugares de recreación y su influencia en el desarrollo integral de la persona, aspectos sociales y de género (typy rekreačních míst a jejich vliv na integrálním rozvoji osobnosti, sociální aspekty a postavení žen). - Profesiones relacionadas a los arreglos y cambios en las casas (Profese vztažené na opravy a změny v domácnosti): tipos de vivienda y su influencia en el desarrollo personal (typy bydlení a jejich vliv na rozvoj osobnosti). - Períodos educativos (Období ve vzdělávání): las etapa educativas y su influencia en el desarrollo personal (etapy ve vzdělávání a jejich vliv na osobním rozvoji). - Programas televisivos en Espaňa, gustos y costumbres (Televizní programy ve Španělsku, zvyky a vkus):la libertad de elección y expresión en Návrh konverzačních témat Člověk a životní prostředí Současné globální, regionální a lokální problémy rozvoje a vztahy člověka k prostředí - Posibilidades de una vida sana (Možnosti zdravého života): presentación de las enfermedades de civilización y como evitarlas, influencia del medio (prezentace civilizačních nemocí a jak si je vyhnout, vliv prostředí) - Ambiente de trabajo y mujeres en él (Pracovní prostředí a ženy v práci): presentación de los problemas relacionados a la influencia del medio (ergonomía) en el trabajo en Iberoamérica (prezentace problémů se vztahujících na vliv prostředí ergonomiev pracovní oblastí Iberoameriky) - El sistema educacional en Espaňa (Vzdělávací systém ve Španělsku): presentación de los problemas relacionados al sistema educacional en Espaňa y el ambiente de estudio (prezentace problémů se vztahujících na vzdělávací systém ve Španělsku a na vzdělávací prostředí) Člověk a svět práce Písemná i verbální sebeprezentace při vstupu na trh práce - Datos persoanles (Osobní údaje (biografie)): muestra de una correcta elaboracion de una carta de presentación (expozice správného zpracování životopisu).

4 un contexto del desarrollo personal relacionado a los medios de comunicación (volný výběr a svoboda projevu v kontextu osobního rozvoje vztaženého na sdělovací prostředky). Společnost (jednotlivec společenské skupiny, kultura, náboženství) - Presentación de los países de Latinoamérica (Prezentace země Latinské Ameriky): visión compleja de los países latinoamericanos desde el punto de vista social, cultural y religioso (komplexní vize latinoamerických zemí z hlediska společenského, kulturního i naboženského). - Tipos de viviendas en Espaňa y en Latinoamérica (Typy bydlení, španělská a latinsko-americká čtvrť):presentación del concepto de vivienda en Iberoamérica, rasgos sociales, culturales y religiosos (prezentace pojmu bydlení v Iberoamerice, společenské rysy, kulturní i náboženské). - Moverse en la ciudad Madrid (Pohybovat se ve městě Madrid):como visitar una gran ciudad conociendo las particularidades sociales, culturales y religiosas (jak navštěvovat jedno velké město a respektovat společenské, kulturní i náboženské zvláštnosti). - Costumbres alimentarias (Potravinové návyky):vista de las tradiciones culinarias desde el

5 punto de vista social, cultural y religioso (vize kulinářských tradicí z hlediska společenského, kulturního i náboženského). - Vestimenta: colores y materiales (Oblečení: barvy a materiály): exposición de la forma de vestirse en Iberoaérica, atendiendo a criterios sociales, culturales y religiosos (expozice způsobu oblečení v Iberoamerice vzhledem k společenskému, kulturnímu i náboženskému hledisku) - Lugares para las compras. Mercados y ferias (Místa na nákupy. Trhy i tržiště): muestra de los tipos de cadenas mercantiles y negocios desde el punto de vista social, cultural y religioso (prezentace typů obchodních řetězců a obchody z hlediska společenského, kulturního i náboženského). - Lugares y monumentos interesantes Andalucía (Místa i zajímavé památky Andalusie): exposición de la herencia arquitectónica andaluza desde el punto de vista social, cultural y religioso (prezentace architektonické dědictví Andalucíe z hlediska společenského, kulturního a náboženského). - La música hispanoamericana (Hispanoamerická hudba): discusión acerca de los caracteres sociales, culturales y religosos de la música en hispanoamérica (diskuze ohledně charaktérů společenských, kulturních i náboženských v hispanoamerické hudbě)

6 - El espaňol en el mundo (Španělština na světě):conversación acerca de la influencia general social, cultural y también religiosa de la lengua espaňola en el mundo (konverzace ohledně obecných společenských, kulturních i náboženských vlivů španělského jazyka na světě). - Herencia cultural del mundo hispano (Kulturní dědictví v hispánském světě): exposición acerca de la influencia general social, cultural y también religiosa de la herencia espaňola en el mundo (expozice ohledně obecných společenských, kulturních i náboženských vlivů španělského dědictví na světě). - El día de los Reyes Magos (Den Tří králové): presentación acerca de la influencia en el mundo social, cultural y principalmente religioso del día de los Reyes Magos en el mundo hispano (prezentace ohledně vlivu v oblasti společenské, kulturní i hlavně náboženské ze dne Tří Králové v Hispánském světě). - Cambios en la casa, accesorios (Změny v domě: příslušenství): muestra de la influencia general social, cultural y religiosa de los equipamientos de las casas en Iberoamérica (expozice ohledně obecných společenských, kulturních i náboženských vlivů vybavení domů v Iberoamerice). - Costumbres espaňolas en el área del consumo (Španělské zvyklosti v oblasti spotřeb): presentación de la influencia general social, cultural y

7 religiosa en el área del consumo en Iberoamérica (prezentace ohledně obecných společenských, kulturních i náboženských vlivů v oblasti spotřeb v Iberoamerice). - Nuevas maneras de disfrutar el tiempo libre: Los grandes centros comerciales (Nové způsoby volného času: velká obchodní centra): muestra de la influencia general social, cultural y religiosa de los grandes centros comerciales y el uso del tempo libre en ellos (expozice ohledně obecných společenských, kulturních i náboženských vlivů velkých obchodních center a využití volného času v nich). - La vida de un premio nobel en Columbia (Život jedné Nobelové ceny v Kolumbii) presentación de la influencia social, cultural y religiosa en Iberoamérica y el mundo, generada por la vida y obra de un premio Nobel colombiano (prezentace ohledně polečenských, kulturních i náboženských vlivů v Iberoamerice způsobených životem a dílem jedné kolumbijské Nobelové ceny). Historický vývoj - Presentación de los países de Latinoamérica (Prezentace země Latinské Ameriky): breve muestra del desarrollo histórico de los países latinoamericanos (krátka prezentace historického rozvoje Latinské Ameriky). - Tipos de vivienda, barrio espaňol y latinoamericano (Typy bydlení, španělská a

8 latinsko-americká čtvrť): muestra del desarrollo histórico de los barrios espaňoles y latinoamericanos (prezentace historického rozvoje španělské i latinskoamerická čtvrť). - Moverse en la ciudad Madrid (Pohybovat se ve městě Madrid): presentación del desarrollo histórico del turismo en Espaňa - Madrid (prezentace historického rozvoje cestovního ruchu ve Španělsku - Madridu). - Vestimentas: colores y materilaes (Oblečení: barvy a materiály): breve muestra de la evolución histórica de la forma de vestirse en Iberoamérica (krátka prezentace historického rozvoje způsobu oblečení v Iberoamerice). - Celebraciones tradicionales de Espaňa y Latinoamérica (Tradiční oslavy Španělska i Latinské Ameriky): muestra del desarrollo histórico de las celebraciones tradicionales en Iberoamérica (prezentace historického rozvoje tradičních oslav v Iberoamerice). - La música en hispanoamérica (Hispanoamerická hudba): exposición de la evolución histórica de la música en Iberoamérica (expozice historické evoluce hudby v Iberoamerice).

9 - El espaňol en el mundo (Španělština na světě): muestra del desarrollo histórico de la lengua espaňola en el mundo (prezentace historického rozvoje španělského jazyka na světě). Masová média - Diarios (Noviny): muestra del desarrollo histórico de los medios de información en Iberoamérica (prezentace historického rozvoje informačních zdrojů v Iberamerice). - Celebraciones populares en el mundo hispano (Populární oslavy na hispánském světě): muestra del desarrollo histórico de las celebraciones populares en hispanoamérica (prezentace historického rozvoje populárních oslav v hispanoamerice). Morálka, svoboda, odpovědnost, tolerance a solidarita - Viajes en el pasado y en la actualidad (Cestování v minulosti a dnes): presentación del desarrollo histórico de los viajes en hispanoamérica (prezentace historického rozvoje cestování v hispanoamerice). - Turista y tipos de turista (Turismu, typy turistů): exposición del desarrollo histórico del turismo y los turista en Iberoamérica (expozice

10 historického rozvoje cestovního ruchu a turistů v Iberoamerice). - Ambiente de trabajo y mujeres en el trabajo (Pracovní prostředí a ženy v práci): muestra del desarrollo histórico del ambiente de trabajo y la participación de la smujeres en él (prezentace historického rozvoje pracovního prostředí a účast žen v něm). - Costumbres espaňolas en el área del consumo (Španělské zvyklosti v oblasti spotřeb): muestra del desarrollo histórico de las costumbres espaňolas en el área de consumo (prezentace historického rozvoje zvyků v oblasti spotřeb). Občan v demokratickém společnosti Osobnost a její rozvoj - Profesiones (Profese): muestra del desarrollo personal en el mundo del trabajo en una sociedad democrática en Iberoamérica (expozice osobního rozvoje v pracovním prostředí demokratické společnosti v Iberoamerice). Návrh textů ke čtení Člověk a životní prostředí Současné globální, regionální a lokální problémy rozvoje a vztahy člověka k prostředí Typy Turismu, typy turistů Inteligentní domy Nemoci, zdravotní stavy, použití léků Člověk a svět práce Písemná i verbální sebeprezentace při vstupu na trh práce Biografická data - Actividades y lugares de recreación (Aktivity a místa pro rekreaci): muestra del desarrollo personal en el mundo del entretenimiento en la sociedad democrática de Iberoamérica (ukázka osobního

11 rozvoje ve světě zábavy v demokratické společnosti Iberoameriky). - Datos personales (Osobní údaje-biografie): muestra de la evolución de las cartas de presentación personal en el mundo del trabajo de una sociedad democrática en Iberoamérica (expozice evoluce životopisu ve světě práce demokratické společnosti v Iberoamerice). - Relaciones personales (Osobní vztahy): presentación de la evolución de las relaciones humanas de la sociedad democrática en Iberoamérica (prezentace evoluce lidských vztahů demokratické společnosti v Iberoamerice). - Enfermedades, estados de salud, uso de remedios (Nemoci, zdravotní stavy, použití léků): presentación de la evolución del derecho a la salud de la sociedad democrática en Iberoamérica (prezentace evoluce práva na zdravotní peče demokratické společnosti v Iberoamerice). - Datos biográficos (Biografická data): presentación del manejo de la información personal en la sociedad democrática de Iberoamérica (prezentace manipulace osobními informacemi v demokratické společnosti v Iberoamerice).

12 Společnost (jednotlivec společenské skupiny, kultura, náboženství) - Nacionalidades (Národnosti): presentación de los rasgos sociales, culturales y religiosos en la sociedad democrática de Iberoamérica (prezentace společenských, kulturních i náboženských rysů demokratické společnosti v Iberoamerice). - Ciudades y regiones autónomas de Espaňa (Města a autonomní regiony Španělska): presentación de los rasgos sociales, culturales y religiosos de las regiones espaňolas en el marco de una sociedad democrática (prezentace společenských, kulturních i náboženských rysů španělských regionů v rámci demokratické společnosti). - Edificios públicos y medios de transporte (Veřejné budovy a dopravní prostředky): presentación de los rasgos sociales, culturales y religiosos de los edificios públicos y los medios de transporte en el marco de una sociedad democrática (prezentace společenských, kulturních i náboženských rysů veřejných budov i dopravních prostředků v rámci demokratické společnosti). - Tipos de alimentos (Typy potravin): presentación de los rasgos sociales, culturales y religiosos de las dietas alimenticias y su inocuidad en el marco de una sociedad democrática (prezentace společenských, kulturních i náboženských rysů potravinových diet a jejich závadnost v rámci demokratické společnosti).

13 - Celebración de una boda (Oslava svatby): presentación de los rasgos sociales, culturales y religiosos de la celebración de una boda en el marco de la sociedad democrática de Iberoamérica (prezentace společenských, kulturních i náboženských rysů oslavy svatby v rámci demokratické společnosti Iberoameriky). - Lista de compras: Alimentos (Seznam nákupů: potraviny): presentación de los rasgos sociales, culturales y religiosos de la manera de comprar alimentos en el marco de la sociedad democrática en Iberoamérica (prezentace společenských, kulturních i náboženských rysů způsobů nákupu potravin v rámci demokratické společnosti Iberoameriky). - Celebraciones tradicionales en Espaňa y Latinoamérica (Tradiční oslavy Španělska i Latinské Ameriky): presentación de los rasgos sociales, culturales y religiosos de las celebraciones tradicionales de la sociedad democrática en Iberoamérica (prezentace společenských, kulturních i náboženských rysů tradičních oslav demokratické společnosti Iberoameriky). - La pintura en Espaňa y Latinoamética (Malířství ve Španělsku i Latinské Americe): presentación de los rasgos sociales, culturales y religiosos de la pintura en la sociedad democrática de Iberoamérica (prezentace společenských, kulturních i náboženských rysů malířství demokratické

14 společnosti Iberoameriky). - Visita a la ciudad capital de México: Ciudad de México (Návštěva hlavního města Mexika: Ciudad de México): presentación de los rasgos sociales, culturales y religiosos de la Ciudad de México como el reflejo de una sociedad democrática (prezentace společenských, kulturních i náboženských rysů Ciudad de Mexico jako odrazem demokratické společnosti). - Latinoamericanos en Estados Unidos (Latinoameričani ve Spojených státech): presentación de los rasgos sociales, culturales y religiosos de los latinoamericanos en Estados Unidos y su participación en una sociedad democrática (prezentace společenských, kulturních i náboženských rysů latinoameričanů ve Spojených Státech a jejich účast v demokratické společnosti). - Cocina: preparación de recetas, posibilidades de prepara comida (Vaření: příprava receptu, možnosti připravovat jídlo): presentación de los rasgos sociales, culturales y religiosos de la cocina en Iberoamérica en el marco de una sociedad democrática (prezentace společenských, kulturních i náboženských rysů iberoamerické kuchyně v rámci demokratické společnosti). - Celebraciones populares en el mundo hispano (Populární oslavy na hispánském světě): presentación de los rasgos sociales, culturales y

15 religiosos de las celebraciones populares en Iberoamérica en el marco de una sociedad democrática (prezentace společenských, kulturních i náboženských rysů populárních oslav Iberoameriky v rámci demokratické společnosti). - Casas inteligentes (Inteligentní domy): presentación de los rasgos sociales, culturales y religiosos de la nueva tendencia del uso de casas inteligentes en el marco de una sociedad democrática (prezentace společenských, kulturních i náboženských rysů využití inteligentních domů v rámci demokratické společnosti). - Tiempo libre y presentaciones (Volný čas a představení): presentación de los rasgos sociales, culturales y religiosos del uso del tiempo libre y de la spresentaciones en Iberoamérica en el marco de una sociedad democrática (prezentace společenských, kulturních i náboženských rysů využití volného času i představení v rámci demokratické společnosti Iberoameriky). - Programas televisivos en Espaňa, costumbres y gustos (Televizní programy ve Španělsku, zvyky a vkus): presentación de los rasgos sociales, culturales y religiosos de la programación televisiva en Espaňa en el marco de una sociedad democrática (prezentace společenských, kulturních i náboženských rysů televizních programů ve Španělsku v rámci demokratické společnosti).

16 Historický vývoj - Ciudades y regiones autónomas de Espaňa (Města a autonomní regiony Španělska): presentación de la evolución histórica de las ciudades y autonomías espaňolas en el marco de una sociedad democrática (prezentace historického rozvoje španělských měst i autonomií v rámci demokratické společnosti). - Edificos públicos y medios de transporte (Veřejné budovy a dopravní prostředky): presentación de la evolución histórica de los edificios públicos y medios de transporte en el marco de una sociedad democrática (prezentace historického rozvoje veřejných budov i dopravních prostředků v rámci demokratické společnosti). - Tipos de alimentos (Typy potravin): presentación de la evolución histórica de la dieta iberoamericana en el marco de una sociedad democrática (prezentace historického rozvoje iberoamerické diety v rámci demokratické společnosti). - Lugares de compras: mercados y ferias (Místa na nákupy. Trhy i tržiště): presentación de la evolución histórica de los mercados y ferias iberoamericanas en el marco de una sociedad democrática (prezentace historického rozvoje iberoamerických trh v rámci demokratické společnosti).

17 - La pintura en Espaňa y Lationamérica (Malířství ve Španělsku i Latinské Americe): presentación de la evolución histórica de la pintura iberoamericana en el marco de una sociedad democrática (prezentace historického rozvoje iberoamerického malířství v rámci demokratické společnosti). - Visita a la ciudad capital de México: Ciudad de México (Návštěva hlavního města Mexika: Ciudad de México): presentación de la evolución histórica de la Ciudad de México en el marco de una sociedad democrática (prezentace historického rozvoje Hlavního města Mexika v rámci demokratické společnosti). - Hechos históricos en Espaňa desde el aňo 1975 (Historické události ve Španělsku od roku 1975): presentación de la evolución histórica espaňola en el marco de una sociedad democrática (prezentace španělského historického rozvoje v rámci demokratické společnosti). Masová média - Diarios: temas (Noviny: tématické celky): presentación de la evolución histórica de la liberta de expresión iberoamericana en el marco de una sociedad democrática (prezentace historického rozvoje svobody tisku Iberoameriky v rámci demokratické společnosti).

18 - Programas televisivos en Espaňa, costumbres y gustos (Televizní programy ve Španělsku, zvyky a vkus): presentación de la evolución histórica de la libertad de programación en Iberoamérica en el marco de una sociedad democrática (prezentace historického rozvoje svobody programů v televizi Iberoameriky v rámci demokratické společnosti). Morálka, svoboda, odpovědnost, tolerance a solidarita - Posibilidades de vida sana (Možnosti zdravého života): presentación del derecho a la información y autogestión de la salud iberoamericana en el marco de una sociedad democrática (prezentace práva na informace i samoregulace zdravy v Iberoamerice v rámci demokratické společnosti). - Profesiones (Profese): presentación de la libertad de elección laboral en iberoamérica en el marco de una sociedad democrática (prezentace svobody výběru povolání v Iberoamerice v rámci demokratické společnosti). - Maneras de pago (Způsob placení): presentación de las costumbres iberoamericanas en el área de los negocios respecto a una sociedad democrática (prezentace iberoamerických zvyků v oblasti podníkání ve vztahu k rámci demokratické společnosti).

19 - Systémy educacional en Espaňa (Vzdělávací systém ve Španělsku): presentación de la libertad de elección educacional en Espaňa y su derecho respecto a una sociedad democrática (prezentace svobody výběru vzdělání a právo na něj ve Španělsku v rámci demokratické společnosti). INTEGRACE PT OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA DO VZDĚLÁVACÍHO OBSAHU NA VYŠŠÍM GYMNÁZIU. Ročník Tématický celek Téma Formy metody výuky 1. Občan v demokratickém společnosti Občan v demokratickém společnosti Výklad (povídání, úvodní introdukce, analýzu a 1-osobnost a její rozvoj závěr), prezentace (vizuální zobrazení skutečnosti). 2-společnost (jednotlivec společenské skupiny, kultura, náboženství) 1-osobnost a její rozvoj Profese Záliby Aktivity a místa pro rekreaci. 3-historický vývoj 2-společnost (jednotlivec společenské skupiny, kultura, náboženství) Národnosti Prezentace země Latinské Ameriky Města a autonomní regiony Španělska Typy bydlení, španělská a latinsko-americká čtvrť Veřejné budovy a dopravní prostředky Pohybovat se ve městě Madrid Typy potravin Potravinové návyky Oslava svatby Oblečení: barvy a materiály Seznam nákupů: potraviny

20 2. Občan v demokratickém společnosti 1-osobnost a její rozvoj 2-společnost (jednotlivec společenské skupiny, kultura, náboženství) 3-historický vývoj Místa na nákupy. Trhy i tržiště Tradiční oslavy Španělska i Latinské Ameriky 3-historický vývoj Prezentace země Latinské Ameriky Města a autonomní regiony Španělska Typy bydlení, španělská a latinsko-americká čtvrť Veřejné budovy a dopravní prostředky Pohybovat se ve městě Madrid Typy potravin Oblečení: barvy a materiály Místa na nákupy. Trhy i tržiště Tradiční oslavy Španělska i Latinské Ameriky Občan v demokratickém společnosti 1-osobnost a její rozvoj Rekreační místa 2-společnost (jednotlivec společenské skupiny, kultura, náboženství) Tradiční oslavy Španělska i Latinské Ameriky Místa i zajímavé památky Andalusie Malířství ve Španělsku i Latinské Americe Hispanoamerická hudba Návštěva hlavního města Mexika: Ciudad de México Španělština na světě 3-historický vývoj Malířství ve Španělsku i Latinské Americe Hispanoamerická hudba Výklad (povídání, úvodní introdukce, analýzu a závěr), prezentace (vizuální zobrazení skutečnosti).

21 Návštěva hlavního města Mexika: Ciudad de México Španělština na světě Historické události ve Španělsku od roku Občan v demokratickém společnosti 1-osobnost a její rozvoj 2-společnost (jednotlivec společenské skupiny, kultura, náboženství) 3-masová média 4-morálka, svoboda, odpovědnost, tolerance a solidarita Občan v demokratickém společnosti 1-osobnost a její rozvoj Osobní údaje (biografie) Záliby Profese 2-společnost (jednotlivec společenské skupiny, kultura, náboženství) Latinoameričani ve Spojených státech Kulturní dědictví v hispánském světě Vaření: příprava receptu, možnosti připravovat jídlo Den Tří králové 3-masová média Noviny Noviny: tématické celky Populární oslavy na hispánském světě 4-morálka, svoboda, odpovědnost, tolerance a solidarita Výklad (povídání, úvodní introdukce, analýzu a závěr), prezentace (vizuální zobrazení skutečnosti).

22 Člověk a životní prostředí 5-současné globální, regionální a lokální problémy rozvoje a vztahy člověka k prostředí Člověk a svět práce 6-písemná i verbální sebeprezentace při vstupu na trh práce 4. Občan v demokratickém společnosti 1-osobnost a její rozvoj 2-společnost (jednotlivec společenské skupiny, kultura, náboženství) 3-masová média Cestování v minulosti a dnes Možnosti zdravého života Typy Turismu, typy turistů Profese Pracovní prostředí a ženy v práci Člověk a životní prostředí 5-současné globální, regionální a lokální problémy rozvoje a vztahy člověka k prostředí Možnosti zdravého života Typy Turismu, typy turistů Pracovní prostředí a ženy v práci Člověk a svět práce 6-písemná i verbální sebeprezentace při vstupu na trh práce Osobní údaje (biografie) Osobnostní a sociální výchova 1-osobnost a její rozvoj Profese vztažené na opravy a změny v domácnosti Osobní vztahy Období ve vzdělávání Nemoci, zdravotní stavy, použití léků Televizní programy ve Španělsku, zvyky a vkus Biografická data Beseda (diskuze, práce ve skupinách, zpracování protokolu), prezentace (vizuální zobrazení skutečnosti). Výklad (povídání, úvodní introdukce, analýzu a závěr), beseda (diskuze, práce ve skupinách, zpracování protokolu), prezentace (vizuální zobrazení skutečnosti), roční projekt (zpracování zvoleného tématu). Výklad (povídání, úvodní introdukce, analýzu a závěr), prezentace (vizuální zobrazení skutečnosti).

23 4-morálka, svoboda, odpovědnost, tolerance a solidarita 2-společnost (jednotlivec společenské skupiny, kultura, náboženství) Populární oslavy na hispánském světě Změny v domě: příslušenství Inteligentní domy Španělské zvyklosti v oblasti spotřeb Volný čas a představení Nové způsoby volného času: velká obchodní centra Televizní programy ve Španělsku, zvyky a vkus Život jedné Nobelové ceny v Kolumbii Člověk a životní prostředí 5-současné globální, regionální a lokální problémy rozvoje a vztahy člověka k prostředí Člověk a svět práce 6-písemná i verbální sebeprezentace při vstupu na trh práce 3-masová média Televizní programy ve Španělsku, zvyky a vkus 4-morálka, svoboda, odpovědnost, tolerance a solidarita Způsob placení Španělské zvyklosti v oblasti spotřeb Vzdělávací systém ve Španělsku 5-současné globální, regionální a lokální problémy rozvoje a vztahy člověka k prostředí Inteligentní domy Vzdělávací systém ve Španělsku Nemoci, zdravotní stavy, použití léků Člověk a svět práce 6-písemná i verbální sebeprezentace při vstupu na trh práce Biografická data Beseda (diskuze, práce ve skupinách, zpracování protokolu), prezentace (vizuální zobrazení skutečnosti). Výklad (povídání, úvodní introdukce, analýzu a závěr), beseda (diskuze, práce ve skupinách, zpracování protokolu), prezentace (vizuální

24 zobrazení skutečnosti), roční projekt (zpracování zvoleného tématu).

ŠPANĚLSKÝ JAZYK GYM PRŮŘEZOVÁ TÉMATA. Osobnostní a sociální výchova

ŠPANĚLSKÝ JAZYK GYM PRŮŘEZOVÁ TÉMATA. Osobnostní a sociální výchova ŠPANĚLSKÝ JAZYK GYM PRŮŘEZOVÁ TÉMATA. Průřezová témata vstupují do vzdělávání jako aktuální zajímavé odkazy k pochopení správnému vnímání různých procesů v současné společnosti. Mají především ovlivňovat

Více

BIOLOGIE EL OBČAN V DEMOKRATICKÉ SPOLEČNOSTI

BIOLOGIE EL OBČAN V DEMOKRATICKÉ SPOLEČNOSTI BIOLOGIE EL OBČAN V DEMOKRATICKÉ SPOLEČNOSTI CHARAKTERISTIKA TÉMATU Výchova k demokratickému občanství se zaměřuje na vytváření a upevňování takových postojů a hodnotové orientace žáků, které jsou potřebné

Více

ENVIRONMENTALISTIKA GYM

ENVIRONMENTALISTIKA GYM ENVIRONMENTALISTIKA GYM OBČAN V DEMOKRATICKÉ SPOLEČNOSTI CHARAKTERISTIKA TÉMATU Výchova k demokratickému občanství se zaměřuje na vytváření a upevňování takových postojů a hodnotové orientace žáků, které

Více

BIOLOGIE GYM PRŮŘEZOVÁ TÉMATA.

BIOLOGIE GYM PRŮŘEZOVÁ TÉMATA. BIOLOGIE GYM PRŮŘEZOVÁ TÉMATA. Průřezová témata vstupují do vzdělávání jako aktuální zajímavé odkazy k pochopení správnému vnímání různých procesů v současné společnosti. Mají především ovlivňovat postoje,

Více

ENVIRONMENTALISTIKA GYM

ENVIRONMENTALISTIKA GYM ENVIRONMENTALISTIKA GYM ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA CHARAKTERISTIKA PRŮŘEZOVÉHO TÉMATU V době, kdy jsme svědky rychlého zhoršování stavu globálních životodárných systémů z hlediska podmínek udržitelného rozvoje,

Více

Učební osnovy. 1.1 Volitelné vzdělávací aktivity. Cvičení ze španělského jazyka. Garant předmětu. Charakteristika předmětu

Učební osnovy. 1.1 Volitelné vzdělávací aktivity. Cvičení ze španělského jazyka. Garant předmětu. Charakteristika předmětu Název ŠVP Motivační název Datum 15.6.2009 Název RVP Verze 01 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Platnost od 1.9.2009 Forma vzdělávání Koordinátor Délka studia v letech: denní forma

Více

Seminář ze španělského jazyka

Seminář ze španělského jazyka Seminář ze španělského jazyka Časová dotace: 2 hodiny ve 4. ročníku Charakteristika vyučovacího předmětu Výuka předmětu je zaměřena tak, aby téměř všichni žáci zvládli komunikativní dovednosti na úrovni

Více

Konverzace ve španělském jazyce

Konverzace ve španělském jazyce školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Konverzace ve španělském jazyce PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa

Více

75-31-M/01, Předškolní a mimoškolní pedagogika. od počínaje 1. ročníkem

75-31-M/01, Předškolní a mimoškolní pedagogika. od počínaje 1. ročníkem Profil absolventa Identifikační údaje Název ŠVP: Kód a název oboru vzdělání: Délka a forma vzdělávání: Stupeň poskytovaného vzdělání: Platnost ŠVP: Předškolní a mimoškolní pedagogika Most 75-31-M/01, Předškolní

Více

Střední zdravotnická škola, Karviná, příspěvková organizace Adresa školy. Úplné střední odborné vzdělání s maturitou (bez vyučení) Délka studia

Střední zdravotnická škola, Karviná, příspěvková organizace Adresa školy. Úplné střední odborné vzdělání s maturitou (bez vyučení) Délka studia Příloha č.1 Pokrytí průřezových témat Název školy Střední zdravotnická škola, Karviná, příspěvková organizace Adresa školy Borovského 2315/1, Karviná - Mizerov Název ŠVP Praktická sestra Název oboru Zdravotnický

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT určený pro praktickou školu jednoletou CHARAKTERISTIKA OBORU Charakteristika oboru vzdělání Praktická škola jednoletá umožňuje střední vzdělávání žákům se středně

Více

ezová témata integrace projekt edm t Ekologie edm t Výchova demokratického ob ana. Osobnostní a sociální výchova - OSV Vysv tlivky :

ezová témata integrace projekt edm t Ekologie edm t Výchova demokratického ob ana. Osobnostní a sociální výchova - OSV Vysv tlivky : Průřezová témata Průřezová témata jsou propojena se vzdělávacím obsahem jednotlivých vyučovacích předmětů a s obsahem dalších činností žáků realizovaných ve škole. Do výuky jsou začleněna především formou

Více

od počínaje 1. ročníkem

od počínaje 1. ročníkem Profil absolventa Identifikační údaje Název ŠVP: Kód a název oboru vzdělání: Délka a forma vzdělávání: Stupeň poskytovaného vzdělání: Platnost ŠVP: Zdravotnické lyceum Most 53-41-M/01, Zdravotnické lyceum

Více

1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE UČEBNÍ OSNOVY

1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE UČEBNÍ OSNOVY 1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE UČEBNÍ OSNOVY 1. 4 Konverzace v anglickém jazyce Časová dotace 7. ročník 1 hodina 8. ročník 1 hodina 9. ročník 1 hodina Celková dotace na 2. stupni jsou 3 hodiny. Charakteristika:

Více

e) Začlenění průřezových témat Osobnostní a sociální výchova

e) Začlenění průřezových témat Osobnostní a sociální výchova e) Začlenění průřezových témat Průřezová témata reprezentují ve vzdělávacím programu okruhy aktuálních problémů současného světa a stávají se významnou součástí základního vzdělávání. Tematické okruhy

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky pro studijní obor: N7504T275 Učitelství základů společenských věd a občanské výchovy pro střední školy a 2. stupeň základních škol Státní závěrečná zkouška je

Více

Oddíl E učební osnovy VIII.5.A EVROPSKÉ SOUVISLOSTI

Oddíl E učební osnovy VIII.5.A EVROPSKÉ SOUVISLOSTI Oddíl E učební osnovy VIII.5.A EVROPSKÉ SOUVISLOSTI Charakteristika předmětu: EVROPSKÉ SOUVISLOSTI v nižším stupni osmiletého studia Obsah předmětu Předmět evropské souvislosti plně integruje průřezové

Více

Charakteristika ŠVP ZV / Začlenění průřezových témat

Charakteristika ŠVP ZV / Začlenění průřezových témat Charakteristika ŠVP ZV Začlenění průřezových témat Průřezová témata jsou na škole realizována dvojím způsobem. Za prvé se jedná o školní akce, školní tradice či takové aktivity, které jsou automatickou

Více

Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín. Modernizace výuky prostřednictvím ICT registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.

Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín. Modernizace výuky prostřednictvím ICT registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34. Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Modernizace výuky prostřednictvím ICT registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0505 Sevilla VY_32_INOVACE_CJX.3.12 4. ročník, španělský jazyk

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Občanská výchova ŠVP LMP

Charakteristika vyučovacího předmětu Občanská výchova ŠVP LMP Charakteristika vyučovacího předmětu Občanská výchova ŠVP LMP Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Občanská výchova Vyučovací předmět Občanská výchova je tvořen z obsahu vzdělávacího

Více

2. 4. 1. Průřezová témata a jednotlivé tematické okruhy:

2. 4. 1. Průřezová témata a jednotlivé tematické okruhy: 2.4. Průřezová témata Průřezová témata prostupují celým vzděláváním a vstupují do mnoha činností ve výuce i mimo ni. Část tematických okruhů a jejich námětů je předmětem každodenního kontaktu učitelů s

Více

Masér sportovní a rekondiční Most. od počínaje 1. ročníkem. Ústecký kraj, Velká Hradební 311/48, Ústí nad Labem

Masér sportovní a rekondiční Most. od počínaje 1. ročníkem. Ústecký kraj, Velká Hradební 311/48, Ústí nad Labem 1 Profil absolventa 1.1 Identifikační údaje Název ŠVP: Kód a název oboru vzdělání: Délka a forma vzdělávání: Stupeň poskytovaného vzdělání: Platnost ŠVP: Zřizovatel: Masér sportovní a rekondiční Most 69-41-L/02,

Více

Osobnostní a sociální výchova

Osobnostní a sociální výchova Osobnostní a sociální výchova (projekt) (projekt) (projekt) (projekt) (projekt) (projekt) Osobnostní rozvoj (projekt) (projekt) (projekt) (projekt) Sociální rozvoj (projekt) (projekt) - (projekt) (projekt)

Více

Charakteristika předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj kompetencí žáků - viz předmět Výtvarná výchova

Charakteristika předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj kompetencí žáků - viz předmět Výtvarná výchova Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Volitelné předměty - Umění a kultura Výtvarná tvorba Charakteristika předmětu Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Výtvarná tvorba je vzdělávací

Více

6.34 Společenskovědní seminář

6.34 Společenskovědní seminář VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: Člověk a společnost Výchova k občanství 6.34 Společenskovědní seminář CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU: Společenskovědní seminář je volitelným předmětem,

Více

Vyučovací předmět: DOMÁCÍ NAUKA. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Vyučovací předmět: DOMÁCÍ NAUKA. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět: DOMÁCÍ NAUKA A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět Domácí nauka se vyučuje jako samostatný volitelný předmět

Více

Charakteristika předmětu

Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Člověk a svět práce Člověk a svět práce - Svět práce Charakteristika předmětu Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Svět práce je vzdělávací obsah

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA V RÁMCOVÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMECH & ŠKOLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMECH

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA V RÁMCOVÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMECH & ŠKOLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMECH ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA V RÁMCOVÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMECH & ŠKOLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMECH 1 VÝCHODISKA ( AXIOMY ) REFORMY a) zvýšení vzdělávací autonomie škol umožnit školám svobodnější rozhodování,

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ JAZYKOVÉ ZKOUŠCE VŠEOBECNÉ ZE ŠPANĚLŠTINY

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ JAZYKOVÉ ZKOUŠCE VŠEOBECNÉ ZE ŠPANĚLŠTINY TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ JAZYKOVÉ ZKOUŠCE VŠEOBECNÉ ZE ŠPANĚLŠTINY TEMATICKÉ OKRUHY K ÚSTNÍ ZKOUŠCE konverzace Při ústní zkoušce si kandidát vylosuje text, který po přípravě prezentuje před komisí. Téma

Více

UČEBNÍ OSNOVY VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU ZEMĚPIS

UČEBNÍ OSNOVY VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU ZEMĚPIS UČEBNÍ OSNOVY VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU ZEMĚPIS Obsahové, organizační a časové vymezení Předmět zeměpis je vyučován jako samostatný předmět v primě, sekundě, tercii a kvartě, dvě vyučovací jednotky týdně. V

Více

RVP v širších souvislostech

RVP v širších souvislostech RVP v širších souvislostech Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání základní koncepční materiál, na kterém byla nalezena společenská shoda popisuje vztah kurikulárních dokumentů mezi sebou, jejich

Více

Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta

Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta "Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme a cokoliv se koná, všech se týče." J. A. Komenský http://evvo.pb.cz Účinnost od 1. září 2018 Vypracovali:

Více

Výchovné a vzdělávací postupy vedoucí k utváření klíčových kompetencí:

Výchovné a vzdělávací postupy vedoucí k utváření klíčových kompetencí: Volitelný předmět KONVERZACE AJ Obecná charakteristika vyučovacího předmětu: Charakteristika vyučovacího předmětu: Vyučovací předmět Konverzace v anglickém jazyce vychází ze vzdělávacího oboru Cizí jazyk

Více

Střední zdravotnická škola, Karviná, příspěvková organizace Borovského 2315/1, Karviná - Mizerov

Střední zdravotnická škola, Karviná, příspěvková organizace Borovského 2315/1, Karviná - Mizerov Příloha č.1 Pokrytí průřezových témat Název školy Střední zdravotnická škola, Karviná, příspěvková organizace Adresa školy Borovského 2315/1, Karviná - Mizerov Název ŠVP Zdravotnické lyceum Název oboru

Více

8. Průřezová témata. Součást výuky ve všech předmětech

8. Průřezová témata. Součást výuky ve všech předmětech 8. Průřezová témata 1. Osobnostní a sociální A Osobnostní rozvoj rozvoj schopností poznávání sebepoznání a sebepojetí seberegulace a sebeorganizace 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník V předmětu

Více

Výukový modul VĚTRNÁ ENERGIE ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14.

Výukový modul VĚTRNÁ ENERGIE ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14. Výukový modul VĚTRNÁ ENERGIE ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14.0153 1 V rámci projektu Zelený most mezi školou a praxí environmentální

Více

Průřezová témata pro nižší stupeň osmiletého gymnázia (zpracováno podle RVP ZV)

Průřezová témata pro nižší stupeň osmiletého gymnázia (zpracováno podle RVP ZV) Průřezová témata pro nižší stupeň osmiletého gymnázia (zpracováno podle RVP ZV) Průřezové téma Osobnostní a sociální výchova Výchova demokratického občana Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech

Více

Cizí jazyk. Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk)

Cizí jazyk. Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk) Cizí jazyk Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk) Charakteristika vyučovacího předmětu Další cizí jazyk je doplňující vzdělávací obor, jehož obsah je doplňující a rozšiřující. Konkrétním

Více

Předmět: Konverzace v ruském jazyce

Předmět: Konverzace v ruském jazyce Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Konverzace v ruském jazyce Vyučovací předmět Konverzace v ruském jazyce vychází ze vzdělávacího oboru Další cizí jazyk, který

Více

VÝCHOVA K VOLBĚ POVOLÁNÍ

VÝCHOVA K VOLBĚ POVOLÁNÍ 1 VÝCHOVA K VOLBĚ POVOLÁNÍ Obsah: Výchova k volbě povolání vzdělávací cíle str. 2 Obsahové zařazení tematických okruhů str. 3 Výchova k občanství 6.- 7. ročník str. 4 Výchova k občanství 8.- 9. ročník

Více

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Individuální péče český jazyk Kvalitní osvojení a užívání mateřského jazyka v jeho mluvené

Více

1 Profil absolventa. 1.1 Identifikační údaje. 1.2 Uplatnění absolventa v praxi. 1.3 Očekávané výsledky ve vzdělávání

1 Profil absolventa. 1.1 Identifikační údaje. 1.2 Uplatnění absolventa v praxi. 1.3 Očekávané výsledky ve vzdělávání 1 Profil absolventa 1.1 Identifikační údaje Název ŠVP: Kód a název oboru vzdělání: Délka a forma vzdělávání: Stupeň poskytovaného vzdělání: Platnost ŠVP: Praktická sestra Most 53 41 M/03 Praktická sestra

Více

Část č. 3: Hledám zaměstnání

Část č. 3: Hledám zaměstnání Příloha č. 9 Specifikace poradenského programu a specifické technické podmínky Část č. 3: Hledám zaměstnání Poradenský program bude zaměřen na motivaci a aktivizaci účastníků k uplatnění na trhu práce,

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SPOLEČENSKO-VĚDNÍ SEMINÁŘ Mgr. Alena Říhová

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SPOLEČENSKO-VĚDNÍ SEMINÁŘ Mgr. Alena Říhová CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SPOLEČENSKO-VĚDNÍ SEMINÁŘ Mgr. Alena Říhová Společensko-vědní seminář je volitelný předmět v časové dotaci 1 hodiny týdně.

Více

Má vytvářet postoj žáků k ekonomické problematice tak, aby byli schopni aplikace teoretických poznatků v praxi. 1. Všeobecně vzdělávací

Má vytvářet postoj žáků k ekonomické problematice tak, aby byli schopni aplikace teoretických poznatků v praxi. 1. Všeobecně vzdělávací 1) stanovení cílových znalostí, dovedností, návyků, postojů a hodnotové orientace 2) zásady tvorby učiva 3) témata vytvářející obsah učiva předmětu 4) uspořádání a obsah učiva na OA a ostatních středních

Více

Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta

Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta "Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme a cokoliv se koná, všech se týče." J. A. Komenský http://evvo.pb.cz Účinnost od 1. září 2018 Vypracovali:

Více

V rámci gymnaziálního vzdělávání v předmětu Environmentální výchova vede učitel žáka k osvojení klíčových kompetencí těmito metodami:

V rámci gymnaziálního vzdělávání v předmětu Environmentální výchova vede učitel žáka k osvojení klíčových kompetencí těmito metodami: 5.13 Environmentální výchova Charakteristika vyučovacího předmětu 1. Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Environmentální výchova integruje všechny tematické okruhy

Více

OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ KURIKULÁRNÍ DOKUMENTY

OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ KURIKULÁRNÍ DOKUMENTY OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ KURIKULÁRNÍ DOKUMENTY RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co nás čeká? Obsah vzdělávání (vědomosti, dovednosti, hodnoty, vlastnosti) Kurikulum (charakteristika, typy) Kurikulární dokumenty Standardy

Více

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Cíl 1) Pomáhat žákům orientovat se ve světě práce a vzdělávacích příležitostí a vytvářet si představu o nabídce profesních a vzdělávacích

Více

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Pracovní činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu 2.stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Časová dotace v učebním plánu je 1 vyučovací hodina týdně.

Více

Pokrytí průřezových témat v projektech a projektových dnech

Pokrytí průřezových témat v projektech a projektových dnech Pokrytí průřezových témat v projektech a projektových dnech Průřezové téma: Osobnostní a sociální výchova Osobnostní rozvoj Název 1.ročník 2.ročník 3.ročník 4.ročník 5.ročník 6.ročník 7.ročník 8.ročník

Více

VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ STRATEGIE

VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ STRATEGIE VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ STRATEGIE OBSAH 1 O PROJEKTU... 2 2 CÍLE STANOVENÉ PRO NIŽŠÍ STUPEŇ OSMILETÉHO GYMNÁZIA. 3 VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ STRATEGIE. 4 3 VZDĚLÁVACÍ OBSAH VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU 4. ROČNÍKU NIŽŠÍHO

Více

Výukový modul SOLÁRNÍ ENERGIE ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14.

Výukový modul SOLÁRNÍ ENERGIE ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14. Výukový modul SOLÁRNÍ ENERGIE ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14.0153 1 V rámci projektu Zelený most mezi školou a praxí environmentální

Více

3.5. Začlenění průřezových témat

3.5. Začlenění průřezových témat 3.5. Začlenění průřezových témat Školní vzdělávací program Průřezová témata (PT) pomáhají žákům pochopit souvislosti mezi některými společenskými jevy. Vybrané tematické okruhy průřezových témat propojujeme

Více

Klíčové kompetence a kurikulární dokumenty v ČR. Design vzdělávacího procesu

Klíčové kompetence a kurikulární dokumenty v ČR. Design vzdělávacího procesu Klíčové kompetence a kurikulární dokumenty v ČR Design vzdělávacího procesu 29. 3. 2016 Klíčové kompetence pro 21. století Původ Funkce Přehled Analýza a interpretace Provazba s cíli vzdělávání Klíčové

Více

Dodatek k ŠVP ZV č. 2

Dodatek k ŠVP ZV č. 2 Dodatek k ŠVP ZV č. 2 Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program Vaše škola Škola: ZŠ a MŠ Brno, Milénova, Milénova 14, 635 00 Brno Ředitel školy: Mgr. Jiří Křenek Koordinátor ŠVP

Více

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie 4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie Charakteristika vyučovacího předmětu Informatika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu

Více

2

2 1 2 Rámcové vzdělávací programy jsou zpracovány pro každý obor, uvedený v Nařízení vlády o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání. Celkový počet RVP pro odborné vzdělávání

Více

3.3. Začlenění průřezových témat

3.3. Začlenění průřezových témat 1.3. morál ní 1.2. sociální 1.1. osobnostní 3.3. Začlenění průřezových témat Průřezová témata reprezentují ve Školním vzdělávacím programu v souladu s RVP ZV okruhy aktuálních problémů současného světa.

Více

Příloha č. 28 ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE

Příloha č. 28 ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE září BOZ 1 Provádí jednoduché operace platebního styku a domácího účetnictví. Ovládá jednoduché pracovní postupy při základních činnostech v domácnosti a orientuje se v návodech k obsluze běžných domácích

Více

NÁŠ SVĚT. Tematické okruhy: 1. Místo, kde žijeme dopravní výchova, praktické poznávání školního prostředí a okolní krajiny (místní oblast, region)

NÁŠ SVĚT. Tematické okruhy: 1. Místo, kde žijeme dopravní výchova, praktické poznávání školního prostředí a okolní krajiny (místní oblast, region) NÁŠ SVĚT Vyučovací předmět Náš svět se vyučuje jako samostatný předmět v prvním až třetím ročníku a jako vyučovací blok přírodovědných a vlastivědných poznatků v čtvrtém a pátém ročníku. Zastoupení v jednotlivých

Více

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu 3.1 Zaměření školy 3. Charakteristika školního vzdělávacího programu Školní vzdělávací program Škola bránou do života vychází 1. z RVP pro gymnázia 2. z potřeby připravit gymnaziální studenty co nejlépe

Více

Polytechnického vzdělávání. garant polytechnického vzdělávání

Polytechnického vzdělávání. garant polytechnického vzdělávání Polytechnického vzdělávání Hradec Králové, 27. dubna 2017 Mgr. Petr Paníček garant polytechnického vzdělávání Mezinárodní šetření k polytechnickému vzdělávání TIMSS předmětem zkoumání je kurikulum v přírodovědných

Více

OSOBNOSTNĚ KULTURNÍ ROZVOJ (OKR)

OSOBNOSTNĚ KULTURNÍ ROZVOJ (OKR) Název vyučovacího předmětu: OSOBNOSTNĚ KULTURNÍ ROZVOJ (OKR) Vzdělávací oblast: Estetické vzdělávání a Společenskovědní vzdělávání Časová dotace vyučovacího předmětu: OKR: 1, 0, 0, 0, 0, 0 Pojetí vyučovacího

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ PLÁN EKOABECEDA

ENVIRONMENTÁLNÍ PLÁN EKOABECEDA Základní škola Břeclav, Na Valtické 31 A ENVIRONMENTÁLNÍ PLÁN EKOABECEDA školní rok 2013 2014 Září 2013 Zpracovala Mgr. Marta Zajíčková ENVIRONMENTÁLNÍ PLÁN školní rok 2013 2014 CO JE TO ENVIRONMENTÁLNÍ

Více

18. Člověk a svět práce

18. Člověk a svět práce 18. Člověk a svět práce 208 Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Člověk a svět práce Vyučovací předměty: Provoz a údržba domácnosti (prima) Svět práce (tercie, kvarta) Charakteristika

Více

od počínaje 1. ročníkem

od počínaje 1. ročníkem Profil absolventa Identifikační údaje Název ŠVP: Kód a název oboru vzdělání: Délka a forma vzdělávání: Stupeň poskytovaného vzdělání: Platnost ŠVP: Pedagogické lyceum Most 78-42-M/03, Pedagogické lyceum

Více

Vyučovací předmět:: Etická výchova. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Vyučovací předmět:: Etická výchova. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět:: Etická výchova A. Charakteristika vyučovacího předmětu a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Etická výchova je volitelným předmětem, který je realizován v rozsahu dvou

Více

Přípravné kurzy k nové maturitě německý jazyk /vyšší úroveň/ Obsahem každé lekce bude nácvik:

Přípravné kurzy k nové maturitě německý jazyk /vyšší úroveň/ Obsahem každé lekce bude nácvik: Přípravné kurzy k nové maturitě německý jazyk /vyšší úroveň/ Obsahem každé lekce bude nácvik: porozumění psanému textu, porozumění slyšenému textu, řešení testových úloh /slovní zásoba, gramatika/, mluveného

Více

VLASTIVĚDA (4. a 5. ročník)

VLASTIVĚDA (4. a 5. ročník) VLASTIVĚDA (4. a 5. ročník) Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast ve 4. a 5. ročníku rozvíjí poznatky z 1. období o významných přírodních, hospodářských, společenských, kulturních a historických oblastech

Více

Technická praktika. Oblast

Technická praktika. Oblast 5.20.10 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 2 3 2 2 9 Volitelný Volitelný Volitelný Volitelný Název předmětu

Více

Práce s laboratorní technikou 6.ročník

Práce s laboratorní technikou 6.ročník Práce s laboratorní technikou 6.ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence Mezipředmětové vztahy, průřezová témata vybere a prakticky využívá vhodné postupy, přístroje, zařízení a pomůcky pro konání

Více

1.3. Cíle vzdělávání v oblasti citů, postojů, hodnot a preferencí

1.3. Cíle vzdělávání v oblasti citů, postojů, hodnot a preferencí 1. Pojetí vyučovacího předmětu 1.1. Obecný cíl vyučovacího předmětu Obecným cílem předmětu Ekologie je zprostředkovat základní ekologické pojmy a principy. Poukázat na souvislosti mezi environmentálními,

Více

Obsah Etické výchovy se skládá z následujících témat, která podmiňují a podporují pozitivní vývoj osobnosti žáka:

Obsah Etické výchovy se skládá z následujících témat, která podmiňují a podporují pozitivní vývoj osobnosti žáka: 4.4.4. Etická výchova Etická výchova (EtV) je doplňujícím vzdělávacím oborem, který se zaměřuje na systematické a metodicky propracované osvojování sociálních dovedností u žáků na základě zážitkové metody

Více

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 5.1.7 Informatika a výpočetní technika Časové, obsahové a organizační vymezení ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 Realizuje se vzdělávací obor Informatika a výpočetní technika RVP pro gymnázia.

Více

Průřezové téma Environmentální výchova

Průřezové téma Environmentální výchova Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Počet hodin : 33 Průřezové téma Environmentální výchova Učební texty : Ekologická a environmentální výchova, Nakladatelství České geografické společnosti, s.r.o.

Více

Pracovní činnosti (Svět práce; Provoz a údržba domácnosti) chlapci

Pracovní činnosti (Svět práce; Provoz a údržba domácnosti) chlapci Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Pracovní činnosti (Svět práce; Provoz a údržba domácnosti) chlapci 3. období 9. ročník Strádel, J.: Praktické činnosti pro 6.-9. ročník ZŠ (Člověk a svět

Více

Učební osnovy Svět práce

Učební osnovy Svět práce Učební osnovy Svět práce PŘEDMĚT: Svět práce Ročník 6. - Vaření Výstup Doporučené učivo Související PT 1. Používá základní kuchyňský inventář a bezpečně obsluhuje základní spotřebiče 2. Připraví jednoduché

Více

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Název vyučovacího předmětu: OBCHODNÍ KORESPONDENCE V NĚMECKÉM JAZYCE (OKN) Obor vzdělání : 63 41 M/02 Obchodní akademie Forma vzdělání : denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium : 30 (1 hodina

Více

5.9.2 Charakteristika vyučovacího předmětu Pracovní činnosti - 2. stupeň

5.9.2 Charakteristika vyučovacího předmětu Pracovní činnosti - 2. stupeň 5.9.2 Charakteristika vyučovacího předmětu Pracovní činnosti - 2. stupeň Vyučovací předmět Pracovní činnosti vychází ze vzdělávacího oboru Člověk a svět práce, postihuje široké spektrum pracovních činností

Více

Přípravné kurzy k nové maturitě německý jazyk /základní úroveň/

Přípravné kurzy k nové maturitě německý jazyk /základní úroveň/ Přípravné kurzy k nové maturitě německý jazyk /základní úroveň/ Obsahem každé lekce bude nácvik: porozumění psanému textu, porozumění slyšenému textu, řešení testových úloh /slovní zásoba, gramatika/,

Více

1. modulový blok. Firma a její rozvoj. č. Název dny hodiny. 1. Založení firmy B 2 16

1. modulový blok. Firma a její rozvoj. č. Název dny hodiny. 1. Založení firmy B 2 16 1. modulový blok Firma a její rozvoj 1. Založení firmy B 2 16 Zpracování podnikatelského záměru /zpracování konkrétního záměru na PC/ 2. Orientace v potřebách trhu 2 16 Marketing (marketingový mix, SWOT

Více

Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje Reg. č.: CZ.1.07/1.3.06/04.

Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje Reg. č.: CZ.1.07/1.3.06/04. Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje Reg. č.: CZ.1.07/1.3.06/04.0018 Projekt je financován z Evropského sociálního fondu a

Více

Výukový modul TEPELNÁ ČERPADLA ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14.

Výukový modul TEPELNÁ ČERPADLA ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14. Výukový modul TEPELNÁ ČERPADLA ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14.0153 1 V rámci projektu Zelený most mezi školou a praxí environmentální

Více

Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník

Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník Výtvarný obor Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence

Více

16. Hudební výchova 195

16. Hudební výchova 195 16. Hudební výchova 195 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Vyučovací předmět: Hudební výchova 1. NÁZEV VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU: HUDEBNÍ VÝCHOVA 2. CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO

Více

Plán EVVO ZŠ Heřmanice u Oder na školní rok 2009/2010 Heřmanice u Oder 27.8.2009 Mgr. Moravec Kamil, ředitel ZŠ Environmentální výchova vede jedince k pochopení komplexnosti a složitosti vztahů člověka

Více

Strategie udržitelného rozvoje obce Křižánky VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU

Strategie udržitelného rozvoje obce Křižánky VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU Strategie udržitelného rozvoje obce Křižánky VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU Praha 10.května 2012 L 1 STRATEGICKÝ POZIČNÍ DOKUMENT OBCE PRO PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 20 2 CO NÁS TRÁPÍ? CO POTŘEBUJEME? Postrádáme

Více

Polytechnické vzdělávání. Seminář k tvorbě ŠAP / PA

Polytechnické vzdělávání. Seminář k tvorbě ŠAP / PA Polytechnické vzdělávání Seminář k tvorbě ŠAP / PA Tomáš Cimbálník Garant oblasti polytechnického vzdělávání Stanovené oblasti pro tvorbu KAP, ŠAP i PA 6 povinných oblastí (pro PA možno vybrat jen některé):

Více

Podpora sociálních dovedností na školách. Mgr. Lenka Felcmanová

Podpora sociálních dovedností na školách. Mgr. Lenka Felcmanová Podpora sociálních dovedností na školách Mgr. Lenka Felcmanová Podpora sociálních dovedností na školách Nejpřirozenější podporou sociálních dovedností ve školském prostředí je inkluzivní vzdělávání, které

Více

4. Začlenění průřezových témat

4. Začlenění průřezových témat 4. Začlenění průřezových témat Osobnostní výchova 1. stupeň Rozvoj schopností poznávání - integrace ve výuce 4. ročník přírodověda Dopravní výchova Turistika Informační a komunikační technologie Seznámení

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ Základní škola praktická s.r.o. Krušnohorská 1570 Teplice Školní rok 20017/2018 Zpracovala: Mgr. Irena Novotná - 1 - OBSAH 1.Úvod 2.Závazné materiály

Více

Tvorba ŠVP. Podklad: RVP příslušného oboru vzdělání

Tvorba ŠVP. Podklad: RVP příslušného oboru vzdělání Tvorba ŠVP Podklad: RVP příslušného oboru vzdělání Struktura ŠVP ŠVP má obsahovat tyto časti: úvodní identifikačni údaje, charakteristika školy profil absolventa, klíčové a odborné kompetence charakteristiku

Více

Začlenění. Základní škola H. Sienkiewicze s polským jazykem vyučovacím Jablunkov, příspěvková organizace

Začlenění. Základní škola H. Sienkiewicze s polským jazykem vyučovacím Jablunkov, příspěvková organizace školní vzdělávací program Tradice a současnost - Tradycja i współczesność Začlenění Základní škola H. Sienkiewicze s polským jazykem vyučovacím Jablunkov, příspěvková organizace PLACE HERE Název školy

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

V. 9 Člověk a svět práce

V. 9 Člověk a svět práce 1/5 V. 9 Člověk a svět práce V.9.II 2. stupeň V.9.II. 1 Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Výuka navazuje na výstupy z 5. ročníku. Předmět je zařazen v hodinové dotaci od

Více

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy?

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? KONFERENCE KNIHOVNY SOUČASNOSTI 2012 Pardubice, 13.9.2012 Mgr. Petr Čáp Občanské vzdělávání Demokracie se opírá

Více

Školní vzdělávací program P E K A Ř

Školní vzdělávací program P E K A Ř Školní vzdělávací program P E K A Ř Identifikační údaje: Název školy: Zřizovatel: Kód a název oboru: Název ŠVP: Stupeň vzdělání: Délka vzdělávání: Forma vzdělávání: Datum platnosti: Střední škola technická,

Více

Komunikační dovednosti Komunikační dovednosti a informatika Matematika

Komunikační dovednosti Komunikační dovednosti a informatika Matematika Ukázka je převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec pro neslyšící. Předmět Komunikační dovednosti zahrnuje vzdělávací obory Český jazyk a literatura a Cizí jazyk. Předmět je dotován

Více

ANGLICKÁ KONVERZACE. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí

ANGLICKÁ KONVERZACE. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí ANGLICKÁ KONVERZACE 7. a 8. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Anglický jazyk je důleţitý cizí jazyk, který ţákům poskytuje jazykový základ pro komunikaci

Více