Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá"

Transkript

1 Číslo zakázky: 2017/0189 Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Bezpečnostní inspekce Objednatel: Obec Tisá Tisá Tisá Zhotovitel: AF-CITYPLAN s.r.o. Magistrů 1275/13, Praha /2017 Page 0 (0)

2 Zhotovitel: AF-CITYPLAN s.r.o. Datum Zastoupený: Petr Košan Číslo zakázky 2017/0189 Autorský kolektiv Ing. Pavel Suntych Ing. Jana Jíšová Kontrola: Ing. Adéla Krenková Objednatel: Obec Tisá, Tisá 205, Tisá Zastoupený Ing. Jiří Jandásek Ing. Pavel Aksamit ve věcech smluvních ve věcech technických Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá AF-CITYPLAN s.r.o., Sídlo společnosti: Magistrů 1275/13, Praha 4 - Michle, Česká republika Obchodní rejstřík: Městský soud v Praze, oddíl C, vložka ID datové schránky: wxnvyhk IČ: Web: Telefon: DIČ: CZ Web: cityplan@afconsult.com

3 Obsah 1 Úvod Cíl práce Zájmová oblast Podklady Metodologie Dopravní nehodovost Celková statistika dopravních nehod Nehodová analýza Riziková místa a koncentrace nehod Vyhodnocení nehodovosti Bezpečnostní inspekce Průtah silnice II/ Silnice III/ Silnice III/ Vyhodnocení a doporučení Úsek začátek obce - MŠ Centrum obce Křižovatka II/528 x III/24811 x MK Vyhodnocení problémů, které byly definovány objednatelem Závěr Seznam příloh 1. Tisá Problémový výkres 2. Povolení k výkonu činnosti auditor bezpečnosti pozemních komunikací Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 2 (41)

4 1 Úvod Předmětem této práce je provedení bezpečnostní inspekce na průtazích silnic II/528 a III/24811 v obci Tisá v Ústeckém kraji. 1.1 Cíl práce Cílem dokumentace je definovat a zvýšit dopravně bezpečnostní úroveň na komunikacích II/528 a III/24811 v obci Tisá pro všechny účastníky silničního provozu. Na základě provedené bezpečnostní inspekce jsou tedy identifikovány dopravně bezpečnostní nedostatky a možná rizika v intravilánové části obce. Součástí dokumentace je tedy i vyhodnocení rizik a návrh na jejich odstranění s tím, že po jejich realizaci by mělo dojít jak ke zvýšení bezpečnosti při průjezdu obcí, tak ke zklidnění dopravy v obci. 1.2 Zájmová oblast Obec Tisá se nachází v Ústeckém kraji nedaleko státní hranice se Spolkovou republikou Německo. Obcí Tisá je vedena silnice II. třídy II/528, do které je napojena komunikace III/24811 a komunikace III/ Bezpečnostní inspekce je zpracována pro část komunikace II/528 a III/24811 na území obce - tedy intravilánovou část. S ohledem na celistvost díla byla do posouzení zahrnuta i komunikace III/ Na následujícím obrázku je pak znázorněna posuzovaná oblast. Obrázek 1 Zájmová oblast III/24812 III/24811 (zdroj mapového podkladu: geoportal.rsd.cz/) Dokumentace zahrnuje takové území na posuzovaných komunikacích, aby bylo možné zhodnotit vliv vjezdu/výjezdu z/do obce na dopravně-bezpečnostní situaci. Jedná se tedy o úseky vymezené svislým dopravním značením Obec a Konec obce. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 3 (41)

5 Délka hodnocených komunikací je dána provozním staničením, které je následující: II/528 km 11,0 km 8,5 III/24811 km 0,0 km 1,0 III/24812 km 0,0 km 0,5 Celkově jsou tedy v dokumentaci hodnoceny komunikace a jejich okolí v délce cca 4 km. Silnice II/528 prochází územím obce Tisá, jedná se o dvoupruhovou obousměrnou komunikaci o šířce zpevnění v rozmezí od 6,4 m do 6,6 m. Silnice má lokální význam a slouží převážně pro dopravní obsluhu obce. Protože obec leží v blízkosti dálnice D8, v případě mimořádné události na dálnici D8 je využívána jako jednosměrná objízdná trasa. Po silnici II/528 a následně III/24811 je vedena cyklistická trasa č. 23 (směr: Petrovice Sněžník ) a centrum obce křižuje červená turistická trasa. Protože region obce Tisá je turisticky atraktivní (skalní město Tiské stěny), je nutno uvažovat se silnější nemotorovou dopravou. Směrové a výškové vedení silnice II/528 je komplikované v první polovině průtahu ve směru staničení (tj. ve směru od obce Libouchec), kde je silnice vedena ve značném podélném sklonu s výraznými, nepřehlednými směrovými oblouky. Silnice III. třídy jsou opět obousměrné dvoupruhové. Silnice III/24811 je o šířce 5,5 6,5 m a silnice III/24811 má šíři cca 5,0 m. Mají lokální a turistický význam. Nedostatkem těchto komunikací je tedy nedostatečné šířkové uspořádání a stísněnost dopravního prostoru. Sčítání dopravy, které proběhlo v roce 2016, bylo provedeno pouze na silnici II/528. V obci Tisá se tedy jedná o dva sčítací úseky a to sčítací úsek číslo a Výsledky jsou uvedeny na následujícím obrázku. Obrázek 2 Výsledky CSD 2016 (zdroj mapového podkladu: Rozdíl v RPDI je mezi úseky poměrně velký. Z toho lze usuzovat, že obec představuje poměrně významný cíl dopravy, což je pravděpodobně dáno atraktivitou pro turisty a místní dopravou. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 4 (41)

6 1.3 Podklady V rámci zpracování byly použity následující podklady: inspekční prohlídka zájmových úseků vykonaná dne , údaje o dopravní nehodovosti (Policie ČR, údaje o intenzitě provozu z celostátního sčítání dopravy z roku 2016 (CSD 2016), informace od objednatele (dne proběhlo jednání zhotovitele se zástupci obce skupinou pro dopravu). Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 5 (41)

7 2 Metodologie Hodnocení dopravně bezpečnostního stavu bylo provedeno ve dvou úrovních: 1. Analýza dopravní nehodovosti (reaktivní přístup), 2. Posouzení dopravně bezpečnostních rizik (preventivní přístup). Posouzení dopravně bezpečnostního stavu silnic v obci Tisá a dopravního provozu na nich je provedeno formou bezpečnostní inspekce. Jedná se o jednorázové provedení bezpečnostní inspekce pozemních komunikací (dále BI), která je provedena dle zákona č. 13/1997 Sb. Zákon o pozemních komunikacích a jeho prováděcí vyhlášky č. 104/1997 Sb. BI není nástrojem pro kontrolu dodržování příslušných předpisů a norem, primární účel je identifikace rizik z pohledu všech uživatelů a doporučení na zvýšení dopravně bezpečnostní úrovně posuzované dopravní stavby. Bezpečnostní inspekce představuje proaktivní/preventivní přístup v oblasti dopravně bezpečnostního inženýrství a je založena na vyhledání a snaze eliminace rizik ještě dříve, než se tato stanou příčinou dopravní nehody nebo se neadekvátně zhorší následky dopravní nehody. Rizika se zaměřují na všechny faktory, které mohou mít vliv na nehodovost či bezpečnost dopravy, a to z pohledu všech účastníků dopravního provozu. Jedná se zejména o: posouzení vedení komunikace, šířkové uspořádání, charakteristika okolí, potlačení bariérového efektu a potlačení monotónnosti, zklidňující opatření, uspořádání křižovatek, dopravní značení, uspořádání železničních přejezdů, pevné překážky, podmínky pro chodce, vč. bezbariérových úprav, uspořádání zastávek. Stanovení rizikovosti zjištěných dopravně bezpečnostních nedostatků se stanovuje následovně: Úroveň rizika dle metodiky provádění Bezpečnostní inspekce PK; CDV v.v.i.; 2013: Tabulka 1 - Úroveň rizika dle metodiky provádění Úroveň rizika Nízká Střední Charakteristika Riziko má vliv na vznik kolizních situací, popřípadě zvyšuje subjektivní riziko (pocit nebezpečí) účastníků silničního provozu. Vznik nehod s osobními následky je velmi málo pravděpodobný. Riziko má vliv na vznik nehod s osobními následky. Auditor považuje jeho odstranění za důležité. Při neodstranění rizika existuje značná pravděpodobnost nehod Vysoká s osobními následky. Auditor považuje jeho odstranění za prioritní a nezbytné. (zdroj: Metodika provádění Bezpečnostní inspekce PK; CDV, v.v.i., 2013) Stanovení míry rizika je prováděno na základě kombinace pravděpodobnosti nebo četnosti vzniku nebezpečné události a předpokládané závažnosti negativních následků: Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 6 (41)

8 Tabulka 2 Matice kombinací pravděpodobností vzniku nehody a závažnosti následků Předpokládané následky události: hmotná škoda, LZ LZ, TZ TZ, U nízká vznik téměř vyloučen nízké riziko nízké riziko střední riziko Pravděpodobnost vzniku události střední vznik lze očekávat výjimečně nízké riziko střední riziko vysoké riziko značná vznik lze očekávat často střední riziko vysoké riziko vysoké riziko Na základě zjištěných dopravně bezpečnostních nedostatků jsou navržena taková opatření, která vedou k jejich eliminaci, či snížení rizikovosti a to takovým způsobem, aby byla zajištěna adekvátní bezpečnost jak pro řidiče a posádku vozidel, tak i pro pěší a cyklisty. Navržená opatření mohou představovat jedno či více možností řešení. Na tato opatření pak naváže zpracování technické studie vybraných míst, které ověří reálnost úprav, majetkoprávní vztahy a upřesní technické řešení. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 7 (41)

9 3 Dopravní nehodovost Vyhodnocení dopravní nehodovosti na průtazích silnic II. a III. třídy obcí Tisá bylo provedeno na základě dat o dopravní nehodovosti Policie ČR i z veřejně dostupných statistických údajů Jednotné dopravní vektorové mapy (dostupné on-line: Data o dopravní nehodovosti jsou k dispozici od Uvedená statistika nehodovosti zaznamenává dopravní nehody (DN) šetřené Policií ČR a jejich následky až do 24 hod od vzniku nehody. 3.1 Celková statistika dopravních nehod Obrázek 3 zobrazuje umístění všech zaznamenaných dopravních nehod (dále jen DN) v uvedeném období. Obrázek 3 Lokalizace dopravních nehod ( ) (zdroj: Následující graf ukazuje vývoj počtu DN a jejich následků od roku Z dlouhodobého hlediska lze na základě lokalizace DN a vývoje počtu DN konstatovat, že počet nehod je spíše setrvalý, naštěstí zpravidla bez vážných následků tzv. KSI nehody (z angličtiny Killed or Seriously Injured - úmrtí nebo těžká zranění). Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 8 (41)

10 Graf 1 Vývoj počtu dopravních nehod a vážných dopravních nehod v jednotlivých letech 3.2 Nehodová analýza Analýzy dopravních nehod se zabývají pouze dopravními nehodami za poslední tři roky a dlouhodobý vývoj považují za informaci o možných změnách v dopravní nehodovosti vlivem případné provedené změny (dopravní opatření, rozvoj oblasti, změna dopravních poměrů v regionu atp.). Tříleté období je voleno z důvodu potlačení případných jednorázových vlivů (uzavírky, sezonní vlivy atp.), ale je dostatečně krátké na to, aby zohledňovalo pouze aktuální stav dopravní infrastruktury a ovlivňujících faktorů. Pro účely této práce je zpracována nehodová analýza pro období Statistiku nehod za toto období na celé zájmové síti průtahů v obci Tisá znázorňuje Graf 2. Jedná se celkem o 22 DN, kde nejhorším následkem je lehké zranění. Graf 2 Vývoj počtu dopravních nehod a jejich následků v posledních třech letech Následující graf (Graf 3) vyjadřuje souvislost mezi druhem a příčinou dopravních nehod. Z grafu je patrné, že nejčastěji docházelo ke srážce s pevnou překážkou a to nejčastěji Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 9 (41)

11 z důvodu nepřiměřené rychlosti jízdy. Tyto nehody jsou typické spíše pro extravilánové úseky. Dále následují srážky s jedoucím či stojícím vozidlem a to z různých příčin a srážky se zvěří. Graf 3 Vztah druhu a příčin DN Z pohledu příčin DN je tak nejčastějším problémem nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu vozovky nebo dopravně technickému stavu vozovky (41 %), srážka se zvěří nezaviněná řidičem (23 %) a nevěnování se řízení (18 %). Nehody se nejčastěji udály ve dne za nezhoršených povětrnostních i rozhledových podmínek (16 DN), podrobněji viz Tabulka 3. Tabulka 3 - Denní doba a rozhledové poměry při DN Denní doba a rozhledové poměry v noci - bez veřejného osvětlení, viditelnost nezhoršená vlivem povětrnostních podmínek v noci - s veřejným osvětlením, zhoršená viditelnost vlivem povětrnostních podmínek (mlha, déšť, sněžení apod.) v noci - s veřejným osvětlením, viditelnost nezhoršená vlivem povětrnostních podmínek Počet DN ve dne, viditelnost nezhoršená vlivem povětrnostních podmínek 16 ve dne, zhoršená viditelnost vlivem povětrnostních podmínek (mlha, sněžení, déšť apod.) Co se týče roční doby, nejvíce nehod bylo zaznamenáno ve 2. čtvrtletí (duben - červen), nejméně pak ve čtvrtém (říjen - prosinec). Tudíž lze konstatovat, že poloha v horách se složitějšími klimatickými podmínkami nemá na dopravní nehodovosti vliv (není zaznamenán nárůst nehod v zimním období). Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 10 (41)

12 Graf 4 Počty DN v roční době - čtvrtletích 3.3 Riziková místa a koncentrace nehod Významná koncentrace DN byla zjištěna na silnici II/528 v úseku od mateřské školky k zatáčkám za koncem obce, kde se za poslední tři roky událo 9 nehod z celkového počtu 22 (41 % všech nehod v obci). Ostatní nehody jsou rozloženy na zbylou délku průtahů, bez míst znatelných koncentrací nehod a nelze z nich na základě analýzy DN vyvozovat konkrétní nedostatky. Úsek od mateřské školky k zatáčkám za koncem obce je označen i jako nehodová lokalita 1 a riziko lze označit jako střední. V období let se nejčastěji jednalo o srážky s pevnou překážkou z důvodu nepřizpůsobení rychlosti jízdy (nejčastěji se svodidlem). Dvě třetiny nehod se udály ve dne za nezhoršených povětrnostních rozhledových podmínek. Roční období nemá statisticky na vznik dopravní nehody vliv nehody se v tomto úseku udály z pohledu roční doby relativně rovnoměrně. 1 Definice nehodové lokality je následující: křižovatky nebo úseky o délkách až 250 m se posuzují jako místa častých dopravních nehod, jestliže se na nich staly: nejméně 3 nehody s osobními následky za 1 rok nebo nejméně 3 nehody s osobními následky stejného typu za 3 roky nebo nejméně 5 nehod stejného typu za 1 rok. Přítomnost nehodových lokalit byla prověřována s využitím aplikace Nehodová místa (dostupné on-line: data v aplikaci jsou vyhodnocována k Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 11 (41)

13 Graf 5 Vztah druhu a příčin DN v místě koncentrace DN Graf 6 Identifikace nehodových lokalit (zdroj: Graf 7 Detail nehodové lokality statistiky DN (k ) (zdroj: Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 12 (41)

14 Obrázek 4 Nehodová lokalita Obrázek 5 Nehodová lokalita 3.4 Vyhodnocení nehodovosti Z analýzy dopravních nehod vyplývá, že v obci se nachází jedno místo s výraznou kumulací nehod místo se zvýšeným rizikem vzniku dopravní nehody. Jedná se o úsek silnice II/528 od mateřské školky až za konec obce, tedy v části s výrazným podélným sklonem, obtížným směrovým vedením a omezenou přehlednosti vlivem okolní vegetace. Obecně lze konstatovat, že v obci je velká část nehod způsobena právě nepřizpůsobením rychlosti jízdy, většina nehod byla zaznamenána za nezhoršených rozhledových podmínek. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 13 (41)

15 4 Bezpečnostní inspekce V této kapitole jsou vyjmenována zjištěná dopravně bezpečnostní rizika a to dle posuzovaných silnic. Zdroje rizik jsou ohodnoceny a je k nim předloženo možné řešení Průtah silnice II/528 Identifikované riziko č. 1 střední: Nedostatečně provedené vjezdy do obce Lokalizace: Oba vjezdy do obce Popis: Oba vjezdy do obce jsou vyznačeny pouze SDZ IZ 4a Obec a jsou poměrně nevýrazné. Je zde riziko vysoké rychlosti jízdy či nedostatečné pozornosti řidičů, z čehož plyne nebezpečí pro zranitelné účastníky silničního provozu. Obrázek 6 Průtah obcí Tisá vjezd do obce od Libouchce Obrázek 7 Chybějící vjezdové opatření od Petrovic Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 14 (41)

16 Doporučení: Realizovat zklidňující opatření na obou vjezdech do obce, přičemž jsou v tomto případě dostačující psychologické prvky. Vhodná je aplikace vodorovného dopravního značení (VDZ) např.: V 18 Optická psychologická brzda, popř. V 12e Bílá klikatá čára a doplnění SDZ IZ 4a Obec o retroreflexní žlutozelený fluorescenční podklad. Identifikované riziko č. 2 střední: Nedostatečně intravilánový charakter komunikace Lokalizace: Celý průtah silnice II/528 obcí Tisá Popis: Charakter komunikace, šířkové uspořádání se nijak výrazně nemění oproti extravilánovému. To vede k překračování rychlosti a nerespektování zranitelných účastníků silničního provozu. Problémem jsou především chybějící chodníky nebo nízké obruby u existujících chodníků, dále také chybějící či opotřebené VDZ. VDZ chybí tam, kde je nově provedený povrch vozovky tj. od začátku obce Tisá (od Libouchce) až k ČOV, dále od hotelu Camelot až k polní cestě v Tisé směr Petrovice. Na začátku obce je riziko vyjetí z vozovky z důvodu složitého směrového a výškového vedení silnice. Obrázek 8 Nedostatečný intravilánový charakter v obci Obrázek 9 Extravilánový charakter průtahu obcí Obrázek 10 Tisá chybějící VDZ Obrázek 11 Poškozené VDZ před mateřskou školkou Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 15 (41)

17 Doporučení: Zvýšení intravilánového charakteru a zdůraznění výskytu nemotorové dopravy a to jak stavebními úpravami, tak psychologickými prvky. Stavební úpravy: doplnění chodníků, tak aby byly souvislé, opravy nevyhovujících chodníků, doplnění nástupních hran zastávek. Doplnění obrub i na úseky, kde není chodník, s tím však souvisí i řešení odvodnění (kanalizace). Vznik nových přechodů pro chodce, u autobusových zastávek a v centru obce. Psychologické prvky (efekt zúžení jízdního pruhu): o VDZ středové podélné čáry (V 1a / V 4b), o VDZ V 4 Vodicí čára, v místě, kde nejsou chodníky nebo na opačné straně v místě jednostranného chodníku, o doplnění VDZ V 4 Vodicí čára do křižovatek zvýraznění hranice křižovatek a orientace v nich. Psychologické prvky (zklidňující, potlačení podélných urychlujících linií): o o o o o VDZ V 15 Text symbol SDZ B 20a Nejvyšší dovolená rychlost (50 km/h), barevně kontrastní pásy s vyšším koeficientem tření u (doporučených) přechodů v centru obce a v úseku velkého klesání u mateřské školky před směrovými oblouky (možno doplnit i VDZ V 15 Text symbol SDZ A 1a/b Zatáčka vpravo/ vlevo ), doplnit či opravit poškozené VDZ V 15 Text symbol SDZ A 12 Děti z obou směrů v úsecích u MŠ i ZŠ, vyznačení zastávek VDZ V 11a Zastávka autobusu nebo trolejbusu, možné zdůraznění cyklistické dopravy VDZ V 20 Piktogramový koridor pro cyklisty. Oprava poškozeného VDZ. Identifikované riziko č. 3 střední: Poškozené svodidlo Lokalizace: Vjezd do Tisé od Libouchce Popis: Poškozené a vyvrácené svodidlo na vjezdu do obce od Libouchce. Chybějící sloupek svodidla. Při nárazu by svodidlo nesplnilo svou zádržnou funkci a mohlo by dojít ke sjetí vozidla z komunikace. Za svodidlem se terén strmě svažuje do řeky Tisá. Obrázek 12 Poškozené svodidlo na vjezdu do obce od Libouchce Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 16 (41)

18 Doporučení: Oprava svodidla Identifikované riziko č. 4 střední: Nedostatečné chodníky: nesouvislé, místy chybějící, nevyhovující stav zejména výška nášlapu Lokalizace: Dílčí úseky na celém průtahu viz schéma v Příloha č. 1 Popis: Podél průtahu silnice II/528 nejsou chodníky souvislé a ve velké části chybí, což představuje riziko pro pěší. Chodníky by také pomohly k lepšímu vnímání komunikace jako intravilánové. Tento efekt by pomohl ke snížení rychlosti a větší ostražitosti řidičů. Doplnění chodníků a jejich úprava povede ke zlepšení podmínek pro chodce. Na vjezdu od Libouchce za první křižovatkou začíná chodník, jehož obruba není dostatečně vysoká. Dále pak přechází v panelovou plochu, která je ve stejné úrovni jako vozovka. Tento úsek je dlouhý přibližně 150 metrů. Obrázek 13 neurčitá panelová plocha V úseku od ČOV až ke křižovatce II/524 x III/24811 x MK chodníky chybí úplně. Jedná se o úsek v délce cca 550 m, ve kterém se nalézá MŠ. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 17 (41)

19 Obrázek 14 Tisá, dětský domov chybějící chodníky Obrázek 15 Chybějící chodníky u MŠ Chodníky chybí i v centru obce, v úseku od kostela až k obchodu s domácími potřebami a drogerií. Jedná se o úsek, který je turisticky významný a tudíž je absence chodníků velkým problémem. Obrázek 16 Chybějící chodníky v centru obce Obrázek 17 Chybějící chodníky v centru obce Další problémový chodník začíná u obchodu s domácími potřebami a drogerií a pokračuje až k budově obecního úřadu. Problémem je příliš nízká obruba chodníku, která neposkytuje ochranu pěším a porušený povrch. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 18 (41)

20 Obrázek 18 nízká obruba chodníku u OÚ U obecního úřadu v prostoru křižovatky II/528 x III/24812 a zastávky autobusu Tisá, kult. dům chodníky opět zcela chybí, přestože jde opět o část obce, kde lze očekávat významný provoz pěší dopravy. Obrázek 19 Chybějící chodníky u Obecního úřadu Obrázek 20 Chybějící chodníky u Obecního úřadu Chodník před základní školou nemá dostatečnou výšku obruby. Zábradlí před vchodem do základní školy nesplňuje požadovanou výšku. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 19 (41)

21 Obrázek 21 Nevyhovující chodník před ZŠ Dalším nevyhovujícím místem je neplynulý přechod mezi asfaltovým a dlážděným chodníkem u tenisového kurtu, což může představovat problém pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace a pro děti. Obrázek 22 Nevyhovující napojení chodníků Chybějící chodník začínající na křižovatce za penzionem Lydia vedoucí až k motorestu u konce obce ve směru na Petrovice (cca 330 metrů). Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 20 (41)

22 Obrázek 23 Chybějící chodníky u konce obce Obrázek 24 Chybějící chodníky u konce obce Doporučení: Realizace bezpečných chodníků tak, aby tvořily souvislý celek min. po většině délky průtahu. V centru u kostela bude pro vznik nových chodníků pravděpodobně nutná kompletní úprava prostranství vč. vyvolané změny osy komunikace. Oprava stávajících chodníků, zejména obrub a povrchů. Identifikované riziko č. 5 nízké: Nevhodně provedené autobusové zastávky Lokalizace: Tisá, dětský domov; Tisá, rozc. Sněžník 5.0; Tisá, kult. dům; Tisá, statek; Tisá, rozc. Antonínov 0.5 Popis: Nedostatečné označení autobusových zastávek včetně špatného přístupu pěších. Chybějící přechody k zastávkám. Souvislost s rizikem č. 2 a 5. Zastávka Tisá, dětská domov v obou směrech značně nevýrazná zastávka bez nástupní hrany a bez napojení na pěší infrastrukturu. Obrázek 25 Nevyhovující zastávka Tisá, dětský domov Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 21 (41)

23 Zastávka Tisá, rozc. Sněžník 5.0 se nalézá v křižovatce a nepřehledné zatáčce, což představuje riziko pro vyčkávající cestující. Autobus stojící v zastávce tvoří překážku v rozhledu a ztěžuje průjezd křižovatkou. Platí pro oba směry. Obrázek 26 Nevyhovující zastávka Tisá, rozc. Sněžník 5.0 Obrázek 27 Nevyhovující zastávka Tisá, rozc. Sněžník 5.0 Zastávka Tisá, kult. dům v obou směrech nedostatečně označená zastávka s chybějícími nástupními plochami a bez řádného napojení na pěší infrastrukturu. Zastávka ve směru Petrovice v nepřehledné a nedefinované ploše u budovy obecního úřadu. Obrázek 28 Nevyhovující zastávka Tisá, kult. dům Obrázek 29 Nevyhovující zastávka Tisá, kult. dům Zastávka Tisá, statek v obou směrech nedostatečně výrazná, ve směru Libouchec chybí nástupní hrana a chybí napojení na chodník. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 22 (41)

24 Obrázek 30 Nevyhovující zastávka Tisá, statek Obrázek 31 Nevyhovující zastávka Tisá, statek Zastávka Tisá, rozc. Antonínov 0.5 je v obou směrech nevýrazná s chybějícími nástupními hranami a přístupovou pěší infrastrukturou. Obrázek 32 Nevyhovující zastávka Tisá, Tisá, rozc. Antonínov 0.5 Obrázek 33 Nevyhovující zastávka Tisá, rozc. Antonínov 0.5 Doporučení: Doplnění VDZ V 11a Zastávka autobusu nebo trolejbusu - dojde k porušení kontinuity průtahu II/528, což může pomoci snížení rychlosti vozidel a zvýšení pozornosti řidičů. Realizace nástupních hran a jejich napojení na další pěší infrastrukturu chodníky a přechody pro chodce. Upravit provedení nebo polohu zastávek, které jsou nevhodně umístěné zejména úprava zastávky v křižovatce II/528 x III/24311 x MK. Identifikované riziko č. 6 střední: Velká plocha křižovatky silnic II/528 x III/24811 x MK, nepřehledná křižovatka Lokalizace: Křižovatka průtahu II/528 a komunikace III/24811 na Sněžník Popis: Velká plocha křižovatky může vést ke špatným křižovatkovým pohybům, které mohou vyústit v dopravní nehody. Dále není dostatečný rozhled v křižovatce do protisměru při levém odbočení z hlavní komunikace od Petrovic na Sněžník. Nedostatečné rozhledy a nevhodně umístěný přechod a zastávka autobusů představuje riziko pro pohyb pěších. Riziko z nepřehlednosti je zde i pro cyklistickou dopravu, protože je křižovatkou vedena cyklistická trasa. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 23 (41)

25 Obrázek 34 Křižovatka II/528 x III/24811 x MK Obrázek 35 Špatný rozhled v křižovatce na Sněžník Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 24 (41)

26 Obrázek 36 Velká plocha křižovatky Doporučení: Stavební úprava křižovatky spočívající ve zmenšení plochy, místa a úhlu napojení tak, aby bylo dosaženo co nejlepších rozhledů vč. úpravy stávající zastávky (viz riziko č. 5), nevyhovujícího přechodu pro chodce (viz riziko č. 7) a vzniku nových chodníků. V rámci úpravy je možné prověřit a navrhnout vznik prvků pro cyklisty nebo upozornění na zvýšený pohyb cyklistů (např. VDZ V 20 Piktogramový koridor pro cyklisty ve směru cyklistické trasy). Identifikované riziko č. 7 střední: Nedostatečný počet přechodů pro chodce a nevyhovující provedení stávajících přechodů Lokalizace: celá Tisá Popis: V celé obci se nachází pouze dva přechody pro chodce. To je vzhledem k rozloze obce, turistické atraktivitě a počtu zastávek na průtahu velmi málo. Oba tyto přechody jsou navíc chybně provedeny. První přechod se nachází u rozlehlé křižovatky silnic II/528 x II/24811 x MK. Přechod není veden kolmo k ose komunikace, je příliš dlouhý a ze severního chodníku je veden do prostoru napojení místní komunikace. Zde je také umístěna autobusová zastávka. Není zajištěn dostatečný rozhled jak pro řidiče přijíždějící od Petrovic na tuto stranu přechodu a ani pro pěší na vozidla přijíždějící z tohoto směru. Riziko zde vzniká pro pěší, kteří přecházejí ze zastávky na protější chodník. Může je ohrozit i vozidlo vyjíždějící z místní komunikace. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 25 (41)

27 Obrázek 37 Chybný přechod pro chodce na křižovatce II/528 x III/24811 x MK Obrázek 38 Špatný rozhled z přechodu směr Petrovice Druhý přechod pro chodce se nachází u základní školy. Zde je přechod veden opět do prostoru křižovatky. Ani na jedné straně není přechod napojen na chodníky a chybí i obě vyčkávací místa. Pohyb pěších je tak velmi rizikový. Obrázek 39 Chybný přechod u základní školy Doporučení: Úprava chybně provedených přechodů: o přechod u křižovatky II/528 x III/24811 x MK upravit v rámci úpravy celé o křižovatky, k přechodu u školy realizovat chodníky, případně úpravu provést v koordinaci s úpravou křižovatky II/528 x III/24812, přilehlé zastávky a úpravou prostranství před školou (pro případ vzniku podélných parkovacích stání, o kterých se uvažuje). Doplnění přechodů k nejvýznamnějším místům pro pěší autobusové zastávky, restaurace, turistické cíle, přecházení u staré hasičské zbrojnice atd. Umístění přechodů by mělo být předmětem samostatné studie zejména z důvodu ověření dostatečných rozhledových poměrů, orientační návrh viz schéma v příloze č. 1. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 26 (41)

28 Identifikované riziko č. 8 nízká: Nedostatečná viditelnost svislého dopravního značení Lokalizace: místy na celém průtahu obcí Tisá Popis: Problémem viditelnosti svislých dopravních značek je příliš vzrostlá zeleň. Zeleň potom úplně nebo částečně zakrývá SDZ. V některých případech je SDZ umístěno ve větší vzdálenosti od hrany komunikace. Obrázek 40 Nedostatečně viditelná SDZ P 2 Hlavní silnice Obrázek 41 Daleko umístěná a částečně zakrytá SDZ P 2 Hlavní silnice Doporučení: Častější údržba zeleně Identifikované riziko č. 9 střední: Nedostatečné rozhledy na křižovatkách a v místech napojení, nevyhovující provedení křižovatek. Lokalizace: většina křižovatek s MK, některé sjezdy Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 27 (41)

29 Popis: Na některých křižovatkách a sjezdech není zajištěn dostatečný rozhled pro bezpečné odbočení na hlavní komunikaci. Překážky v rozhledech představuje zeleň nebo přilehlá zástavba a oplocení. Na některých místech jsou instalována dopravní zrcadla, někde však chybí. Obrázek 42 Ilustrační foto: Zeleň bránící ve výhledu na křižovatce výjezd od bytových domů u hasičské zbrojnice Na křižovatce II/528 x MK jižně od křižovatka Sněžník je problémem poškozené odrazové zrcadlo. Zrcadlo je zde prasklé a došlo k odloupnutí odrazivého povrchu zrcadla v dolní polovině. Obrázek 43 Poškozené zrcadlo na křižovatce II/528 x MK jižně od křižovatky na Sněžník. U křižovatky III/528 x III/24811 x MK jsou velmi omezené rozhledové poměry vlivem směrového vedení hlavní komunikace a zastávkami autobusu viz riziko č. 6. Křižovatka II/528 x MK naproti OÚ vykazuje nedostatečné rozhledové poměry vlivem okolní zástavby. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 28 (41)

30 Obrázek 44 Nevyhovující rozhledy na křižovatce II/528 x MK u OÚ Velké neusměrněná plocha u křižovatky s komunikací k fotbalovému hřišti, kdy rozhledy z vedlejší komunikace opět omezuje křoví. Obrázek 45 - Velká neusměrněná (kolizní) plocha u křižovatky s komunikací k fotbalovému hřišti U křižovatky II/528 x MK naproti penzionu Lydia omezení rozhledů způsobuje okolní oplocení. Obrázek 46 Nevyhovující rozhledy na křižovatce II/528 x MK naproti penzionu Lydia Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 29 (41)

31 Křižovatka II/528 x MK u zast. Tisá, rozc. Antonínov 0.5 se nalézá u směrového oblouku hlavní komunikace a rozhledy jsou komplikované i kvůli zeleni a sloupku elektrického rozvaděče. Obrázek 47 Nevyhovující rozhledy na křižovatce II/528 x u zast. Tisá, rozc. Antonínov 0.5 Doporučení: Řešení nedostatečných rozhledů je v obcích problematické a to zejména kvůli soukromým domům a zahradám v těsné blízkosti komunikací, které tvoří překážku v rozhledu a prakticky není možno tuto překážku odstranit. Obecně je vhodná důsledná údržba zeleně kolem celé délky průtahů, zejména v okolí křižovatek a sjezdů. Doplnění, případně výměna odrazivých zrcadel: o II/528 x MK jižně od křižovatky na Sněžník, o o o II/528 x MK u OÚ v současnosti se proti napojení vedlejší komunikace nenachází plocha vhodná pro umístění zrcadla, nutno řešit v rámci celkové úpravy centra obce), II/528 x MK naproti penzionu Lydia, II/528 x MK u zast. Tisá, rozc. Antonínov 0.5 (možno i přemístění sloupku elektrického rozvaděče), Zmenšit plochu křižovatky II/528 x komunikace k fotbalovému hřišti. Plocha je užívána pravděpodobně jako parkoviště. Je nutno definovat přesné body křížení, nároží a plochu parkoviště a to v koordinaci se případnou výstavbou chodníků. Zvýraznění hranice křižovatek pomocí VDZ V 4 Vodicí čára, minimálně do křižovatek II/528 x III/24811 x MK a II/528 x III/24812, nejlépe však i do křižovatek s místními či účelovými komunikacemi. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 30 (41)

32 4.1.2 Silnice III/24811 Identifikované riziko č. 10 střední: Chybějící chodníky Lokalizace: celá Tisá Popis: Chybějící chodníky v obci na silnici III/24811, pohyb chodců probíhá po úzké vozovce, přitom jde o turisticky zajímavou lokalitu. Obrázek 48 Tisá chybějící chodníky Doporučení: Vybudování chodníku od křižovatky se silnicí II/528 alespoň k prostoru u pošty, dále šířkové možnosti realizaci chodníku pravděpodobně nedovolí. Z prostoru centra města lze turisty vhodným značením navést po souběžné místní komunikaci, která se na silnici III/24811 napojuje až téměř na konci obce. Problém však nastane s přecházením chodců v této křižovatce, kde je omezený rozhled (viz riziko č. 9). Tudíž by bylo nutno nejprve vytvořit vhodné podmínky pro pohyb a přecházení chodců v tomto místě zejména zlepšení přehlednosti a upozornění na pěší. Identifikované riziko č. 11 střední: Nedostatečné rozhledy na křižovatkách Lokalizace: křižovatky na silnici III/24811 na konci obce Tisá Popis: Nedostatečné rozhledy představují riziko vzniku DN z důvodu nedání přednosti v jízdě. Navíc je v této oblasti nutno očekávat výrazný turistický a cykloturistický ruch. Pro tyto zranitelné účastníky je případný střet velmi rizikový. V prvním případě se jedná o nedostatečný rozhled na stykové křižovatce ve směru Tisá. Rozhled ve směru Sněžník je zajištěn pomocí odrazového zrcadla. V rozhledu brání vzrostlá zeleň. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 31 (41)

33 Obrázek 49 Křižovatka se špatnými rozhledovými poměry Druhá křižovatka, kde brání ve výhledu směr Tisá plot pozemku a ve směru na Sněžník opět vzrostlá zeleň. Dopravní zrcadla nejsou instalována. Obrázek 50 Křižovatka se špatnými rozhledovými poměry směr Tisá Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 32 (41)

34 Obrázek 51 Křižovatka se špatnými rozhledovými poměry směr Sněžník V třetí křižovatce je rozhled omezený tvarem terénu v okolí a zelení. Dopravní zrcadlo není instalováno. Obrázek 52 Křižovatka se špatnými rozhledovými poměry směr Sněžník Doporučení: Doplnění odrazivých zrcadel, aby umožňovala rozhled na obě strany u všech křižovatek. Častější úprava zeleně. Doplnění VDZ V 4 Vodicí čára pro zdůraznění hranice křižovatek a celkové zvýraznění křižovatek. Identifikované riziko č. 12 nízké: Nedostatečně viditelné SDZ Lokalizace: silnice III/24811 Popis: Vzrostlá zeleň zakrývá svislé dopravní značení. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 33 (41)

35 Obrázek 53 Špatný výhled na svislé dopravní značení Doporučení: Častější úprava zeleně Identifikované riziko č. 13 nízké: Nedostatečně postřehnutelný/nevýrazný vjezd do obce Lokalizace: Na vjezdu do obce Tisá od Sněžníku Popis: Vjezd do obce je vyznačen pouze SDZ IZ 4a Obec. Riziko vysoké rychlosti jízdy, z kterého plyne nebezpečí pro zranitelné účastníky silničního provozu, zvláště při skutečnosti, že silnice III/24811 je hojně využívána turisty a cyklisty. Obrázek 54 Chybějící vjezdové opatření na vjezdu do Tisé Doporučení: Realizovat zklidňující opatření na vjezdu do obce. Vhodná je aplikace vodorovného dopravního značení např.: V 18 Optická psychologická brzda, popř. V 12e Bílá klikatá čára či vzhledem k podélnému sklonu Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 34 (41)

36 barevně kontrastní pás s vyšším koeficientem tření a doplnění SDZ IZ 4a Obec o retroreflexní žlutozelený fluorescenční podklad. Identifikované riziko č. 14 střední: Rizikový začátek svodidla Lokalizace: Na trase ze Sněžníku začátek oblouku před obcí Tisá Popis: Nesprávné zakončení svodidla Obrázek 55 Špatně zakončené svodidlo na vjezdu do Tisé od Sněžníku Doporučení: Doplnit výškový náběh svodidla. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 35 (41)

37 4.1.3 Silnice III/24812 Identifikované riziko č. 15 nízká: Nevhodně umístěná DZ IZ 4a Obec Lokalizace: Vjezd do obce Tisá silnice III/24812 Popis: Značka IZ 4a Obec je umístěna za horizontem, tím pádem je špatně a pozdě postřehnutelná. Obrázek 56 Pozdě postřehnutelná DZ IZ 4a Obec Doporučení: Posunutí DZ IZ 4a Obec na horizont. V rámci zachování homogenity, je možná aplikace vjezdového opatření, které je navrhována na ostatních vjezdech do obce (VDZ V 18 Optická psychologická brzda ). Identifikované riziko č. 16 střední: Nepřehledná a rozhlehlá křižovatka II/528 x III/24812 Lokalizace: křižovatka II/528 x III/24812 u základní školy Popis: Nejednoznačnost křižovatkových pohybů pro řidiče. Křižovatka tvaru ypsilon, kde není jasné, ze které větve má řidič správně odbočit na hlavní komunikaci. Značka P 4 Dej přednost v jízdě je umístěna ve velké vzdálenosti před křižovatkou. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 36 (41)

38 Obrázek 57 Křižovatka silnic II/528 x III/24812 pohled směr Petrovice Obrázek 58 Křižovatka silnice II/528 x III/24812 pohled směr Libouchec Obrázek 59 Značka P 4 Dej přednost v jízdě ve velké vzdálenosti před křižovatkou Obrázek 60 Nejasnost křižovatkových pohybů na křižovatce III/24812 x II/528 Doporučení: Vhodná by byla přestavba křižovatky: zmenšení plochy a lepší usměrnění provozu. Např. k napojení na silnici II/528 využít jen jedno rameno, druhé zaslepit a využít pro dopravu v klidu, přičemž je nutno toto řešení prověřit projekčními pracemi. Posunutí DZ P 4 Dej přednost v jízdě blíže k hranici křižovatky nebo případně její opakování na hranici křižovatky. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 37 (41)

39 5 Vyhodnocení a doporučení Bezpečnostní inspekcí a analýzou dopravních nehod vykonanou na průtahu silnice II/528 a silnicích III/24811 a III/24812 v obci Tisá byla nalezena dopravně bezpečnostní rizika a to jak pro řidiče a posádku motorových vozidel, tak pro pěší a cyklisty. Intenzita motorové dopravy není sice na silnici II/528 vysoká, nicméně ji nelze považovat za zanedbatelnou a proto je vhodné eliminovat zjištěné zdroje rizik. Celkově lze konstatovat, že silnice v obci Tisá nemají dostatečný intravilánový charakter, resp. chybí zřetelná změna na rozhraní intravilán a extravilán. Silnice II/528 představuje na většině délky obce vcelku přehledný rovný úsek, kdy je tak riziko rychlé jízdy vozidel a malé pozornosti řidičů. Na začátku obce z pohledu směru staničení je však nepřehledný úsek silnice s rizikovým směrovým a výškovým vedením, kde dochází ke kumulaci dopravních nehod a úsek lze označit jako nehodovou lokalitu. Chodníky nejsou umístěny na celé délce průtahu a v mnoha úsecích chybí úplně, nebo jsou nevyhovující (zejména z důvodu nízké výšky nášlapu). Stávající dva přechody pro chodce nejsou bezpečné a jejich počet se jeví vzhledem k délce průtahu jako nedostatečný. Umístění a provedení zastávek autobusu je v některých případech rizikové zejména v křižovatce II/528 x III/24811 x MK a obecně chybí nástupní hrany a postřehnutelnost zastávek není nejlepší. Doporučené je provedení psychologických zklidňujících prvků na vjezdech do obce a na celé délce průtahu pomocí VDZ doplnění středových čar, vodicích čar v místě křižovatek a v úsecích bez chodníku, symboly 50 či Pozor děti. Nutné je z pohledu bezpečnosti pěších dobudování chodníků, náprava přechodů pro chodce a nástupních hran zastávek, resp. zvýraznění všech zastávek. Mezi méně závažné problémy patří pak často špatná viditelnost svislého dopravního značení. To je mnohdy částečně nebo úplně zakryté vzrostlou zelení. Je proto nutné dbát na častější úpravu zeleně. Mimo uvedená dílčí opatření je vhodné věnovat zvýšenou pozornost následujícím třem úsekům, který pro vyřešení identifikovaných rizik a nedostatků budou vyžadovat zásadní úpravy. Jedná se o tyto úseky, které jsou popsány v následujících podkapitolách: úsek začátek obce MŠ, centrum obce, křižovatka II/528 x III/24811 x MK. Veškeré úpravy je třeba koordinovat tak, aby bylo provedení průtahu obcí Tisá homogenní a plnilo hlavní účel zklidnění dopravy a zvýšení dopravně bezpečností situace. Pro většinu opatření je nutná projektová příprava (technická studie, DÚR, žádost o stanovení dopravního značení atd.), která upřesní konkrétní technické řešení. V příloze č. 1 - Tisá Problémový výkres, jsou schematicky znázorněny výsledky BI a navržená doporučení. 5.1 Úsek začátek obce - MŠ Jako značně problémový se jeví úsek silnice II/528 v úseku od mateřské školky až po zatáčky za koncem obce ve směru na Libouchec. Silnice je v tomto úsek ve výrazném podélném klesání (ve směru do obce Libouchec) s omezenou přehledností právě ve směrových obloucích danou jak vedením silnice, tak i okolním lesem. Tomuto zdroji rizika odpovídá i zjištění nehodové analýzy, kdy zde byla zjištěna výrazná kumulace dopravních nehod. Nejčastěji dochází ke kolizím s pevnými překážkami z důvodu nepřizpůsobení rychlosti jízdy, a to zejména kvůli složitému směrovému a výškovému vedení silnice. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 38 (41)

40 V úseku nejsou vhodné podmínky pro pohyb nemotorové dopravy, i když ji nelze v tomto úseku opomíjet. Na naprosté většině délky chybějí bezpečné chodníky a to i u zastávky Tisá, dětský domov. Tato zastávka je bez nástupních hran a ve směru do centra obce stojí autobus v křižovatce. Chodníky nejsou přivedeny ani k mateřské školce. Vhodné by bylo provedení následujících opatření na celém úseku, v zatáčkách u konce obce provést redukci zeleně za účelem zvýšení přehlednosti a realizovat i psychologické prvky např. barevně kontrastní pásy s vyšším koeficientem tření a VDZ V 15 Text symboly SDZ A 1a/b Zatáčka vpravo/vlevo. Vhodné je doplnění chodníku od křižovatky II/528 x III/24811 x MK až k zastávce a případně i přechodu pro chodce, stejně jako úprava a zvýraznění zastávky autobusu. Možné je i osazení svodidla pro zamezeny vyjeto vozidla do okolí a jeho střetu s pěšími u domu naproti areálu firmy BFHM. 5.2 Centrum obce Další problémovou lokalitou z pohledu rizik je centrum obce, tj. úsek od kostela sv. Anny k ZŠ. V tomto úseku je velký pohyb pěších i cyklistů (značeny pěší turistické a cykloturistické trasy), přesto zde chybí souvislé chodníky a stávající krátký chodník není bezpečný kvůli malé výšce nášlapu. Přechody pro chodce zcela chybí a pouze jediný je v křižovatce II/528 x III/24812 a to bez návaznosti na ostatní chodníky. Nachází se zde podstatné riziko zejména pro pěší. Vhodná je celková stavební úprava oblasti centra tzv. humanizace, která spočívá ve vytvoření lepších podmínek pro pěší a která více zvýrazní pohyb nemotorové dopravy. Důležitá je realizace souvislého chodníku od křižovatky se silnicí III/24811 až k ZŠ, doplnění chodníku podél kostela. V tomto případě je nutné zvážit úpravy osy komunikace II/528 směrem ke stávajícím parkovištím (proveditelnost je nutno prověřit). Ke kostelu by pak bylo vhodné umístit přechod pro chodce a to z důvodu silných pěších proudů mezi parkovišti a turistickými trasami vedoucími do skalního města Tiské stěny. Přechody v centru je možné realizovat na zvýšených prazích, nutné je však tento záměr prověřit z hlediska působení na okolí (hluk, vibrace). Dále je nutná úprava velké plochy křižovatky II/528 x III/ V technické studii je nutné prověřit možnost vybudování krátkodobého parkování u školy (využití místa při úpravě křižovatky). Úprava křižovatky by měla respektovat zvýšení bezpečnosti křižovatky, zlepšení rozhledů (úhel napojení), úprava podmínek pro přecházení (krácení délky přecházení, možnost vzniku chodníků), jedna větev napojení atp. S touto úpravou souvisí i doporučovaná úprava obou zastávek Tisá, kult. dům, kde je třeba realizovat nástupní hranu. Reálné by mohlo být i vytvoření zastávkových zálivů. 5.3 Křižovatka II/528 x III/24811 x MK Křižovatka II/528 x III/24811 x MK se nalézá v zatáčce silnice II/528, je velmi nepřehledná a s velkou kolizní plochou. Navíc se v křižovatce nachází rizikový přechod pro chodce, kdy nejsou zajištěny dostatečné rozhledy na vyčkávací místo a ani na přecházející chodce. Dopravně bezpečnostní situaci komplikují i zastávky, kdy autobusy zatavují v křižovatce, omezují přehlednost a tím ztěžují průjezd vozidel. Řešení spočívá v celkové stavební úpravě křižovatky, kde je nutno podstatně zmenšit její plochu a její napojení provést s ohledem na zajištění vyhovujících rozhledů. Samozřejmě je nutné vyřešit problematiku zastávek a dořešení bezpečné pěší infrastruktury. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 39 (41)

41 5.4 Vyhodnocení problémů, které byly definovány objednatelem Objednatel předložil vlastní náměty na zlepšení a poznatky, které dle něj snižují dopravně bezpečnostní úroveň. Tyto informace se zpravidla shodují se zjištěním inspekčního týmu, vyhodnocení těchto informací ve vztahu k provedené BI je uvedeno níže: Objízdná trasa při uzavření dálnice D8 Silnice II/528 není svým šířkovým uspořádáním (šířka zpevnění cca 6,5 metrů), problematickým směrovým a výškovým vedením vhodná pro tranzitní dopravu, zejména ne pro nákladní. Vzhledem k nízké dopravně bezpečnostní úrovni není silnice II/528 vyhovující ani pro tranzitní dopravu osobních vozidel. Zároveň neposkytuje adekvátní komfort pro řidiče a posádku vozidel pro dálkové cesty. V obci Tisá je poměrně silný turistický ruch a tranzitní doprava vždy znamená zvýšení rizika zvláště pro pěší a cyklisty. Při mimořádné situaci, kdy dojde k převedení provozu z dálnice na silnici II/528 (zejména směr Praha SRN) je pro zajištění alespoň základní úrovně bezpečnosti vhodná součinnost s Policií ČR. Při výpadku kapacitní trasy, kterou dálnice bezpochyby je, doprava zahltí většinu okolních komunikací. Policie ČR by měla v tomto případě na dopravu soustavně dohlížet a pomoci ji v případě potřeby regulovat, přičemž je schopná na mimořádné události reagovat rychle. Parkování u školy Při úpravě křižovatky II/528 a III/24812 je nutné prověřit možnost zřízení krátkodobého parkování u ZŠ. Možnost parkování u základní školy by mohlo být vyřešeno uzavřením jednoho ramene přilehlé křižovatky a vybudováním několika krátkodobých parkovacích stání. Další obcí navrhovanou variantou je posunutí chodníku před školou blíže k budově a zřízení podélných parkovacích stání přímo před školou, ale tato místa nesmí narušovat rozhledové poměry u přechodu a v křižovatce. Dále je nutno vzít v potaz přebíhání žáků přes silnici, kdy by při procházení mezi zaparkovanými vozidly žáci nebyli včas postřehnutelní. Cyklistická doprava V letních měsících je v obci intenzivnější provoz cyklistů. Přes obec také vede cyklistická trasa č. 23. Intenzita provozu na průtazích silnic není zvláště vysoká a ani šířkové možnosti neumožňují vznik vyhrazených jízdních pruhů pro cyklisty. Dle názoru inspekčního týmu je na průtahu obcí Tisá možný provoz cyklistů společně s motorovou dopravou a případně v některých místech (např. v křižovatkách s místními komunikacemi, bodově na mezikřižovatkových úsecích) realizovat upozornění na cyklisty např. SDZ A 19 Cyklisté a VDZ V 20 Piktogramový koridor pro cyklisty. Provedení VDZ V 20 je doporučeno zejména v křižovatce II/528 x III/24811, kde cyklisté odbočují z hlavní silnice. Jako alternativa by bylo možné odklonit provoz cyklistů a cyklistickou trasu mimo zmíněnou křižovatku na paralelní místní komunikaci vedoucí od kostela až na konec obce Tisá (směr Sněžník), čímž by objeli zmíněnou křižovatku. Problém této alternativní trasy je však v místě návratu cyklistů na silnici III/24811, které by probíhalo v křižovatce před koncem obce a která je nepřehledná (viz riziko č. 11). Tento křižný pohyb cyklistů by byl rizikový a tato křižovatka by se musela tomuto významu přizpůsobit např. upozornění na cyklisty, zpomalení motorové dopravy např. zpomalovacími polštáři, přičemž vhodnost fyzických zklidňujících prvků nelze jednoznačně stanovit a bylo by třeba projekční ověření. Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 40 (41)

42 Chodníky v celé obci Pro zvýšení bezpečnosti pěších je vhodné realizovat chodníky souvisle, v celé zastavěné části. V případě Tisé je doporučeno jejich doplnění a to v úseku od zastávky Tisá, dětský domov Motorest a to alespoň po jedné straně. Současně by bylo žádoucí doplnění přechodů do míst, kde lze očekávat vyšší poptávku po přecházení (u zastávek autobusu, v centru obce) Zklidnění dopravy Vzhledem ke třídě silnice a intenzitě provozu se jeví jako adekvátní provedení psychologických zklidňujících prvků a to po celé délce průtahu. Fyzické zklidňující opatření by bylo možné případně realizovat v centru obce, kde by mohly být vhodné zpomalovací prahy integrované s přechody pro chodce. Zklidnění dopravy bude podpořeno i zvýšením intravilánového charakteru pomocí výstavby chodníků a urbanistickou úpravou centra obce. Situace u mateřské školky Nezbytné je provedení opatření ke snížení nehodovosti, a to zpřehlednění úseku zlepšení čitelnosti trasy a psychologické zvýrazňující prvky. Náměty na řešení centra Ideový návrh, který byl zpracovateli poskytnut dopravní komisí se značně shoduje s doporučením inspekčního týmu. Jedná se o podstatou změnu, jejíž reálnost je nutno ověřit technickou a urbanistickou studií, resp. prověřit možné varianty provedení. 6 Závěr Bezpečnostní inspekce a nehodová analýza na silnicích II/528, III/24811 a III/24812 v obci Tisá identifikovala problémy v dopravně bezpečnostním stavu a to z pohledu všech účastníků dopravy. Nedostatkem je chybějící změna charakteru komunikace mezi intravilánem a extravilánem a zvýraznění vjezdu do obce, kde lze očekávat značně zvýšený pohyb pěších, i protože jde o turisticky atraktivní lokalitu. Stávající systém chodníků není souvislý, na dílčích úsecích chodníky chybí, nebo jsou ve špatném stavu. V oblasti centra obce je infrastruktura pro pěší velmi nedostatečná. Nezanedbatelné riziko pro posádku vozidel, pěší i cyklisty se nalézá v nepřehledné, rozlehlé křižovatce silnice II/528 x III/24811 vedoucí na Sněžník a v nehodovém úseku v okolí mateřské školy, kde je značně komplikované směrové a výškové vedení s místy omezenou přehledností. Doporučena jsou opatření spočívající v celkové úpravě a humanizaci centra obce, tj. úseku od kostela k základní škole, kompletní přestavbě jmenované křižovatky na Sněžník a náprava nehodové lokality na začátku obce ve směru od obce Libouchec kolem mateřské školy. Dále jsou doporučena dílčí opatření spočívající v dostavbě či úpravě chodníků, realizace psychologických zklidňujících prvků na vjezdech do obce a na celém průtahu obce a pravidelná údržba zeleně. Toto opatření vyžadují projekční přípravu. V Praze, listopad 2017 za autorský tým Bezpečnostní inspekce na zklidnění stávající komunikace II/528 a silnice III/24811 na průtahu obcí Tisá Strana 41 (41)

Speciální bezpečnostní inspekce Silnice II/385 Kuřim - Čebín

Speciální bezpečnostní inspekce Silnice II/385 Kuřim - Čebín Speciální bezpečnostní inspekce Silnice II/385 Kuřim - Čebín OBSAH: 1. ÚVOD... 3 2. VÝSLEDKY BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE... 5 3. ZÁVĚR... 9 1. ÚVOD Tato zpráva popisuje Speciální bezpečnostní inspekci, extravilánového

Více

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU 1.1.B ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU Umístění Rozměr Materiál Nutné bezpečnostní prvky Doplňkové

Více

CYKLISTICKÁ DOPRAVA PŘEVEDENÍ CYKLISTŮ Z JÍZDNÍHO PRUHU (HDP) NA STEZKU PRO CYKLISTY

CYKLISTICKÁ DOPRAVA PŘEVEDENÍ CYKLISTŮ Z JÍZDNÍHO PRUHU (HDP) NA STEZKU PRO CYKLISTY PŘEVEDENÍ CYKLISTŮ Z JÍZDNÍHO PRUHU (HDP) NA STEZKU PRO CYKLISTY 60% 3.1.1.A Technické parametry Umístění dle potřeby Rozměr délka 10 m, šířka 3 m, Materiál Nutné bezpečnostní prvky Doplňkové bezpečnostní

Více

ČERNÁ HORA. II/377, směr Rájec-Jestřebí. Černá Hora. I/43, směr Brno. II/377, směr Rájec-Jestřebí. II/377, směr Černá Hora, Tišnov

ČERNÁ HORA. II/377, směr Rájec-Jestřebí. Černá Hora. I/43, směr Brno. II/377, směr Rájec-Jestřebí. II/377, směr Černá Hora, Tišnov I/43 x II/377 Okružní křižovatka I/43, směr Svitavy okružní křižovatka II/377, směr Tišnov II/377, směr Rájec-Jestřebí Černá Hora I/43, směr Brno 1. Celková situace Sledovaná čtyřramenná okružní křižovatka

Více

Datum Číslo zakázky Zklidnění a zvýšení bezpečnosti dopravy v obci Bašť

Datum Číslo zakázky Zklidnění a zvýšení bezpečnosti dopravy v obci Bašť Zhotovitel: AF-CITYPLAN s.r.o. Datum 19. 10. 2015 Zastoupený: Ing. Petr Košan Číslo zakázky 15-5-204 Autorský kolektiv Ing. Pavel Suntych Ing. Dagmar Tothová Kontrola: Ing. Pavel Suntych Objednatel: Obec

Více

IX. Setkání starostů a místostarostů Královehradeckého kraje

IX. Setkání starostů a místostarostů Královehradeckého kraje IX. Setkání starostů a místostarostů Královehradeckého kraje CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU, v.v.i. Zkušenosti zvyšující bezpečnost dopravy v obcích Ing. Radim Striegler VLIV UTVÁŘENÍ KOMUNIKACE NA BEZPEČNOST

Více

Analýza nehodovosti a návrh bezpečnostních opatření v obci Šebrov-Kateřina

Analýza nehodovosti a návrh bezpečnostních opatření v obci Šebrov-Kateřina Analýza nehodovosti a návrh bezpečnostních opatření v obci Šebrov-Kateřina (výtah ze studie) Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. 2009 Předmětem smlouvy bylo provedení analýzy nehodovosti a návrh bezpečnostních

Více

VII. Setkání starostů a místostarostů Kraje Vysočina

VII. Setkání starostů a místostarostů Kraje Vysočina VII. Setkání starostů a místostarostů Kraje Vysočina CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU, v.v.i. Praktické zkušenosti zvyšování bezpečnost dopravy v obcích Ing. Eva Simonová Centrum dopravního výzkumu Veřejno-výzkumná

Více

ANALÝZA INTRAVILÁNOVÉ ÚSEKY

ANALÝZA INTRAVILÁNOVÉ ÚSEKY Úsek Silnice 300 voz/24h Dolní Vinice - Vehlovice složité řešení administrativa KRAJ jednoduché řešení I/9 SÚS Mnichovo Hradiště ANALÝZA INTRAVILÁNOVÉ ÚSEKY 2000 voz/24h Lokalita: Mělník Foto: pohled směr

Více

CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU,

CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU, VIII. Setkání starostů a místostarostů Moravskoslezského kraje Nástroje na zvyšování bezpečnosti a efektivity úprav na pozemních komunikacích v obcích Ing. Alena Daňková CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU, v.v.i.

Více

VIII. Setkání starostů a místostarostů Pardubického kraje. Praktické zkušenosti zvyšování bezpečnost dopravy v obcích

VIII. Setkání starostů a místostarostů Pardubického kraje. Praktické zkušenosti zvyšování bezpečnost dopravy v obcích VIII. Setkání starostů a místostarostů Pardubického kraje Praktické zkušenosti zvyšování bezpečnost dopravy v obcích Ing. Eva Simonová Ing. Pavel Havránek CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU, v.v.i. Centrum dopravního

Více

Letovice. Silnice I/43, II/365 a III/3744 Okružní křižovatka a přilehlé úseky. I/43 směr Svitavy

Letovice. Silnice I/43, II/365 a III/3744 Okružní křižovatka a přilehlé úseky. I/43 směr Svitavy Silnice I/43, II/365 a III/3744 Okružní křižovatka a přilehlé úseky okružní křižovatka + upravený úsek I/43 směr Svitavy I/43 směr Brno Letovice 1. Celková situace Sledovaná čtyřramenná okružní křižovatka

Více

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Stavba Název stavby: Druh stavby: Místo stavby: SILNICI I/14 HORNÍ SYTOVÁ HRABAČOV obnova krytu vozovky kraj liberecký, obce Víchová nad Jizerou a Jilemnice Katastrální území: Horní

Více

Přednáška č. 3 UMÍSŤOVÁNÍ AUTOBUSOVÝCH A TROLEJBUSOVÝCH ZASTÁVEK

Přednáška č. 3 UMÍSŤOVÁNÍ AUTOBUSOVÝCH A TROLEJBUSOVÝCH ZASTÁVEK Přednáška č. 3 UMÍSŤOVÁNÍ AUTOBUSOVÝCH A TROLEJBUSOVÝCH ZASTÁVEK 1. Všeobecné požadavky Umístění a stavební uspořádání zastávky musí respektovat bezpečnost a plynulost provozu: a) stavebně přiměřeným řešením

Více

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ. II/215 - ul. Hlavní třída Průtah městem včetně dopravních opatření. Mariánské Lázně

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ. II/215 - ul. Hlavní třída Průtah městem včetně dopravních opatření. Mariánské Lázně Průtah městem včetně dopravních opatření II/215, směr Velká Hleďsebe 215 Sledovaná část průtahu II/215 Mariánské Lázně Chebská křižovatka II/230, směr Bečov nad Teplou Úšovická křižovatka 230 1. Celková

Více

Návrh opatření pro zvýšení bezpečnosti a komfortu pěších v obci Přišimasy OBLAST 1

Návrh opatření pro zvýšení bezpečnosti a komfortu pěších v obci Přišimasy OBLAST 1 Návrh opatření pro zvýšení bezpečnosti a komfortu pěších v obci Přišimasy Dne 17.7.2012 byl proveden průzkum všech lokalit obce Přišimasy, v kterých připadá v úvahu výstavba chodníků, včetně fotodokumentace.

Více

AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Zvýšení bezpečnosti dopravy v Liberci Lokalita Svobody březen 2016 str. 1 z celkem 16 Obsah: Obsah 1. Úvod 1.1. Identifikační údaje údaje zhotovitele bezpečnostního

Více

Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací ZPOMALOVACÍ PRAHY A ZVÝŠENÉ PLOCHY

Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací ZPOMALOVACÍ PRAHY A ZVÝŠENÉ PLOCHY Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací ZPOMALOVACÍ PRAHY A ZVÝŠENÉ PLOCHY POUŽITÍ (zdroj: novela TP č. 85, srpen 2013) místní komunikace funkční skupiny C a D1 ojediněle

Více

Na stavbu: Studie proveditelnosti přeložky silnice II/154 a železniční tratě v Třeboni včetně napojení na silnici I/34, 2. etapa,

Na stavbu: Studie proveditelnosti přeložky silnice II/154 a železniční tratě v Třeboni včetně napojení na silnici I/34, 2. etapa, Příloha C.1.1 Bezpečnostní audit Na stavbu: Studie proveditelnosti přeložky silnice II/154 a železniční tratě v Třeboni včetně napojení na silnici I/34, 2. etapa, Zhotovitel: Ing. Michal Radimský Ateliér

Více

Studie a investiční záměr stavebních akcí v oblasti zvýšení bezpečnosti dopravy v obci Statenice Černý Vůl

Studie a investiční záměr stavebních akcí v oblasti zvýšení bezpečnosti dopravy v obci Statenice Černý Vůl Studie a investiční záměr stavebních akcí v oblasti zvýšení bezpečnosti dopravy v obci Statenice Černý Vůl Úprava ulice Za Cihelnou, včetně napojení na silnici II/240 Objednatel: Obec Statenice Statenice

Více

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Návrhové prvky

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Návrhové prvky KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Návrhové prvky KŘIŽ 04 Úrovňové Rozhledy.ppt 2 Související předpis ČSN 73 6102 Projektování křižovatek na pozemních komunikacích, listopad 2007 kapitola 5.2.9

Více

Září Ing. Linda Smítalová. Městys Sloup. Variantní řešení křižovatek na silnicích II/377 a II/373. Studie. A.

Září Ing. Linda Smítalová. Městys Sloup. Variantní řešení křižovatek na silnicích II/377 a II/373. Studie. A. Září 2016 Ing. Linda Smítalová Městys Sloup Variantní řešení křižovatek na silnicích II/377 a II/373 A.1 Průvodní zpráva Studie A.1 Průvodní zpráva 2/14 OBSAH: 1. Identifikační údaje stavby... 3 1.1. Označení

Více

AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Zvýšení bezpečnosti dopravy v Liberci chodníky ulice kubelíkova a dělící ostrůvek přechodu ulice Řepná březen 2016 str. 1 z celkem 15 Obsah: Obsah 1. Úvod 1.1. Identifikační

Více

Novelizace technických podmínek upravujících dopravní značení

Novelizace technických podmínek upravujících dopravní značení Novelizace technických podmínek upravujících dopravní značení Ing. Antonín Seidl 19.5.2015, hotel STEP, Praha Technické podmínky revize Zásady pro dopravní značení na pozemních komunikacích TP 65 Zásady

Více

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE DOPRAV INŽENÝRSKÁ STUDIE DOPRAVNĚ NA ZELENOU Z 2013, BEZPEČNOST EČNOST A ZDRAVÍ NAŠICH ŠICH DĚT DĚTÍ, LÁZN KYNŽVART LÁZNĚ Zhotovitel : Dopravní opravní stavby a venkovní architektura ra s.r.o. Náměstí

Více

BEZPEČNÉ USPOŘÁDÁNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ - Bezpečné uspořádání pozemních komunikací II. Prostředí sídelních útvarů

BEZPEČNÉ USPOŘÁDÁNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ - Bezpečné uspořádání pozemních komunikací II. Prostředí sídelních útvarů Líšeňská 33a 636 00 Brno BEZPEČNÉ USPOŘÁDÁNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ - Bezpečné uspořádání pozemních komunikací II Prostředí sídelních útvarů - komunikace zde mají jiné funkce než v extravilánu Tel: 549 429

Více

Nástroje pro zvyšování bezpečnosti v dopravě

Nástroje pro zvyšování bezpečnosti v dopravě Nástroje pro zvyšování bezpečnosti v dopravě ve městech a obcích Ing. Eva Simonová 22. 11. 2016 X. Konference o zvyšování bezpečnosti v obcích a městech Data o nehodovosti Data o nehodovosti Bezpečnost

Více

ÚROVŇOVÉ KŘIŽOVATKY. Michal Radimský

ÚROVŇOVÉ KŘIŽOVATKY. Michal Radimský ÚROVŇOVÉ KŘIŽOVATKY Michal Radimský OBSAH PŘEDNÁŠKY: Definice, normy, názvosloví Rozdělení úrovňových křižovatek Zásady pro návrh křižovatek Návrhové prvky úrovňových křižovatek Typy úrovňových křižovatek

Více

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací ZKLIDŇOVÁNÍ DOPRAVY NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací ZKLIDŇOVÁNÍ DOPRAVY NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací ZKLIDŇOVÁNÍ DOPRAVY NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Prostředí sídelních útvarů komunikace zde mají jiné funkce než v extravilánu (kromě dopravní

Více

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ. II/230, směr Bečov nad Teplou

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ. II/230, směr Bečov nad Teplou Průtah městem včetně dopravních opatření II/215, směr Velká Hleďsebe 1. Celková situace Mariánské Lázně leží v Karlovarském kraji přibližně 25 km východně od Chebu a 50 km jižně od Karlových Varů. Sledovaná

Více

BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE

BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE 3. týden Rozhledy, přechody pro chodce a místa pro přecházení, zastávky autobusu Miroslav Patočka kancelář C330 email: patocka.m@fce.vutbr.cz Martin Novák kancelář C331 email: novak.m@fce.vutbr.cz

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Styková křižovatka v obci Hostěrádky Rešov

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Styková křižovatka v obci Hostěrádky Rešov TECHNICKÁ ZPRÁVA Styková křižovatka v obci Hostěrádky Rešov Název stavby: Stykové křižovatka v obci Hostěrádky Rešov u Obecního úřadu Místo stavby: Hostěrádky Rešov Kraj: Jihomoravský Datum: listopad 2013

Více

ÚSTAV DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY

ÚSTAV DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ÚSTAV DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Magistrát hl. m. Prahy odbor dopravy Jungmannova 29/35 110 00 Praha 1 VÁŠ DOPIS ZNAČKY / ZE DNE NAŠE ZNAČKA VYŘIZUJE / LINKA PRAHA Obj. prací č. 12/2007

Více

ŽALHOSTICE AUTOBUSOVÉ ZASTÁVKY PRŮVODNÍ ZPRÁVA A.1. KÚ: Žalhostice (794341) Datum: 10/2016 Číslo zakázky: Formátů A4: Stupeň: STUDIE Zakázka:

ŽALHOSTICE AUTOBUSOVÉ ZASTÁVKY PRŮVODNÍ ZPRÁVA A.1. KÚ: Žalhostice (794341) Datum: 10/2016 Číslo zakázky: Formátů A4: Stupeň: STUDIE Zakázka: ČÍSLO REVIZE DATUM REVIZE POPIS REVIZE 2. 1. GENERÁLNÍ PROJEKTANT: OTISK RAZÍTKA: Investor: Obec KÚ: Zodpovědný projektant: Ing. Josef Filip, Ph.D. ZPRACOVATEL ČÁSTI: Vypracoval: Ing. Filip Jakl Datum:

Více

METODIKA PRO ŘEŠENÍ ZÓN 30 V BRNĚ

METODIKA PRO ŘEŠENÍ ZÓN 30 V BRNĚ METODIKA PRO ŘEŠENÍ ZÓN 30 V BRNĚ Metodická část Brněnské komunikace a.s. Útvar dopravního inženýrství LISTOPAD 2014 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název: Metodika pro řešené zón 30 v Brně Metodická část Objednatel materiálu:

Více

Přednáška č.12 ZKLIDŇOVÁNÍ DOPRAVY NA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍCH

Přednáška č.12 ZKLIDŇOVÁNÍ DOPRAVY NA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍCH Přednáška č.12 ZKLIDŇOVÁNÍ DOPRAVY NA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍCH PRVKY MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ PRO ZKLIDŇOVÁNÍ DOPRAVY Rozdělení: - psychologické prvky - fyzické prvky - prvky na křižovatkách 1. PSYCHOLOGICKÉ PRVKY

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

Jak chránit obce před kamiony. Zklidňování dopravy. Petr Pokorný

Jak chránit obce před kamiony. Zklidňování dopravy. Petr Pokorný Jak chránit obce před kamiony Zklidňování dopravy Petr Pokorný DEFINICE Zklidňování dopravy je termín označující proces tvorby takových městských komunikací, které svým utvářením podporují snižování rychlosc

Více

ÚS TŘI KŘÍŽE DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ

ÚS TŘI KŘÍŽE DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ ÚS Tři Kříže, Dopravní řešení - 1 - ÚS TŘI KŘÍŽE DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ ÚS Tři Kříže, Dopravní řešení - 2 - IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE NÁZEV: ÚS Tři Kříže, DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ STUPEŇ: Studie MÍSTO: Neštěmice OBJEDNATEL:

Více

Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK

Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK Navrhování křižovatek Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK 1. ZÁSADY NÁVRHU KŘIŽOVATKY Návrhové období 20 let od uvedení křižovatky do provozu, pokud orgány státní správy a samosprávy nestanoví jinak.

Více

1 ÚVOD ŘEŠENÍ DIO SEZNAM POUŽITÉHO VYBAVENÍ PRO DIO... 5

1 ÚVOD ŘEŠENÍ DIO SEZNAM POUŽITÉHO VYBAVENÍ PRO DIO... 5 1 ÚVOD... 2 2 ŘEŠENÍ DIO... 2 2.1 základní informace... 2 2.1.1 fáze 0... 2 2.1.2 fáze 1... 3 2.1.3 fáze 2... 3 2.1.4 fáze 3... 4 2.2 dopravní značky... 4 2.3 schéma řízení provozu... 4 3 SEZNAM POUŽITÉHO

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky

DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky 2 Základní předpisy pro křižovatky DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky Zákon č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích (Silniční zákon) Vyhláška č. 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních

Více

Nadace Partnerství a její dopravní program

Nadace Partnerství a její dopravní program a její dopravní program Ing.Petr Šmíd / Tel./fax: 274 816 727 3 základní témata Posilování občanské společnosti - Škola pro udržitelný život - Vzdělávací programy Ochrana přírody - Strom života Udržitelný

Více

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí Příloha č. 3 Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí 3.1. Výstražné dopravní značky (v závorkách je uvedeno staré označení dopravního značení) "Zatáčka

Více

Z Á S A D Y PRO OZNAČOVÁNÍ DOPRAVNÍCH SITUACÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

Z Á S A D Y PRO OZNAČOVÁNÍ DOPRAVNÍCH SITUACÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TP 169, aktualizace 2012 MINISTERSTVO DOPRAVY Z Á S A D Y PRO OZNAČOVÁNÍ DOPRAVNÍCH SITUACÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TECHNICKÉ PODMÍNKY II. VYDÁNÍ Aktualizace 2012 Schváleno Ministerstvem dopravy pod

Více

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY Název akce: Délka trasy: Projektový stupeň: Evidenční číslo TSK: Datum vyhotovení: 5.12.2009 Plzeňská Poštovka (A 33) úsek: Nad Hliníkem Zahradníčkova cca 300 m všechny stupně

Více

ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI

ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI 1 UŽITÍ A PROVEDENÍ DOPRAVNÍCH ZNAČEK 1.1 Všeobecně V této části jsou stanoveny zásady pro užití jednotlivých dopravních značek ODZ včetně příkladů jejich provedení.

Více

NADACE PARTNERSTVÍ - PROJEKT NA ZELENOU

NADACE PARTNERSTVÍ - PROJEKT NA ZELENOU NADACE PARTNERSTVÍ - PROJEKT NA ZELENOU Název projektu AUTA JEZDÍ SEM A TAM, NA PŘECHODU POZOR DÁM!!! Dopravní studie OBSAH STUDIE: 1. Průvodní zpráva: 1.1 Identifikační údaje 1.2 Předmět studie, zájmová

Více

AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍ KOMUNIKACE I. fáze

AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍ KOMUNIKACE I. fáze AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍ KOMUNIKACE I. fáze posouzení návrhu dokumentace návrhu podle vyhlášky č. 104/1997 Sb. ve znění pozdějších předpisů Rekonstrukce MK IV. třídy (chodníky) v částech vyznačených na

Více

DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÁ STUDIE VÝSTAVBY OBYTNÝCH DOMŮ NA UL.TRLICOVA, NOVÝ JIČÍN

DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÁ STUDIE VÝSTAVBY OBYTNÝCH DOMŮ NA UL.TRLICOVA, NOVÝ JIČÍN UDI MORAVA s.r.o. Havlíčkovo nábřeží 38, 702 00 Ostrava DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÁ STUDIE VÝSTAVBY OBYTNÝCH DOMŮ NA UL.TRLICOVA, NOVÝ JIČÍN leden 2018 1 ÚVOD 3 2 ŠIRŠÍ DOPRAVNÍ VAZBY 4 3 DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ

Více

Výstražné dopravní značky

Výstražné dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. a) zákona o silničním provozu svislé výstražné dopravní značky upozorňují na místa, kde účastníku provozu na pozemních komunikacích hrozí nebezpečí a kde musí dbát zvýšené opatrnosti.

Více

111 ZŠ Dětřichov Dětřichov 234

111 ZŠ Dětřichov Dětřichov 234 111 ZŠ Dětřichov Dětřichov 234 Základní škola v Dětřichově se nachází přímo na průtahu III/03513. Silnice III/03513 slouží nejenom pro obsluhu přilehlého území, ale zároveň umožňuje propojení Dětřichova

Více

ZASTÁVKA HROMADNÉ DOPRAVY

ZASTÁVKA HROMADNÉ DOPRAVY ZASTÁVKA HROMADNÉ DOPRAVY MIMO JÍZDNÍ PRUH (ZÁLIVOVÁ) 4.1.A ZASTÁVKA HROMADNÉ DOPRAVY MIMO JÍZDNÍ PRUH (ZÁLIVOVÁ) Technické parametry Umístění na komunikaci kde je návrhová rychlost větší než 80 km.h -1

Více

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY Název akce: Délka tras: Projektový stupeň: Evidenční číslo TSK: Veleslavínská Stamicova (A XXX) 1,5 km DIR 2.950.xxx Datum vyhotovení: 15.5.2009 Zpracování: Přílohy: KCD (www.praha-mesto.cz/cyklo,

Více

Nástroje pro zvyšování bezpečnosti v dopravě

Nástroje pro zvyšování bezpečnosti v dopravě Nástroje pro zvyšování bezpečnosti v dopravě ve městech a obcích Ing. Radim Striegler 28.4.2016 XI. Setkání starostů a místostarostů Jihomoravského kraje Analýza nehodovosti JMK 2015 Největší riziko usmrcení

Více

Okružní křižovatka U Koruny v Hradci Králové

Okružní křižovatka U Koruny v Hradci Králové OBSAH Obsah... 1 KLÍČOVÁ DATA... 2 ZÁSADNÍ Rozpory s platnými technickými předpisy... 3 Ostatní závady... 12 1 OKRUŽNÍ KŘIŽOVATKA U KORUNY V HRADCI KRÁLOVÉ Ing. Pavel Řehák, 2015 Tento dokument popisuje

Více

Kritéria pro hodnocení projektů v rámci Programového rámce IROP SCLLD MAS Stolové hory, opatření 2.1 Udržitelná doprava aktivita Bezpečnost dopravy

Kritéria pro hodnocení projektů v rámci Programového rámce IROP SCLLD MAS Stolové hory, opatření 2.1 Udržitelná doprava aktivita Bezpečnost dopravy Kritéria pro hodnocení projektů v rámci Programového rámce IROP SCLLD MAS Stolové hory, opatření 2.1 Udržitelná doprava aktivita Bezpečnost dopravy Kritéria pro věcné hodnocení projektů (= hodnotící funkce

Více

VIII. Setkání starostů a místostarostů Olomouckého kraje. Nástroje ke zvyšování bezpečnosti a efektivity úprav na pozemních komunikacích v obcích

VIII. Setkání starostů a místostarostů Olomouckého kraje. Nástroje ke zvyšování bezpečnosti a efektivity úprav na pozemních komunikacích v obcích VIII. Setkání starostů a místostarostů kého kraje VIII. Setkání starostů a místostarostů kého kraje Nástroje ke zvyšování bezpečnosti a efektivity úprav na pozemních komunikacích v obcích Ing. Martin Lipl

Více

AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Zvýšení bezpečnosti dopravy v Liberci Chodník ulice Horská březen str. z celkem 8 Obsah: Obsah. Úvod.. Identifikační údaje údaje zhotovitele bezpečnostního auditu

Více

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY Zásady pro dopravní značení na pozemních komunikacích TP 65 Zásady pro vodorovné dopravní značení

Více

Dopravní značky 7. část

Dopravní značky 7. část Dopravní značky 7. část Vodorovné dopravní značky Umístění a provedení vodorovných dopravních značek (1) Vodorovné dopravní značky jsou vyznačeny na pozemní komunikaci. (2) Vodorovné dopravní značky jsou

Více

TP 179 NAVRHOVÁNÍ KOMUNIKACÍ PRO CYKLISTY

TP 179 NAVRHOVÁNÍ KOMUNIKACÍ PRO CYKLISTY TP 179 NAVRHOVÁNÍ KOMUNIKACÍ PRO CYKLISTY ING. LUDĚK BARTOŠ, EDIP s.r.o., www.edip.cz, E-MAIL: bartos@edip.cz; 1 ÚVOD Cyklistická doprava je nedílnou součástí dopravního systému. Posledních několik let

Více

Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie. Bezpečnost silničního provozu v obcích a možnosti jejího ovlivňování ze strany Policie ČR

Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie. Bezpečnost silničního provozu v obcích a možnosti jejího ovlivňování ze strany Policie ČR Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Bezpečnost silničního provozu v obcích a možnosti jejího ovlivňování ze strany Policie ČR plk. Ing. Tomáš LERCH Vývoj dopravní nehodovosti za

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Lokalizace krizových míst město Český Brod. Lokalizace krizových míst. město Český Brod

PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Lokalizace krizových míst město Český Brod. Lokalizace krizových míst. město Český Brod PRŮVODNÍ ZPRÁVA Lokalizace krizových míst město Český Brod 1 1. Křižovatka ulic Zborovská Krále Jiřího Jana Kouly Problém: Křižovatka U výkupu je příliš rozlehlá a nenutí svým stavebním uspořádáním řidiče

Více

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Společná ustanovení. Uspořádání úrovňové křižovatky závisí na tom, zda:

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Společná ustanovení. Uspořádání úrovňové křižovatky závisí na tom, zda: KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Společná ustanovení KŘIŽ 02 Úrovňové obecně.ppt 2 Uspořádání úrovňové křižovatky závisí na tom, zda: přednost v jízdě není upravena dopravním značením (platí

Více

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY Název akce: Délka trasy: Projektový stupeň: Evidenční číslo TSK: Novodvorská Vrbova (A 2151 + A 42 + A 2141 + A XXXX) 4,5 km DIR 2.950.xxx Datum vyhotovení: 15.5.2009 Zpracování:

Více

Okruhy požadovaných změn zákona 361/2000 Sb.

Okruhy požadovaných změn zákona 361/2000 Sb. Okruhy požadovaných změn zákona 361/2000 Sb. 1. Témata, ve kterých je shoda 1.A. JÍZDNÍ PRUH PRO CYKLISTY (VÍCEÚČELOVÝ) Novela zákona sice definuje nově jízdní pruh pro cyklisty, avšak bez doplnění přednosti

Více

Příloha A Analytická část A-1 Intenzita dopravy (ke kap )

Příloha A Analytická část A-1 Intenzita dopravy (ke kap ) Příloha A Analytická část A-1 Intenzita dopravy (ke kap. 1.1.5) A-1.1: Symboly intenzity dopravy k následujícím mapám 1 A-1.2: Sčítání dopravy 2010 (Otrokovice) 2 A-1.3: Sčítání dopravy 2016 (Otrokovice)

Více

Vodorovné dopravní značky. Název, význam a užití

Vodorovné dopravní značky. Název, význam a užití Příloha č. 8 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. Vodorovné dopravní značky 1. Podélné čáry V la Vlb Podélná čára souvislá Značka se pouz1va zejména k oddělení jízdních pruhů s protisměrným provozem, k oddělení

Více

Dopravní značení pro cyklisty v Brně

Dopravní značení pro cyklisty v Brně Dopravní značení pro cyklisty v Brně BŘEZEN 2016 (strana 2 / 9) Obsah 1. Úvod...3 2. Vyhrazený pruh pro cyklisty v HDP...4 3. Cyklopiktogramový koridor v HDP...5 4. Cykloobousměrky...6 5. Společná nebo

Více

Dopravní nehodovost v roce 2012

Dopravní nehodovost v roce 2012 Dopravní nehodovost v roce 2012 Dopravní nehodovost v roce 2012 plk. Mgr. Martin Červíček policejní prezident Dopravní nehodovost v roce 2012 plk. Mgr. Tomáš Kužel náměstek policejního prezidenta pro vnější

Více

Věc: Obousměrný provoz jízdních kol v ul. Hřbitovní - město Příbor

Věc: Obousměrný provoz jízdních kol v ul. Hřbitovní - město Příbor Městský úřad Příbor odbor investic a správy majetku náměstí Sigmunda Freuda 19 74258 Příbor Datum: 7. 10. 2014 Věc: Obousměrný provoz jízdních kol v ul. Hřbitovní - město Příbor Vážená paní /vážený pane,

Více

Metodická pomůcka pro navrhování nových cyklistických opatření (do doby aktualizace TP 179) Ing. arch. Tomáš Cach, Praha 2016/05

Metodická pomůcka pro navrhování nových cyklistických opatření (do doby aktualizace TP 179) Ing. arch. Tomáš Cach, Praha 2016/05 Metodická pomůcka pro navrhování nových cyklistických opatření (do doby aktualizace TP 179) / Ing. arch. Tomáš Cach, Praha 2016/05 Metodická pomůcka pro navrhování nových cyklistických opatření (do doby

Více

2.6. Pražská ulice - úsek Úzká (nám. Republiky) - Sokolská

2.6. Pražská ulice - úsek Úzká (nám. Republiky) - Sokolská 2.6. Pražská ulice - úsek Úzká (nám. Republiky) - Sokolská 2.6.1. Stávající stav Úsek komunikace ilustruje následující letecký snímek (zdroj: mapy.cz) se zakreslením příčných profilů s označením 6.1. až

Více

KŘIŽOVATKY Úvod

KŘIŽOVATKY Úvod KŘIŽOVATKY Úvod Ing. Vladislav Křivda, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB TU Ostrava KŘIŽ 01 Úvod.ppt 2 Základní předpisy pro křižovatky Zákon č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích

Více

MÍSTA PRO PŘECHÁZENÍ

MÍSTA PRO PŘECHÁZENÍ UMÍSTĚNÍ OSTRŮVKU A ZACHOVÁNÍ PŮVODNÍ ŠÍŘKY VOZOVKY 60% 2.2.1.A UMÍSTĚNÍ OSTRŮVKU A ZACHOVÁNÍ PŮVODNÍ ŠÍŘKY VOZOVKY 60% Umístění Rozměr Materiál Nutné bezpečnostní prvky Doplňkové bezpečnostní prvky Nutné

Více

Hodnocení efektivity úpravy neřízených křižovatek

Hodnocení efektivity úpravy neřízených křižovatek konference 15. 16. 9. 2014 Brno partner akce: www.bvv.cz/brnosafety/ Ing. Jan Novák Hodnocení efektivity úpravy neřízených křižovatek Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. 1 http://oblast.cdv.cz/cz/o37/ HENK

Více

Analýza přístupnosti páteřních komunikací města Úvaly

Analýza přístupnosti páteřních komunikací města Úvaly Analýza přístupnosti páteřních komunikací města Úvaly Vybrané ulice: - Jiráskova - Husova - Arnošta z Pardubic - Pražská (v úseku po ulici Erbenova) - Riegrova - Smetanova - Nerudova - Komenského - Žižkova

Více

STUDIE ÚPRAVY OKOLÍ PŘECHODU PRO CHODCE PŘED ZŠ V PRAZE KLÁNOVICÍCH

STUDIE ÚPRAVY OKOLÍ PŘECHODU PRO CHODCE PŘED ZŠ V PRAZE KLÁNOVICÍCH České vysoké učení technické v Praze FAKULTA DOPRAVNÍ http://www.fd.cvut.cz STUDIE ÚPRAVY OKOLÍ PŘECHODU PRO CHODCE PŘED ZŠ V PRAZE KLÁNOVICÍCH Listopad 2009 Odpovědný řešitel: Řešitel: Ing. Josef Kocourek,

Více

V. Konference o bezpečnosti silničního provozu v intravilánu ČR

V. Konference o bezpečnosti silničního provozu v intravilánu ČR V. Konference o bezpečnosti silničního provozu v intravilánu ČR CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU, v.v.i. Účinná strategie navrhování Zón 30 Ing. Milan Dont, Ing. Radim Striegler 29.04.2010 Vývoj počtu usmrcených

Více

STANISLAV KAWULOK Vendryně 931, 739 94 Tel.: +420 558 334 482 e-mail: projekt@csk-invest.cz A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA STUDIE

STANISLAV KAWULOK Vendryně 931, 739 94 Tel.: +420 558 334 482 e-mail: projekt@csk-invest.cz A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA STUDIE STANISLAV KAWULOK Vendryně 931, 739 94 Tel.: +420 558 334 482 e-mail: projekt@csk-invest.cz A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA STUDIE Ing. Marek Kawulok kontrola Ing. Veronika Siwková zpracovatel Červenec 2011 OBSAH STUDIE:

Více

BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE

BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE 2. týden Návrh směrového řešení, parkoviště Miroslav Patočka kancelář C330 email: patocka.m@fce.vutbr.cz Martin Novák kancelář C331 email: novak.m@fce.vutbr.cz NÁPLŇ CVIČENÍ Odevzdání

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Praha 11 / 2006 Sestavil : Jiří Cihlář

PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Praha 11 / 2006 Sestavil : Jiří Cihlář PRŮVODNÍ ZPRÁVA Obsah : 1. Identifikační údaje stavby... 2 2. Odůvodnění stavby a jejího umístění 3. Základní údaje o stavbě 4. Závěr......... 3 3 7 Praha 11 / 2006 Sestavil : Jiří Cihlář 11 / 2006 strana

Více

TEMPO 30 PLOŠNÉ ZKLIDŇOVÁNÍ DOPRAVY. Zkušenosti a doporučení k zavádění Zón 30 v ČR. CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU, v.v.i. Ing.

TEMPO 30 PLOŠNÉ ZKLIDŇOVÁNÍ DOPRAVY. Zkušenosti a doporučení k zavádění Zón 30 v ČR. CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU, v.v.i. Ing. CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU, v.v.i. TEMPO 30 PLOŠNÉ ZKLIDŇOVÁNÍ DOPRAVY Zkušenosti a doporučení k zavádění Zón 30 v ČR Ing. Eva Simonová Projekt MD č. CG711-081-120 Představení projektu TEMPO 30 Identifikační

Více

ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI

ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI 1 UŽITÍ A PROVEDENÍ DOPRAVNÍCH ZNAČEK 1.1 Všeobecně V této části jsou stanoveny zásady pro užití jednotlivých značek ODZ v obci včetně příkladů jejich provedení.

Více

PROJEKT BEZPEPEČNÁ CESTA DO ŠKOLY LOKALITA: PRAHA 5 SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA V ULICI NA ZLÍCHOVĚ

PROJEKT BEZPEPEČNÁ CESTA DO ŠKOLY LOKALITA: PRAHA 5 SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA V ULICI NA ZLÍCHOVĚ PROJEKT BEZPEPEČNÁ CESTA DO ŠKOLY LOKALITA: PRAHA 5 SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA V ULICI NA ZLÍCHOVĚ Pro o.s. Pražské matky zpracoval: Ing. Zbyněk Laube, dopravní inženýr Bc. Martin Čáp Studie vznikla za finanční

Více

1. ÚVOD 1.1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE: Studie problémových úseků sil.ii/449 v koridoru Červenka Smržice. Havlíčkovo nábřeží 38, Ostrava

1. ÚVOD 1.1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE: Studie problémových úseků sil.ii/449 v koridoru Červenka Smržice. Havlíčkovo nábřeží 38, Ostrava 1. ÚVOD 1.1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE: Název: Objednatel: Zpracovatel: Studie problémových úseků sil.ii/449 v koridoru Červenka Smržice KÚ Olomouckého kraje UDI MORAVA s.r.o., Havlíčkovo nábřeží 38, 702 00 Ostrava

Více

PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TP 133 ZÁSADY PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH (DRUHÉ VYDÁNÍ) Aktualizace 2011 Předmětem aktualizace je druhé vydání Zásad pro vodorovné dopravní značení na pozemních komunikacích

Více

REALIZACE A VYHODNOCENÍ PROFILOVÝCH DOPRAVNÍCH PRŮZKUMŮ VE MĚSTĚ ČESKÁ SKALICE

REALIZACE A VYHODNOCENÍ PROFILOVÝCH DOPRAVNÍCH PRŮZKUMŮ VE MĚSTĚ ČESKÁ SKALICE České vysoké učení technické v Praze FAKULTA DOPRAVNÍ Ústav dopravních systémů Horská 3, 128 03 PRAHA 2 http://www.fd.cvut.cz REALIZACE A VYHODNOCENÍ PROFILOVÝCH DOPRAVNÍCH PRŮZKUMŮ VE MĚSTĚ ČESKÁ SKALICE

Více

A. Průvodní a technická zpráva

A. Průvodní a technická zpráva A. Průvodní a technická zpráva 1. Identifikační údaje Stavba: Název: Místo: Břeclav Katastrální území: Břeclav Stupeň dokumentace: ZDS Zhotovitel dokumentace: Viadesigne s.r.o. Na Zahradách 1151, 690 02

Více

NENAČOVICE - DOPRAVNÍ STUDIE

NENAČOVICE - DOPRAVNÍ STUDIE 2015 NENAČOVICE - DOPRAVNÍ STUDIE Ing. Tomáš Kapal FanIT s.r.o. 29.6.2015 Nenačovice dopravní studie Obsah: 1. OBECNÉ INFORMACE... 2 2. CHARAKTERISTIKA ŘEŠENÉHO ÚZEMÍ... 2 2.1. Demografické údaje... 2

Více

3 ZÁSADY ŘEŠENÍ PRO OSOBY SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM

3 ZÁSADY ŘEŠENÍ PRO OSOBY SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM B.4. BEZBARIÉROVÉ UŽÍVÁNÍ Obsah 1 ZÁSADY ŘEŠENÍ PRO OSOBY S OMEZENOU SCHOPNOSTÍ POHYBU 1.1 Komunikace pro chodce - chodníky 1.2 Přechody pro chodce, místa pro přecházení 1.3 Nástupiště veřejné dopravy

Více

Petice za vyřešení nepříznivé dopravní situace v obci Svinaře

Petice za vyřešení nepříznivé dopravní situace v obci Svinaře Petice za Dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. O právu petičním Středočeský kraj, Krajský úřad Zborovská 11, 150 21, Praha 5 My, níže podepsaní občané, žádáme Krajský úřad

Více

MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY. 3. cvičení

MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY. 3. cvičení MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY STANOVENÍ OPTIMÁLNÍ OBJÍZDNÉ TRASY 3. cvičení zadání úlohy č. 3 postup zpracování volba objízdné trasy kapacitní posouzení trasy příklady zpracování Zadání úlohy č. 3 Zadaný

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. 1. Výstražné dopravní značky 2. Značky upravující přednost 3. Zákazové dopravní značky 4. Příkazové dopravní značky C 1 Kruhový objezd C

Více

Z Á S A D Y PRO OZNAČOVÁNÍ DOPRAVNÍCH SITUACÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

Z Á S A D Y PRO OZNAČOVÁNÍ DOPRAVNÍCH SITUACÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TP 69, aktualizace 0 MINISTERSTVO DOPRAVY Z Á S A D Y PRO OZNAČOVÁNÍ DOPRAVNÍCH SITUACÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TECHNICKÉ PODMÍNKY II. VYDÁNÍ Aktualizace 0 (po prvních připomínkách) Schváleno Ministerstvem

Více

Přehled hlavních návrhových lokalit, včetně samostatného popisu:

Přehled hlavních návrhových lokalit, včetně samostatného popisu: Přehled hlavních návrhových lokalit, včetně samostatného popisu: Obrázek 1 - přehled lokalit přestavby Ulice Budyšínská Ulice Zhořelecká Ulice Hrádecká ulice Na Výsluní, Hornická Točka autobusu v ulici

Více

Dopravně bezpečnostní posouzení projektu Obec Kanice, zvýšení bezpečnosti silničního provozu

Dopravně bezpečnostní posouzení projektu Obec Kanice, zvýšení bezpečnosti silničního provozu Dopravně bezpečnostní posouzení projektu Obec Kanice, zvýšení bezpečnosti silničního provozu Březen 2015 OBSAH Obsah... 2 1. Identifikační údaje... 3 2. Úvod... 4 3. Popis lokality... 5 4. Dopravně bezpečnostní

Více

STUDIE. SEVERNÍHO OBCHVATU MĚSTA PŘELOUČ silnice č. I/2

STUDIE. SEVERNÍHO OBCHVATU MĚSTA PŘELOUČ silnice č. I/2 PROJEKTANT VYPRACOVAL KRESLIL KONTROLOVAL DOC. DOLEŽEL ING.ŠKEŘÍKOVÁ ING. ŠKEŘÍKOVÁ DOC. DOLEŽEL KRAJ: PARDUBICKÝ INVESTOR: MĚSTO PŘELOUČ NÁZEV AKCE: STUDIE OKRES: PARDUBICE SEVERNÍHO OBCHVATU MĚSTA PŘELOUČ

Více