Ovení možnosti uplatnní metody stabilizace/solidifikace pro odpad ze zpracování skládkového výluhu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ovení možnosti uplatnní metody stabilizace/solidifikace pro odpad ze zpracování skládkového výluhu"

Transkript

1 Ovení možnosti uplatnní metody stabilizace/solidifikace pro odpad ze zpracování skládkového výluhu Radka Novotná, Jií Hendrych, Jií Kroužek, Daniel Randula Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav chemie ochrany prostedí, Technická 5, Praha 6, , novotnam@vscht.cz Abstrakt Práce si klade za cíl ovit možnost stabilizace/solidifikace koncentrátu ze skládkového výluhu pocházejícího z membránové separace. Na stabilizaci/solidifikaci byla použita jak v praxi bžn využívaná solidifikaní pojiva, tak i alternativní pojiva, která mohou výrazn ekonomicky zefektivnit tento proces. Zhotovená tlesa solidifikát byla podrobena zkouškám vyluhovatelnosti a pevnosti za úelem zhodnocení vhodnosti použití daných solidifikaních receptur ve vztahu k platné legislativ a manipulaním vlastnostem vzniklých tles. Klíová slova Stabilizace, solidifikace, skládkový výluh Úvod Solidifikace je fyzikální pemna a uzavení kontaminovaného materiálu do monolitické a mechanicky odolné a omezen propustné struktury. Dochází k vytvoení fyzikálních bariér, které znemožují nebo zpomalují transport toxické látky do prostedí. U vzniklého pevného tlesa je podstatn snížen specifický povrch upraveného odpadu, pes který dochází k vyluhování kontaminant. Stabilizace je proces, kdy dochází k chemickému vázání kontaminant do stabilní a málo rozpustné formy, která pedstavuje snížené riziko pro okolní prostedí. Pomocí chemických reakcí dochází mezi pojivem a toxickou látkou v odpadu k trvale omezenému vyluhování škodlivých látek z odpadu. Nemusí pi ní docházet ke zpevování odpadu. Ve vtšin pípad je proces stabilizace a solidifikace spjatý a mluví se tedy o metod stabilizace/solidifikace (S/S). 1 Pro úely S/S odpad se nejastji využívají anorganická hydraulická pojiva, která po smíchání s vodou samovoln tuhnou na vzduchu i pod vodou. Do této skupiny patí látky na bázi cementu, jako jsou portlandské a struskoportlandské cementy, struskové cementy s vysokými sorpními vlastnostmi a další speciální typy cement. Nevýhodou použití cementu je zejména nárst objemu odpadu v dsledku pídavku pojiva ve spojení s cenou cementu. Proto dochází postupn v oblasti aplikace klasického zpsobu S/S odpad k použití velkoobjemov produkovaných materiál, které mohou cement ve stabilizaních smsích nahrazovat. Jedná se pedevším o využití vedlejších energetických produkt.

2 Skládkový výluh je kapalný odpad vytékající z tlesa skládky, který vzniká v dsledku infiltrace srážkových vod do vnitních vrstev skládky a tvorby vody pi biologickochemických rozkladných procesech. 2 Skládkové výluhy pedstavují složitou sms organických a anorganických látek. Ve výluzích bývají pítomny huminové látky, amoniakální dusík, tžké kovy, chlorované látky a další. 3 Skládkové výluhy je možné zpracovávat nkolika metodami, jedná se zejména o procesy fyzikáln-chemické, biodegradaní a membránové. 3 V rámci práce byl metodou S/S zpracováván koncentrát ze skládkového výluhu pocházející z procesu reverzní osmózy. Reverzní osmóza (RO) se adí mezi membránové separaní procesy, které využívají gradientu tlaku jako hnací síly. Membrána zde slouží jako semipermeabilní rozhraní, které dlí vstupní sms na dva proudy permeát a koncentrát. Permeát je tvoen rozpouštdlem a složkami prošlými membránou. Koncentrát obsahuje složky membránou zachycené. 4 Experimentální práce Pvodní skládkový výluh pocházel ze skládky ostatního odpadu, jeho koncentrát byl získán zpracováním na RO membránové separaní jednotce na 30 % pvodního objemu. Koncentrát lze charakterizovat jako tmav hndou až ernou zapáchající kapalinu bez obsahu tuhých sedimentujících ástic. Koncentrát byl uchováván v chladu, aby nedocházelo ke zmnám ve složení koncentrátu z dvodu nadmrného rozkladu organických látek. U koncentrátu byla stanovena hodnota ph, konduktivity, DOC, TIC, RL, koncentrace aniont (Cl -, F -, NO 2 -, NO 3 -, PO 4 3-, SO 4 2- ), amoniakálního dusíku a koncentrace prvk (Ca, Cd, Cr, Cu, Mg, Pb, Fe, Zn, K, Na, Ni, As, Mn, Si, Al, Sb, Se, Mo, Ba, Hg). U solidifikát byly následn sledovány pouze relevantní parametry z výše vyjmenovaných vzhledem k legislativním limitm pro vyluhovací tídy. Solidifikace probíhala za laboratorních podmínek smícháním píslušného zvoleného množství pojiva/smsného pojiva a zámsové vody/koncentrátu ze skládkového výluhu. Solidifikaní receptury sestávaly z kombinací následujících pojiv v rzných pomrech: portlandský cement CEM I 42,5 R, komern dostupná sádra, elektrárenský popílek, struska, energosádrovec z procesu mokrého zpsobu odsiování spalin a cementáské odprašky. Nejprve byl testován široký soubor potenciáln využitelných receptur cementu s pímsí dalších materiál s takovým obsahem jednotlivých dalších složek (po pípadné píslušné pedúprav sušení, mletí, aktivace), aby daná sms podlehla úspšnému ztuhnutí a mla uspokojivé mechanické vlastnosti po zvolené dob zrání. Smsná pojiva byla nejprve testována bez pídavku odpadu, pouze za použití zámsové vody. Následn byly nevhodné receptury eliminovány a u zbývajících receptur byly provedeny testy S/S s použitím koncentrátu ze skládkového výluhu.

3 Volba vhodného pomru kapalná fáze/pevná fáze, odpad/pojivo Na poátku experiment byl testován rzný pomr zámsová voda/cement a koncentrát skládkového výluhu/cement tak, aby vzniklá pasta solidifikátu mla reáln konzistenci pasty pohodln uložitelné a zhutnitelné do forem. Pi použití píliš nízkého pomru kapalná fáze/pojivo dochází k obtížnjší homogenizaci vzniklé smsi, s materiálem se nesnadno manipuluje a pi ukládání do forem vznikají dutiny, které pi hutnní (údery o podložku, aplikace vibrací na vibraním zaízení) nelze eliminovat. Výsledná ztuhlá hmota vykazovala potom vtší náchylnost k drobivosti. Se zvyšujícím se pomrem kapalná fáze/pojivo dochází ke snazší homogenizovatelnosti smsi a ukládání do forem, s dále se zvyšujícím pomrem kapalná fáze/pojivo dochází k ídnutí smsi a rosení povrchu pasty ve formách, pípadn až k vytékání kapalné fáze, kterou již pasta neudrží. Píliš vysoký pomr kapalná fáze/pojivo vede v mezním pípad až k tomu, že sms ve formách zane sedimentovat (i když pojivo ztuhne) a nad pojivem se vytvoí vrstva kapalné fáze, která podléhá bhem tuhnutí a zrání postupnému odpaování vody ze smsi, na povrchu solidifikátu pak vzniká povlak solí a pi mechanických zkouškách na takových tlesech je pak zetelná na lomové ploše vertikální nehomogenita materiálu. Vzhledem k tomu, že koncentrát skládkového výluhu je složitá kapalná matrice s obsahem ady anorganických i organických látek, které ovlivují proces tuhnutí pojiva, je nutné vhodný pomr experimentáln odzkoušet, nebo doporuení vztažená pro systémy cement/zámsová voda uvádná v literatue nejsou bez omezení na systém obsahující odpad penositelná. V rámci tchto test byl testován pomr koncentrát skládkového výluhu/cement v rozsahu 0,2 až 2,0. Jako úspšn realizovatelný pomr v tomto pípad, aniž by docházelo k nežádoucím popsaným jevm, byl shledán pomr 0,3; 0,4 a 0,5. Náhrada cementu alternativními materiály V této sérii experiment byla testována možnost nahrazování cementu, který je z hlediska procesu S/S ekonomicky a environmentáln nároným pojivem, materiály nižší užitné hodnoty, kterými byla sádra, aktivovaný energosádrovec, popílek, vysokopecní struska a cementáské odprašky. Pomr složek pojiva a pomr koncentrát skládkového výluhu/pojivo byl opt nejprve odzkoušen v rámci pedbžných test tak, aby vzniklá pasta solidifikátu vykazovala dobrou manipulovatelnost z hlediska jejího uložení do pipravených forem tvaru krychlí a trámk. Jako optimální pomr pro provádní navazujících experiment této série s rznými smsnými pojivy byl vybrán pomr koncentrát skládkového výluhu/pojivo rovný 0,4. Solidifikáty byly ve formách ponechány po dobu 4 dn v digestoi, následn probhlo jejich odformování a tlesa byla ponechána za laboratorních podmínek dále zrát po zvolenou dobu, dokud neprobhlo jejich vyluhování, resp. vybrané zkoušky mechanické pevnosti, jak je specifikováno dále v textu. Pohled na zlomek zhotovených tles solidifikát je zprostedkován na Obr.1.

4 Obr. 1: Ukázka zlomku zhotovených tles solidifikát Zahuštní koncentrátu skládkového výluhu ped jeho vstupem do procesu S/S V pípad aplikace S/S došlo u vtšiny použitých receptur ke splnní legislativních požadavk, což vedlo k myšlence, že by bylo možné pojivo dále zatížit vtším množstvím odpadu. V pípad kapalného materiálu již nelze z díve uvedených dvod zvyšovat pomr koncentrát skládkového výluhu/pojivo, takže východiskem je logicky zahušování výchozího koncentrátu. To probhlo pomocí ohevu na plotn, koncentrát byl zahušován na 53; 22 a 12 % výchozího množství. Zkouška vyluhovatelnosti Všechna zhotovená solidifikaní tlesa byla po 14 dnech zrání podrobena vyluhovací zkoušce. Úprava solidifikát a píprava jejich vodných výluh probíhala dle postupu stanoveného normou SN EN ( ) Charakterizace odpad - Vyluhování - Ovovací zkouška vyluhovatelnosti zrnitých odpad a kal. 5 Dezintegrovaný vzorek byl vyluhován destilovanou vodou s pomrem kapalné a tuhé fáze 10 l/kg po dobu 24 hodin. Následovala krátká sedimentace ástic a podtlaková filtrace na zaízení vybaveném filtry s velikostí pór 0,45 µm. Filtrát byl pak uchován v dobe tsnicích lahvích, podíl pro analýzu kov byl okyselen malým množstvím koncentrované kyseliny dusiné. Zkoušky mechanické pevnosti U všech solidifikát byly dále zmeny dv charakteristiky pevnosti pevnost v tlaku a pevnost v tahu za ohybu. Pro tyto testy byla použita definovaná tlesa solidifikát po vyzrávacím období jednoho msíce. Pro zjištní pevností byla použita destruktivní metoda stanovení 6, pi které jsou solidifikaní tlesa vkládána do lámacího stroje s maximálním možným zatížením 10 t. Mezi elisti lámacího stroje se vkládá tleso solidifikátu a zatžuje se rovnomrnou rychlostí posunu pítlaného rámu lámacího stroje až do porušení/prasknutí tlesa. Použitý lámací stroj je vybaven vymnitelnými typy elistí, kdy je pro pevnost v tlaku používán deskový typ elistí, pro zkoušku pevnosti v tahu za ohybu je používána podpra dvou válc a zatžování probíhá pomocí tetího pítlaného válce umístného na pítlaném rámu uprosted mezi dvma válcovými podprami. Na následujícím Obr. 2 je ukázka použitého lámacího stroje v režimu pro zjišování pevnosti v tahu za ohybu u tles tvaru hranol.

5 Obr. 2: Lámací stroj v režimu pro zjišování pevnosti v tahu za ohybu Výsledky a jejich zhodnocení V souvislosti s možností ukládání upravených odpad metodou S/S na skládky odpad byly výsledky zkoušek vyluhovatelnosti porovnávány s nejvyššími pípustnými hodnotami ukazatel pro jednotlivé tídy vyluhovatelnosti uvedenými v píloze. 2 vyhlášky 294/2005 Sb. Bylo zjištno, že u všech tles solidifikát, vyjma solidifikátu s obsahem cementáských odprašk, nedošlo k pekroení legislativních limit daných vyhláškou. 294/2005 Sb. pro tídu vyluhovatelnosti IIa limitující ukládání odpad na skládky ostatního odpadu. Tento solidifikát nevyhovl z dvodu pekroení limitu parametru chloridy resp. rozpuštné látky. S rostoucí zátží pojiva odpadem v podob dále zahušovaného koncentrátu rostl obsah vybraných ukazatel ve vodném výluhu. V pípad chlorid a síran nebyl legislativní limit pekroen v žádném z provovaných pípad, u test s nejvíce zahuštným koncentrátem došlo v jednom pípad k pekroení limitu stanoveného pro rozpuštné látky. Limit pro parametr rozpuštný organický uhlík byl u zahuštného odpadu pekroen u nkolika vzork. Platná legislativa neudává žádné limity pro pevnosti odpad ukládaných na skládky, píloha. 4 vyhlášky. 294/2005 Sb. pouze zakazuje ukládání kapalných odpad a odpad, které sedimentací uvolují kapalnou fázi. Znalost tchto parametr je však nezbytná napíklad z hlediska dopravy materiálu na skládku, pokud nedochází k procesu S/S v tsné blízkosti koneného úložišt. Mechanická odolnost peduruje možnosti manipulace s materiálem, jako je nakládka, transport, vykládka a jeho pokládka v tlese skládky. Nejvtších pevností bylo dosahováno v pípad použití receptur s vysokým zastoupením cementu, sádry nebo aktivovaného sádrovce ve smsi, pídavek elektrárenského popílku, odprašk a strusky pevnosti tles snižoval.

6 Závr V rámci práce byla sledována možnost aplikace metody stabilizace/solidifikace na koncentrát skládkového výluhu získaný procesem membránové separace. Proces byl optimalizován z hlediska pomru fází a spoluvyužití vedlejších velkoobjemov vznikajících produkt a rovnž byla testována možnost pedúpravy zpracovávaného materiálu pro další zefektivnní doteného procesu. Práce pedstavuje smr výzkumu a perspektivy ešeného projektu aplikovaného výzkumu. Píspvek byl pipraven v rámci výzkumu realizovaného s podporou projektu Aplikace moderních postup a materiál pi stabilizaci odpad (TAR - TA ). Literatura Kompendium sananích technologií (Matj, V., ed.). (2006). Vodní zdroje Ekomonitor, s.r.o.: Chrudim. Kuraš, M.; et al. Modul 6: Odpadové hospodáství [online]; evropský sociální fond v R, (accessed Oct 25, 2012). Renou, S. Landfill leachate treatment : Review and Opportunities. Journal of Hazardous Materials 2008, 150, Van der Bruggen, B.; et al. Reuse treatment and discharge of the concentrate of pressuredriven membrane processes. Environ. Sci. Technol. 2003, 37 (17), SN EN Charakterizace odpad - Vyluhování - Ovovací zkouška vyluhovatelnosti zrnitých odpad a kal - ást 4: Jednostupová vsádková zkouška pi pomru kapalné a pevné fáze 10 l/kg pro materiály se zrnitostí menší než 10 mm (bez zmenšení velikosti ástic, nebo s ním). eský normalizaní institut, SN EN (2005). Metody zkoušení cementu ást 1: Stanovení pevnosti. eský normalizaní institut.

7 Assessment of the use of stabilization/solidification method for waste rising by landfill leachate treatment Radka Novotná, Jií Hendrych, Jií Kroužek, Daniel Randula Institute of Chemical Technology Prague, Faculty of Environmental Technology, Technická 5, Praha 6, Czech republic,, Abstract The work aims to verify the possibility of stabilization/solidification of landfill leachate concentrate originating from the membrane separation. Commonly used solidification binders were applied as well as alternative binders which can significantly increase the costeffectiveness of the stabilization/solidification process. In order to assess the suitability of solidification mixtures in relation to current legislation and handling characteristics, final solidification products were subjected to leaching test and strength tests. Keywords Stabilization, solidification, landfill leachate

Zpracování cementáských odprašk v rámci metody stabilizace/solidifikace

Zpracování cementáských odprašk v rámci metody stabilizace/solidifikace Zpracování cementáských odprašk v rámci metody stabilizace/solidifikace Jií Hendrych, Radka Novotná, Jií Kroužek, Daniel Randula Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Fakulta technologie ochrany

Více

LANDFILL LEACHATE PURIFICATION USING MEMBRANE SEPARATION METHODS ČIŠTĚNÍ PRŮSAKOVÝCH VOD ZE SKLÁDEK METODAMI MEMBRÁNOVÉ SEPARACE

LANDFILL LEACHATE PURIFICATION USING MEMBRANE SEPARATION METHODS ČIŠTĚNÍ PRŮSAKOVÝCH VOD ZE SKLÁDEK METODAMI MEMBRÁNOVÉ SEPARACE LANDFILL LEACHATE PURIFICATION USING MEMBRANE SEPARATION METHODS ČIŠTĚNÍ PRŮSAKOVÝCH VOD ZE SKLÁDEK METODAMI MEMBRÁNOVÉ SEPARACE Pavel Kocurek, Martin Kubal Vysoká škola chemicko-technologická v Praze,

Více

Zpracování ocelárenských odprašků metodou stabilizace/solidifikace

Zpracování ocelárenských odprašků metodou stabilizace/solidifikace Zpracování ocelárenských odprašků metodou stabilizace/solidifikace Jiří Hendrych 1), Jiří Kroužek 1), Daniel Randula 1), Pavel Špaček 2), Václav Durďák 1) 1) Vysoká škola chemicko-technologická v Praze,

Více

Solidifikace kalů s vysokým obsahem organických látek

Solidifikace kalů s vysokým obsahem organických látek Solidifikace kalů s vysokým obsahem organických látek Jiří Hendrych 1), Jiří Kroužek 1), Daniel Randula 1), Pavel Špaček 2) 1) Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Fakulta technologie ochrany prostředí,

Více

BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ KAMÍNKU Z VÝROBY OLOVA

BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ KAMÍNKU Z VÝROBY OLOVA BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ KAMÍNKU Z VÝROBY OLOVA Dana Krištofová,Vladimír Čablík, Peter Fečko a a) Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba, ČR, dana.kristofova@vsb.cz

Více

Aplikace polysiloxan pro fixaci radioaktivních sorbent

Aplikace polysiloxan pro fixaci radioaktivních sorbent Aplikace polysiloxan pro fixaci radioaktivních sorbent 1) Ing. Petr Polívka, 2) Ing. Antonín Vokál, CSc., 2) Ing. Monika Kiselová 1) Centrum výzkumu ež s.r.o., Husinec-ež.p.130, 250 68 Husinec-ež http://www.cvrez.cz/

Více

Dolomitické vápno a stabilizace popílků

Dolomitické vápno a stabilizace popílků Dolomitické vápno a stabilizace popílků Ing. Tomáš Táborský, VÚ maltovin Praha Úvod do problematiky Elektrárny a teplárny v českých zemích používají ke stabilizaci svých vedlejších energetických produktů

Více

AGRITECH S C I E N C E, 1 1 KOMPOSTOVÁNÍ KALŮ Z ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD

AGRITECH S C I E N C E, 1 1 KOMPOSTOVÁNÍ KALŮ Z ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD KOMPOSTOVÁNÍ KALŮ Z ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD COMPOSTING OF SLUDGE FROM WASTEWATER TREATMENT PLANTS Abstract S. Laurik 1), V. Altmann 2), M.Mimra 2) 1) Výzkumný ústav zemědělské techniky v.v.i. 2) ČZU Praha

Více

Posouzení použitelnosti metody in situ solidifikace/stabilizace při řešení ekologické zátěže lokalit Lojane Mine v Makedonii a Izmit v Turecku

Posouzení použitelnosti metody in situ solidifikace/stabilizace při řešení ekologické zátěže lokalit Lojane Mine v Makedonii a Izmit v Turecku Posouzení použitelnosti metody in situ solidifikace/stabilizace při řešení ekologické zátěže lokalit Lojane Mine v Makedonii a Izmit v Turecku Ondřej Urban (DEKONTA), Alena Rodová (VUANCH) Žďár nad Sázavou,

Více

Zpracování průsakových vod z popílkoviště pomocí reverzní osmózy

Zpracování průsakových vod z popílkoviště pomocí reverzní osmózy Vysoká škola chemicko technologická v Praze Ústav chemie ochrany prostředí Zpracování průsakových vod z popílkoviště pomocí reverzní osmózy M. ŠÍR, M. PODHOLA, T. PATOČKA, Z. HONZAJKOVÁ, P. KOCUREK Cíl

Více

Fyzikáln-chemické vlastnosti geopolymer. Bc. Pavel Sedlaík

Fyzikáln-chemické vlastnosti geopolymer. Bc. Pavel Sedlaík Fyzikáln-chemické vlastnosti geopolymer Bc. Pavel Sedlaík Diplomová práce 2006 ABSTRAKT Diplomová práce se zabývá studiem fyzikáln-chemických vlastností geopolymer. Byly provedeny testy pevnosti v jednoosém

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: Chemie. Třída: tercie. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Žák: Průřezová témata

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: Chemie. Třída: tercie. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Žák: Průřezová témata Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Chemie Třída: tercie Očekávané výstupy Uvede příklady chemického děje a čím se zabývá chemie Rozliší tělesa a látky Rozpozná na příkladech fyzikální

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Chemie - ročník: PRIMA

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Chemie - ročník: PRIMA Směsi Látky a jejich vlastnosti Předmět a význam chemie Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Chemie - ročník: PRIMA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT K Předmět

Více

Ing. Jana Zuberová, Ing. Dagmar Sirotková. Přínosy nových výluhových testů monolitických odpadů

Ing. Jana Zuberová, Ing. Dagmar Sirotková. Přínosy nových výluhových testů monolitických odpadů Ing. Jana Zuberová, Ing. Dagmar Sirotková Přínosy nových výluhových testů monolitických odpadů Monolitické odpady (MO) - charakteristika - vznikají fyzikálně-chemickou úpravou NO (např. stabilizací nebezpečných

Více

Základy pedologie a ochrana půdy

Základy pedologie a ochrana půdy Základy pedologie a ochrana půdy 6. přednáška VZDUCH V PŮDĚ = plynná fáze půdy Význam (a faktory jeho složení): dýchání organismů výměna plynů mezi půdou a atmosférou průběh reakcí v půdě Formy: volně

Více

Využití vodíku z alternativních zdroj

Využití vodíku z alternativních zdroj 121 Využití vodíku z alternativních zdroj Ing. Aleš Doucek 1,2 ; Ing. Daniel Tenkrát, Ph.D. 1 ; Ing. Ondej Prokeš, Ph.D. 1 1 Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší, VŠCHT Praha; Technická 5,

Více

SANACE PROSTŘED EDÍ. Likvidace ekologických zátěžz. ěží Biodegradce

SANACE PROSTŘED EDÍ. Likvidace ekologických zátěžz. ěží Biodegradce SANACE PROSTŘED EDÍ Likvidace ekologických zátěžz ěží Biodegradce O co jde? Za starou ekologickou zátěžz považujeme závaz važnou kontaminaci horninového prostřed edí,, podzemních nebo povrchových vod,,

Více

Metodický postup stanovení kovů v půdách volných hracích ploch metodou RTG.

Metodický postup stanovení kovů v půdách volných hracích ploch metodou RTG. Strana : 1 1) Význam a použití: Metoda je používána pro stanovení prvků v půdách volných hracích ploch. 2) Princip: Vzorek je po odběru homogenizován, je stanovena sušina, ztráta žíháním. Suchý vzorek

Více

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA 2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA Pevnost skla reprezentující jeho mechanické vlastnosti nejčastěji bývá hlavním parametrem jeho využití. Nevýhodou skel je jejich poměrně nízká pevnost v tahu a rázu (pevnost

Více

Solidifikace kalu ze zpracování odpadních vod

Solidifikace kalu ze zpracování odpadních vod Solidifikace kalu ze zpracování odpadních vod Mgr. Ekaterina Korotenko a), Ing. Jiří Hendrych, Ph.D. a), Ing. Pavel Mašín, Ph.D. b) a) Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Fakulta technologie ochrany

Více

OBSAH ODOLNOST ENERGOSÁDRY PROTI ZMRAZOVACÍM CYKLŮM THE FROST RESISTANCE OF FLUE GAS DESULFURIZATION (FGD) GYPSUM

OBSAH ODOLNOST ENERGOSÁDRY PROTI ZMRAZOVACÍM CYKLŮM THE FROST RESISTANCE OF FLUE GAS DESULFURIZATION (FGD) GYPSUM ODOLNOST ENERGOSÁDRY PROTI ZMRAZOVACÍM CYKLŮM THE FROST RESISTANCE OF FLUE GAS DESULFURIZATION (FGD) GYPSUM Pavla Rovnaníková, Jitka Meitnerová Stavební fakulta VUT v Brně Abstract: The properties of flue

Více

Kryogenní technika v elektrovakuové technice

Kryogenní technika v elektrovakuové technice Kryogenní technika v elektrovakuové technice V elektrovakuové technice má kryogenní technika velký význam. Používá se nap. k vymrazování, ale i k zajištní tepelného pomru u speciálních pístroj. Nejvtší

Více

Odpad z výroby minerální vlny a možnosti jeho využití do betonové směsi

Odpad z výroby minerální vlny a možnosti jeho využití do betonové směsi Odpad z výroby minerální vlny a možnosti jeho využití do betonové směsi Ing. Ivana Chromková, Ing. Pavel Leber, Ing. Oldřich Sviták Výzkumný ústav stavebních hmot, a.s., Brno, e-mail: chromkova@vustah.cz,

Více

AKREDITOVANÁ ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ č.1489 AKREDITOVÁNA ČESKÝM INSTITUTEM PRO AKREDITACI, o.p.s. DLE ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

AKREDITOVANÁ ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ č.1489 AKREDITOVÁNA ČESKÝM INSTITUTEM PRO AKREDITACI, o.p.s. DLE ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 United Energy, a.s. Teplárenská č.p.2 434 03 Komořany u Mostu IČO: 273 09 959 DIČ: CZ27309959 AKREDITOVANÁ ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ č.1489 AKREDITOVÁNA ČESKÝM INSTITUTEM PRO AKREDITACI, o.p.s. DLE ČSN EN ISO/IEC

Více

VÝZKUM MOŽNOSTÍ ZVÝŠENÍ ŽIVOTNOSTI LOŽISEK CESTOU POVRCHOVÝCH ÚPRAV

VÝZKUM MOŽNOSTÍ ZVÝŠENÍ ŽIVOTNOSTI LOŽISEK CESTOU POVRCHOVÝCH ÚPRAV VÝZKUM MOŽNOSTÍ ZVÝŠENÍ ŽIVOTNOSTI LOŽISEK CESTOU POVRCHOVÝCH ÚPRAV RESEARCH INTO POSSIBILITY OF INCREASING SERVICE LIFE OF BEARINGS VIA SURFACE TREATMENT Zdeněk Spotz a Jiří Švejcar a Vratislav Hlaváček

Více

AGRITECH S C I E N C E, 1 1 KOMPOSTOVÁNÍ PAPÍRU A LEPENKY

AGRITECH S C I E N C E, 1 1 KOMPOSTOVÁNÍ PAPÍRU A LEPENKY KOMPOSTOVÁNÍ PAPÍRU A LEPENKY COMPOSTING OF PAPER AND PAPERBOARD Abstract V. Altmann 1), S. Laurik 2), M. Mimra 1) 1) Česká zemědělskí univerzita, Praha 2) Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i. Praha

Více

Zpráva o provozu spalovny environmentální profil za rok 2003

Zpráva o provozu spalovny environmentální profil za rok 2003 Zpráva o provozu spalovny environmentální profil za rok 2003 V souladu s vyhláškou MŽP č. 356/2002 Sb. a systémem EMS (ČSN EN ISO 14 001) uveřejňujeme požadované provozní údaje za rok 2003. Termizo a.s.

Více

GEMATEST spol. s r.o. Laboratoře pro geotechniku a ekologii

GEMATEST spol. s r.o. Laboratoře pro geotechniku a ekologii GEMATEST spol. s r.o. CENÍK Laboratoř analytické chemie Černošice tel: +420 251 642 189 fax.: +420 251 642 154 mobil: +420 604 960 836 +420 605 765 448 analytika@gematest.cz www.gematest.cz Platnost od:

Více

Úprava podzemních vod

Úprava podzemních vod Úprava podzemních vod 1 Způsoby úpravy podzemních vod Neutralizace = odkyselování = stabilizace vody odstranění CO 2 a úprava vody do vápenato-uhličitanové rovnováhy Odstranění plynných složek z vody (Rn,

Více

TRANSPORT OF POLLUTANTS DURING SOLID WASTE THERMAL DESORPTION USING MICROWAVE HEATING

TRANSPORT OF POLLUTANTS DURING SOLID WASTE THERMAL DESORPTION USING MICROWAVE HEATING TRANSPORT OF POLLUTANTS DURING SOLID WASTE THERMAL DESORPTION USING MICROWAVE HEATING TRANSPORT KONTAMINANTŮ PŘI TERMICKÉ DESORPCI TUHÝCH ODPADŮ S VYUŽITÍM MIKROVLNNÉHO OHŘEVU Jiří Kroužek, Pavel Mašín,

Více

Výzkum procesu záchytu kontaminantů uvolněných při mikrovlnném ohřevu znečištěných ploch

Výzkum procesu záchytu kontaminantů uvolněných při mikrovlnném ohřevu znečištěných ploch Výzkum procesu záchytu kontaminantů uvolněných při mikrovlnném ohřevu znečištěných ploch Jiří Kroužek, Pavel Mašín, Jiří Hendrych, Daniel Randula VŠCHT v Praze, Fakulta technologie ochrany prostředí, Technická

Více

VLIV MLETÍ ÚLETOVÉHO POPÍLKU NA PRŮBĚH ALKALICKÉ AKTIVACE

VLIV MLETÍ ÚLETOVÉHO POPÍLKU NA PRŮBĚH ALKALICKÉ AKTIVACE VLIV MLETÍ ÚLETOVÉHO POPÍLKU NA PRŮBĚH ALKALICKÉ AKTIVACE INFLUENCE OF GRINDING OF FLY-ASH ON ALKALI ACTIVATION PROCESS Rostislav Šulc 1 Abstract This paper describes influence of grinding of fly - ash

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV PROCESNÍHO A EKOLOGICKÉHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF PROCESS AND ENVIRONMENTAL

Více

Základní stavební částice

Základní stavební částice Základní stavební částice ATOMY Au O H Elektroneutrální 2 H 2 atomy vodíku 8 Fe Ř atom železa IONTY Na + Cl - H 3 O + P idávat nebo odebírat se mohou jenom elektrony Kationty Kladn nabité Odevzdání elektron

Více

TÜV NOPRD Czech, s.r.o., Laboratoře a zkušebny Seznam akreditovaných zkoušek včetně aktualizovaných norem LPP 1 (ČSN EN 10351) LPP 2 (ČSN EN 14242)

TÜV NOPRD Czech, s.r.o., Laboratoře a zkušebny Seznam akreditovaných zkoušek včetně aktualizovaných norem LPP 1 (ČSN EN 10351) LPP 2 (ČSN EN 14242) 1 Stanovení prvků metodou (Al, As, B, Bi, Cd, Ce, Co, Cr, Cu, Fe, La, Mg, Mn, Mo, Nb, Nd, Ni, P, Pb, S, Sb, Se, Si, Sn, Ta, Te, Ti, V, W, Zn, Zr) 2 Stanovení prvků metodou (Ag, Al, Be, Bi, Cd, Ce, Co,

Více

2. ÚVODNÍ USTANOVENÍ KANALIZAČNÍHO ŘÁDU

2. ÚVODNÍ USTANOVENÍ KANALIZAČNÍHO ŘÁDU 2. ÚVODNÍ USTANOVENÍ KANALIZAČNÍHO ŘÁDU Účelem kanalizačního řádu je stanovení podmínek, za nichž se producentům odpadních vod (odběratelům) povoluje vypouštět do kanalizace odpadní vody z určeného místa,

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody

Identifikace zkušebního postupu/metody Pracoviště zkušební laboratoře: 1. 621 Laboratoř chemická a radioizotopová 2. 622 Laboratoř metalografická 3. 623 Laboratoř mechanických vlastností 4. 624 Laboratoř korozní Laboratoř je způsobilá aktualizovat

Více

Technická univerzita v Liberci Laboratoř chemických sanačních procesů Bendlova 1409/7, 461 17 Liberec

Technická univerzita v Liberci Laboratoř chemických sanačních procesů Bendlova 1409/7, 461 17 Liberec List 1 z 6 Zkoušky: Laboratoř je způsobilá poskytovat odborná stanoviska a interpretace výsledků zkoušek. 1 Stanovení koliformních bakterií Escherichia coli metodou membránové 2 Stanovení kultivovatelných

Více

Protokol o zkoušce. : ALS Czech Republic, s.r.o. : Radim Opluštil. : Zákaznický servis : Bezručova 608/36

Protokol o zkoušce. : ALS Czech Republic, s.r.o. : Radim Opluštil. : Zákaznický servis : Bezručova 608/36 True Protokol o zkoušce Zakázka Kontakt Adresa : PR1246367 Datum vystavení : 7.11.212 Laboratoř : : Radim Opluštil Kontakt : Zákaznický servis : Bezručova 68/36 Adresa : Na Harfě 336/9, Praha 9 Vysočany,

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení Liberec 29. října 2008 Č. j.: KULK/59542/2008 Sp. zn.: ORVZŽP/1/2008 Vyřizuje: Bc. Lenka Maryšková Tel.: 485 226 499 Adresátům dle rozdělovníku R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor

Více

APPLICATION OF MEMBRANE PROCESSES IN WASTEWATER TREATMENT MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ PŘI ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD

APPLICATION OF MEMBRANE PROCESSES IN WASTEWATER TREATMENT MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ PŘI ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD APPLICATION OF MEMBRANE PROCESSES IN WASTEWATER TREATMENT MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ PŘI ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD Pavel Kocurek, Tomáš Patočka, Martin Podhola, Zuzana Honzajková, Marek Šír, Radek

Více

TÜV NORD Czech, s.r.o. Laboratoře a zkušebny Brno Olomoucká 7/9, Brno

TÜV NORD Czech, s.r.o. Laboratoře a zkušebny Brno Olomoucká 7/9, Brno Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř poskytuje odborná stanoviska a interpretace výsledků zkoušek. Zkoušky: 1 Stanovení prvků metodou (Al, As, B, Bi, Cd,

Více

STUDIUM SKLOKERAMICKÝCH POVLAKŮ V BIOLOGICKÉM PROSTŘEDÍ

STUDIUM SKLOKERAMICKÝCH POVLAKŮ V BIOLOGICKÉM PROSTŘEDÍ STUDIUM SKLOKERAMICKÝCH POVLAKŮ V BIOLOGICKÉM PROSTŘEDÍ Ing. Vratislav Bártek e-mail: vratislav.bartek.st@vsb.cz doc. Ing. Jitka Podjuklová, CSc. e-mail: jitka.podjuklova@vsb.cz Ing. Tomáš Laník e-mail:

Více

Mohamed YOUSEF *, Jiří VIDLÁŘ ** STUDIE CHEMICKÉHO SRÁŽENÍ ORTHOFOSFOREČNANŮ NA ÚČOV OSTRAVA

Mohamed YOUSEF *, Jiří VIDLÁŘ ** STUDIE CHEMICKÉHO SRÁŽENÍ ORTHOFOSFOREČNANŮ NA ÚČOV OSTRAVA Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava Řada hornicko-geologická Volume XLVIII (2002), No.2, p. 49-56, ISSN 0474-8476 Mohamed YOUSEF *, Jiří VIDLÁŘ ** STUDIE CHEMICKÉHO

Více

Stručná historie skládky Pozďátky. Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče. Složení uloženého odpadu

Stručná historie skládky Pozďátky. Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče. Složení uloženého odpadu Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče Pacherová P., Bláha V., Erbanová L., Novák M., Pačes T. Stručná historie skládky Pozďátky 1993: vypracován projekt 1994: zkušební zahájení

Více

Kovové povlaky. Kovové povlaky. Z hlediska funkce. V el. vodivém prostředí. velmi ušlechtilé méně ušlechtile (vzhledem k železu) tloušťka pórovitost

Kovové povlaky. Kovové povlaky. Z hlediska funkce. V el. vodivém prostředí. velmi ušlechtilé méně ušlechtile (vzhledem k železu) tloušťka pórovitost Kovové povlaky Kovové povlaky Kovové povlaky velmi ušlechtilé méně ušlechtile (vzhledem k železu) Z hlediska funkce tloušťka pórovitost V el. vodivém prostředí katodický anodický charakter 2 Kovové povlaky

Více

Těžké kovy ve vodních rostlinách

Těžké kovy ve vodních rostlinách Těžké kovy ve vodních rostlinách Ing. Michaela Hillermannová GEOtest Brno, a.s., Šmahova 112, 659 01 Brno Fytoremediace Remediace proces odstraňování polutantů z životního prostředí Ex-situ In-situ Fytoremediace

Více

HYDROSFÉRA 0,6% 2,14% 97,2%

HYDROSFÉRA 0,6% 2,14% 97,2% HYDROSFÉRA 0,6% 2,14% 97,2% PODZEMNÍ VODA Fosilní voda Proudící voda evapotranspirace Celkový odtok Přímý odtok infitrace Základní odtok VODA OBNOVITELNÝ PŘÍRODNÍ ZDROJ Hydrologický cyklus Zdrojem energie

Více

CONTAMINANTS SEPARATION FROM OFF-GASES GENERATED DURING THERMAL DESORPTION OF POPs POLLUTED WASTES

CONTAMINANTS SEPARATION FROM OFF-GASES GENERATED DURING THERMAL DESORPTION OF POPs POLLUTED WASTES CONTAMINANTS SEPARATION FROM OFF-GASES GENERATED DURING THERMAL DESORPTION OF POPs POLLUTED WASTES SEPARACE KONTAMINUJÍCÍCH SLOŽEK ODPADNÍCH PLYNŮ VZNIKAJÍCÍCH PŘI TERMICKÉ DESORPCI ODPADŮ ZNEČIŠTĚNÝCH

Více

VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ZDNÉ KONSTRUKCE M03 VYZTUŽENÉ A PEDPJATÉ ZDIVO

VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ZDNÉ KONSTRUKCE M03 VYZTUŽENÉ A PEDPJATÉ ZDIVO VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ING. ROSTISLAV JENEŠ, ING. BOŽENA PODROUŽKOVÁ ZDNÉ KONSTRUKCE M03 VYZTUŽENÉ A PEDPJATÉ ZDIVO STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA

Více

AKREDITOVANÉ ANALYTICKÉ LABORATOŘE

AKREDITOVANÉ ANALYTICKÉ LABORATOŘE AKREDITOVANÉ ANALYTICKÉ LABORATOŘE LABTECH s. r. o. je dynamická společnost dlouhodobě se zabývající laboratorními rozbory a zkouškami, prodejem, servisem a aplikační podporou laboratorní instrumentace,

Více

VÚHŽ a.s. Laboratoře a zkušebny č.p. 240, Dobrá

VÚHŽ a.s. Laboratoře a zkušebny č.p. 240, Dobrá Pracoviště zkušební laboratoře: 1. 621 - Laboratoř chemická 2. 622 - Laboratoř metalografická 3. 623 - Laboratoř mechanických vlastností 4. 624 - Laboratoř korozní Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy

Více

Základy analýzy potravin Přednáška 1

Základy analýzy potravin Přednáška 1 ANALÝZA POTRAVIN Význam a využití kontrola jakosti surovin, výrobků jakost výživová jakost technologická jakost hygienická autenticita, identita potravinářských materiálů hodnocení stravy (diety) Analytické

Více

TECHNOLOGIÍ PŘI OPĚTOVNÉM VYUŽITÍ VYČIŠTĚNÝCH. Ústav chemie ochrany prostředí ÚCHOP

TECHNOLOGIÍ PŘI OPĚTOVNÉM VYUŽITÍ VYČIŠTĚNÝCH. Ústav chemie ochrany prostředí ÚCHOP APLIKACE MEMBRÁNOVÝCH TECHNOLOGIÍ PŘI OPĚTOVNÉM VYUŽITÍ VYČIŠTĚNÝCH ODPADNÍCH VOD Zuzana Honzajková, Eva Podholová VŠCHT Praha Ústav chemie ochrany prostředí ÚCHOP Důvody pro opětovné využívání Odpadní

Více

1 Klientský portál WEB-UDS. 2 Technické ešení. 2.1 Popis systému co všechno WEB-UDS nabízí. 2.2 Definice uživatele a jeho pihlášení

1 Klientský portál WEB-UDS. 2 Technické ešení. 2.1 Popis systému co všechno WEB-UDS nabízí. 2.2 Definice uživatele a jeho pihlášení 1 Klientský portál WEB-UDS Plánovaný rozvoj systému UDS, který se oproti pvodnímu vnitropodnikovému systému i24reus vrací k využití standardní aplikaní úrovn, nyní zaazuje další stupe sdílení dat pes webové

Více

Statistická analýza volebních výsledk

Statistická analýza volebních výsledk Statistická analýza volebních výsledk Volby do PSP R 2006 Josef Myslín 1 Obsah 1 Obsah...2 2 Úvod...3 1 Zdrojová data...4 1.1 Procentuální podpora jednotlivých parlamentních stran...4 1.2 Údaje o nezamstnanosti...4

Více

KOVOHUTE PRIBRAM NASTUPNICKA, a.s. INTEGRATED RECYCLING OF WASTES CONTAINING HEAVY- AND PRECIOUS- METALS

KOVOHUTE PRIBRAM NASTUPNICKA, a.s. INTEGRATED RECYCLING OF WASTES CONTAINING HEAVY- AND PRECIOUS- METALS Acta Metallurgica Slovaca, 12, 2006, (220-225) 220 KOVOHUTĚ PŘÍBRAM NÁSTUPNICKÁ, a.s. INTEGROVANÁ RECYKLACE ODPADŮ TĚŽKÝCH A DRAHÝCH KOVŮ Kunický Z. Kovohutě Příbram nástupnická, a.s., 261 81 Příbram VI.,

Více

Anorganická pojiva, cementy, malty

Anorganická pojiva, cementy, malty Anorganická pojiva, cementy, malty Ing. Alexander Trinner Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočka Plzeň Zahradní 15, 326 00 Plzeň trinner@tzus.cz; www.tzus.cz 1 Anorganická pojiva Definice:

Více

Surovinové zdroje organické chemie

Surovinové zdroje organické chemie Surovinové zdroje organické chemie by Chemie - Úterý, Srpen 27, 2013 http://biologie-chemie.cz/surovinove-zdroje-organicke-chemie/ Otázka: Surovinové zdroje organické chemie P?edm?t: Chemie P?idal(a):

Více

Aplikace nano-sorbentů pro stabilizaci Pb a Zn v kontaminované půdě

Aplikace nano-sorbentů pro stabilizaci Pb a Zn v kontaminované půdě Aplikace nano-sorbentů pro stabilizaci Pb a Zn v kontaminované půdě Martina Vítková, Z. Michálková, L. Trakal, M. Komárek Katedra geoenvironmentálních věd, Fakulta životního prostředí, Česká zemědělská

Více

STANOVENÍ FOREM HLINÍKU PŘI VODÁRENSKÉ ÚPRAVĚ Bc. Pavla Hájková Ing. Libuše Benešová, CSc CÍLE PRÁCE Práce se zabývá optimalizací úpravy povrchové vody s vyšším obsahem hliníku. Cílem je prokázat nebo

Více

Analýza ztráty stability sendvičových kompozitních panelů při zatížení tlakem

Analýza ztráty stability sendvičových kompozitních panelů při zatížení tlakem Analýza ztráty stability sendvičových kompozitních panelů při zatížení tlakem Ing. Jaromír Kučera, Ústav letadlové techniky, FS ČVUT v Praze Vedoucí práce: doc. Ing. Svatomír Slavík, CSc. Abstrakt Analýza

Více

10. Minerální výživa rostlin na extrémních půdách

10. Minerální výživa rostlin na extrémních půdách 10. Minerální výživa rostlin na extrémních půdách Extrémní půdy: Kyselé Alkalické Zasolené Kontaminované těžkými kovy Kyselé půdy Procesy vedoucí k acidifikaci (abnormálnímu okyselení): Zvětrávání hornin

Více

TECHNOLOGIE ZAVÁLCOVÁNÍ. TRUBEK Cviení: 1. 1. Technologie zaválcování trubek úvod

TECHNOLOGIE ZAVÁLCOVÁNÍ. TRUBEK Cviení: 1. 1. Technologie zaválcování trubek úvod List - 1-1. Technologie zaválcování trubek úvod Popis: Pro zaválcování trubky do otvoru v trubkovnici se používá zaválcovacího strojku, viz. obr. 1. Obr. 1 Zaválcovací strojek Princip práce: Osa válek

Více

Imagine the result 1

Imagine the result 1 j ARCADIS CZ a.s., divize Geotechnika Pekárenská 81 372 13 České Budějovice Tel +420 387 425 663 Fax +420 387 319 035 www.arcadis.cz Podnik místního hospodářství Hluboká nad Vltavou Vltavská 287 373 41

Více

Penetrace ocelových a betonových mostovek dopravních a inženýrských staveb, souást izolaního systému pod litý asfalt

Penetrace ocelových a betonových mostovek dopravních a inženýrských staveb, souást izolaního systému pod litý asfalt Technický list Vydání 06/06 Identifikaní.: 2317 Verze. 01 Sika Ergodur 500 S Penetrace ocelových a betonových mostovek dopravních a inženýrských staveb, souást izolaního systému pod litý asfalt Popis výrobku

Více

Agrovýzkum Rapotín, s.r.o. Zkušební laboratoř Rapotín, Výzkumníků 267, 788 13 ČSN EN ISO 9308-1 ČSN EN ISO 7899-2 ČSN EN ISO 6222 ČSN EN ISO 6222

Agrovýzkum Rapotín, s.r.o. Zkušební laboratoř Rapotín, Výzkumníků 267, 788 13 ČSN EN ISO 9308-1 ČSN EN ISO 7899-2 ČSN EN ISO 6222 ČSN EN ISO 6222 Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Zkoušky: 1. Stanovení Escherichia coli a koliformních bakterií. Metoda membránových filtrů. 2. Stanovení intestinálních enterokoků.

Více

1.1.1. PRINCIP METODY

1.1.1. PRINCIP METODY 1.1.1. PRINCIP METODY 1.1.1.1. PRVOTNÍ ENERGIE Energetická poteba pro vytápní a teplou vodu v budov závisí: na poteb tepla na vytápní budovy (tepelné vlastnosti budovy a vnitní a vnjší prostedí) a poteb

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939. Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939. Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939 Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti Číslo přílohy: VY_číslo šablony_inovace_číslo přílohy Autor Datum vytvoření vzdělávacího

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.5 Karosářské Know how (Vědět jak) Kapitola

Více

Nerostné suroviny Energie Odpady

Nerostné suroviny Energie Odpady Nerostné suroviny Energie Odpady Základní zákony: Hmota a energie HMOTA : zákon zachování hmoty ENERGIE : I. a II. termodynamický zákon - "zákon zachování energie" - "zákon transformace energie" Zákon

Více

NORMY PRO CHARAKTERIZACI ODPADŮ. Ing. Lenka Fremrová

NORMY PRO CHARAKTERIZACI ODPADŮ. Ing. Lenka Fremrová NORMY PRO CHARAKTERIZACI ODPADŮ Ing. Lenka Fremrová 1 Technická normalizace v oblasti charakterizace odpadů se v posledních letech zaměřuje na přejímání evropských norem, které byly zpracovány v Evropském

Více

HYDROXIDY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 27. 3. 2013. Ročník: osmý

HYDROXIDY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 27. 3. 2013. Ročník: osmý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková HYDROXIDY Datum (období) tvorby: 27. 3. 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Anorganické sloučeniny 1 Anotace: Žáci se seznámí se základními

Více

NÁHRADA DŘEVĚNÉHO PLNIVA VE SMĚSI PRO VÝROBU CEMENTOTŘÍSKOVÝCH DESEK

NÁHRADA DŘEVĚNÉHO PLNIVA VE SMĚSI PRO VÝROBU CEMENTOTŘÍSKOVÝCH DESEK NÁHRADA DŘEVĚNÉHO PLNIVA VE SMĚSI PRO VÝROBU CEMENTOTŘÍSKOVÝCH DESEK Ing. Miroslav Vacula, ing.martin Klvač, Robert Mildner, Ing.Tomáš Melichar PhDr. Abstract Cement bonded particle boards are manufactured

Více

Výzkum a vývoj přehříváku s vysokými parametry páry pro kotle v ZEVO

Výzkum a vývoj přehříváku s vysokými parametry páry pro kotle v ZEVO Výzkum a vývoj přehříváku s vysokými parametry páry pro kotle v ZEVO Doc. Ing. Ladislav Vilimec VŠB TU Ostrava, ladislav.vilimec@vsb.cz, Ing. Tomáš Weigner SAKO Brno, a.s. weigner@sako.cz, Ing. Jaroslav

Více

kakao a jeho slo ení okoláda: výroba, slo ení, jakostní po adavky analýza kakaa analýza okolády

kakao a jeho slo ení okoláda: výroba, slo ení, jakostní po adavky analýza kakaa analýza okolády KAKAO A ČOKOLÁDA Obsah kapitoly kakao a jeho sloení okoláda: výroba, sloení, jakostní poadavky analýza kakaa analýza okolády Kakao se získává z kakaových bob tj. semen plodu kakaovníku Theobroma cacao.

Více

Recykláty ze stavebních materiálů jako alternativa k přírodnímu kamenivu

Recykláty ze stavebních materiálů jako alternativa k přírodnímu kamenivu Recykláty ze stavebních materiálů jako alternativa k přírodnímu kamenivu Doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. Asociace pro rozvoj recyklace stavebních materiálů v ČR Základní východisko Stavební a demoliční

Více

Jak v R využíváme slunení energii. Doc.Ing. Karel Brož, CSc.

Jak v R využíváme slunení energii. Doc.Ing. Karel Brož, CSc. Jak v R využíváme slunení energii Doc.Ing. Karel Brož, CSc. Dnes tžíme na našem území pouze uhlí a zásoby tohoto fosilního paliva byly vymezeny na následujících 30 rok. Potom budeme nuceni veškerá paliva

Více

ODPADNÍ VODY ODPADNÍ VODY. další typy znečištění. Ukazatele znečištění odpadních vod. přehled znečišťujících látek v odpadních vodách

ODPADNÍ VODY ODPADNÍ VODY. další typy znečištění. Ukazatele znečištění odpadních vod. přehled znečišťujících látek v odpadních vodách 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 množství (mil.m 3 ) ODPADNÍ VODY ODPADNÍ VODY vody

Více

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV VODNÍCH STAVEB FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF WATER STRUCTURES METODY STANOVENÍ HYDRAULICKÝCH PARAMETR RÁZOVÝCH

Více

P. Verner, V. Chrást

P. Verner, V. Chrást ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LIII 13 Číslo 2, 2005 Chování konverzních vrstev v laboratorních

Více

Biogeochemické cykly vybraných chemických prvků

Biogeochemické cykly vybraných chemických prvků Biogeochemické cykly vybraných chemických prvků Uhlík důležitý biogenní prvek cyklus C jedním z nejdůležitějších látkových toků v biosféře poměr mezi CO 2 a C org - vliv na oxidačně redukční potenciál

Více

Studentská vědecká konference 2004

Studentská vědecká konference 2004 Studentská vědecká konference 2004 Sekce: ANORGANICKÉ NEKOVOVÉ MATERIÁLY I, 26.11.2004 Zahájení v 9:00 hodin, budova A, posluchárna A02 Komise (ústav 107): Prof.Ing. Josef Matoušek, DrSc. - předseda Ing.

Více

Příklady jednoduché úpravy pitné vody

Příklady jednoduché úpravy pitné vody Příklady jednoduché úpravy pitné vody Autoři : V. Navrátil V některých případech je nutné jímanou vodu upravovat v některém z ukazatelů, který nesplňuje doporučené limity, snižuje kvalitu vody a dlouhodobé

Více

CREEP AUSTENITICKÉ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM CREEP OF AUSTENITIC DUCTILE CAST IRON

CREEP AUSTENITICKÉ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM CREEP OF AUSTENITIC DUCTILE CAST IRON METAL 9 9... 9, Hradec nad Moravicí CREEP AUSTENITICKÉ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM CREEP OF AUSTENITIC DUCTILE CAST IRON Vlasák, T., Hakl, J., Čech, J., Sochor, J. SVUM a.s., Podnikatelská, 9 Praha 9,

Více

THE IMPACT OF PROCESSING STEEL GRADE 14 260 ON CORROSIVE DEGRADATION VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ OCELI 14 260 NA KOROZNÍ DEGRADACI

THE IMPACT OF PROCESSING STEEL GRADE 14 260 ON CORROSIVE DEGRADATION VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ OCELI 14 260 NA KOROZNÍ DEGRADACI THE IMPACT OF PROCESSING STEEL GRADE 14 260 ON CORROSIVE DEGRADATION VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ OCELI 14 260 NA KOROZNÍ DEGRADACI Votava J., Černý M. Ústav techniky a automobilové dopravy, Agronomická fakulta,

Více

GARANČNÍ ZKOUŠKY FLOTAČNÍ JEDNOTKY NA ÚV HRADEC KRÁLOVÉ

GARANČNÍ ZKOUŠKY FLOTAČNÍ JEDNOTKY NA ÚV HRADEC KRÁLOVÉ GARANČNÍ ZKOUŠKY FLOTAČNÍ JEDNOTKY NA ÚV HRADEC KRÁLOVÉ Ing. Pavel Král, Ph.D. 1), Ing. Pavel Dobiáš 2) 1) Královéhradecká provozní a.s., Víta Nejedlého 893, 500 03 Hradec Králové, pavel.kral@khp.cz 2)

Více

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ŠNEKOVÝ DOPRAVNÍK PRO DOPRAVU CEMENTU CEMENT WORM CONVEYOR

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ŠNEKOVÝ DOPRAVNÍK PRO DOPRAVU CEMENTU CEMENT WORM CONVEYOR VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

PEMZA, ALTERNATIVNÍ FILTRAČNÍ MATERIÁL VE VODÁRENSTVÍ

PEMZA, ALTERNATIVNÍ FILTRAČNÍ MATERIÁL VE VODÁRENSTVÍ PEMZA, ALTERNATIVNÍ FILTRAČNÍ MATERIÁL VE VODÁRENSTVÍ Ing. Ladislav Bartoš, PhD. 1), RNDr. Václav Dubánek. 2), Ing. Soňa Beyblová 3) 1) VEOLIA VODA ČESKÁ REPUBLIKA, a.s., Pařížská 11, 110 00 Praha 1 2)

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

EVROPSKÁ STANDARDIZACE TUHÝCH ALTERNATIVNÍCH PALIV. Ing. Jan Gemrich

EVROPSKÁ STANDARDIZACE TUHÝCH ALTERNATIVNÍCH PALIV. Ing. Jan Gemrich EVROPSKÁ STANDARDIZACE TUHÝCH ALTERNATIVNÍCH PALIV Ing. Jan Gemrich Agregované údaje - spotřeba tepla na výpal slínku Agregované údaje - palivová základna cementářského průmyslu Agregované údaje - emise

Více

PRODUKTIVNÍ OBRÁBĚNÍ OCELI P91

PRODUKTIVNÍ OBRÁBĚNÍ OCELI P91 PRODUKTIVNÍ OBRÁBĚNÍ OCELI P91 Ing. Jan Řehoř, Ph.D. Ing. Tomáš Nikl ZČU v Plzni Fakulta strojní, Katedra technologie obrábění ZČU v Plzni, Univerzitní 22, Plzeň e-mail: rehor4@kto.zcu.cz Abstract The

Více

Depos Horní Suchá, a.s. Skládka odpadů Solecká Integrované povolení čj. ŽPZ/2802/03/Kl ze dne 17. 9. 2003, ve znění pozdějších změn

Depos Horní Suchá, a.s. Skládka odpadů Solecká Integrované povolení čj. ŽPZ/2802/03/Kl ze dne 17. 9. 2003, ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

MATERIÁLOVÁ PROBLEMATIKA PŘI SEPARACI PLYNŮ A PAR

MATERIÁLOVÁ PROBLEMATIKA PŘI SEPARACI PLYNŮ A PAR MATERIÁLOVÁ PROBLEMATIKA PŘI SEPARACI PLYNŮ A PAR Ing. Miroslav Bleha, CSc. Ústav makromolekulární chemie AV ČR, v.v.i. bleha@imc.cas.cz Membrány - separační medium i chemický reaktor Membránové materiály

Více

POTĚROVÉ BETONY S VEDLEJŠÍM ENERGETICKÝM PRODUKTEM ELEKTRÁRENSKÝM POPÍLKEM A JEJICH ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI

POTĚROVÉ BETONY S VEDLEJŠÍM ENERGETICKÝM PRODUKTEM ELEKTRÁRENSKÝM POPÍLKEM A JEJICH ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI Energeticky efektivní budovy 2015 sympozium Společnosti pro techniku prostředí 15. října 2015, Buštěhrad POTĚROVÉ BETONY S VEDLEJŠÍM ENERGETICKÝM PRODUKTEM ELEKTRÁRENSKÝM POPÍLKEM A JEJICH ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI

Více

Výsledky měření emisí v roce 1999

Výsledky měření emisí v roce 1999 Výsledky měření emisí v roce 1999 Parametr / (mg/nm 3 ) Emisní limit pro spalovny komunálního odpadu dle Vyhl. 117/97 Sb. Doporučený emisní limit pro EU dle směrnice 89/369 Emise Termizo a.s. Liberec změřené

Více

K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství R O Z H O D N U T Í

K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství R O Z H O D N U T Í K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství Liberec 30. ledna 2004 Č. j.: KULK/3506/2003 Vyřizuje: Ing. Petr Beneš Tel.:

Více

TESTOVÁNÍ MEMBRÁNOVÝCH MODULŮ PRO SEPARACI CO 2 Z BIOPLYNU

TESTOVÁNÍ MEMBRÁNOVÝCH MODULŮ PRO SEPARACI CO 2 Z BIOPLYNU PALIVA 6 (14), 3, S. 78-82 TESTOVÁNÍ MEMBRÁNOVÝCH MODULŮ PRO SEPARACI CO 2 Z BIOPLYNU Veronika Vrbová, Karel Ciahotný, Kristýna Hádková VŠCHT Praha, Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší, Technická

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: Číslo DUM: Tematická oblast: Téma: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0245 VY_32_INOVACE_08_A_07

Více

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020 Sada Kat. číslo 104.0020 Strana 1 z 68 Strana 2 z 68 Sada pomůcek Obsah Pokyny k uspořádání pokusu... 4 Plán uspořádání... 5 Přehled jednotlivých součástí... 6, 7 Přehled drobných součástí... 8, 9 Popisy

Více