Centrum čtení LETÍME DO VESMÍRU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Centrum čtení LETÍME DO VESMÍRU"

Transkript

1 Centrum čtení 1. Rozdělte se do dvojic. Každá dvojice si vezme jeden list Život na Marsu? Posuďte sami! a půjde si někam na chodbu, kde je nikdo nebude rušit. Jeden z dvojice bude představovat Anču Zíravou, druhý Béďu Čumila. Nahlas si dialog přečtěte. Poté si o tom spolu popovídejte. Rozmyslete si, zda jste pro nebo proti existenci života na Marsu. Dialog je rozhovor dvou nebo více osob. Věděli jste to? Podepište se do tabulky podle odpovědi. Neroztahujte se, ať se tam vejdou ostatní. Ano, věděl/a Ne, nevěděl/a 2. Ve své učebnici o vesmíru si přečtěte kapitolu Výpravy do vesmíru na straně první odstavec. Záleží jen na vás, zda si budete číst každý sám či dohromady. Poté vypracujte v pracovním sešitě o vesmíru cv. 2 na str. 27. S kamarádem si zkontrolujte.

2 3. Sejděte se společně všichni ze skupinky a hlasujte o existenci života na Marsu. Vyberte jednoho písaře, který vaši skupinku zapíše do tabulky a jednoho mluvčího, který váš názor řekne nám všem v hodnotícím kruhu. Skupinka podpisy členů Názor na život na Marsu Jste pro nebo proti? 4. Do hodnotícího kruhu si každý připravte jednu větu o tom, jak jste hlasovali o existenci života. Rychlíci Vezměte si encyklopedii, článek z novin, kartu cokoliv o vesmíru a čtěte si.

3 Centrum matematiky Počítání s planetami 1. Společně se podívejte do svého pracovního sešitu na matematiku na stranu 47. Přečtěte si čísla vyjadřující vzdálenosti planet od Slunce. Jsou zaokrouhleny na miliony. Pozorně si ve vysvětlivkách přečtěte, jak se tato vysoká čísla čtou. Ve čtení čísel o planetách se střídejte. Poté každý sám vypracujte cvičení 1 a 2. Společně si zkontrolujte, pak přijďte za mnou. 2. Pracujte samostatně. Vezměte si z centra objevů kartu o sluneční soustavě, encyklopedii či nějaký list s údaji o planetách. Vezměte si papír, podepište si ho a napište datum. Vyberte si dvojici planet a na papír napište nadpis: Porovnání.. a (Místo teček budou jména planet.) Porovnejte jejich průměr na rovníku, složení, průměrnou teplotu, hmotnost, počet měsíců cokoliv, co zjistíte. Vypočítejte a vždy zapište odpověď celou větou. Odpovědi nám přečtete v závěrečném kruhu. Rychlíci Pište další porovnání.

4 Centrum vědy a objevů Než začneme zkoumat gravitační sílu, je třeba podívat se na zoubek síle magnetické. 1. Rozdělte se na dvě skupinky. Každá bude pracovat sama. Vaším úkolem je vypracovat první tři stránky pracovního sešitu o vesmíru. K tomu vám pomůže i učebnice. Kromě jiných úkolů si vyzkoušíte celkem 6 pokusů. Držím palce, ať se vám vše vydaří. Kromě učebnice vám pomohou i ostatní děti z vaší skupinky. Nebude-li si nikdo z vás s něčím vědět rady, poproste někoho z jiného centra, kdo už v centru vědy a objevů byl. Pak teprve přijďte pro radu ke mně. 2. Do hodnotícího kruhu si vyberte jeden pokus, který vás nejvíce zaujal. Přečtete nám jeho závěr, ke kterému jste se probádali. 3. Zkuste si každý sám ústně odpovědět na otázky v zeleném rámečku na straně 6 vaší učebnice. Kdo věděl všechny odpovědi, podepíše se sem: Podpisy úspěšných badatelů: Rychlíci Čtěte si v knihách a encyklopediích o vesmíru.

5 Centrum jazyka 1. Víš, co je to siloměr? Podepište se do tabulky podle odpovědi. Neroztahuj se. Ano, vím to. Ne, nevím to. 2. Přečtěte si v učebnici Vesmír kapitolu o gravitační síle na str Tam naleznete odpověď na mou otázku. Pak si za mnou přijďte pro siloměr. 3. Tentokrát vás v centru jazyka čeká popis předmětu. V učebnici českého jazyka si přečtěte poučky o popisu předmětu. Společně si o tom popovídejte. Jak byste popsali siloměr? 4. Rozdělte se na dvě skupinky. Každý z vás si vezme svůj papír a napíše na něj datum a podepíše si ho. Obyčejnou tužkou si slabě udělá linky. Napíše nadpis POPIS SILOMĚRU. Napíšete tedy popis tohoto předmětu. Budete pracovat ve skupince, společně si radit, diktovat si věty, kontrolovat si je, ale každý si zapíše na svůj papír, který si pak vezme do hodnotícího kruhu. Pár vět nám z něj přečte. Popíšete, jak vypadá siloměr, k čemu slouží a jak funguje. Pro radu si můžete dojít do centra vědy a objevů. Všichni budou mít alespoň 10 vět. 5. Zkontrolujte si napsané, poproste ostatní ze skupinky o kontrolu. Rychlíci vezměte si nový papír a vypracujte popis dalšího předmětu.

6 Ateliér (1. varianta) 1. Můj marťánek Dnes vás v ateliéru čeká prostorová tvorba. Prostorová tvorba je výtvarná technika, ve které se pracuje s prostorem. Dílo je trojrozměrné. Má hloubku, výšku a šířku. Jsou to například plastiky a sochy. (Kresba na papír je pouze dvojrozměrná.) Věděli jste to? Podepište se do tabulky podle odpovědi. Neroztahujte se, ať se tam vejdou ostatní. Ano, věděl/a Ne, nevěděl /a 2. Dnes budete z plastelíny vyrábět malého marťánka. Ale pozor, musí splňovat tato kritéria: a, musí být originální (takže takový, jakého ještě nikdy nikdo neviděl) b, musí být na něj použito 3 6 barev plastelíny c, musí mít na sobě ještě alespoň 1 jiný materiál než je plastelína d, musí být vysoký 8 10 centimetrů POUŽIJTE IGELIT A PLÁŠŤ!!! 3. Hotového marťánka umístěte na podložku. Z papíru k němu udělejte popisku s jeho jménem a vaším jménem. 4. Nezapomeňte každý svého marťánka zaregistrovat zapsat do seznamu marťánků a vyplnit všechny kolonky. Poté si připravte každý několik vět, kterými svého marťana představíte ostatním v hodnotícím kruhu. Fantazii se meze nekladou... Rychlíci modelujte si cokoliv z plastelíny. Před hodnotícím kruhem to ale zase zpátky rozeberte, ať mají materiál i ostatní. Nechte jen svého marťánka.

7 Jmenný seznam marťánků Jméno marťana odkud pochází Jméno autora

8 Ateliér (2. varianta) 1. Oblaka prachu a plynu ve vesmíru se nazývají MLHOVINY. V některých mlhovinách gravitace způsobuje tak velké zahuštění plynu a prachu, že zde mohou vznikat hvězdy. Věděli jste to? Podepište se do tabulky podle odpovědi. Neroztahujte se, ať se tam vejdou ostatní. Ano, věděl/a Ne, nevěděl/a Přečtěte si o nich ve Velkém ilustrovaném atlase světa a vesmíru na stranách Podívejte se na ně na prezentaci na počítači. 2. Každý sám si vybere mezi temperami a vodovými barvami a pokusí se na papír namalovat vlastní mlhovinu. Pohrajte si s různými odstíny barev. Fantazii se meze nekladou POUŽIJTE IGELIT A PLÁŠŤ!!!

9 písemná práce Jméno: Datum: 1. Centrum vědy a objevů Hbitě doplň vše o magnetické síle, nehodící se škrtni. Magnet přitahuje předměty ze. Magnet přitahuje kartáček na zuby x kancelářskou sponku x kapesník. Okolí magnetu se nazývá. Čím blíže je železný předmět k magnetu, tím je přitahován větší x menší silou. Póly magnetu se nazývají a. Souhlasné póly magnetu se odpuzují x přitahují. Popiš pokus z centra vědy a objevů, který se Ti líbil nejvíce. 2. Ateliér V ateliéru jste malovali mlhovinu. Jakou výtvarnou techniku sis zvolil/a? Zakroužkuj. tempery x vodové barvy x kombinovanou techniku x žádnou Jednou větou napiš, co je to mlhovina. 3. Centrum psaní Co je to siloměr? Napiš o něm čtyři jednoduché věty krásným psacím písmem bez chyb!

10 4. Centrum čtení (dopiš číslo) Četli jste si o Marsu a jeho možném osídlování. Mars je. planeta od Slunce. Všechny planety v pořadí od Slunce vypiš: 5. Centrum matematiky * Vzdálenosti planet od Slunce zapiš číslicí. Merkur je vzdálený padesát osm milionů kilometrů - Jupiter je vzdálený sedm set sedmdesát devět milionů třicet tisíc kilometrů - Uran je vzdálený dvě miliardy osm set sedmdesát milionů pět tisíc dvanáct kilometrů * Vzdálenosti planet od Slunce zapiš slovem. Země km Neptun km * Další úkoly o vesmíru - Odpovídej na otázky: 1. Proč se střídá den a noc? 2. Svítí Měsíc? 3. Jak se nazývá zmenšený model Země? 4. Co je to rovník? 5. Za jak dlouho se Země otočí kolem své osy? 6. Má Měsíc vodu a ovzduší? 7. Jaké jsou fáze Měsíce? Minianketka * Jak se Ti pracovalo v centrech o vesmíru? * Které centrum Tě bavilo nejvíce a proč? * Která informace o Vesmíru Tě nejvíce zaujala a proč? * Jak jsi spokojen/a se svou prací? * Jak jsou spokojeni rodiče?

Centrum čtení LETÍME DO VESMÍRU

Centrum čtení LETÍME DO VESMÍRU Centrum čtení 1. Rozdělte se do dvojic. Kaţdá dvojice si vezme jeden list Život na Marsu? Posuďte sami! a půjde si někam na chodbu, kde je nikdo nebude rušit. Jeden z dvojice bude představovat Anču Zíravou,

Více

Centrum čtení LETÍME DO VESMÍRU II.

Centrum čtení LETÍME DO VESMÍRU II. Centrum čtení 1. Pracujte společně. Vezměte si jeden pracovní list OHROMNÉ HVĚZDY a kaţdý se na něj podepište. Zapište datum. 2. Přečtěte si, co je na listu. Čtěte nahlas, střídejte se po větách. Vypracujte

Více

Centrum čtení. Hejbejte se, kosti moje, já mám doma ještě dvoje, až ty jedny rozlámu, hodím s nimi na slámu a druhé si popadnu.

Centrum čtení. Hejbejte se, kosti moje, já mám doma ještě dvoje, až ty jedny rozlámu, hodím s nimi na slámu a druhé si popadnu. Centrum čtení 1. Přečtěte si v knížečce NAŠE TĚLO z edice Zábavná fakta od nakladatelství Fragment kapitolu o kostech s názvem Kostra je opora. Čtěte nahlas, ve čtení se střídejte. 2. Každý sám za sebe

Více

3. Přečtěte si události na stránce za vaší kapitolou s názvem CO PES ASI NEVĚDĚL, popovídejte si o tom, zda vy jste to všechno věděli.

3. Přečtěte si události na stránce za vaší kapitolou s názvem CO PES ASI NEVĚDĚL, popovídejte si o tom, zda vy jste to všechno věděli. Centrum čtení Tentokrát si v centru čtení přečtete knihu od psa. Ne že by ji napsal přímo pes. Podívejte se, která paní spisovatelka ji napsala a zapamatujte si její jméno. Ale kniha vypráví o tom, co

Více

Centrum čtení. Hejbejte se, kosti moje, já mám doma ještě dvoje, až ty jedny rozlámu, hodím s nimi na slámu a druhé si popadnu.

Centrum čtení. Hejbejte se, kosti moje, já mám doma ještě dvoje, až ty jedny rozlámu, hodím s nimi na slámu a druhé si popadnu. Centrum čtení 1. Přečtěte si v knížečce NAŠE TĚLO z edice Zábavná fakta od nakladatelství Fragment kapitolu o kostech s názvem Kostra je opora. Čtěte nahlas, ve čtení se střídejte. 2. Každý sám za sebe

Více

INDIÁNI NEJPRVE SI VEZMĚTE PRACOVNÍ SEŠIT K ŽIVÉ ABECEDĚ. NA INDIÁNSKÉ STRÁNCE 13 VYPRACUJTE KAŽDÝ SÁM CVIČENÍ 4.

INDIÁNI NEJPRVE SI VEZMĚTE PRACOVNÍ SEŠIT K ŽIVÉ ABECEDĚ. NA INDIÁNSKÉ STRÁNCE 13 VYPRACUJTE KAŽDÝ SÁM CVIČENÍ 4. CENTRUM ČTENÍ, TI SE MAJÍ, CELÝ DEN SI JENOM HRAJÍ. POJĎME SI HRÁT NEJEN S PÍSMENKEM I NEJPRVE SI VEZMĚTE PRACOVNÍ SEŠIT K ŽIVÉ ABECEDĚ. NA INDIÁNSKÉ STRÁNCE 13 VYPRACUJTE KAŽDÝ SÁM CVIČENÍ 4. UDĚLEJTE

Více

Vy dnes všichni zvážíte sami sebe a také zvážíte hmotnost vybraných pomůcek na vyučování. Vše vzájemně porovnáte.

Vy dnes všichni zvážíte sami sebe a také zvážíte hmotnost vybraných pomůcek na vyučování. Vše vzájemně porovnáte. Centrum vědy a objevů Měřit hmotnost znamená zjišťovat, kolik co váží. Bez určování hmotnosti se v životě neobejdeme. Však se zkuste zamyslet ve skupině a napište na linku 10 různých druhů zboží, které

Více

* Doušek čerstvého vzduchu * Jídlo, báječné jídlo * Kousej, ţvýkej, polykej * Řídící centrum * Kručení v břiše * Ţivotodárná krev

* Doušek čerstvého vzduchu * Jídlo, báječné jídlo * Kousej, ţvýkej, polykej * Řídící centrum * Kručení v břiše * Ţivotodárná krev Centrum čtení 1. Přečtěte si v kníţečce NAŠE TĚLO z edice Zábavná fakta od nakladatelství Fragment tyto kapitoly. Čtěte nahlas, ve čtení se střídejte, kaţdý čte jednu kapitolu. * Doušek čerstvého vzduchu

Více

ročník 9. č. 21 název

ročník 9. č. 21 název č. 21 název Země - vznik anotace V pracovních listech se žáci seznámí se vznikem Země. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu je i správné řešení. očekávaný

Více

VESMÍR Hvězdy. Životní cyklus hvězdy

VESMÍR Hvězdy. Životní cyklus hvězdy VESMÍR Hvězdy Pracovní list HEUREKA! aneb podpora badatelských aktivit žáků ZŠ v přírodovědných předmětech ASTRONOMIE Úloha 1. Ze života hvězdy. Úloha 1a. Očísluj jednotlivé fáze vývoje hvězdy. Následně

Více

VÍTEJTE V BÁJEČNÉM SVĚTĚ VESMÍRU VESMÍR JE VŠUDE KOLEM NÁS!

VÍTEJTE V BÁJEČNÉM SVĚTĚ VESMÍRU VESMÍR JE VŠUDE KOLEM NÁS! VÍTEJTE V BÁJEČNÉM SVĚTĚ VESMÍRU VESMÍR JE VŠUDE KOLEM NÁS! Ty, spolu se skoro sedmi miliardami lidí, žiješ na planetě Zemi. Ale kolem nás existuje ještě celý vesmír. ZEMĚ A JEJÍ OKOLÍ Lidé na Zemi vždy

Více

Vesmír. Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.3075. Šablona: I/2. Sada: VY_12 _INOVACE_02VM

Vesmír. Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.3075. Šablona: I/2. Sada: VY_12 _INOVACE_02VM Registrační číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.3075 Šablona: I/2 Sada: VY_12 _INOVACE_02VM Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 31 Ověření ve výuce: Předmět: ČaJS Třída: V.A Datum: 1. 11. 2013 Předmět:

Více

Centrum psaní - jazyky

Centrum psaní - jazyky Centrum psaní - jazyky 1 1. Cestovatelé při svých cestách vždy používají jazyk, mnoho jazyků. Staňte se nyní na chvilku cestovateli, kteří se chystají na dalekou cestu. K takové daleké výpravě je vždy

Více

očekávaný výstup ročník 7. č. 13 název

očekávaný výstup ročník 7. č. 13 název č. 13 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 7. Planeta Země, svět na mapě - povrch V pracovních listech si žáci upevňují znalosti o časových

Více

očekávaný výstup ročník 7. č. 11 název

očekávaný výstup ročník 7. č. 11 název č. 11 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 7. Vesmír a Země, planeta Země V pracovních listech si žáci opakují své znalosti o vesmíru

Více

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

Třída: III. A Vyučující: Mgr. Hana Lipková

Třída: III. A Vyučující: Mgr. Hana Lipková Projekt EduČas příprava na hodinu Datum: 15. 5. 2012 Předmět: ČaS Učivo: Vesmír Třída: III. A Vyučující: Mgr. Hana Lipková Cíle hodiny: Pro žáky: Žák si připomene dosavadní znalosti o vesmíru (úvodní hodina)

Více

1) Kde všude se v přírodě setkáváme s vodou? Pište na lístečky s označením vaší skupiny vaše nápady a vyvěste je na nástěnce

1) Kde všude se v přírodě setkáváme s vodou? Pište na lístečky s označením vaší skupiny vaše nápady a vyvěste je na nástěnce Centrum vědy a objevů je pro život na Zemi nezbytná. V přírodě ji najdeme téměř všude. Pokrývá velkou část zemského povrchu (naší planety). Nejvíce vody je v mořích a oceánech. Na pevnině ji najdeme v

Více

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1475

Více

PRACOVNÍ LIST S PÍSMENKEM N n PRACUJTE SAMOSTATNĚ

PRACOVNÍ LIST S PÍSMENKEM N n PRACUJTE SAMOSTATNĚ CENTRUM ČTENÍ POLÁMAL SE MRAVENEČEK, MRAVENČÍHO DOKTORA ČTENÍ S MRAVENEČKEM PRACUJTE SPOLEČNĚ PŘEČTĚTE SI PODLE OBRÁZKŮ NA STRANĚ 20 POHÁDKU O MRAVENEČKOVI. POKUD POTŘEBUJETE NÁPOVĚDU, NAJDETE JI NA STRANĚ

Více

VESMÍR, SLUNEČNÍ SOUSTAVA

VESMÍR, SLUNEČNÍ SOUSTAVA VESMÍR, SLUNEČNÍ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy v 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o vesmíru a sluneční soustavě a jejich zkoumání. Vesmír také se mu říká

Více

Počítání ve sluneční soustavě

Počítání ve sluneční soustavě Číslo klíčové aktivity III/2, Matematika ZŠ Nepomuk Počítání ve sluneční soustavě Znáš naše nejbližší vesmírné sousedy? Co o nich víš? Láká tě vesmír? Každý kosmonaut i astronom musí umět mnoho věcí. Bez

Více

Navštívil už někdo z vaší skupiny nějaké město nebo oblast ve východních Čechách? Co jste tam viděli? Povyprávějte o tom krátce ostatním

Navštívil už někdo z vaší skupiny nějaké město nebo oblast ve východních Čechách? Co jste tam viděli? Povyprávějte o tom krátce ostatním Centrum vědy a objevů Dnes se v našem putování po České republice zastavíme ve východních Čechách. Pro práci budete potřebovat mapu České republiky (vyšlete jednoho člena skupiny, aby donesl mapu každému),

Více

VY_52_INOVACE_137.notebook. April 12, V rozlehlých prostorách vesmíru je naše planeta jen maličkou tečkou.

VY_52_INOVACE_137.notebook. April 12, V rozlehlých prostorách vesmíru je naše planeta jen maličkou tečkou. Předmět: Přírodověda Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační

Více

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně! vyplňuje hodnotící komise A I: A II: B I: B II: C: D I: D II: Σ:

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně! vyplňuje hodnotící komise A I: A II: B I: B II: C: D I: D II: Σ: vyplňuje žák Identifikace práce POZOR, nutné vyplnit čitelně! Žák jméno příjmení věk Bydliště ulice, č.p. město PSČ jiný kontakt (např. e-mail) vyplňuje škola Učitel jméno příjmení podpis Škola ulice,

Více

Centrum matematiky. Putování se strojem času II.

Centrum matematiky. Putování se strojem času II. Centrum matematiky V tomto centru se dozvíte významné události 2. světové války, co jí předcházelo a její průběh v Československu. Budete pracovat s kartičkami, řadit je podle data. 1. Zvolte si kapitána

Více

Test obsahuje látku 5. ročníku z učiva o vesmíru. Ověřuje teoretické znalosti žáků. Časově odpovídá jedné vyučovací hodině.

Test obsahuje látku 5. ročníku z učiva o vesmíru. Ověřuje teoretické znalosti žáků. Časově odpovídá jedné vyučovací hodině. Vzdělávací oblast : Předmět : Téma : Člověk a jeho svět Přírodověda Vesmír Ročník: 5. Popis: Očekávaný výstup: Druh učebního materiálu: Autor: Poznámky: Test obsahuje látku 5. ročníku z učiva o vesmíru.

Více

Přírodopis Vesmír Anotace: Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova: Druh učebního materiálu: Druh interaktivity:

Přírodopis Vesmír Anotace: Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova: Druh učebního materiálu: Druh interaktivity: Přírodopis Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně hypertextových odkazů na videa k této tématice.na

Více

Centrum psaní. Knížku máme rádi, poradí, potěší, pomůže, DOPLŇTE

Centrum psaní. Knížku máme rádi, poradí, potěší, pomůže, DOPLŇTE Centrum psaní vše důkladně zvládneš v daném čase. 1. Společně si prohlédněte malé i velké plakáty o českých spisovatelích a spisovatelkách dětských knih. Každý si vyberte jednoho spisovatele či spisovatelku,

Více

Astronomie, sluneční soustava

Astronomie, sluneční soustava Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

NAŠE ZEMĚ VE VESMÍRU Zamysli se nad těmito otázkami

NAŠE ZEMĚ VE VESMÍRU Zamysli se nad těmito otázkami NAŠE ZEMĚ VE VESMÍRU Zamysli se nad těmito otázkami Jak se nazývá soustava, ve které se nachází planeta Země? Sluneční soustava Která kosmická tělesa tvoří sluneční soustavu? Slunce, planety, družice,

Více

7.Vesmír a Slunce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

7.Vesmír a Slunce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Planeta Země 7.Vesmír a Slunce Planeta Země Vesmír a Slunce Autor: Mgr. Irena Doležalová Datum (období) tvorby: únor 2012 červen 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: zeměpis Anotace: Žáci se seznámí se

Více

Kroužek pro přírodovědecké talenty I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA

Kroužek pro přírodovědecké talenty I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA Kroužek pro přírodovědecké talenty - 2018 I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava - Proč Sluneční soustava? - Co to je - obecně? - Z čeho se skládá? Sluneční soustava inventura: 1. Slunce jediná

Více

15 Lze obarvit moře?

15 Lze obarvit moře? Lze obarvit moře? 15 Pomůcky Papír, tužka, kalkulačka Úvod Nejen v matematice, ale i v jiných oborech (fyzika, chemie, biologie) se pracuje s údaji, k jejichž zápisu se používají velká čísla (tj. čísla,

Více

Páťáci a matematika I. Přirozená čísla větší než milión. 1. Zapište čísla do tabulky. 2. Přečtěte čísla zapsaná v tabulce. Rozepište do tabulky čísla:

Páťáci a matematika I. Přirozená čísla větší než milión. 1. Zapište čísla do tabulky. 2. Přečtěte čísla zapsaná v tabulce. Rozepište do tabulky čísla: Páťáci a matematika I Přirozená čísla větší než milión 1. Zapište čísla do tabulky 2. Přečtěte čísla zapsaná v tabulce. Rozepište do tabulky čísla: 1 3. Napočítejte deset čísel od nuly při počítání 4.

Více

Komentář k pracovnímu listu

Komentář k pracovnímu listu Komentář k pracovnímu listu Název: Čísla a letopočty Cíle aneb K čemu by práce s tímto pracovním listem měla vést: Cílem PL je naučit se pracovat s velkými čísly a základními dějepisnými pojmy jako je

Více

Matematika a Sluneční soustava

Matematika a Sluneční soustava Matematika a Sluneční soustava Vypracovala: Mgr. Kadlecová Helena Vlastní práce 1.Motivace Kde se setkáme s čísly většími než milion? (žáci uvádějí příklady a jsou směřováni k odpovědi: vesmírní vzdálenosti)

Více

Vlastivěda není věda II. Planeta Země. Milena Hanáková, Oldřich Kouřimský

Vlastivěda není věda II. Planeta Země. Milena Hanáková, Oldřich Kouřimský Vlastivěda není věda II. Planeta Země Milena Hanáková, Oldřich Kouřimský 3 Publikace vznikla díky podpoře Magistrátu Hlavního města Prahy. Vytvoření odborného textu: Milena Hanáková, Oldřich Kouřimský

Více

ČLOVĚK A ROZMANITOST PŘÍRODY VESMÍR A ZEMĚ. GRAVITACE

ČLOVĚK A ROZMANITOST PŘÍRODY VESMÍR A ZEMĚ. GRAVITACE ČLOVĚK A ROZMANITOST PŘÍRODY VESMÍR A ZEMĚ. GRAVITACE Sluneční soustava Vzdálenosti ve vesmíru Imaginární let fotonovou raketou Planety, planetky Planeta (oběžnice) ve sluneční soustavě je takové těleso,

Více

Sluneční soustava OTEVŘÍT. Konec

Sluneční soustava OTEVŘÍT. Konec Sluneční soustava OTEVŘÍT Konec Sluneční soustava Slunce Merkur Venuše Země Mars Jupiter Saturn Uran Neptun Pluto Zpět Slunce Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7

Více

Přes Překážky ke hvězdám

Přes Překážky ke hvězdám Přes Překážky ke hvězdám Milí čtenáři, malí i vy velcí, máte v rukou první číslo nového časopisu. Sluší se, aby se Vám dostalo vysvětlení, proč vznikl. S novým školním rokem jsme se v naší jičíněveské

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. III/2/Př VY_32_INOVACE_P01. Pořadové číslo: 1. Datum vytvoření: Datum ověření: 23.4.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. III/2/Př VY_32_INOVACE_P01. Pořadové číslo: 1. Datum vytvoření: Datum ověření: 23.4. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Sada: Testové úkoly Mgr. Anna Hessová III/2/Př VY_32_INOVACE_P01 Pořadové číslo: 1. Datum vytvoření: 13.2.2012 Datum ověření: 23.4.2012 Vzdělávací oblast (předmět): Přírodověda

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

MINIPROJEKT Sluneční soustava a Země

MINIPROJEKT Sluneční soustava a Země Základní škola, Kunovice, U Pálenice 1620, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace MINIPROJEKT Sluneční soustava a Země Autoři: kolektiv přírodovědného klubu Konzultant: Mgr. Růžena Hlůšková ZŠ

Více

Od středu Sluneční soustavy až na její okraj

Od středu Sluneční soustavy až na její okraj Od středu Sluneční soustavy až na její okraj Miniprojekt SLUNEČNÍ SOUSTAVA Gymnázium Pierra de Coubertina, Tábor Náměstí Františka Křižíka 860 390 01 Tábor Obsah: 1. Úvod 2. Cíl miniprojektu 3. Planetární

Více

VY_52_INOVACE_CVSC2_12_5A

VY_52_INOVACE_CVSC2_12_5A VY_52_INOVACE_CVSC2_12_5A Anotace: Žáci se seznamují s planetami SLUNEČNÍ SOUSTAVY a z rozstříhaných vět si ve skupince sestavují PRACOVNÍ LIST o třetí planetě Sluneční soustavy ZEMI a její přirozené družici

Více

4.5.1 Magnety, magnetické pole

4.5.1 Magnety, magnetické pole 4.5.1 Magnety, magnetické pole Předpoklady: 4101 Celá hodina je pouze opakování ze základky. Existuje speciální druh látek, které jsou schopny působit jedna na druhou nebo přitahovat železné předměty.

Více

Cesta od středu sluneční soustavy až na její okraj

Cesta od středu sluneční soustavy až na její okraj Název miniprojektu: Cesta od středu sluneční soustavy až na její okraj Škola: Základní škola náměstí E. Beneše, Varnsdorf Školní rok: 2014 / 2015 Vedoucí kroužku: Bc. Lucie Šeráková Cesta od středu sluneční

Více

PEVNOST KOSTÍ MISE X: TRÉNUJ JAKO ASTRONAUT. Materiál:

PEVNOST KOSTÍ MISE X: TRÉNUJ JAKO ASTRONAUT. Materiál: PEVNOST KOSTÍ JMÉNO STUDENTA: Během této mise: prostudujete kost navrhnete model kostí z kartiček ze čtvrtky TÉMA: Jak vytvořit dostatečně pevný a silný model kosti, který by dokázal nést zátěž? Materiál:

Více

Pracovní list Název projektového úkolu VESMÍRNÉ OTÁZKY A ODPOVĚDI Třída V. Název společného projektu MEZI NEBEM A ZEMÍ

Pracovní list Název projektového úkolu VESMÍRNÉ OTÁZKY A ODPOVĚDI Třída V. Název společného projektu MEZI NEBEM A ZEMÍ Pracovní list Název projektového úkolu VESMÍRNÉ OTÁZKY A ODPOVĚDI Třída V. Název společného projektu MEZI NEBEM A ZEMÍ Název pracovního týmu Členové pracovního týmu Zadání úkolu Jsme na začátku projektu

Více

Kód vzdělávacího materiálu: Název vzdělávacího materiálu: Datum vytvoření: Jméno autora: Předmět: Ročník: 1 a 2

Kód vzdělávacího materiálu: Název vzdělávacího materiálu: Datum vytvoření: Jméno autora: Předmět: Ročník: 1 a 2 Kód vzdělávacího materiálu: Název vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_0505 Planety Datum vytvoření: 17.5.2013 Jméno autora: Předmět: Mgr. Libor Kamenář Fyzika Ročník: 1 a 2 Anotace způsob použití ve

Více

FYZIKA Sluneční soustava

FYZIKA Sluneční soustava Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. FYZIKA Sluneční

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

PŘÍPRAVA NA ÚSTNÍ ZKOUŠKU

PŘÍPRAVA NA ÚSTNÍ ZKOUŠKU PŘÍPRAVA NA ÚSTNÍ ZKOUŠKU Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. Obsah: Jak začít? Jak pracovat s pracovními listy? Jak číst text?

Více

Všechny galaxie vysílají určité množství elektromagnetického záření. Některé vyzařují velké množství záření a nazývají se aktivní.

Všechny galaxie vysílají určité množství elektromagnetického záření. Některé vyzařují velké množství záření a nazývají se aktivní. VESMÍR Model velkého třesku předpovídá, že vesmír vznikl explozí před asi 15 miliardami let. To, co dnes pozorujeme, bylo na začátku koncentrováno ve velmi malém objemu, naplněném hmotou o vysoké hustotě

Více

Fyzikální pole. Autorka: Zuzana Janoušková. Obsahový cíl:

Fyzikální pole. Autorka: Zuzana Janoušková. Obsahový cíl: Autorka: Zuzana Janoušková Fyzikální pole Obsahový cíl: - Žák vyjmenuje fyzikální pole. - Žák rozumí, co je magnetismus, gravitace, elektrování. - Žák diskutuje se spolužáky o fyzikálních pokusech. - Žák

Více

ZEMĚPIS 6.ROČNÍK VESMÍR-SLUNEČNÍ SOUSTAVA 27.3.2013

ZEMĚPIS 6.ROČNÍK VESMÍR-SLUNEČNÍ SOUSTAVA 27.3.2013 Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_ZE69KA_15_02_04

Více

VY_12_INOVACE_115 HVĚZDY

VY_12_INOVACE_115 HVĚZDY VY_12_INOVACE_115 HVĚZDY Pro žáky 6. ročníku Člověk a příroda Zeměpis - Vesmír Září 2012 Mgr. Regina Kokešová Slouží k probírání nového učiva formou - prezentace - práce s textem - doplnění úkolů. Rozvíjí

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady: 6 Ověřeno ve výuce: 13.1.2012 Třída: 3 Datum:28.12. 2011 1 Sluneční soustava Vzdělávací

Více

Téma 7 : Podnikání. Jak začít podnikat. Povinnosti podnikatelů.

Téma 7 : Podnikání. Jak začít podnikat. Povinnosti podnikatelů. Téma 7 : Podnikání. Jak začít podnikat. Povinnosti podnikatelů. A Nastupuji do zaměstnání 2 A1 Úvod.2 A2 Slovní zásoba: Kariéra..5 A3 Čtení: Agenturní zaměstnávání..6 A4 Video: Jak zvládnout první den

Více

Pohled na svět dalekohledem i mikroskopem.

Pohled na svět dalekohledem i mikroskopem. Pohled na svět dalekohledem i mikroskopem.. Toto je výlet velikou rychlostí překonáváním vzdáleností s frakcí 10. 10 0 1 metr Vzdálenost hromádky listí na zahrádce. 10 1 0 metrů Jděme blíže, možná, uvidíme

Více

VESMÍR. Vesmír vznikl Velkým Třeskem (Big Bang) asi před 14 (13,8) miliardami let

VESMÍR. Vesmír vznikl Velkým Třeskem (Big Bang) asi před 14 (13,8) miliardami let VESMÍR Vesmír vznikl Velkým Třeskem (Big Bang) asi před 14 (13,8) miliardami let Čím je tvořen? Planety, planetky, hvězdy, komety, měsíce, mlhoviny, galaxie, černé díry; dalekohledy, družice vytvořené

Více

Sluneční soustava je součástí galaxie známé také pod názvem Mléčná dráha. Planety ve sluneční soustavě obíhají po eliptických drahách kolem Slunce.

Sluneční soustava je součástí galaxie známé také pod názvem Mléčná dráha. Planety ve sluneční soustavě obíhají po eliptických drahách kolem Slunce. Sluneční soustava je součástí galaxie známé také pod názvem Mléčná dráha. Planety ve sluneční soustavě obíhají po eliptických drahách kolem Slunce. Zhruba 99,866 % celkové hmotnosti sluneční soustavy tvoří

Více

VESMÍR. Prvouka 3. ročník

VESMÍR. Prvouka 3. ročník VESMÍR Prvouka 3. ročník Základní škola a Mateřská škola Tečovice, příspěvková organizace Vzdělávací materiál,,projektu pro školu výuky v ZŠ Tečovice Název vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_12 Anotace

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro 1. stupeň základních škol Pro zvídavé školáčky jsme připravili řadu naučných programů a besed zaměřených

Více

Kroužek pro přírodovědecké talenty I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA

Kroužek pro přírodovědecké talenty I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA Kroužek pro přírodovědecké talenty - 2018 I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava - Proč Sluneční soustava? - Co to je - obecně? - Z čeho se skládá? Sluneční soustava inventura: 1. Slunce jediná

Více

Přírodopis 9. Naše Země ve vesmíru. Mgr. Jan Souček. 2. hodina

Přírodopis 9. Naše Země ve vesmíru. Mgr. Jan Souček. 2. hodina Přírodopis 9 2. hodina Naše Země ve vesmíru Mgr. Jan Souček VESMÍR je soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout experimentálně observační

Více

MATEMATIKA 6. ROČNÍK. Sada pracovních listů CZ.1.07/1.1.16/

MATEMATIKA 6. ROČNÍK. Sada pracovních listů CZ.1.07/1.1.16/ MATEMATIKA 6. ROČNÍK CZ.1.07/1.1.16/02.0079 Sada pracovních listů Resumé Sada pracovních listů zaměřená na opakování, procvičení a upevnění učiva 6. ročníku přirozená čísla a desetinná čísla. Může být

Více

Planety sluneč. soustavy.notebook. November 07, 2014

Planety sluneč. soustavy.notebook. November 07, 2014 1 2 SLUNCE V dávných dobách měli lidé představu, že Země je středem vesmíru. Pozorováním oblohy, zdokonalováním přístrojů pro zkoumání noční oblohy a zámořskými cestami postupně prosadili názor, že středem

Více

0,2 0,20 0, Desetinná čísla II. Předpoklady:

0,2 0,20 0, Desetinná čísla II. Předpoklady: 1.2.2 Desetinná čísla II Předpoklady: 010201 Pedagogická poznámka: Je třeba zahájit tak, aby se stihl ještě společný začátek příkladu 7 (pokud někdo příklad 7 začne s předstihem, nevadí to, ale jde o to,

Více

SILOVÉ PŮSOBENÍ MAGNETICKÉHO POLE

SILOVÉ PŮSOBENÍ MAGNETICKÉHO POLE Experiment P-17 SILOVÉ PŮSOBENÍ MAGNETICKÉHO POLE CÍL EXPERIMENTU Studium základních vlastností magnetu. Sledování změny silového působení magnetického pole magnetu na vzdálenosti. MODULY A SENZORY PC

Více

PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY

PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY Sluneční soustava je planetárn rní systém m hvězdy známé pod názvem n Slunce, ve kterém m se nachází naše e domovská planeta Země. Tvoří ji: Slunce 8 planet, 5 trpasličích planet,

Více

BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ 3. PREZENTACE. Ing. Maryna Garan

BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ 3. PREZENTACE. Ing. Maryna Garan BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ 3. PREZENTACE Ing. Maryna Garan Úvod (1) Doporučuji se podívat na obhajoby jiných studentů (jsou veřejné) o Uvidíte co na vás čeká o Všimněte si případných chyb, kterým byste se měl(a)

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 6.1Slunce, planety a jejich pohyb, komety Vesmír - Slunce - planety a jejich pohyb, - komety, hvězdy a galaxie 2 Vesmír či kosmos (z

Více

II. Hlavní část projektu

II. Hlavní část projektu II. Hlavní část projektu Hlavní část projektu je zaměřena na seznámení žáků s některými slovenskými reáliemi (např. slovenská měna, bankovky, typické jídlo apod.) a slovenským jazykem (např. porovnání

Více

Kroužek pro přírodovědecké talenty II lekce 13

Kroužek pro přírodovědecké talenty II lekce 13 Kroužek pro přírodovědecké talenty - 2019 II lekce 13 Mars - planeta čtvrtá (1,52 AU), terestrická - 1 oběh za 687 dní (1 r 322 d) - 2 měsíce Phobos, Deimos - pátrání po stopách života - dříve patrně hustá

Více

Úvodní list. Při rozšíření i II. stupeň. 1x45 min (lze rozšířit až na 4-5 vyučovacích hodin) Při rozšíření: Člověk a příroda

Úvodní list. Při rozšíření i II. stupeň. 1x45 min (lze rozšířit až na 4-5 vyučovacích hodin) Při rozšíření: Člověk a příroda Úvodní list Předmět: Fyzika Cílová skupina: Délka trvání: I. stupeň Při rozšíření i II. stupeň 1x45 min (lze rozšířit až na 4-5 vyučovacích hodin) Název hodiny: Model Sluneční soustavy Vzdělávací oblast

Více

Téma 9 : Lékařská péče, zdravotní pojištěni.

Téma 9 : Lékařská péče, zdravotní pojištěni. Téma 9 : Lékařská péče, zdravotní pojištěni. A. Lidské tělo...2 A1 Slovní zásoba: Části lidského těla. 2 B. Zdraví..4 B1 Diskuze: Téma zdraví..4 B2 Popis obrázku: Aktivity pro zdraví. 4 B3 Diskuze/Psaní..4

Více

2. Poloměr Země je 6 378 km. Následující úkoly spočtěte při představě, že kolem rovníku nejsou hory ani moře. a) Jak dlouhý je rovníkový obvod Země?

2. Poloměr Země je 6 378 km. Následující úkoly spočtěte při představě, že kolem rovníku nejsou hory ani moře. a) Jak dlouhý je rovníkový obvod Země? Astronomie Autor: Miroslav Randa. Doplň pojmy ze seznamu na správná místa textu. seznam pojmů: Jupiter, komety, Merkur, měsíce, Neptun, planetky, planety, Pluto, Saturn, Slunce, Uran, Venuše, Země Uprostřed

Více

Pouť k planetám. Která z možností je správná odpověď? OTÁZKY

Pouť k planetám.  Která z možností je správná odpověď? OTÁZKY Co způsobuje příliv a odliv? hejna migrujících ryb vítr gravitace Měsíce Je možné přistát na povrchu Saturnu? Čím je tvořen prstenec Saturnu? Mají prstenec i jiné planety? Jak by mohla získat prstenec

Více

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis I. ročník PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY. Jméno a příjmení: Martin Kovařík. David Šubrt. Třída: 5.

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis I. ročník PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY. Jméno a příjmení: Martin Kovařík. David Šubrt. Třída: 5. Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav Zeměpis I. ročník PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY Jméno a příjmení: Martin Kovařík David Šubrt Třída: 5.O Datum: 3. 10. 2015 i Planety sluneční soustavy 1. Planety obecně

Více

Část A strana A 1. (14 b) (26 b) (60 b) (100 b)

Část A strana A 1. (14 b) (26 b) (60 b) (100 b) Část A strana A 1 Bodové hodnocení vyplňuje komise! část A B C Celkem body (14 b) (26 b) (60 b) (100 b) Pokyny k testovým otázkám: U následujících otázek zakroužkuj vždy právě jednu správnou odpověď. Zmýlíš-li

Více

Země třetí planetou vhodné podmínky pro život kosmického prachu a plynu Měsíc

Země třetí planetou vhodné podmínky pro život kosmického prachu a plynu Měsíc ZEMĚ V POHYBU Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy v 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o Zemi, jejích pohybech a o historii výzkumu vesmíru. Země Země je třetí planetou

Více

Finále 2018/19, kategorie GH (6. a 7. třída ZŠ) řešení. A Přehledový test. (max. 20 bodů)

Finále 2018/19, kategorie GH (6. a 7. třída ZŠ) řešení. A Přehledový test. (max. 20 bodů) A Přehledový test (max. 20 bodů) POKYNY: U každé otázky zakroužkuj právě jednu správnou odpověď. Pokud se spleteš, původní odpověď zřetelně škrtni a zakroužkuj jinou. Je povolena maximálně jedna oprava.

Více

Žák porovná různé listy. Pokusem zjistí, že různé typy listů pracují s vodou podobně.

Žák porovná různé listy. Pokusem zjistí, že různé typy listů pracují s vodou podobně. Metodika Hospodaření s vodou Hospodař ení s vodou Cílová skupina: 6. - 7. ročník ZŠ Potřebný čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny s týdenním rozestupem) Trvalé porozumění: Žák pochopí, že list umí hospodařit

Více

Seznam přílohy Níže uvedené fotografie a práce žáků jsou využity se souhlasem zákonných zástupců žáků.

Seznam přílohy Níže uvedené fotografie a práce žáků jsou využity se souhlasem zákonných zástupců žáků. Seznam přílohy Níže uvedené fotografie a práce žáků jsou využity se souhlasem zákonných zástupců žáků. Příloha č. 1 Centrum matematika, pracovní list (Projekt 1: Zvířata v zimě) Příloha č. 2 Centrum čtení,

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

VY_32_INOVACE_06_III./17._PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY

VY_32_INOVACE_06_III./17._PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY VY_32_INOVACE_06_III./17._PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY Planety Terestrické planety Velké planety Planety sluneční soustavy a jejich rozdělení do skupin Podle fyzikálních vlastností se planety sluneční soustavy

Více

Vesmír (interaktivní tabule)

Vesmír (interaktivní tabule) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Vesmír (interaktivní tabule) Označení: EU-Inovace-Prv-3-07 Předmět: Prvouka Cílová skupina: 3. třída Autor: Zuzana Brůnová

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

KLÍČOVÁ SLOVA CÍLE: Děti:

KLÍČOVÁ SLOVA CÍLE: Děti: KLÍČOVÁ SLOVA Hlavním cílem této lekce je přiblížit dětem, co to jsou klíčová slova, naučit je hledat v textu, číst s porozuměním a vytáhnout z úryvku to podstatné, ať je text jakýkoli (próza, poezie,

Více

Krajské kolo 2015/16, kategorie GH (6. a 7. třída ZŠ) Identifikace

Krajské kolo 2015/16, kategorie GH (6. a 7. třída ZŠ) Identifikace Identifikace Na každý list se zadním nebo řešením napiš dolů svoje jméno a identifiktor. Neoznačené listy nebudou opraveny! Žk jméno: příjmení: identifiktor: Škola nzev: město: PSČ: Hodnocení A B C D E

Více

VY_32_INOVACE_FY.20 VESMÍR II.

VY_32_INOVACE_FY.20 VESMÍR II. VY_32_INOVACE_FY.20 VESMÍR II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 Galaxie Mléčná dráha je galaxie, v níž se nachází

Více

Habermaaß-hra 3389A /4521N. Počítání s piráty (mini verze)

Habermaaß-hra 3389A /4521N. Počítání s piráty (mini verze) CZ Habermaaß-hra 3389A /4521N Počítání s piráty (mini verze) Počítání s piráty mini verze Vzdělávací hra pro 2 až 4 piráty ve věku od 6 do 99 let. Obsahuje variantu pro jednoho hráče. Autor: Wolfgang Dirscherl

Více

Martina Bábíčková, Ph.D. 10.9.2013

Martina Bábíčková, Ph.D. 10.9.2013 Jméno Martina Bábíčková, Ph.D. Datum 10.9.2013 Ročník 6. Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Přírodopis Tematický okruh Život na Zemi Téma klíčová slova Co je přírodopis. Vznik vesmíru a

Více

Základní škola Ulice Míru, Rokycany. Mgr. Monika Abrtová. Obsah

Základní škola Ulice Míru, Rokycany. Mgr. Monika Abrtová. Obsah Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová Obsah 1 Úvod do tématu sluneční soustavy... 2 2 Cíl projektu... 2 3 Postup při zpracování... 2 4 Zpracování... 3 5 Závěr miniprojektu... 4 6 Přílohy...

Více

Model Sluneční soustavy v lekcích fyzikálního kroužku

Model Sluneční soustavy v lekcích fyzikálního kroužku Model Sluneční soustavy v lekcích fyzikálního kroužku VÁCLAVA KOPECKÁ Matematicko-fyzikální fakulta UK, Praha Úvod Poprvé se žáci setkávají s předmětem fyzika v šestém ročníku na základní škole, ale jejich

Více

ASTRO Keplerovy zákony pohyb komet

ASTRO Keplerovy zákony pohyb komet ASTRO Keplerovy zákony pohyb komet První Keplerův zákon: Planety obíhají kolem Slunce po elipsách, v jejichž společném ohnisku je Slunce. Druhý Keplerův zákon: Plochy opsané průvodičem planety za stejné

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL

VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská

Více