Úvodní příručka. Podívejte se na další možnosti Kliknutím na tuto šipku se zobrazí další možnosti v dialogovém okně.



Podobné dokumenty
Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Migrace na aplikaci PowerPoint 2010

Prozkoumání příkazů na pásu karet Každá karta na pásu karet obsahuje skupiny a každá skupina obsahuje sadu souvisejících příkazů.

Úvodní příručka. Zobrazení nebo přepnutí mezi online účty Kliknutím na identifikátor účtu můžete změnit nastavení nebo přepnout účty.

Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Úvodní příručka. Získání nápovědy Kliknutím na otazník přejděte na obsah nápovědy.

PowerPoint Kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/

Prozkoumání příkazů na pásu karet Každá karta na pásu karet obsahuje skupiny a každá skupina obsahuje sadu souvisejících příkazů.

Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu

z aplikace Access 2003

Použití Office 365 na telefonu s Androidem

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010

METODICKÝ POKYN PŘIDÁNÍ A PŘEHRÁNÍ VIDEA V PREZENTACI

Microsoft Outlook 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

PowerPoint 2010 Kurz 5, 6

MS PowerPoint ZÁKLADY

Při vytváření šablony vytváříte soubor (POTX), ve kterém jsou zaznamenány všechny úpravy kombinace předlohy

SOU Valašské Klobouky. VY_32_INOVACE_3_08 IKT PowerPoint Použití šablon Mgr. Radomír Soural. Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Použití prezentací. K heslovitému sdělení informací. Oživení obrázky, schématy, tabulkami, Nevhodné pro dlouhé texty. Doprovodná pomůcka při výkladu

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Používání u a Internetu

14. února 2013 Mgr. Miroslav Fiala

KAPITOLA 1 Několik slov o PowerPointu

PowerPoint 2010 Kurz 4

Po ukončení tohoto kurzu budete schopni

Přepínání zobrazení Použijte zobrazení kalendáře, které nejlépe vyhovuje vašemu pracovnímu postupu. Přepínejte tak často, jak chcete.

MS OFFICE, POWERPOINT

Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy

Příručka Vzdělávacího střediska Konero ke kurzu Milan Myšák

Osnova. Koncept a použití prezentací. Seznámení s pracovním prostředím MS Word Režimy zobrazení. Užitečná nastavení. Základní práce s dokumenty

Formátování pomocí stylů

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka

WORD 2007 grafický manuál

Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010

Modul 6. Multimediální prezentace

PREZENTACE MS POWERPOINT

Prezentace (Presentation) - ECDL / ICDL Sylabus 6.0

PREZENTACE ÚPRAVA POZADÍ SNÍMKU

2017 CARAT "New design"

Microsoft Office PowerPoint 2003

,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_Inf.Ma.10

Metodika pro učitele

SharePoint Online. Vyhledávání Můžete hledat weby, osoby nebo soubory. Vytvoření webu nebo příspěvku

PowerPoint. Animace objektů a textu Tlačítka akcí. Alexandra Severová

STRUČNÝ PŘEHLED MS OFFICE 2007 ANEB CO JE NOVÉHO

MS POWERPOINT. MS PowerPoint

Obsah. Úvod Začínáme s PowerPointem Operace se snímky Pro koho je kniha určena...10 Použité konvence...11

PowerPoint lekce II.

MS OFFICE POWER POINT 2010

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

MS PowerPoint. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Centrum služeb pro podnikání s.r.o., Webové stránky:

Uživatelské prostředí MS Office 2007

MS PowerPoint Každá prezentace by se měla skládat ze tří klíčových částí: 1. Obsah

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA

PowerPoint Kurz 2, 3. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/

LASERJET ENTERPRISE COLOR FLOW MFP. Stručná referenční příručka M575

Styly písma - vytvoření vlastního stylu, zápatí a záhlaví stránek

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT PRÁCE S POČÍTAČEM

Úvod 13. Seznámení s PowerPointem 15. K čemu slouží PowerPoint a prezentace 16 Obvyklé využití prezentací 17 Možnosti publikování prezentací.

Multimediální prezentace MS PowerPoint I

JLR EPC. Rychlý průvodce. Obsah. Czech Version 2.0. Průvodce krok za krokem Průvodce obrazovkami

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access

Jednoduché stříhání videa

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 4. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Office tipy a triky. Naučte se základy práce s oblíbenými aplikacemi Microsoft Office: Word, Excel, PowerPoint, Outlook a OneNote.

středa A 10 B 20 C 30

Kapitola 6 - Akce a animace

Microsoft Word 2010 prostředí MS Wordu, práce se souborem

gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce.

IRISPen Air 7. Stručná uživatelská příručka. (ios)

OBSAHY E-LEARNINGOVÝCH KURZŮ

Office podrobný průvodce. Tomáš Šimek

2.3.3 PRÁCE S JEDNÍM A VÍCE DOKUMENTY

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

InsideBusiness Payments CEE

je aplikace určená k editaci videozáznamu, funguje v operačních systémech Windows Vista a Windows7

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Služby Microsoft Office 365

1. Začínáme s FrontPage

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010

Automatické ukládání a přednastavený formát ukládání

Tabulkový kalkulátor

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

Individuální nastavení počítače

Profesis on-line Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace.

Aplikace Založení účtu Microsoft a stažení aplikace Internet Nastavení u Připojení/odpojení Wi-Fi sítě Nastavení internetu v zahraničí

VAŠE NOVÁ APLIKACE NISSAN GROUP EPC PŘÍRUČKA ZAČÍNÁME

PŘÍRUČKA ZAČÍNÁME IDENTIFIKOVAT VOZIDLO. Obrazovka Identifi kovat vozidlo je první obrazovka, kterou uvidíte při přihlášení k systému Microcat.

Co je nového v GM EPC

Fiery Command WorkStation

Hlavní panel nástrojů

WORD. (zobecněno pro verzi 2007)

Transkript:

Úvodní příručka Microsoft PowerPoint 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Vyhledání potřebných funkcí Kliknutím na libovolnou kartu na pásu karet zobrazíte její tlačítka a příkazy. Použití kontextových karet Některé karty se na pásu karet zobrazí jenom tehdy, když je potřebujete. Když třeba vložíte nebo vyberete obrázek, zobrazí se karta Nástroje obrázku Formát. Podívejte se na další možnosti Kliknutím na tuto šipku se zobrazí další možnosti v dialogovém okně. Správa prezentací Kliknutím na kartu Soubor můžete prezentace otevřít, uložit, vytisknout a spravovat. Zobrazení požadovaného obsahu Můžete přepínat zobrazení a zobrazit nebo skrýt poznámky a komentáře. Získání nápovědy Klikněte sem nebo stiskněte F1. Potřebujete víc místa? Pás karet můžete skrýt nebo zobrazit kliknutím sem nebo stisknutím Ctrl+F1. Použití podokna Formát Pomocí tohoto praktického podokna můžete formátovat obrázky, videa, obrázky SmartArt, obrazce a jiné objekty. Přiblížení a oddálení zobrazení Přesunutím tohoto posuvníku doleva nebo doprava můžete oddálit nebo přiblížit detaily snímku.

Úvodní příručka Při prvním otevření PowerPointu 2013 zjistíte, že můžete začít pracovat několika způsoby s využitím šablony, motivu, posledního souboru nebo prázdné prezentace. Hledání šablon a motivů na internetu Zadáním klíčových slov do vyhledávacího pole najdete online šablony a motivy na webu Office.com. Použití doporučeného motivu Začněte svou další prezentaci výběrem některého předdefinovaného motivu. Můžete je použít pro prezentace jak na širokoúhlé (16:9), tak na standardní obrazovce (4:3). Volba kategorie šablon Klikáním na kategorie šablon pod vyhledávacím polem zobrazíte některé nejpopulárnější powerpointové šablony. Otevření poslední prezentace Tato funkce nabízí rychlý přístup k naposledy otevřeným prezentacím. Přihlášení se k Office Po přihlášení k účtu se ke svým souborům, které jste uložili do cloudu, dostanete odkudkoli. Vyhledání jiných souborů Procházením najdete prezentace a jiné soubory uložené na počítači nebo v cloudu. Vytvoření prezentace od začátku Pokud chcete začít novou prezentaci, klikněte na Prázdná prezentace. Varianty motivů Při výběru nějakého motivu vám PowerPoint nabídne varianty s odlišnými barevnými paletami a rodinami písem.

Získání nápovědy pro PowerPoint 2013 Pokud jste používali starší verzi PowerPointu, asi budete chtít zjistit, kde najdete určité příkazy v PowerPointu 2013. K seznámení s PowerPointem 2013 můžete využít mnoho bezplatných materiálů, mezi které patří školicí kurzy, témata nápovědy a videa pro začátečníky a základní úlohy. K těmto materiálům se dostanete kliknutím na tlačítko nápovědy k PowerPointu (v podobě otazníku) v pravém horním rohu okna PowerPointu. Vytvoření vlastních karet a skupin na pásu karet Na pásu karet si můžete vytvořit vlastní karty nebo skupiny s požadovanými příkazy. Klikněte pravým tlačítkem na kartu nebo skupinu a pak klikněte na Přizpůsobit pás karet. Pak přidejte příkazy z okna Možnosti aplikace PowerPoint. Můžete si třeba vytvořit kartu s názvem Časté příkazy a potom do vlastní skupiny na této kartě přidat některé nejpoužívanější příkazy. Pokud uděláte chybu, pomocí tlačítka Obnovit se vrátíte k výchozímu ( továrnímu ) nastavení. Některé starší příkazy PowerPointu se na pásu karet nezobrazují, jsou ale pořád dostupné. V dialogu Možnosti aplikace PowerPoint klikněte na Přizpůsobit pás karet a pak v seznamu Zvolit příkazy z vyberte Příkazy mimo pás karet. Najděte požadované příkazy a přidejte je do vlastní karty nebo skupiny na pásu karet.

Věci, které budete pravděpodobně hledat V seznamu dole najdete některé z běžně používaných nástrojů a příkazů PowerPointu 2013. Když chcete Klikněte na A pak se podívejte na Otevřít, uložit, vytisknout, sdílet, odeslat, exportovat, převést nebo ochránit soubory Přidat snímky, použít rozložení, změnit písma, zarovnat text nebo použít rychlé styly Vložit tabulky, obrázky, obrazce, obrázky SmartArt, objekty WordArt, grafy, komentáře, záhlaví a zápatí, video nebo zvuk Použít motiv, změnit barvu motivu, změnit velikost snímku, změnit pozadí snímku nebo přidat vodoznak Soubor Domů Vložení Návrh Zobrazení Backstage (klikněte na příkazy v levém podokně). Skupiny Snímky, Písmo, Odstavec, Kreslení a Úpravy. Skupiny Tabulky, Obrázky, Ilustrace, Komentář, Text a Multimédia. Skupiny Motivy, Varianty nebo Přizpůsobit. Použít nebo upravit časování přechodu Přechody Skupiny Přechod a Časování. Použít nebo upravit časování animace Animace Skupiny Animace, Rozšířené možnosti animací a Časování. Spustit prezentaci, nastavit prezentaci a určit monitory pro zobrazení prezentujícího Zkontrolovat pravopis, zadat a zkontrolovat komentáře nebo porovnat prezentace Změnit zobrazení, upravit zobrazení předlohy, zobrazit mřížku, vodítka a pravítko, přiblížit zobrazení, přepnout mezi okny PowerPointu a použít makra Prezentace Revize Zobrazení Skupiny Spustit prezentaci, Nastaven a Monitory. Skupiny Kontrola pravopisu, Komentář a Porovnat. Skupiny Zobrazení prezentací, Zobrazení předlohy, Zobrazit, Lupa, Okno a Makra.

Přístup k často používaným příkazům Panel nástrojů Rychlý přístup v levém horním rohu okna PowerPointu se skvěle hodí k přidání tlačítek s nejčastěji používanými příkazy. Klikněte na rozevírací šipku vedle panelu nástrojů Rychlý přístup a přidejte nebo odeberte příkazy zobrazené v místní nabídce. Intuitivní nástroje na dosah ruky Některé karty na pásu karet se objevují a mizí podle toho, co právě děláte. Pokud třeba vložíte nebo vyberete video, automaticky se zobrazí karty Nástroje pro video: Přehrávání a Formát. Můžete tak snadno použít formátování nebo nastavit možnosti přehrávání videa. Tyto typy kontextových karet se objeví vždy, když vložíte nebo vyberete obrázek, graf, tabulku, objekt WordArt nebo jakýkoli jiný objekt. Pokud při práci se snímkem kliknete pravým tlačítkem na pozadí snímku, zobrazí se místní nabídka s různými možnostmi. Stejně tak se při práci s textem, třeba když chcete odsadit odrážku nebo použít tučné písmo, automaticky zobrazí minipanel nástrojů. Pokud seznam neobsahuje příkaz, který chcete přidat, přejděte na pásu karet na kartu, kde se toto tlačítko nachází, a klikněte na ně pravým tlačítkem. V místní nabídce klikněte na Přidat na panel nástrojů Rychlý přístup.

Změna motivů Pokud použijete některý předdefinovaný motiv a chcete změnit barvy a písma, můžete si teď na úvodní obrazovce nebo na kartě Návrh zvolit z několika variant motivu vybraných designéry. Nová výchozí velikost snímku Většina světové televizní a video produkce přešla na širokoúhlé a HD formáty a ani PowerPoint nezůstal pozadu. Ve starších verzích měl snímek poměr stran 4:3. V PowerPointu 2013 se nově používá výchozí poměr stran 16:9, tuto hodnotu ale můžete změnit na kartě Návrh. Pokud pracujete se snímky ve starších verzích PowerPointu nebo prezentace předvádíte na starších monitorech nebo projektorech, budete se chtít vrátit ke snímku s poměrem stran 4:3. Klikněte proto na Návrh > Velikost snímku a pak zvolte 4:3 nebo nastavte vlastní velikost snímku. Pokud se vám žádná kombinace nelíbí, můžete barvy, písma a efekty motivu kdykoli upravit v Zobrazení předlohy snímků. Klikněte na Zobrazení > Předloha snímků a ve skupině Pozadí se zobrazí možnosti Barvy, Písma a Efekty.

Automatické zobrazení prezentujícího Pokud jste ve starších verzích PowerPointu používali zobrazení prezentujícího, mohli jste mít potíže s jeho nastavením. PowerPoint 2013 tyto potíže odstraňuje a usnadňuje jeho používání. Stačí, když připojíte projektor a monitor, a PowerPoint sám automaticky použije správné nastavení. Pokud ale potřebujete, můžete kdykoli přejít na ruční ovládání (přepínání mezi monitorem a projektorem). Pro zobrazení prezentujícího už nepotřebujete víc monitorů. Teď můžete nacvičovat prezentaci a používat všechny nástroje v zobrazení prezentujícího na jednom monitoru, aniž musíte připojovat cokoli jiného. PowerPoint na dotykových zařízeních S PowerPointem 2013 teď můžete pracovat na dotykových zařízeních s Windows 8. Při práci s prezentacemi můžete používat běžná gesta, třeba potáhnutí prstem, klepnutí, posouvání a zvětšení nebo zmenšení.

Ukládání prezentací do cloudu Cloud je virtuální prostor pro ukládání souborů. Dostanete se k němu, kdykoli budete online. Pokud cestujete nebo se pravidelně pohybujete z jednoho místa do druhého a potřebujete mít ke svým souborům přístup, zvažte jejich ukládání do cloudu. OneDrive je bezplatná online cloudová služba, která zajišťuje bezpečný přístup k souborům a jejich sdílení s ostatními. Potřebujete jenom bezplatný účet Microsoft, pomocí kterého se přihlásíte do OneDrivu. Přihlášení se k Office Pokud své soubory chcete začít ukládat, sdílet a uchovávat v cloudu, přihlaste se k Microsoft Office. V PowerPointu (nebo jakékoli jiné aplikaci Office) vyhledejte své jméno v pravém horním rohu pásu karet. Po přihlášení můžete přepnout účty a změnit svůj profil.

Spolupráce s lidmi, kteří nemají PowerPoint 2013 Dole najdete pár věcí, na které byste měli pamatovat, pokud soubory sdílíte nebo vyměňujete s lidmi, kteří používají některou starší verzi PowerPointu. V PowerPointu 2013 Co se stane? Co mám udělat? Otevřete prezentaci, která byla vytvořená v PowerPointu 2007 nebo starší verzi. Uložíte prezentaci jako soubor PowerPointu 2013. Uložíte prezentaci jako soubor PowerPointu 2007 nebo starší. V PowerPointu 2013 se v záhlaví zobrazí text [Režim kompatibility]. Informuje vás o tom, že tato prezentace je momentálně uložená ve starším formátu souboru, ve kterém nefungují novější funkce, třeba vložené video, nové přechodové efekty, oddíly a další. Pokud chcete využít všechny dostupné funkce, které PowerPoint 2013 nabízí, budete muset tuto prezentaci převést na nejnovější formát souboru. Pokud si nějaký kolega otevře prezentaci PowerPointu 2013 v PowerPointu 2007 nebo starším, zobrazí se výzva s odkazem ke stažení bezplatné sady Compatibility Pack. Tuto sadu potřebuje, aby mohl otevírat prezentace v novém formátu a pracovat s nimi. Pokud jste do prezentace začlenili nové funkce nebo formátování PowerPointu 2013, zobrazí se tomuto kolegovi (který používá PowerPoint 2007 nebo starší) upozornění na nepodporované funkce. Jestliže kolega otevře prezentaci v PowerPointu 2007 nebo starším, otevře se soubor normálně a sada Compatibility Pack nebude potřeba. Pokud jste do prezentace začlenili nové funkce nebo formátování PowerPointu 2013, zobrazí se kolegovi upozornění na nepodporované funkce, v souboru nemusí být viditelné formátování nebo funkce, nebo některé objekty nepůjdou upravit. Můžete dál pracovat v režimu kompatibility. Pokud ale prezentaci nesdílíte s nikým, kdo používá PowerPoint 2007 nebo starší, je nejlepší tento soubor převést na nejnovější formát. Soubor převedete kliknutím na Soubor > Informace o > Převést. Před sdílením prezentace PowerPointu 2013 s kolegy, kteří používají starší verze PowerPointu, spusťte nástroj Kontrola kompatibility. Kompatibilitu zkontrolujete tak, že v PowerPointu 2013 kliknete na Soubor > Informace > Zjistit možné problémy > Zkontrolovat kompatibilitu. Tento nástroj zjistí, které nové funkce PowerPointu 2013 se nepodporují ve starších verzích. Pak se můžete rozhodnout, jestli chcete tyto funkce odebrat a zabránit tak zobrazování upozornění ve starších verzích PowerPointu. Nemusíte dělat žádné další kroky. Když soubor uložíte do staršího formátu souboru PowerPointu, spustí se automaticky nástroj Kontrola kompatibility, který vás upozorní na jakékoli nepodporované funkce.