LÉKOVÉ FORMY VYŠŠÍCH GENERACÍ Doc. RNDr. Milan Řehula, CSc.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "LÉKOVÉ FORMY VYŠŠÍCH GENERACÍ Doc. RNDr. Milan Řehula, CSc."

Transkript

1 LÉKOVÉ FORMY VYŠŠÍCH GENERACÍ Doc. RNDr. Milan Řehula, CSc. V dnešní přednášce se budu zabývat problematikou lékových forem vyšších generací. V takové té obecné rovině se v začátku zmíním pouze o některých principech biofarmacie a pak se dostaneme k jednotlivým lékových forem, ať to budou ty klasické, dále se zrychleným uvolňováním a hlavně ty, které patří k soustavám vyšších generací. Tzn.soustavy s prodouženým uvolňováním, s řízeným uvolňováním, a cílenou biodistribucí léčivé látky.

2 Jestliže hovořím o biofarmacii tak musím říci jednu zásadní věc. V podstatě tablety se začnou vyrábět v roce Tehdy vznikly první tabletovačky a od té doby se v podstatě výroba nezměnila až do roku Čili pořád se vyrábělo stejným způsobem téměř stejných pomocných látek, jenom se zvyšovaly požadavky na kvalitu, tzn.na rozpad tablety, na určování dávkování léčivé látky apod. To bylo do roku V této době se již vědělo, že výrobky některých firem nefungují, neúčinkují. Ale nevědělo se proč. Ta základní příčina byla zjištěna až na základě farmakokinetických studií, kdy se ukázalo, že u některých léčivých forem se léčivá látka téměř vůbec neuvolňuje, respektive nedosahuje minimální terapeutické hladiny. To byl tedy důvod, proč se začala řešit otázka ta, že není rozhodující množství léčivé látky v tabletě, ale rozhodující se rychlost, s jakou ta léčivá látka se z tablety uvolňuje. V těch klasických přípravcích, které dneska lékopisně označujeme jako tablety neobalené, tam v podstatě se namíchá krystalická látka s pomocnými látkami, zgranuluje, vylisuje. Čili to je klasika. Ale vedle té klasiky potom se ukázalo to, že my můžeme pomocí lékové formy buď zrychlit nebo zpomalit uvolňování léčivé látky.

3 Ten moment, který začal být rozhodující pro výrobu léčivých přípravků, byla tzv.dostupnost léčivé látky. Dostupnost léčivé látky je schopnost lékové formy uvolňovat léčivou látku určitou rychlostí, v určitém místě, po určitou dobu. Čili to vznikl úplně nový požadavek v 60.letech v souvislosti s biofarmacií. Byly zavedeny testy jednak takové ty kádinkové in vitro, kdy se tableta vloží do kádinky buď do míchádelka anebo se dá do nádoby, ve které je jen velké míchadlo nebo se použije jiné zařízení, a v určitých časových intervalech se odebírají vzorky kapaliny a stanoví se množství uvolněné léčivé látky. Pro lékopisné hodnocení se většinou hodnotí jedna hodnota, tzn.že se zjišťuje množství uvolněné látky v určité době. Třeba, že do jedné hodiny se má uvolnit 80 % léčivé látky. Čili to je určitá norma, která platí pro ty pokusy disoluční.

4 Dneska daleko důležitější jsou hodnocení biologické dostupnosti, kdy se přípravek podá zvířeti nebo člověku, a tam se potom získává profil hladin léčivé látky v krvi, tzn.je tam absorbční fáze, eliminační fáze a to vše se hodnotí maximální koncentrací Cmax nebo plochou pod křivkou. Čili to jsou takové ty dvě základní hodnoty.

5 Také je nutno poznamenat, že podaná léčivá látka v tabletě nikdy nepůsobí po polknutí tablety. Tam dochází k tomu, že ta léčivá látka se rozpustí, přechází do krevního řečiště, kde se váže na krevní elementy, a ta část léčivé látky, která je volná se dostává do další tkáni k receptoru a tam funguje. To co ale je důležité a je měřitelné, je dosažení minimální terapeutické hladiny. Tedy v tomto případě zase tady máme koncentraci léčivé látky v čase tady je nutno, aby ta hladina se dostala třeba na úroveň 30 a teprve v této době začíná ta tableta působit. Tzn.na tomto obrázku teoreticky ve 12.hodině a potom zase když ta hladina klesne, tzn.někde kolem 40.hodiny je účinek menší. Takže tady je důležité právě to, aby se u toho přípravku vědělo, kdy začíná působit, počátek, délka účinku a intenzita. U té intenzity účinku je nejlepší, pokud ta hladina se drží co nejníž k té minimální terapeutické hladině, protože tady už se dostává do toxické oblasti, kde zbytečně poškozuje organismus.

6 To bylo tedy k úvodu, abychom si trochu objasnili vliv biofarmacie a nyní se již dostaneme k lékovým formám. V podstatě vedle těch klasických lékových forem, tzn.třeba těch neobalených tablet, máme určitou křivku farmaceutické dostupnosti a máme určitou křivku biologické dostupnosti. Tzn.účinek této tablety je pouze v tomto časovém rozmezí. Takže to je pokud se jedná o klasické přípravky. Potom můžeme mít přípravky se zrychleným uvolňováním, tzn.je zde daleko rychlejší rozpouštění léčivé látky, nebo tady je rychlejší nástup účinku, ale dale pak máme další přípravky, které jsou buď s prodlouženým uvolňováním, tzn.,že tady se jedná o exponenciálu, není to ještě přímka, a tady se účinek prodlužuje na delší dobu. Poslední skupinkou jsou soustavy s řízeným uvolňováním, tzn.soustavy, kdy léčivá látka se uvolňuje lineárně, a tady se pohybuje mezi minimální a maximální terapeutickou hladinou, různě dlouhou dobu, od 24 hodin až po 5-7 let. Poslední skupinkou jsou potom přípravky s cílenou biodistribucí léčivé látky, což jsou soustavy, kde se léčivá látka uvolňuje až po absorpci celé lékové formy.

7 To byl tedy takový schématický přehled. A nyní se dostaneme ke konkrétním případům. Říkal jsem tedy, že zvláštní skupinkou jsou lékové formy se zrychleným uvolňováním. Tento postup má své opodstatnění u léčivých látek, které se špatně rozpouštějí, tudíž je tam velmi špatná dostupnost léčivé látky, a nebo u látek, kde chceme zrychlit nástup účinku, třeba u analgetik. Takže to jsou dvě takové skupinky, kdy se tyto soustavy dají použít. Dále bych uvedl tuhé roztoky. Jedná se o něco jako kapalné roztoky, jenomže v tuhém stavu. Vycházejme z toho, že máme léčivou látku, která se špatně rozpouští ve vodě, ale dobře se rozpouští v nějaké pomocné látce, která se pak ve vodě relativně dobře rozpouští. Takže pomocná látka se dobře ve vodě rozpouští, léčivá látka špatně, ale ta léčivá látka se dobře rozpouští v té pomocné. Je to třeba příklad pomocné látky polyehtylenglykol, polyvinylpyrrolidon, apod. Mnoho léčivých látek se v těchto léčivých látkách dobře rozpouští. No a princip je pak takový, že my ty krystalky léčivé látky rozpustíme na molekulární disperzi v té látce pomocné. Z toho pak uděláme tabletu a po aplikaci se rychle rozpustí pomocná látka a tím se už jenom obnaší jednotlivé molekuly léčivé látky. Čili tam nedochází k rozpuštění léčivé látky, pouze k obnažení do daného prostředí. Přípravy jsou různé, ať už je to třeba tavicí metoda, kdy se léčivá látka, pomocná látka roztaví, promíchá, nechá vystydnout, rozstrouhá, ztabletuje

8 Takovým zvláštním případem těchto tablet jsou tablety s nalisovaným obalem, to jsou tablety, které obsahují v jádře krystaly léčivé látky, tzn.ty se velmi pomalinku uvolňují a nalisovaná část se skládá z tuhého roztoku. Proto po aplikaci dojde okamžitě k rozpouštění obalu a pak pomalinku se dorozpouští jádro čili udržuje tu hladinu léčivé látky na potřebné úrovni delší dobu.

9 Mohou to být dale komplexy léčivých a pomocných látek, kdy se ze škrobu, škrob se rozštěpí pomocí enzymů, lineární řetězec se potom spojí do takových kornoutků, a do toho kornoutku pak vleze molekula léčivé látky, třeba fenobarbital, a takto máme soustavu, která pak funguje. My samozřejmě známe tuhé látky podle krystalové modifikace, ale na úrovni molekul už není rozdíl mezi tuhou látkou a kapalnou. Proto do těchto soustav můžeme dávat i kapalné léčivé látky a lisovat jako tuhé soustavy.

10 Zajímavou skupinou jsou potom lyofilizované tablety, ony jsou dneska velmi módní, protože to jsou tablety, které po dání na jazyk se rozpustí do třech pěti sekund. Okamžitě se tableta rozpustí. Připravují se velmi jednoduchým způsobem, že se udělá třeba glycerogel želatiny, do něj se rozpustí léčivá látka a tento roztok se vyleje do blistru. Celé blistry se nechají zmrazit na minus 40 stupňů no a potom se sníží tlak, dojde k leofilizaci, tzn.v podstatě led sublimuje, tzn.,v této soustavě ten led při zvýšení teploty přímo sublimuje do páry. Takže dostaneme tablety, takový polystyren, to se okamžitě uzavře, aby se dovnitř nedostala vlhkost, no a tento přípravek potom je k použití. Na této bázi se dělalo třeba Imodium lingual tbl.proti průjmu nebo Grazax. Takže ty lyofilizované tablety jsou velmi zajímavé i právě pro tento způsob aplikace. Takže to bylo kratičce k přípravkům se zrychleným uvolňováním.

11 A nyní se již dostaneme k přípravkům vyšších generací, tzn.přípravků s prodlouženým uvolňováním. To jsou přípravky, které v lékárnách běžně znáte, to jsou ty retardety, které se prodávají. Kdy se buď udělá granulát pomocných a léčivých látek a dovnitř se dá takové vysoce lepivé pojivo, třeba hydroxyethylcelulóza, hydroxypropylcelulóza, no a toto se slisuje jako běžné tablety a máme retardetu. Nebo se může použít princip obalování. Velmi zajímavé z těchto soustav jsou přímo lisované soustavy, to je opět velmi módní soustava. Použije se zde 70% manitolu pro přímé lisování, kolem 25% a vice zpomalovací látky, léčivá látka, směs se promíchá, ztabletuje a máme klasické retardety, které se v organismu nerozpadají, ony v podstatě nabobtnají a léčivá látka z nich pomalu difunduje do zažívacího traktu. Také jsou zajímavé plovoucí tobolky ty jsou důležité pro léčivé látky charakteru slabých kyselin, kdy je potřebné, aby ta kyselina byla co nejdéle v žaludku, protože se tam špatně rozpouští a dobře absorbuje. Čili tam je potřebné, aby ta tobolka tam byla co nejdéle a to, co se rozpustí se okamžitě absorbuje. Tyto tobolky obsahují vedle léčivé látky take gelotvornou látku, jsou tam tuky, takže po rozpuštění tobolky se tam vytvoří takové shluky, ta gelotvorná látka obalí ten tuk, takže tam vzniknou takové jakoby měchýřky, které plavou v žaludku celou dobu. A pokud vím, že v žaludku je strava je od dejme tomu těch 20 minut do 4 hodin, tak tímto způsobem můžeme maximálně prodloužit dobu pobytu té lékové formy v žaludku.

12 A teď se dostaneme k těm lékovým formám s řízeným uvolňováním. Tady už musí být určitý mechanismus, pomocí kterého dochází k rovnoměrnému uvolňování léčivé látky. Tzn.tady je uvolňování kinetikou nultého řádu. Takovým hlavním mechanismem zde jsou soustavy s membránami, dale to mohou být otvorové soustavy anebo některé typy matricových soustav. Já bych začal dermálními terapeutickými systémy a tady bych začal tím, že už dlouho před naším stoletím bylo známo, že mnohé léčivé látky se dostávají do organismu přes kůži nebo přes sliznice. V podstatě takovým příkladem je třeba satanská mast, je to tedy recept z knihy černé magie z roku asi Tuto knihu nebo tento recept prezentují jako vědecký recept. Základem mělo být lidské sádlo, a tam byla poznámka pokud není lidské, může být i jiné, nejlepší hašiš, hrst vlčího máku

13 (spíše pro červenou barvu), prášek z kořene čemeřice (ten tam je proto, že v malých dávkách působí na činnost srdce), a tluč z jader slunečnice dodělávalo tu soustavu. Tato mast si pak daná paní nebo slečna natírala večer před spaním na kůži za ušima, na krku, podpaží apod.a v noci se měl přivodit pocit účasti na sabatu se vším všudy. Toto říkám i z toho důvodu, že v Americe v 70.letech minulého století se ve firmě Alza corporation zjišťovala místa, která jsou nejvhodnější pro absorpci léčivých látek a právě to, co objevily naše čarodějnice, tak to objevily američanky o 150 let později. Takže tolik jenom stručně k tomu, že dermální absorpce už byla zkoušena dávno a existovala. Mimo to byly používané masti s nitroglycerinem, které se natíraly na okolí srdce, čili to nebyla novinka. Pak přišel rok 1970, 1975, a americká firma Alza corporation začala vyvíjet transdermální terapeutické systémy. Ten druhý, který se dostal na svět je Nitroderm. V podstatě skládá se z krycí vrstvy, pak je takový zásobník s léčivou látkou, většinou obsahuje silikonový olej a léčivou látku, nejdůležitější součástí je membrána, která limituje rychlost uvolňování a na ní take závisí ten process. Dále pak je adhezivní lepivá vrstva a krycí lepivá vrstva. Čili toto jsou soustavy, které se vyráběly pod označením Nitroderm a uvolňovaly za 24 hodin buď 5 nebo 10 mikrogramů léčivé látky.

14 Prvním transdermem byl Scopoderm, ten se dává za uši a on uvolňuje za 24 hodin 0,16 mg. Tady na grafu vidíme, že zde není optimální uvolnění, že nejdříve se uvolní velké množství a potom už ta hladina se stabilizuje. Taky tento Scopoderm zachránil firmu, protože ona měla krachnout, ale tehdy se tato firma dohodla s americkým námořnictvem, že budou používat tento Scopoderm vojáci a na základě toho nakoupila armáda obrovské množství těchto náplastí.

15 Prozatím jsem hovořil o systémech, které byly membránové a tyto se nikdy nesmějí stříhat. Tam je zásobník, který obsahuje kapalinu a když to rozstřihnete, tak ta kapalina vyteče. Vedle toho potom existuje druhý systém, který dnes je modernější, je to tzv.adhezivní systém, a on má character klasické náplasti. Tzn.je tam krycí vrstva, je tam určitá gelová soustava, která obsahuje léčivou látku, pak většinou k tomu bývá ještě malá adhezivní vrstva a vrstva, která se odtrhává. Tento systém je tuhý, vypadá v podstatě jako běžné náplasti a tudíž je možno tyto systémy rozstřihnout podle toho, jak potřebuje pacient nebo lékař.

16 V současné době se používá velké množství těchto systémů ať už jsou s nitroglycerinem, skopolaminem, nikolin, fentanyl, klonidil, estradiol čili to jsou přípravky, které se dneska běžně vyrábějí. Ve vývoji jsou další, například s insulinem, ethanolem, ketoprofenem a další. Čili se vyvíjí velké množství dalších, které se dostanou do klasického použití.

17 Výhodou těchto soustav je, že se vytváří kontinuální hladina léčivé látky v krvi, obchází se žaludek, tzn.ph, enzymy, je možnost prodloužit účinek, jednoduchá aplikace, pokud dojde k problému, tak je možno odtrhnout lékovou formu. Nevýhody jednak, že některé látky mohou dráždit kůži, dale potom, že mohou být některé alergizující látky katalyzátory přímo v těch náplastech apod. To bylo tedy stručně k těm transdermálním systémům, které se jeví jako velmi zajímavé a dneska už hodně používané v praxi.

18 Další soustavou potom jsou perorální přípravky. Tzn.ty, které obsahují membránu, která se většinou nerozpouští, tzn.membrána třeba z ethylcelulozy. Takovým příkladem jsou mikročástice, a ony se dělí na mikrotobolky a potom na ty mikročástice. Mikrotobolky ty vždycky obsahují uvnitř jeden krystalek léčivé látky a ten je obalený polymelem, kdežto ta mikročástice se skládá z mnoha částeček, které jsou jakoby vnořeny do kuličky z nějakého polymelu. Těch pomocných látek zase zde je hodně, od klasické želatiny, arabské klovatiny, až po ty moderní deriváty celulózy akriváty.

19 Připravují se třemi základními postupy fázová separace je velmi nepoužitelná metoda a je to taková první klasická, u ní se ta obalovací látka želatina rozpustila ve vodě, do té vody se vmíchaly léčivé částice, a potom se ta želatina nějakým způsobem vysrážela. Změnou ph, změnou teploty apod. Takže ta jednotlivá vlákenka té obalovací látky se nalepila na tu léčivou látku a vytvořily ten obal. Tady je ovšem nevýhoda, že ty kuličky se potom musí odfiltrovat a vysušit a většina těchto látek je lepivá, takže se potom ty částečky nalepí, udělají koláč a přípravek není použitelný.

20 Proto se dneska spíše používá postup obalování ve fluidní sušárně, kdy se do komory dají částice léčivé látky, a na ně se nastříkává potom ve vznosu roztok obalovací látky k léčivu a vždycky se po vrstvičce vysuší.

21 Nebo se take používají rozprašovací sušárny, ve kterých se udělá suspense přímo z částic léčivé látky, obalovací látky roztoku, to se rozstřikuje do komory, vznikají kapičky, které se vysuší a ty se pak dostávají do cyklonu a do sběrné nádoby.

22 Z hlediska použití se tyto mikročástice používají ke zpomalení uvolňování, nahoře vidíme znázornění na přípravku na salicylanu sodném, ale tady vidíme už další přípravky, které se už dneska touto metodou běžně připravují.

23 Další takovou formou jsou pelety, které jsou potažené nějakou gelotvornou látkou, čili to je klasika, kdy se udělá granulát, ten se zpevní, zahustí se a pak je možno také tyto kuličky dát do tablety s mikrokrystalickou celulozou, která po aplikaci se rozpadne a z těch kuliček se velmi pomalinku uvolňuje potom léčivá látka.

24 Velmi známý je pak take případ přípravku potaženým mikrodraže, to je v podstatě přípravek Nitro Mack Retard s nitroglycerinem. Ten má zase trochu jiné složení, protože základem je kulička z cukru ze sacharózy, na ni se potom nanáší laktóza a v laktóze je nitroglycerin a celé se to potáhne. Po aplikaci tobolky ta se rozpustí rychle, uvolní se kuličky, voda proniká dovnitř, a rovnoměrně se uvolňuje nitroglycerin. Tak když tady vidíme klasickou tabletu, kdy je zbytečně v organismu po aplikaci vysoká hladina, a ta rychle klesá. U této lékové formy začne hladina dřív, v podstatě po dvou hodinách, a ta hladina se drží až po dobu 12 hodin. Když pacient potřebuje větší dávku, tak si vezme dvě tobolky, dostane se do vyšší hladiny.

25 Další lékovou formou jsou perorální otvorové systémy a to je systém OROS. Tento systém způsobil úmrtí mnoha pacientů, někdy v 80.letech, především v Anglii, kde se zaváděl. Tento systém je založený na tom, že se udělá jádro jako u běžné tablety, ovšem obsahuje osmoticky aktivní látky, třeba chlorid sodný. Dále se ve vznosu to jádro obalí obalem a v konečné fázi se udělá do té lékové formy laserem otvor. A to je vše. Tento systém je založen na tom, že ten obal nepropouští molekuly léčivé látky, pouze propouští vodu. Takže osmoticky aktivní látka natáhne vodu do této tablety a rozpuštěná léčivá látky se potom pomalinku vyplavuje otvorem ven.

26 Z očních systémů bych zde jmenoval OCUSERT. Což byl v podstatě takový kroužek, elipsa. Dělaly se dva systémy Pilo 20 a Pilo 40, tyto se vkládaly pod dolní víčko a tam se nechávaly většinou týden. Jak vidíme na grafu, tak vždycky to uvolňování toho pilokarpinu bylo velmi pomalé, a take byla výhoda, že se používalo male množství léčivé látky, na celý týden 3 nebo 6 mg. Čili byla to velmi šetrná metoda.

27 Další systém je nitroděložní vaginální systém. To je v podstatě jako Dana tehdejší doby, a skládá se z toho tělíska, kde je membrána, uvnitř je zásobník, a ten obsahuje silikonový olej a síran barnatý, aby v případě pohybu bylo možno zjistit polohu toho systému. Vevnitř byl obsažen progesteron s tím, že za jeden den se uvolnilo 65 mg této látky. Čili to byl antikoncepční systém na dobu použití jednoho roku.

28 Potom byl implantační systém ALZET, to byl taky otvorový systém. Je to v podstatě takováto nádobka polymérní, dovnitř se dává takové víčko, kterým se uzavírá a dovnitř se natlačí suspense. No a potom po kontaktu s kapalinou voda se dostává do té bobtnací vrstvy, ta stěna pomalu bobtná a rovnoměrně uvolňuje ten obsah. Tento systém se používá většinou u lidí, kteří mají rakovinu a jsou v posledním stadiu, čili pak při operacích se do operovaného místa vpraví několik těchto soustav s tím, že tam se lokálně uvolňuje léčivá látka a už se nepředpokládá, že ten systém by se potom dostával z těla ven. Čili to je pro tato použtí, dneska samozřejmě jsou dokonalejší.

29 Poslední z těch sytémů s tím řízeným uvolňováním by byl implantační matricový systém NORPLANT. To jsou v podstatě silikonové válečky, které se vkládají punkční jehlou do předloktí, většinou se dává 6 těch těles, a pak tam fungují od 3 let, to je v případě, že jsou celé matricové, tzn.plné a pokud jsou s dutinkou, a v nich je ta léčivá látka ještě s dalšími, tak se dá použít až na dobu 7 let. Takže nyní abych to trochu zrekapituloval. V první fázi jsem chtěl říci o tom, že do 60.let v podstatě technologové jenom plácali tablety nějakým výkonem. Čili tehdy se vůbec neřešilo, že by nás zajímalo, jak vůbec ta léčivá látka se má uvolňovat. Potom se začaly vytvářet léky se zrychleným rozpouštěním, a se zpomaleným, samozřejmě ty se zrychleným to je tak 5 %, všechno ostatní to jsou ty další, tedy ty klasické, a dale potom s tím zpomaleným uvolňováním a řízeným uvolňováním. U všech těchto systémů platilo, že ta léčivá látka se vždycky uvolnila před fází absorpce. Tzn.přes sliznice a kůže už procházely jednotlivé molekuly léčivé látky. A teď se podívejme na to, jak tento postup je nevhodný. My dáme do těla v tabletě sto molekul. Z těch sto molekul se pět deset molekul naabsorbuje na škrob a ten se vůbec z té tablety nedostane, dalších deset dvacet molekul zůstane ve střevech, protože v rámci difuzních poměrů musí těch 20 molekul protlačit ten zbytek do krevního řečiště, teď část těch molekul se dostává na krevní elementy a z nich se ani už nedostane dál, a jenom určitá část přejde k vlastnímu místu účinku. Vemte si třeba Diazepam, ten se váže z 96% na krevní elementy, a pouze 4% jsou schopny se dostat do mozku, do té cílené tkáně. Takže to je postup, který je nevhodný. Z těch sto molekul účinkuje dejme tomu 30. A tak někoho napadlo, udělat takovou lékovou formu, která by přešla přes membrány k cílené tkáni, a pouze v té cílené tkáni by uvolnila molekuly léčivé látky. Tzn.,že pak by stačilo ne 100 molekul, ale jen 20 molekul, které by se dostaly k cílené tkáni. To jsou soustavy s cílenou biodistribucí.

30 V 60.letech se začaly vyvíjet liposomy. Co to vůbec liposom je. Začal být vyvíjen v roce 1968 v jedno anglické laboratoři, kde se tehdy studovaly umělé membrány. A najednou pod mikroskopem zjistil, že tam nemá takové ty palisády, takové ty velké trhance, ale že tam má nádherné kuličky. A tak začal ty kuličky řešit, protože ta kulička je něco jako buňka. Ona je tvořena z fosfolipidů, a je to tvořeno ze dvou vrstev, tzn.vždycky ta lipická část je spojena s lipidickou a hydrofilní je vevnitř nebo vně. A tak potom můžeme mít tu kuličku, která je ve vodě rozpustná, protože navenek jsou hydrofilní skupiny a vevnitř obsahuje vodu, kde jsou take hydrofilní skupiny. A tak je napadlo, že do těch kuliček by bylo dobré dát léčivou látku, a protože ty kuličky jsou schopny se absorbovat, takže tím pádem můžeme zabsorbovat celou tu kuličku s léčivou látkou. A tím byla vyvinuta nova léková forma liposom. Dělí se podle velikosti na ty malé (do 50 nm), velké (do 100 nm), pak jsou ještě mnohovrstevné.

31 Uplatnění liposomů: dají se tím chránit léčivé látky v zažívacím traktu, usnadňuje se absorpce v zažívacím traktu, dale se chrání léčivá látka po její absopci, tzn.v krvi, a zároveň a to bylo to hlavní že tyto soustavy mohou cíleně vest léčivou látku do určité tkáně. To byl ten základ proč vůbec se začaly používat. Jejich příprava je jednoduchá, fosfolipidy se rozpustí ve vodě, nebo nejdříve spíše v choloroformu, dají se odpařovačky vakuové a ony vytvoří na skleněné stěně tenkou vrstvičku. A když se naleje voda na tu vrstvičku, tak ty fosfolipidy hydratují, a nějakým zvláštním způsobem vytvoří ty kuličky. Další běžně používaná metoda je ta, že se rozpustí fosfolipidy v lihu, zahřeje se voda potom na vyšší teplotu, a ten roztok fosfolipidů se pomalu z injekční stříkačky vystříkává do vody a přitom se pěkně tvoří ty uzavřené soustavy.

32 Ta biodistribuce potom v organismu může být dána velikostí, kdy velké liposomy se uchylují v plících, ty male v játrech a slezině. Nebo na biodistribuci má vliv náboj, pozitivně nabité se uchytávají v plicích, neutrální v játrech apod. Čili tam je pak možno dosáhnout té cílené biodistribuce s tím, že dneska většinou tyto soustavy se dávají injekční cestou, tzn.dávají se přímo do krevního řečiště, a odsud potom ty kuličky se dostávají podle své charakterizace.

33 Ty, které se používají ke kožní aplikaci, tam, kde se zrychluje absorpce léčivých látek, používají se některá antimykotika, na otoky, na záněty apod. Ty, které se používají na parenterální aplikaci jsou třeba na Kaposiho sarkom, na různé plísně apod., čili tam se dá použít i už soustavy s cílenou biodistribucí. Když jsem trošičku naťukl kosmetiku - pokud se používají liposomy jako léky tak musí být v těch kuličkách kolem 80 % léčivé látky. V kosmetice to neplatí, tam když je 5 %, 10 %, tak je to vyhovující. Tam není tato podmínka obsahu, čili tam potom fungují ty fosfolipidy, protože fosfolipid je základní složkou buněk, tak v tom případě se v podstatě posilňuje struktura těch buněk, mění se trochu průchodnost buněk atd. Takže určitý význam v kosmetice liposomy mají, ale není tak velký. Takže to by bylo k té první lékové formě.

34 Další potom jsou lipoproteinové nosiče. Ony jsou v podstatě podobné jako liposomy, ale odlišují se jednou věcí, nejsou to dvojvrstvy, ale je to pouze jednovrstva, vevnitř není voda, ale je tuk, triglyceride a ta stěna ještě obsahuje cholesterol a další látky. V podstatě dneska už se připravují tyto soustavy isolací z biologických materiálů, no a používají se tyto soustavy jako nosiče léčivých látek při onkologických problémech, protože dovnitř se dá větší množství léčivé látky, dá se tam cholesterol, a samozřejmě rakovinné buňky speciálně vychytávají cholesterol. Takže tím pádem se automaticky dostává ta soustava do rakovinné buňky a tam pak ta léčivá látka může působit.

35 Další takovou zajímavou formou jsou mikročástice, nanočástice. Samozřejmě dneska je období nanočástic, nanovláken atd., tady se jedná o trošku něco jiného, tady se snažíme z určitých polymerů želatin, elastinů atd.udělat kuličky velmi malé tak, že ty pak jsou schopné se aplikovat do krevního řečiště, a mohou být nosiči léčivé látky. Taková příprava jednoduchá je třeba taková, že do oleje dáme vodu třeba s elastinem, na velmi výkoném emulgátoru uděláme nanoemulzi, a pak do soustavy přidáme třeba formaldehyd, který ztvrdí elastin, čili tím pádem když máme kuličku, léčivou látku, dostaneme po izolaci krásné kuličky s daným obsahem. Tady je potom otázka z hlediska biodistribuce velikosti těch kuliček. Takovou zajímavou oblastí jsou kuličky s magnetem, kdy do těch kuliček se dávají železné mikrokuličky, které jsou ještě menší než tady tyto nanočástice. A dá se to využít buď k tomu, že se vpíchne do krve tyto magnetické kuličky, a potom se hned po nich přidává roztok léčivé látky. Ta kulička jede krevním řečištěm a když bude průměr větší než průměr cévy tak ucpe tu cévu, a ta léčivá látka tam za tím dojede, a protože nemůže dál tak zůstane za ní a tam se absorbuje a tam působí. Nebo třeba takové pokusy, které se dělaly byly, že se připravily tyto mikrokuličky s léčivou látkou a s těmi železitými ionty. A potom třeba se dal do konečníku magnet, a tím pádem jak ty kuličky běhaly organismem, tak tím magnetem byly přitahovány a zůstávaly v podstatě v konečníku, v cévách konečníku a tam postupně uvolňovaly léčivou látku. A protože ta kulička se po nějaké době sama rozpustí, tak tím pádem bylo docíleno cílené biodistribuce léčivé látky.

36 Z dalších soustav bych jmenoval erytrocytové nosiče, čili to jsou v podstatě soustavy, kdy se pacientovi vezmou jeho leukocyty, ty se dají do roztoku s léčivou látkou tedy do roztoku, který je hypotonický, ale tak, že ta krvinka nabírá vodu, ale nepraskne, ale musí být určité poměry mezi těmi ionty. A pak dojde k tomu, že se při přechodu toho erytrocytu do té kuličky se mění prostupnost a léčivá látka pomalinku difunduje dovnitř toho erytrocytu. Po nějaké době se ten erytrocit dá zase do izotonického roztoku, dostane svůj původní tvar a tyto erytrocyty se pak vpíchnou pacientovi do těla. A v době života toho erytrocytu pomalinku se uvolňuje léčivá látka, popřípadě při zániku se potom uvolní ten zbytek.

37 Poslední skupinkou, která je velmi zajímavá, a ve které se proslavili i češi, to jsou biodegradovatelné systémy ve vodě rozpustné. To jsou v podstatě gely, které jsou schopny dovézt léčivou látku do konkrétní rakovinné tkáně. Základem systému je polyakrylamid, který je různě ještě štěpený, aby se pak ten řetězec mohl biodegradovat. Další součástí je specifický determinant, to je buď protilátka, kdy z pacientova těla se vezmou nebo se pak získají protilátky, nebo to jsou aminocukry, a ty se tady přidělají a jejich smyslem je to, že oni cíleně dovedou celý tento řetězec do rakovinné tkáně. Čili to je ta adresa, kam ten systém má dojít. A potom základem je tato část, čili tady je tři až pět aminokyselin, v určité požadované sekvenci, a na konci je molekula léčivé látky. Tento systém je ve vodě rozpustný, aplikuje se injekčně, čili to je soustava, která neustále koluje v těle pacienta, a teprve když se dostane do konkrétní rakovinné tkáně, kde jsou specifické enzymy, tak ty specifické enzymy rozbijí tu sekvenci aminokyselin a pouze v tomto místě se uvolní molekula léčivé látky. Tato soustava je známá tím, že ji vyvinul u nás inženýr Kopeček, z Ústavu makromolekulární chemie v Praze a dale kolegyně Říhová z Mikrobiologického ústavu. Tito dva jsou základní spoluautoři tohoto systému.

38 Na tomto obrázku chci jenom ukázat, jaký vliv má specifický determinant. Abych trošičku shrnul to, co jsem povídal. Ta moje přednáška dneska byla taková náročnější, že jsem tady v poměrně koncentrované formě chtěl ukázat základní směry, které se pohybují v oblasti farmaceutické technologie. Tzn.vedle důvodů proč jsou ty vývojové trendy jsem chtěl ukázat především na ty přípravky s řízeným uvolňováním, tzn.soustavy, kde je membránový systém, otvorový, bobtnací nebo speciální matricový systém. Nebo potom jsem se zmínil o soustavách s cílenou biodistribucí, kdy chceme uchránit játra a tělo pacientů a chceme dát do organismu pouze takový počet molekul, který je nezbytně nutný pro vlastní léčbu. Ukázal jsem zde na soustavy i na praktické přípravy těch přípravků, které už jsou dneska v praxi.

Biofarmaceutické aspekty formování léků Doc.RNDr. Milan Řehula Csc.

Biofarmaceutické aspekty formování léků Doc.RNDr. Milan Řehula Csc. Biofarmaceutické aspekty formování léků Doc.RNDr. Milan Řehula Csc. Ve své dnešní přednášce se budu zabývat problematikou biofarmacie, tzn.vlivu lékové formy na počátek, délku a intenzitu účinku. V první

Více

Návody k speciálním praktickým cvičením z farmaceutické technologie. doc. RNDr. Milan Řehula, CSc. a kolektiv. Autorský kolektiv:

Návody k speciálním praktickým cvičením z farmaceutické technologie. doc. RNDr. Milan Řehula, CSc. a kolektiv. Autorský kolektiv: Návody k speciálním praktickým cvičením z farmaceutické technologie doc. RNDr. Milan Řehula, CSc. a kolektiv Autorský kolektiv: doc. RNDr. Milan Řehula, CSc. Mgr. Pavel Berka doc. RNDr. Milan Dittrich,

Více

Příloha II. Vědecké závěry a zdůvodnění kladného stanoviska předkládané Evropskou agenturou pro léčivé přípravky

Příloha II. Vědecké závěry a zdůvodnění kladného stanoviska předkládané Evropskou agenturou pro léčivé přípravky Příloha II Vědecké závěry a zdůvodnění kladného stanoviska předkládané Evropskou agenturou pro léčivé přípravky 6 Vědecké závěry Celkové závěry vědeckého hodnocení přípravku Methylphenidate Hexal a souvisejících

Více

Potravinářské aplikace

Potravinářské aplikace Potravinářské aplikace Nanodisperze a nanokapsle Funkční složky (např. léky, vitaminy, antimikrobiální prostředky, antioxidanty, aromatizující látky, barviva a konzervační prostředky) jsou základními složkami

Více

TEXTURNÍ ANALÝZA JAKO MODERNÍ PŘÍSTUP K HODNOCENÍ LÉKOVÝCH FOREM

TEXTURNÍ ANALÝZA JAKO MODERNÍ PŘÍSTUP K HODNOCENÍ LÉKOVÝCH FOREM VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO FARMACEUTICKÁ FAKULTA ÚSTAV TECHNOLOGIE LÉKŮ TEXTURNÍ ANALÝZA JAKO MODERNÍ PŘÍSTUP K HODNOCENÍ LÉKOVÝCH FOREM Podklady pro praktická cvičení PharmDr. Veronika

Více

Prezentace navazuje na základní znalosti z biochemie (lipidy, proteiny, sacharidy) Dynamický fluidní model membrány 2008/11

Prezentace navazuje na základní znalosti z biochemie (lipidy, proteiny, sacharidy) Dynamický fluidní model membrány 2008/11 RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie PřF UP Olomouc Prezentace navazuje na základní znalosti z biochemie (lipidy, proteiny, sacharidy) Rozšiřuje přednášky: Stavba cytoplazmatické membrány Membránový

Více

Pevné lékové formy. Vlastnosti pevných látek. Charakterizace pevných látek ke zlepšení vlastností je vhodné využít materiálové inženýrství

Pevné lékové formy. Vlastnosti pevných látek. Charakterizace pevných látek ke zlepšení vlastností je vhodné využít materiálové inženýrství Pevné lékové formy Vlastnosti pevných látek stabilita Vlastnosti léčiva rozpustnost krystalinita ke zlepšení vlastností je vhodné využít materiálové inženýrství Charakterizace pevných látek difraktometrie

Více

Suchá chemie. Miroslava Beňovská (vychází z přednášky doc. Šterna)

Suchá chemie. Miroslava Beňovská (vychází z přednášky doc. Šterna) Suchá chemie Miroslava Beňovská (vychází z přednášky doc. Šterna) Využití Močová analýza diagnostické proužky POCT imunoanalytické kazety, diagnostické proužky Automatické analyzátory řada analyzátorů

Více

PODÁVÁNÍ LÉČIV SONDOU

PODÁVÁNÍ LÉČIV SONDOU PODÁVÁNÍ LÉČIV SONDOU Aneb co farmaceut vidí a lékař nemusí Mgr. Milena Čtveráčková LÉČIVO DO SONDY? Rozhodnutí zda vůbec a případně jakým způsobem předchází posouzení: vlastností samotné účinné látky

Více

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie PřF UP Olomouc 2008/11. *Ivana FELLNEROVÁ, PřF UP Olomouc*

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie PřF UP Olomouc 2008/11. *Ivana FELLNEROVÁ, PřF UP Olomouc* RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie PřF UP Olomouc 2008/11 Prezentace navazuje na základní znalosti z biochemie (lipidy, proteiny, sacharidy) Rozšiřuje přednášky: Stavba cytoplazmatické membrány

Více

Osud xenobiotik v organismu. M. Balíková

Osud xenobiotik v organismu. M. Balíková Osud xenobiotik v organismu M. Balíková JED-NOXA-DROGA-XENOBIOTIKUM Látka, která po vstřebání do krve vyvolá chorobné změny v organismu Toxické účinky: a) přechodné b) trvale poškozující c) fatální Vzájemné

Více

ROZTOK. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Směsi

ROZTOK. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Směsi Autor: Mgr. Stanislava Bubíková ROZTOK Datum (období) tvorby: 12. 4. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Směsi 1 Anotace: Žáci se seznámí s pojmy roztok, stejnorodá směs. V

Více

Metody přípravy a hodnocení inovativní lékové formy - mukoadhezivních orálních filmů

Metody přípravy a hodnocení inovativní lékové formy - mukoadhezivních orálních filmů Metody přípravy a hodnocení inovativní lékové formy - mukoadhezivních orálních filmů Doc. PharmDr. Mgr. David Vetchý, Ph.D. vetchyd@vfu.cz Mgr. Markéta Gajdošová Ústav technologie léků Farmaceutická fakulta

Více

6. ZVLÁŠTNÍ UPOZORNĚNÍ, ŽE LÉČIVÝ PŘÍPRAVEK MUSÍ BÝT UCHOVÁVÁN MIMO DOSAH A DOHLED DĚTÍ

6. ZVLÁŠTNÍ UPOZORNĚNÍ, ŽE LÉČIVÝ PŘÍPRAVEK MUSÍ BÝT UCHOVÁVÁN MIMO DOSAH A DOHLED DĚTÍ ÚDAJE UVÁDĚNÉ NA VNĚJŠÍM OBALU {Krabička na blistry a lahvičky z HDPE } 1. NÁZEV LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Orlistat Sandoz 60mg Orlistatum 2. OBSAH LÉČIVÉ LÁTKY/LÉČIVÝCH LÁTEK Jedna tvrdá tobolka obsahuje orlistatum

Více

BIOLOGICKÁ MEMBRÁNA Prokaryontní Eukaryontní KOMPARTMENTŮ

BIOLOGICKÁ MEMBRÁNA Prokaryontní Eukaryontní KOMPARTMENTŮ BIOMEMRÁNA BIOLOGICKÁ MEMBRÁNA - všechny buňky na povrchu plazmatickou membránu - Prokaryontní buňky (viry, bakterie, sinice) - Eukaryontní buňky vnitřní členění do soustavy membrán KOMPARTMENTŮ - za

Více

VLIV VYBRANÝCH PŘÍRODNÍCH POLYMERŮ

VLIV VYBRANÝCH PŘÍRODNÍCH POLYMERŮ VLIV VYBRANÝCH PŘÍRODNÍCH POLYMERŮ NA FYZIKÁLNÍ A BIOADHEZIVNÍ VLASNOSTI VAGINÁLNÍCH TABLET Mgr. Kamila Bartoníková Mgr. Martina Čierna PharmDr. Lenka Starychová PharmDr. Miroslava Špaglová PharmDr. Mária

Více

II. TABLETY TABULETTAE

II. TABLETY TABULETTAE II. TABLETY TABULETTAE Definice tuhé mechanicky pevné přípravky jedna nebo více léčivých látek určeny k perorálnímu podávání polykají se celé žvýkají rozpouštějí nebo dispergují ve vodě ponechají se rozpouštět

Více

Farmakokinetická analýza

Farmakokinetická analýza Farmakokinetická analýza Doc. PharmDr. František Štaud, Ph.D. Katedra farmakologie a toxikologie Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové PK analýza Vliv organismu na lék Vliv

Více

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07 Krev je součástí vnitřního prostředí organizmu, je hlavní mimobuněčnou tekutinou. Zajišťuje životní pochody v buňkách, účastní se pochodů, jež vytvářejí a udržují stálé vnitřní prostředí v organizmu, přímo

Více

Farmakokinetika. Farmakokinetika (pharmacon + kinetikos) Farmakodynamika. 26. února Popisuje osud léčiva v těle Co dělá tělo s lékem

Farmakokinetika. Farmakokinetika (pharmacon + kinetikos) Farmakodynamika. 26. února Popisuje osud léčiva v těle Co dělá tělo s lékem Ústav farmakologie LF UP v Olomouc 26. února 29 Základní pojmy (pharmacon + kinetikos) Popisuje osud léčiva v těle Co dělá tělo s lékem Základní pojmy Farmakodynamika Popisuje účinek léku na organismus

Více

FARMAKOKINETIKA PODÁNÍ LÉČIVA (JEDNORÁZOVÉ, OPAKOVANÉ) Pavel Jeřábek

FARMAKOKINETIKA PODÁNÍ LÉČIVA (JEDNORÁZOVÉ, OPAKOVANÉ) Pavel Jeřábek FARMAKOKINETIKA PODÁNÍ LÉČIVA (JEDNORÁZOVÉ, OPAKOVANÉ) Pavel Jeřábek METABOLIZACE ZPŮSOBY APLIKACE Sublingvální nitroglycerin ph ionizace, lipofilita, ochrana před prvním průchodem játry, rychlá resorpce

Více

LRR/BUBCV CVIČENÍ Z BUNĚČNÉ BIOLOGIE 2. PLASMATICKÁ MEMBRÁNA

LRR/BUBCV CVIČENÍ Z BUNĚČNÉ BIOLOGIE 2. PLASMATICKÁ MEMBRÁNA LRR/BUBCV CVIČENÍ Z BUNĚČNÉ BIOLOGIE 2. PLASMATICKÁ MEMBRÁNA TEORETICKÝ ÚVOD: Cytoplasmatická membrána je lipidová dvouvrstva o tloušťce asi 5 nm oddělující buňku od okolního prostředí. Nejvíce jsou v

Více

Distribuce. Doc. PharmDr. František Štaud, Ph.D. Katedra farmakologie a toxikologie Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové

Distribuce. Doc. PharmDr. František Štaud, Ph.D. Katedra farmakologie a toxikologie Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Distribuce Doc. PharmDr. František Štaud, Ph.D. Katedra farmakologie a toxikologie Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Definice Distribuce je fáze farmakokinetiky, při které

Více

Vstup látek do organismu

Vstup látek do organismu Vstup látek do organismu Toxikologie Ing. Lucie Kochánková, Ph.D. 2 podmínky musí dojít ke kontaktu musí být v těle aktivní Působení jedů KONTAKT - látka účinkuje přímo nebo po přeměně (biotransformaci)

Více

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Galvanické články TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Galvanické články TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. STEJNOSMĚRNÝ PROUD Galvanické články TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Galvanické články Většina kovů ponořených do vody nebo elektrolytu

Více

LIPIDY. Látka lanolin se získává z ovčí vlny. ANO - NE. tekutý lipid s vázanými nenasycenými mastnými kyselinami. olej vystavený postupnému vysychání

LIPIDY. Látka lanolin se získává z ovčí vlny. ANO - NE. tekutý lipid s vázanými nenasycenými mastnými kyselinami. olej vystavený postupnému vysychání LIPIDY autor: Mgr. Hana Sloupová 1. Doplň tvrzení: Lipidy jsou přírodní látky. Patří mezi ně...,... a... Tuky jsou estery... a mastných... kyselin. Nasycené tuky obsahují ve svých molekulách karboxylové

Více

Analýza magnetických mikročástic mikroskopií atomárních sil

Analýza magnetických mikročástic mikroskopií atomárních sil Analýza magnetických mikročástic mikroskopií atomárních sil Zapletalová 1 H., Tvrdíková 2 J., Kolářová 1 H. 1 Ústav lékařské biofyziky, LF UP Olomouc 2 Ústav chemie potravin a biotechnologií, CHF VUT Brno

Více

Farmakokinetika I. Letní semestr 2015 MVDr. PharmDr. R. Zavadilová, CSc.

Farmakokinetika I. Letní semestr 2015 MVDr. PharmDr. R. Zavadilová, CSc. Farmakokinetika I Letní semestr 2015 MVDr. PharmDr. R. Zavadilová, CSc. Farmakokinetika zabývá se procesy, které modifikují změny koncentrace léčiva v organismu ve vazbě na čas v němž probíhají změnami

Více

OBĚHOVÁ SOUSTAVA TĚLNÍ TEKUTINY

OBĚHOVÁ SOUSTAVA TĚLNÍ TEKUTINY OBĚHOVÁ SOUSTAVA TĚLNÍ TEKUTINY obr. č. 1 TĚLNÍ TEKUTINY tkáňový mok, krev a míza = tekutá tkáň funkce: zajišťují stálost vnitřního prostředí úprava koncentrace rozpuštěných látek, ph, teploty TĚLNÍ TEKUTINY

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti ELEKTROMIGRAČNÍ METODY

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti ELEKTROMIGRAČNÍ METODY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti ELEKTROMIGRAČNÍ METODY ELEKTROFORÉZA K čemu to je? kritérium čistoty preparátu stanovení molekulové hmotnosti makromolekul stanovení izoelektrického

Více

FYZIKA 6. ročník 1_Látka a těleso _Vlastnosti látek _Vzájemné působení těles _Gravitační síla... 4 Gravitační pole...

FYZIKA 6. ročník 1_Látka a těleso _Vlastnosti látek _Vzájemné působení těles _Gravitační síla... 4 Gravitační pole... FYZIKA 6. ročník 1_Látka a těleso... 2 2_Vlastnosti látek... 3 3_Vzájemné působení těles... 4 4_Gravitační síla... 4 Gravitační pole... 5 5_Měření síly... 5 6_Látky jsou složeny z částic... 6 7_Uspořádání

Více

Obalená tableta. Popis přípravku: fialovočervené kulaté lesklé obalené tablety čočkovitého tvaru.

Obalená tableta. Popis přípravku: fialovočervené kulaté lesklé obalené tablety čočkovitého tvaru. sp.zn. sukls130102/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Milgamma 50 mg / 250 g obalené tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 obalená tableta obsahuje benfotiaminum 50 mg a cyanocobalaminum

Více

Biologická léčiva. Co jsou to biosimilars a jak se vyrábějí. Michal Hojný

Biologická léčiva. Co jsou to biosimilars a jak se vyrábějí. Michal Hojný Biologická léčiva Co jsou to biosimilars a jak se vyrábějí Michal Hojný Zadání Jsou to opravdu generické kopie originálů? Jsou tam nějaká nebezpečí při výrobě? Jsou ty léky úplně stejné? Jak těžké je vyrobit

Více

Energetický metabolizmus buňky

Energetický metabolizmus buňky Energetický metabolizmus buňky Buňky vyžadují neustálý přísun energie pro tvorbu a udržování biologického pořádku (život). Tato energie pochází z energie chemických vazeb v molekulách potravy (energie

Více

Hydroxidy se vyznačují louhovitou" chutí. Ochutnávat je však nesmíte nikdy, protože mají stejné leptavé účinky jako kyseliny.

Hydroxidy se vyznačují louhovitou chutí. Ochutnávat je však nesmíte nikdy, protože mají stejné leptavé účinky jako kyseliny. Hydroxidy se vyznačují louhovitou" chutí. Ochutnávat je však nesmíte nikdy, protože mají stejné leptavé účinky jako kyseliny. K nejvýznamnějším z nich patří hydroxid sodný, hydroxid draselný a hydroxid

Více

MUKOADHEZIVNÍ ORÁLNÍ FILMY

MUKOADHEZIVNÍ ORÁLNÍ FILMY Návod na cvičení pro skupinu č. 1 MUKOADHEZIVNÍ ORÁLNÍ FILMY Cílem praktické části cvičení je příprava a hodnocení dvou druhů MOF: MOF-A: 4 % sodná sůl karboxymethylcelulosy (NaCMC), 3 % glycerol, ad 100

Více

Časté dotazy pro řadu TRUVIVITY BY NUTRILITE

Časté dotazy pro řadu TRUVIVITY BY NUTRILITE Časté dotazy pro řadu TRUVIVITY BY NUTRILITE 1. Co je nutrikosmetika? Nutrikosmetika jsou nutriční výrobky, které mohou pomoci zlepšit strukturu a funkci pleti a napomoci jejímu zdraví a vzhledu. Nutrikosmetika

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních tekutin.

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních tekutin. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních tekutin. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Více

Vědecko-výzkumná témata klinické farmacie v oboru AIM. Adriana Papiež ARK a NL, FN u sv. Anny v Brně LF, Masarykovy univerzity v Brně

Vědecko-výzkumná témata klinické farmacie v oboru AIM. Adriana Papiež ARK a NL, FN u sv. Anny v Brně LF, Masarykovy univerzity v Brně Vědecko-výzkumná témata klinické farmacie v oboru AIM Adriana Papiež ARK a NL, FN u sv. Anny v Brně LF, Masarykovy univerzity v Brně Motivace pro výzkumný záměr Velká část pacientů na JIP není schopna

Více

Radioaktivita a radionuklidy - pozitivní i negativní účinky a využití. Jméno: Ondřej Lukas Třída: 9. C

Radioaktivita a radionuklidy - pozitivní i negativní účinky a využití. Jméno: Ondřej Lukas Třída: 9. C Radioaktivita a radionuklidy - pozitivní i negativní účinky a využití Jméno: Ondřej Lukas Třída: 9. C Co to je Radioaktivita/Co je radionuklid Radioaktivita = Samovolná přeměna atomových jader Objev 1896

Více

Směsi, roztoky. Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace

Směsi, roztoky. Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace Směsi, roztoky Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace 1 Směsi Směs je soustava, která obsahuje dvě nebo více chemických látek. Mezi složkami směsi nedochází k chemickým reakcím. Fyzikální vlastnosti

Více

WE RE NOT ONLY CHEWING GUM. WE RE ENERGY GUM.

WE RE NOT ONLY CHEWING GUM. WE RE ENERGY GUM. WE RE NOT ONLY CHEWING GUM. WE RE ENERGY GUM. Bitters jsou mnohem účinnější, než jakýkoliv jiný energetický stimulant. Velká většina z nich se vstřebává v žaludku a účinné látky z nich musí projít trávicím

Více

Voda polární rozpouštědlo

Voda polární rozpouštědlo VY_32_INVACE_30_BEN05.notebook Voda polární rozpouštědlo Temacká oblast : Chemie anorganická chemie Datum vytvoření: 2. 8. 2012 Ročník: 2. ročník čtyřletého gymnázia (sexta osmiletého gymnázia) Stručný

Více

Otázky a odpovědi. TIENS Kardi krillový olej s rakytníkem řešetlákovým

Otázky a odpovědi. TIENS Kardi krillový olej s rakytníkem řešetlákovým TIENS Kardi krillový olej s rakytníkem řešetlákovým 1. Co je TIENS Kardi krillový olej s rakytníkem řešetlákovým? TIENS Kardi je výživový doplněk obsahující olej z antarktického krillu, olej z plodů rakytníku

Více

METODY FARMACEUTICKÉ TECHNOLOGIE ČL 2009, D PharmDr. Zdenka Šklubalová, Ph.D

METODY FARMACEUTICKÉ TECHNOLOGIE ČL 2009, D PharmDr. Zdenka Šklubalová, Ph.D METODY FARMACEUTICKÉ TECHNOLOGIE ČL 2009, D 2010 PharmDr. Zdenka Šklubalová, Ph.D. 10.6.2010 ZMĚNY D 2010 (harmonizace beze změn v textu) 2.9.1 Zkouška rozpadavosti tablet a tobolek 2.9.3 Zkouška disoluce

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

Obaly a pomocný materiál Tipy z Practical Pharmaceutics. Mgr. Eva Procházková

Obaly a pomocný materiál Tipy z Practical Pharmaceutics. Mgr. Eva Procházková Obaly a pomocný materiál Tipy z Practical Pharmaceutics Mgr. Eva Procházková Příprava pevných lékových forem Kapsle Zásypy Čípky Příprava polotuhých lékových forem Masti, krémy, gely, pasty Příprava tekutých

Více

SSOS_ZD_3.12 Trávicí soustava - játra

SSOS_ZD_3.12 Trávicí soustava - játra Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZD_3.12

Více

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls8465/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls8465/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls8465/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. Název přípravku E-Z-HD 2. Kvalitativní a kvantitativní složení Léčivá látka: Barii sulfas (síran barnatý)

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

Netkané textilie. Materiály 2

Netkané textilie. Materiály 2 Materiály 2 1 Pojiva pro výrobu netkaných textilií Pojivo je jednou ze dvou základních složek pojených textilií. Forma pojiva a jeho vlastnosti předurčují technologii a podmínky procesu pojení způsob rozmístění

Více

METODY ČIŠTĚNÍ ORGANICKÝCH LÁTEK

METODY ČIŠTĚNÍ ORGANICKÝCH LÁTEK METODY ČIŠTĚNÍ ORGANICKÝCH LÁTEK Chemické sloučeniny se připravují z jiných chemických sloučenin. Tento děj se nazývá chemická reakce, kdy z výchozích látek (reaktantů) vznikají nové látky (produkty).

Více

Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání.

Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání. Otázka: Druhy biologického materiálu Předmět: Biologie Přidal(a): moni.ka Druhy biologického materiálu Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání. Tělní tekutiny

Více

Dospělí: Jeden čípek ráno, večer a po každém vyprázdnění střev. Zavést do rekta zaobleným koncem.

Dospělí: Jeden čípek ráno, večer a po každém vyprázdnění střev. Zavést do rekta zaobleným koncem. sp.zn. sukls186765/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU PREPARATION H čípky 23 mg / 69 mg 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivé látky: Faecis extractum fluidum 1,00 % hmot., t.j. 23

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 ke sdělení sp.zn.sukls188660/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Milgamma N 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Thiamini hydrochloridum 100 mg Pyridoxini hydrochloridum 100

Více

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Tento produkt byl vyvinut ve spolupráci Mudr. Davida Freje, Ing. Ivety Jecmik Skuherské a odborníků z Japonska. Funkční a dobře vstřebatelná kombinace

Více

Placenta je orgán, který spojuje organismus matky a dítěte během těhotenství.

Placenta je orgán, který spojuje organismus matky a dítěte během těhotenství. Placenta je orgán, který spojuje organismus matky a dítěte během těhotenství. Používání placenty se začalo zadlouho před vědeckými objevy v Číně se placentě říkalo člun na fialové řece Metoda placentárního

Více

Kapitola II. Principy aplikace rostlinných semen

Kapitola II. Principy aplikace rostlinných semen Kapitola II Principy aplikace rostlinných semen 37 Léčebné body a zóny souladu lze stimulovat pomocí jehel, masážních strojků a dalších umělých stimulátorů. Je obzvláště zajímavé, že k těmto cílům lze

Více

Interní informační a vzdělávací materiál pro lékárníky a farmaceutické asistentky. Novinky SANOFI Srpen 2015

Interní informační a vzdělávací materiál pro lékárníky a farmaceutické asistentky. Novinky SANOFI Srpen 2015 Interní informační a vzdělávací materiál pro lékárníky a farmaceutické asistentky Novinky SANOFI Srpen 2015 IBALGIN RAPIDCAPS 400 mg měkké tobolky Léčivá látka v tekuté formě: ibuprofenum 400 mg (ibuprofen

Více

Zpráva o postupu projektu TA03010189

Zpráva o postupu projektu TA03010189 Zpráva o postupu projektu TA03010189 Efektivní separace Laktoferinu z kravského mléka Vypracovalo: Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů, 2014 V rámci spolupráce s Regionálním centrem

Více

(III.) Sedimentace červených krvinek. červených krvinek. (IV.) Stanovení osmotické rezistence. Fyziologie I - cvičení

(III.) Sedimentace červených krvinek. červených krvinek. (IV.) Stanovení osmotické rezistence. Fyziologie I - cvičení (III.) Sedimentace červených krvinek (IV.) Stanovení osmotické rezistence červených krvinek Fyziologie I cvičení Fyziologický ústav LF MU, 2015 Michal Hendrych, Tibor Stračina Sedimentace erytrocytů fyzikální

Více

Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková

Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Formované krevní elementy: Buněčné erytrocyty, leukocyty Nebuněčné trombocyty Tvorba krevních

Více

Úloha č. 9 Stanovení hydroxidu a uhličitanu vedle sebe dle Winklera

Úloha č. 9 Stanovení hydroxidu a uhličitanu vedle sebe dle Winklera Úloha č. 9 Stanovení hydroxidu a uhličitanu vedle sebe dle Winklera Princip Jde o klasickou metodu kvantitativní chemické analýzy. Uhličitan vedle hydroxidu se stanoví ve dvou alikvotních podílech zásobního

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp.zn. sukls190224/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Milgamma N Měkké tobolky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivé látky 1 tobolka obsahuje: benfotiaminum pyridoxini hydrochloridum

Více

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty,

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, MAGNETY Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, se nazývají trvalé magnety. Jsou tvarovány například jako koňské podkovy, magnetické jehly nebo obyčejné tyče. Kompas

Více

Otázka: Jak poznáme, že je ve skořápce vejce trhlina, i když ji neobjevíme očima?

Otázka: Jak poznáme, že je ve skořápce vejce trhlina, i když ji neobjevíme očima? Pokusy s vejci budí většinou velkou pozornost. Každé dítě vejce už někdy vidělo, mělo je v ruce a rozbilo je. Každý ví, co je uvnitř vejce, ať už je syrové nebo vařené. Většina lidí má také nějakou představu

Více

CHEMIE SLOUŽÍ I OHROŽUJE

CHEMIE SLOUŽÍ I OHROŽUJE CHEMIE SLOUŽÍ I OHROŽUJE autoři: Hana a Radovan Sloupovi 1. Ze tří cisteren unikly tři plyny - helium, amoniak a chlor. Napiš do obláčků správné značky nebo vzorce. Pomůže ti výstražné značení nebezpečnosti

Více

Perorální podání. Před použitím čtěte příbalovou informaci. TEXT NA VNĚJŠÍ OBAL. Krabička pro blistry a lahvičky HDPE 1. NÁZEV LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU

Perorální podání. Před použitím čtěte příbalovou informaci. TEXT NA VNĚJŠÍ OBAL. Krabička pro blistry a lahvičky HDPE 1. NÁZEV LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU TEXT NA VNĚJŠÍ OBAL Krabička pro blistry a lahvičky HDPE 1. NÁZEV LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Orlistat Polpharma 60 mg, tvrdé tobolky orlistatum 2. OBSAH LÉČIVÉ LÁTKY/LÉČIVÝCH LÁTEK Jedna tvrdá tobolka obsahuje

Více

Základy chemických technologií

Základy chemických technologií 4. Přednáška Mísení a míchání MÍCHÁNÍ patří mezi nejvíc používané operace v chemickém průmyslu ( resp. příbuzných oborech, potravinářský, výroba kosmetiky, farmaceutických přípravků, ) hlavní cíle: odstranění

Více

Rostlinná buňka jako osmotický systém

Rostlinná buňka jako osmotický systém Rostlinná buňka jako osmotický systém Voda se do rostlinné buňky i z ní pohybuje pouze pasivně, difusí. Hnací silou difuse vody jsou rozdíly tzv. vodního potenciálu ( ). Vodní potenciál je chemický potenciál

Více

TEXTURNÍ ANALÝZA jako moderní přístup k hodnocení lékových forem

TEXTURNÍ ANALÝZA jako moderní přístup k hodnocení lékových forem TEXTURNÍ ANALÝZA jako moderní přístup k lékových forem doc. PharmDr. Jan Gajdziok, Ph.D. PharmDr. Veronika Pechová Projekt byl realizován za podpory grantu IVA 2016FaF/3130/77 Obsah přednášky TEORETICKÁ

Více

Přírodní gumy PŘÍRODNÍ POLYMERY. RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. pospisil@gascontrolplast.cz www.gascontrolplast.cz UČO:29716 15. 10.

Přírodní gumy PŘÍRODNÍ POLYMERY. RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. pospisil@gascontrolplast.cz www.gascontrolplast.cz UČO:29716 15. 10. PŘÍRODNÍ POLYMERY Přírodní gumy RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. pospisil@gascontrolplast.cz www.gascontrolplast.cz UČO:29716 15. 10. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 1 LEKCE Časový plán téma 1 Úvod do předmětu

Více

10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození

10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození 10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození MEIÓZA meióza (redukční dělení/ meiotické dělení), je buněčné dělení, při kterém

Více

Fyzika je přírodní věda, která zkoumá a popisuje zákonitosti přírodních jevů.

Fyzika je přírodní věda, která zkoumá a popisuje zákonitosti přírodních jevů. Fyzika je přírodní věda, která zkoumá a popisuje zákonitosti přírodních jevů. Násobky jednotek název značka hodnota kilo k 1000 mega M 1000000 giga G 1000000000 tera T 1000000000000 Tělesa a látky Tělesa

Více

Oligobiogenní prvky bývají běžnou součástí organismů, ale v těle jich již podstatně méně (do 1%) než prvků makrobiogenních.

Oligobiogenní prvky bývají běžnou součástí organismů, ale v těle jich již podstatně méně (do 1%) než prvků makrobiogenních. 1 (3) CHEMICKÉ SLOŢENÍ ORGANISMŮ Prvky Stejné prvky a sloučeniny se opakují ve všech formách života, protože mají shodné principy stavby těla i metabolismu. Např. chemické děje při dýchání jsou stejné

Více

ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE

ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE LABORATOŘ OBORU I ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE (111) F Imobilizace na alumosilikátové materiály Vedoucí práce: Ing. Eliška Leitmannová, Ph.D. Umístění práce: laboratoř F07, F08 1 Úvod Imobilizace aktivních

Více

Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?!

Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?! Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?! BRÁT! SAMOZŘEJMĚ! Pověry o statinech aneb Nevěřte všemu, co se povídá a píše O statinech, tedy lécích na snížení množství cholesterolu v krvi, koluje mezi laiky,

Více

RUŠENÁ KRYSTALIZACE A SUBLIMACE

RUŠENÁ KRYSTALIZACE A SUBLIMACE LABORATORNÍ PRÁCE Č. 5 RUŠENÁ KRYSTALIZACE A SUBLIMACE KRYSTALIZACE PRINCIP Krystalizace je důležitý postup při získávání čistých tuhých látek z jejich roztoků. Tuhá látka se rozpustí ve vhodném rozpouštědle.

Více

PŘÍLOHA II. Vědecké závěry a zdůvodnění kladného stanoviska

PŘÍLOHA II. Vědecké závěry a zdůvodnění kladného stanoviska PŘÍLOHA II Vědecké závěry a zdůvodnění kladného stanoviska 3 Vědecké závěry Celkové závěry vědeckého hodnocení přípravku Okrido a přípravků souvisejících názvů (viz příloha I) Okrido je perorální roztok

Více

3. FILTRACE. Obecný princip filtrace. Náčrt. vstup. suspenze. filtrační koláč. výstup

3. FILTRACE. Obecný princip filtrace. Náčrt. vstup. suspenze. filtrační koláč. výstup 3. FILTRACE Filtrace je jednou ze základních technologických operací, je to jedna ze základních jednotkových operací. Touto operací se oddělují pevné částice od tekutiny ( směs tekutiny a pevných částic

Více

6. ZVLÁŠTNÍ UPOZORNĚNÍ, ŽE LÉČIVÝ PŘÍPRAVEK MUSÍ BÝT UCHOVÁVÁN MIMO DOSAH A DOHLED DĚTÍ

6. ZVLÁŠTNÍ UPOZORNĚNÍ, ŽE LÉČIVÝ PŘÍPRAVEK MUSÍ BÝT UCHOVÁVÁN MIMO DOSAH A DOHLED DĚTÍ ÚDAJE UVÁDĚNÉ NA VNĚJŠÍM OBALU {Krabička pro blistry a HDPE lahvičky} 1. NÁZEV LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Orlistat Teva 60 mg, tvrdé tobolky Orlistatum 2. OBSAH LÉČIVÉ LÁTKY/LÉČIVÝCH LÁTEK Jedna tobolka obsahuje

Více

TUKY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 15. 3. 2013. Ročník: devátý

TUKY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 15. 3. 2013. Ročník: devátý TUKY Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 15. 3. 2013 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Organické sloučeniny 1 Anotace: Žáci se seznámí s lipidy. V rámci tohoto

Více

Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie

Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie IZOLACE GENOMOVÉ DNA Deoxyribonukleová kyselina (DNA) představuje základní genetický materiál většiny

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 02 Přírodovědné předměty Hana Gajdušková 1 Viry

Více

Membránový transport příručka pro učitele

Membránový transport příručka pro učitele Obecné informace Membránový transport příručka pro učitele Téma membránový transport při sdělení základních informací nepřesahuje rámec jedné vyučovací hodiny. (Upozornění: Osmóza je uvedena podrobněji

Více

6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY

6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY 6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY VODA // ODKYSELENÍ TĚLA (UDRŽENÍ SPRÁVNÝCH HODNOT PH V TĚLE) // BÍLKOVINY SACHARIDY TUKY VLÁKNINA MIKRO-ŽIVINY (VITAMÍNY, MINERÁLY, ENZYMY ) VODA NAPROSTO ZÁSADNÍ

Více

Micelární koloidní roztoky. Proč je roztok mýdla zakalený a odstraňuje špínu? Jak fungují saponáty? Jak funguje bublifuk?

Micelární koloidní roztoky. Proč je roztok mýdla zakalený a odstraňuje špínu? Jak fungují saponáty? Jak funguje bublifuk? Micelární koloidní roztoky Proč je roztok mýdla zakalený a odstraňuje špínu? Jak fungují saponáty? Jak funguje bublifuk? 1 Micelární koloidní roztoky roztoky nízkomolekulárních látek s difilním (polárně-nepolárním)

Více

MÍSENÍ MÍSENÍ JE REVERZIBILNÍ PROCES. Mísení a segregace sypkých hmot INŽENÝRSTVÍ FARMACEUTICKÝCH

MÍSENÍ MÍSENÍ JE REVERZIBILNÍ PROCES. Mísení a segregace sypkých hmot INŽENÝRSTVÍ FARMACEUTICKÝCH Mísení a segregace sypkých hmot INŽENÝRSTVÍ FARMACEUTICKÝCH VÝROB MÍSENÍ Definice Operace při které se na dvě nebo více oddělených složek působí tak, aby se dostaly do stavu, kdy každá částice jedné složky

Více

PRACOVNÍ LIST: OPAKOVÁNÍ UČIVA 6. ROČNÍKU

PRACOVNÍ LIST: OPAKOVÁNÍ UČIVA 6. ROČNÍKU PRACOVNÍ LIST: OPAKOVÁNÍ UČIVA 6. ROČNÍKU STAVBA LÁTEK, ROZDĚLENÍ, VLASTNOSTI. NEUSPOŘÁDANÝ POHYB ČÁSTIC. ČÁSTIC. SLOŽENÍ LÁTEK. VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA, GRAV. SÍLA A GRAV. POLE. Základní pojmy:

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL Ing. Yvona Bečičková Tematická oblast. Termika Číslo a název materiálu VY_32_INOVACE_0301_0220 Anotace

VÝUKOVÝ MATERIÁL Ing. Yvona Bečičková Tematická oblast. Termika Číslo a název materiálu VY_32_INOVACE_0301_0220 Anotace VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Opakování

Opakování Slabé vazebné interakce Opakování Co je to atom? Opakování Opakování Co je to atom? Atom je nejmenší částice hmoty, chemicky dále nedělitelná. Skládá se z atomového jádra obsahujícího protony a neutrony

Více

Buňka. Buňka (cellula) základní stavební a funkční jednotka organismů, schopná samostatné existence. Cytologie nauka o buňkách

Buňka. Buňka (cellula) základní stavební a funkční jednotka organismů, schopná samostatné existence. Cytologie nauka o buňkách Buňka Historie 1655 - Robert Hooke (1635 1703) - použil jednoduchý mikroskop k popisu pórů v řezu korku. Nazval je, podle podoby k buňkám včelích plástů, buňky. 18. - 19. St. - vznik buněčné biologie jako

Více

Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce

Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce 1) Riziko srdečně cévního onemocnění Hlavní příčinou úmrtí v Evropě jsou kardiovaskulární (srdečně-cévní) onemocnění. Mezi tato onemocnění

Více

Bublinárium. MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice. Co je dobré vědět o bublinách? Veletrh nápadů učitelů fyziky 14

Bublinárium. MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice. Co je dobré vědět o bublinách? Veletrh nápadů učitelů fyziky 14 Bublinárium MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice Při projektovém vyučování si s dětmi na 2.stupni hrajeme s bublinami. Příspěvek nabízí praktické rady a vyzkoušené postupy pro přípravu

Více

Andělika lékařská kořen

Andělika lékařská kořen Andělika lékařská kořen Andělika bývá v Číně používána za bylinu gynekologického významu, používanou při bolestivé menstruci a při problémech v přechodu ženy. Dále bývá používána Uklidnění a posílení nervové

Více

Martina Urbanová, Ivana Šeděnková, Jiří Brus. Polymorfismus farmaceutických ingrediencí, 13. C CP-MAS NMR, 19 F MAS NMR a faktorová analýza

Martina Urbanová, Ivana Šeděnková, Jiří Brus. Polymorfismus farmaceutických ingrediencí, 13. C CP-MAS NMR, 19 F MAS NMR a faktorová analýza Martina Urbanová, Ivana Šeděnková, Jiří Brus Polymorfismus farmaceutických ingrediencí, 13 C CP-MAS NMR, F MAS NMR a faktorová analýza Proč studovat polymorfismus ve farmacii? Důvody studia polymorfismu:

Více

Pevná fáze ve farmacii

Pevná fáze ve farmacii Úvod - Jaké jsou hlavní technologické operace při výrobě léčivých přípravků? - Co je to API, excipient, léčivý přípravek, enkapsulace? - Proč se provádí mokrá granulace? - Jaké hlavní normy se vztahují

Více

Nejsilnější vitamín C i pro citlivý žaludek. Využijte maximum díky pufrování

Nejsilnější vitamín C i pro citlivý žaludek. Využijte maximum díky pufrování Nejsilnější vitamín C i pro citlivý žaludek Využijte maximum díky pufrování Pure Encapsulations Společnost Pure Encapsulations byla založena v roce 1991 v USA. Synonymem pro produkty PURE je pojem kvalita.

Více

Tvrdá tobolka se světle modrým víčkem a světle modrým tělem.

Tvrdá tobolka se světle modrým víčkem a světle modrým tělem. Příloha č. 3 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls127013/2009 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Orlistat Polpharma 60 mg, tvrdé tobolky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tvrdá tobolka

Více

METABOLISMUS NIKOTINU U ČLOVĚKA

METABOLISMUS NIKOTINU U ČLOVĚKA METABOLISMUS NIKOTINU U ČLOVĚKA Z. Zloch Ústav hygieny LF UK Plzeň Výskyt nikotinu Cigaretový tabák obs. 1 1.5 % nikotinu, tj. 95 % všech přítomných alkaloidů Minoritní alkaloidy: nornikotin, anatabin,

Více