GALOISOVA TEORIE DAVID STANOVSKÝ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "GALOISOVA TEORIE DAVID STANOVSKÝ"

Transkript

1 GALOISOVA TEORIE DAVID STANOVSKÝ Předběžná varianta!!! Obsahuje aktualizaci obsahu kapitoly o kořenových rozšířeníchanovoukapitoluogaloisověteorii.četljsemtoposobějenomjednou,takže text určitě obsahuje chyby a nejasná místa. Budu vděčný, když mě na ně upozorníte (stanovsk karlin.mff.cuni.cz). 1. Kořenová rozšíření 1.1. Kořenová a rozkladová nadtělesa. Cílem tohoto odstavce je dokázat, že pro každý polynom f T[x] existuje nejmenší rozšíření S T, kde se f rozkládá na lineární činitele(tj. polynomy stupně1).intuitivnějevěcjasná:je-lit C,pakstačívzítS=T(a 1,...,a n ), kde a 1,...,a n jsoukomplexníkořenypolynomu f.problémyjsoudva:jednakjsme nedokázali, že se f nad komplexními čísly skutečně rozkládá(tento fakt se nazývá základnívětaalgebryanenízastaksnadnéhodokázat),ale,atozejména,nekaždé těleso je podtělesem C. Definice. BuďT Srozšířenítělesaf T[x].Řekneme,žeSje (1)kořenovénadtělesopolynomu f nadt,pokudmápolynom f vtěleses kořen aanavícs=t(a). (2) rozkladové nadtěleso polynomu f nad T, pokud se polynom f rozkládá v S[x]nalineárníčinitele,tj. f (x a 1 )... (x a n )pronějaká a 1,...,a n S,anavícS=T(a 1,...,a n ). Příklad. Příklady kořenových a rozkladových nadtěles (uvedena jsou všechna, která jsou obsažena v tělese C): f kořenová nadtělesa f nad Q rozkladové nadtěleso f nad Q x 2 +1 Q(i) Q(i) x 2 1 Q Q x 3 1 Q, Q(e 2πi/3 ) Q(e 2πi/3 ) x 4 1 Q, Q(i) Q(i) x 3 2 Q( 3 2), Q( 3 2 e 2πi/3 ) Q( 3 2, 3 2 e 2πi/3 ) Obecně,kořenovénadtělesopolynomu x n 1nadtělesem Qjekaždé Q(e 2kπi/n ), kde k=0,...,n 1,aleneníjasné,kteráztěchtotělesjsoutotožná.Rozkladové nadtěleso dostaneme volbou k = 1. Z teorie cyklotomických polynomů plyne, že stupeň tohoto rozkladového nadtělesa je ϕ(n), kde ϕ značí Eulerovu funkci. Dokážeme, že pro každý polynom stupně aspoň 1 existuje kořenové i rozkladové nadtěleso, a navíc, že rozkladové nadtěleso je určeno jednoznačně až na izomorfismus. Klíčovým krokem je kontrukce rozšíření, kde má daný polynom aspoň nějaký kořen. Dále pak stačí postupovat indukcí. Lemma1.1.BuďTtělesoaf T[x]stupně 1.Pakexistujekořenovénadtěleso polynomu fnadt. 1

2 2 Důkaz.Buď gnějakýireducibilnídělitelpolynomu f.hlavníideál I = gt[x]je maximálníideálvoborut[x],atedyfaktorokruhs=t[x]/(g)jepodlevěty?? těleso. Uvažujme homomorfismus ψ:t S, a [a]. Ten je podle Tvrzení??(3) prostý, protože prvky tělesa T(jakožto konstantní polynomy) nejsou v ideálu I. Můžeme tedy ztotožnit těleso T s Im(ψ)(formálně vzato,jsouizomorfní)abudemeuvažovat,žet S.(Podobnýmzpůsobemjsmese vypořádali s vnořením daného oboru do jeho podílového tělesa, kde ztotožňujeme prvek aazlomek a 1.)Dosadíme-lidopolynomu g= n i=0 a ix i prvek b=[x] S, dostaneme n n g(b)= a i [x] i =[ a i x i ]=[g]=[0], i=0 neboť g I.Prvek bjetedykořenempolynomu g,čilitaképolynomu f,vtělese S.PřitomS=T(b),protožeužokruhT[x]jegenerovánmnožinou T {x}. Příklad. Uvažujmetěleso Qapolynom x 2 +1.Kořenovýmnadtělesemjejistě těleso Q(i) C. Důkaz Lemmatu 1.1 nabízí jinou, abstraktní konstrukci kořenového nadtělesa:protožejepolynom x 2 +1ireducibilní,jejímfaktorokruh Q[x]/(x 2 +1). Je snadné ukázat, že obě nadtělesa jsou izomorfní: uvažujme homomorfismus i=0 ϕ:q[x] Q(i), f f(i). JakjsmerozebralivSekci??,jádremtohotohomomorfismujeideál(x 2 +1)Q[x], takžepodle1.větyoizomorfismuplatí Q[x]/(x 2 +1) Q(i). Věta1.2. BuďTtělesoaf T[x]stupně 1.Pakexistujerozkladovénadtěleso polynomu fnadt. Důkaz. Budeme postupovat indukcí podle stupně polynomu f. Je-li f stupně 1, paks=t.vopačnémpřípaděuvažujmekořenovénadtělesot(a) Tpolynomu fapolynom g T(a)[x]takovýže f= g (x a).pakdegg <degf,tedypodle indukčníhopředpokladuexistujejehorozkladovénadtělesos=t(a,b 1,...,b m ) nad T(a). Protože se polynom g rozkládá v S[x] na lineární činitele, rozkládá se tamif= g (x a). Buď T S, T U rozšíření těles. Zobrazení ϕ : S U se nazývá T- izomorfismus, pokud je to tělesový izomorfismus splňující ϕ(a) = a pro každé a T. Důležitou vlastností rozkladových nadtěles je jejich jednoznačnost až na T-izomorfismus. Prvním krokem je dokázat jednoznačnost kořenových nadtěles pro ireducibilní polynomy. Lemma1.3. BuďTtěleso, f T[x]ireducibilnípolynomaS 1,S 2 kořenovánadtělesapolynomu fnadt.pakexistujet-izomorfismuss 1 S 2. Důkaz.UvažujmedvěkořenovánadtělesaT T(a)aT T(b).PodleTvrzení??a??je T(a)={g(a):g T[x]}aT(b)={g(b):g T[x]}.Uvažujmetedy zobrazení ϕ:t(a) T(b), g(a) g(b). Přesněji řečeno, je třeba dokázat, že to je skutečně zobrazení. Je důležité si uvědomit,že f = m a,t = m b,t,protože f jeireducibilnípolynomaaibjsoujeho kořeny. Proto, podle definice minimálního polynomu, g(a)=h(a) (g h)(a)=0 f g h (g h)(b)=0 g(b)=h(b).

3 3 Čili ϕ je skutečně zobrazení, a navíc prosté. Protože očividně zachovává všechny operace a přitom nehýbe s prvky T(které odpovídají konstantním polynomům g), je to T-izomorfismus T(a) T(b). K důkazu jednoznačnosti rozkladových nadtěles se hodí o něco obecnější princip, který využijeme také v sekcích o algebraickém uzávěru a o Galoisových grupách. Lemma1.4.BuďT T 1,T T 2 rozšířenítělesaϕ:t 1 T 2 T-izomorfismus. Uvažujmepolynomy f= a i x i T 1 [x], ϕ(f)= ϕ(a i )x i T 2 [x]stupně 1a označmes 1 rozkladovénadtělesopolynomu f nadt 1 as 2 rozkladovénadtěleso polynomu ϕ(f)nadt 2.PakexistujeT-izormorfismus ψ : S 1 S 2 takový,že ψ T1 = ϕ. Důkaz.Budemeopětpostupovatindukcípodlestupněpolynomu f.je-lidegf=1, pakjes 1 =T 1 as 2 =T 2 jedinávolba.vopačnémpřípaděuvažujmeireducibilní dělitel gpolynomu f ajehokořen avs 1.Pak ϕ(g)jeireducibilnídělitelpolynomu ϕ(f)auvažujmejehokořen bvs 2.PodobnějakovLemmatu1.3uvažujme zobrazení ψ:t 1 (a) T 2 (b), h(a) ϕ(h)(b). Analogickydokážeme,žejdeoT-izomorfismus,jetřebasivšimnout,že m a,t1 = g, zatímco m b,t2 = ϕ(g).navíc ψ T1 = ϕ,neboťvtomtopřípadějdeozúženína polynomy g, které jsou stupně 0. Nyní použijeme indukční předpoklad. Označme h T 1 (a)[x]polynomsplňující f =(x a) h,tedytaké ψ(f)=(x b) ψ(h) protože ψ(a)=b.dáleoznačmes 1 as 2 rozkladovánadtělesatěchtopolynomů nadtělesyt 1 (a)at 2 (b).protožedegh <degf,podleindukčníhopředpokladu existujet-izomorfismus ρ:s 1 S 2 takový,že ρ T1(a)= ψ,atedy ρ T1 = ϕ. Věta1.5.BuďTtělesoaf T[x]stupně 1.Pakkaždádvěrozkladovánadtělesa polynomu f nad T jsou T-izomorfní. Důkaz.PlynezpředchozíholemmatudosazenímT 1 =T 2 =Taϕ=id Algebraický uzávěr. Definice. Těleso T se nazývá algebraicky uzavřené, jestliže má každý polynom zt[x]stupně 1vtěleseTkořen. V algebraicky uzavřeném tělese se každý polynom rozkládá na lineární činitele, cožmůžemesnadnodokázatindukcípodledegf:propolynomystupně1jetvrzení triviální; pro vyšší stupně využijeme existenci nějakého kořene a, vydělíme f polynomem x a, čímž získáme polynom menšího stupně a ten rozložíme pomocí indukčního předpokladu. Příklad. Těleso C je algebraicky uzavřené. Tomuto tvrzení se říká základní věta algebry a její důkaz lze nejsnáze provést pomocí komplexní analýzy. Ač se její platnost dlouho tušila, poprvé byla se všemi detaily dokázána Gaussem až kolem roku 1800.(Název věty je z dnešního pohledu poněkud zavádějící a pochází z počátku 19. století, kdy se algebra zabývala především kořeny polynomů.) Poznámka. Žádné konečné těleso nemůže být algebraicky uzavřené. Označíme-li a 1,...,a n jehoprvky,pakpolynom(x a 1 )... (x a n )+1nemávtomtotělese kořen.

4 4 Definice. Řekneme,žeS Tjealgebraickýuzávěr tělesat,pokudjesalgebraicky uzavřené těleso a zároveň je algebraickým rozšířením tělesa T. Příklady. Algebraickýuzávěrtělesa Rjetěleso C;jetorozšířenístupně2,tedyalgebraické. Algebraický uzávěr tělesa Q není těleso C, neboť nejde o algebraické rozšíření. Algebraický uzávěr Q popisuje následující tvrzení. Věta1.6. BuďSrozšířenítělesaT.Pak (1) množina U= {a S: ajealgebraickýprveknadt} tvoří podtěleso tělesa S; (2) je-li těleso S algebraicky uzavřené, pak U je algebraický uzávěr tělesa T. Důkaz.(1)Nechť a,b UauvažujmetělesoT(a,b).Protožejsou a,balgebraické prvkynadt,jdeorozšířeníkonečnéhostupně(věta??),atudížorozšířeníalgebraické(tvrzení??).čili T(a,b) Uaspeciálnětedy Uobsahujeprvky a+b, a b, aia 1 (pro a 0).Tedy Utvořípodtěleso. (2) Evidentně je U algebraické rozšíření tělesa T. Je algebraicky uzavřené? Uvažujme libovolný polynom n f= a i x i U[x]. i=0 Tento polynom má jistě kořen b S, protože těleso S je algebraicky uzavřené. Přitomprvek bjealgebraickýnadtělesemt(a 0,...,a n ),protoževeskutečnosti je f T(a 0,...,a n )[x].ztvrzení??takplyne,žestupeň[t(a 0,...,a n,b) :: T(a 0,...,a n )]jekonečný.přitomstupeň[t(a 0,...,a n ):T]jetakékonečný,neboť a 0,...,a n jsoualgebraickénadt,atakpodletvrzení??jestupeň [T(a 0,...,a n,b):t]=[t(a 0,...,a n,b):t(a 0,...,a n )] [T(a 0,...,a n ):T] takékonečný.tedypodletvrzení??jeprvek balgebraickýnadt,čilikořen b polynomu fležívu. Tedy algebraický uzávěr tělesa Q sestává právě z těch komplexních čísel, která jsou algebraická nad Q. Speciálně, algebraický uzávěr Q je spočetný, zatímco množina C je nespočetná.(obecněji, algebraický uzávěr nekonečného tělesa má stejnou velikost jako dané těleso. Argument je analogický důkazu, že algebraických čísel nad Qjejenspočetněmnoho,vizSekce??.) Věta 1.7. Ke každému tělesu T existuje algebraický uzávěr. Každé dva algebraické uzávěry tělesa T jsou T-izomorfní. Lemma1.8.BuďRokruhaA R.PakexistujemaximálníideálvRobsahující množinu A. Důkaz. Buď I množina všech vlastních ideálů obsahujících podmnožinu A, uspořádaná inkluzí. Množina I je neprázdná, obsahuje například ideál generovaný množinou A. Každý řetězec v(i, ) má horní mez, konkrétně sjednocení těchto ideálů (důkáže se podobně jako Tvrzení??). Podle Zornova lemmatu?? tedy existuje maximální prvek v(i, ).

5 5 Lemma 1.9. Ke každému tělesu T existuje rozšíření S T takové, že každý polynomzt[x]mávskořen. Důkaz. Důkaz je analogický konstrukci kořenového nadtělesa daného polynomu; budemekonstruovatněcojako kořenovénadtělesoprovšechnypolynomyzároveň. Buď tedy X množina proměnných taková, že každému ireducibilnímu polynomu z T[x] stupně aspoň 1 odpovídá jedna proměnná; formálně, položme X= {x f : f T[x],degf 1}. Uvažujme nyní okruh T[X](polynomy konečně mnoha proměnných vybíraných z X). Podle Lemmatu 1.8 existuje maximální ideál I obsahující všechny polynomy f(x f ), f T[x],degf 1(zdezaproměnnou xvpolynomu f substituujeme proměnnou x f ).FaktorokruhS=T[X]/IjepodleVěty??tělesoapodobnějako vdůkazulemmatu1.1sedokáže,žedonějlzevnořittělesot(vnoření t [t])a žekaždýpolynom f T[x]mávSkořen,konkrétně[x f ]. DůkazVěty1.7.Nejprvedokážemeexistenci.UvažujmeřetězecnadtělesT=S 0 S 1 S 2...,kdeS i+1 vzniknezs i konstrukcízlemmatu1.9.položmes:= i=0 S i.totojetakétěleso.přitomjealgebraickyuzavřené,neboťkaždýpolynom f S[x]májenkonečněmnohokoeficientů,tedy f S i [x]pronějaké(dostatečně velké) i,atedy fmákořenvs i+1,čilitakévs.algebraickýuzávěrzískámeaplikací Věty 1.6. UvažujmenynídvaalgebraickéuzávěryS 1,S 2 tělesat.pokuds 1 S 2,pak podlevěty1.6tělesos 1 sestávázevšechprvkůtělesas 2,kteréjsoualgebraické nadt.protožes 2 jezdefinicealgebraickérozšířenítělesat,musíbýts 1 =S 2. NyníuvažujmeobecnousituaciT S 1,T S 2.Uvažujmemnožinu M={ϕ:U 1 U 2 T-izomorfismus:T U 1 S 1,T U 2 S 2 } uspořádanou inkluzí, tj. ϕ ψ právě tehdy, když definiční obor ϕ je podmnožinou definičníhooboru ψaϕ(x)=ψ(x)provšechna xzdefiničníhooboruzobrazení ϕ. Množina M je neprázdná, obsahuje např. identické zobrazení na T. Sjednocením řetězcezobrazení ϕ i MdostanemeopětzobrazenízM(ověřtejakocvičení!). Podle Zornova lemmatu?? tedy existuje maximální prvek v(m, ), označme jej ϕ:u 1 U 2.Dokážeme,žetotomaximálnízobrazení ϕjet-izomorfismuss 1 S 2. Nejprveuvažujmepřípad,žeU 1 S 1.PakU 1 neníalgebraickyuzavřenétěleso (jinak bychom měli dva do sebe vnořené algebraické uzávěry, což jsme vyvrátili výše),tedyexistujepolynom f= a i x i U 1 [x],kterýnemávu 1 kořen.buďv 1 rozkladovénadtělesopolynomu fnadu 1 abuďv 2 rozkladovénadtělesopolynomu ϕ(f)= ϕ(a i )x i U 2 [x]nadu 2.PodleLemmatu1.4existujeT-izomorfismus ψ:v 1 V 2 takový,že ψ U1 = ϕ,čímždostávámesporsmaximalitouzobrazení ϕ. Dokázalijsme,žemaximálnízobrazenív(M, )mázadefiničníoboru 1 = S 1.Tedyoborhodnot,U 2,jetakéalgebraickyuzavřený.Podlevýšeuvedeného pozorovánímusínutněplatitu 2 =S Galoisovy grupy a neřešitelnost polynomů stupně Galoisovy grupy.

6 6 Definice. Buď T S rozšíření těles. Připomeňme, že T-automorfismy tělesa S jsouprávětyizomorfismy ϕ:s Ssplňující ϕ(x)=xprokaždé x T.Všechny T-automorfismy tělesa S tvoří podgrupu symetrické grupy na množině S, tato grupa senazývágaloisovagruparozšířenít SaznačíseGal(S/T). Cílemtétokapitolyjeukázattzv.Abel-Ruffinihovětu,kteráříká,žepro n 5 neexistuje vzorec, který by vyjadřoval kořeny polynomů stupně n za použití základních aritmetických operací +,,,/ a n-tých odmocnin. První důkaz podal vroce1799paoloruffini,tenvšakbylneúplný.nazákladěruffinihomyšlenekpak Niels Henrik Abel našel v roce 1823 kompletní důkaz. My půjdeme jinou, přímější cestou, kterou odahlil o 10 let později Évariste Galois. Jeho metoda navíc umožňuje dokázatsilnějšítvrzení,totižžeprokaždé n 5existujepolynomstupně n,jehož kořeny nelze vyjádřit vzorcem(tj. nejen že neexistuje vzorec, který by fungoval pro všechny polynomy zároveň, ale pro některé polynomy neexistuje ani jednorázové vyjádření kořenů pomocí uvedených operací). Nazývejme takové polynomy neřešitelné v radikálech, formální definici uvedeme v Sekci 2.3. Galoisův důkaz je založen na následujícím kritériu, pomocí kterého je dokonce možné zjistit, zda je daný polynom řešitelný v radikálech. Věta2.1(Galoisovavěta). BuďTtělesocharakteristiky0, fpolynomzt[x]as rozkladové nadtěleso polynomu f nad T. Polynom f je řešitelný v radikálech právě tehdy, když je grupa Gal(S/T) řešitelná. Pojem řešitelné grupy vysvětlíme v Sekci 2.2. Zatím se spokojme s informací, žegrupys n, n 5,řešitelnénejsou.KdůkazusilnějšíverzeAbel-Ruffinihověty takstačínajítpolynomystupně n,jejichžgaloisovagrupajeizomorfnígrupěs n. Z toho důvodu v tomto textu ukážeme pouze jednu implikaci v Galoisově větě, totiž že řešitelné polynomy mají řešitelnou Galoisovu grupu. Opačná implikace je složitější a k důkazu Abel-Ruffiniho věty není potřeba. Poznamenejme, že předpoklad charakteristiky 0 je zbytečně silný. Co ve skutečnosti potřebujeme, je fakt, že ireducibilní polynomy nemají vícenásobné kořeny (této vlastnosti se říká separabilita), což pro tělesa charakteristiky 0 plyne z Věty??:vícenásobnékořenypolynomu fbyzpůsobily,žensd(f,f ) 1.Detailypřenecháme obsažnějším učebnicícm. Kapitolu začneme zkoumáním základních vlastností Galoisových grup, které nám umožní tyto grupy pro některé jednoduché polynomy spočítat. Zcela základním pozorováním je, že T-automorfismy zachovávají kořeny všech polynomů, tj. obraz kořenepolynomu fjeopětkořenem f.protožejdeoautomorfimy,totozobrazení indukuje permutaci na množině všech kořenů daného polynomu. Lemma 2.2. BuďT Srozšířenítěles, f T[x]aAmnožinavšechkořenů polynomu fvs.pakprokaždé ϕ Gal(S/T)je ϕ A permutacímnožiny A. Důkaz.Označmepolynom f= a i x i T[x]auvažujmejehokořen u S.Pak ϕ(u)jetakékořenem f,protože f(ϕ(u))= a i ϕ(u) i = ϕ(a i )ϕ(u) i = ϕ( ai u i) = ϕ(f(u))=ϕ(0)=0, kdedruhárovnostvyužíváfaktu,že ϕ T jeidentita,atřetírovnostplynezfaktu, že ϕjehomomorfismus.tedy ϕjezobrazenínamnožině Avšechkořenů fv S.Z definice Galopisovy grupy je to prosté zobrazení, a protože je množina A konečná, jetopermutacena A.

7 7 Připomeňme fakt, že homomorfismus je jednoznačně určen svými hodnotami na generátorech.speciálně,pokuds=t(a 1,...,a n ),pakkaždýt-homomorfismusϕ: S Sjeurčenhodnotamiϕ(a 1 ),...,ϕ(a n ):obecnýprveku Slzezapsatjakou= f(a 1,...,a n )pronějakýpolynom f T[x 1,...,x n ],tedy u= c i1,...,i n a i1 1...ain n pronějakékoeficienty c i1,...,i n T,atedy ϕ(u)=ϕ( c i1,...,i n a i1 1...ain n)= ϕ(c i1,...,i n )ϕ(a 1 ) i1...ϕ(a n ) in = c i1,...,i n ϕ(a 1 ) i1...ϕ(a n ) in, využívajíce faktu, že ϕ je T-homomorfismus. Na druhou stranu, ne každá sada hodnot na generátorech dává homorfismus: např. neexistuje R-homomorfismus ϕ: C Csplňující ϕ(i)=2i,protože ϕ(i 2 )=ϕ( 1)= 1,avšak ϕ(i) 2 =(2i) 2 = 4. Příklad. Spočteme prvky grupy Gal(C/R). Každý R-automorfismus ϕ tělesa C je určen hodnotou ϕ(i). Přitom podle Lemmatu 2.2 permutuje ϕ kořeny polynomu x 2 +1,tedy ϕ(i)=inebo ϕ(i)= i.prvnívolbavedenazobrazení ϕ(a+bi)= ϕ(a)+ϕ(b)ϕ(i) = a+bi,tedyjdeoidentickézobrazení.druhávolbavedena zobrazení ϕ(a+bi)=a bi,tedyjdeooperacikomplexníhosdružení,cožjejistě homomorfismus.grupagal(c/r)jetedydvouprvková,izomorfnígrupě Z 2. Příklady. Analogicky lze odvodit následující: Gal(Q( 2):Q) Z 2,protožeprvkytétogrupymusejízachovávatkořeny polynomu x 2 2,netriviálním Q-automorfismemjezobrazení a+b 2 a b 2. Gal(Q( 3 2):Q) =1,protožeprvkytétogrupymusejízachovávatkořeny polynomu x 3 2,avšaktentopolynommávQ( 3 2)jedinýkořen 3 2. Výpočty Galoisových grup jsou obecně komplikované. Např. platí, ale není úplně snadné dokázat, že Gal(R/Q) = 1, zatímco Gal(C/Q) je nekonečná. Galoisovy grupy mají zajímavější vlastnosti, pokud jde o rozkladové rozšíření. Následující tvrzení umožňují určit Galoisovy grupy rozkladových nadtěles některých jednodušších polynomů. Tvrzení2.3.BuďSrozkladovénadtělesopolynomu f T[x]nadtělesemT.Pak (1)Gal(S/T)sevnořujedosymetrickégrupyS n,kde njepočetrůznýchkořenůpolynomu f; (2)je-li fireducibilní,pakprokaždédvakořeny a,b Sexistuje ϕ Gal(S/T) takový,že ϕ(a)=b; (3)prokaždérozšířeníT S Utakové,žeUjetakérozkladovýmnadtělesem nějakéhopolynomunadt,platígal(u/s) Gal(U/T)a Gal(U/T)/ Gal(U/S) Gal(S/T). Důkaz.(1)Označme A={a 1,...,a n }množinukořenůpolynomu f vtěleses. ProtožejeSrozkladovépro f,platís=t(a 1,...,a n ).Uvažujmelibovolné ϕ Gal(S/T).Tvrzení2.2říká,že ϕ A jepermutacena A.Přitom ϕjejednoznačně určenésvýmihodnotaminagenerátorech a 1,...,a n,tedy ϕjejednoznačněurčené svojírestrikcí ϕ A.Ztohoplyne,žezobrazení Gal(S/T) S A, ϕ ϕ A je prosté, a je snadné nahlédnout, že to je homomorfismus.

8 8 (2) Protože je f ireducibilní, Lemma 1.3 říká, že kořenová nadtělesa T(a), T(b) jsou T-izomorfní, přičemž T-izomorfismem je zobrazení definované předpisem ϕ(h(a)) = h(b)prokaždé h T[x].Speciálně(pro h=x)vidíme,že ϕ(a)=b.nynístačí použítlemma1.4pros 1 =S 2 =Sazískáme ψ Gal(S/T)takový,že ψ T(a) = ϕ, tedyspeciálně ψ(a)=b. (3)Pro ϕ Gal(U/T)definujemezobrazeníΦ(ϕ)=ϕ S.Dokážeme,žejdeo homomorfismus Gal(U/T) Gal(S/T), jehož jádrem je Gal(U/S) a obrazem celé Gal(S/T). Dokazované tvrzení pak ihned plyne z faktu, že jádro je normální podgrupou,az1.větyoizomorfismu. Nejprvemusímeověřit,že ϕ S jevždyprvkemgrupygal(s/t).podletvrzení2.2zobrazení ϕpermutujekořenypolynomu f,kterégenerujítělesos,atedy ϕ(s)=s,čilizobrazeníϕ S jet-automorfismemtělesas.restrikcenapodmnožinu zřejmě zachovává skládání, takže zobrazení Φ je homomorfismem Gal(U/T) Gal(S/T). Spočteme jeho jádro a obraz. Jádro Ker(Φ) obsahuje právě ty automorfismy ϕ,prokteré ϕ S jeidentita,tedyprávěvšechnys-automorfismytělesa U,tedyKer(Φ)=Gal(U/S).Cosetýčeobrazu,je-lidáno ψ Gal(S/T),pak podlelemmatu1.4existujet-automorfismus ϕtělesautakový,že ϕ S = ψ,tedy Im(Φ) = Gal(S/T). Na dvou příkladech ilustrujeme použití Tvrzení 2.3 k výpočtu Galoisových grup. Příklad. Spočteme grupu VSekci??jsmeukázali,že Gal(Q( 2, 3)/Q). S=Q( 2, 3)=Q( 2+ 3) aže m 2+ 3,Q = x4 10x 2 +1.Tentopolynommá4kořeny, ± 2 ± 3,tedy tělesosjejehorozkladovýmnadtělesem.tělesosmájedinýgenerátor 2+ 3, každý ϕ Gal(S/Q) je určen hodnotou na tomto generátoru. Podle Lemmatu 2.2 sekořenyzobrazujínakořeny,tedy Gal(S/Q) 4.Podle(2)jekaždáhodnota na generátoru přípustná, tedy Gal(S/Q) = 4. Zbýváurčit,jakprvkyGal(S/Q)vypadajíazdajeGal(S/Q)izomorfnígrupěZ 4 nebogrupě Z 2 Z 2.AplikacíLemmatu2.2napolynomy x 2 2ax 2 3dostaneme, že ϕ( 2)=u 2aϕ( 3)=v 3pronějaká u,v {1, 1},atedy ϕ(a+b 2+c 3+d 6)=a+ub 2+vc 3+uvd 6. Snadnoověříme,že ϕ 2 = idprovšechnyvolby u,v,tedygal(s/q) Z 2 Z 2. Příklad. Spočteme grupu Gal(S/Q), kdes=q( 3 2,e 2πi/3 ). Jesnadnénahlédnout,žeSjerozkladovénadtělesopolynomu x 3 2.Kolikmájeho Galoisova grupa prvků? Jednoduchá úvaha jako v předchozím příkladě nepomůže, protože těleso S je dáno dvěma generátory(podle Věty?? lze toto těleso generovat jedním prvkem, ale ten nebude kořenem tohoto polynomu a navíc není jasné, jak jejnajít).uvažujmemezitěleso Q(e 2πi/3 ).Jdeorozkladovénadtělesopolynomu x 3 1=(x 1)(x 2 x+1).ztohoplyne Gal(Q(e 2πi/3 )/Q) =2,

9 9 protožeautomorfismymusípermutovatkořenypolynomu x 2 x+1.dálesepodívámenaprvkygrupygal(s/q(e 2πi/3 )).Protakový Q(e 2πi/3 )-automorfismus ϕ musíplatit ϕ(e 2πi/3 )=e 2πi/3 adále ϕ( 3 2)semusízobrazitnanějakýkořenpolynomu x 3 2,přičemžpodle(2)jekaždávolbapřípustná.Vidíme,že Podle(3) platí Gal(S/Q(e 2πi/3 ) =3. Gal(S/Q)/Gal(S/Q(e 2πi/3 )) Gal(Q(e 2πi/3 )/Q), tedy Gal(S/Q) = Gal(S/Q(e 2πi/3 )) Gal(Q(e 2πi/3 )/Q) =3 2=6(velikost faktorgrupy je podíl velikosti grupy a velikosti příslušné normální podgrupy, viz Lagrangeovavěta).Podle(1)segrupaGal(S/Q)vnořujedogrupyS 3,tedynemůže býtizomorfnígrupě Z 6,tedyGal(S/Q) S 3. Stěžejním krokem k důkazu Galoisovy věty je následující vlastnost polynomů, jejichž kořeny definují n-té odmocniny. Grupa G se nazývá metabelovská, pokud existujen Gtaková,žeoběgrupyN,G/Njsouabelovské.Jdeospeciálnítyp řešitelných grup, viz Sekce 2.2. Tvrzení 2.4. Buď T těleso charakteristiky 0. (1)BuďSrozkladovénadtělesopolynomu x n 1nadT.PakGal(S/T)je abelovská grupa. (2)Buď S rozkladové nadtěleso polynomu x n a nad T, kde a T. Pak Gal(S/T) je metabelovská grupa. Důkaz.(1)Dokážeme,žeGal(S/T)jeizomorfnínějaképodgrupěgrupy Z n,tedy jde o abelovskou grupu. Vzhledem k charakteristice 0 můžeme předpokládat Q T S=T(e 2πi/n ) C. Každýautomorfismus ϕ Gal(S/T)permutujekořenypolynomu x n 1,tedy splňujeϕ(e 2πi/n )=e 2kπi/n pronějakék {0,...,n 1}.PřitomnutněNSD(k,n)= 1,protože ϕpermutujetakékořenyvšechpolynomů x m 1,tedyprvky,kterémají vgrupě C řáddělící m,semusízobrazitnaprvkyřádu,kterýdělí m;čiliprvky řádupřesně nsemusízobrazitnaprvkyřádupřesně n,cožjsouprávěčísla e 2kπi/n kdensd(k,n)=1.vidíme,žezobrazení,kteréautomorfismu ϕpřiřadítoto kje prostý homomorfismus: prostý díky tomu, že ϕ je jednoznačně určeno hodnotou na generátoru, a homomorfismus díky tomu, že skládání automorfismů odpovídá násobení příslušných k. (2)Označme bkořenpolynomu x n avs.pak be 2kπi/n, k=0,...,n 1,jsou právěvšechnykořenypolynomu x n avs.vidíme,žes=t(b,e 2πi/n ),máme tedy řadu rozšíření T T(e 2πi/n ) S=T(b,e 2πi/n ). ProstřednítělesoT(e 2πi/n )jerozkladovépropolynom x n 1,můžemetedyaplikovat Tvrzení 2.3(3), které říká, že Gal(S/T)/Gal(S/T(e 2πi/n )) Gal(T(e 2πi/n )/T). JakvypadágrupaGal(S/T(e 2πi/n ))?Každýprvek ϕjeurčenhodnotounagenerátorub.tensemusízobrazitnajedenzkořenůpolynomux n a,tedyϕ(b)=be 2kπi/n pro nějaké k. Vidíme, že skládání automorfismů odpovídá sčítání těchto koeficientů,tedyzobrazenígal(s/t(e 2πi/n )) Z n,kteréautomorfismu ϕpřiřadítoto

10 10 k,jeprostýmhomomorfismemdocyklickégrupy Z n.dokázalijsme,žepodgrupa N=Gal(S/T(e 2πi/n ))jecyklická,tudížabelovská,adíkyčásti(1)jefaktorgrupa Gal(S/T)/N také abelovská. Takže grupa Gal(S/T) je metabelovská. Poznamenejme, že důkaz tohoto tvrzení je jediné místo, kde potřebujeme předpoklad charakteristiky 0. Pro tělesa kladné charakteristiky toto tvrzení neplatí. Na závěr uvedeme jednu důležitou vlastnost, která se dokazuje podobným trikem jako Tvrzení 2.3. Tvrzení 2.5. Buď S rozkladové nadtěleso nějakého polynomu nad tělesem T a buď g T[x]ireducibilnípolynom.Pokudmápolynom gvtělesesnějakýkořen,pak se nad tělesem S rozkládá na lineární činitele. Důkaz. Označme f polynom, pro nějž je S rozkladovým nadtělesem a uvažujme rozkladovénadtělesoupropolynom fgnadt.označme akořenpolynomu gv tělese S a uvažujme jakýkoliv jiný kořen b tohoto polynomu v U. Chceme dokázat, že bležívs.podobnějakovtvrzení2.3(2)rozšířímet-izomorfismust(a) T(b) naprvek ϕ Gal(U/T)splňující ϕ(a) = b(nemůžemepřímopoužítbod(2), protože polynom f g není ireducibilní). Nyní si uvědomíme, že ϕ permutuje kořeny polynomu f,kterégenerujítělesos,atedy ϕ(s) S.Speciálnědostáváme,že b=ϕ(a) S Řešitelnost grup. Definice. Grupa G se nazývá řešitelná, pokud existuje číslo k a normální podgrupy N 0,...,N k Gtakové,že {1}=N 0 N 1... N k =Gakaždáfaktorgrupa N i /N i 1, i=1,...,k,jeabelovská.číslu kseříkástupeňřešitelnosti. Vidíme, že grupa je Příklady. řešitelná stupně 1 právě tehdy, když je abelovská; řešitelná stupně 2 právě tehdy, když je metabelovská. GrupaS 3 jeřešitelnástupně2,jakprokazujeřadapodgrup {1} A 3 S 3.Vidíme,žeoběfaktorgrupyA 3 /{1}=A 3 Z 3 as 3 /A 3 Z 2 jsou abelovské. Obecněji,dihedrálnígrupyD 2n jsouřešitelnéstupně2,jakprokazujeřada podgrup {1} N D 2n,kdeNsestávázevšechotočení.Vidíme,žeobě faktorgrupyn/{1}=n Z n ad 2n /N Z 2 jsouabelovské. GrupaS 4 jeřešitelnástupně3,jakprokazujeřadapodgrup {1} K A 4 S 4,kdeK= (12)(34),(13)(24) jekleinovapodgrupa.vidíme,že K Z 2 Z 2, A 3 /K =12/4=3aS 4 /A 4 Z 2,tedyvšechnyfaktorgrupy jsou abelovské. Příklad. GrupaS 5 nenířešitelná.stačídokázat,žejedinávlastnípodgrupatéto grupyjea 5,tedyžejedinámožnářadaje {1} A 5 S 5,avšakA 5 neníabelovská. Důkaz lze provést rozborem případů podle typu permutací. Uvažujme normální podgrupu {1} N S 5. (1) Pokud N obsahuje transpozici, pak obsahuje všechny transpozice, protože Njeuzavřenánakonjugaci,atedyN=S 5,neboťtranspozicegenerují celougrupus 5.

11 11 (2) PokudNobsahujetrojcyklus,pakobsahujevšechnytrojcykly,atedyA 5 N,neboťtrojcyklygenerujícelougrupuA 5.ZLagrangeovyvětyplyne,že N=A 5 nebon=s 5. (3) Pokud N obsahuje permutaci složenou ze dvou disjunktních transpozic, pak obsahujevšechnytakovéasložení(12)(34) (12)(35)=(354)převádí problém na bod(2). (4) Pokud N obsahuje permutaci složenou z trojcyklu a dvojcyklu, pak obsahujevšechnytakovéasložení((123)(45)) 2 =(132)převádíproblémna bod(2). (5) PokudNobsahuječtyřcyklus,pakobsahujevšechnytakovéasložení(1234) (1243)=(132)převádíproblémnabod(2). (6) PokudNobsahujepěticyklus,pakobsahujevšechnytakovéasložení(12345) (12345)=(13)(24)převádíproblémnabod(3). Stěžejní vlastností řešitelných grup je následující charakterizace, která umožňuje problém řešitelnosti dané grupy převést na problém řešitelnosti dvou menších podgrup. Lemma2.6. BuďGgrupa.PakGjeřešitelnáprávětehdykdyžexistujeN G taková, že obě grupy N, G/N jsou řešitelné. Důkaz. V TÉTO VERZI NEBUDE, viz libovolná učebnice teorie grup Příklad.GrupyS n, n 5,nejsouřešitelné,protožeobsahujípodgrupuS 5,okteré jsme již ukázali, že není řešitelná. Důsledkem lemmatu je následující kritérium řešitelnosti, které zeslabuje podmínky na normální podgrupy z definice řešitelnosti. Důsledek 2.7. Buď G grupa a předpokládejme, že existuje číslo k a normální podgrupyn 0,...,N k Gtakové,že {1}=N 0 N 1... N k =Gakaždá faktorgrupan i /N i 1, i=1,...,k,jeřešitelná.pakgjeřešitelná. Důkaz. Snadno indukcí podle k Řešitelnost polynomů v radikálech. Definice.BuďT Srozšířenítělesaa S.Řekneme,žeprvek ajevyjádřitelnýv radikálechnadtělesemt,pokudexistujírozšířenít=s 0 S 1... S k taková, žes i+1 jerozkladovénadtělesonějakéhopolynomu x ni a i S i [x]nadtělesems i, a a S k. Neformálně, prvek je vyjádřitelný v radikálech nad T, pokud jej lze zapsat za pomociprvkůtělesat,operací+,,,/an-týchodmocnin.např.prvek i+1 jevyjádřitelnýnad Q,neboťjeprvkemrozšíření Q S 1 S 2 S 3,kdepostupně použijemepolynomy x 3 2 Q[x], x 2 ( 3 2+1) S 1 [x]ax 2 +1 S 2 [x]. Definice. BuďTtělesoafpolynomzT[x].Řekneme,žepolynom fjeřešitelný vradikálech nadtělesemt,pokudjekaždýkořenrovnice f =0vyjádřitelnýv radikálechnadt.jinýmislovy,pokudexistujírozšířenít=s 0 S 1... S k taková,žes i+1 jerozkladovénadtělesonějakéhopolynomu x ni a i S i [x]nad tělesems i,arozkladovénadtělesopolynomu fjeobsaženovs k.

12 12 Rozebereme si případ polynomů stupně 2 a 3. Pro kořeny kvadratického polynomu x 2 +bx+c Q[x]mámevzorec b± b 2 4c, 2 tedykořenyležívnadtělese Q( b 2 4c),kteréjerozkladovýmnadtělesempolynomu x 2 (b 2 4c).Stačítedyjedinérozšířenítělesa Q.Prokořen akubického polynomu x 3 +bx+c Q[x]mámevzorec a= 3 c+ D 2 3 c+ D, 2 kde D=c b3,takžepotřebujemeaspoňdvěrozšíření:nejprveoprvek D,a pakopříslušnoutřetíodmocninu.formálně, Q S 1 S 2,kdeS 1 jerozkladové nadtělesopolynomu x 2 DaS 2 jerozkladovénadtělesopolynomu x 3 ( c+ D). Nenítěžkédokázat,žetělesoS 2 obsahujeidruhýsčítaneczevzorce,tedy a S 2, ažesedanýpolynomvs 2 dokoncerozkladá.podobněbybylomožnérozebrati výpočet kořenů polynomů stupně 4. UvedenádiskusesouvisísřešitelnostígrupS 2,S 3,S 4.Všimnětesi,žeS 2 jeabelovskádvouprvkováakřešenírovnicestačilojednorozšířenístupně2.grupas 3 jemetabelovská,velikostifaktorgrupjsoupostupně3= A 3 /{1} a2= S 3 /A 3, přitom k vyjádření kořene byla potřeba rozšíření stupně 2 a 3. Podobné pozorování lzeučinitiprostupeň4.tonenínáhoda,nýbržzákonitost,kteráplynezpokročilejší Galoisovy teorie(tak daleko se nedostaneme). Naopak neexistence vzorce na řešenípolynomůstupně5avíceplynezneřešitelnostigrups n, n 5,jaksinyní ukážeme. V této chvíli máme k dispozici všechny pojmy potřebné k důkazu stěžejní implikace Galoisovy věty 2.1. Její důkaz je založen na Tvrzení 2.4. Definice vyjádřitelnostivradikálechpoužívářetězecrozšířenís 0 S 1... S k,kdekaždés i+1 jerozkladovýmnadtělesemnějakéhopolynomutypu x n a,kde ajeprvkems i. Tvrzení 2.4 říká, že Galoisova grupa takového rozšíření je řešitelná. Nabízí se použít vlastnost(3) z Tvrzení 2.3, dostat řadu normálních podgrup, jejíž faktorgrupy jsou řešitelné a použít kritérium řešitelnosti z Důsledku 2.7. Problém je v tom, že Tvrzení 2.3 lze použít pouze na tělesa, jež jsou rozkladová nad bázovým tělesem T. Situaci lze řešit pomocí následujícího technického lemmatu. Lemma2.8. BuďTtělesocharakteristiky0aT S Urozšířenítělestaková, že S je rozkladové naděleso nějakého polynomu nad T a U je rozkladové nadtěleso polynomu x n a S[x]nadS.PakexistujerozšířeníU Vtakové,žeVje rozkladové naděleso nějakého polynomu nad T a Gal(V/S) je řešitelná grupa. Poznamenejme, že kdyby bylo samo U rozkladovým nadtělesem nějakého polynomunadt,pakbychommohlivolitv=uapoužíttvrzení2.4. Důkaz. Označme f polynom, pro který je těleso S rozkladové nad T. Definujeme polynom g= m a,t (x n ) T[x](dominimálníhopolynomu m a,t dosadímemocninu proměnné x)auvažujmerozkladovénadtělesovpolynomu fg T[x]nadtělesemT.Vidíme,žeU V,protože x a m a,t vs[x],tedy x n a m a,t (x n )=g vs[x],takžesepolynom x n arozkládávev[x]nalineárníčinitele.dokážeme, že Gal(V/S) je řešitelná grupa.

13 13 Označme a 1,...,a m kořenypolynomu m a,t vtěleses.tentopolynomjeireducibilní,jehokořen aležívs,tedypodletvrzení2.5jsouvšechnyprvky a 1,...,a m vs.tedy m a,t =(x a 1 ) (x a m )ag=(x n a 1 ) (x n a m )vs[x].označme g i =(x n a 1 ) (x n a i ) S[x] abuďu i rozkladovýmnadtělesempolynomu g i nads,prokaždé i=0,...,m. Máme řadu rozšíření S=U 0 U 1... U m 1 U m =V, všechna tělesa jsou rozkladová nad S, tedy můžeme m-krát aplikovat Tvrzení 2.3(3) a dostáváme řadu normálních podgrup {id}=n m N m 1... N 1 N 0 =Gal(V/S), kden i =Gal(V/U i ) Gal(V/S)provšechna i.navíc,opětdíkytvrzení2.3(3), N i /N i 1 =Gal(V/U i )/Gal(V/U i 1 ) Gal(U i /U i 1 ), přičemžtytofaktorgrupyjsouřešitelnépodletvrzení2.4,protožeu i jerozkladovýmnadtělesempolynomu x n a i nadtělesemu i 1.Důsledek2.7říká,žegrupa Gal(V/S) je řešitelná. Důkaz Galoisovy věty 2.1, část( ). Uvažujme polynom f řešitelný v radikálech a příslušná tělesa prokazující tento fakt,tj.mějmerozšířenít=s 0 S 1... S k taková,žes i+1 jerozkladové nadtělesonějakéhopolynomu x ni a i S i [x]nadtělesems i,apředpokládejme, žerozkladovénadtělesowpolynomu fnadtjeobsaženovtěleses k.dokážeme, že grupa Gal(W/T) je řešitelná. BudemestavětdvěřadyrozšířeníT=U 0 U 1... U k at=v 0 V 1... V k splňujícínásledujícívlastnostiprovšechna i=1,...,m: (1)S i U i V i, (2)V i jerozkladovénadtělesonějakéhopolynomunadt, (3)Gal(V i /V i 1 )jeřešitelnágrupa. DefinujmeU 0 =V 0 =S 0 =Tapostupujmeinduktivněpro i=1,...,m.buď U i rozkladovénadtělesopolynomu x ni a i nadtělesemv i 1.Nynípoužijeme Lemma2.8nasituaciV i 1 U i azískámerozšířeníu i V i svlastnostmi(2), (3). Vlastnost(1) je očividně splněna také. MámetedyřadurozšířeníT=V 0 V 1... V k,kdekaždév i jerozkladové nad T, takže lze aplikovat Tvrzení 2.3(3) a získat řadu normálních podgrup {id}=n m N m 1... N 1 N 0 =Gal(V k /T), kden i =Gal(V k /V i ) Gal(V k /T)provšechna i.vlastnost(2)říká,žefaktorgrupy N i /N i 1 =Gal(V k /V i )/Gal(V k /V i 1 ) Gal(V i /V i 1 ) jsouřešitelné,azdůsledku2.7vidíme,žegrupagal(v k /T)jeřešitelná. Zbývá dokázat, že grupa Gal(W/T) je také řešitelná. Z vlastnosti(1) plyne, žet W V k.oběrozšířeníjsourozkladovánadt,tedyopětmůžemepoužít Tvrzení2.3(3)avidíme,žeGal(W/T) Gal(V k /T)/Gal(V k /W).Nynístačí použítlemma2.6,kteréříká,žefaktorgrupařešitelnégrupygal(v k /T)jetaké řešitelná.

14 14 K důkazu Abel-Ruffiniho věty zbývá najít polynomy, jejichž rozkladové nadtěleso nemá řešitelnou Galoisovu grupu. Takových polynomů je většina, přesto není úplně snadné nějaký příklad předvést. Asi nejjednodušší rodinu příkladů popisuje následující tvrzení. Tvrzení 2.9. Buď p prvočíslo a uvažujme ireducibilní polynom f Q[x] stupně p,kterýmá p 2reálnýcha2imaginárníkořeny.BuďSrozkladovénadtěleso polynomu fnad Q.PakGal(S/Q) S p. Důkaz.Připomeňme,žegrupaGal(S/Q)sevnořujedogrupyS p,přičemžjejíprvky jsou dány permutací na kořenech polynomu f. Nejprve si uvědomme, že komplexní sdružení je Q-automorfismem tělesa S, tedy obraz Gal(S/Q) obsahuje transpozici. Věta??říká,že Gal(S/Q) =[S:Q].Přitom[S:Q]jedělitelnéčíslem p,tedy podle Cauchyho věty?? obsahuje grupa Gal(S/Q) prvek řádu p, tedy její obraz obsahuje p-cyklus. Nyní si stačí uvědomit, že libovolný p-cyklus a transpozice generuje celougrupus p. Příkladempolynomu,kterýsplňujepředchozítvrzení,jetřeba f= x 5 4x+2. Tento polynom je ireducibilní podle Eisensteinova kritéria, počet reálných kořenů snadnozjistímepomocíkalkulu: f =5x 4 4,tatorovnicemádvěreálnářešení, tedy příslušná reálná funkce f má jedno maximum a jedno minimum, přičemž snadno dopočítáme, že maximum je kladné a minimum záporné. Protože polynomiální funkce jsou spojité, musí existovat právě tři reálné kořeny. Galoisova grupa rozkladovéhonadtělesapolynomufjetedyizomorfnígrupěs 5,kteránenířešitelná. Důsledek 2.10(Abel-Ruffiniho věta, silnější verze). Existují racionální polynomy stupně 5 a více, které nejsou řešitelné v radikálech nad tělesem Q.

GALOISOVA TEORIE. Definice. Grupa G se nazývá řešitelná, pokud existuje číslo k a normální podgrupy

GALOISOVA TEORIE. Definice. Grupa G se nazývá řešitelná, pokud existuje číslo k a normální podgrupy GALOISOVA TEORIE DAVID STANOVSKÝ Řešitelné grupy Definice. Grupa G se nazývá řešitelná, pokud existuje číslo k a normální podgrupy N 0,..., N k G takové, že {1} = N 0 N 1... N k = G a každá faktorgrupa

Více

Těleso racionálních funkcí

Těleso racionálních funkcí Těleso racionálních funkcí Poznámka. V minulém semestru jsme libovolnému oboru integrity sestrojili podílové těleso. Pro libovolné těleso R je okruh polynomů R[x] oborem integrity, máme tedy podílové těleso

Více

Věta o dělení polynomů se zbytkem

Věta o dělení polynomů se zbytkem Věta o dělení polynomů se zbytkem Věta. Nechť R je okruh, f, g R[x], přičemž vedoucí koeficient polynomu g 0 je jednotka okruhu R. Pak existuje jediná dvojice polynomů q, r R[x] taková, že st(r) < st(g)

Více

Charakteristika tělesa

Charakteristika tělesa 16 6 Konečná tělesa V této kapitole budeme pod pojmem těleso mít na mysli vždy konečné komutativní těleso, tedy množinu s dvěma binárními operacemi (T, +, ), kde (T, +) je komutativní grupa s neutrálním

Více

Cyklické kódy. Definujeme-li na F [x] n sčítání a násobení jako. a + b = π n (a + b) a b = π n (a b)

Cyklické kódy. Definujeme-li na F [x] n sčítání a násobení jako. a + b = π n (a + b) a b = π n (a b) C Ať C je [n, k] q kód takový, že pro každé u 1,..., u n ) C je také u 2,..., u n, u 1 ) C. Jinými slovy, kódová slova jsou uzavřena na cyklické posuny. Je přirozené takový kód nazvat cyklický. Strukturu

Více

pochopení celé kapitoly je myšlenka, že těleso S lze považovat za vektorový prostor

pochopení celé kapitoly je myšlenka, že těleso S lze považovat za vektorový prostor NOVý TEXT O TěLESOVýCH ROZ LÍřENÍCH DAVID STANOVSKÝ 1. Algebraické prvky a rozšíření konečného stupně 1.1. Rozšíření jako vektorový prostor. Buď T S rozšíření těles. Klíčem k pochopení celé kapitoly je

Více

ALGEBRA. Téma 4: Grupy, okruhy a pole

ALGEBRA. Téma 4: Grupy, okruhy a pole SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ Matematický ústav v Opavě Na Rybníčku 1, 746 01 Opava, tel. (553) 684 611 DENNÍ STUDIUM Téma 4: Grupy, okruhy a pole Základní pojmy unární operace, binární operace, asociativita,

Více

grupa těleso podgrupa konečné těleso polynomy komutativní generovaná prvkem, cyklická, řád prvku charakteristika tělesa

grupa těleso podgrupa konečné těleso polynomy komutativní generovaná prvkem, cyklická, řád prvku charakteristika tělesa grupa komutativní podgrupa těleso generovaná prvkem, cyklická, řád prvku Malá Fermatova věta konečné těleso charakteristika tělesa polynomy ireducibilní prvky, primitivní prvky definice: G, je grupa kde

Více

Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup

Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup S Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup Michal Bulant Masarykova univerzita Fakulta informatiky 3. 3. 2008 s Obsah přednášky Rozklady podle podgrup ô Normální podgrupy s Doporučene zdroje Martin Panák,

Více

Okruhy, podokruhy, obor integrity, těleso, homomorfismus. 1. Rozhodněte, zda daná množina M je podokruhem okruhu (C, +, ): f) M = { a

Okruhy, podokruhy, obor integrity, těleso, homomorfismus. 1. Rozhodněte, zda daná množina M je podokruhem okruhu (C, +, ): f) M = { a Sbírka příkladů z okruhů a polynomů Algebra I Okruhy, podokruhy, obor integrity, těleso, homomorfismus 1. Rozhodněte, zda daná množina M je podokruhem okruhu (C, +, ): a) M = {a + i a R}, b) M = {a + i

Více

PŘEDNÁŠKA 5 Konjuktivně disjunktivní termy, konečné distributivní svazy

PŘEDNÁŠKA 5 Konjuktivně disjunktivní termy, konečné distributivní svazy PŘEDNÁŠKA 5 Konjuktivně disjunktivní termy, konečné distributivní svazy PAVEL RŮŽIČKA Abstrakt. Ukážeme, že každý prvek distributivního svazu odpovídá termu v konjuktivně-disjunktivním (resp. disjunktivně-konjunktivním)

Více

V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti

V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti Kapitola 5 Vektorové prostory V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti operací sčítání a násobení

Více

Lineární algebra Kapitola 1 - Základní matematické pojmy

Lineární algebra Kapitola 1 - Základní matematické pojmy Lineární algebra Kapitola 1 - Základní matematické pojmy 1.1 Relace a funkce V celém textu budeme používat následující označení pro číselné množiny: N množina všech přirozených čísel bez nuly, N={1, 2,

Více

[1] x (y z) = (x y) z... (asociativní zákon), x y = y x... (komutativní zákon).

[1] x (y z) = (x y) z... (asociativní zákon), x y = y x... (komutativní zákon). Grupy, tělesa grupa: množina s jednou rozumnou operací příklady grup, vlastnosti těleso: množina se dvěma rozumnými operacemi příklady těles, vlastnosti, charakteristika tělesa lineární prostor nad tělesem

Více

Co je to univerzální algebra?

Co je to univerzální algebra? Co je to univerzální algebra? Při studiu řadu algebraických struktur (grupoidy, pologrupy, grupy, komutativní grupy, okruhy, obory integrity, tělesa, polosvazy, svazy, Booleovy algebry) se často některé

Více

15. Moduly. a platí (p + q)(x) = p(x) + q(x), 1(X) = id. Vzniká tak struktura P [x]-modulu na V.

15. Moduly. a platí (p + q)(x) = p(x) + q(x), 1(X) = id. Vzniká tak struktura P [x]-modulu na V. Učební texty k přednášce ALGEBRAICKÉ STRUKTURY Michal Marvan, Matematický ústav Slezská univerzita v Opavě 15. Moduly Definice. Bud R okruh, bud M množina na níž jsou zadány binární operace + : M M M,

Více

Lineární algebra : Polynomy

Lineární algebra : Polynomy Lineární algebra : Polynomy (2. přednáška) František Štampach, Karel Klouda LS 2013/2014 vytvořeno: 15. dubna 2014, 11:21 1 2 2.1 Značení a těleso komplexních čísel Značení N := {1, 2, 3... }... množina

Více

Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup

Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup Michal Bulant Masarykova univerzita Fakulta informatiky 3. 3. 2008 Obsah přednášky Rozklady podle podgrup ô Normální podgrupy Martin Panák, Jan Slovák, Drsná

Více

TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 4. PREDNÁŠKA - SOUČIN PROSTORŮ A TICHONOVOVA VĚTA.

TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 4. PREDNÁŠKA - SOUČIN PROSTORŮ A TICHONOVOVA VĚTA. TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 4. PREDNÁŠKA - SOUČIN PROSTORŮ A TICHONOVOVA VĚTA. PAVEL RŮŽIČKA 4.1. (Kvazi)kompaktnost a sub-báze. Buď (Q, ) uspořádaná množina. Řetězcem v Q budeme rozumět lineárně

Více

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Algebra. študenti MFF 15. augusta 2008

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Algebra. študenti MFF 15. augusta 2008 Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Algebra študenti MFF 15. augusta 2008 1 8 Algebra Požadavky Grupa, okruh, těleso definice a příklady Podgrupa, normální podgrupa, faktorgrupa, ideál

Více

Polynomy nad Z p Konstrukce faktorových okruhů modulo polynom. Alena Gollová, TIK Počítání modulo polynom 1/30

Polynomy nad Z p Konstrukce faktorových okruhů modulo polynom. Alena Gollová, TIK Počítání modulo polynom 1/30 Počítání modulo polynom 3. přednáška z algebraického kódování Alena Gollová, TIK Počítání modulo polynom 1/30 Obsah 1 Polynomy nad Zp Okruh Zp[x] a věta o dělení se zbytkem 2 Kongruence modulo polynom,

Více

Základy teorie množin

Základy teorie množin 1 Základy teorie množin Z minula: 1. Cantorovu větu (x P(x)) 2. základní vlastnosti disjunktního sjednocení, kartézského součinu a množinové mocniny (z hlediska relací, ) 3. vztah P(a) a 2 4. větu (2 a

Více

Algebra 2 KMI/ALG2. Zpracováno podle přednášek prof. Jiřího Rachůnka a podle přednášek prof. Ivana Chajdy. slidy k přednáškám

Algebra 2 KMI/ALG2. Zpracováno podle přednášek prof. Jiřího Rachůnka a podle přednášek prof. Ivana Chajdy. slidy k přednáškám Algebra 2 slidy k přednáškám KMI/ALG2 Zpracováno podle přednášek prof. Jiřího Rachůnka a podle přednášek prof. Ivana Chajdy. Vytvořeno za podpory projektu FRUP_2017_052: Tvorba a inovace výukových opor

Více

Úlohy k procvičování textu o svazech

Úlohy k procvičování textu o svazech Úlohy k procvičování textu o svazech Číslo za pomlčkou v označení úlohy je číslo kapitoly textu, která je úlohou procvičovaná. Každá úloha je vyřešena o několik stránek později. Kontrolní otázky - zadání

Více

Pomocný text. Polynomy

Pomocný text. Polynomy Pomocný text Polynomy Tato série bude o polynomech a to zejména o polynomech jedné proměnné (pokud nebude uvedeno explicitně, že jde o polynom více proměnných). Formálně je někdy polynom jedné proměnné

Více

1 Mnohočleny a algebraické rovnice

1 Mnohočleny a algebraické rovnice 1 Mnohočleny a algebraické rovnice 1.1 Pojem mnohočlenu (polynomu) Připomeňme, že výrazům typu a 2 x 2 + a 1 x + a 0 říkáme kvadratický trojčlen, když a 2 0. Číslům a 0, a 1, a 2 říkáme koeficienty a písmenem

Více

Báze a dimenze vektorových prostorů

Báze a dimenze vektorových prostorů Báze a dimenze vektorových prostorů Buď (V, +, ) vektorový prostor nad tělesem (T, +, ). Nechť u 1, u 2,..., u n je konečná posloupnost vektorů z V. Existují-li prvky s 1, s 2,..., s n T, z nichž alespoň

Více

[1] Definice 1: Polynom je komplexní funkce p : C C, pro kterou. pro všechna x C. Čísla a 0, a 1,..., a n nazýváme koeficienty polynomu.

[1] Definice 1: Polynom je komplexní funkce p : C C, pro kterou. pro všechna x C. Čísla a 0, a 1,..., a n nazýváme koeficienty polynomu. Polynomy Polynom je možno definovat dvěma způsoby: jako reálnou nebo komplexní funkci, jejichž hodnoty jsou dány jistým vzorcem, jako ten vzorec samotný. [1] První způsob zavedení polynomu BI-LIN, polynomy,

Více

Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech

Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech 1. července 2008 1 Funkce v R n Definice 1 Necht n N a D R n. Reálnou funkcí v R n (reálnou funkcí n proměnných) rozumíme zobrazení

Více

1 Lineární prostory a podprostory

1 Lineární prostory a podprostory Lineární prostory a podprostory Přečtěte si: Učebnice AKLA, kapitola první, podkapitoly. až.4 včetně. Cvičení. Které z následujících množin jsou lineárními prostory s přirozenými definicemi operací?. C

Více

Množiny, relace, zobrazení

Množiny, relace, zobrazení Množiny, relace, zobrazení Množiny Množinou rozumíme každý soubor určitých objektů shrnutých v jeden celek. Zmíněné objekty pak nazýváme prvky dané množiny. Pojem množina je tedy synonymem pojmů typu soubor,

Více

4 Počítání modulo polynom

4 Počítání modulo polynom 8 4 Počítání modulo polynom Co se vyplatilo jendou, vyplatí se i podruhé. V této kapitole zavedeme polynomy nad Z p a ukážeme, že množina všech polynomů nad Z p tvoří komutativní okruh s jednotkou. Je-li

Více

POLYNOMY DAVID STANOVSKÝ

POLYNOMY DAVID STANOVSKÝ POLYNOMY DAVID STANOVSKÝ 1. Polynomy nad gaussovskými obory 1.1. Gaussova věta. Polynomy jedné proměnné nad tělesem tvoří eukleidovský obor, a tedy jsou gaussovské. Polynomy více proměnných, nebo třeba

Více

Lineární algebra : Lineární zobrazení

Lineární algebra : Lineární zobrazení Lineární algebra : Lineární zobrazení (6. přednáška František Štampach, Karel Klouda LS 2013/2014 vytvořeno: 20. května 2014, 22:40 1 2 6.1 Lineární zobrazení Definice 1. Buďte P a Q dva lineární prostory

Více

Matematika 2 pro PEF PaE

Matematika 2 pro PEF PaE Vektorové prostory 1 / 17 Matematika 2 pro PEF PaE 8. Vektorové prostory Přemysl Jedlička Katedra matematiky, TF ČZU Vektorové prostory Vektorové prostory a podprostory 2 / 17 vektorového prostoru Množina

Více

1 Mnohočleny a algebraické rovnice

1 Mnohočleny a algebraické rovnice 1 Mnohočleny a algebraické rovnice 1.1 Pojem mnohočlenu (polynomu) Připomeňme, že výrazům typu a 2 x 2 + a 1 x + a 0 říkáme kvadratický trojčlen, když a 2 0. Číslům a 0, a 1, a 2 říkáme koeficienty a písmenem

Více

Lineární algebra : Lineární prostor

Lineární algebra : Lineární prostor Lineární algebra : Lineární prostor (3. přednáška) František Štampach, Karel Klouda LS 2013/2014 vytvořeno: 17. dubna 2014, 14:43 1 2 3.1 Aximotické zavedení lineárního prostoru Číselné těleso Celou lineární

Více

z = a bi. z + v = (a + bi) + (c + di) = (a + c) + (b + d)i. z v = (a + bi) (c + di) = (a c) + (b d)i. z v = (a + bi) (c + di) = (ac bd) + (bc + ad)i.

z = a bi. z + v = (a + bi) + (c + di) = (a + c) + (b + d)i. z v = (a + bi) (c + di) = (a c) + (b d)i. z v = (a + bi) (c + di) = (ac bd) + (bc + ad)i. KOMLEXNÍ ČÍSLA C = {a + bi; a, b R}, kde i 2 = 1 Číslo komplexně sdružené k z = a + bi je číslo z = a bi. Operace s komplexními čísly: z = a + bi, kde a, b R v = c + di, kde c, d R Sčítání Odčítání Násobení

Více

Definujte Gaussovský obor. Vysvětlete, co přesně rozumíme jednoznačností rozkladu.

Definujte Gaussovský obor. Vysvětlete, co přesně rozumíme jednoznačností rozkladu. 1.teorie(1bod) Formulujte princip matematické indukce. Napište základní větu aritmetiky. Napište Bézoutovu rovnost v oboru celých čísel. Definujte,coznamenázápis a b(mod n),auveďtezákladnívlastnosti. Napište

Více

2. Test 07/08 zimní semestr

2. Test 07/08 zimní semestr 2. Test 07/08 zimní semestr Příklad 1. Najděte tříprvkový poset (částečně uspořádanou množinu), která má právě dva maximální a právě dva minimální prvky. Řešení. Takový poset je až na izomorfismus jeden:

Více

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík Úvod do informatiky přednáška sedmá Miroslav Kolařík Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008. Obsah 1 Čísla a číselné obory 2 Princip indukce 3 Vybrané

Více

ALGEBRA. 1. Pomocí Eukleidova algoritmu najděte největší společný dělitel čísel a a b. a) a = 204, b = 54, b) a = , b =

ALGEBRA. 1. Pomocí Eukleidova algoritmu najděte největší společný dělitel čísel a a b. a) a = 204, b = 54, b) a = , b = ALGEBRA 1 Úkol na 13. 11. 2018 1. Pomocí Eukleidova algoritmu najděte největší společný dělitel čísel a a b. a) a = 204, b = 54, b) a = 353 623, b = 244 571. 2. Připomeňte si, že pro ε = cos 2π 3 + i sin

Více

Stromové rozklady. Definice 1. Stromový rozklad grafu G je dvojice (T, β) taková, že T je strom,

Stromové rozklady. Definice 1. Stromový rozklad grafu G je dvojice (T, β) taková, že T je strom, Stromové rozklady Zdeněk Dvořák 25. října 2017 Definice 1. Stromový rozklad grafu G je dvojice (T, β) taková, že T je strom, β je funkce přiřazující každému vrcholu T podmnožinu vrcholů v G, pro každé

Více

1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1

1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1 1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1 2 Aritmetické vektorové prostory 7 3 Eukleidovské vektorové prostory 9 Levá vnější operace Definice 5.1 Necht A B. Levou vnější

Více

)(x 2 + 3x + 4),

)(x 2 + 3x + 4), 3 IREDUCIBILNÍ ROZKLADY POLYNOMŮ V T [X] 3 Ireducibilní rozklady polynomů v T [x] - rozklady polynomů na ireducibilní (dále nerozložitelné) prvky v oboru integrity polynomů jedné neurčité x nad tělesem

Více

10. Vektorové podprostory

10. Vektorové podprostory Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA II, letní semestr 2000/2001 Michal Marvan Definice. Bud V vektorový prostor nad polem P. Podmnožina U V se nazývá podprostor,

Více

Greenova funkce pro dvoubodové okrajové úlohy pro obyčejné diferenciální rovnice

Greenova funkce pro dvoubodové okrajové úlohy pro obyčejné diferenciální rovnice Greenova funkce pro dvoubodové okrajové úlohy pro obyčejné diferenciální rovnice Jan Tomeček Tento stručný text si klade za cíl co nejrychlejší uvedení do teorie Greenových funkcí pro obyčejné diferenciální

Více

Pavel Horák LINEÁRNÍ ALGEBRA A GEOMETRIE 1 UČEBNÍ TEXT

Pavel Horák LINEÁRNÍ ALGEBRA A GEOMETRIE 1 UČEBNÍ TEXT Pavel Horák LINEÁRNÍ ALGEBRA A GEOMETRIE 1 UČEBNÍ TEXT 2 0 1 7 Obsah 1 Vektorové prostory 2 1 Vektorový prostor, podprostory........................ 2 2 Generování podprostor u............................

Více

Modely Herbrandovské interpretace

Modely Herbrandovské interpretace Modely Herbrandovské interpretace Petr Štěpánek S využitím materialu Krysztofa R. Apta 2006 Logické programování 8 1 Uvedli jsme termové interpretace a termové modely pro logické programy a také nejmenší

Více

FREDHOLMOVA ALTERNATIVA

FREDHOLMOVA ALTERNATIVA FREDHOLMOVA ALTERNATIVA Pavel Jirásek 1 Abstrakt. V tomto článku se snažíme shrnout dosavadní výsledky týkající se Fredholmovy alternativy (FA). Postupně zmíníme FA na prostorech konečné dimenze, FA pro

Více

Vrcholová barevnost grafu

Vrcholová barevnost grafu Vrcholová barevnost grafu Definice: Necht G = (V, E) je obyčejný graf a k N. Zobrazení φ : V {1, 2,..., k} nazýváme k-vrcholovým obarvením grafu G. Pokud φ(u) φ(v) pro každou hranu {u, v} E, nazveme k-vrcholové

Více

PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů

PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů PAVEL RŮŽIČKA Abstrakt. Definujeme svazové kongruence a ukážeme jak pro vhodné binární relace svazu ověřit, že se jedná o svazové kongruence. Popíšeme svaz Con(A) kongruencí

Více

1 Linearní prostory nad komplexními čísly

1 Linearní prostory nad komplexními čísly 1 Linearní prostory nad komplexními čísly V této přednášce budeme hledat kořeny polynomů, které se dále budou moci vyskytovat jako složky vektorů nebo matic Vzhledem k tomu, že kořeny polynomu (i reálného)

Více

MATICE. a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A = = [a ij]

MATICE. a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A = = [a ij] MATICE Matice typu m/n nad tělesem T je soubor m n prvků z tělesa T uspořádaných do m řádků a n sloupců: a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A = = [a ij] a m1 a m2 a mn Prvek a i,j je prvek matice A na místě

Více

Algebraické struktury

Algebraické struktury Algebraické struktury KMA/ALG Sylabus Teorie grup - grupy, podgrupy, normální podgrupy, faktorgrupy, Lagrangeova věta. Homomorfismus grup, věty o izomorfismu grup, cyklické grupy a jejich struktura. Direktní

Více

Generující kořeny cyklických kódů. Generující kořeny. Alena Gollová, TIK Generující kořeny 1/30

Generující kořeny cyklických kódů. Generující kořeny. Alena Gollová, TIK Generující kořeny 1/30 Generující kořeny cyklických kódů 6. přednáška z algebraického kódování Alena Gollová, TIK Generující kořeny 1/30 Obsah 1 Alena Gollová, TIK Generující kořeny 2/30 Hammingovy kódy Hammingovy kódy jsou

Více

Pavel Horák, Josef Janyška LINEÁRNÍ ALGEBRA UČEBNÍ TEXT

Pavel Horák, Josef Janyška LINEÁRNÍ ALGEBRA UČEBNÍ TEXT Pavel Horák, Josef Janyška LINEÁRNÍ ALGEBRA UČEBNÍ TEXT 2 0 1 8 Obsah 1 Vektorové prostory 1 1 Vektorový prostor, podprostory........................ 1 2 Generování podprostor u............................

Více

FIT ČVUT MI-LOM Lineární optimalizace a metody. Dualita. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

FIT ČVUT MI-LOM Lineární optimalizace a metody. Dualita. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti FIT ČVUT MI-LOM Lineární optimalizace a metody Dualita Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Michal Černý, 2011 FIT ČVUT, MI-LOM, M. Černý, 2011: Dualita 2/5 Dualita Evropský

Více

1 Soustavy lineárních rovnic

1 Soustavy lineárních rovnic 1 Soustavy lineárních rovnic 1.1 Základní pojmy Budeme uvažovat soustavu m lineárních rovnic o n neznámých s koeficienty z tělesa T (potom hovoříme o soustavě m lineárních rovnic o n neznámých nad tělesem

Více

Lineární algebra : Polynomy

Lineární algebra : Polynomy Lineární algebra : Polynomy (2. přednáška) František Štampach, Karel Klouda frantisek.stampach@fit.cvut.cz, karel.klouda@fit.cvut.cz Katedra aplikované matematiky Fakulta informačních technologií České

Více

a počtem sloupců druhé matice. Spočítejme součin A.B. Označme matici A.B = M, pro její prvky platí:

a počtem sloupců druhé matice. Spočítejme součin A.B. Označme matici A.B = M, pro její prvky platí: Řešené příklady z lineární algebry - část 1 Typové příklady s řešením Příklady jsou určeny především k zopakování látky před zkouškou, jsou proto řešeny se znalostmi učiva celého semestru. Tento fakt se

Více

Doporučené příklady k Teorii množin, LS 2018/2019

Doporučené příklady k Teorii množin, LS 2018/2019 Doporučené příklady k Teorii množin, LS 2018/2019 1. přednáška, 21. 2. 2019 1. Napište množina x je prázdná (přesněji množina x nemá žádné prvky ) formulí základního jazyka teorie množin. 2. Dokažte ((x

Více

Vektorové podprostory, lineární nezávislost, báze, dimenze a souřadnice

Vektorové podprostory, lineární nezávislost, báze, dimenze a souřadnice Vektorové podprostory, lineární nezávislost, báze, dimenze a souřadnice Vektorové podprostory K množina reálných nebo komplexních čísel, U vektorový prostor nad K. Lineární kombinace vektorů u 1, u 2,...,u

Více

PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI

PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI 2.1 Zobrazení 2 Definice 1. Uvažujme libovolné neprázdné množiny A, B. Zobrazení množiny A do množiny B je definováno jako množina F uspořádaných dvojic (x, y A B, kde ke každému

Více

4C. Polynomy a racionální lomené funkce. Patří mezi tzv. algebraické funkce, ke kterým patří také funkce s odmocninami. Polynomy

4C. Polynomy a racionální lomené funkce. Patří mezi tzv. algebraické funkce, ke kterým patří také funkce s odmocninami. Polynomy 4C. Polynomy a racionální lomené funkce Polynomy a racionální funkce mají zvláštní význam zejména v numerické a aplikované matematice. Patří mezi tzv. algebraické funkce, ke kterým patří také funkce s

Více

Lineární algebra : Báze a dimenze

Lineární algebra : Báze a dimenze Lineární algebra : Báze a dimenze (5. přednáška) František Štampach, Karel Klouda LS 2013/2014 vytvořeno: 9. dubna 2014, 13:33 1 2 5.1 Báze lineárního prostoru Definice 1. O množině vektorů M z LP V řekneme,

Více

(1) Dokažte, že biprodukt je součin (a tím pádem i součet). Splňují-li homomorfismy. A B je izomorfismus stejně jako A B i+j

(1) Dokažte, že biprodukt je součin (a tím pádem i součet). Splňují-li homomorfismy. A B je izomorfismus stejně jako A B i+j 1. cvičení (1) Necht A je komutativní grupa. Dokažte, že End(A) společně s operacemi sčítání a skládání zobrazení je okruh. (2) Dokažte přímo z definice, že na každé komutativní grupě existuje právě jedna

Více

Základy matematické analýzy

Základy matematické analýzy Základy matematické analýzy Spojitost funkce Ing. Tomáš Kalvoda, Ph.D. 1, Ing. Daniel Vašata 2 1 tomas.kalvoda@fit.cvut.cz 2 daniel.vasata@fit.cvut.cz Katedra aplikované matematiky Fakulta informačních

Více

Matematická analýza 1

Matematická analýza 1 Matematická analýza 1 ZS 2019-20 Miroslav Zelený 1. Logika, množiny a základní číselné obory 2. Limita posloupnosti 3. Limita a spojitost funkce 4. Elementární funkce 5. Derivace 6. Taylorův polynom Návod

Více

1 Polynomiální interpolace

1 Polynomiální interpolace Polynomiální interpolace. Metoda neurčitých koeficientů Příklad.. Nalezněte polynom p co nejmenšího stupně, pro který platí p() = 0, p(2) =, p( ) = 6. Řešení. Polynom hledáme metodou neurčitých koeficientů,

Více

Úlohy k procvičování textu o univerzální algebře

Úlohy k procvičování textu o univerzální algebře Úlohy k procvičování textu o univerzální algebře Číslo za pomlčkou v označení úlohy je číslo kapitoly textu, která je úlohou procvičovaná. Každá úloha je vyřešena o několik stránek později. Kontrolní otázky

Více

Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA I, zimní semestr 2000/2001 Michal Marvan. 2.

Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA I, zimní semestr 2000/2001 Michal Marvan. 2. Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA I, zimní semestr 2000/2001 Michal Marvan 2. Homomorfismy V souvislosti se strukturami se v moderní matematice studují i zobrazení,

Více

1 Zobrazení 1 ZOBRAZENÍ 1. Zobrazení a algebraické struktury. (a) Ukažte, že zobrazení f : x

1 Zobrazení 1 ZOBRAZENÍ 1. Zobrazení a algebraické struktury. (a) Ukažte, že zobrazení f : x 1 ZOBRAZENÍ 1 Zobrazení a algebraické struktury 1 Zobrazení Příklad 1.1. (a) Ukažte, že zobrazení f : x na otevřený interval ( 1, 1). x x +1 je bijekce množiny reálných čísel R (b) Necht a, b R, a < b.

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA

MASARYKOVA UNIVERZITA MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ŘEŠITELNÉ GRUPY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Brno 2006 Martin Štoudek Prohlašuji, že tato práce je mým původním autorským dílem, které jsem vypracoval samostatně. Všechny

Více

Základy teorie množin

Základy teorie množin 1 Základy teorie množin Z minula: 1. zavedení pojmů relace, zobrazení (funkce); prostá zobrazení, zobrazení na, bijekce 2. rozklady, relace ekvivalence, kongruence, faktorizace 3. uspořádání a některé

Více

Základy teorie grupoidů a grup

Základy teorie grupoidů a grup Základy teorie grupoidů a grup 27. Cyklické grupy In: Otakar Borůvka (author): Základy teorie grupoidů a grup. (Czech). Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. pp. 198--202. Persistent

Více

Teorie grup 1 Příklad axiomatické teorie

Teorie grup 1 Příklad axiomatické teorie Teorie grup 1 Příklad axiomatické teorie Alena Šolcová 1 Binární operace Binary operation Binární operací na neprázdné množině A rozumíme každé zobrazení kartézského součinu A x A do A. Multiplikativní

Více

α β ) právě tehdy, když pro jednotlivé hodnoty platí β1 αn βn. Danou relaci nazýváme relace

α β ) právě tehdy, když pro jednotlivé hodnoty platí β1 αn βn. Danou relaci nazýváme relace Monotónní a Lineární Funkce 1. Relace předcházení a to Uvažujme dva vektory hodnot proměnných α = α,, 1 αn ( ) a β = ( β β ) 1,, n x,, 1 xn. Říkáme, že vekto r hodnot α předchází vektor hodnot β (značíme

Více

Západočeská univerzita v Plzni FAKULTA PEDAGOGICKÁ

Západočeská univerzita v Plzni FAKULTA PEDAGOGICKÁ Západočeská univerzita v Plzni FAKULTA PEDAGOGICKÁ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE KONEČNÉ GRUPY MALÝCH ŘÁDŮ Ivana Čechová Vedoucí práce: doc. RNDr. Jaroslav Hora, CSc. Plzeň 2012 Prohlašuji, že jsem bakalářskou práci

Více

Kapitola 1. Úvod. 1.1 Značení. 1.2 Výroky - opakování. N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) R...

Kapitola 1. Úvod. 1.1 Značení. 1.2 Výroky - opakování. N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) R... Kapitola 1 Úvod 1.1 Značení N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Z... celá čísla ( 3, 2, 1, 0, 1, 2,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) q R... reálná čísla C... komplexní čísla 1.2 Výroky -

Více

3 Lineární kombinace vektorů. Lineární závislost a nezávislost

3 Lineární kombinace vektorů. Lineární závislost a nezávislost 3 Lineární kombinace vektorů. Lineární závislost a nezávislost vektorů. Obrázek 5: Vektor w je lineární kombinací vektorů u a v. Vektory u, v a w jsou lineárně závislé. Obrázek 6: Vektor q je lineární

Více

TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 3. PREDNÁŠKA - KOMPAKTNÍ PROSTORY.

TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 3. PREDNÁŠKA - KOMPAKTNÍ PROSTORY. TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 3. PREDNÁŠKA - KOMPAKTNÍ PROSTORY. PAVEL RŮŽIČKA 3.1. Kompaktní prostory. Buď (X, τ) topologický prostor a Y X. Řekneme, že A τ je otevřené pokrytí množiny Y, je-li

Více

NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5

NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5 NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5 Definování množiny a jejích prvků Množina je souhrn nějakých věcí. Patří-li věc do množiny X, říkáme, že v ní leží, že je jejím prvkem nebo že množina X tuto věc obsahuje.

Více

x 2 = a 2 + tv 2 tedy (a 1, a 2 ) T + [(v 1, v 2 )] T A + V Příklad. U = R n neprázdná množina řešení soustavy Ax = b.

x 2 = a 2 + tv 2 tedy (a 1, a 2 ) T + [(v 1, v 2 )] T A + V Příklad. U = R n neprázdná množina řešení soustavy Ax = b. 1. Afinní podprostory 1.1. Motivace. Uvažujme R 3. Jeho všechny vektorové podprostory jsou počátek, přímky a roviny procházející počátkem a celé R 3. Chceme-li v R 3 dělat geometrii potřebujeme i jiné

Více

Výroková a predikátová logika - XII

Výroková a predikátová logika - XII Výroková a predikátová logika - XII Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2015/2016 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - XII ZS 2015/2016 1 / 15 Algebraické teorie Základní algebraické teorie

Více

Vlastní čísla a vlastní vektory

Vlastní čísla a vlastní vektory Kapitola 11 Vlastní čísla a vlastní vektory Základní motivace pro studium vlastních čísel a vektorů pochází z teorie řešení diferenciálních rovnic Tato teorie říká, že obecné řešení lineární diferenciální

Více

6 Lineární geometrie. 6.1 Lineární variety

6 Lineární geometrie. 6.1 Lineární variety 6 Lineární geometrie Motivace. Pojem lineární varieta, který budeme v této kapitole studovat z nejrůznějších úhlů pohledu, není žádnou umělou konstrukcí. Příkladem lineární variety je totiž množina řešení

Více

Polynomy. Mgr. Veronika Švandová a Mgr. Zdeněk Kříž, Ph. D. 1.1 Teorie Zavedení polynomů Operace s polynomy...

Polynomy. Mgr. Veronika Švandová a Mgr. Zdeněk Kříž, Ph. D. 1.1 Teorie Zavedení polynomů Operace s polynomy... Polynomy Obsah Mgr. Veronika Švandová a Mgr. Zdeněk Kříž, Ph. D. 1 Základní vlastnosti polynomů 2 1.1 Teorie........................................... 2 1.1.1 Zavedení polynomů................................

Více

1 Řešení soustav lineárních rovnic

1 Řešení soustav lineárních rovnic 1 Řešení soustav lineárních rovnic 1.1 Lineární rovnice Lineární rovnicí o n neznámých x 1,x 2,..., x n s reálnými koeficienty rozumíme rovnici ve tvaru a 1 x 1 + a 2 x 2 +... + a n x n = b, (1) kde koeficienty

Více

NOVý TEXT O GRUPÁCH DAVID STANOVSKÝ

NOVý TEXT O GRUPÁCH DAVID STANOVSKÝ NOVý TEXT O GRUPÁCH DAVID STANOVSKÝ 1. Pojem grupy 1.1. Definice a příklady. Motivací teorie grup je především studium nejrůznějších symetrií matematických objektů. Pojem pochází z Galoisovy teorie a původně

Více

2. přednáška 8. října 2007

2. přednáška 8. října 2007 2. přednáška 8. října 2007 Konvergence v metrických prostorech. Posloupnost bodů (a n ) M v metrickém prostoru (M, d) konverguje (je konvergentní), když v M existuje takový bod a, že lim n d(a n, a) =

Více

Limita funkce. FIT ČVUT v Praze. (FIT) Limita funkce 3.týden 1 / 39

Limita funkce. FIT ČVUT v Praze. (FIT) Limita funkce 3.týden 1 / 39 Limita funkce FIT ČVUT v Praze 3.týden (FIT) Limita funkce 3.týden 1 / 39 Definice funkce. Zobrazení (f, D f ), jehož definiční obor D f i obor hodnot H f je podmnožinou množiny reálných čísel, se nazývá

Více

Derivace funkce Otázky

Derivace funkce Otázky funkce je jedním z hlavních nástrojů matematické analýzy. V příští části ukážeme, jak mnoho různorodých aplikací derivace má. Geometricky lze derivaci funkce v nějakém bodě chápat jako směrnici tečny grafu

Více

Základy teorie grup. Martin Kuřil

Základy teorie grup. Martin Kuřil Základy teorie grup Martin Kuřil Abstrakt Text je vhodný pro samostudium a jako studijní opora pro studenty distanční a kombinované formy studia. V textu jsou vyloženy základy teorie grup od zavedení pojmu

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií. Regulární pologrupy. Semestrální práce do předmětu Algebra, Kombinatorika, Grafy

Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií. Regulární pologrupy. Semestrální práce do předmětu Algebra, Kombinatorika, Grafy Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií Regulární pologrupy Semestrální práce do předmětu Algebra, Kombinatorika, Grafy Tomáš Masopust Brno, 2006 Obsah Úvod 1 1 Základní definice

Více

2. V Q[x] dělte se zbytkem polynomy:

2. V Q[x] dělte se zbytkem polynomy: Sbírka příkladů z polynomů pro předmět Cvičení z algebry I Dělení v okruzích polynomů 1. V Q[x] dělte se zbytkem polynomy a) (x 5 + x 3 2x + 1) : ( x 3 + x + 1), b) (3x 3 + 10x 2 + 2x 3) : (5x 2 + 25x

Více

Projekty - Úvod do funkcionální analýzy

Projekty - Úvod do funkcionální analýzy Projekty - Úvod do funkcionální analýzy Projekt č. 1. Nechť a, b R, a < b. Dokažte, že prostor C( a, b ) = f : R R: f je spojitá na D(f) = a, b s metrikou je úplný. ρ(f, g) = max f(x) g(x) x a,b Projekt

Více

Derivace funkce DERIVACE A SPOJITOST DERIVACE A KONSTRUKCE FUNKCÍ. Aritmetické operace

Derivace funkce DERIVACE A SPOJITOST DERIVACE A KONSTRUKCE FUNKCÍ. Aritmetické operace Derivace funkce Derivace je jedním z hlavních nástrojů matematické analýzy. V příští části ukážeme, jak mnoho různorodých aplikací derivace má. Geometricky lze derivaci funkce v nějakém bodě chápat jako

Více

Komutativní okruhy Teorie těles a její aplikace

Komutativní okruhy Teorie těles a její aplikace 1 / 236 Komutativní okruhy Teorie těles a její aplikace Pavel Růžička ruzicka@karlin.mff.cuni.cz www.karlin.mff.cuni.cz/ ruzicka Karlín - místnost 307, tel: 2-2191-3359 Zimní Semestr, 2008 Teorie těles

Více

8 Kořeny cyklických kódů, BCH-kódy

8 Kořeny cyklických kódů, BCH-kódy 24 8 Kořeny cyklických kódů, BCH-kódy Generující kořeny cyklických kódů Nechť K je cyklický kód délky n nad Z p s generujícím polynomem g(z). Chceme najít rozšíření T tělesa Z p, tedy nějaké těleso GF

Více