Určování polohy kolejových vozidel pomocí satelitů pro průmyslové dráhy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Určování polohy kolejových vozidel pomocí satelitů pro průmyslové dráhy"

Transkript

1 Určování polohy kolejových vozidel pomocí satelitů pro průmyslové dráhy Michael Schmidt / Joachim Winter Určování polohy kolejových vozidel pomocí fúze komplementárních senzorů a ověřování přesnosti platformy lokace Optivia Průmyslová železnice orientovaná na zákazníky a na trh musí pokrýt stále komplexnější dopravní procesy svých vnitropodnikových a mimopodnikových zákazníků. To se daří pouze technickými inovacemi a novými koncepcemi provozu. Plynulý a přesný chod nákladní dopravy (bez prodlení) je zaručen především tehdy, když dispozice dílčích systémů, lokace vozidel, řízení tratí, radiový přenos dat a vizualizace jsou vzájemně propojeny a začleněny do integrovaného systému. Klíčovou technologií ke zvládnutí těchto nových výzev je přesná lokace průmyslových lokomotiv a speciálních vozidel, jako je pánev na surové železo. Tento článek popisuje nejprve principy určování polohy pomocí satelitů a senzorů potřebných k určování polohy. Ve druhé části jsou krátce uvedeny výsledky terénních zkoušek. Struktura systému určování polohy Platforma lokace Optivia od firmy Daimler Chrysler Rail Systems (Signal) GmbH umožňuje nákladově výhodné určování aktuálních poloh kolejových vozidel. Přístroje vozidel jsou konstruovány se zřetelem na drsné podmínky okolního prostředí průmyslových lokomotiv a zvláštních vozidel a velmi odolné proti velkým kolísáním teploty, otřesům a prachu. Senzory, používané k určování polohy vozidel, jsou voleny se zřetelem na přesnost požadovanou pro tuto funkci, aby se dosáhlo optimálního řešení, pokud jde o aplikaci a náklady. Databáze integrovaná v systému umožňuje přepočet polohy vozidla do souřadnic specifických pro železnici, jako jsou traťové kilometry a čísla tratí, ukládání a správa dat týkajících se vozidel a tratí. K určování polohy lze použít následující senzory: - přijímač GPS - odometr (počítač kilometrů) - inerční senzory - jiné. Globální systém určování polohy (GPS) Globální systém určování polohy GPS, který je na celém světě volně k dispozici, má nejméně 24 satelitů, které se pohybují na oběžných dráhách ve výšce až km kolem Země. Celosvětově zajišťují možnost pohotově určovat polohu v každém čase. Od začátku května tohoto roku se satelitní signál už nedá zfalšovat. Dosažitelná přesnost polohy při použití signálů GPS se tedy od dřívějších 100 m zlepšila na přibližně 15 m v 95 % případů.

2 Taková přesnost není ovšem vždy podle aplikace dostačující. Použitím tzv. diferenciální technologie GPS (DGPS) lze zlepšit přesnost až na méně než jeden metr. Tento princip předpokládá stabilní referenční přijímač na přesně známé pozici. S pomocí dat o oběžné dráze satelitů GPS lze přesně vypočítat vzdálenosti mezi referenčními přijímači a satelity. Z rozdílů mezi změřenou a vypočítanou vzdáleností lze určit podíly chyb satelitních signálů a přenášet k přijímači v pohybu. Přednosti určování stanoviště pomocí GPS spočívají především v dlouhodobé stabilitě vypočítané absolutní pozice. Použitím měřicí metody nevzniká ani vybočení ani úbytek přesnosti v průběhu životnosti přijímače GPS. Není proto nutné pravidelné kalibrování. Senzor je tedy ideálně vhodný k inicializování určování pozice jakož i ke kalibrování měřicích senzorů. Nevýhodou je ale citlivost přijímače na odstíny signálů. Proto není možné z vnitřku budov nebo od budov situovaných ve velkých hloubkách tímto senzorem určovat polohu. Odometr (počítač kilometrů) Odometry jsou u kolejových vozidel nejvíce používanými senzory k měření kilometrů, ujetých na trati, a jízdní rychlosti. Jsou zabudovány téměř do všech kolejových vozidel a lze je v zásadě používat podle typu a druhu použití platformy lokace. V zásadě lze rozlišit dva typy odometrů: - kolové vysílače impulsů a - tachogenerátory. Kolové vysílače impulsů jsou pokud možno instalovány na volnoběžné ose vozidla a dávají na každé otočení osy vymezený počet signálů. Z obvodu kola a z počtu impulsů lze vypočítat, jakou vzdálenost vozidlo urazilo. Naproti tomu tachogenerátory mají v poměru k rychlosti k dispozici pouze jeden napěťový signál. Uražená cesta musí být u tohoto senzoru zjišťována pomocí integrace. V zásadě se oba typy kolových senzorů hodí pro určování pozice. Dosažitelná přesnost je však u kolových vysílačů impulsů znatelně lepší. Přednosti odometrů spočívají především v dobré lokální přesnosti, v jejich stálé dostupnosti jakož i v jejich nejjemnějším rozčlenění uražené cesty. Rozhodující nevýhodou však je, že měření mohou být zfalšována vybočením senzoru. To se stává při takových efektech, jako je skluz mezi poháněnou měřicí osou a kolejnicí a opotřebení kol. Proto tyto senzory mohou být přibrány pouze po inicializování platnou pozicí k absolutnímu určování pozice a musí být kalibrovány v pravidelných časových odstupech. Inerční senzory Do skupiny inerčních senzorů se počítají senzory na počet otáček i měřič akcelerace. Použití těchto senzorů je nutné pouze u vysokých požadavků na přesnost a dostupnost určování polohy. Podobně jako odometr se vyznačuje dobrou lokální přesností. Ovšem i tyto senzory jsou náchylné k vybočení a musí být pravidelně kalibrovány.

3 Jiné senzory Do této skupiny patří všechny senzory, které jsou buď málo rozšířeny, nebo, jestliže už nejsou na kolejovém vozidle k dispozici, jsou velmi nákladné a drahé. Jako náhrada za odometr se na několika lokomotivách novější konstrukční řady používá k měření rychlosti a vzdálenosti Dopplerův radar. Předností tohoto senzoru je především jeho princip měření nezávislý na trakci vozidel. Zahrnutí tohoto senzoru do určování polohy vozidla se však téměř neliší od tradičních odometrů. Zařízení dotazovač-odpovídač, která lze instalovat na přesně známé pozice na trase nebo vedle trasy, jsou srovnatelná s přijímačem GPS k určování absolutní pozice kolejového vozidla. Do této skupiny se počítají i takzvané majákové systémy. U mnoha aplikací je jejich nasazení v důsledku vysokých nákladů neekonomické. Fúze senzorů Fúze senzorů tvoří vlastní jádro určování pozice. Přitom jsou zakalkulována měřená data dostupných senzorů společně s informacemi o průběhu cesty (jízdy) z databáze a z toho se určí aktuální stanoviště kolejového vozidla. Využijí se přednosti senzorů, aby se kompenzovaly slabé stránky jiných senzorů. Nejlépe je to patrné na příkladu GPS a odometru. Dlouhodobé stability a absolutní přesnosti je využito k inicializování a kalibrování odometru. Ve vlaku jedoucím opačným směrem slouží odometr k aktualizaci pozice a k odstínění signálů GPS a zaručuje tak určování pozice dokonce i uvnitř továrních hal. Spolehlivé identifikace pojížděné koleje lze dosáhnout přidáním inerčních senzorů, které zaručují vysokou dostupnost a přesnost i za nejobtížnějších podmínek. Možnost rozšíření a přizpůsobitelnost Modulární stavba softwaru usnadňuje rozšíření a uzpůsobení specifická pro zákazníky a použití. Databáze může vedle vlastní topologie a geometrie trati přijímat dodatečné informace týkající se trati a vozidel a propojovat je s aktuální pozicí. Systém Optivia od společnosti Daimler-Chrysler Rail Systém (Signal) GmbH poskytuje rozhraní pro připojení VHF a/nebo pro přenos dat na bázi GSM. To dovoluje dodatečně příjem a posílání dat, která nesouvisejí přímo s určováním stanoviště. Jako příklad lze uvést přenos dat o diagnóze vozidla a příkazů k řazení vozů. Takové dodatečné funkce lze jednoduše integrovat pomocí volných rozhraní nebo připojením sběrnice. Verifikace dosažitelné přesnosti určení polohy K verifikaci přesnosti určení polohy dosažitelné pomocí systému Optivia byly ve spolupráci s Eisenbahn und Häfen GmbH, Duisburg provedeny zkušební jízdy. Eisenbahn und Häfen je společnost průmyslové železnice, která přebírá nákladní dopravu za Thyssen Krupp Stahl AG uvnitř jednotlivých oceláren a mezi nimi. Jako zkušební prostor byly zvoleny oblasti oceláren Bruckhausen a Schwelgern, kde převládají obtížné podmínky k přijímání signálů satelitů.

4 Cílem řady zkoušek je prokázat, že lze spolehlivě podle zvolených kolejích určovat polohu i v oblastech se silným omezením příjmu signálů satelitů GPS. K pokusům byl použit modul vozidla Optivia se senzory GPS, odometrem a inerčním senzorem. Centrála Optivia, která také obsahuje lokální referenční stanici GPS k vytváření opravných dat, byla v tomto případě přes datový okruh GSM spojena s přístrojem vozidla a použita k zobrazení a zaznamenání vypočítané polohy vozidla. Zkouškami lze dokázat, že identifikace pojížděné kolejnice pomocí podpůrných senzorů je tak rovněž zajištěna i v případě, že přijímač GPS na základě omezeného příjmu signálů nemůže dodat žádné informace o poloze. Přesnost polohy podle kolejnice, po které jede vozidlo, byla v 95 % případů lepší než 1,5 m. Obr. 1 ukazuje jeden z mnoha úseků zkušebního prostoru, kde převládají špatné podmínky pro příjem GPS. Polohu výhybky a pojížděné koleje lze zjistit z plánu kolejí na obr. 3. Pro zkoušku byla zvolena jen část koleje zaznamenané na digitální mapě tratí (viz obr. 2, průběžné koleje). U uvedeného úseku jela lokomotiva v této části výjimečně po pojížděné koleji č. 7, která na mapě kolejí není k dispozici. Obr. 1 - snímek části zkušebního Obr. 2 - digitální mapa tra- Obr. 3 - část papírového plánu kolejí prostoru ťových kolejí a měřená data modulu vozidla Modul vozidla Optivia musí navigovat v tomto úseku závodu sám s podpůrnými senzory odometrem a inerčním senzorem. Kvalita měřených hodnot vozidlového přístroje Optivia (obr. 2, křížky) je také v tomto prostředí tak vysoká, že lze identifikovat kolej chybějící na mapě traťových kolejí. Kvalita dat proto dovoluje i za obtížných podmínek pro příjem nejenom jednoznačnou identifikaci pojížděné koleje, ale také přezkoušení mapy tratí jako v předešlém příkladě. Chybějící úseky tratí lze doplnit pomocí naměřených dat získaných z vozidlového přístroje a uložených v traťové databázi. Výhled do budoucna Představený systém Optivia je svým typem použití přizpůsobitelné přesnosti použitelný nejenom u průmyslových železnic. Tento systém může být velmi zajímavý i pro

5 provozovatele národní a evropské železniční dopravy, protože vozidla, která si sama určují polohu, umožňují mnoho nových použití. Ta sahají od systémů informací pro cestující ve vozidlech a na nástupištích přes dispozici lokomotiv a hnacích vozidel až k automatizovanému výběru a zúčtování poplatků za používání tratí. Velký význam se zřetelem na budoucí vývoj určování polohy pomocí satelitů má plán Evropského společenství vyvinout vlastní navigační satelitní systém pod jménem Galileo. Galileo by měl být připraven k provozu v roce 2008 a měl by vykazovat výrazně vyšší přesnost než současný systém GPS. Ve vývoji systému Galileo je zvláštní pozornost zaměřena také na možnost využití informací o poloze pro různá bezpečnostní zajištění. Z tohoto systému by mohly vycházet rozhodující impulsy pro nové bezpečnostní systémy a systémy návěstění. To je zajímavé zvláště pro přeshraniční vnitroevropskou kolejovou dopravu. Překlad: Lidmila Zrzavecká Pramen: Eisenbahningenieur, č. 7, 2000, s

Diagnostika zařízení měřicím vozem

Diagnostika zařízení měřicím vozem 7. konference ČB N Diagnostika zařízení měřicím vozem Ing. Vladimír Říha, TÚDC MV ERTMS České Budějovice, 12. 11. 2015 MV ERTMS Základní popis 2 MV ERTMS Základní popis Pohon vozidla: motor Caterpillar

Více

Satelitní navigace v informačních systémech dopravce. Plzeň Seminář ZČU Plzeň 1

Satelitní navigace v informačních systémech dopravce. Plzeň Seminář ZČU Plzeň 1 Satelitní navigace v informačních systémech dopravce Plzeň 26. 5. 2011 Seminář ZČU Plzeň 1 Obsah Úvod Informace o poloze důležitá hodnota Současné aplikace využívající GPS Budoucí možné aplikace Satelitní

Více

Zabezpečovací systém LOCOPROL

Zabezpečovací systém LOCOPROL Petr Kolář Zabezpečovací systém LOCOPROL Klíčová slova: zabezpečovací zařízení, LOCOPROL, satelitní navigace, mobilní síť GSM. 1. Úvod Současný světový trend je takový, že nově vyvíjená a zaváděná zabezpečovací

Více

Simulace železničních sítí

Simulace železničních sítí začal vznikat v polovině 9. let 2. století jako výzkumný projekt v Institutu pro dopravní systémy a plánování (IVT) na Švýcarském spolkovém technickém institutu (ETH) v Curychu. Cílem projektu objektově

Více

Využití telematiky ve veřejné osobní místní dopravě Klaus-Peter Gerheim 1

Využití telematiky ve veřejné osobní místní dopravě Klaus-Peter Gerheim 1 Využití telematiky ve veřejné osobní místní dopravě Klaus-Peter Gerheim 1 Úvod - Komponenty - RBL-rozhraní mezi různými dopravními provozy - Prokazatelnost poskytnutého výkonu prostřednictvím podnikatele,

Více

SIMON Systém elektronického sledování železničních vozů

SIMON Systém elektronického sledování železničních vozů Miroslav Klapka 1 SIMON Systém elektronického sledování železničních vozů Klíčová slova: monitoring, sledování železničních vozů, track&trace, elektronická železniční mapa, projekt JEWEL, projekt RailMap

Více

Přehled produktových řad. OL1 Přesné vedení v dráze v plném spektru SENZORY PRO MĚŘENÍ VZDÁLENOSTI

Přehled produktových řad. OL1 Přesné vedení v dráze v plném spektru SENZORY PRO MĚŘENÍ VZDÁLENOSTI Přehled produktových řad OL1 Přesné vedení v dráze v plném spektru Výhody A DENÍ V DRÁZE V PLNÉM SPEKTRU B C D Přesná detekce v rozsahu mikrometrů E F OL1 je díky svému 10 mm širokému světelnému pásu s

Více

Oblouky Malého železničního zkušebního okruhu jako zkušební trať exponovaných zkušebních úseků podle vyhlášky UIC 518

Oblouky Malého železničního zkušebního okruhu jako zkušební trať exponovaných zkušebních úseků podle vyhlášky UIC 518 VĚDECKOTECHNICKÝ SBORNÍK ČD ROK 1999 ČÍSLO 7 Antonín Vaněček Oblouky Malého železničního zkušebního okruhu jako zkušební trať exponovaných zkušebních úseků podle vyhlášky UIC 518 Klíčová slova: Vyhláška

Více

ZÁKLADNÍ PRINCIPY PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ DOPRAVY

ZÁKLADNÍ PRINCIPY PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ DOPRAVY APEX ZÁKLADNÍ PRINCIPY PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ DOPRAVY Jednotný regionální dopravní systém, založený na preferenci páteřní kolejové dopravy (železnice, metro, tramvaje), autobusová doprava je organizována

Více

ZMĚNA Č. 2 PROHLÁŠENÍ O DRÁZE CELOSTÁTNÍ A REGIONÁLNÍ

ZMĚNA Č. 2 PROHLÁŠENÍ O DRÁZE CELOSTÁTNÍ A REGIONÁLNÍ Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 ZMĚNA Č. 2 PROHLÁŠENÍ O DRÁZE CELOSTÁTNÍ A REGIONÁLNÍ - 2019 č.j. 42479/2018-SŽDC-GŘ-O12 Správa železniční dopravní cesty,

Více

Pilotní instalace dokrytí signálem v železničním prostředí

Pilotní instalace dokrytí signálem v železničním prostředí Pilotní instalace dokrytí signálem v železničním prostředí APMS seminář Mobilní služby pro českou železnici 2.5.2017 Pavel Novák, Vodafone Czech Republic, a.s. Technické možnosti I. Vlakový opakovač signálu

Více

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. GNSS. Globální navigační satelitní systémy

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. GNSS. Globální navigační satelitní systémy Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. GNSS Globální navigační satelitní systémy Kapitola 1: Globální navigační systémy (Geostacionární) satelity strana 2 Kapitola 1: Globální navigační systémy Složky GNSS Kosmická složka

Více

Kinematika Trajektorie pohybu, charakteristiky pohybu Mirek Kubera

Kinematika Trajektorie pohybu, charakteristiky pohybu Mirek Kubera Kinematika Mirek Kubera Výstup RVP: Klíčová slova: žák užívá základní kinematické vztahy při řešení problémů a úloh o pohybech rovnoměrných a rovnoměrně zrychlených/zpomalených trajektorie, rychlost, GPS,

Více

SÍLY MEZI KOLEM A KOLEJNICÍ A JEJICH MĚŘENÍ. Železniční dopravní cesta 2010 Pardubice

SÍLY MEZI KOLEM A KOLEJNICÍ A JEJICH MĚŘENÍ. Železniční dopravní cesta 2010 Pardubice SÍLY MEZI KOLEM A KOLEJNICÍ A JEJICH MĚŘENÍ Zdeněk Moureček VÚKV Praha a.s www.vukv.cz mourecek@vukv.cz Radek Trejtnar SŽDC s.o. www.szdc.cz trejtnar@szdc.cz Železniční dopravní cesta 2010 Pardubice 23.

Více

Zajištění absolutní polohy koleje. Radomír Havlíček

Zajištění absolutní polohy koleje. Radomír Havlíček Zajištění absolutní polohy koleje Radomír Havlíček Zlín, 27.- 29.března 2007 Vysvětlení pojmů Prostorová poloha koleje je množinou bodů osy koleje jednoznačně určených v projektu polohopisnými souřadnicemi

Více

Zobrazení informací o stavu spojení

Zobrazení informací o stavu spojení Zobrazení informací o stavu spojení Můžete si prohlédnout informace o stavu spojení mezi tímto přijímačem a vozidlem. Mezi tato spojení patří informace GPS a signály parkování. Zobrazení informací o stavu

Více

DOPRAVNÍ DATA PRO KAŽDOU SITUACI

DOPRAVNÍ DATA PRO KAŽDOU SITUACI t DOPRAVNÍ DATA PRO KAŽDOU SITUACI DETEKCE DOPRAVY SČÍTÁNÍ A KLASIFIKACE VOZIDEL CROSSCOUNT SČÍTÁNÍ DOPRAVY, KLASIFIKACE VOZIDEL, DOJEZDOVÉ ČASY, NEZBYTNÁ DATA PRO SPRÁVCE SILNIC A ŘIDIČE CROSSCOUNT TECHNOLOGIE

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ ING. JIŘÍ BARTA, RNDR. ING.

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ ING. JIŘÍ BARTA, RNDR. ING. INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ ING. JIŘÍ BARTA, RNDR. ING. TOMÁŠ LUDÍK Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:

Více

Nové technologie pro určování polohy kontejneru na terminálu

Nové technologie pro určování polohy kontejneru na terminálu Nové technologie pro určování polohy kontejneru na terminálu Vlastimil Kožej CID International a.s. Dáme vaší logistice Systém 1 Cíle projektu Hlavní cíl: Automatizace polohování kontejnerů na terminálu

Více

Přesnost měření. Obsah. Energetické hodnoty a stupeň účinnosti pro FV-střídač Sunny Boy a Sunny Mini Central

Přesnost měření. Obsah. Energetické hodnoty a stupeň účinnosti pro FV-střídač Sunny Boy a Sunny Mini Central Přesnost měření Energetické hodnoty a stupeň účinnosti pro FV-střídač Sunny Boy a Sunny Mini Central Obsah Každý provozovatel fotovoltaického zařízení chce být co nejlépe informován o výkonu a výnosu svého

Více

MAXIMÁLNÍ CENY A URČENÉ PODMÍNKY ZA POUŽITÍ VNITROSTÁTNÍ ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNÍ CESTY CELOSTÁTNÍCH A REGIONÁLNÍCH DRAH PŘI PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY

MAXIMÁLNÍ CENY A URČENÉ PODMÍNKY ZA POUŽITÍ VNITROSTÁTNÍ ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNÍ CESTY CELOSTÁTNÍCH A REGIONÁLNÍCH DRAH PŘI PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY Příloha č. 1 k výměru MF č. 01/2013 MAXIMÁLNÍ ENY A URČENÉ PODMÍNKY ZA POUŽITÍ VNITROSTÁTNÍ ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNÍ ESTY ELOSTÁTNÍH A REGIONÁLNÍH DRAH PŘI PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY I. Maximální ceny za použití

Více

POWERVE. Mobilní kolejová váha

POWERVE. Mobilní kolejová váha POWERVE (PSPR v italštině), je inovativním systémem měření, plně přenosná, zkonstruovaná k statickému měření rozložení hmotnostních sil působících na kolejnici u každého kola kolejového vozidla. Ve skutečnosti

Více

POROVNÁNÍ JEDNOTLIVÝCH SYSTÉMŮ

POROVNÁNÍ JEDNOTLIVÝCH SYSTÉMŮ RUP 01b POROVNÁNÍ JEDNOTLIVÝCH SYSTÉMŮ Časoměrné systémy: Výhody: Vysoká přesnost polohy (metry) (díky vysoké přesnosti měření časového zpoždění signálů), nenáročné antény, nízké výkony vysílačů Nevýhoda:

Více

Automatizované systémy v drážní dopravě. Pohled do budoucnosti 10+ let

Automatizované systémy v drážní dopravě. Pohled do budoucnosti 10+ let AŽD Praha Automatizované systémy v drážní dopravě Pohled do budoucnosti 10+ let Inovace& Železnice Praha, 13. prosince 2016 Zdeněk CHRDLE Generální ředitel, AŽD Praha Co říká Bílá kniha dopravní politiky

Více

APLIKAČNÍ SERVER POLOHA JAKO SOUČÁST ARCHITEKTURY KOMUNIKAČNÍ BRÁNY ŽBPS

APLIKAČNÍ SERVER POLOHA JAKO SOUČÁST ARCHITEKTURY KOMUNIKAČNÍ BRÁNY ŽBPS APLIKAČNÍ SERVER POLOHA JAKO SOUČÁST ARCHITEKTURY KOMUNIKAČNÍ BRÁNY ŽBPS Autor: Společnosti: RNDr. David Žák, Ph.D. T-Solutions, s.r.o. Úvod V rámci programu výzkumu a vývoje TANDEM řešeného v letech 2006-2008,

Více

Implementace projektu Foster Rail. Infrastruktura. Datum: Místo: ČVUT Praha. Ing. Petr Kolář

Implementace projektu Foster Rail. Infrastruktura. Datum: Místo: ČVUT Praha. Ing. Petr Kolář Implementace projektu Foster Rail Infrastruktura Ing. Petr Kolář Obsah: Úvod ERRAC a FOSTER-RAIL Infrastruktura - Možnosti a očekávání Plán pro Infrastrukturu Budoucnost železničního výzkumu Situace v

Více

Měření tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem

Měření tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem Příloha D5 Název diagnostiky: Měření tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem Lokalizace: Dálnice D47, km 146,600-163,800 Datum provedení: říjen 2012 Provedl: Centrum dopravního výzkumu. v.v.i. Stručný

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 Železniční vozidla železniční vozidla Co je to vlak? CO JE TO VLAK? Vlak je sestavená a svěšená skupina vozidel* označená stanovenými návěstmi

Více

4. SHRNUTÍ VÝSLEDKŮ 12/25

4. SHRNUTÍ VÝSLEDKŮ 12/25 4. SHRNUTÍ VÝSLEDKŮ Poslední období je vyústěním výzkumných a vývojových aktivit celého projektu. V tomto roce bylo plánováno dosažení většiny zásadních výstupů projektu, které byly na základě přístupů

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 12. Trasování žel. tratí, speciální dráhy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Technické podmínky systému měření ojetí kolejnic OK-02

Technické podmínky systému měření ojetí kolejnic OK-02 Technické podmínky systému měření ojetí kolejnic OK-02 ROT-HSware s.r.o. Mezi Mosty 176 530 03 Pardubice 3 www.rothsware.cz Březen, 2004 www.rothsware.cz 1/7 1. Úvod Systém OK-02 slouží k měření příčného

Více

POHYB TĚLESA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda

POHYB TĚLESA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda POHYB TĚLESA Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda Pohyb Pohyb = změna polohy tělesa vůči jinému tělesu. Neexistuje absolutní klid. Pohyb i klid jsou relativní. Záleží na volbě vztažného tělesa. Spojením

Více

Nové trendy v monitorování železničních vozů a drážních vozidel

Nové trendy v monitorování železničních vozů a drážních vozidel Nové trendy v monitorování železničních vozů a drážních vozidel Mgr. Alice Junková GX CORPFIN a.s. GX CORPFIN a.s. Představení firmy GX CORPFIN a.s. * AXITECH 2005 > 13 let zkušeností > 700 instalací na

Více

2. Měření vnitřního hluku na jednotkách Regionova ve zkušebním provozu s nekovovými brzdovými špalíky

2. Měření vnitřního hluku na jednotkách Regionova ve zkušebním provozu s nekovovými brzdovými špalíky Posouzení vybraných druhů protihlukových opatření na železnici Lukáš Hejzlar i Abstract: The contribution deals with evaluation of effectiveness of selected noise reduction measures on railway infrastructure

Více

obr. č. 1, Situace umístění měřícího místa M1

obr. č. 1, Situace umístění měřícího místa M1 Protokol o měření hluku č.: 14/16 Strana č.: 2 Obsah: 1. Situace měřících míst... 2 2. Použitá měřící souprava... 4 3. Metoda a podmínky měření... 4 4. Citace předpisů... 6 5. Popis měření... 6 6. Popis

Více

Nové technologie pro určování polohy kontejneru na terminálu

Nové technologie pro určování polohy kontejneru na terminálu Nové technologie pro určování polohy kontejneru na terminálu Vlastimil Kožej CID International a.s. Dáme vaší logistice Systém 1 OLTIS Group Silná skupina IT ve střední Evropě 250 zaměstnanců / 25 let

Více

GPS - Global Positioning System

GPS - Global Positioning System Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava 20. února 2011 GPS Družicový pasivní dálkoměrný systém. Tvoří sít družic, kroužících na přesně specifikovaných oběžných drahách. Pasivní znamená pouze

Více

Sítě SFN Systém pro analýzu a vizualizaci pokrytí a rušení vysílacích sítí

Sítě SFN Systém pro analýzu a vizualizaci pokrytí a rušení vysílacích sítí Sítě SFN Systém pro analýzu a vizualizaci pokrytí a rušení vysílacích sítí Sítě SFN ver. 7 je výpočetní systém pro analýzu pokrytí a rušení vysílacích sítí pro služby FM, TV, DVB- T a T-DAB a analýzu a

Více

INTEROPERABILITA SUBSYSTÉMU INFRASTRUKTURA Z POHLEDU PROVOZOVATELE DRÁHY. Konference: Železniční dopravní cesta 2007

INTEROPERABILITA SUBSYSTÉMU INFRASTRUKTURA Z POHLEDU PROVOZOVATELE DRÁHY. Konference: Železniční dopravní cesta 2007 INTEROPERABILITA SUBSYSTÉMU INFRASTRUKTURA Z POHLEDU PROVOZOVATELE DRÁHY Konference: Železniční dopravní cesta 2007 Přednášející: Bohuslav Stečínský České dráhy, a.s., www.cd.cz Obsah Úvod Pojem interoperabilita?

Více

Zdroje dat GIS. Digitální formy tištěných map. Vstup dat do GISu:

Zdroje dat GIS. Digitální formy tištěných map. Vstup dat do GISu: Zdroje dat GIS Primární Sekundární Geodetická měření GPS DPZ (RS), fotogrametrie Digitální formy tištěných map Kartografické podklady (vlastní nákresy a měření) Vstup dat do GISu: Data přímo ve potřebném

Více

ZABABOV TT ČSD. Elektrické zapojení modulů a vlastnosti vozidel. 30. června 2009, verze 2.0

ZABABOV TT ČSD. Elektrické zapojení modulů a vlastnosti vozidel. 30. června 2009, verze 2.0 ZABABOV Elektrické zapojení modulů a vlastnosti vozidel TT ČSD 30. června 2009, verze 2.0 1. Úvod Tento text je souhrnem závazných požadavků kladených na elektrické zapojení modulů a na vozidla. Vychází

Více

INTEROPERABILITA V OBLASTI ŘÍZENÍ A ZABEZPEČENÍ

INTEROPERABILITA V OBLASTI ŘÍZENÍ A ZABEZPEČENÍ INTEROPERABILITA V OBLASTI ŘÍZENÍ A ZABEZPEČENÍ Ing. Zdeněk THUN 1 Úvod Interoperabilitou rozumíme schopnost železničního systému umožnit bezpečný a nepřerušovaný provoz vlaků dosahujících stanovených

Více

TS 3/2007-Z. Zkratky. ČSN ČR EN PZS Sb. TNŽ

TS 3/2007-Z. Zkratky. ČSN ČR EN PZS Sb. TNŽ Obsah 1 Úvodní ustanovení...3 2 Požadavky na zařízení dálkově ovládané signalizace pro nevidomé...3 3 Požadavky na umístění přijímače dálkového ovládání a zdroje akustického signálu pro nevidomé...5 4

Více

Elektronická kniha jízd

Elektronická kniha jízd Elektronická kniha jízd ÚVOD Elektronická kniha jízd Vám pomocí systému GPS (Global position system) umožní jednoduše sledovat pohyb všech Vašich vozidel a zároveň zpracovat a vytvořit elektronickou knihu

Více

Moderní technologie pro zvýšení přepravních výkonů a bezpečnosti a plynulosti v dopravě

Moderní technologie pro zvýšení přepravních výkonů a bezpečnosti a plynulosti v dopravě AŽD Praha Moderní technologie pro zvýšení přepravních výkonů a bezpečnosti a plynulosti v dopravě Konference Smart city Brno Brno 16.února 2017 Vladimír KAMPÍK AŽD Praha Co říká Bílá kniha dopravní politiky

Více

Možnost lokalizace vlaků založená na systémech GNSS/Galileo pro důležité bezpečnostní aplikace

Možnost lokalizace vlaků založená na systémech GNSS/Galileo pro důležité bezpečnostní aplikace Možnost lokalizace vlaků založená na systémech GNSS/Galileo pro důležité bezpečnostní aplikace Xiaogang Gu 1 Nové přístupy k signalizaci vylučují dříve používané metody pro lokalizaci vlaků. Lokalizační

Více

Lokační referenční metody a jejich interpretace ve standardech

Lokační referenční metody a jejich interpretace ve standardech Lokační referenční metody a jejich interpretace ve standardech Jiří Plíhal Tento příspěvek by rád na konkrétním příkladu standardu přiblížil referenční metody stanovení polohy a zejména jejich dynamickou

Více

Systém na sledování provozních parametrů hnacích drážních vozidel FleetEye-Rail

Systém na sledování provozních parametrů hnacích drážních vozidel FleetEye-Rail Systém na sledování provozních parametrů hnacích drážních vozidel FleetEye-Rail Alice Junková GX CORPFIN, a. s. Pelclova 2500/5 702 00 Ostrava info@gxcorpfin.eu www.gxcorpfin.eu Představení GX Loco Railway

Více

Galileo evropský navigační družicový systém

Galileo evropský navigační družicový systém Galileo evropský navigační družicový systém Internet ve státní správě a samosprávě Hradec Králové, 12. 13. duben 2010 1 Navigační systém Galileo je plánovaný autonomní evropský Globální družicový polohový

Více

SYSTÉM PRO SLEDOVÁNÍ VOZIDEL ELEKTRONICKÁ KNIHA JÍZD

SYSTÉM PRO SLEDOVÁNÍ VOZIDEL ELEKTRONICKÁ KNIHA JÍZD SYSTÉM PRO SLEDOVÁNÍ VOZIDEL ELEKTRONICKÁ KNIHA JÍZD PRODUKTOVÝ LIST GSM/GPS komunikační modul Výrobce: F&B COMPANY s.r.o. Čajkovského 18 779 00 Olomouc IČO 25384775 www.fbcom.cz www.knihajizd.info 1)

Více

efficiency in laser cutting Bystar L Velkoformátové laserové řezací systémy na plechy, roury a profily

efficiency in laser cutting Bystar L Velkoformátové laserové řezací systémy na plechy, roury a profily efficiency in laser cutting Bystar L Velkoformátové laserové řezací systémy na plechy, roury a profily 2 Bystar L velký, přesný a autonomní Vzhledem k velikosti pracovní oblasti překračují univerzálně

Více

14. Elektronická navigace od lodní přes leteckou po GPS principy, vlastnosti, technické prostředky

14. Elektronická navigace od lodní přes leteckou po GPS principy, vlastnosti, technické prostředky Specializovaný kurs U3V Současný stav a výhledy digitálních komunikací 14. Elektronická navigace od lodní přes leteckou po GPS principy, vlastnosti, technické prostředky 5.5.2016 Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky

Více

Dopravní politika ČR (Akční plán zavádění inteligentních dopravních systémů v ČR)

Dopravní politika ČR (Akční plán zavádění inteligentních dopravních systémů v ČR) Workshop Strategie a nástroje řízení železniční dopravy Vědecko-Technický park (VTP) ve Mstěticích Dopravní politika ČR 2014-2020 (Akční plán zavádění inteligentních dopravních systémů v ČR) Martin Pichl,

Více

Řešení mobilní komunikace ve vlacích na železničních koridorech v ČR

Řešení mobilní komunikace ve vlacích na železničních koridorech v ČR Řešení mobilní komunikace ve vlacích na železničních koridorech v ČR Workshop s odbornou veřejností Praha 2.5.2017 Ing. Tomáš Prokopík, MBA O2 Czech Republic a.s. vedoucí pracovní slupiny APMS Železniční

Více

PŘÍLOHA. nařízení Komise v přenesené pravomoci,

PŘÍLOHA. nařízení Komise v přenesené pravomoci, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 12.10.2015 C(2015) 6823 final ANNEX 1 PART 9/11 PŘÍLOHA nařízení Komise v přenesené pravomoci, kterým se mění nařízení Rady (ES) č. 428/2009, kterým se zavádí režim Společenství

Více

VYUŽITÍ GEORADARU PRO DIAGNOSTIKU ŽELEZNIČNÍHO SPODKU V PRAXI U SŽDC

VYUŽITÍ GEORADARU PRO DIAGNOSTIKU ŽELEZNIČNÍHO SPODKU V PRAXI U SŽDC ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNÍ CESTA 18. - 20. dubna 2016 2016 VYUŽITÍ GEORADARU PRO DIAGNOSTIKU ŽELEZNIČNÍHO SPODKU V PRAXI U SŽDC Mgr. Pavla Buřičová, Mgr. Aleš Fleischmann SŽDC, Technická ústředna dopravní cesty,

Více

pro 51. konferenci ČKS Novinky z oblasti taxametrů a měření emisí silničních motorových vozidel

pro 51. konferenci ČKS Novinky z oblasti taxametrů a měření emisí silničních motorových vozidel Prezentace společnosti MAHA Consulting s.r.o. pro 51. konferenci ČKS konanou ve dnech 10. a 11. listopadu 2015 v Lísku u Bystřice nad Pernštejnem Novinky z oblasti taxametrů a měření emisí silničních motorových

Více

Geoinformační technologie

Geoinformační technologie Geoinformační technologie Globáln lní navigační a polohové družicov icové systémy Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952 Vytvořeno v rámci projektu SIPVZ

Více

Mikropilot pro SmVaK. Cíle mikropilotu. Zadání mikropilotu

Mikropilot pro SmVaK. Cíle mikropilotu. Zadání mikropilotu Mikropilot pro SmVaK Ke konci června 2016 společnost Solidus Tech s.r.o. realizovala pilotní projekt pro vzdálený odečet vodoměrů společnost SMVAK. Pilot byl realizovaný za podpory společnosti OVOD, spol.

Více

Trimble Catalyst a Collector for ArcGIS

Trimble Catalyst a Collector for ArcGIS Trimble Catalyst a Collector for ArcGIS Přesné řešení (nejen) pro veřejnou správu David Jindra GEOTRONICS Praha, s.r.o. Jak a čím dnes sbírat data? Collector for ArcGIS Mobilní aplikace ESRI pro sběr a

Více

ROZHODNUTÍ O VYPSÁNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY A VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY

ROZHODNUTÍ O VYPSÁNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY A VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY Město Břeclav S00RP00L0CIX Sp.zn.: MUBR-S Č.j: MUBR 3646/2014 Vyřizuje: Ing. Bc. Stanislav Hrdlička tel.:, mobil.: 519 324 560, 607 515 510 e-mail: Stanislav.hrdlicka@breclav.eu Datum: 15.1.2014 ROZHODNUTÍ

Více

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...,

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 12.2.2018 C(2018) 721 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 167/2013,

Více

Aplikace Grafická prezentace polohy (GRAPP)

Aplikace Grafická prezentace polohy (GRAPP) Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera Aplikace Grafická prezentace polohy (GRAPP) Semestrální práce z předmětu APG1K 6. 12. 2014 Marek BINKO, TŘD Obsah Obsah...2 Úvod...3 1 Přístup do aplikace...4

Více

Blok Možnosti zvyšování rychlosti na železniční síti Zavádění systému ETCS na tratích v ČR

Blok Možnosti zvyšování rychlosti na železniční síti Zavádění systému ETCS na tratích v ČR Blok Možnosti zvyšování rychlosti na železniční síti Zavádění systému ETCS na tratích v ČR Ing. Marcel Klega 17. konference Železniční dopravní cesta 2012, Praha, 27.-29.3.2012 ETCS ETCS = European Train

Více

Flow-X PRŮTOKOMĚR. On-line datový list

Flow-X PRŮTOKOMĚR. On-line datový list On-line datový list Objednací informace A PRO MĚŘENÍ PLYNU TRAZVUKOVÝCH PLYNOMĚRŮ OD SPOB SICK C D Popis produktu E F Typ Výrobek č. Na vyžádání Přesné specifikace přístrojů a údaje o výkonu výrobku se

Více

KALKHOFF IMPULSE EVO MOTOR

KALKHOFF IMPULSE EVO MOTOR KALKHOFF IMPULSE EVO Kalkhoff Impulse motor EVO - výkonný, tichý, optimálně integrovaný Vyšší výkon díky efektivnějšímu elektromotoru Posílení převodovky na max. 100 Nm kroutícího momentu O 20% snížený

Více

Pohyb tělesa (5. část)

Pohyb tělesa (5. část) Pohyb tělesa (5. část) A) Co už víme o pohybu tělesa?: Pohyb tělesa se definuje jako změna jeho polohy vzhledem k jinému tělesu. O pohybu tělesa má smysl hovořit jedině v souvislosti s polohou jiných těles.

Více

Komunikace MOS s externími informačními systémy. Lucie Steinocherová

Komunikace MOS s externími informačními systémy. Lucie Steinocherová Komunikace MOS s externími informačními systémy Lucie Steinocherová Vedoucí práce: Ing. Václav Novák, CSc. Školní rok: 2009-10 Abstrakt Hlavním tématem bakalářské práce bude vytvoření aplikace na zpracování

Více

Měření dvojkolí kolejového vozidla

Měření dvojkolí kolejového vozidla Měření dvojkolí kolejového vozidla (podklady pro praktické cvičení) 1 Základní pojmy Podle TNŽ 282100 jsou základní pojmy pro měření parametrů dvojkolí definována: 2 Měření profilu jízdního obrysu dvojkolí

Více

Diagnostika signálu vlakového zabezpečovače

Diagnostika signálu vlakového zabezpečovače VĚDECKOTECHNICKÝ SBORNÍK ČD ROK 1999 ČÍSLO 7 Pavel Štolcbart Diagnostika signálu vlakového zabezpečovače Klíčová slova: vlakový zabezpečovač (VZ), mobilní část vlakového zabezpečovače, traťová část vlakového

Více

Stanovení tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem

Stanovení tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem Název diagnostiky: Stanovení tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem Datum provedení: říjen 2012 Provedl: Centrum dopravního výzkumu. v.v.i. Stručný popis: Měření a vyhodnocení tlouštěk asfaltových

Více

Využití válcových zkušeben při ověřování tachografů

Využití válcových zkušeben při ověřování tachografů Prezentace společnosti MAHA Consulting s.r.o. pro 45. konferenci ČKS konanou ve dnech 23. a 24. října 2012 v Lísku u Bystřice nad Pernštejnem Využití válcových zkušeben při ověřování tachografů 2. část:

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 Grafikon vlakové dopravy grafikon vlakové dopravy JÍZDNÍ ŘÁD určuje časovou polohu konkrétního vlaku na konkrétním úseku grafikon vlakové dopravy

Více

Globální navigační satelitní systémy a jejich využití v praxi

Globální navigační satelitní systémy a jejich využití v praxi Globální navigační satelitní systémy a jejich využití v praxi Metoda RTK a její využití Martin Tešnar (GEODIS BRNO, spol. s r.o.) Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním

Více

Principy GPS mapování

Principy GPS mapování Principy GPS mapování Irena Smolová GPS GPS = globální družicový navigační systém určení polohy kdekoliv na zemském povrchu, bez ohledu na počasí a na dobu, kdy se provádí měření Vývoj systému GPS původně

Více

PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI

PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI ZELTWANGER GRUPPE PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI MAURO DE SIMON ZELTWANGER AUTOMATION GMBH LISTOPAD 2016 DATA & FAKTA SKUPINA ZELTWANGER Založení 1982 Společnosti ve skupině 5 Zaměstnanci 340 Skupinový obrat

Více

BMW FUTURE MOBILITY DEVELOPMENT CENTER (FMDC) Mikroregion Sokolov východ, Katharina Will, Petr Pospisil

BMW FUTURE MOBILITY DEVELOPMENT CENTER (FMDC) Mikroregion Sokolov východ, Katharina Will, Petr Pospisil BMW (FMDC) Mikroregion Sokolov východ, 19.3.2019 Katharina Will, Petr Pospisil BMW PŘEHLED PROJEKTU Společnost BMW AG má záměr rozšířit síť svých vývojových a testovacích areálů. Za tímto účelem hodlá

Více

Bezpečnostní systémy - rychlostní kamery Identifikace SPZ a RZ. www.mestozlin.cz

Bezpečnostní systémy - rychlostní kamery Identifikace SPZ a RZ. www.mestozlin.cz Bezpečnostní systémy - rychlostní kamery Identifikace SPZ a RZ Město Zlín Jednou z možností monitorování a řízení dopravy v obcích je automatické snímání silničního provozu Monitorování dopravy vozidel

Více

RADOM, s.r.o. Pardubice Czech Republic

RADOM, s.r.o. Pardubice Czech Republic Member of AŽD Group RADOM, s.r.o. Pardubice Czech Republic RADOM, s.r.o., Jiřího Potůčka 259, 530 09 Pardubice, Czech Republic Jaroslav Hokeš jaroslav.hokes@radom.eu Komunikační část systému MAV s podporou

Více

Požadavky na kvalitu regionální osobnídopravy

Požadavky na kvalitu regionální osobnídopravy Požadavky na kvalitu regionální osobnídopravy Budoucnost železniční osobní dopravy v ČR Ostrava, 15.6.2010 Ing. Jaroslav Kadlec Současný vozidlový park pro regionální dopravu Zastaralé motorové a přípojné

Více

On-line datový list. FLOWSIC150 Carflow MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE PRŮTOKU

On-line datový list. FLOWSIC150 Carflow MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE PRŮTOKU On-line datový list FLOWSIC150 Carflow A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Objednací informace Typ Výrobek č. FLOWSIC150 Carflow Na vyžádání Přesné specifikace přístrojů a údaje o výkonu výrobku se mohou

Více

Telematika jako důležitý stavební kámen v komplexním systému železnice

Telematika jako důležitý stavební kámen v komplexním systému železnice Telematika jako důležitý stavební kámen v komplexním systému železnice Florian Kollmannsberger Železnice je technický komplexní systém, jehož výkonnost se zvyšuje s telematikou a může být ještě dále zvyšována.

Více

Ústav automobilního a dopravního inženýrství. Datové sběrnice CAN. Brno, Česká republika

Ústav automobilního a dopravního inženýrství. Datové sběrnice CAN. Brno, Česká republika Ústav automobilního a dopravního inženýrství Datové sběrnice CAN Brno, Česká republika Obsah Úvod Sběrnice CAN Historie sběrnice CAN Výhody Sběrnice CAN Přenos dat ve vozidle s automatickou převodovkou

Více

Analytické metody v motorsportu

Analytické metody v motorsportu Analytické metody v motorsportu Bronislav Růžička Ústav konstruování Odbor konstruování strojů Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení č technické v Brně ě 29. června 2011, FSI VUT v Brně, Česká republika

Více

Organizační zajištění a časový postup výstavby VR železniční sítě včr

Organizační zajištění a časový postup výstavby VR železniční sítě včr Organizační zajištění a časový postup výstavby VR železniční sítě včr Ing. Michal Babič, Dipl-Ing. Josef Hendrych IKP Consulting Engineers Konference CZECH RAILDAYS 2013 Ostrava 1 2 Zásady vysokorychlostní

Více

Flow-X PRŮTOKOMĚR. On-line datový list

Flow-X PRŮTOKOMĚR. On-line datový list On-line datový list A B D E F H I J K L M N O P Q R S T Objednací informace Typ Výrobek č. Na vyžádání Přesné specifikace přístrojů a údaje o výkonu výrobku se mohou odlišovat a závisí na dané aplikaci

Více

Global Positioning System

Global Positioning System Písemná příprava na zaměstnání Navigace Global Positioning System Popis systému Charakteristika systému GPS GPS (Global Positioning System) je PNT (Positioning Navigation and Timing) systém vyvinutý primárně

Více

DETEKCE DOPRAVY KLASIFIKACE VOZIDEL MONITORING DOPRAVNÍHO PROUDU

DETEKCE DOPRAVY KLASIFIKACE VOZIDEL MONITORING DOPRAVNÍHO PROUDU Road Traffic Technology DETEKCE DOPRAVY KLASIFIKACE VOZIDEL MONITORING DOPRAVNÍHO PROUDU BTTT modul SČÍTÁNÍ A KLASIFIKACE DOPRAVY BLUETOOTH MODUL PRO MONITOROVÁNÍ DOPRAVNÍHO PROUDU A DOJEZDOVÝCH ČASŮ Technologie

Více

1.1.1 Rozdělení vozidel

1.1.1 Rozdělení vozidel 1.1.1 Rozdělení vozidel Dopravní prostředek je technický prostředek, jehož pohybem se uskutečňuje přemisťování osob a věcí. Drážní vozidlo je podle [ČSN 280001] definováno jako dopravní prostředek, závislý

Více

On-line datový list VISIC100SF TUNELOVÉ SENZORY A ANALYZÁTOY

On-line datový list VISIC100SF TUNELOVÉ SENZORY A ANALYZÁTOY On-line datový list VISIC100SF A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Objednací informace Typ Výrobek č. VISIC100SF Na vyžádání Přesné specifikace přístrojů a údaje o výkonu výrobku se mohou odlišovat a

Více

Přímé digitální. Opravdu Bosch! přenos výsledků měření

Přímé digitální. Opravdu Bosch! přenos výsledků měření Opravdu Bosch! Přímé digitální přenos výsledků měření NOVINKA! Laserový dálkoměr GLM 100 C Professional a aplikace Chytré řešení pro přenos a dokumentaci výsledků měření. Modré elektrické nářadí: pro řemeslo

Více

B P L U S T V a. s. Obecně technické informace pro digitální bezdrátový obecní rozhlas DBOR-D.

B P L U S T V a. s. Obecně technické informace pro digitální bezdrátový obecní rozhlas DBOR-D. B P L U S T V a. s. Obecně technické informace pro digitální bezdrátový obecní rozhlas DBOR-D. Obsah Výhody systému DBOR-D...3 Popis systému DBOR-D...3 Popis jednotlivých částí systému DBOR-D...4 Bytový

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 - Nové Město. Dopravní a návěstní předpis

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 - Nové Město. Dopravní a návěstní předpis Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 - Nové Město SŽDC D1 Změna č. 1 Dopravní a návěstní předpis Schváleno generálním ředitelem SŽDC dne: 17. června 2013

Více

Časová dostupnost krajských měst České republiky

Časová dostupnost krajských měst České republiky Časová dostupnost krajských měst České republiky Jedním z významných faktorů ovlivňujících konkurenceschopnost dopravního módu je cestovní doba mezi zdrojem a cílem cesty. Úkolem tohoto dokumentu je proto

Více

Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility)

Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility) Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility) J. Opava Ústav ekonomiky a managementu dopravy a telekomunikací Fakulta dopravní ČVUT Praha J. Opava Ústav ekonomiky a a managementu

Více

Globální družicový navigační systém

Globální družicový navigační systém Globální družicový navigační systém GALILEO Galileo je globální družicový navigační systém, který vyvíjí Evropa. Postaven je na principu amerického GPS a ruského GLONASS, což jsou vojenské navigační systémy.

Více

Vypracoval: Ing. Antonín POPELKA. Datum: 30. června 2005. Revize 01

Vypracoval: Ing. Antonín POPELKA. Datum: 30. června 2005. Revize 01 Popis systému Revize 01 Založeno 1990 Vypracoval: Ing. Antonín POPELKA Datum: 30. června 2005 SYSTÉM FÁZOROVÝCH MĚŘENÍ FOTEL Systém FOTEL byl vyvinut pro zjišťování fázových poměrů mezi libovolnými body

Více

Hygienické parametry kolejových vozidel

Hygienické parametry kolejových vozidel Hygienické parametry kolejových vozidel Konzultační den 21.4.2011 Ing. J. Hollerová Státní zdravotní ústav Praha Laboratoř pro fyzikální faktory Tel.: 267082684 Email: jhollerova@szu.cz Historie kolejových

Více

Zadavateli byly doručeny níže uvedené dotazy a zadavatel k nim poskytuje dále uvedené odpovědi a dodatečné informace, které současně uveřejňuje:

Zadavateli byly doručeny níže uvedené dotazy a zadavatel k nim poskytuje dále uvedené odpovědi a dodatečné informace, které současně uveřejňuje: - vymezení ŽADOST O DODATEČNÉ INFORMACE Č. 1 Zadavatel: Veolia Transport Morava a.s. se sídlem Vítkovická 3 133/5, PSČ 702 00, Ostrava, Moravská Ostrava ič: ič: 25827405 DIČ: CZ699001947 zapsaný v obchodním

Více