organizace zdravotně postižených HANDICAP Žatec o. s.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "organizace zdravotně postižených HANDICAP Žatec o. s."

Transkript

1 VIII. ročník 2/2011 Č A S O P I S organizace zdravotně postižených HANDICAP Žatec o. s.

2 SLOVO ÚVODEM Milí čtenáři, druhé číslo našeho časopisu v tomto roce Vás bude informovat o dalších zákonných změnách, novinkách i o samotné činnosti našeho Informačního centra a Tréninkového centra Maják. Naše organizace nezahálela ani v letních měsících a aktivně se vyjadřovala a připomínkovala návrhy zákonů a opatření. Neustále, mimo jiné, spolupracujeme i s Národní radou osob se zdravotním postižením, o níž se můžete více dozvědět právě v tomto vydání časopisu Berlička. Připravované zákonné změny se dotýkají nás všech. Některá z nich ještě nemají zcela konkrétní podobu, ale i s těmi Vás v tomto vydání seznámíme. Nejožehavějším tématem je jistě plánovaná sociální reforma. Spousty dalších rad a informacích o organizaci HANDICAP Žatec o.s. jako takové, naleznete na našich nových webových stránkách Děkujeme vám všem za podporu a přízeň a do zbytku roku vám přejeme jen vše dobré a pevné zdraví. MOTTO: Lidé jsou andělé s jedním křídlem. Proto se musejí najít dva a obejmout, aby mohli vzlétnout

3 Činnost Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) je jednou z jejích nejvýznamnějších klíčových aktivit, působí ve 14 krajích ČR. Význam této činnosti trvale roste od roku 2004, kdy byly koncipovány krajské rady osob se zdravotním postižením jako orgány NRZP ČR s působností v příslušném kraji. Současně bylo zahájeno postupné vytváření regionálních pracovišť v krajských městech ČR. Postupně se také podařilo částečně profesionalizovat činnost v regionech prostřednictvím sítě krajských koordinátorů NRZP ČR. Posláním Poradny NRZP ČR (dále jen "poradna") je prostřednictvím odborného sociálního poradenství dosáhnout zvýšení soběstačnosti osob se zdravotním postižením a seniorů při jejich integraci do společnosti. Cílem poradny je poskytovat rady, informace, pomoc a podporu osobám, které se ocitly v nepříznivé životní situaci a které nejsou schopny tuto situaci řešit vlastními silami ani za pomoci blízkého okolí. Komu je poradna určena? Na poradnu se mohou obrátit osoby se zdravotním postižením bez ohledu na druh a rozsah zdravotního postižení, jejich rodinní příslušníci a osoby z blízkého sociálního okolí osob se zdravotním postižením v rámci celé ČR, které se dostaly do obtížné životní situace a nedovedou ji řešit vlastními silami. Co poradna nabízí? Poradna NRZP ČR nabízí bezplatné, nezávislé, diskrétní a nestranné odborné sociální poradenství v následujících oblastech:

4 V čem Vám může především pomoci? uplatňování práv na základě zákona o sociálních službách pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí klienta podpora práv klientů v občansko-právních záležitostech problematika opatrovnictví u osob zbavených nebo omezených způsobilosti k právním úkonům problematika zbavování nebo omezování způsobilosti k právním úkonům podpora klientů při uzavírání nediskriminačních smluv o poskytování sociálních služeb dle zákona č.108/2006 Sb. podpora klientů při projevech diskriminace v oblasti zaměstnávání, bydlení atd. poradenství při získávání vhodných rehabilitačních, kompenzačních a reedukačních pomůcek poradenství při bezbariérových úpravách bytů a bytových domů Důchod se zvyšuje také další výdělečnou činností Lidé, kteří pobírají starobní důchod a nadále vykonávají výdělečnou činnost, nohou požádat o úpravu (zvýšení) procentní výměry řádného starobního důchodu. Umožňuje to právní úprava platná od 1. ledna loňského roku a vztahuje se až na doby výdělečné činnosti vykonávané po Od začátku letošního roku se nově tato možnost vztahuje i na poživatele předčasného starobního důchodu (podle 31 zákona o důchodovém pojištění), kteří již dosáhli důchodového věku, s tím, že pro účely zvýšení důchodu se jim bude hodnotit též doba výdělečné činnosti získané v roce V praxi to znamená, že pokud důchodce při výkonu výdělečné činnosti zároveň pobírá důchod v plné výši, bude navýšení procentní výměry činit 0,4 procenta výpočtového základu (tj. toho základu, ze kterého byl důchod původně vypočítán) za každých 360 kalendářních dnů výkonu výdělečné činnosti.

5 Jak dlouho je potřeba pracovat? Navýšení náleží vždy až: po ukončení výdělečné činnosti, získá-li, poživatel starobního důchodu alespoň 360 dnů výdělečné činnosti (ať již nepřetržitě nebo přerušovaně), nebo po dvou letech nepřetržitého výkonu výdělečné činnosti, přičemž za nepřetržitý výkon výdělečné činnosti se považuje i situace, kdy na kalendářní den skončení bezprostředně navazuje kalendářní den začátku výkonu jiné výdělečné činnosti. Do celkového počtu dnů (360) se pro účely zvýšení nikdy nezapočítávají doby pracovního volna bez náhrady příjmu a neomluvené nepřítomnosti v práci a doby tzv. omluvných důvodů (např. dočasná pracovní neschopnost). Zvýšení pouze na základě žádosti Zvýšení procentní výměry řádného starobního důchodu se provede pouze na základě žádosti klienta, nikoliv z moci úřední. Žádost o úpravu starobního důchodu je možné podat na okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ, v Praze PSSZ, v Brně MSSZ), příslušné podle místa trvalého pobytu poživatele důchodu. S podáním žádosti o zvýšení je však třeba vyčkat až do doby, než bude jisté, že nárok na zvýšení je získán. K prokázání skutečností rozhodných pro zvýšení důchodu (získání potřebného počtu dnů výdělečné činnosti, ukončení výdělečné činnosti nebo její nepřetržité dvouleté trvání) zašle OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno zaměstnavateli výzvu k předložení evidenčního listu důchodového pojištění (ELDP).

6 Příklad výpočtu zvýšení důchodu: Žena pracuje jako učitelka a pobírá přitom řádný starobní důchod, který jí byl přiznán od ve výši Kč (základní výměra Kč + procentní výměra Kč) procentní výměra byla stanovena z výpočtového základu Kč za 40 let pojištění (à 1,5 procenta), tj. 60 procent (18 050x0,60 = Kč). Vedení školy s ní opakovaně uzavírá pracovní poměr vždy na dobu školního vyučování, tj. na 10 měsíců (přes prázdniny nepracuje). Pracovala od do a od do Plánuje, že od uzavře dohodu o pracovní činnosti na dobu do Může požádat o zvýšení důchodu o 0,4 procenta výpočtového základu za odpracovaných 360 dní? Odkdy? Žena získala první pracovním poměrem 181 dnů (doba hodnotitelná pro zvýšení se počítá až od ), což jí nárok na zvýšení nezaložilo musí získat ještě alespoň 179 dnů. Ty získá 26.února Jestliže by k tomuto datu ukončila výdělečnou činnost, náleželo by jí zvýšení důchodu o 0,4 procenta výpočtového základu již od 27.února Vzhledem k tomu, že výdělečná činnost dále trvá, je třeba pro nárok na zvýšení vyčkat až do ukončení výdělečné činnosti, tj. do 30.června 2011 zvýšení se přizná od 1. července A jak vysoký bude důchod po zvýšení? Částka Kč byla od lednové splátky roku 2011 valorizována o 483 Kč (60 Kč základní výměra + 3,9 procenta procentní výměra) na Kč. Od 1.července 2011 se důchod zvýší o 0,4 procenta výpočtového základu, z něhož byl v roce 2009 vyměřen ( Kč), tzn. O 73 Kč celkem tak bude tato žena od pobírat Kč. Uvedená data platí samozřejmě za předpokladu, že v období výkonu výdělečné činnosti nenastane dlouhodobější období, které se pro účely zvýšení za výdělečnou činnost nepovažuje, např. dočasná pracovní neschopnost.

7 EUROKLÍČ Mezinárodní projekt EUROKLÍČ už více než dvacet let efektivně pomáhá lidem se sníženou schopností pohybu ve vyspělých evropských zemích a zapouští kořeny i v USA. V ČR byl projekt ve své kategorii oceněn titulem: NEJVÝZNAMNĚJŠÍ POČIN ROKU Asociace krajů ČR poskytla Národní radě osob se zdravotním postižením ČR záštitu pro přípravu a realizaci tohoto projektu na území ČR. Dlouhodobým cílem projektu je zajistit osobám se sníženou schopností pohybu na celém území ČR rychlou a důstojnou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení (např. výtahů, svislých a schodišťových plošin apod.) tím, že: budou tato zařízení osazena jednotným eurozámkem, osobám se zdravotním postižením budou na základě průkazu ZTP nebo ZTP/P distribuovány univerzální euroklíče, prostřednictvím Sítě mateřských center v jednotlivých krajích budou euroklíče dlouhodobě zapůjčovány rodičům dětí do tří let, seniorům a osobám krátkodobě zdravotně indisponovaným budou euroklíče půjčovány přímo ve veřejně přístupných budovách (např. u obsluhy, na recepci, vrátnici apod.).

8 Sociální reforma Ministerstvo práce a sociálních věcí zpracovalo návrhy změn, které zahájí legislativní proces sociální reformy. Z velké většiny by měly nabýt účinnost od 1. ledna Ministr práce a sociálních věcí vládě předloží návrh řešení v pěti klíčových oblastech: v dávkovém systému, v oblasti péče o zdravotně postižené osoby, v oblasti zabezpečení osob v hmotné nouzi, v legislativě pracovněprávní a v neposlední řadě také v oblasti rodinné politiky a péče o děti. Připravované legislativní změny lze rozdělit do následujících pilířů: Sjednocení výplaty dávek; Změny v oblasti péče a zabezpečení zdravotně postižených osob; Změny v oblasti zabezpečení osob v hmotné nouzi; Změny v oblasti práce a zaměstnanosti; Změny v oblasti rodinné politiky a péče o děti. Základní otázky a odpovědi - sociální reforma Co je to sociální reforma? Změny v sociálním systému, které začnou platit v průběhu roku Novinek je celá řada a týkat se budou různých skupin obyvatel. Reforma nesnižuje peníze vyplácené v dávkách či příspěvcích od státu. Upravuje systém tak, aby nebyl zneužívaný a dávky dostávali jen ti, kteří pomoc opravdu potřebují. Reforma nic nemění na výhodách, které mají držitelé průkazů TP a ZTP/P. Reforma také například zvyšuje pokuty za nelegální zaměstnávání. Co se změní v roce 2012? Podpora od státu bude vyplácena na jednom místě. Rodičovské příspěvky, příspěvky zdravotně handicapovaným i pomoc sociálně slabým budou zajišťovat úřady práce. Služby tak zůstanou dostupné jako dnes. Již nebude nutné s různými žádostmi a formuláři obíhat více úřadů, veškerý kontakt zajistí úřad práce.

9 Koho se změny budou dotýkat? Zde jsou některé příklady: podnikatelů, kterým mj. ubude povinnost hlásit volné pracovní místo a na druhou stranu mu bude moct být udělena vyšší pokuta, pokud zaměstnává lidi na černo. rodičů dětí, kteří již budou moci dát své dítě do školky či jeslí, aniž by přitom přišli o rodičovský příspěvek. zdravotně znevýhodněných či postižených, kteří už nebudou muset při každém typu žádosti podstoupit nové lékařské posouzení apod. Základní otázky a odpovědi důchodová reforma Proč potřebujeme důchodovou reformu? Jednoduše proto, že se prodlužuje lidský život. Na jednoho důchodce dříve přispívali 4 pracující lidé, dnes jsou to jen 2 a za 30 let se počet důchodců a těch, kteří pracují, vyrovná. Již dnes stát dotuje důchodový účet 30 miliardami korun ročně. Průměrný důchod, který je dnes asi Kč, by tak bez důchodové reformy v budoucnu klesl přibližně na Kč (v dnešních cenách). Co je to druhý pilíř důchodu? Dnes na důchody odvádíme 28 % hrubé mzdy. Od , tedy od začátku důchodové reformy, budeme mít novou možnost odvádět jen 25 % a dalších 5% posílat do penzijního fondu podle vlastního výběru to je tzv. druhý pilíř. Pro koho má druhý pilíř důchodů největší smysl? Každý, kdo vydělává alespoň průměrnou mzdu, může díky spoření ve druhém pilíři získat vyšší důchod, než by mu nabídl stávající systém. Co budu muset po 1. lednu 2013 změnit? Vůbec nic. Současný systém zůstane pro všechny, kterým vyhovuje, plně zachován. Ostatní lidé v produktivním věku, kteří se chtějí zapojit do dobrovolného systému, si budou moci zvolit druhý pilíř ve druhém pololetí roku Mohu přispět rodičům ve starobním důchodu? Ano, rodičům mohu převést částku odpovídající výši 1 % mé hrubé mzdy (vyměřovacího základu). Tento mezigenerační bonus plně dotuje stát, takže se mi fakticky nesníží spoření na důchod ani se neodečte z mé čisté mzdy. Další informace hledejte na

10 Omezování slev pro zdravotně postižené v dopravě nehrozí Obavy, že může dojít k situaci, kdy ministerstvo dopravy nebude krýt ztrátu ve veřejné hromadné dopravě komerčním dopravcům při poskytování slev z jízdného pro osoby se zdravotním postižením a jejich průvodce, jsou liché. Vyplývá to z odpovědi náměstka ministra dopravy Lukáše Hampla na dopis předsedy NRZP ČR Václava Krásy. První náměstek v ní uvedl, že Ministerstvo dopravy ČR neuvažuje o tom, že by jakýmkoli způsobem krátilo finanční kompenzace přepravcům ve veřejné dopravě. V současné době je připraven materiál do vlády, a to ve dvou variantách. Náměstek Hampl ve svém dopise přímo uvádí, že ani jedna varianta nepočítá s omezováním slev pro zdravotně postižené. Změna organizace úřadů práce v ČR Po dvaceti letech fungování mění úřady práce v ČR svoji organizační strukturu a uspořádání. Postupně by také měly převzít některé další agendy spojené s výkonem státní správy. Nová legislativní úprava je dána zákonem č. 73/2011 Sb., o Úřadu práce ČR, který byl publikován ve sbírce zákonů a jehož účinnost nastane v pátek Nové organizační členění úřadů práce je strukturováno do 14 krajských poboček, úřady práce budou působit celkem na 409 místech ČR, tedy ve stejném počtu jako dosud. Nová struktura ÚP umožní zintenzivnění kontrolní činnost úřadů práce. Nová organizační struktura je na všech stupních řízení nastavena tak, aby byly ve vedení jednotlivých pracovišť ÚP ČR vždy rovnocenně zastoupeny oblasti politiky zaměstnanosti a nepojistných dávkových systémů.

11 Parkovací průkazy pro občany zdravotně postižené od platí zákon č. 133/2011, kterým se novelizuje zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu). Od platí také nový Parkovací průkaz označující vozidlo, přepravující osobu těžce zdravotně postiženou. Tento parkovací průkaz bude platný také v zemích Evropské unie. Je samozřejmé, že držitel průkazu musí v členských zemích dodržovat tamější předpisy o využití parkovacího průkazu. Parkovací průkaz se vztahuje na občany, kteří dnes používali označení O1 a O2. To znamená, že parkovací průkaz budou používat i vozidla řízené osobou se sluchovým postižením. Parkovací průkazy budou vydávat opět obce s rozšířenou působností, které doposud vydávaly označení O1 či O2. Parkovací průkaz může být vydán pouze osobě, která je držitelem výhod II. a III. stupně (průkaz ZTP a ZTP/P) s výjimkou postižených úplnou nebo praktickou hluchotou. U osob s praktickou nebo úplnou hluchotou, které jsou držitelé mimořádných výhod II. stupně bude nadále vydáváno označení O2. Pro využívání parkovacího průkazu platí i nadále všechna ustanovení, která se týkala označení O1 a O2. To znamená, že parkovací průkaz může být použit pouze v případě, řídí-li vozidlo osoba se zdravotním postižením, nebo je-li ve vozidle přepravována osoba, která je držitelem parkovacího průkazu. Přepravovaná osoba je povinna prokázat se na výzvu policisty, nebo strážníka obecní policie, že ji byly přiznány mimořádné výhody. To znamená, že musí vždy s sebou mít průkaz ZTP nebo ZTP/P. Nadále i platí také, že

12 držitel parkovacího průkazu v naléhavém případě nemusí dodržovat zákaz stání, přitom však nesmí být ohrožena bezpečnost a plynulost silničního provozu. Dále platí dosavadní ustanovení, která umožňují vjet do míst se značkou Zákaz vjezdu pokud je tam dodatková tabulka jen zásobování, mimo zásobování, jen dopravní obsluha a mimo dopravní obsluhy. Držitel průkazu současně může v naléhavém případě vjet i do oblastí označených značkou Pěší zóna. Platí i další ustanovení, která se týkají využívání vyhrazených parkovišť a zřízení vyhrazeného parkoviště v místě bydliště. V přechodných ustanoveních zákona o silničním provozu je stanoveno, že výměna označení O1 a O2 bude probíhat do To znamená, že dosavadní označení O1 a O2 platí až do konce roku Jakmile bude vyhláška o podobě parkovacího průkazu vydána, můžete požadovat výměnu dokumentů. Konkrétní právní úpravu najdete v 67, zákona č. 361/2000 Sb., v posledním znění. Zdroj: Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

13 Minimální mzda pro příští rok bude nejvýš 8500 korun, shodla se tripartita Vláda se v úterý shodla se zaměstnavateli a odbory, že minimální mzda pro příští rok stoupne na 8400 až 8500 korun. Odboráři původně požadovali nárůst z 8000 na 9200 korun, nakonec se spokojili s příslibem, že příští rok se bude jednat o dalším zvýšení. "Oznámil jsem našim partnerům, že na základě odborných argumentů a stanovisek navrhnu vládě zvýšení minimální mzdy ve dvou variantách, na 8400 a na 8500 korun měsíčně. Považuji to za přiměřené," uvedl po jednání tripartity ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který dodal: "Přislíbil jsem, že po vyhodnocení dopadů této změny se k otázce minimální mzdy v prvním pololetí příštího roku vrátíme." Minimální mzda je určená pro nekvalifikovanou práci a není vhodné, aby byla snižována v závislosti na věku," zmínil šéf rezortu práce a sociálních věcí, aby dodal: "Jiný názor mám u osob zdravotně postižených. Sjednocení jejich mzdového minima by mohlo ztížit jejich postavení na trhu práce. Tady ale povedu důkladnou debatu s organizacemi zdravotně postižených. "Dopad zvýšené minimální mzdy o 400 až 500 korun měsíčně na státní rozpočet je podle ministra Drábka velmi těžko vyčíslitelný. "Minimální mzdou je podle našich analýz odměňováno jedno až tři procenta zaměstnanců," doplnil. Zvýšení mzdového minima maximálně na 8500 korun podporovali před jednáním tripartity zaměstnavatelé, odbory chtěly nárůst výraznější - o 15 procent na 9200 korun. Minimální mzda se neměnila pět let a ještě letos je na úrovni 8000 korun. Tripartita jednala na Úřadě vlády od 9 hodin, většinu dopoledne věnovala otázce daňových změn, nad kterými se - především kvůli odborům - nedohodla. Zdroj: MediaFax, Autor: MPSV

14 Sociální karta Tzv. sociální karta, kterou chce od ledna ve spolupráci s bankéři zavést ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), by měla sloužit nejen k větší adresnosti a ke zjednodušení vyplácení dávek, příspěvků na péči či podpor pro nezaměstnané, ale v budoucnosti možná i k výplatě důchodů. Uvažujeme o tom, že to rozšíříme na veškeré vyplácené sociální transfery včetně důchodů, řekl Právu první náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška. Celý systém i nadále zůstane pod správou České správy sociálního zabezpečení, veškeré toky peněz směřující k příjemcům dávek a případně i důchodů má ale zajišťovat jedna komerční banka, která vzejde s chystaného výběrového řízení. Kartou sociálních systémů má být možné platit v obchodech či hradit sociální služby. Povinně by ji měli jako platební nástroj používat příjemci dávek pomoci v hmotné nouzi, tedy příspěvku na živobytí, doplatku na bydlení a mimořádné okamžité pomoci, informoval Právo předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. U dávek určených k volnému užití se stát o to, k jakému účelu byla částka použita, zajímat podle nebude. Příjemci těchto sociálních podpor a příspěvků, včetně zdravotně postižených osob, si totiž rovněž budou moci zvolit, zda sociální kartu, která má být pro ně primárně identifikačním prostředkem, budou používat i jako nástroj k čerpání podpory a následně jako klasickou platební kartu. Dávky, které nejsou účelově vázané, si jejich příjemci budou prostřednictvím karty moci vyzvednout z bankomatu, přičemž jeden výběr měsíčně má být zdarma. Stát bude podle Šišky díky kartě a několika způsobům kontrol schopný účinněji prověřovat, zda lidé nezneužívají dávky například k nákupu cigaret či alkoholu. Pokud na to úřady přijdou, vyplácení dávek mohou zastavit. pravo.novinky.cz

15 Čtěte odpovědi na pět praktických otázek o sociální kartě 1. Kde a jak si lidé dávky a důchody z karty vyberou? Bude to možné na všech bankomatech v Česku. Těch je nyní tři a půl tisíce. "Ovšem banka, která bude systém karet pro ministerstvo spravovat, bude peníze lidem vydávat zdarma (první výběr a první převod peněz v měsíci). V bankomatech jiných bank budou lidé platit poplatky," říká mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová. Rodiny i senioři tedy budou mít i možnost převést všechny peníze na účet, který běžně používají. Platit budou, pokud jich udělají během měsíce více. 2. Dá se karta použít na placení veškerého zboží? Kromě výběru z bankomatů půjde kartou platit v obchodech vybavených terminály. "S výjimkou heren a barů, tam kartou na sociální dávky platit nepůjde," řekla mluvčí Plívová. Lidé, kteří pobírají dávky, také více ohlídá počítačový systém ministerstva. Ten zjistí, za co v obchodech kartou platili. "Tímto způsobem chceme kontrolovat, zda lidé nezneužívají dávky na nákupy alkoholu a cigaret. Pokud bychom na něco podobného přišli, mohli bychom jim uložit sankci nebo snížit dávku," vysvětlila Plívová. Dohled však selže, pokud si rodiny peníze vyberou v hotovosti a pak je utratí. Důchodců se kontrola netýká ti budou moci peníze utratit, tak jak jsou zvyklí. Bez omezení kartou uhradí i alkohol a cigarety. Nikdo to nebude sledovat. 3. Co když se nemohu hýbat či neumím karty používat? Seniorům, kteří se nemohou pohybovat, nebo těm, kteří trpí třeba stařeckou demencí, doručí úřad důchod v hotovosti domů. Stejnou výhodu získají i ti nad osmdesát let. Donášku peněz si mohou nechat zařídit i zdraví důchodci, ti za to ovšem zaplatí částku v řádu několika korun. Alespoň tak zní předběžný plán ministerstva. Zda se to podaří, bude jasné, až stát vybere banku, která bude systém karet spravovat.

16 4. Která banka účty s kartami povede? Nyní běží výběrové řízení, jež určí, komu stát sociální kartové centrum svěří. Do konce srpna dostane ministerstvo nabídky a dvacet dní poté oznámí vítěze soutěže. "Smlouvu s ním chceme podepsat do konce září," upřesnila Plívová. Mezi bankéři se mluví o tom, že favoritem soutěže je Česká spořitelna. Už proto, že má nejvíce bankomatů. "S největší pravděpodobností se do výběrového řízení přihlásíme," řekla mluvčí spořitelny Helena Matuszná. Nejvíce jí v tendru může konkurovat Komerční banka a ČSOB. Obě se zatím rozhodují, zda se do soutěže přihlásí. V nevýhodě jsou malé banky, mnoho z nich totiž nesplňuje podmínky. Větší šanci by měly, kdyby se spojily a pokusily se získat zakázku společně. 5. Proč ministerstvo sociální karty vůbec zavádí? Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) chce díky nim ušetřit až jednu miliardu korun. Za služby stát platit nebude, zatímco nyní hradí každou složenku na dávky a důchod. Úřady také dostanou sociální dávky pod větší kontrolu. Dnes je lidé dostávají z více míst a nový systém spočítá, kdo, na co a kolik celkem bere. Zdroj: MF Dnes Kurz Šikovné ruce

17 Jak jste se dočetli již v minulých vydáních Berličky, náš kurz Šikovné ruce se koná se každé pondělí od do hodin v prostorách Informačního centra HANDICAP Žatec o.s., Náměstí Svobody 150 (vchod z ulice Jiráskova), Žatec. Kurz se těší veliké oblibě, zájemci docházejí pravidelně a rádi mezi sebou uvítáme i nové tváře. Kurz přispívá jak k rozvoji jemné motoriky, tak i rozvoji dalších dovedností. Zároveň se jedná o příjemné posezení v kolektivu. Účast na kurzu je zdarma. Techniky, se kterými jsme již pracovali: Výroba gratulací Výroba z modelovací hmoty a hlíny Malování na sklo Patchwork Zdobení kraslic různými způsoby Krakelování Výrobky ze sisálu Decoupage (ubrousková technika) výroba věšáčků, krabiček na kapesníky, obrázků, poznámkovníků, zdobení svíček Vložit fotografie výrobků Tréninkové centrum a prodejna Maják

18 Tréninkové centrum umožňuje lidem s handicapem zapojovat se do pracovních činností dle jejich možností a schopností. Podporuje práci v týmu, snahu učit se, rozvíjet, samostatnost a odpovědnost a dále rozvoj manuální zručnosti a sociálního cítění. Služba je každému uživateli na základě účasti v programu podporované zaměstnávání poskytována na základě individuálního plánu. Uživatelé podporovaného zaměstnávání si zde mohou vyzkoušet tyto pracovní pozice: prodavač/ka pokladní uklizeč/ka vedoucí prodejny zprostředkovatel/ka obchodu Prodejnu nabízející převážně výrobky z chráněných dílen spolupracujících organizací najdete u chmelničky na adrese Náměstí svobody 144, Žatec. OTVÍRACÍ DOBA Pondělí až pátek od 9.00 do hodin. Vložit fotografie z obchodu a výrobků. Užitečné rady pro domácnost

19 Čištění připálených hrnců - Nádobí s připálenými zbytky jídel vyčistíme, když do něj napustíme horkou vodu, nasypeme sodu a necháme půl hodiny stát, popř. povaříme. Stejnou službu jako soda udělá kypřící prášek do pečiva. Dobře a snadno se pak umyje. Čištění prkének - Dřevěná prkénka a stoly se po vydrhnutí přetírají rozkrojeným citronem a pak opláchnou. Budou pak nejen čisté, ale také krásně vybělené. Čištění vařeček - Aby byly vařečky jako nové, stačí je na noc namočit do slané vody. A budou pěkné jako, když jste je koupily. Jestliže před použitím podržíte dřevěné vařečky pod studenou vodou, tuk se na nich nebude usazovat tak snadno. Pár triků a rad, jak zatočit se skvrnami zatočit. Nezapomeňte však po čištění prádlo pořádně vyprat. Špenát Pepek námořník by se divil! Stačí vzít rozkrojenou bramboru a potírat místo, dokud není čisté. Mrkvička pomůže vám obyčejný dětský olejíček. Když s ním flíček pořádně potřete, zmizí. Ale že teď máte pro změnu mastnou skvrnu? Stačí dočistit benzínem a vyprat. Červené víno na červené víno platí starý trik posypte postižené místo solí, nechte chvíli působit a nakonec přeperte v teplé vodě. Žvýkačka existují dvě finty. V prvním případě ji stačí zchladit kostkou ledu a pak jen odloupnout. V druhém nám s odstraněním pomůže odlakovač na nehty. Inkoust, fixy, propiska zkuste položit na skvrnu savý papír, z rubové strany navlhčit technickým nebo čistým lihem. Inkoust se do papíru vpije, jen s ním nesmíte zapomenout posouvat. Na fix stačí nastříkat lak na vlasy. Po čtvrthodince působení vyperte. Krev studená voda a kuchyňská sůl tento zaručený recept zná snad každý. Je-li krev zaschlá, zkuste směs zředěného peroxidu vodíku a trošky amoniaku (vynechejte u silonových a barevných látek).

20 organizace zdravotně postižených Informační centrum: Jiráskova 150, Žatec telefon: IČO bankovní spojení : ČSOB / kancelar@handicap-zatec.cz Kontakty : Smočeková Světlana předsedkyně organizace smocekova@handicap-zatec.cz Vedoucí Informačního centra : Smoček Rudolf jednatel organizace smocek@handicap-zatec.cz Pospíšilová Libuše členka výboru Bejčková Libuše hospodářka organizace bejckova@handicap-zatec.cz Příprava a grafická úprava časopisu : Gabriel Miloš Smočeková Světlana Poděkování Organizace děkuje donátorům za poskytnuté finanční prostředky, které umožňují poskytování sociálních služeb, volnočasových aktivit a tisk tohoto časopisu. Zejména MPSV ČR, ÚP Louny, IZOS s. r. o., HP Pelzer k. s. atd.

V Praze dne 12. ledna 2011 TZ MPSV: SOCIÁLNÍ REFORMA V ROCE 2011

V Praze dne 12. ledna 2011 TZ MPSV: SOCIÁLNÍ REFORMA V ROCE 2011 Tisková informace Praha 10. ledna 2011 TZ MPSV: SOCIÁLNÍ REFORMA V ROCE 2011 V Praze dne 12. ledna 2011 Ministerstvo práce a sociálních věcí zpracovalo návrhy změn, které zahájí legislativní proces sociální

Více

Sociální reformy KARTA SOCIÁLNÍCH SYSTÉMŮ

Sociální reformy KARTA SOCIÁLNÍCH SYSTÉMŮ Sociální reformy VÝPLATA DÁVEK Od 1. ledna 2012 dojde v rámci celkové sociální reformy k podstatným změnám v oblasti dávek: - pro osoby zdravotně postižené, - pro osoby, které jsou příjemci příspěvku na

Více

Změny v oblasti sociálních dávek v roce 2012

Změny v oblasti sociálních dávek v roce 2012 Změny v oblasti sociálních dávek v roce 2012 V roce 2012 dojde k několika poměrně zásadním změnám ve výplatě dávek pro osoby se zdravotním postižením. V souvislosti s chystanými změnami, Vám přinášíme

Více

Dopad sociální reformy

Dopad sociální reformy Dopad sociální reformy Zaměstnanost Státní sociální podpora Sociální služby Dávky osobám zdravotně postiženým Daně a pojistné odvody Oblast zaměstnanosti Přehled zásadních změn: redukce státní podpory

Více

MPSV PŘIPRAVILO PRO ROK 2011 SOCIÁLNÍ REFORMU

MPSV PŘIPRAVILO PRO ROK 2011 SOCIÁLNÍ REFORMU MPSV PŘIPRAVILO PRO ROK 2011 SOCIÁLNÍ REFORMU Ministerstvo práce a sociálních věcí zpracovalo návrhy změn, které zahájí legislativní proces sociální reformy. Z velké většiny by měly nabýt účinnost od 1.

Více

Navrhované změny na pracovním trhu

Navrhované změny na pracovním trhu Navrhované změny na pracovním trhu v souvislosti s novelami zákona o zaměstnanosti a dalších zákonů RNDr. Petr Nečas ministr práce a sociálních věcí 6. března 2008 Motto navrhovaných změn: Ten, kdo pracuje,

Více

PŘEHLED ZMĚN V PŮSOBNOSTI MPSV V ROCE 2011

PŘEHLED ZMĚN V PŮSOBNOSTI MPSV V ROCE 2011 Tisková zpráva 21. 12. 2010 PŘEHLED ZMĚN V PŮSOBNOSTI MPSV V ROCE 2011 V roce 2011 dochází k celé řadě změn v působnosti ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). K 1. 1. 2011 se mění: Podpora v nezaměstnanosti

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v dubnu 2014

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v dubnu 2014 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v dubnu 2014 Obsah: strana 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 4 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi,

Více

ZPRAVODAJ PROSINEC 2016

ZPRAVODAJ PROSINEC 2016 ZPRAVODAJ PROSINEC 2016 l e g i s l a t i v a ZMĚNY V ROCE 2017 Co se mění v roce 2017? Novinky Ministerstva práce a sociálních věcí Nový rok přinese některé změny v oblasti práce a sociálních věcí. Zvyšuje

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v srpnu 2014

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v srpnu 2014 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v srpnu 2014 Obsah: strana 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 4 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi,

Více

Kdo může získat zdarma Euroklíč?

Kdo může získat zdarma Euroklíč? Záštitu projektu Euroklíč poskytly Ministerstvo dopravy ČR a Asociace krajů ČR. Vážení přátelé, držitelé průkazu TP, ZTP, ZTP/P, držitelé WC karty, diabetici, stomici, onkologičtí pacienti, lidé trpící

Více

Jednotné výplatní místo a Karta sociálních systémů

Jednotné výplatní místo a Karta sociálních systémů Jednotné výplatní místo a Karta sociálních systémů Workshop pro členy Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Vladimír Šiška, I. náměstek ministra, MPSV O čem dnes budeme mluvit Karta sociálních systémů jako

Více

Centrálním distribučním místem Euroklíčů pro Moravskoslezský kraj je:

Centrálním distribučním místem Euroklíčů pro Moravskoslezský kraj je: Záštitu projektu Euroklíč poskytly Ministerstvo dopravy ČR a Asociace krajů ČR. Vážení přátelé, držitelé průkazu TP, ZTP, ZTP/P, držitelé WC karty, diabetici, stomici, onkologičtí pacienti, lidé trpící

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červenci 2014

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červenci 2014 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červenci Obsah: strana 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 4 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi,

Více

EUROKLÍČ. klíč ke svobodě

EUROKLÍČ. klíč ke svobodě EUROKLÍČ klíč ke svobodě Cílem projektu je Zajistit osobám se zdravotním postižením a rodinám s malými dětmi rychlou a důstojnou dostupnost: Technických kompenzačních zařízení (např. výtahů, svislých a

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v listopadu 2014

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v listopadu 2014 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v u Obsah: strana 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 4 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v prosinci 2014

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v prosinci 2014 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v prosinci Obsah: strana 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 4 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi,

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červnu 2014

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červnu 2014 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červnu 2014 Obsah: strana 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 4 4) Dávky pomoci v hmotné

Více

Odborový svaz pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy nám. W.Churchilla 2, 113 59 Praha 3

Odborový svaz pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy nám. W.Churchilla 2, 113 59 Praha 3 Odborový svaz pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy nám. W.Churchilla 2, 113 59 Praha 3 Přehled navrhovaných změn v oblasti: 1) důchodové 2) sociální 3) daňové 4)

Více

Zákon č. 329/ 2011 o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením Publikováno ve sbírce zákonů dne: 13. října 2011 Účinnost od 1. 1.

Zákon č. 329/ 2011 o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením Publikováno ve sbírce zákonů dne: 13. října 2011 Účinnost od 1. 1. Sociální reforma Zákon č. 329/ 2011 o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením Publikováno ve sbírce zákonů dne: 13. října 2011 Účinnost od 1. 1. 2012 Změny dalších zákonů s tím související Martina

Více

Úřad práce informuje :

Úřad práce informuje : Úřad práce informuje : Od 1. 7. 2012 bude zahájeno vydávání karty sociálních systémů - skarty skarta je určena příjemcům nepojistných sociálních dávek dávky pomoci v hmotné nouzi dávky pro osoby se zdravotním

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Chomutovská 459, 431 51 Klášterec nad Ohří. Sociální péče. Jméno: Věra Hráčková Třída: IV. S

Gymnázium a Střední odborná škola, Chomutovská 459, 431 51 Klášterec nad Ohří. Sociální péče. Jméno: Věra Hráčková Třída: IV. S Sociální péče Jméno: Věra Hráčková Třída: IV. S Obsah 1. Teoretická část... 3 1.1 Prameny... 3 1.2 Pojmy... 3 1.3 Postupy... 4 1.4 Správa... 4 1.5 Doporučení... 5 2. Praktická část... 6 2 1. Teoretická

Více

Rodinný rozpočet. - na základě pojištění - nemocenská. - důchod. - státní politiky zaměstnanosti. - dávky státní sociální podpory

Rodinný rozpočet. - na základě pojištění - nemocenská. - důchod. - státní politiky zaměstnanosti. - dávky státní sociální podpory Rodinný rozpočet Doporučený postup: 1. Sepsat všechny čisté příjmy domácnosti (rodiny) 2. Sepsat seznam všech měsíčních výdajů 3. Porovnat rozdíl mezi příjmy a výdaji Příjmy: - plat,mzda (na základě pracovního

Více

Průvodce změnami v rodičovských dávkách od 1. ledna 2011

Průvodce změnami v rodičovských dávkách od 1. ledna 2011 Průvodce změnami v rodičovských dávkách od 1. ledna 2011 Obsah: 1. Porodné 2. Peněžitá pomoc v mateřství 3. Rodičovský příspěvek 4. Daňová sleva na dítě 5. Sociální příspěvek 6. Jak klesne rodičovský příspěvek

Více

Sociální politika. Březen 2012

Sociální politika. Březen 2012 Sociální politika Březen 2012 V oblasti sociální politiky máme Systém státní sociální podpory Dávky vyplácí úřady práce Státní politiku zaměstnanosti Dávky vyplácí úřady práce Systém sociálního zabezpečení

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 04 VY 32 INOVACE 0114 0304

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 04 VY 32 INOVACE 0114 0304 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 04 VY 32 INOVACE 0114 0304 Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Více

Sociální služby. Sociální péče pro seniory a osoby se zdravotním postižením

Sociální služby. Sociální péče pro seniory a osoby se zdravotním postižením Sociální služby Sociální péče pro seniory a osoby se zdravotním postižením Posláním sociálních služeb je pomoci lidem udržet si nebo znovu získat své místo ve společnosti, v komunitě, kde žijí. Sociální

Více

Senátní návrh. ZÁKON ze dne 2012, kterým se mění zákony související se zavedením karty sociálních systémů

Senátní návrh. ZÁKON ze dne 2012, kterým se mění zákony související se zavedením karty sociálních systémů Senátní návrh ZÁKON ze dne 2012, kterým se mění zákony související se zavedením karty sociálních systémů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o Úřadu práce České

Více

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Mzdy v praxi

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Mzdy v praxi TaxReal s.r.o. 2018 Obsah 1. Pracovněprávní minimum...4 1.1. Právní předpisy... 4 1.2. Pracovněprávní vztah... 4 1.3. Vznik pracovního poměru... 5 1.4. Skončení pracovního poměru... 6 1.5. Dohody o pracích

Více

I. pilíř. SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Vyplácí: ČSSZ (OSSZ, PSSZ, MSSZ)

I. pilíř. SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Vyplácí: ČSSZ (OSSZ, PSSZ, MSSZ) I. pilíř SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Vyplácí: ČSSZ (OSSZ, PSSZ, MSSZ) Dávky vyplácené z I. pilíře a) dávky nemocenského pojištění b) dávky důchodového pojištění c) státní politika zaměstnanosti (podpora v nezaměstnanosti

Více

EuRoklíČ V MoRAVSkoSlEZSkÉM kraji,

EuRoklíČ V MoRAVSkoSlEZSkÉM kraji, Záštitu projektu Euroklíč poskytly Ministerstvo dopravy ČR a Asociace krajů ČR. Vážení přátelé, držitelé průkazu TP, ZTP, ZTP/P, diabetici, stomici, onkologičtí pacienti, lidé trpící roztroušenou sklerózou,

Více

Záštitu projektu Euroklíč poskytly Ministerstvo dopravy ČR a Asociace krajů ČR. Vážení přátelé,

Záštitu projektu Euroklíč poskytly Ministerstvo dopravy ČR a Asociace krajů ČR. Vážení přátelé, Záštitu projektu Euroklíč poskytly Ministerstvo dopravy ČR a Asociace krajů ČR. Vážení přátelé, držitelé průkazu TP, ZTP, ZTP/P, diabetici, stomici, onkologičtí pacienti, lidé trpící roztroušenou sklerózou,

Více

Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany

Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany 1 Přehled změn od 1. 1. 2011 Od 1. 1. 2011 změny v oblasti: Nemocenských dávek Sociálního pojištění Dávek státní sociální podpory Sociálních

Více

Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany

Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany 1 Přehled změn od 1. 1. 2011 Od 1. 1. 2011 změny v oblasti: Nemocenských dávek Sociálního pojištění Dávek státní sociální podpory Sociálních

Více

Sociální pomoc VŠFS 12.2.2015

Sociální pomoc VŠFS 12.2.2015 Sociální pomoc VŠFS 12.2.2015 1 Obsah Sociální pomoc Obecně Principy Cíle Životní a existenční minimum Dávky hmotné nouze Dávky sociální péče 2 Sociální pomoc Systém sociálního zabezpečení je rozdělen

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI ČSSZ V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ ZA ROK podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění

ZPRÁVA O ČINNOSTI ČSSZ V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ ZA ROK podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění ZPRÁVA O ČINNOSTI ČSSZ V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ ZA ROK 2001 podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění OBSAH: I. Úvod II. Rozsah povinností poskytovat informace

Více

6.4.1. Nástroje 1 aktivní politiky zaměstnanosti

6.4.1. Nástroje 1 aktivní politiky zaměstnanosti 6.4.1. Nástroje 1 aktivní politiky zaměstnanosti Aktivní politika zaměstnanosti napomáhá sociální průchodnosti ekonomické reformy, strukturálním změnám zaměstnanosti, sociálně-ekonomickému rozvoji v regionech,

Více

Příloha: Speciální skarta matice případů ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ

Příloha: Speciální skarta matice případů ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ Sdělení náměstka generálního ředitele ÚP č. 20/2012 Název: Výplata nepojistných sociálních dávek prostřednictvím skarty (postup ve speciálních případech)

Více

Pracovní setkání zaměřené na změny v oblasti sociálních služeb. Olomouc Novinky z NRZP ČR Mgr. Václav Krása

Pracovní setkání zaměřené na změny v oblasti sociálních služeb. Olomouc Novinky z NRZP ČR Mgr. Václav Krása Pracovní setkání zaměřené na změny v oblasti sociálních služeb. Olomouc 27. 9. 2016 Novinky z NRZP ČR Mgr. Václav Krása Tři oblasti, které nyní považujeme za důležité z pohledu NRZP ČR Novela zákona č.

Více

STANOVISKO. Legislativní rady ČMKOS. Některé změny v nemocenském pojištění od 1. ledna 2012 a jejich dopady do činnosti odborových organizací

STANOVISKO. Legislativní rady ČMKOS. Některé změny v nemocenském pojištění od 1. ledna 2012 a jejich dopady do činnosti odborových organizací STANOVISKO Legislativní rady ČMKOS Některé změny v nemocenském pojištění od 1. ledna 2012 a jejich dopady do činnosti odborových organizací A. Změna okruhu pojištěných osob Dne 1. ledna 2012 nabyl účinnosti

Více

Novinky ve zpracování mezd pro rok 2013. v programech STEREO a DUEL

Novinky ve zpracování mezd pro rok 2013. v programech STEREO a DUEL Novinky ve zpracování mezd pro rok 2013 v programech STEREO a DUEL Část 1 Důchodové spoření 1. Důchodové spoření legislativa Reforma penzijního systému zavedla tzv. tři pilíře I. pilíř důchodové pojištění

Více

Důchodové připojištění. Bc. Alena Kozubová

Důchodové připojištění. Bc. Alena Kozubová Důchodové připojištění Bc. Alena Kozubová Právní norma Zákon č. 42/1994 Sb., o penzijním připojištění se státním příspěvkem Penzijní připojištění Penzijním připojištěním se pro účely tohoto zákona rozumí

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn ( O d ů v o d n ě n í

Zákony pro lidi - Monitor změn (  O d ů v o d n ě n í IV. O d ů v o d n ě n í 1. OBECNÁ ČÁST 1.1 Název Návrh nařízení vlády o úpravě náhrady za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti vzniklé pracovním úrazem nebo nemocí z povolání a o úpravě

Více

ZMĚNY V ROCE Zvýšení minimální mzdy Zvýšení důchodů Zavedeno dlouhodobé ošetřovné Zvýšení nemocenské dávky

ZMĚNY V ROCE Zvýšení minimální mzdy Zvýšení důchodů Zavedeno dlouhodobé ošetřovné Zvýšení nemocenské dávky ZMĚNY V ROCE 2018 Zvýšení minimální mzdy Zvýšení důchodů Zavedeno dlouhodobé ošetřovné Zvýšení nemocenské dávky Zvýšení minimální mzdy Od 1.1.2018 je zvýšená minimální mzda na 12 200,- Kč/měsíc a minimální

Více

Přehled sociálních dávek v roce 2009

Přehled sociálních dávek v roce 2009 Přehled sociálních dávek v roce 2009 27.12.08 - http://www.blesk.cz/clanek/106266/prehled-socialnich-davek-v-roce-2009.html Český sociální systém procházel v uplynulých dvou letech výraznými změnami. Rok

Více

MKOS. Úsporná opatření vpůsobnosti MPSV a daních z příjmů

MKOS. Úsporná opatření vpůsobnosti MPSV a daních z příjmů MKOS Úsporná opatření vpůsobnosti MPSV a daních z příjmů Přehled dotčených oblastí Změny platné od 1.1.2011 v oblasti Nemocenských dávkách Sociálního pojištění Dávek státní sociální podpory Sociálních

Více

Penzijní připojištění - změny od 1.1.2013

Penzijní připojištění - změny od 1.1.2013 Penzijní připojištění - změny od 1.1.2013 Víte, co se stane v rámci důchodové reformy od roku 2013 s penzijním připojištěním? Mimo jiného se změní výše státního příspěvku, posune se hranice pro možnost

Více

Rodičovský příspěvek nově

Rodičovský příspěvek nově Rodičovský příspěvek nově Zákon č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů, výrazným způsobem zasáhl do právní úpravy rodičovského příspěvku tím, že novelizoval mj. s účinností od 1.1.2008, zákon

Více

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Mzdové účetnictví akreditovaný kurz MŠMT

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Mzdové účetnictví akreditovaný kurz MŠMT TaxReal s.r.o. akreditovaný kurz MŠMT 2018 Obsah 1. Pracovněprávní minimum...4 1.1. Právní předpisy... 4 1.2. Pracovněprávní vztah... 4 1.3. Vznik pracovního poměru... 5 1.4. Skončení pracovního poměru...

Více

Informace o národních programech MMR na rok 2018 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

Informace o národních programech MMR na rok 2018 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Informace o národních programech MMR na rok 2018 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Zvíkovské Podhradí, 26. října 2017 Podpora obnovy a rozvoje venkova ze státní rozpočtu Dotace regionální politika Dotace

Více

Popis změny Penzijní společnost Centrální registr smluv Vznik účasti ve II. pilíři

Popis změny Penzijní společnost Centrální registr smluv Vznik účasti ve II. pilíři Popis změny V prosinci 2011 byl schválen nový zákon o důchodovém spoření. Tímto zákonem bude vytvořen nový, kapitálově financovaný pilíř důchodového systému (důchodové spoření, tzv. II. pilíř), který bude

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v lednu 2018 Obsah:

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v lednu 2018 Obsah: Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v lednu Obsah: 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 5 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky

Více

Tvorba a čerpání. Uvolnil:: MK. Distribuce: Intranet. Účinnost od: Garant: R PLP. Verze: 03. Schválil: R PLP.

Tvorba a čerpání. Uvolnil:: MK. Distribuce: Intranet. Účinnost od: Garant: R PLP. Verze: 03. Schválil: R PLP. Tvorba a čerpání z FKSP Obsah: Účel... 2 1. Platnost dokumentu... 2 2. Použité zkratky a pojmy... 2 3. Postup při čerpání FKSP... 2 3.1 Tvorba fondu... 2 3.2 Pravidla hospodaření s fondem... 2 3.3 Použití

Více

Kdo je OZP a proč ji zaměstnat? Dominika Linhartová pracovní konzultant APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8

Kdo je OZP a proč ji zaměstnat? Dominika Linhartová pracovní konzultant APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8 Kdo je OZP a proč ji zaměstnat? Dominika Linhartová pracovní konzultant APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8 TERMINOLOGIE OZP = Osoba se Zdravotním Postižením Druhy průkazů

Více

EuRoklíČ V ÚSTECkÉM kraji,

EuRoklíČ V ÚSTECkÉM kraji, Záštitu projektu Euroklíč poskytly Ministerstvo dopravy ČR a Asociace krajů ČR. Vážení přátelé, držitelé průkazu TP, ZTP, ZTP/P, diabetici, stomici, onkologičtí pacienti, lidé trpící roztroušenou sklerózou,

Více

Ing. Klára Dostálová, PhDr. Martinu Klikovi, MBA, DBA Bc. Pavlu Csonkovi. Mgr. Václav Krása,

Ing. Klára Dostálová, PhDr. Martinu Klikovi, MBA, DBA Bc. Pavlu Csonkovi. Mgr. Václav Krása, Záštitu projektu Euroklíč poskytly Ministerstvo dopravy ČR a Asociace krajů ČR. Vážení přátelé, držitelé průkazu TP, ZTP, ZTP/P, držitelé WC karty, diabetici, stomici, onkologičtí pacienti, lidé trpící

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2016 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Nařízení vlády o příspěvku ke zmírnění sociálních dopadů souvisejících s restrukturalizací a útlumem činnosti právnických osob

Více

Seznam příloh. Systémy sociálního zabezpečení v České republice. Dávky a služby poskytované z nepojistných subsystémů

Seznam příloh. Systémy sociálního zabezpečení v České republice. Dávky a služby poskytované z nepojistných subsystémů Seznam příloh Příloha č. 1: Systémy sociálního zabezpečení v České republice Příloha č. 2: Dávky a služby poskytované z pojistných subsystémů sociálního zabezpečení v České republice Příloha č. 3: Dávky

Více

Změny nemocenského pojištění od 1. 1. 2012 interní sdělení

Změny nemocenského pojištění od 1. 1. 2012 interní sdělení Předsedům VZO Změny nemocenského pojištění od 1. 1. 2012 interní sdělení Vážené kolegyně, vážení kolegové, posíláme stanovisko Legislativní rady Českomoravské konfederace odborových svazů k některým změnám

Více

Platné znění částí novelizovaných zákonů s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění částí novelizovaných zákonů s vyznačením navrhovaných změn Platné znění částí novelizovaných zákonů s vyznačením navrhovaných změn Zákon o státní sociální podpoře Díl třetí 57 (1) Dávky uvedené v 2 písm. a) bodech 1 a 2, 2 písm. b) bodu 1 se vyplácejí měsíčně,

Více

Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah

Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah Vítáme Vás na semináři organizovaném v rámci projektu Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah Reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.1.00/50.0015 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červenci 2015

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červenci 2015 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červenci Obsah: strana 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 4 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi,

Více

Euroklíče rovněž distribuuje:

Euroklíče rovněž distribuuje: Záštitu projektu Euroklíč poskytly Ministerstvo dopravy ČR a Asociace krajů ČR. Vážení přátelé, držitelé průkazu TP, ZTP, ZTP/P, držitelé WC karty, diabetici, stomici, onkologičtí pacienti, lidé trpící

Více

Záštitu projektu Euroklíč poskytly Ministerstvo dopravy ČR a Asociace krajů ČR. Vážení přátelé,

Záštitu projektu Euroklíč poskytly Ministerstvo dopravy ČR a Asociace krajů ČR. Vážení přátelé, Záštitu projektu Euroklíč poskytly Ministerstvo dopravy ČR a Asociace krajů ČR. Vážení přátelé, držitelé průkazu TP, ZTP, ZTP/P, diabetici, stomici, onkologičtí pacienti, lidé trpící roztroušenou sklerózou,

Více

Příloha č. 3. Zásady tvorby a čerpání sociálního fondu

Příloha č. 3. Zásady tvorby a čerpání sociálního fondu Příloha č. 3 Zásady tvorby a čerpání sociálního fondu Zásady tvorby a čerpání sociálního fondu I. Zmocňovací ustanovení Sociální fond je účelový peněžní fond, který město Hranice zřizuje dle 5 zákona č.

Více

Aktuální otázky ze sociální oblasti

Aktuální otázky ze sociální oblasti VI. Setkání starostů a místostarostů Zlínského kraje Aktuální otázky ze sociální oblasti 14. dubna 2011 Otrokovice Mgr. Taťána Nersesjan, členka Rady Zlínského kraje pro sociální věci, národnostní otázky

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Pilotní výuka studijního předmětu ZÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Výuka

Více

Účel zpracování osobních údajů: Zpracování osobních údajů pro účely vedení agendy Zvláštní příjemce dávky důchodového pojištění

Účel zpracování osobních údajů: Zpracování osobních údajů pro účely vedení agendy Zvláštní příjemce dávky důchodového pojištění ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ ODBOR: SOCIÁLNÍCH VĚCÍ A ŠKOLSTVÍ Oddělení: sociálních služeb a bydlení 1. Agenda zvláštní příjemce dávky důchodového pojištění Zpracování osobních údajů pro účely vedení agendy

Více

114/2002 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva financí

114/2002 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva financí Systém ASPI - stav k 7.1.2008 do částky 119/2007 Sb. a 49/2007 Sb.m.s. Obsah a text 114/2002 Sb. - poslední stav textu Změna: 510/2002 Sb. Změna: 100/2006 Sb. Změna: 100/2006 Sb. (část) Změna: 355/2007

Více

- 2,3 % na nemocenské pojištění - 21,5 % na důchodové pojištění - 1,2 příspěvek na státní politiku zaměstnanosti

- 2,3 % na nemocenské pojištění - 21,5 % na důchodové pojištění - 1,2 příspěvek na státní politiku zaměstnanosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Název projektu: OA Přerov Peníze středním školám Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu:

Více

Mgr. Václav Krása, předseda NRZP ČR

Mgr. Václav Krása, předseda NRZP ČR Záštitu projektu Euroklíč poskytly Ministerstvo dopravy ČR a Asociace krajů ČR. Vážení přátelé, držitelé průkazu TP, ZTP, ZTP/P, diabetici, stomici, onkologičtí pacienti, lidé trpící roztroušenou sklerózou,

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v prosinci 2018 Obsah:

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v prosinci 2018 Obsah: Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v prosinci Obsah: 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 5 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v srpnu 2017 Obsah:

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v srpnu 2017 Obsah: Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v srpnu Obsah: 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 5 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červenci 2017 Obsah:

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červenci 2017 Obsah: Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červenci Obsah: 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 5 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v březnu 2015

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v březnu 2015 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v březnu Obsah: strana 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 4 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi,

Více

IV. D ů v o d o v á z p r á v a Obecná část

IV. D ů v o d o v á z p r á v a Obecná část IV. D ů v o d o v á z p r á v a Obecná část Zhodnocení platného právního stavu Důchody z důchodového pojištění se zvyšují na základě ustanovení 67 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění

Více

Seminář Mzdy Ing. Jan Jón

Seminář Mzdy Ing. Jan Jón Seminář Mzdy 2016 Ing. Jan Jón 15. ledna 2016 Sazby daně z příjmů, slevy na dani, daňové zvýhodnění v roce 2015 a v roce 2016 2015 2016 sazba daně (roční) ( 16) 15% 15% solidární daň se sazbou 7% 7% (z

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v lednu 2019 Obsah:

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v lednu 2019 Obsah: Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v lednu 2019 Obsah: 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 5 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky

Více

ČESKÁ REPUBLIKA MINISTERSTVO DOPRAVY. Instrukce č. 1/2011

ČESKÁ REPUBLIKA MINISTERSTVO DOPRAVY. Instrukce č. 1/2011 ČESKÁ REPUBLIKA MINISTERSTVO DOPRAVY Instrukce č. 1/2011 k usměrnění činnosti pro postup při vydávání dokladu Parkovací průkaz označující vozidlo přepravující osobu těžce zdravotně postiženou Č.j.: 38/2011-150-ADM/2

Více

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA. PÉROVNA s. r. o. K Pérovně 740, Praha 10 jednatelem, panem - Ing. Václavem Závackým (dále jen zaměstnavatel)

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA. PÉROVNA s. r. o. K Pérovně 740, Praha 10 jednatelem, panem - Ing. Václavem Závackým (dále jen zaměstnavatel) 1 KOLEKTIVNÍ SMLOUVA PÉROVNA s. r. o. K Pérovně 740, 102 11 Praha 10 jednatelem, panem - Ing. Václavem Závackým (dále jen zaměstnavatel) a Základní organizace OS PÉROVNA HOSTIVAŘ K Pérovně 740, 102 11

Více

Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 24. května 2011 Posudkové lékařství v sociální reformě

Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 24. května 2011 Posudkové lékařství v sociální reformě Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 24. května 2011 Posudkové lékařství v sociální reformě MUDr. Bc. Rostislav Čevela ředitel Odboru posudkové služby MPSV Obsah prezentace 1. Posudkové lékařství

Více

Evropské dny práce 2009 v Pardubicích

Evropské dny práce 2009 v Pardubicích Evropské dny práce 2009 v Pardubicích Bc. Ilona Knížková Vedoucí oddělení důchodového pojištění OSSZ Pardubice ČSSZ Praha http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/ Nová právní úprava rozlišuje vedle nároku na starobní

Více

INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ

INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ Souhrnné informace o možnostech pracovního uplatnění, zaměstnávání osob se zdravotním postižením a podnikání osob se zdravotním postižením podle zákona č. 435/2004

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červnu 2019 Obsah:

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červnu 2019 Obsah: Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červnu 2019 Obsah: 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 5 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi,

Více

Legislativní oporu při zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) nejdeme v zákonu o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhlášce č.

Legislativní oporu při zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) nejdeme v zákonu o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhlášce č. Legislativní oporu při zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) nejdeme v zákonu o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhlášce č. 518/2004 Sb. Kdo je v ČR osobou se zdravotním postižením

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v květnu 2015

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v květnu 2015 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v květnu 2015 Obsah: strana 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 4 4) Dávky pomoci v hmotné

Více

VYHLÁŠKA Ministerstva financí. č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb

VYHLÁŠKA Ministerstva financí. č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb VYHLÁŠKA Ministerstva financí č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb ze dne 27. března 2002 Ministerstvo financí stanoví podle 48 odst. 6 a 60 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v únoru 2017 Obsah:

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v únoru 2017 Obsah: Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v u Obsah: 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 5 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky pro

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v lednu 2013

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v lednu 2013 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v lednu 2013 Obsah: strana 1) Vývoj počtu důchodců a výdajů důchodového pojištění 2 2) Vývoj výdajů na dávky nemocenského pojištění a vývoj dočasné pracovní

Více

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Hana Potměšilová 7. února 2013 Zákonná úprava 2 Ústava Souběh invalidního důchodu s výdělečnou činností Zákon 435/2004 Sb. o zaměstnanosti ( ZoZ ) část III. 67-84

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v říjnu 2017 Obsah:

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v říjnu 2017 Obsah: Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v říjnu Obsah: 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 5 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky

Více

skarta inovativní nástroj státní správy

skarta inovativní nástroj státní správy skarta inovativní nástroj státní správy Konference Smart World 2012, Mikulov 4.10.2012 Prezentuje: Lukáš Hemek, Česká spořitelna, a.s. Verze: 1.0 Určena k prezentaci 1 Obsah Projekt skarta a jeho význam

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v prosinci 2017 Obsah:

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v prosinci 2017 Obsah: Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v prosinci Obsah: 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 5 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky

Více

VÝŠE DŮCHODŮ OD 1. LEDNA 2019

VÝŠE DŮCHODŮ OD 1. LEDNA 2019 VÝŠE DŮCHODŮ OD 1. LEDNA 2019 Mgr. STANISLAVA JAKEŠOVÁ, JUDr. Mgr. SIMONA URBÁNKOVÁ 8. ledna 2018 bylo schváleno Programové prohlášení vlády České republiky, ve kterém vláda mimo jiné slíbila, že připraví

Více

Nová právní úprava dávek a průkazů pro osoby se zdravotním postižením Mgr. Tereza Stoupová

Nová právní úprava dávek a průkazů pro osoby se zdravotním postižením Mgr. Tereza Stoupová Nová právní úprava dávek a průkazů pro osoby se zdravotním postižením Mgr. Tereza Stoupová Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce práv Copyright Veřejný ochránce práv, 2015 Co nás

Více

V l á d n í n á v r h ZÁKON. ze dne..2014, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů

V l á d n í n á v r h ZÁKON. ze dne..2014, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne..2014, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I V 67 odst.

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v září 2017 Obsah:

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v září 2017 Obsah: Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v Obsah: 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 5 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky pro osoby

Více

Dávky státní sociální podpory

Dávky státní sociální podpory Dávky státní sociální podpory Tyto dávky najdeme v zákonu č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Kde lze o dávky SSP požádat? O dávky SSP se žádá na pracovištích úřadů

Více

INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ

INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ Souhrnné informace o možnostech pracovního uplatnění, zaměstnávání osob se zdravotním postižením a podnikání osob se zdravotním postižením podle zákona č. 435/2004

Více

Informace o změnách v daňových a souvisejících předpisech v oblasti mezd, sociálního a zdravotního pojištění s účinností zejména k 1.1.

Informace o změnách v daňových a souvisejících předpisech v oblasti mezd, sociálního a zdravotního pojištění s účinností zejména k 1.1. Informace o změnách v daňových a souvisejících předpisech v oblasti mezd, sociálního a zdravotního pojištění s účinností zejména k 1.1.2016 METIS Praha, spol. s r.o. 29. 1. 2016 K 1.1.2016 došlo ke zvýšení

Více