MODUL 1. Historie a proces vaření piva Pilsner Urquell

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MODUL 1. Historie a proces vaření piva Pilsner Urquell"

Transkript

1 MODUL 1 Historie a proces vaření piva Pilsner Urquell

2

3 MODUL 1 OBSAH Úvod Místo na mapě či místo v historii 1. Historie piva 2. Jak se zrodil Pilsner Urquell 3. Vývoj značky Pilsner Urquell Jak se správně vaří pivo 1. Ingredience Voda Slad Chmel Kvasinky 2. Jak se vaří Sladování Varna Trojité rmutování Chmel v mladině Chlazení a provzdušňování Kvašení a zrání 3. Tradiční proces vaření piva a souběžná kontrola kvality

4

5 MODUL 1 ÚVOD HISTORIE A PROCES VAŘENÍ PIVA PILSNER URQUELL Modul obsahuje následující sekce: Místo na mapě či místo v historii Sekce věnovaná historii piva a významné roli Pilsner Urquell ve vývoji piva k nápoji, tak jak jej známe dnes. Na konci sekce budete vědět o historii a vývoji piva a jeho výrobě na celém světě. Zjistíte, jak vznikl Pilsner Urquell, a dozvíte se o výjimečné historii pivovaru v Plzni. Jak se správně vaří pivo V této sekci prozkoumáme kvalitu ingrediencí tvořících Pilsner Urquell a proces, kterým prochází na cestě za výjimečným zlatým mokem. Nezapomeňte si v každé části dělat poznámky, pomohou vám při testech.

6

7 MÍSTO NA MAPĚ ČI MÍSTO V HISTORII Tato část je věnovaná historii piva a významné úloze Pilsner Urquell ve vývoji piva k nápoji, tak jak jej známe dnes.

8 1. HISTORIE PIVA Pivo je nejstarším a nejpopulárnějším alkoholickým nápojem na světě. Vaří se ze sladu, nejčastěji vyrobeného z ječmene, ale použitelné jsou i jiné obiloviny (pšenice). Ječmen se sladuje proto, aby se aktivovaly enzymy nutné pro štěpení škrobu ze zrna na zkvasitelné cukry (zrna nejprve naklíčí a poté jsou usušena světlý slad, či dokonce pražena karamelové a barevné slady). Výroba piva se zahajuje smícháním vody a sladového šrotu. Povařením a působením sladových enzymů vzniká roztok sladových cukrů nazývaný sladina a vznikající sladina se povařuje s chmelem a vzniká mladina. Z chmele se používají šišky samičích květů, které pivu propůjčují svou specifickou hořkou chuť a aroma. Právě tyto hořké tóny dělají pivo lahodným a zajímavým, přičemž druh chmele významně ovlivňuje výslednou chuť piva. Směs vody, sladových cukrů a chmele poté prochází kvašením (fermentací). Při fermentaci se používají kvasnice, které mění cukr na alkohol a oxid uhličitý. První zmínky o pivu Pivo je jedním z nejstarších nápojů vyráběných člověkem. Archeologové odhadují, že první pivo vzniklo náhodným zkvašením zrna. Existují důkazy, že se pivo vařilo už ve starověkém Sumeru (území dnešního Iráku) před celými 6000 lety. A dokonce nejstarší recept na světě je právě sumerský návod na výrobu piva, i když to rozhodně nebyl ten průzračný, jemný, zlatý nápoj, který známe dnes. Ve skutečnosti bylo pivo po většinu své historie více či méně tmavé a kalné. Jak šel čas, předali Sumerové umění vaření piva svým nástupcům: Babyloňanům. Ti začali experimentovat s příchutěmi, do piva například přidávali datle a různé další plody, aby jeho chuť patřičně vylepšili. Aby se zvýšila kvalita piva, topili staří Babyloňané špatné pivovarníky přímo v jejich pivu pochybné kvality.

9 MÍSTO NA MAPĚ ČI MÍSTO V HISTORII Egyptská epocha Babyloňané začali své pivo vyvážet do Egypta. Jeho obyvatelé pili pivo skrz slámu, aby se jim do úst nedostaly nepříjemné, hořké žmolky. Ani tato velmi sporná kvalita lidi neodradila od pití piva. Egypťané se navečer scházeli v pivnicích a pivo se stalo národním nápojem, vlastně jakýmsi klíčovým prvkem nejvyšších i prostých vrstev. Pivo bylo používáno i v medicíně. Starověký lékařský dokument sepsaný přibližně 1600 let před naším letopočtem popisuje přes 700 receptur, z nichž 100 obsahuje slovo pivo! Zajímavé také je, že v této době byly sládky hlavně ženy. Ve starověkém Babylonu byly sládky dokonce i některé kněžky. Od řeckého a římského impéria až do středověku Spolu s rozšiřujícím se řeckým a římským impériem se Evropou i mimo ni šířila popularita piva. Ono vlastně i slovo beer (anglicky pivo) pochází z latinského bibere, což v češtině znamená pít. Během dalšího tisíce let bylo vaření piva zemědělskou záležitostí. Až ve středověku se z pivovarnictví stal vzkvétající průmyslový obor. Původně to byli evropští mnichové, kdo střežil umění vaření piva. Ve středověku byly zásoby vody kontaminované, a proto bylo pivo, které bylo vyrobeno z převařené vody a mělo bakteriostatické účinky díky obsahu hořkých látek chmele, kyselému prostředí a obsahu oxidu uhličitého, považováno za mnohem bezpečnější než voda. Navíc obsahovalo vitamíny a kvasnice, které potlačovaly růst bakterií. Pilo se běžně v rodinách během dne.

10

11 MÍSTO NA MAPĚ ČI MÍSTO V HISTORII Čechy a nedávná historie Hlavní oblastí výroby piva se stala střední Evropa, a to zejména Čechy, které lze považovat za centrum vaření piva celého světa. Středověké české království bylo kosmopolitní křižovatkou Evropy a mělo všechny zdroje potřebné k vaření piva. S tím, jak se pivo stávalo více a více populární (i dnes je spotřeba piva na osobu v tomto regionu jednou z nejvyšších na světě), se pivovarnictví stalo důležitou součástí hospodářství celého regionu a pivovarníci se začali intenzivněji věnovat samotnému procesu vaření piva i jeho dalšímu zlepšování. ZAPAMATUJTE SI: 1. Pivo se vyrábí kvašením cukrů získaných enzymatickým štěpením škrobu. 2. První nápoj podobný pivu mohl vzniknout zkvašením roztoku obsahujícího částečně rozštěpený škrob z obilných zrn. 3. Pivo je důležitou součástí lidského života už od starověku, vyrábět se začalo pravděpodobně v Sumerské říši (dnešní Irák). 4. Až do poloviny devatenáctého století bylo ječné pivo více či méně tmavé a kalné.

12 2. JAK SE ZRODIL PILSNER URQUELL Plzeň, české město ležící na obchodní stezce spojující Prahu a Bavorsko, založil král Václav II. v roce 1295 a měšťanům udělil právo várečné, tj. právo vyrábět slad, vařit a prodávat pivo. Vznikly pivovarnické cechy, které předávaly znalosti vaření piva z generace na generaci s tím, jak se pivovarníci i jejich spotřebitelé stávali stále náročnějšími. Standardy kontroly kvality byly ale stále ještě v plenkách. Například při jednom z testů kvality polili lavici pivem, sedli si na ni a po chvíli vstali. Pokud se lavice přilepila na kožené kalhoty, pivo bylo považováno za dostatečně kvalitní, tj. obsahovalo dostatečné množství extraktu. Základy moderního vaření piva se napříč střední Evropou rozšířily v devatenáctém století. Bod zlomu nastal v roce 1838 v Plzni. Před tímto datem čas od času přikázala městská rada vylít pivo pochybné kvality přímo na hlavním náměstí. Nedá se říct, že by to byl skutečně úspěšný zastrašující prostředek v roce 1838 se rozzlobení obyvatelé Plzně na protest rozhodli vylít celých 36 sudů nepitelné břečky do městské stoky. Tato příhoda přiměla některé místní pivovarníky k tomu, aby se sdružili s cílem najít takový způsob vaření piva, který by zajistil stálejší kvalitu produkce. A tak byl učiněn první krok ke změnám, které ovlivnily celý pivovarnický průmysl a nastavily standardy pro všechny ležáky.

13 MÍSTO NA MAPĚ ČI MÍSTO V HISTORII Poté udělali plzeňští pivovarníci klíčové rozhodnutí: najali si mladého architekta Martina Stelzera, aby pro ně postavil nejlepší pivovar na světě. Stelzer se rozjel široko daleko po světě, aby si prohlédl to nejlepší z pivovarnické architektury a techniky. Do Plzně se vrátil s plány na nejmodernější pivovar na světě. Pro svou stavbu si vybral pozemek na břehu řeky Radbuzy, který nabízel řadu přirozených výhod. Jednou z nich bylo i pískovcové podloží, jež umožňovalo snadno vyhloubit dlouhé tunely pro skladování piva v chladu. Ještě hlouběji pod povrchem byly prameny, zdroje sladké vody, které posléze učinily plzeňské pivo tak unikátním. Pátého října 1842 zkombinoval Josef Groll bavorský způsob spodního kvašení s místními, svým způsobem unikátními ingrediencemi označovanými obvykle jako genius loci, tj. velmi měkkou vodou, světlým sladem vyrobeným ve vlastní sladovně a žateckým chmelem, který je považován za nejlepší na světě. V novém, na svou dobu technologicky vyspělém pivovaru tak vytvořil první zlaté, jiskrně průzračné pivo na světě. Nejdůležitější však bylo, že Martin Stelzer při svých cestách objevil sládka, který měl změnit celý dosavadní způsob vaření piva: poněkud nepřitažlivého, ale výjimečného mladého Bavora jménem Josef Groll.

14

15 MÍSTO NA MAPĚ ČI MÍSTO V HISTORII Po celá staletí používali sládci při výrobě piva tzv. horní kvašení, což s sebou neslo rizika zhoršení kvality piva, jež se vyrábělo při teplotách kolem 20 C. Začátkem 18. století bavorští mniši zjistili, že kvasinky kvasící při nízkých teplotách skalních sklepů mají odlišné vlastnosti, jimi kvašená piva jsou více nasycená oxidem uhličitým a kvasinky po ukončení kvašení sedimentují u dna nádob. Uvedený způsob se začal označovat jako bavorský neboli spodní kvašení. V době založení Měšťanského pivovaru používalo již asi 10 % tehdy existujících českých pivovarů bavorský způsob kvašení. Pilsner Urquell doslova znamená Plzeň z Prazdroje. Pivo plzeňského typu (Pilsner) všude po světě představuje světlý ležák, ale pro Čechy zůstává pivem z Plzně, hlavního města piva. Josef Groll nebyl zrovna hrdinou z románů. Nevychovaný a špatně naladěný Josef Groll si od svého otce vysloužil přídomek největšího hrubiána v Bavorsku. Pilsner Urquell je díky své unikátní chuti a vytříbené kvalitě známý po celém světě. Své výjimečné vlastnosti získává díky originálnímu výrobnímu postupu, vybraným surovinám a zkušenostem všech generací sládků. Zkušenosti s výrobou piva Pilsner Urquell přecházely ze sládka na sládka a ti všichni pečlivě dodržovali a dodržují základní principy výroby až do dnešních dnů. ZAPAMATUJTE SI: 1. Po incidentu v roce 1838 se obyvatelé Plzně rozhodli, že si zaslouží lepší pivo, a rozhodli se postavit nejlepší pivovar na světě. 2. První sládek, mladý Bavor Josef Groll, šťastně spojil nový způsob kvašení s místními unikátními podmínkami tak, že výsledkem byl průzračný, zlatý nápoj takových chuťových vlastností, s jakými se předtím svět nesetkal. 3. Tajemství spočívá v surovinách použitých při výrobě a zavedeném způsobu tzv. spodního kvašení. Tato kombinace vedla ke vzniku nového druhu piva označovaného podle původu vzniku jako Pils nebo Pilsner. 4. Pilsner Urquell doslova znamená Plzeň z Prazdroje a je prvním zlatým, jiskrně průzračným pivem, které kdy bylo vyrobeno (říjen 1842).

16 3. VÝVOJ ZNAČKY PILSNER URQUELL S příchodem zlatého plzeňského piva se zcela změnil pohled na pivo. Zlatá revoluce vedená lidmi z Plzně rozzářila zlatou éru piva, přetrvávající až dodnes. Zprávy o výjimečném plzeňském pivu brzo zvýraznily město jeho původu na mapě a netrvalo dlouho a pivo se už prodávalo nejen doma, ale také v zahraničí. Vlastně se dá říct, že Pilsner Urquell je prvním z celosvětově prodávaných piv. Například ve Spojených státech se prodává už od roku Pivovar se modernizoval a rostl společně se stoupající poptávkou po pivu. S úspěchem nevyhnutelně přišla konkurence zlaté pivo Josefa Grolla se pokusily napodobit jiné značky, které prohlašovaly, že jsou plzeňským pivem, bez ohledu na to, zda z Plzně skutečně pocházely, nebo ne. Jako Plzeň se dnes druhově označuje jakékoli spodně kvašené zlaté pivo. Přibližně dvě třetiny světové produkce světlých piv se prodávají pod označením pils nebo pilsner. Pivovar se rozhodl, že je třeba se bránit a chránit se před druhořadými konkurenty, kteří parazitovali na jeho pověsti Plzeňští měšťané se rozhodli založit pivovar Pilsner byl poprvé vyvezen do USA Začala stavba Měšťanského pivovaru, předchůdce dnešního František Křižík sestrojil v Plzni svou obloukovou lampu a od 1881 využívá výdobytek elektrického osvětlení i pivovar Dne 5. října přináší zlatá revoluce Josefa Grolla vděčnému světu první zlaté pivo K pivovaru jsou přivedeny koleje. Tím se stává jediným pivovarem na světě, s vlastní železniční vlečkou.

17 MÍSTO NA MAPĚ ČI MÍSTO V HISTORII Po mnoho let byl místní nápoj znám pod názvem Plzeňské pivo. V roce 1898 se ale jméno mění na Pilsner Urquell, což znamená Plzeň z původního zdroje Prazdroje. V Plzni se pivovar a jeho pivo staly oprávněným důvodem k hrdosti. Proto v roce 1892 nechala městská rada u příležitosti 50. výročí výroby Pilsner Urquell postavit velkolepé brány, které se později staly jedním ze symbolů značky. O osm let později udělilo město pivovaru právo používat na pivu i svůj znak. Brány a městský znak zdobí etikety Pilsner Urquell dodnes Grollovo pivo je poprvé uvedeno na trh jako Plzeňské pivo (Pilsner Beer) Poprvé je použito umělé chlazení Plzeňské pivo je ve snaze zabránit imitacím registrováno jako ochranná známka U připomenutí 50. výročí byl položen základní kámen bran do Plzeňského pivovaru Začala fungovat západní česká dráha a export vzrostl. V roce 1865 už se tři čtvrtiny vyrobeného piva vyvážely Měšťanský pivovar instaloval elektrické osvětlení, poháněné 36 parními motory.

18 Když Hitlerova armáda překročila v roce 1939 hranice, modernizace pivovaru se zastavila a vybavení zůstalo stejné i po celou dobu komunistického režimu. Na padesát let byl pivovar jakoby mimo čas i prostor, zcela bez vlivu globálních trendů lehčích piv. Jeho technologie a výjimečná chuť zůstala zcela nezměněna. Během doby se suroviny a procesy zkoumaly, byly prověřovány a detailně dokumentovány, což budoucím sládkům umožnilo vše dobře pochopit a docenit chuť pravého originálu. Ve výsledku se dokonalost, kterou vytvořil Josef Groll, předávala dál a dál neposkvrněná, a to až do posledních let dvacátého století Je registrována ochranná známka Pilsner Urquell Pilsner Urquell je jedním z nejpopulárnějších piv v Evropě Je postavena 47metrová replika Holandské majákové věže Druhá světová válka škodí produkci, ne však kvalitě. Jsou zabavena vozidla a pivovar ze vzpamatovává ze škod po bombardování Výstav přesahuje hranici milionu hektolitrů, pivovar má své obchodní zastoupení v 34 zemích a pořizuje své první automobily Sovětská Rudá armáda osvobozuje Československo (přestože americká vojska dorazila do Plzně) a začíná půl století komunistického režimu.

19 MÍSTO NA MAPĚ ČI MÍSTO V HISTORII Poté, co v roce 1989 padl komunistický režim, Pilsner Urquell přešel pod správcovství přední pivovarnické skupiny SABMiller. Ta se zavázala uchovat Grollovo dědictví a předat ho i nadcházejícímu novému tisíciletí. Pivo Pilsner Urquell se tak z národního dědictví stalo i vlajkovou lodí celé skupiny. ZAPAMATUJTE SI: 1. Plzeň se stala obecným názvem pro jakékoli spodně kvašené zlaté pivo. Taktéž se mu říká pils. 2. Piva plzeňského typu dnes tvoří dvě třetiny světové produkce. Všechna piva odvíjí svůj původ od objevu Pilsner Urquell. 3. V roce 1892, u příležitosti 50. výročí zrození nového piva, nechala městská rada vystavět ohromující brány do pivovaru, které se později staly nedílnou součástí značky. 4. Sládci se starají o to, aby chuť Pilsner Urquell byla přesně stejně výjimečná, jako tomu bylo v roce Probíhá znárodnění a stát slučuje pivovary západních Čech do jednoho Plzeňský Prazdroj, a. s., se stává součástí koncernu South African Breweries plc Pád komunismu, je doporučena přerušená modernizace pivovaru South African Breweries plc získává amerického pivovarnického giganta Miller Brewing Company a stává se tak světovou dvojkou v produkci piva V rámci privatizace je vytvořena akciová společnost Plzeňské pivovary. Intenzivně se investuje, je vytvořena prodejní a distribuční síť.

20

21 JAK SE SPRÁVNĚ VAŘÍ PIVO V této části prozkoumáme kvalitní ingredience, které tvoří Pilsner Urquell, a proces vaření, jímž procházejí na cestě k výjimečnému zlatému pivu.

22 1. SUROVINY Není nic tak důležitého pro Pilsner Urquell jako suroviny, z nichž se vyrábí. Jsou jen tři voda, slad z ječmene a chmel a každá z nich je skutečně výjimečná. Voda Měkká plzeňská voda je základem pro unikátní pivo. Má obzvlášť nízký obsah minerálů a je odedávna čerpána ze starobylých vodních pramenů pod Plzeňskou pánví. Voda pocházející z pramenů Plzeňské pánve má příznivý vliv na jemnou a příjemnou hořkost Pilsner Urquell. Světlý slad Klíčovým pro světově proslulou zlatou barvu našeho piva je slad, který se vyrábí ze speciálních odrůd českého jarního dvouřadého ječmene. Ječmen je obilovina stejně jako pšenice, kukuřice či rýže. Při výrobě Pilsner Urquell se používá druh ječmene, který má jen dvě řady zrn. Plucha jarního ječmene je jemná a obsah škrobu i bílkovin je v žádoucím poměru. Způsob klíčení i sušení dává vzniknout světlému sladu, jenž dodává pivu zlatavé zabarvení. Světlý slad, vyrobený z českého jarního dvouřadého ječmene s jemnou pluchou, je hlavní příčinou známé výrazné světle zlaté barvy Pilsner Urquell. Chmel Chmel dává pivu charakteristickou hořkost. Chmelové hlávky jsou květy samičí chmelové rostliny. Jemné aroma žateckého chmele a příznivé složení jeho hořkých látek dává pivu Pilsner Urquell výraznou, ale přesto unikátní, příjemnou hořkost a vůni. Chmel pochází z Žatecka, malého regionu blízko Plzně, kde klima a příznivé složení půdy vytváří ideální podmínky pro pěstování odrůdy známé po celém světě jako Žatecký poloraný červeňák. Ten je nejen nejkvalitnějším chmelem na světě, ale bohužel musíme dodat, že i jedním z nejdražších. Používáme ten nejlepší chmel na světě, Žatecký poloraný červeňák, pro jeho specifické aroma a složení hořkých látek. Kvasnice Poslední, ale rozhodně ne co do důležitosti, jsou kvasnice. Ty nejsou, technicky vzato, ingrediencí, protože jsou odstraněny, jakmile splní svoji funkci. Kvasnice jsou mikroskopické houby, jež přeměňují cukry na alkohol a přidávají se do várky ve fázi, kterou nazýváme kvašení.

23 JAK SE SPRÁVNĚ VAŘÍ PIVO Kvasnice používané při výrobě Pilsner Urquell nesou označení Pilsner H a svůj rodokmen odvozují od těch, jež původně používal již Josef Groll v roce Pověst praví, že mu je dal utíkající mnich, aby tak splatil svůj dluh. Pokud tomu tak skutečně bylo, přeplatil mnich svůj dluh jistě milionkrát. Kvasnice Pilsner H jsou jedním z klíčových aspektů na cestě k výjimečné chuti Pilsner Urquell, jelikož kvašení vytváří výraznější chuť a plnost v porovnání s množstvím vyrobeného alkoholu. Nové generace kvasnic se v měsíčních cyklech připravují přímo v pivovaru, aby se zajistila jejich nejvyšší kvalita. ZAPAMATUJTE SI: 1. Voda používaná k výrobě Pilsner Urquell je měkká, s nízkým obsahem minerálů a přírodních solí, což je klíčem k unikátní chuti. 2. Na výrobu sladu se používá jarní dvouřadý ječmen s jemnou pluchou. Způsob klíčení i sušení sladu je určující pro chuť i barvu piva Pilsner Urquell. 3. Pilsner Urquell používá pouze chmel z žatecké oblasti. Žatecký poloraný červeňák je nejlepším chmelem na světě, zároveň patří i k těm nejdražším. Pivu Pilsner Urquell dává jeho unikátní aroma a jemnou hořkost. 4. Pilsner H je druh kvasnic, které se používají při výrobě Pilsner Urquell. Jejich původ se odvíjí od originálních kvasnic, jež používal už Josef Groll v roce 1842.

24

25 JAK SE SPRÁVNĚ VAŘÍ PIVO 2. VARNÝ PROCES Josef Groll si byl dobře vědom, že nemá cenu vyrobit skvělé pivo jen jednorázově. Tajemstvím skutečného mistra je schopnost umět vyrábět várku o stejných kvalitách znovu a znovu. Varný proces výroby Pilsner Urquell je identický s tím, jak jej v roce 1842 zavedl Josef Groll, a je zcela unikátní. Stejně jako jiné varné procesy se skládá ze tří základních kroků: zrna ječmene se sladují, poté se z nich vyrobí odvar, který se smíchá s chmelem a následně se nechá kvasit. Klíčové charakteristiky, díky nimž je Pilsner Urquell tak výjimečným pivem, jsou: způsob, jakým sladujeme náš ječmen, trojité rmutování a specifický způsob kvašení a zrání piva.

26 Sladování Sladování je první důležitou fází výrobního procesu, během níž se vytváří komplex enzymů, které již ve stadiu klíčení začnou štěpit škroby obsažené v ječmeni a měnit je na jednodušší fragmenty, zejména maltózu (sladový cukr), který posléze kvasnice transformují na alkohol. Zatímco většina pivovarů nakupuje slad od externích dodavatelů, my jej raději vyrábíme sami, abychom si mohli být jistí, že je přesně takový, jaký ho chceme mít. V procesu sladování se ječmen nejprve namočí, poté rozprostře na sladovací ploše a zrna začínají ihned klíčit. Při klíčení se vytváří teplo a klíčící ječmen je třeba obracením a chlazením udržovat na teplotě 15 až 17 C. a Po pěti dnech klíčení vzniká tzv. zelený slad, který je nutno zbavit přílišné vlhkosti a tím další klíčení přerušit. Zelený slad se dopraví na hvozd, tj. do sušícího zařízení, kde se postupným a řízeným nárůstem teplot až na 84 C zbaví přebytku vlhkosti a má konečný obsah vody 4 5 %. Tímto procesem získáváme plzeňský typ sladu. Varna V další fázi, varně, se používají stejné principy jako před více než sto lety, které daly našemu pivu jeho nezaměnitelnou chuť. Připravíme dílo, kaši, tj. směs sladu a vody, část z ní oddělíme a zahřejeme v malých měděných varnách a poté ji vrátíme do hlavního podílu. Trojité rmutování Zatímco v jiných pivovarech prochází část díla rmutu povařováním pouze jednou, maximálně dvakrát, u nás je to hned třikrát. Tento proces je znám jako trojité rmutování. Většina jiných pivovarů používá elektrický nebo parní ohřev, my však pracujeme s přímým plynovým ohřevem, který napomáhá rozvinout zlatou barvu a dává pivu vůni pečených zrn a vyváženou karamelovou chuť. Chmelovar Poté, co je sladina oddělena od použitého zrna (mláta), přesouvá se do kotle s přídavkem chmele a roztok se vaří, aby se znásobila hořká chuť a várka se sterilizovala. Chmel nemá vliv na množství alkoholu, ale je klíčovým činitelem pro chuť piva. Pilsner Urquell přidává žatecký chmel ve třech dávkách. Poslední chmel se přidává 10 minut před koncem chmelovaru, což pivu zajistí jemné chmelové aroma charakteristické pro pivo Pilsner Urquell. Výsledkem je mladina.

27 JAK SE SPRÁVNĚ VAŘÍ PIVO Chlazení a prokysličování Mladina se před prokysličením a přidáním kvasnic zbavuje horkých i chladových kalů (zbytku chmelových lístků a bílkovin vyloučených během chmelovaru) a tepelnými výměníky se zchladí na 6 7 C. Původně se chmelová mladina předchlazovala na tzv. stokách, a to až do roku 1992, kdy byly do procesu zapojeny vířivé kádě. Poté, co je mladina zchlazena, se prokysličuje (stejně jako se zadělává těsto), jelikož přívod vzduchu je důležitý pro pomnožení přidaných kvasnic, které iniciují další krok po fázi vaření mladiny tento krok se nazývá kvašení. Kvašení a zrání Kvašení a následující fáze zrání jsou rovněž důležité pro vznikající vyváženou chuť. Mladé pivo (někdy též zvané zelené pivo) trpělivě kvasí v teplotách pod 9 C po dobu osmi nebo devíti dnů, které dávají kvasnicím dostatek času na přeměnu cukrů. Poté, co klesnou ke dnu, jsou sbírány a ošetřeny, aby mohly být poté opět použity. Pivo zraje při teplotě -1 C, a to do té doby, než začne vykazovat potřebné smyslové atributy. Dříve se nízkých teplot dosahovalo používáním ledu a skladováním piva ve skalních tunelech pod pivovarem (vždyť také podle požadavku Pilsner Urquell bylo vykopáno více než 9 kilometrů tunelů!). Dnes se proces kvašení a zrání odehrává ve 114 nerezových tancích a je kontrolován nejmodernějšími jednotkami řídícími teplotu. ZAPAMATUJTE SI: 1. Pivo se vyrábí varným procesem. Klíčovými fázemi procesu jsou sladování, rmutování, kvašení a zrání. Každý z těchto kroků dává pivu jeho unikátní vlastnosti. 2. Unikátní proces výroby Pilsner Urquell směřuje k výjimečnému výsledku: Dílo kaše ze sladu a vody se trojnásobně povařuje (rmutuje), což se v jiných pivovarech děje maximálně dvakrát. Během vaření piva používáme ohřev otevřeným ohněm, což přináší jasně zlatou barvu a unikátní jemnou karamelovou vůni a chuť. Spodní kvašení probíhá za nižších teplot a je pečlivě řízeno, abychom dosáhli nižšího procenta alkoholu i nízkého obsahu aromatických alkoholů. Ležení je proces zrání mladého piva, jehož výsledkem je ten pravý říz dobrého ležáku.

28

29 JAK SE SPRÁVNĚ VAŘÍ PIVO 3. SOUBĚŽNÉ VAŘENÍ PIVA A KONTROLA KVALITY Jako kterákoli vyvíjející se značka držíme krok s vyspělými technologiemi, a tak náš pivovar používá k vaření piva to nejlepší moderní vybavení. Zároveň se ale velmi důsledně zaměřujeme na zachování tradiční chuti Pilsner Urquell tak, jak ji známe již od roku Abychom ji dokázali zajistit, vaříme vždy souběžně i várku piva podle tradičních postupů a s využitím tradičního vybavení a naši sládci a nezávislí experti ji ochutnávají. Jelikož nikdy nedokázali mezi těmito dvěma várkami najít rozdíl, jsme si jistí, že stále vyrábíme pivo přesně tak, jak Josef Groll chtěl, aby chutnalo. Stejně jako Josef Groll a zakladatelé Plzeňského pivovaru, kteří byli posedlí hledáním lepší, trvalejší a vyšší kvality piva, a proto změnili pivo do podoby, jak ji známe my nyní, jsme i my zcela oddaní kvalitě ve všech fázích výrobního procesu. Víme, že je to to nejdůležitější, pokud chceme svým zákazníkům dodávat nápoj, o kterém lze říct, že takto má chutnat pivo. ZAPAMATUJTE SI: 1. Proces výroby Pilsner Urquell se nijak zásadně nezměnil, přestože se dnes využívá nejmodernější vybavení a technologie. 2. Každá várka piva se ochutná a porovnává s pivem kvašeným tradiční technologií starou více než 160 let (takzvané souběžné vaření piva). Zajišťuje se tak nezměněná chuť již od roku 1842, díky níž můžeme skutečně prohlásit, že takto má chutnat originální pils, tj. pivo Pilsner Urquell.

30

31

32

Suroviny pro výrobu piva

Suroviny pro výrobu piva Suroviny pro výrobu piva obilný slad (naklíčené a usušené obilné zrno, převážně ječmenné. Výroba sladu se nazývá sladování a děje se ve sladovnách.v Čechách nejčastěji ječný) voda chmel (na území Čech

Více

VINOTÉKA na Krátké, Ostopovice Nabídka sudového piva.

VINOTÉKA na Krátké, Ostopovice Nabídka sudového piva. číslo katalogové číslo: VINOTÉKA na Krátké, Ostopovice Nabídka sudového piva. Vratná cena celkem popis KEG specifikace zálohamnožství s DPH 21% 1 11407 STAROBRNO ležák 12, plochá 30L Tento symbol českého

Více

Malastrana Bock. Obsah alkoholu: 7,5 % Stupňovitost: 18 IBU: 25. Slad: Český, Bavorský, Melanoidní, Cararoma, Karamel. Chmel: Premiant, Magnum

Malastrana Bock. Obsah alkoholu: 7,5 % Stupňovitost: 18 IBU: 25. Slad: Český, Bavorský, Melanoidní, Cararoma, Karamel. Chmel: Premiant, Magnum Malastrana Bock Bock je označení pro silné, hutné, polotmavé speciální pivo, jež je ideální do chladných zimních měsíců. Pro Bock je typická dlouhá doba ležení a také speciální složení sladů, které způsobují

Více

VÝROBA PIVA. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

VÝROBA PIVA. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám VÝROBA PIVA Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová, DiS. Dostupné z Metodického

Více

PIVOVAR LITOVEL a.s.

PIVOVAR LITOVEL a.s. PIVOVAR LITOVEL a.s. Pivovar Litovel byl založen r. 1893 jako Rolnický akciový pivovar se sladovnou v Litovli. Ve svém podtextu měl ještě přívlastek ryze český vlastenecký. Je pokračovatelem tradic vaření

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0233 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_130 Jméno autora: Jana Štrossová Třída/ročník:

Více

Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství

Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství Nepatogenní! mikroorganismus (virus, bakterie, kvasinka, plíseň) -kapacita produkovat žádaný produkt -relativně stabilní růstové charakteristiky Médium -substrát

Více

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 1. Světlé pivo výčepní Světlé pivo výčepní má nižší až střední plnost, světlou až mírně jantarovou barvu. je nižší až střední, vůně může být mírně esterová, chmelová a sladová.

Více

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2017

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2017 SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2017 1. Světlé pivo výčepní Světlé pivo výčepní má nižší až střední plnost, světlou až mírně jantarovou barvu. je nižší až střední, vůně může být mírně esterová, chmelová a sladová.

Více

Ad 1: Jednotky hořkosti piva (EBU)

Ad 1: Jednotky hořkosti piva (EBU) 4 6 Berliner Weisse (berlínské bílé) 6 12 Biere blanche (witbier) 6 18 Weissbier Ad 1: Jednotky hořkosti piva (EBU) Weissbier 8 16 American lager 12 24 Trapistická piva 16 24 Ležák 16 35 Kölsch 18 24 Tmavé

Více

Expozice českého "zeleného zlata" na prestižním. nápojovém veletrhu Brau Beviale 2014

Expozice českého zeleného zlata na prestižním. nápojovém veletrhu Brau Beviale 2014 Expozice českého "zeleného zlata" na prestižním nápojovém veletrhu Brau Beviale 2014 Ve dnech 11. 13. listopadu 2014 se uskutečnil na výstavišti v německém Norimberku světově prestižní mezinárodní nápojový

Více

PIVOVARSKÁ ŠKOLA ŠKOLICÍ A INFORMAČNÍ STŘEDISKO Projekt č. JPD 3/263

PIVOVARSKÁ ŠKOLA ŠKOLICÍ A INFORMAČNÍ STŘEDISKO Projekt č. JPD 3/263 Pivo českého typu" Pivo, jeden z nejstarších osvěžujících mírně alkoholických nápojů lidstva, se těší v Čechách největší oblibě. Základní princip výroby piva se dodnes od dob Sumeřanů a Egypťanů nezměnil.

Více

Výroba piva. Ing. Miroslava Teichmanová

Výroba piva. Ing. Miroslava Teichmanová Výroba piva Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výroba

Více

EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0233 Výukový materiál zpracován v rámci projektu

EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0233 Výukový materiál zpracován v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0233 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_129 Název školy: Jméno autora: Hotelová škola

Více

CHEMIE. Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě. Mgr. Lenka Horutová

CHEMIE. Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě. Mgr. Lenka Horutová www.projektsako.cz CHEMIE Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě Lektor: Mgr. Lenka Horutová Projekt: Student a konkurenceschopnost Reg. číslo: CZ.1.07/1.1.07/03.0075

Více

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2014

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2014 SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2014 1. Světlé pivo výčepní Světlé pivo výčepní má nižší až střední plnost, světlou až mírně jantarovou barvu. je nižší až střední, vůně může být mírně esterová, chmelová a sladová.

Více

Pivovar Budějovický Budvar

Pivovar Budějovický Budvar Pivovar Budějovický Budvar Pivovar Budějovický Budvar byl založen roku 1895, ale co je na něm zajímavé, že jeho statut je stále národní podnik. Roční výstav neboli roční produkce piva činí 1,3 milionu

Více

Historie a proces vaření. Péče a podávání

Historie a proces vaření. Péče a podávání Historie a proces vaření Péče a podávání OBSAH HISTORIE A PROCES VAŘENÍ PIVA PILSNER URQUELL 1.1 Historie piva 5 1.2 Jak se zrodil Pilsner Urquell 9 1.3 Vývoj značky Pilsner Urquell 14 1.4 Suroviny 16

Více

OBSAH Birell Botanicals Brang flag Brang flag Brandname Zakázané použití logotypů Ukázky designu obalů

OBSAH Birell Botanicals Brang flag Brang flag Brandname Zakázané použití logotypů Ukázky designu obalů OBSAH 3... O Birellu 4... Historie Birell 5... Výrobní postup Birellu 6... Matice použití logotypů 7 8... Brang flag 9... Brand name 10... Brand symbols 11... B initial 12... B pattern 13... Zakázané použití

Více

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Tento dokument obsahuje informace pro spotřebitele vyžadované zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a

Více

JINÉ AKTY KOMISE (2009/C 73/07) PŘEHLED. NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 510/2006 ČERNÁ HORA. č. ES: CZ-PGI CHOP ( ) CHZO (X)

JINÉ AKTY KOMISE (2009/C 73/07) PŘEHLED. NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 510/2006 ČERNÁ HORA. č. ES: CZ-PGI CHOP ( ) CHZO (X) 27.3.2009 C 73/45 JINÉ AKTY KOMISE Zveřejnění žádosti podle čl. 6 odst. 2 nařízení Rady (ES) č. 510/2006 o ochraně zeměpisných označení a označení původu zemědělských produktů a potravin (2009/C 73/07)

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operač í progra : Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělává í pro ko kure es hop ost Hotelová škola, V šší od

Více

Obsah. Charakteristika Typy chleba Kvašení Testy

Obsah. Charakteristika Typy chleba Kvašení Testy Obsah Charakteristika Typy chleba Kvašení Testy Charakteristika Chléb patří k základním potravinám připravovaným pečením, pařením, nebo smažením těsta sestávajícího minimálně z mouky a vody. Ve většině

Více

Žatec Thum a pivní tradice

Žatec Thum a pivní tradice Žatec Thum a pivní tradice Žatec je městem, kde je pivo doma. Žatec a vlastně celé Krušnohoří patřilo k místům s největším rozšířením samovolně kvašených nápojů a medovin. Právě zde se uplatnil planý chmel

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Exkurze v Mikrobiologickém ústavu akademie věd Třeboň a v Pivovaru Regent Třeboň

Exkurze v Mikrobiologickém ústavu akademie věd Třeboň a v Pivovaru Regent Třeboň Exkurze v Mikrobiologickém ústavu akademie věd Třeboň a v Pivovaru Regent Třeboň Termín: 23.4.2012 Trasa: Veselí nad Lužnicí Třeboň Účastníci: třída 2.A, třída 2.AT, dozor: Ing. Milena Hlásková, Pharm.

Více

HISTORIE "Brauerei von Mullschitzký & Comp. zu Hannsdorf - Halbseit" Pivovar Holba a.s.

HISTORIE Brauerei von Mullschitzký & Comp. zu Hannsdorf - Halbseit Pivovar Holba a.s. HISTORIE Již více než 136 let vyrábí pivovar Holba v překrásném prostředí Jeseníků ryzí pivo z hor, známé doma i v zahraničí. Zkušenosti sládků se v pivovaru předávají z generace na generaci od doby, kdy

Více

VÝROBA PIVA TEXT PRO UČITELE

VÝROBA PIVA TEXT PRO UČITELE VÝROBA PIVA TEXT PRO UČITELE Mgr. Jana Prášilová prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc. Olomouc, 2013 Obsah 1. Téma v učebnicích používaných na gymnáziích 2. Teoretické poznatky k problematice 2.1. Základní

Více

Situace v zahraničním obchodě pivem, chmelem a sladem. Ministerstvo zemědělství, Praha, 19.6.2014

Situace v zahraničním obchodě pivem, chmelem a sladem. Ministerstvo zemědělství, Praha, 19.6.2014 Situace v zahraničním obchodě pivem, chmelem a sladem Ministerstvo zemědělství, Praha, 19.6.2014 Českého pivovarství Vladimír Balach Miliony Výstav piva celkem v mil. hl 20,5 113 tis. hl 20,0 19,9 19,5

Více

Obsah. Úvod Historie Produkt. Propagace. Lobkowicz Premium. Lobkowicz Premium Nealko. O pivu Balení Výroba. O pivu Balení Výroba

Obsah. Úvod Historie Produkt. Propagace. Lobkowicz Premium. Lobkowicz Premium Nealko. O pivu Balení Výroba. O pivu Balení Výroba Martin Fabián, 321714 Marketing v EU Jaro 2011 Obsah Úvod Historie Produkt Lobkowicz Premium O pivu Balení Výroba Lobkowicz Premium Nealko O pivu Balení Výroba Propagace Úvod Pivo Lobkowicz se vaří v pivovaru

Více

SOR PR TIM OD EN UKTY T

SOR PR TIM OD EN UKTY T PRODUKTY SORTIMENT 2018 2017 SPOLEČNOST AR Trade spol. s r.o. Společnost AR Trade vznikla v roce 1997 a více jak 20 let působí na trhu České republiky. AR Trade spol. s r.o. je výhradním zástupcem dánské

Více

Hodnocení kvality odrůd ječmene pro registraci a doporučování

Hodnocení kvality odrůd ječmene pro registraci a doporučování Hodnocení kvality odrůd ječmene pro registraci a doporučování Vratislav PSOTA Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s. (psota@brno.beerresearch.cz) 2 Co je to sladování? Sladování je komerční využití

Více

ZNAČKA VYSOČINA regionální produkt byla udělena novým výrobkům

ZNAČKA VYSOČINA regionální produkt byla udělena novým výrobkům ZNAČKA VYSOČINA regionální produkt byla udělena novým výrobkům Ručně malované hedvábné výrobky Hana Čihalová Březinova 126, 586 01 Jihlava Tel.: +420 777 813 590 Web.: www.hcdesign.cz e-mail: anetastyle@seznam.cz

Více

Listopad června 1945

Listopad června 1945 Plzeňský kraj Plzeňský Prazdroj S celkovým ročním prodej je více než 9,9 milionů hektolitrů na domácím i zahraničním trhu a s exportem piva do více než 50 zemí po celém světě je Plzeňský Prazdroj, a. s.,

Více

RADEGAST. Vladimír JURINA, manažer firemní značky společnosti Plzeňský Prazdroj vladimir.jurina@pilsner.sabmiller.com

RADEGAST. Vladimír JURINA, manažer firemní značky společnosti Plzeňský Prazdroj vladimir.jurina@pilsner.sabmiller.com RADEGAST Vladimír JURINA, manažer firemní značky společnosti Plzeňský Prazdroj vladimir.jurina@pilsner.sabmiller.com Obsah Představení společnosti Význam odpovědnosti Pro značku Pro firmu Radegast odpovědný

Více

O projektu. Spolupráce s Moserem. Vážení přátelé,

O projektu. Spolupráce s Moserem. Vážení přátelé, AUKčNí LAHVE KATALOG 2017 Vyrobeno ve spolupráci s O projektu Dobročinná aukce originálních lahví Pilsner Urquell se koná už od roku 2012. Jejím hlavním smyslem je pomoc osobám s poškozením míchy a jejich

Více

V ČEM JSME JINÍ? /ChocolateHillCZ.

V ČEM JSME JINÍ? /ChocolateHillCZ. V ČEM JSME JINÍ? Zaměřujeme se na tzv. produkci Bean to Bar. To znamená, že naši čokoládu děláme přímo z kakaových bobů pod vedením chocolatiéra Antonína Branče. Kontrolujeme tak celý výrobní proces, kdy

Více

CHARAKTERISTIKA A VÝHODY MINIPIVOVARU

CHARAKTERISTIKA A VÝHODY MINIPIVOVARU CHARAKTERISTIKA A VÝHODY MINIPIVOVARU Restaurační minipivovar dokáže spojením části výrobní a části restaurační vytvořit zařízení, které má velmi dobré ekonomické ukazatele a svou atraktivností spolehlivě

Více

VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL. S R.O. Michaela Duchoňová

VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL. S R.O. Michaela Duchoňová VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL. S R.O. Michaela Duchoňová Vývoj produktové nabídky společnosti Plzeňský Prazdroj Bakalářská práce 2016 Vývoj produktové nabídky společnosti Plzeňský Prazdroj Bakalářská

Více

Ministerstvo zemědělství stanoví podle 18 odst. 1 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., Poznámka pod čarou č. 1b se zrušuje.

Ministerstvo zemědělství stanoví podle 18 odst. 1 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., Poznámka pod čarou č. 1b se zrušuje. Strana 1097 115 VYHLÁŠKA ze dne 18. dubna 2011, kterou se mění vyhláška č. 335/1997 Sb., kterou se provádí 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích

Více

Obecná charakteristika produktu

Obecná charakteristika produktu Obecná charakteristika produktu Název: Výrobce: Cena: Kofola Kofola a.s. cca 17 až 22 Kč za 2l láhev cca 13 až 20 Kč za 0,5l v točeném provedení Složení: voda, sirup KOFO - (ovocný sirup, cukr, voda, karamel

Více

Zpráva o stavu českého pivovarství a sladařství za rok Ing. František Šámal, Ing. Dušan Falge

Zpráva o stavu českého pivovarství a sladařství za rok Ing. František Šámal, Ing. Dušan Falge Zpráva o stavu českého pivovarství a sladařství za rok 2014 Ing. František Šámal, Ing. Dušan Falge České pivovarství v roce 2014 Po hlubokém propadu v roce 2010 produkce mírně stoupá, ale nedosahuje úrovně

Více

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat ( )

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat ( ) Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat (21. 11. 2018) Tento materiál je informativního charakteru a přináší základní shrnutí informací o používání ustanovení týkající

Více

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Tento dokument obsahuje informace pro spotřebitele vyžadované zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a

Více

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat Tento materiál je informativního charakteru a přináší základní shrnutí informací o používání ustanovení týkající se uvádění tabulky

Více

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Tento dokument obsahuje informace pro spotřebitele vyžadované zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a

Více

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům UCHOVEJTE NA DOSTUPNÉM MÍSTĚ PRO KONTROLY ORGÁNŮ STÁTNÍ

Více

ČESKÉ BUDĚJOVICE. Budějovický Budvar. značka BUDWEISER BUDVAR. speciální piva. výčepní piva. netradiční piva. ležáky. založen 1895

ČESKÉ BUDĚJOVICE. Budějovický Budvar. značka BUDWEISER BUDVAR. speciální piva. výčepní piva. netradiční piva. ležáky. založen 1895 ČESKÉ BUDĚJOVICE Budějovický Budvar založen 1895 provozovatel: Budějovický Budvar, n.p. sídlo pivovaru: Karoliny Světlé 4, České Budějovice, Jihočeský kraj ředitel: Ing. Jiří Boček sládek: Ing. Josef Tolar

Více

S 127/02-2195/02 V Brně dne 28. června 2002

S 127/02-2195/02 V Brně dne 28. června 2002 S 127/02-2195/02 V Brně dne 28. června 2002 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 127/02, zahájeném dne 30. května 2002 podle 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní

Více

PIVNÍ LIST. Zcela závislý, nepravidelně vycházející občasník

PIVNÍ LIST. Zcela závislý, nepravidelně vycházející občasník PIVNÍ LIST od Bílé Holubice No. 6 - září 2014 Zcela závislý, nepravidelně vycházející občasník --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům UCHOVEJTE NA DOSTUPNÉM MÍSTĚ PRO KONTROLY ORGÁNŮ STÁTNÍ

Více

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům UCHOVEJTE NA DOSTUPNÉM MÍSTĚ PRO KONTROLY ORGÁNŮ STÁTNÍ

Více

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům UCHOVEJTE NA DOSTUPNÉM MÍSTĚ PRO KONTROLY ORGÁNŮ STÁTNÍ

Více

Tato prezentace seznamuje žáky s různými druhy obilovin, jejich složením a využitím ve výživě

Tato prezentace seznamuje žáky s různými druhy obilovin, jejich složením a využitím ve výživě Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední odborná škola Luhačovice

Více

Společnost EBIA CZ se zabývá výrobou, vývojem a konstrukcí zařízení a doplňků z nerezové oceli, primárně výrobou a realizací minipivovarů.

Společnost EBIA CZ se zabývá výrobou, vývojem a konstrukcí zařízení a doplňků z nerezové oceli, primárně výrobou a realizací minipivovarů. MINIPIVOVARY Společnost EBIA CZ se zabývá výrobou, vývojem a konstrukcí zařízení a doplňků z nerezové oceli, primárně výrobou a realizací minipivovarů. MINIPIVOVARY Jsme součástí skupiny s téměř 20 letou

Více

České pivo a jeho role v české gastronomii

České pivo a jeho role v české gastronomii České pivo a jeho role v české gastronomii Václav Berka Hotel Aquapalace Praha 17.4.2013 1 Před 170 lety se v Plzni zrodil první zlatý ležák plzeňského typu, který záhy začal napodobovat nejen zbytek Čech

Více

Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva,

Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva, Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_18 Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva, kávoviny.

Více

Zemitost TROPICKÉ OVOCE. Ananas. Meruňky PÁLENÉ DŘEVO VÁNOCE TULLAMORE D.E.W. 10 YO SINGLE MALT TULLAMORE D.E.W. IRISH WHISKEY

Zemitost TROPICKÉ OVOCE. Ananas. Meruňky PÁLENÉ DŘEVO VÁNOCE TULLAMORE D.E.W. 10 YO SINGLE MALT TULLAMORE D.E.W. IRISH WHISKEY CITRUSY Zelené jablko VANILKA Koření Zemitost TROPICKÉ OVOCE Ananas PÁLENÉ DŘEVO Meruňky KRÉMOVOST VÁNOCE IRISH WHISKEY 10 YO SINGLE MALT Originální irská blended whiskey známá po celém světě díky své

Více

3.1 Sortimentní spotřeba chmele v tuzemských pivovarech

3.1 Sortimentní spotřeba chmele v tuzemských pivovarech 81_94_kap3 16.1.29 15:47 Stránka 82 3.1 Sortimentní spotřeba chmele v tuzemských pivovarech Alexandr Mikyška Jednou z dlouhodobých statistických činností VÚPS v oblasti pivovarských surovin a piva je i

Více

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčo č vá v s lova v : Metodika: Obor: Ročník: Autor:

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčo č vá v s lova v : Metodika: Obor: Ročník: Autor: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10 Název materiálu: Obiloviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Obiloviny. Očekávaný

Více

CHEMIE. Pracovní list č. 6 - žákovská verze Téma: Kvašení. Mgr. Kateřina Dlouhá

CHEMIE. Pracovní list č. 6 - žákovská verze Téma: Kvašení. Mgr. Kateřina Dlouhá www.projektsako.cz CHEMIE Pracovní list č. 6 - žákovská verze Téma: Kvašení Lektor: Mgr. Kateřina Dlouhá Projekt: Student a konkurenceschopnost Reg. číslo: CZ.1.07/1.1.07/03.0075 Teorie: Kvašení je anaerobní

Více

Využití simulace při řešení výrobně-distribučního optimalizačního problému. Libor Inovecký

Využití simulace při řešení výrobně-distribučního optimalizačního problému. Libor Inovecký Využití simulace při řešení výrobně-distribučního optimalizačního problému Libor Inovecký Klient - Plzeňský Prazdroj, a.s. Velké množství různých výrobků (~100) Decentralizovaná výroba - 3 pivovary Rozsáhlá

Více

Jak to vidí malé české pivovary?

Jak to vidí malé české pivovary? Jak to vidí malé české pivovary? Petr Božoň Group Brand Manager Marketing Management - Praha, 11.5.2011 1 Obsah prezentace 1. Představení společnosti 2. Vývoj českého trhu s pivem 3. Jak si udržet své

Více

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2016

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2016 SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2016 1. Světlé pivo výčepní Světlé pivo výčepní má nižší až střední plnost, světlou až mírně jantarovou barvu. je nižší až střední, vůně může být mírně esterová, chmelová a sladová.

Více

K TRADICÍM A M A R A N T C H I A G Ó J I

K TRADICÍM A M A R A N T C H I A G Ó J I NÁVRAT K TRADICÍM A M A R A N T C H I A G Ó J I Pecivo s amarantem 8,000 kg 2,000 kg 0,400 kg 0,400 kg 5,500 kg 16,500 kg pšeničná mouka Amarantus mix (2787) olej 5 7 minut pomalu 5 7 minut rychle 5 10

Více

TISKOVÁ KONFERENCE 11. 6. 2013 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK

TISKOVÁ KONFERENCE 11. 6. 2013 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK TISKOVÁ KONFERENCE 11. 6. 2013 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK Ing. Miroslav Toman, CSc. Prezident Potravinářské komory ČR Ing. Miroslav Koberna, CSc. Ředitel pro programování a strategii PK ČR KVALITNÍ EVROPSKÝ

Více

KONTEJNEROVÉPIVOVARY SMART BREWERY

KONTEJNEROVÉPIVOVARY SMART BREWERY KONTEJNEROVÉPIVOVARY SMART BREWERY WELL SERVICE s.r.o. O PIVU A SMART BREWERY O nás Za společností SMART BREWERY stojí tým lidí, které spojuje vášeň pro pivo, odbornost a také chuť nebát se uskutečnit

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název aktivity. Číslo vzdělávacího materiálu OBILOVINY

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název aktivity. Číslo vzdělávacího materiálu OBILOVINY Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526 III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Burger menu. Informace o alergenech obsažených v pokrmech obdržíte na požádání u obsluhy.

Burger menu. Informace o alergenech obsažených v pokrmech obdržíte na požádání u obsluhy. Burger menu Hotel Concertino **** Zlatá Husa Náměstí Míru 142/I, 377 01 Jindřichův Hradec GPS: 49 8 38.71 N 15 0 13.48 E E-mail: info@concertino.cz, Tel.: +420 384 362 320 2 Zlatá Husa-Naše Hospoda Concertino

Více

Hodnoticí standard. Pracovník varny pivovaru (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Pracovník varny pivovaru (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Pracovník varny pivovaru (kód: 29-059-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Pivovarník a sladovník Kvalifikační

Více

ANALYTIKA A SENZORIKA DESTILÁTŮ A JEJICH HODNOCENÍ

ANALYTIKA A SENZORIKA DESTILÁTŮ A JEJICH HODNOCENÍ ANALYTIKA A SENZORIKA DESTILÁTŮ A JEJICH HODNOCENÍ Složení destilátu a jeho kvalita závisí na celém výrobním procesu sklizni ovoce, kvašení, určení správné doby destilace a jejího správného vedení, tj.

Více

Perlivá vína a šumivá vína

Perlivá vína a šumivá vína Perlivá vína a šumivá vína Glera Frizzante IGP METICO Glera je odrůda ze které se vyrábí Prosecco. Víno je lehčího, velice svěžího charakteru a když se dobře vychlazené, je příjemným a osvěžujícím společníkem.

Více

Vynález, který změnil svět

Vynález, který změnil svět Společnost Carrier, vybudovaná na vynálezu Willise Carriera, který v roce 1902 postavil moderní klimatizaci, je přední světový dodavatel topenářských, klimatizačních a chladících řešení. Společnost Carrier

Více

Přísady a návody pro výrobu. prémiových Whiskey

Přísady a návody pro výrobu. prémiových Whiskey Přísady a návody pro výrobu prémiových Whiskey Vždy je zajímavé zkoumat historii, která stojí za ruznými druhy alkoholických nápoju. Zdá se, že každá raná kultura nalezla ve svém regionu neco, z ceho bylo

Více

VELKÝ PŘÍBĚH Z MALÉHO MĚSTEČKA

VELKÝ PŘÍBĚH Z MALÉHO MĚSTEČKA VELKÝ PŘÍBĚH Z MALÉHO MĚSTEČKA FINEST BELGIAN CHOCOLATE ČÍM SE MŮŽE MALÁ ZEMĚ PROSLAVIT? Je to snaha po dokonalosti? Je to láska k velkolepému umění, tradice řemesel nebo vášeň pro lahodnou kuchyni? V

Více

SPECIFIKACE PRODUKTU JAKO ZARUČENÉ TRADIČNÍ SPECIALITY

SPECIFIKACE PRODUKTU JAKO ZARUČENÉ TRADIČNÍ SPECIALITY SPECIFIKACE PRODUKTU JAKO ZARUČENÉ TRADIČNÍ SPECIALITY PRAŽSKÁ ŠUNKA EU č.: CZ-TSG-0007-0061-21.10.2010 ČESKÁ REPUBLIKA 1. NÁZEV, KTERÝ MÁ BÝT ZAPSÁN Пражка шунка (BG), Jamón de Praga (ES), Pražská šunka

Více

Proč jíst celozrnné obiloviny?

Proč jíst celozrnné obiloviny? Proč jíst obiloviny? Proč č jíst celozrnné Proč jíst celozrnné obiloviny? 1 Proč jíst celozrnné obiloviny? Celé zno obilí Klíček Endosperm Slupka 2 Proč jíst celozrnné obiloviny? Proč jíst celozrnné obiloviny?

Více

POPIS PRODUKTU 100% KUBÁNSKÝ RUM

POPIS PRODUKTU 100% KUBÁNSKÝ RUM POPIS PRODUKTU Rum Palma Mulata je inspirován kubánskou identitou a kulturou, najdete v něm oheň, dobrou mysl a míšenecký rodokmen. Mulatka se prolíná kubánskou historií jako symbol krásy a temperamentu.

Více

Kladné saldo zahraničního obchodu s českým chmelem zůstává

Kladné saldo zahraničního obchodu s českým chmelem zůstává Kladné saldo zahraničního obchodu s českým chmelem zůstává ::: České obchodní firmy v kalendářním roce 2013 vyvezly celkem 3.531 tun českého chmele. ::: ::: Hodnota českého vývozu dosáhla téměř tři čtvrtě

Více

TECHNOLOGICKÝ LIST Č. 4. Selský chléb

TECHNOLOGICKÝ LIST Č. 4. Selský chléb TECHNOLOGICKÝ LIST Č. 4 Selský chléb SLOŽENÍ voda, droždí, cukr, hladká mouka, sůl a kmín výživové hodnoty na 100 g: 1,63 g tuky, 50,77 g sacharidy, bílkoviny 8,26 g, vláknina 4,288 g, vápník 97,172 mg,

Více

Minipivovar a restaurace PARNÍK Tovární č.p. 1021/5 750 02 Přerov

Minipivovar a restaurace PARNÍK Tovární č.p. 1021/5 750 02 Přerov Provozovatel: Provozovna: Rezervace, informace: Minipivovar Parník s.r.o. Denisova č.p. 2916/9 750 02 Přerov IČ: 62361449, DIČ: CZ62361449 Minipivovar a restaurace PARNÍK Tovární č.p. 1021/5 750 02 Přerov

Více

: voda, ječný slad, ječmen, maltózový sirup, chmelové produkty, izomerizovaný chmelový extrakt, oxid uhličitý

: voda, ječný slad, ječmen, maltózový sirup, chmelové produkty, izomerizovaný chmelový extrakt, oxid uhličitý objem EAN kód Název výrobku l 1 ks Braník Jedenáct láhev 0,5l 0,500 8593868002177 Braník Ležák láhev 0,5 0,500 8593868001453 Složení výrobku : voda,, maltózový sirup, voda,, maltózový sirup, ALERGENY Braník

Více

ZÁKON 321 ze dne 29. dubna 2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství)

ZÁKON 321 ze dne 29. dubna 2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství) ZÁKON 321 ze dne 29. dubna 2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství) Změna: 179/2005 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

Prezentace pro výklad látky a opakování učiva

Prezentace pro výklad látky a opakování učiva Název školy Název projektu Číslo projektu Odborné učiliště a Praktická škola, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ZB45 Číslo materiálu

Více

packaging whiskeyglass packaging whiskeyglass anna pavková

packaging whiskeyglass packaging whiskeyglass anna pavková packaging anna pavková17.6.2010 01 vyprávění o whiskey Je vyprávění o lidech žijících v drsných podmínkách skotské vrchoviny, kteří museli z málo úrodné země dobývat živobytí pro sebe a svou rodinu. Po

Více

14. Biotechnologie. 14.4 Výroba kvasné kyseliny octové. 14.6 Výroba kyseliny citronové. 14.2 Výroba kvasného etanolu. 14.1 Výroba sladu a piva

14. Biotechnologie. 14.4 Výroba kvasné kyseliny octové. 14.6 Výroba kyseliny citronové. 14.2 Výroba kvasného etanolu. 14.1 Výroba sladu a piva 14. Biotechnologie 14.1 Výroba sladu a piva 14.2 Výroba kvasného etanolu 14.3 Výroba droždí 14.4 Výroba kvasné kyseliny octové 14.5 Výroba kyseliny mléčné 14.6 Výroba kyseliny citronové 14.7 Výroba antibiotik

Více

Od roku 1965, inovace a tradice.

Od roku 1965, inovace a tradice. Od roku 1965, inovace a tradice. Společnost Morando SpA pokračuje v upevňování své vedoucí pozice na trhu se silnou konkurencí, kam odvětví zvířecích krmiv nepochybně patří. Italský úspěch se zrodil před

Více

Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) 1. Metodika

Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) 1. Metodika Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) Růstový stimulátor Nano-Gro, nanotechnologie vyrobená a dovezená z USA, prošla v letech 2007/2008 mnoho chemickými,

Více

Senzorický profil různých typů piva - jak má pivo správně chutnat?

Senzorický profil různých typů piva - jak má pivo správně chutnat? Senzorický profil různých typů piva - jak má pivo správně chutnat? Jana Olšovská, Martin Slabý Na světě se vyrábějí stovky různých piv lišících se vzhledem, vůní a chutí Obsah Základní senzorické pojmy

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ DOMÁCÍ PIVOVAR BAKALÁŘSKÁ PRÁCE FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ DOMÁCÍ PIVOVAR BAKALÁŘSKÁ PRÁCE FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE DOMÁCÍ PIVOVAR HOME BREWERY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Více

HVOZDĚNÍ. Ing. Josef Prokeš

HVOZDĚNÍ. Ing. Josef Prokeš HVOZDĚNÍ Ing. Josef Prokeš Cílem hvozdění je převést zelený slad s vysokým obsahem vody do skladovatelného a stabilního stavu. Zastavit životní projevy a luštící pochody v zrně a během hvozdění vytvořit

Více

Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy

Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy ze dne 28. června 2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a o zrušení nařízení Rady (EHS) č. 2092/91 Nařízení se vztahuje na následující

Více

Oceněné rostlinné hnojivo!

Oceněné rostlinné hnojivo! Oceněné rostlinné hnojivo! Powder Feeding Organická a minerální hnojiva byla v zemědělství používána po tisíce let, ovšem co se týká zemědělské techniky a zdrojů, tak ty se příliš nezměnily. Co ho dělá

Více

ANALÝZA Kukuřice - LONG Co vše se letos může změnit u kukuřice?

ANALÝZA Kukuřice - LONG Co vše se letos může změnit u kukuřice? ANALÝZA Kukuřice - LONG Co vše se letos může změnit u kukuřice? Eva Mahdalová cz.linkedin.com/in/evamahdal/cs mahdalova@colosseum.cz 30. 04. 2015 Shrnutí Kukuřice je nejvýznamnější součástí světového obchodu

Více

S 108/ /03 V Brně dne 14. července 2003

S 108/ /03 V Brně dne 14. července 2003 S 108/03-2451/03 V Brně dne 14. července 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 108/03, zahájeném dne 13. června 2003 podle 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o německém lihovém monopolu

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o německém lihovém monopolu CS CS CS EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 24.6.2010 KOM(2010)337 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o německém lihovém monopolu CS CS ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o

Více

SEZNAM CHRÁNĚNÝCH označení původu a zeměpisných označení Ochrana před falšováním

SEZNAM CHRÁNĚNÝCH označení původu a zeměpisných označení Ochrana před falšováním . KOMPLETNÍ. Seznam Zpět na článek Evropa chrání už šestnáct českých specialit 19. září 2008 14:23 Pohořelický kapr, prosciutto di Parma a kalakukko. Kapr z moravského rybníka, parmská šunka z Itálie a

Více

Výroba bílého a červeného vína. Ing. Miroslava Teichmanová

Výroba bílého a červeného vína. Ing. Miroslava Teichmanová Výroba bílého a červeného vína Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Exkluzivní dovozce čajů značky HEWA

Exkluzivní dovozce čajů značky HEWA Exkluzivní dovozce čajů značky HEWA Čaje značky HEWA jsou rodinnou tradicí na Srí Lance již od roku 1838. Čtvrtá generace rodiny Hewakandamby pěstuje tyto čaje v monsunovém klimatu vysokých hor, kde jsou

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_ Y_52_INOVACE_ 2_INOVACE_ZBP1_5364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum

Více