Úloha bioinženýrství v biotechnologiích a jeho definice. Bioinženýrské využití biologických poznatků praktické příklady průmyslových aplikací.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úloha bioinženýrství v biotechnologiích a jeho definice. Bioinženýrské využití biologických poznatků praktické příklady průmyslových aplikací."

Transkript

1 Bioinženýrství I sylabus k předmětu BIOINŽENÝRATVÍ I Problematika biotechnologie a bioinženýrství Interdisciplinární charakteristika, souvislosti a návaznosti jednotlivých oborů, definice biotechnologií, ekonomické aspekty vývoje, biologická, chemická a inženýrská problematika.typy a využití technologických produktů. Úloha bioinženýrství v biotechnologiích a jeho definice. Bioinženýrské využití biologických poznatků praktické příklady průmyslových aplikací. Struktura bioprocesu, rozdělení na základě jednotkových operací, přehled zařízení. Bioinženýrské využití biologických poznatků Rozbor obecného biotechnologického procesu, vysvětlení návazností a integrace jednotlivých kroků s ohledem na charakteristiku produktu pro semiaseptické a aseptické typy výrob, využití surovin s proměnlivým složením versus chemicky čistých surovin. Vysvětlení souvislostí jednotlivých procesů s aparáty a zařízeními nezbytnými pro jejich provádění. Rozbor náplně bioinženýrství z hlediska jednotkových operací a strojně-technologického vybavení s ohledem na typ použitého biokatalyzátoru a specifické požadavky biotechnologických výrob. Struktura a funkce buňky. Biomembrány a buněčný transport Stavba buňky, uspořádání prokaryotní a eukaryotní buňky, souvislost s přenosem hmoty, energie a informace. Struktura a schopnosti biomembrán, uspořádání molekul v membráně a jejich pohyb, funkce biomembrán. Typy a mechanismus buněčného transportu (usnadněná difuse, pasivní přenašečový transport, aktivní přenašečový transport). Kinetika enzymových reakcí Odvození základní rovnice Michaelis-Mentenové, význam kinetických konstant, grafický průběh, řád reakce, stanovení kinetických konstant z experimentálních dat. Modulace a regulace enzymové aktivity inhibice kompetitivní, akompetitivní, nekompetitivní, smíšená, ireversibilní, substrátová. Allosterická regulace, aktivace. Faktory ovlivňující rychlost enzymových reakcí (chemické, fyzikální). Kinetika růstu buněk a tvorby produktu Model růstu a množení buněk, doba zdvojení, růstová rychlost, platnost exponenciálního růstu, růstová křivka a její rozbor, vliv koncentrace živiny na rychlost růstu, kinetika růstu buněk, stanovení kinetických konstant z experimentálních dat jednorázových kultivací. Diauxie příčiny vzniku, průběh kultivace, výpočet provozních veličin, lineární růst buněk. Inhibice substrátem příčiny, ovlivnění růstu buněk, základní matematické modely popisu, vyhodnocení kinetických konstant z experimentálních dat, technologické důsledky.

2 -2- Inhibice produktem příčiny, ovlivnění růstu buněk, základní matematické modely popisu, vyhodnocení kinetických konstant z experimentálních dat, technologické důsledky. Kvantitativní charakteristika bioprocesu Stechiometrie a hmotová bilance bioprocesu, stupeň redukovatelnosti zdroje uhlíku a energie, bilance dostupných elektronů, výpočet spotřeby kyslíku u aerobních procesů. Výtěžnosti procesu druhy, jejich význam a stanovení z experimentálních dat jednorázových kultivací. Metabolické kvocienty jejich význam a způsoby určení. Produktivita procesu definice, rozměry, způsob výpočtu z dat jednorázové kultivace, faktory ovlivňující produktivitu procesu, jde-li o biomasu, primární metabolit, sekundární metabolit. Typy kultivačních systémů Vysvětlení pojmů a odlišnosti provádění submersní a povrchové kultivace buněk, kultivace na tuhém substrátu, kultivace mikrobních, rostlinných a tkáňových buněk specifické odlišnosti (biologické, chemické, technické problémy), odlišnosti kultivace čisté a směsné mikrobní populace (aplikace, výhody, nevýhody), růst buněk na nosičích (tvorba biofilmu) aplikace, výhody, nevýhody. Submersní batch kultivace, fed batch kultivace, semikontinuální kultivace U každého typu: odvození pro homogenní systém, základní průběhy, způsob provádění, charakteristika procesu, měřené veličiny, výpočty parametrů kultivace z experimentálních dat, výhody a nevýhody, praktické aplikace. Kontinuální kultivace buněk v submersním systému Průběh v jednostupňovém homogenním systému, postup provádění, zavedení základních pojmů, transientní stav, ustálený stav, princip dynamické rovnováhy, shift-up, shift-down, hmotové bilance, grafické zobrazení hlavních parametrů odvozených z bilančních rovnic pro chování bioreaktoru v transientním stavu a ve stavu dynamické rovnováhy. Mezní a kritická zřeďovací rychlost, určení maximální hodnoty specifické růstové rychlosti z transientního stavu, výpočty hlavních parametrů kontinuálního procesu z experimentálních dat. Chemostat, turbidistat. Průběh v jednostupňovém homogenním systému. Význam těchto pojmů, bilanční schéma, grafické zobrazení, principy regulace obou systémů, změna koncentrace biomasy v reaktoru, charakteristické vlastnosti obou systémů a jejich odlišnosti, podmínky pro dosažení stavu dynamické rovnováhy (steady state), odhad řídící reakce v obou systémech, provozní rozsahy zřeďovací rychlosti eliminující riziko vyplavení buněk. Odchylky od teoretického průběhu: biologické příčiny, technické příčiny, způsoby pro zabránění těchto nežádoucích efektů. Popis chování průtočného reaktoru pomocí matematických modelů.

3 -3- Možnosti dosažení násobných stavů dynamické rovnováhy v případě procesu, kdy dochází ke kinetice inhibice matematický rozbor, určení provozní stability kontinuálního bioreaktoru. Speciální typy kultivací buněk v jednostupňových systémech Homogenní submersní kontinuální kultivace s recirkulací buněk interní recykl, externí recykl. Schéma a popis zařízení včetně použitých aparátů, transientní stav, dosažení stavu dynamické rovnováhy, provozní stabilita systému, porovnání se systémem bez recirkulace buněk, výhody a nevýhody, příklady průmyslových aplikací. Heterogenní batch kultivace buněk na tuhém substrátu. Schéma a popis zařízení včetně použitých aparátů, specifické požadavky na přípravu substrátu, instrumentální vybavení, měřené a regulované parametry, výhody a nevýhody, praktické aplikace (využití odpadních zemědělských surovin, bioremediace půdy, kultivace rostlinných a tkáňových buněk na nosičích). Heterogenní kontinuální kultivace buněk na nosičích. Tvorba biofilmu, měřené a regulované veličiny, výhody a nevýhody, praktické aplikace (biokonverse, biodegradace v kapalné a plynné fázi). Vícestupňové kultivační systémy Jednoproudový homogenní systém bez recirkulace nebo s recirkulací média. Schéma, konfigurace reaktorů, bilanční rovnice, výpočet hlavních parametrů procesu, výhody a nevýhody, praktické aplikace. Víceproudový homogenní systém schéma, konfigurace reaktorů, bilanční rovnice, výpočet hlavních parametrů procesu, výhody a nevýhody, praktické aplikace. Víceproudový kombinovaný homogenní a heterogenní systém schéma, konfigurace reaktorů, bilanční rovnice, výpočet hlavních parametrů procesu, výhody a nevýhody, praktické aplikace. Jednoproudový homogenní systém s mezistupňovým zpětným tokem schéma, konfigurace reaktorů, bilanční rovnice, výpočet hlavních parametrů procesu, výhody a nevýhody, praktické aplikace. Víceproudový homogenní systém s mezistupňovým zpětným tokem schéma, konfigurace reaktorů, bilanční rovnice, výpočet hlavních parametrů procesu, výhody a nevýhody, praktické aplikace. Ekonomické porovnání batch a kontinuální kultivace buněk (homogenní systémy) Porovnání pro proces, jehož cílem je tvorba biomasy, rozbor jednoho pracovního cyklu batch kultivace, porovnání na základě produktivity procesu, specifikace zjednodušujících předpokladů odvození, jejichž důsledkem je určitá nepřesnost srovnání. Způsob návrhu jednostupňového a vícestupňového homogenního kontinuálního kultivačního procesu z experimentálních dat batch kultivace hmotové bilance, odvození rovnic pro popis stavu dynamické rovnováhy kontinuálního procesu, grafické znázornění, vysvětlení principu, verifikace vypočteného odhadu parametrů pomocí experimentálních dat, zdůvodnění příčin

4 -4- nepřesnosti předběžného odhadu, význam uvedené metody pro návrh uspořádání procesu a provozních podmínek v kontinuálním reaktoru. Specifikace problémů a poruch a jejich rozbor při průmyslovém provádění batch a kontinuálních kultivačních procesů. Možnosti předcházení jednotlivých poruch. Rozbor nezbytných technologických opatření prováděných v průběhu poruchy a po jejím odstranění (závislost na druhu poruchy a délce jejího trvání). Míchání v biologických procesech Míchání v kapalném prostředí, rozdělení typů míchání podle způsobu vnášení energie do kapaliny. Mechanické míchání hlavní typy míchadel a jejich rozdělení podle různých hledisek (frekvence otáčení, směr proudění kapaliny, velikosti smykových napětí, samonasávací míchadla, vibrační míchadla). Typy a velikosti míchadel používané při kultivacích buněk (pro mikrobní buňky, speciální typy pro kultivace rostlinných a tkáňových buněk). Funkce míchadel. Turbínová míchadla s dělícím kotoučem typy, charakteristiky, odlišnosti. Hydraulické analogie. Vrtulová míchadla a lopatková míchadla - charakteristiky, odlišnosti od diskových turbínových míchadel, vysvětlení funkce, charakteru proudění v nádobě, volba vhodné velikosti míchadla, popis parametrů míchadla. Teorie míchání, rozměrová analýza, vliv geometrie reaktoru, umístění míchadla v reaktoru, fyzikálních vlastností míchané kapaliny. Podrobnosti, význam kriteriálních vztahů. Postup výpočtu příkonu míchadla a návrhu jeho pohonu pro submersní kultivaci buněk (tvar reaktoru je/není předem dán) pro tyto podmínky: Newtonské médium, aerobní/anaerobní podmínky. Nenewtonské médium, aerobní podmínky. (Proces vyžaduje/nevyžaduje dodržení aseptických podmínek). Vliv aerace na příkon míchadla, míchací narážky jejich funkce, počet, umístění v reaktoru. Použití násobných míchadel důvody, konfigurace míchadel v reaktoru. Problematika smykového napětí při kultivacích buněk. Riziko poškození/destrukce mycelia, tvorba druhy pellet, faktory ovlivňující poškození mycelia a možné technologické důsledky. Nezbytnost kompromisu při návrhu míchacího zařízení pro růst mycelárních mikroorganismů. Analogie pro kultivace rostlinných a tkáňových buněk.

5 -5- Charakteristika míchání v batch a kontinuálním reaktoru Čerpací kapacita míchadla. Obecná funkce popisu, průtokové číslo, experimentální metody pro stanovení čerpací kapacity, parametry míchadla ovlivňující hodnotu čerpací kapacity, porovnání turbínového a vrtulového míchadla z hledisky čerpací kapacity. Charakteristika míchání batch procesu (micromixing). Doba homogenizace, stupeň homogenizace, experimentální stanovení doby homogenizace, stopovací látky a jejich vlastnosti, vliv umístění snímacího čidla vůči míchadlu na vyhodnocované parametry, odezvové křivky, střední doba primární cirkulace. Způsoby korelace experimentálních výsledků doby homogenizace, postup při praktickém provádění měření. Charakteristika toku v průtočných reaktorech (macromixing). Zavedení základních pojmů, cíle, přenosová charakteristika systému, rozložení doby zdržení částic kapaliny v systému, popis experimentálního provedení, stopovací látky, odezva na impulsní (Dirac) vstupní signál, odezva na skokový vstupní signál, základní matematický popis. Vyhodnocení naměřených odezvových křivek střední hodnota rozložení, druhý moment kolem střední hodnoty (míra rozptylu), základní modely toku kapaliny v systému, kombinované modely pro popis reálných reaktorů, význam volby hraničního bodu na přesnost výsledků. Praktický příklad vyhodnocení toku v téměř ideálně a značně neideálně míchaných reaktorech a v případě vícestupňové reaktorové konfigurace. Hydrodynamická charakteristika trickle bed reaktoru (dynamická zádrž kapaliny v loži reaktoru). Aerace a přenos kyslíku v biologických procesech Úloha dispergace vzduchu v přenosu hmoty cíl, způsoby docílení dispergace, matematický popis stupně (kvality) dispergace. Vliv velikosti bublin, efekty na mezifázovém rozhraní, intensita míchání, viskosita, povrchové napětí, Sauterův střední průměr bublin. Experimentální metody pro měření vlastností dispersí. Proudění kapaliny a bublin v míchané nádobě. Zádrž dispergované fáze a její experimentální měření a vyhodnocení. Jev koalescence bublin, příčiny, parametry ovlivňující rychlost koalescence, praktické příklady koalescentních a nekoalescentních systémů. Korelační vztahy pro výpočet parametrů disperse. Omezení dispergační funkce míchadla korelační vztahy. Zahlcení míchadla plynem. Mechanismus přenosu kyslíku ukázka na modelu dvoufilmové teorie. Obecná rovnice přenosu kyslíku v biologickém reaktoru zavedení základních veličin včetně jejich rozměrů, rychlost dodávky kyslíku, rychlost spotřeby kyslíku, Henryho zákon. Parametry ovlivňující přenos kyslíku typ a velikost míchadla, intenzita míchání, typ distributoru vzduchu, velikost aerace, teplota, parciální tlak kyslíku, fyzikální a fyzikálně-

6 -6- chemické vlastnosti kultivačního média. Vztahy pro výpočet objemového koeficientu přenosu kyslíku z podmínek míchání a aerace doporučené hodnoty jednotlivých příkonů míchadel v praxi. Funkce kyslíku v buňkách. Faktory ovlivňující rychlost spotřeby kyslíku buňkami druh mikroorganismu, fysiologický stav buněk, složení živného média, ph média, rychlost dodávky kyslíku, specifická růstová rychlost. Vztahy charakterizující požadavky buňek na kyslík. Kinetika spotřeby kyslíku, kritické koncentrace rozpuštěného kyslíku. Metody stanovení koncentrace rozpuštěného kyslíku experimentální, výpočetní. Typy kyslíkových elektrod, jejich konstrukce, použité materiály, elektrolyty, membrány. Výhody, nevýhody nekrytých/krytých O 2 elektrod včetně praktických aplikací. Metody experimentálního stanovení objemového koeficientu přenosu kyslíku v bioreaktorech popis a vysvětlení jednotlivých metod, výhody a nevýhody. Vyhodnocení měření provedených jednotlivými metodami. Doporučená literatura: Rychtera M., Páca J.: Bioinženýrství kvasných procesů, skriptum VŠCHT Praha, MON, 1987 Rychtera M., Uher J., Páca J.: Lihovarství, drožďářství a vinařství, skriptum VŠCHT, SNTL, Praha 1991 Krumphanzl V., Řeháček Z.: Mikrobiální technologie, Academia, Praha 1987 Weide H., Páca J., Knorre W. A.: Biotechnologie, Fischer Verlag, Jena 1991 Kaprálek F.: Fyziologie bakterií, SNP, Praha 1986 Sikyta B.: Metody technické mikrobiologie, SNTL, Praha 1978 Strek F.: Míchání a míchací zařízení, SNTL, Praha 1977

Vícefázové reaktory. MÍCHÁNÍ ve vsádkových reaktorech

Vícefázové reaktory. MÍCHÁNÍ ve vsádkových reaktorech Vícefázové reaktory MÍCHÁNÍ ve vsádkových reaktorech Úvod vsádkový reaktor s mícháním nejběžnější typ zařízení velké rozmezí velikostí aparátů malotonážní desítky litrů (léčiva, chemické speciality, )

Více

BIOINŽENÝRSTVÍ II. Charakteristika fyziologického stavu buněk z hlediska buněčné energetiky energetický náboj, princip regulace.

BIOINŽENÝRSTVÍ II. Charakteristika fyziologického stavu buněk z hlediska buněčné energetiky energetický náboj, princip regulace. Bioinženýratví II sylabus k předmětu Energetický metabolismus buněk BIOINŽENÝRSTVÍ II Vznik a přenos energie v buňce Přeměny energie v biosféře, uvolňování energie v katabolismu, biologické redoxní systémy,

Více

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová Vícefázové reaktory Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor Zuzana Tomešová 2008 Probublávaný reaktor plyn - kapalina - katalyzátor Hydrogenace méně těkavých látek za vyššího tlaku Kolony naplněné

Více

Zkušební okruhy k přijímací zkoušce do magisterského studijního oboru:

Zkušební okruhy k přijímací zkoušce do magisterského studijního oboru: Biotechnologie interakce, polarita molekul. Hydrofilní, hydrofobní a amfifilní molekuly. Stavba a struktura prokaryotní a eukaryotní buňky. Viry a reprodukce virů. Biologické membrány. Mikrobiologie -

Více

Příkon míchadla při míchání nenewtonské kapaliny

Příkon míchadla při míchání nenewtonské kapaliny Míchání suspenzí Navrhněte míchací zařízení pro rozplavovací nádrž na vápenný hydrát. Požadovaný objem nádrže je 0,8 m 3. Největší částice mají průměr 1 mm a hustotu 2200 kg m -3. Objemová koncentrace

Více

Tématické okruhy pro státní závěrečné zkoušky

Tématické okruhy pro státní závěrečné zkoušky Tématické okruhy pro státní závěrečné zkoušky Program / Obor Povinný okruh Volitelný okruh (jeden ze tří) Mikrobiologie a buněčná biologie Mikrobiologie životního prostředí Obor: Mikrobiologie Bioinženýrství

Více

Příkonové charakteristiky míchadel

Příkonové charakteristiky míchadel Míchání suspenzí Navrhněte míchací zařízení pro rozplavovací nádrž na vápenný hydrát. Požadovaný objem nádrže je 0,8 m 3. Největší částice mají průměr 1 mm a hustotu 2200 kg m -3. Objemová koncentrace

Více

PŘENOS KYSLÍKU V BIOTECHNOLOGII. Úvod. Limitace metabolismu kyslíkem

PŘENOS KYSLÍKU V BIOTECHNOLOGII. Úvod. Limitace metabolismu kyslíkem PŘENOS KYSLÍKU V BIOTECHNOLOGII Při aerobních procesech katalyzovaných buňkami nebo enzymy je nutné zabezpečit dostatečný přívod kyslíku do fermentačního média reaktoru (fermentoru). U některých organismů

Více

Základy chemických technologií

Základy chemických technologií 4. Přednáška Mísení a míchání MÍCHÁNÍ patří mezi nejvíc používané operace v chemickém průmyslu ( resp. příbuzných oborech, potravinářský, výroba kosmetiky, farmaceutických přípravků, ) hlavní cíle: odstranění

Více

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Martin Pivokonský, Jana Načeradská 7. přednáška, kurz Znečišťování a ochrana vod Ústav pro životní prostředí PřF UK Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, v.

Více

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Martin Pivokonský 7. přednáška, kurz Znečišťování a ochrana vod Ústav pro životní prostředí PřF UK Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, v. v. i. Tel.: 221

Více

5. Bioreaktory. Schematicky jsou jednotlivé typy bioreaktorů znázorněny na obr. 5.1. Nejpoužívanějšími bioreaktory jsou míchací tanky.

5. Bioreaktory. Schematicky jsou jednotlivé typy bioreaktorů znázorněny na obr. 5.1. Nejpoužívanějšími bioreaktory jsou míchací tanky. 5. Bioreaktory Bioreaktor (fermentor) je nejdůležitější částí výrobní linky biotechnologického procesu. Jde o nádobu různého objemu, ve které probíhá biologický proces. Dochází zde k růstu buněk a tvorbě

Více

HYDROMECHANICKÉ PROCESY. Míchání v kapalném prostředí (přednáška)

HYDROMECHANICKÉ PROCESY. Míchání v kapalném prostředí (přednáška) HYDROMECHANICKÉ PROCESY Míchání v kapalném prostředí (přednáška) Doc. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. (e-mail: Tomas.Jirout@fs.cvut.cz, tel.: 435 681) MÍCHÁNÍ V KAPALNÉM PROSTŘEDÍ Účel míchání: intenzifikace

Více

Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce

Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce Vysoká škola chemicko technologická v Praze Ústav organické technologie (111) Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce Vypracoval : Bc. Tomáš Sommer Předmět: Vícefázové reaktory (prof. Ing.

Více

Kultivační techniky a modelování bioprocesů sylabus předmětu

Kultivační techniky a modelování bioprocesů sylabus předmětu Kultivační techniky a modelování bioprocesů sylabus předmětu 1. ročník magisterského studijního programu, zimní semestr, přednáška/cvičení/laboratoře počet hodin týdně 1/2/4, klasifikovaný zápočet, 7 kreditů

Více

Biotechnologické syntézy - Aerobní fermentory

Biotechnologické syntézy - Aerobní fermentory Biotechnologické syntézy - Aerobní fermentory 1. Úvod 2. Růst biomasy ve vsádkovém systému 3. Přenos hmoty v bioreaktoru 4. Měření a regulace základních veličin biotechnologického procesu 5. Separace biomasy

Více

2.4 Stavové chování směsí plynů Ideální směs Ideální směs reálných plynů Stavové rovnice pro plynné směsi

2.4 Stavové chování směsí plynů Ideální směs Ideální směs reálných plynů Stavové rovnice pro plynné směsi 1. ZÁKLADNÍ POJMY 1.1 Systém a okolí 1.2 Vlastnosti systému 1.3 Vybrané základní veličiny 1.3.1 Množství 1.3.2 Délka 1.3.2 Délka 1.4 Vybrané odvozené veličiny 1.4.1 Objem 1.4.2 Hustota 1.4.3 Tlak 1.4.4

Více

ZÁKLADNÍ MODELY TOKU PORÉZNÍ MEMBRÁNOU

ZÁKLADNÍ MODELY TOKU PORÉZNÍ MEMBRÁNOU ZÁKLADNÍ MODELY TOKU PORÉZNÍ MEMBRÁNOU Znázornění odporů způsobujících snižování průtoku permeátu nástřik porézní membrána Druhy odporů R p blokování pórů R p R a R m R a R m R g R cp adsorbce membrána

Více

Reaktory pro systém plyn-kapalina

Reaktory pro systém plyn-kapalina Reaktory pro systém plyn-kapalina Vypracoval : Jan Horáček FCHT, ústav 111 Prováděné reakce Rychlé : všechen absorbovaný plyn zreaguje již na fázovém rozhraní (př. : absorpce kyselých plynů : CO 2, H 2

Více

MODELOVÁNÍ. Základní pojmy. Obecný postup vytváření induktivních modelů. Měřicí a řídicí technika magisterské studium FTOP - přednášky ZS 2009/10

MODELOVÁNÍ. Základní pojmy. Obecný postup vytváření induktivních modelů. Měřicí a řídicí technika magisterské studium FTOP - přednášky ZS 2009/10 MODELOVÁNÍ základní pojmy a postupy principy vytváření deterministických matematických modelů vybrané základní vztahy používané při vytváření matematických modelů ukázkové příklady Základní pojmy matematický

Více

4.Mísení, míchání MÍCHÁNÍ

4.Mísení, míchání MÍCHÁNÍ 4.Mísení, míchání MÍCHÁNÍ - patří mezi nejvíc používané operace v chemickém průmyslu ( resp. příbuzných oborech, potravinářský, výroba kosmetiky, farmaceutických přípravků, ) - hlavní cíle: o odstranění

Více

2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat)

2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat) 2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat) 1. MATERIÁLY PRO STROJNÍ ZAŘÍZENÍ V BIOTECHNOLOGIÍCH A TECHNOLOGIÍCH ZPRACOVÁNÍ AGRESIVNÍCH LÁTEK Seznamte se s materiály používanými pro strojní zařízení

Více

Biotechnologická syntéza antibiotik

Biotechnologická syntéza antibiotik Biotechnologická syntéza antibiotik 1. Úvod 2. Růst biomasy ve vsádkovém systému 3. Přenos hmoty v bioreaktoru 4. biotechnologického procesu 5. Separace biomasy Růst biomasy ve vsádkovém systému Fáze růstu:

Více

MÍCHÁNÍ V KAPALNÉM PROSTŘEDÍ

MÍCHÁNÍ V KAPALNÉM PROSTŘEDÍ MÍCHÁNÍ V KAPALNÉM PROSTŘEDÍ Účel míchání: intenzifikace procesů v míchané vsádce (přenos tepla a hmoty) příprava směsí požadovaných vlastností (suspenze, emulze) Způsoby míchání: mechanické míchání hydraulické

Více

9 Charakter proudění v zařízeních

9 Charakter proudění v zařízeních 9 Charakter proudění v zařízeních Egon Eckert, Miloš Marek, Lubomír Neužil, Jiří Vlček A Výpočtové vztahy Jedním ze způsobů, který nám v praxi umožňuje získat alespoň omezené informace o charakteru proudění

Více

HYDROMECHANICKÉ PROCESY. Míchání v kapalném prostředí (přednáška)

HYDROMECHANICKÉ PROCESY. Míchání v kapalném prostředí (přednáška) HYDROMECHANICKÉ PROCESY Míchání v kapalném prostředí (přednáška) Doc. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. (e-mail: Tomas.Jirout@fs.cvut.cz, tel.: 435 681) MÍCHÁNÍ V KAPALNÉM PROSTŘEDÍ Účel míchání: intenzifikace

Více

1) Pojem biotechnologický proces a jeho fázování 2) Suroviny pro fermentaci 3) Procesy sterilizace 4) Bioreaktory a fermentory 5) Procesy kultivace,

1) Pojem biotechnologický proces a jeho fázování 2) Suroviny pro fermentaci 3) Procesy sterilizace 4) Bioreaktory a fermentory 5) Procesy kultivace, 1) Pojem biotechnologický proces a jeho fázování 2) Suroviny pro fermentaci 3) Procesy sterilizace 4) Bioreaktory a fermentory 5) Procesy kultivace, růstové parametry buněčných kultur 2 Biomasa Extracelulární

Více

PROCESNÍ INŽENÝRSTVÍ 12

PROCESNÍ INŽENÝRSTVÍ 12 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY PROCESNÍ INŽENÝRSTVÍ 12 Fermentační procesy (2. část) Dagmar Janáčová, Hana Charvátová, Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční

Více

Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu.

Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu. Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu. Účelem mícháním je dosáhnout dokonalé, co nejrovnoměrnější

Více

Poměr CNP v bioremediacích

Poměr CNP v bioremediacích Poměr v bioremediacích Sanační technologie 2012, Pardubice limitovaný růst Bioremediace je založena na mikrobiálním metabolismu. Projevem metabolismu je růst. Kinetika růstu je determinována koncentrací

Více

Výzkum vlivu přenosových jevů na chování reaktoru se zkrápěným ložem katalyzátoru. Petr Svačina

Výzkum vlivu přenosových jevů na chování reaktoru se zkrápěným ložem katalyzátoru. Petr Svačina Výzkum vlivu přenosových jevů na chování reaktoru se zkrápěným ložem katalyzátoru Petr Svačina I. Vliv difuze vodíku tekoucím filmem kapaliny na průběh katalytické hydrogenace ve zkrápěných reaktorech

Více

ANAEROBNÍ FERMENTACE

ANAEROBNÍ FERMENTACE Vysoká škola chemicko technologická v Praze Ústav technologie vody a prostředí TEORETICKÉ ZÁKLADY ANAEROBNÍ FERMENTACE Prof.Ing. Michal Dohányos, CSc 1 Proč Anaerobní fermentace a BPS? Anaerobní fermentace

Více

10. Chemické reaktory

10. Chemické reaktory 10. Chemické reaktory V každé chemické technologii je základní/nejvýznamnější zařízení pro provedení chemické reakce chemický reaktor. Celý technologický proces se skládá v podstatě ze tří typů zařízení:

Více

Reaktory pro systém plyn kapalina

Reaktory pro systém plyn kapalina FCHT Reaktory pro systém plyn kapalina Lubomír Krabáč 1 Probublávané reaktory: příklady procesů oxidace organických látek kyslíkem, resp. vzduchem chlorace hydrogenace org. látek s homogenním katal. vyšších

Více

Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru. Roman Snop

Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru. Roman Snop Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru Roman Snop Charakteristika Zkrápěné reaktory jsou nejvhodněji aplikovatelné na provoz heterogenně katalyzovaných reakcí. Nacházejí uplatnění

Více

Výukový portál Biotechlab

Výukový portál Biotechlab Výukový portál Biotechlab Biotechnologie jsou perspektivním a neustále se rozvíjejícím oborem, který zahrnuje celou řadu výrobních technologií využívající jak mikrobiální, tak i živočišné a rostlinné buňky

Více

Obsah Chyba! Záložka není definována.

Obsah Chyba! Záložka není definována. Obsah Fermentační část... Chyba! Záložka není definována. BIOTECHNOLOGICKÉ KULTIVACE MIKROORGANISMŮ... 4 Principy pilotní a průmyslové kultivace mikroorganismů... 4 Bioreaktor... 4 Klasifikace typů bioreaktorů...

Více

Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru. Předmět: Vícefázové reaktory Jméno: Veronika Sedláková

Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru. Předmět: Vícefázové reaktory Jméno: Veronika Sedláková Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru Předmět: Vícefázové reaktory Jméno: Veronika Sedláková 3-fázové reakce Autoklávy (diskontinuální) Trubkové reaktory (kontinuální) Probublávané

Více

PŘEDMLUVA...ii. OBSAH...ii 1. ÚVOD...1

PŘEDMLUVA...ii. OBSAH...ii 1. ÚVOD...1 OBSAH PŘEDMLUVA...ii OBSAH...ii 1. ÚVOD...1 2. CHEMIE PŘÍRODNÍCH A PITNÝCH V O D... 3 2.1. Voda jako chemické individuum...3 2.2. LAtky obsažené ve vodě...4 2.3. Koncentrace latek a jeji vyjadřování...

Více

Destilace

Destilace Výpočtový ý seminář z Procesního inženýrství podzim 2007 Destilace 18.9.2008 1 Tématické okruhy destilace - základní pojmy rovnováha kapalina - pára jednostupňová destilace rektifikace 18.9.2008 2 Destilace

Více

LABORATOŘ KULTIVAČNÍCH TECHNIK - ORGANIZACE PŘEDMĚTU

LABORATOŘ KULTIVAČNÍCH TECHNIK - ORGANIZACE PŘEDMĚTU LABORATOŘ KULTIVAČNÍCH TECHNIK - ORGANIZACE PŘEDMĚTU Výuka předmětu Laboratoř kultivačních technik a modelování bioprocesů bude probíhat dle následujícího harmonogramu (Tab. I). Výuka se skládá z bloku

Více

Získávání dat Metodiky laboratorních testů pro popis vlastností aktivovaného kalu a odpadní vody

Získávání dat Metodiky laboratorních testů pro popis vlastností aktivovaného kalu a odpadní vody Získávání dat Metodiky laboratorních testů pro popis vlastností aktivovaného kalu a odpadní vody Předběžná fáze kompletní technická dokumentace včetně technologických schémat a proudových diagramů osobní

Více

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2012/2013

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2012/2013 Omezování plynných emisí Ochrana ovzduší ZS 2012/2013 1 Úvod Různé fyzikální a chemické principy + biotechnologie Principy: absorpce adsorpce oxidace a redukce katalytická oxidace a redukce kondenzační

Více

Osnova pro předmět Fyzikální chemie II magisterský kurz

Osnova pro předmět Fyzikální chemie II magisterský kurz Osnova pro předmět Fyzikální chemie II magisterský kurz Časový a obsahový program přednášek Týden Obsahová náplň přednášky Pozn. Stavové chování tekutin 1,2a 1, 2a Molekulární přístup kinetická teorie

Více

Chemie životního prostředí III Hydrosféra (04) Samočistící schopnost vod

Chemie životního prostředí III Hydrosféra (04) Samočistící schopnost vod Centre of Excellence Chemie životního prostředí III Hydrosféra (04) Samočistící schopnost vod Ivan Holoubek RECETOX, Masaryk University, Brno, CR holoubek@recetox. recetox.muni.cz; http://recetox.muni

Více

Průtokové metody (Kontinuální měření v proudu kapaliny)

Průtokové metody (Kontinuální měření v proudu kapaliny) Průtokové metody (Kontinuální měření v proudu kapaliny) 1. Přímé měření: analyzovaná kapalina většinou odvětvena + vhodný detektor 2. Kapalinová chromatografie (HPLC) Stanovení po předchozí separaci 3.

Více

Nultá věta termodynamická

Nultá věta termodynamická TERMODYNAMIKA Nultá věta termodynamická 2 Práce 3 Práce - příklady 4 1. věta termodynamická 5 Entalpie 6 Tepelné kapacity 7 Vnitřní energie a entalpie ideálního plynu 8 Výpočet tepla a práce 9 Adiabatický

Více

Přímé měření produktů methan, ethan, ethen při reduktivní dehalogenaci kontaminované vody

Přímé měření produktů methan, ethan, ethen při reduktivní dehalogenaci kontaminované vody Přímé měření produktů methan, ethan, ethen při reduktivní dehalogenaci kontaminované vody Eva Kakosová, Vojtěch Antoš, Lucie Jiříčková, Pavel Hrabák, Miroslav Černík, Jaroslav Nosek Úvod Motivace Teoretický

Více

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologíı Ústav automatizace a měřicí techniky v Brně

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologíı Ústav automatizace a měřicí techniky v Brně Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologíı Ústav automatizace a měřicí techniky Algoritmy řízení topného článku tepelného hmotnostního průtokoměru Autor práce: Vedoucí

Více

Vliv koncentrace částic na suspendační účinky míchadla s rovnými lomenými lopatkami

Vliv koncentrace částic na suspendační účinky míchadla s rovnými lomenými lopatkami Vliv koncentrace částic na suspendační účinky míchadla s rovnými lomenými lopatkami T. Jirout, F. Rieger České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní Ústav procesní a zpracovatelské techniky,

Více

Membránové potenciály

Membránové potenciály Membránové potenciály Vznik a podstata membránového potenciálu vzniká v důsledku nerovnoměrného rozdělení fyziologických iontů po obou stranách membrány nestejná propustnost membrány pro různé ionty různá

Více

Fentonova oxidace ve zkrápěném reaktoru za kontinuálního a periodického nástřiku

Fentonova oxidace ve zkrápěném reaktoru za kontinuálního a periodického nástřiku Fentonova oxidace ve zkrápěném reaktoru za kontinuálního a periodického nástřiku Autor: Uhlíř David Ročník: 5. Školitel: doc.ing. Vratislav Tukač, CSc. Ústav organické technologie 2005 Úvod Odpadní vody

Více

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Základní rovnice. - laminární tok -

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Základní rovnice. - laminární tok - Počítačová dynamika tekutin (CFD) Základní rovnice - laminární tok - Základní pojmy 2 Tekutina nemá vlastní tvar působením nepatrných tečných sil se částice tekutiny snadno uvedou do pohybu (výjimka některé

Více

Bezpečnost chemických výrob N111001

Bezpečnost chemických výrob N111001 Bezpečnost chemických výrob N111001 Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222 e-mail: petr.zamostny@vscht.cz Specifická rizika chemických reakcí Reaktivita látek Laboratorní měření reaktivity Reaktory s

Více

Tématické okruhy ke státním závěrečným zkouškám magisterského studijního oboru Biotechnologie Molekulární biologie a genové inženýrství

Tématické okruhy ke státním závěrečným zkouškám magisterského studijního oboru Biotechnologie Molekulární biologie a genové inženýrství Tématické okruhy ke státním závěrečným zkouškám magisterského studijního oboru Biotechnologie Molekulární biologie a genové inženýrství Gen jako informační a funkční jednotka; organizace prokarytického

Více

Tématické okruhy ke státním závěrečným zkouškám magisterského studijního oboru Biotechnologie Molekulární biologie a genové inženýrství

Tématické okruhy ke státním závěrečným zkouškám magisterského studijního oboru Biotechnologie Molekulární biologie a genové inženýrství Tématické okruhy ke státním závěrečným zkouškám magisterského studijního oboru Biotechnologie Molekulární biologie a genové inženýrství Gen jako informační a funkční jednotka; stavba prokarytického a eukaryotického

Více

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, náměstí Svobody 318. Profilová část maturitní zkoušky

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, náměstí Svobody 318. Profilová část maturitní zkoušky Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, náměstí Svobody 318 Obor: 29 42 M / 01 Analýza potravin Třída: AN4A Období: jaro 2013 Profilová část maturitní zkoušky 1. Povinná volitelná zkouška

Více

MATEMATICKÝ MODEL PŮDNÍHO BIOREAKTORU V PROSTŘEDÍ MATLAB A FEMLAB. Marta Palatová, Miloš Kmínek, Jana Finkeová

MATEMATICKÝ MODEL PŮDNÍHO BIOREAKTORU V PROSTŘEDÍ MATLAB A FEMLAB. Marta Palatová, Miloš Kmínek, Jana Finkeová MATEMATICKÝ MODEL PŮDNÍHO BIOREAKTORU V PROSTŘEDÍ MATLAB A FEMLAB Marta Palatová, Miloš Kmínek, Jana Finkeová Vysoká škola chemicko-technologická, Ústav počítačové a řídicí techniky 1. ÚVOD Půdní bioreaktor

Více

Míchání. P 0,t = Po ρ f 3 d 5 (2)

Míchání. P 0,t = Po ρ f 3 d 5 (2) Míchání Úvod: Mícháním se urychluje dosažení koncentrační a teplotní homogenity, které podstatně ovlivňují průběh tepelných a difuzních operací, reakcí v reaktorech a bezpečnost chemických provozů, která

Více

5.4 Adiabatický děj Polytropický děj Porovnání dějů Základy tepelných cyklů První zákon termodynamiky pro cykly 42 6.

5.4 Adiabatický děj Polytropický děj Porovnání dějů Základy tepelných cyklů První zákon termodynamiky pro cykly 42 6. OBSAH Předmluva 9 I. ZÁKLADY TERMODYNAMIKY 10 1. Základní pojmy 10 1.1 Termodynamická soustava 10 1.2 Energie, teplo, práce 10 1.3 Stavy látek 11 1.4 Veličiny popisující stavy látek 12 1.5 Úlohy technické

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Chemie (CHE) Obecná chemie, anorganická chemie 2. ročník a sexta 2 hodiny týdně Školní tabule, interaktivní tabule, tyčinkové a kalotové modely molekul, zpětný

Více

Sylabus Základy bioinženýrství N319002

Sylabus Základy bioinženýrství N319002 Sylabus Základy bioinženýrství N319002 Sylabus obsahuje souhrn základních faktů předmětu Základů bioinženýrství. Pro jejich správnou interpretaci, pochopení a začlenění do kontextů je třeba mít znalosti

Více

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2010/2011

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2010/2011 Omezování plynných emisí Ochrana ovzduší ZS 2010/2011 1 Úvod Různé fyzikální a chemické principy + biotechnologie Principy: absorpce adsorpce oxidace a redukce katalytická oxidace a redukce kondenzační

Více

FYZIKÁLNÍ CHEMIE I: 1. ČÁST KCH/P401

FYZIKÁLNÍ CHEMIE I: 1. ČÁST KCH/P401 Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Přírodovědecká fakulta FYZIKÁLNÍ CHEMIE I: 1. ČÁST KCH/P401 Magda Škvorová Ústí nad Labem 2013 Obor: Toxikologie a analýza škodlivin, Chemie (dvouoborová) Klíčová

Více

Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D.

Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D. Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D. lukas.dvorak@tul.cz Obsah prezentace co je to anaerobní membránový bioreaktor princip technologie výhody a nevýhody technologická uspořádání

Více

Verifikace modelu VT přehříváků na základě provozních měření

Verifikace modelu VT přehříváků na základě provozních měření Verifikace modelu VT přehříváků na základě provozních měření Jan Čejka TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF

Více

9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY

9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY Úvod do metrologie - 49-9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY (V.LYSENKO) Čidlo (senzor, detektor, receptor) je em jedné fyzikální veličiny na jinou fyzikální veličinu. Snímač (senzor + obvod pro zpracování ) je to člen

Více

PROCESNÍ INŽENÝRSTVÍ cvičení 5

PROCESNÍ INŽENÝRSTVÍ cvičení 5 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY PROCESNÍ INŽENÝRSTVÍ cvičení 5 Hana Charvátová, Dagmar Janáčová Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory Evropského sociálního

Více

PowerOPTI Poznat Řídit Zlepšit. Vyhodnocení a řízení účinnosti kotle

PowerOPTI Poznat Řídit Zlepšit. Vyhodnocení a řízení účinnosti kotle PowerOPTI Poznat Řídit Zlepšit Vyhodnocení a řízení účinnosti kotle PowerOPTI = Soubor Nástrojů & Řešení & Služeb POZNAT ŘÍDIT ZLEPŠIT Co je to účinnost, jak se počítá Ztráty kotle Vyhodnocení změny/zvýšení

Více

VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ TÉMATA PŘEDNÁŠEK

VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ TÉMATA PŘEDNÁŠEK VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ TÉMATA PŘEDNÁŠEK TRANSPORT LÁTEK MEMBRÁNAMI Transport látek porézními membránami - Plouživý tok nestlačitelných tekutin vrstvou částic - Plouživý tok stlačitelných tekutin

Více

IMPLEMENTACE BIOVENTINGU

IMPLEMENTACE BIOVENTINGU IMPLEMENTACE BIOVENTINGU Vít Matějů ENVISAN-GEM, a.s. Biotechnologická divize, Radiová 7, Praha 10 envisan@vol.cz 1 CHARAKTERIZACE LOKALITY 1. Přehled existujících informací 2. Složení půdních plynů 3.

Více

Volba vhodného typu mísiče může být ovlivněna následujícími podmínkami

Volba vhodného typu mísiče může být ovlivněna následujícími podmínkami MÍSENÍ ZRNITÝCH LÁTEK Mísení zrnitých látek je zvláštním případem míchání. Zrnité látky mohou být konglomerátem několika chemických látek. Z tohoto důvodu obvykle bývá za složku směsí považován soubor

Více

Návrh a simulace zkušební stolice olejového čerpadla. Martin Krajíček

Návrh a simulace zkušební stolice olejového čerpadla. Martin Krajíček Návrh a simulace zkušební stolice olejového čerpadla Autor: Vedoucí diplomové práce: Martin Krajíček Prof. Michael Valášek 1 Cíle práce 1. Vytvoření specifikace zařízení 2. Návrh zařízení včetně hydraulického

Více

Fyzikální chemie. Magda Škvorová KFCH CN463 magda.skvorova@ujep.cz, tel. 3302. 14. února 2013

Fyzikální chemie. Magda Škvorová KFCH CN463 magda.skvorova@ujep.cz, tel. 3302. 14. února 2013 Fyzikální chemie Magda Škvorová KFCH CN463 magda.skvorova@ujep.cz, tel. 3302 14. února 2013 Co je fyzikální chemie? Co je fyzikální chemie? makroskopický přístup: (klasická) termodynamika nerovnovážná

Více

Denitrifikace vod s vysokým obsahem solí pomocí biotechnologie Lentikats

Denitrifikace vod s vysokým obsahem solí pomocí biotechnologie Lentikats Univerzita J. E. Purkyně, Ústí nad Labem Fakulta životního prostředí LentiKat s a.s., Praha Denitrifikace vod s vysokým obsahem solí pomocí biotechnologie Lentikats Josef Trögl, Věra Pilařová, Jana Měchurová,

Více

BIODEGRADACE SPECIFICKÝCH POLUTANTŮ ZÁKLADNÍ PODMÍNKY

BIODEGRADACE SPECIFICKÝCH POLUTANTŮ ZÁKLADNÍ PODMÍNKY Josef K. Fuksa, VÚV TGM, v.v.i. BIODEGRADACE SPECIFICKÝCH POLUTANTŮ ZÁKLADNÍ PODMÍNKY Fuksa,J.K.: Biodegradace specifických polutantů základní podmínky Sanační technologie XVI, Uherské Hradiště 22.5.2013

Více

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 NUMERICKÉ SIMULACE ING. KATEŘINA

Více

VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ SYLABY PŘEDNÁŠEK TRANSPORT LÁTEK MEMBRÁNAMI MEMBRÁNOVÉ MATERIÁLY

VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ SYLABY PŘEDNÁŠEK TRANSPORT LÁTEK MEMBRÁNAMI MEMBRÁNOVÉ MATERIÁLY VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ SYLABY PŘEDNÁŠEK TRANSPORT LÁTEK MEMBRÁNAMI zodpovědni: P. Mikulášek, H. Jiránková, M. Šípek, K. Friess, K. Bouzek Transport látek porézními membránami (P. Mikulášek)

Více

Využití stripování plynem při separaci acetonu, 1-butanolu a ethanolu z kultivačního média

Využití stripování plynem při separaci acetonu, 1-butanolu a ethanolu z kultivačního média 281 Využití stripování plynem při separaci acetonu, 1-butanolu a ethanolu z kultivačního média Ing. Petr Fribert; Ing. Jakub Lipovský; Dr. Ing. Petra Patáková; Prof. Ing. Mojmír Rychtera, CSc.; Prof. Ing.

Více

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, náměstí Svobody 318. Profilová část maturitní zkoušky

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, náměstí Svobody 318. Profilová část maturitní zkoušky Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, náměstí Svobody 318 Obor: 29 42 M / 01 Analýza potravin Třída: AN4A Období: jaro 2014 Profilová část maturitní zkoušky 1. povinná volitelná zkouška

Více

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec náměstí Svobody 318. Profilová část maturitní zkoušky

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec náměstí Svobody 318. Profilová část maturitní zkoušky Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec náměstí Svobody 318 Obor: 29 42 M / 01 Analýza potravin Období: jarní 2015 Profilová část maturitní zkoušky 1. Povinná volitelná zkouška Předmět:

Více

5. Stavy hmoty Kapaliny a kapalné krystaly

5. Stavy hmoty Kapaliny a kapalné krystaly a kapalné krystaly Vlastnosti kapalin kapalných krystalů jako rozpouštědla Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti kapaliny nestálé atraktivní interakce (kohezní síly) mezi molekulami,

Více

Látka toxická pro mikroorganismy a vyšší živočichy i v nízké koncentraci. Do prostředí se dostává: Používá se například:

Látka toxická pro mikroorganismy a vyšší živočichy i v nízké koncentraci. Do prostředí se dostává: Používá se například: Látka toxická pro mikroorganismy a vyšší živočichy i v nízké koncentraci. Do prostředí se dostává: při rozkladu organických zbytků lesních požárech většina má průmyslový původ Používá se například: při

Více

Problémy navrhování a provozu tepelných sítí. Jan Havelka, Jan Švec

Problémy navrhování a provozu tepelných sítí. Jan Havelka, Jan Švec Problémy navrhování a provozu tepelných sítí Jan Havelka, Jan Švec Obsah prezentace Úvod Příklady úloh řešených na parních sítích Příklady úloh řešených na vodních sítích Stručné představení softwaru MOP

Více

ENERGIE Z ODPADNÍCH VOD

ENERGIE Z ODPADNÍCH VOD ENERGIE Z ODPADNÍCH VOD Pavel Jeníček VŠCHT Praha, Ústav technologie vody a prostředí Cesty k produkci energie z OV Kinetická energie (mikroturbiny) Tepelná energie (tepelná čerpadla, tepelné výměníky)

Více

Václav Uruba, Ústav termomechaniky AV ČR. Vzduch lze považovat za ideální Všechny ostatní fyzikální veličiny jsou funkcí P a T: T K ms

Václav Uruba, Ústav termomechaniky AV ČR. Vzduch lze považovat za ideální Všechny ostatní fyzikální veličiny jsou funkcí P a T: T K ms Měření tlaků Václav Uruba, Ústav termomechaniky AV ČR Stavové veličiny určující stav plynu: Tlak p Teplota T Pro ideální plyn stavová rovnice: PV = RT Vzduch lze považovat za ideální Všechny ostatní fyzikální

Více

Sledování procesu kompostování metodou EIS Projekt - Nová technologie kompostování, projekt č. CZ /0.0/0.0/15_019/004646

Sledování procesu kompostování metodou EIS Projekt - Nová technologie kompostování, projekt č. CZ /0.0/0.0/15_019/004646 Sledování procesu kompostování metodou EIS Projekt - Nová technologie kompostování, projekt č. CZ.01.1.02/0.0/0.0/15_019/004646 Za tým řešitelů doc. Ing. Jana Pařílková, CSc. 2 Kompostování Kompostování

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření průtoku 17.SPEC-t.4 ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Další pokračování o principech měření Průtok je určen střední

Více

Síla, vzájemné silové působení těles

Síla, vzájemné silové působení těles Síla, vzájemné silové působení těles Síla, vzájemné silové působení těles Číslo DUM v digitálním archivu školy VY_32_INOVACE_07_02_01 Vytvořeno Leden 2014 Síla, značka a jednotka síly, grafické znázornění

Více

NEKONVENČNÍ ZPŮSOBY VÝROBY TEPELNÉ A ELEKTRICKÉ ENERGIE. Ing. Stanislav HONUS

NEKONVENČNÍ ZPŮSOBY VÝROBY TEPELNÉ A ELEKTRICKÉ ENERGIE. Ing. Stanislav HONUS NEKONVENČNÍ ZPŮSOBY VÝROBY TEPELNÉ A ELEKTRICKÉ ENERGIE Ing. Stanislav HONUS ORGANICKÝ MATERIÁL Spalování Chemické přeměny Chem. přeměny ve vodním prostředí Pyrolýza Zplyňování Chemické Biologické Teplo

Více

Tabulace učebního plánu. Obecná chemie. Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Ročník: 1.ročník a kvinta

Tabulace učebního plánu. Obecná chemie. Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Ročník: 1.ročník a kvinta Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : CHEMIE Ročník: 1.ročník a kvinta Obecná Bezpečnost práce Názvosloví anorganických sloučenin Zná pravidla bezpečnosti práce a dodržuje je.

Více

Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky

Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky Konference ANSYS 2009 Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky J. Štěch Západočeská univerzita v Plzni, Katedra energetických strojů a zařízení jstech@kke.zcu.cz

Více

Počítačová dynamika tekutin (CFD) - úvod -

Počítačová dynamika tekutin (CFD) - úvod - Počítačová dynamika tekutin (CFD) - úvod - Co je CFD? 2 Computational Fluid Dynamics (CFD) je moderní metoda jak získat představu o proudění tekutin, přenosu tepla a hmoty, průběhu chemických reakcích

Více

Fyzikální chemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie denní. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013

Fyzikální chemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie denní. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013 Učební osnova předmětu Fyzikální chemie Studijní obor: Aplikovaná chemie Zaměření: Forma vzdělávání: Celkový počet vyučovacích hodin za studium: Analytická chemie Chemická technologie Ochrana životního

Více

ÚPRAVA VODY V ENERGETICE. Ing. Jiří Tomčala

ÚPRAVA VODY V ENERGETICE. Ing. Jiří Tomčala ÚPRAVA VODY V ENERGETICE Ing. Jiří Tomčala Úvod Voda je v elektrárnách po palivu nejdůležitější surovinou Její množství v provozních systémech elektráren je mnohonásobně větší než množství spotřebovaného

Více

i β i α ERP struktury s asynchronními motory

i β i α ERP struktury s asynchronními motory 1. Regulace otáček asynchronního motoru - vektorové řízení Oproti skalárnímu řízení zabezpečuje vektorové řízení vysokou přesnost a dynamiku veličin v ustálených i přechodných stavech. Jeho princip vychází

Více

Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov

Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov 1. Klimatické poměry a prvky (přehled prvků a jejich význam z hlediska návrhu a provozu otopných systémů) a. Tepelná

Více

Funkční vzorek. Geofyzikální ústředna GU100 modulární ústředna pro záznam dat v autonomním i síťovém režimu

Funkční vzorek. Geofyzikální ústředna GU100 modulární ústředna pro záznam dat v autonomním i síťovém režimu Technická univerzita v Liberci Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Evidenční list funkčního vzorku stupeň utajení: bez utajení Funkční vzorek Geofyzikální ústředna GU100 modulární

Více

Analytické znaky laboratorní metody Interní kontrola kvality Externí kontrola kvality

Analytické znaky laboratorní metody Interní kontrola kvality Externí kontrola kvality Analytické znaky laboratorní metody Interní kontrola kvality Externí kontrola kvality RNDr. Alena Mikušková FN Brno Pracoviště dětské medicíny, OKB amikuskova@fnbrno.cz Analytické znaky laboratorní metody

Více