Teorie měření a regulace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Teorie měření a regulace"

Transkript

1 Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření teploty SP-t.1. ZS 2015/ Ing. Václav Rada, CSc.

2 Další pokračování o principech měření TEPLOTA

3 Teplota je jednou z nejdůležitějších fyzikálních veličin (a v existujících přírodních ba i vesmírných funkcích nezastupitelnou) ovlivňujících všechny stavy a procesy v přírodě. Teplota je charakteristika tepelného stavu hmoty. Teplota souvisí s kinetickou energií částic látky. Název odvozen z latinského slova "temperatura = "příjemný pocit".

4 V obecném významu je to vlastnost předmětů a okolí, kterou je člověk schopen vnímat a přiřadit jí pocity studeného, teplého či horkého. V přírodních a technických vědách a jejich aplikacích je to skalární intenzivní veličina, která je vzhledem ke svému pravděpodobnostnímu charakteru vhodná i k popisu stavu ustálených makroskopických systémů.

5 Teplota jako pojem byla primárně zavedena pro podnět či příčinu určitého druhu smyslových pocitů a podráždění - potřeba popsat lépe tyto pocity vedla k definici pojmů a principů, tj. ke kvantifikaci a měření teploty. Již ve starověku Hérón Alexandrijský popsal vzduchový termoskop, který je nejstarším doloženým přístrojem k hodnocení tepelných stavů.

6 Již od pradávna byly pozorovány a popsány stavy a reakce, kdy změna (zvýšení či snížení) teploty působí změnu rozměrů, tvaru nebo skupenství předmětů a látek, nebo jejich substancí na každou materii působí trochu jinak (co do velikosti vlivu i následků). Využití vedlo k situaci, že pomocí viditelných projevů výše zmíněných principů byla indikována velikost teploty a bylo tedy možno začít teplotu měřit.

7 Při měření teploty se měří obecně jiná veličina A, která je na teplotě závislá podle definovaného vztahu platného pro statické i dynamické stavy A = f (A) který lze pro definovaný funkční vztah následně číselně vyjádřit. Pozn.: využití jiných veličin ukazuje jedna z dále uvedených tabulek

8 Pro praxi je důležité správné rozhodnutí : o výběru principu a konstrukce teploměru o výběru (spíše o určení ) vlastností teploměru o výběru parametrů daného provedení měřicího zařízení teploty o vhodném umístění zabudování teploměrného snímače o eliminaci nebo potlačení rušivých vlivů na údaj snímače.

9 Pro zjištění informace o hodnotě teploty v daném místě a daném časovém okamžiku existují prvky, které lze charakterizovat aktuálním účelem například takto měření teploty snímače teploty zařazení snímače teploty do technologie zapojení snímačů teploty v měřicích řetězcích měření odběru tepla atd.

10 Protože dlouholetým vývojem vznikla řada konstrukcí a uspořádání, je vhodné přijmout určité rozdělení, které může být třeba podle konstrukce, podle materiálu čidla, podle charakteru výstupního signálu, a případně podle jiných kriterií: A mechanické dilatační odporové termoelektrické emisivní radiační speciální

11 Jiné dělení: dotykové bezdotykové analogový výstup digitální (číslicový) výstup.

12 Jiné dělení: pro sólo měření pro měření v řetězci přístrojů pro měření k automatizačním účelům pro měření a sběr dat v rámci měřicí ústředny.

13 Teplotní stupnice Snaha definovat primární etalonovou stupnici teplot, ze které by bylo možné odvozovat konkrétní praktické hodnoty, je velice stará. Bylo to dáno tím, že teplota byla jednou z mála fyzikálních veličin, které zajímaly již velmi (prehistoricky) staré chemiky (přesněji alchymisty). Oheň byl jejich základní pomůckou a prostředníkem, a protože mnohé své pokusy nebo předváděné triky potřebovali co nejpřesněji zopakovat, potřebovali znát teplotní údaj odtud tedy snaha naučit se měřit (zjišťovat) a znát hodnotu teploty.

14 Teplotní stupnice V historii kolem roku 1600 je zaznamenána první snaha stanovit cejchovní zdroje teplot, které jsou stálé a neměné to znamenalo snahu vytvořit standardy A pro cejchování a kontrolu. Zapsána je snaha K. Schotta z cca roku Nevýhodou historického vývoje byl postupný vznik různých praktických stupnic a jednotek.. viz dodnes používané (v americké oblasti) stupně Farenheita, jsou toho dokladem. V roce 1848 William Thomson (lord Kelvin of Largs) navrhnul termodynamickou teplotní stupnici.

15 Teplotní stupnice Dnešní primární etalonová stupnice teplot je dána tabulkou prvků s teplotně konstantními údaji. Je mezinárodně platná a respektovaná. V současnosti platí její úprava pod zkratkou ITS-90 (z roku 1990). Jsou v ní definované body od 0 (0,5) o K do teoreticky daných 6000 o K praktický rozsah ITS je vymezen teplotou bodu varu kyslíku 182,962 C a teplotou bodu tuhnutí wolframu C.

16 Hodnoty teplotní stupnice Vybraní reprezentanti bodů (představují významnou změnu skupenství daného prvku) teplotní stupnice: Teplotní etalony vodík -259,3467 o K síra +717,75 o K kyslík -218,7916 o K zlato +791,27 o K rtuť -38,8344 o K kobalt o K indium +156,5985 o K iridium o K zinek +419,527 o K wolfram o K hliník +660,323 o K

17 Symbol veličiny: t nebo T (z angl./latin. temperature) případně υ nebo Θ. Základní jednotka v SI: kelvin. Značka jednotky: K nebo pouze K (stupeň Kelvina). Vedlejší jednotka: C (stupeň Celsia). Anglosaská jednotka: Farenheit F.

18 ABSOLUTNÍ NULA je definována okamžikem, kdy ustává veškerý molekulární pohyb je to hypotetický stav látky, ve které se zastaví veškerý tepelný pohyb částic je to počátek stupnice absolutní teploty a je označením i pro termodynamickou teplotu. Termodynamická teplota (též absolutní teplota nebo zkráceně teplota) je fyzikální stavová veličina, která vyjadřuje stav termodynamické rovnováhy tělesa. Třetí věta termodynamická tvrdí, že absolutní nuly nelze nikdy zcela dosáhnout, tj. absolutní nula je jen teoretická teplota - lze se k ní ovšem limitně přiblížit velice blízko.

19 Absolutní nula byla poprvé navržena Guillaumem Amontonsem v roce 1702, který zkoumal vztah mezi tlakem a teplotou v plynech. Třetí věta termodynamická tvrdí, že absolutní nuly nelze nikdy zcela dosáhnout - lze se k ní ovšem limitně přiblížit velice blízko.

20 Absolutní nula je rovna -273,16 (-273,15) C nebo -459,7 F. Teplotu absolutní nuly, tj. 0 o K nebo -273,16 o C (zaokrouhleno) nelze dosáhnout, protože při ní ustává pohyb v atomech a tedy existence hmoty i bytí = absolutní nula je jen teoretická teplota. Z dalších důležitých údajů je to tzv. Planckova teplota její aktuální hodnota podle CODATA je TP = 1, (71) K

21 ABSOLUTNÍ NULA Údaj se vyjadřuje: slovy: nula Kelvina - nula Rankies označení: 0 ºK nebo 0 K nebo 0 ºR Hodnota ABSOLUTNÍ NULY je: T = 0 K, tj. -273,15 C nebo -459,7 ºF teplota TROJNÉHO BODU VODY T = 273,15 K, tj 0,01 C při tlaku 611,7 Pa

22 Trojný bod udává teplotu a tlak, při kterých existuje rovnovážný stav mezi všemi třemi skupenstvími současně, tedy mezi pevnou látkou, kapalinou a plynem. Je to je fyzikální pojem označující bod ve fázovém diagramu. Na fázovém diagramu je určen jako průsečík křivky tání, křivky nasycených par a sublimační křivky.

23 Příklad trojného bodu na fázovém diagramu I - pevná fáze II - kapalná fáze III - plynná fáze a - křivka tání b - křivka sublimace c - křivka odpařování T - trojný vod K - kritický bod

24 ABSOLUTNÍ NULA Physical Review Letters - 20 January 1992 P. J. Hakonen, K. K. Nummila, R. T. Vuorinen, and O. V. Lounasmaa Finští vědci provedli náhlou změnou magnetického pole pasti, která dovedla jádra atomů stříbra do stavu s celkovou entropií pod bodem absolutní nuly bylo to způsobeno antiferomagnetickou Rudermana-Kittel interakcí dosažena teplota 1,9 nk. V roce 1994 naměřili finští fyzici při laboratorních pokusech hodnotu pouhých (ale nebyla oficiálně uznána.): 280 pk = 0, K.

25 ABSOLUTNÍ NULA V roce 1999 bylo dosaženo teploty pouhých 100 pk = K, a to v systému jaderných spinů v kovovém rhodiu. V roce 2003 kolektiv vědců z Massachusettského techno-logického institutu v Cambridge (A.E. Leanhardt, T.A. Pasquini, M. Saba, A. Schirotzek, Y. Shin, D. Kielpinski, D.E. Pritchard a W. Ketterle) dosáhli do té doby nejnižší mechanicky dosažené teploty 450 pikokelvinů = 0, K

26 ABSOLUTNÍ NULA Leden teplota je veličinou vypovídající o průměrné energii jednotlivých částic v daném systému. Absolutní nula znamená stav, v němž by mikroskopické stavební kameny vesmíru neměly žádnou energii a jejich pohyb by ustal. Týmu Stefana Brauna z Mnichovské univerzity se podle studie v časopisech Nature a Science podařilo překročit tuto hranici, byť jen o malý kousek Náhle jsme změnili atomy z jejich nejstabilnějšího stavu s nízkou energií do stavu s největší možnou energií.

27 Konverze hodnot změn teplot, značená "delta" (Δ), mezi anglickým a metrickým systémem, je jednoduchá: Δ T [Fahrenheit (nebo Rankies)] = = 1.8 * Δ T [Celsius (nebo Kelvin)] nebo také = 9/5 * Δ T Na hodnotu teploty má vliv hodnota tlaku v místě měření - pro používanou Celsiovu stupnici platí tlak 760 torrů.

28 Číselné vztahy mezi jednotlivými jednotkami jsou: T [Celsius] = 5/9 ( T [Fahrenheit] - 32) = (F 32) / 1,8 T [Fahrenheit] = 9/5 ( T [Celsius] + 32) = (1,8 * C) º C = 32º F 100º C = 212º F T [Kelvin] = T [Celsius] + 273,16 T [Rankies] = T [Fahrenheit] + 459,7

29 0 MĚŘENÍ TEORIE A PRINCIPY Číselné vztahy mezi jednotlivými jednotkami jsou: 0 K = 273,15 C 0 C = +273,15 K 100 C = +373,15 K 0 K = 0 R 273,15 K = 491,67 R 373,15 K = 671,67 R 0 K = 427,67 F 255,37 K = 0 F 273,15 K = 32 F 373,15 K = 212 F

30 , převodní vztahy do \ z Kelvinova Celsiova Fahrenheitova Rankinova Kelvinova T/K = T/K = t/ C + 273,15 = (t/ F + 459,67) 5/9 = T/ Ra 5/9 Celsiova t/ C = T/K 273,15 = t/ C = (t/ F 32) * 5/9 = T/ Ra * 5/9 273,15 Fahrenheitova t/ F = T/K * 1,8 459,67 = t/ C 1, = t/ F = T/ Ra 459,67 Rankinova T/ Ra = T/K * 1,8 = t/ C 1, ,67 = t/ F + 459,67 = T/ Ra Zdroj: Wikipwdia.cz

31 Měření fyzikálních veličin definice teplotních stupnic Stupnice Kelvinova (absolutní, termodynamická) Celsiova Fahrenheitova Jednotka kelvin stupeň Celsia stupeň Fahrenheita značka K C F dolní referenční teplota T0 Tt(H2O) T(chlad.)*** hodnota = 0 K = 0 C ** = 0 F horní referenční teplota Ttr(H2O) Tv(H2O) Ttěl*** hodnota = 273,16 K * = 100 C ** = 96 F navrhl W. Thomson, lord Kelvin Anders Celsius Gabriel Fahrenheit rok vzniku oblast rozšíření celý svět celý svět USA Zdroj: Wikipwdia.cz

32 Měření fyzikálních veličin definice teplotních stupnic Stupnice Rankinova Delisleova Newtonova Jednotka stupeň Rankina stupeň Delisla stupeň Newtona značka Ra, R De, D N dolní referenční teplota T0 Tt(H2O) Tt(H2O) hodnota = 0 Ra = 150 De = 0 N horní referenční teplota 1 Ra 1 F Tv(H2O) Tv(H2O) hodnota = 0 De = 33 N navrhl William Rankine J.-N. Delisle Isaac Newton rok vzniku oblast rozšíření USA Rusko (19. stol.) Zdroj: Wikipwdia.cz

33 Měření fyzikálních veličin definice teplotních stupnic Stupnice Réaumurova Rømerova Jednotka stupeň Réaumura stupeň Rømera značka Ré, Re, R Rø dolní referenční teplota Tt(H2O) Tt(sol.)**** hodnota = 0 Ré = 0 Rø horní referenční teplota Tv(H2O) Tv(H2O) hodnota = 80 Ré = 60 Rø navrhl R.-A. Ferchault de Réaumur Ole Rømer rok vzniku oblast rozšíření Záp. Evropa do konce 19. stol. Zdroj: Wikipwdia.cz

34 Měření fyzikálních veličin vybrané hodnoty teploty Teplota \ Stupnice Kelvinova Celsiova Fahrenheitova Jednotka kelvin stupeň Celsia stupeň Fahrenheita značka K C F absolutní nula 0 273,15 459,67 Nejnižší zaznamenaná teplota na Zemi (Vostok, Antarktida července 1983) ,2 Fahrenheitova směs ledu a soli 255,37 17,78 0 Tání ledu (při běžném tlaku) 273, Průměrná teplota povrchu Země Průměrná teplota lidského těla 309,95 36,8 98,24 Nejvyšší zaznamenaná teplota na Zemi (El Azizia, Libye září 1922) ,4 Var vody (při běžném tlaku) 373,13 99,98 211,97 Tání titanu Povrch Slunce Zdroj: Wikipwdia.cz

35 Měření teploty Teplota je stavová veličina s rozlišením intenzity a intervalu v podstatě je mírou pohybové energie molekul, atomů, A základním vztahem je proto stavová rovnice ideálního plynu: p * V = R p * T kde: p tlak plynu V objem R p universální plynová konstanta (8,3144 [J/mol * o K]) T absolutní teplota -273,15 o C.

36 Měření teploty V praxi se jako další etalony teploty používají mimo standardních bodů teplotní stupnice následující hodnoty teplot: : trojný bod vody var vody tuhnutí antimonu tuhnutí stříbra tuhnutí zlata tuhnutí paladia tuhnutí platiny ±0 o C +100 o C +630,74 o C +931,93 o C +1064,43 o C o C o C

37 co název Absolutní nula Nejnižší změřená teplota Trojný bod vody Viditelný povrch slunce Jádro slunce Termonukleární výbuch Teplota jádra bortící se hvězdy (poslední den) Neutronová hvězda Výbuch Gamma záření Teplota jádra při srážce neutronů - CERN Vesmír sec po Velkém třesku Planckova frekvence hodnota [kelvin] 0 K 450 pk (piko) K K K K 3 GK 350 GK 1 TK (terra) 10 TK K

38 Snímače teploty V praxi se používá mnoho snímačů teploty různých konstrukcí a různých způsobů unifikace signálu, na které se vztahují ČSN IEC 751, ČSN IEC 584 a další. Protože snímače teploty nemohou být v praxi umístěny přímo v měřeném prostředí, používají se k jejich ochraně teploměrné jímky nebo ochranné trubky - jsou vyrobeny z kovu (do C), popř. z keramických materiálů (pro beztlaká prostředí) až do C NEVÝHODOU je, že při jejich použití roste nejen nejistota měření, ale zejména tepelná setrvačnost (časová konstanta) snímače.

39 Snímače teploty Vhodné základní dělení snímačů je podle fyzikálního principu a způsobu, v jakém kontaktu je čidlo snímače s měřeným prostředím (tělesem, kapalinou či plynem): dotykové bezdotykové dilatační (plynové, kapalinové, parní a bimetalové = pevná látka) elektrické (kovové, polovodičové, termoelektrické), termoelektrické s čidlem kapkovitým emisivní radiační speciální.

40 Příklady využití jiných fyzikálních veličin druh mechanické provedení rozsah [ o C] plynový v uzavřeném objemu tenzní kapalinový v uzavřeném objemu změna tlaku změna mechanických parametrů (rozměrů) změna tenze par (tlak převedný na změnu mechanických parametrů (rozměrů)) změna objemu změna mechanických parametrů (rozměrů) kovový délková roztažnost

41 Příklady využití jiných fyzikálních veličin druh elektrické termoelektrické odporové - kovové odporové - polovodičové polovodičové diodové a tranzistorové provedení rozsah [ o C] termoelektrické jev ve styku dvou kovů změna elektrického odporu dané látky (až 1 800) změna elektrického odporu polovodičové látky změna prahového napětí na přechodu mezi typy p-n nebo n-p polovodičové látky /obvykle Si)

42 Příklady využití jiných fyzikálních veličin druh speciální teploměrná tělíska teploměrné barvy kapalné krystaly provedení bod tání hmoty (pevné látky přesně daného složení) změna barvy (pevná nátěrová hmota látka přesně daného složení včetně termo-chromních tiskových barev) termocitlivá látka je uzavřena do polymerní mikrokapsle změna orientace (termo-chromní krystaly Si cholesterického typu speciální varianta LCD) rozsah [ o C]

43 Příklady využití jiných fyzikálních veličin druh bezdotykové širokopásmové pyrometry monochromatické pyrometry poměrové pyrometry provedení rozsah [ o C] zachycení veškerého teplotního záření zachycení úzkého svazku záření srovnání dvou svazků teplotního termovize snímání teplotního obrazu tělesa teplotního energetického vyzařování

44 druh provedení rozsah [ o C] obvyklá chyba [%] mechanické dilatační tyčové 0 až až 2 dvojkov -130 až až 3 dvojkov (invar Cu nebo Fe) -30 až tlak (kapalinové) -50 (0) až skleněné rtuťové -50 až +250 (500) 0,02 až 1

45 druh provedení rozsah [ o C] obvyklá chyba [%] elektrické dilatační -270 až až 2 odporové -250 až ,15 až 0,0002 o C termoelektrické -200 až ,5 až 0,4 / 0,25 až 1,5 o C indikátory teploty 0 až

46 druh provedení rozsah [ o C] obvyklá chyba [%] termoelektrické Cu CuNi -200 až ,01 až 3 Fe CuNi -200 až ,01 až 3 Ch k -200 až ,05 až 3 NiCr NiAl -200 až ,1 až 3 Pt10Rh Pt (0) +630 až ,001 až 3 Pt13Rh Pt 0 až až 3 Pt30Rh PtGRt (0) +900 až až 3

47 druh provedení rozsah [ o C] obvyklá chyba [%] odporové Pt až ,01 až 3 Ni -200 až ,05 až 3 NiCrNi -60 až ,01 až 3 Mo -200 až ,01 až 3 termistorové PTC -200 až ,1 až 3 NTC -20 až ,1 až 3

48 druh provedení rozsah [ o C] obvyklá chyba [%] pyrometry jasové +650 až až 35 o K pásmové +500 až až 1,5 radiační +100 až až 5 záření -40 až až 5 barvové porov až až 5 barvové poměr až až 25 o K termovize CCD prvek -20 až až 1,5

49 Speciální teploměry Teploměrná tělíska využívá se keramické hmoty s definovaným bodem měknutí dochází k deformaci teploměrného tělíska ve tvaru šikmého jehlanu Teploměrné barvy na bázi kapalných krystalů (termochromní kapalné krystaly) kapalné krystaly cholesterického typu, u nichž dochází k vratným změnám orientace se změnou teploty na bázi organických molekulárních komplexů dochází ke změně barvy při tzv. teplotě zvratu

50 Speciální teploměry Použití speciálních teploměrů: pro měření povrchové teploty těles k přípravě termochromních tiskových barev např. pro etikety (termocitlivá látka je uzavřena do polymerní mikrokapsle) pro jednorázové změření teploty nejsou vhodné jako čidla regulátorů v řídicích obvodech.

51 Speciální teploměry vratná změna barvy při překročení mezní teploty nevratná změna barvy při překročení mezní teploty využití na etiketách některých výrobků (např. lahvové pivo)

52 Teploměry tenzní využívají závislosti tenze par na teplotě, kterou je možno vyjádřit např. Antoineovou rovnicí: log ρ = A ( B / ( t + C)) p Statická charakteristika T v T v t

53 Příklad provedení tenzního teploměru: Používané náplně: propan (-40 až 90) C ethylether (35 až 190) C toluen (120 až 300) C a další...

54 Teploměry tenzní kapalinové Měření změn objemu při změně teploty: V t = V 0 (1 + β * t) Běžně používané jsou skleněné teploměry, nejčastěji plněné rtutí.

55 Plynové tlakové teploměry Konstrukci tvoří kovová baňka naplněná plynem pod tlakem (dusík, helium nebo suchý vzduch pod tlakem až 2, Pa), spojovací kapilára, deformační člen Bourdonova trubice spojená s ukazatelem a teplotní stupnice. S rostoucí teplotou dochází při konstantním objemu plynné náplně k růstu tlaku - vyvolá deformaci Bourdonovy trubice a vychýlí ručičku rozsah -250 až 800 C.

56 Příklad provedení kapalinového teploměru pro provozní použití: Používané náplně: rtuť (-30 až 500) C, xylen (-40 až 400) C, methanol (-40 až 150) C aj.

57 Teploměry využívající dvojkovu Teploměrným čidlem je bimetal (dvojkov). Bimetalický pásek je zhotovený ze dvojice pevně spojených kovových materiálů s rozdílným teplotním součinitelem roztažnosti. Nejčastěji používané dvojice kovů: - Cu a Fe - Ni a Fe

58 Teploměry využívající dvojkovu - bimetalické Fungují na základě rozdílné teplotní délkové roztažnosti dvou různých kovů = dva navzájem pevně spojené (svařené) kovové pásky s různou teplotní délkovou roztažností (teplotní součinitel α) - s rostoucí teplotou se celý proužek začne prohýbat, přičemž se prohýbá směrem ke kovu s menším teplotním součinitelem dvojkov je jedním koncem pevně upevněn, druhý konec zůstane volný a se změnou teploty se ohýbá přenos na ukazatel přístroje. Použití v teplotním rozsahu -100 až 500 C. Značnou nevýhodou je malá přesnost, chyba měření je až ± 5 C.

59 Teploměry využívající dvojkovu - bimetalické Pásek 1 Pásek 2 Kovy s velkým teplotním součinitelem Kov Teplotní součinitel α 1 [10-6. C -1 ] Kovy s malým teplotním součinitelem α [ C -1 ] Teplotní součinitel Kov α 2 [10-6. C -1 ] Hliník Al 23 Invar* ) 0,7 Měď Cu 17 Nikl Ni 13 Železo Fe 12 Invar je slitina 64 % Fe + 36 % Ni.

60 Obr. 23: Bimetalový proužek Teploměry využívající dvojkovu - bimetalické Bimetalový proužek může mít různé tvary plochý spirála tvar U šroubovice a další. Prohnutí plochého bimetalového proužku s rostoucí teplotou.

61 Příklad provedení teploměru z dvojkovu pro provozní použití jako spinač při dosažení teploty dané provedením: pro zvýšení citlivosti bývá bimetalový pásek stočen do spirály nebo šroubovice bimetalových senzorů se nejčastěji využívá pro dvoupolohovou regulaci teploty

62 Odporové snímače U odporových snímačů je čidlem a tedy převodníkem teploty na odpovídající informaci elektrický odpor. Materiálem měrného odporu je nejčastěji některý z prvků - v podobě čistého kovu: Pt, Ni, Cr, vyjímečně Cu (menší dlouhodobá stálost a menší citlivost), nebo speciální slitiny jako jsou Rh-Fe nebo PtRh-Fe, CrNi. Čidla z platiny se vyznačují malými nejistotami, a proto se používají i jako etalony k měření teplot v rozsahu -259,34 až +630,74 C. - u etalonových čidel dosahuje nejistota až 0,1 mk - jejich nedostatkem je citlivost na magnetické pole a vibrace.

63 Odporové snímače Kovová odporová čidla vychází z teplotní závislosti elektrického odporu kovu - kov si lze zjednodušeně představit jako krystalovou mřížku, v jejíž uzlových bodech jsou umístěny atomy kovu a mezi nimi se chaoticky pohybují elektrony - atomy kovu kmitají kolem uzlových bodů mřížky - s rostoucí teplotou se amplitudy těchto kmitů zvyšují, dochází k rozptylu vodivostních elektronů na kmitech mříže - elektrický odpor kovu proto roste.

64 Použití odporových snímačů pro provozní měření teploty: pro čidla regulátorů při automatickém řízení teploty pro moderní přenosné teploměry od orientačních pro příležitostná orientační měření až po přesné laboratorní a cejchovní měření

65 Měřicí obvody pro odporové senzory teploty Jsou na ně kladeny tyto požadavky: minimalizace vlivu měřicího proudu (proudu procházejícího senzorem dáno druhem a zapojením navazujících elektronických vstupních obvodů, obvykle zesilovače - průchodem měřicího proudu odporovým senzorem teploty dochází k chybě měření vlivem oteplení senzoru) minimalizace vlivu odporu přívodů k senzoru (co nejkratší a s co nejmenším vnitřním odporem spojovacích vodičů kvalitní vodiče s dostatečně velkým průřezem) analogová nebo číslicová linearizace (kompenzace všech možných vlivů, včewtně výrobních a tolerancí).

66 Odporové snímače V teplotním intervalu 0 C 100 C roste elektrický odpor s teplotou přibližně lineárně podle vztahu R t kde R t je odpor čidla při teplotě t R 0 je odpor čidla při teplotě t 0 α. je teplotní součinitel odporu. R 1 t t 0 0

67 Odporové snímače Teplotní součinitel odporu α není konstantní, ale v omezeném teplotním rozsahu ho lze nahradit střední hodnotou teplotního součinitele odporu α se nejčastěji stanovuje v teplotním rozsahu 0 C 100 C R R100 R0 1 (100 0) 100 R 100 R 0 0 kde R 100 je odpor čidla u při teplotě t = 100 C R 0.. je odpor čidla při teplotě t 0 α... je teplotní součinitel odporu. R R R 0 0

68 Odporové platinové snímače Čistota platiny používaná k výrobě průmyslových čidel teploty se pohybuje v rozmezí 99,93 až 99,99 % - vyznačují se vysokou spolehlivostí, malými rozměry a dlouhodobou teplotní stabilitou - změna hodnoty základního odporu je po 1000 hodin při maximální teplotě rozsahu menší než 0,03 %. Standardem mezi platinovými senzory je senzor Pt100, který má při teplotě 0 C hodnotu základního odporu 100 Ω.

69 Odporové platinové snímače Závislost odporu platinového čidla na teplotě je v teplotním rozsahu -200 až 0 C vyjádřena rovnicí: R t kde R 0 je odpor čidla při t.. je teplota ve C A = 3, C 1 B = -5, C 2 C = -4, C 4 pro t<0 C R 1 At Bt Ct t 100

70 Odporové platinové snímače Závislost odporu platinového čidla pro t > 0 C je C = 0 se v teplotním rozsahu 0 až 850 C zjednoduší na tvar: R t kde R 0 je odpor čidla při t.. je teplota ve C A = 3, C 1 B = -5, C 2 R0 (1 At Bt 2 )

71 Odporové niklové snímače Nikl jako základní prvek čidla, která se používají k měření nižších teplot než čidla platinová - v teplotním rozsahu od -60 do 150 C, krátkodobě až do 180 C - důvodem malého teplotního rozsahu je fakt, že mezi 300 až 400 C podléhají strukturním změnám, které se projevují nevratnou změnou elektrického odporu čidla. Niklová čidla se vyznačují velkou citlivostí, malými rozměry a dobrou dlouhodobou teplotní stabilitou - kolem 0,1% na1000 h. Nevýhodou těchto senzorů je značná nelinearita, výše zmiňovaný malý teplotní rozsah a nižší chemická odolnost.

72 Odporové niklové snímače Závislost odporu niklového čidla na teplotě je vyjádřen rovnicí: R t R 1 At Bt 0 2 kde R 0 je odpor čidla při 0 C t.. je teplota ve C A = 5, C 1 B = 6, C 2

73 Odporové kovové snímače K výrobě odporových senzorů teploty se používají i další kovy a slitiny kovů - patří k nim - slitina niklu a železa použitelná do teploty +200 C - molybden vykazující dobrou linearitu a použitelnost v teplotním rozsahu od -200 C do +200 C - měď pro snadnou oxidaci a malou rezistivitu není vhodná pro odporové snímače - používá se ojediněle pro přímé měření teploty měděného vinutí elektromotoru - slouží jako odporový snímač teploty a nevyžaduje použít jiný snímač.

74 Použití odporových snímačů pro provozní měření teploty: pro čidla regulátorů při automatickém řízení teploty pro moderní přenosné teploměry od orientačních pro příležitostná orientační měření až po přesné laboratorní a cejchovní měření

75 Odporové snímače Hlavními přednostmi odporových snímačů teploty jsou: - nejmenší nejistota v oboru nízkých a středních teplot - možnost volby rozměrů i odporu měřicího rezistoru - žádné pohyblivé části - možnost měřit rozdíl teplot - dostatečně vysoká úroveň signálu - zaměnitelnost měřicích vložek - lze dálkově měřit a signál registrovat, linearizovat a zpracovávat v jediném vyhodnocovacím zařízení ke sledování velkého počtu míst.

76 Odporové snímače Hlavní nedostatky těchto přístrojů: - ovlivňování (citlivost) mechanickými veličinami (namáhání, vibrace apod.) - požadavky na kvalifikaci personálu, obsluhu, údržbu a kontrol - nutné napájení (pasivní snímač, stabilizované zdroje) - vyšší pořizovací náklady - nemožnost použít je přímo v prostředí s nebezpečím výbuchu.

77 Zapojení odporových snímačů do měřicího obvodu je ovlivněno odporem vodičů, kterými je k čidlu připojen měřicí přístroj - změna odporu čidla způsobená změnou teploty je velmi malá ve srovnání se základní hodnotou odporu čidla tuto změnu nelze měřit přímo (Ohmův zákon = změní-li se teplota čidla (s teplotním součinitelem řádově 10-3 K -1 ) o 1 C, změní se el. proud v řádu 10-3, což nelze běžným přístrojem změřit. Nejběžnější je použití vyváženého Wheatstonova odporového můstku, kdy je odporové čidlo R t zapojeno do jedné jeho větve - změna teploty vyvolá změnu odporu čidla, čímž dojde k rozvážení můstku.

78 Zapojení odporových snímačů Samotný odpor vodičů R V není problém, protože ho lze kompenzovat při vyvažování můstku a tím započítat jeho vliv na měření. Problém spočívá v teplotní závislosti odporu vodičů, které může nepředvídatelně ovlivnit měření a nelze ho kompenzovat vyvažováním můstku.

79 Dvouvodičové zapojení měřicího obvodu R 2 R t čidlo vodič R v R j R 1 U stab R 3 Měřicí přístroj nebo vstupní elektronický zesilovač měřicího přístroje nastavovací odpor pro kompenzaci vlivu velikosti odporu spojovacího vedení

80 Dvouvodičové zapojení Wheatstonova odporového můstku U je napětí přiložené na můstek U V je výstupní napětí můstku

81 Třívodičové zapojení měřicího obvodu Připojení třetího vodiče je co nejblíže k prvku čidla používá se ke kompenzaci vlivu vedení a ovlivnění vnější teplotou vhodné pro přesná měření. Měřicí přístroj nebo vstupní elektronický zesilovač měřicího přístroje vodič R v R 1 R 2 R t čidlo U stab vodič R v R j R 3 nastavovací odpor pro kompenzaci vlivu velikosti odporu spojovacího vedení

82 Třívodičové zapojení Wheatstonova odporového můstku kompenzuje vliv teplotních změn odporu vedení do 100 m. U je napětí přiložené na můstek U V je výstupní napětí můstku

83 Zapojení s volnou smyčkou Wheatstonova odporového můstku kompenzuje vliv teplotních změn odporu i velmi dlouhých vedení. U je napětí přiložené na můstek U V je výstupní napětí můstku

84 Průmyslové provedení snímačů připojovací hlavice se svorkovnicí keramická izolace a ochranná jímka teplotně závislý odporový prvek keramická izolace

85 a to není k informačnímu přehledu o měření teploty (skoro) vše

86 Témata VR - ZS 2014/2015

PRINCIP MĚŘENÍ TEPLOTY spočívá v porovnání teploty daného tělesa s definovanou stupnicí.

PRINCIP MĚŘENÍ TEPLOTY spočívá v porovnání teploty daného tělesa s definovanou stupnicí. 1 SENZORY TEPLOTY TEPLOTA je jednou z nejdůležitějších veličin ovlivňujících téměř všechny stavy a procesy v přírodě Ke stanovení teploty se využívá závislosti určitých fyzikálních veličin na teplotě (A

Více

MĚŘENÍ TEPLOTY. Přehled technických teploměrů. Teploměry kapalinové. Teploměry tenzní. Rozdělení snímačů teploty: Ukázky aplikace termochromních barev

MĚŘENÍ TEPLOTY. Přehled technických teploměrů. Teploměry kapalinové. Teploměry tenzní. Rozdělení snímačů teploty: Ukázky aplikace termochromních barev MĚŘENÍ TEPLOTY teplota je jednou z nejdůležitějších veličin ovlivňujících téměř všechny stavy a procesy v přírodě při měření teploty se měří obecně jiná veličina A, která je na teplotě závislá podle určitého

Více

Základní pojmy. T = ϑ + 273,15 [K], [ C] Definice teploty:

Základní pojmy. T = ϑ + 273,15 [K], [ C] Definice teploty: Definice teploty: Základní pojmy Fyzikální veličina vyjadřující míru tepelného stavu tělesa Teplotní stupnice Termodynamická (Kelvinova) stupnice je určena dvěma pevnými body: absolutní nula (ustává termický

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_15_OC_1.01 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Tématický celek Ing. Zdenka

Více

MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA

MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA 4. TEPLO, TEPLOTA, TEPELNÁ VÝMĚNA Autor: Ing. Eva Jančová DESS SOŠ a SOU spol. s r. o. TEPLO Teplo je míra změny vnitřní energie, kterou systém vymění při styku s jiným

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY

EXPERIMENTÁLNÍ METODY 04 EXPERIMENTÁLNÍ METODY Pro zjištění informace o hodnotě teploty v daném místě a daném časovém okamžiku existují prvky, které lze charakterizovat aktuálním účelem například takto A měření teploty snímače

Více

Integrovaná střední škola, Kumburská 846, Nová Paka Automatizace Snímače teploty. Snímače teploty

Integrovaná střední škola, Kumburská 846, Nová Paka Automatizace Snímače teploty. Snímače teploty Snímače teploty Měření teploty patří k jednomu z nejdůležitějších oborů měření, protože je základem řízení řady technologických procesů. Pro měření teploty jsou stanoveny dvě stupnice: a) Termodynamická

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 3. Měření teplot

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 3. Měření teplot FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 3. Měření teplot OSNOVA 3. KAPITOLY Úvod do problematiky měření teplot

Více

Zapojení teploměrů. Zadání. Schéma zapojení

Zapojení teploměrů. Zadání. Schéma zapojení Zapojení teploměrů V této úloze je potřeba zapojit elektrickou pícku a zahřát na požadovanou teplotu, dále zapojit dané teploměry dle zadání a porovnávat jejich dynamické vlastnosti, tj. jejich přechodové

Více

TEPLOTA Měření tepla a teploty: Rozdíl mezi teplotou a teplem. Teplota je projev hmoty - teplo = druh energie =

TEPLOTA Měření tepla a teploty: Rozdíl mezi teplotou a teplem. Teplota je projev hmoty - teplo = druh energie = TEPLOTA Měření tepla a teploty: Rozdíl mezi teplotou a teplem. Teplota je projev hmoty - teplo = druh energie = Q = c m t Teplota je jednou z nejdůležitějších veličin jež provází všechny procesy ve výrobě.

Více

TEPLOTA Měření tepla a teploty: Rozdíl mezi teplotou a teplem. Teplota je projev hmoty - teplo = druh energie =

TEPLOTA Měření tepla a teploty: Rozdíl mezi teplotou a teplem. Teplota je projev hmoty - teplo = druh energie = TEPLOTA Měření tepla a teploty: Rozdíl mezi teplotou a teplem. Teplota je projev hmoty - teplo = druh energie = Q = c m t Teplota je jednou z nejdůležitějších veličin jež provází všechny procesy ve výrobě.

Více

17. Celá čísla.notebook. December 11, 2015 CELÁ ČÍSLA

17. Celá čísla.notebook. December 11, 2015 CELÁ ČÍSLA CELÁ ČÍSLA 1 Teploměr na obrázku ukazuje teplotu 15 C Říkáme: je mínus 15 stupňů Celsia je 15 stupňů pod nulou je 15 stupňů mrazu Ukaž na teploměru: 10 C, 8 C, +3 C, 6 C, 25 C, +36 C 2 Teploměr Teploměr

Více

Senzorika a senzorické soustavy

Senzorika a senzorické soustavy Senzorika a senzorické soustavy Snímače teploty Tato publikace vznikla jako součást projektu CZ.04.1.03/3.2.15.2/0285 Inovace VŠ oborů strojního zaměření, který je spolufinancován evropským sociálním fondem

Více

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ TEPLOTY

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ TEPLOTY SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ TEPLOTY 10.1. Kontaktní snímače teploty 10.2. Bezkontaktní snímače teploty 10.1. KONTAKTNÍ SNÍMAČE TEPLOTY Experimentální metody přednáška 10 snímač je připevněn na měřený objekt 10.1.1.

Více

LOGO. Molekulová fyzika

LOGO. Molekulová fyzika Molekulová fyzika Molekulová fyzika Molekulová fyzika vysvětluje fyzikální jevy na základě znalosti jejich částicové struktury. Jejím základem je kinetická teorie látek (KTL). KTL obsahuje tři tvrzení:

Více

Mol. fyz. a termodynamika

Mol. fyz. a termodynamika Molekulová fyzika pracuje na základě kinetické teorie látek a statistiky Termodynamika zkoumání tepelných jevů a strojů nezajímají nás jednotlivé částice Molekulová fyzika základem jsou: Látka kteréhokoli

Více

Snímače teploty a tepelného množství

Snímače teploty a tepelného množství Snímače teploty a tepelného množství Základní pojmy Teplota je fyzikální veličina vyjadřující míru tepelného stavu tělesa. Teplo je forma energie, která má svůj původ v neuspořádaném pohybu elementárních

Více

Měření teploty dotykové teplotoměry

Měření teploty dotykové teplotoměry Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Měření fyzikálních a technických veličin

Více

Základní pojmy. T = ϑ + 273,15 [K], [ C] Termodynamická (Kelvinova) Definice teploty:

Základní pojmy. T = ϑ + 273,15 [K], [ C] Termodynamická (Kelvinova) Definice teploty: Základní pojmy Definice teploty: Fyzikální veličina vyjadřující míru tepelného stavu tělesa Teplotní stupnice Termodynamická (Kelvinova) stupnice je určena dvěma pevnými body: absolutní nula (ustává termický

Více

Verze 2. Měření teploty - 1. Doplněná inovovaná přednáška. Pracoviště: Katedra textilních a jednoúčelových strojů TUL

Verze 2. Měření teploty - 1. Doplněná inovovaná přednáška. Pracoviště: Katedra textilních a jednoúčelových strojů TUL Verze 2 Měření teploty - 1 Doplněná inovovaná přednáška Pracoviště: Katedra textilních a jednoúčelových strojů TUL Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským

Více

Měření teploty v budovách

Měření teploty v budovách Měření teploty v budovách Zadání 1. Seznamte se s fyzikálními principy a funkčností předložených senzorů: odporový teploměr Pt100, termistor NCT, termočlánek typu K a bezdotykový úhrnný pyrometr 2. Proveďte

Více

Teplota. fyzikální veličina značka t

Teplota. fyzikální veličina značka t Teplota fyzikální veličina značka t Je to vlastnost předmětů a okolí, kterou je člověk schopen vnímat a přiřadit jí pocity studeného, teplého či horkého. Jak se tato vlastnost jmenuje? Teplota Naše pocity

Více

e, přičemž R Pro termistor, který máte k dispozici, platí rovnice

e, přičemž R Pro termistor, který máte k dispozici, platí rovnice Nakreslete schéma vyhodnocovacího obvodu pro kapacitní senzor. Základní hodnota kapacity senzoru pf se mění maximálně o pf. omu má odpovídat výstupní napěťový rozsah V až V. Pro základní (klidovou) hodnotu

Více

TEPLOTA (termodynamické a statistické pojetí)

TEPLOTA (termodynamické a statistické pojetí) TEPLOTA (termodynamické a statistické pojetí) TEPELNÁ ROVNOVÁHA TEPLOTA, TEPLOTNÍ STUPNICE Teplota jako statistická veličina Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. Původ slova Podnět a příčina určitého druhu

Více

4. Stanovení teplotního součinitele odporu kovů

4. Stanovení teplotního součinitele odporu kovů 4. Stanovení teplotního součinitele odporu kovů 4.. Zadání úlohy. Změřte teplotní součinitel odporu mědi v rozmezí 20 80 C. 2. Změřte teplotní součinitel odporu platiny v rozmezí 20 80 C. 3. Vyneste graf

Více

Fyzika, maturitní okruhy (profilová část), školní rok 2014/2015 Gymnázium INTEGRA BRNO

Fyzika, maturitní okruhy (profilová část), školní rok 2014/2015 Gymnázium INTEGRA BRNO 1. Jednotky a veličiny soustava SI odvozené jednotky násobky a díly jednotek skalární a vektorové fyzikální veličiny rozměrová analýza 2. Kinematika hmotného bodu základní pojmy kinematiky hmotného bodu

Více

MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA

MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA 5. TEPLOTNÍ STUPNICE Autor: Ing. Eva Jančová DESS SOŠ a SOU spol. s r. o. TEPLOTNÍ STUPNICE Teplotních stupnic existuje více: - Kelvinova stupnice - Fahrenheitova stupnice

Více

Cvičení: APLIKOVANÁ BIOKLIMATOLOGIE. Ing. Petr Hlavinka, Ph.D. Dveře č. N5068 (tel.: 3090) phlavinka@centrum.cz

Cvičení: APLIKOVANÁ BIOKLIMATOLOGIE. Ing. Petr Hlavinka, Ph.D. Dveře č. N5068 (tel.: 3090) phlavinka@centrum.cz Cvičení: APLIKOVANÁ BIOKLIMATOLOGIE Ing. Petr Hlavinka, Ph.D. Dveře č. N5068 (tel.: 3090) phlavinka@centrum.cz Zápočet: -Docházka na cvičení (max. 2 absence) -Vyřešit 3 samostatné úkoly Meteorologická

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Teplota Číslo DUM: III/2/FY/2/1/13 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Teplota Číslo DUM: III/2/FY/2/1/13 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Teplota Číslo DUM: III/2/FY/2/1/13 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny a jejich měření Autor: Mgr. Petra Kejkrtová Anotace:

Více

Měřicí řetězec. měřicí zesilovač. převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku

Měřicí řetězec. měřicí zesilovač. převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku Měřicí řetězec fyzikální veličina snímač měřicí zesilovač A/D převodník počítač převod fyz. veličiny na elektrickou (odpor, proud, napětí, kmitočet...) převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 2 Termika 2.1Teplota, teplotní roztažnost látek 2.2 Teplo a práce, přeměny vnitřní energie tělesa 2.3 Tepelné motory 2.4 Struktura pevných

Více

Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy. Odporové senzory

Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy. Odporové senzory Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy Odporové senzory Obecné vlastnosti odporových senzorů Odporové senzory kontaktové Měřící potenciometry Odporové tenzometry Odporové senzory teploty Odporové

Více

SNÍMAČE. - čidla, senzory snímají měří skutečnou hodnotu regulované veličiny (dávají informace o stavu technického zařízení).

SNÍMAČE. - čidla, senzory snímají měří skutečnou hodnotu regulované veličiny (dávají informace o stavu technického zařízení). SNÍMAČE - čidla, senzory snímají měří skutečnou hodnotu regulované veličiny (dávají informace o stavu technického zařízení). Rozdělení snímačů přímé- snímaná veličina je i na výstupu snímače nepřímé -

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření hladiny 2 P-10b-hl ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Hladinoměry Principy, vlastnosti, použití Jedním ze základních

Více

MĚŘENÍ TEPLOTY. Přehled technických teploměrů. Teploměry kapalinové. Teploměry tenzní. Rozdělení snímačů teploty: Ukázky aplikace termochromních barev

MĚŘENÍ TEPLOTY. Přehled technických teploměrů. Teploměry kapalinové. Teploměry tenzní. Rozdělení snímačů teploty: Ukázky aplikace termochromních barev MĚŘENÍ TEPLOTY teplota je jednou z nejdůležitějších veličin ovlivňujících téměř všechny stavy a procesy v přírodě při měření teploty se měří obecně jiná veličina A, která je na teplotě závislá podle určitého

Více

d p o r o v t e p l o m ě r, t e r m o č l á n k

d p o r o v t e p l o m ě r, t e r m o č l á n k d p o r o v t e p l o m ě r, t e r m o č l á n k Ú k o l : a) Proveďte kalibraci odporového teploměru, termočlánku a termistoru b) Určete teplotní koeficienty odporového teploměru, konstanty charakterizující

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

Elektrický proud. Elektrický proud : Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: Usměrněný pohyb volných elektronů

Elektrický proud. Elektrický proud : Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: Usměrněný pohyb volných elektronů Elektrický proud Elektrický proud : Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: Usměrněný pohyb volných elektronů Vodivé kapaliny : Usměrněný pohyb iontů Ionizované plyny: Usměrněný pohyb iontů

Více

MĚŘENÍ RELATIVNÍ VLHKOSTI. - pro měření relativní vlhkosti se používají metody měření

MĚŘENÍ RELATIVNÍ VLHKOSTI. - pro měření relativní vlhkosti se používají metody měření MĚŘENÍ RELATIVNÍ VLHKOSTI - pro měření relativní vlhkosti se používají metody měření obsahu vlhkosti vplynech Psychrometrické metody Měření rosného bodu Sorpční metody Rovnovážné elektrolytické metody

Více

MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA

MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA 2 metody zkoumání látek na základě vnějších projevů: I. KINETICKÁ TEORIE LÁTEK -studium vlastností látek na základě vnitřní struktury, pohybu a vzájemného působení jednotlivých

Více

Molekulová fyzika a termika:

Molekulová fyzika a termika: Molekulová fyzika a termika: 1. Měření teploty: 2. Délková roztažnost a Objemová roztažnost látek 3. Bimetal 4. Anomálie vody 5. Částicová stavba látek, vlastnosti látek 6. Atomová hmotnostní konstanta

Více

9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY

9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY Úvod do metrologie - 49-9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY (V.LYSENKO) Čidlo (senzor, detektor, receptor) je em jedné fyzikální veličiny na jinou fyzikální veličinu. Snímač (senzor + obvod pro zpracování ) je to člen

Více

ZÁKLADNÍ POZNATKY MOLEKULOVÉ FYZIKY A TERMIKY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Molekulová fyzika a termika

ZÁKLADNÍ POZNATKY MOLEKULOVÉ FYZIKY A TERMIKY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Molekulová fyzika a termika ZÁKLADNÍ POZNATKY MOLEKULOVÉ FYZIKY A TERMIKY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Molekulová fyzika a termika Částicová struktura látek Látky jakéhokoli skupenství se skládají z částic Částicemi jsou

Více

A:Měření odporových teploměrů v ultratermostatu B:Měření teploty totálním pyrometrem KET/MNV (8. cvičení)

A:Měření odporových teploměrů v ultratermostatu B:Měření teploty totálním pyrometrem KET/MNV (8. cvičení) A:Měření odporových teploměrů v ultratermostatu B:Měření teploty totálním pyrometrem KET/MNV (8. cvičení) Vypracoval : Martin Dlouhý Osobní číslo : A8B268P A:Měření odporových teploměrů v ultratermostatu

Více

Příloha pro metrologii teploty

Příloha pro metrologii teploty Příloha pro metrologii teploty Historie měření teploty a teplotních stupnic První teploměr sestrojil Galileo Galilei r. 1603, byl to vzduchový teploměr, který ukazoval změnu teploty nasáváním barevné kapaliny,

Více

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu 9. Čidla napětí a proudu Čas ke studiu: 15 minut Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete umět popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu Výklad

Více

2010 Brno. Hydrotermická úprava dřeva - cvičení vnější parametry sušení

2010 Brno. Hydrotermická úprava dřeva - cvičení vnější parametry sušení 2010 Brno 06 - cvičení vnější parametry sušení strana 2 Proč určujeme parametry prostředí? správné řízení sušícího procesu odvislné na správném řízení naplánovaného sušícího procesu podle naměřených hodnot

Více

5. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY

5. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY . MĚŘENÍ TEPLOTY TEMOČLÁNKY Úkol měření Ověření funkce dvoudrátového převodníku XT pro měření teploty termoelektrickými články (termočlánky) a kompenzace studeného konce polovodičovým přechodem PN.. Ověřte

Více

Fyzika. Pracovní list č. 5 Téma: Měření teploty, relativní vlhkosti, rosného bodu, absolutní vlhkosti. Mgr. Libor Lepík. Student a konkurenceschopnost

Fyzika. Pracovní list č. 5 Téma: Měření teploty, relativní vlhkosti, rosného bodu, absolutní vlhkosti. Mgr. Libor Lepík. Student a konkurenceschopnost www.projektsako.cz Fyzika Pracovní list č. 5 Téma: Měření teploty, relativní vlhkosti, rosného bodu, absolutní vlhkosti Lektor: Projekt: Reg. číslo: Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/03.0075

Více

11/18/2012. Snímače ve VPM. Snímače ve VPM obsah prezentace. Snímače ve VPM. Konstrukce polovodičových měničů

11/18/2012. Snímače ve VPM. Snímače ve VPM obsah prezentace. Snímače ve VPM. Konstrukce polovodičových měničů Snímače ve VPM Konstrukce polovodičových měničů Snímače ve VPM obsah prezentace Vlastnosti snímačů s Hallovým generátorem Proudová čidla smínač s Hallovým generátorem s otevřenou smyčkou smínač s Hallovým

Více

1. Okalibrujte pomocí bodu tání ledu, bodu varu vody a bodu tuhnutí cínu:

1. Okalibrujte pomocí bodu tání ledu, bodu varu vody a bodu tuhnutí cínu: 1 Pracovní úkol 1. Okalibrujte pomocí bodu tání ledu, bodu varu vody a bodu tuhnutí cínu: (a) platinovýodporovýteploměr(určetekonstanty R 0, A, B). (b) termočlánek měď-konstantan(určete konstanty a, b,

Více

Základem molekulové fyziky je kinetická teorie látek. Vychází ze tří pouček:

Základem molekulové fyziky je kinetická teorie látek. Vychází ze tří pouček: Molekulová fyzika zkoumá vlastnosti látek na základě jejich vnitřní struktury, pohybu a vzájemného působení částic, ze kterých se látky skládají. Termodynamika se zabývá zákony přeměny různých forem energie

Více

2.1 Empirická teplota

2.1 Empirická teplota Přednáška 2 Teplota a její měření Termika zkoumá tepelné vlastnosti látek a soustav těles, jevy spojené s tepelnou výměnou, chování soustav při tepelné výměně, změny skupenství látek, atd. 2.1 Empirická

Více

Inteligentní převodníky SMART. Univerzální vícevstupový programovatelný převodník. 6xS

Inteligentní převodníky SMART. Univerzální vícevstupový programovatelný převodník. 6xS Univerzální vícevstupový programovatelný převodník 6xS 6 vstupů: DC napětí, DC proud, Pt100, Pt1000, Ni100, Ni1000, termočlánek, ( po dohodě i jiné ) 6 výstupních proudových signálů 4-20mA (vzájemně galvanicky

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Otázky k úloze (domácí příprava): Pro jakou teplotu je U = 0 v případě použití převodníku s posunutou nulou dle obr. 1 (senzor Pt 100,

Více

PROVOZ, DIAGNOSTIKA A ÚDRŽBA STROJŮ

PROVOZ, DIAGNOSTIKA A ÚDRŽBA STROJŮ VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ PROVOZ, DIAGNOSTIKA A ÚDRŽBA STROJŮ Termodiagnostika doc. Ing. Helebrant František, CSc. Ing. Hrabec Ladislav, Ph.D. Ing. Blata Jan, Ph.D.

Více

Senzory tepelných veličin

Senzory tepelných veličin Senzory tepelných veličin -teplota termodynamická stavová veličina -teplotní stupnice: Kelvinova (trojný bod vody 273,16 K), Celsiova,... IS-90 (4 rozsahy) senzory teploty: kontaktní elektrické: odporové

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření teploty - 2 17.SP-t.2. ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Další pokračování o měření teploty a tepla Termistory (krystalické)

Více

A:Cejchování termočlánku na bod tání čistého kovu B:Měření teploty termočlánkem C:Cejchování termoelektrického snímače KET/MNV (9.

A:Cejchování termočlánku na bod tání čistého kovu B:Měření teploty termočlánkem C:Cejchování termoelektrického snímače KET/MNV (9. A:Cejchování termočlánku na bod tání čistého kovu B:Měření teploty termočlánkem C:Cejchování termoelektrického snímače KET/MNV (9. cvičení) Vypracoval : Martin Dlouhý Osobní číslo : A08B0268P A: Cejchování

Více

Měřicí a řídicí technika pro 1. roč. magisterského studia FPBT. zachycení veškerého tepl. záření

Měřicí a řídicí technika pro 1. roč. magisterského studia FPBT. zachycení veškerého tepl. záření MĚŘENÍ TEPLOTY teplota je jednou z nejdůležitějších veličin ovlivňujících téměř všechny stavy a procesy v přírodě při měření teploty se měří obecně jiná veličina A, která je na teplotě závislá podle určitého

Více

Měřící a senzorová technika

Měřící a senzorová technika VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ Měřící a senzorová technika Semestrální projekt Vypracovali: Petr Osadník Akademický rok: 2006/2007 Semestr: zimní Původní zadání úlohy

Více

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Metalické roztavené kovy, ionty + elektrony, elektrostatické síly Iontové roztavené soli, FLINAK (LiF + NaF + KF), volně pohyblivé anionty a kationty, iontová

Více

Teplotní roztažnost. Teorie. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Teplotní roztažnost. Teorie. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Teplotní roztažnost Teorie Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Teplotní roztažnost souvisí se změnou rozměru zahřívaného těles Při zahřívání se tělesa zvětšují, při ochlazování

Více

Použití. Výhody. Technické parametry. Certifikace. Přístroj ukazovací kompenzační ZEPAX 10. přístroj je určen k dálkovému měření fyzikálních veličin

Použití. Výhody. Technické parametry. Certifikace. Přístroj ukazovací kompenzační ZEPAX 10. přístroj je určen k dálkovému měření fyzikálních veličin Použití přístroj je určen k dálkovému měření fyzikálních veličin Výhody široká nabídka typů vstupních signálů možnost vybavení signalizací ve 2 a 4 mezních hodnotách Přístroj ukazovací kompenzační str.

Více

Zapojení odporových tenzometrů

Zapojení odporových tenzometrů Zapojení odporových tenzometrů Zadání 1) Seznamte se s konstrukcí a použitím lineárních fóliových tenzometrů. 2) Proveďte měření na fóliových tenzometrech zapojených do můstku. 3) Zjistěte rovnici regresní

Více

Termodynamika materiálů. Vztahy a přeměny různých druhů energie při termodynamických dějích podmínky nutné pro uskutečnění fázových přeměn

Termodynamika materiálů. Vztahy a přeměny různých druhů energie při termodynamických dějích podmínky nutné pro uskutečnění fázových přeměn Termodynamika materiálů Vztahy a přeměny různých druhů energie při termodynamických dějích podmínky nutné pro uskutečnění fázových přeměn Důležité konstanty Standartní podmínky Avogadrovo číslo N A = 6,023.10

Více

Maturitní témata fyzika

Maturitní témata fyzika Maturitní témata fyzika 1. Kinematika pohybů hmotného bodu - mechanický pohyb a jeho sledování, trajektorie, dráha - rychlost hmotného bodu - rovnoměrný pohyb - zrychlení hmotného bodu - rovnoměrně zrychlený

Více

Termodynamika. T [K ]=t [ 0 C] 273,15 T [ K ]= t [ 0 C] termodynamická teplota: Stavy hmoty. jednotka: 1 K (kelvin) = 1/273,16 část termodynamické

Termodynamika. T [K ]=t [ 0 C] 273,15 T [ K ]= t [ 0 C] termodynamická teplota: Stavy hmoty. jednotka: 1 K (kelvin) = 1/273,16 část termodynamické Termodynamika termodynamická teplota: Stavy hmoty jednotka: 1 K (kelvin) = 1/273,16 část termodynamické teploty trojného bodu vody (273,16 K = 0,01 o C). 0 o C = 273,15 K T [K ]=t [ 0 C] 273,15 T [ K ]=

Více

CW01 - Teorie měření a regulace

CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace ZS 2010/2011 SPEC. 2.p 2010 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace

Více

Základní pojmy. p= [Pa, N, m S. Definice tlaku: Síla působící kolmo na jednotku plochy. diference. tlaková. Přetlak. atmosférický tlak. Podtlak.

Základní pojmy. p= [Pa, N, m S. Definice tlaku: Síla působící kolmo na jednotku plochy. diference. tlaková. Přetlak. atmosférický tlak. Podtlak. Základní pojmy Definice tlaku: Síla působící kolmo na jednotku plochy F p= [Pa, N, m S 2 ] p Přetlak tlaková diference atmosférický tlak absolutní tlak Podtlak absolutní nula t 2 ozdělení tlakoměrů Podle

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2009 Ladislav Vincenc

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2009 Ladislav Vincenc ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2009 Ladislav Vincenc ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra měření Měřicí převodník teplota

Více

CW01 - Teorie měření a regulace

CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace ZS 2010/2011 6.1a 2010 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace emisivní

Více

15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu

15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu 15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu 1. Definice elektrického proudu 2. Jednoduchý elektrický obvod a) Ohmův zákon pro část elektrického obvodu b) Elektrický spotřebič

Více

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_11 Název materiálu: Teplo a teplota. Tematická oblast: Fyzika 1.ročník Anotace: Prezentace slouží k vysvětlení základních fyzikálních veličin tepla a teploty.

Více

5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN

5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN 5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN Metody zkoumání fázových přeměn v kovech a slitinách jsou založeny na využití změn převážně fyzikálních vlastností, které fázovou přeměnu a s ní spojenou změnu struktury

Více

10. Energie a její transformace

10. Energie a její transformace 10. Energie a její transformace Energie je nejdůležitější vlastností hmoty a záření. Je obsažena v každém kousku hmoty i ve světelném paprsku. Je ve vesmíru a všude kolem nás. S energií se setkáváme na

Více

Fyzikální chemie. Magda Škvorová KFCH CN463 magda.skvorova@ujep.cz, tel. 3302. 14. února 2013

Fyzikální chemie. Magda Škvorová KFCH CN463 magda.skvorova@ujep.cz, tel. 3302. 14. února 2013 Fyzikální chemie Magda Škvorová KFCH CN463 magda.skvorova@ujep.cz, tel. 3302 14. února 2013 Co je fyzikální chemie? Co je fyzikální chemie? makroskopický přístup: (klasická) termodynamika nerovnovážná

Více

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V LÁTKÁCH

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V LÁTKÁCH VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V LÁTKÁCH Jan Hruška TV-FYZ Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách. Co je to vlastně elektrický proud? Na to

Více

Chyby měřidel a metody měření vybraných fyzikálních veličin

Chyby měřidel a metody měření vybraných fyzikálních veličin Chyby měřidel a metody měření vybraných fyzikálních veličin Jaké měřidlo je vhodné zvolit? Pravidla: Přesnost měřidla má být pětkrát až desetkrát vyšší, než je požadovaná přesnost měření. Např. chceme-li

Více

Chyby měřidel a metody měření vybraných fyzikálních veličin

Chyby měřidel a metody měření vybraných fyzikálních veličin Chyby měřidel a metody měření vybraných fyzikálních veličin Viz oskenovaný text ze skript Sprušil, Zieleniecová: Úvod do teorie fyzikálních měření http://physics.ujep.cz/~ehejnova/utm/materialy_studium/chyby_meridel.pdf

Více

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ (1.1, 1.2 a 1.3) Ing. Pavel VYLEGALA 2014 Rozdělení snímačů Snímače se dají rozdělit podle mnoha hledisek. Základním rozdělení: Snímače

Více

Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků,

Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků, 5. října 2015 1 TYPY SIGNÁLŮ Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků, http://www.tek.com/products/oscilloscopes/dpo4000/ 5. října 2015 2 II. ÚPRAVA SIGNÁLŮ

Více

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Metalické roztavené kovy, ionty + elektrony, elektrostatické síly Iontové roztavené soli, FLINAK (LiF + NaF + KF), volně pohyblivé anionty a kationty, iontová

Více

Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce)

Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-F-8-12

Více

Inteligentní koberec ( )

Inteligentní koberec ( ) Inteligentní koberec (10.4.2007) Řešení projektu bylo rozděleno do dvou fází. V první fázi byly hledány vhodné principy konstrukce senzorového pole. Druhá fáze se zaměřuje na praktické ověření vlastností

Více

MaRweb.sk. P5102 Univerzální programovatelné dvouvodičové převodníky. Použití. Technické parametry. Popis

MaRweb.sk. P5102 Univerzální programovatelné dvouvodičové převodníky. Použití. Technické parametry. Popis www.marweb.sk P5102 Univerzální programovatelné dvouvodičové převodníky Jeden typ převodníku pro všechna běžná odporová i termoelektrická čidla. Linearizovaný výstupní signál 4 až 20 ma. Přesnost dle rozsahu

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: počítačové

Více

Technická diagnostika, chyby měření

Technická diagnostika, chyby měření Technická diagnostika, chyby měření Obsah přednášky Technická diagnostika Měřicí řetězec Typy chyb měření Příklad diagnostiky: termovize ložisko 95 C měření 2/21 Co to je? Technická diagnostika Obdoba

Více

Metrologie teploty. Mezinárodní teplotní stupnice 1990 (ITS-90)

Metrologie teploty. Mezinárodní teplotní stupnice 1990 (ITS-90) Metrologie teploty Již dávno si lidé všimli zvláštního stavu látek, nazývali jej podle svých pocitů studený nebo teplý. Teplota vyjadřuje stav hmoty, je to míra vnitřní energie látek. Teplota je mírou

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 4. Měření tlaků

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 4. Měření tlaků FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPERIMENTÁLNÍ METODY I OSNOVA 4. KAPITOLY Úvod do problematiky měření tlaků Kapalinové tlakoměry

Více

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM 9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETICKÝM MŮSTKEM Úvod: Tenzometry se používají např. pro: Měření deformací objektů. Měření síly, tlaku, krouticího momentu, momentu síly, mechanického napětí spojů. Měření zatížení

Více

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul Fyzika 20 Otázky za 2 body. Celsiova teplota t a termodynamická teplota T spolu souvisejí známým vztahem. Vyberte dvojici, která tento vztah vyjadřuje (zaokrouhleno na celá čísla) a) T = 253 K ; t = 20

Více

Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, interaktivní tabule, fyzikální pomůcky

Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, interaktivní tabule, fyzikální pomůcky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Molekulová fyzika, termika 2. ročník, sexta 2 hodiny týdně Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, interaktivní tabule, fyzikální pomůcky

Více

Principy chemických snímačů

Principy chemických snímačů Principy chemických snímačů Název školy: SPŠ Ústí nad Labem, středisko Resslova Autor: Ing. Pavel Votrubec Název: VY_32_INOVACE_05_AUT_99_principy_chemickych_snimacu.pptx Téma: Principy chemických snímačů

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION ÚSTAV ELEKTROTECHNOLOGIE DEPARTMENT OF

Více

Závislost odporu kovového vodiče na teplotě

Závislost odporu kovového vodiče na teplotě 4.2.1 Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Předpoklady: 428, délková a objemová roztažnost napětí [V] 1,72 3,43 5,18 6,86 8,57 1,28 proud [A],,47,69,86,11,115,127,14,12,1 Proud [A],8,6,4,2 2 4 6

Více

Osnova: 1. Zdroje stejnosměrného napětí 2. Zatěžovací charakteristika

Osnova: 1. Zdroje stejnosměrného napětí 2. Zatěžovací charakteristika K620ZENT Základy elektroniky Přednáška č. 4 Osnova: 1. Zdroje stejnosměrného napětí 2. Zatěžovací charakteristika Výroba elektrická energie z energie mechanické - prostřednictvím točivých elektrických

Více

R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A. R10.1 Fotovoltaika

R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A. R10.1 Fotovoltaika Fyzika pro střední školy II 84 R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A R10.1 Fotovoltaika Sluneční záření je spojeno s přenosem značné energie na povrch Země. Její velikost je dána sluneční neboli solární

Více

Smart Temperature Contact and Noncontact Transducers and their Application Inteligentní teplotní kontaktní a bezkontaktní senzory a jejich aplikace

Smart Temperature Contact and Noncontact Transducers and their Application Inteligentní teplotní kontaktní a bezkontaktní senzory a jejich aplikace XXXII. Seminar ASR '2007 Instruments and Control, Farana, Smutný, Kočí & Babiuch (eds) 2007, VŠB-TUO, Ostrava, ISBN 978-80-248-1272-4 Smart Temperature Contact and Noncontact Transducers and their Application

Více

měření teploty Molekulová fyzika a termika Teplotní délková roztažnost V praxi úlohy

měření teploty Molekulová fyzika a termika Teplotní délková roztažnost V praxi úlohy měření teploty Molekulová fyzika a termika rozdíl mezi stupnicí celsiovskou a termodynamickou př. str. 173 (nové vydání s. 172) teplo(to)měry roztažnost látek rtuťový, lihový, bimetalový vodivost polovodičů

Více