Fylogeneze a morfologie bezcévných rostlin 7. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Fylogeneze a morfologie bezcévných rostlin 7. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů"

Transkript

1 Fylogeneze a morfologie bezcévných rostlin 7. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Fungi ODDĚLENÍ: Ascomycota TŘÍDA: Lecanoromycetes (lichenizované askomycety) ŘÁD: Lecanorales s.l. Cladonia rangiferina (HB) Cetraria islandica Usnea sp. (HB) (HB) Pseudevernia furfuracea (HB) Hypogymnia physodes Xanthoria parietina Peltigera aphthosa (HB) (HB) (TP, HB)

2 Fylogeneze a morfologie bezcévných rostlin 7. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů - pokračování ŔÁD: Lecanorales Rhizocarpon geographicum (HB) Lecidea sp. Lecanora conizaeoides Cladonia fimbriata Cladonia macilenta Collema sp. Physcia aipolia (HB) (HB) (HB) (HB) (HB) (TP, HB)

3 Fylogeneze a morfologie bezcévných rostlin 7. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů - dokončení TŘÍDA: Chaetothyriomycetes ŘÁD: Verrucariales Verrucaria sp. (HB) Dermatocarpon luridum (TP, HB) ODDĚLENÍ: Basidiomycota TŘÍDA: Agaricomycetes ŘÁD: Agaricales Lichenomphalina hudsoniana (OP)

4 ODDĚLENÍ: Ascomycota TŘÍDA: Lecanoromycetes ODDĚLENÍ: Basidiomycota TŘÍDA: Agaricomycetes ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA LICHENIZOVANÝCH HUB komplexní složené organismy mykobiont (houba) a fotobiont (řasa, sinice) ekologická (nikoliv taxonomická) skupina lišejníků, respektive lichenizovaných hub, je začleňována do systému hub podle výraznějšího mykobionta asi v 97 % se na stavbě lišejníků podílejí vřeckovýtrusé houby (tř. Lecanoromycetes a tř. Chaetothyriomycetes), ve 3% pak stopkovýtrusé houby (tř. Agaricomycetes) široká škála nepohlavního rozmnožování, při pohlavním procesu převažují gymnokarpní typy nad pyrenokarpními

5 pionýrské organizmy, ekologicky významné především v extrémních biotopech a ekosystémech (vysokohoří, polární oblasti, pouště apod.), jedinečné bioindikační vlastnosti z ČR dosud známo asi 1400 druhů lišejníků (včetně řady dnes již vyhynulých), celosvětově přibližně 15 tisíc druhů

6 Cladonia rangiferina dutohlávka sobí Dutohlávka sobí je řazena do podrodu Cladina, charakterizovaného vzpřímenou keříčkovitou stélkou bez šupin a s povrhem kmínků (podécií) bez korové vrstvy. Výskyt: na kyselých půdách, v borech, na vřesovištích, rašeliništích, pastvinách, kamenných sutích i lesnatých stráních; častý druh. Kmínky šedé, popelavé až bělavé, koncové větévky jednostranně převislé.

7 Cetraria islandica - pukléřka islandská Na keříčkovité stélce možno pozorovat podlouhlé prohlubeniny - pseudocyfely, sloužící k výměně plynů. Odumírající bazální části stélky často zbarveny do oranžova - fumarprotocetrarová kyselina, látka využívaná jako léčivo. Výskyt: vřesoviště, bory, rašeliniště i vysokohorská bezlesí; častý, velmi variabilní druh.

8 Usnea hirta provazovka srstnatá; příklad zpravidla poněkud drobnějšího druhu provazovky, který se velmi pozvolna v současné době navrací na původní stanoviště. Usnea sp. provazovka Epifyticky rostoucí keříčkovité stélky řady druhů provazovek mohou být i velmi dlouhé (např. druh Usnea longissima, nalezený v ČR naposledy na Šumavě v polovině 19. století, dosahuje až několika metrů délky!) a mohou zejména v horských oblastech bez výrazného znečištění ovzduší vytvářet na větvích stromů i souvislé a nepřehlédnutelné záclonovité porosty.

9 Keříčkovitý lišejník se šedivou stélkou (na rubu alespoň při bázi sazově černou); velmi variabilní druh. Výskyt: epifyt, hojný především ve vyšších polohách na kyselých substrátech (např. smrk, bříza). Pseudevernia furfuracea terčovka otrubčitá Schéma a fotografie příčného řezu stélkou s izídiemi (tmavé kulovité útvary jsoubuňky fotobionta). Celkový vzhled terčovky; střední část stélky (tmavší zbarvení) hustě pokrývají nápadné válcovité izídie.

10 Hypogymnia physodes terčovka bublinatá soredie Rtovité sorály jsou charakteristické pro vzhůru ohrnuté okraje laloků stélek. Na okrajích laloků možno pozorovat též drobné, četné pyknidy. Výskyt: jeden z nejběžnějších epifytických lišejníků s lupenitou stélkou (méně často roste též epiliticky); relativně toxitolerantní vůči mírnému znečištění ovzduší.

11 Xanthoria parietina terčník zední Lupenitá stélka s lekanorovitým typem apothecií; žluté zbarvení je způsobeno antraquinony. Výskyt: epifyticky na dřevě, zvláště na stromech podél komunikací, či epiliticky na skalách; častý nitrofilní druh.

12 Peltigera aphthosa hávnatka bradavičnatá (trvalý preparát, herbářová položka) bradavičnatá cefalodia na povrchu stélky s druhým symbiontem (Nostoc) Živě jablkově zelené zbarvení stélky tohoto druhu způsobeno hlavním symbiontem zelenou kokální řasou. Většina hávnatek však obsahuje jediného symbionta sinici Nostoc a jejich stélky jsou proto za vlhka modrošedé. Výskyt: travnatá vlhká místa v lesích, často porůstá mechy; podobně jako řada dalších druhů tohoto rodu dnes vzácná.

13 Příčný řez heteromerickou stélkou (Peltigera aphthosa) Obecné schéma příčného řezu heteromerickou stélkou Fotografie příčného řezu stélkou Peltigera aphthosa svrchní korová vrstva (epidermis) gonidiová vrstva (fotobiont) cefalodium (Nostoc) dřeňová vrstva rhiziny spodní korová vrstva (u rodu Peltigera není spodní kůra vyvinuta!)

14 korová vrstva gonidiová vrstva dřeňová vrstva

15 Rhizocarpon geographicum mapovník zeměpisný apothecium lecideovitého typu prothalus na okraji stélky a mezi aerolami (pouze mykobiont) žlutá aerolovitá korovitá stélka Výskyt: na silikátových skalách a balvanech, vzácněji též např. na zdech z přírodního kamene od nížin do vysokohoří; častý druh. Sutě jsou také velmi typickým biotopem tohoto druhu

16 schema lecideového typu apothecia Lecidea sp. šálečka Lecidea fuscoatra gonidiová vrstva a korová vrstva (epidermis) končí pod apotéciem Korovité lišejníky s tmavě zbarvenými apothecii, rostoucí na kyselých horninách; řada podobných rodů je rozlišitelná pouze mikroskopicky.

17 Lecanora conizaeoides mísnička zelenavá schéma lekanorového typu apothecia stélkový okraj (excipulum) hymenium gonidiová vrstva a korová vrstva (epidermis) vybíhají až k okraji hymenia Výskyt: drobný a nenápadný epifyt invazního charakteru rostoucí na borkách jehličnanů a listnatých dřevin i v silně znečištěných oblastech ( lišejníková poušť v centrech městských a průmyslových aglomerací).

18 Cladonia fimbriata dutohlávka třásnitá Podrod Cladonia je charakterizován tzv. dimorfickou stélkou; vyvíjejí se různě tvarované duté kmínky (podécia) a bazální přízemní šupiny. Druh Cladonia fimbriata má kmínky na vrcholu pohárkovitě rozšířené a jejich povrch je sorediózní. Výskyt: na mechatých skalách, trouchnivějícím dřevě, bázích stromů i na holé lesní půdě či na vřesovištích a rašeliništích; velmi hojný druh.

19 Cladonia macilenta dutohlávka vyzáblá Přízemní šupiny drobné, kmínky (podécia) bez pohárků, na vrcholku s nápadnými, šarlatově červenými apothecii. Povrch kmínků je pokryt jemně zrnitými sorediemi. Výskyt: na kyselých, humózních či písčitých stanovištích, ale také na trouchnivějícím dřevě či odumírajícím mechu.

20 Collema sp. huspeník Collema cristatum huspeník hřebenitý; příklad lišejníku s homeomerickou stélkou tvořenou úzkými, žlábkovitými laloky, na okrajích s drobnějšími naduřelými lalůčky; fotobiontem je sinice rodu Nostoc; stélka za vlhka mnohonásobně zvětší svůj objem a má rosolovitý charakter. Výskyt: na vlhkých vápencových skalách. Schéma příčného řezu stélkou, v níž není rozlišena gonidiová a dřeňová vrstva (obě složky jsou téměř rovnoměrně propleteny v celém profilu) a bez vyvinuté vnější i vnitřní korové vrstvy (epidermis). celkový vzhled lišejníku za vlhka

21 Physcia aipolia terčovník lysý (trvalý preparát, herbářová položka) Výskyt: epifyticky na borce listnatých stromů, zejména v nižších polohách. Lekanorový typ apothecia (viz schema a fotografie příčného řezu plodnicí) se světle šedivým až bělavým zbarvením excipula a temně šedivým povrchem hymenia.

22 příčný řez lekanorovým typem apothecia

23 Verrucaria sp. bradavnice Četní zástupci r. Verrucaria jsou korovité pyrenokarpní lišejníky, které často rostou zanořeny do substrátu (endolitický růst). Druhy tohoto rodu jsou charakteristické zejména pro krasové oblasti, kde urychlují zvětrávání vápnitých hornin, některé druhy však rostou i na kamenech a skalách ponořených ve vodě. Verrucaria dufourii se vyskytuje v horských až alpínských polohách na vápencích. ukázka schémat různých typů do substrátu zanořených perithecií v rodu Verrucaria

24 Dermatocarpon luridum nitroplodka říční (trvalý preparát) Výskyt: na silikátových kamenech podél břehů horských potoků s neznečistěnou vodou (bioindikátor), zvláště pak v horských oblastech. ostiolum perifýzy vřecka a parafýzy Schéma perithecia a fotografie příčného řezu stélkou (řez zde neprochází ostiolem) Pyrenokarpní lišejník se svrchní stranou stélky šedou, olivově nebo nahnědle černou, avšak za vlhka zelené barvy (prosvítá fotobiont), s laloky střechovitě se kryjícími.

25 Výskyt: vzácně na kyselé rašelině, surovém humusu, na mechu, většinou na zastíněných, vlhkých a chladných stanovištích, na vrchovištích a severních svazích krytých po dlouhou dobu sněhem. Lichenomphalina hudsoniana kalichovka Hudsonova (obrazová prezentace) Stélka šupinovitá, sestávající z mušlovitých, za vlhka sytě zelených šupin, z nichž může vyrůst asi 1-3 cm vysoká kloboukatá plodnice (mykobiontem je stopkovýtrusá houba).

Botanika bezcévných rostlin 10. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 10. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 10. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Opisthokonta (Fungi) ODDĚLENÍ: Ascomycota TŘÍDA: Lecanoromycetes incertae sedis: Rhizocarpon geographicum (HB) Lecidea

Více

Hypogymnia physodes (terčovka bublinatá) - lupenitá stélka, rtovité. Xanthoria parietina (terčník zední) - lupenitá stélka, apothecia

Hypogymnia physodes (terčovka bublinatá) - lupenitá stélka, rtovité. Xanthoria parietina (terčník zední) - lupenitá stélka, apothecia Přehled pozorovaných objektů Cladonia rangiferina (dutohlávka sobí) - keříčkovitá stélka s podecii Pseudevernia furfuracea (větvičník slívový) - izidie Usnea sp. (provazovka) - keříčkovitá stélka, apothecia

Více

Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Opisthokonta (Fungi) ODDĚLENÍ: Ascomycota ekologická skupina lišejníky (lichenizované houby) TŘÍDA: Lecanoromycetes ŘÁD:

Více

Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Opisthokonta (Fungi) ODDĚLENÍ: Ascomycota lišejníky (lichenizované houby) Fabien Burki Cold Spring Harb Perspect Biol2014

Více

Systém a evoluce řas a hub - cvičení doprovodný materiál

Systém a evoluce řas a hub - cvičení doprovodný materiál MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/15.0204 Systém a evoluce řas a hub - cvičení doprovodný materiál Lichenes - lišejníky Lobaria, Peltigera, Hypogymnia, Parmelia, Physcia,

Více

Botanika - bezcévné rostliny 4. praktikum Přehled pozorovaných objektů

Botanika - bezcévné rostliny 4. praktikum Přehled pozorovaných objektů Botanika - bezcévné rostliny 4. praktikum Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Fungi ODDĚLENÍ: Ascomycota vřeckovýtrusné houby TŘÍDA: Eurotiomycetes ŘÁD: Eurotiales Aspergillus niger (ŽM) Aspergillus flavus

Více

KAPITOLA 1: ÚVOD DO LICHENOLOGIE; VZTAH MYKOBIONTA A FOTOBIONTA

KAPITOLA 1: ÚVOD DO LICHENOLOGIE; VZTAH MYKOBIONTA A FOTOBIONTA LIŠEJNÍKY (Lichenes) KAPITOLA 1: ÚVOD DO LICHENOLOGIE; VZTAH MYKOBIONTA A FOTOBIONTA - věda, která se zabývá studiem lišejníků = lichenologie - lišejníky = lichenizované houby - nejsou skupinou taxonomickou,

Více

Biologie lišejníků. 2. Lekce. Morfologie a anatomie lišejníků

Biologie lišejníků. 2. Lekce. Morfologie a anatomie lišejníků Biologie lišejníků 2. Lekce Morfologie a anatomie lišejníků Základní terminologie Typy stélek dle anatomie: homeomerická na průřezu nerozlišená na kůru a dřeň, např. rod Collema heteromerická rozlišena

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Monika Jörková. Tematická oblast. Biologie 20 Lišejníky. Ročník 1. Datum tvorby

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Monika Jörková. Tematická oblast. Biologie 20 Lišejníky. Ročník 1. Datum tvorby Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Název školy Autor Tematická oblast Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Monika Jörková Biologie 20 Lišejníky Ročník 1. Datum tvorby 10.12.2012 Anotace -pro učitele

Více

Martina Bábíčková, Ph.D

Martina Bábíčková, Ph.D Jméno Martina Bábíčková, Ph.D. Datum 17.1.2013 Ročník 6. Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Přírodopis Tematický okruh Systém rostlin Téma klíčová slova Lišejníky pracovní list Stavba,

Více

Botanika bezcévných rostlin 7. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 7. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 7. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Opisthokonta (Fungi) ODDĚLENÍ: Ascomycota ekologická skupina lišejníky (lichenizované houby) TŘÍDA: Lecanoromycetes ŘÁD:

Více

Biologie lišejníků. 3. lekce. Rozmnožování lišejníků

Biologie lišejníků. 3. lekce. Rozmnožování lišejníků Biologie lišejníků 3. lekce Rozmnožování lišejníků Reprodukce lišejníků Rozmnožování: pohlavní plodnice jako u hub (apothecia, perithecia, ) nepohlavní konidie (nepohlavní spory) nejčastěji v pyknidách

Více

TŘÍDA LECANOROMYCETES obsahuje v několika řádech většinu lichenizovaných hub, a proto zde je zařazena obecná charakteristika organismů tradičně

TŘÍDA LECANOROMYCETES obsahuje v několika řádech většinu lichenizovaných hub, a proto zde je zařazena obecná charakteristika organismů tradičně TŘÍDA LECANOROMYCETES obsahuje v několika řádech většinu lichenizovaných hub, a proto zde je zařazena obecná charakteristika organismů tradičně sdružovaných v umělém oddělení LICHENES LIŠEJNÍKY Lišejník

Více

Lišejník. 15. 12. 2013 http://cs.wikipedia.org/wiki/lišejník

Lišejník. 15. 12. 2013 http://cs.wikipedia.org/wiki/lišejník 15. 12. 2013 http://cs.wikipedia.org/wiki/lišejník (latinsky Lichen), někdy lichenizovaná houba, je symbiotické společenství houby (mykobionta) a řasy či sinice (tedy fotobionta neboli fykobionta). Vědecký

Více

PSACÍ POTŘEBY LIŠEJNÍKŮ

PSACÍ POTŘEBY LIŠEJNÍKŮ POMŮCKY MIKROSKOP LUPY KLÍČ K URČOVÁNÍ PL PSACÍ POTŘEBY LIŠEJNÍKŮ FOTOAPARÁT VZORKY LIŠEJNÍKŮ A POČÍTAČ MECHŮ KARTY S LIŠEJNÍKY A MECHY LUPY MIKROSKOP mechy a lišejníky Cíl: UKÁZAT, jak rostliny indikují

Více

Lichenes, Lichenomycota (lišejníky, lichenizované houby)

Lichenes, Lichenomycota (lišejníky, lichenizované houby) Lichenes, Lichenomycota (lišejníky, lichenizované houby) mykobiont (houba) fotobiont (řasa: fykobiont, sinice: cyanobiont) foto: http://www.bioimages.org.uk ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA LIŠEJNÍKŮ: symbiotické

Více

Lišajníky = lichenizované huby. Prednáša: Alica Košuthová

Lišajníky = lichenizované huby. Prednáša: Alica Košuthová Lišajníky = lichenizované huby Prednáša: Alica Košuthová Celosvetovo je známych 17500 21000 taxónov lišajníkov V Českej republike sa vyskytuje asi 1550 taxónov História výskumu Prvé známe údaje už v staroveku

Více

plodnice většinou makroskopický útvar vyrůstají za příznivých podmínek z podhoubí a sloužící k rozšíření výtrusů (jen u vyšších hub)

plodnice většinou makroskopický útvar vyrůstají za příznivých podmínek z podhoubí a sloužící k rozšíření výtrusů (jen u vyšších hub) Otázka: Houby Předmět: Biologie Přidal(a): cathrinefirth CHARAKTERISTIKA početná a různorodá skupina znaky rostlin (nepohyblivost) i znaky živočichů (heterotrofní výživa org. látky, zásobní látka glykogen)

Více

Botanika bezcévných rostlin 1. praktické cvičení

Botanika bezcévných rostlin 1. praktické cvičení Botanika bezcévných rostlin 1. praktické cvičení INFORMACE O ORGANIZACI CVIČENÍ cíl praktického cvičení: na konkrétním materiálu se seznámit s reprezentativními zástupci nejdůležitějších systematických

Více

HOUBY (Fungi) Rozmnožovaní hub houby se rozmnožují buď vegetativně (rozpadem vlákna mycelia) nebo nepohlavními nebo pohlavními výtrusy

HOUBY (Fungi) Rozmnožovaní hub houby se rozmnožují buď vegetativně (rozpadem vlákna mycelia) nebo nepohlavními nebo pohlavními výtrusy HOUBY (Fungi) samostatná říše v systému organismů organismy různého tvaru a velikostí s eukaryotickou buňkou bez fotosyntetických (asimilačních) barviv neschopnost fotosyntézy = nutnost heterotrofní výživy

Více

Cvičení z mykologie (pro učitele) 9. praktické cvičení Houby stopkovýtrusné - Basidiomycota

Cvičení z mykologie (pro učitele) 9. praktické cvičení Houby stopkovýtrusné - Basidiomycota Cvičení z mykologie (pro učitele) 9. praktické cvičení Houby stopkovýtrusné - Basidiomycota přezky teliospory hymenofor - rourky Program 1) Vyhodnocení izolací půdy a potravin na agarová média 2) Basidiomycota

Více

Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Plantae ODDĚLENÍ: Glaucophyta TŘÍDA: Glaucophyceae Glaucocystis (PP) ODDĚLENÍ: Rhodophyta TŘÍDA: Bangiophyceae Porphyridium

Více

Systém houbových organismů část 6 Přednášky (verze LS 2006/2007) RNDr. B. Mieslerová, Ph.D. Prof. Ing. A. Lebeda, DrSc.

Systém houbových organismů část 6 Přednášky (verze LS 2006/2007) RNDr. B. Mieslerová, Ph.D. Prof. Ing. A. Lebeda, DrSc. Systém houbových organismů část 6 Přednášky (verze LS 2006/2007) RNDr. B. Mieslerová, Ph.D. Prof. Ing. A. Lebeda, DrSc. RNDr. M. Sedlářová, Ph. D.; RNDr. I. Petrželová, Ph. D. Odd. fytopatologie, Katedra

Více

6. cvičení. Říše FUNGI; Oddělení: EUMYCOTA Třída: HOMOBASIDIOMYCETES podtřída: GASTEROMYCETIDAE - houby břichatkovité

6. cvičení. Říše FUNGI; Oddělení: EUMYCOTA Třída: HOMOBASIDIOMYCETES podtřída: GASTEROMYCETIDAE - houby břichatkovité 6. cvičení Říše FUNGI; Oddělení: EUMYCOTA Třída: HOMOBASIDIOMYCETES podtřída: GASTEROMYCETIDAE - houby břichatkovité - ZRALÉ BAZIDIOSPORY jsou pasivně rozšiřovány (větrem, vodou, hmyzem) = GASTROIDNÍ TYP

Více

Lišejníky přednáška 1

Lišejníky přednáška 1 Lišejníky přednáška 1 Kde v systému se nacházíme? Impérium : Eukaryota Nadříše : Opisthokonta Říše : Fungi Ascomycota A. Kubátová A. Kubátová Kde v systému se nacházíme? Eukaryota Opisthokonta Fungi Basidiomycota

Více

Lišejníky jako bioindikátory životního prostředí

Lišejníky jako bioindikátory životního prostředí STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST Lišejníky jako bioindikátory životního prostředí Anna Voglová Opava 20 STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST Obor SOČ: 0 Ochrana a tvorba životního prostředí Lišejníky jako bioindikátory

Více

Fylogeneze a morfologie bezcévných rostlin 12. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Fylogeneze a morfologie bezcévných rostlin 12. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Fylogeneze a morfologie bezcévných rostlin 12. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Plantae (podříše Viridiplantae) ODDĚLENÍ: Marchantiophyta TŘÍDA: Marchantiopsida ŘÁD: Marchantiales Marchantia

Více

VY_32_INOVACE_02.08 1/12 3.2.02.8 Sinice, lišejníky, řasy Sinice modrozelené organismy

VY_32_INOVACE_02.08 1/12 3.2.02.8 Sinice, lišejníky, řasy Sinice modrozelené organismy 1/12 3.2.02.8 Sinice modrozelené organismy cíl - popsat stavbu těla sinic - vyjmenovat příklad sinic - chápat nebezpečí sinic pro člověka - patří k nejstarším organismům na Zemi - stavba podobná bakterii,

Více

Přehled pozorovaných objektů

Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Amoebozoa (dříve součást Protozoa) ODDĚLENÍ: Mycetozoa (Myxomycota) hlenky, TŘÍDA: Myxogastrea (Myxomycetes) ŘÁD: Liceida Lycogala epidendrum (vlčí mléko oranžové) skupiny aethalií ŘÁD: Trichiida

Více

Lišejníky. envi.stromzivota.sk. ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development

Lišejníky. envi.stromzivota.sk. ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development Lišejníky envi.stromzivota.sk ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development 2014-1-SK01-KA200-000481 ERAZMUS+ Programme Projekt je kofinancován

Více

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Bc. Štěpánka Štiková

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Bc. Štěpánka Štiková Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2015 Bc. Štěpánka Štiková Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra biologie a environmentálních studií BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Lišejníky

Více

Otázka: Houby a lišejníky. Předmět: Biologie. Přidal(a): topinka HOUBY=FUNGI

Otázka: Houby a lišejníky. Předmět: Biologie. Přidal(a): topinka HOUBY=FUNGI Otázka: Houby a lišejníky Předmět: Biologie Přidal(a): topinka HOUBY=FUNGI doména: eukarya jednobuněčné i mnohobuněčné potřebují vyšší půdní vlhkost (rostou hlavně v lesích a na loukách) nejstarší doklady

Více

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 1. praktické cvičení

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 1. praktické cvičení Botanika bezcévných rostlin pro učitele 1. praktické cvičení INFORMACE O ORGANIZACI CVIČENÍ cíl praktického cvičení: na konkrétním materiálu se seznámit s reprezentativními zástupci nejdůležitějších systematických

Více

Lišejníky. Lobaria pulmonaria (Ďůlkatec plicní) Pyreneje (FR)

Lišejníky. Lobaria pulmonaria (Ďůlkatec plicní) Pyreneje (FR) Lišejníky Lobaria pulmonaria (Ďůlkatec plicní) Pyreneje (FR) Lišejník komlexní symbiotický organismus složený z houbového organismu mykobionta (jeden i více druhů) a jednoho či více fotobiontů zelených

Více

Lišejníky přednáška 1. David Svoboda

Lišejníky přednáška 1. David Svoboda Lišejníky přednáška 1 David Svoboda Kde v systému se nacházíme? Impérium : Eukaryota Nadříše : Opisthokonta Říše : Fungi Ascomycota A. Kubátová A. Kubátová Kde v systému se nacházíme? Eukaryota Opisthokonta

Více

Speciální lichenologická exkurze

Speciální lichenologická exkurze Speciální lichenologická exkurze základní pojmy a znalosti vhodné k osvojení před příjezdem na exkurzi... David Svoboda Lišejník = lichenizovaná houba Mykobiont (mykosymbiont) Fotobiont (fykobiont) (fykosymbiont)

Více

Botanika bezcévných rostlin 6. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 6. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 6. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Opisthokonta (Fungi) ODDĚLENÍ: Ascomycota TŘÍDA: Eurotiomycetes ŘÁD: Eurotiales Eurotium amstelodami (ŽM) Aspergillus

Více

LIŠEJNÍKY (LICHENES)

LIŠEJNÍKY (LICHENES) LIŠEJNÍKY (LICHENES) pracovní list Lišejníky jsou podvojné organismy. Jejich stélka je tvořena houbovými vlákny a řasami nebo sinicemi. Houby jsou heterotrofní organismy, nejsou schopny samy si vytvářet

Více

Rozmnožování a rozmnožovací útvary lišejníků:

Rozmnožování a rozmnožovací útvary lišejníků: Rozmnožování a rozmnožovací útvary lišejníků: Rozmnožování: pohlavní plodnice jako u hub (apothecia, perithecia, ) nepohlavní konidie (nepohlavní spory) nejčastěji v pyknidách vegetativní útvary: sorédie

Více

Botanika bezcévných rostlin 10. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 10. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 10. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Plantae ODDĚLENÍ: Chlorophyta TŘÍDA: Trebouxiophyceae Chlorella (PP) Trebouxia (PP) Stichococcus (PP) TŘÍDA: Chlorophyceae

Více

Botanika bezcévných rostlin 11. praktikum Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 11. praktikum Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 11. praktikum Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Plantae (podříše Viridiplantae) ODDĚLENÍ: Marchantiophyta TŘÍDA: Marchantiopsida ŘÁD: Marchantiales Marchantia polymorpha (HB,

Více

Botanika bezcévných rostlin 6. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 6. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 6. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů "říše" Plantae; podříše Viridiplantae Oddělení: Chlorophyta; třída: Ulvophyceae a) Ulva b) Cladophora c) Anadyomene d) Valonia

Více

Systém houbových organsimů

Systém houbových organsimů Systém houbových organsimů Prof. Ing. Aleš Lebeda, DrSc. RNDr. Barbora Mieslerová, Ph.D. Verze 2011/2012 6. Přednáška TŘÍDA: HOMOBASIDIOMYCETES Vývojově odvozenější Basidie nedělená (holobasidie) Klíčení

Více

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 5. praktické cvičení

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 5. praktické cvičení Botanika bezcévných rostlin pro učitele 5. praktické cvičení ŘÍŠE: Plantae ODDĚLENÍ: Chlorophyta TŘÍDA: Trebouxiophyceae Chlorella (PP) Trebouxia (PP) Stichococcus (PP) TŘÍDA: Chlorophyceae Chlamydomonas

Více

Rozmnožování hub. Typy hniloby dřeva. Hlenky. Mechy. Lišejníky. Řasy

Rozmnožování hub. Typy hniloby dřeva. Hlenky. Mechy. Lišejníky. Řasy Rozmnožování hub Ostatní organizmy Dřevokazné houby - stopkovýtrusné Rozmnožování organizmů, které se řadí k houbám, je velmi variabilní a značně složité. Stopkovýtrusné houby, které jsou i níže uvedené

Více

Fotobionti aneb lišejník není jen houba, ale i řasa. Ondřej Peksa

Fotobionti aneb lišejník není jen houba, ale i řasa. Ondřej Peksa Fotobionti aneb lišejník není jen houba, ale i řasa Ondřej Peksa Lišejníky definice lišejníku podvojný (komplexní) organismus složený z houby (mykobionta) a fotosyntetizujícího partnera (fotobionta) Stélka

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Přírodopis 6. ročník Zpracovala: RNDr. Šárka Semorádová Obecná biologie rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje se v daném přehledu vývoje organismů

Více

Fylogeneze a morfologie bezcévných rostlin 4. praktické cvičení. Přehled pozorovaných objektů

Fylogeneze a morfologie bezcévných rostlin 4. praktické cvičení. Přehled pozorovaných objektů Fylogeneze a morfologie bezcévných rostlin 4. praktické cvičení ŘÍŠE: Chromista Přehled pozorovaných objektů ODDĚLENÍ: Heterocontophyta (syn. Chromophyta) TŘÍDA: Bacillariophyceae podtřída: Coscinodiscophycidae

Více

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová

Více

Lišejníky vrchu Březinské tisy (severní Čechy)

Lišejníky vrchu Březinské tisy (severní Čechy) Severočes. Přír., Ústí nad Labem, 49: 85-89, 2017 Lišejníky vrchu Březinské tisy (severní Čechy) Lichens of the hill Březinské tisy (Northern Bohemia) Bohdan W agner Družstevní31, CZ-41201 Litoměřice;

Více

Cvičení z mykologie (pro učitele) 8. praktické cvičení Houby stopkovýtrusné - Basidiomycota

Cvičení z mykologie (pro učitele) 8. praktické cvičení Houby stopkovýtrusné - Basidiomycota Cvičení z mykologie (pro učitele) 8. praktické cvičení Houby stopkovýtrusné - Basidiomycota přezky teliospory hymenofor - rourky Program 1) Vyhodnocení plesnivých obrázků 2) Inokulace půdy a potravin na

Více

Putování za tajemstvím přírody

Putování za tajemstvím přírody Putování za tajemstvím přírody Školní exkurze Příroda je mocná čarodějka a přesto je potřeba ji chránit. Již od pradávna využívali lidé jejích zdrojů, například léčivé látky nejrůznějších bylin, další

Více

celulolytické identifikační znaky Doporučená média: Literatura

celulolytické identifikační znaky Doporučená média: Literatura Sordariales Skupina charakteristická tvorbou většinou tmavě zbarvených plodnic typu perithecia. Někteří zástupci mají plodnice porostlé různě utvářenými trichomy (např. Chaetomium). Většinou se vyskytují

Více

Botanika - bezcévné rostliny 6. praktikum Přehled pozorovaných objektů

Botanika - bezcévné rostliny 6. praktikum Přehled pozorovaných objektů Botanika - bezcévné rostliny 6. praktikum Přehled pozorovaných objektů ODDĚLENÍ: Rhodophyta TŘÍDA: Bangiophyceae ŘÁD: Bangiales Porphyra (HB) TŘÍDA: Florideophyceae ŘÁD: Gelidiales Gelidium (HB) ŘÁD: Gigartinales

Více

Lišejníky rudných hald na Tisovci u Kraslic. Lichens of Metal Mine Spoil Heaps on Tisovec Hill near Kraslice

Lišejníky rudných hald na Tisovci u Kraslic. Lichens of Metal Mine Spoil Heaps on Tisovec Hill near Kraslice Publikováno 6. 9. 2011 Příroda Kraslicka, 3: 37-50, 2011 Abstrakt Lišejníky rudných hald na Tisovci u Kraslic Lichens of Metal Mine Spoil Heaps on Tisovec Hill near Kraslice Josef Halda 1) & Petr Uhlík

Více

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 TÉMA: Stromy (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 1 Anotace: Výukový materiál prezentace seznamuje žáky s listnatými stromy Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup:

Více

Prokarya Baktérie (Bacteria) TP, trichální stélka, heterocyty, arthrospory. PREP, trichální stélka, hormogonia

Prokarya Baktérie (Bacteria) TP, trichální stélka, heterocyty, arthrospory. PREP, trichální stélka, hormogonia Praktikum z bezcévných rostlin - SYLLABUS 1 Prokarya Baktérie (Bacteria) Oddělení SINICE (CYANOBACTERIA, CYANOPHYTA) CYANOPHYCEAE Nostocales: Anabaena TP, trichální stélka, heterocyty, arthrospory Oscillatoria

Více

Botanika bezcévných rostlin 1. praktické cvičení INFORMACE O ORGANIZACI CVIČENÍ

Botanika bezcévných rostlin 1. praktické cvičení INFORMACE O ORGANIZACI CVIČENÍ Botanika bezcévných rostlin 1. praktické cvičení INFORMACE O ORGANIZACI CVIČENÍ cíle praktického cvičení z Botaniky bezcévných rostlin: - na konkrétním materiálu se seznámit s reprezentativními zástupci

Více

VY_52_INOVACE_78 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_78 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_78 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jasan ztepilý Jasan ztepilý Fraxinus excelsior L. Strom vysoký s přímým kmenem, s řídkou,

Více

Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou.

Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou. ŘEŠENÍ: Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou. SNĚŽENKA PODSNĚŽNÍK je vytrvalá rostlina. Zimu přežívá v zemi v podobě malé cibulky. Brzy na jaře (únor, březen) z cibulky vyrostou listy a stonky

Více

Rakytník řešetlákový. VY_52_INOVACE _102 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Rakytník řešetlákový. VY_52_INOVACE _102 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Rakytník řešetlákový VY_52_INOVACE _102 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Rakytník řešetlákový Hippophae rhamnoides L. Strom nebo dvoudomý

Více

Fotobionti aneb lišejník není jen houba, ale i řasa. Ondřej Peksa Západočeské muzeum v Plzni

Fotobionti aneb lišejník není jen houba, ale i řasa. Ondřej Peksa Západočeské muzeum v Plzni Fotobionti aneb lišejník není jen houba, ale i řasa Ondřej Peksa Západočeské muzeum v Plzni Lišejníky definice lišejníku podvojný organismus složený z houby (mykobionta) a fotosyntetizujícího partnera

Více

Oborová exkurze BIOLOGIE

Oborová exkurze BIOLOGIE PRAKTICKÁ VÝUKA PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ NA ZŠ A SŠ CZ.1.07/1.1.30/02.0024 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Oborová exkurze BIOLOGIE Téma:

Více

Botanika bezcévných rostlin 5. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 5. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 5. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Opisthokonta (Fungi) ODDĚLENÍ: Chytridiomycota TŘÍDA: Chytridiomycetes ŘÁD: Chytridiales Synchytrium endobioticum (TP)

Více

HYDROBOTANIKA. CHLOROPHYTA zelené řasy

HYDROBOTANIKA. CHLOROPHYTA zelené řasy HYDROBOTANIKA CHLOROPHYTA zelené řasy ODDĚLENÍ: CHLOROPHYTA - zelené řasy Zelené řasy jsou velice široká skupina. Její příslušníci mají všechny druhy stélek, jen rhizopodiální typ se vyskytuje pouze jako

Více

Jiří Mach. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy

Jiří Mach. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školy Sokolovská 1638, 568 02 Svitavy

Více

Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3428 DUM: VY_32_INOVACE_2/37

Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3428 DUM: VY_32_INOVACE_2/37 Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3428 DUM: VY_32_INOVACE_2/37 jméno autora DUM: Mgr. Naděžda Pluhařová datum (období), ve kterém byl

Více

Cvičení ze systému vyšších rostlin, část 4. Equisetales. aneb přesličky. RNDr. Michal Hroneš

Cvičení ze systému vyšších rostlin, část 4. Equisetales. aneb přesličky. RNDr. Michal Hroneš Cvičení ze systému vyšších rostlin, část 4. Equisetales. aneb přesličky RNDr. Michal Hroneš Přesličky výtrusné rostliny charakteristického vzhledu s přeslenitě větvenou lodyhou a článkovaným stonkem prvohorní

Více

Cvičení: Kultury - kvasinky a mikroskopické houby

Cvičení: Kultury - kvasinky a mikroskopické houby Cvičení: Kultury - kvasinky a mikroskopické houby Bi1090c Fylogeneze a diverzita řas a hub cvičení Mgr. Lukáš Chrást Loschmidtovy laboratoře, ÚEB PřF MU a RECETOX Podzim 2015 ODDĚLENÍ: Zygomycota TŘÍDA:

Více

Biologická olympiáda

Biologická olympiáda Česká zemědělská univerzita v Praze Ústřední komise Biologické olympiády Biologická olympiáda 45. ročník školní rok 2010-2011 Zadání soutěžních úloh krajské kolo kategorie A a B Praha 2010 Biologická olympiáda

Více

TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu

TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu netvoří bičíkatá stádia. Mají specifický způsob pohlavního

Více

HYDROBOTANIKA. CHLOROPHYTA zelené řasy

HYDROBOTANIKA. CHLOROPHYTA zelené řasy HYDROBOTANIKA CHLOROPHYTA zelené řasy ODDĚLENÍ: CHLOROPHYTA - zelené řasy Zelené řasy jsou velice široká skupina. Její příslušníci mají všechny druhy stélek, jen rhizopodiální typ se vyskytuje pouze jako

Více

TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu

TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu netvoří bičíkatá stádia. Mají specifický způsob pohlavního

Více

Bohdan Wagner Družstevní 31, CZ Litoměřice,

Bohdan Wagner Družstevní 31, CZ Litoměřice, PŘÍSPĚVEK K POZNÁNÍ LIŠEJNÍKŮ NÁRODNÍ PŘÍRODNÍ REZERVACE MILEŠOVKY (SEVERNÍ ČECHY) Contribution to the knowledge of lichens of the Milešovka National Nature Reserve (North Bohemia) ÚVOD Bohdan Wagner Družstevní

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

Putování za tajemstvím přírody

Putování za tajemstvím přírody Putování za tajemstvím přírody Školní exkurze Příroda je mocná čarodějka a přesto je potřeba ji chránit. Již od pradávna využívali lidé jejích zdrojů, například léčivé látky nejrůznějších bylin, další

Více

ŘÍŠE: Fungi. ODDĚLENÍ: Ascomycota

ŘÍŠE: Fungi. ODDĚLENÍ: Ascomycota ŘÍŠE: Fungi ODDĚLENÍ: Ascomycota ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA při pohlavním procesu dochází ke vzniku dikaryotických hyf, tvořících makroskopické útvary - plodnice (askomata) výtrusy (askospory) vznikají ve

Více

černých plodnic perithecia Graphium, Leptographium, Sporothrix identifikační znaky Doporučená média: Literatura

černých plodnic perithecia Graphium, Leptographium, Sporothrix identifikační znaky Doporučená média: Literatura Ophiostomatales Houby charakteristické tvorbou černých plodnic (typu perithecia) s dlouhým krčkem a ústím a nepohlavního stadia v rodech Graphium, Leptographium, Sporothrix aj. Někteří zástupci mají 2

Více

LIŠEJNÍKY JAKO MODELOVÉ ORGANISMY PRO HODNOCENÍ IMISÍ ZÁTĚŽE. Petr Anděl. EVERNIA s.r.o., tř. 1. máje 97, Liberec 1

LIŠEJNÍKY JAKO MODELOVÉ ORGANISMY PRO HODNOCENÍ IMISÍ ZÁTĚŽE. Petr Anděl. EVERNIA s.r.o., tř. 1. máje 97, Liberec 1 LIŠEJNÍKY JAKO MODELOVÉ ORGANISMY PRO HODNOCENÍ IMISÍ ZÁTĚŽE Petr Anděl EVERNIA s.r.o., tř. 1. máje 97, 460 01 Liberec 1 e-mail: evernia@iol.cz 1. Úvod Předkládaný příspěvek se zabývá problematikou lišejníků

Více

NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ

NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ Prameniště - vývěry podzemní vody; velmi maloplošné ekosystémy - prameništní mechorosty, často porosty řas - nízké ostřice, suchopýry, přesličky aj. - složení vegetace je výrazně

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky Konkretizované tematické okruhy realizovaného průřezového tématu Poznáváme přírodu

Více

JARNÍ KVĚTINY. Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice

JARNÍ KVĚTINY. Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice JARNÍ KVĚTINY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165 Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice 25.11.2011 Anotace Materiál obsahuje pracovní listy. Autor

Více

Výstupy Učivo Mezipředmětové vztahy Z-planeta Země projevy života

Výstupy Učivo Mezipředmětové vztahy Z-planeta Země projevy života 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda PŘÍRODOPIS ročník: šestý Výstupy Učivo Mezipředmětové vztahy - zná základní podmínky a Poznávání přírody(přír.soustavy- ekosystémy) Z-planeta Země projevy života -

Více

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 3. praktické cvičení

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 3. praktické cvičení Botanika bezcévných rostlin pro učitele 3. praktické cvičení ŘÍŠE: Chromista (Chromalveolata) ODDĚLENÍ: Heterokontophyta TŘÍDA: Phaeophyceae ŘÁD: Dictyotales Dictyota (HB) Padina (HB) ŘÁD: Fucales Fucus

Více

Bc. Tereza Hyráková. Univerzita Palackého v Olomouci

Bc. Tereza Hyráková. Univerzita Palackého v Olomouci 2015 Bc. Tereza Hyráková Univerzita Palackého v Olomouci 1. Zvolte jednu ze správných odpovědí. 1. Tělo hub se nazývá: a) stélka b) korpus c) mycelium d) kapicilium 2. Z buněčných organel nejsou v cytoplazmě

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 13 Jedle Ing. Hana Márová

Více

Rostliny z našeho okolí. Přírodní společenstvo V lese

Rostliny z našeho okolí. Přírodní společenstvo V lese Rostliny z našeho okolí Přírodní společenstvo V lese Dřeviny Smrk ztepilý Jsem statný stálezelený jehličnatý strom. Dorůstám do výšky až 50 m. Mám rovný kmen, který je v mládí pokrytý hladkou, světlehnědou

Více

LIŠEJNÍKY VRCHU SEDLO V ČESKÉM STŘEDOHOŘÍ (SEVERNÍ ČECHY) Lichens of the Sedlo Hill in the České středohoří Mts (North Bohemia)

LIŠEJNÍKY VRCHU SEDLO V ČESKÉM STŘEDOHOŘÍ (SEVERNÍ ČECHY) Lichens of the Sedlo Hill in the České středohoří Mts (North Bohemia) LIŠEJNÍKY VRCHU SEDLO V ČESKÉM STŘEDOHOŘÍ (SEVERNÍ ČECHY) Lichens of the Sedlo Hill in the České středohoří Mts (North Bohemia) Bohdan Wagner Družstevní 31, CZ-412 01 Litoměřice; e-mail: bohdan.wagnerj@

Více

ÚVOD MECHOROSTY. Ivana Lipnerová

ÚVOD MECHOROSTY. Ivana Lipnerová ÚVOD MECHOROSTY Ivana Lipnerová ÚVOD - ORGANIZACE pokyny v informačním e-mailu zápočet max 2 absence protokoly morfologický herbář do 31. 5. 2013! http://www.botanickafotogalerie.cz/ zásady bezpečné práce

Více

= primitivní vyšší rostliny, primárně suchozemské. pravděpodobně se vyvinuly z řas řádu Charales nemají pravé cévní svazky

= primitivní vyšší rostliny, primárně suchozemské. pravděpodobně se vyvinuly z řas řádu Charales nemají pravé cévní svazky MECHOROSTY = primitivní vyšší rostliny, primárně suchozemské první fosilie ze svrchního devonu (před 360 mil. let) pravděpodobně se vyvinuly z řas řádu Charales nemají pravé cévní svazky -odkázány na kapilární

Více

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné.

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné. 1.1 Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodopis Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Předmět Přírodopis je vyučován jako samostatný předmět v 6., 7., 8. a 9. ročníku. V 6., 7.,

Více

Metodické materiály. k environmentálním aktivitám. při terénním vyučování. Gabriela Neničková. Soňa Patočková

Metodické materiály. k environmentálním aktivitám. při terénním vyučování. Gabriela Neničková. Soňa Patočková Metodické materiály k environmentálním aktivitám při terénním vyučování Gabriela Neničková Soňa Patočková 2008 Předkládaný text vznikl v rámci Rozvojového programu MŠMT Podpora environmentálního vzdělávání,

Více

MENDELOVA ZEMĚDĚLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRNĚ LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA ÚSTAV OCHRANY LESŮ A MYSLIVOSTI

MENDELOVA ZEMĚDĚLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRNĚ LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA ÚSTAV OCHRANY LESŮ A MYSLIVOSTI MENDELOVA ZEMĚDĚLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRNĚ LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA ÚSTAV OCHRANY LESŮ A MYSLIVOSTI Bioindikace znečištění ovzduší a působení klimatických faktorů a to pomocí lišejníků a hodnocení

Více

Rostlinné populace, rostlinná společenstva

Rostlinné populace, rostlinná společenstva Rostlinné populace, rostlinná společenstva Populace - soubor jedinců jednoho druhu, vyskytující se na určitém stanovišti a jsou stejného genetického původu ZNAKY POPULACE roste produkuje biomasu hustota

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 VY_32_INOVACE_1.10.Bi.Nahosemenne_ rostliny Autor: ing. Tkáč Ladislav Datum vytvoření:

Více

Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a

Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a I. Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a žďáření (vypalování) lesů, na jejichž místě byla

Více

Seminární práce Biologie Maturitní okruh č. 18 Mykologie

Seminární práce Biologie Maturitní okruh č. 18 Mykologie Seminární práce Biologie Maturitní okruh č. 18 Mykologie Hubert Šváb (3. ročník) Houby (Fungi) Mykologie: Věda zabývající se studiem hub (z řec. mýkés -houba) Nejstarší doklady o houbách pocházejí z prvohor,

Více

STUPEŇ ZVĚTRÁNÍ HORNIN

STUPEŇ ZVĚTRÁNÍ HORNIN STUPEŇ ZVĚTRÁNÍ HORNIN Má vliv na hustotu a rozevřenost diskontinuit: a tím i na tvar a velikost úlomků, bloků,nakypření úlomků (vzdálenost v mm) 1. velmi malá > 2000 2. malá 600-2000 3. střední 200-600

Více

DUM označení: VY_32_INOVACE_D-2_ObecnyZ_16_Šířkové pásy Země

DUM označení: VY_32_INOVACE_D-2_ObecnyZ_16_Šířkové pásy Země DUM označení: VY_32_INOVACE_D-2_ObecnyZ_16_Šířkové pásy Země Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Bělohlávková Škola: ZŠ a MŠ Josefa Kubálka Všenory Datum (období) vytvoření: únor 2014 Ročník,

Více