Kognitivní trénink v domácích podmínkách on-line: program Cognifit. Marek Preiss, Radka Čermáková Psychiatrické centrum Praha

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kognitivní trénink v domácích podmínkách on-line: program Cognifit. Marek Preiss, Radka Čermáková Psychiatrické centrum Praha"

Transkript

1 Kognitivní trénink v domácích podmínkách on-line: program Cognifit Marek Preiss, Radka Čermáková Psychiatrické centrum Praha Cerebrum, WORKSHOP 2010

2 Je tradicí, že neurokognitivní remediace u pacientů s neuropsychickými poruchami probíhájí buď v rámci dlouhodobé hospitalizace nebo docházkovou ambulantní formou. Programy mají proto omezenou dostupnost pro pacienty, kteří žijí mimo velká města nebo jsou natolik funkční, aby zvládali částečné nebo i plné pracovní zařazení. Pacient nemá čas a většinou ani dostatek sil k tomu, aby kvůli vylepšení svých kognitivních funkcí docházel do ambulantního centra. Léčba pomocí internetu a v domácích podmínkách se prudce rozvíjí.

3 míra kontaktu mezi pacientem a terapeutem internet kombinace přímé práce a internetu počítačová rehabilitace ve zdrav. zařízení přímá práce s pacientem fyzická vzdálenost mezi pacientem a terapeutem

4 The Effects of Internet-Based Home Training on Upper Limb Function in Adults With Cerebral Palsy Brown et al. (2010) použili v první studii tohoto typu s úspěchem terapeutický program podpory rehabilitace horních končetin u osob po mozkové obrně. Pacienti trénovali doma při připojení k internetu, 5x za týden po ¾ hodiny, zaměřovali se na úkoly vyžadující motorickou koordinaci a další úkony blízké každodennímu životu. Spojení s webovou kamerou umožňovalo kontrolu výzkumníků nad úspěšností provedení pacientem. Počítačový program v domácnosti pacienta nevyžadoval specializovanou znalost práce s PC. Výsledky ukázaly efektivitu zlepšením motorických funkcí. Brown, SH, Lewis CA, McCarthy JM et al. The Effects of Internet-Based Home Training on Upper Limb Function in Adults With Cerebral Palsy. Neurorehabilitation and Neural Repair 2010; 24(6):

5 Internet-based cognitive rehabilitation in individuals with acquired brain injury: A pilot feasibility study pacienti s poškozením paměti (N=10; skór paměti -1SD) střední až těžké poškození mozku (GCS<13;PTA 24 hodin nebo delší; potvrzení zobrazovacími technikami) učili se, jak pracovat s instant messaging system 1 setkání s fyzicky přítomným terapeutem (2 hodiny),cd s programem, instalace doma virtuální terapeutická setkání práce s el.kalendářem, zaznamenávat schůzky a úkoly úspěšné zvládání kognitivní rehabilitace prostřednictvím internetu Bergquist T, Gehl C, Lepore S, Holzworth N, Beaulieu W. Internet-based cognitive rehabilitation i n individuals with acquired brain injury: A pilot feasibility study. Brain Injury 2008;22 (11):

6 Clinician-assisted Internet-based treatment is effective for depression: Randomized controlled trial program Sadness, strukturovaný rozhovor pro diagnostiku deprese 8 týdnů, 6 lekcí KBT on-line, domácí úkoly po týdnu, 1x týdně ový kontakt s terapeutem, skupinová diskuse s ostatními účastníky náhodné přiřazení do léčené skupiny (N=18) a waiting list (N=17) v průměru 8 ů, 111 minut terapeutova času effect sizes = 0,16-0,89 spokojení pacienti Perini S, Titov N, Andrews G. Clinician-assisted Internet-based treatment is effective for depression:randomized controlled trial. Australian and New Zealan Journal of Psychiatry 2009;43:

7 Successful computer assisted remediation therapy in patients with unipolar depression: A proof of principle study řada prací prokazující kognitivní oslabení PSSCogReHab O.L.Bracy; opakování matka moudrosti 12 pacientů trénovaných (x 12 pacientů netrénovaných, 22 kontrol); vyšetření nezávislé na trenérech délka nemoci 14 let, 8 epizod, beze změny v náladě během studie individuální trénink, minut, + počítačové hry, 2x týdně, 10 týdnů zlepšení u trénovaných Elgamal S, McKinnon M, Ramakrishnan K, Joffe RT, MacQuenn G. Successful computer assisted remediation therapy in patients with unipolar depression: a proof of principle study. Psychological Medicine 2007;37,

8 Domácí zkušenosti Mentio výukový software pro děti a dospělé se speciálními potřebami v oblasti logopedie ( NEUROP-2 ( Programový systém na supervidovanú kognitívnu terapiu v domácom prostredí, (tele-)terapia v domácom prostredí. N-back (Vladimír Marček; Jiří Lukavský) Cogmed (Miroslav Novotný), domácí trénink s koučem; děti s ADHD, CogniPlus, 14 jazykových mutací, provázanost s Vienna Test System

9 Ve světě Posit Science MybrainTrainer Brain Age 2Fitbrains.com Happy-neuron.com Lumosity.com Brain Fitness Intelligym

10 Trénování doma (1) první varianta je, že pacient trénuje doma se softwarem, který si pořídí na doporučení terapeuta, ale terapeut nemá možnost kontroly tréninku, (2) druhá možnost je, že pacient trénuje doma, terapeut má možnost sledovat trénink on-line (např. REHACOM- (3) pacient trénuje doma, software se přizpůsobuje kognitivním možnostem pacienta, čímž je minimalizována potřeba osobní účasti terapeuta.

11 Shlomo Breznitz (1936) žije v Izraeli, je profesorem psychologie, bývalým prezidentem University of Haifa, je zakladatelem firmy Cognifit a jejím prezidentem. Breznitz se narodil v Bratislavě. Během holocaustu se jako dítě skrýval v katolickém sirotčinci. Jeho otec zahynul v koncentračním táboře Auschwitz. Matka, která přežila šoa, s ním odešla do Izraele v roce Vystudoval psychologii na Hebrew University v Jeruzalémě, jako první získal v Izraeli doktorát z psychologie. Napsal řadu knih, především na téma stresu. V roce 1999 založil společnost Cognifit ( jejímž produktem je také program Cognifit. V roce 2003 patentoval technologii k individualizaci kognitivní rehabilitace, která byla z počátku zaměřena na zlepšení kognitivních funkcí pro řízení motorových vozidel (Leavitt, 2004), později i pro kognitivní trénink obecněji. Od roku 2007 je v důchodu.

12 Kognitivní trénink je podle Breznitze (2010) organizovanou aktivitou, která vyžaduje určité úsilí a je výzvou k novým myšlenkám. Cílem kognitivního tréninku je poskytnout nové podněty, které vyžadují pozorné uvažování a ne jen využití rutinního postupu. Kognitivní trénink by měl být zaměřen na individuální potřeby. Měl by být poskytován tak, aby byl úspěch pacientem dosažitelný a měl by obsahovat opakovanou zpětnou vazbu a motivaci k pokračování. Breznitz porovnává kognitivní trénink s tělesným cvičením a konstatuje, že obojí by mělo probíhat postupně, dlouhodobě, s adaptací na změny u cvičence. Optimální frekvence tréninku je 3x týdně.

13 Klíčovým (a patentovaným) rysem programu individualizovaný tréninkový systém, založený na sofistikovaném algoritmu, pomocí kterého systém reaguje na specifické rysy výkonu trénujícího a poskytuje mu služby osobního trenéra. Individualizace tréninku je hlavním rysem a odlišuje Cognifit od konkurenčních programů. Při trénování jsou výkony probanda porovnávány s rozsáhlou databází, takže dochází k nepřetržité adaptaci náročnosti programu podle výkonu probanda při použití interaktivního systému, to vše v reálném čase (Shatil et al., 2010). Podle Breznitze tak neexistují 2 účastníci, kteří by trénovali stejně. Program se přizpůsobuje momentální výkonnosti, např. sníží náročnost v případě aktuálně klesajícího výkonu.

14 Webová stránka společnosti ( obsahuje dva hlavní produkty - CogniFit Personal Coach (Cognifit) a CogniFit Senior Driver. První produkt je vyvinut pro zdravé osoby, které chtějí zlepšovat své kognitivní funkce, ale také pro pacienty s různými zdravotními potížemi. Druhý produkt je určený ke zlepšení řidičských dovedností. Finančně je program dosažitelný, počítá s různě dlouhou délkou licence, např. měsíční v ceně cca 420 Kč. V tomto příspěvku se zaměřujeme pouze na program CogniFit Personal Coach (Cognifit).

15 Výhody Výhody: snížení nákladů (nižší časové náklady terapeuta; odpadají cestovní náklady pro pacienta) přístup pro osoby žijící v regionech s obtížně dosažitelnou přímou péčí individualizace přístupu k jedinci (vyšetření na počátku a konci tréninku; průběžné nastavování programu na změněné výkony, např.vlivem únavy či jiných faktorů) hravá forma, spíše než dril první studie ukazující na efektivitu určen pro trénování v různorodých podmínkách (stárnutí, mírný kognitivní deficit aj.)

16 Nevýhody Nevýhody: absence studií prokazující dlouhodobý prokognitivní efekt absence studií prokazující efekt na aktivity v každodenním životě možnost úpadku motivace při absenci kontaktu s terapeutem zatím jen první důkazy o vyšší efektivitě oproti např. běžným počítačovým hrám program nemusí vyhovovat pacientům se specifickými potřebami (např. opomíjení zrakové pole po CMP) pro české uživatele existuje Cognifit zatím jen v angličtině (a také ve francouzštině, španělštině)

17 Na počátku tréninkového cyklu je pacient přešetřen ve 14 oblastech kognitivních funkcích a je mu předveden kognitivní profil. Níže je ukázka výsledku přešetření po ukončení tréninkového cyklu. Modré sloupečky označují oblasti u hypotetického pacienta, ve kterých došlo ke zlepšení oproti počátečnímu vyšetření. Zelené sloupečky ukazují oblasti k tréninku pro další tréninkový cyklus.

18 Vědecká ověření efektu 1. Korczyn et al. (2007) porovnávali skupinu starších osob (55+), náhodně přidělených do skupiny trénující v domácích podmínkách Cognifit (N=66) nebo do skupiny trénujících v obdobných podmínkách vybrané počítačové hry (N=55). Obě skupiny trénovaly 3 měsíce, 3x za týden. Obě skupiny se zlepšily, ale skupina trénující Cognifit se významně zlepšila oproti druhé skupině. Největší profit zaznamenaly osoby s nízkými vstupními skóry v kognitivních testech.

19 2. Horowitz-Kraus a Breznitz (2009) zkoumali rozdíly mezi skupinou dospělých pacientů s dyslexií (N=27) a kontrolních subjektů (N=34) v trénování Cognifit před, po a se 6-měsíčním odstupem. Hlavní metodou měření bylo EEG, konkrétně ERN erorr-related negativity. Autoři se zajímali především o vliv trénování na schopnost kontroly chybovosti. Obě skupiny se trénováním Cognifit zlepšily, dyslektici ale více. Autoři zdůrazňují měřitelné mozkové změny vlivem kognitivního tréninku.

20 3. Shatil et al. (2010) zjišťovali schopnost pacientů s roztroušenou sklerózou (N=55) zvládnout program Mindfit (předchůdce programu Cognifit) ve srovnání s kontrolní skupinou (N=48; osoby bez kontaktu s internetem v domácích podmínkách). Ve třech složkách paměti měli pacienti lepší výkony oproti kontrolám, ale přibližně třetina souboru (především mladší probandi), nezvládla trénink dokončit. Autoři odhadují, že mladší pacienti pociťovali pravděpodobně menší potřebu kognitivního tréninku vzhledem k dosud relativně intaktním kognitivním funkcím. Trénování trvalo 3 měsíce při frekvenci 3x týdně. Jako slabinu studie uvádějí autoři absenci náhradního, alternativního aktivizujícího programu pro kontrolní subjekty.

21 4.Verghese et al. (2010) upozorňuje, že pozornost a exekutivní funkce jsou u seniorů spojeny s rychlostí chůze a pády. Průměrný věk seniorů se blížil osmdesátce. Rozdělili náhodně seniory do tréninkové (Cognifit) a kontrolní (waitlist) skupiny. Trénování senioři měli po 8 týdnech tréninku lepší rychlost chůze. Kognitivní trénink tedy ovlivnil fyzické zdatnost, mobilitu.

22

Kognitivní trénink Happy neuron Mgr. Dana Chmelařová LF Plzeň UK Praha PK a NK FN Plzeň

Kognitivní trénink Happy neuron Mgr. Dana Chmelařová LF Plzeň UK Praha PK a NK FN Plzeň Kognitivní trénink Happy neuron Mgr. Dana Chmelařová LF Plzeň UK Praha PK a NK FN Plzeň Terminologie Chování obsahuje z pohledu neuropsychologie 3 hlavní systémy: Kognitivní funkce Emoce (city a motivace)

Více

mladí věkem mladí duší

mladí věkem mladí duší mladí věkem mladí duší NEURODAY Motto: Kdo je počítač? Není unavený, rozhněvaný nebo otrávený. Vždy je ochotný naslouchat a podávat důkazy toho, že slyšel. Může pracovat v každou denní dobu, ať již ve

Více

KOGNITIVNÍ TRÉNINK U PACIENTŮ S UNIPOLÁRNÍ DEPRESIVNÍ PORUCHOU POMOCÍ POČÍTAČOVÉ REHABILITACE

KOGNITIVNÍ TRÉNINK U PACIENTŮ S UNIPOLÁRNÍ DEPRESIVNÍ PORUCHOU POMOCÍ POČÍTAČOVÉ REHABILITACE KOGNITIVNÍ TRÉNINK U PACIENTŮ S UNIPOLÁRNÍ DEPRESIVNÍ PORUCHOU POMOCÍ POČÍTAČOVÉ REHABILITACE Mgr. Hana Krupníková PhDr. Pavel Harsa, PhD. Doc. PhDr. Marek Preiss, PhD. Psychiatrická klinika 1.lékařské

Více

PERSONALIZOVANÁ P POÈÍTAÈOVÁ REHABILITACE KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ: VÝSLEDKY STUDIE S PROGRAMEM COGNIFIT

PERSONALIZOVANÁ P POÈÍTAÈOVÁ REHABILITACE KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ: VÝSLEDKY STUDIE S PROGRAMEM COGNIFIT PERSONALIZOVANÁ P POÈÍTAÈOVÁ REHABILITACE KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ: VÝSLEDKY STUDIE S PROGRAMEM COGNIFIT PERSONALIZED COMPUTER REHABILITATION OF COGNITIVE FUNCTIONS: THE RESULTS OF THE STUDY WITH COGNIFIT PROGRAM

Více

TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ V CEREBRU. Bc. Štěpánka Prokopová ergoterapeutka

TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ V CEREBRU. Bc. Štěpánka Prokopová ergoterapeutka TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ V CEREBRU Bc. Štěpánka Prokopová ergoterapeutka Obsah příspěvku Cerebrum kdo jsme, co děláme Jak vnímáme trénink kognitivních funkcí Čeho chceme tréninkem dosáhnout Komponenty

Více

Rehabilitace kognitivních funkcí pomocí počítačových programů v RÚ Kladruby. PhDr. Simona Fialová RÚ Kladruby

Rehabilitace kognitivních funkcí pomocí počítačových programů v RÚ Kladruby. PhDr. Simona Fialová RÚ Kladruby Rehabilitace kognitivních funkcí pomocí počítačových programů v RÚ Kladruby PhDr. Simona Fialová RÚ Kladruby Následky mozkového poškození Následky mozkového poškození v podobě poruch kognitivních funkcí,

Více

TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ ANEB JAK MŮŽEME POMOCI. www.alpelephant.cz

TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ ANEB JAK MŮŽEME POMOCI. www.alpelephant.cz TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ ANEB JAK MŮŽEME POMOCI OBSAH Statistika Naše nástroje Mentální schopnosti v čase Brain jogging Odborné studie HAPPYneuron - teorie - praxe Závěr STATISTIKA Množství uložených

Více

Role ergoterapeuta v oblasti tréninku kognitivních funkcí. Mgr. Olga Košťálková

Role ergoterapeuta v oblasti tréninku kognitivních funkcí. Mgr. Olga Košťálková Role ergoterapeuta v oblasti tréninku kognitivních funkcí Mgr. Olga Košťálková Ergoterapie Specializovaný zdravotnický obor, který využívá smysluplné činnosti k dosažení komplexního zdraví. Pomáhá řešit

Více

Kognitivní rehabilitace u starší populace. Dagmar Fiedorová Neurologická klinika FNO Centrum pro kognitivní poruchy

Kognitivní rehabilitace u starší populace. Dagmar Fiedorová Neurologická klinika FNO Centrum pro kognitivní poruchy Kognitivní rehabilitace u starší populace Dagmar Fiedorová Neurologická klinika FNO Centrum pro kognitivní poruchy Kognitivní (poznávací) funkce Paměť (krátkodobá, dlouhodobá, pracovní) Pozornost (kapacita,

Více

NEUROKOGNITIVNÍ TRÉNINK PRVNÍ ZKUŠENOSTI U DLOUHODOBĚ HOSPITALIZOVANÝCH PACIENTŮ

NEUROKOGNITIVNÍ TRÉNINK PRVNÍ ZKUŠENOSTI U DLOUHODOBĚ HOSPITALIZOVANÝCH PACIENTŮ NEUROKOGNITIVNÍ TRÉNINK PRVNÍ ZKUŠENOSTI U DLOUHODOBĚ HOSPITALIZOVANÝCH PACIENTŮ NEUDERTOVÁ, H., DORAZILOVÁ, A., HUMPOLÍČEK P. ODDĚLENÍ KLINICKÉ PSYCHOLOGIE, FN BRNO PSYCHOLOGICKÝ ÚSTAV FILOZOFICKÉ FAKULTY

Více

Neuropsychologická rehabilitace kognitivních funkcí

Neuropsychologická rehabilitace kognitivních funkcí Neuropsychologická rehabilitace kognitivních funkcí Alice Pulkrabková Ústřední lékařsko-psychologické oddělení, ÚVN VFN Praha Design - Pavel Král Rehabilitace kognitivních funkcí Součást celostní péče

Více

Brain Jogging a děti. Mgr. Martin Chlupáč COGNITIO Liberec

Brain Jogging a děti. Mgr. Martin Chlupáč COGNITIO Liberec Brain Jogging a děti Mgr. Martin Chlupáč COGNITIO Liberec Co je Brain Jogging Brain Jogging je mentální cvičení překračující možnosti běžné duševní aktivity. Je to strukturované užití kognitivních cvičení

Více

Sledování efektu kognitivní remediace - porovnání cílené (počítačové) vs. komplexní rehabilitace (stacionář) u pacientů se schizofrenií

Sledování efektu kognitivní remediace - porovnání cílené (počítačové) vs. komplexní rehabilitace (stacionář) u pacientů se schizofrenií Sledování efektu kognitivní remediace - porovnání cílené (počítačové) vs. komplexní rehabilitace (stacionář) u pacientů se schizofrenií Mabel Rodriguez, Lucie Bankovská-Motlová, Radka Čermáková, Pavel

Více

FIREMNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ

FIREMNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ FIREMNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ VZDĚLÁVACÍ A VÝCVIKOVÉ KURZY Nabízíme: INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP PROGRAMY NA KLÍČ Význam má takové vzdělávání, které reaguje na zcela konkrétní potřeby. Kurzy v oblasti : sociálně

Více

Návrh koncepce neurorehabilitačního centra

Návrh koncepce neurorehabilitačního centra SBORNÍK PRACÍ FILOZOFICKÉ FAKULTY BRNĚNSKÉ UNIVERZITY STUDIA MINORA FACULTATIS PHILOSOPHICAE UNIVERSITATIS BRUNENSIS P 10, 2006 Michal Černík, Petra Navrátilová, Lubomír Vašina Návrh koncepce neurorehabilitačního

Více

Rehabilitace v psychiatrii. MUDr. Helena Reguli

Rehabilitace v psychiatrii. MUDr. Helena Reguli Rehabilitace v psychiatrii MUDr. Helena Reguli Pojem rehabilitace (ze středověké latiny, rehabilitatio = obnovení) snaha navrátit poškozeného člověka do předešlého tělesného stavu či sociální a právní

Více

SMĚREM K ÚSPĚŠNÉ PROFESNÍ SENIORITĚ NOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V ČR

SMĚREM K ÚSPĚŠNÉ PROFESNÍ SENIORITĚ NOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V ČR SMĚREM K ÚSPĚŠNÉ PROFESNÍ SENIORITĚ NOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V ČR Ilona Štorová KRÁTCE O NÁS POSLÁNÍ napomáhat rozvoji konceptu age managementu v ČR dát širokou publicitu konceptu age managementu, jako

Více

A PROJEKT SHELTER V ČR

A PROJEKT SHELTER V ČR DLOUHODOBÁ GERIATRICKÁ PÉČE A PROJEKT SHELTER V ČR Koordinující pracoviště: Geriatrická klinika 1.LF UK a VFN, Praha prof. MUDr. Eva Topinková,, CSc. Eva Červinková NÁKLADY NA SLUŽBY PRO SENIORY V EVROPSKÉM

Více

Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení. Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, , VOŠ Jabok Eliška Hudcová

Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení. Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, , VOŠ Jabok Eliška Hudcová Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, 23. 3. 2018, VOŠ Jabok Eliška Hudcová KONTEXTY ZAHRADNÍ TERAPIE Sociální práce (Speciální) pedagogika

Více

ZÁPIS Z 2. WORKSHOPU KONANÉHO DNE 16. BŘEZNA 2017 VE ZLÍNĚ

ZÁPIS Z 2. WORKSHOPU KONANÉHO DNE 16. BŘEZNA 2017 VE ZLÍNĚ Název projektu: Partnerství pro duševně nemocné na Otrokovicku Registrační číslo: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_023/0001185 Název aktivity: Workshop 2 Termín konání: 16. března 2017, 13.00 hod, Zlín - Horizont

Více

TRÉNINKOVÁ PRACOVNÍ MÍSTA

TRÉNINKOVÁ PRACOVNÍ MÍSTA TRÉNINKOVÁ PRACOVNÍ MÍSTA V KONTEXTU KOMPLEXNÍ REHABILITACE ANEB JAK JSME SE TO UČILI Jan König Jan.Konig@ergoaktiv.cz Alice Dubnová Alice.Dubnova@ergoaktiv.cz OBSAH Co jsou ta tréninková místa Proč je

Více

Trénování paměti u klientů s mírnou kognitivní poruchou a demencí Individuální vs. skupinové práce

Trénování paměti u klientů s mírnou kognitivní poruchou a demencí Individuální vs. skupinové práce Trénování paměti u klientů s mírnou kognitivní poruchou a demencí Individuální vs. skupinové práce Bc. Hana Orlíková Trenérka paměti 1. stupně, Poradna pro poruchy paměti, FNKV 739 578 933 hana.orlikova@gmail.com

Více

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM 2013 Dotazníkové šetření u pacientů s roztroušenou sklerózou 1. Cíle a způsob provedení dotazníkového šetření Dotazníkové šetření mezi pacienty

Více

V E R O N I K A H O R Á K O V Á

V E R O N I K A H O R Á K O V Á Edukace jako proces V E R O N I K A H O R Á K O V Á Náplň prezentace Vyučování a učení v tělesné výchově, motorické učení Učení a motorické učení Pedagogické základy motorického učení Obsah učiva a jeho

Více

Možnosti využití systému Lokomat v terapii chůze u pacientů s RS

Možnosti využití systému Lokomat v terapii chůze u pacientů s RS Možnosti využití systému Lokomat v terapii chůze u pacientů s RS Crhonková, R. 1,2, Coufalová, R. 1, Kubová, M. 2, 1 Oddělení rehabilitace, FN Olomouc 2 Ústav fyzioterapie, FZV UP v Olomouci Úvod poruchy

Více

7 ZÁVĚRY. 3. Podobně jako žákovská družstva kmenového klubu experimentálního družstva byla sledována i žákovská družstva dalších vybraných klubů.

7 ZÁVĚRY. 3. Podobně jako žákovská družstva kmenového klubu experimentálního družstva byla sledována i žákovská družstva dalších vybraných klubů. 7 ZÁVĚRY Posouzení úrovně sportovní přípravy dětí v ledním hokeji je jedním z důležitých úkolů současné teorie sportovního tréninku. Množství prvků, jejichž deskripce je často nejasná, vzájemné vlivy a

Více

Armeo Senso ŘEŠENÍ PRO MAXIMÁLNÍ OBNOVU FUNKCE HORNÍ KONČETINY

Armeo Senso ŘEŠENÍ PRO MAXIMÁLNÍ OBNOVU FUNKCE HORNÍ KONČETINY WE MOVE YOU Armeo Senso ŘEŠENÍ PRO MAXIMÁLNÍ OBNOVU FUNKCE HORNÍ KONČETINY ArmeoSenso je založen na 10 letech klinických zkušeností s přístroji Armeo společnosti Hocoma. VYSOCE INTENZIVNÍ TERAPIE HORNÍ

Více

{phocagallery view=category categoryid=5 limitstart=0 limitcount=0}

{phocagallery view=category categoryid=5 limitstart=0 limitcount=0} Adresa: Soběšovice 273 Telefon: 603 10 5281, 604 288 940, 603 477 357 Mail: dobrapsychiatrie@seznam.cz Ordinační hodiny: V pracovní dny 8,00-14,00hod., Od září 2014: Víkendy jednou měsíčně pátek: 16,00-19,00hod,

Více

PaedDr. Lenka Dohnalová RNDr. Tomáš Fürst, PhD. Katedra Hv PdF UP Olomouc

PaedDr. Lenka Dohnalová RNDr. Tomáš Fürst, PhD. Katedra Hv PdF UP Olomouc Návrh experimentu a technické nástroje pro výzkum účinnosti muzikoterapeutických rehabilitačních strategií s uměle implementovanou komplexitou fyziologického typu PaedDr. Lenka Dohnalová RNDr. Tomáš Fürst,

Více

Proces identifikace (cost- ) efektivních intervencí. Zuzana Hrivíková, Alexandr Kasal

Proces identifikace (cost- ) efektivních intervencí. Zuzana Hrivíková, Alexandr Kasal Proces identifikace (cost- ) efektivních intervencí Zuzana Hrivíková, Alexandr Kasal Cíl Vytvořit a doporučit list (balíček) cost-efektivních intervencí pro každé onemocnění z SMI, CMD, dětské a geriatrické

Více

Výchovně-vzdělávací terapie pro děti se speciálními potřebami v Rumunsku

Výchovně-vzdělávací terapie pro děti se speciálními potřebami v Rumunsku Výchovně-vzdělávací terapie pro děti se speciálními potřebami v Rumunsku Jeden ze základních principů speciálního vzdělávání je princip zajištění jednoty výuky, výchovy, kompenzace, zotavení a (nebo) převýchovy.

Více

Možnosti terapie psychických onemocnění

Možnosti terapie psychických onemocnění Možnosti terapie psychických onemocnění Pohled do světa psychických poruch a onemocnění a jejich léčby bez použití léků. Mgr.PaedDr.Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Osobnost Biologická

Více

Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí

Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí Mgr. Kateřina Svěcená ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice Co jsou kognitivní

Více

WP2. Adaptace existujícího produktu. Vzdělávací a tréninkový program pro kariérové poradce

WP2. Adaptace existujícího produktu. Vzdělávací a tréninkový program pro kariérové poradce WP2. Adaptace existujícího produktu Vzdělávací a tréninkový program pro kariérové poradce Vypracováno REALIZAČNÍM TÝMEM PROJEKTU ECCE Červenec Září 2012 Vzdělávací a tréninkový program pro kariérové poradce

Více

Sofistikovaná biomechanická diagnostika lidského pohybu

Sofistikovaná biomechanická diagnostika lidského pohybu Projekt: Sofistikovaná biomechanická diagnostika lidského pohybu Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/09.0209 Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Výroční zpráva za první rok provozu DS PLB Charakteristika, statistika, praktické fungování

Výroční zpráva za první rok provozu DS PLB Charakteristika, statistika, praktické fungování Výroční zpráva za první rok provozu DS PLB Charakteristika, statistika, praktické fungování (zahájení provozu v březnu 2011) za tým DS vypracovaly PhDr. Lenka Havlíčková a Mgr. Eliška Hrbková Charakteristika

Více

Trénink kognitivních funkcí u stárnoucí populace

Trénink kognitivních funkcí u stárnoucí populace Trénink kognitivních funkcí u stárnoucí populace Jiří Lukavský Psychiatrické centrum Praha, Psychologický ústav AV ČR, Praha lukavsky@praha.psu.cas.cz Hana Štěpánková Psychiatrické centrum Praha stepankova@pcp.lf3.cuni.cz

Více

FOXCONN - PŘÍPADOVÁ STUDIE Mgr. Radka Svobodová, MBA Vojtěch Babka

FOXCONN - PŘÍPADOVÁ STUDIE Mgr. Radka Svobodová, MBA Vojtěch Babka FOXCONN - PŘÍPADOVÁ STUDIE 2018 Mgr. Radka Svobodová, MBA Vojtěch Babka FOXCONN Kdo jsme Největší světový výrobce elektrotechniky a PC komponentů, Světový lídr v oblasti komplexních IT řešení, Jeden z

Více

Kognitivní rehabilitace, efekt u akutních onem.(cmp) a chronicky-progredientních onem.(ad).

Kognitivní rehabilitace, efekt u akutních onem.(cmp) a chronicky-progredientních onem.(ad). Kognitivní rehabilitace, efekt u akutních onem.(cmp) a chronicky-progredientních onem.(ad). Pavel Ressner, Petr Nilius, Petra Szajtarová, Petra Bártová, Dagmar Beránková, Hana Srovnalová Kognitivní centrum,

Více

Služby pro osoby s duševním onemocněním v Karlovarském kraji - rok první

Služby pro osoby s duševním onemocněním v Karlovarském kraji - rok první Služby pro osoby s duševním onemocněním v Karlovarském kraji rok první Ing. Stanislava Správková, Jaroslav Hodboď, Zuzana Habrichová Dis., Milan Kubík Dis. Kdo se podílel na vzniku služeb o.s. Fokus Mladá

Více

Přípravek BI ve srovnání s přípravkem Humira u pacientů se středně těžkou až těžkou ložiskovou lupénkou

Přípravek BI ve srovnání s přípravkem Humira u pacientů se středně těžkou až těžkou ložiskovou lupénkou Přípravek ve srovnání s přípravkem u pacientů se středně těžkou až těžkou ložiskovou lupénkou Toto je shrnutí klinické studie, které se účastnili pacienti s ložiskovou lupénkou. Je vypracováno pro širokou

Více

Služby, programy a pomoc pro seniory ve městech

Služby, programy a pomoc pro seniory ve městech "MĚSTO, KTERÉ (SI) TVOŘÍME Město více generací/sociální aspekty městského rozvoje Služby, programy a pomoc pro seniory ve městech Mgr. Marcela Janečková Centrum pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče

Více

Vizuální zpětná vazba při tréninku stability. MUDr. M. Janatová, Ing. A. Bohunčák, MUDr. M. Tichá

Vizuální zpětná vazba při tréninku stability. MUDr. M. Janatová, Ing. A. Bohunčák, MUDr. M. Tichá Vizuální zpětná vazba při tréninku stability MUDr. M. Janatová, Ing. A. Bohunčák, MUDr. M. Tichá Laboratoř virtuální reality Společné pracoviště 1.LF UK a FBMI ČVUT, Albertov Interdisciplinární tým Doc.

Více

Návaznost a koordinovanost aktivit ucelené podpory návratu osob po CMP do aktivního a pracovního života

Návaznost a koordinovanost aktivit ucelené podpory návratu osob po CMP do aktivního a pracovního života Návaznost a koordinovanost aktivit ucelené podpory návratu osob po CMP do aktivního a pracovního života Metodika Obsah Úvod... 3 Současná situace... 4 Ucelená podpora osob po CMP a její podstata... 4 Proces

Více

Dlouhodobá péče o pacienty v domácím prostředí

Dlouhodobá péče o pacienty v domácím prostředí 1 Dlouhodobá péče o pacienty v domácím prostředí Blanka Sojáková Mgr. Dagmar Remešová Charita Šumperk 2011 2 Charita Šumperk 3 Charita Šumperk, Ţerotínova 12 4 Středisko Charity Šumperk Odjezd za pacienty

Více

Metodické setkání zástupců škol KIPR

Metodické setkání zástupců škol KIPR Metodické setkání zástupců škol Novela vyhlášky č.27/2016sb., Novely vyhlášky č. 27/2016 Sb.,-č.1 A) tzv. letní novela - platnost od září, některá ustanovení platnost od 1. 9. a od 1.12. 2017 10-PLPP 13

Více

Jóga v léčbě chronických bolestí zad - bio-psycho-sociální pohled

Jóga v léčbě chronických bolestí zad - bio-psycho-sociální pohled Jóga v léčbě chronických bolestí zad - bio-psycho-sociální pohled Aleš Kubát VN Olomouc Trochu historie George Engel (1977) Potřeba nového medicínského modelu: výzva pro biomedicínu - zohledňovat nejen

Více

Začlenění rehabilitace kognitivních funkcí v intenzivní péči

Začlenění rehabilitace kognitivních funkcí v intenzivní péči Začlenění rehabilitace kognitivních funkcí v intenzivní péči Autor : nrtm.lenka Válková, rtm.regina Kouřilová, Dis., kap.mudr.rudolf Beňo KOGNITIVNÍ FUNKCE Myšlenkové procesy, které nám umožňují rozpoznávat,

Více

Péče o klienty s duální diagnózou v programu Následné péče CHRPA, Magdaléna, o.p.s.

Péče o klienty s duální diagnózou v programu Následné péče CHRPA, Magdaléna, o.p.s. Péče o klienty s duální diagnózou v programu Následné péče CHRPA, Magdaléna, o.p.s. Markéta Dolejší, Petr Buchta Magdaléna, o.p.s. AT konference, Seč, 7.6.2017 Co je naším cílem? Zařazení do běžného života

Více

Psychické problémy a psychiatrické diagnózy jako příčiny (ženského) bezdomovectví. MUDr. Martin Hollý, MBA

Psychické problémy a psychiatrické diagnózy jako příčiny (ženského) bezdomovectví. MUDr. Martin Hollý, MBA Psychické problémy a psychiatrické diagnózy jako příčiny (ženského) bezdomovectví MUDr. Martin Hollý, MBA 19.5.2015 Sociální situace Tělesné zdraví Duševní zdraví Prevalence duševních poruch u bezdomovců

Více

1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky

1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA 1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky Cílem je poznání člověka s postižením. Cílem není léčba, ale výchova a vzdělávání. Diagnostika zkoumá průběh vývoje člověka.

Více

Možnosti a limity skupinové psychoterapie v podmínkách lůžkového psychiatrického zařízení

Možnosti a limity skupinové psychoterapie v podmínkách lůžkového psychiatrického zařízení Možnosti a limity skupinové psychoterapie v podmínkách lůžkového psychiatrického zařízení MUDr. Miroslav Sekot 1. Konference integrativní psychoterapie EMAUZY 8.6.2014 Psychiatrická klinika 1 LF VFN a

Více

Spasticita po cévní mozkové

Spasticita po cévní mozkové Spasticita po cévní mozkové příhodě Jiří Neumann, Jan Kubík Iktové centrum, Neurologické oddělení KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Krajský neurologicko neurochirurgický seminář, Teplice, 26.10.201 Cévní

Více

Jak si společně zacvičit, jak si společně ulevit

Jak si společně zacvičit, jak si společně ulevit Jak si společně zacvičit, jak si společně ulevit Klára Novotná Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Význam pohybu Pohyb je nezbytnou součástí života Důležitý

Více

Úvod do psychoterapie. Mgr. Jan Haase

Úvod do psychoterapie. Mgr. Jan Haase Úvod do psychoterapie Mgr. Jan Haase Kdo je psycholog a kdo psychiatr? Psycholog je absolvent filozofické fakulty na vysoké škole (Mgr., PhDr.) - má humanitní vzdělání ve zdravotnictví se zaměřuje zejména

Více

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající A. Koncepce činnosti, aktivity, orientace B.1. Základní charakteristika zařízení Pedagogicko-psychologická poradna (PPP) zajišťuje spektrum psychologických a speciálně pedagogických služeb, které jsou

Více

Psychoterapeutický denní stacionář pro lidi se schizofrenními potížemi: dynamika a prediktory změny, provázání s komunitním týmem

Psychoterapeutický denní stacionář pro lidi se schizofrenními potížemi: dynamika a prediktory změny, provázání s komunitním týmem Psychoterapeutický denní stacionář pro lidi se schizofrenními potížemi: dynamika a prediktory změny, provázání s komunitním týmem A.Hrubcová, O.Pěč Klinika ESET { Skupinové psychoterapeutické programy

Více

{phocagallery view=category categoryid=5 limitstart=0 limitcount=0}

{phocagallery view=category categoryid=5 limitstart=0 limitcount=0} Adresa: Soběšovice 273 Telefon: 603105281, 604288940, 603477357 Mail: dobrapsychiatrie@seznam.cz Ordinační hodiny: V pracovní dny 8,00-14,00hod., Od září 2014: Víkendy jednou měsíčně pátek: 16,00-19,00hod,

Více

Prim.MUDr.Petr Možný Psychiatrická léčebna Kroměříž

Prim.MUDr.Petr Možný Psychiatrická léčebna Kroměříž ZÁKLADNÍ RYSY KOGNITIVNĚ-BEHAVIORÁLNÍ TERAPIE Prim.MUDr.Petr Možný Psychiatrická léčebna Kroměříž 1) KBT je relativně krátká,časově omezená - kolem 20 sezení - 1-2x týdně; 45 60 minut - celková délka terapie

Více

Metodologie vědecké práce v rehabilitaci

Metodologie vědecké práce v rehabilitaci Metodologie vědecké práce v rehabilitaci Medicína založená na důkazech EBM Medicína založená na důkazech Evidence based medicine = využití vedle osobní zkušenosti i zkušeností většiny lékařů/zdravotníků

Více

ALZHEIMEROVA CHOROBA. Hana Bibrlová 3.B

ALZHEIMEROVA CHOROBA. Hana Bibrlová 3.B ALZHEIMEROVA CHOROBA Hana Bibrlová 3.B Alzheimerova choroba -neurodegenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci -změny postupně působí rozpad nervových vláken a nervových buněk

Více

Hluboká mozková s-mulace: nemotorické aspekty (PN, AN)

Hluboká mozková s-mulace: nemotorické aspekty (PN, AN) Hluboká mozková s-mulace: nemotorické aspekty (PN, AN) Tereza Uhrová Psychiatrická klinika Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze DBS a Parkinsonova nemoc

Více

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Třída: Obor: Zkouška: Sestavil: Vedoucí úseku: Schválil: EP4 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání řízení

Více

TECHNICKÉ ŠKOLKY. ( pohledem psychologa )

TECHNICKÉ ŠKOLKY. ( pohledem psychologa ) TECHNICKÉ ŠKOLKY ( pohledem psychologa ) Základní otázky, které je nutné si položit v průběhu přípravy na realizaci projektu Technické školky byly : - Do jaké míry rozvíjí znalosti žáků o základech techniky

Více

Fázový model Neurorehabilitace. Doc. MUDr. M. Lippertová-Grünerová PhD

Fázový model Neurorehabilitace. Doc. MUDr. M. Lippertová-Grünerová PhD Fázový model Neurorehabilitace. Doc. MUDr. M. Lippertová-Grünerová PhD 1. University of Cologne, Medical Faculty, Cologne, Germany. 2. ANR Bonn, Department of neurological rehabilitation, Bonn, Germany.

Více

Poskytovatel: Česká společnost pro duševní zdraví pobočka Praha (ČSDZ)

Poskytovatel: Česká společnost pro duševní zdraví pobočka Praha (ČSDZ) 1 Poskytovatel: Česká společnost pro duševní zdraví pobočka Praha (ČSDZ) Popis realizace poskytované služby dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, 66 služba Sociálně aktivizační služby pro

Více

Možnosti nefarmakologických přístupp stupů k ovlivnění kognitivního deficitu Bracyho program. Hana PřikrylovP ikrylová Kučerov erová Psychiatrická klinika Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity Brno Kognitivní

Více

Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.

Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D. Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D. J.A.Komenský (Didaktika Magna) definoval léčebnou pedagogiku jako uvedení dobré věci, která přepadá v nákazu v původní stav. Terapeutické postupy - cvičení, programy

Více

Informace pro lékaře

Informace pro lékaře Informace pro lékaře Od května roku 2013 poskytujeme mimo lázeňské péče i lůžkovou rehabilitační péči. Ústavní rehabilitační léčbu doporučuje specialista (neurolog, lékař RFM, ortoped, chirurg), v případě

Více

Obsah ÚVOD. Definice fitness. Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi. Historie kulturistiky. Definice síly. Druhy síly

Obsah ÚVOD. Definice fitness. Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi. Historie kulturistiky. Definice síly. Druhy síly Obsah ÚVOD Definice fitness Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi Historie kulturistiky Definice síly Druhy síly Rozložení svalstva na těle Velikost zatížení Počet opakování cviků a počet sérií

Více

Malnutrice v nemocnicích

Malnutrice v nemocnicích Malnutrice v nemocnicích František Novák 4. interní klinika, VFN a 1. LF UK, Praha Paradoxy ve výživě Seminář ke Světovému dni výživy, MZe ČR, Praha, 25.10.2018 Nutričně podmíněné poruchy patologické stavy

Více

REGIONÁLNÍ ÚROVEŇ. Zřizuje, finance klub, krajský svaz, občanské sdružení let let; závodníci české národnosti Kritéria výběru

REGIONÁLNÍ ÚROVEŇ. Zřizuje, finance klub, krajský svaz, občanské sdružení let let; závodníci české národnosti Kritéria výběru specifické momenty dorost 2016 podzimní setkání dorostu (po O-Gala) 22. - 26. 1. zimní akademie CEYOC 12. - 15. 5. jarní akademie květen/červen - nominační závody na EYOC 2016 závěrečná příprava + EYOC

Více

StaproFONS. Petr Siblík. Objednávání pacientů

StaproFONS. Petr Siblík. Objednávání pacientů StaproFONS Petr Siblík Objednávání pacientů Agenda 1) Vysvětlení vlastností a principů 2) Spektrum uživatelů 3) Možnosti objednávání NIS versus MySOLP 4) Přínosy pro ZZ a uživatele 5) Technické požadavky

Více

Konference Kvalita Očima Pacientů 2010 Olomouc, 20. dubna 2010

Konference Kvalita Očima Pacientů 2010 Olomouc, 20. dubna 2010 HISTORIE A BUDOUCNOST MĚŘENÍ KVALITY ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB PROSTŘEDNICTVÍM SPOKOJENOSTI PACIENTŮ (MUDr. Markéta Hellerová, náměstkyně ministryně zdravotnictví) Konference Kvalita Očima Pacientů 2010 Olomouc,

Více

Psychiatrická komorbidita pacientů léčených v souvislosti s užíváním návykových látek

Psychiatrická komorbidita pacientů léčených v souvislosti s užíváním návykových látek Psychiatrická komorbidita pacientů léčených v souvislosti s užíváním návykových látek Podle údajů ÚZIS (2004) bylo v r. 2003 v psychiatrických léčebnách a odděleních nemocnic uskutečněno celkem 4 636 hospitalizací

Více

Sportovní příprava mládeže

Sportovní příprava mládeže Sportovní příprava mládeže Základní koncepce tréninku dětí 2 základní koncepce: Raná specializace snaha o nejvyšší výkonnost v útlém dětství; děti se přizpůsobují tréninku trénink je zaměřen na okamžitý

Více

Strategie transformace psychiatrické péče v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR, 7.10.

Strategie transformace psychiatrické péče v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR, 7.10. Strategie transformace psychiatrické péče v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR, 7.10.2014 Agenda Popis stávajícího systému Popis inovace Rizika a jejich

Více

Příloha 1 Podrobná specifikace předmětu plnění veřejné zakázky. Vzdělávání zaměstnanců Charita Valašské Meziříčí ke zkvalitnění poskytovaných služeb

Příloha 1 Podrobná specifikace předmětu plnění veřejné zakázky. Vzdělávání zaměstnanců Charita Valašské Meziříčí ke zkvalitnění poskytovaných služeb Příloha 1 Podrobná specifikace předmětu plnění veřejné zakázky Vzdělávání zaměstnanců Charita Valašské Meziříčí ke zkvalitnění poskytovaných služeb Zadavatel v Zadávací dokumentaci k veřejné zakázce Vzdělávání

Více

Příloha č. 2: Obsahy kurzů projektu

Příloha č. 2: Obsahy kurzů projektu Příloha č. 2: Obsahy kurzů projektu Název projektu: Kvalifikovaný interní lektor pro Liberecký kraj OBSAH PŘÍLOHA Č. 2: OBSAHY KURZŮ PROJEKTU... 1 OBSAH... 1 E-LEARNINGOVÉ KURZY:... 2 Měkké dovedností

Více

Doporučení v oblasti rozvoje komunitní péče pro lidi po poškození mozku. Mgr. Tereza Ţílová

Doporučení v oblasti rozvoje komunitní péče pro lidi po poškození mozku. Mgr. Tereza Ţílová Doporučení v oblasti rozvoje komunitní péče pro lidi po poškození mozku Mgr. Tereza Ţílová Obsah prezentace Současná situace komunitní péče Principy a předpoklady poskytování služeb v komunitě Základní

Více

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu:

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Modul 5 Sociálně - právní minimum Lekce č. 9 Sociální služby Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Podpora celoživotního vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském

Více

Nadační fond IMPULS byl založen v roce 2000 s cílem podporovat komplexní a kvalitní léčbu roztroušené sklerózy, její výzkum a osvětovou činnost.

Nadační fond IMPULS byl založen v roce 2000 s cílem podporovat komplexní a kvalitní léčbu roztroušené sklerózy, její výzkum a osvětovou činnost. Nadační fond IMPULS byl založen v roce 2000 s cílem podporovat komplexní a kvalitní léčbu roztroušené sklerózy, její výzkum a osvětovou Unikátní dobročinná a sportovně osvětová kampaň 24 HODIN NEPŘETRŽITÉHO

Více

Kognitivní trénink u pacientů s epilepsií

Kognitivní trénink u pacientů s epilepsií Centrum pro epilepsie a Oddělení klinické psychologie Kognitivní trénink u pacientů s epilepsií Mgr. Hana Orlíková, PhDr. Lenka Krámská, PhD. Tato práce vznikla v rámci Programu rozvoje vědních oblastí

Více

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících v Třebíči

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících v Třebíči Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících v Třebíči Vydala: Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj Zpracovala: Zora Pištěcká http://www.timur.cz 2010 1.

Více

Doporučená pohybová aktivita po prodělání CHOPN exacerbace

Doporučená pohybová aktivita po prodělání CHOPN exacerbace Doporučená pohybová aktivita po prodělání CHOPN exacerbace Mgr. Kateřina Neumannová, Ph.D. Katedra fyzioterapie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého, Olomouc Co může ovlivňovat úroveň pohybových

Více

Dnešní agenda. Úvod do kurzu, role controllingu v řízení nemocnice. Zahájení kurzu a úvod do controllingu. Představení účastníků

Dnešní agenda. Úvod do kurzu, role controllingu v řízení nemocnice. Zahájení kurzu a úvod do controllingu. Představení účastníků Úvod do kurzu, role controllingu v řízení nemocnice Pavel Hroboň Controlling produkce zdravotních služeb v nemocnici 3. LF UK v Praze, 9.10. 2015 Dnešní agenda Zahájení kurzu a úvod do controllingu Představení

Více

Cogmed trénink pracovní paměti u dětí s ADHD první zkušenosti

Cogmed trénink pracovní paměti u dětí s ADHD první zkušenosti Cogmed trénink pracovní paměti u dětí s ADHD první zkušenosti 4.Slovenská konference KBT Liptovský Mikuláš 20-21.05.2011 Novotný Miroslav Haase Jan Centrum duševního zdraví Jeseník, Šumperk Program je

Více

Instruktor zdravotní tělesné výchovy

Instruktor zdravotní tělesné výchovy Instruktor zdravotní tělesné výchovy seniorů Instruktor zdravotní tělesné výchovy seniorů vede individuální i skupinové cvičební hodiny pro osoby seniorského věku s ohledem na přítomnost nejběžnějších

Více

Nemoci nervové soustavy. Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc.

Nemoci nervové soustavy. Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc. Nemoci nervové soustavy Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc. MKN 10 - VI.kap.l G00-99 G00-G09 Zánětlivé nemoci centrální nervové soustavy G10-G13 Systémové atrofie postihující primárně nervovou soustavu G20-G26

Více

Rehabilitace je samozřejmá a nezbytná součást komplexní péče o spinální pacienty. Po chirurgickém řešení je jedinou léčbou, která může pacientovi

Rehabilitace je samozřejmá a nezbytná součást komplexní péče o spinální pacienty. Po chirurgickém řešení je jedinou léčbou, která může pacientovi Mgr. Lucie Slámová, Hana Jakšová Klinika úrazové chirurgie Spinální jednotka Rehabilitační oddělení Rehabilitace je samozřejmá a nezbytná součást komplexní péče o spinální pacienty. Po chirurgickém řešení

Více

Rizikové skupiny LS 7 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D.

Rizikové skupiny LS 7 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D. Rizikové skupiny LS 7 N E A L K O H O L O V É Z Á V I S L O S T I P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D. Prevence Léčba Rodina a drogy Co zvyšuje riziko, že člověk začne užívat drogy? Prevence Protektivní

Více

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah 1. Preambule... 2 1.1 Cílová skupina... 2 1.2 Dostupnost akutní péče... 2 2. Služby poskytované akutním psychiatrickým oddělením... 3 2.1 Obecné požadavky...

Více

DOMOV PŘÍSTAV Frýdek - Místek. Brno,

DOMOV PŘÍSTAV Frýdek - Místek. Brno, DOMOV PŘÍSTAV Frýdek - Místek Brno, 18.10.2018 Vznik: 1.10.2015 Uživateli služby jsou: Osoby bez přístřeší (ulice, sociální lůžko, LDN, azylový dům, ubytovny) starší 26- ti let mobilní i imobilní, které

Více

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících v Třebíči

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících v Třebíči Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících v Třebíči Vydala: Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj Zpracovala: Michaela Pomališová http://www.timur.cz

Více

Takto ne! Standardní neurologické vyšetření postihne jen malou část kortexu. Takto ano, ale jak se v tom vyznat? 11/6/2015

Takto ne! Standardní neurologické vyšetření postihne jen malou část kortexu. Takto ano, ale jak se v tom vyznat? 11/6/2015 Jak hodnotit závěr neuropsychologického vyšetření Takto ne! Kognitivní výkon v pásmu podprůměru. IQ 90. neodpovídá premorbidním možnostem pacienta.. pravděpodobný organicky podmíněný kognitivní deficit.

Více

Co je to ergoterapie?

Co je to ergoterapie? Co je to ergoterapie? Ergoterapie je profese, která prostřednictvím smysluplného zaměstnávání usiluje o zachování a využívání schopností jedince potřebných pro zvládání běžných denních, pracovních, zájmových

Více

mnohaletého tréninkového procesu

mnohaletého tréninkového procesu 9. Posouzení vlivu sportovní přípravy z hlediska mnohaletého tréninkového procesu 9.1. ÚVOD Sportovní příprava dětí je často charakterizována snahou po všestranné přípravě, která zajistí potřebnou úroveň

Více

VYBRANÉ METODY A TESTY PRO ZJIŠŤOVÁNÍ PORUCH KOGNICE

VYBRANÉ METODY A TESTY PRO ZJIŠŤOVÁNÍ PORUCH KOGNICE VYBRANÉ METODY A TESTY PRO ZJIŠŤOVÁNÍ PORUCH KOGNICE Kornélia Cséfalvaiová Abstrakt Věk patří mezi jeden z rizikových faktorů, který ovlivňuje zdravotní stav starých osob. Se stoupajícím věkem se podíl

Více

Řízení rizik s nástroji SAP BusinessObjects GRC AC Josef Piňos, CONSIT s.r.o.

Řízení rizik s nástroji SAP BusinessObjects GRC AC Josef Piňos, CONSIT s.r.o. Řízení rizik s nástroji SAP BusinessObjects GRC AC Josef Piňos, CONSIT s.r.o. Bezpečnost informačních systémů Využívání informačních technologií, zejména sofistikovaných ERP systémů jako je SAP, znamená

Více

Program 5P (Potřebného a Přínosného Propojení Péče a Podpory) Podpořený Nadací OKD

Program 5P (Potřebného a Přínosného Propojení Péče a Podpory) Podpořený Nadací OKD Program 5P (Potřebného a Přínosného Propojení Péče a Podpory) Projekt č. 12110298 Podpořený Nadací OKD V rámci grantového programu PRO ZDRAVÍ Komu je Program 5P určen? Osobám s chronickým duševním onemocněním

Více