Karta předmětu prezenční studium

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Karta předmětu prezenční studium"

Transkript

1 Název předmětu: Karta předmětu prezenční studium Číslo předmětu: Garantující institut: Garant předmětu: Mineralogie a petrografie (M) Institut geologického inženýrství prof. Ing. Vladimír Slivka, CSc., dr.h.c. Kredity: 5 Povinnost: povinný Úroveň studia: pregraduální Jazyk výuky: čeština Ročník: 1 Semestr: zimní Odkaz na web: Určeno pro fakulty: HGF Určeno pro typ studia: Způsob zakončení: zápočet a zkouška Rozsah výuky: Prerekvizity: Korekvizity: Vyskytuje se v prerekvizitách: nemá nemá není Výstupy z učení student prokazuje znalosti: - vlastností a systému klasifikace minerálů - vlastností a systému klasifikace hornin - procesů vzniku a vývoje minerálů, hornin - metod jejich výzkumu bakalářské student umí: - shrnout základní principy studia vlastností a klasifikace minerálů a hornin - popsat, objasnit a interpretovat jednotlivé přírodní děje podílející se na vzniku a vývoji minerálů a hornin - teorii základních metod výzkumu minerálů a hornin student je schopen: - Ilustrovat získané poznatky na příkladech popisu a využití minerálů a hornin Metody výuky (zastoupení jednotlivých metod je třeba kvantifikovat v %) přednášky - 35 %

2 cvičení - 35 % samostatná práce - 30 % Anotace Předmět seznamuje studenty se základními geologickými vědami mineralogií a petrografií. V jeho rámci jsou studenti seznámeni s krystalickou stavbou minerálů, geologickými pochody vedoucími k jejich vzniku a hlavními druhy minerálů a hornin. Studenti se naučí identifikovat vybrané druhy minerálů a hornin na základě popisu jejich vlastností a také znají příklady praktického využití minerálů a hornin v technické praxi. Povinná literatura 1. Zamarský V., Kudělásková M., Slivka V. (1998): Mineralogie a petrografie vyd. - Ostrava : VŠB - Technická univerzita Ostrava, 313 s. 2. Chvátal M. (2005): Úvod do systematické mineralogie vyd. - Praha : Silikátový svaz, 171 s. 3. Zamarský V., Raclavská H., Matýsek D. (2008): Mineralogie a krystalografie pro FMMI. Ostrava : VŠB - Technická univerzita Ostrava, 210 s. 4. Machek P., Raclavská H., Raclavský K. (1990): Cvičení z mineralogie a petrografie : mineralogie systematická. Ostrava : Vysoká škola báňská, 95 s. Doporučená literatura 1. Hejtman B. (1981): Petrografie. - SNTL/Alfa, 261 s. 2. Krist E., Krivý M. (1985): Petrológia. SNTL/Alfa, 461 s. 3. Kudělásková M. (1988): Petrografie 2.část - Systematická petrografie vyvřelých hornin. - ES VŠB Ostrava, 132 s. 4. Kudělásková M. (1988): Petrologie-Sedimenty. - ES VŠB Ostrava, 202 s. 5. Kudělásková M. (1989): Petrologie metamorfovaných hornin. - ES VŠB Ostrava, 100 s. 6. Slavík F., Novák J., Kokta J. (1972): Mineralogie. - Nakl. ČSAV, 415 s. 7. Chamra S., Schröfel J., Tylš V. (2005): Základy petrografie a regionální geologie ČR. Praha : Vydavatelství ČVUT, 181 s. Nároky na zabezpečení výuky Výuka ve cvičeních probíhá formou praktického seznamování studentů s minerály a horninami. Proto je nutné pro výuku zajistit sady základních typů minerálů a hornin. Metody průběžné kontroly znalostí během semestru Znalostí v průběhu semestru jsou kontrolovány pomocí vypracování samostatných úkolů na cvičeních. Osnova přednášek 1. Úvod do mineralogie, její rozdělení a význam. Základní pojmy v mineralogii a krystalografii. Základní charakteristika krystalických látek. Morfologická krystalografie hlavní krystalografické zákony, krystalová souměrnost, operace a prvky souměrnosti, krystalové soustavy a jejich osní kříže, jednoduché krystalové tvary, Weissovy a Millerovy symboly, stereografická projekce. Přehled vybraných krystalových oddělení jednotlivých soustav (2 přednášky).

3 2. Reálné krystaly přirozený vývin krystalových tvarů (habitus minerálů, zákonité a nahodilé krystalové srůsty). Základy strukturní krystalografie. Bravaisovy translační mřížky. RTG-metody výzkumu krystalických látek. 3. Základy chemické a fyzikální krystalografie. Geometrický a chemický faktor při vzniku struktur. Chemické vazby. Koordinační čísla a polyedry. Izomorfie, polymorfie a polytypie. Nejdůležitější makrodiagnostické fyzikální vlastnosti minerálů. 4. Optická krystalografie nejdůležitější optické vlastnosti minerálů a metody jejich určování v procházejícím světle. Polarizační mikroskop. 5. Systematická mineralogie - princip mineralogického systému. Systematický přehled nejdůležitějších minerálů ze skupin prvků, sulfidů, halogenidů, oxidů a hydroxidů, nitrátů, karbonátů, sulfátů, fosfátů. Přehled technického použití vybraných minerálů a jejich výskyt (2 přednášky). 6. Systematická mineralogie. Princip členění silikátů na základě struktury. Systematický přehled nejdůležitějších minerálů ze skupiny silikátů - jejich vlastnosti, technický význam a výskyt. Horninotvorný význam skupiny silikátů (2 přednášky). 7. Genetická mineralogie základní způsoby vzniku minerálů procesy magmatogenními, sedimentogeními a metamorfogenními. 8. Úvod do petrografie a základní pojmy v petrografii. Základní rozdělení hornin podle jejich vzniku. Horniny magmatické vznik vyvřelých hornin a jejich rozdělení, diferenciace magmatu, minerály magmatických hornin, charakteristické struktury a textury vyvřelých hornin. 9. Horniny magmatické základy chemické a mineralogické klasifikace vyvřelých hornin, charakteristika základních druhů vyvřelých hornin, jejich výskyt a praktické použití. 10. Horniny sedimentární - základní procesy vzniku sedimentárních hornin (zvětrávání, transport, sedimentace, diageneze), struktury a textury sedimentů, horninotvorné složky sedimentů. 11. Horniny sedimentární principy klasifikace klastických i cementačních sedimentů, systém sedimentů, charakteristika základních druhů klastických i cementačních sedimentárních hornin, jejich výskyt a praktické použití. 12. Horniny metamorfované - vznik metamorfovaných hornin, fyzikální a chemické faktory metamorfózy, druhy metamorfózy. Základní struktury a textury metamorfitů. Horninotvorné minerály metamorfitů. Přehled nejdůležitějších regionálně i kontaktně metamorfovaných hornin, jejich výskyt a praktické použití. Migmatity vznik a základní rozdělení. Osnova cvičení 1.,2. Základní pojmy v mineralogii a krystalografii. Morfologická krystalografie hlavní krystalografické zákony, krystalová souměrnost, operace a prvky souměrnosti, krystalové soustavy a jejich osní kříže 3. Nejdůležitější makrodiagnostické fyzikální vlastnosti minerálů. Princip mineralogického systému.

4 4. Systematická mineralogie - přehled vybraných minerálů z třídy prvků, sulfidů, halogenidů. Rozpoznávání minerálů na základě jejich fyzikálních vlastností. 5. Systematická mineralogie - přehled vybraných minerálů z třídy oxidů a hydroxidů, nitrátů, karbonátů, sulfátů, fosfátů. Rozpoznávání minerálů na základě jejich fyzikálních vlastností. 6. Systematická mineralogie - princip klasifikace silikátů na základě struktury. Přehled vybraných minerálů z jednotlivých oddělení třídy silikátů. Rozpoznávání minerálů na základě jejich fyzikálních vlastností. 7. Úvod do petrografie a základní pojmy v petrografii. Základní rozdělení hornin podle jejich vzniku. Hlavní horninotvorné minerály. 8., 9. Horniny magmatické charakteristické struktury a textury magmatických hornin, klasifikace a přehled vybraných magmatických hornin, určování hornin na základě makropetrografického popisu. 10., 11. Horniny sedimentární - struktury a textury sedimentů, horninotvorné složky sedimentů, klasifikace a přehled vybraných sedimentárních hornin, určování hornin na základě makropetrografického popisu. 12., 13. Horniny metamorfované - základní struktury a textury metamorfitů. Horninotvorné minerály metamofitů. Přehled vybraných regionálně i kontaktně metamorfovaných hornin, určování hornin na základě makropetrografického popisu. 14. Zápočtová písemná práce: Krystalografie - určení prvků souměrnosti a zařazení modelů krystalů do krystalové soustavy. Mineralogie, petrografie - určení neznámých minerálů a hornin na základě popisu fyzikálních vlastností, zařazení do klasifikačního systému, znalost složení a významu. Otázky ke zkoušce 1. Přirozený vývin krystalových tvarů, zákonité srůsty, krystalové agregáty, pseudomorfózy. 2. Metody používané pro identifikaci minerálů a krystalových struktur. Braggova rovnice. 3. Chemická krystalografie, typy vazeb, izomorfie, polymorfie. 4. Fyzikální krystalografie, vlastnosti významné pro rychlé určení minerálů. 5. Endogenní procesy. Magma - složení, oblasti vzniku. 6. Podstata bowenovského trendu krystalizace magmatu. 7. Co rozumíme pod pojmem hydrotermální roztok, praktický význam hydrotermálních produktů. 8. Podstata pojmu hypergeneze, charakteristika pochodů uplatňujících se při zvětrávání. 9. Vznik a význam rozsypů (rýžovisek). 10. Vznik bauxitů a limonitů, jejich mineralogické složení. 11. Zvětrávání sulfidů, vertikální zonalita a minerální parageneze. 12. Základní faktory a typy metamorfózy, jejich stručná charakteristika. 13. Výskyt ryzích prvků v přírodě. Použití, význam. 14. Hlavní sulfidy mědi, jejich vznik a význam. 15. Sulfidy železa, železné rudy a halogenidy, jejich vznik a význam.

5 16. Minerály SiO2. Vznik, vlastnosti, význam. 17. Nejvýznamnější karbonáty, členění, význam. 18. Baryt, sádrovec, anhydrit a fosforečnany. Charakteristika a využití. 19. Podstata systematiky silikátů. 20. Minerály skupiny granátů, vznik, výskyt, použití. 21. Nejvýznamnější cyklosilikáty. Charakteristika, uplatnění izomorfie. 22. Pyroxeny a amfiboly. Společné a rozdílné znaky. Dělení a význam. 23. Jílové minerály. Charakteristika a praktické využití. 24. Skupina slíd. Členění, vznik, výskyt a význam. 25. Skupina živců. Jejich význam pro petrografii a praktické využití. 26. Nejdůležitější horninotvorné minerály. 27. Dělení vyvřelých hornin podle původu, minerálního složení, chemizmu a stáří. 28. Hlubinné vyvřelé horniny. Složení, výskyt a použití. 29. Žilné a výlevné vyvřelé horniny. Složení, výskyt a použití. 30. Vznik sedimentárních hornin. 31. Principy klasifikace sedimentárních hornin. 32. Klastické sedimenty. Uveďte příklady hornin a jejich využití. 33. Cementační sedimenty. Uveďte příklady hornin a jejich využití. 34. Definujte kontaktní a regionální metamorfózu. 35. Minerály vznikající při metamorfních procesech. 36. Horniny regionálně metamorfované. Uveďte příklady hornin a jejich využití. 37. Horniny kontaktně metamorfované. Schematicky znázorněte kontaktní zónu a vyjmenujte horniny, které se zde mohou vyskytovat. Podmínky absolvování předmětu Název úlohy Typ úlohy Max. počet bodů (akt. za podúlohy) Min. počet bodů Zápočet a zkouška Zápočet a zkouška 100 (100) 51 Zápočet Zápočet 33 (33) 17 Písemka Písemka Zkouška Zkouška 67 (67) 34 Písemná zkouška Písemná zkouška Údaje o předmětu v cizím jazyce Annotation The course introduces students to the basic geological sciences - mineralogy and petrography. In this framework, the students are introduced to the crystalline structure of minerals, geological processes leading to their formation and the main types of minerals and rocks. Students learn to identify the selected types of minerals and rocks based on a description of their properties and also known examples of practical applications of minerals and rocks in engineering practice.

6 Outline of lectures 1.Introduction to mineralogy, its division and importance. Basic concepts in mineralogy and crystallography. The basic characteristics of crystalline materials. Morphological crystallography - the main crystallographic laws, crystal symmetry, operations and elements of symmetry, crystal systems and their axial crosses, simple crystal shapes, Weiss and Miller symbols, stereographic projection. An overview of selected crystal sections of various systems (2 lectures). 2. Actual crystals - a natural evolution of crystal shapes (habitus of minerals, regular and random crystal concretions). Basics of structural crystallography. Translational Bravais lattices. X-ray methods in the research of crystalline substances. 3. Fundamentals of physical and chemical crystallography. Geometrical and chemical factor in the development of structures. Chemical bonds. Coordination numbers and polyhedra. Isomorphism, polymorphism and polytypy. The most important macrodiagnostic physical properties of minerals. 4. Optical crystallography - the most important optical properties of minerals and methods of their determination in transmitted light. Polarizing microscope. 5. Systematic mineralogy - the principle of mineralogical system. A systematic overview of the most important minerals from the groups of elements, sulfides, halides, oxides, hydroxides, nitrates, carbonates, sulfates, phosphates. An overview of the technical use of selected minerals and their occurrence (2 lectures). 6. Systematic mineralogy. The principle of division of silicates based on their structure. A systematic overview of the most important minerals from the group of silicates - their characteristics, technical importance and occurrence. Importance of the group of rock-forming silicates (2 lectures). 7. Genetic mineralogy - basic ways of the formation of minerals through magmatogenic, sedimentogenic and metamorphogenic processes. 8. Introduction to lithology and basic concepts in petrography. The basic division of rocks according to their origin. Magmatic rocks - the formation of igneous rocks and their division, differentiation of magma, minerals of magmatic rocks, characteristic structure and texture of igneous rocks. 9. Magmatic rocks - basic chemical and mineralogical classification of igneous rocks, characteristics of basic types of igneous rocks, their presence and practical use. 10. Sedimentary rocks - basic processes of formation of sedimentary rocks (weathering, transport, sedimentation, diagenesis), structure and texture of sediments, rock-forming components of sediments. 11. Sedimentary rocks - principles of the classification of clastic and cementing sediments, the system of sediments, characteristics of the basic types of clastic and cementing sedimentary rocks, their presence and practical use. 12. Metamorphic rocks - formation of metamorphic rocks, physical and chemical factors of metamorphosis, types of metamorphosis. The basic structure and texture of metamorphic rocks.

7 Metamorphic rock-forming minerals. An overview of the most important regionally and contactly metamorphosed rocks, their appearance and practical use. Migmatites - the formation and basic division. Outline of exercises 1. Basic concepts in mineralogy and crystallography. Morphological crystallography - the main crystallographic laws, crystal symmetry, operations and elements of symmetry, crystal systems and their axial crosses. 3. The most important macrodiagnostic physical properties of minerals. The principle of mineralogical system. 4. Systematic mineralogy - an overview of selected minerals from the class of elements, sulfides, halides. Recognition of minerals based on their physical properties. 5. Systematic mineralogy - an overview of selected minerals from the class of oxides and hydroxides, nitrates, carbonates, sulfates, phosphates. Recognition of minerals based on their physical properties. 6. Systematic mineralogy - the principle of the classification of silicates based on their structure. An overview of selected minerals from various sections of the class of silicates. Recognition of minerals based on their physical properties. 7. Introduction to petrography and basic concepts in petrography. The basic division of rocks according to their origin. The main rock-forming minerals. 8. Magmatic rocks - characteristic structure and texture of magmatic rocks, classification and overview of selected magmatic rocks, determination of rocks based on their macropetrographic description. 10. Sedimentary rocks - the structure and texture of sediments, rock-forming components of sediments, classification and overview of selected sedimentary rocks, determination of rocks based on their macropetrographic description. 12. Metamorphic rocks - the basic structure and texture of metamorphic rocks. Metamorphic rock-forming minerals. An overview of selected regionally and contactly metamorphosed rocks, determination of rocks based on their macropetrographic description. 14. Credit essay: Crystallography determination of the elements of symmetry and classification of the models of crystals in the crystal system. Mineralogy, petrography - determination of unknown minerals and rocks from the description of their physical characteristics, inclusion in the classification system, knowledge of the composition and importance. Exam question topics 1. Natural development of crystal shapes, regular concretions, crystal aggregates, pseudomorphoses. 2. The methods used for identifying minerals and crystal structures. Bragg equation.

8 3. Chemical crystallography, types of bonds, isomorphism, polymorphism. 4. Physical crystallography, properties important for the rapid determination of minerals. 5. Endogenous processes. Magma - composition, regions of formation. 6. The essence of the Bowen trend of magma crystallization. 7. The meaning of the concept of hydrothermal solution, the practical importance of hydrothermal products. 8. The essence of the concept of hypergenesis, characteristics of the processes taking effect during weathering. 9. The origin and significance of placer deposits (placers). 10. Emergence of bauxites and limonites, their mineralogical composition. 11. Weathering of sulphides, vertical zoning and mineral paragenesis. 12. Basic factors and types of metamorphosis, their brief description. 13. Occurrence of pure elements in nature. Their use and importance. 14. Main copper sulfides, their origin and importance. 15. Iron sulphides, iron ores and halides, their origin and significance. 16. SiO2 minerals. Formation, properties and importance. 17. The most important carbonates, division, significance. 18. Barite, gypsum, anhydrite and phosphates. Characterization and use. 19. The essence of systematics of silicates. 20. Minerals form the group of garnets, the origin, occurrence, use. 21. The most important cyclosilicates. Characteristics, application, isomorphism. 22. Pyroxenes and the amphiboles. Common and different features. Division and importance. 23. Clay minerals. Characteristics and practical use. 24. The group of micas. Division, formation, occurrence and importance. 25. The group of feldspars. Their importance for petrography and practical use. 26. The most important rock-forming minerals. 27. Division of igneous rocks according to their origin, mineral composition, chemistry and age. 28. Abyssal igneous rocks. Composition, occurrence and usage. 29. Vein and extrusive igneous rocks. Composition, occurrence and usage. 30. Formation of sedimentary rocks. 31. Principles of the classification of sedimentary rocks. 32. Clastic sediments. Give examples of rocks and their application. 33. Cementing sediments. Give examples of rocks and their application. 34. Define contact and regional metamorphoses.

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: Garantující institut: Garant předmětu: Daňová soustava (DS) 545-xxxx Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Jana Magnusková, Ph.D. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Hospodaření s odpady (HOSO)/Waste Management Číslo předmětu: 546-0310 Garantující institut: Garant předmětu: Institut environmentálního inženýrství Ing.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Technická petrografie a základy chemie silikátů Číslo předmětu: 541 Garantující institut: Institut geologického inženýrství - 541 Garant předmětu: prof.

Více

Mineralogie a petrografie

Mineralogie a petrografie Mineralogie a petrografie Pro 1. ročník, VŠB-TUO HGF Ing. Jiří Mališ, Ph.D. jiri.malis@vsb.cz, tel. 4171, kanc. J441 Cíle předmětu mineralogie a petrografie Předmět seznamuje studenty se základy dvou vědních

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0259 Garantující institut: Garant předmětu: Exaktní metody rozhodování Institut ekonomiky a systémů řízení RNDr. Radmila Sousedíková,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 548-0057 Garantující institut: Garant předmětu: Základy geoinformatiky (ZGI) Institut geoinformatiky doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Účetnictví I (UCT I) Číslo předmětu: Garantující institut: Garant předmětu: 545 - XXXX Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Hana Růčková Kredity: 6

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Úpravnictví I (ÚPRI) Číslo předmětu: 542- Garantující institut: Garant předmětu: Institut hornického inženýrství a bezpečnosti Ing. Vlastimil Řepka, Ph.D.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Programování aplikací pro web (PAW) Číslo předmětu: 548- Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky Ing. Jan Růžička, Ph.D. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Marketing (MARKE) Číslo předmětu: 545-0235 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení prof. Ing. Jaroslav Dvořáček, CSc.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Obchod surovinami (ObchS) Číslo předmětu: 545-0304 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení doc. Ing. Michal Vaněk, Ph.D.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Personalistika (Pers) Číslo předmětu: 545 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Lucie Krčmarská, Ph.D. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Objektově orientovaná analýza a návrh (OOAN) Číslo předmětu: 548-0040 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky RNDr. Daniela Szturcová,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0250 Garantující institut: Garant předmětu: Ekonomická statistika Institut ekonomiky a systémů řízení RNDr. Radmila Sousedíková, Ph.D.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 714-0513 Garantující institut: Garant předmětu: Vybrané kapitoly z matematiky (VKM) Katedra matematiky a deskriptivní geometrie doc. RNDr.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0206 Garantující institut: Garant předmětu: Investice a investiční rozhodování Institut ekonomiky a systémů řízení RNDr. Radmila Sousedíková,

Více

Základy geologie pro geografy František Vacek

Základy geologie pro geografy František Vacek Základy geologie pro geografy František Vacek e-mail: fvacek@natur.cuni.cz; konzultační hodiny: Po 10:30-12:00 (P 25) Co je to geologie? věda o Zemi -- zabýváse se fyzikální, chemickou, biologickou a energetickou

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Management v hospodářské praxi II (MHPII) Číslo předmětu: 545- Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení doc. Ing. Michal

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Podnikatelství (Podnik) Číslo předmětu: 5450333 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Lucie Krčmarská, Ph.D. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: Garantující institut: Garant předmětu: Finanční řízení podniku (FRP) 545-xxxx Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Jana Magnusková,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 548-0019 Garantující institut: Garant předmětu: Zdroje prostorových dat (ZPD) Institut geoinformatiky RNDr. Pavel Švec, Ph.D. Kredity: 5

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Kvantitativní metody v geografii (KMG) Číslo předmětu: 548 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky Ing. Igor Ivan, Ph.D. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Projektové řízení (PR) Číslo předmětu: 548-0049 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Kredity: 5 Povinnost:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Prognostika a strategie podniku (PaSP) Číslo předmětu: 545-0276 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení prof. Ing. Jaroslav

Více

Mineralogie. Pro 1. ročník, VŠB-TUO HGF. Ing. Jiří Mališ, Ph.D. tel. 4171, kanc. J441

Mineralogie. Pro 1. ročník, VŠB-TUO HGF. Ing. Jiří Mališ, Ph.D. tel. 4171, kanc. J441 Mineralogie Pro 1. ročník, VŠB-TUO HGF Ing. Jiří Mališ, Ph.D. jiri.malis@vsb.cz, tel. 4171, kanc. J441 Cíle předmětu mineralogie Předmět seznamuje studenty se základy vědní disciplíny: mineralogie. Studenti

Více

Testové otázky ke zkoušce z předmětu Mineralogie

Testové otázky ke zkoušce z předmětu Mineralogie Testové otázky ke zkoušce z předmětu Mineralogie 1) Krystal můžeme definovat jako: homogenní anizotropní diskontinuum. Co znamená slovo homogenní? 2) Krystal můžeme definovat jako: homogenní anizotropní

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Základy lomařství (ZL) Číslo předmětu: 542-0001 Garantující institut: Garant předmětu: Institut hornického inženýrství a bezpečnosti doc. Ing. Milan Mikoláš,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542 Garantující institut: Garant předmětu: Doprava na dolech a lomech (DNDL) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti doc. Ing. Milan

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Algoritmizace prostorových úloh Číslo předmětu: 548-0069 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky RNDr. Daniela Szturcová, PhD. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Management rizik (MR) Číslo předmětu: 542-0329/03 Garantující institut: 542 Garant předmětu: Prof. Ing. Pavel Prokop, CSc. Kredity: 5 Povinnost: povinné

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Globální navigační a polohové systémy (GNPS) Číslo předmětu: 548-0048 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky Ing. David Vojtek,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Informatika v ekonomice (IE) Číslo předmětu: 545-0340 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Igor Černý, Ph.D.

Více

Úvod do praktické geologie I

Úvod do praktické geologie I Úvod do praktické geologie I Hlavní cíle a tematické okruhy Určování hlavních horninotvorných minerálů a nejběžnějších typů hornin Pochopení geologických procesů, kterými jednotlivé typy hornin vznikají

Více

ZÁKLADY GEOLOGIE. Úvod přednáška 1. RNDr. Aleš Vaněk, Ph.D. č. dveří: 234, FAPPZ

ZÁKLADY GEOLOGIE. Úvod přednáška 1. RNDr. Aleš Vaněk, Ph.D. č. dveří: 234, FAPPZ ZÁKLADY GEOLOGIE Úvod přednáška 1 RNDr. Aleš Vaněk, Ph.D. č. dveří: 234, FAPPZ e-mail: vaneka@af.czu.cz Požadavky ke zkoušce 1) Účast na cvičeních, poznávačka základních minerálů a hornin = zápočet 2)

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Prostorová analýza dat (PAD) Číslo předmětu: 548-0044 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky doc. Dr. Ing. Jiří Horák Kredity: 5

Více

135GEMZ Jan Valenta Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) Místnost B502

135GEMZ Jan Valenta Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) Místnost B502 135GEMZ Jan Valenta Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) Místnost B502 Konzultační hodiny: Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) - Geologie - Mechanika zemin - Zakládání staveb - Podzemní

Více

PETROLOGIE =PETROGRAFIE

PETROLOGIE =PETROGRAFIE MINERALOGIE PETROLOGIE =PETROGRAFIE věda zkoumající horniny ze všech hledisek: systematická hlediska - určení a klasifikace genetické hlediska: petrogeneze (vlastní vznik) zákonitosti chemismu (petrochemie)

Více

David Dolejš: Pedagogická činnost

David Dolejš: Pedagogická činnost David Dolejš: Pedagogická činnost Souhrnné údaje 192, 213 a 224 hodin přímé výuky v uplynulých třech letech 3 ukončené a 2 probíhající bakalářské práce 1 ukončená a 2 probíhající diplomové práce 3 ukončené

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Bankovnictví (BANK) Číslo předmětu: 545-0261 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Jana Bartoňová Kredity: 6 Povinnost:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Systémy cen (SysC) Číslo předmětu: 545-0293 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Markéta Rolčíková, Ph.D. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Dálkový průzkum Země (DPZ) Číslo předmětu: 548-0004 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky Ing. Tomáš Peňáz, Ph.D. Kredity: 5 Povinnost:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: Garantující institut: Garant předmětu: Účetnictví II (UCT II) 545 - XXXX Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Hana Růčková Kredity:

Více

Cyklus přednášek z mineralogie pro Jihočeský mineralogický klub. Jihočeský Mineralogický Klub

Cyklus přednášek z mineralogie pro Jihočeský mineralogický klub. Jihočeský Mineralogický Klub Cyklus přednášek z mineralogie pro Jihočeský mineralogický klub Jihočeský Mineralogický Klub Témata přednášek 1. Minerály a krystaly 2. Fyzikální vlastnosti nerostů 3. Chemické vlastnosti nerostů 4. Určování

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Základy tržní ekonomiky (ZTE) Číslo předmětu: 545-0203 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení prof. Ing. Jaroslav Dvořáček,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0387 Garantující institut: Garant předmětu: Protizáparová prevence a represe (PPaR) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti prof.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Komunikační technologie (KT) Číslo předmětu: 548-0065 Garantující institut: 548 Garant předmětu: prof. Ing. Zdeněk Diviš, CSc. Kredity: 5 Povinnost: Povinně

Více

4. 5. DEPARTMENT OF GEOLOGY

4. 5. DEPARTMENT OF GEOLOGY 4. 5. DEPARTMENT OF GEOLOGY http://www.pmf.unizg.hr/geol 10000 Zagreb, Horvatovac 102a Tel.: 01+4606080, Fax: 01+4606081 Head: prof. dr. sc. Tihomir Marjanac e-mail: godsjek@geol.pmf.hr ORGANIZATION Institute

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Odpady z těžby a zpracování surovin Číslo předmětu: 542 Garantující institut: Garant předmětu: Institut hornického inženýrství a bezpečnosti doc. Ing. Jiří

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Neurčitost v geoinformatice (NEGI) Číslo předmětu: 548- Garantující institut: Garant předmětu: geoinformatiky doc. Dr. Ing. Jiří Horák Kredity: 5 Povinnost:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Organizace a řízení dobývání surovin (ORDS) Číslo předmětu: 545-0403 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení prof. Ing.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542-0261 Garantující institut: Garant předmětu: Hornictví a ŽP (HŽP) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti Ing. Martin Hummel, Ph.D

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Karta předmětu prezenční studium Číslo předmětu: Garantující institut: Garant předmětu: Geologie (GE) 541-xxxx Institut geologického inženýrství doc. Ing. Radomír Grygar, CSc. Kredity:

Více

Vliv znečištěného ovzduší na stavební materiály Influence of atmospheric pollution on stone building materials

Vliv znečištěného ovzduší na stavební materiály Influence of atmospheric pollution on stone building materials Vliv znečištěného ovzduší na stavební materiály Influence of atmospheric pollution on stone building materials RNDr. Linda Vonásková ABSTRACT: Historical monuments in the Czech Republic represent an important

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0244 Garantující institut: 545 Garant předmětu: Analýza hospodářských operací (AHOP) prof. Ing. Jaroslav Dvořáček, CSc. Kredity: 7 Povinnost:

Více

- krystalické nebo sklovité horniny vzniklé ochlazením chladnutím, tuhnutím a krystalizací silikátové taveniny - magmatu

- krystalické nebo sklovité horniny vzniklé ochlazením chladnutím, tuhnutím a krystalizací silikátové taveniny - magmatu Úvod do petrografie, základní textury a struktury hornin Petrografie obor geologie zabývající se popisem a systematickou klasifikací hornin, zejména pomocí mikroskopického studia Stavba hornin Pod pojem

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 548-0060 Garantující institut: Garant předmětu: Základy geografie (ZG) Institut geoinformatiky RNDr. Pavel Švec, Ph.D. Kredity: 5 Povinnost:

Více

Vnitřní geologické děje

Vnitřní geologické děje Vznik a vývoj Země 1. Jak se nazývá naše galaxie a kdy pravděpodobně vznikla? 2. Jak a kdy vznikla naše Země? 3. Jak se následně vyvíjela Země? 4. Vyjmenuj planety v pořadí od slunce. 5. Popiš základní

Více

Určování hlavních horninotvorných minerálů

Určování hlavních horninotvorných minerálů Určování hlavních horninotvorných minerálů Pro správné určení horniny je třeba v prvé řadě poznat texturu a strukturu horninového vzorku a poté rozeznat základní minerály, které horninu tvoří. Každá hornina

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Průmyslová logistika (PL) Číslo předmětu: 545-0418 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Jana Magnusková, Ph.D.

Více

Obsah. Obsah: 3 1. Úvod 9

Obsah. Obsah: 3 1. Úvod 9 Obsah: 3 1. Úvod 9 2. Vesmír, jeho složení a vznik 12 2.1.Hvězdy 12 2.2. Slunce 14 2.3. Sluneční soustava 15 2.3.1. Vznik sluneční soustavy 16 2.3.2. Vnější planety 18 2.3.3. Terestrické planety 20 2.3.4.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542-0710 Garantující institut: Garant předmětu: Stabilita svahů a skalních stěn (SSSS) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti Ing.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Plánování aplikací GIT (PGIT) Číslo předmětu: 548-0063 Garantující institut: Garant předmětu: geoinformatiky doc. Dr. Ing. Jiří Horák Kredity: 5 Povinnost:

Více

Mineralogie systematická /soustavná/

Mineralogie systematická /soustavná/ Mineralogie systematická /soustavná/ - je dílčí disciplínou mineralogie - studuje a popisuje charakteristické znaky a vlastnosti jednotlivých minerálů a třídí je do přirozené soustavy (systému) Minerál

Více

Metamorfóza, metamorfované horniny

Metamorfóza, metamorfované horniny Metamorfóza, metamorfované horniny Přednáška 6 RNDr. Aleš Vaněk, Ph.D. č. dveří: 234, FAPPZ e-mail: vaneka@af.czu.cz 1 Metamorfóza (metamorfismus) - přeměna hornin účinkem teploty, tlaku a chemicky aktivních

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542 Garantující institut: Garant předmětu: Hlubinné dobývání ložisek (HDL) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti Doc. Ing. Petr

Více

CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY

CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY výstavba (urbanizace) doprava zemědělské a lesnické hospodaření rozvoj a ochrana těžby nerostných surovin, vodních a energetických zdrojů vodní hospodářství

Více

Přednáška č. 4. Reálné krystaly přirozený vývin krystalových tvarů (habitus minerálů, zákonité a nahodilé krystalové srůsty).

Přednáška č. 4. Reálné krystaly přirozený vývin krystalových tvarů (habitus minerálů, zákonité a nahodilé krystalové srůsty). Přednáška č. 4 Reálné krystaly přirozený vývin krystalových tvarů (habitus minerálů, zákonité a nahodilé krystalové srůsty). Optická krystalografie nejdůležitější optické vlastnosti minerálů a metody jejich

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542-0384 Garantující institut: Garant předmětu: Zajištění a likvidace dolů a lomů Institut hornického inženýrství a bezpečnosti prof. Ing.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Management v hospodářské praxi (MHP) Číslo předmětu: 545-0239 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení doc. Ing. Michal

Více

Geologie 135GEO Stavba Země Desková tektonika

Geologie 135GEO Stavba Země Desková tektonika Geologie 135GEO Stavba Země Desková tektonika Stavba Země Moc toho nevíme Stavba Země Použití seismických vln Stavba Země Stavba Země Stavba Země Stavba Země Stavba Země Stavba Země kůra a plášť Rychlost

Více

HORNINY. Lucie Coufalová

HORNINY. Lucie Coufalová HORNINY Lucie Coufalová Hornina Soubor minerálů v tuhém stavu Horniny se navzájem liší svým minerálním složením, fyzikálními vlastnostmi a stářím Většina hornin se skládá ze dvou či více minerálů Monominerální

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 548-0033 Garantující institut: Garant předmětu: Socioekonomická geografie (SEG) Institut geoinformatiky RNDr. Pavel Švec, Ph.D. Kredity:

Více

ZEMĚ -vznik a vývoj -stavba -vnitřní uspořádání. NEROSTY A HORNINY Mineralogie-nerost -hornina -krystal

ZEMĚ -vznik a vývoj -stavba -vnitřní uspořádání. NEROSTY A HORNINY Mineralogie-nerost -hornina -krystal -vysvětlí teorii vzniku Země -popíše stavbu zemského tělesa -vyjmenuje základní zemské sféry,objasní pojem litosféra -vyjádří vztahy mezi zemskými sférami -objasní vliv jednotlivých sfér Země na vznik

Více

Minerály jejich fyzikální a chemické vlastnosti. Horniny magmatické, sedimentární, metamorfované

Minerály jejich fyzikální a chemické vlastnosti. Horniny magmatické, sedimentární, metamorfované Horninotvorné minerály Magmatické horniny Hlavní témata dnešní přednášky Co jsou to minerály a horniny Minerály jejich fyzikální a chemické vlastnosti Systém minerálů Vznik minerálů Přehled hlavních horninotvorných

Více

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 9. Časová dotace: 1 hodina týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 9. Časová dotace: 1 hodina týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 9. Časová dotace: 1 hodina týdně září Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy objasní vznik a vývin nového jedince od početí až do stáří určí polohu a objasní stavbu

Více

Mineralogie I. Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém - silikáty Osnova přednášky: 1. Strukturní a chemický základ pro klasifikaci

Mineralogie I. Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém - silikáty Osnova přednášky: 1. Strukturní a chemický základ pro klasifikaci Mineralogie I Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém - silikáty Osnova přednášky: 1. Strukturní a chemický základ pro klasifikaci silikátů 2. Nesosilikáty 3. Shrnutí 1. Co je minerál? Anorganická

Více

Laboratorní zkouška hornin a zjišťování jejich vlastností:

Laboratorní zkouška hornin a zjišťování jejich vlastností: POSTUPY A POKUSY, KTERÉ MŮŽETE POUŽÍT PŘI OVĚŘOVÁNÍ VAŠÍ HYPOTÉZY Z následujících námětů si vyberte ty, které vás nejvíce zaujaly a pomohou vám ověřit, či vyvrátit vaši hypotézu. Postup práce s geologickou

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542- Garantující institut: Garant předmětu: Horní právo a bezpečnostní předpisy (HPBP) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti prof.

Více

Mineralogie II. Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém silikáty II. Osnova přednášky: 1. Cyklosilikáty 2. Inosilikáty pyroxeny 3.

Mineralogie II. Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém silikáty II. Osnova přednášky: 1. Cyklosilikáty 2. Inosilikáty pyroxeny 3. Mineralogie II Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém silikáty II Osnova přednášky: 1. Cyklosilikáty 2. Inosilikáty pyroxeny 3. Shrnutí 1. Cyklosilikáty Poměrně malá ale důležitá skupina silikátů,

Více

Metamorfované horniny

Metamorfované horniny Metamorfované horniny metamorfóza-- soubor procesů (fyzikálních, chemických, strukturních), při při nichžse horniny přizpůsobují nově nastalým vnějším podmínkám (především teplota a tlak) a) rekrystalizace

Více

Příloha1) Atributy modulu

Příloha1) Atributy modulu Příloha1) Atributy modulu Název realizovaného modulu Kontaktní údaje garanta: Průmyslové inženýrství doc. Ing. Josef 597325258 jos.novak@vsb.cz Novák, CSc. Jméno a příjemní telefon e-mail Požadované obsahové

Více

Úvod do předmětu Technická Mineralogie

Úvod do předmětu Technická Mineralogie Úvod do předmětu Technická Mineralogie Jan.Machacek@vscht.cz Ústav skla a keramiky VŠCHT Praha +42-0- 22044-4151 1 Osnova přednášky Organizační plán přednášek a cvičení z TM Historie a současnost TM a

Více

Jak jsme na tom se znalostmi z geologie?

Jak jsme na tom se znalostmi z geologie? Jména: Škola: Jak jsme na tom se znalostmi z geologie? 1) Popište vznik hlubinných vyvřelých hornin? 2) Co původně byly kopce Velký Roudný a Uhlířský vrch na Bruntálsku? Velký Roudný Uhlířský vrch 3) Hrubý

Více

Mineralogie procesy vzniku minerálů. Přednáška č. 8

Mineralogie procesy vzniku minerálů. Přednáška č. 8 Mineralogie procesy vzniku minerálů Přednáška č. 8 MINERALOGIE GENETICKÁ Minerály jsou sloučeniny chemických prvků. Prvky podléhají neustálému koloběhu. Minerály vznikají, zanikají, koncentrují se nebo

Více

OPAKOVÁNÍ- ÚVOD DO GEOLOGIE:

OPAKOVÁNÍ- ÚVOD DO GEOLOGIE: OPAKOVÁNÍ- ÚVOD DO GEOLOGIE: A 1. Čím se zabývá MINERALOGIE? 2. Co zkoumá PALEONTOLOGIE? 3. Co provádí geolog při terénním průzkumu? 4. Kdy vznikla Země? 5. Jaká byla prvotní atmosféra na Zemi? 1 6. Uveď

Více

Environmentální geomorfologie

Environmentální geomorfologie Nováková Jana Environmentální geomorfologie Chemické zvětrávání Zemská kůra vrstva žulová (= granitová = Sial) vrstva bazaltová (čedičová = Sima, cca 70 km) Názvy granitová a čedičová vrstva neznamenají

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Trhací práce pro povrchové dobývání a bezpečnost práce (TPPD) Číslo předmětu: 542- Garantující institut: Garant předmětu: Institut hornického inženýrství

Více

The roof of a bus station

The roof of a bus station ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební K134 Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí Zastřešení autobusového nádraží The roof of a bus station Bakalářská práce Studijní program: Stavební

Více

Struktura a textura hornin. Cvičení 1GEPE + 1GEO1

Struktura a textura hornin. Cvičení 1GEPE + 1GEO1 Struktura a textura hornin Cvičení 1GEPE + 1GEO1 1 Nejdůležitějším vizuálním znakem všech typů hornin je jejich stavba. Stavba představuje součet vzájemných vztahů všech stavebních prvků (agregátů krystalů,

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodopis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodopis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu - vysvětlí teorii vzniku Země - popíše stavbu zemského tělesa - vyjmenuje základní zemské sféry, objasní pojem litosféra - vyjádří vztahy mezi zemskými sférami - objasní vliv jednotlivých sfér Země na

Více

HORNINY horninový cyklus. Bez poznání základních znaků hornin, které tvoří horninová tělesa, nelze pochopit geologické procesy

HORNINY horninový cyklus. Bez poznání základních znaků hornin, které tvoří horninová tělesa, nelze pochopit geologické procesy HORNINY horninový cyklus Bez poznání základních znaků hornin, které tvoří horninová tělesa, nelze pochopit geologické procesy VYVŘELÉ (magmatické): VÝLEVNÉ + PYROKLASTICKÉ ŽILNÉ HLUBINNÉ OZNAČENÍ TĚLES

Více

PLÁN NÁRODNÍCH PRACÍ NATIONAL WORK PROGRAMME

PLÁN NÁRODNÍCH PRACÍ NATIONAL WORK PROGRAMME PLÁN NÁRODNÍCH PRACÍ NATIONAL WORK PROGRAMME ČTVRTLETNÍ PŘEHLED (01-03/2017) QUARTERLY IEW (01-03/2017) I. Návrhy ČSN k veřejnému připomínkování (Drafts of national standards for public comments) B02 Úkol/Project

Více

RELATIONAL DATA ANALYSIS

RELATIONAL DATA ANALYSIS KATEDRA INFORMATIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITA PALACKÉHO RELATIONAL DATA ANALYSIS RADIM BELOHLAVEK, JAN OUTRATA VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s fyzikálními vlastnostmi nerostů. Materiál je plně funkční pouze s

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s fyzikálními vlastnostmi nerostů. Materiál je plně funkční pouze s Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s fyzikálními vlastnostmi nerostů. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu. nerost (minerál) krystal krystalová

Více

Magnetická anizotropie hornin. (stručný přehled a využití v geologii)

Magnetická anizotropie hornin. (stručný přehled a využití v geologii) Magnetická anizotropie hornin (stručný přehled a využití v geologii) Magnetická anizotropie hornin Osnova 1. Základní principy magnetismu a magnetická susceptibilita 2. Anizotropie magnetické susceptibility

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Základy managementu (ZMNG) Číslo předmětu: 545-0067 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení doc. Ing. Michal Vaněk, Ph.D.

Více

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ V CESTOVNÍM RUCHU.

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ V CESTOVNÍM RUCHU. PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ V CESTOVNÍM RUCHU Lenka Švajdová Ostrava 2011 Název: Cestovní ruch a volnočasové aktivity

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Public Relations (PR-HGF) Číslo předmětu: 545-0098 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Simona Matušková Kredity:

Více

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb Dokumentace průzkumných děl d l a podzemních staveb jarní semestr 2014 / II. REPETORIUM NORMY platné ČSN EN ISO 14688 1 Geotechnický průzkum a zkoušení Pojmenovánía zatřiďování zemin Část 1: pojmenování

Více

MECHANIKA HORNIN. Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, PhD. Kontakt: Mechanika hornin - přednáška 1 1

MECHANIKA HORNIN. Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, PhD. Kontakt: Mechanika hornin - přednáška 1 1 MECHANIKA HORNIN Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, PhD. Kontakt: matous.hilar@fsv.cvut.cz Mechanika hornin - přednáška 1 1 Doporučená literatura: Geomechanika Mechanika hornin, Pruška, ČVUT, 2002 Mechanika

Více