Bioremediace ftalátů, endogenních disruptorů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bioremediace ftalátů, endogenních disruptorů"

Transkript

1 Bioremediace ftalátů, endogenních disruptorů Ondřej Šnajdar, Jitka Dostálková, Jiří Mikeš, Miroslav Minařík EPS, s.r.o., V Pastouškách 205, Kunovice eps@epssro.cz ABSTRAKT Látky nazývané endokrinní disruptory sdružují různé chemické látky, přírodní i syntetické hormony, součásti rostlin, pesticidy, látky používané při výrobě plastických hmot, další průmyslově využívané látky a odpady. Některé z nich jsou velmi perzistentní, jiné se naopak rozkládají rychle a mohou proto působit jen po omezenou dobu, zato ale v kritickém období vývoje. Tyto kontaminanty interagují s endokrinním systémem a mohou vyvolat různé nepříznivé biologické interakce, zejména s hormony. Mezi tyto polutanty se řadí i ftaláty (estery kyseliny ftalové). Pro své výjimečné vlastnosti jsou v mnoha odvětvích nepostradatelné a mnohdy i nenahraditelné, ale i přesto si musíme být stále vědomi zátěže, kterou představují nejen pro životní prostředí. V této souvislosti se naše společnost zabývala možností bioremediace kontaminovaných matric a jejím výsledkem je technologie EPSftaláty, která je použitelná k dekontaminaci zemin, vod v provedení in situ i ex situ. Technologie spočívá v přípravě inokula a aplikaci alochtonních mikroorganismů degradujících kontaminant. Tato technologie byla úspěšně aplikována na reálné lokalitě na území České republiky při bioremediaci saturované zóny, kde dominantním polutantem byl bis-(2-diethylhexyl)ftalát. 1 ÚVOD Ftaláty jsou alifatické nebo aromatické estery kyseliny ftalové. Tyto látky jsou pro své neocenitelné vlastnosti v mnoha odvětvích nepostradatelné a jsou v současnosti vyráběny v poměrně velkých množstvích. Ftaláty jsou v dnešní době používány především jako plastifikátory při produkci PVC (Feng a kol. 2004). V poslední době jsou tyto látky také předmětem intenzivního studia a to hlavně ve smyslu jejich bioremediace v různých typech prostředí za odlišných geochemických podmínek (Liang a kol. 2008). Právě bioremediace pomocí mikroorganismů hraje při odstraňování ftalátů z životního prostředí hlavní roli. Obecné principy bioremediace ftalátů lze popsat takto: s rostoucí délkou postranního řetězce dochází ke snížení biodegradability (Xia a kol. 2004), anaerobní degradace ftalátů je několikanásobně pomalejší než aerobní degradace (Staples a kol. 1997), primární biologický rozklad ftalátů se řídí kinetikou prvního řádu (Gavala a kol. 2003), vysoká koncentrace ftalátů nebo jejich metabolitů inhibují jejich vlastní biodegradaci (Liang a kol. 2008). Mikroorganismy, u nichž byla prokázána schopnost degradace ftalátů, patří např. Sphingomonas (α-proteobacteria), Comamonas (β-proteobacteria), Pseudomonas (γ- Proteobacteria), Arthrobacter a Rhodococcus sp. Nicméně ve velké většině případů jsou

2 estery kyseliny ftalové degradovány smíšenými mikrobiálními populacemi, typicky přítomnými v prostředí (Gu a kol. 2005). Tento příspěvek se zabývá vývinem bioremediační technologie (EPS-ftaláty) založené na biodegradaci polutantů ze skupiny endogenních disruptorů, konkrétně ftalátů pomocí bakteriálního kmene Rhodococcus erythropolis. Na reálné lokalitě na území České republiky byl realizován in situ pilotní test za účelem ověření účinnosti této technologie. Prioritním kontaminantem byl DEHP (di-ethylhexyl-phthalate) v podzemní vodě dosahující koncentrace jednotek mg/l. 2 METODIKA 2.1 Vývoj bioremediační technologie Screening vhodných kmenů V průběhu vývoje technologie proběhl screening kmenů z vlastní laboratorní sbírky mikroorganismů. Dále byla provedena izolace autochtonních kmenů nacházejících se přímo na kontaminované lokalitě. Cílem těchto snah bylo sestavení takového bioaugmentačního mikrobiálního konsorcia, které by bylo schopno úspěšné technologické aplikace in situ či ex situ. Jednotlivé kmeny byly kultivovány za použití různých růstových médií a zdrojů uhlíku a energie. Kmeny byly testovány jak jednotlivě, tak ve směsích o 2 5 taxonech. Pro další laboratorní testy byly vybrány zástupci aerobních mikroorganismů schválených pro použití ve volném prostředí, jimiž disponuje společnost EPS, s.r.o. a v jejímž rámci byla tato metoda biologického rozkladu vyvinuta a legislativně ošetřena. Pro kultivace těchto kmenů byly použity dodané vzorky vody z reálné lokality kontaminované di-butylftalátem a di-noktylftalátem. Tyto látky mohou být využity degradující mikroflórou jako jediný zdroje uhlíku a energie v koncentracích přirozeně se vyskytujících v dodaných vzorcích Testování vlastních bioremediačních variant V rámci projektu byla provedena série testů dle stanovených kritérií. Testy proběhly v následujícím uspořádání: 1. Slepý pokus 2. Biostimulace 3. Bioaugmentace 4. Biostimulace + Bioaugmentace 5. Bioaugmentace + přídavek PAL (Reoclean 0,1 ml/l) 6. Biostimulace + Bioaugmentace + přídavek PAL (Reoclean) V rámci testování byl u vzorků zemin sledován počet heterotrofních a degradujících mikroorganismů a byla sledována respirační aktivita vzorků.

3 Počet heterotrofních mikroorganismů Na specifickou kultivační půdu (PCA) byl rozetřen určený objem zkušebního vzorku nebo výchozí suspenze. Stupeň ředění je třeba volit tak, aby výsledný počet kolonií na jedné plotně byl 15 až 300. Naočkované plotny byly inkubovány aerobně při C po dobu 48 hodin. Z počtu kolonií získaných na vybraných plotnách byl stanoven počet mikroorganismů v mililitru vzorku. Počet degradujících mikroorganismů Na specifickou kultivační půdu byl rozetřen určený objem zkušebního vzorku nebo výchozí suspenze. Pro stanovení degradujících mikroorganismů byl použit agar M-63 obsahující vybraný uhlíkatý zdroj (např. DMP, DEP), který sloužil jako jediný zdroj uhlíku a energie pro růst sledovaných mikroorganismů. Stupeň ředění byl zvolen tak, aby výsledný počet kolonií na jedné plotně byl 15 až 300. Naočkované plotny byly inkubovány aerobně při C po dobu 8 10 dnů. Z počtu kolonií získaných na vybraných plotnách byl stanoven počet mikroorganismů v mililitru vzorku. Respirační aktivita Sterilní láhve Duran o objemu 1 litr byly asepticky naplněny vzorkem kontaminované podzemní vody do desetiny svého objemu. Poté byla vložena sterilní zkumavka s 20 ml 1 M roztoku hydroxidu sodného a láhev byla vzduchotěsně uzavřena. Experiment probíhal po dobu 42 dní, během nichž byl do roztoku hydroxidu sodného jímán metabolickou aktivitou uvolněný oxid uhličitý. Vyhodnocení testu spočívalo v titračním stanovení zachyceného oxidu uhličitého přepočteného na upravený studovaný vzorek za daný časový interval. V suspenzi byl poté kultivačním vyšetřením na agarových plotnách stanoven počet heterotrofních a degradujících mikroorganismů a byly zjištěny aktuální koncentrace ftalátů. 2.2 Pilotní ověření technologie Technologie EPS-ftaláty využívá nejen dominantní bakteriální kmen Rhodococcus erythropolis, ale také synergické kombinace sanačních metod zahrnující sanační čerpání, promývání, air sparging a podporovanou bioremediaci během níž jsou do horninového prostředí injektovány roztoky základních nutrientů (N a P). V nesaturované zóně byla sledována koncentrace respiračních plynů CO 2 a O 2 na třech respiračních sondách (průměr ½, hloubka 1,7 m, perforace 1,6 1,7 m, přístrojem Anagas CD98 do ustálení hodnot). Dvě sondy byly umístěny v bioremediačním poli, jedna sonda byla umístěna mimo sanovanou oblast k monitoringu pozadí. Vzhledem ke specifičnosti a nedostatku primárního kontaminantu bylo nutné vytvořit modifikovanou metodiku přípravy a monitoringu kvality připravovaného inokula. Tyto kroky byly provedeny v laboratořích EPS. Jejich cílem bylo nalézt náhradní C-zdroj pro přípravu inokula v laboratorním a technickém stupni a vytvořit modifikovanou metodiku stanovení počtu degradujících mikroorganismů.

4 3 VÝSLEDKY A DISKUZE 3.1 Vývoj bioremediační technologie Screening vhodných kmenů V první fázi experimentů byla sledována reprodukční aktivita autochtonní a alochtonní mikroflóry. Cílem počátečního screeningu byl výběr vhodných mikrobiálních kmenů. Na základě výsledků testů a také v závislosti na kvalitě sanovaného kontaminantu byl vybrán konkrétní bakteriální kmen Rhodococcus erythropolis, který vykazoval schopnost využívat ftalát jako jediný zdroj uhlíku. Tento kmen byl nejprve testován na jednoduchém typu ftalátu DEP (diethylftalát). Následně byl proveden laboratorní test biodegradability ftalátů s delším uhlovodíkovým řetězcem DEHP a DBP. 0,45 0,40 0,35 DEP DMP OD 0,30 0,25 0,20 0,15 0,10 0,05 0,00 FtV1 FtV2 FtV3 F1 F2 F3 Variovorax paradoxus Ps.fluorescens 2115 Comamonas acidovorans Ps. fluorescens M71 Ps. fluorescens OLAG1 Ps. putida OASP3 Ps. veronii OS21 Ps. veronii BIL1 Acinetobacter sp.144 Ps. stutzeri AOX1 R.erythropolis CCM 8596 Saccharomyces cerevisiae Fusarium proliferatum Rhodotorula mucilaginosa Pseudomonas sp. 1K Ft 1 Ft 2 Ft 3 Ft 4 Ft 5 Ft 6 Ft 7 Obr. 1: Růstová aktivita vybraných kmenů (vyjádřená jako rozdíl mezi maximální naměřenou a počáteční optickou densitou populace) v přítomnosti DEP a DMP jako jediného zdroje uhlíku a energie.

5 3.1.2 Testování vlastních bioremediačních variant Výsledky laboratorních experimentů jsou přehledně uvedeny v následujících dvou tabulkách. Z tabulky 1 je zřejmé, že mikrobiální osídlení se pohybuje po celou dobu testů mezi řády 10 2 až 10 3 a příliš se nemění, což je u kontaminace typu ftaláty, které se vyskytují ve formě biodustupné pro mikroorganismy pouze v nízkých koncentracích, zcela normální. Tabulka 1: Respirační testy a počty mikroorganismů (stanovené jako množství heterotrofních a degradujících mikroorganismů v 1 ml vzorku) na počátku experimentů (0 dní), v polovině běhu experimentu (21 dní) a na jeho konci (42 dní). Exp. uspořádání č. (viz kap ) dní Heterotrof. CFU/ml 2,6x10 3 2,6x10 3 4,5x10 3 4,5x10 3 4,5x10 3 4,5x10 3 Degradující CFU/ml 1,8x10 2 1,8x10 2 3,0x10 2 3,0x10 2 3,0x10 2 3,0x10 2 Respirace (mg CO 2 / l 24 hod.) dní Heterotrof. CFU/ml 1,1x10 3 2,1x10 3 7,8x10 2 6,4x10 3 8,1x10 3 1,2x10 3 Degradující CFU/ml 1,0x10 3 2,0x10 3 1,1x10 2 2,8x10 2 2,6x10 2 6,2x10 2 Respirace (mg CO 2 / l 24 hod.) 42 dní Heterotrof. CFU/ml 1,0x10 3 1,1x10 3 8,4x10 3 4,2x10 2 6,7x10 2 8,1x10 3 Degradující CFU/ml 1,2x10 2 1,2x10 3 1,2x10 2 1,7x10 2 7,1x10 2 1,9x10 2 Respirace (mg CO 2 / l 24 hod.) Respirační testy, které jsou odrazem biodegradační aktivity mikroorganismů, se pohybují mezi mg CO 2 /l 24 hod. Počáteční hodnota respirace v čase 0 byla stanovena u dodaného vzorku vody na 86 mg CO 2 /l 24 hod. Tentýž vzorek bez jakýchkoliv úprav vykazoval po 3, resp. 6 týdnech kultivace za laboratorních podmínek pouze mírný pokles respirační aktivity. Vzorky u kterých byla provedena biostimulace vykázaly zvýšení respirace o cca 25 %. Bioaugmentace zajistila zvýšení respirace o 50 %, obdobného výsledku bylo dosaženo při kombinaci biostimulace s bioaugmentací. Pozitivně byla ovlivněna respirační aktivita také přídavkem povrchově aktivní látky a vůbec nejlepší výsledek byl získán při kombinaci biostimulace, bioaugmentace a působení PAL, kdy se hodnota respirační aktivity zvýšila dvojnásobně. Tyto výsledky zcela jednoznačně potvrzují fakt, že aktivním bioremediačním zásahem lze dosáhnout mnohem lepších výsledků biodegradace. Tyto závěry potvrzují i výsledky analytického stanovení uvedeného v tabulce 2. Z uvedených dat je zřejmé, že biodegradace ftalátů prokazatelně probíhá. Zvýšené množství din-buthylftalátu po 21 dnech je toho důkazem. Di-n-buthylftalát je totiž metabolickým meziproduktem druhého z testovaných ftalátů di-n-oktylftalátu a jeho přechodné zvýšení je tedy očekávatelným jevem. Po 6 týdnech je již tato látka prakticky odbourána.

6 Tabulka 2: Analytické stanovení ftalátů na počátku experimentů (0 dní), v polovině běhu experimentu (21 dní) a na jeho konci (42 dní). Exp. uspořádání č. (viz kap ) dní Di-n-buthylftalát (µg/l) 9,3 9,3 9,3 9,3 9,3 9,3 Di-n-oktylftalát (µg/l) dní Di-n-buthylftalát (µg/l) 10,5 12,2 13,5 10,6 4,7 5,2 Di-n-oktylftalát (µg/l) <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 42 dní Di-n-buthylftalát (µg/l) < 2 < 2 < 2 < 2 < 2 < 2 Di-n-oktylftalát (µg/l) ,1 59,8 30,9 16,8 18,5 U di-n-oktylftalátu je situace komplikovanější, neboť stanovení pravděpodobně dalo po 21 dnech falešně pozitivní výsledek o 100% degradaci této látky. Ze stanovení po 6 týdnech od počátku experimentu však vyplývá, že u neošetřeného vzorku vody bylo zdegradováno pouze necelých 50% původního množství di-n-oktylftalátu. U ostatních testovaných variant došlo k odbourání cca 96 až 99 % této látky. Tyto finální výsledky velmi dobře korespondují s metabolickou aktivitou zjištěnou pomocí respiračních testů. 3.2 Pilotní ověření technologie Náhradní C-zdroj příprava inokula Jako C-zdroj byl při přípravě inokula v laboratorních i terénních podmínkách používán ftalát přítomný v podzemní vodě z lokality. Jako doplněk byla do reaktorů přidávána sacharosa a PAL - přípravek REO 801. Vhodnost směsi byla ověřena kontrolou koncentrace HMO, DMO a kontrolou mikrobiologického složení společenstva. Bakterie Rhodococcus erythropolis tvořila 60% přítomných mikroorganismů. Na obrázku č. 2 je vidět průběh optické density (DO) a koncentrace DMO ve čtyřech laboratorních vzorcích inokula v čase t. Ve srovnání s maximem DO se vrchol koncentrace DMO opožďuje cca o 70 hodin. Z výsledků je patrné, že po aplikaci sacharozy a nutrientů dochází nejprve k očekávanému rozvoji populace HMO, zatímco u DMO k tomu dochází až s časovým odstupem cca 2-3 dnů. Dále byl na inokulu B1 proveden test s cílem pozorovat vliv rozdílného dávkování nutrientů a C-zdroje na rozvoj populace HMO. Při porovnání výsledků pro jednorázové a pro postupné dávkování směsi do inokula vyšlo nejlépe kontinuální dávkování, kdy v inokulu nastával plynulý nárůst koncentrace HMO viz obr. č. 3. Náhradní C- zdroj metodika stanovení DMO Při absenci C-zdroje (DEHP) pro mikrobiologické stanovení DMO ve vzorku byl tento druh analýz prováděn na miskách s půdami vyvařenými ze sterilní kontaminované vody z lokality (koncentrace DEHP 4890 µg/l, koncentrace DEHP je stabilní při procesu sterilizace). Na daném druhu media docházelo k nárůstům mikroorganismů inokula Rhodococcus

7 erythropolis. Další zkoušené náhrady C-zdroje - jednodušší ftaláty (DEP) nedosahovaly požadovaných výsledků. Obr. 2: Průběh DO a koncentrace DMO v inokulu Obr. 3: Průběh koncentrace HMO v inokulu při testu způsobu dávkování nutrietů a C-zdroje

8 4 ZÁVĚR V průběhu vývoje a ověřování technologie proběhl screening kmenů z vlastní laboratorní sbírky mikroorganismů a izolace alochtonních kmenů nacházejících se přímo na kontaminované lokalitě. Na základě výsledků testů a také v závislosti na kvalitě sanovaného kontaminantu byl vybrán konkrétní bakteriální kmen Rhodococcus erythropolis, který vykazoval schopnost využívat ftalát jako jediný zdroj uhlíku. V druhé části experimentů bylo provedeno testování vlastních bioremediačních variant. Optimální je použití bioaugmentace a přídavku PAL (uspořádání č. 5) a bioaugmentace + biostimulace s přídavkem PAL (uspořádání č. 6). Zde je možné vysledovat jak nejvyšší respirační aktivitu, tak i rychlý postup biodegradace významný pokles koncentrace je zaznamenán u obou typů testovaných ftalátů. Počet mikroorganismů zůstával v průběhu pokusu prakticky neměnný (počet heterotrofních a degradujících, kultivovatelných mikroorganismů hodnocený jako počet kolonie tvořících jednotek, CFU - se pohybuje v rozmezí jednoho řádu), z čehož vyplývají i prakticky nedetekovatelné změny v měřené optické densitě vzorků V rámci pilotního testu bioremediační technologie EPS-ftaláty na reálné lokalitě bylo řešeno široké spektrum dílčích laboratorních i terénních úkonů, které vedly k ověření funkčnosti a účinnosti bioremediační technologie. V rámci prací byla vytvořena metodika přípravy a monitoringu inokula. V rámci realizovaných prací byla ověřena schopnost kmene Rhodococcus erythropolis rozkládat DEHP. V průběhu bioremediace byly v prostředí navozeny vhodné podmínky pro průběh aktivní bioremediace (dodávka terminálního akceptoru elektronů kyslík, dodávka nutrientů a aplikace alochtonních mikroorganismů Rhodococcus erythropolis). Tyto práce vedly k výraznému rozvoji mikrobiologické populace v sanovaném prostoru, jak bylo potvrzeno několika nepřímými parametry bioremediace nárůstem koncentrace HMO, DMO a respiračními testy. 5 LITERATURA (1) FENG, Z., CUI, K.Y., LI, X.D., FU, J.A., SHENG, G.Y. (2004) Biodegradation kinetics of phthalate esters by Pseudomonas fluoresences FS1. Process Biochem 39: (2) GAVALA, H.N., ALATRISTE-MONDRAGON, F., IRANPOUR, R., AHRING, B.K. (2003) Biodegradation of phthalate esters during the mesophilic anaerobic digestion of sludge. Chemosphere 52: (3) GU, J.D., LI, J., WANG, Y. (2005) Biochemical pathway and degradation of phthalate ester isomers by bacteria.water Sci Technol 52: (4) LIANG, D. W., ZHANG, T., FANG H. P., HE J. (2008) Phthalates biodegradation in the environment Appl Microbiol Biotechnol (2008) 80: DOI /s

9 (5) STAPLES CA, PETERSON DR, PARKERTON TF, ADAMS WJ (1997) The environmental fate of phthalate esters: a literature review. Chemosphere 35: (6) XIA F, ZHENG PZQ, FENG X (2004) Relationship between quantitative structure and biodegradability for phthalic acid ester compounds. J Zhejiang Univ (Agri Life Sci) 30:

FTALÁTY BIOREMEDIACE IN SITU. Mgr. Jiří Kamas, Ing. Jiří Mikeš (EPS, s.r.o.)

FTALÁTY BIOREMEDIACE IN SITU. Mgr. Jiří Kamas, Ing. Jiří Mikeš (EPS, s.r.o.) KONTAMINACE SATUROVANÉ ZÓNY FTALÁTY BIOREMEDIACE IN SITU Mgr. Jiří Kamas, Ing. Jiří Mikeš (EPS, s.r.o.) BIOREMEDIACE Bioremediace je souhrnný termín pro technologie odstraňování polutantů, které využívají

Více

AEROBNÍ MIKROORGANISMY UMOŽŇUJÍCÍ BIOREMEDIACI PŮDNÍ MATRICE KONTAMINOVANÉ TCE, DCE

AEROBNÍ MIKROORGANISMY UMOŽŇUJÍCÍ BIOREMEDIACI PŮDNÍ MATRICE KONTAMINOVANÉ TCE, DCE AEROBNÍ MIKROORGANISMY UMOŽŇUJÍCÍ BIOREMEDIACI PŮDNÍ MATRICE KONTAMINOVANÉ TCE, DCE M. Minařík, M. Sotolářová 1), J. Masák 2), A. Čejková 2), M. Pohludka 2), M. Siglová 2), V. Jirků 2), 1) EPS, spol. s

Více

OSUD NOVÝCH ENVIRONMENTÁLNÍCH POLUTANTŮ V EKOSYSTÉMU

OSUD NOVÝCH ENVIRONMENTÁLNÍCH POLUTANTŮ V EKOSYSTÉMU OSUD NOVÝCH ENVIRONMENTÁLNÍCH POLUTANTŮ V EKOSYSTÉMU Martina Siglová*, Miroslav Minařík, Jiří Mikeš* EPS, s.r.o., Hutník, Veselí nad Moravou *pracoviště: Přílepská 1492, 252 63 Roztoky u Prahy e-mail:

Více

STANOVENÍ, CHARAKTERIZACE A IDENTIFIKACE BIOREMEDIAČNÍCH MIKROORGANISMŮ

STANOVENÍ, CHARAKTERIZACE A IDENTIFIKACE BIOREMEDIAČNÍCH MIKROORGANISMŮ Abstrakt STANOVENÍ, CHARAKTERIZACE A IDENTIFIKACE BIOREMEDIAČNÍCH MIKROORGANISMŮ Jana Chumchalová, Eva Podholová, Jiří Mikeš, Vlastimil Píštěk EPS, s.r.o., V Pastouškách 205, 686 04 Kunovice, e-mail: eps@epssro.cz

Více

ÚLOHA MIKROBIÁLNÍHO SPOLEČENSTVA V BIOREMEDIACÍCH

ÚLOHA MIKROBIÁLNÍHO SPOLEČENSTVA V BIOREMEDIACÍCH ÚLOHA MIKROBIÁLNÍHO SPOLEČENSTVA V BIOREMEDIACÍCH Jiří Mikeš, Martina Siglová, Miroslav Minařík, Vlastimil Píštěk, Markéta Sotolářová EPS, s.r.o. V Pastouškách 205, 686 04 Kunovice, Česká republika www.epssro.cz

Více

Bioremediace půd a podzemních vod

Bioremediace půd a podzemních vod Bioremediace půd a podzemních vod Jde o postupy (mikro)biologické dekontaminace půd a podzemních vod Jsou používány tam, kde nepostačuje přirozená atenuace: - polutanty jsou biologicky či jinak špatně

Více

Kultivační metody stanovení mikroorganismů

Kultivační metody stanovení mikroorganismů Kultivační metody stanovení mikroorganismů Základní rozdělení půd Syntetická, definovaná media, jednoduché sloučeniny, známé sloţení Komplexní media, vycházejí z ţivočišných nebo rostlinných tkání a pletiv,

Více

5. Bioreaktory. Schematicky jsou jednotlivé typy bioreaktorů znázorněny na obr. 5.1. Nejpoužívanějšími bioreaktory jsou míchací tanky.

5. Bioreaktory. Schematicky jsou jednotlivé typy bioreaktorů znázorněny na obr. 5.1. Nejpoužívanějšími bioreaktory jsou míchací tanky. 5. Bioreaktory Bioreaktor (fermentor) je nejdůležitější částí výrobní linky biotechnologického procesu. Jde o nádobu různého objemu, ve které probíhá biologický proces. Dochází zde k růstu buněk a tvorbě

Více

AQUATEST a.s. - sanace

AQUATEST a.s. - sanace SLOVNAFT a.s. TERMINÁL KOŠICE PREZENTACE PRAKTICKÉHO VYUŽITÍ APLIKACE NPAL A FENTONOVA ČINIDLA (METODA ISCO) Mgr. Richard Hampl, Mgr. Jan Patka, AQUATEST, a.s ÚVOD O AREÁLU ZÁJMU OBSAH PREZENTACE POSTUP

Více

ENDOKRINNÍ DISRUPTORY BUDOUCÍ CÍL SANAČNÍCH TECHNOLOGIÍ?

ENDOKRINNÍ DISRUPTORY BUDOUCÍ CÍL SANAČNÍCH TECHNOLOGIÍ? Chemicals Příklad z ENDOKRINNÍ DISRUPTORY BUDOUCÍ CÍL SANAČNÍCH TECHNOLOGIÍ? Martina Siglová, Karel Waska, Vít Paulíček, Miroslav Minařík Příklad z Endokrinní disrupce (ED) je porucha hormonálního řízení

Více

Denitrifikace odpadních vod s vysokou koncentrací dusičnanů

Denitrifikace odpadních vod s vysokou koncentrací dusičnanů Denitrifikace odpadních vod s vysokou koncentrací dusičnanů Dorota Horová, Petr Bezucha Unipetrol výzkumně vzdělávací centrum, a.s., Ústí nad Labem dorota.horova@unicre.cz Souhrn Biologická denitrifikace

Více

Stručné shrnutí údajů uvedených v žádosti

Stručné shrnutí údajů uvedených v žádosti Stručné shrnutí údajů uvedených v žádosti 1.Identifikace provozovatele (žadatele) Biosolid, s.r.o. Kostelanská 2128 686 03 Staré Město IČ : 26136830 2.Popis zařízení a přehled případných hlavních variant

Více

Gabriela Šedivcová ENVISAN-GEM, a. s. Biotechnologická divize, Radiová 7, Praha 10 Česká zemědělská univerzita v Praze Kamýcká 129, Praha 6

Gabriela Šedivcová ENVISAN-GEM, a. s. Biotechnologická divize, Radiová 7, Praha 10 Česká zemědělská univerzita v Praze Kamýcká 129, Praha 6 VYUŽITÍ BIOTRANSFORMACE PRO SNÍŽENÍ TOXICITY PCDD A PCDF Gabriela Šedivcová ENVISAN-GEM, a. s. Biotechnologická divize, Radiová 7, Praha 10 Česká zemědělská univerzita v Praze Kamýcká 129, Praha 6 Inovativní

Více

BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ KAMÍNKU Z VÝROBY OLOVA

BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ KAMÍNKU Z VÝROBY OLOVA BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ KAMÍNKU Z VÝROBY OLOVA Dana Krištofová,Vladimír Čablík, Peter Fečko a a) Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba, ČR, dana.kristofova@vsb.cz

Více

FYTOREMEDIACE LÉČIV A JEJICH REZIDUÍ

FYTOREMEDIACE LÉČIV A JEJICH REZIDUÍ FYTOREMEDIACE LÉČIV A JEJICH REZIDUÍ Petr Soudek Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR Centralizovaný rozvojový projekt MŠMT č. C29: Integrovaný systém vzdělávání v oblasti výskytu a eliminace

Více

Cílená konstrukce bioaugmentačních preparátů a jejich pozice v procesu efektivních bioremediací

Cílená konstrukce bioaugmentačních preparátů a jejich pozice v procesu efektivních bioremediací Cílená konstrukce bioaugmentačních preparátů a jejich pozice v procesu efektivních bioremediací Průmyslová ekologie 2011 Bioaugmentace cílené vnesení mikrobiální populace v podobě tzv. biopreparátu (inokula)

Více

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze ÚCHOP

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze ÚCHOP Vysoká škola chemicko-technologická v Praze ÚCHOP Termická desorpce s propařováním tuhých kontaminovaných materiálů využívající klasický a mikrovlnný ohřev Ing. Pavel Mašín Ing. Jiří Hendrych, PhD Ing.

Více

Metody sterilní práce. Očkování a uchovávání mikroorganismů.

Metody sterilní práce. Očkování a uchovávání mikroorganismů. Metody sterilní práce. Očkování a uchovávání mikroorganismů. Základní pojmy Bakteriální druh jasně vymezená skupina navzájem příbuzných kmenů, zahrnujících typový kmen sdílí 70% a vyšší DNA-DNA homologii

Více

Látka toxická pro mikroorganismy a vyšší živočichy i v nízké koncentraci. Do prostředí se dostává: Používá se například:

Látka toxická pro mikroorganismy a vyšší živočichy i v nízké koncentraci. Do prostředí se dostává: Používá se například: Látka toxická pro mikroorganismy a vyšší živočichy i v nízké koncentraci. Do prostředí se dostává: při rozkladu organických zbytků lesních požárech většina má průmyslový původ Používá se například: při

Více

SYSTÉMY BIOLOGICKÉHO ODSTRAŇOVÁNÍ NUTRIENTŮ

SYSTÉMY BIOLOGICKÉHO ODSTRAŇOVÁNÍ NUTRIENTŮ SYSTÉMY BILGICKÉH DSTRAŇVÁNÍ NUTRIENTŮ Degradace organických dusíkatých sloučenin Bílkoviny (-NH 2 ) hydrolýza deaminační proteázy enzymy aminokyseliny amoniakální dusík + organické látky nitrifikace ox/anox

Více

Čištění důlních vod prostřednictvím bioremediace v přírodních mokřadech

Čištění důlních vod prostřednictvím bioremediace v přírodních mokřadech Čištění důlních vod prostřednictvím bioremediace v přírodních mokřadech Spolupracovaly: Technická univerzita v Liberci, fakulta mechatroniky a mezioborových studií Masarykova univerzita, Přírodovědecká

Více

Základy pedologie a ochrana půdy

Základy pedologie a ochrana půdy Základy pedologie a ochrana půdy 6. přednáška VZDUCH V PŮDĚ = plynná fáze půdy Význam (a faktory jeho složení): dýchání organismů výměna plynů mezi půdou a atmosférou průběh reakcí v půdě Formy: volně

Více

IZOLACE A IDENTIFIKACE PLÍSNÍ

IZOLACE A IDENTIFIKACE PLÍSNÍ IZOLACE A IDENTIFIKACE PLÍSNÍ MARCELA PEJCHALOVÁ Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Katedra biologických a biochemických věd Centralizovaný rozvojový projekt MŠMT č. C29: Integrovaný systém

Více

OBOROVÁ SPECIFIKACE Březen 2010

OBOROVÁ SPECIFIKACE Březen 2010 OBOROVÁ SPECIFIKACE Březen 2010 Praní Hygienicko-epidemiologické kontroly v prádelně OS 80-05 Předmluva Vydávání oborových specifikací Textilním zkušebním ústavem (Centrum technické normalizace) bylo odsouhlaseno

Více

Mikrobiální ekologie vody. Znečištění: 9. Znečištění a (bio)degradace DEGRADACE / BIODEGRADACE DEGRADACE / BIODEGRADACE

Mikrobiální ekologie vody. Znečištění: 9. Znečištění a (bio)degradace DEGRADACE / BIODEGRADACE DEGRADACE / BIODEGRADACE Mikrobiální ekologie vody 9. Znečištění a (bio)degradace PřFUK Katedra ekologie Josef K. Fuksa, VÚV T.G.M.,v.v.i. josef_fuksa@vuv.cz JKF 2008 Ekvivalentní obyvatel: EO = 60 g BSK 5/den EO < 150 l vody/den

Více

PEMZA, ALTERNATIVNÍ FILTRAČNÍ MATERIÁL VE VODÁRENSTVÍ

PEMZA, ALTERNATIVNÍ FILTRAČNÍ MATERIÁL VE VODÁRENSTVÍ PEMZA, ALTERNATIVNÍ FILTRAČNÍ MATERIÁL VE VODÁRENSTVÍ Ing. Ladislav Bartoš, PhD. 1), RNDr. Václav Dubánek. 2), Ing. Soňa Beyblová 3) 1) VEOLIA VODA ČESKÁ REPUBLIKA, a.s., Pařížská 11, 110 00 Praha 1 2)

Více

Protokol o zkoušce č. D28+POLOMASKA/2009

Protokol o zkoušce č. D28+POLOMASKA/2009 Chemila, spol. s r.o., Hodonín č.p. 2936, Blažkova č. 5, PSČ 695 01, chemická a mikrobiologická laboratoř. Laboratoř je akreditovaná Českým institutem pro akreditaci, o.p.s., pod číslem 1273. Tel/fax:

Více

KOLONOVÉ TESTY ISCO K INTENZIFIKACI AEROBNÍ BIODEGRADACE LETECKÉHO PETROLEJE

KOLONOVÉ TESTY ISCO K INTENZIFIKACI AEROBNÍ BIODEGRADACE LETECKÉHO PETROLEJE KOLONOVÉ TESTY ISCO K INTENZIFIKACI AEROBNÍ BIODEGRADACE LETECKÉHO PETROLEJE J. Macháčková, M. Stavělová Earth Tech CZ s.r.o. V. Jagošová, M. Minařík EPS s.r.o. biodegradační aktivita (kg RU/den/ha) Hradčany

Více

Ochrana půdy. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín

Ochrana půdy. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Ochrana půdy Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Obsah přednášky Vlastnosti půdy Změna kvality půdy Ochrana před chemickou degradací -

Více

Zavádění nových postupů a technických zařízení vhodných pro vzorkování vrtů ve specifických podmínkách s. p. DIAMO, o. z. TÚU

Zavádění nových postupů a technických zařízení vhodných pro vzorkování vrtů ve specifických podmínkách s. p. DIAMO, o. z. TÚU Zavádění nových postupů a technických zařízení vhodných pro vzorkování vrtů ve specifických podmínkách s. p. DIAMO, o. z. TÚU VLADIMÍR EKERT, DIAMO, s. p., o. z. TÚU PETR KOHOUT, Forsapi, s.r.o. TOMÁŠ

Více

BIODEGRADACE SPECIFICKÝCH POLUTANTŮ ZÁKLADNÍ PODMÍNKY

BIODEGRADACE SPECIFICKÝCH POLUTANTŮ ZÁKLADNÍ PODMÍNKY Josef K. Fuksa, VÚV TGM, v.v.i. BIODEGRADACE SPECIFICKÝCH POLUTANTŮ ZÁKLADNÍ PODMÍNKY Fuksa,J.K.: Biodegradace specifických polutantů základní podmínky Sanační technologie XVI, Uherské Hradiště 22.5.2013

Více

ZJIŠŤOVÁNÍ MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ PRODUKCE BIOPLYNU Z FERMENTÁTU POMOCÍ PŘÍPRAVKU GASBACKING

ZJIŠŤOVÁNÍ MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ PRODUKCE BIOPLYNU Z FERMENTÁTU POMOCÍ PŘÍPRAVKU GASBACKING Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i. Drnovská 507 161 01 Praha 6 - Ruzyně ZJIŠŤOVÁNÍ MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ PRODUKCE BIOPLYNU Z FERMENTÁTU POMOCÍ PŘÍPRAVKU GASBACKING Objednavatel: ENZYMIX s.r.o. Frindova

Více

RESEARCH OF ANAEROBIC FERMENTATION OF ORGANIC MATERIALS IN SMALL VOLUME BIOREACTORS

RESEARCH OF ANAEROBIC FERMENTATION OF ORGANIC MATERIALS IN SMALL VOLUME BIOREACTORS RESEARCH OF ANAEROBIC FERMENTATION OF ORGANIC MATERIALS IN SMALL VOLUME BIOREACTORS Trávníček P., Vítěz T., Dundálková P., Karafiát Z. Department of Agriculture, Food and Environmental Engineering, Faculty

Více

MODERNÍ METODY LIKVIDACE PRASEČÍ KEJDY

MODERNÍ METODY LIKVIDACE PRASEČÍ KEJDY MODERNÍ METODY LIKVIDACE PRASEČÍ KEJDY Nápravník, J., Ditl, P. ČVUT v Praze 1. Dopady produkce a likvidace prasečí kejdy na znečištění životního prostředí Vývoj stavu půdního fondu lze obecně charakterizovat

Více

Rizikové látky v půdě Bioremediace

Rizikové látky v půdě Bioremediace Rizikové látky v půdě Bioremediace Biodegradace - technologie in-situ / ex-situ Bioremediace Využití mikroorganismů ke zneškodnění nebo imobilizaci kontaminantu Využívají se především tyto mikroorganismy

Více

(syrovátka kyselá). Obsahuje vodu, mléčný cukr, bílkoviny, mléčnou kyselinu, vitamíny skupiny B.

(syrovátka kyselá). Obsahuje vodu, mléčný cukr, bílkoviny, mléčnou kyselinu, vitamíny skupiny B. Některá omezení využitelnosti syrovátky jako dekontaminačního média Markéta SEQUENSOVÁ, Ivan LANDA Fakulta životního prostředí, ČZU, Praha marketasq@seznam.cz, landa@fzp.cz Abstrakt Sanační technologie

Více

CHEMIE. Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě. Mgr. Lenka Horutová

CHEMIE. Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě. Mgr. Lenka Horutová www.projektsako.cz CHEMIE Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě Lektor: Mgr. Lenka Horutová Projekt: Student a konkurenceschopnost Reg. číslo: CZ.1.07/1.1.07/03.0075

Více

4.01 Barevné reakce manganistanu draselného. Projekt Trojlístek

4.01 Barevné reakce manganistanu draselného. Projekt Trojlístek 4. Přírodní látky: zdroje, vlastnosti a důkazy 4.01 Barevné reakce manganistanu draselného. Projekt úroveň 1 2 3 1. Předmět výuky Metodika je určena pro vzdělávací obsah vzdělávacího předmětu Chemie. Chemie

Více

BIOLOGICKÁ REDUKTIVNÍ DECHLORACE CHLOROVANÝCH ETHENŮ S VYUŽITÍM ROSTLINNÉHO OLEJE JAKO ORGANICKÉHO SUBSTRÁTU PILOTNÍ OVĚŘENÍ

BIOLOGICKÁ REDUKTIVNÍ DECHLORACE CHLOROVANÝCH ETHENŮ S VYUŽITÍM ROSTLINNÉHO OLEJE JAKO ORGANICKÉHO SUBSTRÁTU PILOTNÍ OVĚŘENÍ BIOLOGICKÁ REDUKTIVNÍ DECHLORACE CHLOROVANÝCH ETHENŮ S VYUŽITÍM ROSTLINNÉHO OLEJE JAKO ORGANICKÉHO SUBSTRÁTU PILOTNÍ OVĚŘENÍ Inovativní sanační technologie ve výzkumu a praxi VI, Praha, 16.-17.10.2013

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Insulinum humanum, rdna (vyrobený rekombinantní DNA technologií na Saccharomyces cerevisiae).

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Insulinum humanum, rdna (vyrobený rekombinantní DNA technologií na Saccharomyces cerevisiae). SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Insulatard 100 m.j./ml Injekční suspenze v injekční lahvičce 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Insulinum humanum, rdna (vyrobený rekombinantní DNA technologií

Více

Vliv selenu, zinku a kadmia na růstový vývoj česneku kuchyňského (Allium sativum L.)

Vliv selenu, zinku a kadmia na růstový vývoj česneku kuchyňského (Allium sativum L.) Vliv selenu, zinku a kadmia na růstový vývoj česneku kuchyňského (Allium sativum L.) Botanická charakteristika: ČESNEK KUCHYŇSKÝ (ALLIUM SATIVUM L.) Pravlastí je Džungarsko (severní Čína) v Střední Asii,

Více

Biotechnologie v životním prostředí

Biotechnologie v životním prostředí Biotechnologie v životním prostředí Sylabus obsahuje klíčové informace z látky probírané na přednáškách. V žádném případě však uvedený rozsah nestačí pro úspěšné absolvování zkoušky z tohoto předmětu.

Více

K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. Přihlášeno 28. VI. 1972 (PV 4605-72)

K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. Přihlášeno 28. VI. 1972 (PV 4605-72) cs ffŕ? f ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ R E P U B L I K A POPIS VYNALEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ 166927 Int. Cl. 2 C 12 D 13/0B Přihlášeno 28. VI. 1972 (PV 4605-72) Í l Zveřejněno 15. VII. 1975 ÚŘAD PRO

Více

Studentská vědecká konference 2015. Sekce: Technologie potravin I (přednášková) Ústav Konzervace potravin (324) 20. 11. 2015 Učebna B11, 9:00

Studentská vědecká konference 2015. Sekce: Technologie potravin I (přednášková) Ústav Konzervace potravin (324) 20. 11. 2015 Učebna B11, 9:00 Studentská vědecká konference 2015 Technologie potravin I (přednášková) Ústav Konzervace potravin (324) 20. 11. 2015 Učebna B11, 9:00 Sponzoři: Seznam sekcí a složení komisí ústav 324 Komise: Předseda:

Více

LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD

LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD Ing. Stanislav Frolík, Ph.D. - katedra technických zařízení budov - 1 Obsah přednášky legislativa, pojmy zdroje znečištění ukazatele znečištění způsoby likvidace odpadních

Více

Vývoj a testování biodegradačních metod sanace znečištění výbušninami

Vývoj a testování biodegradačních metod sanace znečištění výbušninami Vývoj a testování biodegradačních metod sanace znečištění výbušninami 1 Formální představení projektu 2009-2013 projekt číslo FR TI1/237 Finanční podpora ministerstva průmyslu a obchodu ČR Účastníci: DEKONTA,

Více

BIOLOGICKÉ ODBOURÁNÍ KYSELIN. Baroň M.

BIOLOGICKÉ ODBOURÁNÍ KYSELIN. Baroň M. BIOLOGICKÉ ODBOURÁNÍ KYSELIN Baroň M. Biologické odbourání kyselin, jablečno-mléčná či malolaktická (od malic acid = kyselina jablečná, lactic acid = kyselina mléčná) fermentace je proces, při němž dochází

Více

15 DEGRADACE IZOLAČNÍCH SYSTÉMŮ TOČIVÝCH STROJŮ ELEKTRICKÉ STROMEČKY

15 DEGRADACE IZOLAČNÍCH SYSTÉMŮ TOČIVÝCH STROJŮ ELEKTRICKÉ STROMEČKY 15 DEGRADACE IZOLAČNÍCH SYSTÉMŮ TOČIVÝCH STROJŮ ELEKTRICKÉ STROMEČKY Martin Širůček ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta elektrotechnická Katedra technologíí a měření 1. Úvod Významná část poruch ve

Více

Metodika hodnocení strukturních změn v ocelích při tepelném zpracování

Metodika hodnocení strukturních změn v ocelích při tepelném zpracování Metodika hodnocení strukturních změn v ocelích při tepelném zpracování Bc. Pavel Bílek Ing. Jana Sobotová, Ph.D Abstrakt Předložená práce se zabývá volbou metodiky hodnocení strukturních změn ve vysokolegovaných

Více

Transformace chlorbenzoových kyselin rostlinnými buňkami

Transformace chlorbenzoových kyselin rostlinnými buňkami Transformace chlorbenzoových kyselin rostlinnými buňkami Blanka Vrchotová, Martina Macková, Jan Tříska, Tomáš Macek Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Fakulta potravinářské a biochemické technologie,

Více

N217019 - Laboratoř hydrobiologie a mikrobiologie

N217019 - Laboratoř hydrobiologie a mikrobiologie ÚSTAV TECHNOLOGIE VODY A PROSTŘEDÍ N217019 - Laboratoř hydrobiologie a mikrobiologie Název úlohy: Hydrobiologie: Stanovení koncentrace chlorofylu-a Vypracováno v rámci projektu: Inovace a restrukturalizace

Více

Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod

Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod Jana Kolářová 1, Petr Kvapil 2, Vít Holeček 2 1) DEKONTA a.s., Volutová 2523, 158 00 Praha 5 2) AQUATEST a.s., Geologická 4,

Více

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9 Obsah 5 Obsah Úvod... 9 1. Základy výživy rostlin... 11 1.1 Rostlinné živiny... 11 1.2 Příjem živin rostlinami... 12 1.3 Projevy nedostatku a nadbytku živin... 14 1.3.1 Dusík... 14 1.3.2 Fosfor... 14 1.3.3

Více

ODSTRAŇOVÁNÍ KYANIDŮ Z MODELOVÝCH VOD

ODSTRAŇOVÁNÍ KYANIDŮ Z MODELOVÝCH VOD ODSTRAŇOVÁNÍ KYANIDŮ Z MODELOVÝCH VOD Jana Muselíková 1, Jiří Palarčík 1, Eva Slehová 1, Zuzana Blažková 1, Vojtěch Trousil 1, Sylva Janovská 2 1 Ústav environmentálního a chemického inženýrství, Fakulta

Více

VLIV SEDIMENTŮ V DISTRIBUČNÍ SÍTI PITNÉ VODY NA TVORBU THM

VLIV SEDIMENTŮ V DISTRIBUČNÍ SÍTI PITNÉ VODY NA TVORBU THM Citace Grünwald A., Menšíková K., Janda V., Strnadová N.: Vliv sedimentů v distribuční síti pitné vody na tvorbu THM. Sborník konference Pitná voda 28, s. 355-36. W&ET Team, Č. Budějovice 28. ISBN 978-8-254-234-8

Více

Odstraňování dusičnanů a dusitanů ze zasolených vod pomocí denitrifikačních Biokatalyzátorů lentikats

Odstraňování dusičnanů a dusitanů ze zasolených vod pomocí denitrifikačních Biokatalyzátorů lentikats Univerzita J. E. Purkyně, Ústí nad Labem Fakulta životního prostředí LentiKat s a.s., Praha Odstraňování dusičnanů a dusitanů ze zasolených vod pomocí denitrifikačních Biokatalyzátorů lentikats J. Trögl,

Více

VPHP - dekontaminační metoda na bázi par peroxidu vodíku pro aseptickou produkci léčiv

VPHP - dekontaminační metoda na bázi par peroxidu vodíku pro aseptickou produkci léčiv Laboratoř oboru Výroba léčiv (N111049) a Organická technologie (N111025) E VPHP - dekontaminační metoda na bázi par peroxidu vodíku pro aseptickou produkci léčiv Vedoucí práce: Umístění práce: Ing. Jiří

Více

Využití analýzy celkových buněčných proteinů pomocí SDS-PAGE při charakterizaci fluorescentních pseudomonád izolovaných ze speleotém

Využití analýzy celkových buněčných proteinů pomocí SDS-PAGE při charakterizaci fluorescentních pseudomonád izolovaných ze speleotém Využití analýzy celkových buněčných proteinů pomocí SDS-PAGE při charakterizaci fluorescentních pseudomonád izolovaných ze speleotém Mgr. Marcel Kosina Česká sbírka mikroorganismů Masarykova univerzita,

Více

Klasifikace vod podle čistoty. Jakost (kvalita) vod. Čištění vod z rybářských provozů

Klasifikace vod podle čistoty. Jakost (kvalita) vod. Čištění vod z rybářských provozů Ochrana kvality vod Klasifikace vod podle čistoty Jakost (kvalita) vod Čištění vod z rybářských provozů Doc. Ing. Radovan Kopp, Ph.D. Klasifikace vod podle čistoty JAKOST (= KVALITA) VODY - moderní technický

Více

Literární přehled. Uvod. Chem. Listy 91, 877-883 (1997) APARATURA PRO VOLUMETRICKÉ SLEDOVÁNÍ ANAEROBNÍHO ROZKLADU ORGANICKÝCH LÁTEK

Literární přehled. Uvod. Chem. Listy 91, 877-883 (1997) APARATURA PRO VOLUMETRICKÉ SLEDOVÁNÍ ANAEROBNÍHO ROZKLADU ORGANICKÝCH LÁTEK Chem. Listy 91, 877-883 (1997) APARATURA PRO VOLUMETRICKÉ SLEDOVÁNÍ ANAEROBNÍHO ROZKLADU ORGANICKÝCH LÁTEK JOSEF HRNČIŘÍK, JAN KLÍMA a JAN KUPEC Katedra technologie životního prostředí a chemie, Fakulta

Více

STUDIUM POVRCHOVÉ MODIFIKACE STŘÍBRNÝCH NANOČÁSTIC A JEJICH MOŽNÉ VYUŽITÍ V ANALYTICKÉ CHEMII

STUDIUM POVRCHOVÉ MODIFIKACE STŘÍBRNÝCH NANOČÁSTIC A JEJICH MOŽNÉ VYUŽITÍ V ANALYTICKÉ CHEMII STUDIUM POVRCHOVÉ MODIFIKACE STŘÍBRÝCH AOČÁSTIC A JEJICH MOŽÉ VYUŽITÍ V AALYTICKÉ CHEMII Pavel Žvátora, Kamil Záruba, Pavel Řezanka, Vladimír Král Ústav analytické chemie, Fakulta chemicko-inženýrská,

Více

Název: Projevy živé hmoty

Název: Projevy živé hmoty Název: Projevy živé hmoty Výukové materiály Téma: Obecné vlastnosti živé hmoty Úroveň: střední škola Tematický celek: Obecné zákonitosti přírodovědných disciplín a principy poznání ve vědě Předmět (obor):

Více

1) Teoretická část: DEZINFEKCE A STERlLIZACE

1) Teoretická část: DEZINFEKCE A STERlLIZACE Fyzikální a chemické prostředky pro kontrolu růstu mikroorganismů 1) Teoretická část: DEZINFEKCE A STERlLIZACE Odstranění mikroorganismů z prostředí - dekontaminace - může být zabezpečeno různým způsobem

Více

) se ve vodě ihned rozpouští za tvorby amonných solí (iontová, disociovaná forma NH 4+ ). Vzájemný poměr obou forem závisí na ph a teplotě.

) se ve vodě ihned rozpouští za tvorby amonných solí (iontová, disociovaná forma NH 4+ ). Vzájemný poměr obou forem závisí na ph a teplotě. Amoniakální dusík Amoniakální dusík se vyskytuje téměř ve všech typech vod. Je primárním produktem rozkladu organických dusíkatých látek živočišného i rostlinného původu. Organického původu je rovněž ve

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU PROBIOTICKÝCH BAKTERIÍ RODU ENTEROCOCCUS

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU PROBIOTICKÝCH BAKTERIÍ RODU ENTEROCOCCUS Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU PROBIOTICKÝCH BAKTERIÍ RODU ENTEROCOCCUS 1 Rozsah a účel Postup slouží ke stanovení počtu probiotických bakterií v doplňkových látkách, premixech

Více

LABORATORNÍ STUDIE ANTIMIKROBNÍ AKTIVITY CHLOROVÝCH PŘÍPRAVKŮ NA BÁZI DICHLORIZOKYANURANU SODNÉHO

LABORATORNÍ STUDIE ANTIMIKROBNÍ AKTIVITY CHLOROVÝCH PŘÍPRAVKŮ NA BÁZI DICHLORIZOKYANURANU SODNÉHO LABORATORNÍ STUDIE ANTIMIKROBNÍ AKTIVITY CHLOROVÝCH PŘÍPRAVKŮ NA BÁZI DICHLORIZOKYANURANU SODNÉHO Doc. Ing. Marie Hartmanová, CSc. Vojenská lékařská akademie JEP, Hradec Králové, Česká republika Mezi klasické,

Více

HYDROGEOCHEMICKÉ ZMĚNY V PRŮBĚHU BIODEGRADAČNÍCH PROCESŮ V AREÁLU ČD DKV VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ

HYDROGEOCHEMICKÉ ZMĚNY V PRŮBĚHU BIODEGRADAČNÍCH PROCESŮ V AREÁLU ČD DKV VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ HYDROGEOCHEMICKÉ ZMĚNY V PRŮBĚHU BIODEGRADAČNÍCH PROCESŮ V AREÁLU ČD DKV VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ HYDROGEOCHEMICAL CHANGES AT BIODEGRADATION PROCESES IN ČD DKV VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ AREA Miroslav Minařík 1 David

Více

VYHLÁŠKA 423 Ministerstva zdravotnictví

VYHLÁŠKA 423 Ministerstva zdravotnictví VYHLÁŠKA 423 Ministerstva zdravotnictví ze dne 20. listopadu 2001, kterou se stanoví způsob a rozsah hodnocení přírodních léčivých zdrojů a zdrojů přírodních minerálních vod a další podrobnosti jejich

Více

LIKVIDACE VÝPALKŮ Z VÝROBY BIOLIHU

LIKVIDACE VÝPALKŮ Z VÝROBY BIOLIHU LIKVIDACE VÝPALKŮ Z VÝROBY BIOLIHU Ing. Martin Rosol Školitel: Prof. Ing. Pavel Ditl DrSc. Abstrakt Výroba lihu je v poslední době velmi aktuální vzhledem k rozšíření výroby biolihu pro energetické účely.

Více

Vliv zvolených aditiv na proces termické desorpce

Vliv zvolených aditiv na proces termické desorpce Vliv zvolených aditiv na proces termické desorpce Daniel Randula, Jiří Hendrych, Jiří Kroužek, Simona Kubíčková Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Fakulta technologie ochrany prostředí, Technická

Více

Membránové bioreaktory

Membránové bioreaktory Membránové bioreaktory Seznam přednášek Úvod do problematiky čištění odpadních vod MBR, aplikační potenciál. Fouling a biofouling membrán při provozu MBR, metody potlačení. Navrhování a ověřování MBR Praktické

Více

IMPLEMENTACE BIOVENTINGU

IMPLEMENTACE BIOVENTINGU IMPLEMENTACE BIOVENTINGU Vít Matějů ENVISAN-GEM, a.s. Biotechnologická divize, Radiová 7, Praha 10 envisan@vol.cz 1 CHARAKTERIZACE LOKALITY 1. Přehled existujících informací 2. Složení půdních plynů 3.

Více

NÁVRH METODIKY PRO TESTOVÁNÍ ODOLNOSTI STAVEBNÍCH HMOT PROTI NAPADENÍ PLÍSNĚMI

NÁVRH METODIKY PRO TESTOVÁNÍ ODOLNOSTI STAVEBNÍCH HMOT PROTI NAPADENÍ PLÍSNĚMI NÁVRH METODIKY PRO TESTOVÁNÍ ODOLNOSTI STAVEBNÍCH HMOT PROTI NAPADENÍ PLÍSNĚMI PROPOSAL OF METHODOLOGY FOR TESTING RESISTANCE OF BUILDING MATERIALS AGAINST MOLD INFESTATION Ilona Kukletová, Ivana Chromková

Více

Zbytky léčiv v ŽP a jejich dopady na potravinářské technologie

Zbytky léčiv v ŽP a jejich dopady na potravinářské technologie Zbytky léčiv v ŽP a jejich dopady na potravinářské technologie DETEKCE PŘÍTOMNOSTI ANTIBIOTIKA V TEKUTÉM MÉDIU JAROMÍR FIALA Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta technologie ochrany prostředí

Více

Poznámky k používání této příručky... 4 Seznamte se se suchým ledem a oxidem uhličitým... 6 Použití suchého ledu... 7

Poznámky k používání této příručky... 4 Seznamte se se suchým ledem a oxidem uhličitým... 6 Použití suchého ledu... 7 Chillistick Ltd www.funnyice.cz Tel. +420 545 244 404-8 Strana 5 Obsah Poznámky k používání této příručky... 4 Seznamte se se suchým ledem a oxidem uhličitým... 6 Použití suchého ledu... 7 Pokusy Plovoucí

Více

Oxid chloričitý z krystalické chemikálie

Oxid chloričitý z krystalické chemikálie Oxid chloričitý z krystalické chemikálie RNDr. Eva Sobočíková 1), Ing. Václav Mergl, CSc. 2) 1) Zdravotní ústav se sídlem v Brně, sobocikova@zubrno.cz 2) Vodárenská akciová společnost, a. s., Brno, mergl@vasgr.cz

Více

AERACE A MÍCHÁNÍ AKTIVAČNÍCH NÁDRŽÍ

AERACE A MÍCHÁNÍ AKTIVAČNÍCH NÁDRŽÍ AERACE A MÍCHÁNÍ AKTIVAČNÍCH NÁDRŽÍ Základní úkoly aeračního zařízení: dodávka kyslíku a míchání AERACE A MÍCHÁNÍ AKTIVAČNÍCH NÁDRŽÍ Ing. Iveta Růžičková, Ph.D. Tyto studijní materiály umístěné na interních

Více

OSUD NOVÝCH ENVIRONMENTÁLNÍCH POLUTANTŮ V EKOSYSTÉMU

OSUD NOVÝCH ENVIRONMENTÁLNÍCH POLUTANTŮ V EKOSYSTÉMU OSUD NOVÝCH ENVIRONMENTÁLNÍCH POLUTANTŮ V EKOSYSTÉMU Martina Siglová*, Miroslav Minařík, Jiří Mikeš* EPS, s.r.o., Hutník 1403, 698 01 Veselí nad Moravou e-mail: vyvoj@epssro.cz Člověkem vyvinuté chemické

Více

PROGRAM KONFERENCE - 17. října 2011. PROGRAM KONFERENCE - 18. října 2011

PROGRAM KONFERENCE - 17. října 2011. PROGRAM KONFERENCE - 18. října 2011 PROGRAMOVÝ VÝBOR doc. Dr. Ing. Martin Kubal doc. Dr. Ing. Miroslav Černík, CSc. doc. Ing. Jiří Burkhard, CSc. Ing. Jaroslav Nosek, Ph.D. prof. Ing. František Kaštánek, DrSc. RNDr. Ľubomír Jurkovič, PhD.

Více

Souhrn. Summary. Úvod

Souhrn. Summary. Úvod Použití molekulové spektrometrie při sledování účinnosti termické desorpce zemin kontaminovaných organickými polutanty Application of molecular spectroscopy on efficiency monitoring of thermal desorption

Více

MIKROORGANISMY EDÍ. Ústav inženýrstv. enýrství ochrany ŽP FT UTB ve Zlíně

MIKROORGANISMY EDÍ. Ústav inženýrstv. enýrství ochrany ŽP FT UTB ve Zlíně MIKROORGANISMY A OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘED EDÍ Ústav inženýrstv enýrství ochrany ŽP FT UTB ve Zlíně Důvody využívání mikroorganismů v procesech ochrany životního prostřed edí jsou prakticky všudypřítomné

Více

CONTRIBUTION TO UNDERSTANDING OF CORRELATIVE ROLE OF COTYLEDON IN PEA (Pisum sativum L.)

CONTRIBUTION TO UNDERSTANDING OF CORRELATIVE ROLE OF COTYLEDON IN PEA (Pisum sativum L.) CONTRIBUTION TO UNDERSTANDING OF CORRELATIVE ROLE OF COTYLEDON IN PEA (Pisum sativum L.) PŘÍSPĚVEK K POZNÁNÍ KORLAČNÍ FUNKCE DĚLOHY U HRACHU (Pisum sativum L.) Mikušová Z., Hradilík J. Ústav Biologie rostlin,

Více

ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE

ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE LABORATOŘ OBORU I ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE (111) J Katalytická oxidace fenolu ve vodách Vedoucí práce: Doc. Ing. Vratislav Tukač, CSc. Umístění práce: S27 1 Ústav organické technologie, VŠCHT Praha

Více

INTERAKCE NULMOCNÉHO NANOŽELEZA SE SÍRANY. Pavla Filipská, Josef Zeman, Miroslav Černík. Ústav geologických věd Masarykova Univerzita

INTERAKCE NULMOCNÉHO NANOŽELEZA SE SÍRANY. Pavla Filipská, Josef Zeman, Miroslav Černík. Ústav geologických věd Masarykova Univerzita INTERAKCE NULMOCNÉHO NANOŽELEZA SE SÍRANY Pavla Filipská, Josef Zeman, Miroslav Černík Ústav geologických věd Masarykova Univerzita NANOČÁSTICE NULMOCNÉHO ŽELEZA mohou být používány k čištění důlních vod,

Více

Protokol o zkoušce č. 571/2007

Protokol o zkoušce č. 571/2007 Chemila, spol. s r.o., Hodonín č.p. 2936, Blažkova č. 5, PSČ 695 01, chemická a mikrobiologická laboratoř. Laboratoř je akreditovaná Českým institutem pro akreditaci, o.p.s., pod číslem 1273. Tel/fax:

Více

3. HYDROLOGICKÉ POMĚRY

3. HYDROLOGICKÉ POMĚRY Tunel Umiray Macua, Filipíny hydrogeologický monitoring Jitka Novotná1, Pavel Blaha2, Roman Duras3 1 GEOtest, a.s., Brno, Šmahova 112 novotna@geotest.cz 2 GEOtest, a.s., Brno, Šmahova 112 blaha@geotest.cz

Více

Izolace a identifikace půdních mikroorganismů. Mgr. Petra Straková Podzim 2014

Izolace a identifikace půdních mikroorganismů. Mgr. Petra Straková Podzim 2014 Izolace a identifikace půdních mikroorganismů Mgr. Petra Straková Podzim 2014 Půdní mikroorganismy Půda - stanoviště nesmírně různorodé mikrobiální komunity Viry, bakterie, houby, řasy, protozoa Normální/extrémní

Více

OBSAH. ČÁST VII.: TECHNOLOGIE A BIOTECHNOLOGIE PRO LIKVIDACI POPs

OBSAH. ČÁST VII.: TECHNOLOGIE A BIOTECHNOLOGIE PRO LIKVIDACI POPs RECETOX TOCOEN & Associates OBSAH ČÁST VII.: TECHNOLOGIE A BIOTECHNOLOGIE PRO LIKVIDACI POPs 14. PŘEHLED TECHNOLOGIÍ POUŽITELNÝCH KE ZNEŠKODŇOVÁNÍ POPs Vladimír Pekárek, Miroslav Punčochář VII-1 14.1 Termické

Více

Vývoj koncentrací NEL v zeminách při sanaci ropných látek na letišti Hradčany

Vývoj koncentrací NEL v zeminách při sanaci ropných látek na letišti Hradčany Vývoj koncentrací NEL v zeminách při sanaci ropných látek na letišti Hradčany Ferdinand Herčík, Stanislava Prokšová Earth Tech CZ s.r.o., Trojská 92, Praha 7 Sanace letiště Hradčany 1990 1997 havarijní

Více

EKOTOXIKOLOGICKÉ ÚČINKY VYBRANÝCH REZIDUÍ, EKOTOXIKOLOGICKÉ TESTY

EKOTOXIKOLOGICKÉ ÚČINKY VYBRANÝCH REZIDUÍ, EKOTOXIKOLOGICKÉ TESTY EKOTOXIKOLOGICKÉ ÚČINKY VYBRANÝCH REZIDUÍ, EKOTOXIKOLOGICKÉ TESTY Klára Kobetičová Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta technologie ochrany prostředí Ústav chemie ochrany prostředí Centralizovaný

Více

Kultivace bakterií na

Kultivace bakterií na Kultivace bakterií na pevných půdáchp Prezentace pro obor: Všeobecná sestra Jan Smíšek ÚLM 3. LF UK 2008 Základy kultivace Bakterie v mikrobiologii kultivujeme (pěstujeme) na tekutých a pevných živných

Více

Složení hvězdy. Hvězda - gravitačně vázaný objekt, složený z vysokoteplotního plazmatu; hmotnost 0,08 M ʘ cca 150 M ʘ, ale R136a1 (LMC) má 265 M ʘ

Složení hvězdy. Hvězda - gravitačně vázaný objekt, složený z vysokoteplotního plazmatu; hmotnost 0,08 M ʘ cca 150 M ʘ, ale R136a1 (LMC) má 265 M ʘ Hvězdy zblízka Složení hvězdy Hvězda - gravitačně vázaný objekt, složený z vysokoteplotního plazmatu; hmotnost 0,08 M ʘ cca 150 M ʘ, ale R136a1 (LMC) má 265 M ʘ Plazma zcela nebo částečně ionizovaný plyn,

Více

Výskyt a typizace mléčných bakterií v baleném mase

Výskyt a typizace mléčných bakterií v baleném mase Výskyt a typizace mléčných bakterií v baleném mase 1 Štegnerová, H., 2 Nápravníková, E., 2 Steinhauserová, I., 1 Švec, P. 1 MU PřF, Česká sbírka mikroorganismů (CCM) 2 VFU, FVHE, Ústav hygieny a technologie

Více

65. STANOVENÍ INTENZITY RESPIRACE Z MNOŽSTVÍ VYLOUČENÉHO CO 2. Princip : Metoda stanovení intenzity respirace z množství vyloučeného CO 2

65. STANOVENÍ INTENZITY RESPIRACE Z MNOŽSTVÍ VYLOUČENÉHO CO 2. Princip : Metoda stanovení intenzity respirace z množství vyloučeného CO 2 65. STANOVENÍ INTENZITY RESPIRACE Z MNOŽSTVÍ VYLOUČENÉHO CO 2 úlohy 8.+9. cvičení z Botaniky pro obor ZOO a P/Ú 1/6 Princip : Metoda stanovení intenzity respirace z množství vyloučeného CO 2 je založena

Více

Technika a technologie bioplynového hospodářství

Technika a technologie bioplynového hospodářství Technika a technologie bioplynového hospodářství Praha 2006 Hlavní komponenty zařízení: Přípravná část Zpravidla se jedná o soustavu nádrží, kde dochází k úpravě sušiny kejdy na požadovanou hodnotu. Současně

Více

"...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli...

...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli... Vlivy a účinky na ŽP "...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli..." ŽP (příroda)... nikdy není zakonzervovaná

Více

Sanační Technologie, 2015

Sanační Technologie, 2015 Karel Waska Sanační Technologie, 2015 2/25 Jiří Kamas Petr Beneš Karel Horák Miroslav Minařík Vlastimil Píštěk 3/25 Siegrist, R. L., Crimi, M., Simpkin, T. J.: In Situ Chemical Oxidation for Groundwater

Více

Stanovení sorpce na korozní produkty pro modelování procesu jejich migrace z HÚ RAO

Stanovení sorpce na korozní produkty pro modelování procesu jejich migrace z HÚ RAO Technická zpráva Stanovení sorpce na korozní produkty pro modelování procesu jejich migrace z HÚ RAO Pracovní postup Ústav jaderného výzkumu Řež a.s. Ing. Helena Kroupová Doc. Ing. Karel Štamberg, CSc

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2. Faktory

Více

Fakulta životního prostředí UJEP: Nabídka výzkumných činností pro firemní partnery

Fakulta životního prostředí UJEP: Nabídka výzkumných činností pro firemní partnery Fakulta životního prostředí UJEP: Nabídka výzkumných činností pro firemní partnery Josef Trögl, zastupující proděkan pro vědu Králova Výšina 3132/7 400 96 Ústí nad Labem tel. 475 284 151 mobil. 608 168

Více