PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ Úloha č. 3 Dálková správa s využitím WIFI technologie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ Úloha č. 3 Dálková správa s využitím WIFI technologie"

Transkript

1 VŠB-TU Ostrava SN171 PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ Úloha č. 3 Dálková správa s využitím WIFI technologie Datum měření: Vypracoval:Ondřej Winkler Spolupracoval:Martin Valas

2 Zadání: 1. Seznamte se s dílčími pracovišti laboratorní úlohy Hierarchická strukturu řízení a s možnostmi přístupu k jednotlivým reálným úlohám z různých úrovní řízení. (teplovzdušný model, model automatická pračka). 2. Zkonfigurujte měřicí úlohu na druhé úrovni řízení a ověřte její funkčnost. 3. Proveďte měření na teplovzdušném modelu ze třetí úrovně a vykreslete naměřené hodnoty v grafu pomocí programu Excel a vyjádřete se k průběhům. 4. Proveďte zhodnocení naměřených dat. Schéma zapojení Obr. 1 celkový pohled na zapojení měřené úlohy Teoretický rozbor Ovládaná soustava (funkční model) se nachází na obr. 2. Rozměry soustavy jsou 450 x 400 x 350mm. Hlavní částí pohonu jsou krokové motory. Krokový motor pro podélný směr (1), krokový motor pro příčný směr (2) a krokový motor pro svislý pohyb (3). Posuvný pohyb je realizován pomocí závitových tyčí Ø 8mm se stoupání 1,25mm (4). Vodicí tyče v podélném směru jsou zhotoveny z tenkostěnných trubek o Ø 10mm a síle stěny 1mm. Větší průměr těchto tyčí je volen s ohledem na to, že se po nich pohybuje celý mechanismus pro podélný směr. Krokové motory pro oba směry mají stejné parametry. Mechanismus pro podélný směr se skládá z krokového motoru (1), vodicích tyčí, závitové tyče (4).

3 Koncové spínače pro zajištění kalibrace na nulovou polohu (5) a optické závory pro zjišťování aktuální polohy při pohybu (6). Materiál, ze kterého jsou zhotoveny ostatní díly je plast o rozměrech 19,5x19,5mm. Na mechanismu pro pohyb ve vertikálním směru (7) se nachází pracovní nástroj, v tomto případě se jedná o vrtačku plošných spojů (8). Obr. 2 Funkční model soustavy Na obr. 1 je uvedeno zapojení soustavy a nadřízeného PC. Zapojení nadřízeného PC a soustavy je provedeno přímo s využitím virtuálního sériového portu. Vlevo na obrázku je umístěno nadřízené PC s aplikací pro ovládání soustavy. V PC je vložena bezdrátová síťová karta. Uprostřed se nachází převodník EZL 300W Lite, ke kterému je připojen převodník RS-232 / RS-485. Vpravo jsou umístněné komunikační moduly. V horní části je vidět model polohované soustavy. KALIBRACE NULOVÉ POLOHY Kalibrace nulové polohy u ovládané soustavy je velmi důležitá pro zajištění přesné vzdálenosti od nulové hodnoty. Po kalibraci je soustava připravena na pohyb v jakémkoli směru.. Na podobném principu fungují všechny polohovací stroje. Kalibraci zajišťují dva koncové spínače (obr.3).

4 Obr. 3 Koncové spínače, pro kalibraci MONITOROVÁNÍ AKTUÁLNÍ POLOHY Vzdálenost, do které má být pracovní stůl polohován, musí být nějakým způsobem zjistitelná. Probíhá to tak, že uživatel zadá vzdálenost pomocí aplikace pro ovládání. Aplikace vyšle řetězec do komunikačních modulu. Následně při pohybu soustavy dochází k odečítání jednotlivých pulsů od nastavené vzdálenosti. Velikost jednoho pulsu je volena s ohledem na stoupání závitu, které činí 1,25mm. Hodnota která se odečte při každém pulsu je tedy 0,25mm a je to nejmenší vzdálenost, kterou je možné zadávat a se soustavou pohybovat. Pulsy jsou získávány prostřednictvím optických závor a kontrolních kotoučů, které jsou umístěny na konci závitových tyčí. Uchycení optických závor (obr. 4, 5). Obr. 4 Optická závora pro podélný směr

5 Obr. 5 Optická závora pro příčný směr Na obr. 6 jsou zobrazeny komunikační moduly. Komunikační modul A má umístěn na předním panelu dva konektory RS-485. Jeden slouží pro připojení nadřazeného PC a druhý je pro připojení komunikačního modulu B. Oba moduly jsou napájeny stejnosměrným napětím 12V. Konektory pro napájení jsou rovněž umístěné na předním panelu obou komunikačních modulů. Obr. 6 Komunikační moduly Postup práce Úloha spojuje v sobě několik zařízení, které pro správnou funkci úlohy musí bezchybně spolupracovat. Jako první z řady úkonů je důležité mít spuštěnou aplikaci pro ovládaní na nadřízeném PC v prostředí Control Web 5.

6 Je důležité zkontrolovat nastavení COM portu v parametrickém souboru ASCII ovladače (obr. 7). V případě použití virtuálního sériového portu je zde nutné nastavit virtuální sériový port, např. COM2. Obr. 7 Nastavení parametrického souboru ASCII ovladače Zároveň je třeba provést nastavení komunikačního portu v systému Windows. Obr. 8 Nastavení komunikačního portu Přenosovou rychlost je doporučeno nastavit na 9600b/s. Při větších rychlostech může docházet k chybám v komunikaci. Následně je třeba správně zapojit převodníky RS-232/WiFi. Jedná se o převodníky EZL 300W Lite. Po zapojení převodníků se vloží WiFi karta do PCMCIA slotu.

7 Obr. 9 Zapojení převodníku EZL 300W a převodníku RS-232/RS-485 Pro případ zapojení dvou převodníků EZL 300W Lite proti sobě je nutné provést změnu nastavení obou převodníků. Nastavení je uvedeno v předchozích kapitolách. Je důležité, aby nadřazený převodník (master) byl na straně PC, jinak nedojde ke spojení převodníků do sítě. Na straně ovládané soustavy je připojen podřízený (slave) převodník. Po zapojení převodníků do sítě dojde k automatické inicializaci převodníků. Pokud jsou správně nastaveny, dojde ke spojení těchto převodníků do sítě. Úspěšné spojení je indikováno diodami umístěnými na převodnících. Následně k podřízenému převodníků připojíme převodník RS- 232/RS-485. Komunikační moduly připojíme k soustavě pomocí dvojice prodlužovacích kabelů. Následně připojíme sběrnici RS-485 k převodníkům. Následuje zapojení napájení pro jednotlivé komunikační moduly avšak nezapneme přívod napětí. Pokud máme vše správně zapojeno a zkontrolováno můžeme pokračovat dále. Jako první spustíme aplikaci pro ovládání soustavy. Pokud je aplikace úspěšně spuštěna můžeme zapnou napájení komunikačních modulů. V tomto okamžiku se doporučuje vyzkoušet polohování v jakémkoliv směru a následně provést kalibraci na nulovou polohu. Nedoporučuje se provádět kalibraci ihned po zapnutí napájení. Může dojít k chybě v komunikaci. Pokud první kalibrace proběhla úspěšně, soustava je připravena na vykonávaní požadovaných úkonů. ÚLOHA OVĚŘOVÁNÍ MOŽNOSTÍ KOMUNIKACE Úkolem úlohy je seznámit studenty se způsobem komunikace nadřízené aplikace s komunikačními moduly. Úloha pro práci se soustavou je zaměřena na nastavení jednotlivých znaků řetězce, který je vysílán z aplikace do komunikačních modulů.

8 Základem úlohy je aplikace, která je vytvořena v systému Control Web 5. Aplikace se skládá z jednoho okna, které obsahuje tlačítko VÝSTUP pro vyslání řetězce z aplikace. Dále obsahuje volná pole, do který je umožněno zapisovat jednotlivé znaky nebo hodnoty viz obrázek 10. Obr.10 Okno aplikace Uvozovací znak je implicitně nastaven na znak #. Je to adresa obou modulů na jedné sběrnici. Adresa modulů slouží pro adresování dat jednotlivým modulům. Znak pro modul A je A a pro modul B je B. Směr pohybu se zadává číselně podle následující tabulky.

9 Tabulka 1 Zadávání hodnot pro směr pohybu Nastavení směru pohybu pro komunikační modul A Směr Pohyb po 255 puslů Pohyb více než 255 pulsů Vpřed Vzad Vpravo Vlevo STOP 16 KALIBRACE 160 Pro pohyb nad 255 pulsů je nutné nejdříve vypočítat vzdálenost, která přesáhne hodnotu 255, a tu následně zapsat do pole vzdálenost pohybu a dále zadat hodnotu směru pohybu ze sloupce pro pohyb přes 255 pulsů. Pulsy jsou získávány z optických závor. Jeden puls odpovídá vzdálenosti 0,25 mm. Pro pohyb nad 255 pulsů je nutné nejdříve vypočítat vzdálenost, která přesáhne hodnotu 255, a tu následně zapsat do pole vzdálenost pohybu a dále zadat hodnotu směru pohybu ze sloupce pro pohyb přes 255 pulsů. Pulsy jsou získávány z optických závor. Jeden puls odpovídá vzdálenosti 0,25 mm. Příklad: Posuv o hodnotu 300 pulsů odpovídá vzdálenosti 75mm = 45. Pro pohyb o 300 pulsů vpřed zadáme hodnotu vzdálenosti 45 a směr 140. Pro pohyb o 100 pulsů vpřed zadáme hodnotu vzdálenosti 100 a směr 12. Podobným způsobem jsou zadávány hodnoty v ostatních směrech. Následující tabulka uvádí hodnoty pro pohyb ve vertikálním směru. Tabulka 2 Zadávání hodnot pro směr pohybu Nastavení směru pohybu pro komunikační modul B Směr hodnota Nahoru 3 Dolů 1 Vrtej 160 STOP 16 Zapni vrtačku 140 Vypni vrtačku 132 Úloha v sobě spojuje jednak zadávání hodnot pro jednotlivé směry pohybu a zároveň vysvětluje způsob komunikace aplikace s komunikačními moduly. V uvedených tabulkách (tabulka 1. a tabulka 2.) se nalézají hodnoty zadávané pro směr pohybu.

10 Vykreslení obrazce Úkolem této úlohy je vykreslení obrazce pomocí zvolených souřadnic. Postup vykreslování obrazce je takový, že uživatel si zvolí obrazec, který bude chtít vykreslit (čtverec, obdélník, trojúhelník). Následně stanoví souřadnice jednotlivých bodů obrazce. Rozměry obrazce závisí na zvolených souřadnicích. Pro vykreslení čtverce nebo obdélníku postačí souřadnice čtyř bodů. Pokud bude vykreslován trojúhelník, nebo jakákoliv šikmá přímka musí být stanoveny souřadnice jednotlivých bodů přímky. Na obrázku 11 je uveden obrazec, který má byt vykreslen a způsob, jak stanovit souřadnice pro vykreslení. Obr. 11 Zvolený obrazec a jeho mezní rozměry Černá čára na obrázku 11 představuje dráhu nástroje. Černé body znázorňují krajní polohy nástroje a modré body uvádějí, ve kterých bodech je nutné stanovit souřadnice. Čísla naboku obrázku slouží jako označení jednotlivých řádku pro zpřehlednění tabulek souřadnic. Tabulka 3 Souřadnice obrazce podle obr. 12 řádek1 řádek2 řádek4 řádek5 řádek8 x y x y x y x y x y řádek řádek řádek řádek

11 řádek10 řádek11 x y x y Obr. 12 Hotový obrazec po provedení úlohy Závěr Tato úloha se zabývá dálkovou správou s využitím WIFI technologie. Prakticky se jedná o řízení vyvrtávání děr do přípravku. Ovládaná soustava (funkční model) se nachází na obr. 2. Hlavní částí pohonu jsou krokové motory. Soustava obsahuje tři krokové motory, pro podélný směr, pro příčný směr a pro svislý pohyb (vrtačka). Krokové motory pro oba směry mají stejné parametry. Soustava dále obsahuje koncové spínače pro zajištění kalibrace na nulovou polohu a optické závory pro zjišťování aktuální polohy při pohybu. Komunikace s PC probíhá po RS232 a RS485 V první části úlohy jsme se seznámili s ovládáním soustavy (vyzkoušeli jsme příčný a podélný posuv, vrtání, tvorbu a ukládání bodů do databáze). Dále jsme navrhli obrazec, který bude vyvrtán. Na základě tohoto obrazce jsme vyhotovili tabulky s body, které se zadávali do programu Control Web Pomocí těchto bodů pak byl obrazec postupně vyvrtán. Jeho výsledný vzhled je zobrazen na obr. 12. Poslední část úlohy se zabývala způsobem komunikace nadřízené aplikace s komunikačními moduly. Zde jsme nastavovali jednotlivé znaky řetězce, které jsme z aplikace posílali do komunikačních modulů. Každý řetězec musí začínat znakem # (což je adresa obou modulů na jedné sběrnici). Poté následuje znak A či B podle toho, o který

12 modul se jedná.další parametry byly zadány dle tabulky a nebo 2. Pro pohyb nad 255 je nutné provést výpočet, viz Příklad 1.

Obsah. 1. Upozornění. 2. Všeobecný popis

Obsah. 1. Upozornění. 2. Všeobecný popis Obsah 1. Upozornění... 1 2. Všeobecný popis... 1 3. Obsah servisního CD... 2 4. Hlavní elektronické části LES-RACK:... 2 5. Nastavení Ethernetového modulu zařízení LES-RACK... 2 6. Použití servisního programu

Více

PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ

PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ NS172 2005/2006 PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ Úloha č.1 - Hierarchická strktra řízení Vpracoval: Ha Minh 25. 5. 2006 Spolpracoval: Josef Dovrtěl I. ZADÁNÍ 1. Seznamte se s dílčími pracovišti laboratorní

Více

FTC08 instalační manuál k dotykovému panelu systému Foxys

FTC08 instalační manuál k dotykovému panelu systému Foxys FTC08 instalační manuál k dotykovému panelu systému Foxys Foxtron spol. s r.o. Jeseniova 1522/53 130 00 Praha 3 tel/fax: +420 274 772 527 E-mail: info@foxtron.cz www: http://www.foxtron.cz Verze dokumentu

Více

Rychlý průvodce Barbone Boss. Prohlídka notebooku Barbone Boss. Pohled zepředu

Rychlý průvodce Barbone Boss. Prohlídka notebooku Barbone Boss. Pohled zepředu Rychlý průvodce Barbone Boss V tomto rychlém průvodci naleznete užitečné informace a seznámíte se s tím, jak zařízení vypadá a funguje. Průvodce je rozdělen do několika částí podle toho, kterou oblast

Více

POKLADNÍ DISPLEJ LCD. www.virtuos.cz virtuos@virtuos.cz. hotline: 493 544 400. strana 1

POKLADNÍ DISPLEJ LCD. www.virtuos.cz virtuos@virtuos.cz. hotline: 493 544 400. strana 1 POKLADNÍ DISPLEJ LCD VLASTNOSTI Podsvícený displej LCD s vysokým kontrastem umožňuje čtení z velkého bočního úhlu K ovládání displeje je použit standardní seriový port RS-232 (9600bps) Snadné programování

Více

ExperimentalCar Rozšířeny kurz provozních měření na experimentálním vozidle

ExperimentalCar Rozšířeny kurz provozních měření na experimentálním vozidle ExperimentalCar Rozšířeny kurz provozních měření na experimentálním vozidle 2012 1 Obsah 1 Úvod... 3 2 Popis měřicího systému CDS... 3 3 Princip a využití snímačů... 8 3.1 Měření podélného pohybu... 8

Více

PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ Úloha č. 4 Hierarchická struktura řízení

PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ Úloha č. 4 Hierarchická struktura řízení VŠB-TU Ostrava SN171 PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ Úloha č. 4 Hierarchická struktura řízení Datum měření: 4.4.2007 Vypracoval:Ondřej Winkler Spolupracoval:Martin Valas Zadání: 1. Seznamte se s dílčími

Více

Popis a návod k obsluze modulu Smart GM02 v 1.0

Popis a návod k obsluze modulu Smart GM02 v 1.0 1. Úvod Modul Smart GM02 slouží k jednoduchému ovládání libovolného zařízení se spínacím vstupem, jako jsou například závory, vrata a podobná zařízení, prostřednictvím mobilního telefonu. Pro ovládaní

Více

Prostředky automatického řízení

Prostředky automatického řízení Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra automatizační techniky a řízení Prostředky automatického řízení Měření č. 6 - Hierarchická struktura řízení Vypracovali: Pavel Matoška

Více

DÁLKOVÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ V PROSTŘEDÍ CONTROL WEB 5

DÁLKOVÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ V PROSTŘEDÍ CONTROL WEB 5 1 DÁLKOVÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ V PROSTŘEDÍ CONTROL WEB 5 VŠB - Technická Univerzita Ostrava, Katedra automatizační techniky a řízení Příspěvek popisuje způsoby přístupů k řídicím systémům na nejnižší

Více

Úloha I.: Monitorování 1

Úloha I.: Monitorování 1 Úloha I.: Monitorování 1 1. Měření teploty povrchu těla termočlánkem Kalibrace termočlánku a ověření průběhu jeho teplotní závislosti. Měření teploty povrchu těla a prostředí kalibrovaným termočlánkem.

Více

VLASTOSTI DRUŽICOVÉHO NAVIGAČNÍHO SYSTÉMU GPS-NAVSTAR

VLASTOSTI DRUŽICOVÉHO NAVIGAČNÍHO SYSTÉMU GPS-NAVSTAR SMĚROVÉ A DRUŽICOVÉ SPOJE Laboratorní úloha č. 1 VLASTOSTI DRUŽICOVÉHO NAVIGAČNÍHO SYSTÉMU GPS-NAVSTAR ZADÁNÍ 1) Seznamte se s modulem přijímače pro příjem a zpracování navigačních signálů systému GPS-Navstar

Více

Detektor mobilní komunikace DMC - 3 popis a návod k použití Před použitím přístroje si prosím přečtěte tento návod

Detektor mobilní komunikace DMC - 3 popis a návod k použití Před použitím přístroje si prosím přečtěte tento návod Detektor mobilní komunikace DMC - 3 popis a návod k použití Před použitím přístroje si prosím přečtěte tento návod Verze S1.7 DMC-3 je vysoce citlivý selektivní detektor vf signálu pracující v rozsahu

Více

Voděodolný tloušťkoměr MG-401 Obsah:

Voděodolný tloušťkoměr MG-401 Obsah: Voděodolný tloušťkoměr MG-401 Obsah: Návod k obsluze 1. Charakteristika tloušťkoměru MG-401... 1 2. Použitelnost přístroje... 2 3. Vnější vzhled... 2 4. Technické parametry... 4 5. Zapnutí a vypnutí přístroje...

Více

ABBAS, a.s., Edisonova 5, 612 00 Brno, www.abbas.cz M 602 777 999 / T 541 240 956 / F 541 240 955 / E brno@abbas.cz

ABBAS, a.s., Edisonova 5, 612 00 Brno, www.abbas.cz M 602 777 999 / T 541 240 956 / F 541 240 955 / E brno@abbas.cz ABBAS, a.s., Edisonova 5, 612 00 Brno, www.abbas.cz M 602 777 999 / T 541 240 956 / F 541 240 955 / E brno@abbas.cz Obsah Oživení systému... 3 Před prvním spuštěním ústředny... 3 Vyvážení výstupů ústředny...

Více

TEPL2344 Technická dokumentace PŘEVODNÍK TEPLOTY. typ TEPL2344 s rozhraním RS232. www.aterm.cz

TEPL2344 Technická dokumentace PŘEVODNÍK TEPLOTY. typ TEPL2344 s rozhraním RS232. www.aterm.cz PŘEVODNÍK TEPLOTY typ TEPL2344 s rozhraním RS232 www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku

Více

Uživatelská příručka - diagnostický systém

Uživatelská příručka - diagnostický systém Uživatelská příručka - diagnostický systém v 2.6.9 Autodiagnostika ROBEKO www.autodiagnostika-obd.cz Obsah: 1. Úvod : 1.1 Spuštění programu...4 1.2 Základní obrazovka...4 2. Základní funkce : 2.1 Navázání

Více

Měřící a senzorová technika Návrh měření odporových tenzometrů

Měřící a senzorová technika Návrh měření odporových tenzometrů VŠBTU Ostrava 2006/2007 Měřící a senzorová technika Návrh měření odporových tenzometrů Ondřej Winkler SN171 Zadání: Odporové tenzometry staré zpracování 1. Seznámit se s konstrukcí a použitím tenzometrů

Více

Návod k obsluze ŘEZAČKA EBA 435 E EBA 435 EP

Návod k obsluze ŘEZAČKA EBA 435 E EBA 435 EP ŘEZAČKA Návod k obsluze EBA 435 E EBA 435 EP 1 Bezpečnostní opatření Prosím přečtěte si instrukce k obsluze a dodržujte bezpečnostní upozornění. Návod k obsluze musí být vždy dostupný. Stroj nesmí být

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus roletová jednotka ruční režim Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice,

Více

TECHNICKÝ MANUÁL. Obj. č.: 19 83 15

TECHNICKÝ MANUÁL. Obj. č.: 19 83 15 TECHNICKÝ MANUÁL Obj. č.: 19 83 15 OBSAH 2 Strana: 1. Úvod... 2 2. Montáž... 3 3. popis funkce... 4 4. Přehled příkazů... 5 5. Přenos příkazů... 6 5.1 Datový přenos... 6 5.2 Syntaxe příkazu... 6 6. Popis

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Úvod: 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Odporové senzory teploty (například Pt100, Pt1000) použijeme pokud chceme měřit velmi přesně teplotu v rozmezí přibližně 00 až +

Více

Rozdílová dokumentace k ovládání IS KARAT.net

Rozdílová dokumentace k ovládání IS KARAT.net Dokumentace k IS KARAT.net Rozdílová dokumentace k ovládání IS KARAT.net programový modul: Rozdílová dokumentace k ovládání IS KARAT.net OBSAH: 1 ÚVOD... 3 2 PŘIHLAŠOVACÍ DIALOG... 4 3 NAVIGACE... 5 3.1

Více

CQ485. Opakovač a převodník linek RS485 a RS422. S aktivní i pasivní obnovou dat

CQ485. Opakovač a převodník linek RS485 a RS422. S aktivní i pasivní obnovou dat Opakovač a převodník linek RS485 a RS422 S aktivní i pasivní obnovou dat. CQ485 Katalogový list Vytvořen: 8.12.2004 Poslední aktualizace: 19.1.2011 13:54 Počet stran: 20 2011 Strana 2 CQ485 OBSAH Popis...

Více

Pace Maker ZJ18. Návod k použití. 1) Popis výrobku:

Pace Maker ZJ18. Návod k použití. 1) Popis výrobku: Pace Maker ZJ18 Návod k použití 1) Popis výrobku: 1 2 5 4 Legenda: 1. časová osa 2. konektor pro startovací čidlo 3. napájecí konektor 4. výrobní štítek se sériovým číslem 5. konektor pro anténu 3 Obsah

Více

2 Menu Otevře nabídku Menu 9 Port USB 2.0 Umožní připojit externí USB zařízení (např. USB Flash disk)

2 Menu Otevře nabídku Menu 9 Port USB 2.0 Umožní připojit externí USB zařízení (např. USB Flash disk) Jednoduchá příručka Číslo Popis Funkce Číslo Popis Funkce 1 Tlačítko Zap/Vyp Zapne přijímač / Vypne přijímač do Stand By 8 Mód videa Změní mód videa 2 Menu Otevře nabídku Menu 9 Port USB 2.0 Umožní připojit

Více

Konfigurátor idům. Manuál pro konfiguraci systémů Melody, Duo+ Rychlý obsah: - 1 -

Konfigurátor idům. Manuál pro konfiguraci systémů Melody, Duo+ Rychlý obsah: - 1 - Konfigurátor idům Manuál pro konfiguraci systémů Melody, Duo+ Rychlý obsah: Systém Melody: Změna čísla telefonu (ID)... Povolit/zakázat interkom u telefonu Změna doby otevření dveří.... Změna doby otevření

Více

1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 2. NAHRÁNÍ VLOŽENÉHO PROGRAMU

1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 2. NAHRÁNÍ VLOŽENÉHO PROGRAMU 141414141414 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Tato technická příručka platí pro všechny vložené programy, které se nahrávají do vyhodnocovacího zařízení VT 4110 pro možnost provádění dalších operací zejména v oblasti

Více

Seznamte se se zařízením Mobile WiFi

Seznamte se se zařízením Mobile WiFi Začínáme Děkujeme za zakoupení zařízení Mobile WiFi. Zařízení Mobile WiFi vám umožní vysokorychlostní bezdrátové síťové připojení. Tento dokument slouží k tomu, abyste zařízení Mobile WiFi pochopili a

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A K OBSLUZE

NÁVOD K MONTÁŽI A K OBSLUZE NÁVOD K MONTÁŽI A K OBSLUZE Obj. č. 61 05 58 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení zařízení do provozu a k jeho obsluze. Jestliže výrobek předáte jiným osobám, dbejte

Více

českém Úvod Obsah balení Technické údaje PU101 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card

českém Úvod Obsah balení Technické údaje PU101 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card PU101 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card Úvod Především bychom vám chtěli poděkovat za zakoupení výrobku Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card. Tento výrobek vám umožní jednoduše přidat k vašemu počítači

Více

TC485. převodník RS232/RS485. malé, jednoduché provedení. galvanické oddělení. 3. července 2008 w w w. p a p o u c h. c o m 0041.

TC485. převodník RS232/RS485. malé, jednoduché provedení. galvanické oddělení. 3. července 2008 w w w. p a p o u c h. c o m 0041. převodník RS232/RS485 malé, jednoduché provedení galvanické oddělení 3. července 2008 w w w. p a p o u c h. c o m 0041.01 Katalogový list Vytvořen: 5.8.2005 Poslední aktualizace: 3.7.2008 8:53 Počet stran:

Více

R-5602 DYNBAL_V1 - SOFTWARE PRO VYHODNOCENÍ DYNAMICKÉ NEVÝVAHY V JEDNÉ ROVINĚ ING. JAN CAGÁŇ ING. JINDŘICH ROSA

R-5602 DYNBAL_V1 - SOFTWARE PRO VYHODNOCENÍ DYNAMICKÉ NEVÝVAHY V JEDNÉ ROVINĚ ING. JAN CAGÁŇ ING. JINDŘICH ROSA DYNBAL_V1 - SOFTWARE PRO VYHODNOCENÍ DYNAMICKÉ NEVÝVAHY V JEDNÉ ROVINĚ ING. JAN CAGÁŇ ING. JINDŘICH ROSA VÝZKUMNÝ A ZKUŠEBNÍ LETECKÝ ÚSTAV, a. s. BERANOVÝCH 130, 199 05 PRAHA-LETŇANY 2013 OBSAH 1 Úvod...

Více

Záznamník teploty ZT, ZT1ext Návod k použití

Záznamník teploty ZT, ZT1ext Návod k použití ČERNÁ SKŘÍŇKA Záznamník teploty ZT, ZT1ext Návod k použití Návod na použití záznamníku teploty COMET ZT, ZT1ext Přístroj je určen pro měření a záznam teploty vzduchu, příp. teploty z externí sondy s odporovým

Více

Uživatelská příručka pro program

Uživatelská příručka pro program NEWARE Uživatelský manuál Uživatelská příručka pro program ve spojení se zabezpečovacím systémem strana 1 Uživatelský manuál NEWARE strana 2 NEWARE Uživatelský manuál Vaše zabezpečovací ústředna DIGIPLEX

Více

Technická dokumentace ČTEČKA ČIPŮ DALLAS. typ DSRS2130. www.aterm.cz

Technická dokumentace ČTEČKA ČIPŮ DALLAS. typ DSRS2130. www.aterm.cz ČTEČKA ČIPŮ DALLAS typ DSRS2130 www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena

Více

Spinelterminal. Terminálový program pro ladění aplikací s protokolem Spinel. 20. září 2005 w w w. p a p o u c h. c o m v.0.9.5.18

Spinelterminal. Terminálový program pro ladění aplikací s protokolem Spinel. 20. září 2005 w w w. p a p o u c h. c o m v.0.9.5.18 Terminálový program pro ladění aplikací s protokolem Spinel 20. září 2005 w w w. p a p o u c h. c o m v.0.9.5.18 Spinelterminal Katalogový list Vytvořen: 15.4.2004 Poslední aktualizace: 20.9.2005 10:34

Více

SA-GSMALL. Instalační manuál

SA-GSMALL. Instalační manuál SA-GSMALL Instalační manuál SA-GSMALL 2 Popis funkce zařízení... 3 Popis konektorů... 3 Pokyny k instalaci... 3 LED ukazatele... 4 Ovládání pomocí Caller ID... 4 Nastavení Výstupu... 5 Nastavení Vstupu...

Více

TCP2RTU. Transparentní převodník protokolu MODBUS TCP na MODBUS RTU/ASCII. Tři varianty: pro RS422, RS485 a RS232

TCP2RTU. Transparentní převodník protokolu MODBUS TCP na MODBUS RTU/ASCII. Tři varianty: pro RS422, RS485 a RS232 Transparentní převodník protokolu MODBUS TCP na MODBUS RTU/ASCII Tři varianty: pro RS422, RS485 a RS232 17. února 2016 w w w. p a p o u c h. c o m 0385 TCP2RTU Katalogový list Vytvořen: 6.2.2008 Poslední

Více

Hip-Hop můžete ovládat pomocí osvětlovacího pultu či vhodného kontroléru pro světla, který připojíte pomocí DMX (XLR) kabelu.

Hip-Hop můžete ovládat pomocí osvětlovacího pultu či vhodného kontroléru pro světla, který připojíte pomocí DMX (XLR) kabelu. ROBE HIP-HOP STRUČNÝ NÁVOD K OBSLUZE OVLÁDÁNÍ 1. Ovládání pomocí osvětlovacího pultu (viz tabulka DMX na následujících dvou stranách) Hip-Hop můžete ovládat pomocí osvětlovacího pultu či vhodného kontroléru

Více

GO80 TargGR-EM. Čtečka tf hit pro panely Targha. Kompletní příručka

GO80 TargGR-EM. Čtečka tf hit pro panely Targha. Kompletní příručka GO80 TargGR-EM Čtečka tf hit pro panely Targha Kompletní příručka 2014, TECHFASS s.r.o., Věštínská 1611/19, 153 00 Praha 5, www.techfass.cz, techfass@techfass.cz (vydáno dne: 2014/06/06, platné pro FW

Více

Fraunhofferova difrakce

Fraunhofferova difrakce Fraunhofferova difrakce zobrazení interferenčního obrazce poloautomatickým měřením relativní intenzity záření v místě stínítka Stručný popis úlohy Zobrazení interferenčního obrazce, který vzniká difrakcí

Více

Ovladač příslušenství - XbusTCO

Ovladač příslušenství - XbusTCO VI Ovladač příslušenství - XbusTCO A Úvod XbusTCO je vytvořen k ovládání příslušenství vybaveného DCC dekodéry z Optického ovládacího panelu (Tablero de Control Óptico / Turnout controller Optical) s použitím

Více

Přehled zařízení MultiBoard CS 1

Přehled zařízení MultiBoard CS 1 Přehled zařízení MultiBoard 1 2 3 4 5 6 7 8 9 CS 1 LA N 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 Číslo Specifikace Číslo Specifikace 1 Úsporný/pohotovostní režim 15 Konektor sluchátek 2 Tlačítko

Více

XSL-V80P Videozvonek ZONEWAY

XSL-V80P Videozvonek ZONEWAY XSL-V80P Videozvonek ZONEWAY Uživatelská příručka www.eletur.cz E-mail: info@eletur.cz Před instalací zařízení si prosím přečtete tyto informace: 1. Obsah balení Název Počet ks Vnitřní jednotka 1 Venkovní

Více

1.6 Měření V-A charakteristiky různých fotovoltaických článků

1.6 Měření V-A charakteristiky různých fotovoltaických článků 1.6 Měření V-A charakteristiky různých fotovoltaických článků Cíle kapitoly: Cílem laboratorní úlohy je změřit V-A charakteristiky fotovoltaických článků (monokrystalický, polykrystalický a amorfní) při

Více

WLS 909-433 používá tři baterie typu A-76 a WLS 919-433 používá dvě lithiové baterie CR2032.

WLS 909-433 používá tři baterie typu A-76 a WLS 919-433 používá dvě lithiové baterie CR2032. Kapitola 1: Úvod 1.1 Specifikace a vlastnosti Proudový odběr: 50mA (v klidu) a maximálně 200mA (oba PGM výstupy aktivovány) Frekvence: 433MHz Přijímač přijímá signál až z 8 bezdrátových ovladačů Anténa:

Více

Popis výrobku 1/11. O co se jedná? Jak systém pracuje? Součásti výrobku

Popis výrobku 1/11. O co se jedná? Jak systém pracuje? Součásti výrobku Popis výrobku 1/11 O co se jedná Asistenční systém parkování vzad vybavený ultrazvukovými senzory (4), napojený na kameru s výhledem dozadu poskytuje zvukovou a obrazovou informaci během couvání. Odhaluje

Více

SB8485. Převodník USB na 8x RS485/RS422. 8. září 2010 w w w. p a p o u c h. c o m 0197.01.01

SB8485. Převodník USB na 8x RS485/RS422. 8. září 2010 w w w. p a p o u c h. c o m 0197.01.01 Převodník USB na 8x RS485/RS422 8. září 2010 w w w. p a p o u c h. c o m 0197.01.01 SB8485 Katalogový list Vytvořen: 12.10.2007 Poslední aktualizace: 8.9 2010 15:03 Počet stran: 20 2010 Adresa: Strašnická

Více

Přenosná video lupa Uživatelská příručka

Přenosná video lupa Uživatelská příručka Přenosná video lupa Uživatelská příručka Vítejte HCP-01 4,3palcová přenosná video lupa pomáhá lidem se zrakovým postižením při čtení tištěného obsahu. Pro pohodlnější čtení může být lupa připojena k televizi

Více

Návod na použití prezentační techniky

Návod na použití prezentační techniky Laboratorní centrum Fakulty technologické Návod na použití prezentační techniky Střední posluchárna č. 113 Před použitím prezentační techniky pročtěte tento návod ApS Brno s.r.o., divize projekční techniky

Více

Další vlastnosti. Úvod. Specifikace karty Sweex Wireless LAN PCI Card 140 Nitro XM (LW142) Obsah balení. Další vlastnosti

Další vlastnosti. Úvod. Specifikace karty Sweex Wireless LAN PCI Card 140 Nitro XM (LW142) Obsah balení. Další vlastnosti LW141 Sweex Wireless LAN PC Card 140 Nitro XM LW142 Sweex Wireless LAN PCI Card 140 Nitro XM LW143 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adaptor 140 Nitro XM Úvod Děkujeme vám za zakoupení tohoto produktu společnosti

Více

RE5USB programovatelné USB relé s integrovaným watchdogem ( RE5 ) Základní vlastnosti

RE5USB programovatelné USB relé s integrovaným watchdogem ( RE5 ) Základní vlastnosti RE5USB programovatelné USB relé s integrovaným watchdogem ( RE5 ) Základní vlastnosti 1 Napájení celého modulu přímo z USB portu. 2 Čtyři silové reléové výstupy s přepínacími kontakty pro spínání od malých

Více

Míchačka karet Shuffle King. Obsah balení:

Míchačka karet Shuffle King. Obsah balení: Míchačka karet Shuffle King Obsah balení: 1x Míchačka karet 1x Napájecí adaptér 230/24 V 1x Úchytný plech (pro tenké nebo silné čalounění stolu) 1x Krycí panel (pro tenké nebo silné čalounění stolu) 1x

Více

1. Pokyny Přečtěte si prosím pozorně uživatelskou příručku a poté uložte na bezpečném místě pro budoucí potřebu a údržbu.

1. Pokyny Přečtěte si prosím pozorně uživatelskou příručku a poté uložte na bezpečném místě pro budoucí potřebu a údržbu. 1. Pokyny Přečtěte si prosím pozorně uživatelskou příručku a poté uložte na bezpečném místě pro budoucí potřebu a údržbu. 1.1 Důležité upozornění (1) Tento výrobek není hračka, jedná se o elektronické

Více

Z-E4626 ZJEDNODUŠENÝ NÁVOD K POUŽITÍ

Z-E4626 ZJEDNODUŠENÝ NÁVOD K POUŽITÍ Z-E4626 ZJEDNODUŠENÝ NÁVOD K POUŽITÍ CZ OBSAH PŘEHLED ZAŘÍZENÍ PŘEHLED O TÉTO PŘÍRUČCE... str. 02 BEZPEČNOSTNÍ POKYNY... str. 02 PŘED PRVNÍM POUŽITÍM... str. 02 SYSTÉM ZENEC 5 6 7 PŘEHLED ZAŘÍZENÍ SYSTÉM

Více

Krokové motory. Klady a zápory

Krokové motory. Klady a zápory Krokové motory Především je třeba si uvědomit, že pokud mluvíme o krokovém motoru, tak většinou myslíme krokový pohon. Znamená to, že se skládá s el. komutátoru, výkonového spínacího a napájecího prvku,

Více

Externí filtrová kola pro kamery G2, G3 a G4

Externí filtrová kola pro kamery G2, G3 a G4 Externí filtrová kola pro kamery G2, G3 a G4 Uživatelská příručka Verze 1.0 Modifikováno 6. listopadu 2013 Tato publikace byla vytvořena ve snaze poskytnout přesné a úplné informace. Společnost Moravské

Více

Děkujeme za zakoupení zařízení Mobile WiFi. Zařízení Mobile WiFi vám umožní vysokorychlostní bezdrátové síťové připojení.

Děkujeme za zakoupení zařízení Mobile WiFi. Zařízení Mobile WiFi vám umožní vysokorychlostní bezdrátové síťové připojení. Stručný návod Děkujeme za zakoupení zařízení Mobile WiFi. Zařízení Mobile WiFi vám umožní vysokorychlostní bezdrátové síťové připojení. Tento dokument slouží k tomu, abyste zařízení Mobile WiFi pochopili

Více

Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka

Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows a Windows Vista jsou buď ochranné známky nebo

Více

Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka

Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows a Windows Vista jsou registrované ochranné známky

Více

ADDAT HEAT Control - Návod k použití - verze 2.07 (firmware 1.44)

ADDAT HEAT Control - Návod k použití - verze 2.07 (firmware 1.44) - ADDAT HEAT Control - Návod k použití - verze 2.07 (firmware 1.44) ADDAT s.r.o. Májová 1126 463 11 Liberec 30 telefon: fax: http: e-mail: 485 102 271 485 114 761 www.addat.cz addat@addat.cz Obsah: 1.

Více

Komunikativní pokojové ovladače a čidla

Komunikativní pokojové ovladače a čidla UI0xx Komunikativní pokojové ovladače a čidla Shrnutí Použití Funkce Řada UI... představuje univerzální komunikativní pokojové ovladače a čidla pro řízení topení, vzduchotechniky a klimatizace a regulátorů

Více

DISTA. Technická dokumentace. Pokyny pro obsluhu a údržbu. Verze 2.5

DISTA. Technická dokumentace. Pokyny pro obsluhu a údržbu. Verze 2.5 DISTA Technická dokumentace Pokyny pro obsluhu a údržbu Verze 2.5 Průmyslová 1880 565 01 CHOCEŇ tel.: +420-465471415 fax: +420-465382391 e-mail: starmon@starmon.cz http://www.starmon.cz CZECH REPUBLIC

Více

EVIDENČNÍ FORMULÁŘ. FTVS-UK evidence VaV výsledků nepodléhající řízení o zápisu u ÚPV v Praze

EVIDENČNÍ FORMULÁŘ. FTVS-UK evidence VaV výsledků nepodléhající řízení o zápisu u ÚPV v Praze EVIDENČNÍ FORMULÁŘ Název výsledku: Software pro ovládání měřiče mechanických vlastností měkkých tkání 1. Informace o projektu Název projektu, v rámci kterého předkládaný výsledek vznikl: TAČR - TA 01010806,

Více

EIB/KNX systémové instalace s odděleným řízením dílčích prostorů Ing. Josef Kunc ABB s.r.o. Elektro-Praga

EIB/KNX systémové instalace s odděleným řízením dílčích prostorů Ing. Josef Kunc ABB s.r.o. Elektro-Praga EIB/KNX systémové instalace s odděleným řízením dílčích prostorů Ing. Josef Kunc ABB s.r.o. Elektro-Praga V jednotlivých oddělených prostorách (v kancelářích, v provozních či obytných místnostech) často

Více

Návod k obsluze a seznam náhradních dílů

Návod k obsluze a seznam náhradních dílů Návod k obsluze a seznam náhradních dílů Vrtačka na papír PB 2015 S5 / S6 Číslo zařízení: Výrobní datum : 1 Obsah 1. Všeobecné. 3 2. Technická data.... 4 3. Vrták na papír.. 5 4. Bezpečnostní pokyny..

Více

LOGIC. Stavebnice PROMOS Line 2. Technický manuál

LOGIC. Stavebnice PROMOS Line 2. Technický manuál ELSO, Jaselská 177 28000 KOLÍN, Z tel/fax +420-321-727753 http://www.elsaco.cz mail: elsaco@elsaco.cz Stavebnice PROMOS Line 2 LOGI Technický manuál 17. 04. 2014 2005 sdružení ELSO Účelová publikace ELSO

Více

IRC snímač - Statické charakteristiky

IRC snímač - Statické charakteristiky SB 272 VŠB TUO Ostrava Program 2. IRC snímač - Statické charakteristiky Vypracoval: Crlík Zdeněk Spolupracoval: Jaroslav Zavadil Datum měření: 16.3.2006 Zadání 1. Seznamte se s principem měření pomocí

Více

NiceWay. Návod k montáži a důležitá upozornění. Vysílač WM080G, WM240C - 1 -

NiceWay. Návod k montáži a důležitá upozornění. Vysílač WM080G, WM240C - 1 - Litvínovská 609/3, 190 21 Praha 9 Prosek, IČO: 25351851, DIČ: CZ25351851 tel.: 284 810 498, fax: 284 818 196, e-mail: obchod@olymps-door.cz, www.olymps-door.cz NiceWay Návod k montáži a důležitá upozornění

Více

POHONY PRO ODPÍNAČE TYPU C3 A UZEMŇOVAČE. Návod na montáž, obsluhu a údržbu. ABB Power Distribution

POHONY PRO ODPÍNAČE TYPU C3 A UZEMŇOVAČE. Návod na montáž, obsluhu a údržbu. ABB Power Distribution POHONY PRO ODPÍNAČE TYPU C3 A UZEMŇOVAČE Návod na montáž, obsluhu a údržbu ABB Power Distribution Vaše bezpečnost má přednost - vždy! Proto uvádíme tato doporučení na začátku našeho návodu pro obsluhu.

Více

Dotykový panel FTC03DALI

Dotykový panel FTC03DALI Dotykový panel FTC03DALI Kompletní uživatelský manuál a technická specifikace Foxtron spol. s r.o. Jeseniova 1522/53 130 00 Praha 3 tel/fax: +420 274 772 527 E-mail: info@foxtron.cz www: http://www.foxtron.cz

Více

MRAR-L. Družicové navigační systémy. Č. úlohy 4 ZADÁNÍ ROZBOR

MRAR-L. Družicové navigační systémy. Č. úlohy 4 ZADÁNÍ ROZBOR MRAR-L ZADÁNÍ Č. úlohy 4 Družicové navigační systémy 4.1 Seznamte se s ovládáním GPS přijímače ORCAM 20 a vizualizačním programem pro Windows SiRFDemo. 4.2 Seznamte se s protokolem pro předávání zpráv

Více

2 Návod k obsluze. Česky. 38 Bedieningsinstructies

2 Návod k obsluze. Česky. 38 Bedieningsinstructies Česky 2 Návod k obsluze 8 14 20 26 32 38 Bedieningsinstructies BK 0012500 / REV PC Robotický čistič bazénů Nettoyeur de Piscine Automatischer Schwimmbeckenreiniger Limplafondos de Piscina Aspirador Automático

Více

LI-USB-BOX USB modul pro připojení sběrnice XpressNet k PC

LI-USB-BOX USB modul pro připojení sběrnice XpressNet k PC LI-USB-BOX USB modul pro připojení sběrnice XpressNet k PC Návod k obsluze a nastavení 1 Základní vlastnosti modulu: Modul slouží k propojení zařízení na sběrnici XpressNet k PC. Obsahuje konektor XpressNet

Více

VRTÁNÍ A KONTROLA DESEK PLOŠNÝCH SPOJŮ

VRTÁNÍ A KONTROLA DESEK PLOŠNÝCH SPOJŮ VRTÁNÍ A KONTROLA DESEK PLOŠNÝCH SPOJŮ 1. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY 1. Materiály desek plošných spojů a jejich opracování Desky plošných spojů jsou tvořeny soustavou dvou elektricky zásadně odlišných materiálů.

Více

Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka

Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows a Windows Vista jsou buď ochranné známky nebo

Více

M I S Y S - W E B. Intranet řešení systému MISYS. Verze 9.00. Příručka uživatele

M I S Y S - W E B. Intranet řešení systému MISYS. Verze 9.00. Příručka uživatele M I S Y S - W E B Intranet řešení systému MISYS Verze 9.00 Příručka uživatele GEPRO s.r.o. Září 2008 Copyright GEPRO s.r.o. 2008 Ochranné známky GEPRO spol. s r.o. KOKEŠ, MISYS Ochranné známky Microsoft

Více

C 208. Dálkové ovládání GB060. Aplikační list. Dálkové ovládání regulátorů a přenos technologických informací telefonním terminálem GB060

C 208. Dálkové ovládání GB060. Aplikační list. Dálkové ovládání regulátorů a přenos technologických informací telefonním terminálem GB060 C 208 Dálkové ovládání GB060 Dálkové ovládání regulátorů a přenos technologických informací telefonním terminálem GB060 Aplikační list Profesionální řešení pro dálkové ovládání otopné soustavy mobilním

Více

STOMATOLOGICKÁ SOUPRAVA RIGEL TECHNICKÝ MANUÁL

STOMATOLOGICKÁ SOUPRAVA RIGEL TECHNICKÝ MANUÁL STOMATOLOGICKÁ SOUPRAVA RIGEL TECHNICKÝ MANUÁL Thessaloniky, 16.11. 1992 STOMATOLOGICKÝ STOLEK RIGEL 1. Technický popis (obr. 1) Na stomatologickém stolku se nachází všechny důležité nástroje, které používá

Více

Elektronicky řízené šroubovací systémy. Předprogramovaná inteligence. Technika, která spojuje

Elektronicky řízené šroubovací systémy. Předprogramovaná inteligence. Technika, která spojuje Elektronicky řízené šroubovací systémy Předprogramovaná inteligence Technika, která spojuje Šroubovací technika Pro nejvyšší nároky Elektronicky řízené šroubovací systémy WEBER jsou nasazovány všude tam,

Více

Centronic TimeControl TC52

Centronic TimeControl TC52 Centronic TimeControl TC52 cs Návod k montáži a provozu Spínací hodiny pro světelné čidlo Důležité informace pro: montéry elektrikáře uživatele Podle potřeby předejte dalším osobám! Tento návod uschovejte

Více

českém Úvod Hardware Instalace ve Windows 98SE PU006 Sweex 2 Port Serial PCI Card

českém Úvod Hardware Instalace ve Windows 98SE PU006 Sweex 2 Port Serial PCI Card PU006 Sweex 2 Port Serial PCI Card Úvod Především bychom vám chtěli poděkovat za zakoupení výrobku Sweex 2 Port Serial PCI Card. Tento výrobek vám umožní jednoduše přidat k vašemu počítači dva sériové

Více

EASY2. Analogová řídicí jednotka pro svinovací rolety a výklopná vrata

EASY2. Analogová řídicí jednotka pro svinovací rolety a výklopná vrata Analogová řídicí jednotka pro svinovací rolety a výklopná vrata Optimálního výkonu lze dosáhnout pouze při dodržování pokynů v návodech, výrobce si vyhrazuje právo na změny a dodatky v návodu bez předešlé

Více

QuickPHOTO INDUSTRIAL 3.1. Uživatelská příručka

QuickPHOTO INDUSTRIAL 3.1. Uživatelská příručka QuickPHOTO INDUSTRIAL 3.1 Uživatelská příručka QuickPHOTO INDUSTRIAL 3.1 QuickPHOTO INDUSTRIAL 3.1 Copyright 2015 PROMICRA, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah Úvod... 7 Instalace... 9 1. Instalace snímacích

Více

OPTIMUM M A S C H I N E N - G E R M A N Y

OPTIMUM M A S C H I N E N - G E R M A N Y www.1bow.cz tel. 585 378 012 OPTIMUM Návod k obsluze Verze 1.0 V 99 Návod pečlivě uschovejte pro další použití! OPTIMUM 1 Automatický posuv stolu 1.1 Použití v souladu s daným účelem Automatický univerzální

Více

Stav: červen 2008. TRACK-Guide

Stav: červen 2008. TRACK-Guide Stav: červen 2008 TRACK-Guide Obsah TRACK-Guide... 1 1 Úvod... 3 1.1 Rozsah funkcí...3 1.2 Zadávání číslic a písmen...3 1.3 Úvodní maska...4 2 Navigace... 5 2.1 Spuštění navigace...5 2.2 Maska navigace...6

Více

Adresovatelný převodník rozhraní RS48/RS232 ELO E250. Uživatelský manuál

Adresovatelný převodník rozhraní RS48/RS232 ELO E250. Uživatelský manuál Adresovatelný převodník rozhraní RS48/RS232 ELO E250 Uživatelský manuál 2 ELO E250ZK001 1.1 Použití převodníku...4 2.0 Principy činnosti...5 3.0 Instalace...5 3.1 Vybudování sběrnice RS-485...5 3.2 Připojení

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Vzorový příklad rodinného domu přehled spotřebičů Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola

Více

Děkujeme, že jste si zakoupili automatické otvírání vrat PKM-C02-2

Děkujeme, že jste si zakoupili automatické otvírání vrat PKM-C02-2 Pohon pro jednokřídlou bránu PKM-C02-2 Montážní návod Děkujeme, že jste si zakoupili automatické otvírání vrat PKM-C02-2 Abyste s tímto zařízením mohli prožívat spokojenost, je třeba provést správnou montáž

Více

Universal Serial Bus (USB) Uživatelská příručka Systémové požadavky Pro využití Vaší tiskárny skrz vestavěný USB port, potřebujete následující minimální požadavky: Microsoft Windows 98, ME, 2000 nebo XP,

Více

OS 3030. Návod k použití. Elektronické regulátory pro reverzně osmotické zařízení. Software verze 0004 2.00

OS 3030. Návod k použití. Elektronické regulátory pro reverzně osmotické zařízení. Software verze 0004 2.00 OS 3030 Elektronické regulátory pro reverzně osmotické zařízení Návod k použití Software verze 0004 2.00 Obsah Popis funkcí...1 Fáze výroba...1 Fáze standby...1 Fáze výplach po výrobě...2 Fáze výplach

Více

HPGL kontrolér pro plotr verze 1.0

HPGL kontrolér pro plotr verze 1.0 HPGL kontrolér pro plotr verze 1.0 Jednoduchý HPGL kontrolér pro plotr Minigraf 0507, Amagraf 0517 nebo podobný. Komunikuje sériovým kanálem 9600Bd softwarovým handshackem pomocí omezené sady HPGL povelů.

Více

českém Úvod Hardware Aktivace funkce RAID PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card

českém Úvod Hardware Aktivace funkce RAID PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card Úvod Především bychom vám chtěli poděkovat za zakoupení výrobku Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card. Tento výrobek vám umožní jednoduše přidat k vašemu počítači

Více

GSM 077 MODULÁRNÍ GSM AUTOALARM S ROZHRANÍM PRO CAN BUS MODUL. Montážní manuál

GSM 077 MODULÁRNÍ GSM AUTOALARM S ROZHRANÍM PRO CAN BUS MODUL. Montážní manuál GSM 077 MODULÁRNÍ GSM AUTOALARM S ROZHRANÍM PRO CAN BUS MODUL CZ Montážní manuál OBSAH 1 NASTAVENÍ ALARMU... 3 1.1 Programování ovladačů...3 1.2 Nouzové vypnutí alarmu...3 1.3 Změna počtu stisknutí servisního

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE 2. vymezené části

TECHNICKÁ SPECIFIKACE 2. vymezené části Příloha č. 5 k č. j. PPR-7556-59/ČJ-2013-990640 Počet listů: 7 TECHNICKÁ SPECIFIKACE 2. vymezené části 1.) TECHNICKÝ POPIS Model: Autobus do 30 osob 4x4 pro SPJ; Provedení: Autobus pro 12 osob se speciálními

Více

ÚVOD: V tomto návodu se pokusím stručně krok po kroku nastavit a zapojit jednotku FSHL. Určitě toto není jediné možné řešení, rozhodně je doporučeno.

ÚVOD: V tomto návodu se pokusím stručně krok po kroku nastavit a zapojit jednotku FSHL. Určitě toto není jediné možné řešení, rozhodně je doporučeno. Designer: LETOCHA René Company: CYBERTRONIC Automotive Industry www.cybertronic.vyrobce.cz Date: 11.02.2010 ÚVOD: Pokud držíte v ruce tento návod k použití pro jednotku FSHL, tak mi dovolte abych Vám poděkoval

Více

Dálkové ovládání GB060. Umožní jednoduché ovládání otopné soustavy. Osm binárních vstupů / výstupů a jeden reléový výstup

Dálkové ovládání GB060. Umožní jednoduché ovládání otopné soustavy. Osm binárních vstupů / výstupů a jeden reléový výstup Dálkové ovládání GB060 C 208 Aplikační list Dálkové ovládání regulátorů a přenos technologických informací GSM komunikací Profesionální řešení pro dálkové ovládání otopné soustavy mobilním telefonem GSM.

Více

Adash. Provozní tvary kmitů ver.5.00

Adash. Provozní tvary kmitů ver.5.00 Provozní tvary kmitů ver.5.00 1 Obsah PROVOZNÍ TVARY KMITŮ VER.5.00 1 OBSAH 2 INSTALACE 4 Klíč HASP 4 PTK PANEL - SPRÁVCE PROJEKTU 5 Základní moduly: 5 Vytvoření nového projektu: 5 Otevření projektu: 5

Více