JABLEČNÁ KUCHAŘKA. Jablečné slavnosti listopad Recepty rodičů, ţáků a pracovníků ZŠ a PŠ Slezského odboje v Opavě

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "JABLEČNÁ KUCHAŘKA. Jablečné slavnosti listopad 2011. Recepty rodičů, ţáků a pracovníků ZŠ a PŠ Slezského odboje v Opavě"

Transkript

1 JABLEČNÁ KUCHAŘKA Jablečné slavnosti listopad 2011 Recepty rodičů, ţáků a pracovníků ZŠ a PŠ Slezského odboje v Opavě

2 Jablečný závin (podle babičky Jirky Pchálka) 28 dkg hladké mouky 4 dkg cukru krupice 1 žloutek 80 ml oleje 125 ml mléka (teplé - vlažné) bílek z vajíčka necháme na pomazání závinu Směs vypracujeme ručně, rozválíme, naplníme postrouhanými jablky, přidáme cukr, skořici, zavineme, potřeme bílkem a pečeme v troubě asi minut při teplotě 180 C. Jablečný závin s tvarohem (Nikolka Pánková) 1 měkký tvaroh 1 Visa (Hera) 1 vejce 35 dkg hladké mouky Všechny přísady zpracuji dohromady, vyválené těsto se naplní nastrouhanými jablky (mohu přidat ořechy, rozinky), před pečením potřu rozšlehaným vejcem. Peču asi 45 minut na 180 C. Jablečný závin hrnkový (Nikolka Pánková) 1 vejce půl hrnku cukru moučka 2 polévkové lžíce tuku (Hera nebo máslo) půl prášku do pečiva 1,2 dcl vlažného mléka 2 až 2,5 hrnku hladké mouky Zpracuji těsto, vyválím, naplním jablky, potřu rozšlehaným vejcem a peču asi 45minut na 180 C.

3 Jablečný závin III. (Nikolka Pánková) 30 dkg hladké mouky 6 dkg másla (nebo Hery) asi 2 až 3 polévkové lžíce 6dkg cukru moučka 2 vejce 4 lžíce vlažného mléka ¼ prášku do pečiva trocha nastrouhané citronové kůry Vypracuji vláčné těsto, rozválím, naplním nastrouhanými jablky, potřu rozšlehaným vejcem a peču do zlatova asi 45 minut. Maminka Nikolky vám ještě doporučuje nechat kaţdé těsto půl aţ jednu hodinu odpočinout v lednici. Jednoduchý jablečný závin bez cukru (p.uč. Jana Silná) 25 dkg tuku (Hera, Stela) 30 dkg hladké mouky 1žloutek 1 lžíce rumu 6 lžic vlažného mléka Náplň: jablka, vanilkový cukr, skořice, oříšky, rozinky Změklý tuk zpracuji s ostatními přísadami ve vláčné těsto, pokud je příliš řídké přidám hladkou mouku. Oloupu a nastrouhám jablka, namočím rozinky a nasekám ořechy (nejlépe vlašské). Vyválené těsto pokladu jablky, posypu skořicí a cukrem podle chuti (mohu vynechat), přidám oříšky, rozinky a zabalím. Přenesu na plech s pečícím papírem a v předehřáté troubě peču asi 45 minut na 180 C. Po upečení mohu posypat moučkovým cukrem.

4 Buchta s jablky bez tuku ( Mikuláš Blucha) 4 celá vejce 20 dkg cukru krupice 20 dkg hrubé mouky 20 dkg jemně nastrouhaných jablek 1 vanilkový cukr dle chuti rozinky, ořechy, kousky čoklády Utřeme celá vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Do napěněné hmoty vmícháme mouku s práškem do pečiva, jablka, rozinky, ořechy, čokoládu. Pečeme zvolna na 170 C asi minut. Jablečná buchta z listového těsta ( Krista Zacpalová ) 1 listové těsto 1kg jablek cukr na oslazení jablek podle chuti skořice 1 velké balení piškotů Opavia ½ l mléka 1 vanilkový pudink 2 lžíce cukru do pudinku Půl balení listového těsta vyválíme a poloţíme na vodou vypláchnutý plech. Poklademe piškoty v jedné vrstvě. Podle návodu uvaříme pudink z ½ litru mléka a 2 lţic cukru. Na piškoty dáme nastrouhaná a podle chuti oslazená jablka. Ochutíme skořicí. Jablka zalijeme pudinkem a zakryjeme druhou částí vyváleného listového těsta. Pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem. Pokud máme vlašské ořechy, posypeme těsto pokrájenými oříšky a pečeme asi půl hodiny.

5 Jablečný dort (p.uč. Dana Maistryszinová) 2 balíčky piškotů 1 kg ostrouhaných a na kousky nakrájených jablek 2 vanilkové pudinky 6 kostek cukru ½ l vody Jablečná hmota: ¼ litru vody, cukr a jablka vaříme do změknutí, přilijeme zbývající vodu, ve které jsme rozmíchali 2 vanilkové pudinky a znovu mícháme aţ do varu. Během vaření vyloţíme dortovou formu alobalem, na dno klademe piškoty. Horkou převařenou jablečnou hmotou zaliji piškoty, opět střídám piškoty a hmotu. Hotový dort necháme ztuhnout v ledničce alespoň 6 hodin. Jablkové bochánky (Ruda Braniš) 1 máslo nebo margarin 20 dkg cukru krupice 4 vejce 40 dkg hladké mouky 1 kg jablek šťáva z 1 citronu trocha skořice Utřeme máslo s cukrem, pak postupně přidáváme vejce a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jablka oloupeme, nastrouháme a pokapeme šťávou z citronu. Společně se skořicí je zamícháme do vyšlehané hmoty. Plech vyloţíme pečicím papírem a malou lţíci na něj děláme hromádky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 C asi 20 minut.

6 Jablkové dýchánky (Ruda Braniš) 1 Hera ½ kg polohrubé mouky 2 vejce 1 lžička soli trochu cukru trochu mléka Náplň: 1 kg jablek 1 vanilkový pudink 1 vanilkový cukr moučkový cukr skořice Ze všech přísad vypracuji na vále těsto, jablka oloupeme a nakrájíme na čtvrtinky. Obalíme ve směsi pudinkového prášku, vanilkového, moučkového cukru a skořice. Těsto rozdělíme na dva díly. Rozválíme, poloţíme na plech, poklademe jablečnou hmotou a zakryjeme druhým plátem těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 C asi 40 minut.

7 Rychlý koláč z jablek (Petra Kozelková) 3 hrnky polohrubé mouky ¾ hrnku cukru krupice 1 vanilkový cukr 3 lžíce kakaa 6 lžic oleje 2 vejce 2-3 hrnky oloupaných a na kostky nakrájených jablek Poleva: (natírá se na teplý koláč) g másla 1 čokoláda na vaření 2-3 lžíce rumu Všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a kakao) promísíme, přidáme olej s rozkvedlaným vejcem a vmícháme jablka. Rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, pečeme při 200 C asi 35 minut. Na polevu rozpustíme máslo, čokoládu a rum a za tepla natřeme na koláč. Poleva se trochu vsákne a provoní celý koláč. Jablkový řez (Láďa Hipsch) 10 dkg polohrubé mouky 10 dkg cukru krupice 1 vanilkový cukr 10 dkg mletých ořechů 3 lžíce kakaa 10 dkg tuku ½ prášku do pečiva 1 vejce 3 velká oloupaná a nastrouhaná jablka Všechny suroviny smícháme a necháme upéct při 200 C. Vychladlý koláč polijeme čokoládovou nebo citronovou polevou. Dozdobíme ořechy.

8 Jablečná bábovka (Vláďa Pfleger) 25 dkg cukru krupice 30 dkg oloupaných a nastrouhaných jablek 30 dkg polohrubé mouky 8 dkg tuku (máslo, Hera) 3 vejce 1 vanilkový cukr tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy Utřeme tuk s cukrem do pěny, přidáme postupně celá vejce, vanilkový cukr, nastrouhaná jablka a mouku s práškem do pečiva. Lehce a dobře směs promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Zvolna pečeme asi 1 hodinu. Tip: doporučujeme přidat hrubě nasekané ořechy a rozinky namočené v rumu. Jablečný nákyp (Honza Rigo) 1 balíček piškotů Opavia 1 kg jablek 25 dkg cukru krupice 10 dkg cukru moučka 2 lžičky maizeny špetka soli 3 vejce máslo na vymazání misky 3 vaječné bílky skořice na posypání Oloupaná jablka nakrájíme na kousky, zasypeme polovinou cukru, zalijeme vodou a podusíme do měkka. Potom prolisujeme a dosladíme zbytkem cukru. V troše vody rozmícháme maizenu a vlijeme do jablečné hmoty, povaříme. Poté vše promícháme s celými vejci. Na dno vymazané zapékací misky rozloţíme piškoty, na ně rozetřeme jablečnou směs, jemně osolíme a dáme zapéct v troubě do ztuhnutí. Potom směs pokryjeme sněhem z bílků, vyšlehanými s moučkovým cukrem, poprášíme skořicí a znovu do ztuhnutí zapečeme. Podáváme vychlazené.

9 Jablková roláda (Láďa Hipsch) 1 sklenice zavařených jablek, nebo 5 čerstvých nastrouhaných 3 polévkové lžíce polohrubé mouky 6 polévkových lžic moučkového cukru 6 polévkových lžic vlažné vody ½ prášku do pečiva 1 vanilkový cukr mletá skořice Na plech vyloţený pečícím papírem dejte jablka. Rozetřete, posypte skořicí, dvěma lţícemi moučkového cukru a vanilkovým cukrem. Ze tří bílku ušleháme sníh. Ţloutky poté ušleháme s cukrem, přidáme mouku, prášek do pečiva, vlaţnou vodu. Opatrně přimícháme sníh, těsto navrstvím na jablka a pečeme při C zhruba 10 minut. Po upečení překlopíme na jiný pečící papír, starý odděláme a roládu zabalíme jablky dovnitř. Pocukrujeme. Jablková bábovka (Jaromír Vaněk ) 50 dkg jablek 50 dkg polohrubé mouky 30 dkg cukru krupice 2 vejce 1 dl mléka 2 dl oleje 2 lžíce jedlé sody + prášek do pečiva Jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a jemně postrouháme. Přidáme mouku, sodu, cukr a vejce rozmíchaná v mléce a oleji. Vše řádně promícháme a naplníme vymazanou a vysypanou bábovkovou formu. Zvolna propékáme v mírně vyhřáté troubě nejméně 45 minut.

10 Drobenkový jablkový koláč (p.uč. V. Žatecká) 2 vejce 12,5 dkg másla 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek cukru krupice ¾ hrnku mléka 1 vanilkový cukr Náplň: 1 kg jablek skořice rozinky vlašské ořechy Z mouky, cukru a másla uděláme drobenku, jeden hrnek odebereme a do zbytku drobenky postupně přidáme ostatní přísady- vejce, mléko, vanilkový cukr, prášek do pečiva. Hmotu zamícháme a nalijeme na plech vyloţený pečícím papírem. Na těsto navrstvíme na hrubém struhadle postrouhaná jablka, posypeme skořicí, přidáme omyté rozinky a posekané vlašské ořechy. Nakonec posypeme zbylou drobenkou a pečeme v mírné troubě asi 40 minut.

11 Mufiny s jablky a mrkví ( Adam Hanke ) 3 žloutky 2 dl oleje 2 lžíce rumu 10 dkg ořechů 2 lžíce skořicového cukru 1 lžička vanilkového cukru 20 dkg cukru krupice 15 dkg nastrouhané mrkve 20 dkg na kostky nakrájených jablek 25 dkg hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva Všechny suroviny smícháme a nakonec přidáme sníh ze tří bílků. Plníme plech na mufiny a pečeme20 30 minut. Výborný jablkový koláč ( Honza Kretek ) 30 dkg hladké mouky 2 rovné lžičky prášku do pečiva 10 dkg cukru krupice 1 vejce 2 lžíce mléka 12,5 dkg tuku ( Visa, Hera...) citrónová kůra Suroviny zpracujeme na vále v těsto, natlačíme na vymazaný plech. Poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicí a trochou cukru. Na jablkovou náplň přijde posypka. Posypka: 30 dkg hladké mouky 20 dkg másla 20 dkg cukru krupice ţdibeček soli Celý koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi minut.

12 Linecký koláč s jablkovou náplní (Vašek Moldřík) 50 dkg hladké mouky 1 Hera nebo máslo 20 dkg práškového cukru 1 vejce 3 lžíce mléka Náplň: buď dáme syrová nastrouhaná jablka, která pocukrujeme a posypeme skořici, nebo jablka nakrájíme na kousky, rozvaříme s cukrem, skořicí a vanilkovým cukrem. Tuto vychladlou náplň pak rozetřeme na první část těsta. Postup: mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme rozměklý tuk, cukr, vejce, mléko a zpracujeme těsto. Necháme chvíli v lednici ztuhnout. Pak těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme dvě placky. Na vymazaný plech dám jednu placku, rozetřu na ni jablkovou náplň. Nahoru přiklopíme druhou placku a upečeme v horké troubě. Vychladlý moučník pocukruji moučkovým cukrem. Perník ze strouhaných jablek (Vašek Moldřík) 3 celá vejce 30 dkg cukru krupice 1 sklenice oleje půl sklenice mléka půl prášku do pečiva 1 malá lžička sody trochu kakaa a skořice 40 dkg polohrubé mouky 40 dkg strouhaných jablek Vejce ušlehám s cukrem, pak po trošce zamíchávám olej, mléko, mouku s práškem do pečiva, nakonec vmíchám kakao, skořici a nastrouhaná, vymačkaná jablka. Vymazaný a vysypaný plech. Pečeme asi 45 minut.

13 Jablkový koláč s cukrovou polevou (Láďa Hipsch) 30 dkg hladké mouky 20 dkg cukr moučka 1 vejce 15 dkg másla špetka soli Náplň: 75 dkg oloupaných jablek 1 lžíce citronové šťávy asi 50 ml vody 1 sáček vanilkového cukru 2 dkg lískových oříšků, trochu mleté skořice Na dohotovení: 2 lžíce meruňkové marmelády 8 dkg cukru moučky 2 dcl třešňovice nebo jiného ovocného likéru 2dkg mandlových lupínků 1 jablko Přísady zpracujeme v nelepivé těsto a dáme odpočinout na 30 min. do lednice. Jablka nakrájíme na kostky, zakápneme šťávou z citronu, podlijeme vodou, přisypeme cukr a 5 min. podusíme. Po vychladnutí dodáme oříšky, rozinky a skořici. Odleţelé těsto rozválíme na plát, vykrojíme kolo a dáme do dortové formy, uděláme okraj a pečeme asi 15 min. při 180 C. Vyndáme a na korpus naneseme náplň a dáme zbylé těsto na vrch a dopékáme při 160 C. Po upečení potřeme horký povrch koláče marmeládou a po vychladnutí umíchanou polevou z cukru a alkoholu. Posypeme mandlovými lupínky a dozdobíme plátky čerstvého jablka.

14 Jablkový koláč (Martin Trojančík) ½ kg polohrubé mouky 1 Hera 3 polévkové lžíce vlažného mléka 3 lžíce cukru Nádivka: 1 kg jablek nastrouhat, přidat 3 vanilkové pudinky a 6 lžic cukru Vypracujeme hladké těsto, které necháme ztuhnout v lednici asi půl hodiny. Rozdělíme na dvě poloviny. Jednu nastrouháme na vymazaný plech, poklademe nádivkou a druhou polovinu nastrouháme na jablka a necháme upéct. Jablkové řezy s pudinkovým práškem (Eliška a Míša Chabičovské) 1 Hera ½ kg hladké mouky 11 lžic mléka 3 lžíce krupicového cukru Náplň: 1,5 kg strouhaných jablek 3 vanilkové pudinky 13 lžic cukru krupice (mohu ubrat podle kyselosti jablek) Na vále zpracuji těsto, rozdělím na dva díly. Rozválím první díl a přenesu na vymazaný a vysypaný plech. Po celé ploše rozetřu jablkovou náplň a překryji druhým plátem. Dobře utěsním okraje. Peču ve středně vyhřáté troubě (150 C-160 C) asi 45 minut.

15 Ledové jablkové řezy (Anička Speváková) 50 dkg jablek 15 dkg másla nebo tuku 15 dkg moučkového cukru 1 vanilkový cukr 37 dkg hladké mouky 3 vejce 1 citron špetka mleté skořice 10 dkg rozinek Na polevu: 20 dkg cukru a citron Citron umyjeme, kůru tence nastrouháme a šťávu vymačkáme. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle. Ihned je zakapeme citronovou šťávou. Mezi tím ušleháme tuk s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně vmícháme celá vejce a do vzniklého krému zašleháme prosátou mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidáme jablka, jemně nastrouhanou citronovou kůru, mletou skořici a rozinky. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný plech a upečeme do růţova. Během pečení utřeme z moučkového cukru a citronové šťávy polevu. Prochladlý koláč potřeme polevou a po zaschnutí nakrájíme na tenké řezy.

16 Jablko, čokoládovo ořechové brownies (Marek Havrlant) 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek cukru 4 středně velká jablka 1,5 prášku do pečiva 2 vejce 2 lžíce kakaa 10 lžic oleje 1 hrnek mléka 10 dkg čokolády na vaření hrst lískových ořechů Mouku, cukr, postrouhaná jablka, prášek do pečiva, kakao, vejce, olej, mléko smícháme. Těsto nalijeme na plech vyloţený pečícím papírem. Nahoru nasypeme posekané lískové oříšky a nasekanou čokoládu, dáme péct do středně vyhřáté trouby asi na 30 minut. Řezy s polevou (Lukáš Latka) 2 vejce 20 dkg cukru krupice 8 dkg oleje 30 dkg nastrouhaných jablek 30 dkg polohrubé mouky 1 čokoláda na vaření 1 zakysaná smetana Vejce s cukrem a olejem vyšleháme do pěny a pak přidáme nastrouhaná jablka. Vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto vylijeme do vymazaného a vysypaného pekáče a pečeme při 180 C asi minut. Mezi tím rozpustíme v horké lázni čokoládu, smícháme ji se smetanou a touto polevou řezy potřeme. Můţeme posypat cukrářským zdobením.

17 Hraběnčiny řezy(paní Turzáková, babička Jirky Pchálka) půl kg polohrubé mouky 1 Hera 15 dkg cukru krupice 5 žloutků Náplň: 5 jablek, rozinky, vanilkový cukr, skořice Zpracujeme těsto, rozdělíme na dva díly, jeden díl dáme do chladna a druhý rozválíme na plech. Poklademe jablky nastrouhanými na hrubším struhadle smíchanými s rozinkami, vanilkovým cukrem, skořicí. Potřeme sněhem z bílků a nahoru nastrouháme druhý díl těsta. Pečeme v mírné troubě asi minut. Podobný recept na HRABĚNČINY ŘEZY nám dodala i Vaneska Jurásková, malá změna je pouze v surovinách. 40 dkg polohrubé mouky 2 vanilkové cukry 4 vejce 1 Hera 2-3 lžíce mléka 6 velkých jablek 7 dkg strouhaných ořechů 10 dkg moučkového cukru půl balíčku prášku do pečiva Heru se ţloutky a s cukrem utřeme, přidáme mléko, prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva a zpracujeme těsto. Polovinu těsta nechám ztuhnout v lednici, druhou vyválíme a dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Jablka oloupeme, nastrouháme, přidáme ořechy, vanilkový cukr, rozinky a skořici. Z bílků ušleháme tuhý sníh, rozetřeme na jablka a zastrouháme těstem z lednice. Pečeme necelou hodinu v mírné troubě.

18 Jablka v županu (Jirka Pchálek) listové těsto 4 jablka 20dkg moučkového cukru skořice 4 dkg másla Máslo rozválíme a rozdělíme na 4 díly. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a otvory naplníme cukrem se skořicí. Kaţdé jablko poloţíme na čtverec z listového těsta, navrch dáme kousek másla a těsto zabalíme. Pečeme v troubě minut. Podáváme pocukrované a teplé. Jablečné řezy (Eva Rehlichová) 6 vajec 20 dkg moučkového cukru 6 lžic dětské krupice 16 dkg mletých vlašských ořechů 2 lžíce kakaa 30 dkg nastrouhaných jablek tuk a hrubá mouka na plech poleva: 5 dkg čokolády na vaření 2,5 dkg ztuženého tuku nastrouhané vlašské ořechy Ţloutky utřeme s cukrem, přidáme po částech krupici, ořechy, kakao a jablka. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut při 175 C. Na polevu si rozmícháme čokoládu s tukem a rozehřejeme ve vodní lázni. Rozetřeme ji na vychladlý moučník a posypeme ořechy.

19 Závin s jablky (Martin Patůček) 40 dkg hladké mouky 10 dkg moučkového cukru 12 dkg másla 1 vejce půl šálku vlažného mléka Jablečná náplň: 1 kg jablek 2 hrsti rozinek 2 sáčky skořicového cukru piškotová strouhanka 1 lžíce másla půl hrsti nasekaných ořechů Mouku smícháme s cukrem a práškem do pečiva.přidáme tuk, vejce a tolik mléka, abychom vypracovali hladké a husté těsto. Necháme v chladu odpočinout. Rozdělíme na polovinu, díly rozválíme, posypeme strouhankou přidáme nastrouhaná jablka, ochutíme skořicovým cukrem, přidáme rozinky, ořechy a máslo. Zavineme. Dáme na plech a pečeme minut v mírně teplé troubě. Podáváme pocukrované.

20 Hraběcí koláč ( Lukáš Latka) 45 dkg polohrubé mouky 12 dkg cukr krupice 4 žloutky 1 tuk ( Hera, Visa, máslo...) Nádivka: nastrouhaná jablka cukr, skořice, kokos Sněhová čepice: 4 bílky 16 dkg moučkového cukru Ze základních surovin vypracujeme těsto, z ¼ těsta uděláme kuličku a v igelitovém sáčku uloţíme do mraţáku na posypku. Zbytek těsta rozválíme na plech, poklademe nádivkou z jablek, cukru a skořice, posypeme kokosem. Na kokos navrstvíme tuhý sníh ze 4 bílků a 16 dkg moučkového cukru. Vše zasypeme posypkou nastrouhanou na hrubém struhadle. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. Jablkový závin ( Adam Hanke ) 12 dkg cukr krupice 15 dkg másla 2 vejce 40 dkg hladké mouky 4 lžíce mléka Náplň: jablka, cukr, skořice Cukr, máslo, vejce, mouku s práškem do pečiva a mléko zpracujeme v hladké těsto. Rozdělíme na tři díly, vyválíme, poklademe nádivkou z jablek, cukru a skořice. Pečeme asi minut ve středně vyhřáté troubě.

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou Jablková kuchařka Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Školní rok 2011/2012 JABLKOVÝ DORT 25 dkg cukru krystal, 4 celá vejce třeme dohromady 25 dkg

Více

Citrónová buchta. Ingredience. Postup

Citrónová buchta. Ingredience. Postup Citrónová buchta 450 g polohrubé mouky, 1 lžička sody, 170 g krystalového cukru, 2 vejce, 100 ml oleje, 250 ml smetany na vaření, kůra a šťáva z 1 citronu, trochu mléka Všechny suroviny smícháme v těsto,

Více

Alibábovka. Ingredience. Postup

Alibábovka. Ingredience. Postup Alibábovka 1 Hera, 1/2 sklenice vody (hořčicové), 1 a 3/4 sklenice cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 sklenice hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 žloutky, hrst nasekaných ořechů, 2 lžíce kakaa, sníh ze

Více

Recepty. Jablečná slavnost 2007

Recepty. Jablečná slavnost 2007 Recepty Jablečná slavnost 2007 Smetanovo-jablečný koláč 130 g cukru 130 g másla 2 vejce 260 g hladké mouky 1 kg jablek 2 sáčky vanilkové cukry 0,25 l mléka 350 g zakysané smetany 2 žloutky trocha mandlových

Více

Tvarohový koláč. Řezy Florida

Tvarohový koláč. Řezy Florida Tvarohový koláč 450g polohrubé mouky, 30dkg hery, 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce mléka, 2 lžíce rumu. Z těsta udělat dvě placky, mezi ně tvarohová náplň: 500g tvarohu, 5 lžic cukru,

Více

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI 450 g jahod 10 g želatiny 250 ml bílého jogurtu 1 vanilkový cukr 50 g cukru krupice Želatinu přelijeme 30 ml horké vody a za stálého míchání ji necháme rozpustit a zchladnout.

Více

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Bábovková kuchařka 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Šlehačková mramorová bábovka 3 vejce cukr krystal 250g smetana ke šlehání (33%tuku) 250ml polohrubá mouka 500g kypřící prášek ½ sáčku olej na vymazání formy

Více

RECEPTY SVÁTEK JABLKA 2014

RECEPTY SVÁTEK JABLKA 2014 RECEPTY SVÁTEK JABLKA 2014 JOGURTOVO JABLEČNÝ DORT (Kábelová Martina, Pěnčín Vinohrady) KORPUS: 6 vajec, 6 lžic moučkového cukru, 1 lžíce oleje, 5 lžic polohrubé mouky, 1 lžička PDP, lžíce kakaa JOGURT:

Více

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě Mraveneček Vážení rodiče, dostává se Vám do rukou jedinečné a neopakovatelné vydání brožury Naše kuchařka. Ta vznikla z velkého nadšení a celoroční práce uživatelů a pracovníků stacionáře Mraveneček. Najdete

Více

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka 03/16 Obsah 05 - Velikonoční cupkake 07 - Perníkové kraslice 09 - Velikonoční mazanec 11 - Velikonoční beránek 13 - Jarní řez 15 - Jidášky Velikonoční cupcake

Více

Tvarohový koláč. Přidat k oblíbeným Posílat komentáře HTML kody

Tvarohový koláč. Přidat k oblíbeným Posílat komentáře HTML kody Tvarohový koláč 450g polohr. mouky, 30dkg hery, 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 1 prdopeč, 3 lžíce mlíka, 2 lžíce rumu - z těsta udělat dvě placky, mezi ně tvarohová náplň: 500g tvarohu, 5 lžic cukru, 2 žloutky,

Více

Mandle v čokoládě. Tiramisu po česku

Mandle v čokoládě. Tiramisu po česku Mandle v čokoládě Oloupané mandle nakrájíme na nudličky, upražíme na suché pánvi. Rozpustíme čokoládu na vaření s trochou 100% tuku. Do teplé čokolády vmícháme opražené nudličky mandlí v poměru: 1 díl

Více

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA tradiční i nevšední recepty Obsah Obsah... 2 Rady a tipy... 3 Cukroví... 5 Moučníky... 43 Slané pečivo... 55 Nápoje... 61 Polévky... 66 Hlavní jídla... 79 Paštiky... 99 Saláty...

Více

Výb r t ch nejlepších jable ných recept. Od Vás.

Výb r t ch nejlepších jable ných recept. Od Vás. Výb r t ch nejlepších jable ných recept. Od Vás. MOU NÍKY 2012 Jablíčkový dort Simona Urbánková 100g polohrubé mouky, 100g cukru moučka, 100g másla nebo Hery, 1 lžička prášku do pečiva, 2 balíčky skořicového

Více

Meruňkové tvarohové knedlíky

Meruňkové tvarohové knedlíky Meruňkové tvarohové knedlíky Sladké ovocné knedlíky jsou spojeny hlavně v létě. Dají se připravit z kynutého těsta, tvarohového anebo také bramborového. Knedlíky plníme různým ovocem. Ingredience 200g

Více

150 g hladké mouky, 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 4 lžíce vařící vody, čokoládová poleva,

150 g hladké mouky, 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 4 lžíce vařící vody, čokoládová poleva, PUNČOVÉ KOKOSOVÉ ŘEZY Punčové kokosové řezy 150 g hladké mouky, 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 4 lžíce vařící vody, čokoládová poleva, punčová nádivka: 2 balíčky piškotů, rum, trochu citrónové šťávy,

Více

Ingredience: 300 g tvarohu, 300 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 225 g oleje, 225 g mletého máku, 2 hrsti rozinek, 4 lžíce rumu, 1 prášek do

Ingredience: 300 g tvarohu, 300 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 225 g oleje, 225 g mletého máku, 2 hrsti rozinek, 4 lžíce rumu, 1 prášek do TVAROHOVÝ MAKOVNÍK 300 g tvarohu, 300 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 225 g oleje, 225 g mletého máku, 2 hrsti rozinek, 4 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva, 5 vajec, Žloutky a cukr ušleháme do pěny,

Více

1 rozšlehané vejce na potření. 50ml rumu

1 rozšlehané vejce na potření. 50ml rumu RECEPTY SLAVNOSTI PLODŮ 2016 PEKAŘSKÝ VÝROBEK 1) NESTANICKÝ FRGÁL Drobenka 500g polohrubé mouky 130g cukru moučka 150g cukru krupice 130g změklého másla 150g polohrubé mouky 2 žloutky Nastrouhaná kůra

Více

JABLEČNÁ KUCHAŘKA Z RECEPTŮ DĚTÍ K PŘÍLEŢITOSTI JABLEČNÉHO ODPOLEDNE

JABLEČNÁ KUCHAŘKA Z RECEPTŮ DĚTÍ K PŘÍLEŢITOSTI JABLEČNÉHO ODPOLEDNE JABLEČNÁ KUCHAŘKA Z RECEPTŮ DĚTÍ K PŘÍLEŢITOSTI JABLEČNÉHO ODPOLEDNE VE ŠKOLNÍ DRUŢINĚ 26.10.2010 Obrácený koláč s marmeládou od Martina Mahdala ze 2.třídy 100 ml oleje 8 jablek 1 lžička skořice 1 vanilkový

Více

Recepty z ovoce především jablečné

Recepty z ovoce především jablečné Recepty z ovoce především jablečné Cuketová buchta s jablky a švestkami 3 hrnky polohrubé mouky 1,5 hrnku cukru 2 hrnky nadrobno nakrájené cukety pastináku 1 hrnek oleje 1 velká lžíce skořice 1 lžička

Více

18 receptů na štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku...

18 receptů na štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku... 1 18 receptů na štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku... Je libo těsto se sádlem? Či jogurtové? Víte, že dobré vypracování hmoty vyžaduje s ní aspoň 50krát plácnout o vál? Pak si zaslouží odpočinout

Více

Poděkování patří SDH Žebnice nejen za finanční podporu

Poděkování patří SDH Žebnice nejen za finanční podporu Poděkování patří SDH Žebnice nejen za finanční podporu TUČŇÁCI Verunka Švejkovská Těsto: 1 lžíce mléka 100 g cukru moučka 70 g mletých piškotů 60 g másla 80 g kokosu Na potření : 1 lžíce rumu mléčná a

Více

Trojbarevný mazanec paní Hüttlová

Trojbarevný mazanec paní Hüttlová Trojbarevný mazanec paní Hüttlová 200 ml 12% smetany 1 kostka droždí 90 g třtinového cukru 250 g polohrubé mouky Babiččina volba 250 g hladké mouky Babiččina volba 1 vejce 2 žloutky 100 g másla vanilkový

Více

Základní škola Budišov příspěvková organizace Budišov 221 Jablíčkové pečení (soubor receptů na jablkové moučníky z Budišova a okolí)

Základní škola Budišov příspěvková organizace Budišov 221 Jablíčkové pečení (soubor receptů na jablkové moučníky z Budišova a okolí) Základní škola Budišov příspěvková organizace Budišov 221 Jablíčkové pečení (soubor receptů na jablkové moučníky z Budišova a okolí) Perspektiva II aneb učíme se s projekty 1. Štrůdl tažený 1 ztužený tuk

Více

160g mletých ořechů. 60g strouhanky

160g mletých ořechů. 60g strouhanky Plněné ořechy I 250g másla 130g moučkového cukru 250g hladké mouky 60g mletých ořechů 60g strouhanky Náplň: 160g cukru 160g mletých ořechů 1 žloutek 3 lžíce rumu máslo čokoládová poleva Všechny suroviny

Více

Vánoční cukroví nové recepty z Helenčina pečení, které se do knihy VÁNOČNÍ KOUZLENÍ nevešly.

Vánoční cukroví nové recepty z Helenčina pečení, které se do knihy VÁNOČNÍ KOUZLENÍ nevešly. Vánoční cukroví nové recepty z Helenčina pečení, které se do knihy VÁNOČNÍ KOUZLENÍ nevešly. Děkuji, že jste si koupili moji novou kuchařku Helenčino pečení. VÁNOČNÍ KOUZLENÍ / ZIMA vychází jako první

Více

Kuchařka vánočního cukroví

Kuchařka vánočního cukroví Kuchařka vánočního cukroví Jarmilka Troutnarová Medové perníky 65 dkg hladké mouky 25 dkg moučkového cukru 5 dkg tuku Hera 10 dkg medu 3x velká vejce 1kávová lžička jedlé sody citronová kůra z jednoho

Více

Kubík Dobiáš. Jablkový koláč

Kubík Dobiáš. Jablkový koláč Kubík Dobiáš Fotografie k moučníkům Natálky Žáčkové Těsto: 1 hrnek cukru 1 vejce + 1 žloutek 2 vanilkové cukry 1 Hera 3 hrnky hladké mouky 1 prášek do pečiva Jablkový koláč Náplň: 3 hrnky mléka 3 vanilkové

Více

Třená bábovka. Bábovka. Bábovka z oleje. Bábovka DIA. Maková bábovka. Mramorová bábovka. Bábovka z pomazánkového másla. Bábovka

Třená bábovka. Bábovka. Bábovka z oleje. Bábovka DIA. Maková bábovka. Mramorová bábovka. Bábovka z pomazánkového másla. Bábovka Bábovky a buchty Třená bábovka 25 dkg hrubé mouky, 18 dkg cukru, 12 dkg tuku, 3 vejce, mléka dle potřeby, citr. kůra, vanilka, prášek do pečiva. Bábovka 20 dkg másla, 1/4 kg cukru moučky, 1/2 kg výběr.

Více

450ml mléka 1 vanilkový puding 400g cukru různého ovoce (maliny, jahody, ostružiny.)

450ml mléka 1 vanilkový puding 400g cukru různého ovoce (maliny, jahody, ostružiny.) RECEPTY SLAVNOSTI PLODŮ 2016 CUKRÁŘSKÝ VÝROBEK 1)JABLKOVO-TŘEŠŇOVÝ KOLÁČ 200g másla 200g cukr krupice 1 vanilkový cukr 4 vejce 200g hrubě strouhaných ořechů 2 KL skořice 2 PL rumu 3 PL čokoládového pudingu

Více

HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH

HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH Šlehačkové kostky... 2 Tvarohová buchta bez těsta (mňamózní rychlovka)... 2 Tvarohové řezy - výborné... 3 Tvarohový koláč s mandlovými lupínky... 4 Jahodové řezy s tvarohem... 4

Více

Dezert Suzette 7 vajec, šťáva z 1/2 citrónu 200 g jemného krystalového cukru 180 g polohrubé mouky meruňková povidla 1 krabice dětských piškotů 150 g sekaných ořechů 150 g rozinek, 2 dl rrumu 1 litrová

Více

Francouzská cukrárna. Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem. Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s

Francouzská cukrárna. Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem. Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s Francouzská cukrárna Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s malinami Mousse au chocolate Tartalletes s lemon curd -

Více

OBRÁCENÝ LISTOVÝ KOLÁČ S JABLKY

OBRÁCENÝ LISTOVÝ KOLÁČ S JABLKY OBRÁCENÝ LISTOVÝ KOLÁČ S JABLKY Ingredience: 4 až 5 jablek 1/2 citronu 30 g másla 70 g pískového cukru 1 lžičku skořice 30 g rozinek 30 g jader vlašských ořechů 200 g listového těsta Jablka oloupejte a

Více

Jablečné recepty. z Jablečných slavností 2007-2009

Jablečné recepty. z Jablečných slavností 2007-2009 Jablečné recepty z Jablečných slavností 2007-2009 Perník s jablky (Marcela Penčáková) Těsto: 3-4 jablka 300 g hladké mouky 200 g cukru krupice 100 g medu 2 vejce 2 lžíce rumu 8 lžic mléka 1 prášek do perníku

Více

Řezy s ořechovým vrchem. Ořechové řezy. Ledové řezy. Kokosové řezy od Vlasty. Banánový řez. Diplomatické řezy

Řezy s ořechovým vrchem. Ořechové řezy. Ledové řezy. Kokosové řezy od Vlasty. Banánový řez. Diplomatické řezy ŘEZY Řezy s ořechovým vrchem Těsto: 14 dkg másla, 21 dkg polohrubé mouky, 7 dkg cukru, 2 žloutky. Na vrch: 4 bílky, 21 dkg cukru, 14 dkg strouhaných ořechů. Máslo rozmělníme do mouky s cukrem a žloutky

Více

Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY. 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty

Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY. 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty 1 Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty 2 KŘEHKÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ S OŘECHY Tvaroh je zdravou a lahodnou surovinou. Je lehký, dobře stravitelný, ale přitom

Více

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes Sladký bar Čokoládové lanýže Malinový cheesecake do kelímku Cake pops dortová lízátka Vanilkové mini cupcakes Čokoládové lanýže 10 ml smetany 35% 150 g mléčné čokolády 200 g hořké čokolády Na obalení:

Více

MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY

MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY TRADIČNÍ ČESKÉ DORTY MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY základní dortová hmota + máslové krémy vysoký obsah tuku, cukru mnoho kalorií příchutě vanilková, čokoládová, moka, ořechová MODERNIZACE DORTŮ Klasické máslové

Více

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Příklad dobré praxe Ročník: 2. Tematický okruh: Správná výživa (vánoční zdravé cukroví). Spolupráce s rodiči. Popis

Více

Kuchařka zdravých svačinek

Kuchařka zdravých svačinek Kuchařka zdravých svačinek 250 g měkkého tvarohu 1 červená paprika (může být i nakládaná) 1 vejce 100 g eidamu sůl 1. Papriku omyjeme a nakrájíme nadrobno. Eidam nastrouháme. 2. Vejce uvaříme natvrdo,

Více

Bílky sníh + cukr + žloutky (šleháme a pak ručně vmícháme mouku a prášek do pečiva)

Bílky sníh + cukr + žloutky (šleháme a pak ručně vmícháme mouku a prášek do pečiva) TVAROHOVO BORŮVKOVÝ DORT (Hana Honzíková) korpus světlý krém tvarohový borůvky v želatině Recept: Korpus: o 210g cukr krupice o Bílky (5 vajec) o Žloutky (5 vajec) o 160g mouky hladké + prášek do pečiva

Více

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM 65 minut 600 g vepřové plece, 200 g cibule, 1 dýně Hokaido (váha cca 500 g), 100 g brambor, česnek, ocet, sůl, pepř. Dýni Hokaido opláchneme, rozkrojíme a zbavíme jader a

Více

Kokosový dort. Postup přípravy

Kokosový dort. Postup přípravy Kokosový dort Postup přípravy Bílky ušleháme s částí cukru do tuhé pěny, žloutky vyšleháme se zbylým cukrem dohusta drátěnou metlou a obě tyto hmoty opatrně spojíme. Pak opatrně vmícháme směs mouky a kakaa

Více

Recepty: Soutěž o nejlepší mňamku

Recepty: Soutěž o nejlepší mňamku Soutěž o nejlepší mňamku V sobotu 18. května 2013 proběhl v Dubicku Den mikroregionu a s ním spojený Den otevřených dveří v naší škole. Při této příležitosti se uskutečnila soutěž O nejlepší mňamku. Do

Více

Ukázky pokrmů z mezinárodních kuchyní. Prezentace k Evropskému dni jazyků

Ukázky pokrmů z mezinárodních kuchyní. Prezentace k Evropskému dni jazyků Prezentace k Evropskému dni jazyků Pirohy Pirohy patří mezi typické pokrmy ruské kuchyně. Připravují se v mnoha variantách, z různých těst, s různými náplněmi a různými technologickými úpravami. Můžeme

Více

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA tradiční i nevšední recepty Obsah Obsah... 2 Rady a tipy... 3 Cukroví... 5 Moučníky... 43 Slané pečivo... 55 Nápoje... 61 Polévky... 66 Hlavní jídla... 79 Paštiky... 99 Saláty...

Více

OVOCNÉ RECEPTY Jablečné kopečky podle paní Daňové Na výrobu potřebujeme Postup:

OVOCNÉ RECEPTY Jablečné kopečky podle paní Daňové Na výrobu potřebujeme Postup: OVOCNÉ RECEPTY Jablečné kopečky podle paní Daňové Na výrobu potřebujeme: cca 10 jablek, 2x skořicový cukr, 2x balíček máslových kulatých sušenek (průměr cca 5 cm), čokoláda na vaření, ½ pudinku-vanilkový

Více

Vánoční receptář 2017

Vánoční receptář 2017 Vánoční receptář 2017 Bezlepkové sušenky špekulacius Potřebujeme: 400 g bezlepkové mouky Promix UNI, 200 g tuku (másla nebo rostlinného tuku do těsta), 100 g moučkového cukru, 1 ČL vanilky nebo 1 vanilkový

Více

Moučník na leden - Staročeský štrůdl. Dobrou chuť přeje Kamilka!

Moučník na leden - Staročeský štrůdl. Dobrou chuť přeje Kamilka! Moučník na leden - Staročeský štrůdl 30 dkg hladké mouky 7 dkg cukru krupice Trochu prášku do pečiva Šťáva z ½ cirtonu 1 5 dkg tuku 3 lžíce mléka 1 vejce Zpracujeme těsto. Dobrou chuť přeje Kamilka! Náplň:

Více

Jablečný koláč s pudinkem

Jablečný koláč s pudinkem Jablečný koláč s pudinkem 500 polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce cukru, 3 lžíce mléka, 250 g másla (hera) náplň: 1,5 kg jablek, 12 lžic cukru, 3 vanilkové pudinky jablka oloupeme a nakrájíme

Více

MUFFINOVÁ KUCHAŘKA. Lucie Žaludová Šnečka www.snecka.cz. sbírka vyzkoušených receptů na sladké i slané muffiny

MUFFINOVÁ KUCHAŘKA. Lucie Žaludová Šnečka www.snecka.cz. sbírka vyzkoušených receptů na sladké i slané muffiny MUFFINOVÁ KUCHAŘKA Lucie Žaludová Šnečka www.snecka.cz sbírka vyzkoušených receptů na sladké i slané muffiny Obsah Sladké varianty:... 3 Muffiny stracciatellové... 3 Kefírové muffiny s nutellou a čokoládou

Více

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou Svíčková na smetaně Karlovarské knedlíky Jablkový závin Zelná polévka s klobásou 400 g kysaného zelí klobása 250 ml zakysané smetany 50 g cibule 800 ml vývaru

Více

Mrkvový dort s limetkovým krémem

Mrkvový dort s limetkovým krémem Minikuchařka 2 OBSAH Mrkvový dort s limetkovým krémem. 4 Jidáše.. 7 Špenátová polévka. 8 Boží milosti.. 10 Kopřivová nádivka pečená na slanině. 12 Velikonoční beránek. 14 Velikonoční mazanec.16 Špaldové

Více

Korpus: 200g hladké mouky, 160g cukru krupice, 4 vejce, 8 lžic vlažné vody, 1 lžičku kypřícího prášku, citronovou kůru, vanilkový cukr

Korpus: 200g hladké mouky, 160g cukru krupice, 4 vejce, 8 lžic vlažné vody, 1 lžičku kypřícího prášku, citronovou kůru, vanilkový cukr Dětský dort Motýl 3 vejce, 150g cukru, půl lahvičky rumového aroma (Dr. Oetker), 180g hladké mouky, 1 vrchovatou lžíci kakaa, půl balíčku kypřícího prášku, 80g másla, 300g nakrájené rebarbory Náplň: 250ml

Více

Puding z jáhlových vloček

Puding z jáhlových vloček Puding z jáhlových vloček 1 Jáhlové vločky (instantní varianta) zalijeme trochou vařící vody, promícháme a necháme v přikryté nádobě změknout. 2 Do husté vločkové kaše vmícháme med, na kousky nakrájené

Více

Vaječná pomazánka s uzeninou

Vaječná pomazánka s uzeninou Velikonoční pokrmy Vaječná pomazánka s uzeninou 6 vajec natvrdo 100g majonézy 1 lžíce hořčice 2 sladkokyselé okurky 100g měkkého salámu sůl, pažitka Vejce podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky, vložíme do

Více

Zdravé vánoční cukroví

Zdravé vánoční cukroví Zdravé vánoční cukroví Recepty na zdravé vánoční cukroví, které EYTO tým Nebuď pecka podával na Vánočním cinkání s 1. ZŠ Dobříš. MAKOVÉ A KOKOSOVÉ KULIČKY 100 g tekutého medu, 50 g sezamových semínek,

Více

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY CS TROUBA RECEPTY 2 www.electrolux.com 1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY 1.1 Hovězí pečeně Nastavení: Automatická pečicí sonda. Teplota sondy: 65 C. Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí sondu a vložte do zapékací

Více

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka Cibule 1kg Máslo 100g Bílé víno 0,5L Bageta 1ks Strouhaný sýr 200g Vejce 1ks Sůl, pepř, bobkový list, tymián Francouzskákuchyně Zapečenácibulovápolévka Polévka - Cibuli nakrájíme na tenké proužky a orestujeme

Více

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA tradiční i nevšední recepty Obsah Obsah... 2 Rady a tipy... 3 Cukroví... 5 Moučníky... 43 Slané pečivo... 55 Nápoje... 61 Polévky... 66 Hlavní jídla... 79 Paštiky... 99 Saláty...

Více

Hermelín v županu - fantazie!!!

Hermelín v županu - fantazie!!! Hermelín v županu - fantazie!!! na 10 kusů: 2 balení listového těsta, 5 hermelínů nebo stříbrňáků (fantastický je pikantní Vltavín), 20 plátků šunky, kečup, 1 vejce na potření, sezamové semínko. Z jednoho

Více

Řezy jako peříčko. LABUŽNÍK - jablka, smetana a ořechy

Řezy jako peříčko. LABUŽNÍK - jablka, smetana a ořechy Řezy jako peříčko Piškot: 4 vejce, 70 g polohrubé mouky (4 PL), 70 g cukru moučka (4 PL). Krém: 1 Rama cremefine na šlehání (nebo jiná šlehačka), 200 g zakysané smetany, 3 PL cukru moučka, 5 cl vaječného

Více

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA tradiční i nevšední recepty Obsah Obsah... 2 Rady a tipy... 3 Cukroví... 5 Moučníky... 43 Slané pečivo... 55 Nápoje... 61 Polévky... 66 Hlavní jídla... 79 Paštiky... 99 Saláty...

Více

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Krkovice na cibulce. Karlovarské knedlíky. Špekové knedlíky.

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Krkovice na cibulce. Karlovarské knedlíky. Špekové knedlíky. Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou Svíčková na smetaně Krkovice na cibulce Karlovarské knedlíky Špekové knedlíky Jablkový závin Zelná polévka s klobásou 400 g kysaného zelí klobása 250 ml zakysané

Více

........ CS TROUBA RECEPTY

........ CS TROUBA RECEPTY ...... CS TROUBA RECEPTY 2 www.electrolux.com AUTOMATICKÉ PROGRAMY Číslo programu Název programu 1 HOVĚZÍ PEČENĚ 2 VEPŘOVÁ PEČENĚ 3 CELÉ KUŘE 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ 7 BÍLÝ CHLÉB 8 ZAPEČENÉ

Více

Díky moc našim hasičům za jejich toleranci k našim nápadům

Díky moc našim hasičům za jejich toleranci k našim nápadům Díky moc našim hasičům za jejich toleranci k našim nápadům Všechny 3 díly Žebnické kuchařky najdete na www.zebnice.cz Stejně tak i fotky ze všech tří ročníků jarního posezení v namnožených kopiích toho

Více

Krůtí guláš. Suroviny. Postup:

Krůtí guláš. Suroviny. Postup: Krůtí guláš 125 g krůtího masa na guláš zeleninový vývar z kostky 1/2 lžičky sladké papriky 50 g žampionů pórek 10 g másla 10 g hladké mouky 40 ml kysané smetany sůl, pepř olej Maso omyjeme, osušíme a

Více

Linecké. 210g hladká mouka 140g Hera 70g cukr 1 ks žloutek 50g mouka na vál

Linecké. 210g hladká mouka 140g Hera 70g cukr 1 ks žloutek 50g mouka na vál Linecké 210g hladká mouka 140g Hera 70g cukr 1 ks žloutek 50g mouka na vál krém: 1x 1 ks tvaroh měkký ve folii 100g másla 1 ks vanilkový cukr 30g cukr moučka dle chuti je potřeba, aby krém byl hustší a

Více

Říčanské dobrůtky Z kuchyně našich babiček Recepty říčanských seniorů

Říčanské dobrůtky Z kuchyně našich babiček Recepty říčanských seniorů Říčanské dobrůtky Z kuchyně našich babiček Recepty říčanských seniorů Centrum komunitních služeb města Říčany, o.p.s. Říčanské dobrůdky 1 OBSAH: 1. Maso 2. Bezmasé pokrmy 3. Moučníky, sladké pokrmy MASO

Více

Bábovka s překvapením

Bábovka s překvapením Dezerty Tuto kapitolu píšu obzvlášť ráda. Jak již mí příznivci vytušili, vaření a zvláště pečení je má vášeň. Ve všech předchozích kuchařkách jsem čtenářům nabídla naše oblíbené dobroty a nebude tomu jinak

Více

4.10 Koláč s ovocem a krémem Ovocná buchta s krémem od mamky Mrkvové šátečky se švestkovými povidly

4.10 Koláč s ovocem a krémem Ovocná buchta s krémem od mamky Mrkvové šátečky se švestkovými povidly Buchty a moučníky Obsah 1 Lité buchty... 4 1.1 Zájezdová buchta... 4 1.2 Podmáslová buchta... 4 1.3 Perník... 4 1.4 Hrníčková dvoubarevná buchta... 5 1.5 Buchta z ovesných vloček... 5 1.6 Piškot... 5 1.7

Více

"Original" Odborné recepty s Balkánským sýrem značky

Original Odborné recepty s Balkánským sýrem značky Odborné recepty s Balkánským sýrem značky "Original" Neven 7 s.r.o. Zavřená 27, Brno, PSČ 634 00 Mobil: +420775263544 info@neven.cz www.balkansky-syr.cz, www.sirene.cz Obsah 1. Gratinované brambory se

Více

Tiramisu pomerančové. Tiramisu s kiwi

Tiramisu pomerančové. Tiramisu s kiwi Tiramisu pomerančové 2 mandarinkové kompoty (cca 300 ml), 125 ml šlehačkové smetany, 250 g sýru Mascarpone 250 g tvarohu, 80 g cukru, 3 lžice pomerančového likéru 200 250 ml pomerančové šťávy (může být

Více

katalog receptů pro eurest

katalog receptů pro eurest katalog receptů pro eurest logo eurest Tiramisu PRIBINÁČEK s čokoládovým piškotem (lehký dezert s Pribináčkem a piškotem) Piškot: 170 g 1700 g másla 120 g 1200 g másla 160 g 1600 g vaječná melange 60 g

Více

Sladké jarní pečení. Velikonoční perníčky. Vanilkové cupcakes s brusinkovou náplní. Mrkvový dort se stékaným karamelem Carrot Cake

Sladké jarní pečení. Velikonoční perníčky. Vanilkové cupcakes s brusinkovou náplní. Mrkvový dort se stékaným karamelem Carrot Cake Sladké jarní pečení Velikonoční perníčky Vanilkové cupcakes s brusinkovou náplní Mrkvový dort se stékaným karamelem Carrot Cake Čokoládová lízátka Cake pops Velikonoční perníčky Ingrediencie 400 g hladké

Více

Minikuchařka zdravého stravování

Minikuchařka zdravého stravování Minikuchařka zdravého stravování Pokrmy zde uvedené byly připraveny žáky školy pod vedením učitelů odborného výcviku ISŠ HPOS Příbram v rámci projektu Čas pro prváky Realizace projektu byla spolufinancována

Více

VÁNOČNÍ RECEPTÁŘ. 1) Cimpr campr Paní Babušíková. 2) Medovníkové cukroví Paní Doležalová Taťána. 3) Rohlíčky s nugátovým krémem

VÁNOČNÍ RECEPTÁŘ. 1) Cimpr campr Paní Babušíková. 2) Medovníkové cukroví Paní Doležalová Taťána. 3) Rohlíčky s nugátovým krémem 1) Cimpr campr Paní Babušíková 28 dkg hladké mouky 20 dkg másla 10 dkg nahrubo nakrájené lískové ořechy 3,5 dkg moučkového cukru 1 žloutek Smícháme ingredience, uděláme kuličky, na plechu rozmáčkneme vidličkou.

Více

Pudinkové kostky s tvarohem bez mouky! Mokrá buchta

Pudinkové kostky s tvarohem bez mouky! Mokrá buchta Pudinkové kostky s tvarohem bez mouky! 4 kakaové pudinky 20 dkg moučkového cukru 4 vejce 1 lžíce rumu 20 ml oleje 1 prášek do pečiva 25 dkg másla 20 dkg mouč. cukru 50 dkg měkkého tvarohu Pudinkové prášky

Více

Jablečný koláč s tvarohem... 2 Jablečný štrůdl od babičky... 2 Grilovaná jablka se zmrzlinou... 3

Jablečný koláč s tvarohem... 2 Jablečný štrůdl od babičky... 2 Grilovaná jablka se zmrzlinou... 3 Jablka Plněná jablka... 1 Jablečná roláda... 1 Jablečné palačinky 1... 2 Jablečné palačinky 2... 2 Jablečný koláč s tvarohem... 2 Jablečný štrůdl od babičky... 2 Grilovaná jablka se zmrzlinou... 3 Čatní

Více

20 let činnosti. 20 osvědčených receptů

20 let činnosti. 20 osvědčených receptů 20 let činnosti 20 osvědčených receptů 1 To, co najdete v této kuchařce, jsou osvědčené recepty dobrot, na kterých si pochutnáváme při pravidelných odpoledních setkáváních a oslavách jubileí v naší milé

Více

Ingredience: Ingredience:

Ingredience: Ingredience: Nebezpečně dobrý jablečník 2 Rychlý jablkový perník 18 Smetanovo-kokosový jablečník 2 Jablkový dort s mascarpone 18 Práškový koláč s jablky 3 Tvarohové řezy s jablky 19 Jablkový koláč se sněhem 3 Tvarohová

Více

Koláče. Náplně do koláčů a buchet 20 / 21. Tvarohová náplň Ingredience

Koláče. Náplně do koláčů a buchet 20 / 21. Tvarohová náplň Ingredience 20 / 21 Koláče Náplně do koláčů a buchet Tvarohová náplň 500 g tučného tvarohu 80 g změklého másla 4 žloutky 2 bílky moučkový cukr dle chuti 1 vanilkový cukr několik lžic tuzemáku Tvaroh dejte do mísy

Více

MĚSÍČNÍ KÁMEN (Protivanští)

MĚSÍČNÍ KÁMEN (Protivanští) JABLÍČKOVÉ DOBROTY MOUČNÍKY MĚSÍČNÍ KÁMEN (Protivanští) 4 vejce 30-35 dkg moučkového cukru ½ kg jablek na kostičky 2 hrsti nasekaných ořechů 40 dkg hrubé mouky 1 prášek do pečiva Vejce a cukr ušleháme,

Více

DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA 2015 / 2016

DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA 2015 / 2016 DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA 2015 / 2016 DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA Děvčata a chlapci, končí naše desetiměsíční spolupráce. Poznali jste řadu nových kuchařských nástrojů a přístrojů, seznámili se se spoustou nových receptů

Více

Přihláška do soutěže. Vaříme to slow.

Přihláška do soutěže. Vaříme to slow. Přihláška do soutěže Vaříme to slow. Soutěž v kuchařských dovednostech středních škol Plzeňského kraje a Bavorska SOU Domažlice, Prokopa Velikého 640, Domažlice Korespondenční část Vypracovali žáci II.

Více

Jistě jste ještě nezapomněly, milé dámy, jak jsme se 21. března 2009 setkaly u příležitosti připomínky MDŽ.

Jistě jste ještě nezapomněly, milé dámy, jak jsme se 21. března 2009 setkaly u příležitosti připomínky MDŽ. OBSAH Úvod str. 3 Tvarohové trojhránky... str. 4 Tmavé řezy s oříšky. str. 5 Listové těsto 2x jinak... str. 6 Banánová mňamka II.. str. 7 Oříšková roláda.... str. 8 Kremeše str. 9 Slané tyčky... str. 10

Více

Cukroví a drobné zákusky

Cukroví a drobné zákusky Cukroví a drobné zákusky Linecké cukroví zdobené I. 300 g hladké mouky 200 g hery/másla 100 g práškového cukru 1 žloutek strouhaná citronová kůra lžička Na dozdobení: marmeláda na slepení čokoláda na vaření,

Více

Romská kuchařka. Perkelt

Romská kuchařka. Perkelt Romská kuchařka Soupis receptů na klasické romské pokrmy, které se připravovaly v rámci akce Dny romské kuchyně dne 30. 9. 2009 v Romském kulturním a společenském centru v Karviné za finanční spoluúčasti

Více

Dunajské vlny Suroviny

Dunajské vlny Suroviny Dezert Suzette 7 vajec, šťáva z 1/2 citrónu 200 g jemného krystalového cukru 180 g polohrubé mouky meruňková povidla 1 krabice dětských piškotů 150 g sekaných ořechů 150 g rozinek, 2 dl rrumu 1 litrová

Více

Nepečený jogurtový řez s rybízem

Nepečený jogurtový řez s rybízem Nepečený jogurtový řez s rybízem Krém: 500 g jogurtu, 1 Rama cremefine na šlehání (nebo šlehačka), 2 vanilkové cukry, 3 PL moučkového cukru, 1 ţelatinový ztuţovač Dr. Oetker. Ramu ušlehat s cukrem, přidat

Více

Bramborové recepty z VYSOČINY

Bramborové recepty z VYSOČINY Bramborové recepty z VYSOČINY 1 1. Prokládaný bramborák 1 kg strouhaných syrových brambor, 70 dkg hrubé mouky, 1 hlavička česneku, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka dle chuti, 1 plátek krkovičky nebo libového

Více

TVAROHOVÝ ZÁKUSEK S MERUŇKAMI

TVAROHOVÝ ZÁKUSEK S MERUŇKAMI TVAROHOVÝ TUNEL S BANÁNEM Těsto: 4 vejce a 4 lžíce cukru moučka vyšleháme do pěny, vmícháme 4 lžíce polohrubé mouky s 2 lžícemi kakaa a 1 lžící strouhané čokolády. Náplň: 13 dkg změklého másla a 13 dkg

Více

Bramborová kuchařka. žáků 2. třídy

Bramborová kuchařka. žáků 2. třídy Bramborová kuchařka žáků 2. třídy Lokše s mákem Studené vařené brambory, hl. mouka, špetka soli, mletý mák, moučkový cukr, kousek sádla nebo másla Brambory najemno nastrouháme na vál. Osolíme a přisypeme

Více

Dunajské vlny Suroviny

Dunajské vlny Suroviny Dezert Suzette 7 vajec, šťáva z 1/2 citrónu 200 g jemného krystalového cukru 180 g polohrubé mouky meruňková povidla 1 krabice dětských piškotů 150 g sekaných ořechů 150 g rozinek, 2 dl rrumu 1 litrová

Více

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA tradiční i nevšední recepty Obsah Obsah... 2 Rady a tipy... 3 Cukroví... 5 Moučníky... 43 Slané pečivo... 55 Nápoje... 61 Polévky... 66 Hlavní jídla... 79 Paštiky... 99 Saláty...

Více

Rozvoj manuálních zručností a praktických dovedností žáků oboru cukrář CZ.1.07/1.1.28/01.0013. Příručka pro výuku. Zpracovala: Jana Matějů

Rozvoj manuálních zručností a praktických dovedností žáků oboru cukrář CZ.1.07/1.1.28/01.0013. Příručka pro výuku. Zpracovala: Jana Matějů Rozvoj manuálních zručností a praktických dovedností žáků oboru cukrář CZ.1.07/1.1.28/01.0013 Smetanové dorty, dekorace Příručka pro výuku Zpracovala: Jana Matějů 1. Anotace Střední odborná škola a Střední

Více

Nápady na dekorace. Recepty na makronky, cupcakes, krémy a dorty

Nápady na dekorace. Recepty na makronky, cupcakes, krémy a dorty Nápady na dekorace Recepty na makronky, cupcakes, krémy a dorty Mouckovy cukr - pudrovy extra jemny Tento nový výrobek rozšiřuje sortiment Korunního cukru. Je ještě jemnější než práškový cukr a ideálně

Více

kuchyňský robot RM5000 recepty

kuchyňský robot RM5000 recepty kuchyňský robot RM5000 recepty příslušenství k vašemu robotu Concept Momento hnětací metla na kynutá a tuhá těsta mixér se skleněnou tepluvzdornou nádobou o objemu 1,5 l s dokonale těsnícím víkem A-metla

Více

BLÁZNIVÝ KOLÁČ***ke kafíčku*** [18.2.2009]

BLÁZNIVÝ KOLÁČ***ke kafíčku*** [18.2.2009] BLÁZNIVÝ KOLÁČ***ke kafíčku*** [18.2.2009] 3 hrnky hladké mouky,1 hrnek cukru,5 lžic kakaa,špetka soli,2 lžičky jedlé sody,3/4 hrnku oleje,2 hrnky studené vody,2 lžíce octa NA UPEČENOU BUCHTU-2 zakysané

Více