Česká asociace naturální kulturistiky a fitness, z.s.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Česká asociace naturální kulturistiky a fitness, z.s."

Transkript

1 Česká asociace naturální kulturistiky a fitness, z.s. Sportovci, kteří se chtějí účastnit mistrovských a pohárových soutěţí v naturální kulturistice a fitness organizovaných Českou asociací naturální kulturistiky a fitness, z. s. musí být registrování podle registračního řádu ČANKF a musí mít zaplacený poplatek na daný soutěţní rok. Na soutěţích ČANKF mohou startovat pouze závodníci, kteří se po roce 2013 nezúčastnili ţádné soutěţe organizované pod hlavičkou organizace, která nemá podmínku naturálnosti. 30. prosince 2017 Prezentace Naturální kulturistika, Ms. Physique, Fitness classic, Fitness dětí, Fitness muži, Smíšené páry Soutěţící se k prezentaci musí dostavit ve sportovním oblečení a v pózovacích plavkách s registračním potvrzením, které mu bude zasláno po registraci v online systému a zaplacení ročního členského příspěvku. Hudební nahrávka volné sestavy musí být nahrána v elektronickém systému společně s vyplněnou elektronickou přihláškou. Startovné hradí kaţdý soutěţící při prezentaci. K prezentaci bude mít přístup jen závodník a trenér, který od organizátora obdrţí příslušné označení. Vstup do rozcvičovny má právo vţdy jeden trenér. Tato osoba je povinna nosit a v případě výzvy pořadatelskou sluţbou předloţit i průkaz totoţnosti stejně tak i závodník. Fitness Bikini, Sport Model, Fitness Figura Soutěţící se k prezentaci dostaví ve sportovním oblečení a ve dvojdílných plavkách s lodičkami ke kontrole výšky platformy a podpatku s registračním potvrzením, které mu bude zasláno po registraci v online systému a zaplacení ročního členského příspěvku. Přihláška na soutěţ musí být vyplněná v elektronickém systému. Startovné se hradí při prezentaci, kam bude mít přístup pouze závodnice a trenér, který obdrţí příslušné označení od organizátora soutěţe. Tato osoba je povinna nosit a v případě výzvy pořadatelskou sluţbou předloţit i průkaz totoţnosti stejně tak i závodník. Eliminace V případě velkého počtu soutěţících v jedné kategorii můţe komise rozhodčích rozhodnout o vstupní eliminaci. Eliminace se uskuteční jen v případě, kdy v kategorii bude více neţ 15 soutěţících. Závodníci nastoupí na pódium a budou porovnáváni ve čtvrtobratech v pořadí zleva od nejmenšího startovního čísla a následně rozdělí skupinu na menší podskupiny, nejvýše však 6 osob, které budou hodnoceny ve čtvrtobratech. Kaţdý rozhodčí stanoví své pořadí a na základě výsledků bude vyhlášena postupující skupina 15 nejlepších soutěţících.

2 Naturální kulturistika Kritéria hodnocení: Hodnotí se celkový sportovní vzhled, symetrie postavy, svalnatost, vzájemná vyrovnanost jednotlivých svalových skupin, vyrýsovanost (ne extrémní, která by hraničila s neadekvátním odvodněním). Vzhled pokoţky, tonus a sportovní prezentace na pódiu. Celkový dojem a prezentace soutěţícího by měl být příjemný, vyzařující energii a radost z pohybu. V konečném hodnocení se zohledňuje i úprava pokoţky, barva, přiměřený lesk, ale i střih a čistota plavek, které musí zakrývat alespoň polovinu hýţďového svalu. Nezapomínejte i na úpravu obličeje a vlasů, příjemné vystupování a správné provedení jednotlivých póz. Pokoţka musí být oholená a natřená barvou Pro Tan nebo barva na stejném základě, ne Dream Tan. Průběh soutěže: 1. Kolo: Semifinále hodnocení postavy ve čtvrtobratech, svalový rozvoj (viz. povinné postoje. 2. Kolo: Semifinále volné sestavy v maximální délce 60 sekund. 3. Kolo: Finále hodnocení svalového rozvoje, volné sestavy v maximální délce 60 sekund a následné společné volné pózování. 4. Vyhlášení výsledků v jednotlivých kategoriích a volba absolutního vítěze. Kategorie dorostenci: od 15 do 18 let Kategorie Junioři: od 18 do 23 let Rozhodující je věk v den konání soutěţe. Dosáhne-li závodník v den soutěţe věku příslušnému starší věkové kategorie, nesmí soutěţit s mladšími. Kategorie Masters I Kategorie Masters II Kategorie Masters III od 40 do 50 let od 50 do 60 let od 60 let Výškové kategorie: Muži do 170 cm (včetně) Do této kategorie patří závodníci, kterým byla naměřena výška menší nebo rovna hodnotě 170 cm. Muži do 175 cm (včetně). Do této kategorie patří závodníci, kterým byla naměřena výška menší nebo rovna hodnotě 175 cm. Muži do 180 cm (včetně) Do této kategorie patří závodníci, kterým byla naměřena výška menší nebo rovna hodnotě 180 cm. Muži nad 180 cm Do této kategorie patří závodníci, kterým byla naměřena výška větší neţ 180 cm.

3 Stejné dělení platí i pro výškové rozdělení kategorie Mr. Physique. V případě malého nebo velkého počtu soutěţících má pořadatel soutěţe právo sloučit nebo rozdělit kategorie podle věku a výšky. Výškové limity se mohou měnit podle počtu přihlášených závodníků. Výškově-hmotnostní limity: Omezení hmotnosti je jedním z opatření, které má za cíl podpořit čistotu naturálních soutěţí. Tato kritéria budou kontrolována při prezentaci, kde bude probíhat váţení a měření. Vzorec pro výpočet limitu je následovný: Závodník s výškou v cm mínus 100 = hmotnost závodníka v kg. Tuto hmotnost můţe závodník překročit maximálně: do 160 cm (včetně) o 0 kg od 160 cm do 163 (včetně) cm o 1 kg od 163 cm do 166 (včetně) cm o 2 kg od 166 cm do 169 (včetně) cm o 3 kg od 169 cm do 172 (včetně) cm o 4 kg od 172 cm do 175 (včetně) cm o 5 kg od 175 cm do 178 (včetně) cm o 6 kg od 178 cm do 181 (včetně) cm o 7 kg od 181 cm do 184 (včetně) cm o 8 kg od 184 cm do 187 (včetně) cm o 9 kg od 187 cm do 190 (včetně) cm o 10 kg Atd. kaţdé 3 cm o 1 kg Vysvětlení: Výškově-hmotnostní limit od 175 do 178 cm (včetně) znamená, ţe bude-li závodníkovi naměřeno 178 cm, patří stále do tohoto výškového rozpětí. Bude-li mu naměřeno 175 cm, patří do kategorie od 172 cm do 175 (včetně). Příklad: Při prezentaci byla naměřená výška závodníka 168 cm. Jeho hmotnost může být maximálně 71 kg. 168 cm 100 = 68, = 71 kg 176 cm 100 = 76, = 82 kg 187 cm 100 = 87, = 96 kg V případě, že soutěžící překročí stanovený limit, nebude mu povolen start a startovné se v těchto případech nevrací! Popis jednotlivých kol soutěţe: 1. kolo: Semifinále hodnocení postavy ve čtvrtobratech. Soutěţící budou stát v jedné řadě, seřazeni podle startovních čísel směrem k rozhodčím. Jednotlivé čtvrtobraty budou provádět na povel hlavního rozhodčího. Hodnocení svalového rozvoje: Na základě poţadavků jednotlivých rozhodčích budou soutěţící vyvolávání, nejméně v počtu tří a budou vykonávat následující povinné pózy: 1. Dvojitý biceps zpředu (Front Double Biceps)

4 2. Široký zádový sval (Front Lat Spread) 3. Hrudník z boku (Side Chest) 4. Dvojitý biceps zezadu (Back Double Biceps) 5. Široký zádový zezadu (Back Lat Spread) 6. Triceps zboku (Side Triceps) 7. Břicho a stehna (Abdominalis and Thighs) Všechny individuální porovnávání probíhají uprostřed pódia a to v pořadí zleva doprava tak, jak si to ţádají jednotliví rozhodčí. Všichni závodníci projdou alespoň jedním individuálním porovnáváním. 2. Kolo: Finále Volné sestavy do finále postoupí vţdy šestice soutěţících (dále pak finalistů) z kaţdé kategorie, kteří předvedou své volné sestavy v maximální délce 60 sekund. Úbor na volnou sestavu je shodný s pózovacími plavkami. Čas se bude počítat od zaznění prvního tónu, ne od začátku pózování. Po uplynutí 60 sekund bude hudba zastavena. Proto je nutné sestavu koncipovat tak, aby byla dodrţena časová dotace. Volná sestava by měla prezentovat osobnost závodníka, jednotlivé pózy by měly být technicky zvládnuty a měla by především obsahovat prvky, které působí co nejlépe v souladu s osobností soutěţícího. Povoleny jsou pokleky, kleky, rozštěpy. V neposlední řadě se hodnotí umělecký dojem. Mimo kulturistickým póz je moţné pouţít i prvky z jiných sportovních odvětví, ty by však neměly převládat. Nejedná se o fitnessové sestavy. Kladně je hodnocen kontakt s diváky. 3. Kolo: Finále Hodnocení svalového rozvoje Finalisti společně předvedou svalový rozvoj ve všech povinných pózách. Toto hodnocení bude připočteno k semifinálovému. Společné pózování (Freeposing) Pro zpestření programu je moţné zařadit volné pózování. Moderátor sám vyzve všechny finalisti k následnému společnému pózování. Tato disciplína se nehodnotí, je pouze zpestřením pro diváky a prezentací soutěţících na pódiu. Absolutní vítěz Na konci vyhlášení výsledků muţských kategorií budou všichni soutěţící v společně porovnávání ve svalovém rozvoji a po následujícím volném pózování určí porota absolutního vítěze. Vyhlášení výsledků Průběh vyhlašování: - Nejlepších 6 závodníků bude nastoupeno na pódiu v jedné řadě podle startovních čísel. - Ceny budou odevzdány 6 nejlepším finalistům v pořadí od šestého po první místo. - Na mistrovských soutěţích obdrţí tři nejlepší finalisté zlatou, stříbrnou a bronzovou medaily.

5 Oblečení - pózovací plavky musí odpovídat následujícím kritériím 1. Nesmí být z průhledného materiálu. 2. Barva, materiál je na rozhodnutí závodníka. 3. Nesmí mít ţádné zdobení, lemování, výšivkové okraje. 4. Nejmenší výška po stranách je 1 cm a musí zakrývat alespoň polovinu hýţďového svalu a celou přední část. 5. Ţádné šperky nebo doplňky. 6. Ţádné pomůcky, ţádná obuv. 7. Barva Pro Tan nebo barva na stejném základ, ne Dream Tan Fitness Bikini Kritéria hodnocení Tato kategorie je určená pro sportovně zaloţené dívky a ţeny. Zaměřuje se především na tělesnou stavbu a symetrii postavy vyrovnanost vrchní a spodní části těla soutěţících. Separace jednotlivých svalových skupin, svalový objem a vyrýsování je neţádoucí a bude hodnoceno niţšími místy. Preferuje se plnost svalových skupin se zaměřením na pevné hýţďové svaly bez známek celulitidy a lehký náznak bočního reliéfu břicha. Celé tělo by mělo působit přirozeně harmonickým dojmem. Důraz je kladen na fyzickou přitaţlivost, sebejistotu, šarm a sex-appeal, správné drţení těla, vhodně upravenou pokoţku a vlasy. Líčení a doplňky jsou nedílnou součástí prezentace. Oblečení pro všechna kola: 1. Dvoudílné plavky. 2. Barva, materiál je na volbě závodníka. 3. Kalhotky nesmí být typu tanga a musí zakrývat cca 1/3 hýţďového svalu a celou přední část. 4. Obuv boty na podpatku nesmí být uzavřené (ne lodičky) s vysokým podpatkem libovolného stylu a barvy. Výška platformy nesmí přesáhnout 30 mm a výška podpatku 130 mm (včetně). 5. Upravené vlasy. 6. Úprava pokoţky má být přirozená, zdravě opálená. Pouţitá barva Pro Tan nebo barva na stejném základě, ne Dream Tan. 7. Šperky jsou povolené za předpokladu, ţe budou vkusné. 8. Hlavní rozhodčí má právo posoudit, zda je oblečení závodnice vhodné a odpovídá slušnosti. Na registraci se závodnice dostaví ve dvojdílných soutěţních plavkách včetně s obuvi. Popis jednotlivých kol soutěţe: 1. kolo: Semifinále hodnocení postavy ve dvoudílných plavkách ve čtvrtobratech. (70% bodů). Soutěţící budou stát v jedné řadě, seřazeni podle startovních čísel směrem k rozhodčím a budou na povel hlavního rozhodčího vykonávat čtyři čtvrtobraty vpravo. Kaţdý rozhodčí má právo alespoň na jedno individuální porovnávání dle vlastního uváţení. Hlavní rozhodčí má právo na základě vlastního uváţení opravit individuální poţadavky rozhodčích a to

6 zejména v těch případech, kdy jsou tyto poţadavky téměř shodné s jinými rozhodčími. Při individuálních porovnáních jsou brány nejméně 3 závodnice. Závodnice setrvávají v postoji do doby, neţ jsou ke změně vyzvány hlavním rozhodčím. Popis jednotlivých postojů: Čelný postoj soutěţící stojí s jednou rukou opřenou o bok a jednou nohou mírně předsunutou vpřed, mírné natočení v pánvi je povolené. Boční postoj (čtvrtobrat vpravo) soutěţící provedou čtvrtobrat vpravo a budou otočené levým bokem k rozhodčím. Trup mírně natočí k rozhodčím a pohled směřují na rozhodčí. Pravou ruku mají na pravém boku, postoj je uvolněný. Zadní postoj (čtvrtobrat vzad) soutěţící provedou čtvrtobrat vpravo a stojí zády k rozhodčím. Chodidla jsou od sebe vzdálena maximálně 30 cm. Levá ruka na levém boku, pravá uvolněná podél těla. Soutěţící v tomto postoji nesmí trup natáčet směrem k rozhodčím. Boční postoj (čtvrtobrat vpravo) - soutěţící provedou čtvrtobrat vpravo. Trup natočí k rozhodčím, pohled směřuje na rozhodčí, levá ruka na levém boku, postoj uvolněný. Čelní postoj (čtvrtobrat vpřed) soutěţící provedou čtvrtobrat vpravo čelem k rozhodčím a zůstávají v čelném postoji. Hodnocení 1. kolo: Semifinále V této části se hodnotí především celkový dojem, ţenskost, úprava vlasů, symetričnost postavy, stav pokoţky a její tonus. Zároveň i schopnost závodnice prezentovat se sebedůvěrou a elegancí. Postava se posuzuje s ohledem na úroveň celkového svalového tonusu dosaţeného sportovním tréninkem a výţivou. Jednotlivé svalové skupiny by měly mít pěkný a pevný vzhled s malým mnoţstvím tělesného tuku. Postava by neměla být výrazně hubená a ani nadměrně svalnatá. Nejde zde o svalovou separaci a vyrýsování. Postava, která bude povaţována za příliš hubenou nebo příliš vyrýsovanou bude vţdy hodnocena níţe. Hodnotí se také elasticita pokoţky. Kůţe by měla být hladká, na pohled zdravá a bez celulitidy. Obličej, vlasy, make-up by měli dotvářet celkový dojem závodnice. Hodnocení obsahuje celkovou prezentaci závodnice a to od prvního vstupu na pódium aţ po její odchod. 2. Kolo: Finále Promenáda v plavkách (30% bodů) Ze semifinále postupuje 6 nejlepších finalistek, které budou postupně podle startovních čísel od nejniţšího k nejvyššímu předvádět promenádu (T-walk). Po jejím ukončení se vrací zpět na základní čáru v zadní části pódia. Jakmile poslední závodnice předvede svoji promenádu, společně se na povel hlavního rozhodčího posunou vpřed a budou vykonávat čtvrtobrat jako v semifinále. Následně pak opustí pódium. Vyhlášení výsledků: Průběh vyhlašování: - Nejlepších 6 závodníků bude nastoupeno na pódiu v jedné řadě podle startovních čísel. - Ceny budou odevzdány 6 nejlepším finalistům v pořadí od šestého po první místo. - Na mistrovských soutěţích obdrţí tři nejlepší finalisté zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili. Kategorie: Fitness Bikini junior do 23 let

7 Fitness Bikini do 164 cm (včetně) Fitness Bikini do 170 cm (včetně) Fitness Bikini nad 170 cm Rozhodující je věk v den konání soutěţe. Dosáhne-li závodnice v den soutěţe věku příslušnému starší věkové kategorie, bude přiřazena v souladu s aktuálním věkem. Výškové limity se mohou měnit dle počtu a poměru přihlášených soutěţících (velkého či malého počtu) a jejich tělesné výšky. Sport Model Kritéria hodnocení Tato soutěţní kategorie je určená pro závodnice s vyváţenou, symetrickou postavou a s přiměřeným svalovým rozvojem. Důraz je kladen na sportovní vzhled postavy, symetrii, prezentaci na pódiu, charizma a celkovou ţenskost. Soutěţící by měla mít mírný náznak svalové separace a vyrýsování. Postava by neměla být příliš svalnatá a ani nadměrně vyhublá, neměla by jevit známky hluboké separace a vyrýsování. Tím je myšleno přílišná separace spojená s nepřiměřeným odvodněním závodnice. Jednotlivé skupiny by měly mít oblý tvar a pevný vzhled s malým mnoţstvím tělesného tuku. Pokoţka by měla být hladká a bez celulitidy. Mírný nástin širšího hrudníku v poměru k pasu je výhodou. Postava mírně do tvaru V. Popis jednotlivých kol soutěţe: 1. kolo: Semifinále hodnocení postavy ve dvoudílných plavkách ve čtvrtobratech. (70% bodů). Soutěţící budou stát v jedné řadě, seřazeni podle startovních čísel směrem k rozhodčím a budou na povel hlavního rozhodčího vykonávat čtyři čtvrtobraty vpravo. Kaţdý rozhodčí má právo alespoň na jedno individuální porovnávání dle vlastního uváţení. Hlavní rozhodčí má právo na základě vlastního rozhodnutí opravit individuální poţadavky rozhodčích a to zejména v těch případech, kdy jsou tyto poţadavky téměř shodné s jinými rozhodčími. Při individuálních porovnáních jsou brány nejméně 3 závodnice. Závodnice setrvávají v postoji do doby, neţ jsou ke změně vyzvány hlavním rozhodčím. 2. kolo: Finále promenáda ve sportovním oblečení - kraťasy a sportovní podprsenka, materiál i struktura jsou na volbě závodnice. Sportovní pomůcky nejsou povoleny. Nejlepších 6 finalistek postoupí se semifinále do finále, které je jednokolové (promenáda ve sportovním oblečení, viz. Semifinále). Popis jednotlivých postojů: Čelný postoj soutěţící stojí čelem k rozhodčím, hlava, oči jsou ve stejném směru jako tělo, kolena u sebe, vtaţené břicho, ruky podél trupu, lehce ohnuté v loktech, palce a prsty spojené dlaně směřují k tělu, paţe ve tvaru kalichu. Boční postoj (čtvrtobrat vpravo) soutěţící provedou čtvrtobrat vpravo a budou otočené levým bokem k rozhodčím. Pohled ve směru těla, paţe podél těla, mírně pokrčené lokty, palce a prsty spojené, dlaně směřují k tělu ve tvaru kalichu. Pozice paţí způsobí mírné natočení trupu doleva, levé rameno sníţené, pravé vytaţené mírně vzhůru. Zadní postoj (čtvrtobrat vzad) soutěţící provedou čtvrtobrat vpravo a stojí zády k rozhodčím. Stojí vzpřímeně, pohled ve směru těla, paty u sebe, kolena propnutá a u sebe, vtaţené břicho, mírný předklon, obě paţe směřují podél trupu, lokty ohnuté, palce a prsty spolu, dlaně směřují k tělu tvar kalichu.

8 Boční postoj (čtvrtobrat vpravo) - soutěţící provedou čtvrtobrat vpravo. Pohled, poloha paţí stejně jako v prvním čtvrtobratu, tentokrát je však závodnice pravým bokem k rozhodčím. Čelní postoj (čtvrtobrat vpřed) soutěţící provedou čtvrtobrat vpravo čelem k rozhodčím a zůstávají v čelném postoji. Hodnocení 1. kolo: Semifinále V této části se hodnotí především sportovní vzhled postavy. Součástí hodnocení je ţenskost, úprava vlasů, symetričnost postavy, stav pokoţky a její tonus. Zároveň i schopnost závodnice prezentovat a vystupovat. Postava je posuzována s ohledem na úroveň celkového svalového tonusu, ne příliš svalnatá a ne příliš hubená. Postava, která bude vykazovat extrémní svalovou hmotu či vyhublost bude hodnocena níţe. Kůţe by měla být hladká, na pohled zdravá a bez celulitidy. Tvář, vlasy a make-up by měly jemně doplňovat celkovou prezentaci závodnice. Hodnocení postavy zahrnuje i celkovou prezentaci závodnice od prvního vstupu na pódium aţ po jeho opuštění. Oblečení dvoudílné plavky, není dovolen střih Tanga a musí být zakryta nejméně 1/3 hýţďového svalu a celá přední část. Obuv společenská obuv na vysokém podpatku, sandálového typu, ne uzavřené lodičky. Výška platformy nesmí přesáhnout 30 mm a výška podpatku 130 mm (včetně). Úprava pokožky, barva - Pro Tan nebo barva na stejném základě, ne Dream Tan. 2. kolo: Finále Promenáda ve sportovním oblečení - kraťasy a sportovní podprsenka, materiál i struktura jsou na volbě závodnice. Průběh 2. kola: Nejlepších 6 finalistek bude postupně individuálně vykonávat T-walk ve sportovním oblečení. Povoleny jsou pouze pózy určené pro tuto kategorii. Po skončení se vţdy vrátí na základní čáru a zde setrvávají do té doby, neţ svoji chůzi předvede poslední finálová účastnice. Následně se na povel hlavního rozhodčího závodnice posunou na střed podle čísel od nejmenšího k největšímu. Společně předvedou čtvrtobraty a na povel opustí pódium. Vyhlášení výsledků: Průběh vyhlašování: - Nejlepších 6 závodníků bude nastoupeno na pódiu v jedné řadě podle startovních čísel. - Ceny budou odevzdány 6 nejlepším finalistům v pořadí od šestého po první místo. - Na mistrovských soutěţích obdrţí tři nejlepší finalisté zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili. Oblečení sportovní kraťasy a sportovní podprsenka, barva a materiál je na rozhodnutí závodnice. Sportovní pomůcky nejsou povoleny. Obuv sportovní obuv dle vlastního výběru soutěţící. Barva - Pro Tan nebo barva na stejném základě, ne Dream Tan.

9 Kategorie: Sport model do 164 cm (včetně) Sport model nad 164 cm Sport model 35 + (let) Vysvětlení: Kategorie Sport model 35+ je od 35 let. Sport model 45+ Vysvětlení: Kategorie Sport model,45+ je od 45 let. Výškové limity se mohou měnit v návaznosti na poměr přihlášených soutěţících (velkého nebo malého počtu) a jejich tělesné výšky. Fitness Figura Kritéria hodnocení Tato soutěţní kategorie je určená především pro ţeny, které dávají přednost méně svalnaté, ale zároveň atleticky a esteticky atraktivní postavě. Svalové skupiny by měly mít zaoblený a pevný vzhled s minimálním mnoţstvím tělesného tuku, avšak bez přílišného vyrýsování. Při hodnocení se preferuje výraznější poměr mezi šířkou zad k pasu, postava ve tvaru V. V kategorii fitness figura je důraz kladen na estetiku, krásu v kombinaci se sportovní postavou. Hodnotí se symetrie postavy, vzájemná harmonie jednotlivých svalových skupin s mírným vyrýsováním poukazujícím na separaci svalů (bez viditelných přechodů mezi svalovými skupinami) a sex-appeal. Pozor, nejedná se o kulturistiku. Velké svalové objemy nebo neadekvátní vyrýsování budou hodnoceny negativně. Celkový dojem musí být příjemný, závodnice by měla vyzařovat energii a sílu. Kategorie nemá volnou sestavu. Průběh soutěže: 1. Kolo: Semifinále hodnocení postavy ve čtvrtobratech ve dvojdílných plavkách (70% bodů) 2. Kolo: Finále individuální promenáda na pódiu ve dvojdílných plavkách (30% bodů). 3. Vyhlášení výsledků. Popis jednotlivých kol soutěţe: 1. kolo: Semifinále Soutěţící budou stát v řadě, seřazeny podle startovních čísel směrem k rozhodčím a budou vykonávat čtyři čtvrtobraty na povel hlavního rozhodčího. Na základě výběru rozhodčích jsou porovnány a hodnoceny 2 aţ 5 závodnic současně. Všechny individuální porovnávání budou probíhat uprostřed pódia a to v pořadí zleva doprava dle poţadavků rozhodčích. Kaţdý rozhodčí má moţnost nejméně jednoho vyvolání. Popis jednotlivých postojů: Čelný postoj soutěţící stojí čelem k rozhodčím, hlava, oči jsou ve stejném směru jako tělo, kolena u sebe, vtaţené břicho, hrudník mírně vpřed, ruky podél trupu, lehce ohnuté v loktech, palce a prsty spojené dlaně směřují k tělu, paţe ve tvaru kalichu. Boční postoj (čtvrtobrat vpravo) soutěţící provedou čtvrtobrat vpravo a budou otočené levým bokem k rozhodčím. Vzpřímený postoj, pohled ve směru těla, jedno koleno mírně pokrčené, vtaţené břicho, hrudník mírně vpřed, paţe podél těla, mírně pokrčené lokty, palce a prsty spojené, dlaně směřují k tělu ve tvaru kalichu. Pozice paţí způsobí mírné natočení trupu doleva, levé rameno sníţené, pravé vytaţené mírně vzhůru.

10 Zadní postoj (čtvrtobrat vzad) soutěţící provedou čtvrtobrat vpravo a stojí zády k rozhodčím. Stojí vzpřímeně, pohled ve směru těla, paty u sebe, kolena propnutá a u sebe, vtaţené břicho, mírný předklon, obě paţe směřují podél trupu, lokty ohnuté, palce a prsty spolu, dlaně směřují k tělu tvar kalichu. Boční postoj (čtvrtobrat vpravo) - soutěţící provedou čtvrtobrat vpravo. Pohled, dolní končetiny, hrudník a poloha paţí stejně jako v prvním čtvrtobratu, tentokrát je však závodnice pravým bokem k rozhodčím. Čelní postoj (čtvrtobrat vpřed) soutěţící provedou čtvrtobrat vpravo čelem k rozhodčím a zůstávají v čelném postoji. Hodnocení 1. kolo: Semifinále Hodnotí se sportovní vzhled postavy a celkový dojem, rozvoj svalstva, symetrie postavy, vzájemná harmonie jednotlivých svalových skupin s moţností mírného vyrýsování se zaměřením na separaci svalů (bez viditelných rýh mezí svalovými skupinami) a sex-appeal. Vlasy, úprava obličeje, stav pokoţky a její tonus jsou součástí celkového hodnocení stejně jako schopnost závodnice se prezentovat. Postava je posuzována s ohledem na úroveň celkového svalového tonusu. Svalové skupiny by měly mít oblý a pevný vzhled s malým mnoţstvím tělesného tuku. Postava, která vykazuje znaky přílišné vyrýsovanosti nebo přílišnou hubenost je hodnocena níţe. Při hodnocení je brán zřetel na stav pokoţky a její tonus, kůţe by měla být hladká, na pohled zdravá a bez celulitidy. Tvář, vlasy a make-up by měly doplňovat celkovou prezentaci závodnice. Hodnocení postavy zahrnuje i celkovou prezentaci závodnice od prvního vstupu na pódium aţ po jeho opuštění. Oblečení dvoudílné plavky s překříţením na zádech, s podprsenkou vázanou za krkem a s kříţovým zapínáním přes záda a spodní díl, nesmí být tanga, a musí být zakryta nejméně 1/3 hýţďového svalu a celá přední část. Obuv společenská obuv na vysokém podpatku. Výška platformy nesmí přesáhnout 50 mm a výška podpatku 150 mm (včetně). Úprava pokožky přirozená a zdravě opálená. Barva - ProTan nebo barva na stejném základě, ne Dream Tan. 2. kolo: Finále Nejlepších 6 finalistek ze semifinále postoupí do fínále, které je jednokolové promenáda ve dvojdílných plavkách. Tyto finalistky budou postupně v přední části pódia individuálně vykonávat promenádu (T-walk), která musí obsahovat pózy kategorie Fitness Figura. Závodnice přijde do středu pódia a předvede libovolnou pózu ze své kategorie. Po skončení se vţdy vrátí na základní čáru a zde setrvávají do té doby, neţ svoji chůzi předvede poslední finálová účastnice. Následně se na povel hlavního rozhodčího závodnice posunou na střed podle čísel od nejmenšího k největšímu. Společně předvedou čtvrtobraty a na povel opustí pódium. 3. Kolo: Vyhlášení výsledků. Vyhlášení výsledků: Průběh vyhlašování: - Nejlepších 6 závodnic bude nastoupeno na pódiu v jedné řadě podle startovních čísel. - Ceny budou odevzdány 6 nejlepším finalistkám v pořadí od šestého po první místo. - Na mistrovských soutěţích obdrţí tři nejlepší finalisté zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili.

11 Oblečení závodnice jsou v této kategorii oblečené ve dvojdílných plavkách libovolné barvy s překříţením na zádech. Plavky nesmí být střihu tanga a musí pokrývat 1/3 hýţďového svalu a celou přední část. Vlasy upravené, šperky jsou povoleny za předpokladu, ţe budou vkusné. Obuv společenská obuv na vysokém podpatku, sandálového typu, nesmí být uzavřené (ne lodičky) libovolného stylu a barvy. Výška platformy nesmí přesáhnout 50 mm a výška podpatku 150 mm (včetně). Barva - ProTan nebo barva na stejném základě, ne Dream Tan. Kategorie: Fitness Figura Fitness Figura 35+ Vysvětlení: Kategorie Fitness Figura 35+ je od 35 let. Fitness Figura 45+ Vysvětlení: Kategorie Fitness Figura 45+ je od 45 let. Fitness classic Kritéria hodnocení: Tato soutěţní kategorie je určená pro fyzicky zdatné závodníky se sportovní symetrickou postavou a přiměřeným svalovým rozvojem. V kategorii Fitness classic je důraz kladený na estetičnost, flexibilitu, sílu a především na zvládnutí choreografie volné sestavy. V případě, ţe závodník bude vykazovat přílišnost vyrýsovanost, ţilnatost, případně vysoký podíl svalové hmoty bez podkoţního tuku, bude jeho umístění niţší. Průběh soutěţe: 1. kolo: Semifinále hodnocení postavy ve dvojdílných plavkách (40% bodů) 2. kolo: Semifinále volná sestava, délka min (60% bodů) 3. kolo: Finále volná sestava, délka min 4. kolo: Vyhlášení výsledků Popis jednotlivých kol soutěţe: 1. kolo: Semifinále Porovnávání postavy (40%) Semifinalisté jsou na pódiu hodnoceni v předepsaných čtvrtobratech. Postoj musí být ve stoji spatném, uvolněný, bez vytáčení obličeje směrem k rozhodčím. Všichni společně setrvávají v poloze, dokud je rozhodčí nevyzve ke změně. Na základě výběru rozhodčích jsou porovnáváni ve 2 5 členných skupinkách. Všechna individuální porovnávání budou umístěná do středu pódia v pořadí zleva doprava dle poţadavků rozhodčích. Kaţdý rozhodčí má moţnost nejméně jednoho vyvolání.

12 2. kolo: Semifinále Volná sestava (60%) Všichni semifinalisté předvedou své volné sestavy a to v pořadí od nejniţšího startovního čísla. Volná sestava v délce min je individuální disciplínou, ve které mohou být pouţity nejrůznější rekvizity (míč, švihadlo, ). Výběr oblečení a obuvi je zcela na závodníkovi. Volný program musí obsahovat dva prvky silové, dva flexibilní, dva akrobatické. Dále pak taneční variace, kroky z aerobiku, prvky bojového umění. Vše by mělo být spojeno v choreografii tak, aby ve výsledném projevu byly jednotlivé prvky plynule napojeny, bez zbytečných prostojů před provedením prvku či vazby prvků. Na hodnocení sestavy má vliv splnění povinných prvků, osobitý projev, komunikace s publikem, originalita, výběr kostýmu, hudby a celková fyzická zdatnost jedince. Tanga, v jakékoliv formě (pod sukní, tylovými částmi kostýmu) jsou striktně zakázána. V tomto kole je hodnocena volná sestava bez ohledu na postavu. Popis čtvrtobratů: a) Boční postoj - čtvrtobrat vpravo (tělo otočené levou stranou k rozhodčím) uvolněný postoj, pohled ve směru těla, kolena se dotýkají, paţe podél těla lehce pokrčené, dlaně směřují k tělu. Pravé rameno lehce zvednuté, levé sníţené, coţ má za důsledek mírné natočení trupu. b) Zadní postoj stoj spatný, kolena u sebe, paţe u těla lehce pokrčené. Lehký svalový tonus je hodnocen kladně. c) Boční postoj - čtvrtobrat vlevo (tělo otočené pravou stranou k rozhodčím) uvolněný postoj, pohled ve směru těla, kolena se dotýkají, paţe podél těla lehce pokrčené, dlaně směřují k tělu. Levé rameno lehce zvednuté, pravé sníţené, coţ má za důsledek mírné natočení trupu. d) Čelní postoj návrat do výchozí pozice, hlava ve směru těla, kolena propnutá a u sebe, paţe podél těla mírně pokrčené v loktech Důleţitý faktor při hodnocení je symetrie - vyváţenost mezi horní a dolní polovinou těla, svalové skupiny by měly mít pěkný a pevný vzhled s malým mnoţstvím tělesného tuku. Postava, která bude vykazovat nadměrnou svalnatost nebo naopak přílišnou hubenost, musí být hodnocena níţe. Zdravý vzhled tvář, vlasy, make up by měly doplňovat celkovou prezentaci závodníka. Úprava pokoţky přirozená, zdravě opálená. 3.kolo Finále Volná sestava Nejlepších 6 finalistů postoupí do finále, které bude jednokolové. Soutěţící stejně jako v semifinále předvedou své volné sestavy v délce min. Po skončení poslední sestavy finalisti přicházejí na pódium v pořadí startovních čísel. Společně předvedou čtvrtobraty, stejně jako to bylo v semifinále. Barva ProTan nebo barva na stejné bázi, ne DreamTan. Muţi pózuji v plavkách v barvě vlastního výběru. Nejsou jim povoleny ţádné doplňky, úprava vlasů je zcela v kompetenci závodníka. Plavky musí splňovat normy vkusu a slušnosti.

13 Hodnocení v 1. kole 1. Posuzuje se celkový sportovní vzhled postavy, celkový dojem, vlasy, obličej, celkový rozvoj a tvar těla, prezentace přiměřené vyrovnané, symetricky rozvinuté postavy, stav pokoţky a její napětí, stejně jako schopnost závodníka působit sebevědomě. 2. Svalové skupiny by měly mít pěkný a pevný vzhled s malým mnoţstvím tělesného tuku. Postava by neměla být ani nadměrně svalnatá, ani nadměrně vyhublá, bez svalové separace a vyrýsování. Postava, která bude povaţována za příliš svalnatou anebo příliš hubenou, musí být hodnocena níţe. 3. Hodnotí se také napnutí pokoţky. Kůţe by měla být hladká a na pohled zdravá a bez celulitidy. Obličej, vlasy by měly doplňovat celkový dojem prezentovaný závodníkem. 4. Hodnocení postavy zahrnuje i celkovou prezentaci závodníka a to od okamţiku, kdy vstoupí na pódium aţ po moment odchodu. Závodník v kategorii Fitness muţi prezentuje zdravý ţivotní styl a fit postavu. Kategorie: - otevřená kategorie Protože v kategorii Fitness muži jde o prezentaci pohybových dovedností, není zde povinné dodržování váhových limitů jako v kategorii naturální kulturistiky. Ţeny pózují ve dvoudílných plavkách, u kterých nejsou stejně jako v případě kostýmu povolena tanga. Vnější okraj plavek musí zakrývat nejméně 1/3 hýţďových svalů v průběhu porovnávání i v jednotlivých pózách. Společenská obuv na podpatku, jejíţ platforma nesmí přesáhnout 30 mm a výška podpatku maximálně 130 mm. Soutěţící mohou mít náušnice a doplňky. Vlasy při pózování nesmí zakrývat záda. Kategorie: Fitness classic do 170 cm (včetně) Fitness classic nad 170 cm Vyhlášení výsledků: Průběh vyhlašování: - Nejlepších 6 závodníků bude nastoupeno na pódiu v jedné řadě podle startovních čísel. - Ceny budou odevzdány 6 nejlepším finalistům v pořadí od šestého po první místo. - Na mistrovských soutěţích obdrţí tři nejlepší finalisté zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili. Oblečení závodnici jsou v této kategorii oblečeni v libovolných kostýmech. Vlasy upravené, šperky jsou povoleny za předpokladu, ţe budou vkusné. Obuv sportovní obuv. Barva - ProTan nebo barva na stejném základě, ne Dream Tan.

14 Ms. Physique Kritéria hodnocení Tato soutěţní kategorie se jen lehce odlišuje od ţenské kulturistiky. Od soutěţících se vyţaduje niţší podíl tělesného tuku, vyrýsování, tvrdost, symetrie a vzájemná harmonie mezi jednotlivými svalovými skupinami. Je nutné si uvědomit, ţe nejde o klasickou ţenskou kulturistiku a proto extrémy v tomto směru budou hodnoceny níţe. Celkový dojem a samotná prezentace závodnice musí být příjemná, vyzařující energii, sílu a také radost ze soutěţení. V hodnocení se zohledňuje i úprava pokoţky, barva, přiměřený lesk, ale také střih a čistota plavek. Plavky střihu tanga jsou zakázány, musí zakrývat alespoň 1/3 hýţďového svalu a celou přední část. Nezapomeňte na úpravu obličeje, vlasů, výraz a správné technické provedení postojů. Průběh soutěže: 1. kolo: Semifinále hodnocení postavy ve čtvrtobratech ve dvojdílných plavkách a společenské obuvi (50% bodů), svalový rozvoj (hodnocení v 5 povinných pózách). 2. Kolo: Semifinále volné sestavy (délka maximálně 60 s) 3. Kolo: Finále hodnocení postavy a svalového rozvoje v pěti povinných pózách, volné sestavy (délka maximálně 60 s), společné volné pózování (freeposing) 4. Vyhlášení výsledků. Popis jednotlivých kol soutěţe: 1. kolo: Semifinále Soutěţící budou stát v řadě, seřazené podle startovních čísel směrem k rozhodčím a budou vykonávat čtyři čtvrtobraty na povel hlavního rozhodčího. Na základě výběru rozhodčích jsou porovnány a hodnoceny 2 aţ 5 závodnic současně. Hlavní rozhodčí dle vlastního uváţení zamítne nebo upraví individuální poţadavky rozhodčích na vyvolání. Všechny individuální porovnávání budou probíhat uprostřed pódia a to v pořadí zleva doprava dle poţadavků rozhodčích. Kaţdý rozhodčí má moţnost nejméně jednoho vyvolání. Hodnocení svalového rozvoje Na základě hodnocení jednotlivých rozhodčích budou soutěţící vyvolávané, nejméně dvě, nejvýše však čtyři v následujících povinných pózách: a) Dvojitý biceps zpředu (Front Double Biceps), rozevřené prsty b) Hrudník, biceps zboku (Side Chest), libovolná strana c) Triceps zboku (Side Triceps), libovolná strana d) Dvojitý biceps zezadu (Back Double Biceps), rozevřené prsty e) Břich a stehna s rukama za hlavou (Abdominalis and Thighs). Všechny individuální porovnávání budou ve středu pódia a to v pořadí zleva doprava tak, jak si to budou přát rozhodčí. Všechny závodnice absolvují alespoň jedno porovnávání. 2. kolo: Semifinále Volné sestavy Délka volné sestavy můţe být maximálně 60 sekund. Úbor na volnou sestavu dvojdílné plavky. Čas bude měřen od prvních tónů hudby, ne od začátku pózování. Po uplynutí 60 sekund bude hudba zastavena a rovněţ i pózování závodnice, proto je nutné připravit si sestavu, tak aby byl dodrţen časový limit. V průběhu sestavy by soutěţící měla prezentovat svoji formu, předvést pózy, ve kterých působí nejlépe a jejich technické provedení je na

15 vysoké úrovni. Součástí hodnocení je i choreografie plynulé přechody, návaznost prvků a póz nejen ve stoji, ale i v pokleku, klek v rozštěpech. Výběr hudby by měl vystihnout temperament závodnice a schopnost drţet se rytmu. Snahou závodnice je zanechat vysoký umělecký dojem na rozhodčích a divácích. Nezapomínejte na výraz obličeje, kontakt s diváky. Celkový projev by měl být sebevědomý, ladný s jasným nádechem ţenskosti. Mimo kulturistických póz můţe soutěţící vyuţít i další pohybové dovednosti, který by však neměli převládat nad těmi kulturistickými. Nejedná se o soutěţ fitnessek, ale naturálních kulturistek. 3.kolo: Finále Nejlepších 6 finalistek ze semifinále postoupí do finále a společně předvedou čtvrtobraty a svalový rozvoj ve všech povinných pózách. Toto finálové hodnocení bude přičteno k semifinálovému. Hodnocení symetrie postavy ve dvojdílných plavkách (50% bodů). Volné sestavy Platí kritéria popsaná v semifinálové části volné sestavy v 2. kole. Společné volné pózování (freeposing) Pro zpestření programu je moţné, aby moderátor vyzval soutěţící k volnému pózování (freeposing). Tato disciplína je mimo soutěţní hodnocení. Vyhlášení výsledků: Průběh vyhlašování: - Nejlepších 6 závodnic bude nastoupeno na pódiu v jedné řadě podle startovních čísel. - Ceny budou odevzdány 6 nejlepším finalistkám v pořadí od šestého po první místo. - Na mistrovských soutěţích obdrţí tři nejlepší finalisté zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili. Oblečení závodnice jsou ve dvojdílných plavkách libovolné barvy s překříţením na zádech. Plavky nesmí být střihu Tanga, musí zakrývat 1/3 hýţďového svalu a celou přední část. Vlasy můţou být stylingově upravené. Obuv společenská obuv na vysokém podpatku, sandálového typu, ne uzavřené lodičky. Výška platformy nesmí přesáhnout 30 mm a výška podpatku 130 mm (včetně). Barva - ProTan nebo barva na stejném základě, ne Dream Tan. Kategorie: Kategorie Ms. Physique V případě malého nebo velkého počtu závodnic má organizátor soutěţe právo na sloučení nebo dělení kategorií podle věku a výšky. Výškové limity se mohou měnit podle poměru přihlášených soutěţících a jejich tělesné výšky.

16 Mr. Physique Kritéria hodnocení: Kategorie Mr. Physique je určena pro muţe, kteří upřednostňují méně svalnatou postavu, ale atletického typu. Hodnotí se svalnatost, proporcionalita a vzájemný soulad jednotlivých svalových skupin s důrazem na šířku hrudníku a hloubku břišního svalstva. Nejedná se o kulturistickou kategorii, takţe závodníci s velkým mnoţstvím svalového hmoty budou hodnoceni horší známkou. Celkový dojem a prezentace soutěţícího musí být příjemná, vyzařující energii, sílu a radost ze soutěţení. V hodnocení se zohledňuje i úprava pokoţky, oblečení, správné provedení jednotlivých postojů. Nezapomeňte: pokoţka by měla být oholená, včetně nátěru barvou. Průběh soutěže: 1. Kolo: Semifinále hodnocení postavy ve čtvrtobratech, svalový rozvoj (60% bodů) 2. Kolo: Finále individuální promenáda + porovnávání symetrie postavy ve čtvrtobratech (40% bodů) 3. Vyhlášení výsledků Obě dvě disciplíny soutěţící vykonávají v šortkách po kolena, bez obuvi. Kategorie Mr. Physique do 180 cm (včetně) Mr. Physique nad 180 cm Výškové limity se mohou měnit podle poměru nahlášených soutěţících a jejich tělesné výšky. Výškově-hmotnostní limity: Omezení hmotnosti je jedním z opatření, které má za cíl podpořit čistotu naturálních soutěţí. Tato kritéria budou kontrolována při prezentaci, kde bude probíhat váţení a měření. Vzorec pro výpočet limitu je následovný: Závodník s výškou v cm mínus 100 = hmotnost závodníka v kg. Tuto hmotnost můţe závodník překročit maximálně: do 160 cm (včetně) o 0 kg od 160 cm do 163 (včetně) cm o 1 kg od 163 cm do 166 (včetně) cm o 2 kg od 166 cm do 169 (včetně) cm o 3 kg od 169 cm do 172 (včetně) cm o 4 kg od 172 cm do 175 (včetně) cm o 5 kg od 175 cm do 178 (včetně) cm o 6 kg od 178 cm do 181 (včetně) cm o 7 kg od 181 cm do 184 (včetně) cm o 8 kg od 184 cm do 187 (včetně) cm o 9 kg od 187 cm do 190 (včetně) cm o 10 kg Atd. kaţdé 3 cm o 1 kg Vysvětlení: Výškově-hmotnostní limit od 175 do 178 cm (včetně) znamená, ţe bude-li závodníkovi naměřeno 178 cm, patří stále do tohoto výškového rozpětí. Bude-li mu naměřeno 175 cm, patří do kategorie od 172 cm do 175 (včetně).

17 Příklad: Při prezentaci byla naměřená výška závodníka 168 cm. Jeho hmotnost může být maximálně 71 kg. 168 cm 100 = 68, = 71 kg 176 cm 100 = 76, = 82 kg 187 cm 100 = 87, = 96 kg V případě, že soutěžící překročí stanovený limit, nebude mi povolen start a startovné se nevrací! Popis jednotlivých kol soutěţe: 1. kolo: Semifinále Hodnocení v 1. kole 1. Posuzuje se celkový sportovní vzhled postavy, celkový dojem, vlasy, obličej, celkový rozvoj a tvar těla, prezentace přiměřené vyrovnané, symetricky rozvinuté postavy, stav pokoţky a její tonus a také schopnost závodníka sebevědomé prezentace a elegance. 2. Postava je posuzována s ohledem na úroveň celkového svalového tonusu, dosaţené sportovním tréninkem a výţivou. Svalové skupiny by měli mít pěkný a pevný vzhled s malým mnoţstvím tělesného tuku. Postava, která je povaţována za příliš svalnatou nebo příliš vyhublou bude hodnocena níţe. 3. Hodnocení zahrnuje celkovou prezentaci závodníka, a to od okamţiku příchodu na pódium aţ po jeho odchod. V kaţdém okamţiku musí být závodník v kategorii Mr. Physique hodnocen s ohledem na zdravou, sportovní a fit postavu v atraktivně prezentovaném celkovém dojmu. 4. Závodníci by měli být přiměřeně osvaleni, velké mnoţství svalové hmoty a separace je neţádoucí, proto musí být hodnocena níţe. Preferují se hluboké břišní svaly, rozvoj ramen a šířka hrudníku. Semifinále se skládá ze dvou částí (čtvrtobraty a hodnocení postavy), přičemţ se od závodníka vyţaduje zaujmout a setrvat v daném postoji. Čtvrtobraty soutěţící vstoupí na pódium bez trička a bosí. Nejsou dovolené ţádné nevhodné výstupy jako například pózování s odhaleným hýţďovým svalem. Soutěţící budou stát v jedné linii, seřazeni podle startovních čísel směrem k rozhodčím a budou předvádět čtvrtobraty na povel hlavního rozhodčího. Popis jednotlivých postojů: Čelný postoj soutěţící stojí čelem k rozhodčím s jednou rukou opřenou o bok a jednou nohou předsunutou mírně dopředu a do strany, mírné natočení pánve je povolené. Boční postoj (čtvrtobrat vpravo) soutěţící provedou čtvrtobrat vpravo a budou otočeni levým bokem k rozhodčím, včetně nasměrování pohledu. Vtaţené břicho, prsa dopředu, ramena dozadu, levá ruka na levém boku, lokty povolené pravá ruka rozevřená, dlaň směřuje k tělu, pravá ruka lehce pokrčená (do tvaru kalicha), postoj noh je volný. Pozice paţí způsobí lehké natočení horní části těla vlevo s levým ramenem sníţeným a pravým vytaţeným výše. Zadní postoj (čtvrtobrat vzad) soutěţící provedou čtvrtobrat vpravo a stojí zády k rozhodčím. Chodidla v přirozené vzdálenosti od sebe, jedna noha mírně vzad s napnutým lýtkem. Pravá ruka je na pravém boku, druhá je mírně prohnutá v loktu. Soutěţící nesmí natáčet horní část těla směrem k rozhodčím.

18 Boční postoj (čtvrtobrat vpravo) - soutěţící provedou čtvrtobrat vpravo. Trup je mírně natočený na rozhodčí, přičemţ pohled také směřuje na rozhodčí. Vtaţené břicho, prsa dopředu, ramena dozadu, pravá ruka na pravém boku, lokty pokrčené, levá ruka zlehka pokrčená (do tvaru kalichu), dlaň směřuje k tělu, postoj noh uvolněný. Pozice paţí působí lehké natočení horní části těla doprava, s pravým ramenem sníţeným a levým vyvýšeným. Následuje návrat do čelného postoje. Hodnocení postavy v následujících pěti povinných pózách: 1. Dvojitý biceps zpředu dlaně a prsty od sebe, ne v pěst 2. Hrudník z boku 3. Triceps z boku 4. Dvojitý biceps zezadu, dlaně prsty od sebe, ne v pěst 5. Břicho s rukama za zády Pózy jako široký zádový sval zepředu a ani zezadu se nepředvádí. Taktéţ se nezařazují pózy, ve kterých by závodník ukazoval svoji muskulaturu hodnotí se atletická postava. Při individuálním hodnocení jsou vţdy hodnocení 3 aţ 5 závodníků. Hlavní rozhodčí dle vlastního uváţení můţe zamítnout nebo upravit jednotlivá vyvolávání. Všechna individuální porovnávání budou umístěna do středu pódia v pořadí zleva doprava podle poţadavku rozhodčích. Kaţdý rozhodčí má právo na nejméně jednu vyvolávku. Všichni závodníci absolvují alespoň jedno porovnávání. Oblečení Oblečením pro všechny soutěţní kola jsou volné šortky s délkou do poloviny kolen, které musí splňovat následující poţadavky: a) Soutěţící si můţe sám zvolit materiál a barvu. b) Nejsou povoleny ţádné upnuté a ani elastické kraťasy. c) Na šortkách nejsou povolená ţádné loga vlastních sponzorů a klubů, logo výrobce je povoleno. d) Nejsou povoleny ţádné šperky nebo jiné doplňky. Obuv ţádná Úprava pokožky přirozeně a zdravě opálená Barva ProTan nebo barva na stejném základě (ne DreamTan) 2. Kolo: Finále Nejlepších 6 finalistů ze semifinále postoupí do finále, které bude jednokolové (promenáda ve sportovních kraťasech). Průběh druhého kola je následující: 1. Nejlepších 6 finalistů bude společně na pódiu a na vyzvání hlavního rozhodčího budou postupně podle startovních čísel předvádět v přední části pódia T-walk (chůzi). Závodník přijde na střed, kde se zastaví, předvede libovolnou pózu z kategorie Mr. Physique, poté se otočí doprava a přejde 5 kroků opět předvede nějakou pózu, následně se otočí doleva, udělá 10 kroků, zastaví se a předvede libovolnou pózu ze své kategorie. Na závěr se vrátí na základní čáru v zadní části pódia. Pohybové kreativitě jednotlivce se meze nekladou. 2. Po skončení promenád se závodníci přesunou do středu pódia v číselném pořadí. 3. Společně budou vykonávat čtvrtobraty. Hodnotí se tvar postavy, symetrie.

19 4. Po pózování odchází finalisti na povel rozhodčího z pódia. Vyhlášení výsledků Průběh vyhlašování: - Nejlepších 6 závodníků bude nastoupeno na pódiu v jedné řadě podle startovních čísel. - Ceny budou odevzdány 6 nejlepším finalistům v pořadí od šestého po první místo. - Na mistrovských soutěţích obdrţí tři nejlepší finalisté zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili. Oblečení - oblečením pro všechna kola jsou volné kraťasy s délkou do poloviny kolen Materiál i barva jsou zcela na volbě soutěţícího. Nejsou povoleny ţádné těsné a ani elastické kraťasy a nesmí na nich být umístěny reklamy sponzorů. Logo výrobce je povoleno. Šperky a jiné doplňky nejsou povoleny. Obuv ţádná. Barva - ProTan nebo barva na stejném základu, ne DreamTan. Fitness dětí Kritéria hodnocení Fitness dětí zahrnuje různorodé pohybové aktivity, jejichţ cílem je zlepšovat celkovou zdatnost, všeobecnou tělesnou kondici, podporovat správně drţení těla, rozvoj síly a to vše za podmínky zachování zdraví. Prostřednictvím volných sestav v délce 1,30 1,40 děti prezentují své pohybové dovednosti, učí se prezentovat se před publikem, zvládat trému a stávají se tak fyzicky i psychicky odolnějšími jedinci, kteří jsou zdravým základem kaţdé společnosti. Sestava, stejně jako v kategorii fitness classic, je tvořena gymnastickými prvky, tanečními, prvky aerobiku a můţe čerpat i z bojových sportů. Výběr kostýmu a obuvi by měl splňovat kritéria bezpečnosti a vkusu. Šperky nejsou povoleny. Průběh soutěže: Volná sestava Věkové kategorie: a) 5 7 let b) 8 10 let c) let d) let Pro výběr kategorie je vţdy rozhodující den, kdy dítě dovrší daného věku. Pokud soutěţící v den soutěţe dovrší věku vyšší kategorie, musí startovat v kategorii, kterému mu náleţí podle věkového rozhraní. Popis jednotlivých kol soutěţe: Kategorie dětí má jedno kolo. Jednotliví závodníci předvedou své volné sestavy v pořadí od nejniţšího čísla po nejvyšší. Po skončení posledního soutěţícího budou vyzvání k návratu na pódium, kde v čelném postoji stráví dobu nezbytně nutnou pro stanovení konečného pořadí rozhodčími.

20 Sestava musí obsahovat: a) 2 prvky akrobatické, b) 2 flexibilní, c) 2 silové, které budou doplněny a plynule propojeny v choreografii. Dlouhé pauzy na přípravu před akrobatickými či skokovými řadami bude hodnocena sníţenou známkou. Při celkovém hodnocení bude brán zřetel na výběr hudby, osobitý projev radost z pohybu, fyzickou připravenost a kontakt s divákem a obtíţnost zvolených prvků. Hudba můţe být sloţena maximálně ze tří skladeb. Kaţdý soutěţící odevzdá při prezentaci pořadateli soutěţe CD s nahrávkou své závodní hudby. Vyhlášení výsledků Průběh vyhlašování: - Nejlepších 6 závodníků bude nastoupeno na pódiu v jedné řadě podle startovních čísel. - Ceny budou odevzdány 6 nejlepším finalistům v pořadí od šestého po první místo. - Na mistrovských soutěţích obdrţí tři nejlepší finalisté zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili. Naturální kulturistika tělesně postižení Kritéria hodnocení: Hodnotí se symetrie postavy, osvalení a vyrýsovanost (ne extrémní, která by hraničila s neadekvátním odvodněním), celkový dojem a prezentace. Prezentace závodníka by měla být příjemná, vyzařující energii, sílu a radost ze soutěţení. V hodnocení bude zohledněná i úprava pokoţky. Kategorie: Kategorie stojících závodníků Kategorie sedících závodníků Průběh soutěže: 1. Kolo: Semifinále hodnocení postavy ve čtvrtobratech, svalový rozvoj (povinné postoje dle moţnosti) 2. Kolo: Finále hodnocení svalového rozvoje, společné pózování (freeposing) 3. Vyhlášení výsledků Obě dvě disciplíny soutěţící vykonávají v šortkách po kolena, bez obuvi. Popis jednotlivých kol soutěţe: 1. kolo: Semifinále - hodnocení postavy ve čtvrtobratech

21 Soutěţící budou stát v řadě podle startovních čísel směrem k rozhodčím a na povel hlavního rozhodčího budou předvádět čtvrtobraty. V případě potřeby jim můţe asistovat trenér. - hodnocení svalového rozvoje Na základě poţadavků rozhodčích budou soutěţící vyzvání k předvedení některých ze sedmi povinných póz (určí hlavní rozhodčí na základě ţádosti rozhodčích) dvojitý biceps zpředu, široký zádový sval zepředu, hrudník z boku, dvojitý biceps zezadu, široký zádový sval zezadu, triceps z boku, břicho. 2. kolo: Finále - hodnocení svalového rozvoje Finalisti v tomto kole společně předvedou svalový rozvoj ve všech povinných pózách. Toto finálové hodnocení bude připočteno k semifinálovému. Společné pózování (freeposing). Pro zpestření programu je moţné, aby moderátor vyzval závodníky k volnému pózování, které však není součástí celkového hodnocení. Oblečení Oblečením pro všechna soutěţní kola jsou volné tepláky, které musí splňovat následující poţadavky: 1. Soutěţící si můţe zvolit barvu a materiál dle vlastního uváţení. 2. Nejsou povoleny ţádné těsné a ani elastické materiály. 3. Na teplácích nejsou povolena loga osobních sponzorů klubu, logo výrobce je však povoleno. 4. Nejsou povoleny ţádné šperky nebo jiné doplňky. Obuv sportovní. Barva - ProTan nebo barva na stejném základě, ne DreamTan. Vyhlášení výsledků Průběh vyhlašování: - Nejlepších 6 závodníků bude nastoupeno na pódiu v jedné řadě podle startovních čísel. - Ceny budou odevzdány 6 nejlepším finalistům v pořadí od šestého po první místo. - Na mistrovských soutěţích obdrţí tři nejlepší finalisté zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili. Smíšené páry - naturální kulturistika Kritéria hodnocení: Hodnotí se symetrie postavy, svalnatost a vzájemná vyváţenost a definice jednotlivých svalových skupin a v neposlední řadě i vyrýsovanost (ne extrémní, která by hraničila s neadekvátním odvodněním). Celkový dojem a prezentace soutěţního páru musí být harmonický, vyzařovat energii, sílu a radost ze soutěţení. V hodnocení bude zohledněna vzájemná souhra páru jako celku. V rámci volných sestav se hodnotí mimo samostatné sportovní formy i choreografie, souhra dvojice a nápaditost. V této kategorii je umoţněn start soutěţícím, kteří splňují kritéria pro start muţů v naturální kulturistice a ţen v kategoriích Fitness Figura anebo Ms. Physique.

Všeobecné informace o prezentaci a základních pravidlech soutěžení pro rok 2017 ČSNS - icompete Natural Czech

Všeobecné informace o prezentaci a základních pravidlech soutěžení pro rok 2017 ČSNS - icompete Natural Czech Všeobecné informace o prezentaci a základních pravidlech soutěžení pro rok 2017 ČSNS - icompete Natural Czech Jednotliví účastníci soutěže se dostaví na prezentaci osobně s platným dokladem totožnosti.

Více

PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž DANOX MEZINÁRODNÍ MISTROVSTVÍ ČR 2016 v naturální kulturistice a fitness mužů, žen a dětí

PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž DANOX MEZINÁRODNÍ MISTROVSTVÍ ČR 2016 v naturální kulturistice a fitness mužů, žen a dětí PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž DANOX MEZINÁRODNÍ MISTROVSTVÍ ČR 2016 v naturální kulturistice a fitness mužů, žen a dětí Hlavní organizátor: ČSNS o.s. Termín soutěže: sobota

Více

Pražský pohár ICN 2017

Pražský pohár ICN 2017 PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž Pražský pohár ICN 2017 Nominační soutěž na ICN European Natural Cup 2017 Termín soutěže: sobota 7. 10. 2017 Místo konání: Praha - Obchodní centrum

Více

GRAND PRIX KARVINÁ 2016

GRAND PRIX KARVINÁ 2016 PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž GRAND PRIX KARVINÁ 2016 v naturální kulturistice a fitness mužů, žen a dětí Hlavní organizátor: ČSNS Termín soutěže: sobota 1. 10. 2016 Místo konání:

Více

DANOX NATURAL CUP 2014 10. ročník mezinárodní soutěže v naturální kulturistice a fitness, nominační soutěž na INBA Mistrovství Evropy 2014

DANOX NATURAL CUP 2014 10. ročník mezinárodní soutěže v naturální kulturistice a fitness, nominační soutěž na INBA Mistrovství Evropy 2014 PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž DANOX NATURAL CUP 2014 10. ročník mezinárodní soutěže v naturální kulturistice a fitness, nominační soutěž na INBA Mistrovství Evropy 2014 Hlavní

Více

Mezinárodní MČR 2017 v naturální kulturistice a fitness mužů, žen a dětí, nominační soutěž na

Mezinárodní MČR 2017 v naturální kulturistice a fitness mužů, žen a dětí, nominační soutěž na PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž Mezinárodní MČR 2017 v naturální kulturistice a fitness mužů, žen a dětí, nominační soutěž na World Amateur Natural Titles (icompete Natural World

Více

BEAUTY&FITNESS CUP 2019

BEAUTY&FITNESS CUP 2019 PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž BEAUTY&FITNESS CUP 2019 Termín soutěže: sobota 16. 3. 2019 Místo konání: Veletrh WORLD OF BEAUTY & SPA PVA EXPO PRAHA LETŇANY Promotér soutěže:

Více

EUROPEAN NATURAL CUP 2017

EUROPEAN NATURAL CUP 2017 PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž EUROPEAN NATURAL CUP 2017 Termín soutěže: sobota 14. 10. 2017 Místo konání: Promotér soutěže: Odborná porota: Moderátor: Karlovy Vary - Hotel Thermal

Více

AGROFERT NATURAL CUP 2017 Pohárová soutěž v naturální kulturistice a fitness, nominační soutěž na

AGROFERT NATURAL CUP 2017 Pohárová soutěž v naturální kulturistice a fitness, nominační soutěž na PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž AGROFERT NATURAL CUP 2017 Pohárová soutěž v naturální kulturistice a fitness, nominační soutěž na World Amateur Natural Titles (icompete Natural)

Více

AMINOSTAR EUROPEAN NATURAL OPEN 2008

AMINOSTAR EUROPEAN NATURAL OPEN 2008 PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž AMINOSTAR EUROPEAN NATURAL OPEN 2008 Mistrovství ČR 2008 v naturální kulturistice mužů a fitness žen Hlavní organizátor: Česká společnost pro naturální

Více

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí OBSAH 1. Soutěžní řád... 3 1.1 Působnost a závaznost pravidel a soutěžního řádu... 3 1.2 Soutěže a jejich dělení... 3 1.3 Soutěže mistrovské... 4 1.4 Soutěže nemistrovské... 4 1.5 Pořádání a schvalování

Více

BEAUTY&FITNESS CUP 2018

BEAUTY&FITNESS CUP 2018 PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž BEAUTY&FITNESS CUP 2018 Termín soutěže: sobota 8. 9. 2018 Místo konání: Veletrh WORLD OF BEAUTY & SPA PVA EXPO PRAHA LETŇANY Promotér soutěže:

Více

PŘÍLOHY. Příloha č. 1: Vlastní zkušenost s přípravou na kulturistickou soutěž

PŘÍLOHY. Příloha č. 1: Vlastní zkušenost s přípravou na kulturistickou soutěž PŘÍLOHY Příloha č. 1: Vlastní zkušenost s přípravou na kulturistickou soutěž V roce 2015 jsem se zúčastnila podzimních kulturistických soutěžích, které spadají pod Svaz kulturistiky a fitness České republiky.

Více

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí OBSAH 1. Soutěžní řád... 3 1.1 Působnost a závaznost pravidel a soutěžního řádu... 3 1.2 Soutěže a jejich dělení... 3 1.3 Soutěže mistrovské... 4 1.4 Soutěže nemistrovské... 4 1.5 Pořádání a schvalování

Více

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí OBSAH 1. Soutěžní řád... 3 1.1 Působnost a závaznost pravidel a soutěžního řádu... 3 1.2 Soutěže a jejich dělení... 3 1.3 Soutěže mistrovské... 4 1.4 Soutěže nemistrovské... 4 1.5 Pořádání a schvalování

Více

1.1.3 Změny a výklad pravidel a soutěžního řádu vydává pouze Výkonný výbor (VV) SKFČR.

1.1.3 Změny a výklad pravidel a soutěžního řádu vydává pouze Výkonný výbor (VV) SKFČR. 1. SOUTĚŽNÍ ŘÁD Toto je rozdílová verze pravidel, viz informace níže (žlutý rámeček). 1.1 PŮSOBNOST A ZÁVAZNOST PRAVIDEL A SOUTĚŽNÍHO ŘÁDU 1.1.1. Tato pravidla a soutěžní řád jsou závazné pro všechny pořadatele,

Více

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí OBSAH 1. Soutěžní řád... 3 1.1 Působnost a závaznost pravidel a soutěžního řádu... 3 1.2 Soutěže a jejich dělení... 3 1.3 Soutěže mistrovské... 4 1.4 Soutěže nemistrovské... 4 1.5 Pořádání a schvalování

Více

PROPOZICE CHODOVSKÉ BERUŠKY 2011 SOUTĚŢ AEROBIKU A TANCE

PROPOZICE CHODOVSKÉ BERUŠKY 2011 SOUTĚŢ AEROBIKU A TANCE PROPOZICE CHODOVSKÉ BERUŠKY 2011 SOUTĚŢ AEROBIKU A TANCE Organizátor: Termín: 21. 5. 2011 Místo: Časový harmonogram: Určeno pro: Dům dětí a mládeţe Jiţní Město za podpory hlavního města Prahy TJ Chodov

Více

Mistrovství mažoretkových formací Sekce mažoretek SH ČR

Mistrovství mažoretkových formací Sekce mažoretek SH ČR Sekce mažoretek Svazu hudebníků České republiky vyhlašuje 5.ročník Mistrovství mažoretkových formací Sekce mažoretek SH ČR Pořadatel: Sekce mažoretek Svazu hudebníků České Republiky Sekretariát Sekce mažoretek:

Více

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Obr. 3 Svalstvo horní končetiny ze zadní strany Obr. 4 Svalstvo horní končetiny ze zevní strany Obr. 5

Více

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí OBSAH 1. Soutěžní řád... 3 1.1 Působnost a závaznost pravidel a soutěžního řádu... 3 1.2 Soutěže a jejich dělení... 3 1.3 Soutěže mistrovské... 4 1.4 Soutěže nemistrovské... 4 1.5 Pořádání a schvalování

Více

SOUTĚŽNÍ ŘÁD A AMATÉRSKÁ PRAVIDLA KULTURISTIKY, KLASICKÉ KULTURISTIKY, FITNESS, BODYFITNESS, FITNESS DĚTÍ A BIKINY PRO ČESKOU REPUBLIKU

SOUTĚŽNÍ ŘÁD A AMATÉRSKÁ PRAVIDLA KULTURISTIKY, KLASICKÉ KULTURISTIKY, FITNESS, BODYFITNESS, FITNESS DĚTÍ A BIKINY PRO ČESKOU REPUBLIKU SOUTĚŽNÍ ŘÁD A AMATÉRSKÁ PRAVIDLA KULTURISTIKY, KLASICKÉ KULTURISTIKY, FITNESS, BODYFITNESS, FITNESS DĚTÍ A BIKINY PRO ČESKOU REPUBLIKU 2011 Pro seminář rozhodčích v Nymburce 25. - 26. 2. 2006 zpracoval

Více

SOUTĚŽNÍ ŘÁD A AMATÉRSKÁ PRAVIDLA KULTURISTIKY, KLASICKÉ KULTURISTIKY, FITNESS, BODYFITNESS, FITNESS DĚTÍ A BIKINY PRO ČESKOU REPUBLIKU

SOUTĚŽNÍ ŘÁD A AMATÉRSKÁ PRAVIDLA KULTURISTIKY, KLASICKÉ KULTURISTIKY, FITNESS, BODYFITNESS, FITNESS DĚTÍ A BIKINY PRO ČESKOU REPUBLIKU SOUTĚŽNÍ ŘÁD A AMATÉRSKÁ PRAVIDLA KULTURISTIKY, KLASICKÉ KULTURISTIKY, FITNESS, BODYFITNESS, FITNESS DĚTÍ A BIKINY PRO ČESKOU REPUBLIKU 2012 Pro seminář rozhodčích v Nymburce 25. - 26. 2. 2006 zpracoval

Více

POŽADAVKY NA CHOREOGRAFIE PRO SOUTĚŽ MISTRY S MISTRY

POŽADAVKY NA CHOREOGRAFIE PRO SOUTĚŽ MISTRY S MISTRY POŽADAVKY NA CHOREOGRAFIE PRO SOUTĚŽ MISTRY S MISTRY Obsah: 1. Sportovní aerobik... 2 1.1 Věkové kategorie... 2 1.2 Soutěžní kategorie... 2 1.3 Systém soutěží... 2 1.4 Hudební doprovod... 2 1.5 Dres...

Více

PRAVIDLA FISAF.CZ PLATNOST OD

PRAVIDLA FISAF.CZ PLATNOST OD FITNESS TÝMY III. VT PRAVIDLA FISAF.CZ PLATNOST OD 1. 1. 2019 Obsah 1 SOUTĚŽNÍ KATEGORIE... 3 2 VĚKOVÉ KATEGORIE... 3 3 DÉLKA SESTAVY... 4 4 HUDEBNÍ DOPROVOD... 4 5 ZÁVODNÍ PLOCHA... 4 6 OBLEČENÍ, ÚBORY...

Více

Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Přednožování vsedě

Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Přednožování vsedě Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Leh na břiše. Čelo položené na zemi a nohy volně natažené s patami u sebe. Ruce ve vzpažení, dlaně směřují dolů. Plynule zvedat jednu nohu a současně

Více

TEST FYZICKÉ ZDATNOSTI

TEST FYZICKÉ ZDATNOSTI 1. Test č. 1 Člunkový běh 4 krát 10 m 1.1 Popis TEST FYZICKÉ ZDATNOSTI K testu je třeba rovný terén, na kterém je dvěma metami vyznačen úsek o vzdálenosti mezi vnějšími okraji met v délce 10 metrů a stopky.

Více

Fitness týmy III. VT

Fitness týmy III. VT Fitness týmy III. VT Obsah 1 SOUTĚŽNÍ KATEGORIE... 2 2 VĚKOVÉ KATEGORIE... 2 3 DÉLKA SESTAVY... 3 4 HUDEBNÍ DOPROVOD... 3 5 ZÁVODNÍ PLOCHA... 4 6 OBLEČENÍ ÚBORY... 4 7 STRUKTURA SOUTĚŽE A LOSOVÁNÍ... 4

Více

FITNESS TÝMY FISAF.CZ

FITNESS TÝMY FISAF.CZ ČESKOMORAVSKÝ POHÁR FITNESS TÝMY FISAF.CZ PLATNOST OD 26. 2. 2019 Obsah 1 SOUTĚŽNÍ KATEGORIE... 3 2 VĚKOVÉ KATEGORIE... 3 3 DÉLKA SESTAVY... 3 4 HUDEBNÍ DOPROVOD... 3 5 ZÁVODNÍ PLOCHA... 4 6 OBLEČENÍ ÚBORY...

Více

FITNESS TÝMY FISAF.CZ

FITNESS TÝMY FISAF.CZ ČESKOMORAVSKÝ POHÁR FITNESS TÝMY FISAF.CZ PLATNOST OD 1. 1. 2019 Obsah 1 SOUTĚŽNÍ KATEGORIE... 3 2 VĚKOVÉ KATEGORIE... 3 3 DÉLKA SESTAVY... 3 4 HUDEBNÍ DOPROVOD... 4 5 ZÁVODNÍ PLOCHA... 4 6 OBLEČENÍ ÚBORY...

Více

Fitness Freestyle + Acrobatic Fitness dětí a mládeže Soutěžní řád a pravidla

Fitness Freestyle + Acrobatic Fitness dětí a mládeže Soutěžní řád a pravidla www.natural-sport.cz www.petrakadlecova.cz Fitness Freestyle + Acrobatic Fitness dětí a mládeže Soutěžní řád a pravidla Úvod: Fitness dětí a mládeže je sportovní disciplína, zaměřená na rozvoj všech pohybových

Více

FITNESS TÝMY FISAF.CZ

FITNESS TÝMY FISAF.CZ ČESKOMORAVSKÝ POHÁR FITNESS TÝMY FISAF.CZ PLATNOST OD 1. 9. 2018 Obsah 1 SOUTĚŽNÍ KATEGORIE... 3 2 VĚKOVÉ KATEGORIE... 3 3 DÉLKA SESTAVY... 3 4 HUDEBNÍ DOPROVOD... 3 5 ZÁVODNÍ PLOCHA... 4 6 OBLEČENÍ ÚBORY...

Více

SOUTĚŽNÍ AEROBIC MASTER CLASS

SOUTĚŽNÍ AEROBIC MASTER CLASS SOUTĚŽNÍ AEROBIC MASTER CLASS PRAVIDLA FISAF.cz PLATNOST OD 20. 1. 2019 Obsah 1 ÚVOD... 3 1. 1 Přihlašování závodníků... 3 2 VŠEOBECNÉ INFORMACE... 3 2. 1 Kategorie závodníků... 3 2. 2 SAMC startovné...

Více

SH ČMS OSH Pardubice, Teplého 1526, 530 02 Pardubice ORGANIZAČNÍ POKYNY. k provedení I. kola v požárním sportu v okrese Pardubice pro rok 2015

SH ČMS OSH Pardubice, Teplého 1526, 530 02 Pardubice ORGANIZAČNÍ POKYNY. k provedení I. kola v požárním sportu v okrese Pardubice pro rok 2015 SH ČMS OSH Pardubice, Teplého 1526, 530 02 Pardubice ORGANIZAČNÍ POKYNY k provedení I. kola v požárním sportu v okrese Pardubice pro rok 2015 Dle rozhodnutí ÚOR velitelů proběhnou v roce 2015 I. kola soutěží

Více

Soutěžní řád pole dancové a aerial hoop soutěže Show Us

Soutěžní řád pole dancové a aerial hoop soutěže Show Us Soutěžní řád pole dancové a aerial hoop soutěže Show Us I. Pořadatel soutěže Spolek Independance, IČ 22840958, se sídlem Na Vyhlídce 1894/7, 251 01 Říčany u Prahy (dále jen organizátor) pořádá taneční

Více

Thera-Band ukázky cvičení.

Thera-Band ukázky cvičení. Prodloužená délka v cm (orig. 30cm) Tažná síla v kg béžová žlutá červená zelená bílá černá stříbrná zlatá speciálně extra lehký lehký středně silný středně těžký extra těžký super těžký max. těžký těžký

Více

PRAVIDLA FISAF.CZ PLATNOST OD

PRAVIDLA FISAF.CZ PLATNOST OD FITNESS TÝMY III. VT PRAVIDLA FISAF.CZ PLATNOST OD 1. 1. 2017 Obsah 1 SOUTĚŽNÍ KATEGORIE... 3 2 VĚKOVÉ KATEGORIE... 3 3 DÉLKA SESTAVY... 4 4 HUDEBNÍ DOPROVOD... 4 5 ZÁVODNÍ PLOCHA... 4 6 OBLEČENÍ ÚBORY...

Více

Pravidla soutěže - Chodovské Berušky Zumba 2017

Pravidla soutěže - Chodovské Berušky Zumba 2017 Pravidla soutěže - Chodovské Berušky Zumba 2017 Porota A 1/ technika cvičení 1-10 bodů 2/ technika držení těla 1-10 bodů 3/ práce paží (variabilita) 1-10 bodů Porota B 1/ synchron 1-10 bodů 2/ interakce

Více

GRAND PRIX 2019 Soutěžní pravidla pro mažoretkové soubory

GRAND PRIX 2019 Soutěžní pravidla pro mažoretkové soubory GRAND PRIX 2019 Soutěžní pravidla pro mažoretkové soubory 1. vydání listopad 2018 Pravidla pro mažoretkové skupiny Minimální počet: 10 náhradnice max.: 2 Věk se počítá k 31.12.2019 Všichni soutěžící musí

Více

Hodnocení. Czech Pole Championship 2019

Hodnocení. Czech Pole Championship 2019 Hodnocení Czech Pole Championship 2019 I. Úvod Hodnocení soutěže je rozděleno na tři části technická náročnost, provedení, umělecký dojem. Součástí technické náročnosti jsou i povinné prvky s několika

Více

Soutěžní řád twirling - NBTA

Soutěžní řád twirling - NBTA Národní šampionát mažoretek a twirlingu České republiky Soutěžní řád twirling - NBTA Soutěžní rok 2018/2019 1. vydání září 2018 1. SOUTĚŽNÍ DISCIPLÍNY Hlavní soutěžní disciplíny: Taneční twirlingový tým

Více

ABC BRANÍK STREČINK. Autor Ivana Králová

ABC BRANÍK STREČINK. Autor Ivana Králová ABC BRANÍK STREČINK Autor Ivana Králová Strečink ve fotbale a jeho význam: - kompenzační prostředek, který v rámci regenerace při pravidelné aplikaci pozitivně ovlivňuje negativní vlivy jednostranného

Více

Strečink a cvičení s míčem

Strečink a cvičení s míčem Strečink a cvičení s míčem Strečink pro hráče ledního hokeje Strečink je účinná metoda pro zlepšení pohyblivosti svalů a vazivových tkání, snižuje riziko poranění, zmenšuje svalovou bolestivost po tréninku,

Více

AC SPARTA PRAHA STREČINK

AC SPARTA PRAHA STREČINK AC SPARTA PRAHA STREČINK Význam strečinku: Zvyšování výkonnosti (projevuje se ve zvyšování efektivnosti prováděných pohybů) Udržování pružnosti svalů a šlach Předcházení svalové nerovnováze (protažení

Více

SOUTĚŽNÍ AEROBIC MASTER CLASS

SOUTĚŽNÍ AEROBIC MASTER CLASS SOUTĚŽNÍ AEROBIC MASTER CLASS PRAVIDLA FISAF.cz PLATNOST OD 1. 1. 2017 Obsah 1 ÚVOD... 3 2 VŠEOBECNÉ INFORMACE... 3 2. 1 Kategorie závodníků... 3 2. 2 SAMC... 3 2. 3 Soutěžní kategorie... 3 2. 4 Struktura

Více

List1 PRAVIDLA SOUTĚŽE TANEC

List1 PRAVIDLA SOUTĚŽE TANEC Časový harmonogram: Věkové kategorie: PRAVIDLA SOUTĚŽE TANEC 13. 4. 2017 od rána prezence, prostorové zkoušky 10,00 slavnostní zahájení soutěže 21,00 předpokládaný konec soutěže organizátor si vyhrazuje

Více

SEMINÁŘ. Bikiny fitness Bodyfitness Physique žen. Praha, 20. 9. 2014 Autor: Ludmila Čížová

SEMINÁŘ. Bikiny fitness Bodyfitness Physique žen. Praha, 20. 9. 2014 Autor: Ludmila Čížová PŘEDSOUTĚŽNÍ SEMINÁŘ Bikiny fitness Bodyfitness Physique žen Praha, 20. 9. 2014 Autor: Ludmila Čížová SPECIFIKA A ROZDÍLY JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ BODYFITNESS V ČR první soutěž roku 2000 (Mistrovství světa

Více

POHÁROVÁ SOUTĚŢ TANEČNÍCH SKUPIN

POHÁROVÁ SOUTĚŢ TANEČNÍCH SKUPIN POHÁROVÁ SOUTĚŢ TANEČNÍCH SKUPIN VYHLAŠOVATEL Pohyb Praha o.s., Praţského 661/40., 152 00 Praha 5 POŘADATEL hb Dance taneční škola ve spolupráci s Pohyb Praha o.s. SPOLUPOŘADATEL ATVA-vzdělávací centrum,

Více

PROPOZICE M-TEAM CUP 2016 SOUTĚŽ AEROBIKU , ,

PROPOZICE M-TEAM CUP 2016 SOUTĚŽ AEROBIKU , , PROPOZICE M-TEAM CUP 2016 SOUTĚŽ AEROBIKU Organizátor Dům dětí a mládeže Jižní Město Termín 19. 11. 2016 Místo Sportovní hala TJ Chodov, Mírového hnutí 2137, Praha 4 http://tjjmchodov.cz/ Určeno pro Kontaktní

Více

Příloha. Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front. a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu. Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou

Příloha. Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front. a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu. Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou Příloha Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou Obecné požadavky pro správné provedení High Leg Kicků Front:

Více

SOUTĚŽ V PÓDIOVÝCH SKLADBÁCH

SOUTĚŽ V PÓDIOVÝCH SKLADBÁCH SOUTĚŽ V PÓDIOVÝCH SKLADBÁCH Kralupy nad Vltavou 6.4.2013 Náchod 14.4.2013 Nymburk 21.4.2013 Kutná Hora 28.4.2013 Hradec Králové 4.5.2013 Červen FINÁLE Hradec Králové 16.6.2013 OBSAH 1. Propozice soutěže

Více

PROPOZICE M-TEAM CUP 2017 SOUTĚŽ AEROBIKU , ,

PROPOZICE M-TEAM CUP 2017 SOUTĚŽ AEROBIKU , , PROPOZICE M-TEAM CUP 2017 SOUTĚŽ AEROBIKU Organizátor Dům dětí a mládeže Jižní Město Termín 25. 11. 2017 Místo Sportovní hala TJ Chodov, Mírového hnutí 2137, Praha 4 50 02'24.4"N 14 30'21.8"E / www.tjjmchodov.cz

Více

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se.

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se. CVIČENÍ PRO MUŽE Tréninkový plán vychází z potřeby zpevnit svalový korzet v průběhu úvodních 3 měsíců. Ve 4. A 5. měsíci se změní trénink ze zpevňovacího na kruhový, který zvyšuje vytrvalost. Zvýšený podíl

Více

Soutěž A Mini týmy Komerční aerobik

Soutěž A Mini týmy Komerční aerobik Soutěž A Mini týmy Komerční aerobik Věkové kategorie pro soutěž A 1. kategorie 5-7 let ( do průměru 7,44) 2. kategorie 8-10 let ( do průměru 10,44) 3. kategorie 11-13 let ( do průměru 13,44) 4. kategorie

Více

PRAVIDLA Česko se hýbe ve školách plných zdraví pro školní rok 2016/2017

PRAVIDLA Česko se hýbe ve školách plných zdraví pro školní rok 2016/2017 PRAVIDLA Česko se hýbe ve školách plných zdraví pro školní rok 2016/2017 1 CHARAKTERISTIKA Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz. ve spolupráci s Asociací školních sportovních klubů (AŠSK), pořádají v

Více

Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu

Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu Vlivy na padnutí oděvu ze strany nositele: konstrukce kostry držení těla tvar a proměnlivost postavy Faktory jejichž příčinou existuje spousta variací postav: zaměstnání,

Více

0,5 0.5 0,5 0,5 1 1 tanec Lidový tanec 1 0,5 0,5 0,5 1 Klasická

0,5 0.5 0,5 0,5 1 1 tanec Lidový tanec 1 0,5 0,5 0,5 1 Klasická Školní vzdělávací program druhé soukromé ZUŠ, s.r.o., České Budějovice Taneční obor Studijní zaměření Tanec Učební plán pro přípravné dvouleté studium Předmět 1. ročník Přípravná taneční výchova 2 2 Ročníkové

Více

PROPOZICE CHODOVSKÉ BERUŠKY 2015 SOUTĚŽ AEROBIKU A TANCE. Dům dětí a mládeže Jižní Město za podpory Hlavního města Prahy

PROPOZICE CHODOVSKÉ BERUŠKY 2015 SOUTĚŽ AEROBIKU A TANCE. Dům dětí a mládeže Jižní Město za podpory Hlavního města Prahy PROPOZICE CHODOVSKÉ BERUŠKY 2015 SOUTĚŽ AEROBIKU A TANCE Organizátor: Dům dětí a mládeže Jižní Město za podpory Hlavního města Prahy Termín: 30. 5. 2015 Místo: Časový harmonogram: Určeno pro: Hudební doprovod:

Více

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 Přílohy k 5. opravenému vydání ČHS 2013 Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 (Zpracovala sekce paravoltiže České hiporehabilitační společnosti) 1. 1. 2013 Obsah Příloha

Více

3. ROČNÍK SOUTĚŽE OTEVŘENÉ NAPŘÍČ KADEŘNICKÝM SVĚTEM INSPIRACE 2013 VÍTĚZ ZÍSKÁ KORUN ČESKÝCH 14 FINALISTŮ ZÍSKÁ ŘADU HODNOTNÝCH VĚCNÝCH DARŮ

3. ROČNÍK SOUTĚŽE OTEVŘENÉ NAPŘÍČ KADEŘNICKÝM SVĚTEM INSPIRACE 2013 VÍTĚZ ZÍSKÁ KORUN ČESKÝCH 14 FINALISTŮ ZÍSKÁ ŘADU HODNOTNÝCH VĚCNÝCH DARŮ Foto: Lukáš Hausenblas VÍTĚZ ZÍSKÁ 100 000 KORUN ČESKÝCH 14 FINALISTŮ ZÍSKÁ ŘADU HODNOTNÝCH VĚCNÝCH DARŮ VŠICHNI ÚČASTNÍCI ZÍSKAJÍ ORIGINÁLNÍ DIPLOM ZA ÚČAST V SOUTĚŽI VOLNOU VSTUPENKU NA VELETRH WORLD

Více

Sportovní aerobik, Českomoravský pohár

Sportovní aerobik, Českomoravský pohár Sportovní aerobik, Českomoravský pohár Obsah 1. SOUTĚŽNÍ KATEGORIE... 2 2. VĚKOVÉ KATEGORIE... 2 3. DÉLKA SESTAVY... 2 4. HUDEBNÍ DOPROVOD... 2 5. ZÁVODNÍ PLOCHA... 3 6. OBLEČENÍ ÚBORY... 3 7. PŘIHLÁŠKY

Více

Soutěžní řád SUT Hobby Dance

Soutěžní řád SUT Hobby Dance Úplné znění po úpravách (soutěţní komise) schválených prezidiem SUT 14. 2. 2017. Soutěžní řád SUT Hobby Dance Obsah: bod č. 1 Vymezení platnosti bod č. 2 Vypsání soutěţí bod č. 3 Druhy soutěţí bod č. 4

Více

PROPOZICE M-TEAM CUP 2018 SOUTĚŽ AEROBIKU

PROPOZICE M-TEAM CUP 2018 SOUTĚŽ AEROBIKU PROPOZICE M-TEAM CUP 2018 SOUTĚŽ AEROBIKU Organizátor Dům dětí a mládeže Jižní Město Termín 24. 11. 2018 Místo Sportovní hala TJ JM Chodov, Mírového hnutí 2137, Praha 4 50 02'24.4"N 14 30'21.8"E / www.tjjmchodov.cz

Více

Seřazení družstev a rozhodčích do trojstupu, v čele každého družstva půjde velitel a za ním družstvo.

Seřazení družstev a rozhodčích do trojstupu, v čele každého družstva půjde velitel a za ním družstvo. V případě, že se bude konat slavnostního průvodu: Bude proveden nástup: Družstva POZOR!, za mnou do trojstupu nastoupit!. Vyrovnat! Pohov! POZOR! - velí se před povely k provedení určité činnosti, jestliže

Více

Fitness tý mý III. VT

Fitness tý mý III. VT Fitness tý mý III. VT Obsah 1 SOUTĚŽNÍ KATEGORIE... 2 2 VĚKOVÉ KATEGORIE... 2 3 DÉLKA SESTAVY... 3 4 HUDEBNÍ DOPROVOD... 3 5 ZÁVODNÍ PLOCHA... 4 6 OBLEČENÍ ÚBORY... 4 7 STRUKTURA SOUTĚŽE A LOSOVÁNÍ...

Více

PROPOZICE M-TEAM CUP 2015 SOUTĚŽ AEROBIKU. 737 921 963, 272 911 520, semberova@ddmjm.cz

PROPOZICE M-TEAM CUP 2015 SOUTĚŽ AEROBIKU. 737 921 963, 272 911 520, semberova@ddmjm.cz PROPOZICE M-TEAM CUP 2015 SOUTĚŽ AEROBIKU Organizátor Dům dětí a mládeže Jižní Město Termín 15. 11. 2015 Místo Multifunkční sportovní hala Prahy 11 Mírového hnutí 2385/3, Praha 4 http://sportoviste.jedenactkavs.cz/informace-o-hale/

Více

Záda (vzpřimovače trupu)

Záda (vzpřimovače trupu) Strečink - Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou ještě zcela vystydlé, pokud ano,

Více

2.ROČNÍK SOUTĚŽE OTEVŘENÉ NAPŘÍČ KADEŘNICKÝM SVĚTEM INSPIRACE 2012 FINALISTÉ SOUTĚŽE:

2.ROČNÍK SOUTĚŽE OTEVŘENÉ NAPŘÍČ KADEŘNICKÝM SVĚTEM INSPIRACE 2012 FINALISTÉ SOUTĚŽE: Foto: Jirka Jansch FINALISTÉ SOUTĚŽE: ROMANA TOPINKOVÁ JANA JUNOVÁ MARTINA HORÁKOVÁ VOJTĚCH BOHUSLAV MARIKA ZÁBRANSKÁ MARCELA TESLEROVÁ YVETTA KNOTKOVÁ JAN SVĚTLÍK LUKÁŠ PAVELA LENKA MALENOVSKÁ NADĚŽDA

Více

SAMURAI CUP POŘADATEL: Samurai Fight Club, z.s.

SAMURAI CUP POŘADATEL: Samurai Fight Club, z.s. POŘADATEL: Samurai Fight Club, z.s. SAMURAI CUP 2019 SPOLUPRACUJÍCÍ SVAZY: Sokarate Česká republika, Český svaz Allkampf-jitsu, Český svaz sportovního Jiu-Jitsu, Česká Meibukan Gojyu-ryu Karate-do asociace

Více

Soubor kompenzačních cvičení

Soubor kompenzačních cvičení Soubor kompenzačních cvičení součást přípravy každého sportovce - silné a protažené svaly - rovnováha - pohyb, jako dárek pro každý den - způsob, jak mohu předcházet zranění soustředění plynulost kontrola

Více

KRÁTKÝ PROGRAM SOUČÁST DISCIPLÍNY FREESTYLE

KRÁTKÝ PROGRAM SOUČÁST DISCIPLÍNY FREESTYLE WBTF Česká republika Národní šampionát mažoretek a twirlingu České republiky KRÁTKÝ PROGRAM SOUČÁST DISCIPLÍNY FREESTYLE Soutěžní rok 2018/2019 1.vydání prosinec 2018 WBTF KRÁTKÝ PROGRAM PRO JUNIORY KONCEPT

Více

Č E S K Ý K R A S O B R U S L A Ř S K Ý S V A Z. PRAVIDLA KRASOBRUSLENÍ platná pro Českou republiku

Č E S K Ý K R A S O B R U S L A Ř S K Ý S V A Z. PRAVIDLA KRASOBRUSLENÍ platná pro Českou republiku Č E S K Ý K R A S O B R U S L A Ř S K Ý S V A Z PRAVIDLA KRASOBRUSLENÍ platná pro Českou republiku SOUTĚŢNÍ KATEGORIE, VĚKOVÉ HRANICE, NÁPLNĚ PROGRAMŮ A JEJICH HODNOCENÍ Platnost od 1. 7. 2012 (verze zahrnující

Více

DANCE OF LIVE 2013 TANEČNÍ SKUPINA BLACK SHADOW A NOVOBORSKÉ MAŽORETKY PŘI DDM SMETANKA NOVÝ BOR. pod záštitou Města Nový Bor pořádají

DANCE OF LIVE 2013 TANEČNÍ SKUPINA BLACK SHADOW A NOVOBORSKÉ MAŽORETKY PŘI DDM SMETANKA NOVÝ BOR. pod záštitou Města Nový Bor pořádají TANEČNÍ SKUPINA BLACK SHADOW A NOVOBORSKÉ MAŽORETKY PŘI DDM SMETANKA NOVÝ BOR pod záštitou Města Nový Bor pořádají DANCE OF LIVE 2013 5. ročník taneční soutěže O POHÁR MĚSTA NOVÝ BOR Sportovní hala U Základní

Více

Doporučené cviky po svalových skupinách

Doporučené cviky po svalových skupinách Horní část těla prsní sval Dolní část těla lýtkové svaly - šíjové svaly (trapéz. sval) - svaly ramene - svaly paží a zápěstí - hamstringy (zadní str. st.) - dolní část trupu - quadriceps (přední strana

Více

SOUTĚŢNÍ ŘÁD. soutěţí sekce orientačního běhu Českého svazu orientačních sportů I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

SOUTĚŢNÍ ŘÁD. soutěţí sekce orientačního běhu Českého svazu orientačních sportů I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ SOUTĚŢNÍ ŘÁD soutěţí sekce orientačního běhu Českého svazu orientačních sportů I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1.1 Soutěţní řád soutěţí sekce orientačního běhu (dále SŘ) stanovuje podmínky mistrovských a dlouhodobých

Více

PRAVIDLA FISAF.CZ PLATNOST OD

PRAVIDLA FISAF.CZ PLATNOST OD FITNESS TÝMY III. VT PRAVIDLA FISAF.CZ PLATNOST OD 29. 3. 2018 Obsah 1 SOUTĚŽNÍ KATEGORIE... 3 2 VĚKOVÉ KATEGORIE... 3 3 DÉLKA SESTAVY... 4 4 HUDEBNÍ DOPROVOD... 4 5 ZÁVODNÍ PLOCHA... 5 6 OBLEČENÍ ÚBORY...

Více

Část III - Disciplíny

Část III - Disciplíny Část III - Disciplíny 14. Pohybová skladba 14.1 Požadavky disciplíny 14.1.1 Obecně Volitelný program bez náčiní s hudebním doprovodem. Všichni akreditovaní gymnasté kromě náhradníků se musí účastnit pohybové

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační cvičení - protahovací Označení materiálu: Datum vytvoření:

Více

Ve skladbě musí být proveden minimálně jeden skok z každé skupiny skoků! (pokud toto pravidlo není dodrženo 0 bodů) odraz jednonož - doskok snožmo odr

Ve skladbě musí být proveden minimálně jeden skok z každé skupiny skoků! (pokud toto pravidlo není dodrženo 0 bodů) odraz jednonož - doskok snožmo odr AEROBIC SHOW A DANCE T - technický rozhodčí A 1) technika pohybu bez náčiní + držení těla (1-5 křížků) - sestavy, které jsou bez náčiní stupeň zvládnutí techniky všech pohybových prostředků přesné polohy

Více

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu . CERVIKOKRANIÁLNÍ PŘECHOD POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu POHYB: bradu tlačí ke krku, tím provádí vyrovnání extenčního postavení CC přechodu a flekčního

Více

Národní šampionát mažoretek a twirlingu České republiky. Soutěžní řád pro twirling. pro rok 2017/2018

Národní šampionát mažoretek a twirlingu České republiky. Soutěžní řád pro twirling. pro rok 2017/2018 Národní šampionát mažoretek a twirlingu České republiky Soutěžní řád pro twirling pro rok 2017/2018 1. vydání - říjen 2017 1. Soutěžní disciplíny Hlavní soutěžní disciplíny Taneční twirlingový tým (jen

Více

ČESKOMORAVSKÝ POHÁR SPORTOVNÍ AEROBIK FISAF.CZ

ČESKOMORAVSKÝ POHÁR SPORTOVNÍ AEROBIK FISAF.CZ ČESKOMORAVSKÝ POHÁR SPORTOVNÍ AEROBIK FISAF.CZ PLATNOST OD 26. 2. Obsah 1 SOUTĚŽNÍ KATEGORIE... 3 2 VĚKOVÉ KATEGORIE... 3 3 DÉLKA SESTAVY... 3 4 HUDEBNÍ DOPROVOD... 4 5 ZÁVODNÍ PLOCHA... 4 6 OBLEČENÍ ÚBORY...

Více

TRINFIT Vario LX7 TRN-117-LX7. Návod k použití

TRINFIT Vario LX7 TRN-117-LX7. Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Vario LX7 TRN-117-LX7 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

MČR V AERIAL SPORTS POVINNÉ PRVKY AERIAL HOOP

MČR V AERIAL SPORTS POVINNÉ PRVKY AERIAL HOOP MČR V AERIAL SPORTS POVINNÉ PRVKY Povinné prvky pro disciplínu jsou rozdělené do skupin FLEXIBILITA, SÍLA, DYNAMICKÉ PRVKY A BALANČNÍ PRVKY. Soutěžící je povinen si do své soutěžní sestavy vybrat povinné

Více

Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu.

Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu. PŘÍTAHY Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu. Táhnout a tlačit. Přítahy jsou jedny z nejobávanějších

Více

PROPOZICE PRO ÚČASTNÍKY TANEČNÍ SOUTĚŽE TANEC FOKUS

PROPOZICE PRO ÚČASTNÍKY TANEČNÍ SOUTĚŽE TANEC FOKUS PROPOZICE PRO ÚČASTNÍKY TANEČNÍ SOUTĚŽE TANEC FOKUS Tanec Fokus je nepostupová soutěžní přehlídka amatérských tanečních skupin pořádaná Střediskem volného času Fokus v Novém Jičíně. Datum: Sobota 20. dubna

Více

13. Osmička pánví. Vyzkoušejte změnu poloh boků několikrát a spojte jednotlivé fáze do plynulého pohybu, který vytvoří osmič ku, opakujte 8x.

13. Osmička pánví. Vyzkoušejte změnu poloh boků několikrát a spojte jednotlivé fáze do plynulého pohybu, který vytvoří osmič ku, opakujte 8x. 13. Osmička pánví Výchozí pozice: Položte se na záda, paže nechte položené podél trupu, pokrčte dolní končetiny a opřete se o chodidla. Pomalu a postupně zvedněte pánev od podložky, až stehna a trup budou

Více

PRAVIDLA POHYBOVÉ SESTAVY STEPY MISTRY S MISTRY

PRAVIDLA POHYBOVÉ SESTAVY STEPY MISTRY S MISTRY PRAVIDLA POHYBOVÉ SESTAVY STEPY MISTRY S MISTRY Zpracovala: Mgr. Miroslava Zimová Obsah: 2. Pohybové sestavy... 3 Omezení startu závodníků... 3 2.3 Stepy (6 a více členné týmy)... 5 2.3.1 Věkové kategorie...

Více

Cvičení při chronických. žilních onemocněních

Cvičení při chronických. žilních onemocněních Cvičení při chronických Cvičení při chronických [ žilních onemocněních 2 Cvičení vstoje č. 1 Stoj čelem ke stěně. Jedna noha je předsunutá jako při vykročení. Ruce jsou opřené o stěnu. Předsunutá noha

Více

Zpomalení a detail na kotníky. Skiping normální rychlost Zpomalení - šipka na záda, koleno, ruce společně s komentářem

Zpomalení a detail na kotníky. Skiping normální rychlost Zpomalení - šipka na záda, koleno, ruce společně s komentářem Scénář DVD atletika AT1,AT2 Menu výběr: Běžecká abeceda Švihová technika Nízký start a šlapavá technika Štafetový běh Hod míčkem Vrh koulí Skok do dálky základní technika krok Skok do výšky flop Poznámka:

Více

POHÁR V JÓGOVÝCH ÁSANÁCH ÁSANA 2009

POHÁR V JÓGOVÝCH ÁSANÁCH ÁSANA 2009 POHÁR V JÓGOVÝCH ÁSANÁCH ÁSANA 2009 který organizuje Klub kondiční gymnastiky jógy PADMA pod záštitou města Benešova a Českého svazu jógy dne 18.4.2009 od 10:00 hod. ve sportovní hale v benešovské ZŠ Dukelská

Více

Strečink - ohybače kyčlí a hýžďové svaly - 2.

Strečink - ohybače kyčlí a hýžďové svaly - 2. svaly - 1. Položte se na záda na kraj lavice tak, aby bérce obou kolenou pokrčených dolních končetin - visely dolů. S nádechem zvedněte jedno koleno k hrudníku. S dalším nádechem oběma rukama přitáhněte

Více

TRINFIT Vario LX6 TRN-116-LX6. Návod k použití

TRINFIT Vario LX6 TRN-116-LX6. Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Vario LX6 TRN-116-LX6 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

Cvičení na vytrvalost

Cvičení na vytrvalost Cvičení na vytrvalost Vytrvalost přesahuje oddělené výbuchy síly, každodenní vytrvalé a výkonné využití kardiovaskulárního systému nám umožňuje cítit se silnějšími a lépe fungovat. Následující cvičení

Více

PLATÍ PRO VŠECHNY SOUTĚŽE POŘÁDANÉ ČESKOU TWIRLINGOVOU FEDERACÍ V ROCE 2019

PLATÍ PRO VŠECHNY SOUTĚŽE POŘÁDANÉ ČESKOU TWIRLINGOVOU FEDERACÍ V ROCE 2019 PLATÍ PRO VŠECHNY SOUTĚŽE POŘÁDANÉ ČESKOU TWIRLINGOVOU FEDERACÍ V ROCE 2019 OBSAH 1 TWIRLINGOVÉ DISCIPLÍNY PRO ROK 2019...2 2 ROZDĚLENÍ VĚKOVÝCH KATEGORIÍ...2 VĚKOVÉ ROZDĚLENÍ PRO DISCIPLÍNY SOLO...2 VĚKOVÉ

Více

Dovednostní olympiáda

Dovednostní olympiáda Dovednostní olympiáda Ahoj a dobrý den, dovoluji si Vás oslovit s projektem KM KFS DOVEDNOSTNÍ OLYMPIÁDA, která si klade za cíl zvyšovat a zkvalitňovat v mladých hráčích na okresní, krajské i vyšší úrovni

Více

2. Cviky s činkami. Cviky na šíji a ramena. K 10: Tlak s jednoručními činkami v sedu

2. Cviky s činkami. Cviky na šíji a ramena. K 10: Tlak s jednoručními činkami v sedu Cviky na šíji a ramena 39 K 10: Tlak s jednoručními činkami v sedu ramenní svaly, především jejich boční část šíjové svaly a svaly zadní části paže Posaďte se vzpřímeně na židli. Paže zvedněte a ohněte

Více

UEG TeamGym pravidla

UEG TeamGym pravidla Příloha A4 Uznávání prvků UEG TeamGym pravidla 2017-2021 1 Pohybová skladba 1.1 Obecně a) Všechny prvky obtížnosti musí splňovat požadavky stanovené v Příloze A1. b) Pro zachování plné hodnoty obtížnosti

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační cvičení uvolňovací a dechová Označení materiálu: Datum

Více

Pokyny pro vypracování

Pokyny pro vypracování Pokyny pro vypracování - V závěrečné části pohybové jednotky se využívá statické formy strečinku, což by mělo být patrné z Vaši volby cviků (převážně nízké polohy). - Nákres, terminologický popis a fyziologický

Více