Anotace. Ordinalni typy - typ char, funkce ord, chr, succ, prev, inc, dec,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Anotace. Ordinalni typy - typ char, funkce ord, chr, succ, prev, inc, dec,"

Transkript

1 Anotace Ordinalni typy - typ char, funkce ord, chr, succ, prev, inc, dec, Motivace: Máme dlouhé číslo (nebo číslo ve stringu). Zapis cisla v pozicni soustave, jeho vyhodnoceni Hornerovym schematem, Evaluace polynomu Hornerovym schematem, umocnovani cisla, Predvypocet. Tvorba vlastních datových typů, výčtové datové typy, pole jako parametr case... of... direktivy překladače, soubory a práce s nimi, Rekurze podruhé

2 Ordinální datové typy Typy, jejichž hodnoty tvoří lineárně uspořádanou množinu (tedy pro každou dvojici je jasné, který prvek je větší). Z pascalských typů jsou to: integer, longint, byte, char, word, boolean a shortint (a další definované uživatelem, zejména výčtový typ a interval). Pro ordinální typy jsou definovány funkce Ord, Pred a Succ.

3 Funkce pro ordinální typy Funkce Ord vrátí ordinální hodnotu (tedy hodnotu pro část typů, konkrétně pro integer, longint, byte, word a shortint). Pro typ char vrátí ASCII hodnotu příslušného znaku. Umíme tedy zjistit ASCII-hodnotu jednotlivých znaků. Co naopak? Použijeme funkci Chr, která vrátí znak s příslušným číslem.

4 Hornerovo schéma Co když chceme konvertovat řetězec na integer? Použijeme tzv. Hornerovo schéma, tedy začneme od začátku řetězce (nejvyšší číslice). Zjistíme její hodnotu a postupujeme indukcí: Dosavadní výsledek vynásobíme deseti a přičteme číslici na dalším řádu. číslo a n a n 1 a n 2...a 0 zapsané v desítkovém zápisu je vlastně a n 10 n +a n 1 10 n a 0. A platí: a n 10 n +a n 1 10 n a 0 = (...((a n 10)+a n 1 10)+...+a 1 ) 10+a 0 Tímto způsobem můžeme vyhodnocovat čísla zapsaná v různých (pozičních) soustavách (dvojkové, čtyřkové, pětkové, šestkové...).

5 Příklad program x; var a:string; i,hod:longint; begin readln(a); i:=1; hod:=0; while i<=length(a) do begin hod:=10*hod+ord(a[i])-ord( 0 ); i:=i+1; end; writeln(hod); end.

6 Evaluace polynomu Máme zadán polynom a n x n +a n 1 x n a 0. Chceme tento polynom vyhodnotit (evaluovat), tedy určit jeho hodnotu v zadaném bodě x. Možnosti? Hrubá síla (počítat a n x n, a n 1 x n 1,... a sečíst) nebo Hornerovo schéma n a i x i = ((...(a n x +a n 1 )x +...+a 1 )x +a 0 ). i=0

7 Evaluace polynomu Hornerovým schématem 1: Načti koeficient u nejvyššího (dosud neprošlého) stupně, dosud načtené hodnoty vynásob hodnotou x, přičti hodnotu nově načteného koeficientu, GOTO 1;

8 Evaluace polynomu Hornerovým schématem program nic; var i,a,souc,stupen,x:integer; {Vyhodnot polynom stupne stupen v bode x, do a nacitej koeficienty} begin readln(stupen); readln(x); souc:=0; for i:=0 to stupen do begin souc:=souc*x; readln(a); souc:=souc+a; end; writeln( Hodnota polynomu je:,souc); end.

9 Umocňování čísla Předvedeno s využitím tabule.

10 Odbočka labely a GOTO V Pascalu je možno provádět poměrně nekontrolované skoky po programu. Za sekcí globálních proměnných (var) vytvoříme sekci label, kde vyjmenujeme použité labely, následně můžeme těmito labely označit vybraná místa programu a pomocí goto label; udělat nepodmíněný skok. GOTO nepoužívejte, používám ho jen já v pseudokódu k pedagogickým účelům.

11 Maximální jedničková podmatice Problém: V matici tvaru m n vyplněné nulami a jedničkami máme najít největší podmatici (souvislou) obsahující pouze jedničky.

12 Naivní algoritmus Pro každý možný levý horní a pravý dolní roh prohlédni vnitřek matice. Algoritmus funguje, ale s jakou složitostí? Θ(mn) levých horních rohů, Θ(mn) pravých dolních rohů, Θ(mn) prvků uvnitř (proč?), celkem tedy Θ(m 3 n 3 ). Nápady na zlepšení?

13 Předvýpočet Pro každou jedničku si spočítáme, kolik jedniček leží bezprostředně pod ní (tedy v řadě nepřerušené nulou). Zkoušíme každou matici identifikovat pomocí levého a pravého horního rohu: Ke kandidátu na levý horní roh zkoušej všechny možnosti pravého horního rohu (v jeho řadě). Tyto nesmějí být odděleny nulou (tedy žijí v souvislém bloku jedniček), Jelikož máme posčítané počty jedniček směrem dolů, stačí jako druhý rozměr vzít minimum z těchto posčítaných jedniček. Zbytek je násobení a porovnávání. Složitost: Předvýpočet O(mn), výpočet O(m 2 n).

14 Lze to ještě urychlit? Ku podivu ano a ještě k tomu znovu předvýpočtem: Spočítej blok jedniček směrem dolů, ( B) spočítej blok jedniček směrem nahoru, ( C) zkusíme hledat levý kritický konec, tedy místo, kde matice najede na nulu, tedy a i,j = 1 a a i,j 1 = 0 nebo j = 1 (a i,j 1 leží mimo matici). Zkus všechny možné kandidáty na pravý okraj (v příslušném řádku).

15 Analýza složitosti Předvýpočty (stavba matic B a C): O(mn), ačkoliv se zdá, že složitost výpočtu bude stejná jako dříve, není tomu tak, protože každý prvek matice zkoušíme jako kandidát na pravý okraj jen jednou! Celkem tedy O(mn); jelikož složitost problému je Ω(mn), máme algoritmus (až na konstantu) optimální.

16 Jak předat pole jako parametr funkci? V klasickém Pascalu je třeba definovat vlastní typ (demonstrovat, proč nejde naivní přístup). Turbo Pascal (a Free Pascal) umí tzv. open arrays.

17 Definice vlastního typu: Kĺıčové slovo type umožňuje definovat vlastní typ. triviální použití: type int=integer; použití: type x=array[1..10] of integer;

18 Příklad program nic; type pole=array[1..10] of integer; var p:pole; procedure vypis(a:pole); var i:integer; begin for i:=1 to 10 do writeln(a[i]); end; begin...vypis(p); end.

19 Open arrays V Turbo Pascalu i Free Pascalu, uvedeme, že parametr je pole nějakého typu, ale neřekneme meze. Příklad: procedure vypis(a:array of integer); Je předáno jako pole od 0 do N. Velikost můžeme zjistit pomocí funkce high.

20 Příklad na open arrays procedure vypis(a:array of integer); var i:integer; begin for i:=0 to high(a) do writeln(a[i]); end;

21 Další využití tvorby vlastních typů Chceme počítat dny v týdnu. Jak to uděláme? Očíslujeme si dny takto: Ponděĺı=1, Úterý=2,... Jenže já to přečísluju: Ponděĺı=0, Úterý=1,... Přijde američan a očísluje: Neděle=1, Ponděĺı=2, anebo Neděle=0, Ponděĺı=1,... Proto raději uděláme zvláštní typ indexovaný dny v týdnu a čísla necháme na překladači.

22 Výčtový datový typ Definujeme v sekci type, jednotlivé hodnoty klademe do závorek a oddělujeme čárkou. Příklad: type dnyvtydnu=(pondeli,utery,streda, ctvrtek,patek, sobota,nedele); Anebo definujeme přímo proměnnou tohoto typu: var kal:(pondeli,utery,streda,ctvrtek,patek, sobota,nedele);

23 Příklad Chceme vyrobit jednoduchý kalendář na rok 2010, tedy vypsat datum a údaj o dni v týdnu. Pro jednoduchost předpokládejme, že každý měsíc má 30 dnů... Zdrojový kód je na webu (kam.mff.cuni.cz/ perm/programovani/enum.pas). V příkladu vidíme, že funkce write neumí vypsat příslušné názvy, bylo by proto pěkné v závislosti na čísle dne v týdnu vypsat příslušný text. Nápady? Bud to mnoho klauzuĺı if, nebo: case proměnná of...

24 Konstrukce case... of... Umožňuje vytvořit mnoho větví programu v závislosti na obsahu jedné proměnné. Syntax: case jméno proměnné of hodnota1: příkaz nebo blok hodnota2: příkaz nebo blok else příkaz nebo blok end; Provede se jen větev označená aktuální hodnotou proměnné, else-větev je pro ostatní (explicitně neuvedené) případy. Klauzule else nemusí být přítomna! Je-li poslední klauzule blok, jde end dvakrát po sobě (první uzavře blok posledních příkazů, druhý uzavře blok case).

25 Příklad kalendář s jmény dnů je na adrese kam.mff.cuni.cz/ perm/programovani/case of.pas.

26 Direktivy překladače Překladač kontroluje plno věcí, například: zda nekoukáme za konec pole, zda nám nepřetekl zásobník, anebo zda nenastala chyba na vstupu/výstupu... Většinou je užitečné mít kontroly zapnuté, někdy však víme, co děláme. V tom případě můžeme na nezbytnou dobu chování překladače změnit pomocí tzv. direktiv překladače. Direktivy vypadají jako komentář, tedy jsou ve složených závorkách, ovšem začínají znakem string ($), jméno je zpravidla 1znakové a následuje přepínač +/.

27 Direktivy překladače: Příklad: {$R } vypni range-checking. Nejdůležitější: $Q overflow-checking, $R range-checking, $I test vstupu a výstupu, Úplný seznam najdete v helpu (některé direktivy se liší podle překladačů).

Anotace. Informace o praktiku z programování!!! Direktivy překladače Soubory (textové) Quicksort Metoda rozděl a panuj

Anotace. Informace o praktiku z programování!!! Direktivy překladače Soubory (textové) Quicksort Metoda rozděl a panuj Anotace Informace o praktiku z programování!!! Direktivy překladače Soubory (textové) Quicksort Metoda rozděl a panuj Direktivy překladače Překladač kontroluje plno věcí, například: zda nekoukáme za konec

Více

Sada 1 - Základy programování

Sada 1 - Základy programování S třední škola stavební Jihlava Sada 1 - Základy programování 06. Proměnné, deklarace proměnných Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Vyučovací hodina. 1vyučovací hodina: 2vyučovací hodiny: Opakování z minulé hodiny. Procvičení nové látky

Vyučovací hodina. 1vyučovací hodina: 2vyučovací hodiny: Opakování z minulé hodiny. Procvičení nové látky Vyučovací hodina 1vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny Nová látka Procvičení nové látky Shrnutí 5 min 20 min 15 min 5 min 2vyučovací hodiny: Opakování z minulé hodiny Nová látka Procvičení nové

Více

Programovací jazyk Pascal

Programovací jazyk Pascal Programovací jazyk Pascal Syntaktická pravidla (syntaxe jazyka) přesná pravidla pro zápis příkazů Sémantická pravidla (sémantika jazyka) pravidla, která každému příkazu přiřadí přesný význam Všechny konstrukce

Více

Anotace. Soubory a práce s nimi, rekurze podruhé, struktury (datový typ record), Martin Pergel,

Anotace. Soubory a práce s nimi, rekurze podruhé, struktury (datový typ record), Martin Pergel, Anotace Soubory a práce s nimi, rekurze podruhé, struktury (datový typ record), základní třídicí algoritmy. Soubory a práce s nimi Dnes budou pouze soubory textové. Textový soubor ovládáme pomocí proměnné

Více

Programování 2 (NMIN102) Soubory. RNDr. Michal Žemlička, Ph.D.

Programování 2 (NMIN102) Soubory. RNDr. Michal Žemlička, Ph.D. Programování 2 (NMIN102) Soubory RNDr. Michal Žemlička, Ph.D. Soubor abstrakce vstupního, výstupního či vstupně výstupního zařízení textová, typovaná a netypovaná varianta základní operace: otevření, čtení/zápis,

Více

Čtvrtek 8. prosince. Pascal - opakování základů. Struktura programu:

Čtvrtek 8. prosince. Pascal - opakování základů. Struktura programu: Čtvrtek 8 prosince Pascal - opakování základů Struktura programu: 1 hlavička obsahuje název programu, použité programové jednotky (knihovny), definice konstant, deklarace proměnných, všechny použité procedury

Více

NPRG030 Programování I, 2010/11

NPRG030 Programování I, 2010/11 Podmínka = něco, co JE, nebo NENÍ splněno typ Boolean hodnoty: TRUE pravda FALSE lež domluva (optimistická): FALSE < TRUE když X, Y jsou (číselné) výrazy, potom X = Y X Y X < Y X > Y X = Y jsou

Více

NPRG030 Programování I, 2016/17 1 / :58:13

NPRG030 Programování I, 2016/17 1 / :58:13 NPRG030 Programování I, 2016/17 1 / 31 10. 10. 2016 10:58:13 Podmínka = něco, co JE, nebo NENÍ splněno typ Boolean hodnoty: TRUE pravda FALSE lež domluva (optimistická): FALSE < TRUE NPRG030 Programování

Více

- znakové konstanty v apostrofech, např. a, +, (znak mezera) - proměnná zabírá 1 byte, obsahuje kód příslušného znaku

- znakové konstanty v apostrofech, např. a, +, (znak mezera) - proměnná zabírá 1 byte, obsahuje kód příslušného znaku Znaky - standardní typ char var Z, W: char; - znakové konstanty v apostrofech, např. a, +, (znak mezera) - proměnná zabírá 1 byte, obsahuje kód příslušného znaku - v TP (často i jinde) se používá kódová

Více

NPRG030 Programování I, 2017/18 1 / :22:16

NPRG030 Programování I, 2017/18 1 / :22:16 NPRG030 Programování I, 2017/18 1 / 26 20. 10. 2017 11:22:16 Ordinální typy standardní: integer, char, boolean Vlastnosti ordinálních typů: 1. hodnot je konečný počet a hodnoty jsou uspořádány 2. ke každé

Více

2.1 Podmínka typu case Cykly Cyklus s podmínkou na začátku Cyklus s podmínkou na konci... 5

2.1 Podmínka typu case Cykly Cyklus s podmínkou na začátku Cyklus s podmínkou na konci... 5 Obsah Obsah 1 Řídicí struktury 1 2 Podmínka 1 2.1 Podmínka typu case......................... 2 3 Příkaz skoku 3 4 Cykly 4 4.1 Cyklus s podmínkou na začátku................... 4 4.2 Cyklus s podmínkou

Více

2 Strukturované datové typy 2 2.1 Pole... 2 2.2 Záznam... 3 2.3 Množina... 4

2 Strukturované datové typy 2 2.1 Pole... 2 2.2 Záznam... 3 2.3 Množina... 4 Obsah Obsah 1 Jednoduché datové typy 1 2 Strukturované datové typy 2 2.1 Pole.................................. 2 2.2 Záznam................................ 3 2.3 Množina................................

Více

Anotace. Jednotky (tvorba a využití), struktury (typ record),

Anotace. Jednotky (tvorba a využití), struktury (typ record), Anotace Jednotky (tvorba a využití), struktury (typ record), medián v lineárním čase. Jednotky oddělený překlad Občas máme obecně využitelné funkce, které chceme používat v různých programech současně.

Více

1.1 Struktura programu v Pascalu Vstup a výstup Operátory a některé matematické funkce 5

1.1 Struktura programu v Pascalu Vstup a výstup Operátory a některé matematické funkce 5 Obsah Obsah 1 Programovací jazyk Pascal 1 1.1 Struktura programu v Pascalu.................... 1 2 Proměnné 2 2.1 Vstup a výstup............................ 3 3 Operátory a některé matematické funkce 5

Více

Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ

Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ 1. Algoritmus a jeho vlastnosti algoritmus a jeho vlastnosti, formy zápisu algoritmu ověřování správnosti

Více

Programovací jazyk. - norma PASCAL (1974) - implementace Turbo Pascal, Borland Pascal FreePascal Object Pascal (Delphi)

Programovací jazyk. - norma PASCAL (1974) - implementace Turbo Pascal, Borland Pascal FreePascal Object Pascal (Delphi) Programovací jazyk - norma PASCAL (1974) - implementace Turbo Pascal, Borland Pascal FreePascal Object Pascal (Delphi) Odlišnosti implementace od normy - odchylky např.: nepovinná hlavička programu odlišná

Více

dovolují dělení velkých úloh na menší = dekompozice

dovolují dělení velkých úloh na menší = dekompozice Podprogramy dovolují dělení velkých úloh na menší = dekompozice Příklad: Vytiskněte tabulku malé násobilky ve tvaru XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX X X 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 X XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Závěrečná zkouška z informatiky 2011

Závěrečná zkouška z informatiky 2011 Závěrečná zkouška z informatiky 2011 1) Číslo A je v dvojkové soustavě a má hodnotu 1101011. Číslo B je v šestnáctkové soustavě a má hodnotu FF3. Vypočítejte : A * B a výsledek napište v desítkové soustavě.

Více

ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ

ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ Metodický list č. 1 Algoritmus a jeho implementace počítačovým programem Základním cílem tohoto tematického celku je vysvětlení pojmů algoritmus a programová implementace algoritmu. Dále je cílem seznámení

Více

Úvod do programování

Úvod do programování Úvod do programování Základní literatura Töpfer, P.: Algoritmy a programovací techniky, Prometheus, Praha učebnice algoritmů, nikoli jazyka pokrývá velkou část probíraných algoritmů Satrapa, P.: Pascal

Více

- znakové konstanty v apostrofech, např. a, +, (znak mezera) - proměnná zabírá 1 byte, obsahuje kód příslušného znaku

- znakové konstanty v apostrofech, např. a, +, (znak mezera) - proměnná zabírá 1 byte, obsahuje kód příslušného znaku Znaky - standardní typ char var Z, W: char; - znakové konstanty v apostrofech, např. a, +, (znak mezera) - proměnná zabírá 1 byte, obsahuje kód příslušného znaku - v TP (často i jinde) se používá kódová

Více

VY_32_INOVACE_08_2_04_PR

VY_32_INOVACE_08_2_04_PR Ing. Petr Stránský VY_32_INOVACE_08_2_04_PR Příkazy vstupu - definice Výstupním zařízením může být obrazovka, tiskárna nebo soubor. Jednotlivé údaje se zapisují pomocí příkazu WRITE nebo WRITELN. Příkaz

Více

Test prvočíselnosti. Úkol: otestovat dané číslo N, zda je prvočíslem

Test prvočíselnosti. Úkol: otestovat dané číslo N, zda je prvočíslem Test prvočíselnosti Úkol: otestovat dané číslo N, zda je prvočíslem 1. zkusit všechny dělitele od 2 do N-1 časová složitost O(N) cca N testů 2. stačí zkoušet všechny dělitele od 2 do N/2 (větší dělitel

Více

Anotace. Dynamické programování, diskrétní simulace.

Anotace. Dynamické programování, diskrétní simulace. Anotace Dynamické programování, diskrétní simulace. Problémy, které byly Přednášející jde tentokrát do M1, počet platných uzávorkování pomocí n párů závorek, počet rozkladů přirozeného čísla na součet

Více

Činnost: 1) Vyhodnotí se výraz E. 2) Jeho hodnota se uloží do proměnné V.

Činnost: 1) Vyhodnotí se výraz E. 2) Jeho hodnota se uloží do proměnné V. Přiřazovací příkaz V := E, V jednoduchá nebo indexovaná proměnná, E výraz, jehož typ je kompatibilní podle přiřazení s typem proměnné V. 1) Vyhodnotí se výraz E. 2) Jeho hodnota se uloží do proměnné V.

Více

Definice funkcí a procedur. Mnoho operací provozujeme opakovaně, proto je hloupé programovat je při každém použití znovu.

Definice funkcí a procedur. Mnoho operací provozujeme opakovaně, proto je hloupé programovat je při každém použití znovu. Definice funkcí a procedur Mnoho operací provozujeme opakovaně, proto je hloupé programovat je při každém použití znovu. Definice funkcí a procedur Mnoho operací provozujeme opakovaně, proto je hloupé

Více

Sada 1 - Základy programování

Sada 1 - Základy programování S třední škola stavební Jihlava Sada 1 - Základy programování 07. Základní příkazy vstup a výstup hodnot Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Je n O(n 2 )? Je n 2 O(n)? Je 3n 5 +2n Θ(n 5 )? Je n 1000 O(2 n )? Je 2 n O(n 2000 )? Cvičení s kartami aneb jak rychle roste exponenciála.

Je n O(n 2 )? Je n 2 O(n)? Je 3n 5 +2n Θ(n 5 )? Je n 1000 O(2 n )? Je 2 n O(n 2000 )? Cvičení s kartami aneb jak rychle roste exponenciála. Příklady: Je n O(n 2 )? Je n 2 O(n)? Je 3n 5 +2n 3 +1000 Θ(n 5 )? Je n 1000 O(2 n )? Je 2 n O(n 2000 )? Cvičení s kartami aneb jak rychle roste exponenciála. Další pojmy složitosti Složitost v nejlepším

Více

NPRG030 Programování I, 2015/16 1 / :25:32

NPRG030 Programování I, 2015/16 1 / :25:32 NPRG030 Programování I, 2015/16 1 / 21 22. 10. 2015 13:25:32 Podprogramy Příklad: Vytiskněte tabulku malé násobilky ve tvaru XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX X X 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 X

Více

Algoritmizace Dynamické programování. Jiří Vyskočil, Marko Genyg-Berezovskyj 2010

Algoritmizace Dynamické programování. Jiří Vyskočil, Marko Genyg-Berezovskyj 2010 Dynamické programování Jiří Vyskočil, Marko Genyg-Berezovskyj 2010 Rozděl a panuj (divide-and-conquer) Rozděl (Divide): Rozděl problém na několik podproblémů tak, aby tyto podproblémy odpovídaly původnímu

Více

Implementace LL(1) překladů

Implementace LL(1) překladů Překladače, přednáška č. 6 Ústav informatiky, FPF SU Opava sarka.vavreckova@fpf.slu.cz Poslední aktualizace: 30. října 2007 Postup Programujeme syntaktickou analýzu: 1 Navrhneme vhodnou LL(1) gramatiku

Více

Assembler - 5.část. poslední změna této stránky: Zpět

Assembler - 5.část. poslední změna této stránky: Zpět 1 z 5 19.2.2007 7:52 Assembler - 5.část poslední změna této stránky: 9.2.2007 1. Pseudoinstrukce a direktivy Zpět Kromě instrukcí můžete v Assembleru psát také další konstrukce, které se obšem nepřekládají

Více

Rekurze. Pavel Töpfer, 2017 Programování 1-8 1

Rekurze. Pavel Töpfer, 2017 Programování 1-8 1 Rekurze V programování ve dvou hladinách: - rekurzivní algoritmus (řešení úlohy je definováno pomocí řešení podúloh stejného charakteru) - rekurzivní volání procedury nebo funkce (volá sama sebe přímo

Více

Programování: základní konstrukce, příklady, aplikace. IB111 Programování a algoritmizace

Programování: základní konstrukce, příklady, aplikace. IB111 Programování a algoritmizace Programování: základní konstrukce, příklady, aplikace IB111 Programování a algoritmizace 2011 Připomenutí z minule, ze cvičení proměnné, výrazy, operace řízení výpočtu: if, for, while funkce příklady:

Více

Algoritmy a datové struktury

Algoritmy a datové struktury Algoritmy a datové struktury 1 / 34 Obsah přednášky Základní řídící struktury posloupnost příkazů podmínka cyklus s podmínkou na začátku cyklus s podmínkou na konci cyklus s pevným počtem opakování Jednoduchá

Více

Anotace. Objekt self, operátor @. Zapouzdření, polymorfismus,

Anotace. Objekt self, operátor @. Zapouzdření, polymorfismus, Anotace Objekt self, operátor @. Zapouzdření, polymorfismus, dědičnost, virtuální metody, čistě virtuální funkce, abstraktní třídy. Objekt self, operátor vzetí pointeru Říkali jsme si o konstruktorech

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy programování a algoritmizace úloh Jednoduché příkazy jazyka Pascal

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy programování a algoritmizace úloh Jednoduché příkazy jazyka Pascal Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy programování a algoritmizace úloh Jednoduché příkazy

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Celá čísla Celočíselný typ má označení INTEGER. Kromě tohoto základního jsou k dispozici ještě další celočíselné typy, které uvádí následující tabulka. Každý typ umožňuje definovat určitý rozsah celých

Více

type Obdelnik = array [1..3, 1..4] of integer; var M: Obdelnik;

type Obdelnik = array [1..3, 1..4] of integer; var M: Obdelnik; Vícerozměrné pole type Obdelnik = array [1..3, 1..4] of integer; var M: Obdelnik; M[2,3] := 3145; - počet indexů není omezen (v praxi obvykle nejvýše tři) - více indexů pomalejší přístup k prvku (počítá

Více

Pseudonáhodná čísla = algoritmicky generovaná náhrada za náhodná čísla

Pseudonáhodná čísla = algoritmicky generovaná náhrada za náhodná čísla Pseudonáhodná čísla = algoritmicky generovaná náhrada za náhodná čísla Použití: - náhodnost při rozhodování např. ve hrách (výběr z více možných stejně dobrých tahů v dané pozici, házecí kostka) - generování

Více

Sada 1 - Základy programování

Sada 1 - Základy programování S třední škola stavební Jihlava Sada 1 - Základy programování 13. Práce s řetězci - palindrom Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

1 PRVOCISLA: KRATKY UKAZKOVY PRIKLAD NA DEMONSTRACI BALIKU WEB 1

1 PRVOCISLA: KRATKY UKAZKOVY PRIKLAD NA DEMONSTRACI BALIKU WEB 1 1 PRVOCISLA: KRATKY UKAZKOVY PRIKLAD NA DEMONSTRACI BALIKU WEB 1 1. Prvocisla: Kratky ukazkovy priklad na demonstraci baliku WEB. Nasledujici program slouzi pouze jako ukazka nekterych moznosti a sluzeb,

Více

Anotace. Pointery, dynamické proměnné

Anotace. Pointery, dynamické proměnné Anotace Třídění, Pointery, dynamické proměnné Radix- alias bucketsort Třídíme-li celá (přirozená) čísla, jejichž velikost je omezena, můžeme využít toho, že v desítkovém zápisu je na každé pozici jen jedna

Více

NPRG030 Programování I, 2018/19 1 / :25:37

NPRG030 Programování I, 2018/19 1 / :25:37 NPRG030 Programování I, 2018/19 1 / 26 24. 9. 2018 10:25:37 Čísla v algoritmech a programech 10 26 Poloměr vesmíru 2651 studujících studentů MFF UK 3.142857... Ludolfovo číslo 10 16 stáří vesmíru v sekundách!!!

Více

Anotace. Dámy na šachovnici dominance a nezávislost. Aritmetické výrazy, notace a převody mezi nimi, nejdelší rostoucí podposloupnost.

Anotace. Dámy na šachovnici dominance a nezávislost. Aritmetické výrazy, notace a převody mezi nimi, nejdelší rostoucí podposloupnost. Anotace Dámy na šachovnici dominance a nezávislost. Aritmetické výrazy, notace a převody mezi nimi, Problémy řešitelné vyplněním tabulky : Přednášející jde do M1, nejdelší rostoucí podposloupnost. Dámy

Více

Programovací jazyk PASCAL Turbo

Programovací jazyk PASCAL Turbo Obsah 1 Programovací jazyk PASCAL Turbo 5 11 Základní prostředky pro zápis programu 5 111 Lexikální symboly jazyka 6 12 Struktura programu 7 13 Část definicí a deklarací 8 131 Deklarace návěští 8 132 Definice

Více

9.3.2010 Program převod z desítkové na dvojkovou soustavu: /* Prevod desitkove na binarni */ #include <stdio.h>

9.3.2010 Program převod z desítkové na dvojkovou soustavu: /* Prevod desitkove na binarni */ #include <stdio.h> 9.3.2010 Program převod z desítkové na dvojkovou soustavu: /* Prevod desitkove na binarni */ #include int main(void) { int dcislo, kolikbcislic = 0, mezivysledek = 0, i; int vysledek[1000]; printf("zadejte

Více

Sada 1 - Základy programování

Sada 1 - Základy programování S třední škola stavební Jihlava Sada 1 - Základy programování 04. Datové typy, operace, logické operátory Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Syntaktická analýza. Implementace LL(1) překladů. Šárka Vavrečková. Ústav informatiky, FPF SU Opava

Syntaktická analýza. Implementace LL(1) překladů. Šárka Vavrečková. Ústav informatiky, FPF SU Opava Implementace LL(1) překladů Ústav informatiky, FPF SU Opava sarka.vavreckova@fpf.slu.cz Poslední aktualizace: 6. ledna 2012 Postup Programujeme syntaktickou analýzu: 1 Navrhneme vhodnou LL(1) gramatiku

Více

Příklad 1/23. Pro rostoucí spojité fukce f(x), g(x) platí f(x) Ω(g(x)). Z toho plyne, že: a) f(x) Ο(g(x)) b) f(x) Θ(g(x)) d) g(x) Ω(f(x))

Příklad 1/23. Pro rostoucí spojité fukce f(x), g(x) platí f(x) Ω(g(x)). Z toho plyne, že: a) f(x) Ο(g(x)) b) f(x) Θ(g(x)) d) g(x) Ω(f(x)) Příklad 1/23 Pro rostoucí spojité fukce f(x), g(x) platí f(x) Ω(g(x)). Z toho plyne, že: a) f(x) Ο(g(x)) b) f(x) Θ(g(x)) c) g(x) Θ(f(x)) d) g(x) Ω(f(x)) e) g(x) Ο(f(x)) 1 Příklad 2/23 Pro rostoucí spojité

Více

Funkce, podmíněný příkaz if-else, příkaz cyklu for

Funkce, podmíněný příkaz if-else, příkaz cyklu for Funkce, podmíněný příkaz if-else, příkaz cyklu for Definice funkce Funkce je pojmenovaná část programu, kterou lze dále zavolat v jiné části programu. V Pythonu je definována klíčovým slovem def. Za tímto

Více

Sada 1 - Základy programování

Sada 1 - Základy programování S třední škola stavební Jihlava Sada 1 - Základy programování 17. Řadící algoritmy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

Klasický podprogram, který nazýváme procedura. Jedná se v podstatě o příkaz. 1

Klasický podprogram, který nazýváme procedura. Jedná se v podstatě o příkaz. 1 Kapitola 3 Podprogramy Jak již název napovídá, podprogram je část programu ( malý program), která může být kdykoliv v příkazové části programu (hlavního, velkého programu) aktivována. V jazyce Pascalu

Více

Reprezentace aritmetického výrazu - binární strom reprezentující aritmetický výraz

Reprezentace aritmetického výrazu - binární strom reprezentující aritmetický výraz Reprezentace aritmetického výrazu - binární strom reprezentující aritmetický výraz (2 + 5) * (13-4) * + - 2 5 13 4 - listy stromu obsahují operandy (čísla) - vnitřní uzly obsahují operátory (znaménka)

Více

Příklady: (y + (sin(2*x) + 1)*2)/ /2 * 5 = 8.5 (1+3)/2 * 5 = /(2 * 5) = 1.3. Pavel Töpfer, 2017 Programování 1-3 1

Příklady: (y + (sin(2*x) + 1)*2)/ /2 * 5 = 8.5 (1+3)/2 * 5 = /(2 * 5) = 1.3. Pavel Töpfer, 2017 Programování 1-3 1 Výraz - syntaxe i sémantika podobné jako v matematice - obsahuje proměnné, konstanty, operátory, závorky, volání funkcí - všechny operátory nutno zapisovat (nelze např. vynechat znak násobení) - argumenty

Více

Úvod do programování 7. hodina

Úvod do programování 7. hodina Úvod do programování 7. hodina RNDr. Jan Lánský, Ph.D. Katedra informatiky a matematiky Fakulta ekonomických studií Vysoká škola finanční a správní 2015 Umíme z minulé hodiny Syntax Znaky Vlastní implementace

Více

1. lekce. do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme:

1. lekce. do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme: 1. lekce 1. Minimální program do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme: #include #include int main() { printf("hello world!\n"); return 0; 2.

Více

Implementace seznamů do prostředí DELPHI pomocí lineárního seznamu

Implementace seznamů do prostředí DELPHI pomocí lineárního seznamu Implementace seznamů do prostředí DELPHI pomocí lineárního seznamu Ukazatel a dynamické datové struktury v prostředí DELPHI Důležitým termínem a konstrukčním programovým prvkem je typ UKAZATEL. Je to vlastně

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0548 Název školy: Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 Název materiálu: VY_32_INOVACE_147_IVT Autor: Ing. Pavel Bezděk Tematický okruh:

Více

Jazyk PL/SQL Úvod, blok

Jazyk PL/SQL Úvod, blok Jazyk PL/SQL Úvod, blok 1 Bc. Tomáš Romanovský Procedural Language for Structured Query Language Součást systému Oracle, rozšíření SQL o procedurální rysy Prostředky pro vytváření a spouštění programových

Více

Dynamické programování

Dynamické programování Dynamické programování prof. Ing. Pavel Tvrdík CSc. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze c Pavel Tvrdík, 2010 Efektivní algoritmy (BI-EFA)

Více

Ing. Igor Kopetschke TUL, NTI

Ing. Igor Kopetschke TUL, NTI ALGORITMY A DATOVÉ STRUKTURY 1. Organizace dat v paměti, datové typy Ing. Igor Kopetschke TUL, NTI http://www.nti.tul.cz Jednotlivé body Ukládání a a organizace dat Vnitřní paměť Vnější paměť Přístup k

Více

6 Příkazy řízení toku

6 Příkazy řízení toku 6 Příkazy řízení toku Studijní cíl Tento studijní blok má za cíl pokračovat v základních prvcích jazyka Java. Konkrétně bude věnována pozornost příkazům pro řízení toku programu. Pro všechny tyto základní

Více

Poslední nenulová číslice faktoriálu

Poslední nenulová číslice faktoriálu Poslední nenulová číslice faktoriálu Kateřina Bambušková BAM015, I206 Abstrakt V tomto článku je popsán a vyřešen problém s určením poslední nenulové číslice faktoriálu přirozeného čísla N. Celý princip

Více

1 Mnohočleny a algebraické rovnice

1 Mnohočleny a algebraické rovnice 1 Mnohočleny a algebraické rovnice 1.1 Pojem mnohočlenu (polynomu) Připomeňme, že výrazům typu a 2 x 2 + a 1 x + a 0 říkáme kvadratický trojčlen, když a 2 0. Číslům a 0, a 1, a 2 říkáme koeficienty a písmenem

Více

Tematický celek Proměnné. Proměnné slouží k dočasnému uchovávání hodnot během provádění aplikace Deklarace proměnných

Tematický celek Proměnné. Proměnné slouží k dočasnému uchovávání hodnot během provádění aplikace Deklarace proměnných Tematický celek 03 3.1 Proměnné Proměnné slouží k dočasnému uchovávání hodnot během provádění aplikace. 3.1.1 Deklarace proměnných Dim jméno_proměnné [As typ] - deklarace uvnitř procedury platí pouze pro

Více

- speciální symboly + - * / =., < > <> <= >= a další. Klíčová slova jsou chráněnými útvary, které nelze použít ve významu identifikátorů.

- speciální symboly + - * / =., < > <> <= >= a další. Klíčová slova jsou chráněnými útvary, které nelze použít ve významu identifikátorů. Základní symboly - písmena A B C Y Z a b c y z - číslice 0 1 2 9 - speciální symboly + - * / =., < > = a další - klíčová slova and array begin case const a další Klíčová slova jsou chráněnými útvary,

Více

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace Vektory a matice Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah 1 Vektory Základní pojmy a operace Lineární závislost a nezávislost vektorů 2 Matice Základní pojmy, druhy matic Operace s maticemi

Více

Koncepce (větších) programů. Základy programování 2 Tomáš Kühr

Koncepce (větších) programů. Základy programování 2 Tomáš Kühr Koncepce (větších) programů Základy programování 2 Tomáš Kühr Parametry a návratová hodnota main Již víme, že main je funkce A také tušíme, že je trochu jiná než ostatní funkce v programu Funkce main je

Více

Pascal. Katedra aplikované kybernetiky. Ing. Miroslav Vavroušek. Verze 7

Pascal. Katedra aplikované kybernetiky. Ing. Miroslav Vavroušek. Verze 7 Pascal Katedra aplikované kybernetiky Ing. Miroslav Vavroušek Verze 7 Proměnné Proměnná uchovává nějakou informaci potřebnou pro práci programu. Má ve svém oboru platnosti unikátní jméno. (Připadne, musí

Více

Programování. Debugging a testování. Martin Urza

Programování. Debugging a testování. Martin Urza Programování Debugging a testování Martin Urza Co je debugging? V počítačích nulté generace byly důvodem některých chyb zkraty, které způsoboval mimo jiné hmyz, jenž do těchto strojů zalézal. Odstraňování

Více

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru:

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: 3 Maticový počet 3.1 Zavedení pojmu matice Maticí typu (m, n, kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: a 11 a 12... a 1k... a 1n a 21 a 22...

Více

Programování v jazyce C pro chemiky (C2160) 3. Příkaz switch, příkaz cyklu for, operátory ++ a --, pole

Programování v jazyce C pro chemiky (C2160) 3. Příkaz switch, příkaz cyklu for, operátory ++ a --, pole Programování v jazyce C pro chemiky (C2160) 3. Příkaz switch, příkaz cyklu for, operátory ++ a --, pole Příkaz switch Příkaz switch provede příslušnou skupinu příkazů na základě hodnoty proměnné (celočíselné

Více

Už známe datové typy pro representaci celých čísel i typy pro representaci

Už známe datové typy pro representaci celých čísel i typy pro representaci Dlouhá čísla Tomáš Holan, dlouha.txt, Verse: 19. února 2006. Už známe datové typy pro representaci celých čísel i typy pro representaci desetinných čísel. Co ale dělat, když nám žádný z dostupných datových

Více

NPRG030 Programování I RNDr.Tomáš Holan, Ph.D. 4.patro, č

NPRG030 Programování I RNDr.Tomáš Holan, Ph.D. 4.patro, č NPRG030 Programování I RNDr.Tomáš Holan, Ph.D. 4.patro, č.404 http://ksvi.mff.cuni.cz/~holan/ Tomas.Holan@mff.cuni.cz NPRG030 Programování I, 2014/15 1 / 37 6. 10. 2014 11:42:59 NPRG030 Programování I,

Více

2.8.8 Výpočty s odmocninami II

2.8.8 Výpočty s odmocninami II .8.8 Výpočty s odmocninami II Předpoklady: 00807 Př. : Vypočti. Odmocniny, které nejdou počítat z hlavy usměrni. 5 0 7 3 c) 5 3 5 0 = 00 = 0 7 3 = 9 3 3 = 3 3 = 9 c) 5 = 9 5 = 3 5 3 = 6 = Př. : Vypočti

Více

Řídicí struktury. alg3 1

Řídicí struktury. alg3 1 Řídicí struktury Řídicí struktura je programová konstrukce, která se skládá z dílčích příkazů a předepisuje pro ně způsob provedení Tři druhy řídicích struktur: posloupnost, předepisující postupné provedení

Více

Pole a Funkce. Úvod do programování 1 Tomáš Kühr

Pole a Funkce. Úvod do programování 1 Tomáš Kühr Pole a Funkce Úvod do programování 1 Tomáš Kühr (Jednorozměrné) pole u Datová struktura u Lineární u Homogenní = prvky stejného datového typu u Statická = předem určený počet prvků u Pole umožňuje pohodlně

Více

Binární soubory (datové, typované)

Binární soubory (datové, typované) Binární soubory (datové, typované) - na rozdíl od textových souborů data uložena binárně (ve vnitřním tvaru jako v proměnných programu) není čitelné pro člověka - všechny záznamy téhož typu (může být i

Více

6. Příkazy a řídící struktury v Javě

6. Příkazy a řídící struktury v Javě 6. Příkazy a řídící struktury v Javě Příkazy v Javě Příkazy v Javě Řídicí příkazy (větvení, cykly) Přiřazovací příkaz = Řízení toku programu (větvení, cykly) Volání metody Návrat z metody - příkaz return

Více

Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague

Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague 1 / 23 Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague 2 / 23 biologové často potřebují najít často se opakující sekvence DNA tyto sekvence bývají relativně krátké,

Více

Soubory. Hung Hoang Dieu. Department of Mathematics Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague 1 / 7

Soubory. Hung Hoang Dieu. Department of Mathematics Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague 1 / 7 Hung Hoang Dieu Department of Mathematics Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague 1 / 7 Co je to soubor? Soubor je kus diskového prostoru, vyhrazeného

Více

Obsah. Předmluva 13 Zpětná vazba od čtenářů 14 Zdrojové kódy ke knize 15 Errata 15

Obsah. Předmluva 13 Zpětná vazba od čtenářů 14 Zdrojové kódy ke knize 15 Errata 15 Předmluva 13 Zpětná vazba od čtenářů 14 Zdrojové kódy ke knize 15 Errata 15 KAPITOLA 1 Úvod do programo vání v jazyce C++ 17 Základní pojmy 17 Proměnné a konstanty 18 Typy příkazů 18 IDE integrované vývojové

Více

Teorie informace a kódování (KMI/TIK) Reed-Mullerovy kódy

Teorie informace a kódování (KMI/TIK) Reed-Mullerovy kódy Teorie informace a kódování (KMI/TIK) Reed-Mullerovy kódy Lukáš Havrlant Univerzita Palackého 10. ledna 2014 Primární zdroj Jiří Adámek: Foundations of Coding. Strany 137 160. Na webu ke stažení, heslo:

Více

1. lekce. do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme:

1. lekce. do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme: 1. lekce 1. Minimální program do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme: #include #include int main() { printf("hello world!\n"); return 0; 2.

Více

IB112 Základy matematiky

IB112 Základy matematiky IB112 Základy matematiky Řešení soustavy lineárních rovnic, matice, vektory Jan Strejček IB112 Základy matematiky: Řešení soustavy lineárních rovnic, matice, vektory 2/53 Obsah Soustava lineárních rovnic

Více

1 Mnohočleny a algebraické rovnice

1 Mnohočleny a algebraické rovnice 1 Mnohočleny a algebraické rovnice 1.1 Pojem mnohočlenu (polynomu) Připomeňme, že výrazům typu a 2 x 2 + a 1 x + a 0 říkáme kvadratický trojčlen, když a 2 0. Číslům a 0, a 1, a 2 říkáme koeficienty a písmenem

Více

II. Úlohy na vložené cykly a podprogramy

II. Úlohy na vložené cykly a podprogramy II. Úlohy na vložené cykly a podprogramy Společné zadání pro příklady 1. - 10. začíná jednou ze dvou možností popisu vstupních dat. Je dána posloupnost (neboli řada) N reálných (resp. celočíselných) hodnot.

Více

Příkazy preprocesoru - Před překladem kódu překladačem mu předpřipraví kód preprocesor - Preprocesor vypouští nadbytečné (prázdné) mezery a řádky -

Příkazy preprocesoru - Před překladem kódu překladačem mu předpřipraví kód preprocesor - Preprocesor vypouští nadbytečné (prázdné) mezery a řádky - Příkazy preprocesoru - Před překladem kódu překladačem mu předpřipraví kód preprocesor - Preprocesor vypouští nadbytečné (prázdné) mezery a řádky - Preprocesor je možné ovládat pomocí příkazů - řádky začínající

Více

Řešení úloh z TSP MU SADY S 1

Řešení úloh z TSP MU SADY S 1 Řešení úloh z TSP MU SADY S 1 projekt RESENI-TSP.CZ úlohy jsou vybírány z dříve použitých TSP MU autoři řešení jsou zkušení lektoři vzdělávací agentury Kurzy-Fido.cz Masarykova univerzita nabízí uchazečům

Více

Obsah přednášky. programovacího jazyka. Motivace. Princip denotační sémantiky Sémantické funkce Výrazy Příkazy Vstup a výstup Kontinuace Program

Obsah přednášky. programovacího jazyka. Motivace. Princip denotační sémantiky Sémantické funkce Výrazy Příkazy Vstup a výstup Kontinuace Program Denotační sémantika programovacího jazyka doc. Dr. Ing. Miroslav Beneš katedra informatiky, A-1007 59 732 4213 Obsah přednášky Princip denotační sémantiky Sémantické funkce Výrazy Příkazy Vstup a výstup

Více

Uplatnění metod na zvolený jazyk

Uplatnění metod na zvolený jazyk Uplatnění metod na zvolený jazyk Při výběru mezi metodami výše popsanými se řídíme především podle typu symbolů, které jazyk obsahuje. Výhodná bývá často kombinace těchto metod nejdřív použijeme metodu

Více

Pointery II. Jan Hnilica Počítačové modelování 17

Pointery II. Jan Hnilica Počítačové modelování 17 Pointery II 1 Pointery a pole Dosavadní způsob práce s poli zahrnoval: definici pole jakožto kolekce proměnných (prvků) jednoho typu, umístěných v paměti za sebou int pole[10]; práci s jednotlivými prvky

Více

- jak udělat konstantu long int: L long velka = 78L;

- jak udělat konstantu long int: L long velka = 78L; Konstanty (konstatní hodnoty) Např.: - desítkové: 25, 45, 567, 45.678 - osmičkové: 045, 023, 03 vždy začínají 0 - šestnáctkové: 0x12, 0xF2, 0Xcd, 0xff, 0xFF - jak udělat konstantu long int: 245566553L

Více

Anotace. pointery (pars prima). Martin Pergel,

Anotace. pointery (pars prima). Martin Pergel, Anotace Základní třídicí algoritmy, jednotky oddělený překlad, pointery (pars prima). Problém třídění jednoduché třídicí algoritmy Bublinkové třídění (BubbleSort), zatřid ování alias třídění přímým vkládáním

Více

4.3 Operace nad ordin ln mi datov mi typy Operace nad logick m datov m typem Operace nad celo seln mi datov mi typy

4.3 Operace nad ordin ln mi datov mi typy Operace nad logick m datov m typem Operace nad celo seln mi datov mi typy Obsah 1 Algoritmy a programovac jazyky 1 1.1 Vlastnosti a vyjad ov n algoritm............. 1 1.2 Algoritmizace a programov n................ 2 1.3 Programovac jazyk a strojov k d............. 2 1.4 Vyjad

Více

VÝRAZY výrazy = operandy prokládané operátory, vyhodnocované podle priority operátorů

VÝRAZY výrazy = operandy prokládané operátory, vyhodnocované podle priority operátorů VÝRAZY výrazy = operandy prokládané operátory, vyhodnocované podle priority operátorů Výrazy podle priority operátorů (od nejnižší priority) OPERANDY OPERÁTORY výraz = jednoduché výrazy a relační operátory

Více

Polynomy. Mgr. Veronika Švandová a Mgr. Zdeněk Kříž, Ph. D. 1.1 Teorie Zavedení polynomů Operace s polynomy...

Polynomy. Mgr. Veronika Švandová a Mgr. Zdeněk Kříž, Ph. D. 1.1 Teorie Zavedení polynomů Operace s polynomy... Polynomy Obsah Mgr. Veronika Švandová a Mgr. Zdeněk Kříž, Ph. D. 1 Základní vlastnosti polynomů 2 1.1 Teorie........................................... 2 1.1.1 Zavedení polynomů................................

Více