Pokročilé investiční strategie v prostředí finančních trhů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pokročilé investiční strategie v prostředí finančních trhů"

Transkript

1 Pokročilé investiční strategie v prostředí finančních trhů Advanced investment strategies in environment of financial markets Jan Budík * ABSTRAKT Hlavním cílem tohoto příspěvku je navržení modelu pro návrh pokročilé investiční strategie založené na apriorní znalosti experta pro finanční rozhodování. V příspěvku je detailně rozepsána apriorní znalost experta pro finanční rozhodování, která je založena na navyšování volatility vybraných finančních instrumentů ve vybrané časové úseky z pohledu intradenních cenových pohybů. Navržená pokročilá investiční strategie pracuje s měnovými páry EUR/USD, GBP/USD a USD/JPY. Pro každý měnový pár jsou pomocí statistické analýzy nalezeny optimální parametry pro vyhledání relevantní cenové úrovně. Dále jsou pomocí optimalizačního procesu nalezeny optimální parametry pro vstup do trhu, výstup z trhu a podmínky filtrující vstup do trhu závislé na aktuální volatilitě trhu. Ověření navrženého modelu pokročilé investiční strategie je provedeno pro všechny měnové páry za časový úsek Distribuce zisků a ztrát u jednotlivých měnových párů vykazuje nízkou korelační hodnotu a je vhodné využít těchto tří měnových párů v rámci diversifikovaného investičního portfolia. Klíčová slova: Měny, predikce, optimalizace, fuzzy logika, genetické algoritmy. ABSTRACT The main goal of this paper is proposing of economic model of advanced investment strategies based on a priori knowledge of expert for financial decision making. There is described a priori knowledge in detail, which is based on volatility increasing of selected financial instruments in selected time periods in terms of intraday price movements. Proposed advanced investment strategies work with currency pairs EUR/USD, GBP/USD and USD/JPY. For each currency pair is found optimal parameter by statistical analysis. The optimization process found optimal parameters for enter to speculative position, exit from speculative position and filtering based on the current market volatility. Verification of proposed advanced investment strategy model is verified for all currency pairs for time period from to Distribution of profits and losses for each currency pair has a low correlation value and is appropriate to use these three currency pairs in a diversified investment portfolio. Key words: Currency, prediction, optimization, fuzzy logic, genetic algorithm. JEL classification: G11 * Ing. Jan Budík, doktorand, Ústav informatiky, Fakulta podnikatelská, VUT v Brně.

2 Pokročilé metody analýz, modelování a simulace v současné době implementují při návrhu investičních portfolií téměř všechny významné finanční instituce. Primárním cílem je hledání optima funkce maximalizující zisk za současného omezení, které je reprezentováno volatilitou distribuce dílčích zisků a ztrát, maximálního poklesu kapitálu, procentuální úspěšností dílčích investičních rozhodnutí, poměru zisk/risk a dalších ukazatelů. Hledání optima s pomocí standardních algoritmických přístupů se stává téměř neřešitelnou úlohou a je nutná aplikace genetických algoritmů založených na bázi evolučního procesu výběru nejsilnějších jedinců. Investiční strategie využívající genetické algoritmy, fuzzy logiku, neuronové sítě v kombinaci s kvantitativní analýzou lze považovat za pokročilé investiční strategie 12. Pokročilé investiční strategie Implementací pokročilých metod analýz, modelování a simulace v investičním rozhodování lze vytvářet pokročilé investiční strategie vhodné pro správu finančního kapitálu velkých finančních institucí. Pomocí těchto strategií lze spravovat finanční kapitál v řádech miliónů až stovky miliónů eur 3. Dílčí investiční rozhodnutí jsou realizovány na základě pokročilých investičních strategií. Tyto strategie lze rozdělit do dvou základních skupin: Trendové Netrendové V rámci tohoto příspěvku jsou podrobeny analýze a optimalizaci strategie vyžadující pro realizaci zisků trend, čili jde o strategie trendové. Pokročilou investiční strategii lze definovat jako množinu vstupních a výstupních pravidel pro realizaci dílčích investičních rozhodnutí a množinu pravidel pro řízení rizika a reinvestici. Na obrázku č. 1 je zobrazen proces návrhu pokročilé investiční strategie. Expertem pro finanční rozhodování je fyzická osoba, která je znalá oblasti finančního rozhodování. Burzovními daty jsou myšleny informace o aktuálních a historických cenových pohybech vybraných finančních instrumentů a fundamentálních informací a pokročilými metodami analýz, modelování a simulace jsou myšleny nástroje pro statistické zpracování vstupních dat a jejich následná optimalizace 4. 1 Dostál, P. (2008): Pokročilé metody analýz a modelování v podnikatelství a veřejné správě, (TheAdvanced Methods of Analyses and Simulation in Business and Public Service in Czech) Brno, CERM, 432 pgs, ISBN Altucher, J. (2004): Trade Like a Hedge Fund: 20 Successful Uncorrelated Strategies & Techniques to Winning profits. USA, Wiley, 240 pgs, ISBN Rejnuš, O. (2008): Finanční trhy, Ostrava, KEY Publishing, 548 pgs, ISBN: Forex Factory data source[online]. [citováno ]. Dostupný z WWW: <Online zdroj:

3 Obr. 1: Proces návrhu pokročilé investiční strategie Expert pro finanční rozhodování (Apriorní znalost) Burzovní data (Cena, fundamenty) Pokročilé metody analýz, modelování a simulace (Genetické algoritmy) Pokročilá investiční strategie Nejvýznamnější součástí procesu návrhu pokročilé investiční strategie je vložení apriorní znalosti experta pro finanční rozhodování. Možností, druhů a typů apriorních znalostí v procesu investování existuje velké množství a záleží pouze na samotném expertovi, kterou z možností preferuje a ovládá. Důležitou součástí zvolené apriorní znalosti je její možnost kvantifikace do podoby, kterou bude schopná zpracovat počítačová technika. Proces návrhu pokročilé investiční strategie obsahuje metody analýz, modelování a simulace, které navazují na kvantifikovanou podobu apriorní znalosti a vyhledávají optimální parametry strategie řízení rizika. Apriorní znalost V rámci tohoto příspěvku expert pro finanční rozhodování předává v kvantifikované podobě informaci o možnosti investování do finančních trhů na základě průrazů specifických cenových hladin. Výběr vhodných cenových hladin je popsán několika parametry, které jsou definovány právě finančním expertem na základě subjektivních informací získaných zkušenostmi. Primární vlastností je realizace investičních rozhodnutí v krátkém časovém období, které nepřesahuje délky řádově několika desítek minut až hodin. Z důvodu takto krátkých časových intervalů je nezbytné zvýšit efektivitu realizovaných investičních transakcí za pomocí využití nástroje finanční páky. Tímto nástrojem je možné zvýšit efektivitu vybrané strategie řádově 10x 100x v závislosti na velikosti použité páky a velikosti finančního kapitálu, který má investor k dispozici. Takto lze dosahovat průměrného měsíčního zhodnocení v řádech několika jednotek procent. Volba vhodných cenových úrovní je klíčovým stavebním prvkem tohoto investičního přístupu a vyžaduje nejvíce úsilí pro optimalizaci. Z důvodu intradenního přístupu je nezbytné každý den před započetím obchodní seance nalézt nové specifické cenové úrovně platné pro daný den. Primárním parametrem pro vyhledávání specifických cenových úseků je časové ohraničení, přičemž významné cenové úrovně jsou tvořeny jako maximum a minimum za vybraný časový úsek. Optimalizační proces nalezne specifické časové úseky, během kterých se každý den vytváří významné cenové úrovně. Základní stavební kámen zvolené strategie vychází z předpokladu striktního umísťování ochranných příkazů, které automaticky ukončí otevřenou investiční pozici v případě, že dosáhne předdefinované ztráty. Při využívání finanční páky lze takto předejít situacím, kdy se otevřené pozice dostanou do nekontrolovatelné ztráty. Současně s příkazem pro omezení

4 maximální ztráty je do trhu vložen příkaz, který definuje, při jak velkém otevřeném zisku uzavřít otevřené pozice. Optimalizační proces Samotná apriorní znalost experta pro finanční rozhodování nemusí obsahovat optimální nastavení hodnot pro definici maximální ztráty, výběr zisku a optimálních časových úseků pro definici významných cenových úrovní. Z důvodu velmi velké časové náročnosti vyhledávání optim uvedených parametrů je nezbytné využít počítačové techniky v kombinaci se sofistikovanými algoritmy. Standardní algoritmické metody pro vyhledávání souvislostí v datech jsou dnes již nedostatečné a jsou nevhodné pro daný typ výpočetní úlohy. Jako vhodné řešení úlohy pro optimalizaci je využití genetických algoritmů, které dosáhnou výsledného řešení při hledání optima v reálném čase. Princip těchto algoritmů je založen na evoluci, kdy do dalšího vývojového stupně (iteračního kroku) postupují pouze silní jedinci (řešení) a následně se provádí jejich křížení, mutace nebo reprodukce. Takovýmto způsobem lze nalézt optimální řešení při hledání výše uvedených proměnných. V rámci tohoto příspěvku dochází k vyhledávání optimálních hodnot pro následující parametry: Začátek časového úseku pro výběr významných cenových úrovní Konec časového úseku pro výběr významných cenových úrovní Hodnota uzavření investiční pozice při otevřené ztrátě Hodnota uzavření investiční pozice při otevřeném zisku Na obrázku č. 2 jsou graficky znázorněny proměnné, u kterých budou hledány optimální hodnoty.

5 Obr. 2: Grafické znázornění optimalizovaných proměnných v cenovém grafu Zdroj: MetaTrader 4 Zpětná verifikace expertem pro finanční rozhodování Implementace výpočetní techniky a sofistikovaných algoritmů pro vyhledávání optimálních hodnot vybraných parametrů vyžaduje zpětné verifikování nalezených hodnot a to z důvodu možného šumu. Nalezené hodnoty mohou být zkresleny vlivem krátkodobého nestandardního chování vybraného finančního instrumentu a je nezbytné provést subjektivní posouzení expertem pro finanční rozhodování. Tato závěrečná verifikace zvyšuje robustnost a stabilitu navržené strategie. Obr. 3: Fuzzy model v roli experta pro finanční rozhodování Potencionální investiční strategie Expert pro finanční rozhodování Pokročilé investiční strategie

6 Ekonomický model pokročilé investiční strategie Popis návrhu investiční strategie Navržený model pokročilé investiční strategie pro velké finanční instituce pracuje na bázi kvantitativní analýzy cenových pohybů vybraných finančních instrumentů měnového trhu 5. Primárním sledovaným parametrem je zvýšení intradenní volatility v souvislosti se specifickým časovým úsekem. Tato apriorní informace je do procesu návrhu investiční strategie vložena expertem pro finanční rozhodování a je dále testována a optimalizována pomocí pokročilých metod analýz. Zvýšení volatility finančních instrumentů ve specifické časové úseky je zapříčiněno periodickým opakováním konkrétních situací 6. Mezi tyto situace lze řadit následující: Otevření finančních trhů Uzavření finančních trhů Vyhlašování fundamentálních zpráv Reakce na předešlé obchodní seance Reakce na historická minima a maxima Na obrázku č. 4 je zobrazen kompletní model návrhu pokročilé investiční strategie. Expert pro finanční rozhodování Obr. 4: Model návrhu pokročilé investiční strategie Burzovní data (Cena, fundamenty) Pokročilé metody analýz Optimalizační proces (GA) Validace parametrů Pokročilé investiční strategie Expert pro finanční rozhodování do procesu návrhu pokročilých investičních strategií vstupuje na začátku, kdy implementuje apriorní znalost a na konci procesu, kdy validuje navržené potencionální strategie. Implementování a testování apriorní znalosti experta zajišťují pokročilé metody analýz a optimalizační proces založený na GA pro zvýšení efektivnosti výpočtu. 5 Kantardzic, M. (2002): Data Mining: Concepts, Models, Methods, and Algorithms USA, Wiley-IEEE Press, 360 pgs, ISBN Ruey, S. (2001): Analysis of Financial Time Series USA, Wiley-Interscience, 472 pgs, ISBN

7 Apriorní znalost experta pro finanční rozhodování Apriorní znalosti experta pro finanční rozhodování v navrženém modelu je založena na zvýšené volatilitě měnového trhu v období otevírání finančních trhů evropského kontinentu. V průběhu obchodního dne se na měnovém trhu mění volatilita a to v závislosti na otevíracích časech světových trhů. Tabulka č. 1 obsahuje časová období, ve kterých jsou dané trhy otevřeny. Na začátku těchto období je očekáváno zvýšení volatility vybraných finančních instrumentů. Tab. 1: Otevírací hodiny světových trhů Město Období Tokyo 2:00 11:00 Londýn 9:00 18:00 New York 14:00 23:00 Sydney 23:00 8:00 Zdroj: Navýšení volatility vybraných finančních instrumentů je způsobeno otevíráním a uzavíráním spekulativních pozic bank, fondů a individuálních spekulantů. Volatilita je měřená podle následujícího vzorce: Volatilita i Maximum i Minimum kde Volatilita = velikost volatility pro daný časový úsek, Maximum = maximální cena za daný časový úsek, Minimum = minimální cena za daný časový úsek. i Na obrázku č. 5 jsou graficky znázorněny průměrné hodnoty pohybů pro jednotlivé hodiny v průběhu obchodního dne pro měnový pár EUR/USD, GBP/USD a USD/JPY. Grafickou analýzou lze snadno zjistit, že v dané časové úseky, které korelují s časovými úseky pro otevírání světových trhů, je tendence k nárůstu průměrných pohybů a tím zvýšení volatility vybraných finančních instrumentů. Pro tyto tři uvedené měnové páry je navržena množina vstupních a výstupních pravidel.

8 Obr. 5: Průměrné cenové pohyby obchodního dne za období Optimalizační proces Výstupem optimalizačního procesu je množina pravidel, jejíž aplikace generuje za období výsledky prezentované v tabulce č. 2, kde jsou uvedeny hodnoty celkových zisků strategií, hrubé zisky a hrubé ztráty, celkový počet investicí, počet ziskový a ztrátových investicí a jejich procentuální vyjádření. Tab. 2: Výsledky jednotlivých strategií za období Ukazatel Strategie EUR/USD Strategie GBP/USD Strategie USD/JPY Celkový zisk $/lot $/lot 6589 $/lot Hrubý zisk $/lot $/lot $/lot Hrubá ztráta $/lot $/lot $/lot Počet investicí Ziskové investice Ztrátové investice Ziskové investice 30,52% 21,02 % 31,28 % Ztrátové investice 69,48% 78,98 % 71,99 %

9 V tabulce č. 3 jsou uvedeny hodnoty celkových zisků, hrubé zisky a hrubé ztráty, celkový počet investicí, počet ziskový a ztrátových investicí a jejich procentuální vyjádření. Výsledky jsou dány součtem tří dílčích strategií uvedených v tabulce č. 3. Tab. 3: Kumulativní výsledek navržených strategií za období Ukazatel Celkový zisk Hrubý zisk Hrubá ztráta EUR/USD + GBP/USD + USD/JPY $/lot $/lot $/lot Počet investicí 1450 Ziskové investice 497 Ztrátové investice 953 Ziskové investice 45,23 % Ztrátové investice 54, 77% Na obrázku č. 6 je graficky znázorněn průběh akumulace distribuce zisků a ztrát investičního portfolia složeného z výše uvedených tří investičních strategií. Obr. 6: Akumulace distribuce zisků a ztrát investičních strategií

10 Model pokročilé investiční strategie Model navržené pokročilé strategie je sestaven pro tři měnové páry sestavené ze světových měn EUR, USD, GBP a JPY. Volba vybraných finančních instrumentů měnového trhu vychází z vysoké likvidity a možnosti realizovat obchodní příkazy 24 hodin denně. Kombinace výše uvedených strategií se jeví jako vhodná i z pohledu diversifikace, jelikož korelační koeficient vykazuje nízkou hodnotu korelace dílčích zisků a ztrát. Ekonomický model pracuje s významnými cenovými úrovněmi, které jsou vytvářeny v následujících časových obdobích: EUR/USD 4:00 9:00 GBP/USD 1:30 9:00 USD/JPY 8:30 9:00 Během uvedených časových intervalů jsou nalezeny významné cenové úrovně, které jsou tvořeny maximální a minimální hodnotou ceny za daný časový úsek. Obchodní příkazy jsou následně umístěny na tyto cenové úrovně a to tak, že na maximální hodnotu ceny je umístěn vstupní příkaz pro nákup a minimální hodnotu ceny je umístěn příkaz pro prodej. Optimalizační proces nalezl jako vhodné umístění příkazu pro ukončení pozice ve ztrátě opačnou hodnotu než je cena vstupní, čili při aktivaci příkazu pro nákup (maximální hodnota ceny za vybraný časový úsek) je ochranný příkaz umístěn na minimální hodnotě ceny za vybraný časový úsek. Při aktivaci příkazu pro prodej, je princip opačný a ochranný příkaz je umístěn na hodnotě maxima dosažené ceny za vybraný časový úsek. Princip umístění ochranného příkazu je stejný pro všechny tři měnové páry. Umístění příkazu pro realizaci zisku je pro každý měnový pár odlišný. V tabulce č. 4 jsou definovány hranice pro uzavření investiční pozice v zisku i ve ztrátě. Tab. 4: Optimální parametry pro ukončení investičních pozic v zisku a ve ztrátě Závěr Měnový pár Ukončení ve ztrátě Ukončení v zisku EUR/USD 1 * (Max Min) 3 * (Max Min) GBP/USD 1 * (Max Min) 6 * (Max Min) USD/JPY 1 * (Max Min) 5 * (Max Min) Využití pokročilých metod analýz, modelování a simulace při návrhu investičních portfolií vede k efektivnějšímu zpracování vstupních dat a jejich optimalizaci v reálném čase. Výše uvedené metody využívá většina bankovních a investiční institucí, podílových fondů, Hedge fondů a dalších institucí zpracovávajících data pro investiční a analytické účely. Genetické algoritmy jsou v navrženém modelu pro tvorbu a návrh pokročilých investičních strategií využity v procesu optimalizace, kdy jsou hledány optimální parametry pro definování relevantních cenových úrovní. Tyto cenové úrovně slouží jako bodu pro vstup do investiční pozice. Dalším výstupem optimalizačního procesu je nalezení optimálních parametrů procesu

11 řízení rizika zaměřené na cenové úrovně pro uzavření dílčích investičních pozic v zisku nebo ve ztrátě. Ekonomický model investiční strategie je vybudován na apriorní znalosti experta pro finanční rozhodování. Expert pro finanční rozhodování vstupuje do procesu modelování na začátku procesu, kdy přináší do tvorby modelu apriorní znalost i na konci procesu, kdy provádí závěrečnou validaci navržených modelů. Princip apriorní znalosti je založen na zvýšené volatilitě ve specifické časové úseky během obchodního dne. Zvýšení volatility je zapříčiněno otevřením světových burz, kdy investoři reagují na předchozí obchodní den, významné historické minima a maxima, fundamentální zprávy a další faktory ovlivňující cenové pohyby. Navržený ekonomický model pracuje s časovým úsekem, ve kterém se otevírá londýnská burza (9:00). Optimalizační proces nalez časová období, ve kterých vznikají relevantní cenové úrovně. Při průrazu těchto cenových úrovní dochází k otevření spekulativní pozice a další řízení pozice podle navržených parametrů optimalizačního procesu. Navržený model pracuje se strategiemi pro měnové páry EUR/USD, GBP/USD a USD/JPY. Aplikace všech tří strategií najednou vytváří investiční portfolio, které za období generuje celkový zisk 36502$/lot s pravděpodobnosti úspěšného obchodního dne 45,23%. Distribuce zisků a ztrát jednotlivých investičních strategií vykazuje nízkou hodnotu korelačního koeficientu a jsou tedy vhodné pro diversifikaci. Literatura [1] Altucher, J. (2004): Trade Like a Hedge Fund: 20 Successful Uncorrelated Strategies & Techniques to Winning profits. USA, Wiley, 240 pgs, ISBN [2] Bojadziev, G. - Bojadziev, M. (2007): Fuzzy Logic for Business, Finance, and Management (Advances in Fuzzy Systems U Applications and Theory) (Advances in Fuzzy Systems - Applications and Theory) USA, World Scientific Publishing Company, 252 pgs, ISBN: [3] Dostál, P. (2008): Pokročilé metody analýz a modelování v podnikatelství a veřejné správě, (TheAdvanced Methods of Analyses and Simulation in Business and Public Service in Czech) Brno, CERM, 432 pgs, ISBN [4] Forex Factory data source[online]. [citováno ]. Dostupný z WWW: <Online zdroj: [5] Kantardzic, M. (2002): Data Mining: Concepts, Models, Methods, and Algorithms USA, Wiley-IEEE Press, 360 pgs, ISBN [6] Kitagawa, G. (2010): Introducing to Time Series Modeling, Chapman & Hall USA, CRC Press, 296 pgs, ISBN [7] Miner, R. (2008): High Probability Trading Strategies: Entry to Exit Tactics for the Forex, Futures, and Stock Markets USA, Wiley, 288 pgs, ISBN: [8] Rejnuš, O. (2008): Finanční trhy, Ostrava, KEY Publishing, 548 pgs, ISBN: [9] Ruey, S. (2001): Analysis of Financial Time Series USA, Wiley-Interscience, 472 pgs, ISBN [10] Tsao, CH - Chen, S (2004): Statistical analysis of genetic algorithms in discovering technical trading strategies. In Applications of Artificial Intelligence in Finance and Economics [online], č. 19, s Dostupný z databáze Emerald. DOI /S (04)

SNIŽOVÁNÍ RIZIKA POKROČILÉ INVESTIČNÍ STRATEGIE

SNIŽOVÁNÍ RIZIKA POKROČILÉ INVESTIČNÍ STRATEGIE SNIŽOVÁNÍ RIZIKA POKROČILÉ INVESTIČNÍ STRATEGIE RISK REDUCTION OF ADVANCED INVESTMENT STRATEGY Jan Budík, Lenka Smolíková Abstract: The article deals with the issue of advanced investment strategies and

Více

Analýza reakcí měnových párů na změny makroekonomických ukazatelů. Analysis of currency pairs reaction to macroeconomic indicators changes

Analýza reakcí měnových párů na změny makroekonomických ukazatelů. Analysis of currency pairs reaction to macroeconomic indicators changes Analýza reakcí měnových párů na změny makroekonomických ukazatelů Analysis of currency pairs reaction to macroeconomic indicators changes Dagmar Řešetková, Jan Budík Abstract Purpose of the article The

Více

FOREX. Jana Horáková. (sem. sk. středa 8,30-10,00)

FOREX. Jana Horáková. (sem. sk. středa 8,30-10,00) FOREX Jana Horáková (sem. sk. středa 8,30-10,00) Obsah 1. FOREX obecně 2. Historie 3. Fungování Forexu 4. Pojmy: MĚNOVÝ PÁR, BUY, SELL, ASK, BID BOD SPREAD LOT PIP VALUE MARGIN, LEVERAGE ROLLOVER 5. Fundamentální

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA PODNIKATELSKÁ. Ústav informatiky. Ing. Jan Budík METODY TVORBY MĚNOVÉHO PORTFOLIA

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA PODNIKATELSKÁ. Ústav informatiky. Ing. Jan Budík METODY TVORBY MĚNOVÉHO PORTFOLIA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA PODNIKATELSKÁ Ústav informatiky Ing. Jan Budík METODY TVORBY MĚNOVÉHO PORTFOLIA METHODS OF CURRENCY PORTFOLIO CREATION Zkrácená verze PhD Thesis Obor: Školitel: Řízení

Více

Expertní přednáška pro DigiPárty

Expertní přednáška pro DigiPárty Expertní přednáška pro DigiPárty 23.3.2017. Obsah přednášky & Jak na černé zlato chytře a jednoduše? 1. Globální trh s ropou, jeho hráči a fundamenty 2. Ropa jako burzovní aktivum co vlastně obchodujeme?

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Přečtěte si prosím upozornění v závěru analýzy EUR / USD Konsoliduje. EUR/USD po prudkém propadu po oznámení výsledku brexitu konsoliduje.

Více

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů Příručka k měsíčním zprávám ING fondů ING Investment Management vydává každý měsíc aktuální zprávu ke každému fondu, která obsahuje základní informace o fondu, jeho aktuální výkonnosti, složení portfolia

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Přečtěte si prosím upozornění v závěru analýzy EUR / USD Short-term volatility. UR/USD se obchoduje výš. hodinová rezistence je na 1.1416

Více

Ing. Ondřej Audolenský

Ing. Ondřej Audolenský České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ing. Ondřej Audolenský Vedoucí: Prof. Ing. Oldřich Starý, CSc. Rizika podnikání malých a středních

Více

PREDIKCE DÉLKY KOLONY V KŘIŽOVATCE PREDICTION OF THE LENGTH OF THE COLUMN IN THE INTERSECTION

PREDIKCE DÉLKY KOLONY V KŘIŽOVATCE PREDICTION OF THE LENGTH OF THE COLUMN IN THE INTERSECTION PREDIKCE DÉLKY KOLONY V KŘIŽOVATCE PREDICTION OF THE LENGTH OF THE COLUMN IN THE INTERSECTION Lucie Váňová 1 Anotace: Článek pojednává o předpovídání délky kolony v křižovatce. Tato úloha je řešena v programu

Více

VYHLÁŠENÁ TÉMATA PREZENTACÍ PRO VYKONÁNÍ STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠKY Z VEDLEJŠÍ SPECIALIZACE PENĚŽNÍ EKONOMIE A BANKOVNICTVÍ (1PE)

VYHLÁŠENÁ TÉMATA PREZENTACÍ PRO VYKONÁNÍ STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠKY Z VEDLEJŠÍ SPECIALIZACE PENĚŽNÍ EKONOMIE A BANKOVNICTVÍ (1PE) VYHLÁŠENÁ TÉMATA PREZENTACÍ PRO VYKONÁNÍ STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠKY Z VEDLEJŠÍ SPECIALIZACE PENĚŽNÍ EKONOMIE A BANKOVNICTVÍ (1PE) A. Kapitálové trhy II. konzultant prof. Musílek 1. Analýza vývoje struktury

Více

Model byl např. publikován v závěrečné výzkumné zprávě z tohoto projektu.

Model byl např. publikován v závěrečné výzkumné zprávě z tohoto projektu. Restrikce veřejných výdajových programů a výdajových aktivit veřejných služeb Prof. PhDr. František Ochrana,DrSc.,katedra veřejných financí, VŠE v Praze Referát je součástí výstupu z výzkumného projektu

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Přečtěte si prosím upozornění v závěru analýzy EUR / USD Konsoliduje nad 1.1000. EUR/USD po prudkém propadu po oznámení výsledku brexitu

Více

JAK (ZNOVU) ZAČÍT. Webinář pro klienty Praha, 22.9.2011. www.colosseum.cz. Tomáš Vobořil, Colosseum, a.s.

JAK (ZNOVU) ZAČÍT. Webinář pro klienty Praha, 22.9.2011. www.colosseum.cz. Tomáš Vobořil, Colosseum, a.s. JAK (ZNOVU) ZAČÍT Webinář pro klienty Praha, 22.9.2011 Tomáš Vobořil, Colosseum, a.s. PROGRAM WEBINÁŘE Dnes máme na programu: Zvládnout jednoduché základy Najít si vyhovující trh a pravidla Stanovit si

Více

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů Příručka k měsíčním zprávám ING fondů ING Investment Management vydává každý měsíc aktuální zprávu ke každému fondu, která obsahuje základní informace o fondu, jeho aktuální výkonnosti, složení portfolia

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Přečtěte si prosím upozornění v závěru analýzy EUR / USD Prudký pád. EUR/USD se po výsledku hlasování pro odchod propadlo. Rezistence se

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Přečtěte si prosím upozornění v závěru analýzy EUR / USD Volatilita klesá. EUR/USD se po prudkém propadu po oznámení výsledku brexitu stále

Více

KOMPARACE MEZINÁRODNÍCH ÚČETNÍCH STANDARDŮ A NÁRODNÍ ÚČETNÍ LEGISLATIVY ČR

KOMPARACE MEZINÁRODNÍCH ÚČETNÍCH STANDARDŮ A NÁRODNÍ ÚČETNÍ LEGISLATIVY ČR VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT KOMPARACE MEZINÁRODNÍCH ÚČETNÍCH STANDARDŮ

Více

dokumentu: Proceedings of 27th International Conference Mathematical Methods in

dokumentu: Proceedings of 27th International Conference Mathematical Methods in 1. Empirical Estimates in Stochastic Optimization via Distribution Tails Druh výsledku: J - Článek v odborném periodiku, Předkladatel výsledku: Ústav teorie informace a automatizace AV ČR, v. v. i., Dodavatel

Více

KOMODITNÍ SPREADY. diskréční obchodování s komoditami jinak a profitabilně. Romana Křížová CEO, TradeandFinance.eu, s.r.o.

KOMODITNÍ SPREADY. diskréční obchodování s komoditami jinak a profitabilně. Romana Křížová CEO, TradeandFinance.eu, s.r.o. KOMODITNÍ SPREADY diskréční obchodování s komoditami jinak a profitabilně Romana Křížová CEO, TradeandFinance.eu, s.r.o. Co je to spread? Často používaný termín Spread = cenové rozpětí = rozdíl mezi dvěma

Více

Forex Outlook EURUSD 6.9. 2015

Forex Outlook EURUSD 6.9. 2015 Forex Outlook EURUSD 6.9. 2015 Ohlédnutí za minulým FX Outlookem V minulém FX Outlooku jsem se zaměřil na trh GBPUSD s tím, že můj náhled je shortový. Trh prakticky celý minulý týden pokračoval v poklesu

Více

Neuronové časové řady (ANN-TS)

Neuronové časové řady (ANN-TS) Neuronové časové řady (ANN-TS) Menu: QCExpert Prediktivní metody Neuronové časové řady Tento modul (Artificial Neural Network Time Series ANN-TS) využívá modelovacího potenciálu neuronové sítě k predikci

Více

Základy teorie finančních investic

Základy teorie finančních investic Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Základy teorie finančních investic strana 2 Úvod do teorie investic Pojem investice Rozdělení investic a)

Více

Analysis of the personal average tax rate evolution at the selected taxpayers in the Czech Republic during the years of 1993-2011

Analysis of the personal average tax rate evolution at the selected taxpayers in the Czech Republic during the years of 1993-2011 VŠB-TU Ostrava, faculty of economics,finance department 6 th 7 th September 11 Abstract Analysis of the personal average tax rate evolution at the selected taxpayers in the Czech Republic during the years

Více

Genetické programování 3. část

Genetické programování 3. část 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Genetické programování 3. část Macháček Martin Elektrotechnika 08.04.2011 Jako ukázku použití GP uvedu symbolickou regresi. Regrese je statistická metoda

Více

Použití modelu Value at Risk u akcií z

Použití modelu Value at Risk u akcií z Použití modelu Value at Risk u akcií z pražské Burzy cenných papírů Radim Gottwald Mendelova univerzita v Brně Abstrakt Článek se zaměřuje na model Value at Risk, který se v současnosti často používá na

Více

Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů

Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů Design and implementation of algorithms for adaptive control of stationary robots Marcel Vytečka 1, Karel Zídek 2 Abstrakt Článek

Více

Pokročilé operace s obrazem

Pokročilé operace s obrazem Získávání a analýza obrazové informace Pokročilé operace s obrazem Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno prezentace je součástí projektu FRVŠ č.2487/2011 (BFÚ LF MU) Získávání

Více

Vyhodnocení cenového vývoje drahých kovů na světových burzách v období let 2005 2010

Vyhodnocení cenového vývoje drahých kovů na světových burzách v období let 2005 2010 Vyhodnocení cenového vývoje drahých kovů na světových burzách v období let 2005 2010 Martin Maršík, Jitka Papáčková Vysoká škola technická a ekonomická Abstrakt V předloženém článku autoři rozebírají vývoj

Více

Metodický list - Finanční deriváty

Metodický list - Finanční deriváty Metodický list - Finanční deriváty Základní odborná literatura vydaná VŠFS: [0] Záškodný,P., Pavlát,V., Budík,J.: Finanční deriváty a jejich oceňování.všfs,praha 2007 Tato literatura platí v plném rozsahu,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: Garantující institut: Garant předmětu: Finanční řízení podniku (FRP) 545-xxxx Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Jana Magnusková,

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Prosím, přečtěte si upozornění v závěru analýzy. EUR / USD Býčí konsolidace. EUR/USD prolomil silný support daleko na 1.1613 (min 26/07/2017)

Více

HIGH-FREQUENCY TRADING

HIGH-FREQUENCY TRADING HIGH-FREQUENCY TRADING Představení Vysokofrekvenční obchodování je alternativním způsobem správy kapitálu na globálních finančních trzích. Je tu pro investory, kteří hledají možnosti diverzifikace pro

Více

Jak mohu splnit svá očekávání

Jak mohu splnit svá očekávání Jak mohu splnit svá očekávání Investiční strategie SPOLEHLIVÝ PARTNER PRO ÚSPĚŠNÉ INVESTOVÁNÍ Každý z nás má své specifické cíle, kterých může prostřednictvím investování dosáhnout. Pro někoho je důležité

Více

PowerOPTI Řízení účinnosti tepelného cyklu

PowerOPTI Řízení účinnosti tepelného cyklu PowerOPTI Řízení účinnosti tepelného cyklu VIZE Zvýšit konkurenceschopnost provozovatelů elektráren a tepláren. Základní funkce: Spolehlivé hodnocení a řízení účinnosti tepelného cyklu, včasná diagnostika

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Přečtěte si prosím upozornění v závěru analýzy EUR / USD Připraven testovat rezistenci? EUR/USD se pohybuje do boku pod rezistencí. Na zvrácení

Více

PLATFORMA SEASONALGO. bezkonkurenční nástroj pro obchodování komodit a futures spreadů na bázi sezónnosti

PLATFORMA SEASONALGO. bezkonkurenční nástroj pro obchodování komodit a futures spreadů na bázi sezónnosti PLATFORMA SEASONALGO bezkonkurenční nástroj pro obchodování komodit a futures spreadů na bázi sezónnosti Romana Křížová CEO, TradeandFinance.eu, s.r.o. 1 SeasonAlgo www.seasonalgo.com Unikátní nástroj

Více

Manažerská ekonomika KM IT

Manažerská ekonomika KM IT KVANTITATIVNÍ METODY INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE (zkouška č. 3) Cíl předmětu Získat základní znalosti v oblasti práce s ekonomickými ukazateli a daty, osvojit si znalosti finanční a pojistné matematiky, zvládnout

Více

Informace pro uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů (2016/17) Státnicové předměty navazujících magisterských studijních oborů

Informace pro uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů (2016/17) Státnicové předměty navazujících magisterských studijních oborů Informace pro uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů (2016/17) doporučení k uznání státnicových předmětů potvrzuje garant předmětu doporučení k uznání předmětů, které nejsou uvedeny jako státnicové,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV informatiky Ing. Jan Budík METODY TVORBY MĚNOVÉHO PORTFOLIA METHODS OF CURRENCY PORTFOLIO CREATION Zkrácená verze Ph.D. Thesis Obor: Školitel:

Více

NÁVRH AUTOMATICKÉHO OBCHODNÍHO SYSTÉMU PRO DROBNÉHO INVESTORA

NÁVRH AUTOMATICKÉHO OBCHODNÍHO SYSTÉMU PRO DROBNÉHO INVESTORA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT NÁVRH AUTOMATICKÉHO OBCHODNÍHO SYSTÉMU PRO

Více

Rostoucí význam komodit jako investičního aktiva

Rostoucí význam komodit jako investičního aktiva Rostoucí význam komodit jako investičního aktiva Praha 20. 10. 2011 Přednášející: Jan Korb Patria Direct, člen skupiny KBC group. Patria Direct, a.s., Jungmannova 24, 110 00 Praha 1, tel.: +420 221 424

Více

UKÁZKA VYUŽITÍ PROGRAMU WINQSB PŘI VÝUCE KVANTITATIVNÍCH METOD V ROZHODOVÁNÍ V DISTANČNÍ FORMĚ STUDIA

UKÁZKA VYUŽITÍ PROGRAMU WINQSB PŘI VÝUCE KVANTITATIVNÍCH METOD V ROZHODOVÁNÍ V DISTANČNÍ FORMĚ STUDIA UKÁZKA VYUŽITÍ PROGRAMU WINQSB PŘI VÝUCE KVANTITATIVNÍCH METOD V ROZHODOVÁNÍ V DISTANČNÍ FORMĚ STUDIA ALENA KOLČAVOVÁ, LENKA DRÁBKOVÁ Abstrakt: V úvodu příspěvku je nastíněna současná situace stavu připravenosti

Více

Využití marketingové komunikace pro zvýšení konkurenceschopnosti sdružení MIVES. Bc. Markéta Matulová

Využití marketingové komunikace pro zvýšení konkurenceschopnosti sdružení MIVES. Bc. Markéta Matulová Využití marketingové komunikace pro zvýšení konkurenceschopnosti sdružení MIVES Bc. Markéta Matulová Diplomová práce 2010 ABSTRAKT Tato diplomová práce se zabývá problematikou zvýšení konkurenceschopnosti

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Prosím, přečtěte si upozornění v závěru analýzy. EUR / USD Testuje vzestupnou trendovou linii. EUR/USD odpočívá na klíčovém supportu na 1.1758.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0259 Garantující institut: Garant předmětu: Exaktní metody rozhodování Institut ekonomiky a systémů řízení RNDr. Radmila Sousedíková,

Více

APLIKACE INTERNETOVÉHO MARKETINGU V KULTUŘE

APLIKACE INTERNETOVÉHO MARKETINGU V KULTUŘE APLIKACE INTERNETOVÉHO MARKETINGU V KULTUŘE Pavel Nový, Ludvík Eger ÚVOD Internet je dnes i v ČR široce dostupným a u určitých cílových skupin velmi využívaným komunikačním kanálem (viz i ČSÚ). Nové technologie

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Prosím, přečtěte si upozornění v závěru analýzy. EUR / USD Tlačí se výš. EURUSD prolomil rezistenci danou horizontální rezistencí a potvrdil

Více

Analýza chování algoritmu MSAF při zpracování řeči v bojových prostředcích

Analýza chování algoritmu MSAF při zpracování řeči v bojových prostředcích Analýza chování algoritmu MSAF při zpracování řeči v bojových prostředcích Analysis of MSAF algorithm for speech enhancement in combat vehicles Ing. Jaroslav Hovorka MESIT přístroje spol. s r.o., Uherské

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Přečtěte si prosím upozornění v závěru analýzy. SMĚR ČASOVÝ HORIZONT STRATEGIE/ POZICE EUR / USD S-TERM GBP / USD S-TERM USD / JPY S-TERM

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Prosím, přečtěte si upozornění v závěru analýzy. EUR / USD Silný odraz. EUR/USD se odrazil poblíž klíčového supportu na 1.1160 (vzestupná

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Přečtěte si prosím upozornění v závěru analýzy. SMĚR ČASOVÝ HORIZONT STRATEGIE/ POZICE EUR / USD S-TERM GBP / USD S-TERM USD / JPY S-TERM

Více

ití empirických modelů při i optimalizaci procesu mokré granulace léčivl ková SVK ÚOT

ití empirických modelů při i optimalizaci procesu mokré granulace léčivl ková SVK ÚOT Využit ití empirických modelů při i optimalizaci procesu mokré granulace léčivl Jana Kalčíkov ková 5. ročník Školitel: Doc. Ing. Zdeněk k Bělohlav, B CSc. Granulace Prášek Granule Vlhčivo Promíchávání

Více

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám Platnost: od leden 2017

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám Platnost: od leden 2017 Okruh I: Řízení podniku a projektů: strategický management, inovační management a manažerské rozhodování 1. Základní struktura strategického managementu a popis jednotlivých fází, zhodnocení výstupů a

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Prosím, přečtěte si upozornění v závěru analýzy. EUR / USD Krátkodobá konsolidace. EUR/USD se dál zlepšuje a blíží se k rezistenci na 1.1890

Více

Rychlý průvodce finančním trhem

Rychlý průvodce finančním trhem Rychlý průvodce finančním trhem www.highsky.cz Trh Forex Z hlediska objemu transakcí je forexový trh největší na světě (decentralizovaný trh s denním objemem 4 biliony USD) Denní objem trhu je zhruba 16x

Více

ANALÝZA STRUKTURY A DIFERENCIACE MEZD ZAMĚSTNANCŮ EMPLOEE STRUCTURE ANALYSIS AND WAGE DIFFERENTIATION ANALYSIS

ANALÝZA STRUKTURY A DIFERENCIACE MEZD ZAMĚSTNANCŮ EMPLOEE STRUCTURE ANALYSIS AND WAGE DIFFERENTIATION ANALYSIS ANALÝZA STRUKTURY A DIFERENCIACE MEZD ZAMĚSTNANCŮ EMPLOEE STRUCTURE ANALYSIS AND WAGE DIFFERENTIATION ANALYSIS Pavel Tomšík, Stanislava Bartošová Abstrakt Příspěvek se zabývá analýzou struktury zaměstnanců

Více

Technická analýza a AOS Prezentace pro Českou asociaci treasury, Praha, 27.4.2010

Technická analýza a AOS Prezentace pro Českou asociaci treasury, Praha, 27.4.2010 Technická analýza a AOS Prezentace pro Českou asociaci treasury, Praha, 27.4.2010 Štěpán Pírko, Asset Management Colosseum, a.s. pirko@colosseum.cz Obsah 1. Co je a co není TA? 2. Charting 3. Indikátory

Více

Užití systému Matlab při optimalizaci intenzity tepelného záření na povrchu formy

Užití systému Matlab při optimalizaci intenzity tepelného záření na povrchu formy Užití systému Matlab při optimalizaci intenzity tepelného záření na povrchu formy Radek Srb 1) Jaroslav Mlýnek 2) 1) Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií 2) Fakulta přírodovědně-humanitní

Více

AKCIÍ COLOSSEUM, A.S. RYZE ČESKÁ SPOLEČNOST JIŽ 17 LET NA TRHU BROKER ROKU 2014, 2013, 2012, 2011 BEST FUTURES BROKER 2015

AKCIÍ COLOSSEUM, A.S. RYZE ČESKÁ SPOLEČNOST JIŽ 17 LET NA TRHU BROKER ROKU 2014, 2013, 2012, 2011 BEST FUTURES BROKER 2015 COLOSSEUM, A.S. RYZE ČESKÁ SPOLEČNOST JIŽ 17 LET NA TRHU BROKER ROKU 2014, 2013, 2012, 2011 BEST FUTURES BROKER 2015 BEST ASSET MANAGEMENT COMPANY 2015 ŠIROKÉ PORTFOLIO PRODUKTŮ AKCIE, ETF, CERTIFIKÁTY

Více

Kvantifikace operačního rizika v rámci Přistupu distribuce ztrát

Kvantifikace operačního rizika v rámci Přistupu distribuce ztrát Kvantifikace operačního rizika v rámci Přistupu distribuce ztrát Jiří Havlický 1 Abstrakt Článek je zaměřen na stanovení a zhodnocení citlivosti výše očekávané a neočekávané ztráty plynoucí z podstupovaného

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Prosím, přečtěte si upozornění v závěru analýzy. EUR / USD Vzestup slábne. EUR/USD oživení oslabilo pod sestupnou trendovou linií na 1.1292.

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Přečtěte si prosím upozornění v závěru analýzt SMĚR ČASOVÝ HORIZONT STRATEGIE/ POZICE EUR / USD S-TERM GBP / USD S-TERM USD / JPY S-TERM

Více

Jak číst a používat zprávy WinSignals.

Jak číst a používat zprávy WinSignals. Jak číst a používat zprávy WinSignals. Co jsou to WinSignals 3.0? WinSignals 3.0 jsou třetí vylepšenou verzí burzovních cenových signálů pro krátkodobé cenové pohyby vybraných aktiv s dlouhodobou úspěšností

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Přečtěte si prosím upozornění v závěru analýzy EUR / USD Pohyb do boku. EUR/USD se obchoduje pod 1,0800. Hodinový support se nachází na na

Více

Infor APS (Scheduling) Tomáš Hanáček

Infor APS (Scheduling) Tomáš Hanáček Infor APS (Scheduling) Tomáš Hanáček Klasické plánovací metody a jejich omezení MRP, MRPII, CRP Rychlost Delší plánovací cyklus Omezená reakce na změny Omezené možnosti simulace Funkčnost Nedokonalé zohlednění

Více

IT4Innovations Centre of Excellence

IT4Innovations Centre of Excellence IT4Innovations Centre of Excellence Supercomputing for Applied Sciences Ivo Vondrak ivo.vondrak@vsb.cz: VSB Technical University of Ostrava http://www.it4innovations.eu Motto The best way to predict your

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AUTOMATICKÉ OBCHODOVÁNÍ MĚNOVÝCH PÁRŮ POMOCÍ TECHNICKÉ ANALÝZY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AUTOMATICKÉ OBCHODOVÁNÍ MĚNOVÝCH PÁRŮ POMOCÍ TECHNICKÉ ANALÝZY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS AUTOMATICKÉ OBCHODOVÁNÍ MĚNOVÝCH PÁRŮ POMOCÍ

Více

Sdělení klíčových informací FOREX

Sdělení klíčových informací FOREX GOLDENBURG GROUP LTD G O L D E N B U R G G R O U P L T D Siafi Street, Porto Bello BLD, 3rd Floor, Office 30 3, 3042 Limassol, Cyprus P +357 2200 8307, F +357 2403 0076, info@fxglobal.com Reg. No: HE328474,

Více

FOREX - INVESTICE - TRADING INOVATIVNÍ ZPŮSOB INVESTOVÁNÍ NA TRZÍCH

FOREX - INVESTICE - TRADING INOVATIVNÍ ZPŮSOB INVESTOVÁNÍ NA TRZÍCH FOREX - INVESTICE - TRADING INOVATIVNÍ ZPŮSOB INVESTOVÁNÍ NA TRZÍCH 2 Bohatství je pro moudrého sluhou, pro hloupého pánem. Seneca Využívání algorytmického obchodování vzrostlo z pouhých 2 % v roce 2004

Více

Statistická analýza dat podzemních vod. Statistical analysis of ground water data. Vladimír Sosna 1

Statistická analýza dat podzemních vod. Statistical analysis of ground water data. Vladimír Sosna 1 Statistická analýza dat podzemních vod. Statistical analysis of ground water data. Vladimír Sosna 1 1 ČHMÚ, OPZV, Na Šabatce 17, 143 06 Praha 4 - Komořany sosna@chmi.cz, tel. 377 256 617 Abstrakt: Referát

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Přečtěte si prosím upozornění v závěru analýzytt SMĚR ČASOVÝ HORIZONT STRATEGIE/ POZICE Upozornění: Žádná z předkládaných strategií nepředstavuje

Více

INVESTOR ZAČÁTEČNÍK OBSAH

INVESTOR ZAČÁTEČNÍK OBSAH INVESTOR ZAČÁTEČNÍK OBSAH Úvod Investor začátečník Život a finance Úspěch a bohatství Krysí závod Aktiva a pasiva Pasivní příjmy Druhy pasivních příjmů Pasivní příjmy a internet Ideální pasivní příjem

Více

POČÍTAČOVÁ SIMULACE JAKO NÁSTROJ OPTIMALIZACE SVAŘOVACÍ LINKY

POČÍTAČOVÁ SIMULACE JAKO NÁSTROJ OPTIMALIZACE SVAŘOVACÍ LINKY 134 Ing. Luděk Volf e-mail: ludek.volf@fs.cvut.cz Ing. Libor Beránek e-mail: libor.beranek@fs.cvut.cz Ing. Petr Mikeš e-mail: p.mikes@fs.cvut.cz Ing. Igor Vilček, Ph.D. Katedra manažmentu a ekonomiky SjF

Více

Aplikace moderních analytických a optimalizačních metod na data získaná z technologií Smart Metering

Aplikace moderních analytických a optimalizačních metod na data získaná z technologií Smart Metering Aplikace moderních analytických a optimalizačních metod na data získaná z technologií Smart Metering Ing. Michal Osladil, Ph.D., IBM Global Business Services CZ, SK & HU Datová exploze Každým dnem je generováno

Více

Transmisní mechanismy nestandardních nástrojů monetární politiky

Transmisní mechanismy nestandardních nástrojů monetární politiky Transmisní mechanismy nestandardních nástrojů monetární politiky Petr Šimíček Abstrakt: Cílem práce je popsat vliv nestandardního nástroje monetární politiky - kvantitativního uvolňování (QE) na ekonomiky

Více

Možnosti využití umělé inteligence v optimalizaci pro vyhledávače

Možnosti využití umělé inteligence v optimalizaci pro vyhledávače Možnosti využití umělé inteligence v optimalizaci pro vyhledávače Ing. Jiří Kutal, Ing. Tereza Varyšová Vysoké učení technické v Brně, Fakulta podnikatelská, Ústav informatiky kutal@fbm.vutbr.cz, varysova@fbm.vutbr.cz

Více

Akciové. investování. www.xtb.cz

Akciové. investování. www.xtb.cz Akciové investování www.xtb.cz Obsah Úvod k akciovému investování 9 základní pojmů akciového investora Důležité faktory čas, výnos, riziko 3 +1 investiční strategie: Hodnotové investiční tituly Růstové

Více

DENNÍ TECHNICKA ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKA ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKA ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Přečtěte si prosím upozornění v závěru analýzy EUR / USD Silný odraz od 1.0900. EUR/USD prorazil menší rezistenci na 1.0989, což zmírňuje

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Prosím, přečtěte si upozornění v závěru analýzy. EUR / USD Pokus o odraz. EUR/USD se odráží ze supportu na1.2223 (min 23/01/2018).. Support

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA RESEARCH TEAM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Přečtěte si prosím upozornění v závěru analýzy EUR / USD Konsoliduje. EUR/USD se nyní pohybuje do boku. Hodinová rezistence se nachází na

Více

Analytické metody v motorsportu

Analytické metody v motorsportu Analytické metody v motorsportu Bronislav Růžička Ústav konstruování Odbor konstruování strojů Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení č technické v Brně ě 29. června 2011, FSI VUT v Brně, Česká republika

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Přečtěte si prosím upozornění v závěru analýzy SMĚR ČASOVÝ HORIZONT STRATEGIE/ POZICE EUR / USD S-TERM GBP / USD S-TERM USD / JPY S-TERM

Více

O autorech Úvod Založení podniku... 19

O autorech Úvod Založení podniku... 19 SYNEK Miloslav MANAŽERSKÁ EKONOMIKA Obsah O autorech... 11 Úvod... 13 1. Založení podniku... 19 1.1 Úvod... 19 1.2 Činnosti související se založením podniku... 22 1.3 Volba právní formy podniku.....24

Více

QAD Business Intelligence

QAD Business Intelligence QAD Business Intelligence Vladimír Bartoš, Pavel Němec Konzultanti 13.6.2012 Komponenty QAD BI Analytické tabule pro podporu rozhodování Spolupráce uživatelů nad analyzovanými daty Reporty Generátor analytických

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Přečtěte si prosím upozornění v závěru analýzt SMĚR ČASOVÝ HORIZONT STRATEGIE/ POZICE EUR / USD S-TERM GBP / USD S-TERM USD / JPY S-TERM

Více

ROČENKA 2017 / FACT BOOK 2017 BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA, A.S. PRAGUE STOCK EXCHANGE

ROČENKA 2017 / FACT BOOK 2017 BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA, A.S. PRAGUE STOCK EXCHANGE ROČENKA 2017 / FACT BOOK 2017 BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA, A.S. PRAGUE STOCK EXCHANGE OBSAH / CONTENT BURZOVNÍ TRHY / EXCHANGE MARKETS... 3 KLÍČOVÉ ÚDAJE / KEY DATA... 5 BURZOVNÍ INDEXY / EXCHANGE INDICES...

Více

INFORMACE O INVESTIČNÍCH SLUŽBÁCH A NÁSTROJÍCH

INFORMACE O INVESTIČNÍCH SLUŽBÁCH A NÁSTROJÍCH INFORMACE O INVESTIČNÍCH SLUŽBÁCH A NÁSTROJÍCH 1. Údaje o Bance jako právnické osobě, která vykonává činnosti stanovené v licenci ČNB a základní informace související investičními službami poskytovanými

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Please read the disclaimer and the disclosures which can be found at the end of this report SMĚR ČASOVÝ HORIZONT STRATEGIE/ POZICE Upozornění:

Více

Dopad fenoménu Industrie 4.0 do finančního řízení

Dopad fenoménu Industrie 4.0 do finančního řízení Akademičtí řešitelé výzkumné organizace: Ing. Josef Horák, Ph.D. doc. Ing. Jiřina Bokšová, Ph.D. Katedra financí a účetnictví ŠKODA AUTO Vysoká škola o. p. s. 16. ledna 2019 Struktura prezentace: Základní

Více

Manažerské shrnutí projektu

Manažerské shrnutí projektu Identifikace možných úspor a efektivit v oblasti provozních a mandatorních výdajů Ministerstvo spravedlnosti Manažerské shrnutí projektu Vyhodnocení efektivnosti vynakládání rozpočtových zdrojů v resortu

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0250 Garantující institut: Garant předmětu: Ekonomická statistika Institut ekonomiky a systémů řízení RNDr. Radmila Sousedíková, Ph.D.

Více

INVESTIČNÍ MODELY V PROSTŘEDÍ FINANČNÍCH TRHŮ

INVESTIČNÍ MODELY V PROSTŘEDÍ FINANČNÍCH TRHŮ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ÚSTAV SOUDNÍHO INŽENÝRSTVÍ INSTITUTE OF FORENSIC ENGINEERING INVESTIČNÍ MODELY V PROSTŘEDÍ FINANČNÍCH TRHŮ THE INVESTMENT MODELS IN AN ENVIRONMENT

Více

Uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů

Uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů Uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů Podnikání a administrativa 7 Mezinárodní obchod Ekonometrie Obecná ekonomie III 8 Velkoobchod a maloobchod Management 9 Marketingové řízení Strategický

Více

Ekonomické aspekty statistické regulace pro vysoce způsobilé procesy. Kateřina Brodecká

Ekonomické aspekty statistické regulace pro vysoce způsobilé procesy. Kateřina Brodecká Ekonomické aspekty statistické regulace pro vysoce způsobilé procesy Kateřina Brodecká Vysoce způsobilé procesy s rozvojem technologií a důrazem kladeným na aktivity neustálého zlepšování a zeštíhlování

Více

Principy oceňování a value management. Úvod do problematiky

Principy oceňování a value management. Úvod do problematiky Principy oceňování a value management Úvod do problematiky Obsah Principy oceňování společností Principy oceňování DCF Chování klíčových faktorů Finanční trhy a hodnota firmy Value based management Dluh

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Přečtěte si prosím upozornění v závěru analýzy EUR / USD Váhá. EUR/USD konsoliduje kolem 1.0600 a zůstává v sestupném kanálu. Technická formace

Více

Dopad fenoménu Industrie 4.0 do finančního řízení

Dopad fenoménu Industrie 4.0 do finančního řízení Akademičtí řešitelé výzkumné organizace: Ing. Josef Horák, Ph.D. doc. Jiřina Bokšová, Ph.D. Katedra financí a účetnictví ŠKODA AUTO Vysoká škola o. p. s. 17. ledna 2018 Struktura prezentace: Základní informace

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Prosím, přečtěte si upozornění v závěru analýzy. EUR / USD Posiluje. EUR/USD- momentum je i přes konsolidaci stále pozitivní. Hodinová rezistence

Více

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA

DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA ANALYTICKÝ TÝM DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA DISCLAIMER & DISCLOSURES Přečtěte si prosím upozornění v závěru analýzy. SMĚR ČASOVÝ HORIZONT STRATEGIE/ POZICE EUR / USD S-TERM GBP / USD S-TERM USD / JPY S-TERM

Více