ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JIHOČESKÉHO KRAJE, IX. ročník

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JIHOČESKÉHO KRAJE, IX. ročník"

Transkript

1 ODBORNÝ PROGRAM anotace řazen abecedně dle příjmení přednášejících, rozděleno na příspěvky a workshopy PŘÍSPĚVKY: 1. Flexibilita systému držet krok s novými trendy dokážeme přizpůsobit službu novým trendům? Komplexní řešení výskytu rizikového chování ve školách Havlová, B., Metha, z.ú. Metha, z.ú. (dříve Sdružení Meta, o.s.) poskytuje primární prevenci v regionu Jindřichův Hradec více jak 10 let. V posledních letech stále častěji přichází ze škol zakázky tohoto typu: ve třídě se nedá učit. Výuku narušovali zpočátku 2-3 žáci, nyní se přidává stále více dětí ve třídě. Vulgarity se stupňují. Vulgarity mezi žáky se stále více obracejí proti učitelům. Odmlouvání a komentáře k pedagogům jsou stále častější, někteří žáci odmítají v hodinách pracovat, nenosí si pomůcky ani domácí úkoly, dokonce ani učebnice. Ve třídě je šikana, slovní i fyzická. Stále se tam něco řeší 2. Zhodnocení provozování automatu NONSTOP24 v Kolíně. Holeček, M., Pipková, Š., Prostor PLUS o.p.s., K-centrum a Terénní programy Kolín Ohlédnutí se za uplynulými pěti lety provozování automatu. Rizika a úskalí s tím spojená. Co nás za tu dobu potkalo, koho jsme za tu dobu potkali. Výhody, které s sebou provozování programu přineslo. Vyplatí se to? Je to efektivní nástroj prevence? 3. Uživatelé alkoholu v K-centru ano či ne (bude uvedeno souběžně s příspěvkem č. 16) Hrdý, A., Kollárovičová, M., Laxus o.s., K-centrum Příspěvek se zamýšlí nad problematikou uživatelů alkoholu v zařízeních poskytující HR služby. Dále se věnuje tomu, jak lze s uživateli alkoholu pracovat, jaké služby jim nabízet a jaké jsou kladeny nároky na pracovníky a ostatní klienty.

2 4. Ohrožená škola Jablečníková, O., Progressive o.p.s., Kontaktní a poradenské centrum závislostí STAGE 5 Srovnání kognitivních konceptů dětí v tzv. "ohrožených lokalitách" a dětí z lokalit tzv. "bezpečných". Pozorování v přirozeném školním prostředí ukázalo překvapivě reálné a zdravé pohledy na drogovou problematiku u dětí, které jsou ve vyšší míře vystaveny externímu ohrožení daného lokací jejich základní školy (u kontaktního centra a lékárny vydávající substituci) versus mýty opředené, nereálné koncepty dětí, jejichž škola není exponována těmto vlivům. Tato úvaha nad srovnáním dvou škol nabízí jiný, interní pohled na téma - Co je vlastně "ohrožená škola"? A zda strach kolem škol v blízkosti center pro drogově závislé skutečně platí. 5. (Ne)zkušenosti s gamblingem v Doléčovacím centru PREVENT Koreš, J., OS PREVENT, z.s., Doléčovací centrum Příspěvek se zaměřuje na vznik nového projektu určeného pro patologické hráče a na ostatní okolnosti s tím spojené. Jak projekt vypadá? Jaké máme zkušenosti s doléčováním gamblerů v DC? Jak s nimi pracujeme? Mají svá specifika a je nutné je oddělovat od ostatních klientů? Jak vypadá úprava pravidel? Jsou nějaké výhody a nevýhody oddělení cílové skupiny? Takové a další otázky si klade autor příspěvku a vedoucí projektu krátce po jeho uvedení do provozu. 6. Zkušenosti klientů Terénního programu Ulice s Neurolem, Rivotrilem, Diazepamem a Tramalem Krumposová, P., Kubečková, P., Ulice - Agentura sociální práce Cílem příspěvku je seznámit posluchače s výstupy výzkumu týkající se zkušeností klientů TP Ulice s Neurolem, Rivotrilem, Diazepamem a Tramalem. Klienti TP Ulice je získávají buď na černém trhu nebo u lékařů, kteří jim je předepisují. Tyto léky pak užívají většinou v kombinaci s jinými morfinovými léky nebo nelegálními drogami, či se jimi snaží zmírnit abstinenční příznaky ve chvíli, kdy svou primární drogu nemají k dispozici. Na základě zjištěných informací od klientů pak i popsat, jak minimalizovat rizika užívání výše uvedených léků, aby nedošlo k předávkování.

3 7. Opravdu závislost? Kuda, A., soukromá praxe Ve svém příspěvku se pokusím o zamyšlení nad používáním diagnózy závislost v naší každodenní praxi. V souvislosti s tím se nabízejí otázky, jako např. Používáme jí s rozvahou? Je vždy indikována? Proč nám v mnoha případech nestačí problémové užívání? Co znamená tato diagnóza pro klienta? Cílem příspěvku je přispět k diskusi, či diskusi na toto téma otevřít. 8. Syfilis je trendy Langová, M., Skálová, M., OS PREVENT, z.s., Jihočeský streetwork Z historických pramenů se zdá, že syfilis byl trendem dob minulých a v současnosti na něj, alespoň v naší vysoce civilizované Evropě, není místo, že jde o záležitost rozvojových zemí. Tak jako se na stránky módních časopisů stále častěji dostává retro móda a retro design, máme zde další retro syfilis je zpět a skoro to vypadá, že kdo ho nemá, nejde s dobou alespoň tedy v některých lokalitách. Cílem příspěvku je poukázat na problematiku syfilisu na Vimpersku, kde Jihočeský streetwork Prevent realizuje terénní sociální práci s uživateli návykových látek a s osobami pracujícími v sexbyznyse. Vzhledem k tomu, že je v dané lokalitě značná provázanost obou cílových skupin, je zde téma syfilisu velice aktuální, s čímž korespondují záchyty této pohlavně přenosné nemoci. Jak tomu lze předejít? Jakou roli zde hrají terénní sociální pracovníci a do jaké míry je to ovlivněno (ne)spoluprací se zdravotnickými zařízeními? Jaká je praxe? Představením toho příspěvku bychom rády nabídly podněty k zamyšlení a otevřely prostor k vzájemnému sdílení zkušeností. 9. Externí terénní program SANANIM je nízkoprahový pracovní program výzvou budoucnosti? Laurentová, H., SANANIM, z.ú., Terénní programy Nízkoprahové zaměstnávání je česká specialita, která je navíc na počátku svého zrodu. Stojí před ambicí provázat cílenou sociální práci s klientem s regulérním zaměstnáním. Nízkoprahový pracovní program XTP SANANIM funguje již od roku 1994 a řadí se tak mezi nejstarší v ČR. Za tuto dobu jsme vyzkoušeli řadu různých přístupů. Co fungovalo a jaká jsou úskalí? Je vůbec možné, aby se nízkoprahové zařízení stalo zaměstnavatelem svých klientů? Příspěvek by měl účastníky seznámit s koncepcí nízkoprahového zaměstnávání a měl by jim předestřít kritický vhled na dosavadní fungování XTP SANANIM. Účelem příspěvku je rozvést odbornou diskusi.

4 10. Průběžná zpráva ze souvislé práce s klientkami výchovného ústavu Matula, M., DCHB Oblastní Charita Jihlava, Centrum u Větrníku Mezi klienty a klientkami výchovných ústavů se vyskytuje relevantní procento experimentátorů, i pravidelných uživatelů OPL. Tento segment cílové skupiny uživatelů OPL žije často velmi rizikovým způsobem života, povědomí těchto uživatelů o HR je velmi nízké a jejich návaznost na odborné služby v lepším případě zprostředkovaná. Příspěvek shrnuje dosavadní zkušenosti se skupinovou a následnou individuální prací s klientkami VÚ, uživatelkami drog. Chce být inspirací a nastartovat debatu o práci s touto částí cílové skupiny. 11. Adiktologické ambulance v síti Jihočeského kraje Nerud, M., Krajský úřad Jihočeského kraje Adiktologické ambulance byly cca před dvěma roky aktuálním tématem pro teoretické diskuse, ale zároveň se už snad pomalu blíží čas, kdy by se tento model mohl uplatnit v praxi. Příspěvek se zabývá ideální podobou sítě těchto ambulantních služeb v Jihočeském kraji a prvními kroky k jejímu naplnění. Něco teorie, něco plánování, něco praxe a něco k možným slabým místům. 12. Sekundujeme kvapíku hazardního průmyslu? Ostrovský, O., POINT 14, Středisko následné péče Hazardní průmysl v poslední dekádě v tuzemsku i ve světě prodělává progresivní proměnu. Primárním cílem příspěvku je kritická reflexe schopnosti stávajícího tuzemského systému služeb a legislativy preventivně (na všech úrovních prevence) reagovat na současné trendy v oblasti hazardního hraní. V závěru příspěvku bude diskutována otázka možností implementace aktuálních výzkumných poznatků do tuzemského systému péče a legislativy.

5 13. Děti v lese, sami s vlkem zlým aneb průběh mapování THC scén v Královéhradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji Pavlíček, P., Vartanyan, A., Laxus o.s., Centrum terénních programů Královéhradeckého kraje Příspěvek se zabývá postupem řešení vážného dilematu mnoha HR služeb a to do jaké míry patří uživatelé THC do primární cílové skupiny těchto služeb a zároveň zdali jsou tyto služby schopny respondovat potřebám těchto uživatelů. V příspěvku bude popsána historie tématu pohledem terénních pracovníků Laxus o.s. a Semiramis o.s., dále pak první pokusy o uchopení tématu (monitoring lokalit v HK a pilotní distribuce filtrů rolls Pardubického kraje). Posléze bude představen výzkum, jakožto systematický nástroj, vyvinutý analytickým týmem Laxus o.s. za účelem bližšího prozkoumání fenoménu, koncept tohoto výzkumu, teoretický rámec, metodologie a optika. Výzkum bude také zasazen do kontextu kontaktní práce a zakázky místních komunit. Představena rovněž bude mapa výzkumného rozhovoru, pilotní výstupy a vize dalšího postupu. 14. Kdy se vyplatí léčba závislosti? Šebeš, A., Zimmelová, V., Psychiatrická léčebna Červený Dvůr, OS PREVENT, z.s. Autoři - lékaři Psychiatrické léčebny Červený Dvůr a zároveň spolupracovníci o.s. Prevent, z.s. - se již dlouhodobě zabývají terapií závislých. O své činnosti a zkušenostech a to jak v oblasti ústavní odvykací léčby, tak v oblasti ambulantní substituční terapie, ale i o svých názorech a postojích k závislostem iatrogenně navozeným, k doživotnosti závislosti i k trvalé a důsledné, kvalitně prožívaný život neomezující, abstinenci přednášeli na několika minulých ročnících Adiktologické konference Jihočeského kraje. Starší autor je exuser, řídící se 19 let zásadami trvalé důsledné abstinence, mladší autorka je prosta závislostní kariéry. Ve svém sdělení si autoři kladou kacířskou otázku, zda a kdy se vyplatí léčba závislosti, a to jak z hlediska závislého člověka, tak jeho blízkého i vzdálenějšího okolí, zda a zejména kdy je pro závislého léčba ještě přínosem a kdy vlastně již omezující zátěží, kdy mu prospívá a kdy již škodí, ač pojem škodí zní v tomto kontextu poněkud rouhačsky. Usuzují, že odpověď na tuto otázku není jednoduchá a zejména ne jednoznačná, ale je možná, a proto tuto odpověď vyslovují. 15. "Když nemám co dělat, pracuji" (Karel Čapek) aneb pracovní program v Kontaktním centru České Budějovice Schmidt, L., Šnokhous, J., OS PREVENT, z.s. Kontaktní centrum České Budějovice Od roku 2013 jsme v rámci projektu Resocializační programy Prevent nabízeli klientům pracovní program, během kterého klienti pracovali za mzdu. Obsahem byl nácvik pracovních dovedností s povinnými konzultacemi po výkonu práce. Programu se zúčastnilo 46 klientů. Pro Kontaktní centrum

6 v Českých Budějovicích a vlastně pro celý Prevent je to první komplexnější zkušenost se zaměstnáváním klientů. K tohoto roku Resocializační programy skončily, ale myšlenka pracovního programu zůstává. Nyní jsme ve stádiu přemýšlení, rozhlížení se a mapování dalších cest. V našem příspěvku bychom chtěli zmapovat naší zkušenost s pracovním programem v nízkoprahovém zařízení pro uživatele drog a zamyslet nad jeho potřebností, smysluplností a dalším směřováním na cestě pomoci klientům v získávání pracovních dovedností, obstarávání osobních záležitostí a v zlepšování životního údělu. 16. Jak do K-centra alkoholik přišel, aneb změny v cílové skupině v Kontaktním centru České Budějovice (bude uvedeno souběžně s příspěvkem č. 3) Šnokhous, J., Rokosová, M., OS PREVENT, z.s. Kontaktní centrum České Budějovice V dřívějších letech nebylo jasné, zda má uživatel alkoholu v KC České Budějovice své místo. Inspekce v roce 2014 nám ukázaly potřebnost rozšířit cílovou skupinu právě o uživatele závislé na alkoholu. Klientů, které užívání alkoholu přivádí do svízelné životní a sociální situace stále přibývá a v Českých Budějovicích není v současné době jiná adekvátní nízkoprahová služba, která by pracovala s lidmi závislými na alkoholu. Rozšíření cílové skupiny však přináší mnohé otázky: Jak pracovat s alkoholiky? Umíme to? Co je HR pro alkoholiky? Co jim můžeme nabídnout? Co na to říkají injekční uživatelé drog? A co po nás vlastně uživatelé alkoholu chtějí? V příspěvku bychom se chtěli podělit o své postřehy a zkušenosti při hledání odpovědí na tyto otázky a výzvy. 17. BORIS - včera, dnes a zítra Šulc, O., Semiramis o.s., Centrum terénních programů Středočeského kraje Cílem příspěvku je seznámit posluchače s procesem tvorby databázového systému pro zaznamenávání pracovních výkonů v drogových službách (Boris). Představíme vylepšení a změny, které jsme do systému již v průběhu integrovali a promluvíme o koncepci a vizích rozvoje databáze do budoucna. V příspěvku ukážeme, jakým způsobem pomáhá spolupráce a zapojení odborných organizací při rozvoji podobného projektu. Boris vznikl na míru potřebám Semiramis o.s. a Laxus o.s., aktuálně však systém využívají terénní pracovníci nejen ve Středočeském, Pardubickém, Královéhradeckém kraji, ale i dalších krajích. Věříme, že Boris přinese kýžený efekt ve zpracování související agendy i dalším zařízením a umožní tak získávat podrobné informace a statistické výstupy nejen pro interní potřeby, ale také pro instituce působící na celorepublikové úrovni. Vážíme si možnosti představit Borise širšímu spektru odborníků na Jihočeské adiktologické konferenci v Třeboni a chceme tímto přispět k diskuzi o způsobu a podobě vykazování dat v drogových službách, popřípadě nabídnout alternativu k současným řešením.

7 18. Tam a zase zpátky. Klienti s duální diagnózou pohledem pracovníků adiktologických služeb a služeb komunitní psychiatrie v první linii. Vartanyan, A., Svoboda, M., Laxus o.s., Centrum terénních programů Královéhradeckého kraje, Ambulantní centrum Hradec Králové Klienti s duální diagnózou nebo kombinací duševních poruch a závislosti jsou často příjemci služeb ze dvou nepříliš propojených světů adiktologických služeb (terénních i ambulantních) a služeb komunitní psychiatrie (sociální rehabilitace, následná péče). Výsledkem je nízká efektivita služeb a to jak pro jejich příjemce, tak i pro poskytovatele a v důsledku i společnost jako celek. Duální diagnóza nebo duální diagnóza (kombinované postižení či různé komorbidity často považované za duální diagnózu). Jak současnou nepříliš efektivní praxi měnit k lepšímu: Příklady dobré praxi spolupráce Laxus o.s. a Péče o duševní zdraví o.s. V příspěvku jsou použité anonymizované kazuistiky klientů ambulantních a terénních služeb Laxus o.s. a Péče o duševní zdraví o.s. 19. Specifika práce s romskou komunitou na malém městě Vykydal, P., Janáková, M., Laxus o.s., Centrum adiktologických služeb Nymburk V roce 2012 se začal realizovat terénní program pro uživatele drog v Sadské pod hlavičkou Centra adiktologických služeb Nymburk. Tento region jsme přebrali ve stavu velmi nízké vytíženosti služby. V roce 2014 nastal zlom, služba začala být mnohem více využívána především romskými klienty, užívajícími primárně heroin, Subutex/Suboxon a v menší míře pervitin. Cílem příspěvku je představení našich zkušeností s prací s romskou komunitou na malém městě. Dále se příspěvek zabývá více či méně úspěšnými strategiemi, které jsme volili, specifiky výkonu terénní práce v tomto městě a nároky na pracovníka. Příspěvek také mapuje změny na drogové scéně v městě Sadská v průběhu let a přináší informace o aktuálních trendech.

8 WORKSHOPY: 1. Zipyho kamarádi (Zippy s Friends) evaluovaná metodika pro učitele pro práci s dětmi v rámci podpory duševního zdraví a primární prevence rizikového chování ukázková lekce Čermáková, M., Kuda, A., Žufníček, J., Centrum sociálních služeb Praha, soukromá praxe Workshop představí metodiku Zipyho kamarádi pro děti 5-7 let. Účastníci se dozvědí informace o metodice a budou si moci vyzkoušet jednu lekci v roli žáků. Metodika Zipyho kamarádi vznikla před 12 lety ve Velké Británii a od té doby je šířena a evaluována po celém světě; v současnosti ve 34 zemích. Evaluace opakovaně ukazují účinnost práce s touto metodikou v oblasti podpory duševního zdraví, existují i data ukazující na dlouhodobý efekt. Proškolení učitelé pracují pod odborným metodickým vedením s dětmi ve věku 5-7let ve 24 interaktivních lekcích uváděných příběhy, v nichž se děti setkávají s různými situacemi, které posilují jejich schopnosti, dovednosti a kompetence (tzv. life skills). Tento způsob práce zcela koresponduje s nejnovějšími trendy v primární prevenci rizikového chování, kde je těžiště práce všeobecné primární prevence vkládáno do rukou proškolených pedagogů. E-clinic, z.ú. ve spolupráci s Pražským centrem primární prevence (odd. CSSP) a norskou Voksne for Barn implementuje tuto metodiku v České republice. Projekt je podpořen z Norských fondů v rámci MGS Ministerstva zdravotnictví ČR. 2. Sociální práce ve vyloučené oblasti Brazílie. Porovnání oboru adiktologie v ČR s přístupy řešení závislostí a sociální práce v zemi Třetího světa, Brazilských favelách. Havel, J., Prudilová, A., Metha, z.ú. Předání zkušeností a zážitků sociálních pracovníků, kteří pracovali jako dobrovolníci v Brazilských favelách. Workshop k zamyšlení a porovnání oboru adiktologie a sociální práce v naši zemi s Třetím světem. Přednášející popíší své zkušenosti z vyloučené oblasti v Brazílii, ve které působili jako sociální pracovníci. Budou prezentovány pořízené fotografie chudinkých částí města Alagoinhas jež je situováno ve vnitrozemí státu Bahia, které patří do černošské části Brazílie. Dále popis drogového problému v oblasti Bahia a život na okraji společnosti. Závěrem přednášky bude shrnutí rozdílu mezi sociální prací v Jindřichohradeckém okrese a městě Alagoinhas.

9 3. Vietnamské piko Randák, D. a kol., OS PREVENT, z.s., Kontaktní centrum Prevent Strakonice + Prachatice Zřejmě i díky represivním zásahům do subkultury lokálních výrobců pervitinu je pravděpodobně čím dál větší počet koncových uživatelů pervitinu v přímém nebo zprostředkovaném kontaktu s velkovýrobci a distributory stimulantů. Pro obchodovaný artikl se v této souvislosti vžilo mezi uživateli označení vietnamské piko. Těžko říci, zda je tento název oprávněný, nicméně tento termín se v komunitě uživatelů pervitinu využívajících nízkoprahové služby stále častěji skloňuje. Naší tendencí bylo a je zmapovat konkrétnější informace o této látce (či spíše skupině látek). Zajímají nás zejména rozdílnosti ve složení a účincích této drogy, ale i shodné prvky s lokálním pervitinem. Na základě rozhovorů s uživateli této látky jsme zatím dospěli k několika zobecňujícím charakteristikám této látky, o které bychom se s vámi rádi podělili. Zároveň bychom ale tyto poznatky chtěli doplnit o zkušenosti z vaší praxe. Společně bychom se pak mohli zamyslet nad možnými dopady tohoto trendu na lokální uživatele stimulantů a na opatření, která bychom jako adiktologické služby měly v tomto směru přijmout. 4. Návykové látky v praxi OSPOD a kurátorů poradenství, testování, spolupráce... Šedivá, A., Nerud, M., Městský úřad Třeboň, OSPOD, Krajský úřad Jihočeského kraje Workshop se bude zabývat otázkou spolupráce adiktologických služeb se sociálními odbory obcí (OSPOD, kurátoři apod.) a naopak. Může zodpovědět i část otázek ohledně zakázek ze strany obcí směřovaných k budoucím tzv. adiktologickým ambulancím. Návrh řešených témat: testování na návykové látky k čemu a jak ho ošetřit, léčba vs. dozor, co kdo očekává a reálně potřebuje klient úřad služba. Workshop je otevřen všem zájemcům o toto téma, především se bude týkat práce místních koordinátorů, pracovníků OSPOD, kurátorů a adiktologických služeb kontaktní centra. Ambulantní léčba, doléčování. 5. Tablet v terénu? Budoucnost? Zatřepálek, J., Podzimek, K., Centrum adiktologických služeb Magdaléna o.p.s. Benešov, OS PREVENT, z.s., Jihočeský streetwork Prevent Moderní technologie jsou stále více využívány pro zkvalitnění a zvýšení efektivity práce. Nezisková oblast tomu není výjimkou. Dotykové obrazovky do kontaktních center zatím nedorazily, nicméně několik terénních programů již využívá tablety jako nástroj pro zvýšení kvality poskytovaných služeb. Cílem příspěvku je přiblížit posluchačům aktivity, které mohou díky tabletu svým klientům poskytovat.

10 V první části příspěvku posluchači nejdříve brainstormingovou formou pojmenují možné oblasti využití tabletu jako nástroje terénního pracovníka v drogových službách. Přednášecí poté popíší své zkušenosti ze svých zařízení, které s tímto nástrojem v TP pracují. Poté budou mít účastníci možnost vyzkoušet si obsluhu tabletu v předem zadaných situacích (předání kontaktu na návazné služby, popis drogové lokality od klienta pomocí online mapy, evidenci nálezu pomocí aplikace jehlomat.cz, online výkaznictví). Po odzkoušení jednotlivých příkladů využití v TP bude následovat diskuze. V rámci diskuze účastníci zhodnotí pozitiva a negativa používání tabletu v TP.

Kdy se vyplatí léčba závislosti?

Kdy se vyplatí léčba závislosti? Kdy se vyplatí léčba závislosti? XXI. AT konference, Seč, 7.6. 11.6. 2015 Šebeš, A., Zimmelová, V. Psychiatrická léčebna Červený Dvůr Autoři - lékaři Psychiatrické léčebny Červený Dvůr - se již léta zabývají

Více

Dotace na projekty protidrogové politiky na rok 2014 navržené Výborem RVKPP (Dotační výbor) na jednání ve dnech 10. - 11. 12. 2013

Dotace na projekty protidrogové politiky na rok 2014 navržené Výborem RVKPP (Dotační výbor) na jednání ve dnech 10. - 11. 12. 2013 A-01-04 A-02-04 A-04-04 A-05-04 A-06-04 A-07-04 Dotace na projekty protidrogové politiky na rok 2014 navržené Výborem RVKPP (Dotační výbor) na jednání ve dnech Název Právní poradna A.N.O. Síťování a rozvoj

Více

Návrh Dotačního výboru na podporu projektů protidrogové politiky na rok 2016

Návrh Dotačního výboru na podporu projektů protidrogové politiky na rok 2016 A-01-04 A-02-04 Právní poradna A.N.O. Návrh Dotačního výboru na podporu projektů protidrogové politiky na rok 2016 Síťování a rozvoj spolupráce v oblasti systému prevence a léčby drogových závislostí Kraje

Více

Dotace na projekty protidrogové politiky na rok 2013 schválené Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky na jednání dne 29. 1.

Dotace na projekty protidrogové politiky na rok 2013 schválené Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky na jednání dne 29. 1. Název Typ služby Příjemce dotace A-01-04 Právní poradna A.N.O. POR - IVH A.N.O., Asociace nestátních organizací zabývajících se prevencí a léčbou drogových závislostí ČR 616 000 616 000 A-02-04 Síťování

Více

Návrh Dotačního výboru na dofinancování projektů protidrogové politiky na rok 2014

Návrh Dotačního výboru na dofinancování projektů protidrogové politiky na rok 2014 Návrh Dotačního výboru na dofinancování projektů protidrogové politiky na rok 2014 (Jednání Dotačního výboru Rady dne 22. září 2014, prostředky k rozdělení 10 mil. Kč) Číslo projektu Název projektu Příjemce

Více

Přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem B. Oblast protidrogové politiky pro rok (rozpočet 400.

Přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem B. Oblast protidrogové politiky pro rok (rozpočet 400. Příloha č. 3 k usnesení Zastupitelstva MČ Praha 1 číslo UZ19_0064 ze dne 22.05.2019 Přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem B. Oblast protidrogové politiky pro rok

Více

Dotace na projekty protidrogové politiky na rok 2016 schválené Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky

Dotace na projekty protidrogové politiky na rok 2016 schválené Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky A-01-04 A-02-04 Název Právní poradna A.N.O. Síťování a rozvoj spolupráce v oblasti systému prevence a léčby drogových závislostí A.N.O., Asociace nestátních organizací zabývajících se prevencí a léčbou

Více

III Příloha 1 Číslo. Kraj Navržená proje

III Příloha 1 Číslo. Kraj Navržená proje Příjemce proje v Kč A-02-04 Síťování a rozvoj spolupráce v oblasti systému prevence a IVH A.N.O., Asociace nestátních organizací zabývajících se A 0 léčby drogových závislostí prevencí a léčbou drogových

Více

Dotace na projekty protidrogové politiky na rok 2013 schválené Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky na jednání dne

Dotace na projekty protidrogové politiky na rok 2013 schválené Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky na jednání dne A-02-04 Název Síťování a rozvoj spolupráce v oblasti systému prevence a léčby drogových závislostí A-04-04 Terénní program sociálních asistentů - Streetwork TP A-05-04 Nízkoprahové středisko Drop In o.p.s.

Více

Návrhy dotací na projekty protidrogové politiky projednané RVKPP dne Varianta A (Návrh dotace v. Varianta B (Návrh dotace v.

Návrhy dotací na projekty protidrogové politiky projednané RVKPP dne Varianta A (Návrh dotace v. Varianta B (Návrh dotace v. Název A-01-04 Právní poradna A.N.O. IVH A.N.O., Asociace nestátních organizací zabývajících se prevencí a léčbou drogových závislostí A 587 000 529 000 A-04-04 Terénní program sociálních asistentů TP Středisko

Více

Duální diagnózy - zkušenosti z klientské praxe. Vartanyan, A., Svoboda, M.

Duální diagnózy - zkušenosti z klientské praxe. Vartanyan, A., Svoboda, M. Duální diagnózy - zkušenosti z klientské praxe Vartanyan, A., Svoboda, M. Kdo jsme Bc. Artem Vartanyan - NNO od r 2002 - terénní programy Laxus od roku 2007 - vystudoval sociální pedagogiku se zaměřením

Více

Návrh na přidělení finančních prostředků ve výši Kč v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem

Návrh na přidělení finančních prostředků ve výši Kč v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem Č í s l o P r o j e k t u Příloha č. 3 k usnesení Zastupitelstva MČ číslo UZ18_0567 ze dne 10.04.2018 Návrh na přidělení finančních prostředků ve výši 400 000 Kč v rámci dotačního programu MČ s názvem

Více

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?!

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! PhDr. Lenka Vavrinčíková, Ph.D. IV. podzimní adiktologická konference 10.10. 2014 Brno Koncepce sítě specializovaných adiktologických služeb

Více

Název projektu. Předkládající organizace. rodiny závislých

Název projektu. Předkládající organizace. rodiny závislých A-01-04 Právní poradna A.N.O. Mobilní terénní program sociálních A-03-04 asistentů-streetmobil Terénní program sociálních asistentů- A-04-04 Streetwork A-05-04 Nízkoprahové středisko Drop In A-06-04 Centrum

Více

Zipyho a Jablíkovi kamarádi metodiky pro rozvoj sociálních dovedností. Projekt č. CZ /0.0/0.0/15_005/

Zipyho a Jablíkovi kamarádi metodiky pro rozvoj sociálních dovedností. Projekt č. CZ /0.0/0.0/15_005/ Zipyho a Jablíkovi kamarádi metodiky pro rozvoj sociálních dovedností Projekt č. CZ. 07.4.68/0.0/0.0/15_005/0000040 Projekt č. CZ. 07.4.68/0.0/0.0/15_005/0000040 Zipyho a Jablíkovi kamarádi - metodiky

Více

Návrh Dotačního výboru na podporu projektů protidrogové politiky na rok 2015

Návrh Dotačního výboru na podporu projektů protidrogové politiky na rok 2015 Návrh Dotačního výboru na podporu projektů protidrogové politiky na rok 2015 (Jednání Dotačního výboru dne 16. a 17. prosin 2014, prostředky k rozdělení 86.156.000 Kč) A-01-04 A-02-04 A-04-04 A-05-04 A-06-04

Více

Může se dařit Romům v ambulantní léčbě? JANA ŠVADLENOVÁ, ILONA ŠULCOVÁ

Může se dařit Romům v ambulantní léčbě? JANA ŠVADLENOVÁ, ILONA ŠULCOVÁ Může se dařit Romům v ambulantní léčbě? JANA ŠVADLENOVÁ, ILONA ŠULCOVÁ Proč se tématem zabýváme? Tabu Aktuálnost - větší/menší - politika - kauzy Výzkumy Předsudky - Může se jim dařit? - integrace Realita

Více

ZENÍ KONTAKTNÍ CENTRA. Popis služby

ZENÍ KONTAKTNÍ CENTRA. Popis služby NÍZKOPRAHOVÁ ZAŘÍZEN ZENÍ KONTAKTNÍ CENTRA 1 Popis služby působnost v oblasti sekundární a terciární prevence zneužívání návykových látek zařízení prvního kontaktu s klientem průběh tohoto kontaktu může

Více

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum Program 9.00 10.15 představení služeb Centra primární prevence, o.s. Prev-Centrum 10.15 10.30 přestávka 10.30 11.00 diskuse všeobecná primární prevence selektivní primární prevence indikovaná primární

Více

Výzkum scén uživatelů konopných drog

Výzkum scén uživatelů konopných drog Výzkum scén uživatelů konopných drog X. Adiktologická konference Jihočeského kraje, 20.10.2016, Třeboň Tereza Müllerová, Petr Pavlíček, Artem Vartanyan Analytický tým, Laxus z.ú. Koncept výzkumu Cílem

Více

Prezentace poskytovatelů sociálních služeb působících na ORP Strakonice

Prezentace poskytovatelů sociálních služeb působících na ORP Strakonice Prezentace poskytovatelů sociálních služeb působících na ORP Strakonice CENTRUM PRO ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÉ JK, o. s. pracoviště ve Strakonicích Drahuška Kolářová Centrum pro zdravotně postižené JK, o. s.

Více

Substituční léčba v ČR epidemiologická data. MUDr. Viktor Mravčík

Substituční léčba v ČR epidemiologická data. MUDr. Viktor Mravčík Substituční léčba v ČR epidemiologická data MUDr. Viktor Mravčík NMS Situační analýza ( klíčových indikátorů) Data trestněprávního sektoru drogové trhy, kriminalita Preventivní, léčebné, harmreduction

Více

Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni

Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni Projekt Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni Operační program: Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa:

Více

Návrhy dotací na projekty protidrogové politiky RVKPP na r na základě jednání Dotačního výboru RVKPP z 5. až 7. ledna 2010

Návrhy dotací na projekty protidrogové politiky RVKPP na r na základě jednání Dotačního výboru RVKPP z 5. až 7. ledna 2010 Návrhy dotací na projekty protidrogové politiky RVKPP na r. 2010 na základě jednání Dotačního výboru RVKPP z 5. až 7. ledna 2010 Jednotlivé částky nejsou definitivní, celková částka určená na dotace je

Více

Specifika práce s romskou komunitou na malém městě Sadská ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JIHOČESKÉHO KRAJE, IX. ROČNÍK 5.-6.11.2015

Specifika práce s romskou komunitou na malém městě Sadská ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JIHOČESKÉHO KRAJE, IX. ROČNÍK 5.-6.11.2015 Specifika práce s romskou komunitou na malém městě Sadská ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JIHOČESKÉHO KRAJE, IX. ROČNÍK 5.-6.11.2015 Popis Sadské Sadská je bývalé lázeňské město v okrese Nymburk. Leží v Polabské

Více

Konference Vzdělávání a profesionalita v primární prevenci Práce s dětmi se znevýhodněného prostředí vzdělávací program

Konference Vzdělávání a profesionalita v primární prevenci Práce s dětmi se znevýhodněného prostředí vzdělávací program Konference Vzdělávání a profesionalita v primární prevenci Práce s dětmi se znevýhodněného prostředí vzdělávací program Slunečnicová zahrada 17.12.2010 1 Sreening Děti stávajících klientů Sreening zdravotního

Více

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015 Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015 2015 OBSAH Úvod... 1 1. Preventivní aktivity pro rok 2015... 2 1.1 Přednášky pro žáky základních škol Benešov... 2 1.2 Informační setkání pro rodiče...

Více

Přehled udělených/neudělených certifikací

Přehled udělených/neudělených certifikací Seznam certifikovaných služeb (k 5. 5. 2008) organizace Advaita, o.s., Liberec (Nová Ves) datum platnosti certifikátu Advaita, o.s., Nová Ves ambulantní léčba Advaita, o.s. - TK Nová Ves rezidenční péče

Více

ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů.

ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů. ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů. I. okruh: Odborné služby v adiktologii (Rozsah předmětů

Více

Adiktologická péče v ÚVN. Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč,

Adiktologická péče v ÚVN. Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč, Adiktologická péče v ÚVN Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč, 7. 6. 2017 Cíle přednášky představit nové možnosti uplatnění profese adiktologa v rámci zdravotnictví (nemocniční péče) konkrétní ukázka

Více

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy ZA ROK 2016 1 ÚVOD Zpracování Závěrečné zprávy o plnění cílů a opatření Strategie

Více

ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JIHOČESKÉHO KRAJE, VIII. ročník

ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JIHOČESKÉHO KRAJE, VIII. ročník ODBORNÝ PROGRAM anotace řazen abecedně dle příjmení přednášejících, rozděleno na příspěvky a workshopy PŘÍSPĚVKY: 1. APSS jako profesionální partner pro poskytovatele sociálních služeb v legislativním

Více

EEA Grants Norway Grants

EEA Grants Norway Grants EEA Grants Norway Grants ZIPPY S FRIENDS V ČESKÉ REPUBLICE E-Clinic a Centrum sociálních služeb Praha (odd. Pražské centrum primární prevence) 9.6. 2015, AT konference, Seč-Ústupky Zippy ś Friends evaluovaná

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Obsah 1. Charakteristika zařízení... 2 2. Stanovení cílů minimální prevence... 2 2.1. Vytyčení cílů... 2 2.2 Cíle primární prevence... 3 3 Aktivity MPP pro jednotlivé cílové

Více

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy ZA ROK 2017 1 ÚVOD Zpracování Závěrečné zprávy o plnění cílů a opatření Strategie

Více

MOTTO: BEZ PRÁCE NEJSOU KOLÁČE!

MOTTO: BEZ PRÁCE NEJSOU KOLÁČE! TRÉNINKOVÁ MÍSTA PRO AKTIVNÍ UŽIVATELE DROG JAKO SOUČÁST KOMPLEXNÍHO PŘÍSTUPU ADIKTOLOGICKÝCH SLUŽEB MOTTO: BEZ PRÁCE NEJSOU KOLÁČE! Mgr. Jiří Zatřepálek Bc. Magdalena Chaloupková, DiS. Magdaléna o.p.s.

Více

Kontaktní centrum Plus Ztracená 63 Kroměříž, Tel

Kontaktní centrum Plus Ztracená 63 Kroměříž, Tel PREVENTIVNÍ A PŘEDNÁŠKOVÉ PROGRAMY KONTAKTNÍHO CENTRA PLUS V KROMĚŘÍŽI Kontaktní centrum Plus Ztracená 63 Kroměříž, 767 01 Email: kc.km@kromeriz.charita.cz Tel. 573 336 569 www.kromeriz.charita.cz Kontaktní

Více

Internetové poradenství drogové problematice v ČR. III. krajská konference 25. 11. 2005 Mgr. Barbora Orlíková

Internetové poradenství drogové problematice v ČR. III. krajská konference 25. 11. 2005 Mgr. Barbora Orlíková Internetové poradenství drogové problematice v ČR v III. krajská konference 25. 11. 2005 Mgr. Barbora Orlíková Úvod všechna odvětví včetně pomáhajících profesí jsou zasažena fenoménem internetu a jsme

Více

Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta

Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta 2012 2016 Akční plán drogové problematiky na léta 2014 1. Udržet stávající síť služeb protidrogové prevence v regionu a usilovat

Více

Autoři -lékaři Psychiatrické léčebny Červený Dvůr

Autoři -lékaři Psychiatrické léčebny Červený Dvůr Závislost či nezávislost na doživotí? ŠebešAndrej, Zimmelová Veronika Psychiatrická léčebna Červený Dvůr, o.s. Prevent Č.Budějovice VIII. Adiktologickákonference konference Jč. kraje, Červená, listopad

Více

Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta

Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta 2012 2016 Akční plán drogové problematiky na léta 2014 2015 1. Udržet stávající síť služeb protidrogové prevence v regionu a usilovat

Více

Akční plán realizace Strategie protidrogové politiky Kraje Vysočina na období

Akční plán realizace Strategie protidrogové politiky Kraje Vysočina na období KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor sociálních věcí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Akční plán realizace Strategie protidrogové politiky Kraje Vysočina na období 2018-2019 Schváleno Radou Kraje

Více

Město Kyjov. Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015

Město Kyjov. Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015 Město Kyjov Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015 Zpracoval: Odbor sociálních věcí a školství Říjen 2013 Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015 je

Více

Terapeutická komunita Výroční zpráva 2012

Terapeutická komunita Výroční zpráva 2012 Zařízení sociální intervence Kladno Terapeutická komunita Výroční zpráva 2012 ÚVODNÍ ČÁST Na úvod si dovolujeme připomenout, kdo jsme a jaký je cíl naší činnosti. Základním cílem poskytované služby je

Více

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní Vážený pane, Úřad vlády ČR obdržel dne 30. září 2016 Vaši písemnou žádost, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve

Více

VZTAHY KÁČKA A OKOLNÍCH INSTITUCÍ

VZTAHY KÁČKA A OKOLNÍCH INSTITUCÍ VZTAHY KÁČKA A OKOLNÍCH INSTITUCÍ Mgr. Daniel Randák PREVENT 99 z.ú. ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JČ.KRAJE 2016 OBSAH WORKSHOPU: 1. Ukotvení v síti služeb mapa pomoci. 2. Kdy spolupracovat. 3. Modelové situace

Více

Dotace na rok 2019 schválené Dotačním výborem RVKPP ve dnech VARIANTA I

Dotace na rok 2019 schválené Dotačním výborem RVKPP ve dnech VARIANTA I Název 1 A-01-04 Právní poradna A.N.O. A.N.O. - Asociace nestátních organizací ČR POR 866 000 2 A-02-04 Podpora činnosti A.N.O. A.N.O. - Asociace nestátních organizací ČR IVH 818 000 3 A-04-04 Terénní program

Více

Projekt. jako FÉNIX drogových služeb. Kandler M., Škařupová K., Orlíková B.

Projekt. jako FÉNIX drogových služeb. Kandler M., Škařupová K., Orlíková B. Projekt jako FÉNIX drogových služeb Představení projektu Safer Party - omezení služeb 2003, iniciativa 2007/2008 - pracovní skupina Prevence a snižování rizik užívání drog na tanečních akcích při NMS seskupení

Více

Dotace na rok 2019 schválené Dotačním výborem RVKPP VARIANTA II

Dotace na rok 2019 schválené Dotačním výborem RVKPP VARIANTA II Název A-01-04 Právní poradna A.N.O. A.N.O. - Asociace nestátních organizací ČR POR 997 000 A-02-04 Podpora činnosti A.N.O. A.N.O. - Asociace nestátních organizací ČR IVH 1 311 000 A-04-04 Terénní program

Více

Název projektu Příjemce dotace Kraj realizace

Název projektu Příjemce dotace Kraj realizace Název Příjemce dotace Kraj realizace 1 A-01-04 Právní poradna A.N.O. A.N.O., Asociace nestátních organizací A 693.000 2 A-02-04 Podpora činnosti A.N.O. A.N.O., Asociace nestátních organizací ČR 403.000

Více

Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta

Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta 2012 Akční plán drogové problematiky na rok - vyhodnocení 1. Udržet stávající síť služeb protidrogové prevence v regionu a usilovat

Více

Návrhy dotací projednaných Dotačním výborem RVKPP ve dnech

Návrhy dotací projednaných Dotačním výborem RVKPP ve dnech Název 1 A-01-04 Právní poradna A.N.O. A.N.O., Asociace nestátních organizací ČR 693 000 2 A-02-04 Podpora činnosti A.N.O. A.N.O., Asociace nestátních organizací ČR 528 000 3 A-04-04 Terénní program sociálních

Více

Komponenta specifická primární prevence. Popis jednotlivých základních kroků a činností

Komponenta specifická primární prevence. Popis jednotlivých základních kroků a činností Komponenta specifická primární prevence Popis jednotlivých základních kroků a činností duben 2011 1. Východiska Vycházíme z toho, že mezi hlavní kriteria efektivní primární prevence patří dobrá znalost

Více

Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, , Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc

Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, , Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, 18. 10. 2018, Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc Podané ruce na cestě k udržitelnému bydlení Oleksandra Burdová,

Více

Aleš Herzog, TP Sananim

Aleš Herzog, TP Sananim Aleš Herzog, TP Sananim 95 programů, 23.700 injekčních uživatelů v kontaktu, 4 859 100 vydaných injekčních setů v Praze 8 programů vydalo 2 130 729 injekčních setů, 145 891 kontaktů s uživateli drog Zdroj:

Více

PARTNEROVA KNÍRU (PO ABSTINENCI)

PARTNEROVA KNÍRU (PO ABSTINENCI) VLIV DÉLKY PARTNEROVA KNÍRU NA TOUHU PARTNERKY (PO ABSTINENCI) Michal Matula, Centrum U Větrníku, Jihlava Adiktologická konference Jihočeského kraje, 6. 11. 2015 MOVEMBER PRŮBĚŽNÁ ZPRÁVA ZE SOUVISLÉ PRÁCE

Více

Vyhodnocení Programu protidrogové prevence města Benešov na rok 2014

Vyhodnocení Programu protidrogové prevence města Benešov na rok 2014 Vyhodnocení Programu protidrogové prevence města Benešov na rok 2014 2014 1 Obsah ÚVOD... 1 Benešov- Jednodenní seminář Bo Perssona švédského odborníka ohledně drogové problematiky pro odbornou veřejnost

Více

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Podpora typu A 1. Podpora transformace a deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb (pro osoby se zdravotním postižením) a zařízení ústavní péče

Více

Podpora plánování sociálních služeb a sociální práce na území Olomouckého kraje v návaznosti na zvyšování jejich dostupnosti a kvality

Podpora plánování sociálních služeb a sociální práce na území Olomouckého kraje v návaznosti na zvyšování jejich dostupnosti a kvality Podpora plánování sociálních služeb a sociální práce na území Olomouckého kraje v návaznosti na zvyšování jejich dostupnosti a kvality (Podpora plánování sociálních služeb a sociální práce) Základní údaje

Více

KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA ROK 2019 KONKRETIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ PRO JEDNOTLIVÉ OBLASTI, FINANCOVÁNÍ

KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA ROK 2019 KONKRETIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ PRO JEDNOTLIVÉ OBLASTI, FINANCOVÁNÍ KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA ROK 2019 KONKRETIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ PRO JEDNOTLIVÉ OBLASTI, FINANCOVÁNÍ Obsah KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY

Více

Komunikační plán projektu ReStEP pro cílové skupiny (mimo veřejnou správu)

Komunikační plán projektu ReStEP pro cílové skupiny (mimo veřejnou správu) Komunikační plán projektu ReStEP pro cílové skupiny (mimo veřejnou správu) Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (ReStEP) (LIFE10 ENV/CZ/000649) Praha, červen 2013

Více

Diecézní charita Brno Oblastní Charita Třebíč Víceúčelové regionální zařízení pro problematiku drog

Diecézní charita Brno Oblastní Charita Třebíč Víceúčelové regionální zařízení pro problematiku drog Diecézní charita Brno Oblastní Charita Třebíč Víceúčelové regionální zařízení pro problematiku drog Nabíídka jjednorrázových iinfforrmattiivníích besed v obllasttii drrogové prrobllemattiiky prro škollníí

Více

Popis realizace poskytování sociální služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Směr

Popis realizace poskytování sociální služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Směr !!!! Popis realizace poskytování sociální služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Směr 1. Poskytovatel sociálních služeb Pro zdraví 21 z.ú. Havlíčkova 8 26601 Beroun - Město IČ:22844660 2.

Více

Příloha č. 1. Podpořené projekty z dotačního programu Národní program řešení problematiky HIV/AIDS v roce 2011

Příloha č. 1. Podpořené projekty z dotačního programu Národní program řešení problematiky HIV/AIDS v roce 2011 Příloha č. 1 Podpořené projekty z dotačního programu Národní program řešení problematiky HIV/AIDS v roce 2011 Státní organizace ústav v Praze Klíčovou institucí realizace preventivních aktivit v ČR je

Více

Činnosti vedoucí k podpoře osob s PAS. workshop

Činnosti vedoucí k podpoře osob s PAS. workshop b Činnosti vedoucí k podpoře osob s PAS workshop 13. 4. 2017 Podpora plánování sociálních služeb a sociální práce na území Olomouckého kraje v návaznosti na zvyšování jejich dostupnosti a kvality (Podpora

Více

PRODEJNÍ AUTOMAT HARM REDUCTION MATERIÁLU VOL. II. Janouškovec, V., Mgr., DiS., Randák, D. Mgr. a kol.

PRODEJNÍ AUTOMAT HARM REDUCTION MATERIÁLU VOL. II. Janouškovec, V., Mgr., DiS., Randák, D. Mgr. a kol. PRODEJNÍ AUTOMAT HARM REDUCTION MATERIÁLU VOL. II. Janouškovec, V., Mgr., DiS., Randák, D. Mgr. a kol. 1. Základní idea služby 2. Historie 3. Komu je určen 4. Jak to vypadá v praxi OBSAH 4.1. NON STOP

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Integrace rodiny -rozšíření projektu ambulantní léčba. Realizace programu následné péče pro drogově závislé Plzeňského kraje

Integrace rodiny -rozšíření projektu ambulantní léčba. Realizace programu následné péče pro drogově závislé Plzeňského kraje org. Nefinanční právnické subjekty - právnické osoby Název Příjemce dotace (sídlo) Poznámka 1 370 000 a.s. AL S-28-08 Ambulantní léčba pacientů s problematikou abúzu návykových látek Mělnícká zdravotní

Více

Občanské sdružení PROSPE VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006

Občanské sdružení PROSPE VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006 Občanské sdružení PROSPE VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006 PROSPE o.s. Biskupcova 39 Praha 3, 130 00 Vize a poslání Cílem sdružení je poskytovat služby v oblasti prevence sociálně patologických jevů s důrazem

Více

PLÁN MĚSTA CHEBU V OBLASTI PROTIDROGOVÉ POLITIKY A OSTATNÍCH PATOLOGICKÝCH ZÁVISLOSTÍ NA ROK

PLÁN MĚSTA CHEBU V OBLASTI PROTIDROGOVÉ POLITIKY A OSTATNÍCH PATOLOGICKÝCH ZÁVISLOSTÍ NA ROK PLÁN MĚSTA CHEBU V OBLASTI PROTIDROGOVÉ POLITIKY A OSTATNÍCH PATOLOGICKÝCH ZÁVISLOSTÍ NA ROK 2016 Město Cheb, odbor sociálních věcí a zdravotnictví Cheb, 2015 1 ÚVOD Plán města Cheb v oblasti protidrogové

Více

Situace nákazy u injekčních uživatelů drog

Situace nákazy u injekčních uživatelů drog Situace nákazy u injekčních uživatelů drog Bc. Martin Strnad Terénní programy SANANIM Faktory ovlivňující rizikové chování Znalosti infekční choroby bezpečná aplikace pomoc Postoje a chování Podmínky

Více

Zlínský kraj Prevence sociálně patologických jevů. Uherský Brod 28.3.2008 II. konference k prevenci SPJ

Zlínský kraj Prevence sociálně patologických jevů. Uherský Brod 28.3.2008 II. konference k prevenci SPJ Zlínský kraj Prevence sociálně patologických jevů Uherský Brod 28.3.2008 II. konference k prevenci SPJ Osnova prezentace Prevence z pohledu krajského úřadu Výskyt SPJ ve Zlínském kraji Předpoklady pro

Více

Aktuální vývoj v protidrogové politice

Aktuální vývoj v protidrogové politice Aktuální vývoj v protidrogové politice Mgr. Jindřich Vobořil národní protidrogový koordinátor 19. června 2017 Praha Závislost/návykové chování fenomén způsobující problémy závislosti se prolínají alkohol

Více

Terénní program SANANIM 2 pro práci se specifickými skupinami

Terénní program SANANIM 2 pro práci se specifickými skupinami Terénní programy SANANIM Tab. Porovnání celkových výkonů výměnného programu za roky 2007-2017 Profesionální TP Přijaté stříkačky Profesionální TP Vydané stříkačky XTP Peerwork Vydané stříkačky Stříkačky

Více

EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež

EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež Krajský úřad Pardubického kraje, sál J. Kašpara 16. 10. 2015 Ing. Kateřina Budínská, projektová manažerka

Více

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2014

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2014 Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2014 2014 MěÚ Benešov OSVZ Masarykovo nám. 100, 25601 Benešov verze ze dne 27.8.2014 Dokument schválen RM dne 27.8.2014, usnesení č. 981-16/2014/RM ze

Více

IATROGENNÍ ZÁVISLOSTI

IATROGENNÍ ZÁVISLOSTI IATROGENNÍ ZÁVISLOSTI KDY PROBLÉM, KDY MILOSRDENSTVÍ...? Šebeš Andrej, Zimmelová Veronika Psychiatrická léčebna Červený Dvůr, SC Prevent Č.Budějovice VII. Adiktologická konference Jč. Kraje, Červená, říjen

Více

ANALÝZA POTŘEB POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. území ORP Strakonice

ANALÝZA POTŘEB POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. území ORP Strakonice ANALÝZA POTŘEB POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB území ORP Strakonice 1 POSKYTOVATELÉ SOC. S LUŽEB A POSKYTOVANÉ SLUŽBY 1.1 Přehled poskytovatelů sociálních služeb na území ORP Strakonice Centrum pro zdravotně

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 02 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 2. Operační program: Operační program Zaměstnanost 3. Specifický cíl projektu: Projekt zajistí podmínky pro přechod duševně nemocných

Více

Přehled dotačních řízení resortů a vyhlašovaných okruhů a priorit na r. 2014

Přehled dotačních řízení resortů a vyhlašovaných okruhů a priorit na r. 2014 Přehled dotačních řízení resortů a vyhlašovaných okruhů a priorit na r. 2014 IV. Příloha č. 1 Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (prostřednictvím Úřadu vlády ČR) Požadovaná výše finančních

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 01 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Zahajovací konference

Zahajovací konference Zahajovací konference Program CZ11 Public Health Initiatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Předdefinovaný projekt Vytvoření Systému Ucelené Psychiatrické Rehabilitace (S.U.P.R) a jeho implementace

Více

ANOTACE. Kolaborativní praxe v oblasti závislosti a užívání drog Pavel Nepustil, Ph.D. a Mgr. Jakub Černý

ANOTACE. Kolaborativní praxe v oblasti závislosti a užívání drog Pavel Nepustil, Ph.D. a Mgr. Jakub Černý Společnou cestou ANOTACE Bc. Kamil Podzimek Občanské sdružení Prevent, z.ú. Příspěvek se zaměří na možnosti spolupráce adiktologických služeb s obcemi směrem ke společnému řešení drogové problematiky.

Více

Sociální rehabilitace

Sociální rehabilitace Sociální rehabilitace Koncept ucelené rehabilitace - součást konceptu ucelené rehabilitace - pojem ucelená rehabilitace - překlad anglického termínu comprehensive rehabilitation comprehensive - úplný,

Více

Občanské sdružení D.R.A.K.

Občanské sdružení D.R.A.K. Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/1, 460 05 Liberec 5 Seminář "Dobrá praxe - IP5, 19.05.2015 Veřejná zakázka č. OLP/136/2014: Zajištění služby sociální prevence sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Kč 8. M ADP P-centrum - doléčovací program P-CENTRUM Kč Realizace programu následné péče pro

Kč 8. M ADP P-centrum - doléčovací program P-CENTRUM Kč Realizace programu následné péče pro Číslo projektu Typ služby Název projektu Organizace Zaokrouhleno 95 000 00 Středisko prevence a léčby drogových 1. A-06-04 ADP Centrum následné péče 990 00 Doléčovací centrum s chráněnými byty 2. A-25-04

Více

XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ , Kroměříž

XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ , Kroměříž XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 13. 11. 2018, Kroměříž od 1.8.2018 zástupkyně statutárního orgánu KPPP a ZDVPP Zlín Mgr. Monika NĚMEČKOVÁ telefon:730 574 183 e-mail:

Více

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 Moravskoslezský kraj Krajský úřad kraje odbor sociálních věcí 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY V SOULADU S 37 ZÁKONA Č. 108/2006 O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY V SOULADU S 37 ZÁKONA Č. 108/2006 O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY V SOULADU S 37 ZÁKONA Č. 108/2006 O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Název organizace: PREVENT 99 z.ú. IČO: 69100641 Sídlo: Heydukova 349, 386

Více

Podpora odborných partnerství: potřeby seniorů a pečujících osob v Plzeňském kraji (2012)

Podpora odborných partnerství: potřeby seniorů a pečujících osob v Plzeňském kraji (2012) Analýza potřeb seniorů v Plzeňském kraji z perspektivy poskytovatelů: Služby osobní asistence (pracovní verze analýzy určená k připomínkování) 21.2.2013 Zpracovatel: Centrum pro komunitní práci západní

Více

KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ

KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2017 2018 KONKRETIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ PRO JEDNOTLIVÉ OBLASTI, FINANCOVÁNÍ 1 Obsah KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ

Více

Akční plán protidrogové politiky městské části Praha 8 na období 2019 a 2020

Akční plán protidrogové politiky městské části Praha 8 na období 2019 a 2020 Akční plán protidrogové politiky městské části Praha 8 na období 2019 a 2020 Zpracovala: Mgr. Zuzana Holíková, protidrogový koordinátor MČ Praha 8 Projednáno / schváleno: Roman Petrus, starosta MČ Praha

Více

DENNÍ STACIONÁŘ VÝHRY A PROHRY

DENNÍ STACIONÁŘ VÝHRY A PROHRY DENNÍ STACIONÁŘ VÝHRY A PROHRY Ilona Preslová, Kateřina Mladá SANANIM z.ú. HISTORIE r. 1996 - zahájení (individuální a rodinná terapie, poradenství, sociální práce) r. 1997 - otevřen tzv. Denní program

Více

Seminář na téma Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách. Praha 25.- 26. 7. 2007 Lichtenštejnský palác

Seminář na téma Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách. Praha 25.- 26. 7. 2007 Lichtenštejnský palác při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách Praha 25.- 26. 7. 2007 Lichtenštejnský palác Důvody pro vznik Agentury Absence komplexních a dlouhodobých nástrojů Prohlubující

Více

INFORMACE O ZAKÁZCE INFORMACE O ZAKÁZCE

INFORMACE O ZAKÁZCE INFORMACE O ZAKÁZCE Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/1, 460 05 Liberec 5 Seminář "Dobrá praxe - IP5, 19.05.2015 Veřejná zakázka č. OLP/136/2014: Zajištění služby sociální prevence sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Vrstevnický a stabilizační program XTP SANANIM. Mgr. Hana Laurentová Konference Snižování škod a drogy 2016

Vrstevnický a stabilizační program XTP SANANIM. Mgr. Hana Laurentová Konference Snižování škod a drogy 2016 Vrstevnický a stabilizační program XTP SANANIM Mgr. Hana Laurentová Konference Snižování škod a drogy 2016 XTP SANANIM - trocha historie na začátek Vznik v roce 1994, inspirace v zahraničí směrem k zvýšení

Více

Startrek na prahu dospělosti

Startrek na prahu dospělosti Startrek na prahu dospělosti Léčba mladistvých v TK Karlov Mgr. Jan Šíp TK Karlov, Sananim Konference Prevent 20.10.2016 ..na začátku Léčba mladistvých v TKK program otevřen v roce 1998/9 skupina klientů

Více

Migrace a užívání drog v ČR. Bc. Hana Laurentová, Terénní programy o.s. SANANIM

Migrace a užívání drog v ČR. Bc. Hana Laurentová, Terénní programy o.s. SANANIM Migrace a užívání drog v ČR Bc. Hana Laurentová, Terénní programy o.s. SANANIM Definice drogy Mění vnímání reality, tedy má psychotropní potenciál a současně má schopnost vyvolávat návyk; Drogová závislost

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O REALIZACI PROGRAMU FIXPOINT NA MČ PRAHA 1 V ROCE 2016

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O REALIZACI PROGRAMU FIXPOINT NA MČ PRAHA 1 V ROCE 2016 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O REALIZACI PROGRAMU FIXPOINT NA MČ PRAHA 1 V ROCE 2016 PROGRESSIVE o.p.s. Sídlo: Minská 774/6, 101 00 Praha 10 Kontaktní adresa: Janáčkovo nábřeží 43, 150 00 Praha 5 E-mail: progressive@progressive-os.cz

Více