Moderní multimediální elektronika (U3V)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Moderní multimediální elektronika (U3V)"

Transkript

1 Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 2 Moderní televizní přijímače Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně

2 Moderní TV přijp ijímače OBSAH 1.1 TV přijímače se zobrazovači typu LCD 1.2 TV přijímače s plasmovými zobrazovači 1.3 Projekční TV přijímače 1.4 Set-top-boxy (STB) televizní přijímače pro digitální TV standardy DVB-S,T,C 1.5 Jak vybrat televizní přijímač? 1.6 Propojení televizního přijímače s další videotechnikou

3 Televizní přijímače jsou terminální částí TV přenosové soustavy. Mají dominantní vliv na výslednou kvalitu obrazu a zvukového doprovodu. Nebudou již uvažovány televizory s vakuovou obrazovkou CRT (Cathode Ray Tube). 1.1 TV přijímače se zobrazovači LCD (Liquid Crystal Device) vyrábějí se ve formátu 16 : 9 a velikosti cca do 42" i více) s rozlišením: HD READY - nativní rozlišení 768 x 1366 bodů, vyhovující nižšímu standardu televize s vysokým rozlišením HDTV (720p,i), FULL HD - nativní rozlišení 1080 x 1920 bodů, vyhovující všem evropským standardům HDTV (720p,i a 1080p,i.) Vyznačují se jasově klidným obrazem (celý snímek je zobrazován najed- Nou) a dokonalou geometrií. Současně technické parametry: jas až 600 cd/m 2, statický kontrast až 1000 : 1, dynamický kontrast až 10000:1 doba odezvy cca 5 ms (doba potřebná pro totální změnu polarizace tekutých krystalů doba přechodu ze stavu minimálního do maximálního jasu), pozorovací úhel cca 178.

4 Nové technologie jasově zcela klidný obraz i ve velkých plochách a zlepšení dynamických vlastností zobrazení se dosahuje 100 Hz (200 Hz fa.sony) obnovováním (refresh) obsahu buněk LCD - videoprocesor musí generovat chybějící obrazovou informaci (vysíláno je pouze 50 půlsnímků / 1s). zvětšení kontrastu. Buňku LCD nelze dokonale uzavřít pro světelný tok. Relativně nízký kontrast, který zhoršuje pozorování při vnějším osvětlení, lze zvýšit modulací jasu zadního osvětlovacího zdroje nebo lépe jeho náhradou řízenou maticí diod LED, jejichž osvětleníse mění místně i časově v závislosti na okamžité jasové distribuci v obraze. Výrobci proto uvádí navíc tzv. dynamický kontrast, který bývá výrazně (až 10x) vyšší než statický kontrast. Poznámka: Kvalitu obrazu významně ovlivňuje (nejen u zobrazovačů LCD) videoprocesor, který kromě řady jiných funkcí (např. změny formátu obrazu funkcí ZOOM), uskutečňuje přepočet rozlišení vstupního obrazu (zatím častěji nižší) na nativní rozlišení zobrazovače i převod původního prokládaného řádkování obrazu na kvalitnější neprokládané (tzv. progresivní). To se uskutečňuje v reálném čase pomocí výpočetně velmi náročných matematických operací (interpolací) nových obrazových bodů, které v původním přenášeném obraze nejsou vůbec obsažený (přísně tajené know how výrobců).

5 1.2 TV přijímače s plasmovými zobrazovači většina vlastností televizních přijímačů LCD, platí i pro přijímače s plasmovými zobrazovači (včetně možnosti aplikace 100 Hz technologie). Rozdíly mezi nimi jsou ovlivněny prakticky pouze vlastnostmi zobrazovače, protože základní struktura obou typů přijímačů je prakticky totožná, Vyrábějí se pro větší rozměry obrazu obvykle od úhlopříček 37 do 65 i více. K jejich výhodám patří, ve srovnání s LCD, především: vyšší dosažitelný jas až 1500 cd/m 2, podstatně vyšší statický kontrast (plasmový zobrazovač je stejně jako CRT, je primární zářič) až 30000:1 (dynamický kontrast může dosáhnout hodnot až 10 6 : 1). To umožňuje pozorování obrazu i při velkém vnějším osvětlení, výrazně kratší doba odezvy cca 0,001 ms, pozorovací úhel se blíží 180.

6 Nevýhody menší nativní rozlišení u menších typů (např. jen 1024 x 768 obrazových) bodů, protože minimální velikost plasmových buněk má technologickou mez. Od úhlopříček 40 (> 1m) se však již vyrábí plasmové zobrazovače i s rozlišením FULL HD. Buňka plasmového zobrazovače Rozměry jedné buňky jsou dnes již menší než 200 x 200 μm. Na barevný obrazový bod (pixel) připadají tři buňky. plasmové televizory s těmito zobrazovači mají poněkud větší příkon a vyšší cenu ve srovnání s televizory se zobrazovači LCD stejných rozměrů a vybavení (zatímco LCD zobrazovač má příkon prakticky stálý, u plasmového se příkon zvětšuje s rostoucím jasem obrazu). Zajímavá, ale diskutabilní, je i některými výrobci udávaná životnost větší jak hodin!!!

7 1.3 Projekční TV přijímače Pracují na principu zpětné projekce světelného toku generovaného silným zdrojem bílého světla a modulovaného světelným modulátorem DLP (Digital Light Processing) nebo častěji tří -čipovou technologií LCoS (Liquid Crystals on Silicon) v aplikaci D-ILA (Direct - Drive Image Light Amplifier) nebo nebo HD-ILA na vnitřní matnici. Kvalita reprodukovaného obrazu je srovnatelná se zobrazovači zmíněnými vpředcházejících odstavcích. Vyrábějí se pro rozměry úhlopříček 50 a více. Současně dosahované typické technické parametry: statický kontrast až 2000:1, jas až 800 cd/m 2, doba odezvy kratší než 2,5 ms. Jejich příkon je nižší než u plasmových zobrazovačů. Mají poněkud menší pozorovací úhel a jsou v současné době, vzhledem k relativně menšímu počtu vyráběných kusů, poměrně drahé. Někdy je na závadu i jejich hloubka (25 cm i více), se kterou nemohou soutěžit s plasmovými a LCD zobrazovači.

8 Poznámka V kategorii plochých zobrazovačů stále číhá staronová technologie OLED (Organic Light Emitting Diod), která umožňuje výrobu super plochých pružných zobrazovačů (tloušťka samotného displeje je pouze několik mm). Zatím se uplatňuje především u menších displejů (mobilní telefony, digitální fotoaparáty, malé video přehrávače, terminály DVB-H aj.), ale někteří výrobci s ní počítají v blízké budoucnosti i pro stolní přijímače (Sony, Samsung, Panasonic, LG a jiní). Jistým problémem zatím zůstává poněkud nejasná životnost.

9 1.4 Set-top-boxy (STB) přijímače digitálních TV standardů DVB - S,T,C jsou přijímače pro různé digitální distribuční platformy (DVB-S/S2, DVB-C a především DVB-T (MHP) nebo i jejich kombinace, které nemají obrazovou (a zobrazovací), ani zvukovou (a reprodukční) část. Tu nahrazuje např. stále dobře fungující analogový televizní přijímač propojený s STB obvykle na úrovni kompozitního nebo RGB signálu (např. konektory SCART, CINCH). Vyrábějí se také v provedení karet pro počítače tzv. PCI card (počítač funguje jako monitor) STB pro příjem signálů DVB-T STB pro volný příjem FTA (Free to Air) Jsou levné a určené pouze pro příjem nekódovaných (volně přístupných programů. Neobsahují dekryptory a sloty pro přístupové karty. STB pro podmíněný přístup k signálu Jsou určeny pro příjem enkryptovaných (kódovaných) placených programů. Mají zabudovány dekryptory a jeden i více slotů pro přístupové karty příslušných operátorů (příp. pro CI moduly)

10 STB pro příjem DVB-T MHP (Multimedia Home Platform) Umožňují příjem signálů interaktivních služeb MHP (nadstavba DVB-T). Uživatel musí mít k dispozici nějakou formu zpětného kanálu. V ČR vysílá zatím pouze jeden operátor multiplexní sítě (Ćeské Radiokomunikace, a.s.) datové služby týdenní předpovědi počasí a MHP EPG (elektronický programový průvodce). Jde o jednoduchou formu MHP, která pouze lokálně interaktivní. Je vysílána spolu s daty TV multiplexu a nevyžaduje proto zpětný kanál. Službu lze pouze volit v rámci nabídky (nikoliv objednávat). STB musí být vybaven dekodérem MHP. STB s vestavěným pevným diskem HDD (Hard Disc Drive) Umožňují digitální záznam přijímaného signálu. Pokud uživatel chce zaznamenávat současně i jiný program, musí STB obsahovat dva tunery. Kombinace uvedených typů STB

11 1.4.2 STB pro příjem signálů DVB-S (S2) Prodávají se obvykle v sadách obsahujících, kromě STB, také vstupní díl LNB / LNC (Low Noise Block/Convertor) s ozařovačem a směrovou anténou. Příjem signálů z více satelitů lze řešit např.: slučováním signálu z více antén, použitím více LNB (tzv. multifeed) nebo dvojitého LNB na jedné anténě, natáčením antény v tzv. polárním závěsu pomocí lineárního motoru aj. Zařízení jsou nazývána různými výrobci různě - rotátor, posicionér, polarmount aj.)

12 Dělení STB DVB-S (S2) je obdobné jako v případě DVB-T. STB DVB-S pro příjem FTA (Free to Air) určené pouze pro příjem nekódovaných (volně přístupných) programů. Neobsahují dekryptory a sloty pro přístupové karty. Jsou nejlevnější. STB DVB-S pro podmíněný přístup Jsou určeny pro příjem enkryptovaných (kódovaných) placených programů. Mají zabudovány dekryptory (dekodéry) a jeden i více slotů pro přístupové karty příslušných operátorů. STB DVB-S i S2 pro podmíněný přístup obsahují navíc demodulátor signálu zlepšeného standardu DVB-S2 a dekodéry MPEG-2 i MPEG-4 AVC. Tyto STB jsou určeny především pro příjem programů HDTV a jsou zpětně kompatibilní i pro příjem DVB-S. STB DVB-S i S2 s vestavěným pevným diskem HDD (Hard Disc Drive) a kombinace uvedených typů STB STB pro příjem signálů DVB-C jsou učeny pro příjem signál operátorů kabelové televize tedy pro příjem vesměs placených a proto i kódovaných programů. Proto musí být vybaveny příslušnými dekodéry a sloty pro přístupové karty. Většinou

13 je provozovatel kabelového vysílání abonentovi zapůjčuje bezplatně nebo na kauci a jejich použití je zahrnuto do pravidelného (obvykle měsíčního) poplatku za tuto službu. Na trhu bývají k dispozici i kombinované STB (tzv. komba ) pro příjem dvou i dokonce všech tří standardů DVT. Poznámka: Na tomto místě je třeba komentovat rozšířený mýtus. Týká se vysoké, tzv. digitální kvality obrazu, kterou provozovatelé těchto sítí často proklamují. Kabelová síť je velmi kvalitní přenosový kanál, ve kterém se hlavní výhoda digitální formy signálu vysoká odolnost vůči většině přenosových zkreslení - nemůže uplatnit. Ti, kteří se dříve dívali na obraz odpovídající analogové formě televizního signálu nemohou tedy v této síti získat kvalitnější obraz. Pokud se zdrojový signál nezmění - například formátem rozlišení HDTV aj. nemůže převod do digitální formy přinést novou kvalitu a naopak vnáší do obrazu nová systémová zkreslení - např. kvantizační šum, chyby vlivem blokové struktury komprese aj.). Pokud je jednotlivým programům v digitálním multiplexu přidělena nedostatečná rychlost bitového toku s cílem vyššího využití přenosového kanálu, může být výsledný obraz i znatelně horší. To je kritické zejména u programů náročných na detaily a dynamiku např. při sportovních přenosech.

14 1.5 Jak vybrat televizní přijímač? Jak vybírat nový televizor? Elektronické vybavení i uživatelský komfort uvedených kategorií jsou podobné a většina technických parametrů je téměř shodná - alespoň u televizorů stejné cenové kategorie. Čím se tedy při koupi řídit? Zmíníme proto alespoň některé nejdůležitější zásady. Budeme zřejmě vybírat mezi televizory s LCD nebo plazmovým zobrazovačem. S ohledem na aktuální přechodné období a nástup digitální televize by televizor měl mít, kromě analogového, také digitální tuner DVB-T. Tento požadavek dnes již splňují i přijímače střední třídy. Pomineme pro mnohé základní atribut tj. cenovou relaci a zaměříme se na tři hlavní parametry obrazu a další parametry, které ovlivňuje zejména to, kde a pro pro jaké účely bude televizor dominantně používán. a) velikost zobrazovače Moderní zobrazovače s vysokým rozlišením umožňují i výrazně větší obraz pozorovat z podstatně menší vzdálenosti (ve srovnání s televizory CRT), aniž by byla patrná bodová struktura obrazu. Divák pozoruje obraz (navíc se zvětšeným poměrem stran 16 : 9), s větším pozorovacím úhlem a nevnímá rušivě okolí televizoru. Zlepšuje se i stereofonní vjem zvukového doprovodu. Lze tedy i do menšího pokoje pořídit televizor s větším zobrazovačem. Obraz s rozlišením HD Ready s úhlopříčkou 82 cm lze bez problémů pozorovat ze vzdálenosti od 2 m.

15 b) rozlišení Samozřejmostí je požadavek rozlišení alespoň HD Ready, i když ještě několik let bude v ČR vysílán a distribuován TV signál v analogové i nově v digitální formě se standardním rozlišením (575 x 720 obrazových bodů). Vlastníci moderní videotechniky poskytující kvalitnější obrazový signál HDTV ( kamkordéry Full HD, přehrávače Blu Ray, satelitní přijímače pro HDTV vysílání DVB-S, S2 aj.), nebo televizor chtějí užívat i pro prohlížení digitálních fotografií, by měli sáhnout hlouběji do kapsy a zakoupit již televizor s Full HD rozlišením. Fandové sportovních přenosů by měli uvažovat možná i o poněkud dražší 100 Hz technologii. c) dosažitelný jas a kontrast Tyto parametry hovoří pro plasmový zobrazovač, ale.. Jas nad 500 cd/m 2 užívá jen ten, kdo si koleduje o trvalé zhoršení zraku. Vysoký kontrast je velkou výhodou zejména tam, kde je třeba pozorovat obraz při velkém vnějším osvětlení, což také není obvyklé. Navíc moderní LCD zobrazovavače již umí nižší kontrast zvyšovat zmíněným řízeným zadním osvětlením. d) Vybavení vstupně-výstupními rozhraními (konektory) Důležitým parametrem televizního přijímače je i vybavení dostatečným počtem vstupních a výstupních konektorů pro vzájemné a efektivní propojování s další videotechnikou tak, aby nedocházelo k degradaci obra-

16 zového a zvukového signálu např. přechody mezi analogovou a digitální formou. Současným standardem jsou alespoň dva vstupně - výstupní konektory Scart (analogové propojení kompozitního obrazového signálu, složkových barevných signálů R,G,B a stereofonních signálů zvukového doprovodu), vstupní konektory Cinch pro obrazové i zvukové signály, možnost připojení sluchátek s řízenou úrovní signálů. Pro digitální signály HDTV jsou vhodná širokopásmová digitální rozhraní s konektory DVI (Digital Visual Interface), nebo novější a rychlejší HDMI (High Definition Multimedia Interface). Tím se přenáší, na rozdíl od DVI, i digitální vícekakanálový doprovod. S tímto rozhraním bývá spojen protokol HDCP (High - Bandwidth Digital Content Protection), vyvinutý firmou Intel, pro zabránění nežádoucí manipulaci s daty. Užitečný nadstandard představuje také možnost propojení s počítačem pomocí interface USB a přehrávání obsahu paměťových karet (např. pomocí slotu pro kartu SD). e) Programové vybavení, menu a nadstandardní funkce důležitá je rovněž kvalita programového vybavení řídícího procesoru(ů přijímače, který generuje přehledné, intuitivně a uživatelsky příjemné menu, z něhož lze ovládat pomocí dálkového ovládat všechny funkce (operační i nastavovací), pokud možno, bez nutnosti otevírat uživatelsky manuál. Výhodné jsou i některé nadstandardní funkce, které umožňují moderní TV přijímače s digitálním zpracováním obrazového signálu. Mezi ně patří

17 např. funkce PiP (Picture in Picture - obraz v obraze ), PaP (Picture and Picture - obraz a obraz), Multi-picture (Mozaika) aj. V případě digitální multiplexní distribuce TV signálů je možno po dekódování přijímaného programového multiplexu zobrazit jeho programový obsah formou mozaiky statických obrazů. Žádoucí jsou také další funkce jako zastavení (zmrazení) obrazu, nastavitelné potlačení šumu aj. Digitální TV vysílání kterékoliv platformy umožňuje navíc realizovat další funkce, v éře analogového vysílání neznámé - např. zobrazení elektronického programového průvodce (EPG Electronic Program Guide), dále tzv. SuperTeletext nebo měření a zobrazení úrovně i kvality přijímaného signálu formou sloupcových diagramů -tzv. bar grafů aj.

18 1.6 Propojení televizního přijímače s další videotechnikou Vnějšími videotechnickými zařízeními mohou být např. - analogový stolní video rekordér (magnetoskop), příp. kamkordér, - digitální video kamkordér nebo DVD přehrávač s výstupem (příp. vstupem) kompositního obrazového signálu, - satelitní přijímač analogový nebo digitální, - set-top-box pro příjem pozemního digitálního TV vysílání (DVB-T), - digitální fotoaparát s výstupem kompositního video signálu. Tato zařízení mají video výstupy analogového kompositního signálu PAL na konektorech SCART, CINCH, S-video. Lze je použít pro zobrazování signálu zaznamenaného příslušným zařízením televizní přijímač slouží pouze jako monitor propojený s příslušným periferním zařízením na úrovni kompositního videosignálu a stereofonních audio signálů. Tato zařízení obvykle mají také vysokofrekvenční výstup úplného televizního signálu v ČR v normě CCIR D/K na některém kanálu v 5.TV pásmu, přeladitelný obvykle mezi kanály C30-C40 (výstup RF). Toto propojení je méně kvalitní, protože vyžaduje navíc modulaci a demodulaci). Je určeno pouze pro starší přijímače s jediným video vstupem nebo bez video vstupů. Modernípřijímače, jejichž funkce je řízena mikropočítačem, umožňují současné připojení více vnějších zařízení (dle počtu vstupních konektorů). Aktivuje se vždy pouze ten vstup, na němž je zařízení ve funkci.

19 . 3.1 Propojení TV přijímače se dvěma konektory SCART se satelitním přijímačem (SAT), stolním videorekordérem (VCR) a přijímací anténou pro pozemní analogové TV vysílání.

20 3. 2 Propojení TV přijímače s konektorem S-video s analogovými kamkordéry S-VHS, Hi-8 nebo digitálními kamkordéry D-8, DV, mikro DV, DVD a jinými. Toto propojení zachovává vysokou kvalitu obrazu nahrávaného v kvalitních analogových nebo digitálních magnetických i optických záznamových formátech. Stereofonní audio signál je nutno propojit zvlášť dvěma stíněnými kabely s konektory CINCH.

21 3.3 Příklad propojení TV přijímače s jediným konektorem SCART se satelitním přijímačem, stolním videorekordérem a přijímací anténou pro pozemní analogové TV vysílání. V tomto případě je nutno využít vysokofrekvenční výstup (RF) některého periferního zařízení (v tomto případě videorekordéru), jehož signál se přivádí na anténní vstup TV přijímače. Pokud je videorekordér vypnut, je anténní vstup propojen s konektorem výstupu RF.

22 Moderní digitální videotechnika umožňuje nejkvalitnější propojení pomocí digitálních rozhraní a konektorů DVI nebo raději rychlejšího HDMI. Obrazové a zvukové signály nejsou tak degradovány nutnými převody z analologové do digitální formy a naopak. Literatura [1] Grimme,K.: Digital television (Standardization and Strategie). Artech House Boston-London, 2000 [2] Brice,R.: Newness Guide to Digital Television. Newness Oxford, 2003 [3] Vít,V.: Televizní technika (projekční a velkoplošné zobrazování). BEN Praha,2000 [4] Vlastnosti přijímačů DVB. Česká technická norma ČSN EN 50256, 1999 [5] Základní metody měření digitálních televizních přijímačů. Česká techtechnická norma ČSN EN 62028, 2004 [6] Digitální televizní přijímače pro systém DVB-T. Česká televizní norma ČSN EN , 2003 Děkuji za pozornost

lní videotechnika - edpokládaný daný vývoj

lní videotechnika - edpokládaný daný vývoj Moderní elektronika a komunikační technologie jako dobrodružstv ství a výzva pro mladou generaci Národní program výzkumu MŠMT M MT II ČR R 2E06007 Digitáln lní videotechnika - současnost a předpoklp edpokládaný

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 11 Domácí kino a moderní zobrazovací jednotky Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Program prezentace Zobrazovací jednotky

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 3 Příjem digitálního vysílání a přijímače pro DVB-T Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Digitáln lní televizní přijímače

Více

Zobrazovací zařízení. Základní výstupní zařízení počítače, které slouží k zobrazování textových i grafických informací.

Zobrazovací zařízení. Základní výstupní zařízení počítače, které slouží k zobrazování textových i grafických informací. Zobrazovací zařízení Základní výstupní zařízení počítače, které slouží k zobrazování textových i grafických informací. Hlavní částí každého monitoru je obrazovka, na jejímž stínítku se zobrazují jednotlivé

Více

Zobrazovače. 36NM Lukáš Skřivánek skrivl1@fel.cvut.cz 17.12.2006 (2006/2007)

Zobrazovače. 36NM Lukáš Skřivánek skrivl1@fel.cvut.cz 17.12.2006 (2006/2007) Zobrazovače 36NM Lukáš Skřivánek skrivl1@fel.cvut.cz 17.12.2006 (2006/2007) Osnova Zadání Modelové situace Technické informace stručně Porovnání Řešení modelových situací Závěr Zadání Proveďte porovnání

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_42_systémy CATV -

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 6 Instalace satelitní antény a přijímače DVB-S/S2 Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Instalace antény ny a přijp

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 4 Interaktivní služby DVB-T MHP Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Interaktivní služby DVB-T T MHP (Multimedia Home

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 5 Digitální satelitní přijímače pro standard DVB-S/S2 Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Digitáln lní satelitní

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_60_satelitní příjem

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona V/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice

Více

Z montáže anténní techniky nabízíme :

Z montáže anténní techniky nabízíme : Máte problémy s příjmem digitálního pozemního vysílání, nebo dokonce ještě máte analogový příjem? Zabýváme se instalací a zapojením set-top-boxů a antén pro DVB-T. Vše Vám zaměříme na nejsilnejší signál

Více

Analogový magnetický záznam obrazových signálů

Analogový magnetický záznam obrazových signálů Analogový magnetický záznam obrazových signálů Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Způsoby záznamu obrazových signálů. Analogový

Více

Analogový magnetický záznam obrazových signálů

Analogový magnetický záznam obrazových signálů Analogový magnetický záznam obrazových signálů Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Způsoby záznamu obrazových signálů. Analogový

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 459/2014 ze dne 29. dubna 2014, kterým se mění některá nařízení o zařazení zboží do kombinované nomenklatury

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 459/2014 ze dne 29. dubna 2014, kterým se mění některá nařízení o zařazení zboží do kombinované nomenklatury 6.5.2014 L 133/43 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 459/2014 ze dne 29. dubna 2014, kterým se mění některá nařízení o zařazení zboží do kombinované nomenklatury EVROPSKÁ KOMISE, s ohledem na Smlouvu o

Více

Technické údaje. Ambilight. Obraz/displej. Android. 1 Televize. Vestavěná funkce Ambilight+hue. Funkce Ambilight. Úhlopříčka obrazovky

Technické údaje. Ambilight. Obraz/displej. Android. 1 Televize. Vestavěná funkce Ambilight+hue. Funkce Ambilight. Úhlopříčka obrazovky 1 Televize Technické údaje Ambilight Obraz/displej Verze Ambilight 2 strany Displej LED Full HD Funkce Ambilight Vestavěná funkce Ambilight+hue Hudba s funkcí Ambilight Herní režim Funkce přizpůsobení

Více

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu monitory, jejich rozdělení a vlastnosti

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu monitory, jejich rozdělení a vlastnosti Název školy Číslo projektu Autor Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing. Martin Baričák Název šablony III/2 Název DUMu 2.13 Výstupní zařízení I. Tematická oblast Předmět

Více

Technické údaje. Televize. Ambilight. Obraz/displej. Android. Vestavěná funkce Ambilight+hue. Úhlopříčka obrazovky (metrická) 123 cm.

Technické údaje. Televize. Ambilight. Obraz/displej. Android. Vestavěná funkce Ambilight+hue. Úhlopříčka obrazovky (metrická) 123 cm. 1 Televize Technické údaje Ambilight Obraz/displej Verze Ambilight 3 strany Displej 4K Ultra HD LED Funkce Ambilight Vestavěná funkce Ambilight+hue Hudba s funkcí Ambilight Úhlopříčka obrazovky (metrická)

Více

MONITOR. Helena Kunertová

MONITOR. Helena Kunertová MONITOR Helena Kunertová Úvod O monitorech Historie a princip fungování CRT LCD PDP Nabídka na trhu Nabídka LCD na trhu Monitor Výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických

Více

monitor a grafická karta

monitor a grafická karta monitor a grafická karta monitor a grafická karta monitor slouží ke sdělování výsledků či průběhu řešených úloh a komunikaci operačního systému nebo programu s uživatelem. vše co má být zobrazeno na obrazovce,

Více

Novinky v TV přijímačích

Novinky v TV přijímačích Novinky v TV přijímačích Radiokomunikace 2014, Pardubice Ondřej ZACH www.urel.feec.vutbr.cz Obsah TV přijímače jak šel čas Novinky v TV přijímačích UHD TV OLED displeje Smart TV, HbbTV Další vývoj urel@feec.vutbr.cz

Více

LED LCD TV TX-40GX800E

LED LCD TV TX-40GX800E Televizory 4K TV LED LCD TV TX-40GX800E Displej Rozlišení 3,840 (W) x 2,160 (H) Řízení 4K 1,600 Hz BMR IFC Ultra HD Premium*1 Zvýšení jasu HDR Dynamic HDR Effect Kontrast Brilantní kontrast Nastavení rozmezí

Více

Česky Kapitola 1: Úvod TVGo A31 TVGo A31 1.1 Obsah balení

Česky Kapitola 1: Úvod TVGo A31 TVGo A31 1.1 Obsah balení Kapitola 1: Úvod Tato nová televizní videoterminál TVGo A31 je ideální pro sledování televize nebo videa na monitoru TFT / LCD / CRT v rozlišení až 1280 x 1024 pixelů. Tento televizní videoterminál umožňuje

Více

Příjem analogového a digitálního televizního satelitního vysílání

Příjem analogového a digitálního televizního satelitního vysílání Příjem analogového a digitálního televizního satelitního vysílání Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Družice (satelit), GEO (geostacionární)

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 7 Digitální fotografie a digitální fotoaparáty Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Program prezentace Digitální fotografie

Více

Technické údaje. Ambilight. Obraz/displej. Funkce Smart TV. 1 Televize. Úhlopříčka obrazovky (metrická) 126 cm. Úhlopříčka obrazovky (palce)

Technické údaje. Ambilight. Obraz/displej. Funkce Smart TV. 1 Televize. Úhlopříčka obrazovky (metrická) 126 cm. Úhlopříčka obrazovky (palce) 1 Televize Technické údaje Ambilight Obraz/displej Verze Ambilight 3 strany Displej 4K Ultra HD LED Funkce Smart TV Úhlopříčka obrazovky (metrická) 126 cm Interakce s uživatelem Interaktivní televize Program

Více

RYCHLÝ ÚVOD PRO Lumens PS 350 / 550 New

RYCHLÝ ÚVOD PRO Lumens PS 350 / 550 New RYCHLÝ ÚVOD PRO Lumens PS 350 / 550 New Úvod Gratulujeme vám k zakoupení nového digitálního vizualizéru. Jenž je navržen a konstruován pro skupinové firemní prezentace, interaktivní přednášky a školní

Více

Technické údaje. Obraz/displej. Funkce Smart TV. 1 Televize. Interakce s uživatelem. MultiRoom Client

Technické údaje. Obraz/displej. Funkce Smart TV. 1 Televize. Interakce s uživatelem. MultiRoom Client 1 Televize Technické údaje Obraz/displej Funkce Smart TV Displej Úhlopříčka obrazovky (metrická) 4K Ultra HD LED 139 cm Interakce s uživatelem MultiRoom Client SimplyShare CertiỼ kace Wi-Fi Miracast CertiỼ

Více

Technické údaje. Ambilight. Obraz/displej. Android. 1 Televize. Vestavěná funkce Ambilight+hue. Funkce Ambilight. Úhlopříčka obrazovky

Technické údaje. Ambilight. Obraz/displej. Android. 1 Televize. Vestavěná funkce Ambilight+hue. Funkce Ambilight. Úhlopříčka obrazovky 1 Televize Technické údaje Ambilight Obraz/displej Verze Ambilight 3 strany Displej 4K Ultra HD LED Funkce Ambilight Vestavěná funkce Ambilight+hue Hudba s funkcí Ambilight Herní režim Funkce přizpůsobení

Více

Televize GoGEN TVF 39266. 6 990,-Kč. RP 203,- Kč

Televize GoGEN TVF 39266. 6 990,-Kč. RP 203,- Kč Televize GoGEN TVF 39266 6 990,-Kč RP 203,- Kč Úhlopříčka obrazovky: 99 cm (39") Rozlišení displeje: Full HD 3D: Ne Frekvenční index: 100 Hz Clear Motion Picture Zobrazovací frekvence panelu (Hz): 50 Jas

Více

Vývoj digitální televizní techniky

Vývoj digitální televizní techniky Vývoj digitální televizní techniky Obsah přednášky 1. Důvody a principy digitalizace 2. Evropské standardy digitální televize 3. Digitalizace zemského TV vysílání v ČR 1. Důvody a principy digitalizace

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 1 Moderní multimediální elektronika - úvod Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Moderní multimediáln lní elektronika

Více

Technické údaje. Televize. Ambilight. Obraz/displej. Android. Vestavěná funkce Ambilight+hue. Úhlopříčka obrazovky (metrická) 139 cm.

Technické údaje. Televize. Ambilight. Obraz/displej. Android. Vestavěná funkce Ambilight+hue. Úhlopříčka obrazovky (metrická) 139 cm. 1 Televize Technické údaje Ambilight Obraz/displej Verze Ambilight 3 strany Displej 4K Ultra HD LED Funkce Ambilight Vestavěná funkce Ambilight+hue Hudba s funkcí Ambilight Úhlopříčka obrazovky (metrická)

Více

Monitory a grafické adaptéry

Monitory a grafické adaptéry Monitory a grafické adaptéry Monitor je důležitá součást rozhraní mezi uživatelem a počítačem Podle technologie výroby monitorů rozlišujeme: CRT monitory (Cathode Ray Tube) stejný princip jako u TV obrazovek

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU. TV, kabelové modemy

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU. TV, kabelové modemy EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND TV, kabelové modemy PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Distribuce TV vysílání

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: 5 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

Základy velkoplošného zobrazování. ČVUT FEL, listopad 2008

Základy velkoplošného zobrazování. ČVUT FEL, listopad 2008 Základy velkoplošného zobrazování ČVUT FEL, listopad 2008 Způsoby velkoplošného zobrazování Projektory projekční ploché zobrazovače neprojekční CRT LCD DLP PLASMA LED LCD D-ILA, refl. LCD LASER? Projektory

Více

DUM č. 18 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů

DUM č. 18 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů projekt GML Brno Docens DUM č. 18 v sadě 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů Autor: Roman Hrdlička Datum: 24.02.2014 Ročník: 1A, 1B, 1C Anotace DUMu: monitory CRT a LCD - princip funkce, srovnání (výhody

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Vizualizační technika Ing. Jakab Barnabáš

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Vizualizační technika Ing. Jakab Barnabáš Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Vizualizační technika

Více

Michal Bílek Karel Johanovský. Zobrazovací jednotky

Michal Bílek Karel Johanovský. Zobrazovací jednotky Michal Bílek Karel Johanovský SPŠ - JIA Zobrazovací jednotky CRT, LCD, Plazma, OLED E-papír papír, dataprojektory 1 OBSAH Úvodem Aditivní model Gamut Pozorovací úhel CRT LCD Plazma OLED E-Paper Dataprojektory

Více

VIDEOKONFERENČNÍ ŘEŠENÍ

VIDEOKONFERENČNÍ ŘEŠENÍ VIDEOKONFERENČNÍ ŘEŠENÍ 1. KOMPONENTY 1.1. HLAV NÍ VI DEOKON FEREN ČNÍ JEDNOTK A RadvisionScopia XT1000 Videokonferenční zařízení pro použití v konferenčních místnostech Full HD přenos a zobrazování -

Více

Televize Hyundai FLE 40382 SMART. 9 286,- Kč RP 203,- Kč

Televize Hyundai FLE 40382 SMART. 9 286,- Kč RP 203,- Kč Televize Hyundai FLE 40382 SMART 9 286,- Kč RP 203,- Kč Úhlopříčka obrazovky: 102 cm (40") Rozlišení displeje: Full HD 3D: Ne Frekvenční index: 200 Hz Clear Motion Picture Zobrazovací frekvence panelu

Více

PREZENTACE S VYUŽITÍM POČÍTAČE

PREZENTACE S VYUŽITÍM POČÍTAČE při VŠCHT Praha Technické prostředky prezentace základní pojmy : technické parametry, principy funkce propojení počítače s dataprojektorem pomocné technické prostředky základní pojmy fotometrické fyzikální

Více

Funkce Smart TV. Zpracování. Zvuk. Možnosti připojení. Google Play Music* Vyhledávání Google YouTube. Kapacita paměti. MultiRoom Client a Server

Funkce Smart TV. Zpracování. Zvuk. Možnosti připojení. Google Play Music* Vyhledávání Google YouTube. Kapacita paměti. MultiRoom Client a Server 1 Televize Technické údaje Ambilight Obraz/displej Verze Ambilight 3 strany Displej 4K Ultra HD LED Funkce Ambilight Vestavěná funkce Ambilight+hue Hudba s funkcí Ambilight Herní režim Funkce přizpůsobení

Více

Videosekvence. vznik, úpravy, konverze formátů, zachytávání videa...

Videosekvence. vznik, úpravy, konverze formátů, zachytávání videa... Videosekvence vznik, úpravy, konverze formátů, zachytávání videa... VIDEOSEKVENCE (VIDEO) Sekvence obrázků rychle po sobě jdoucích (např. 60 snímků za sekundu) tak, že vznikne pro diváka iluze pohybu.

Více

DATAPROJEKTORY. Technologie zobrazení

DATAPROJEKTORY. Technologie zobrazení DATAPROJEKTORY Dataprojektor je zobrazovací zařízení umožňující zprostředkovat prezentaci všem přítomným tím, že obraz, jehož zdrojem může být osobní počítač, notebook, DVD přehrávač či jiné videozařízení,

Více

Návod k instalaci nově přidaných digitálních TV stanic

Návod k instalaci nově přidaných digitálních TV stanic Návod k instalaci nově přidaných digitálních TV stanic Před samotným zahájením instalace nových TV stanic je nutné zjistit, zda je televizní přijímač vybaven DVB-T tunerem. DVB-T tuner je zařízení umožňující

Více

DATAPROJEKTORY. Technologie zobrazení

DATAPROJEKTORY. Technologie zobrazení DATAPROJEKTORY Dataprojektor je zobrazovací zařízení umožňující zprostředkovat prezentaci všem přítomným tím, že obraz, jehož zdrojem může být osobní počítač, notebook, DVD přehrávač či jiné videozařízení,

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Česká republika od 1.10. 2010

Česká republika od 1.10. 2010 MALOOBCHODNÍ CENÍK SPOTŘEBNÍ ELEKTRONIKY Česká republika od 1.10. 2010 LG INFOLINKA: Stránka 1 z 14 LED LCD TV 55" 55LE8500 8808992757863 Exkluzivní 200Hz supertenké Full LED Slim LCD (hloubka jen 3,4cm)

Více

Digitální přijímače 2008/09

Digitální přijímače 2008/09 Digitální přijímače 00/09 Novinka HS9000 CIPVR < 400mm > Digitální TwinHDTVPVR satelitní přijímač s TB HDD a twin tunerem HDTV 00i TwinTuner HDMI. HDD 000 GB USB.0 LAN 00Mbit Y,Pb,Pr EPG VFD OS Unicable

Více

Televizní obrazovky a zobrazovače

Televizní obrazovky a zobrazovače Televizní obrazovky a zobrazovače Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Obrazovky a monolitické zobrazovače pro BTV dělení. CRT vakuové

Více

Televizní obrazovky a zobrazovače

Televizní obrazovky a zobrazovače Televizní obrazovky a zobrazovače Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Obrazovky a monolitické zobrazovače pro BTV dělení. CRT vakuové

Více

Instalační příručka pro kartu PCTV 310i

Instalační příručka pro kartu PCTV 310i Instalační příručka pro kartu PCTV 310i Společnost Pinnacle Systems GmbH vydala tento návod s použitím všech dostupných informací, ale nemůže zaručit, že jsou uvedeny vyčerpávající informace o produktu

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY. 7. Zobrazovací zařízení

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY. 7. Zobrazovací zařízení MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 7. Zobrazovací zařízení Petr Lobaz, 11. 4. 2017 CRT CATHODE RAY TUBE historicky první zvládnutá technologie elektronického displeje dnes už se nevyrábí, ale principy

Více

4. Základy zpracování videa na počítači

4. Základy zpracování videa na počítači 4. 4.1 Videokamera Pojem video společně označuje digitální a analogové způsoby ukládání obrazových záznamů. Může být nahráváno a přenášeno v různých formátech v podobě diskových záznamů, kazet či souborů

Více

5. Zobrazovací jednotky

5. Zobrazovací jednotky 5. Zobrazovací jednotky CRT, LCD, Plazma, OLED E-papír, diaprojektory Zobrazovací jednotky Pro připojení zobrazovacích jednotek se používá grafická karta nebo také video adaptér. Úkolem grafické karty

Více

DIGITÁLNÍ TELEVIZE. Vítejte v digitálním světě! Přijímáte digitální televizi přes kabel, anténu, satelit a internet

DIGITÁLNÍ TELEVIZE. Vítejte v digitálním světě! Přijímáte digitální televizi přes kabel, anténu, satelit a internet DIGITÁLNÍ TELEVIZE Vítejte v digitálním světě! Přijímáte digitální televizi přes kabel, anténu, satelit a internet Malý rádce televizního diváka Jak přijímat digitální televizi přes anténu, satelit, internet

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 11) Uložení a zobrazení videa Petr Lobaz, 17. 4. 2007 VCD VideoCD původní specifikace 1993 až 74/80 minut kvalita jako VHS video MPEG-1, až 1,15 Mbit/s formát SIF

Více

Digitální televize DVB

Digitální televize DVB Digitální televize DVB Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Digitální videosignál co je to a jak vzniká? Digitální televize výhody

Více

dodání během 2. pololetí 2013, objednáno bude s měsíčním předstihem

dodání během 2. pololetí 2013, objednáno bude s měsíčním předstihem Max. cena za kus Max. cena za ks Max. celkem za č. Předmět Počet ks bez DPH vč. DPH položky vč. DPH Požadavky 1 počítače do učebny 13 12 500,00 15 125,00 196 625,00 Parametry: dodání během 2. pololetí

Více

Velký průvodce výběrem televize

Velký průvodce výběrem televize Velký průvodce výběrem televize začínáme velikostí Univerzální moudro na velikost obrazovky neznáme. Moderní LCD a plazmy jsou k očím nesrovnatelně šetrnější než dnes již historické CRT televize, takže

Více

Full High-Definition Projektor pro domácí kino PT-AE3000

Full High-Definition Projektor pro domácí kino PT-AE3000 Full High-Definition Projektor pro domácí kino Parametry Označení Zobrazovač 0.74" LCD panely (D7) (formát 16:9) Rozlišení 1920 x 1080 (nativní) Světelný výkon 1.600 ANSI lumen (High Power mode) Kontrast

Více

Řídící karta PCI v. 2.2 LED Panely , revize 1.0

Řídící karta PCI v. 2.2 LED Panely , revize 1.0 Popis řídící karty světelných panelů verze 2.2 Řídící karta PCI v. 2.2 LED Panely 17.9.21, revize 1. Vstupy Video signál analogový PAL / NTSC S-VIDEO konektor, CVS (kompozit) Obrazová data z PC z programu

Více

SW - OFFICE 2013 HOME AND BUSINESS CZ (PRO PODNIKATELE)

SW - OFFICE 2013 HOME AND BUSINESS CZ (PRO PODNIKATELE) Příloha smlouvy č. 1 Popis zboží Kancelářský SW - OFFICE 2013 HOME AND BUSINESS CZ (PRO PODNIKATELE) Kancelářský balík, který je plně kompatibilní s operačním systémem a je v hodný pro výuky. Balík obsahuje

Více

(15) Výstupní zařízení

(15) Výstupní zařízení (15) Výstupní zařízení Osnova 1. Panely LCD, plasmová zobrazovače, projektory 1. Připojení 2. LCD monitory 3. Plasmový displej 4. Dataprojektor 2. Tiskárny 1. Kvalita tisku, rozlišení (DPI), připojení

Více

Uchazeč není oprávněn nabídnout repasované zboží! Veškeré zboží bude nové. Výkonný stolní PC Základní technické požadavky: Počet jednotek

Uchazeč není oprávněn nabídnout repasované zboží! Veškeré zboží bude nové. Výkonný stolní PC Základní technické požadavky: Počet jednotek Dodávka vybavení učebny předtiskové přípravy Příloha č. 2 Technická specifikace Uchazeč není oprávněn nabídnout repasované zboží! Veškeré zboží bude nové. Požadavky: Výkonný stolní PC Základní technické

Více

Uživatelský manuál Video projektor

Uživatelský manuál Video projektor Uživatelský manuál Video projektor Obsah Upozornění Popis tlačítek Provoz Připojení Tlačítka projektoru Tlačítka dálkového ovládání Výběr zdroje Připojení multimédií Připojení HDMI Vstup VGA (PC) Připojení

Více

Digitální televize včera, dnes a zítra

Digitální televize včera, dnes a zítra Den otevřených dveří FEKT VUT v Brně 2008 Digitální televize včera, dnes a zítra Nezadržitelná evoluce technologií digitálního televizního vysílání Martin Slanina a Tomáš Kratochvíl Ústav radioelektroniky

Více

OD OMALOVÁNEK K BRILANTNÍMU 8K

OD OMALOVÁNEK K BRILANTNÍMU 8K OD OMALOVÁNEK K BRILANTNÍMU 8K Ing. Jindřich Liszka SAKT, Banská Bystrica, 19.04.2016 DWP s.r.o., U libeňského pivovaru 2442/6, 102 00 Praha 8 Tel.: +420 603 366 268, jindřich.liszka@gmail.com HLAVNÍ ODLIŠNOSTI

Více

Instrukce pro instalaci digitálního satelitního přijímače

Instrukce pro instalaci digitálního satelitního přijímače Instrukce pro instalaci digitálního satelitního přijímače INSTALACE Přední panel Zadní panel LNB IN: PŘIPOJENÍ K SATELITNÍ ANTÉNĚ LNB OUT: PŘIPOJENÍ K JINÉMU PŘIJÍMAČI KOMPOZITNÍ VÝSTUP VIDEO SIGNÁLU ZAPNUTÍ/VYPNUTÍ

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_28_měření DVB-T s

Více

představte si DVR který umožňuje oddělené nahrávání a přenos obrazu pomocí systému Dual Codec SHR-5040/5042 SHR-5080/5082 SHR-5160/5162

představte si DVR který umožňuje oddělené nahrávání a přenos obrazu pomocí systému Dual Codec SHR-5040/5042 SHR-5080/5082 SHR-5160/5162 SHR-5040/5042 SHR-5080/5082 představte si DVR který umožňuje oddělené nahrávání a přenos obrazu pomocí systému Dual Codec SHR-5160/5162 Dual Codec řada SHR-5000 Digitální videorekordéry (DVR) řady SHR-5000

Více

Popis EKU 825. Příklady konfigurace: Funkce:

Popis EKU 825. Příklady konfigurace: Funkce: Popis EKU 825 EKU 825 slouží pro příjem televizních a rozhlasových programů prostřednictvím satelitního přijímače. Nahrazuje běžný domovní hvězdicový kabelový rozvod jednokabelovým propojením podobným

Více

27. 11. 2012, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa. Postprocessing videa

27. 11. 2012, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa. Postprocessing videa 27. 11. 2012, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa Postprocessing videa Digitální video Digitální video Typ záznamového zařízení, které pracuje s digitálním signálem a ne s analogovým. Proces, kdy se v určitém

Více

Obsah. Historický vývoj Jednotlivé technologie 3D technologie Zobracovací zařízení Budoucnost

Obsah. Historický vývoj Jednotlivé technologie 3D technologie Zobracovací zařízení Budoucnost Radek Lacina Obsah Historický vývoj Jednotlivé technologie 3D technologie Zobracovací zařízení Budoucnost Historie Bratři Lumiérové 1895 patentován kinematograf 35 mm film, 16 fps (převzato od Edisona)

Více

V Y S Í L Á N Í D V B P O D T I T U L K Ů

V Y S Í L Á N Í D V B P O D T I T U L K Ů Č E S K Á T E L E V I Z E Technický popis veřejné zakázky V Y S Í L Á N Í D V B P O D T I T U L K Ů IDEC: 2/10/642/33016/1000 1. Úvod V současné době mohou diváci všech programů České televize sledovat

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 10 Přehrávače a rekordéry DVD-Video Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Program prezentace Přehled základních vlastností

Více

7 990,- AKČNÍ NABÍDKA PRODUKTŮ. HP Pavilion 2 TouchSmart 10-e00sc KVĚTEN/ČERVEN 2014. Notebook HP - AMD Dual Core A4-1200, multidotykový 10.

7 990,- AKČNÍ NABÍDKA PRODUKTŮ. HP Pavilion 2 TouchSmart 10-e00sc KVĚTEN/ČERVEN 2014. Notebook HP - AMD Dual Core A4-1200, multidotykový 10. KVĚTEN/ČERVEN 01 3607 7 990,- HP Pavilion TouchSmart 10-e00sc Notebook HP - AMD Dual Core A-100, multidotykový 10.1 LED 1366x768 antireflexní, RAM GB DDR3L, AMD Radeon HD 8180, HDD 500GB 500 otáček, WiFi,

Více

Technická specifikace pro část 3 : Nákup IT vybavení-ch035

Technická specifikace pro část 3 : Nákup IT vybavení-ch035 Technická specifikace pro část 3 : Nákup IT vybavení-ch035 Notebook 7 ks : DISPLEJ - IPS, matný, velikost 15,6", 16:9, rozlišení min. FullHD - 1920 1080; PROCESOR - PassMark min. 8200, min. 4 jádra, technologie

Více

Fórum ULTRA HD - nejnovější aktivity

Fórum ULTRA HD - nejnovější aktivity Fórum ULTRA HD - nejnovější aktivity Ivo Ferkl Strana 1 1 Fórum Ultra HDTV 3. 9. 2013 - vznik odborné platformy, která se zabývá rozvojem vysílání v ultra HD rozlišení na území České republiky a Slovenska.

Více

Full High Definition LCD projektor pro pokročilé domácí kino PT-AE1000

Full High Definition LCD projektor pro pokročilé domácí kino PT-AE1000 Full High Definition LCD projektor pro pokročilé domácí kino PT-AE1000 Parametry PT-AE1000 Označení PT-AE1000 Zobrazovač LCD panely C2Fine úhlopříčky 0.74 (širokoúhlý filmový formát 16:9) Rozlišení 1920

Více

HDMI kabely Nebalené kabely

HDMI kabely Nebalené kabely HDMI kabely Nebalené kabely B a l e n é k a b e l y ř a d a S TA N D A R D Balené kabely řada TECHLINE Balené kabely řada PROCLASS H i g h - e n d k a b e l y ř a d a H O M E T H E AT R E A d a p t é r

Více

Digitální magnetický záznam obrazového signálu

Digitální magnetický záznam obrazového signálu Digitální magnetický záznam obrazového signálu Ing. Tomáš Kratochvíl Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Digitální videosignál úvod a specifikace. Komprese obrazu

Více

ATV. LCD Televizory. KDL26EX302AEP 8061 8899 168.07 4905524653878 Digitální LCD TV Sony Bravia s uhlopříčkou 26" (66 cm)

ATV. LCD Televizory. KDL26EX302AEP 8061 8899 168.07 4905524653878 Digitální LCD TV Sony Bravia s uhlopříčkou 26 (66 cm) KDL26EX302AEP 8061 8899 168.07 4905524653878 Digitální LCD TV Sony Bravia s uhlopříčkou 26" (66 cm) řady EX302 Specifikace: Vestavěný tuner DVB-T / DVB-C / (MPEG4 AVCHD) Rozlišení displeje HD Ready (1366x768)

Více

DS-450dvrGPS Displej s navigací a kamerou (černou skříňkou) ve zpětném zrcátku

DS-450dvrGPS Displej s navigací a kamerou (černou skříňkou) ve zpětném zrcátku DS-450dvrGPS Displej s navigací a kamerou (černou skříňkou) ve zpětném zrcátku Uživatelská příručka Před prvním použitím výrobku si přečtěte tuto uživatelskou příručku a ponechte si ji pro případ potřeby

Více

SATELITNÍ PŘIJÍMAČ MASCOM MC 2300. Návod k obsluze

SATELITNÍ PŘIJÍMAČ MASCOM MC 2300. Návod k obsluze SATELITNÍ PŘIJÍMAČ MASCOM MC 2300 Návod k obsluze KONEKTORY NA ZADNÍM PANELU Schéma zobrazuje zadní panel satelitního přijímače MC 2300. Následující popis konektorů odpovídá číslům na schématu. 1. Napájení

Více

DIGITALIZACE územní oblast Plzeň

DIGITALIZACE územní oblast Plzeň DIGITALIZACE územní oblast Plzeň PROČ DIGITALIZACE? Přechod na digitální televizní vysílání probíhá společně v celé Evropě a bude ukončen přibližně v roce 2012. Digitální způsob zpracování signálu je efektivnější

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_31_měření ATV s Promax

Více

Komprese dat Obsah. Komprese videa. Radim Farana. Podklady pro výuku. Komprese videa a zvuku. Komprese MPEG. Komprese MP3.

Komprese dat Obsah. Komprese videa. Radim Farana. Podklady pro výuku. Komprese videa a zvuku. Komprese MPEG. Komprese MP3. Komprese dat Radim Farana Podklady pro výuku Obsah Komprese videa a zvuku. Komprese MPEG. Komprese MP3. Komprese videa Velký objem přenášených dat Typický televizní signál - běžná evropská norma pracuje

Více

Vstupte s námi do nové éry zábavy ve vysokém rozlišení

Vstupte s námi do nové éry zábavy ve vysokém rozlišení Vstupte s námi do nové éry zábavy ve vysokém rozlišení OBRAZ S VYSOKÝM ROZLIŠENÍM: NOVÝ STANDARD POHODY SLEDOVÁNÍ Obraz s vysokým rozlišením poskytovaný vysíláním HDTV nebo médii se souborem HD dat (např.

Více

NATIS s.r.o. Seifertova 4313/10 767 01 Kroměříž T:573 331 563 E:natis@natis.cz www.natis.cz. Videoendoskopy a příslušenství

NATIS s.r.o. Seifertova 4313/10 767 01 Kroměříž T:573 331 563 E:natis@natis.cz www.natis.cz. Videoendoskopy a příslušenství Videoendoskopy a příslušenství Strana 2 Úvod Jsme rádi, že vám můžeme představit katalog videoendoskopů a jejich příslušenství. Přenosné videoendoskopy model V55100 a X55100 s velkým barevným LCD displejem,

Více

HISTORIE MONITORŮ. Vendula Burgrová 3iv1 2011/2012

HISTORIE MONITORŮ. Vendula Burgrová 3iv1 2011/2012 HISTORIE MONITORŮ Vendula Burgrová 3iv1 2011/2012 KDO VYNALEZL MONITOR? Monitor byl vynalezen v roce 1920 a vynalezl jej Allen B. Dumont (29 ledna 1901-14. listopadu 1965) byl to americký vědec a vynálezce,

Více

Multimediální 8 LCD TV s DVB-T tunerem. Relax. Uživatelský manuál

Multimediální 8 LCD TV s DVB-T tunerem. Relax. Uživatelský manuál Multimediální 8 LCD TV s DVB-T tunerem Relax Uživatelský manuál 1 Dálkové ovládání Popis symbolů Zapnutí/vypnutí TV/RADIO Přepínání mezi TV/rádiem INFO Zobrazení informací Ztišit 1-9, 0 Volba kanálů Přetáčení

Více

Předmět: informační a komunikační technologie

Předmět: informační a komunikační technologie Předmět: informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

LED TV-55FX740E. Displej Panel 4K ULTRA HD. Dynamické/Normální/Kinosál/True Cinema/Vlastní/Sport/Hry

LED TV-55FX740E. Displej Panel 4K ULTRA HD. Dynamické/Normální/Kinosál/True Cinema/Vlastní/Sport/Hry LED TV-55FX740E Displej Panel 4K ULTRA HD Bright Panel Bright Panel Rozlišení panelu 3,840 (W) x 2,160 (H) Řízení panelu 4K 1,600 Hz BMR IFC Obrazový režim Dynamické/Normální/Kinosál/True Cinema/Vlastní/Sport/Hry

Více

3D televize. Chybí 3D obsah, technika nikoli

3D televize. Chybí 3D obsah, technika nikoli 3D televize Zhruba před rokem jsem na DigiZone.cz publikoval přehledový článek o základních principech 3D zobrazování a tehdejším stavu 3D televize. Rok je však v tak dynamicky se rozvíjející oblasti,

Více

Instalační příručka pro kartu PCTV MediaCenter 60e

Instalační příručka pro kartu PCTV MediaCenter 60e Instalační příručka pro kartu PCTV MediaCenter 60e i Společnost Pinnacle Systems GmbH vydala tento návod s použitím všech dostupných informací, ale nemůže zaručit, že jsou uvedeny vyčerpávající informace

Více

Monitor EU peníze středním školám Didaktický učební materiál

Monitor EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Monitor EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT1.12 Předmět: Informatika a výpočetní technika Tematická oblast: Úvod do studia informatiky, konfigurace

Více

Inspiron Pohledy. Technické údaje

Inspiron Pohledy. Technické údaje Inspiron 3650 Copyright 2015 Dell Inc. Všechna práva vyhrazena. Tento produkt je chráněn americkými a mezinárodními autorskými právy a dalšími zákony o duševním vlastnictví. Dell a logo Dell jsou ochranné

Více