DIAGNOSTIKA VE SPORTU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DIAGNOSTIKA VE SPORTU"

Transkript

1 DIAGNOSTIKA VE SPORTU VÁCLAV BUNC LSM UK FTVS Praha ÚVOD Řízení sportovního tréninku je vysoce kreativní činnost, která musí vycházet z objektivizovaných údajů o řízeném sportovci. Čím více těchto relevantních informací máme k dispozici, tím kvalitnější může být tréninková instrukce i vlastní tréninkový proces. Informace o současném stavu i o příčinách, které tento stav vyvolaly, nám může poskytnout diagnostika. Součástí jsou nejenom informace nebo postupy, které hodnotí aktuální zdravotní stav i absolvovaný trénink, což vše je třeba zahrnout do zdravotní a pohybové anamnézy, ale i návody jak pokračovat v dalším tréninku. TEORETICKÁ VÝCHODISKA Efektivní řízení sportovního tréninku vychází vždy z individuálního stavu rozvoje sportovce (zdravotního stavu a aktuální úrovně trénovanosti) a musí respektovat individuální odezvu organismu na aplikované tréninkové zatížení. Řízení tréninku ve své podstatě se využívá principu zpětné vazby. Schema zpětnovazebního řízení tréninku je uvedeno na obr. 1. Obr. 1 Schematické znázornění diagnostiky trénovanosti Aplikovaný tréninkový podnět vyvolá změnu stavu intervenovaného sportovce. Tato změna je vyhodnocená, zpracována v tréninkovou instrukci a zařazena zpět do tréninkového procesu měla by být podkladem pro tréninkové instrukce. Instrukce by měla být nejen kvantitativní (intenzita, doba trvání, frekvence), ale i kvalitativní (pro ovlivnění techniky pohybu) (Bunc, 2009).

2 Úspěch tohoto procesu je podmíněn dostatečnou citlivostí hodnotících metod; vždy je třeba hodnotit změny vyvolané tréninkem a schopností sestavit tréninkovou instrukci vzhledem k danému cíli tréninku na základě kvalitativních a kvantitativních změn stavu sportovce. Objektivizované informace o aktuálním stavu jedince nám poskytuje diagnostika (Bunc, 1989). Diagnostika stavu trénovanosti pak na základě hodnocení vybraných parametrů v klidovém nebo dynamickém režimu, poskytuje podklady pro vlastní řízení. Základním cíle diagnostiky ve sportu lze shrnout následovně (Wilmore & Costill, 1994; Bunc, 2009): Hodnocení efektu tréninku. Individualizace a objektivizace tréninkového zatížení. Zkvalitnění tréninkového procesu. Výběr talentů. Předcházení úrazům a zdravotním problémům. Je žádoucí, aby diagnostika byla součástí jak krátkodobých, tak dlouhodobých tréninkových cyklů. Základním problémem diagnostiky je relevantnost použitých diagnostických metod na straně jedné a na straně druhé srozumitelnost a pochopení výsledků jak sportovcem, tak realizátorem šetření na straně druhé. Podstatná je rovněž víra v použití výsledků ve prospěch hodnoceného jedince. Zásadním se pak stává způsob převedení začlenění výsledků diagnostiky do tréninkového procesu. Diagnostika je realizována ve dvou rovinách (Culver, Gilbert & Trudel, 2003; Bunc, 2009): Kvantitativní je měřitelná ve fyzikálních jednotkách zpravidla kondice. Kvalitativní často škálovaná zpravidla technika. Obě složky diagnostiky - kvantitativní i kvalitativní jsou geneticky determinované. Základním krokem každé diagnostiky je podrobná analýza aktuálního stavu sportovce (obr. 2), hlavně pak příčin, které jsou za tento stav zodpovědné.

3 Obr. 2 Schematické znázornění dílčích kroků v rámci diagnostiky trénovanosti Vedle určení rozhodných parametrů je třeba stanovit i míru jejich vlivu na sportovní výkon, která se často mění nejen v průběhu tréninkového roku, ale i v závislosti na úrovni trénovanosti (obr. 3). Je třeba si uvědomit, že tyto proměnné mohou mít jak přímý vztah ke sportovnímu výkonu, ale také mohou výkon ovlivňovat zprostředkovaně nebo nepřímo. Je proto žádoucí stanovit jejich váhu (Bunc, 1989). Obr. 3 Princip stanovení parametrů ovlivňujících aktuální úroveň trénovanosti Pro úspěšnou diagnostiku je třeba stanovit dle Bunce (2009): Nedostatky slabá místa a z nich pak cíl nápravné intervence. Pohybovou způsobilost vždy vzhledem k potenciálnímu cíli intervence. Parametry nebo postupy, které mohou přispět k odstranění nedostatků. Možnosti a rozsah jejich ovlivnění. Dobu potřebnou k jejich odstranění. Kritéria hodnocení intervence. Pohybovou způsobilost charakterizuje Bunc (2008a, 2009): 1. Dovednostní předpoklady zvládnutí techniky konkrétního pohybového úkolu, který je pro hodnocení použit. 2. Stav svalového aparátu zajišťujícího výše zmíněný pohybový úkol.

4 Současná diagnostika trénovanosti se soustřeďuje na nalezení minimální úrovně předpokladů, které jsou nezbytné pro zajištění potřebné sportovní výkonnosti. Vycházíme z principu nejslabšího článku řetězu, tedy o výsledku rozhoduje ten parametr, který nedosahuje potřebné úrovně. Cílem tedy není hledání proměnných, ve kterých je hodnocený jedinec vynikající, ale naopak hledání slabin a nedostatků (Bunc, 1989). Základem všech laboratorních, ale i terénních diagnostik je hledání odezvy organismu na zatížení. Toto zatížení musí vycházet z formy, která se co možná nejvíce blížící závodnímu, musí mít potřebnou intenzitu a dobu trvání (Dick, 2002; Bunc, 2009). V podstatě jsou možné tři zátěžové protokoly (Bunc, 1989): Konstantní zatížení. Intermitentní přerušované zatížení. Stupňované zatížení intenzita zatížení se stupňuje až do okamžiku dosažení subjektivního vyčerpání. Z pohledu intenzity zatížení lze podle Bunce (2009) hovořit o: Submaximálním. Maximálním. Supramaximálním. Při vlastní diagnostice je třeba si uvědomit, že čím vyšší je intenzita zatížení, tím vyšší musí být motivace hodnoceného sportovce. Každému diagnostickému šetření musí předcházet detailní zdravotní a pohybová anamnéza. Vedle kvantitativních parametrů (doba, intenzita, frekvence a forma pohybových zatížení) je třeba posoudit i parametry kvalitativní - techniku pohybu. Vlastní hodnocení trénovanosti se realizuje vesměs pomocí testů, které musí obsahovat následující kroky (Bunc, 1989): Stanovení formy nebo způsobu zatížení, které vyplývají z cíle diagnostiky. Stanovení standardů. Interpretace přeložení kvantifikovaných parametrů do tréninkových instrukcí. Kvantitativní diagnostika individuálního herního výkonu je v našich podmínkách dlouhodobě úspěšně realizována. Méně zkušeností a hlavně podstatně méně často je realizována diagnostika kvalitativní, která je nezbytná hlavně u mladých hráčů, ale své nenahraditelné místo má i v diagnostice trénovanosti dospělých. Proto cílem této studie je shrnutí současných poznatků o kvantitativní a kvalitativní diagnostice trénovanosti ve sportu.

5 Kvantitativní diagnostika Kvantitativní diagnostika je hodnocení aktuální trénovanosti na základě posouzení výsledků kvantifikovatelných testů. Výsledky testů jsou ve fyzikálních jednotkách m, s, počet cviků a pod. Kvantitativní diagnostika se přednostně uplatňuje při hodnocení kondičních předpokladů. Kondiční předpoklady tvoří vesměs nutnou, ale nikoliv postačující podmínku pohybového výkonu. To znamená, že pro dosažení maximální výkonnosti je třeba dosáhnout určité úrovně kondičních předpokladů, ale vysoká úroveň kondičních předpokladů, neznamená ještě automaticky vysokou sportovní výkonnost (Bunc, 1989). Kvantitativní diagnostika je ve většině případů orientována na stanovení předpokladů co možná nejvyššího výkonu jak v laboratorních tak terénních podmínkách. V laboratorních podmínkách hodnotíme parametry vztažené k maximální spotřebě kyslíku na straně jedné a na straně druhé parametry, které charakterizují realizovaný pohybový výkon. Zvládnutý maximální výkon je komplexním parametrem, který v sobě zahrnuje prakticky všechny dílčí parametry a lze jej tudíž považovat za parametr rozhodující. Problémem jsou hodnotící standardy, hlavně pak jejich vztah ke konkrétnímu sportovnímu výkonu. Standardy lze konstruovat z hodnot získaných u vrcholných sportovců nebo je lze počítat vzhledem k požadované sportovní výkonnosti. V laboratoři se nejčastěji jako zatěžující prostředek používá šlapací (kolo) nebo běhací (běhátko) ergometr. Hodnoty získané na těchto trenažérech jsou ovlivněné množstvím svalové hmoty, která je potřebná pro zajištění testovací pohybové činnosti. Pro činnosti, kde převažuje jako základ chůze nebo běh, je vhodné používat běhátko. U činností kde převažuje pohybová činnost jízda na kole nebo strukturálně podobná pohybová činnost (např. bruslení) je vhodné využívat šlapací ergometr (Bunc, 2008a). Protože běhátko je podstatně dražší než šlapací ergometr, sekáváme se v zátěžových laboratořích častěji se šlapacím ergometrem. Proto je třeba zmínit rozdíly mezi oběma ergometry, hlavně rozdíly ve výsledcích šetření, které jsou důsledkem odlišného pohybového stereotypu. Obecně jsou hodnoty odvozené ze spotřeby kyslíku na kole cca o 10-12% nižší než na běhátku a tuto skutečnost je pak třeba respektovat při srovnávání výsledků z různých laboratoří i při využití výsledků z kola do terénu, kde převládá chůze nebo běh (Bunc, 2009). Pro všechny sporty je množství tělesného tuku (BF) nebo lépe celková tělesná hmotnost jedním z limitujících faktorů. Tedy není žádoucí ani příliš nízké nebo naopak ani příliš vysoké

6 hodnoty tělesného tuku. U většiny sportů se pohybuje množství tělesného tuku vyjádřené v procentech celkové hmotnosti od 6 do 14% u mužů. U žen pak nacházíme hodnoty cca o 3 až 5% vyšší. Toto je důsledkem nižšího množství svalové hmoty žen a vyššího množství BF v jejich těle. Při posuzování změn hmotnosti v průběhu ročního tréninkového cyklu je třeba mít na paměti, že přírůstky hmotnosti mohou být důsledkem hypertrofie svalové hmoty, jako následku pohybového tréninku, proto při interpretaci jakýchkoliv změn hmotnosti je třeba vždy sledovat další parametry tělesného složení. Stanovení %BF je velmi důležité v případech, kdy upravujeme hmotnost sportovců, kdy samotné změny hmotnosti nejsou schopny podat relevantní informaci, zda došlo k odbourání přebytečné tukové tkáně. Vedle množství BF je třeba rovněž sledovat množství tělesné vody, aby předešli problémům s dehydratací, která je často odpovědná za rychlé nebo velké změny hmotnosti. Platí, že u zdravých jedinců je obsah vody v těle u mužů v rozmezí 55-65% (TBW/hmotnost*100) a u žen 50-60%. Přesnost stanovení funkčních parametrů je dána přesností použitých měřících metod. U spotřeby kyslíku se pohybuje okolo 5-7%, u SF okolo 1-2 tepů/min, u rychlosti běhu okolo 0,5 km/h. Kvalitativní diagnostika Pohybové dovednosti mají kvalitativní charakter. Vztah kvantitativních a kvalitativních předpokladů pohybových činností má pravděpodobnostní charakter (Culver, Gilbert & Trudel 2003; Williams & Kendall, 2007). Tedy z aktuální úrovně kvantitativních předpokladů lze usuzovat na úroveň kvalitativních pouze s jistou pravděpodobností. Kvantitativní - kondiční předpoklady jsou nutnou nikoliv postačující podmínkou dobrých kvalitativních předpokladů úrovně pohybových dovedností. Jinými slovy pro dosažení nezbytné úrovně pohybových dovedností je třeba dosáhnout jisté minimální úrovně kondičních předpokladů (Bunc, 2009). Často diskutovaným problémem současnosti je právě stanovení oné potřebné úrovně kondičních předpokladů a hlavně stanovení vztahu mezi touto úrovní a úrovní pohybových dovedností. Setkáváme se zde s pojmem transferu (Dick, 2002). Zásadním problémem kvalitativní diagnostiky je jako v případě kvantitativní diagnostiky způsob hodnocení a standardy, které jsou nezbytným předpokladem interpretace výsledků.

7 Nejčastěji používanou metodou kvalitativní diagnostiky je expertní hodnocení nebo hodnocení průběhu pohybu na záznamových zařízeních (video nebo film). Prvním krokem je stanovení uzlových bodů. K hodnocení kvalitativní stránky pohybu lze s úspěchem využívat kinematickou analýzu jak 2D tak i 3D (Janura & Zahálka, 2004). Neobejdeme se bez stanovení uzlových bodů nebo segmentů, které jsou rozhodující pro potřebné provedení pohybu a bez kalibrace prostoru, ve kterém je pohybová činnost realizována. Určení standardů pro kvalitativní diagnostiku je vždy podmíněno dobrou znalostí konkrétní pohybové činnosti a hlavně prioritou nebo četností výskytu dané činnosti v konkrétním herním výkonu. Zásadní roli hraje intenzita zatížení, často pak rychlost pohybu jedince na straně jedné a na straně druhé podmínky, za kterých je činnost realizována. Vedle těchto skutečností je stále třeba mít na paměti vliv únavy, hlavně pak únavy v důsledku anaerobních zatížení, kdy vzrůstající koncentrace vodíkových iontů vede k blokování přestupu Ca, K a Mg přes buněčnou membránu a v důsledku toho dochází k porušení jemné koordinace sportovce a k porušení časování dané pohybové činnosti (Bunc, 1989). Jedním z podstatných parametrů, který ovlivňuje kvalitu pohybové činnosti, je pohyblivost rozhodujících segmentů zajišťujících konkrétní pohybovou činnost. Při této příležitosti je třeba pečlivě posuzovat případné svalové dysbalance, které zásadním způsobem ovlivňují pohyblivost v příslušných kloubních spojeních. V laboratorních podmínkách lze hodnotit pohybové dovednosti na základě posouzení koeficientu energetické náročnosti pohybu (množství energie nutné k přenosu hmotnosti po dráze 1 m) nebo pomocí mechanické účinnosti (Bunc, 1989). Obecně platí, že čím nižší je hodnota koeficientu energetické náročnosti nebo naopak čím vyšší je hodnota mechanické účinnosti, tím lepší pohybová dovednost a tím lepší je kvalitativní provedení pohybu. Průměrné hodnoty mechanické účinnosti stanovené na běhacím koberci u mladých a dospělých sportovců i u netrénovaných osob jsou uvedeny v tab. 3. V praxi lze pro tyto účely využít hodnocení reakce sportovce na submaximální zatížení, kdy intenzita zatížení je konstantní. Pro tato hodnocení je možné využít jak hodnot spotřeby kyslíku, tak hodnot srdeční frekvence SF. Princip spočívá v hodnocení změn reakce organismu na stejnou intenzitu zatížení rychlost pohybu. Hodnocení sklonu spojnice dvou lišících se intenzit zatížení lze využít pro hodnocení techniky pohybu. Princip je uveden na obr. 4. Platí, že čím menší je tento úhel sklonu, tím vyšší je mechanická účinnost pohybu a tím lepší je technika pohybu (Bunc, 1989).

8 Závislost SF na intenzitě zatížení SF (tepy.min -1 ) α Intenzita zatižení Obr. 4 Princip hodnocení mechanické účinnosti pohybové činnosti na základě kinetiky srdeční frekvence využití sklonu spojnice α dvou hodnot SF při různých submaximálních intenzitách zatížení Kvalitativní diagnostika by měla být vždy součástí každého hodnocení, které má za cíl posouzení efektu aplikovaného pohybového zatížení na trénovanost jedince. Nezastupitelnou roli má i v případě výběru talentů, kdy vedle běžně posuzovaných funkčních a motorických předpokladů je třeba hodnotit i úroveň pohybových dovedností. Není-li dostatek kvalitativních údajů, lze si v prvém přiblížení vystačit s údaji o délce absolvovaného cíleného sportovního tréninku. Při návrhu diagnostiky je třeba vedle analýzy stavu, stanovit možná rizika, která mohou vzniknout v případě realizace diagnostického procesu. Zásady diagnostiky Diagnostika musí poskytnout objektivizované informace o stavu hodnoceného jedince jak z pohledu morfologických tak funkčních předpokladů a zároveň musí poskytnout podklady pro řízení tréninku. Co by mělo každé diagnostické šetření obsahovat: 1. Hodnocení antropometrických parametrů (tělesné složení, FFM, ECM, BCM, aj.). 2. Posouzení kapacity předpokladů pohybového výkonu (např. maximální funkční parametry, rychlostní a silové předpoklady, atd.). 3. Stanovení individuálních tréninkových doporučení (tréninkové intenzity, doby trvání, atd.). Intenzita a doba trvání zatížení je rozhodující pro hodnocení daného předpokladu. Vycházíme-li ze skutečnosti, že v případě diagnostiky předpokladů sportovního výkonu se

9 jedná zpravidla o maximální intenzity zatížení, pak je třeba definovat doby, po kterou bude toto zatížení realizováno. Doby zatížení pro hodnocení základních kondičních předpokladů lze stanovit následovně (Bunc, 1989): vytrvalost doba trvání zatížení 6-10 min, maximální rychlost lokomoce maximální doba trvání zatížení do 12s, rychlostní vytrvalost doba trvání od 60 do 120s. Každé diagnostické šetření je vhodné ještě doplnit o následující okruhy: realizaci daného pohybového úkolu je nutné posoudit kvalitu provedení. tělesné složení, držení těla a svalové dysbalance. Vlastní diagnostika se realizuje vesměs pomocí motorických testů. Existuje celá řada obecných standardizovaných testů (Unifittest 6-60, Eurofittest, atd. i speciálních). V řadě případů tyto testy z různých důvodů nevyhovují. Je tedy třeba navrhnout testy nové. Návrh pak obsahuje následující kroky: Stanovení formy nebo způsobu zatížení, které vyplývají z cíle diagnostiky. Stanovení standardů Interpretace přeložení kvantifikovaných parametrů do tréninkových instrukcí. Základem diagnostiky jak v terénu nebo v laboratoři je hledání odezvy organismu na modelové zatížení. Pro hodnocení lze využít některé funkční nebo fyzikální parametry. Při interpretaci je vždy třeba uvažovat, že jak kvantitativní tak kvalitativní předpoklady výkonu jsou geneticky determinovány a v důsledku aplikovaného tréninku jsou jejich změny omezené. Vytrvalostní předpoklady hodnocené pomocí VO 2max.kg -1 se mohou v důsledku vhodně voleného tréninku změnit o cca 30% (Bunc, 1989; Wilmore & Costill, 1994). Genetická podmíněnost rychlosti je vyšší a rozhodující je nejenom úroveň morfologických předpokladů, ale významně ovlivňuje rychlost technika pohybu. Změny rychlostních předpokladů jsou doloženy na cca 50%. Obecně lze sportovní diagnostiku realizovat buď v laboratoři, nebo v terénu. Každé prostředí má své výhody a nevýhody. Současný trend diagnostiky je kombinace laboratoře s terénem. Výhody a nevýhody laboratorní a terénní diagnostiky lze shrnout následovně (Bunc, 1989): Výhody laboratoř: Stabilní podmínky. Možnost snímání biologických signálů.

10 Přesně definovaný fyzikální výkon. Nevýhody laboratoř: Drahé jak přístroje, tak školený personál. Omezená dostupnost. Modelová situace. Problémy s přenosem výsledků do terénu. Výhody terén: Snadno realizovatelné a levné. Možnost vyšetřovat velké soubory. Přímá využitelnost v řízení tréninku. Nevýhody terén: Proměnlivé podmínky. Komplikace se snímáním biologických signálů. Komplikace se stanovením fyzikálního výkonu. Diagnostika je citlivá na vnější i vnitřní podmínky. Nezbytnou součástí každé diagnostiky je pohybová a zdravotní anamnéza. Předchozí pohybová zkušenost a hlavně realizovaný trénink, významně ovlivňuje výsledky diagnostiky. Při vlastní realizaci diagnostických šetření je vždy třeba zkontrolovat efekt zácviku. Diagnostická šetření jsou vesměs realizována s využitím přístrojů různé kvality a spolehlivosti. Proto je třeba sledovat jejich cejchování, teplotní závislost, hmotnost, atd., tedy všechny dostupné parametry, které mohou nebo zpravidla ovlivňují výsledek diagnostiky. Z vnitřních parametrů, které mají zásadní vliv na průběh a výsledky diagnostických šetření je nejdůležitější zdravotní stav, trénovanost a únava. Dobrý zdravotní stav je zásadním předpokladem každého zátěžového vyšetření. Je třeba si uvědomit, že statické nebo klidové vyšetření nemusí poskytnout potřebné informace o chování vyšetřovaného při dynamickém zatížení. Vždy je lepší použít dynamické zatížení. Únava doprovází každé pohybové zatížení. Podle vzniku nebo typu zatížení lze mluvit o únavě lokální nebo celkové, fyzické nebo psychické, aerobní a anaerobní únavě. Nebezpečnější z pohledu realizace pohybového zatížení je anaerobní únava, která vzniká při anaerobních zatížení, při zatíženích kdy vzniká kyslíkový dluh. V důsledku prohlubující se acidózy, vzniká ve svalech kyselina mléčná, která je silně nestabilní a velmi rychle se rozkládá na laktát a vodíkové ionty. Vzestup H + v důsledku prohlubující se acidózy blokuje buněčnou membránu (přestup Ca, Na, K a Mg) a tím ovlivňuje jemnou koordinaci (Wilmore & Costill, 1994).

11 Proměnné, které mají rozhodující vliv na velikost únavy lze shrnout v následujících bodech (Wilmore & Costill, 1994): Trénovanost čím vyšší je trénovanost, tím později nastupuje únava a i její velikost a rychlost odstranění lze očekávat. Intenzita, doba trvání a frekvence pohybového zatížení čím větší objem zatížení jedinec absolvoval, tím náročnější je následná regenerace. Míra adaptace jedince na použité zatížení čím vyšší je adaptace na zatížení, tím nižší je únava a i rychlejší je regenerace. Charakter zatížení ukazuje se, že u sportů kde převládá intervalové nebo přerušované zatížení, může být únava nižší a hlavně regenerace je významně rychlejší. Diagnostické prostředky použité v rámci sportovní diagnostiky musí splňovat následující požadavky: Musí mít vztah k tomu, co chceme hodnotit. Musí hodnotit ten předpoklad nebo skupinu předpokladů, které chceme hodnotit a nikoliv způsob provedení. Při realizaci diagnostiky a hlavně pak při interpretaci výsledků je třeba proměnné, které mohou ovlivnit výsledek diagnostiky a tím i zkreslit interpretaci, je možné rozdělit do tří skupin: 1. Známe je a umíme je změřit. 2. Známe je a neumíme je změřit. 3. Neznáme je a neumíme je měřit. Rozhodujícím problémem diagnostiky je pak nalezení proměnných, které se mění v závislosti na aplikované intervenci. Jejich změny vyvolané tréninkem musí být větší, než je chyba stanovení (Bloch, 2007; Bunc, 2008). Žádnou fyzikální i biologickou proměnnou nelze stanovit s absolutní přesností. Každé měření je zatíženo chybou, která hraje rozhodující roli hlavně při interpretaci výsledků diagnostiky. Chyba měření má obecně dva zdroje: chybu metody (měřícího zařízení použitého při diagnostice) a chybu vyplývající z toho, že měříme biologický systém. V současnosti v důsledku technického rozvoje, je chyba metody vesměs menší, než je chyba biologická. Chyba měřícího zařízení tedy není v naprosté většině případů limitujícím prvkem diagnostiky.

12 Podstatně větší je chyba biologická, která je důsledkem krátko- nebo dlouhodobých biorytmů. Tato chyba se u valné většiny biologických měření pohybuje 1-10% (Ward & Barett, 2002; Bunc, 2009). Výsledek každého měření je vždy prezentován ve tvaru: Výsledek ± chyba měření. Chyba může být vyjádřena: V absolutní hodnotě jednotky jsou stejné jako jednotky výsledku. V relativní hodnotě v procentech vlastního výsledku. Rozhodující pro interpretaci výsledků diagnostiky a tím i pro využitelnost pro řízení sportovního tréninku je stanovení standardů hodnotících kritérií. Rozhodující je vždy jejich vztah ke konkrétnímu sportovnímu výkonu. V zásadě lze hodnotící standardy lze stanovit z hodnot získaných u vrcholných jedinců (problémem je dostupnost dat od těchto špiček) nebo je lze počítat vzhledem k požadované sportovní výkonnosti. Při této příležitosti je třeba vždy analyzovat před použitím standardů z jiných zemí, zvláště ze zámoří, jak byly tyto standardy stanoveny, zvláště pak u jakých sportovců. Při využití v našem prostředí je třeba vždy, pokud je to možné, zjistit pohybovou nebo tréninkovou anamnézu sportovců, kteří byli využití pro stanovení standardů. Podstatným diagnostickým parametrem zvláště v případě vytrvalostních sportů, kde základem je přenos hmotnosti, je množství tělesného tuku. Protože množství využitelné energie uložené v organismu sportovce je omezené a množství energie potřebné pro zajištění pohybové činnosti, je závislé na tělesné hmotnosti, je žádoucí stanovit ideální hmotnost pro konkrétní sport. Tuto hmotnost lze stanovit na základě stanovení množství tělesného tuku. Průměrné hodnoty procenta tělesného tuku stanovené u našich vrcholových sportovců, jsou uvedeny v tab. 1. Tab. 1 Průměrné hodnoty procenta tělesného tuku u mužů a žen různých sportovních odvětví a netrénovaných osob Muži (%) Ženy (%) Vytrvalci Lyžaři běžci Biatlon Fotbalisté

13 Tenisté Hokejisté Plavci Netrénovaní Vedle množství tělesného tuku je vždy žádoucí posoudit i množství a kvalit svalové hmoty. Toto lze posoudit pomocí beztukové hmoty FFM. Beztuková hmota je součtem vnitrobuněčné hmoty (BCM) a mimobuněčné hmoty (ECM). Protože FFM je závislá na celkové hmotnosti, je pro potřeby standardizace a srovnávání různých skupin sportovců, využíván poměr ECM/BCM (Bunc, 2009), Obecně platí, že čím větší je BCM, tím lepší je kvalita svalové hmoty a tím nižší je hodnota koeficientu ECM/BCM. Průměrné hodnoty koeficientu ECM/BCM stanovené u našich sportovců jsou uvedeny v tab. 2. Tab. 2 Průměrné hodnoty koeficientu ECM/BCM u mužů a žen různých sportů a netrénovaných osob Muži Ženy Hokej 0,58 ± 0,08 0,69 ± 0,06 Sprint 0,62 ± 0,11 0,67 ± 0,09 Fotbal 0,64 ± 0,09 0,70 ± 0,11 Lyže běh 0,67 ± 0,07 0,70 ± 0,08 Biatlon 0,68 ± 0,06 0,71 ± 0,10 Tenis 0,70 ± 0,12 0,74 ± 0,11 Vytrvalci 0,71 ± 0,09 0,75 ± 0,12 Netrénovaní 0,75 ± 0,16 0,80 ± 0,18 Další předností tohoto koeficientu je i to, že se mění velmi rychle v závislosti na kvalitativních i kvantitativních změnách aplikovaného tréninkového zatížení. Významné změny nacházíme již zhruba po pěti dnech změněného tréninkového zatížení (Bunc, 2007). Pro stanovení množství tělesného tuku lze využít různé metody. Základním problémem všech těchto metod je tzv. predikční rovnice, matematický vzorec, který z naměřených fyzikálních proměnných (součet tlouštek kožních řas, bioimpedance, atd.) počítá potřebné parametry. Neexistuje totiž univerzální predikční rovnice. Proto není žádoucí kombinovat

14 různé metody stanovení a vždy je třeba zvláště využívat jednu ze zvolených metod a sledovat změny vybraných proměnných (Bunc, 2008a). Zásadní roli při kvalitativní diagnostice je vždy intenzita hodnoceného zatížení, často pak rychlost pohybu hodnoceného jedince na straně jedné a na straně druhé podmínky, za kterých je činnost realizována. Jedním z podstatných parametrů, který ovlivňuje kvalitu pohybové činnosti a současně významným způsobem ovlivňuje pravděpodobnost zranění, je pohyblivost rozhodujících segmentů zajišťujících konkrétní pohybovou činnost. Proto je žádoucí pohyblivost hodnotit. U lokomočních činností přednostně pohyblivost v kotníku a v bederně pánevní oblasti. Při této příležitosti je třeba pečlivě posuzovat případné svalové dysbalance, které zásadním způsobem ovlivňují pohyblivost v příslušných kloubních spojeních. V laboratorních podmínkách lze hodnotit úroveň pohybové dovednosti na základě posouzení koeficientu energetické náročnosti pohybu (množství energie nutné k přenosu hmotnosti po dráze 1 m) nebo pomocí mechanické účinnosti. Obecně platí, že čím je lepší technika pohybu, tím vyšší je mechanická účinnost. Průměrné hodnoty mechanické účinnosti stanovené na běhacím koberci u našich sportovců, jsou uvedeny v tab. 3. Kvalitativní diagnostika by měla být vždy součástí každého hodnocení, které má za cíl posouzení efektu aplikovaného pohybového zatížení na trénovanost jedince. Nezastupitelnou roli má i v případě výběru talentů, kdy vedle běžně posuzovaných funkčních a motorických předpokladů je třeba hodnotit i úroveň pohybových dovedností (Bunc, 1989). Tab. 3 Průměrné hodnoty mechanické účinnosti (MÚ) stanovené u mladých a dospělých sportovců a sportovkyň a u netrénovaných jedinců Muži (%) Ženy (%) Běžci střední tratě 34,1 ± 3,15 34,9 ± 3,01 Vytrvalci 32,4 ± 4,12 32,8 ±3,12 Maratonci 31,1 ± 3,26 32,7 ± 3,02 Běžci stř. tratě mladí 30,8 ± 3,11 31,4±3,21 Vytrvalci mladí 30,1 ± 3,21 31,1 ± 3,01 Lyžaři běžci 29,7 ± 3,43 30,6 ± 3,23 Lyžaři běžci mladí 28,8 ± 4,10 29,9 ± 3,16 Moderní pětiboj 28,1 ± 3,26 29,3 ± 3,09

15 Košíkáři 27,8 ± 3,39 28,2 ± 3,19 Kanoisté 26,4 ± 4,01 27,5 ± 3,11 Kanoisté mladí 26,0±3,81 26,8 ± 3,51 Fotbalisté 25,8±3,07 26,5 ± 3,18 Fotbalisté mladí 25,1±4,09 25,7 ± 3,49 Netrénovaní 22,2 ± 4,12 22,5 ±3,80 Netrénovaní mladí 20,1 ± 4,46 20,5 ± 3,56 Základní problémy sportovní diagnostiky lze shrnout následovně (Bunc, 2009): Stanovení problému hlavně pak kvalitativních parametrů, Výběr vhodných a hlavně validních hodnotících metod podcenění expertního hodnocení, Stanovení standardů hlavně jejich změn v závislosti na věku a tréninku, Převedení výsledků šetření do srozumitelných tréninkových instrukcí, Ztotožnění se s procesem, cíli a výsledky diagnostiky stále nedostatečná spolupráce s výzkumem, Dlouhodobé plánování tréninku se začleněním diagnostiky často slouží diagnostika jen pro potřeby ochrany trenéra, Nedostatečné zkušenosti a z toho vyplývající realizace kvalitativních šetření. Hodnocení trénovanosti je vysoce kreativní proces, kde výsledek je závislý jednak na kvalitě diagnostiky a současně na zkušenosti a znalostech realizátora tréninkového procesu. Základem úspěchu je spolupráce obou partnerů sportovce i trenéra (hodnotitele). ZÁVĚR Diagnostika je vysoce kreativní proces, který rozhodujícím způsobem ovlivňuje úspěch tréninkového procesu. K efektivní interpretaci výsledků diagnostiky je třeba nejen používat sofistikované metody s patřičnou přesností, ale současně je třeba evidovat aplikované tréninkové zatížení. Průřezová šetření mohou poskytnout celou řadu cenných výsledků, ale jejich hodnota se zásadně zvýší, je-li diagnostika aplikována dlouhodobě.

16 ZOZNAM BIBLIOGRAFICKÝCH ODKAZOV BLOCH, W. (2007). Molecular and cell biology in sport medicine. Dtsch Zeitschrift Sportmed., 58 (9): BUNC, V. (1989). Biokybernetický přístup k hodnocení reakce organismu na tělesné zatížení. Praha : VUT FTVS UK, BUNC, V. (2007). Changes of the selected body composition and aerobic performance parameters in highly trained soccers dutiny the training year. Biométrie Humaine et Antropologie, 25 (3-4): BUNC, V. (2008). Výzkumná základna sportovního tréninku. In DOVALIL, J. & CHALOUPECKÁ, M. (Eds.).: Současný sportovní trénink. Praha : Olympia, 2008, BUNC, V. (2008a.) Funkční laboratorní testování a možnosti jeho využití pro identifikaci sportovního talentu. In PERIČ, T. & SUCHÝ, J. (editoři): Identifikace sportovních talentů. Sborník IV. Konference Identifikace sportovních talentů, , Praha : UK FTVS, BUNC, V. (2009). Diagnostics of sport performance predisposition. Sci. Rev. Phys. Culture. XII (1): CULVER, D. M. & GILBERT, W. D. & TRUDEL, P. (2003). A decade of qualitative research in sport psychology journals Sport Psychologists, 17(1): DICK, F. W. (2002). Sports training principles. London : A&C Black. JANURA, M. & ZAHÁLKA, F. (2004). Kinematická analýza pohybu člověka. Olomouc : Univerzita Palackého. SCHACK, T. & GUTHKE, J. (2003). Dynamic testing. Int. J. Sport & Exerc. Psychology, 1 (1): WARD, P. & BARRETT, T. (2002). A review of behavior analysis research in physical education. J. Teach. Phys. Educ., 21 (3): WILLIAMS, S. J. & KENDALL, L. R. (2007). A profile of sports science research ( ). J. Sci. Med. Sport, 10 (4): WILMORE, J. H. & COSTILL, D. L. (1994). Physiology of sport and exercise. Campaign : Human Kinetice.

17 ABSTRAKT Diagnostika je základním nástrojem efektivního řízení sportovního tréninku. Vedle kvantitativních testů při hodnocení trénovanosti je třeba využívat i hodnocení kvalitativního. Základní principy výkonové diagnostiky shrnuty v textu a rovněž tak jsou rozebrána teoretická východiska pro realizaci sportovní diagnostiky jak v laboratoři, tak v terénu. Klíčová slova: Sportovní diagnostika, motorické testy, kvantitativní a kvalitativní diagnostika. ABSTRACT Diagnostics is an essential tool for effective management of sports training. Besides the quantitative tests should be used by the training state evaluation also the qualitative assessment. Basic principles of diagnostics performance summarized in the text and are discussed as well as the theoretical foundation for realization sports diagnostics both in the laboratory and in the field. Key words: Sports diagnostics, motor tests, quantitative and qualitative diagnostics.

Kondiční předpoklady možnosti ovlivnění u mládeže

Kondiční předpoklady možnosti ovlivnění u mládeže Kondiční předpoklady možnosti ovlivnění u mládeže V.Bunc UK FTVS Praha Co je možné prohlásit za problematické u mládeže Nízká schopnost realizace herních dovedností ve vysoké intenzitě. Řešení situace

Více

Nadváha a obezita a možnosti nefarmakologického ovlivnění

Nadváha a obezita a možnosti nefarmakologického ovlivnění Nadváha a obezita a možnosti nefarmakologického ovlivnění Václav Bunc a Marie Skalská UK FTVS Praha Obezita nebo nadváha je jedním ze základních problémů současnosti. Je komplikací jak v rozvojových tak

Více

Pohybová gramotnost a kvalitativní diagnostika pohybu. Václav Bunc FTVS UK Praha

Pohybová gramotnost a kvalitativní diagnostika pohybu. Václav Bunc FTVS UK Praha Pohybová gramotnost a kvalitativní diagnostika pohybu. Václav Bunc FTVS UK Praha Množství PA (hod.týden) Množství realizovaných pohybových aktivit u chlapců a děvčat za týden 10 1996 8 Chlapci mladší než

Více

POHYB JAKO PROSTŘEDEK ZÁBAVY A KULTIVACE ČLOVĚKA

POHYB JAKO PROSTŘEDEK ZÁBAVY A KULTIVACE ČLOVĚKA POHYB JAKO PROSTŘEDEK ZÁBAVY A KULTIVACE ČLOVĚKA Václav Bunc UK FTVS Praha Tělo nechť každodenní své hýbání má (J. A. Komenský) Zdraví není všechno, ale bez zdraví je vše ničím (A. Schopenhauer) Pohyb

Více

Motorické schopnosti

Motorické schopnosti Motorické schopnosti Vytrvalostní schopnosti Můžeme ji definovat jako schopnost organismu vykonávat pohybovou činnost určitou intenzitou po relativně dlouhou dobu nebo ve stanoveném čase. Schopnost provádět

Více

"Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost" Václav Bunc LSM UK FTVS Praha

Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost Václav Bunc LSM UK FTVS Praha "Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost" Václav Bunc LSM UK FTVS Praha Studie WHO z roku 2015 dokládá, že 10% úmrtí ve světě je přímo způsobeno nedostatkem pohybu 33% celosvětových úmrtí

Více

Vytrvalostní schopnosti

Vytrvalostní schopnosti Vytrvalostní schopnosti komplex předpokladů provádět činnost požadovanou intenzitou co nejdéle nebo co nejvyšší intenzitou ve stanoveném čase (odolávat únavě) Ve vytrvalostních schopnostech má rozhodující

Více

PROČ MĚŘIT SRDEČNÍ FREKVENCI?

PROČ MĚŘIT SRDEČNÍ FREKVENCI? PROČ MĚŘIT SRDEČNÍ FREKVENCI? INFORMACE EFEKTIVITA BEZPEČNÝ POHYB MOTIVACE Měřič srdeční frekvence vám napomáhá porozumět fungování vašeho organismu a přináší tak mnoho nových informací, které lze dlouhodobě

Více

záměrný, cílený podnět k pohybové činnosti, v jejímž důsledku dochází ke změnám funkční aktivity organismu = = ke změnám trénovanosti a výkonnosti

záměrný, cílený podnět k pohybové činnosti, v jejímž důsledku dochází ke změnám funkční aktivity organismu = = ke změnám trénovanosti a výkonnosti základní definice ZATÍŽENÍ záměrný, cílený podnět k pohybové činnosti, v jejímž důsledku dochází ke změnám funkční aktivity organismu = = ke změnám trénovanosti a výkonnosti (v úrovni dovedností, schopností

Více

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu Biochemické vyšetření ve sportu Laktát Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu V klidu 0,8 mmol/l (0,5-1,5 mmol/l) Tvorba laktátu = přetížení aerobního způsobu zisku energie a přestup

Více

Fakulta Sportovních Studií

Fakulta Sportovních Studií MASARYKOVA UNIVERZITA BRNO Fakulta Sportovních Studií Seminární práce na téma Vytrvalostní běh Fyziologie sportovních disciplín David Tomšík RVS CŽV UČO: 200488 1 Funkční a metabolická charakteristika

Více

Kondiční příprava. Rozvoj PSch je determinován především faktory:

Kondiční příprava. Rozvoj PSch je determinován především faktory: Kondiční příprava (dříve tělesná) nebo-li kondiční trénink je zaměřen na vyvolání adaptačních změn v organismu sportovce a to především na rozvoj pohybových schopností (PSch). Rozvoj PSch je determinován

Více

Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž

Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž Srdeční frekvence (SF) Hodnoty klidové srdeční frekvence se u běžné populace středního věku pohybují okolo 70 tepů za minutu (s přibývajícím věkem hodnoty SF

Více

Maximání tepová rezerva - MTR

Maximání tepová rezerva - MTR Regenerace ve sportu pro RVS 25.3-26.3.2015 Srdeční frekvence je velmi ovlivnitelný ukazatel, reaguje přes stresové hormony (adrenalin) na rozrušení, zvyšuje se tudíž i v předstartovním stavu. Její zvýšení

Více

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (bakalářská)

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (bakalářská) STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (bakalářská) Část státní závěrečné zkoušky: Studijní program: Studijní obor: Aplikovaná tělesná výchova Ochrana obyvatelstva Tělesná výchova (dvouoborové studium) Cílem zkoušky

Více

Kapitola 4 DŮVODY PRO LAKTÁTOVÉ TESTOVÁNÍ

Kapitola 4 DŮVODY PRO LAKTÁTOVÉ TESTOVÁNÍ Kapitola 4 DŮVODY PRO LAKTÁTOVÉ TESTOVÁNÍ Důvody pro laktátové testování jsou zcela zřejmé: Pokud jsou ostatní faktory shodné, tak ten sportovec, který během závodu vyprodukuje nejvíce energie za časovou

Více

TEPOVÁ FREKVENCE A SPORT

TEPOVÁ FREKVENCE A SPORT TEPOVÁ FREKVENCE A SPORT Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Jaroslav Babka Škola: Gymnázium Sušice Předmět: Tělesná výchova Datum vytvoření: květen 2014 Třída:

Více

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA Tematické okruhy magisterských studijních programů

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA Tematické okruhy magisterských studijních programů STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA Tematické okruhy magisterských studijních programů STUDIJNÍ PROGRAM: TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT MODUL TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT PRO STUDIJNÍ OBORY - APLIKOVANÁ TĚLESNÁ VÝCHOVA - TĚLESNÁ

Více

Projev sportovní formy:

Projev sportovní formy: TRÉNOVANOST Trénovanost je komplexní úroveň připravenosti sportovce daná aktuální mírou přizpůsobení sportovce na požadavky konkrétní sportovní činnosti. Komplexnost připravenosti je dána dílčími úrovněmi

Více

Spectral Analysis System Sport Assessment System

Spectral Analysis System Sport Assessment System www.mysasy.com Spectral Analysis System Sport Assessment System Představení mysasy v 5 bodech Co? Proč? Jak? Kdy? Nenechte se zaskočit 1. CO? mysasy měří? Systém mysasy monitoruje klidovou srdeční frekvenci

Více

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (magisterská)

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (magisterská) STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (magisterská) Část státní závěrečné zkoušky: Studijní program: Studijní obory: Učitelství předmětu tělesná výchova Tělesná výchova a sport Aplikovaná tělesná výchova Tělesná výchova

Více

Testování a pohybový režim zdravotně postižených

Testování a pohybový režim zdravotně postižených Testování a pohybový režim zdravotně postižených Klára Daďová Katedra ZTV/TVL FTVS UK Proč testovat či hodnotit v aplikovaných pohybových aktivitách? Informace pro dělání rozhodnutí diagnostika tréninkový

Více

edí organismu tj. reakci. teplo, chlad, vysokohorské prostřed

edí organismu tj. reakci. teplo, chlad, vysokohorské prostřed ZATÍŽEN ENÍ základní definice záměrný, cílený c podnět t k pohybové činnosti, v jejímž důsledku dochází ke změnám m funkční aktivity organismu = = ke změnám m trénovanosti a výkonnosti (v úrovni dovedností,,

Více

001:Torbjorn Karlsen: Základní principy tréninku

001:Torbjorn Karlsen: Základní principy tréninku 001:Torbjorn Karlsen: Základní principy tréninku Překlad z nové norské knížky Vytrvalost, vydanou norským olympijským výborem pro vrcholové sportovce a trenéry. Správné naplánování a realizace tréninku

Více

individuální TRÉNINKOVÝ PROFIL

individuální TRÉNINKOVÝ PROFIL individuální TRÉNINKOVÝ PROFIL Iniciály klienta Jméno příjmení: Ukázka prezentace Datum narození: 1. 1. 1990 začátek analýzy: 1. 1. 2018 konec analýzy: 30. 1. 2018 Sport: Běh GAS (General Adaptation Syndrome)

Více

Rekondice a regenerace

Rekondice a regenerace Rekondice a regenerace VY_32_INOVACE_166 AUTOR: Mgr. Andrea Továrková ANOTACE: Prezentace slouží jako didaktická pomůcka při výuce tématického celku reedukace pohybu. KLÍČOVÁ SLOVA: Pohybový režim, pohybový

Více

Didaktické metody Metodou

Didaktické metody Metodou Didaktické metody Metodou rozumíme záměrné, plánovité uspořádání úkolů a činností sportovce tak, aby vzhledem k spolupůsobícím podmínkám byl co nejefektivněji dosažen tréninkový cíl. Z aspektu trenéra

Více

mnohaletého tréninkového procesu

mnohaletého tréninkového procesu 9. Posouzení vlivu sportovní přípravy z hlediska mnohaletého tréninkového procesu 9.1. ÚVOD Sportovní příprava dětí je často charakterizována snahou po všestranné přípravě, která zajistí potřebnou úroveň

Více

Fyziologické aspekty cyklistiky

Fyziologické aspekty cyklistiky Fyziologické aspekty cyklistiky Správná intenzita tréninku, Spotřeba energie při MTB, Kontrola hmotnosti prostřednictvím MTB, Výživa a pitný režim v MTB, Psychika a MTB, Správná intenzita zátěže atrofie

Více

POHYBOVÉ SCHOPNOSTI. relativně samostatné soubory vnitřních předpokladů organismu k pohybové činnosti

POHYBOVÉ SCHOPNOSTI. relativně samostatné soubory vnitřních předpokladů organismu k pohybové činnosti POHYBOVÉ SCHOPNOSTI relativně samostatné soubory vnitřních předpokladů organismu k pohybové činnosti KONDIČNÍ SCHOPNOSTI podmíněny metabolickými procesy, dominantně souvisejí se získáním a přenosem energie

Více

Fyziologie sportovních disciplín

Fyziologie sportovních disciplín snímek 1 Fyziologie sportovních disciplín MUDr.Kateřina Kapounková snímek 2 Krevní oběh a zátěž Složka : Centrální / srdce / Periferní / krevní oběh / Změny Reaktivní adaptační snímek 3 Centrální část

Více

INTENZITA ZATÍŽENÍ V KARATE Bc. Martin Sláma Pokud je karate správně vyučováno a trénováno, má jeho cvičení jako pravidelná pohybová aktivita pozitivní vliv na naše zdraví. Nezbytný je systematický a vědecky

Více

Charakteristika zatížení v plavecké části tréninku triatlonistů

Charakteristika zatížení v plavecké části tréninku triatlonistů Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS Charakteristika zatížení v plavecké části tréninku triatlonistů Josef Horčic Uveřejněno: HORČIC, J. Charakteristika zatížení v plavecké části

Více

Sportovní příprava mládeže

Sportovní příprava mládeže Sportovní příprava mládeže Základní koncepce tréninku dětí 2 základní koncepce: Raná specializace snaha o nejvyšší výkonnost v útlém dětství; děti se přizpůsobují tréninku trénink je zaměřen na okamžitý

Více

Lyžařský orientační běh jako tréninkový prostředek v orientačním běhu? ROMAN HORYNA, TRENÉR RDJ A VD LOB

Lyžařský orientační běh jako tréninkový prostředek v orientačním běhu? ROMAN HORYNA, TRENÉR RDJ A VD LOB Lyžařský orientační běh jako tréninkový prostředek v orientačním běhu? ROMAN HORYNA, TRENÉR RDJ A VD LOB Když je sníh, tak se lyžuje nejen do školy.. ;-) https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10116288

Více

Tématický plán: Teorie - Aerobní zdatnost, zásady a metody rozvoje. Praxe -Aerobik - základní lekce. Doporučená literatura

Tématický plán: Teorie - Aerobní zdatnost, zásady a metody rozvoje. Praxe -Aerobik - základní lekce. Doporučená literatura 9. lekce Tématický plán: Teorie - Aerobní zdatnost, zásady a metody rozvoje. Praxe -Aerobik - základní lekce. Doporučená literatura 1. AEROBNÍ ZDATNOST Tento složitý komplex dispozic se v literatuře někdy

Více

Zdravý Plzeňský kraj PROGRAM PERSONALIZOVANÉHO PŘÍSTUPU V PRIMÁRNÍ PREVENCI A POSILOVÁNÍ POZITIVNÍHO ZDRAVÍ

Zdravý Plzeňský kraj PROGRAM PERSONALIZOVANÉHO PŘÍSTUPU V PRIMÁRNÍ PREVENCI A POSILOVÁNÍ POZITIVNÍHO ZDRAVÍ Zdravý Plzeňský kraj P pro ZDRAVÍ PROGRAM PERSONALIZOVANÉHO PŘÍSTUPU V PRIMÁRNÍ PREVENCI A POSILOVÁNÍ POZITIVNÍHO ZDRAVÍ Program zaměřený na individuální vyšetřování a poradenství v oblasti optimalizace:

Více

Formy silového tréninku a jejich aplikace

Formy silového tréninku a jejich aplikace Formy silového tréninku a jejich aplikace 1. OB jako silově vytrvalostní sport (jeho specifika z hlediska požadavků na sílu). 2. Metody silového tréninku a jejich vliv na vytrvalostní výkon. 3. Aplikace

Více

TEORETICKÝ PODKLAD PRO TVORBU A VYPLŇOVÁNÍ DENÍKU

TEORETICKÝ PODKLAD PRO TVORBU A VYPLŇOVÁNÍ DENÍKU TEORETICKÝ PODKLAD PRO TVORBU A VYPLŇOVÁNÍ DENÍKU ROČNÍ TRÉNINKOVÝ CYKLUS Jak uvádí Mrázková (2010), roční tréninkový cyklus považujeme za základní jednotku dlouhodobě organizované sportovní činnosti.

Více

Využití pohybových aktivit ve vodě ve Zdravotní tělesné výchově na základních školách

Využití pohybových aktivit ve vodě ve Zdravotní tělesné výchově na základních školách Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS Využití pohybových aktivit ve vodě ve Zdravotní tělesné výchově na základních školách Jitka Pokorná, Gabriela Břečková Uveřejněno: POKORNÁ, J.,

Více

Zapojení odporových tenzometrů

Zapojení odporových tenzometrů Zapojení odporových tenzometrů Zadání 1) Seznamte se s konstrukcí a použitím lineárních fóliových tenzometrů. 2) Proveďte měření na fóliových tenzometrech zapojených do můstku. 3) Zjistěte rovnici regresní

Více

Hodnocení kvality logistických procesů

Hodnocení kvality logistických procesů Téma 5. Hodnocení kvality logistických procesů Kvalitu logistických procesů nelze vyjádřit absolutně (nelze ji měřit přímo), nýbrž relativně porovnáním Hodnoty těchto znaků někdo buď předem stanovil (norma,

Více

SILOVÁ PŘÍPRAVA ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice

SILOVÁ PŘÍPRAVA ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice SILOVÁ PŘÍPRAVA ŠTĚPÁN POSPÍŠIL 4. 11. 8.2012 Jilemnice ROZDĚLENÍ SILOVÝCH SCHOPNOSTÍ > statické > dynamické > absolutní (maximální síla) > výbušná síla > rychlá síla > vytrvalostní síla 2 VÝZNAM SILOVÉHO

Více

Preskripce pohybové aktivity. MUDr. Kateřina Kapounková

Preskripce pohybové aktivity. MUDr. Kateřina Kapounková Preskripce pohybové aktivity MUDr. Kateřina Kapounková Preskripce PA v rámci programu PA zdravých osob není obtížná Důležitý je časový faktor - priorita Proto - kompromis = = sladění fyziologického hlediska

Více

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Třída: Obor: Zkouška: Sestavil: Vedoucí úseku: Schválil: EP4 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání řízení

Více

ROVNICE TEPELNÉ BILANCE ČLOVĚKA. M energetický výdej (W/m 2 )

ROVNICE TEPELNÉ BILANCE ČLOVĚKA. M energetický výdej (W/m 2 ) ROVNICE TEPELNÉ BILANCE ČLOVĚKA W = Cres Eres + K + C + R + E + produkce = výdej + akumulace S.. energetický výdej W.. mechanická práce C res výměna citelného tepla dýcháním E res výměna vázaného teplo

Více

Otazníky zdraví. možnosti zvyšování zdravotní gramotnosti dětí a mládeže. Projekt OPVK, výzva 53

Otazníky zdraví. možnosti zvyšování zdravotní gramotnosti dětí a mládeže. Projekt OPVK, výzva 53 + Otazníky zdraví možnosti zvyšování zdravotní gramotnosti dětí a mládeže Projekt OPVK, výzva 53 + Měření fyzické zdatnosti - teorie, historie v ČR PhDr. Martin Musálek, Ph.D. Fakulta tělesné výchovy a

Více

1.2 Motorické testy - obecná charakteristika

1.2 Motorické testy - obecná charakteristika 1.2 Motorické testy - obecná charakteristika Test používáme ve významu zkouška. Jedná se o vědecky podloženou zkoušku, jejímž cílem je dosáhnout kvantitativního výsledku. Testování znamená: 1. Provedení

Více

Člověk a zdravý životní styl

Člověk a zdravý životní styl 16. www.isspolygr.cz Vytvořil: Bohumil Smrček Strana: 1 Škola Ročník 3. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace na ISŠP Číslo projektu Číslo a název šablony III/2

Více

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření. Jan Krystek

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření. Jan Krystek EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření Jan Krystek 9. května 2019 CHYBY A NEJISTOTY MĚŘENÍ Každé měření je zatíženo určitou nepřesností způsobenou nejrůznějšími negativními vlivy,

Více

MĚŘENÍ, TYPY VELIČIN a TYPY ŠKÁL

MĚŘENÍ, TYPY VELIČIN a TYPY ŠKÁL MĚŘENÍ, TYPY VELIČIN a TYPY ŠKÁL Matematika a stejně i matematická statistika a biometrie s námi hovoří řečí čísel. Musíme tedy vlastnosti nebo intenzitu vlastností jedinců změřit kvantifikovat. Měřením

Více

Fakulta tělesné výchovy a sportu

Fakulta tělesné výchovy a sportu Fakulta tělesné výchovy a sportu Na této stránce najdete kompletní nabídku Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Pokud máte zájem o kompletní nabídku, navštivte hlavní stránku. Přehled vědeckých

Více

Neustále stoupající mezinárodní výkonnost družstev basketbalu v Evropě musí vést trenéry k zamyšlení, jak koncipovat přípravu mužstva hrajícího evrops

Neustále stoupající mezinárodní výkonnost družstev basketbalu v Evropě musí vést trenéry k zamyšlení, jak koncipovat přípravu mužstva hrajícího evrops Kondiční příprava v tréninku basketbalistů. Neustále stoupající mezinárodní výkonnost družstev basketbalu v Evropě musí vést trenéry k zamyšlení, jak koncipovat přípravu mužstva hrajícího evropské poháry

Více

Regenerace ve sportu biologické veličiny. MUDr.Kateřina Kapounková

Regenerace ve sportu biologické veličiny. MUDr.Kateřina Kapounková Regenerace ve sportu biologické veličiny MUDr.Kateřina Kapounková Biologické veličiny pro řízení zatížení Srdeční frekvence Laktát Močovina Kreatinkináza Amoniak Hematokrit a hemoglobin Glukóza Minerály

Více

Aleš Tvrzník, Miloš Škorpil, Libor Soumar. Datum vydání: 17.05.2006 ISBN: 80-247-1220-2

Aleš Tvrzník, Miloš Škorpil, Libor Soumar. Datum vydání: 17.05.2006 ISBN: 80-247-1220-2 Název: Autor: Běhání (+ DVD) Aleš Tvrzník, Miloš Škorpil, Libor Soumar Formát: 16x24 cm, 248 stran Datum vydání: 17.05.2006 ISBN: 80-247-1220-2 Anotace Kniha, doplněná DVD, poradí s technikou a nastavením

Více

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U18 TRÉNINKEM A INTENZITOU KE ZLEPŠENÍ

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U18 TRÉNINKEM A INTENZITOU KE ZLEPŠENÍ CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U18 TRÉNINKEM A INTENZITOU KE ZLEPŠENÍ VĚKOVÉ ZÁKONITOSTI poslední vývojové stadium mezi dětstvím a dospělostí postupně se vyrovnávají pubertální nesrovnalosti a disproporce a dokončuje

Více

Coaches Conference FISA 2013

Coaches Conference FISA 2013 Coaches Conference FISA 2013 Posádka roku M2-, NZL W1x, AUS Trenér roku 2013 Johan Flodin, SWE Johan Flodin Závodník mezinárodní úrovně Vystudoval sportovní fyziologii Bakalářská práce - psychologie ve

Více

ADAPTACE = přizpůsobení

ADAPTACE = přizpůsobení ADAPTACE = přizpůsobení BIOLOGICKÁ a) přizpp izpůsobení se organismu podmínk nkám m určit itého měnícího se prostřed edí b) důled ležitý faktor v evoluci organismů Vývojová adaptace je podmíněna na změnou

Více

Seznam příloh. Příloha 17: Průběh SF u probanda 5 při zrychleném přesunu na 5 km s 10 kg

Seznam příloh. Příloha 17: Průběh SF u probanda 5 při zrychleném přesunu na 5 km s 10 kg Seznam příloh Příloha 1: Žádost o vyjádření etické komise... 75 Příloha 2: Informovaný souhlas... 76 Příloha 3: Jeden z probandů před zrychleným přesunem na 5 km s 10 kg zátěží... 77 Příloha 4: Průběh

Více

1. Metody měření parametrů trolejového vedení

1. Metody měření parametrů trolejového vedení Jiří Kaštura 1 Diagnostika trolejového vedení Klíčová slova: trolejové vedení, trolejový vodič, proudový sběrač, trakční vedení Úvod Diagnostika trolejového vedení je proces, při kterém jsou změřeny určité

Více

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu Informační systémy EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu 1 Otázky: Proč se výdaje na počítač v našem podniku neustále zvyšují, když jejich cena klesá? Víme vůbec kolik

Více

Aplikovaná ergonomie cvičení: Metoda profesiografie kontrolní list

Aplikovaná ergonomie cvičení: Metoda profesiografie kontrolní list Aplikovaná ergonomie cvičení: Metoda profesiografie kontrolní list Základem metody profesiografie je sběr informací na pracovištích a jejich záznam do kontrolních listů. Při aplikaci metody se hodnotí

Více

Aktuální přístupy k rozvoji a hodnocení tělesné zdatnosti v rámci školní tělesné výchovy. Aleš Suchomel Katedra tělesné výchovy FP TU v Liberci

Aktuální přístupy k rozvoji a hodnocení tělesné zdatnosti v rámci školní tělesné výchovy. Aleš Suchomel Katedra tělesné výchovy FP TU v Liberci Aktuální přístupy k rozvoji a hodnocení tělesné zdatnosti v rámci školní tělesné výchovy Aleš Suchomel Katedra tělesné výchovy FP TU v Liberci Úvod Z celoživotního hlediska je pro hodnocení kondičního

Více

výchovy a sportu v testu 12minutového plavání

výchovy a sportu v testu 12minutového plavání Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS Výkonnost studentů 1.. ročník níků Fakulty tělesné výchovy a sportu v testu 12minutového plavání Irena Čechovská, Barbora Čechovská, Gabriela

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Pohybová

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Pohybová Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Pohybová doporučení Označení materiálu: Datum vytvoření: 15.9.2013

Více

Marek Cahel Školení T3 - Vracov,

Marek Cahel Školení T3 - Vracov, AEROBNÍ A ANAEROBNÍ TRÉNINK Marek Cahel Školení T3 - Vracov, 28. - 30. 10. 2016 OBSAH Úvod do zátěžové fyziologie Intenzity zátěže Vše je pro dostatečnou názornost velmi zjednodušené, podstatné je pochopit

Více

Sofistikovaná biomechanická diagnostika lidského pohybu

Sofistikovaná biomechanická diagnostika lidského pohybu Projekt: Sofistikovaná biomechanická diagnostika lidského pohybu Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/09.0209 Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

ROZVOJ RYCHLOSTI. David Zahradník, PhD.

ROZVOJ RYCHLOSTI. David Zahradník, PhD. ROZVOJ RYCHLOSTI David Zahradník, PhD. Projekt: Zvyšování jazykových kompetencí pracovníků FSpS MU a inovace výuky v oblasti kinantropologie, reg.č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0199 Rychlost lze obecně definovat

Více

Moderní trénink vytrvalosti v házené

Moderní trénink vytrvalosti v házené Moderní trénink vytrvalosti v házené Obsah: 1. Úvod 5 2. Co je to vytrvalost 6 3. Druhy vytrvalostních schopností 7 4. Význam vytrvalostních schopností pro házenou 9 5. Trénink aerobní vytrvalosti 12 5.1.

Více

PREVENCE ÚRAZŮ A PÁDŮ U SENIORŮ. Eva Nechlebová, Markéta Švamberk Šauerová Katedra biomedicínských předmětů VŠTVS Palestra

PREVENCE ÚRAZŮ A PÁDŮ U SENIORŮ. Eva Nechlebová, Markéta Švamberk Šauerová Katedra biomedicínských předmětů VŠTVS Palestra PREVENCE ÚRAZŮ A PÁDŮ U SENIORŮ Eva Nechlebová, Markéta Švamberk Šauerová Katedra biomedicínských předmětů VŠTVS Palestra CÍL příspěvek shrnuje informace o úrazech a pádech v seniorském věku a o možnostech

Více

Příloha č. 5 k nařízení vlády č. 361/2007 Sb. (Zapracovaná změna provedená NV č. 68/2010 Sb. a změna č. 93/2012 Sb.)

Příloha č. 5 k nařízení vlády č. 361/2007 Sb. (Zapracovaná změna provedená NV č. 68/2010 Sb. a změna č. 93/2012 Sb.) Příloha č. 5 k nařízení vlády č. 361/2007 Sb. (Zapracovaná změna provedená NV č. 68/2010 Sb. a změna č. 93/2012 Sb.) Fyzická zátěž, její hygienické limity a postup jejich stanovení ČÁST A Přípustné a průměrné

Více

Ambulantní kardiorehabilitace v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Mgr.Chrostková Romana, Mgr.Chovancová Hana

Ambulantní kardiorehabilitace v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Mgr.Chrostková Romana, Mgr.Chovancová Hana Ambulantní kardiorehabilitace v Nemocnici ve Frýdku-Místku Mgr.Chrostková Romana, Mgr.Chovancová Hana HISTORIE Kardiovaskulární rehabilitace (KR) má v Nemocnici ve Frýdku Místku dlouhou tradici. Patříme

Více

Antropomotorika PhDr.Radek Vobr, Ph.D.

Antropomotorika PhDr.Radek Vobr, Ph.D. Antropomotorika PhDr.Radek Vobr, Ph.D. jazyky v kinantropologii 1 Osnova prezentace Klasifikace lidského pohybu Teorie tělesných cvičení (TC) Strukturální stránka TC Procesuální stránka TC Finální stránka

Více

2. ZÁSADY SESTAVOVÁNÍ POSILOVACÍHO PROGRAMU

2. ZÁSADY SESTAVOVÁNÍ POSILOVACÍHO PROGRAMU 8. lekce Tématický plán: Teorie - Svalová síla, zásady rozvoje a tvorba posilovacích programů. Praxe - Cvičení na stanovištích s náčiním - činky, plné míče. Doporučená literatura 1. SVALOVÁ SÍLA Úroveň

Více

Efektivita procesu. Znalost reálného stavu. Předcházení možným následkům. Přesné a detailní vyhodnocení, snížení ztrát

Efektivita procesu. Znalost reálného stavu. Předcházení možným následkům. Přesné a detailní vyhodnocení, snížení ztrát Efektivita procesu Znalost reálného stavu Předcházení možným následkům Přesné a detailní vyhodnocení, snížení ztrát Monitorování správné funkce - například při servisních pracích. Vlhkost Měření veškerých

Více

Energetický výdej Jednotky Muži Ženy Sm nový pr m rný MJ 6,8 4,5 Sm nový p ípustný MJ 8 5,4 Ro ní MJ Minutový p ípustný kj.min -1.

Energetický výdej Jednotky Muži Ženy Sm nový pr m rný MJ 6,8 4,5 Sm nový p ípustný MJ 8 5,4 Ro ní MJ Minutový p ípustný kj.min -1. PrÏõÂloha cï. 5 k narïõâzenõâ vlaâdy cï. 361/2007 Sb. Fyzická zát ž, její hygienické limity a postup jejich stanovení ÁST A Hygienické limity energetického výdeje p i práci s celkovou fyzickou zát ží Tabulka.

Více

FUNKČNÍ PROFIL MLADÝCH TRÉNOVANÝCH SPORTOVCŮ*

FUNKČNÍ PROFIL MLADÝCH TRÉNOVANÝCH SPORTOVCŮ* Česká kinantropologie 2013, vol. 17, no. 4, p. 95 107 FUNKČNÍ PROFIL MLADÝCH TRÉNOVANÝCH SPORTOVCŮ* FUNCTIONAL PROFILE OF YOUNG TRAINED ATHLETES VÁCLAV BUNC, PAVEL HRÁSKÝ, JIŘÍ BALÁŠ, MARIE SKALSKÁ Laboratoř

Více

Pohyby se provádějí plynule, tahem bez trhání a švihu. Vedený pohyb je účinný a zabrání možnému poškození svalových vláken.

Pohyby se provádějí plynule, tahem bez trhání a švihu. Vedený pohyb je účinný a zabrání možnému poškození svalových vláken. Kalanetiku pod názvem The Callanetics Excercise Method uvedla do světa v roce 1980 Callan Pinckneyová. Tato velmi individuální a specifická metoda využívá přesné polohy těla k izolování specifických svalových

Více

Tématický plán: Teorie - Tělesná zdatnost. Držení těla Praxe - Rozvoj pohyblivosti a síly paží. Příklad povinné rozcvičky Doporučená literatura

Tématický plán: Teorie - Tělesná zdatnost. Držení těla Praxe - Rozvoj pohyblivosti a síly paží. Příklad povinné rozcvičky Doporučená literatura 3. lekce Tématický plán: Teorie - Tělesná zdatnost. Držení těla Praxe - Rozvoj pohyblivosti a síly paží. Příklad povinné rozcvičky Doporučená literatura 1. TĚLESNÁ ZDATNOST Tělesná zdatnost v moderním

Více

VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK. Pavel Suchánek

VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK. Pavel Suchánek VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK Pavel Suchánek Výživa pravidelně sportující mládeže Sportovní výživa je samostatný vědní obor, protože sportovci mají zcela odlišné požadavky

Více

únava Psychická Fyzická Místní Celková Akutní Chronická Fyziologická Patologická

únava Psychická Fyzická Místní Celková Akutní Chronická Fyziologická Patologická 6 ÚNAVA únava Fyzická Místní Akutní Komplex dějů, při kterém nastává snížená odpověď tkání buď na podněty stejné intenzity nebo nutnosti užití větší intenzity podnětu při získání odpovědi stejné (pokles

Více

Povinný předmět (verze 2013)

Povinný předmět (verze 2013) Povinný předmět (verze 2013) Název kurzu: Rozvoj pohybových schopností Počet kb.: 2 Identifikační kód: KTV/6219 KTV/0397 KTV/6137 Hodinová dotace: 1/1, KS 3hod. Semestr: letni Forma výuky: semestrální

Více

Výukový program pedagogiky sportovního tréninku

Výukový program pedagogiky sportovního tréninku Výukový program pedagogiky sportovního tréninku Studijní rok: 2011/12 Studijní obor, ročník: navazující Mgr. Počet hodin: 12/12 Vyučující: Doc. PaedDr. M. Lehnert, Dr. Cíl vyučovacího předmětu: prohloubit

Více

Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace CZ.1.07/2.2.00/28.0302

Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace CZ.1.07/2.2.00/28.0302 Tato prezentace je spolufinancovaná z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Aerobní kapacita množství energie uvolněné oxidativním způsobem Vyjadřuje se hodnotou VO 2 max (ml

Více

ŠKOLENÍ TRENÉRŮ II.TŘÍDY AKROBATICKÉHO ROCK AND ROLLU PRAHA Rámcový program a informace k 1. Víkendu Teoretická část

ŠKOLENÍ TRENÉRŮ II.TŘÍDY AKROBATICKÉHO ROCK AND ROLLU PRAHA Rámcový program a informace k 1. Víkendu Teoretická část Školení trenérů II. Třídy akrobatického rock and rollu Str. 1 ŠKOLENÍ TRENÉRŮ II.TŘÍDY AKROBATICKÉHO ROCK AND ROLLU PRAHA 7.9-11.9.2018 Rámcový program a informace k 1. Víkendu Teoretická část Termíny:

Více

Sport zdravotně postižených

Sport zdravotně postižených Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková Inovace studijního oboru Regenerace a výživa ve sportu (CZ.107/2.2.00/15.0209) 1 Aplikované pohybové aktivity = pohybovou aktivitu, kde je zvláštní

Více

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 1. Jan Krystek

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 1. Jan Krystek EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 1 2. přednáška Jan Krystek 27. září 2017 ZÁKLADY TEORIE EXPERIMENTU EXPERIMENT soustava cílevědomě řízených činností s určitou posloupností CÍL EXPERIMENTU získání objektivních

Více

Kapitola 7 TESTOVÁNÍ LAKTÁTOVÉHO PRAHU. Definice laktátového prahu

Kapitola 7 TESTOVÁNÍ LAKTÁTOVÉHO PRAHU. Definice laktátového prahu Kapitola 7 TESTOVÁNÍ LAKTÁTOVÉHO PRAHU Definice laktátového prahu Laktátový práh je definován jako maximální setrvalý stav. Je to bod, od kterého se bude s rostoucí intenzitou laktát nepřetržitě zvyšovat.

Více

SPIROERGOMETRIE. probíhá na bicyklovém ergometru, v průběhu zátěže měřena spotřeba kyslíku a množství vydechovaného oxidu uhličitého

SPIROERGOMETRIE. probíhá na bicyklovém ergometru, v průběhu zátěže měřena spotřeba kyslíku a množství vydechovaného oxidu uhličitého SPIROERGOMETRIE = zátěžové vyšetření (velmi podobné ergometrii) posouzení funkční rezervy kardiovaskulárního systému objektivizace závažnosti onemocnění (přesně změří tělesnou výkonnost), efekt intervenčních

Více

HRY 2012 GAMES 2012. Sborník příspěvků s tématikou her v programech tělovýchovných procesů

HRY 2012 GAMES 2012. Sborník příspěvků s tématikou her v programech tělovýchovných procesů Sborník příspěvků s tématikou her v programech tělovýchovných procesů HRY 2012 GAMES 2012 Proceedings of papers on games in the program sof physical education and sport training processes Editoři: Jaromír

Více

Zkoumání lidské psychiky, základní metody a postupy. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Zkoumání lidské psychiky, základní metody a postupy. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Zkoumání lidské psychiky, základní metody a postupy PaedDr. Mgr. Hana Čechová Chceme-li někoho poznat, je možné ho pozorovat a hodnotit jeho chování. Rozhodující je umět mu naslouchat. 11.4.2019 2 Osnova

Více

1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky

1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA 1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky Cílem je poznání člověka s postižením. Cílem není léčba, ale výchova a vzdělávání. Diagnostika zkoumá průběh vývoje člověka.

Více

Univerzita Karlova Fakulta tělesné výchovy a sportu BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Testování aerobní kapacity u fotbalistů

Univerzita Karlova Fakulta tělesné výchovy a sportu BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Testování aerobní kapacity u fotbalistů Univerzita Karlova Fakulta tělesné výchovy a sportu BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Testování aerobní kapacity u fotbalistů Vedoucí práce Mgr. Pavel Frýbort Zpracoval Michal Šmíd Praha 2012 Abstrakt Název práce: Testování

Více

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ Dokáže pravidelný běh zpomalit stárnutí? SPORTEM KU ZDRAVÍ, NEBO TRVALÉ INVALIDITĚ? MÁ SE ČLOVĚK ZAČÍT HÝBAT, KDYŽ PŮL ŽIVOTA PROSEDĚL ČI DOKONCE PROLEŽEL NA GAUČI? DOKÁŽE PRAVIDELNÝ POHYB ZPOMALIT PROCES

Více

Technická příprava teorie motorického učení,

Technická příprava teorie motorického učení, Technická příprava je realizována podle zákonitostí, principů odvozených z teorie motorického učení, je určována činiteli vnitřními a vnějšími, můžeme ji považovat za synonymum motorického učení probíhající

Více

Energie a pohyb. Bc. Denisa Staňková Bc. Markéta Vorlíčková

Energie a pohyb. Bc. Denisa Staňková Bc. Markéta Vorlíčková Energie a pohyb Bc. Denisa Staňková Bc. Markéta Vorlíčková Obsah přednášky Energetická potřeba (bazální a klidový metabolismus, zdroje energie, měření energetické potřeby) Fyzická aktivita (doporučení,

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY. Ing. Jiří Litoš, Ph.D.

EXPERIMENTÁLNÍ METODY. Ing. Jiří Litoš, Ph.D. EXPERIMENTÁLNÍ METODY Ing. Jiří Litoš, Ph.D. 01 Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části Modely celých konstrukcí Celé konstrukce

Více

Měřicí přístroje a měřicí metody

Měřicí přístroje a měřicí metody Měřicí přístroje a měřicí metody Základní elektrické veličiny určují kvalitativně i kvantitativně stav elektrických obvodů a objektů. Neelektrické fyzikální veličiny lze převést na elektrické veličiny

Více

Elektrické vlastnosti tkání

Elektrické vlastnosti tkání Elektrické vlastnosti tkání Elektrické vlastnosti tkání lze rozdělit s ohledem na zdroj elektrické energie na dvě základní kategorie aktivní a pasivní. Aktivní vznik elektrického proudu nastává následkem

Více

Ctislav Fiala: Optimalizace a multikriteriální hodnocení funkční způsobilosti pozemních staveb

Ctislav Fiala: Optimalizace a multikriteriální hodnocení funkční způsobilosti pozemních staveb 16 Optimální hodnoty svázaných energií stropních konstrukcí (Graf. 6) zde je rozdíl materiálových konstant, tedy svázaných energií v 1 kg materiálu vložek nejmarkantnější, u polystyrénu je téměř 40krát

Více