Úvodem k projektovému záměru

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvodem k projektovému záměru"

Transkript

1 Zámecký park P1

2 Úvodem k projektovému záměru Lokalita Zámeckého parku, rybníka a Oblouku je z pohledu historického vývoje jednou z nejvýznamnějších na území městského obvodu. Vlivem expanze výstavby se však dříve klíčové místo dostalo na okraj zastavěného území i obyvatel a území bylo znehodnoceno řadou negativních jevů. Až v posledních letech se začaly opakovaně objevovat myšlenky na obnovu, ne-li záchranu lokality. Nikdy však nedošlo ke komplexnímu uchopení problému, ale objevily se pouze dílčí návrhy na zásahy do území, a to často bez logické návaznosti. Některými z nich byly např. výsadba zeleně z SFŽP či vznik nové příjezdové cesty k zámku. V roce 2015 se nové vedení porubské radnice rozhodlo přistoupit k řešení problémů koncepčně a vytvořit strategický dokument, který by Porubu vnímal jako jeden celek a navrhoval tak také její úpravy a rozvojové projekty. Na zpracování tohoto strategického dokumentu spolupracovaly významné architektonické ateliéry. Přičemž prvními kroky byl sběr vstupních dat, které tvořily podklady z městského obvodu Poruba (MOb Poruba), statutárního města Ostravy již existující projekty, podněty občanů, podněty odborů úřadů; územně plánovací dokumentace; a v 1.čtvrtletí 2016 proběhlo zároveň šetření u veřejnosti, a to prostřednictvím veřejného fóra a pocitových map. Veškeré tyto podklady, následná analýza zpracovaná architekty a urbanisty a zástupci MOb Poruba daly první základ k řešení zde definovaného území. V rámci koncepční studie tak byly v území definovány pozitiva a negativa a navrhovány základní zásahy. Předmětná lokalita byla vyhodnocena jako jedna z klíčových pro Porubany, a to především s ohledem na náš vztah k zeleni a městské památkové zóně. MOb Poruba proto navrhované zásahy zpracoval do základní ideové studie Oblouk-nábřeží-park a představil je společně s dalšími 4 lokalitami veřejnosti v rámci měsíční akce SDÍLKO. Během expozice měla veřejnost možnost vyjádřit se k návrhu několika způsoby blíže specifikováno v P2. Jednalo se o první podobnou akci pořádanou městským obvodem. I touto formou jsme získali celou řadu názorů a podnětů, především se nám opětovně potvrdilo, že klíčovým tématem pro občany Poruby je zeleň. Území jako celek je významné a zaslouží si pozornost a investici, neboť potřebujeme kvalitní park pro mladé rodiny i starší generaci, která tvoří významnou součást našeho obvodu.

3 Současný stav Zájmové území je ze severní strany lemováno ulicí nábřeží Svazu protifašistických bojovníků (nábřeží SPB). Ulicí projíždějí automobily, je zároveň velmi výrazně zatížená statickou dopravou. Auta lemující obě strany ulice blokují vstup do Zámeckého parku, prostor pro chodce je tak výrazně omezen. Ulicí projíždí MHD, některé zastávky MHD jsou staré, zděné, znehodnocené sprejery. Na ulici při vstupech do parku se nachází několik zón s nevzhlednými kontejnery. Podél ulice je vysazen hustý živý plot, před kterým je umístěno žluté kovové zábradlí a za živým plotem vede nadzemní horkovod. Prostor nábřeží a parku je tak pohledově i fyzicky oddělen několika bariérami. Vstupy do parku jsou vytvořeny z této strany pouze na 3 místech. Na západní straně parku se nachází kostel, budova radnice a neudržované sportovní hřiště. Prostor parku je ve svažitém terénu, chodníky křižující parkové území od hřiště až po prostor zámku jsou ve velmi špatném stavu, pro osoby se zhoršeným pohybovým aparátem, například seniory, je prostor dostupný jen velmi obtížně. Některé vstupy na trase jsou tvořeny schodištěm, jiné klasickým chodníkem. Osvětlení je zde omezené. Park je doplněn o základní mobiliář: standardní lavičky cca 20 ks, odpadkové koše cca 5 ks, informační tabule 3 ks. Z hlediska zeleně je park velmi hustě zásoben. Jedná se o území významného krajinného prvku. Většina stromů je v dobrém stavu. Nachází se zde 250 stromů ve stáří 40 až 60 let. Jde většinou o lípy, javory a duby. Převážně se jedná o vzrostlé stromy, v minulých letech však byla doplněna i nová výsadba. 1 strom je památný. Před kostelem rostou 4 nejstarší stromy v Porubě (lípy). Travnaté plochy a keře nejsou dobrém stavu. Květinové záhony či jiná výsadba jen minimálně. V samotném parku je 23 stromů vhodných ke kácení, v lokalitě kolem rybníka je nutná rozsáhlejší revitalizace zeleně. Bližší informace viz příloha N6 Pasportizace stromů Ve střední části parku se nachází porubský zámek. Zámek se nachází na pozemku svěřeném městském obvodu Poruba, ve vlastnictví statutárního města Ostrava, majitelem zámku je však soukromý vlastník. V této době je využíván pro konání kulturních akcí, svatebních hostin a obřadů a v prostoru zámku se nachází řecká restaurace. V letních měsících je využívána i venkovní restaurace, venkovní posezení s grilem, které je otevřené přímo do parku. V bezprostřední blízkosti tohoto posezení se nachází malé dětské hřiště s houpačkou a skluzavkou.

4 Na zámek stavebně navazuje budova autodílny. Jedná se o přestavbu bývalé součásti zámku, jízdárny. Dále se vedle objektu nachází řada boxových garáží. Mezi boxovými garážemi a autodílnou vede příjezdová cesta k zámku. Prostor, který tyto stavby vytvářejí, tak představuje nehostinný a nedůstojný předprostor pro návštěvníky zámku. Východním směrem se nachází stavba památkové budovy zvané Oblouk, její předprostor navazuje na park a dále na volnou travnatou plochu (příloha P14 památkově chráněný objekt). Ulice Nad Porubkou, která západním směrem přechází v ulici Vřesinskou, odděluje parkovou část od další části zeleně a především rybníka. Ulice je opět průjezdná automobily a městskou hromadnou dopravou, podél její části západním směrem je lemována chodníkem, na druhé části chodník chybí. Doprava na této ulici neumožňuje bezpečný pohyb chodců mezi dvěma klíčovými zónami, a to Zámeckým parkem a zámkem na jedné straně a rybníkem na straně druhé. Jižně od ulice Nad Porubkou pod Obloukem se nachází prostor se vzrostlou zelení, blíže nevyužitý. A na ten západním směrem navazuje území sběrny surovin, které je oplocené, avšak přináší s sebou negativní jevy, neboť se zde sdružují nepřizpůsobiví občané. Dále navazuje velmi příjemné prostředí rybníka, lemované menším množstvím stromů a doplněné starším mobiliářem. Prostor není dobře osvětlen. Rybník je vyhledávanou relaxační zónou, v létě zde najdeme desítky rybářů, pořádají se zde rybářské závody. Kromě toho se zde konají také dětské běžecké závody a prostor celkově slouží pro relaxaci a odpočinek. V zimních měsících, v období mrazu, je pak rybník využíván k bruslení. Poslední část zájmového území západně od rybníku, pod ulicí Vřesinská, se nachází prostor částečné zeleně a stavby Azylového domu, vedle něhož je nevhodně umístěné odkladiště stavebního materiálu Úřadu městského obvodu Poruba. Péče o území probíhá v rámci běžné údržby komunikací, ta je minimální, před 4 lety bylo opraveno schodiště v parku. Zeleň je udržována také v rámci běžné údržby, probíhají kosení, ořezy, vyhrabávání keřů, kácení. V území je prováděn sběr listí, úklid odpadků.

5 Rybník Pohled na park a Oblouk, podzimní foto

6 Širší vztahy Městský obvod Poruba je jedním z 23 městských obvodů statutárního města Ostravy. Rozkládá se v jeho severozápadní části a je se svými zhruba 65 tisíci obyvateli jeho druhým nejlidnatějším obvodem. Jeho historie sahá do 14. století. Samotný název Poruba souvisí s kácením rubáním stromů a vznikem porubů. Až do konce druhé světové války byla Poruba malou obcí. Její význam vzrostl v 50. letech minulého století, kdy byl katastr obce vybrán k výstavbě nového samostatného městského celku nazvaného Nová Ostrava. Z původní zemědělské obce se Poruba stala moderním urbanistickým celkem, složeným z původní zástavby Poruby-vsi a osmi postupně budovaných stavebních obvodů. Za její centrum je považována 1,6 kilometrů dlouhá Hlavní třída, vystavěná v architektonickém stylu sorely (socialistický realismus). Návštěvníky láká Poruba nejen architekturou, mezi jejíž největší skvosty patří vstupní brána do Poruby nazvaná Oblouk či soubor obytných domů Věžičky, ale také volnočasovými atrakcemi v podobě největšího letního koupaliště ve střední Evropě či moderním zimním stadionem. Poruba je obvodem bez velkého průmyslu, s únosným znečištěním ovzduším. Její rozvoj vytváří zázemí pro podnikání a výrobní činnost řady firem, které se soustřeďují především v zóně Areál Nad Porubkou. Městský obvod disponuje kvalitním a širokým zázemím pro sport i kulturní aktivity a svým obyvatelům poskytuje hustou síť vzdělávacích i zdravotnických zařízení. Velké zelené plochy a odpočinkové zóny dotváří poklidnou atmosféru obvodu, který platí za jednu z nejkvalitnějších lokalit v Ostravě. Přesto toto parkové území představuje fakticky jediný městský park nacházející se na katastru obvodu. Situace širších vztahů příloha P11

7 Historie Zájmové území se nachází na východním okraji původní obce, mezi zástavbou Poruby-vsi a I. stavebním obvodem. Z historického hlediska jde o jednu z nejvýznamnější lokalit obvodu. Nachází se zde centrum tehdejší obce tvořené kostelem svatého Mikuláše z 15. století, obecním domem (dnešní radnicí) a porubským zámkem. První písemná zmínka o zámku, tehdejším panském sídle, pochází z roku 1553, kdy se majitelem porubské tvrze, vsi a dvora stal Ondřej Bzenec z Markvartovic. O dvacet let později na místě tvrze nechal vystavět renesanční zámek, který se stal jeho sídlem. Nejvýznamnějším rodem, který porubský zámek vlastnil, se stali Wilczkové (1729 až 1945). Součástí zámku byl i velkostatek, přiléhala k němu sýpka, obydlí pro čeledíny, domky pro zaměstnance, rybník a parková zahrada, která byla zčásti obehnána plotem a říkalo se jí Kozubova. Za války byl zámek poničen a až do konce osmdesátých let 20. století chátral. Před demolicí ho zachránil Epanastatis Prusalis, který ho v roce 1990 odkoupil a zrekonstruoval do dnešní doby. Po zestátnění velkostatku byl plot okolo zahrady zbourán a místo bylo jako park zpřístupněno veřejnosti. Park získal jméno Sad Víta Nejedlého, které se však neujalo, říkalo se mu park u zámku nebo u nábřeží. Současné jméno Zámecký park získal v roce 2012 rozhodnutím Zastupitelstva města Ostravy. Rybník ležící pod Zámeckým parkem byl součástí velkostatku a v zimě sloužil k provozování zimních sportů. Pravidelně se na něm hrávala hokejová utkání. Vedle rybníka stojí budova bývalého vodního mlýna, jehož současná podoba pochází z roku Mlýn fungoval až do roku 1951, kdy byly veškeré stroje včetně mlýnského kola demontovány. Jihozápadně od zámku stávala jediná porubská továrna, továrna na nábytek Ignáta Blažeje. Postavil ji v roce 1903 a poskytovala obživu desítkám porubských občanů. Za války byla těžce poškozena a v roce 1948 znárodněna. Z původní továrny zůstal zachován jen komín. Mezi zámkem a rybníkem vedla od roku 1925 železniční trať ze Svinova do Kyjovic a pod zámkem byla i budova nádraží (dnes azylový dům). Po válce byla trať změněna na tramvajovou a jako taková fungovala až do roku Severozápadně od parku stávaly rodinné domky a lokalitě se říkalo Hradčany. Bydleli v nich především dělníci pracující v nedaleké Ostravě. Po válce se pozemky bývalého velkostatku rozparcelovaly. Část z nich pro výstavbu rodinných domků. Ale ty nakonec musely ustoupit výstavbě Nové Poruby. Nová Poruba se začala stavět v roce 1952 a měla mít až 100 tisíc obyvatel. Nad Zámeckým parkem vyrostly bytové domy, které jsou dnes součástí I. stavebního obvodu. První obyvatelé se do nich stěhovali na konci roku Z původních plánů Nové Poruby se podařilo zrealizovat jen část. Pod zámkem měl vést 40 metrů široký vodní kanál Odra-Dunaj, který ale nikdy nebyl postaven. Přesto ulice dostala název nábřeží SPB a je tak jediným nábřežím v Česku, které neleží na břehu žádného vodního toku. Domy na nábřeží SPB a vedlejší ulici Budovatelské jako jediné v Porubě mají vlastní domovní znamení. U východního konce Zámeckého parku stojí symbol Poruby Oblouk. Dům, který z leteckého pohledu připomíná srp, byl postaven v roce 1954 a vzorem mu byla budova Hlavního vojenského štábu na petrohradském Palácovém náměstí. Původně měl být bránou do Poruby, ale nakonec byly všechny hlavní cesty vedeny jinudy.

8 Rybník Pohled na park a Oblouk s původní tramvajovou tratí

9 Vazba na osídlení a současnou zástavbu Severní část území je zastavěná památkovou zónou v architektonickém stylu socialistického realismu (tzv. sorela), v němž je kladen důraz zejména na symetrii a dekorativnost, zdobení sgrafitovou a sochařskou výzdobou i doplňkovými prvky a monumentální pojetí před ekonomickým hlediskem. Lokalita obsahuje především bytové domy. V docházkové vzdálenosti od Zámeckého parku však nalezneme také mateřské, základní a střední školy. Porubské centrum netvoří klasicky náměstí, ale Hlavní třída 1,6 km dlouhá ulice vzdálená od parku asi 650 m. Jde o bulvár, který slouží ke konání mnoha kulturních a sportovních akcí. Např. zde každoročně probíhají bruslařské závody a večerní inliové vyjížďky, závod horských kol Porubajk maraton, závod silniční cyklistiky Memoriál Jana Veselého, běžecké závody Porubský čtvrtmaraton. Z kulturních např. Vánoční jarmark, Pouť babího léta, mezinárodní folklorní festival Folklor bez hranic, Mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla CIRKULUM aj. Zhruba 500 m vzdušnou čarou severozápadně od parku se nachází významný kulturní objekt, Dům kultury Poklad, spadající pod městskou společnost, který je nyní v rekonstrukci. DK Poklad byl otevřen v roce 1961, původně patřil OKD, v roce 2008 přešel do vlastnictví města a od roku 2009 je národní kulturní památkou. S ohledem na nevyhovující stav byla v roce 2013 zahájena kompletní rekonstrukce, jejíž ukončení se předpokládá v roce Zhruba 600 m vzdušnou čarou severovýchodně nalezneme naopak objekt sportovního charakteru spadající pod správu městské společnosti Sareza. Sportovní areál Poruba zahrnuje volejbalové a tenisové kurty, hřiště na kopanou, asfaltové hřiště na házenou i atletický ovál. Areál je funkční, byť v horším technickém stavu. V současné době se připravuje jeho rekonstrukce. Z velké části máme Zámecký park obklopen obytnou zónou a mnoha významnými stavbami, jak z hlediska architektonického významu, tak z hlediska společenského vyžití místních obyvatel. Na druhé straně se však v jeho blízkosti nachází také zóna lehkého průmyslu, de facto jediná podnikatelská zóna (Areál Nad Porubkou) na území obvodu vzdálená zhruba 500 metrů vzdušnou čarou východně od parku. Nalezneme zde např. administrativní sídlo společnosti Kofola, koupelny Ptáček a jiné. Jihozápadně od parku pak nalezneme v místě bývalé továrny na nábytek také objekty lehkého průmyslu, výrobce dveří Carman-Doors. Vedle tohoto objektu pak nalezneme budovu městského obvodu Poruba, která slouží jako Azylový dům.

10 Životní prostředí Městský obvod Poruba patří k obvodům s rozsáhlými zelenými plochami, na jejichž budování byl brán zřetel ve všech etapách výstavby obvodu. Se svými stromy a keři, 51,6 km živých plotů a stromořadí a 72 hektary ploch s dřevinami je srovnatelná s některými lázeňskými městy v republice. Na území Poruby se nachází 14 významných krajinných prvků (VKP) z celkového počtu 135 VKP registrovaných na území Ostravy. Cenné ekosystémy z hlediska ekologické stability jsou vázány na tok říčky Porubky a její bezprostřední okolí. Vzhledem k rozkolísanosti průtoku Porubky docházelo někdy v jarním či letním období k místním povodním, jejichž důsledkem byly zatopené sklepy obytných domů. V roce 2009 byly provedeny rozsáhlé úpravy koryta říčky, které zajistily povodňovou ochranu před dvacetiletou vodou. Ovzduší v Porubě bylo dlouhodobě považováno za nejčistší v Ostravě díky západní expozici vůči centru ostravsko-karvinské průmyslové aglomerace, převládajícím směrům větru a absenci zdrojů znečištění ovzduší. Dnes je znečištění ovzduší v celém Moravskoslezském kraji klíčovou záležitostí. Přestože se míra znečištění ve srovnání s koncem minulého století výrazně zlepšila, celkové emise stále výrazně převyšují průměr EU. Zásadním problémem se v posledních letech stává opětovný lokální nárůst znečištění ovzduší oxidy dusíku, oxidem uhelnatým a jemným polétavým prachem, jehož koncentrace jsou srovnatelné s vybranými lokalitami v Praze. V Porubě je největší míra znečištění tvořena automobilovou dopravou. Proti hodnotám ve východní části Moravskoslezského kraje je však míra i nadále výrazně nižší. Zámecký park je od roku 1994 významným krajinným prvkem.

11 Parky a zeleň Poruba nemá jiný městský park. Na okrajích městského obvodu, ve vzdálenosti 3-6 km chůze od zámku se nachází lesopark a přírodní památka Turkov. Lokality mají výrazný vliv na celkové životní prostředí městského obvodu, jejich rovnoměrné rozložení, kdy tvoří prstenec kolem městského obvodu, jsou ideální pro dostupnost z pohledu veřejnosti hledající kus přírody v dostupné vzdálenosti od města. Lesoparky cílí spíše na obyvatele přirozeně aktivní, s dobrou pohyblivostí, a lákají k víkendovým aktivitám. Slouží cyklistům, běžcům, turistům. Uvnitř městského obvodu nalezneme několik zelených ploch, které jsou i z hlediska územního plánu definovány jako plochy parkové, např. Havlíčkovo náměstí, Oáza klidu, jde o menší plochy zeleně, nezastavěné území, které obsahuje omezené množství stromů a větší množství travnatých ploch, kde se zpravidla nachází dětské hřiště, místo k posezení a jsou využívány jako vnitroblokové prostory obyvateli z přilehlých domů. Nejbližší městský park se nachází na území městského obvodu Pustkovec a z hlediska dostupnosti je tak užíván především obyvateli Pustkovce a IV. a VII. obvodu Poruby

12 Poruba Zelené plochy zaneseno do mapy stavebních obvodů Poruby

13 Dostupnost a dopravní napojení Chodci S ohledem na dostupnost do 15 min. chůze bude park sloužit primárně pro obyvatele části Poruba-ves a I. stavebního obvodu. Druhotně obyvateli II. a III. stavebního obvodu s docházkovou vzdáleností kolem 20 min. Skrz samotné území chybí logické trasování, nejsou vytvořeny okružní trasy či logické prostupností územím z jeho horní do dolní části. Pohyb osob se zhoršenou schopností pohybu, seniorů, osob na invalidním vozíčku i rodin s kočárky je v území prakticky vyloučen, bezbariérové trasy nejsou schůdné, či místy nejsou zřízeny vůbec. MHD Městskou hromadnou dopravou je park dostupný z celé Poruby i blízkého okolí. Zastávky jsou umístěné jak na nábřeží SPB (linky 37 a 40, zastávka Nábřeží), tak v ulici Nad Porubkou (linka 58, zastávka Radnice). Jedná se o linky, které obsluhují Porubu napříč jejími stavebními obvody. Auta Park je dostupný pro automobilovou dopravu, nicméně není zde dostatečně zajištěno parkování pro větší množství automobilů mimo rezidenty. Cyklotrasy V současné době není park přímo napojený na funkční systém cyklotras v Porubě. Vedení cyklotras lokalitou je zahrnuto ve schváleném plánu rozvoje cyklodopravy v Ostravě, a to tak, že je navrhované dobudování samostatné stezky pro cyklisty vedoucí ulicí Nad Porubkou s napojením na komplexní systém cyklotras v Porubě viz příloha N7 Cyklotrasy. Dokumentace pro umístění cyklotrasy je v této chvíli v přípravné fázi studie a její umístění lze zakomponovat či upravit dle vazby na projekt rozvoje Zámeckého parku.

14 Cíl projektu Cílem je vytvoření celistvého parkového území, které přispěje k vyrovnání se historie s expanzivními tendencemi města. Propojí území zdánlivě neslučitelné ve smysluplný funkční celek členěný dle potřeb a zájmů místních obyvatel i působících institucí. Park bude bezpečný, dostupný, průchozí. Park sloužící k aktivnímu vyžití, kulturnímu zážitku i míře odpočinku, relaxace a rozjímaní. Park bude reprezentativní. Budoucí aktivity by tak měly přímo navázat na současné, ty rozvíjet a posilovat. Park propojující 3 základní prvky: člověk, příroda, stavba Cílem je rozšíření kvalitního místa pro: konání kulturních a společenských aktivit. Příkladem je naplnění poptávky na možnost venkovních svatebních obřadů v zeleni a pod korunami stromů, letní venkovní koncerty i umělecká sympozia. základní aktivní a sportovní vyžití prostřednictvím rekonstrukce stávajícího hřiště v přírodním stylu, zlepšením zázemí pro cyklisty ia v zimě i pro bruslaře. Klidový odpočinek v srdci parku i u rybníka prostřednictvím vytvoření odpočinkových míst s kvalitním mobiliářem vhodným pro všechny cílové skupiny, s důrazem na seniory. Cílem je však také park učící nás o historii i architektuře a zvoucí nás k přírodě. Vytvoření prostor pro předávání dědictví např. formou naučných stezek či historických a přírodních stanovišť s připomínkami staré Poruby i památkové zóny a památkově chráněných objektů i významu, smyslu a obsahu významného krajinného prvku, památných stromů i místní zvířeny, celkově environmentální výchovy, př. procházky s arboristou. Vzpomínky lidí nás odkazují na dávnou voliéru s překrásným ptactvem, tajuplné příběhy o nikdy nenalezené podzemní chodbě mezi zámkem a farou. Vraťme tyto vzpomínky mezi lidi. Koncept předpokládá zvýšenou míru využití území aktuálnímu uživateli (rybáři s rodinami, návštěvníci kostela a fary, návštěvníci zámku, návštěvníci parku) i nové množství návštěvníků při příležitosti nových kulturních i sportovních aktivit i relaxace v městské přírodě. Park bude přímo dostupný nejen pro místní, ale také představí alternativu pro zaměstnance nedaleké podnikatelské zóny např.k příjemné strávené polední pauze. Předpokládáme výrazné zvýšení návštěvnosti během pracovních dnů i o víkendech.

15 Aktivity v území Současné i možné budoucí

16 Trvalá udržitelnost projektu Ekologická udržitelnost Důležité je zpomalení odtoku vod ze svahu, retence (zadržování) vody v Zámeckém parku. Již v minulosti došlo ke zkapacitnění koryta Porubky na dvacetiletou vodu. Při výsadbě zeleně je zásadní navázání na postupnou obnovu stromů v parku. Poruba je obecně zelená s velkým množstvím stromů. Nicméně stromy jsou často velmi staré z původní výsadby. Hrozí tak riziko nárazového úhynu stromů bez adekvátní náhrady. V parku byla v minulých letech zahájena výsadba nových stromů. Dále je zásadní výsadba rostlin odolných současným klimatickým změnám. Ekonomická udržitelnost Jeden z klíčových prvků z důvodu finančních možností městského obvodu, zajistí únosné náklady na běžnou údržbu území. Použité materiály předpokládají dlouhodobou životnost, zeleň vysokou míru odolnosti a adaptaci na okolní prostředí. Zároveň považujeme za zásadní pokračovat v tomto směru ve spolupráci s osvědčenými subjekty, které zajistí odbornou a pravidelnou péči o část území, jako např. Rybářský svaz o lokalitu rybníka a zástupci kostela o prostor sportoviště. Sociální udržitelnost Osvěta veřejnosti životní prostředí parku a historie a místní architektura (od minulosti do současnosti) formou např. komentovaných prohlídek s architekty, procházkami s arboristou. Řešení situace s pobytem osob bez domova v lokalitě. Cílem je spolupráce s azylovým domem a nastavení konceptu pobytu v azylovém domě ve vazbě na péči o Zámecký park.

17 Trvalá udržitelnost projektu Udržitelnost ve vztahu ke strategií města Strategicky plán rozvoje města Ostrava na období 2017 až 2023 Priorita 2: Bohatství v lidech SC5: Podporovat komunitní život a zapojit občany do řízení města Priorita 3: Zdravé město SC6: Kultivovat prostředí pro život všech generací - Cílem je vytvořit plán rozvoje území města, odstranit nevzhledné plochy veřejného prostoru. Pro pohyb po městě by měly mít před auty přednost pěší a ekologické formy dopravy Priorita: Zdravé město - SC7: přiblížit město přírodě - Cílem je zvýšit množství funkčních ploch a kvalitní zeleně pro obyvatele a současné město připravit na dopady klimatické změny. Adaptační strategie Ostravy na dopady a rizika vyplývající ze změny klimatu Navazuje na strategický plán a je v současné době ve fázi zpracování, finální dokument září Dosud definované relevantní rizika pro Ostravu: př. tepelný ostrov města, sucho a spojená kvalita povrchových a podzemních vod, kvalita ovzduší, dopad na městskou zeleň a biotu, zdravotní dopady na citlivé skupiny obyvatel Jako jedno z klíčových opatření je řešení městské zeleně, podpora přirozené vegetace a funkci, řetězce vody v krajině, zasakování, zvyšování propustnosti povrchů. Strategie městského obvodu Poruba Vazba na strategii rozvoje veřejného prostoru MOb Poruba je zmiňována v žádosti opakovaně, v úvodní části, v části o participaci a jiných. Samotný projektový záměr vychází ze strategického dokumentu. Problematika území je obsazena především v navrhovaných zásazích č.: M54, S84, S85, S88, S209,

18 Analýza SILNÉ STRÁNKY Zájem obyvatel o lokalitu, návštěvnost místa Umístění parku v docházkové vzdálenosti obytné zástavby Dobrá dostupnost parku MHD Aktivní působení institucí vázající na sebe současné i budoucí návštěvníky parku Kvalitní zeleň Architektonicky významné stavby v lokalitě PŘÍLEŽITOSTI Vytvoření širšího parkového území propojující původní území Poruby s novější zástavbou sorely i moderní dostavbou lehké průmyslové zóny Jedinečnost parkového území z hlediska terénních modulací Nevyužitý potenciál zámku Vazba na historii, vyhledávaná kulturní památka Oblouk Velké množství partnerů se zájmem o obnovu a úspěch parku z různých sfér, kteří jsou zároveň klíčovými aktéry v území SLABÉ STRÁNKY Aktuálně velmi špatný technický stav parku, především chodníků Stav hřiště za Domem farnosti Neprostupnost ulice Nad Porubkou, resp. nebezpečná prostupnost pro chodce Neviditelnost parku z ulice nábřeží SPB, neexistence důstojného vstupu do parku Nedůstojný příjezd k zámku HROZBY Dlouhodobost řešení návazných investic (vymístění boxových garáží, přemístění horkovodu pod zem) Riziko, že se nepodaří eliminovat množství sociálně nepřizpůsobivých osob a osob bez domova Nedostatek financí městského obvodu s ohledem na složitost území a financování městských obvodů by se realizace proměny Zámeckého parku bez dotace z Nadace proměny musela rozdělit na větší množství malých etap a její délka by mohla dosáhnout až 10 let Změna politické reprezentace

19 Specifikace místních charakteristických souvislostí Většinu souvislostí uvádíme v části širších vztahů apod., zde proto zmíníme jen základní body. Zásadní je skutečnost, že park představuje určitou cestu vyrovnání se staré Poruby s novou a propojení klíčových prvků: Lidé x Příroda x Architektura. prvků, které se prolínají celým konceptem Specifika: Oblouk architektonicky významná stavba přímo navazující na zájmové území, která představuje nejen historický odkaz, ale bránu do Poruby Umění ve veřejném prostoru Poruba obsahuje velké množství starých uměleckých prvků ve veřejném prostoru, sochy, reliéfy V zájmové lokalitě nalezneme 2 sochy Úroda/Žena s klasy A. Ivanského a od téhož autora Havíř/Mladý horník. Novodobé umění je bohužel zastoupeno jen minimálně. Památný strom Dub letní u porubského zámku s obvodem kmenu 446 cm i 4 nejstarší stromy - lípy u kostela odkazují na skutečnost, že celý prostor zájmového území je významným krajinným prvkem a pro Porubu a místní obyvatele je zeleň zásadní. Z příběhů a historie Zalesněné neudržované území naproti kostela je bývalým hřbitovem, v tomto území údajně byla také studánka či vodní pramen Tajná chodba mezi zámkem a farou její existence je předmětem povídek a spekulací, nikdy nebyla ani potvrzena, ani vyvrácena V nedávné minulosti se v parku nacházela ptačí voliéra

20 Záměry žadatele v blízkosti zájmového území Horkovod horkovod je ve vlastnictví společnosti Veolia Energie ČR, a.s., MOb Poruba usiluje dlouhodobě o jeho umístění pod zem. Společnost Veolia Energie ČR, a.s., žádosti MOb Poruba před časem vyhověla a v tuto chvíli je záležitost ve fázi přípravy dokumentace pro územní řízení, kdy by mělo dojít k odstranění největší části horkovodu (části podél ulice nábřeží SPB) pod chodník. Toto umístění vychází z návrhu architektů při zpracovávání ideové studie, kdy byl řešen základní problém, a to kácení stromů. Současně s umístěním bude řešena i samotná ulice nábřeží SPB, resp. chodník a parkování na této ulici, a to tak, aby byl zdůrazněn prostor pro vstupy do parku. Sběrna surovin sběrna surovin je v soukromém vlastnictví. MOb Poruba zahájil v roce 2016 jednání s vlastníkem sběrny o jejím výkupu a odstranění. Vlastník souhlasil se záměrem MOb Poruba, a to s tím, že je ochoten činnost ukončit do konce roku 2018 a pozemek prodat MOb Poruba. V současné době je zpracováván znalecký posudek na ocenění majetku s tím, že cílem je vyřešit záležitost (myšleno výkup) již do konce roku Následně proběhne revitalizace území. Boxové garáže garáže jsou součástí parku, stejně jako autoopravna, a jsou ve vlastnictví soukromých subjektů. MOb Poruba v roce 2016 přijal strategii výkupu boxových garáží a jejich následné odstranění z této lokality. S vlastníkem autoopravny je vedeno jednání o náhradních prostorách a přemístění autoopravny. Předpoklad vykoupení garáží je 5 let. Boxové garáže nemají zásadní vliv na proměnu Zámeckého parku, projekt lze zrealizovat i za skutečnosti, že garáže v lokalitě dočasně zůstanou. Jejich budoucí odstranění výsledný efekt posílí. Příjezd k zámku z ulice nábřeží SPB druhý příjezd k zámku z horní části území se začal připravovat v roce 2015 z důvodu řešení problému s nedůstojným vjezdem pro obřady, svatby a jiné. V době zadání projektové dokumentace nebylo území řešeno komplexně a nebyla nastavena strategie pro odstranění boxových garáží a tedy řešení tohoto vjezdu. Projektová dokumentace je ve fázi územního řízení odhad nákladů na realizaci 2 mil. Kč. S ohledem na celkovou koncepci je však nyní realizace odložena do finálního návrhu území. Rekonstrukce Sportovního areálu Poruba jedinečný prostor v Porubě s širokým spektrem nabídky venkovních sportovišť (fotbalové hřiště, tenisové kurty, atletický areál, volejbalové hřiště). Areál je ve správě obchodní společnosti vlastněné městem Ostrava a v současné době je připravován projekt na rekonstrukci tohoto areálu. Kromě sportovních akcí areál příležitostně slouží ke konání koncertů. Financování SMO a Sareza, s.r.o... Cyklostezka MMO připravuje napojení na systém cyklostezek. Koncept viz příloha N7.

21 Návrh etapizace včetně návazných aktivit Fáze Název Popis Období realizace Financování Projektové/ná vazné aktivity 1. Louka Volný zatravněný prostor ohraničený stromovou alejí tvoří východní část parkového území. Vyžaduje minimální úpravy. Prostor slouží na jedné straně pro volný výběh psů. Bude zde realizováno discgolfové hřiště vítězný projekt participativního rozpočtu ,- Hrazeno z rozpočtu MOb Poruba Návazné aktivity 2. Horkovod a nábřeží SPB Přemístění horkovodu z prostoru parku pod chodník (důvodem voleného umístění je snaha vyhnout se kácení stromů) a následná povrchová úprava ulice nábřeží SPB ,- Spolufinancováno Veolia Energie ČR, a.s. a MOb Poruba Návazné aktivity 3. Vymístění sběrny a revitalizace prostoru Odstranění sběrny demolice, revitalizace území, vytvoření chodníku podél cesty ,- Spolufinancování Nadace Proměny a MOb Poruba Projektové aktivity 4. Park s rybníkem Revitalizace západní části území, parku kolem zámku, kostela a rybníka. Vytvoření cestní sítě, revitalizace zeleně, úprava hřiště, osvětlení, mobiliář Dle projekčních příprav ,- Spolufinancování Nadace Proměny, MOb Poruba, SMO, příspěvky soukromých subjektů Projektové aktivity 5. Předprostor Oblouku Revitalizace předprostoru Oblouku, propojení západní a východní části parku ,- Spolifinancování Nadace Proměny, MOb Poruba, MMO, příspěvky soukromých subjektů Projektové aktivity 6. Boxové garáže Odstranění boxových garáží a revitalizace prostoru po nich je zařazeno jako poslední fáze z důvodu dlouhodobějšího procesu výkupu garáží. Samotná realizace je otázkou cca 3 až 6 měsíců dle navrhovaných úprav ,- MOb Poruba Návazné aktivity

22 Partneři projektu Hlavními partnery projektu jsou především instituce, které mají na území přímou vazbu. Partnerství představuje propojení mezi obcí a soukromým subjektem či jiným externím subjektem, které plodí kvalitní zázemí pro trávení volného času místních obyvatel, kulturní nabídku, sportovní nabídku Mimo jiné sdílené náklady, zvýšený přínos. Zámek Partnerství kultury. Zámek je srdcem území a odkazem našich předků. Návštěvníci zámecké restaurace, obřadů i společenských a kulturních akcí představují klíčovou část cílové skupiny parku. Toto partnerství je tak prakticky nezbytnou součástí projektu. Revitalizace bude mít kladný dopad na návštěvnost zámku a akcí, které se v něm pořádají. Zároveň lze předpokládat, že i na návštěvnost parku. Římskokatolická farnost Ostrava-Poruba Partnerství ducha. V lokalitě se nachází kostel, Dům farnosti, ekomeditační zahrada, návštěvníci kostela jsou tedy častými uživateli území. Komunita také využívá hřiště pro venkovní aktivity mládeže. Rozvoj území, úprava hřiště a jiné přinese jak užitek a posílení funkčnosti jejich komunitních aktivit, tak na druhou stranou farnost nabízí možnost většího otevření jejich prostor ekomeditační zahrady veřejnosti a přímé, otevřenější napojení na park. Rybářský svaz Partnerství přírody i sportu. Rybáři mají k dispozici obecní rybník a na oplátku se o něj pečlivě starají. Je to tedy partnerství funkční a ekonomicky výhodné, partnerství, na které chceme navázat. Zároveň se jedná o další přirozenou cílovou skupinu území, a to různých věkových skupin od dětí po seniory. Svaz zajišťuje a spolupracuje také na jiných volnočasových aktivitách pořádaných nezávislými subjekty či městským obvodem. Wichterlovo gymnázium Partnerství s mladými. Partnerství mezi MOb Poruba a gymnáziem funguje aktivně delší dobu. Studenti natáčejí pro městský obvod reportáže do místního zpravodajství Magazín z Poruby nebo např. se aktivně účastní participativního rozpočtu obvodu Zelená Porubě i fóra Porubské desatero. Partnerství s mladými přináší netradiční pohledy, nápady i personální pomoc obvodu. Umožňuje rozvoj studentů prací na reálných projektech. Spirála Partnerství s neziskovým sektorem. Přivádí do lokality specifickou cílovou skupinu, přispívá novým pohledem na potřebnost a poskytuje udržitelný princip vzájemného soužití cílových skupin.

23 Prospěšnost projektu Projekt představuje cestu vyrovnání se nové Poruby se starou, kdy stará Poruba ustoupila na okraj zájmu v době výstavby nové. Představuje tak jakýsi prvek smíření. Celý koncept vzájemně propojuje 3 prvky, které nemohou být bez sebe navzájem LIDÉ x PŘÍRODA x ARCHITEKTURA v tom správném poměru. Členitost terénu, historicky významná, avšak i konfliktní architektura, náročnost lidí Nevytvářejí dokonalost, ale rozhodně ten nejlepší možný koncept žití. Projekt jediného městského parku v Porubě zvýší kulturní krajinu a vytvoří jedinečný prostor duševního i fyzického vyžití místních obyvatel. Projekt vychází z dlouhodobého zájmu lidí, které se odrazily ve strategických dokumentech. Zájem o tuto lokalitu i zeleň a parky je opakovaně potvrzován na participačních jednáních s veřejností výstupy z participačních jednání příloha P2. Projekt je ve svém konceptu přirozeně funkčně partnerský, propojuje bez umělého přičinění různé sféry: veřejný sektor se sektorem soukromým: spolky, podnikateli, neziskovými organizacemi, kulturními i duchovními institucemi. Toto již samo o sobě předpokládá jeho dlouhodobou udržitelnost. Koncept rozvoje městského obvodu Poruba říká, že je důležité posilovat místa funkční, investice do nich se nám vrátí stonásobně, naopak investice do míst mrtvých se nám nevrátí. Zde v každodennosti vidíme život, realizace projektu jej tak mnohonásobně posílí.

24 Děkujeme za pozornost Městský obvod Poruba

VY_32_INOVACE_23P1318

VY_32_INOVACE_23P1318 Znak Poruby znak prapor Obec Poruba užívala od počátku 18. století jako své pečetní znamení postavu sv. Mikuláše, patrona zdejšího kostela. Při návrhu heraldického znaku byl částečně využit tento symbol

Více

SETKÁNÍ (NEJEN) ZDRAVÝCH MĚSTSKÝCH ČÁSTÍ

SETKÁNÍ (NEJEN) ZDRAVÝCH MĚSTSKÝCH ČÁSTÍ SETKÁNÍ (NEJEN) ZDRAVÝCH MĚSTSKÝCH ČÁSTÍ Praha, 6. března 2018 www.zdravamesta.cz/setkani-mc-2018 Podpořeno finančními prostředky Evropského sociálního fondu, které byly na realizaci projektu tnuty z Operačního

Více

Územní studie č.ús 8-02/2017 Petřkovice u Ostravy Odval Urx

Územní studie č.ús 8-02/2017 Petřkovice u Ostravy Odval Urx 20.6.2017 Magistrát města Ostravy, Útvar hlavního architekta a stavebního řádu Územní studie č.ús 8-02/2017 Petřkovice u Ostravy Odval Urx Pořizovatel: Magistrát města Ostravy Útvar hlavního architekta

Více

1 ZÁMĚR REGENERACE SÍDLIŠTĚ KYLEŠOVICE V LETECH

1 ZÁMĚR REGENERACE SÍDLIŠTĚ KYLEŠOVICE V LETECH 1 ZÁMĚR REGENERACE SÍDLIŠTĚ KYLEŠOVICE V LETECH 2018-2019 1.1 Cíle regenerace Realizace všech záměrů celého projektu regenerace sídliště by měla vést k dosažení hlavního cíle všestranného zlepšení obytného

Více

MAS Podbrdsko, o.s. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

MAS Podbrdsko, o.s. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí MAS Podbrdsko, o.s. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí ISRÚ Integrovaná strategie rozvoje území Nástroj pro čerpání finančních prostředků a jejich přerozdělování

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO OSTRAVA. Magistrát města Ostravy Ing. Pavla Zezulková červen 2013

STATUTÁRNÍ MĚSTO OSTRAVA. Magistrát města Ostravy Ing. Pavla Zezulková červen 2013 STATUTÁRNÍ MĚSTO OSTRAVA Magistrát města Ostravy Ing. Pavla Zezulková červen 2013 Obsah 1. Úvod 2. Rozloha městské zeleně,lesů 3. Správa městské zeleně 4. Údržba městské zeleně 5. Financování 6. Investice

Více

Projekt regenerace sídliště Dlouhá v Novém Jičíně Koncept projektu regenerace

Projekt regenerace sídliště Dlouhá v Novém Jičíně Koncept projektu regenerace 4/ NÁVRHOVÁ ČÁST - TEXTOVÁ 4.1 CHARAKTERISTIKA ÚPRAV ZÁKLADNÍ PROBLÉMOVÉ OBLASTI Sídliště Dlouhá vzniklo jako důsledek extenzivního rozvoje města zejména v druhé polovině 20. století. Tehdejší urbanistické

Více

Příloha č. 1 Programu rozvoje obce Horní Radechová na období Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy

Příloha č. 1 Programu rozvoje obce Horní Radechová na období Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy Příloha č. 1 Programu rozvoje obce Horní Radechová na období 2016 2021 Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy aktivit Role obce 1.1. Doprava a komunikace Zlepšení

Více

Strategie rozvoje obce Drozdov

Strategie rozvoje obce Drozdov Obec Drozdov ------------------------------------------------------------------------------ Drozdov 150 789 01 Zábřeh Telefon, fax: 583 427 245 www.obecdrozdov.cz vypracoval: Bc. Marek Karger - starosta

Více

Udržitelná doprava. Veřejné fórum. Uherské Hradiště

Udržitelná doprava. Veřejné fórum. Uherské Hradiště Udržitelná doprava Veřejné fórum Uherské Hradiště 20.03.2018 OBSAH A. Veřejná doprava A.1 Dopravní terminál A.2 Nové zastávky (koncepce MHD) B. Cyklistická doprava B.1 Cyklotrasa Mojmír B.2 Cyklostezka

Více

ZMĚNOVÝ LIST Střekovské nábřeží

ZMĚNOVÝ LIST Střekovské nábřeží ZMĚNOVÝ LIST Střekovské nábřeží 1/ Kamenné objekty SO 104 (kameny do vody): 936.260,- SO 109 (pobřežní kameny): 989.807,- : 1.926.067,- 2/ Tribuny SO 108 : 832.211,- SO 111 : 614.136,- SO 114 : 531.833,-

Více

zpracovatel: architekti Praha 6 Radimova 18

zpracovatel: architekti Praha 6 Radimova 18 Severní Terasa STŘÍBRNÍKY Radimova 18 územní studie Praha 6 pořizovatel: Magistrát města Ústí nad Labem odbor územního plánování Velká Hradební 8 Ústí nad Labem, 401 00 datum: 12. 2009 OBSAH DOKUMENTACE:

Více

Národní dotační programy

Národní dotační programy Národní dotační programy MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Miroslava Tichá odbor regionální politiky Regionální politika Podpora obnovy a rozvoje venkova Obnova obecního a krajského majetku po živelných

Více

PROJEDNÁNÍ STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ MAS UNIČOVSKO, O.P.S. 2014-2020

PROJEDNÁNÍ STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ MAS UNIČOVSKO, O.P.S. 2014-2020 PROJEDNÁNÍ STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ MAS UNIČOVSKO, OPS 2014-2020 Ing Iveta Kopcová MAS Uničovsko ops projektový manažer Medlov, 1282014 Obsah prezentace 1 Zdroje informací ke strategické

Více

N á v r h Program podpory projektů regionů národních parků

N á v r h Program podpory projektů regionů národních parků N á v r h Program podpory projektů regionů národních parků Kritéria pro výběr k podpoře (hodnocení): odpovídají hodnotícím kritériím Příloh III pro programy 2 a 3, s tím, že dodatečným kritériem bude územní

Více

Výsadba příměstské zeleně v lokalitě U Vodojemu. Park pro aktivní pohyb a odpočinek

Výsadba příměstské zeleně v lokalitě U Vodojemu. Park pro aktivní pohyb a odpočinek Výsadba příměstské zeleně v lokalitě U Vodojemu Park pro aktivní pohyb a odpočinek Cíl projektu rozvoj vizuální atraktivity území rozvoj infrastruktury pro volnočasové a relaxační aktivity místních obyvatel

Více

Strategický plán rozvoje obce Milotice nad Bečvou

Strategický plán rozvoje obce Milotice nad Bečvou PROBLÉMOVÉ OKRUHY STRATEGIE OBCE MILOTICE NAD BEČVOU Z výchozí SWOT analýzy a dotazníkového šetření se jeví účelně rozčlenit slabé stránky a problémy obce Milotice nad Bečvou do pěti problémových okruhů

Více

REVITALIZACE KOUPALIŠTĚ V ÚVALECH

REVITALIZACE KOUPALIŠTĚ V ÚVALECH ARCHITEKTONICKÁ STUDIE, sídlo : Libníkovice 3, 503 46 Třebechovice p. O., kancelář : Velké náměstí 147, Hradec Králové 500 03, IČ : 02827727, e - mail : office @ mecnerova.cz, telefon : + 420 775 289 984

Více

STRATEGICKÝ PLÁN OBNOVY MĚSTA KLADRUBY

STRATEGICKÝ PLÁN OBNOVY MĚSTA KLADRUBY M Ě S T O K L A D R U B Y Nám. Republiky 89, 349 61 Kladruby u Stříbra, IČ 00259888 tel. 374 616 711, fax 374 631 090, e-mail : obec@kladruby.cz STRATEGICKÝ PLÁN OBNOVY MĚSTA KLADRUBY Obsah: Obsah 1 Informace

Více

Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST

Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST Seznam příloh soutěžního návrhu: Obálka Zpáteční adresa Obálka Autor (+CD)

Více

Místo. Struktura. Tohle všechno je pro nás východiskem, které přijímáme a hledáme další nástroje pro dosažení vyšší kvality nově navrhované struktury.

Místo. Struktura. Tohle všechno je pro nás východiskem, které přijímáme a hledáme další nástroje pro dosažení vyšší kvality nově navrhované struktury. textová část Místo Výhled ze svahu je příjemný. Okna směrem do kotliny- do centra města, osvětluje východní slunce. Na jihu a na severu stojí nová zástavba, veřejný prostor absentuje. Zde to musí být jinak-

Více

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 499/2006 Sb.

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 499/2006 Sb. Příloha č. 1 k vyhlášce č. 499/2006 Sb. Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby Dokumentace obsahuje části: A Průvodní zpráva B Souhrnná technická zpráva C Situační výkresy D

Více

[2006] STUDIE [ STANDARDY ŽIVOTA NA SÍDLIŠTI ] Sídliště Rybníky. Technické služby Vsetín, s.r.o.

[2006] STUDIE [ STANDARDY ŽIVOTA NA SÍDLIŠTI ] Sídliště Rybníky. Technické služby Vsetín, s.r.o. [2006] Technické služby Vsetín, sro STUDIE [ STANDARDY ŽIVOTA NA SÍDLIŠTI ] Sídliště Rybníky 2 / 9 [ Sídliště ] Studie zpracovaná Technickými službami Vsetín pod názvem Standardy života na sídlištích pro

Více

Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy aktivit Role města

Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy aktivit Role města Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy aktivit Role 1.1. Doprava a komunikace 1.2. Technická infrastruktura Zlepšení stavu komunikací ve městě Snížení negativních

Více

Lokalita Ďáblic v rámci Prahy

Lokalita Ďáblic v rámci Prahy Lokalita Ďáblic v rámci Prahy Ďáblice jsou situovány na severovýchodním okraji Prahy. Vzhledem k tomu, že území Prahy je ve vztahu k centru asymetrické, jsou Ďáblice přes svoji okrajovou polohu od centra

Více

ÚZEMNÍ STUDIE LOKALITY RD KRASICE POŘIZOVATEL Magistrát města Prostějova

ÚZEMNÍ STUDIE LOKALITY RD KRASICE POŘIZOVATEL Magistrát města Prostějova ÚZEMNÍ STUDIE LOKALITY RD KRASICE PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1. Identifikační údaje 1.1. Identifikační údaje stavby Název akce Pozemky Místo stavby Kraj : : p.č. 230 a 232/1 k.ú. Krasice : ulice Krasická a její okolí

Více

ANALÝZA STAVU PĚŠÍ A KOLOVÁ DOPRAVA

ANALÝZA STAVU PĚŠÍ A KOLOVÁ DOPRAVA ANALÝZA STAVU PĚŠÍ A KOLOVÁ DOPRAVA Ing.Václav Betka Předseda komise dopravy Obec PROBOŠTOV HODNOCENÉ UKAZATELE Pro zhodnocení stavu pěší a kolové dopravy bylo využito stávajících mapových podkladů určených

Více

Záznam participačního setkání. nová železniční zastávka Karlín. 13. června Galerie VI PER

Záznam participačního setkání. nová železniční zastávka Karlín. 13. června Galerie VI PER Záznam participačního setkání nová železniční zastávka Karlín 3. června 208 Galerie VI PER PARTICIPAČNÍ SETKÁNÍ NOVÁ ŽELEZNIČNÍ ZASTÁVKA KARLÍN Datum konání: 3. 6. 208 Místo konání: Galerie VI PER, Vítkova

Více

Co je koncept SMART CITY?

Co je koncept SMART CITY? Co je koncept SMART CITY? V Evropě je koncepce Smart City reakcí na značnou urbanizaci a do značné míry také dalším vývojovým krokem regionální politiky EU, která se doposavad soustředila na podporu regionů

Více

Strategický rozvojový dokument OBCE HLÁSNICE. na roky

Strategický rozvojový dokument OBCE HLÁSNICE. na roky Strategický rozvojový dokument OBCE HLÁSNICE na roky 2015-2025 1 Obsah: OBSAH.. 2 1. ÚVOD...3 2. STRUČNÝ POPIS OBCE...4 3. SWOT ANALÝZA OBCE HLÁSNICE...5 4. OBČANSKÁ VYBAVENOST A KVALITA ŽIVOTA 5 5. DOPRAVA

Více

Strategický rozvojový dokument OBCE HLÁSNICE. na roky

Strategický rozvojový dokument OBCE HLÁSNICE. na roky Strategický rozvojový dokument OBCE HLÁSNICE na roky 2015-2025 1 Obsah: OBSAH.. 2 1. ÚVOD...3 2. STRUČNÝ POPIS OBCE...4 3. SWOT ANALÝZA OBCE HLÁSNICE...5 4. OBČANSKÁ VYBAVENOST A KVALITA ŽIVOTA 5 5. DOPRAVA

Více

Strategický plán města Police nad Metují Strategická část tabulkový přehled

Strategický plán města Police nad Metují Strategická část tabulkový přehled Strategický plán města Police nad Metují Strategická část tabulkový přehled Prioritní osa 1 (PO 1) Sociokulturní život města Strategický cíl PO 1 - Město nabízející bohaté možnosti využití volného času

Více

Strategický rozvojový plán obce Strážkovice a místních částí Lomec a Řevňovice

Strategický rozvojový plán obce Strážkovice a místních částí Lomec a Řevňovice Strategický rozvojový plán obce Strážkovice a místních částí Lomec a Řevňovice Strategický plán rozvoje je jedním ze základních dokumentů územního celku obce Strážkovice, vyjadřující předpokládaný vývoj

Více

Stanoviska a návrhy opatření pro řešení jednotlivých priorit vzešlých z fóra Porubské desatero 2016

Stanoviska a návrhy opatření pro řešení jednotlivých priorit vzešlých z fóra Porubské desatero 2016 Stanoviska a návrhy opatření pro řešení jednotlivých priorit vzešlých z fóra Porubské desatero 2016 Příloha č. 2 Pořadí Priorita Stanovisko a návrhy aktivit a Termín Rozpočtová Zodpovědný garant Doporučení

Více

1. DEFINICE KRITÉRIÍ PRO SROVNÁNÍ HODNOCENÝCH TRAS ROZVOJ ÚZEMÍ VLIV NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EKONOMICKÁ NÁROČNOST

1. DEFINICE KRITÉRIÍ PRO SROVNÁNÍ HODNOCENÝCH TRAS ROZVOJ ÚZEMÍ VLIV NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EKONOMICKÁ NÁROČNOST OBSAH Strana 1. DEFINICE KRITÉRIÍ PRO SROVNÁNÍ HODNOCENÝCH TRAS... 2 1.1. ROZVOJ ÚZEMÍ... 2 1.2. VLIV NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ... 2 1.3. EKONOMICKÁ NÁROČNOST... 2 2. SHRNUTÍ KLADŮ A ZÁPORŮ HODNOCENÝCH TRAS...

Více

Soukromníci Klášterec nad Ohří programové schéma; komunální volby 10/2018

Soukromníci Klášterec nad Ohří programové schéma; komunální volby 10/2018 Soukromníci Klášterec nad Ohří programové schéma; komunální volby 10/2018 Oblasti zájmu: 1. Rozvoj města 2. Bezpečnost 3. Cestovní ruch 1. ROZVOJ MĚSTA Klášterec; město, kde chci žít. 1.1. Klášterec město

Více

Město Meziboří. Plán rozvoje sportu. na období

Město Meziboří. Plán rozvoje sportu. na období Město Meziboří Plán rozvoje sportu na období 2018-2026 1 Úvod Plán rozvoje sportu je zpracován ve smyslu 6 zákona č. 115/2001 Sb. o podpoře sportu, ve znění pozdějších předpisů. Koncepce podpory sportu

Více

Komunitní plánování rozvoje v Bučovicích

Komunitní plánování rozvoje v Bučovicích Komunitní plánování rozvoje v Bučovicích Martin Vérteši FOND MIKROPROJEKTŮ Brno, 2015 Obsah Úvod... 3 1. Obec Bučovice a východiska pro komunitní plánování... 4 2. Sociodemografické údaje... 4 3. Vztah

Více

Integrovaný regionální operační program IROP

Integrovaný regionální operační program IROP Realizace SCLLD MAS Podještědí Integrovaný regionální operační program IROP Úvodní prezentace VH MAS Podještědí 30. 11. 2017 Manažer IROP: Ing. Filip Šafařík Programový rámec IROP 2014-2023 Celková alokace

Více

ÚZEMNÍ STUDIE VALCHOV. KT architekti, Kroftova 35, 616 00 Brno Tel: 605 944 569 E-mail: ktal@iol.cz www.kt-arch.eu

ÚZEMNÍ STUDIE VALCHOV. KT architekti, Kroftova 35, 616 00 Brno Tel: 605 944 569 E-mail: ktal@iol.cz www.kt-arch.eu ÚZEMNÍ STUDIE VALCHOV Ú P R A V A C E N T R A O B C E P O D É L T O K U V A L C H O V K A Objednatel: Zpracovatel: Obec Valchov KT architekti, Kroftova 35, 616 00 Brno Tel: 605 944 569 E-mail: ktal@iol.cz

Více

Integrovaný plán rozvoje Statutárního města Opavy pro oblast bydlení

Integrovaný plán rozvoje Statutárního města Opavy pro oblast bydlení Integrovaný plán rozvoje Statutárního města Opavy pro oblast bydlení Integrovaný plán rozvoje Statutárního města Opavy pro oblast bydlení OBSAH PREZENTACE 1. Organizační struktura přípravy IPRM 2. Téma

Více

ORLICKO V ROCE Pracovní verze. 4. Stanovení cílů a jejich priorizace

ORLICKO V ROCE Pracovní verze. 4. Stanovení cílů a jejich priorizace ORLICKO V ROCE 2020 Pracovní verze K veřejnému připomínkovému řízení Na základě analýzy území, založené na studiu jeho sociálních, ekonomických a environmentálních charakteristik a poznatcích potřeb, přání

Více

Strategický rozvojový plán obce Rokytno. (místní části Rokytno, Bohumileč, Drahoš a Zástava)

Strategický rozvojový plán obce Rokytno. (místní části Rokytno, Bohumileč, Drahoš a Zástava) Strategický rozvojový plán obce Rokytno (místní části Rokytno, Bohumileč, Drahoš a Zástava) Strategický plán rozvoje je jedním ze základních dokumentů územního celku obce Rokytno, vyjadřující předpokládaný

Více

ÚZEMNÍHO PLÁNU DUŠNÍKY

ÚZEMNÍHO PLÁNU DUŠNÍKY ZMĚNA č.2 ÚZEMNÍHO PLÁNU DUŠNÍKY VYHODNOCENÍ VLIVŮ NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ (Ve smyslu 18, resp. 50 zákona č.183/2006 Sb., v rozsahu přílohy č.5 vyhlášky č.500/2006sb.) POŘIZOVATEL:

Více

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1 Plán činnosti rozvoje EVVO rok 2016 1 Strana 1 2 1. Výsadba ovocných stromů pokračování aleje Na Vetlu -již vysazená ovocná alej bude pokračovat ve své délce, akce proběhne jako veřejná aktivita rodin

Více

Strategický plán obce Vráto na období

Strategický plán obce Vráto na období Strategický plán obce Vráto na období 2014 2018 Vráto Vráto 20 370 01 IČ: 00 581 950 1 Obsah....2 1. Historie obce... 3 2. Současnost... 3 3. Památky... 3 4. Tvorba strategického plánu... 4 5. SWOT analýza

Více

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1 Plán činnosti rozvoje EVVO rok 2017 1 Strana 1 2 1. Výsadba ovocných stromů na Holetín - bude vysazena nová ovocná alej, pravděpodobné místo výsadby cesta na Holetín za lesem, akce proběhne jako veřejná

Více

3. cvičení. příklady základní pojmy charakteristika atributy obytných zón provozní podmínky principy návrhu

3. cvičení. příklady základní pojmy charakteristika atributy obytných zón provozní podmínky principy návrhu Obytné zóny 3. cvičení příklady základní pojmy charakteristika atributy obytných zón provozní podmínky principy návrhu Příklady obytných zón!? Příklady obytných zón!? Příklady obytných zón!? Základní pojmy

Více

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1 Plán činnosti rozvoje EVVO rok 2019 1 Strana 1 2 1. Dokončení interaktivních prvků u Vodní stezky kolem Veseláku - budou dokončeny interaktivní prvky u zastavení 2 a 10 naučné stezky s cílem podpořit edukační

Více

Konference k tvorbě integrované strategie MAS Ekoregion Úhlava pro období zápis

Konference k tvorbě integrované strategie MAS Ekoregion Úhlava pro období zápis Konference k tvorbě integrované strategie MAS Ekoregion Úhlava pro období 2014 2020 zápis 13. 11. 2014 Návrh Strategických cílů, specifických cílů a opatření Pracovní skupina Rozvoj obcí Vize Ekoregion

Více

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE KARVINÁ

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE KARVINÁ ÚZEMNÍ PLÁN OBCE KARVINÁ NÁVRH ZADÁNÍ ZMĚNY č. 12 určené k projednání ve smyslu 47 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů (dále jen

Více

Program regenerace panelových sídlišť PARDUBICE sídliště DUBINA

Program regenerace panelových sídlišť PARDUBICE sídliště DUBINA Statutární město Pardubice - Městský obvod Pardubice III Úřad městského obvodu Pardubice III Program regenerace panelových sídlišť PARDUBICE sídliště DUBINA Dodatek č. 2 Datum zpracování: leden 2011 Dodatek

Více

Aktuální nabídka dotačních titulů pro obce

Aktuální nabídka dotačních titulů pro obce Aktuální nabídka dotačních titulů pro obce Integrovaný regionální operační program 2014-2020 (IROP) Územní plány Obce s rozšířenou působností Pořízení územních plánů a změn územních plánů Max. 90 % ze

Více

Územní studie ÚS č /2017 Třebovice - Provozní

Územní studie ÚS č /2017 Třebovice - Provozní Magistrát města Ostravy, Útvar hlavního architekta a stavebního řádu Územní studie ÚS č. 21-06/2017 Třebovice - Provozní Pořizovatel: Magistrát města Ostravy Útvar hlavního architekta a stavebního řádu

Více

Pitkovice dopravní situace - FÁZE 1 Komentáře a vysvětlivky

Pitkovice dopravní situace - FÁZE 1 Komentáře a vysvětlivky A. Přechody pro chodce Pitkovice dopravní situace - FÁZE 1 Komentáře a vysvětlivky Označení: PR 01 Popis situace: Chybějící přechod na severní straně mostku přes potok v ulici V Pitkovičkách pro bezpečné

Více

Jednání Tematické pracovní skupiny s vedoucími odborů MMO pro přípravu Strategického plánu rozvoje města Ostravy

Jednání Tematické pracovní skupiny s vedoucími odborů MMO pro přípravu Strategického plánu rozvoje města Ostravy Jednání Tematické pracovní skupiny s vedoucími odborů MMO pro přípravu Strategického plánu rozvoje města Ostravy 2017-2023 Místo konání: NR 206a Datum a čas: 13. 9. 2016, 14:30-16:30 hod. Účast: dle prezenční

Více

Akční plán pro období

Akční plán pro období Akční plán pro období 2019 2020 1 Život ve městě 1.1.1 Rekonstrukce a zateplení budov v majetku města MŠ Butovická energetická opatření 2019-2020 SŘÚPaR 2 600 OPŽP 5.1 Snížit energ. náročnost veř. budov

Více

Čelákovice. Územní plán Čelákovic ideový návrh. město na řece, město kontrastů, život mezi Labem a polem. textová část

Čelákovice. Územní plán Čelákovic ideový návrh. město na řece, město kontrastů, život mezi Labem a polem. textová část Územní plán Čelákovic ideový návrh textová část Čelákovice město na řece, město kontrastů, život mezi Labem a polem Propojování, prolínání, sjednocování... Seznam příloh: A.1 - Hlavní výkres, měř. 1 :

Více

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1 Plán činnosti rozvoje EVVO rok 2018 1 Strana 1 2 1. Dokončení interaktivních prvků u Vodní stezky kolem Veseláku -budou dokončeny interaktivní prvky u zastavení 2 a 10 naučné stezky s cílem podpořit edukační

Více

Č E R N O V I C E - N Á M Ě S T Í

Č E R N O V I C E - N Á M Ě S T Í Č E R N O V I C E - N Á M Ě S T Í URBANISTICKÁ STUDIE - ŘEŠENÍ PROSTORU NÁMĚSTÍ Název stavby: Rekonstrukce Mariánského náměstí v Černovicích Místo stavby: Černovice u Tábora Datum: 07/2015 Autorský kol.:

Více

Bazén a sauna přímo za domem? Pohodlně ne kole cyklotrasy

Bazén a sauna přímo za domem? Pohodlně ne kole cyklotrasy Bazén a sauna přímo za domem? Plavecký bazén Sportovního centra Univerzity Karlovy v Praze Hostivaři je určen především pro potřeby studentů. K dispozici je plavecký bazén 25m se 6ti drahami a sauna. Pro

Více

SWOT Analýza. BM region o.p.s. 1

SWOT Analýza. BM region o.p.s. 1 SWOT ANALÝZA BM region o.p.s. 1 OBSAH OBSAH... 2 ÚVOD... 2 1. OBYVATELSTVO A OBČANSKÁ VYBAVENOST... 3 2. TECHNICKÁ A DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA... 4 3. PODNIKÁNÍ... 5 4. CESTOVNÍ RUCH... 6 ÚVOD SWOT analýza

Více

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území Řádek 1. zastavěné území 2. plochy výroby 3. plochy občanského vybavení

Více

Anotace území, Urbanisticko architektonické odůvodnění

Anotace území, Urbanisticko architektonické odůvodnění Anotace Návrh se věnuje zátopové oblasti, proto ho z větší části tvoří stavby dočasného charakteru seskládané z nákladních kontejnerů. Odkazujeme tím k Labi jako důležité dopravní cestě. Návrh se zabývá

Více

OPŽP přes MAS. Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až ,- Kč především na výsadbu v rámci:

OPŽP přes MAS. Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až ,- Kč především na výsadbu v rámci: OPŽP přes MAS Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až 10.000.000,- Kč především na výsadbu v rámci: Sídelní zeleně 5.000.000,- Kč Realizace ÚSES 3.000.000,-Kč Protierozních

Více

Revitalizace sídlištních vnitrobloků

Revitalizace sídlištních vnitrobloků Revitalizace sídlištních vnitrobloků Chalabalova Heranova Bronzová V Hůrkách Bellušova Amforová Dana Céová, odbor životního prostředí, MČ Praha 13 Nová tvář sídliště v Praze 13 Revitalizace sídlištních

Více

Koncepce dotační politiky městské části Praha 3 pro období

Koncepce dotační politiky městské části Praha 3 pro období Koncepce dotační politiky městské části Praha 3 pro období 2019-2022 Zpracovali: Jiří Svrček, Štěpán Štrébl, Helena Ganická, Matěj Michalk Žaloudek, Michal Vronský, Robert Pecka Praha 2019 Koncepce dotační

Více

architektonické návrhy & vizualizace Patrik Misař, Jaromír Hnik PM projects

architektonické návrhy & vizualizace Patrik Misař, Jaromír Hnik PM projects architektonické návrhy & vizualizace Patrik Misař, Jaromír Hnik Jaromír Hnik design a vizualizace email: jaromir.hnik@gmail.com tel.: 775 410 414 Patrik Misař architektonické návrhy email: patrik.misar@gmail.com

Více

Těrlicko parc.č. 983/1,13, 1115/1,2 k.ú. Horní Těrlicko. Obec Těrlicko Májová 474/ Těrlicko IČ:

Těrlicko parc.č. 983/1,13, 1115/1,2 k.ú. Horní Těrlicko. Obec Těrlicko Májová 474/ Těrlicko IČ: Zak. č. 176/13/14 ZNALECTVÍ, PORADENSTVÍ, PROJEKČNÍ STUDIO A - PRŮVODNÍ ZPRÁVA Název stavby: Modernizace a revitalizace víceúčelového hřiště Místo stavby: Investor: Zhotovitel projektových prací: Těrlicko

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje regionu Společná CIDLINA PROGRAMOVÝ RÁMEC IROP. Verze č. 2 (03/2018)

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje regionu Společná CIDLINA PROGRAMOVÝ RÁMEC IROP. Verze č. 2 (03/2018) 2015 I n á š k r a j j e k r a j p o h o d y Strategie komunitně vedeného místního rozvoje regionu Společná CIDLINA 2014 2022 PROGRAMOVÝ RÁMEC IROP Verze č. 2 (03/2018) Obsah 1. Programový rámec IROP...

Více

Příprava rozvojového dokumentu Plán udržitelné městské mobility Statutárního města Teplice. Magistrát města Teplice

Příprava rozvojového dokumentu Plán udržitelné městské mobility Statutárního města Teplice. Magistrát města Teplice Příprava rozvojového dokumentu Plán udržitelné městské mobility Statutárního města Teplice Magistrát města Teplice 3. 11. 2016 Vize Plán udržitelné městské mobility určí předpoklady pro budování trvale

Více

REKREAČNÍ A SPORTOVNÍ AREÁL VESEC SPORT A ZÁBAVA JAKO NA DLANI

REKREAČNÍ A SPORTOVNÍ AREÁL VESEC SPORT A ZÁBAVA JAKO NA DLANI REKREAČNÍ A SPORTOVNÍ AREÁL VESEC SPORT A ZÁBAVA JAKO NA DLANI AREÁL VESEC Areál vybudovaný pro pořádání MS 2009 v klasických lyžařských disciplínách Unikátní plocha na okraji Liberce pro trávení volného

Více

vize ždárské krajiny lucie radilová

vize ždárské krajiny lucie radilová vize ždárské krajiny lucie radilová systém zeleně v kontextu udržitelného rozvoje města / saarplan (refuel) rovnováha města a krajiny krajina a její vstup do města potenciál města a krajiny využití vnitřních

Více

OBEC RADEŠÍNSKÁ SVRATKA

OBEC RADEŠÍNSKÁ SVRATKA . PLÁN ROZVOJE SPORTU Červen 2018 1 Identifikační údaje: Zadavatel: Obec Radešínská Svratka Radešínská Svratka 85 59233 Radešínská Svratka IČO: 00295205 Tel.: 566673326 Email: obec.radsvratka@tiscali.cz

Více

Novobydžovsko v Královéhradeckém kraji

Novobydžovsko v Královéhradeckém kraji Novobydžovsko v Královéhradeckém kraji Poloha mikroregionu v rámci ČR a HK kraje Novobydžovsko Mikroregion Novobydžovsko Novobydžovsko a Program rozvoje Královéhradeckého kraje 2008-2010 (PRK) Strategie

Více

Území podél toku řek Ohře a Rolavy nebylo možné před územním vyjasněním a před realizací páteřních dopravních staveb nadmístního významu využívat pro

Území podél toku řek Ohře a Rolavy nebylo možné před územním vyjasněním a před realizací páteřních dopravních staveb nadmístního významu využívat pro Karlovy Vary 12.11.2009 Území podél toku řek Ohře a Rolavy nebylo možné před územním vyjasněním a před realizací páteřních dopravních staveb nadmístního významu využívat pro další odpovídající investice

Více

Návrh způsobu měření vize. Stav 2016 Strategické cíle / Opatření / projekty Řešení problematiky znečištění ovzduší

Návrh způsobu měření vize. Stav 2016 Strategické cíle / Opatření / projekty Řešení problematiky znečištění ovzduší Stav 2016 Strategické cíle / Opatření / projekty Řešení problematiky znečištění ovzduší Vize 2030 Návrh způsobu měření vize Silný vliv lokálních topenišť v okolí Ostravy a v polském příhraničí na kvalitu

Více

DIPLOMNÍ PROJEKT - MULTIFUNKČNÍ BUDOVA HOLEŠOVICE. Autor: Bc. Robert Hubička

DIPLOMNÍ PROJEKT - MULTIFUNKČNÍ BUDOVA HOLEŠOVICE. Autor: Bc. Robert Hubička DIPLOMNÍ PROJEKT - MULTIFUNKČNÍ BUDOVA HOLEŠOVICE Autor: Bc. Robert Hubička Vedoucí diplomího projektu: Doc. Ing. arch. Miroslav Cikán Asistent: Mgr. Art. Peter Búš FA ČVUT, 15127 ÚSTAV NAVRHOVÁNÍ I zima

Více

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 RUPRECHTICE BEDŘICHOV SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ S výstaviště LIDOVÉ SADY BEDŘICHOV Severočeské muzeum

Více

1 Dotazníkové šetření

1 Dotazníkové šetření 1 Dotazníkové šetření Úkolem dotazníkového šetření bylo zjistit, jaké jsou potřeby obyvatel města v konkrétních oblastech a jak jsou s těmito oblastmi spokojeni. Otázky byly zaměřeny zejména oblasti kultury,

Více

Nabídka dotačních titulů pro obce a města v roce 2015

Nabídka dotačních titulů pro obce a města v roce 2015 Nabídka dotačních titulů pro obce a města v roce 2015 Snížení energetické náročnost veřejných budov a zvýšení využití obnovitelných zdrojů energie organizační složky městské části hl. města Prahy školy

Více

Bytová výstavba v lokalitě Kamenný vrch II. Představení pro MČ Brno - Kohoutovice Ing. Jan Sponar

Bytová výstavba v lokalitě Kamenný vrch II. Představení pro MČ Brno - Kohoutovice Ing. Jan Sponar Bytová výstavba v lokalitě Kamenný vrch II Představení pro MČ Brno - Kohoutovice Bytový odbor MMB 26.2.2018 Ing. Jan Sponar Lokalita KVII Plán zástavby před r. 1989 POPIS PROJEKTU Kamenný vrch II, nad

Více

Komunitní plán zdraví a kvality života v Přešticích

Komunitní plán zdraví a kvality života v Přešticích Komunitní plán zdraví a kvality života v Přešticích zpracovaný na základě výsledků veřejného fóra ze dne 8. dubna 2008 A. Doprava A.1. Město bude prostorem nejen pro auta A.1.1 Opravy komunikací a chodníků

Více

Nadace Partnerství. Příklady úspěšných řešení

Nadace Partnerství. Příklady úspěšných řešení Nadace Partnerství Sídlo nadace Údolní 33 602 00 Brno Tel.: 515 903 111 Fax 515 903 110 Podpora opatření pro snížení nehodovosti v obcích Příklady úspěšných řešení Kancelář v Praze Krátká 26 100 00 Praha

Více

REVITALIZACE ZELENĚ HISTORICKÉHO CENTRA OBCE TUKLATY PODROBNÝ POPIS PROJEKTU

REVITALIZACE ZELENĚ HISTORICKÉHO CENTRA OBCE TUKLATY PODROBNÝ POPIS PROJEKTU REVITALIZACE ZELENĚ HISTORICKÉHO CENTRA OBCE TUKLATY PODROBNÝ POPIS PROJEKTU 1. PROJEKT 1.1. Zdůvodnění a) Relevance projektu k předmětu programu Cílem projektu Revitalizace zeleně historického centra

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA. 1. Identifikační údaje:

PRŮVODNÍ ZPRÁVA. 1. Identifikační údaje: PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1. Identifikační údaje: a) Označení stavby Čerčany-bezbarierové chodníky podél sil.ii/109 a III/1094 b) Stavebník Obec Čerčany,Václavská 36 257 22 Čerčany, IČ 00231584 c) Projektant Ing.Pavel

Více

ÚPRAVA PARTERU PŘED ALBERTEM PŘÍRODNÍ AMFITEATR PavILON NÁM. KARLA IV PIAZZETTA MEZI STROMY VENKOVNÍ GALERIE ZUŠ ZAHRÁDKA RESTAURACE OBNOVENÝ PRŮCHOD ALBERT ZÁSOBOVÁNÍ NÁBŘEŽÍ ROLAVY PLÁŽ U ŘEKY SCHODY

Více

Program rozvoje obce Holetín na období 2013-2018 OBEC HOLETÍN. Schváleno usnesením obce č. 6/2012

Program rozvoje obce Holetín na období 2013-2018 OBEC HOLETÍN. Schváleno usnesením obce č. 6/2012 OBEC HOLETÍN Schváleno usnesením obce č. 6/2012 Obec Holetín je tvořena třemi místními částmi Horní Holetín, Dolní Holetín, Horní Babákov. Středem obce Holetín prochází silnice II. třídy č. 355 o délce

Více

Informační memorandum. Elektronické výběrové řízení A3639

Informační memorandum. Elektronické výběrové řízení A3639 Informační memorandum Elektronické výběrové řízení A3639 Budova občanské vybavenosti původně sloužící jako škola, včetně studie na přestavbu na bytový dům až o 34 bytech, Hranice ČR Užitná plocha 1.560

Více

Zelené stezky - Greenways Konference KOLA A KOLEČKA Hradec Králové, 14. 3. 2008

Zelené stezky - Greenways Konference KOLA A KOLEČKA Hradec Králové, 14. 3. 2008 Zelené stezky - Greenways Konference KOLA A KOLEČKA Hradec Králové, 14. 3. 2008 Jakub Smolík, manažer Greenways Praha-Vídeň Co jsou Greenways? Zelené stezky Greenways jsou multifunkční stezky a zelené

Více

Program rozvoje města Rychnov u Jablonce nad Nisou. Setkání s občany

Program rozvoje města Rychnov u Jablonce nad Nisou. Setkání s občany Program rozvoje města Rychnov u Jablonce nad Nisou Setkání s občany 26. 10. Co nás čeká? Seznámení s procesem tvorby Programu rozvoje města Seznámení s obsahem Programu rozvoje města Prostor pro náměty

Více

Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení. Dokumentace obsahuje části:

Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení. Dokumentace obsahuje části: Příloha č. 1 k vyhlášce č. 499/2006 Sb. Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení Dokumentace obsahuje části: A B C D E Průvodní zpráva Souhrnná technická zpráva

Více

ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY

ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY A. ÚVOD 1. Údaje o podkladech a schválení ÚPD 1 2. Obsah a rozsah elaborátu 3 3. Vymezení řešeného území 4 4. Širší vztahy 5 B. ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ PRO ROZBOR ÚZEMNÍHO

Více

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Vlastnictví lesů v České republice Přehled lesů ve správě Lesů ČR Hospodaření v lesích zajišťuje celkem 77 lesních správ a 5 lesních závodů.

Více

Nadace Partnerství PROGRAM PROSTORY

Nadace Partnerství PROGRAM PROSTORY Nadace Partnerství PROGRAM PROSTORY Program Prostory Naše vize: Kvalitní veřejná prostransví Na jejich vzniku se podílí veřejnost, samospráva, místní podnikatelé, OS Místa kvalitní Místa obyvatelná Místa

Více

Strategický rozvojový dokument Obce Bavorýne

Strategický rozvojový dokument Obce Bavorýne Strategický rozvojový dokument Obce Bavorýne Obsah 1. Vize 2. Teze 3. Shrnutí současného stavu 4. Formulace cílových skupin plánu 5. SWOT analýza (analýza silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb)

Více

115. výzva Ministerstva životního prostředí

115. výzva Ministerstva životního prostředí Číslo výzvy v MS 2014+: 05_18_115 Název výzvy v MS 2014+: MŽP_115. výzva, PO 4, SC 4.4, průběžná 115. výzva Ministerstva životního prostředí k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu

Více

REVITALIZACE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ U ČERVENÉHO KOSTELA V HLUČÍNĚ

REVITALIZACE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ U ČERVENÉHO KOSTELA V HLUČÍNĚ ZADÁNÍ OTEVŘENÁ, PROJEKTOVÁ, JEDNOFÁZOVÁ ARCHITEKTONICKO - URBANISTICKÁ SOUTĚŽ REVITALIZACE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ U ČERVENÉHO KOSTELA V HLUČÍNĚ MěÚ Hlučín, odbor výstavby, oddělení rozvoje, plánování

Více

Aktuální přehled celkové nabídky

Aktuální přehled celkové nabídky 1/7 BYTY - přehled projektů Počet bytů Praha 2 - Vinohrady / projekt Rezidence U Muzea Praha 3 - Žižkov / projekt Residence Garden Towers Praha 4 - Kamýk / projekt Nad Modřanskou roklí Termín/y dokončení

Více

TUŘICE ZMĚNA Č. 5 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TEXTOVÁ ČÁST KA KA

TUŘICE ZMĚNA Č. 5 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TEXTOVÁ ČÁST KA KA TUŘICE ZMĚNA Č. 5 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TEXTOVÁ ČÁST KAKA KA * KA projektový ateliér, Tuřice 32, 294 74 Předměřice n. Jizerou TUŘICE ZMĚNA Č. 5 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TEXTOVÁ ČÁST Ing. František Kačírek odpovědný

Více