Specifika práce s romskou komunitou na malém městě Sadská ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JIHOČESKÉHO KRAJE, IX. ROČNÍK

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Specifika práce s romskou komunitou na malém městě Sadská ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JIHOČESKÉHO KRAJE, IX. ROČNÍK 5.-6.11.2015"

Transkript

1 Specifika práce s romskou komunitou na malém městě Sadská ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JIHOČESKÉHO KRAJE, IX. ROČNÍK

2 Popis Sadské Sadská je bývalé lázeňské město v okrese Nymburk. Leží v Polabské nížině na Poděbradsku, 37 km východně od Prahy, 8 km od Nymburka, sjezd D11. Rozloha 16,40 km 2, Sadská je naše nejmenší terénní město obyvatel průměrný věk 40 let. Starostka do PaedDr. Cecilie Pajkrtová, od Mgr. Eva Jurinová. ZŠ, MP, detašované pracoviště PL Kosmonosy, výcvikové středisko PČR. Provázanost drogové scény mezi Pečkami - Kolínem, Nymburkem a Prahou. Poskytujeme zde adiktologické a sociální služby terénní formou. Do Sadské jezdíme 1 x týdně, stabilní den, odpoledne na 1-1,5 h. Střídají se tady období uzavřené a otevřené drogové scény. Aktuálně je scéna polootevřená, jedná se zejména o Romy, kteří jsou s drogovou scénou silně propojeny.

3

4 Mapa

5 Historie TP Terénní program pro uživatele drog v Sadské od roku do 2012 pod hlavičkou Centra terénních programů, Semiramisu o.s., (dle pamětníků organizace to bylo již mnohem dřív, kolem roku 2000, ale práce tehdy nebila kontinuální) říjen mapování terénu, navázaní spolupráce s městským úřadem, policií, oslovena lékárna a místní školy, nalezených 38 IS prvních 6 klientů užívajících injekčně, v pravidelném kontaktu s TP. Nejužívanější drogou je pervitin, v letních měsících i klienti užívající opium, průměrný věk klienta 23 let. Uzavřená drogová scéna, klienti dojížděli za nákupem drog do okolních měst (Pečky, Nymburk, Český Brod) pokračování v propagaci služeb, 8 klientů z toho jeden v pravidelném kontaktu. Nejužívanějšími drogami ve městě je pervitin a heroin. Průměrný věk 22 let počet klientů se zdvojnásobil, do služeb se navázali i romští uživatelé drog. Zafungovala tzv. metoda sněhové koule. Otevřená drogová scéna, mladí klienti tráví čas v ulicích města dochází ke kontaktům. Nejužívanější drogou je pořád pervitin, v menší míře Subutex a heroin. Průměrný věk 21 let. Vznikl Squat při nádraží.

6 Historie TP 2011 Počet klientů 14, spíše jednorázové kontakty. Od druhé poloviny roku se drogová scéna opět uzavřela. S otevřenou drogovou scénou souviselo také squatování ve městě, které ve druhém pololetí roku definitivně vymizelo. Nejužívanějšími drogami ve městě je pervitin a heroin V roce 2012 se začal realizovat terénní program pro uživatele drog v Sadské pod hlavičkou Centra adiktologických služeb Nymburk (bývalé K-centrum Nymburk)., Semiramis o.s. Důvodem přesunu je efektivita dojíždění do města. Spektrum poskytovaných služeb se nemění. Drogová scéna je stabilní a neprochází změnami - je nadále spíše uzavřená. 15 klientů, i nadále zůstává nejužívanější drogou ve městě pervitin drogová scéna zůstává uzavřená, výrazně se nemění, počet klientů 13. Oproti předešlému roku, se navýšil celkový počet provedených kontaktů. Nejužívanějšími drogami ve městě je pervitin, zaznamenali jsme zvýšení užívání heroinu. Heroin se objevuje v lepší kvalitě než doposud. Věkový průměr uživatelů drog je 19 let.

7 Historie TP 2014 Počet klientů se oproti předešlému roku výrazně zvýšil (z 11 osob na 23). Důvodem tohoto navýšení je proniknutí terénních pracovníků do romské komunity, která v Sadské žije. Do služeb se navazují i výrazné starší osoby, průměrní věk klienta 29 let. Ve městě dochází k poměrně živelnému užívání drog v ulicích města, drogová scéna polootevřená, 58 nalezených IS. Převážná většina klientu užívá heroin, nebo Subutex/Suboxon. Vyměnilo se 2822/3972 IS. V roce 2014 prošlo Centrum adiktologických služeb pod Laxus. os 2015 pravidelné kontakty s klienty na stabilním místě v centru města, počet klientů 27, jsou dobře navázání na službu. Drogová scéna se začala mírně uzavírat, tendence komunity vysílat jednoho - dva členy měnit pro všechny. Průměrný věk klienta 29 let. Nejužívanější drogou je pořád heroin (oproti předešlému roku je dle klientů více dostupní a kvalitnější), Subutex/Suboxon, opět se začíná objevovat pervitin. Nalezeny 4 IS. Vyměněno rekordních 5571/7852 IS - 10/2015.

8 Graf 2008/2015

9 Terénní program pod hlavičkou CAS Nymburk Jednotka ke Počet klientů Počet kontaktů Počet sebraných a zlikvidovaných injekčních setů IN 125 OUT 237 (6) 53% IN 105 OUT 140 (6) 75% IN OUT (58) 71% IN OUT (4) 71%

10 Graf 2012/2015 Text Odrážka Odrážka

11 Vývoj drogové scény Sadská - město se 3000 obyvateli. Velmi nízká anonymita. Vše se děje v centru města. Nevázanost na okolní města jako Pečky a Český Brod (Nymburk, Kolín, Praha). Ve městě je jedna lékárna, prodává cca 30 IS měsíčně, nemá opiátové recepty. Střídají se období uzavřené a otevřené drogové scény (dostupnosti drog, policejní zásahy, klienti nastoupili do výkonu trestu, léčby, odstěhovali se, nebo velmi omezili užívání drog). Před nejužívanější drogou pervitin, okrajově heroin a Subutex, sezonně opium. Drogová scéna spíše uzavřena, klienti se zdržovali spíše v soukromí svých domovů, drogy chodili nakupovat do okolitých větších měst. V roce 2010 se uživatelé drog začali zdržovat v ulicích města, drogová scéna otevřena. Věkové rozmezí klientů let. Po nejužívanější drogou Heroin a Suboxon/Subutex, začíná se objevovat pervitin. Aktuálně je scéna polootevřená, kontaktů s uživateli ubývá, jedná se zejména o Romy, kteří jsou s drogovou scénou silné propojeny. Věkové rozmezí klientů let.

12 Specifika V Sadské pracujme zejména s klienty, z místní Romské komunity, nebo s jejíma příbuznými, kteří zde dočasné přebývají. Také našich služeb využívají mladé dívky - uživatelky z většinové společnosti, které mají vzaty s Romskými klienty. Návykové látky a jejich užívání v této komunitě je záležitostí vícegenerační. Nedochází k přetrhání rodinných vazeb, rodina zůstavá spolu. Živelné užívaní na velmi rizikové úrovni, v komunitě se dělí o vše, různé mýty o drogách a užívaní. Šíření nejrůznějších infekčních nemocí, jako jsou žloutenky, pohlavně přenosné choroby nebo i třeba HIV/AIDS. Od roku 2012 vyšlo 50 % klientů test na HCV reaktivně. Komunita je patriarchální. Ženy své užívaní více skrývají, o to rizikověji užívají. Při sexu nepoužívají žádnou ochranu. Děti jsou součástí všeho dění.

13 Specifika Návratnost IS je o 10 % nižší v porovnání s celkovou návratností v CAS i přes veškeré vynaložené úsilí pracovníků. Substituce = léčba, ať se užívá jakkoliv. Veškeré pokus o abstinenci/léčbu končí po návratu do přirozeného prostředí rodiny. Klienti jsou dobře orientovaní v státní sociální podpoře i v trestněprávních věcech. Nejvíc využívané jsou HR služby, testování na HCV a odkazování do substituce. Hlasitý, temperamentní projev většinou neznačí agresi.

14 Strategie Běžné informační strategie o existenci služby a možnosti jejího využívaní nefungují. Klienti důvěřují osobní zkušenosti,,jednoho z nich. Nejvíc zafungovala metoda sněhové koule. Líp se navazují do služeb mladší klienti více otevření, důvěřiví. V romské komunitě hierarchie není potřeba se hned dobývat k hlavnímu,,veliteli. Důležitý je stálost TP stejný den, čas, stejné xichty, služby, pravidla pro všechny. Akceptace specifik tady a teď - zítra nemusí být, děti jsou všude a při všem, výměny v centru, muž má hlavní slovo i doporučení od pracovníka je častěji více akceptováno. Způsoby jak snižovat rizika spjata s užíváním drog a sexuálním chováním se dostávají do podvědomí našich klientů jen velice pozvolna. Funguje prožitek - ukázka HR, bezpečnější aplikace, informace nestačí. V roce efektivnější dojíždění - Noví pracovníci začali ve městě pracovat bez ohledu na historii terénního programu a tím mu tzv. vlili do žil novou krev. Rovnováha mezi naším nadšením z přijetí a bezpečí pro pracovníky.

15 Specifika

16 Strategie

17 Požadavky na pracovníka Pracovník by měl umět době držet hranice, shoda o hranicích a pravidlech v týmu. Vytrvalost. Autentičnost pracovníka. Vědět říci NE - tlak na nestandartní postupy lidštější rovina chtějí peníze, odvést autem, pohlídat děti, napsat lživé doporučení/správu na instituce (OSOPD, PMS, substituce, detox). V terénu 2 pracovníci, nejlíp v zastoupení obou pohlaví.

18 Děkujeme za pozornost! Petr Vykydal Michaela Janáková

19 Diskuse?

Shrnutí roku 2011 v bílinském terénu (Bílina)

Shrnutí roku 2011 v bílinském terénu (Bílina) Shrnutí roku 2011 v bílinském terénu (Bílina) Cílová skupina se na území města Bílina v zásadě již několik let nemění. Stále převládají muži ve věkovém rozmezí 17-38 let, kteří si drogy aplikují intravenózně

Více

Souhrnné stanovisko kraje k projektům protidrogové politiky na rok 2008

Souhrnné stanovisko kraje k projektům protidrogové politiky na rok 2008 SOUHRNNÉ STANOVISKO KRAJE K PROJEKTŮM PROTIDROGOVÉ POLITIKY PŘEDKLÁDANÝM V RÁMCI DOTAČNÍHO ŘÍZENÍ RADY VLÁDY PRO KOORDINACI PROTIDROGOVÉ POLITIKY NA ROK I. KRAJ: VYBRANÉ CHARAKTERISTIKY KRAJE Rok Počet

Více

ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU PROTIDROGOVÉ POLITIKY V ROCE 2014 Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky

ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU PROTIDROGOVÉ POLITIKY V ROCE 2014 Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU PROTIDROGOVÉ POLITIKY V ROCE 2014 Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky PRŮBĚŽNÁ Průběžná zpráva 01.01.2014 31.12.2014 Všechny informace a data uvedená v průběžné/závěrečné

Více

Výroční zpráva 2004 o.s. Prostor

Výroční zpráva 2004 o.s. Prostor Výroční zpráva 2004 o.s. Prostor Obsah: Úvodní slovo předsedy správní rady...3 Historie sdružení.4 Kontaktní centrum a terénní programy o Základní charakteristika (cíle, formy práce, cíl. skupiny, přehled

Více

V ý r oční zpráva. Praha 2009. Incidence, prevalence, zdravotní dopady a trendy. léčených uživatelů drog

V ý r oční zpráva. Praha 2009. Incidence, prevalence, zdravotní dopady a trendy. léčených uživatelů drog H y g i e n i c k á s t a n i c e hl. m. Prahy referát drogové epidemiologie V ý r oční zpráva Praha 2009 Incidence, prevalence, zdravotní dopady a trendy léčených uživatelů drog PRAHA březen 2010 referát

Více

Adiktologická ambulance v sociálně vyloučené lokalitě v Brně I.

Adiktologická ambulance v sociálně vyloučené lokalitě v Brně I. Adiktologická ambulance v sociálně vyloučené lokalitě v Brně I. AT konference Seč 2018 Mgr. Sonja Věchetová Bc. et Bc. David Věchet 7.6.2018 Adiktologická ambulance v sociálně vyloučené lokalitě v Brně

Více

Studentské a jiné odborné a vûdecké práce

Studentské a jiné odborné a vûdecké práce NÁRODNÍ MONITOROVACÍ ST EDISKO PRO DROGY A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI ELEKTRONICKÉ PUBLIKACE Studentské a jiné odborné a vûdecké práce e N o 16 TRENDY NA DROGOVÉ SCÉNĚ V ČR OHNISKOVÉ SKUPINY S PRACOVNÍKY NÍZKOPRAHOVÝCH

Více

ANALÝZA POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB POSKYTOVANÝCH NA ÚZEMÍ ORP PODĚBRADY

ANALÝZA POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB POSKYTOVANÝCH NA ÚZEMÍ ORP PODĚBRADY Tato analýza vznikla v rámci projektu Centra pro komunitní práci střední Čechy Komunitní plán rozvoje sociálních služeb města Poděbrady a okolí, který je podpořen z Evropského sociálního fondu prostřednictvím

Více

Tisková zpráva. Drogová problematika v Libereckém kraji

Tisková zpráva. Drogová problematika v Libereckém kraji Tisková zpráva Instituce registrovaná Ministerstvem vnitra ČR č.j.: II/s-OS/1-27632/95-R IČO: 63125137 P. Jilemnického 1929 434 01 Most 1 www.mostknadeji.eu Drogová problematika v Libereckém kraji Drogová

Více

Jednání se zájemcem, smlouva a individuální plánování v terénních programech pro uživatele drog

Jednání se zájemcem, smlouva a individuální plánování v terénních programech pro uživatele drog Jednání se zájemcem, smlouva a individuální plánování v terénních programech pro uživatele drog vyšlo v Sociální revue, 24. 6. 2009 Když jsem nedávno napsal text Individuální plánování ve veřejných záchodcích,

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA KONCEPCE ODDĚLENÍ PREVENCE A HUMANITNÍCH ČINNOSTÍ 2012-2014 ZA ROK 2012 O PLNĚNÍ

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA KONCEPCE ODDĚLENÍ PREVENCE A HUMANITNÍCH ČINNOSTÍ 2012-2014 ZA ROK 2012 O PLNĚNÍ Schváleno usnesením zastupitelstva Jihočeského kraje č. XX/2013/ZK-XX ze dne 16. 5. 2013 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O PLNĚNÍ KONCEPCE ODDĚLENÍ PREVENCE A HUMANITNÍCH ČINNOSTÍ 2012-2014 ZA ROK 2012 Koncepce OPHČ

Více

TERÉNNÍ PROGRAMY A KONTAKTNÍ CENTRA NA MALÝCH MĚSTECH II. Jiří Valnoha, Sdružení Podané ruce, o.s.

TERÉNNÍ PROGRAMY A KONTAKTNÍ CENTRA NA MALÝCH MĚSTECH II. Jiří Valnoha, Sdružení Podané ruce, o.s. TERÉNNÍ PROGRAMY A KONTAKTNÍ CENTRA NA MALÝCH MĚSTECH II. Jiří Valnoha, Sdružení Podané ruce, o.s. Obsah Začínáme Není klient jako klient Kontakt, kontakt, kontakt Harm reduction Sekundární výměnný program

Více

Úvod. MUDr. Zdeňka Staňková, Mgr. Radka Kobližková

Úvod. MUDr. Zdeňka Staňková, Mgr. Radka Kobližková Úvod Občanské sdružení DRUG-OUT Klub děkuje všem, kteří v roce 2008 podpořili programy Kontaktní centrum pro drogově závislé a Terénní program: MPSV, MZ, Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky,

Více

1 PLÁN PREVENTIVNÍCH AKTIVIT MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 14 PRO ROK

1 PLÁN PREVENTIVNÍCH AKTIVIT MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 14 PRO ROK příloha č. 1 PLÁN PREVENTIVNÍCH AKTIVIT MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 14 PRO ROK 2016. Priority a aktivity v oblasti protidrogové prevence dle přijatých koncepčních materiálů. 1. Úvod Plán preventivních aktivit

Více

ANALÝZA VÝSLEDKŮ ZE ZÁVĚREČNÝCH ZPRÁV O PLNĚNÍ ŠKOLNÍCH PREVENTIVNÍCH STRATEGIÍ

ANALÝZA VÝSLEDKŮ ZE ZÁVĚREČNÝCH ZPRÁV O PLNĚNÍ ŠKOLNÍCH PREVENTIVNÍCH STRATEGIÍ ANALÝZA VÝSLEDKŮ ZE ZÁVĚREČNÝCH ZPRÁV O PLNĚNÍ ŠKOLNÍCH PREVENTIVNÍCH STRATEGIÍ VE ŠKOLÁCH A VE ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍCH VE ŠKOLNÍCH LETECH 21/22-211/212 Zpracoval: Odbor školství, mládeže a sportu, Krajský

Více

Centrum pro pomoc dětem a mládeži obecně prospěšná společnost. Český Krumlov VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008. www.icmck.cz

Centrum pro pomoc dětem a mládeži obecně prospěšná společnost. Český Krumlov VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008. www.icmck.cz Centrum pro pomoc dětem a mládeži obecně prospěšná společnost Český Krumlov VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008 www.icmck.cz Obsah Obecné cíle činnosti CPDM, o.p.s. 3 Zaměření společnosti Řídící orgány společnosti 4 Pracovníci,

Více

Počet podpořených projektů, výše finanční dotace. Zvýšená dostupnost programů primární prevence pro školy v KHK. Vytvořená analýza

Počet podpořených projektů, výše finanční dotace. Zvýšená dostupnost programů primární prevence pro školy v KHK. Vytvořená analýza 4.1 Primární V rámci dotačního řízení Královéhradeckého kraje bylo pro dotační programy Podpora a rozvoj zdravého životního stylu (č. 11SMP02, 12SMP02, 13SMP02) a Programy zaměřené na prevenci rizikového

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY NÁZEV POSKYTOVATELE: Společnost Podané ruce o.p.s. DRUH POSKYTOVANÉ SLUŽBY: 59 kontaktní centra IDENTIFIKÁTOR: 5807132 NÁZEV A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: Kontaktní centrum ve Znojmě, Horní

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI PROTIDROGOVÉ POLITIKY PLZEŇSKÉHO KRAJE ZA ROK 2009

VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI PROTIDROGOVÉ POLITIKY PLZEŇSKÉHO KRAJE ZA ROK 2009 VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI PROTIDROGOVÉ POLITIKY PLZEŇSKÉHO KRAJE ZA ROK 2009 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor sociálních věcí Zpracovala: Ing. Pavlína Kučerová krajský protidrogový koordinátor Dne:

Více

Spojení občanských sdružení Laxus a Semiramis jako základ stabilizace a dalšího rozvoje. Mgr., Ing. Jiří Staníček, Bc. Pavel Plaček, DiS.

Spojení občanských sdružení Laxus a Semiramis jako základ stabilizace a dalšího rozvoje. Mgr., Ing. Jiří Staníček, Bc. Pavel Plaček, DiS. Spojení občanských sdružení Laxus a Semiramis jako základ stabilizace a dalšího rozvoje Stručná historie času: Kde jsme byli Historie Laxus o. s. Registrace Laxus o. s. na MVČR v r. 1995 Provoz Kontaktního

Více

Koncepce protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta 2010-2014

Koncepce protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta 2010-2014 Koncepce protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta 2010-2014 Zpracováno: květen - listopad 2010 Oddělení neziskového sektoru Mgr. Petr Horyanský, krajský protidrogový koordinátor Karla Kopečná, metodik

Více

Metodický manuál práce OSPOD s drogově závislými klienty (se zaměřením na ženy a matky) Manuál pro pracovníky Krajského úřadu Olomouckého kraje

Metodický manuál práce OSPOD s drogově závislými klienty (se zaměřením na ženy a matky) Manuál pro pracovníky Krajského úřadu Olomouckého kraje [Zadejte text.] Metodický manuál práce OSPOD s drogově závislými klienty (se zaměřením na ženy a matky) Manuál pro pracovníky Krajského úřadu Olomouckého kraje Tato publikace vznikla prostřednictvím projektu

Více

Drogový informační systém Středočeský kraj

Drogový informační systém Středočeský kraj Drogový informační systém Středočeský kraj Incidence a prevalence léčených uživatelů drog 1. pololetí 2011 Informace o incidenci a prevalenci byly získány z 25 L/K center evidovaných v aktuální databázi.

Více

Závěrečná zpráva o realizaci projektu Terénní program Kralupy nad Vltavou (1.1. 31.12.2014)

Závěrečná zpráva o realizaci projektu Terénní program Kralupy nad Vltavou (1.1. 31.12.2014) Semiramis o. s. Dlabačova 2208, Nymburk 288 02 IČO: 70 84 53 87, tel.: +420 606 936 212, Semiramis o.s. je zapsaný jako spolek ve spolkovém rejstříku, vedeném u Městského soudu v Praze pod spisovou značkou

Více

různými institucemi na malém městě Jirek Sataníček, CTP HK Laxus o. s.

různými institucemi na malém městě Jirek Sataníček, CTP HK Laxus o. s. Spolupráce CTP HK s různými institucemi na malém městě Jirek Sataníček, CTP HK Laxus o. s. Působnost v roce 2011 Centrum terénních programů Královéhradeckého kraje V současnosti CTP Královéhradeckého kraje

Více

Z Á V Ě R E Č N Á Z P R Á V A o realizaci protidrogové politiky v Jablonci nad Nisou v roce 2006

Z Á V Ě R E Č N Á Z P R Á V A o realizaci protidrogové politiky v Jablonci nad Nisou v roce 2006 Město Jablonec nad Nisou Městský úřad Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Oddělení sociálních služeb a zdravotnictví Z Á V Ě R E Č N Á Z P R Á V A o realizaci protidrogové politiky v Jablonci nad Nisou

Více

ROMOVÉ 1945-1949. Eva Šotolová

ROMOVÉ 1945-1949. Eva Šotolová ROMOVÉ 1945-1949 Eva Šotolová Konec 2. světové války jc historickým mezníkem vc vývoji a postavení Romů v naší společnosti. Romové čeští a moravští se vraceli z koncentračních táborů. Zbylo pouze několik

Více

Souhrnná zpráva o realizaci protidrogové politiky v krajích v r. 2014

Souhrnná zpráva o realizaci protidrogové politiky v krajích v r. 2014 Souhrnná zpráva o realizaci protidrogové politiky v krajích v r. 2014 Zpracovali: L. Kiššová, T. Černíková, D. Dárek, T. Klíma srpen 2015 Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky http://rvkpp.vlada.cz

Více

Výroční zpráva 2000 Centrum protidrogové prevence a terapie, Havířská 11, 301 00 Plzeň

Výroční zpráva 2000 Centrum protidrogové prevence a terapie, Havířská 11, 301 00 Plzeň Výroční zpráva 2000 Centrum protidrogové prevence a terapie, obecně prospěšná společnost Havířská 11, 301 00 Plzeň Tel./fax: 019/74 210 34 E-mail: drogypl@mbox.vol.cz IČO: 25 23 21 42 bank. spojení: Creditanstalt,a.s.

Více

Ing. Aleš Herzog, Terénní programy Sananim. Drogy a kriminalita pohledem terénních pracovníků

Ing. Aleš Herzog, Terénní programy Sananim. Drogy a kriminalita pohledem terénních pracovníků Ing. Aleš Herzog, Terénní programy Sananim Drogy a kriminalita pohledem terénních pracovníků Balada toxického bandity Když na esko áčko mám, ale kapsu prázdnou, levou klidně udělám, když najdu oběť snadnou.

Více

k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit

k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit Popis projektu k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit Název projektu: Romský mentor Žadatel : Statuární město Děčín Mírové náměstí 1175/5 406 38 Děčín

Více

Průřezová dotazníková studie o uživatelích návykových látek v hl. m. Praze v roce 2008

Průřezová dotazníková studie o uživatelích návykových látek v hl. m. Praze v roce 2008 Průřezová dotazníková studie o uživatelích návykových látek v hl. m. Praze v roce 2008 Základní informace o výzkumu Průřezová studie probíhala v květnu 2008 celkem v 7mi pražských nízkoprahových zařízeních.

Více

Návrh modelu sociální služby KONTAKTNÍ CENTRUM

Návrh modelu sociální služby KONTAKTNÍ CENTRUM Návrh modelu sociální služby KONTAKTNÍ CENTRUM Model služby byl navržen v rámci Závěrečné zprávy č. 4 projektu Evaluace poskytování sociálních služeb v MSK, CZ.1.04/3.1.00/A9.00019. Definice a cíle kontaktního

Více

Konference Sananim 31.10. 2013

Konference Sananim 31.10. 2013 Konference Sananim 31.10. 2013 20 let zkušenost eností s KC a výhledy do budoucna Obsah sdělen lení Rané období - Haškovka Vlastní zkušenosti - kněz, doktor, muzikant a další (1994 1998) Předškolní věk

Více

Zkušenosti klientů TP Ulice s Neurolem, Rivotrilem, Diazepamem a Tramalem. Pavlína Kubečková, DiS. Petra Krumposová, DiS.

Zkušenosti klientů TP Ulice s Neurolem, Rivotrilem, Diazepamem a Tramalem. Pavlína Kubečková, DiS. Petra Krumposová, DiS. Zkušenosti klientů TP Ulice s Neurolem, Rivotrilem, Diazepamem a Tramalem Pavlína Kubečková, DiS. Petra Krumposová, DiS. Kdy klienti užívají Neurol, Rivotril a Diazepam? uklidnění, uvolnění, útlum stabilizace

Více

Drogy v českých věznicích - stav v r. 2007 a další vybrané aspekty dané problematiky. Roman Pešek

Drogy v českých věznicích - stav v r. 2007 a další vybrané aspekty dané problematiky. Roman Pešek Drogy v českých věznicích - stav v r. 2007 a další vybrané aspekty dané problematiky Roman Pešek Struktura prezentace VZ o stavu ve věcech drog v ČR v r. 2007 http://www.drogy-info.cz/index.php/publikace/vyrocni_zpravy/...

Více

AIDS 3 bez omezení Zdravotní ústav se sídlem v Pardubicích (v rámci Krajské nemocnice Pardubice) Církev a náboženská činnost

AIDS 3 bez omezení Zdravotní ústav se sídlem v Pardubicích (v rámci Krajské nemocnice Pardubice) Církev a náboženská činnost 17. Sociální oblast Ve městě Pardubice slouží celá řada sociálních různým cílovým skupinám obyvatel. V souvislosti s rostoucím průměrným věkem populace a zvyšujícím se podílem občanů důchodového věku právě

Více

Jak Alkoholik do káčka přišel aneb. v Českých Budějovicích. Michaela Rokosová Jan Šnokhous

Jak Alkoholik do káčka přišel aneb. v Českých Budějovicích. Michaela Rokosová Jan Šnokhous Jak Alkoholik do káčka přišel aneb změny v cílové skupině v KC Prevent v Českých Budějovicích Michaela Rokosová Jan Šnokhous UŽIVATELÉ ALKOHOLU NA KC ANO ČI NE? Antonín Hrdý, Martina Kollárovičová Laxus

Více

ANALÝZA POTŘEB KLIENTŮ využívajících nízkoprahové služby ve Středočeském kraji

ANALÝZA POTŘEB KLIENTŮ využívajících nízkoprahové služby ve Středočeském kraji ANALÝZA POTŘEB KLIENTŮ využívajících nízkoprahové služby ve Středočeském kraji realizovaná v rámci studie Evaluace protidrogových opatření a programů realizovaných ve Středočeském kraji Mgr. Roman Gabrhelík

Více

Datum vzniku organizace: 10.08.1998

Datum vzniku organizace: 10.08.1998 VÝROČNÍ ZPRÁVA R S O P Romské sdružení občanského porozumění Nymburk za rok 2008 1 Datum vzniku organizace: 10.08.1998 Registrované sociální služby: Sdruţení RSOP je od června 2007 registrovaným poskytovatelem

Více

Monitoring MLÁDEŽ v Blatné 2015/2016

Monitoring MLÁDEŽ v Blatné 2015/2016 Monitoring MLÁDEŽ v Blatné 2015/2016 Obsah OBLASTI MONITORINGU...3 ZÁVĚRY MONITORINGU...4 KAPITOLA PRVNÍ: VŠEOBECNÉ ÚDAJE...8 KAPITOLA DRUHÁ: POTŘEBY A TENDENCE TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU (dále VČ)...10 KAPITOLA

Více

VZTAHY KÁČKA A OKOLNÍCH INSTITUCÍ

VZTAHY KÁČKA A OKOLNÍCH INSTITUCÍ VZTAHY KÁČKA A OKOLNÍCH INSTITUCÍ Mgr. Daniel Randák PREVENT 99 z.ú. ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JČ.KRAJE 2016 OBSAH WORKSHOPU: 1. Ukotvení v síti služeb mapa pomoci. 2. Kdy spolupracovat. 3. Modelové situace

Více

Tam a zase zpátky. Laxus o. s. Cesty klientů sduální diagnózou na mapě adiktologických služeb a služeb komunitní psychiatrie

Tam a zase zpátky. Laxus o. s. Cesty klientů sduální diagnózou na mapě adiktologických služeb a služeb komunitní psychiatrie Tam a zase zpátky Cesty klientů sduální diagnózou na mapě adiktologických služeb a služeb komunitní psychiatrie Bc. Artem Vartanyan Mgr. et Mgr. Martin Svoboda Laxus o. s. Kdo jsme Bc. Artem Vartanyan

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI PROTIDROGOVÉ POLITIKY ZLÍNSKÉHO KRAJE ZA ROK 2010

VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI PROTIDROGOVÉ POLITIKY ZLÍNSKÉHO KRAJE ZA ROK 2010 VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI PROTIDROGOVÉ POLITIKY ZLÍNSKÉHO KRAJE ZA ROK 2010 Zpracoval : březen - květen 2011 Odbor Kancelář hejtmana Oddělení neziskového sektoru Mgr. Petr Horyanský, krajský protidrogový

Více

SPOLEČNĚ V TERÉNU. Bc. Kamil Podzimek Nikola Šrainerová

SPOLEČNĚ V TERÉNU. Bc. Kamil Podzimek Nikola Šrainerová SPOLEČNĚ V TERÉNU Bc. Kamil Podzimek Nikola Šrainerová TAK ŠEL ČAS Aktivní spolupráce s NZDM publikováno Zaostřeno na drogy 4/2012 Programy zaměřené na užívání drog mezi Romy v České republice. Pravidelné

Více

Rodinná intervence Poradenské dny po předchozím objednání Poradenští pracovníci

Rodinná intervence Poradenské dny po předchozím objednání Poradenští pracovníci Závislosti na nealkoholových drogách: Poradenství: Poradna pro rodiče: Café Therapy SANANIM, o. s. Školská 30, Praha 1 Tel.: 284 824 234, 739 268 527 Poradna pro rodiče SANANIM usiluje prostřednictvím

Více

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2014 (osnova)

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2014 (osnova) Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2014 (osnova) Kraj: Královéhradecký Zpracoval /jméno a funkce/: Mgr. Zuzana Machová, krajská protidrogová koordinátorka Projednáno a/nebo

Více

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR)

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) 36, 2001, 3, s. 177-181 INFEKČ NÍ KOMPLIKACE U UŽIVATELŮ DROG K. HAMPL Ordinace AT pro prevenci a l éčbu závislostí Souhrn V práci jsou uvedena

Více

Adiktologické ambulance (nelékařské) v síti služeb Jihočeského kraje MAREK NERUD

Adiktologické ambulance (nelékařské) v síti služeb Jihočeského kraje MAREK NERUD Adiktologické ambulance (nelékařské) v síti služeb Jihočeského kraje MAREK NERUD O čem to bude Adiktologické ambulance byly cca před dvěma roky aktuálním tématem pro teoretické diskuse, ale zároveň se

Více

ad 3. Upřesnění cílových podskupin a rozhodnutí, zda se pracovní skupina rozdělí do menších skupin nebo zda budou všechna opatření řešena společně

ad 3. Upřesnění cílových podskupin a rozhodnutí, zda se pracovní skupina rozdělí do menších skupin nebo zda budou všechna opatření řešena společně ZÁPIS SETKÁNÍ Pracovní skupina Číslo zápisu: 03/2008 Datum: 11. prosince 2008 Místo setkání: MMB Zasedací místnost, Křenová 20 PROGRAM: 1. Uvítání, program, úkol z předchozího setkání (tabulka služeb)

Více

Strategie řešení sociální inkluze vyloučených romských komunit/lokalit města Velká Bystřice pro léta 2014-2016

Strategie řešení sociální inkluze vyloučených romských komunit/lokalit města Velká Bystřice pro léta 2014-2016 Strategie řešení sociální inkluze vyloučených romských komunit/lokalit města Velká Bystřice pro léta 2014-2016 Popis výchozí, současné situace sociálně vyloučených romských lokalit Město Velká Bystřice

Více

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Dne: Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Bod programu: 14. 12. 2015 45. Věc: Informace o stavu a naplňování opatření v rámci Strategie protidrogové politiky Ústeckého kraje na období 2015 2018 Důvod

Více

Migrace a užívání drog v ČR. Bc. Hana Laurentová, Terénní programy o.s. SANANIM

Migrace a užívání drog v ČR. Bc. Hana Laurentová, Terénní programy o.s. SANANIM Migrace a užívání drog v ČR Bc. Hana Laurentová, Terénní programy o.s. SANANIM Definice drogy Mění vnímání reality, tedy má psychotropní potenciál a současně má schopnost vyvolávat návyk; Drogová závislost

Více

Město Jilemnice období 1. 1. 2012 do 31. 12. 2012

Město Jilemnice období 1. 1. 2012 do 31. 12. 2012 Zpráva o realizaci sekundární protidrogové prevence v okrese Semily Město Jilemnice období 1. 1. 2012 do 31. 12. 2012 Autorský tým (věcná část): Bc. Pavel Pech Ivona Vendégová Komentáře a prognózy: Lubomír

Více

Aktivity sociální služby v oblasti veřejného

Aktivity sociální služby v oblasti veřejného Aktivity sociální služby v oblasti veřejného zdraví Mgr. Markéta Manová, Bc. Kristýna Maťátková, Mgr., Ing. Jiří Staníček Centrum terénních programů Královéhradeckého kraje, Laxus o. s. CTP Královéhradeckého

Více

Centrum drogových služeb zení. Semiramis o.s.

Centrum drogových služeb zení. Semiramis o.s. Centrum drogových služeb ve vězenv zení Semiramis o.s. Obsah Popis projektu (poslání, cílová skupina, metody práce) Působnost v Libereckém kraji Příběh klienta Shrnutí Poslání / Co děláme Pomáháme uživatelům

Více

Shrnutí roku 2011 v litvínovském terénu (Litvínov)

Shrnutí roku 2011 v litvínovském terénu (Litvínov) Shrnutí roku 2011 v litvínovském terénu (Litvínov) V tomto roce působila v litvínovském terénu již ustálená dvojice pracovníků ve složení Jan Šroub a Vladimír Pechek. Pracovníci v tomto roce spolupracovali

Více

11 Organizační struktura organizace...17 11.1 Technické zázemí...17 11.2 Personální zajištění...18 11.2.1 Personální složení...18 11.

11 Organizační struktura organizace...17 11.1 Technické zázemí...17 11.2 Personální zajištění...18 11.2.1 Personální složení...18 11. Výroční zpráva 2006 Obsah Obsah...1 1 Poslání KC Spektrum...3 2 Historie zařízení...3 2.1 Kolpingovo dílo České republiky...3 2.2 Kontaktní centrum Spektrum...3 2.3 Současnost...4 3 Cíle...4 3.1 Základní

Více

Substituční léčba v ČR epidemiologická data. MUDr. Viktor Mravčík

Substituční léčba v ČR epidemiologická data. MUDr. Viktor Mravčík Substituční léčba v ČR epidemiologická data MUDr. Viktor Mravčík NMS Situační analýza ( klíčových indikátorů) Data trestněprávního sektoru drogové trhy, kriminalita Preventivní, léčebné, harmreduction

Více

Možnosti intervencí u uživatelů nových drog: terénní programy na taneční scéně a propad v jejich financování

Možnosti intervencí u uživatelů nových drog: terénní programy na taneční scéně a propad v jejich financování Projekt: Síťování vědecko-výzkumných kapacit a cílený rozvoj spolupráce mezi vysokými školami, veřejnou správou,soukromým a neziskovým sektorem v adiktologii (NETAD) Reg. Číslo: CZ.1.07/2.4.00/17.0111

Více

Jméno tazatele: Zařízení: Město/vesnice, kde bylo interview odebráno (okres): PHARE Twinning Project Streghtening National Drug Policy

Jméno tazatele: Zařízení: Město/vesnice, kde bylo interview odebráno (okres): PHARE Twinning Project Streghtening National Drug Policy Základní informace Jméno tazatele: Zařízení: Město/vesnice, kde bylo interview odebráno (okres): Kritéria pro zařazení do studie injekční užívání drog v průběhu posledního roku psychická a fyzická způsobilost

Více

Aktivní vyhledávání uživatelů drog v prostředí malého města. Michaela Plocková, DiS. Centrum terénních programů, Semiramis o.s.

Aktivní vyhledávání uživatelů drog v prostředí malého města. Michaela Plocková, DiS. Centrum terénních programů, Semiramis o.s. Aktivní vyhledávání uživatelů drog v prostředí malého města Michaela Plocková, DiS. Centrum terénních programů, Semiramis o.s. Cíl příspěvku Komplexně zmapovat možnosti vyhledávání uživatelů drog v prostředí

Více

Posílení strategie v boji proti HIV TK k Evropskému týdnu testování na HIV 19. 11. 2015

Posílení strategie v boji proti HIV TK k Evropskému týdnu testování na HIV 19. 11. 2015 Posílení strategie v boji proti HIV TK k Evropskému týdnu testování na HIV 19. 11. 2015 MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. náměstek ministra pro ochranu a podporu veřejného zdraví hlavní hygienik ČR 1985 1986

Více

Vážení přátelé, vážení spolupracovníci,

Vážení přátelé, vážení spolupracovníci, VÝROČNÍ ZPRÁVA Občanské poradny Nymburk, o. s. za rok 2008 Vážení přátelé, vážení spolupracovníci, dovolujeme si Vám předložit zprávu o činnosti Občanské poradny Nymburk, o.s. za rok 2008. Chceme Vás informovat

Více

Výroční zpráva Incidence a prevalence léčených uživatelů drog rok 2011

Výroční zpráva Incidence a prevalence léčených uživatelů drog rok 2011 Výroční zpráva Incidence a prevalence léčených uživatelů drog rok 2011 Epidemiologie uživatelů drog Středočeský kraj - 2011 Výroční zpráva za rok 2011 prezentuje a analyzuje výsledky sběru dat drogového

Více

Podoba ambulantního programu v roce 2000

Podoba ambulantního programu v roce 2000 1997: Vznik o.s. Prev-Centrum 1. logo - pouţívané v letech 1997 2001 Podoba ambulantního programu v roce 2000 o.s. Prev-Centrum realizuje především dlouhodobou primární prevenci a postupně vzniká program

Více

ZENÍ KONTAKTNÍ CENTRA. Popis služby

ZENÍ KONTAKTNÍ CENTRA. Popis služby NÍZKOPRAHOVÁ ZAŘÍZEN ZENÍ KONTAKTNÍ CENTRA 1 Popis služby působnost v oblasti sekundární a terciární prevence zneužívání návykových látek zařízení prvního kontaktu s klientem průběh tohoto kontaktu může

Více

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky hlavního města Prahy za rok 2011

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky hlavního města Prahy za rok 2011 Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky hlavního města Prahy za rok 2011 Kraj: Praha Výroční zpráva za rok: 2011 Zpracoval /jméno a funkce/: Mgr. Nina Janyšková Odbor zdravotnictví, sociální péče

Více

Aleš Herzog, TP Sananim

Aleš Herzog, TP Sananim Aleš Herzog, TP Sananim 95 programů, 23.700 injekčních uživatelů v kontaktu, 4 859 100 vydaných injekčních setů v Praze 8 programů vydalo 2 130 729 injekčních setů, 145 891 kontaktů s uživateli drog Zdroj:

Více

MINIMÁLNÍ SÍŤ PROTIDROGOVÝCH SLUŽEB

MINIMÁLNÍ SÍŤ PROTIDROGOVÝCH SLUŽEB PŘÍLOHA MATERIÁLU 405/ZK/12 MINIMÁLNÍ SÍŤ PROTIDROGOVÝCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ JIHOČESKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2012-2014 Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Jihočeského kraje Oddělení prevence a humanitních činností

Více

o.s. For-Teenager Apel Výroční zpráva

o.s. For-Teenager Apel Výroční zpráva o.s. For-Teenager Apel Výroční zpráva 2005 Úvodní slovo Vážený čtenáři, dostává se Vám do rukou historicky první výroční zpráva občanského sdružení For-Teenager Apel, které v Jičíně poskytuje sociální

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE A POMOC POSKYTUJÍ SOCIÁLNÍ PRACOVNICE MĚSTA RALSKO

ZÁKLADNÍ INFORMACE A POMOC POSKYTUJÍ SOCIÁLNÍ PRACOVNICE MĚSTA RALSKO MĚSTO RALSKO ZDRAVOTNĚ A TĚLESNĚ POSTIŽENÍ Katalog RODINA, DĚTI A MLÁDEŽ, OSOBY OHROŽENÉ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM poskytovatelů sociálních služeb SENIOŘI pro území města Ralsko OSTATNÍ SLUŽBY DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ

Více

Výroční zpráva za rok 2015 podle 1 vyhl.č. 323/2005 Sb.

Výroční zpráva za rok 2015 podle 1 vyhl.č. 323/2005 Sb. 1 Domov Jeřabina Pelhřimov, příspěvková organizace Sídlem: 393 01 Pelhřimov, U Elektrárny 1965 IČO: 00511676 Výroční zpráva za rok 2015 podle 1 vyhl.č. 323/2005 Sb. 1 2 Kontakt a informace: tel.č.: 565

Více

KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI STŘEDISEK PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2008

KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI STŘEDISEK PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2008 Spr. 88 /2009-000 KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI STŘEDISEK PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2008 S cílem zajištění základních statistických údajů o počtech případů Probační

Více

Drogová epidemiologie (problémoví uživatelé drog) v Karlovarském kraji. I. Zdroje informací

Drogová epidemiologie (problémoví uživatelé drog) v Karlovarském kraji. I. Zdroje informací K R A J S K Á H Y G I E N I C K Á S T A N I C E KARLOVARSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V KARLOVÝCH VARECH adresa: Závodní 94, 360 21 Karlovy Vary, tel:355 328 311, e-mail:sekretariat@khskv.cz, ID:t3jai32 Váš dopis

Více

Vyhodnocení čerpání financí z rozpočtu města na podporu realizace 1. Komunitního plánu sociálních služeb města Český Krumlov v roce 2006

Vyhodnocení čerpání financí z rozpočtu města na podporu realizace 1. Komunitního plánu sociálních služeb města Český Krumlov v roce 2006 Vyhodnocení čerpání financí z rozpočtu města na podporu realizace 1. Komunitního plánu sociálních služeb města Český Krumlov v roce 2006 Obsah: str. 1. Souhrnná tabulka čerpání z městského rozpočtu na

Více

Plán minimálního programu prevence 2011/2012

Plán minimálního programu prevence 2011/2012 Úvod Hotelová škola Mariánské Lázně Plán minimálního programu prevence 2011/2012 Preventivní aktivity vychází a jsou v souladu s níže uvedenými dokumenty: Strategie prevence sociálně patologických jevů

Více

Analýza drogové problematiky

Analýza drogové problematiky f Analýza drogové problematiky ÚVOD v ORP Jičín Tato studie vznikla na základě objednávky města Jičín, z čehož logicky vyplývá obecný cíl této práce. Tedy zprostředkovat obyvatelům města Jičín a jeho okolí

Více

Zpráva o sčítání osob bez domova na území města Kadaň. únor 2015

Zpráva o sčítání osob bez domova na území města Kadaň. únor 2015 Zpráva o sčítání osob bez domova na území města Kadaň únor 2015 Úvod Bezdomovectví je složitým, dynamickým a diferencovaným procesem. Má různé body vstupu a výstupu či trajektorie. Bezdomovectví je výsledkem

Více

Plán rozvoje zařízení Domova pro osoby se zdravotním postižením ve Zborovicích. na období 2015-2020

Plán rozvoje zařízení Domova pro osoby se zdravotním postižením ve Zborovicích. na období 2015-2020 Plán rozvoje zařízení Domova pro osoby se zdravotním postižením ve Zborovicích na období 2015-2020 Zpracoval: Mgr. Dagmar Klučková, DiS. Datum: 14. 10. 2015 Podpis: 1 ROZVOJOVÝ PLÁN DOMOVA PRO OSOBY SE

Více

Monitorovací zpráva o plnění Akčního plánu Střednědobého plánu sociálních služeb a souvisejících aktivit pro Hlučínsko za rok 2012

Monitorovací zpráva o plnění Akčního plánu Střednědobého plánu sociálních služeb a souvisejících aktivit pro Hlučínsko za rok 2012 Monitorovací zpráva o plnění Akčního plánu Střednědobého plánu sociálních služeb a souvisejících aktivit pro Hlučínsko za rok 2012 Listopad 2012 OBECNÉ CÍLE Cíl 1: USILOVAT O DOSTATEČNOU INFORMOVANOST.

Více

Příloha 9 Vyhodnocení dotazníků mezi občany

Příloha 9 Vyhodnocení dotazníků mezi občany S t r a t e g i e C L L D 2 1 4 Příloha 9 Vyhodnocení dotazníků mezi občany Dotazník ke Strategii komunitně vedeného místního rozvoje MAS Hrubý Jeseník na léta 14 - Dotazníkové šetření probíhalo v letech

Více

ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA. 3. konference České parkovací asociace z.s.p.o., 2. konference Města s dobrou adresou ====

ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA. 3. konference České parkovací asociace z.s.p.o., 2. konference Města s dobrou adresou ==== Motto: Správnou cestu nemůže lidem ukazovat nestranný vědec či expert, správná cesta je výsledkem naší vlastní volby a společenské debaty. Ulrich Beck ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA 3. konference České parkovací asociace

Více

OVLIVNILO ZPOPLATNĚNÍ ZDRAVOTNICKÉHO MATERIÁLU CHOVÁNÍ KLIENTŮ HARM REDUCTION SLUŽEB?

OVLIVNILO ZPOPLATNĚNÍ ZDRAVOTNICKÉHO MATERIÁLU CHOVÁNÍ KLIENTŮ HARM REDUCTION SLUŽEB? OVLIVNILO ZPOPLATNĚNÍ ZDRAVOTNICKÉHO MATERIÁLU CHOVÁNÍ KLIENTŮ HARM REDUCTION SLUŽEB? Adiktologická konference Jč. kraje 2013 Němcová Anna, Mgr., Podzimek Kamil, Bc., Randák Daniel, Mgr., Šnokhous Jan,

Více

Služby drogové prevence OPEN HOUSE

Služby drogové prevence OPEN HOUSE Stránka1 Koncepce rozvoje Služeb drogové prevence OPEN HOUSE Název poskytovatele: OPEN HOUSE o.p.s. Sídlo: Dr. E. Beneše 47, 792 01 Bruntál IČ: 706 45 671 Právní forma: Obecně prospěšná společnost Datum

Více

Systém adiktologické péče v síti služeb na okresním městě

Systém adiktologické péče v síti služeb na okresním městě Systém adiktologické péče v síti služeb na okresním městě AT konference Seč 2016 Mgr. Josef Soukal Síť adiktologických služeb Primární prevence (všeobecná a selektivní) AT ordinace (do 12/2015), nyní jen

Více

SOCIÁLNÍ OBLAST. Zdroje dat. Stav (základní charakteristika) oblasti

SOCIÁLNÍ OBLAST. Zdroje dat. Stav (základní charakteristika) oblasti SOCIÁLNÍ OBLAST Zdroje dat Stav (základní charakteristika) oblasti Analýza z pohledu aktérů, problémy a jejich příčiny Potenciál rozvoje Návrhy řešení Zdroje dat ČSÚ Dotazníkové šetření MAS Sedlčansko

Více

Streetwork a supervize ve skupinové práci. MSSP Jitka Sinecká

Streetwork a supervize ve skupinové práci. MSSP Jitka Sinecká Streetwork a supervize ve skupinové práci MSSP Jitka Sinecká Streetwork Streetwork se zrodil v USA jako reakce na selhání tradičních přístupů sociální práce, ke kterému došlo v souvislosti s rychle se

Více

C E N T R U M Kontaktního centra Litoměřice

C E N T R U M Kontaktního centra Litoměřice C E N T R U M Kontaktního centra Litoměřice Výroční zpráva 2010 Kontaktní centrum Litoměřice, Lidická 57, 412 01 Litoměřice tel: 416 737 182, 728 262 683, terénní program: 606 229 979 email: info@kclitomerice.cz

Více

Zhodnocení drogové situace na Broumovsku. MUDr. Jakub Minařík Mgr. Jiří Staníček

Zhodnocení drogové situace na Broumovsku. MUDr. Jakub Minařík Mgr. Jiří Staníček Zhodnocení drogové situace na Broumovsku MUDr. Jakub Minařík Mgr. Jiří Staníček Cíl a témata studie Zmapování drogové scény jejích změn, Identifikace hlavních užívaných drog a jejich dostupnosti, Identifikace

Více

Co děláme BURDA MEDIA TV SPECIÁLNÍ PROJEKTY SOCIÁLNÍ SÍTĚ WEBOVÉ PREZENTACE DIGITÁLNÍ PUBLIKOVÁNÍ SMARTPHONY & TABLETY NEWSLETTER & DIRECT MAILING

Co děláme BURDA MEDIA TV SPECIÁLNÍ PROJEKTY SOCIÁLNÍ SÍTĚ WEBOVÉ PREZENTACE DIGITÁLNÍ PUBLIKOVÁNÍ SMARTPHONY & TABLETY NEWSLETTER & DIRECT MAILING >HREJ.CZ> >HREJ.CZ> Co děláme BURDA MEDIA TV SPECIÁLNÍ PROJEKTY Y SOCIÁLNÍ SÍTĚ WEBOVÉ PREZENTACE DIGITÁLNÍ PUBLIKOVÁNÍ SMARTPHONY & TABLETY NEWSLETTER & DIRECT MAILING OBECNÉ INFO FACEBOOK Reální uživatelé

Více

Situace nákazy u injekčních uživatelů drog

Situace nákazy u injekčních uživatelů drog Situace nákazy u injekčních uživatelů drog Bc. Martin Strnad Terénní programy SANANIM Faktory ovlivňující rizikové chování Znalosti infekční choroby bezpečná aplikace pomoc Postoje a chování Podmínky

Více

Prezentace poskytovatelů sociálních služeb působících na ORP Strakonice

Prezentace poskytovatelů sociálních služeb působících na ORP Strakonice Prezentace poskytovatelů sociálních služeb působících na ORP Strakonice CENTRUM PRO ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÉ JK, o. s. pracoviště ve Strakonicích Drahuška Kolářová Centrum pro zdravotně postižené JK, o. s.

Více

Dotazník pro uživatele sociálních služeb a veřejnost

Dotazník pro uživatele sociálních služeb a veřejnost Dotazník pro uživatele sociálních služeb a veřejnost Vážení občané, do rukou se Vám dostává dotazník, který se zabývá plánováním sociálních služeb a rozvojem kvality života ve Vaší obci/ městě. Cílem tohoto

Více

Možnosti a limity spolupráce lékáren se službami Harm Reduction. Jitka Vrbová

Možnosti a limity spolupráce lékáren se službami Harm Reduction. Jitka Vrbová Možnosti a limity spolupráce lékáren se službami Harm Reduction Martin Petr Jitka Vrbová Ulice Agentura sociální práce terénní program Poslání: Terénní program občanského sdružení Ulice -Agentura sociální

Více

Veřejná debata na pražské Libuši jde čelit xenofobii tvrdými daty?

Veřejná debata na pražské Libuši jde čelit xenofobii tvrdými daty? Srpen 2013 Veřejná debata na pražské Libuši jde čelit xenofobii tvrdými daty? Jan Dítko Abstrakt: Článek shrnuje průběh prezentace výzkumu na téma segregace Vietnamců v městské části Praha-Libuš a následné

Více

08 výroční zpráva 2008

08 výroční zpráva 2008 výroční zpráva 2008 08 obsah 00 00 00 01 03 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 obsah slovo ředitele o prostoru prostor každým pádem lidé prostoru 08/09

Více

REGIONÁLNÍ TERÉNNÍ PROGRAM - RTP. Klára Šalomová Petr Klement Eliška Benešová

REGIONÁLNÍ TERÉNNÍ PROGRAM - RTP. Klára Šalomová Petr Klement Eliška Benešová REGIONÁLNÍ TERÉNNÍ PROGRAM - RTP Klára Šalomová Petr Klement Eliška Benešová Poslání Terénního programu Práce s klienty v jejich přirozeném prostředí (na ulicích, parcích, bytech, tanečních akcích Podporování

Více

Strategie plnění rozvoje podporovaného zaměstnávání v ČR

Strategie plnění rozvoje podporovaného zaměstnávání v ČR Strategie plnění rozvoje podporovaného zaměstnávání v ČR FAKTOR 1 - Podporované zaměstnávání dostupné lidem z celé ČR Kritérium 1.1: Podporované zaměstnávání bude poskytováno v minimálně 53 okresech ČR.

Více

Výroční zpráva Centra protidrogové prevence a terapie,

Výroční zpráva Centra protidrogové prevence a terapie, Výroční zpráva Centra protidrogové prevence a terapie, obecně prospěšné společnosti za rok 2002 Tato výroční zpráva byla odsouhlasena Správní radou CPPT, o.p.s. dne 27.03.2003 CPPT, o.p.s. Havířská 11,

Více