Vizualizace 3d designu ve strojírenství

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vizualizace 3d designu ve strojírenství"

Transkript

1 Vysoké učení technické v Brně Brno University of Technology Fakulta strojního inženýrství Ústav konstruování / Odbor průmyslového designu Faculty of Mechanical Engineering Institute of Machine and Industrial Design / Department of Industrial Design Vizualizace 3d designu ve strojírenství Pojednání ke státní doktorské zkoušce Discourse on the Dissertation Thesis Autor práce: Ing. Jan Preiss Author Brno 2007

2 OBSAH 1. Vymezení řešené problematiky - Cíle řešení 2. Přehled současného stavu na poli 3d vizualizací 2.1 Terminologie počítačové 3d grafiky a vizualizace 2.2 Metody vizualizace v projektech průmyslového designu 3. Zhodnocení současných 3d vizualizačních metod 3.2 Kriteria hodnocení 3d vizualizace 3.3 Současný způsob testování 3d vizualizací 4. Cíl disertační práce 4.1 Metodika postupu řešení 4.2 Dílčí cíle řešení 4.3 Další postup řešení 5. Závěr

3 VYMEZENÍ ŘEŠENÉ PROBLEMATIKY - CÍLE ŘEŠENÍ Úvod Pro každý designérský projekt dnešní doby je zřejmá potřeba jej kvalitně a atraktivně prezentovat jak pro marketingové tak i pro technické účely. Dokonalé pochopení možností vizualizačních nástrojů, jejich přínosu a také jejich limitů je rozhodujícím faktorem pro efektivnost designéra nejen v rámci projektu, ale i v rámci týmu. 1. Vymezení řešené problematiky Téma disertační práce spadá do oblasti tvůrčí činnosti. Hlavní obor je Průmyslový design a následně je specializován na část 3D vizualizací ve strojírenství. Základem práce je rozbor náročnosti konkrétních 3d vizualizačních technik a následnou aplikaci těchto metod na modelový projekt a vytvoření ukázkové multimediální prezentace s dokumentací. 2. Cíle řešení Cílem doktorské práce je komplexní analýza současných 3d vizualizačních metod užívaných pro projekty průmyslového designu a strojírenství, konkretizace nejefektivnějších metod 3d vizualizace a finálně vytvoření modelové multimediální prezentace designérského projektu.

4 PŘEHLED SOUČASNÉHO STAVU NA POLI 3D VIZUALIZACÍ 2. Přehled současného stavu na poli 3d vizualizací Poznatky z teorie 3d vizualizací vztahující se k tématu disertační práce. Popsány nejběžnější 3d vizualizační metody používané v projektech průmyslového designu 2.1 Terminologie počítačové 3d grafiky a vizualizace 2D vs. 3D grafika 2D grafika - data určena k přímému zobrazení 3D grafika - data grafického souboru uložena v počítači pro účel dalšího výpočtu a renderingu 2D obrazů. 3d grafika je závislá na stejných algoritmech. (např.. 2D vektorová grafika a drátěný 3d model, nebo 2D rastrová grafika a finální 3d render. ) 3d Model matematická reprezentace jakéhokoliv třídimenzionálního objektu (živého či neživého) technicky vlastně není grafikou dokud není vizuálně zobrazen. 3d modely nejsou omezeny na virtuální úroveň.

5 TERMINOLOGIE POČÍTAČOVÉ 3D GRAFIKY A VIZUALIZACE Proces tvorby 3d počítačové grafiky rozdělen do tří základních fází: 3D Modeling, Layout scény a Animace, Rendering 3D modeling vzniká model, který definuje tvar objektu. data pro 3d model vytvořena na počítači pomocí 3d software, anebo 3d naskenováním objektů reálného světa data pro model lze generovat také procedurálně nebo fyzikální simulací Layout scény a Animace objekt umístěný do scény, která definuje prostorové vztahy mezi objekty. animace definuje dočasný stav objektu, jak se pohybuje a deformuje v závislosti na čase. metody animace: pomocí klíčových snímků, inverzní kinematiky a pomocí zachycení pohybu Rendering konverze 3d modelu na 2D obraz pomocí simulace přenosu světla pro fotorealistický výstup anebo pomocí metod pro nefotorealistické zobrazení. základní operace : transport (definuje kolik světla se dostane z jednoho místa na druhé) a scattering (rozptyl, který definuje interakci povrchu se světlem)

6 TERMINOLOGIE POČÍTAČOVÉ 3D GRAFIKY A VIZUALIZACE Termín 3d vizualizace vs. multimediální prezentace 3d vizualizace grafický soubor reprezentující určitý designérský proces, kterým může být reálný či fiktivní objekt průmyslového designu, architektury či dokonce grafiky. výstup ve formě statických renderů či 3d animací (videosekvence znázorňující objekt při různých stavech). Výstupním formátem jsou rastrovéi vektorové obrázky (JPEG, TIFF, SWF), či soubory obsahující video v typických formátech (AVI, MOV) Multimediální prezentace soubor integrující více vizuálních prvků do jednoho výstupního prostředí (např.. FLASH, DHTML, PPS). Integruje prvky 3d vizualizace s 2D grafikou, textem, videosekvencemi atd... v jednotném prostředí, Může a nemusí být interaktivní s divákem. Výsledkem je většinou soubor obsahující kompletní informace, nejen vizuálního charakteru Pojem multimediální prezentace je nadřazenou skupinou, nikoliv však závislou pro 3d vizualizace.

7 METODY VIZUALIZACE V PROJEKTECH PRŮMYSLOVÉHO DESIGNU 2.2 Metody vizualizace v projektech průmyslového designu V projektech průmyslového designu jsou nejčastěji užity tyto metody 3d vizualizace: Metoda RAYTRACE Výhodou je rychlost a poměrné realistické zobrazení reflexivních a refraktivních povrchů objektů. Omezením je z důvodu vypočtu lokálního osvětlení, že jsou stíny poměrně ostré a difuzní povrchy značně nerealistické. Dalším omezením je téměř výhradní použití bodových světel. Metoda RADIOSITY Na výsledném osvětlení povrchu tělesa se podílí nejen přímé světelné zdroje, ale také odrazy od okolních světel a okolních povrchů. Výhodou je soubor hodnot vyzařování závislých na geometrii, ne na pohledu do scény. Jeden výpočet radiosity můžeme použít pro zobrazení jakéhokoliv pohledu do scény. Nevýhodou je nemožnost řešit otevřené scény, algoritmus nebere v úvahu jiné šíření světla než ideálně difuzní. Další nevýhodou je téměř nemožnost zobrazit lesklé a průsvitné objekty.

8 METODY VIZUALIZACE V PROJEKTECH PRŮMYSLOVÉHO DESIGNU Metoda osvětleni scény pomoci HDRI HDRI probe - zdroj světla, nejčastěji jako jediný zdroj osvětlení ve scéně. Kombinace technik pomocí metody Monte Carlo - velmi přesná reprezentovace osvětlovací rovnice, řeší i problémy difuze materiálů a kaustiky. Díky naměřeným charakteristikám okolního světla lze pomocí HDRI modelovat chování syntetických scén v různých světelných podmínkách. Můžeme tedy scénu osvětlit exteriérovým nebo interiérovým světlem a zjistit vliv tohoto osvětlení na barevné vlastnosti materiálu, odrazy, refrakce. Tato metoda je velmi vhodná i pro zobrazení dynamických scén protože díky okolní světelné mapě a všesměrovosti působí odlesky a difúzní odrazy na pozorovatele daleko věrohodněji, než u scén zobrazených pomocí metod Raytracing či Radiosity.

9 ZHODNOCENÍ SOUČASNÝCH 3D VIZUALIZAČNÍCH METOD 3. Zhodnocení současných 3d vizualizačních metod 3.2 Kriteria hodnocení 3d vizualizace V této práci jsem zvolil tři hlavní kritéria pro určení vlastností a výkonu 3d vizualizačních metod: Kritérium vizuálního stylu Rozhodujícím faktorem je objektivní vizuální forma ztvárnění. dvě kategorie: Non-Photorealistic vs. Photorealistic NPR metody jsou používány pro zvýšení čitelnosti a přehlednosti. znázornění v technické ilustraci není bezpodmínečně fotorealistické. Proces fotorealistického renderingu je výpočetně velmi náročný Při objektivním srovnávání je patrné, že metody použité pro Non Photorealistic a pro Photorealistic renderování si navzájem nekonkurují. Účel je vždy přesně definován kvalitativním požadavkem na výstup.

10 ZHODNOCENÍ SOUČASNÝCH 3D VIZUALIZAČNÍCH METOD Kritérium Použité metody Metody se navzájem liší v algoritmu pro interpretaci vizuálních dat dělení podle příspěveku intenzity osvětlení povrchu okolním světlem ve vztahu scéna a objekt na lokální a globální metodu osvětlení (Local Illumination, Global illumination ). vychází z fyzikálních modelů, zejména z oblasti optiky, termodynamiky a nukleární fyziky (Raycasting, Raytrace, Radiosity, FEA, Monte Carlo, QMC,) které jsou následně adaptovány pro výpočet 3d grafiky Kvalita výstupu jednotlivých metod je dána výpočetním modelem jenž používají. Při objektivním srovnávání je patrné, že vizualizační metody RAYTRACE, RADIOSITY A METODA OSVĚTLENÍ POMOCI HDRI RENDEROVÁNÍ si navzájem objektivně konkurují. Kvalita výstupního souboru a časová náročnost jsou v přímo závislém vztahu.

11 ZHODNOCENÍ SOUČASNÝCH 3D VIZUALIZAČNÍCH METOD Kritérium Fyzikální reálnosti Dělení na dvě hlavní skupiny: BIASED a UNBIASED (Zkreslené a Nezkreslené). Toto je v podstatě nejobecnějším dělením vizualizace. Metody UNBIASED - podstata fyzikálně korektní simulace světla - přesné fotorealistické rendery Jediný artefakt který produkují je šum, výsledek konverguje v průběhu času k přesnému řešení mají malé množství parametrů které musí uživatel nastavit. Metody BIASED - Aproximační metody, počítají s určitým podílem chyby. je ovšem možné chybu přesně vymezit a výpočet optimalizovat. Při srovnávání se lze domnívat, že vizualizační metody používající BIASED a UNBIASED přístup k řešení osvětlení scény si navzájem konkurují pouze subjektivně. Při optimálním přístup kvalita výstupního souboru a časová náročnost nemusí být v přímo závislém vztahu.

12 SOUČASNÝ ZPŮSOB TESTOVÁNÍ 3D VIZUALIZACÍ 3.3 Současný způsob testování 3d vizualizací Testování výkonnosti se většinou provádí srovnávací metodou. Vstupní parametry: hardware konfigurace, použitý modul, popřípadě konfigurace modulu. Jako srovnávací kriterium se obvykle čas potřebný pro danou úlohu. I -Testování jednoho konkrétního renderovacího modulu v rámci různých hardwarových konfigurací. možno objektivně zjistit optimální hardware pro danou aplikaci. Toto testování se obvykle řeší pomocí Benchmark metod. přesně dané modelové scény anebo přesný set testů

13 SOUČASNÝ ZPŮSOB TESTOVÁNÍ 3D VIZUALIZACÍ II -Testování konfigurací renderovacího modulu v rámci neměnné hardwarové konfigurace optimalizování parametrů výpočtu a k určení efektivnosti výpočtu určení výkonu hardware definování optimalizace nastavení konkrétního renderovacího modulu pro modelové případy vizualizace III - Testování, kdy se v rámci jednotné hardwarové konfigurace testují různé renderovací systémy při pokud možno identickém nastavení jejich parametrů. kvalitativně určuje nejlepší vhodnost renderovacích modulů pro danou modelovou scénu či jejich výkonnost při konkrétní hardware Parametr testování celková doba renderingu do finálního výsledku pro biased systémy. Parametr testování fixně daná doba a srovnávaní parametru vizuální kvality v případě unbiased metod.

14 CÍL DISERTAČNÍ PRÁCE - METODIKA POSTUPU ŘEŠENÍ 4. Cíl disertační práce 4.1 Metodika postupu řešení Zhodnocení současného stavu Teoretická analýza renderovacích metod Kategorizace vizuálních metod Praktická analýza vybraných renderovacích modulů Výběr nejefektivnější metody a aplikace na modelovou scénu Vytvoření multimediální prezentace projektu 4.2 Dílčí cíle řešení provedeno zhodnocení současného stavu na poli 3d vizualizačních metod stanovena jednotlivá kritéria a metodika pro praktickou analýzu a vlastní hodnocení efektivnosti 3d vizualizačních metod.

15 CÍL DISERTAČNÍ PRÁCE - METODIKA POSTUPU ŘEŠENÍ 4.3 Další postup řešení Praktická analýza, zabývající se již konkrétními výsledky pro závislosti renderovacích modulů a hardwarových konfigurací. Evaluace těchto výsledků a výběrem nejvhodnější metody či metod pro aplikaci na projekty průmyslového designu Praktická analýza systematické testování renderovacích systémůna různých renderovacích modulech při zachování stejných obecných parametrů modelové scény (materiály objektů, definice scény, osvětlení scény..). Hlavním cílem je určit výkonnost jednotlivých renderovacích modulů Parametrem je poměr vizuální efektivnosti vztažené k časové náročnosti. efektivnost je částečně subjektivní kriterium, bude nutno vytvořit určitý testovací vzorek Praktická analýza bude uzavřena vyhodnocením renderovacích systémů dle kriterií vizuální efektivnost (výsledná kvalita výstupu dle vstupních požadavků) výuková křivka (složitost přípravy vstupních dat pro renderovací modul) čas výpočtu (doba samotného výpočtu pro dosažení požadované standardní kvality)

16 CÍL DISERTAČNÍ PRÁCE - METODIKA POSTUPU ŘEŠENÍ Moduly pro testování Vybrány tak aby pokryly nejčastěji používané nástroje pro vizualizaci designérských projektů. Do testů budou také zahrnuty některé Open Source moduly pro rozšíření testovacích metod. Testovaný software: Rhinoceros 3D Nurbs modeler Cinema4D Polygon modeler Testované moduly: Flamingo Rhino renderer V-RAY Maxwell renderer Advanced render v2.5 final render stage2 Indigo Testované metody: Non Photo Realistic Raytrace Global illumination Image based lighting - HDRI Unbiased rendering

17 ZÁVĚR 5. Závěr V projektech průmyslového designu je v současnosti používáno široké spektrum 3d vizualizačních technik, založených na různých výpočetních metodách. Přesto že se tyto metody dnes již běžně integrují do řešení projektů, je patrné, že často není využit plně jejich potenciál anebo naopak není správně odhadnuta efektivnost metody ze strany uživatele. V praxi se pak běžně užívá zbytečně komplexní metoda na poměrně elementární úkol a naopak. Po zhodnocení současného stavu na poli 3d vizualizací bylo zjištěno, že pro srovnání výkonnosti a efektivnosti 3d vizualizačních metod existují pouze omezené studie. Komplexnější srovnání, které by přesněji definovalo vhodnost určitých metod či metody pro konkrétní typ projektu není v běžné praxi řešeno. Další fází této práce bude praktická analýza, kdy bude hodnocena efektivnost jednotlivých metod v závislosti na kvalitě výstupu a časové náročnosti. Vybraná vizualizační metoda, která ve srovnávací studii se prokáže jako nejefektivnější bude poté použita ve finální etapě pro vytvoření modelové 3d vizualizace.

18 Děkuji za pozornost

Osvětlovací modely v počítačové grafice

Osvětlovací modely v počítačové grafice Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu Matematické modelování Osvětlovací modely v počítačové grafice 27. ledna 2008 Martin Dohnal A07060 mdohnal@students.zcu.cz

Více

Modul Řízení objednávek. www.money.cz

Modul Řízení objednávek. www.money.cz Modul Řízení objednávek www.money.cz 2 Money S5 Řízení objednávek Funkce modulu Obchodní modul Money S5 Řízení objednávek slouží k uskutečnění hromadných akcí s objednávkami, které zajistí dostatečné množství

Více

29 Evidence smluv. Popis modulu. Záložka Evidence smluv

29 Evidence smluv. Popis modulu. Záložka Evidence smluv 29 Evidence smluv Uživatelský modul Evidence smluv slouží ke správě a evidenci smluv organizace s možností připojení vlastní smlouvy v elektronické podobě včetně přidělování závazků ze smluv jednotlivým

Více

DOTWALKER NAVIGACE PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ

DOTWALKER NAVIGACE PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ DOTWALKER NAVIGACE PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Libor DOUŠEK, Marek SUSČÍK ACE Design, s.r.o., Drážní 7, Brno, oko@acedesign.cz Anotace: DotWalker je aplikace pro usnadnění cestování zrakově hendikepovaných

Více

3D modely v programu Rhinoceros

3D modely v programu Rhinoceros 3D modely v programu Rhinoceros Petra Surynková Dep. of Mathematics Education, Fac. of Mathematics and Physics, Charles University in Prague Sokolovská 83, 186 75 Praha 8, Czech Republic email: petra.surynkova@seznam.cz

Více

VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit

VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit Číslo klíčové aktivity VI/2 Název klíčové aktivity Vazba na podporovanou aktivitu z PD OP VK Cíle realizace klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky

Více

KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II)

KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II) KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II) Systém metodické, informační a komunikační podpory při zavádění školních vzdělávacích programů s orientací na rozvoj klíčových kompetencí a růst kvality vzdělávání Anotace

Více

Inteligentní zastávky Ústí nad Labem

Inteligentní zastávky Ústí nad Labem Příloha č. 7 Technická specifikace pro veřejnou zakázku Inteligentní zastávky Ústí nad Labem nadlimitní veřejná zakázka na realizaci inteligentních zastávek zadávaná v otevřeném řízení, dle zákona o veřejných

Více

ZADÁNÍ ÚZEMNÍ STUDIE (PRO LOKALITU Z5 ÚZEMNÍHO PLÁNU ŽELEZNÝ BROD)

ZADÁNÍ ÚZEMNÍ STUDIE (PRO LOKALITU Z5 ÚZEMNÍHO PLÁNU ŽELEZNÝ BROD) ZADÁNÍ ÚZEMNÍ STUDIE (PRO LOKALITU Z5 ÚZEMNÍHO PLÁNU ŽELEZNÝ BROD) POŘIZOVATEL Městský úřad Železný Brod úřad územního plánování náměstí 3. května 1 468 22 Železný Brod ÚČEL POŘÍZENÍ ÚZEMNÍ STUDIE LOKALITY

Více

ÚVOD DO INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

ÚVOD DO INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE ÚVOD DO INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Informační a komunikační technologie Mechanik seřizovač První Mgr. Fjodor Kolesnikov 1 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval(a) samostatně,

Více

Pokyny k vyplnění Průběžné zprávy

Pokyny k vyplnění Průběžné zprávy Pokyny k vyplnění Průběžné zprávy Verze: 2 Platná od: 15. 1. 2013 Doplnění nebo úpravy v pokynech jsou odlišeny červenou barvou písma. Termín pro podání elektronické verze průběžné zprávy obou částí je

Více

Využití interaktivní tabule ve výuce

Využití interaktivní tabule ve výuce Využití interaktivní tabule ve výuce Vzdělávání je neustále inovováno využíváním moderní didaktické techniky a učebních pomůcek, které se pro dnešní generaci vzdělávání staly téměř nepostradatelnými. V

Více

Průzkum veřejného mínění věcné hodnocení

Průzkum veřejného mínění věcné hodnocení Příloha č. 2 ke Zprávě o posouzení a hodnocení nabídek Průzkum veřejného mínění věcné hodnocení 1. FACTUM INVENIO ad 2. Popis metodiky průzkumu 80 bodů Hodnotící komise posoudila nabídku uchazeče v tomto

Více

Analýza oběžného kola

Analýza oběžného kola Vysoká škola báňská Technická univerzita 2011/2012 Analýza oběžného kola Radomír Bělík, Pavel Maršálek, Gȕnther Theisz Obsah 1. Zadání... 3 2. Experimentální měření... 4 2.1. Popis měřené struktury...

Více

8 EGPVTW RQ\QTPQUVK ĮÉFKEÉ U[UVÅO 5'.1)+%# 7PKXGT\½NPÉ OCPCIGOGPV RTQEGUW

8 EGPVTW RQ\QTPQUVK ĮÉFKEÉ U[UVÅO 5'.1)+%# 7PKXGT\½NPÉ OCPCIGOGPV RTQEGUW www.arburg.com Přehled řešení 1 2 Centrální řízení: řídicí systém SELOGICA umožňuje ovládání všech strojů ALLROUNDER, robotických systémů a aplikací ARBURG. Intuitivní ovládání: grafická ovládací plocha

Více

INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI. Uživatelská příručka

INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI. Uživatelská příručka INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI Uživatelská příručka 1. března 2013 Obsah Registrace... 3 Registrace fyzické osoby... 3 Registrace právnické osoby... 6 Uživatelské role v systému... 8 Přihlášení do systému...

Více

INFORMATIKA V CHOVECH PRASAT

INFORMATIKA V CHOVECH PRASAT INFORMATIKA V CHOVECH PRASAT Bajbár, M. KONFIRM, spol. s r.o. Tento článek si klade za cíl informovat odbornou veřejnost z oblasti chovu a šlechtění prasat o možnostech využití a základních analytických

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ)

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) Téma 7: HODNOCENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU, ODMĚŇOVÁNÍ ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU

Více

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA 269/2015 Sb. - rozúčtování nákladů na vytápění a příprava teplé vody pro dům - poslední stav textu 269/2015 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. září 2015 o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé

Více

Data v počítači EIS MIS TPS. Informační systémy 2. Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50

Data v počítači EIS MIS TPS. Informační systémy 2. Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50 Informační systémy 2 Data v počítači EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50 18.3.2014

Více

o diplomových a bakalářských pracích

o diplomových a bakalářských pracích Vyhláška děkana č. 01/2006 o diplomových a bakalářských pracích 1 Úvodní ustanovení (1) Tato vyhláška upřesňuje pravidla při zadávání, zpracování, odevzdání a hodnocení bakalářských, resp. diplomových

Více

MAGIS ve strojírenské firmě Strojírna Vehovský s.r.o.

MAGIS ve strojírenské firmě Strojírna Vehovský s.r.o. Tel : 553 607 521 MAGIS ve strojírenské firmě Strojírna Vehovský s.r.o. Obchodní evidenci, tj. Nabídky, Objednávky. Skladovou evidenci, nákup materiálu. Technologickou přípravu výroby. Řízení a plánování

Více

Informace o zkoušce k získání profesního osvědčení učitele výuky a výcviku řízení motorových vozidel

Informace o zkoušce k získání profesního osvědčení učitele výuky a výcviku řízení motorových vozidel Informace o zkoušce k získání profesního osvědčení učitele výuky a výcviku řízení motorových vozidel 1. Náležitosti přihlášky ke zkoušce: údaje o žadateli: - příjmení, jméno, titul; - datum narození a

Více

Tel/fax: +420 545 222 581 IČO:269 64 970

Tel/fax: +420 545 222 581 IČO:269 64 970 PRÁŠKOVÁ NITRIDACE Pokud se chcete krátce a účinně poučit, přečtěte si stránku 6. 1. Teorie nitridace Nitridování je sycení povrchu součásti dusíkem v plynné, nebo kapalném prostředí. Výsledkem je tenká

Více

ROZCVIČKY. (v nižší verzi může být posunuta grafika a špatně funkční některé odkazy).

ROZCVIČKY. (v nižší verzi může být posunuta grafika a špatně funkční některé odkazy). ROZCVIČKY Z MATEMATIKY 8. ROČ Prezentace jsou vytvořeny v MS PowerPoint 2010 (v nižší verzi může být posunuta grafika a špatně funkční některé odkazy). Anotace: Materiál slouží k procvičení základních

Více

LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích

LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích Základní východiska Nejbouřlivější vývoj v posledním období probíhá v oblasti vývoje a zdokonalování světelných zdrojů nazývaných obecně LED - Light Emitting

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 16. ZÁKLADY LOGICKÉHO ŘÍZENÍ

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 16. ZÁKLADY LOGICKÉHO ŘÍZENÍ Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 16. ZÁKLADY LOGICKÉHO ŘÍZENÍ Obsah 1. Úvod 2. Kontaktní logické řízení 3. Logické řízení bezkontaktní Leden 2006 Ing.

Více

Co najdete v ASPI? (pro uživatele SVI FSE UJEP)

Co najdete v ASPI? (pro uživatele SVI FSE UJEP) Co najdete v ASPI? (pro uživatele SVI FSE UJEP) ASPI = komplexní pokrytí všech předpisů publikovaných na území ČR včetně předpisů měst a obcí a předpisů ES / EU Manuál ASPI: http://www.systemaspi.cz/co_je_system_aspi/co_je_system_aspi.html

Více

Centrum pro flexibilní zpracování plechových polotovarů (II)

Centrum pro flexibilní zpracování plechových polotovarů (II) Název veřejné zakázky: Centrum pro flexibilní zpracování plechových polotovarů (II) Odůvodnění vymezení technických podmínek podle 156 odst. 1 písm. c) zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Technická

Více

SOUTĚŽNÍ ŘÁD soutěží ČSOB v orientačním běhu

SOUTĚŽNÍ ŘÁD soutěží ČSOB v orientačním běhu SOUTĚŽNÍ ŘÁD soutěží ČSOB v orientačním běhu I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1.1 Soutěžní řád soutěží ČSOB v orientačním běhu (SŘ) stanovuje podmínky mistrovských a dlouhodobých soutěží v orientačním běhu na území

Více

IMPLEMENTACE SW NÁSTROJE PROCESNÍHO ŘÍZENÍ ATTIS

IMPLEMENTACE SW NÁSTROJE PROCESNÍHO ŘÍZENÍ ATTIS IMPLEMENTACE SW NÁSTROJE PROCESNÍHO ŘÍZENÍ ATTIS TVORBA PROCESNÍ MAPY V PODMÍNKÁCH MĚSTSKÉHO ÚŘADU TURNOV Ostrava, 6. října 2011 www.attis.cz ATTN Consulting s.r.o. 1 Obsah Zadání projektu, jeho specifika

Více

Vizualizace v ArConu (1.část) světla a stíny

Vizualizace v ArConu (1.část) světla a stíny Vizualizace v ArConu (1.část) světla a stíny Při vytváření návrhu v ArConu chcete určitě docílit co nejvíce reálnou (nebo někdy stylizovanou) vizualizaci. Na výsledek vizualizace mají kromě samotného architektonického

Více

Návod k používání registračního systému ČSLH www.hokejovaregistrace.cz

Návod k používání registračního systému ČSLH www.hokejovaregistrace.cz Návod k používání registračního systému ČSLH www.hokejovaregistrace.cz Osnova Přihlášení do systému Základní obrazovka Správa hráčů Přihlášky hráčů k registraci Žádosti o prodloužení registrace Žádosti

Více

funkční na dual-sim telefonech možnost přesměrovat příchozí hovory možnost nastavení více telefonních čísel pro případ, že je jedno nedostupné

funkční na dual-sim telefonech možnost přesměrovat příchozí hovory možnost nastavení více telefonních čísel pro případ, že je jedno nedostupné Analyzujte, navrhněte a implementujte aplikaci pro sledování spánku dětí Chůvička pro telefony na platformě Android. Od existujících aplikací se bude aplikace odlišovat tímto: funkční na dual-sim telefonech

Více

POKYNY K VYPLNĚNÍ žádosti o akreditaci rekvalifikačního programu směřujícího k čisté rekvalifikaci

POKYNY K VYPLNĚNÍ žádosti o akreditaci rekvalifikačního programu směřujícího k čisté rekvalifikaci Platnost k 15. 10. 2012 POKYNY K VYPLNĚNÍ žádosti o akreditaci rekvalifikačního programu směřujícího k čisté rekvalifikaci (druhá záložka tabulky hodinových dotací) Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

modul Jízdy a Kniha jízd uživatelská příručka

modul Jízdy a Kniha jízd uživatelská příručka modul Jízdy a Kniha jízd uživatelská příručka 2 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA MODULY JÍZDY A KNIHA JÍZD Moduly Jízdy a Kniha jízd Jak to funguje Jízdy jsou části trasy. Vypočítávají se na základě dat přijatých

Více

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu,

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu, Strana 6230 Sbírka zákonů č. 383 / 2009 Částka 124 383 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních

Více

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA Získávání tepla ze vzduchu Tepelná čerpadla odebírající teplo ze vzduchu jsou označovaná jako vzduch-voda" případně vzduch-vzduch". Teplo obsažené

Více

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy -1- I I. N á v r h VYHLÁŠKY ze dne 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních informací státu a o požadavcích na technické

Více

3 nadbytek. 4 bez starostí

3 nadbytek. 4 bez starostí Metody měření spokojenosti zákazníka Postupy měření spokojenosti zákazníků jsou nejefektivnější činnosti při naplňování principu tzv. zpětné vazby. Tento princip patří k základním principům jakéhokoliv

Více

Generátor sítového provozu

Generátor sítového provozu Generátor sítového provozu Přemysl Hrubý, HRU221 Abstrakt: Nalezení nebo naprogramování (v přenositelném jazyce) konfigurovatelného generátoru provozu simulátoru zátěže charakteristické pro různé typy

Více

21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK

21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK 21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK Pavel Rokos ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra elektrotechnologie Úvod Světelné zdroje jsou jedním

Více

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Odůvodnění veřejné zakázky Veřejná zakázka Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Zadavatel: Právní forma: Sídlem: IČ / DIČ: zastoupen: EAST

Více

Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty

Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty (dotazníkový pr zkum) Zuzana Pustinová Dne ní doba nabízí mnohé mo nosti, jak komunikovat, ani by se ú astníci hovoru nacházeli na

Více

VYKAZOVÁNÍ VÝSLEDKŮ VÝZKUMU A VÝVOJE

VYKAZOVÁNÍ VÝSLEDKŮ VÝZKUMU A VÝVOJE VYKAZOVÁNÍ VÝSLEDKŮ VÝZKUMU A VÝVOJE I. Úvodní informace Vedení fakulty upozorňuje akademické pracovníky a doktorandy na následující skutečnosti: V souvislosti s probíhající reformou výzkumu a vývoje v

Více

VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB

VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB Rámcový program pro podporu technologických center a center strategických služeb schválený vládním

Více

ICT plán ZŠ praktické Bochov na rok 2009

ICT plán ZŠ praktické Bochov na rok 2009 ICT plán ZŠ praktické Bochov na rok 2009 Na období 1.1.2009 do 31.12.2009. (Dle metodického pokynu MŠMT č.j. 30799/2005-551) Úvod.1 1.1. ICT gramotnost pedagogů 2 2. 2.. 3 1.2. Software 2. 2.. 3 1.3. Hardware

Více

Cvičná firma: studijní opora. Brno: Tribun EU 2014, s. 27-29. 2

Cvičná firma: studijní opora. Brno: Tribun EU 2014, s. 27-29. 2 1. Základní nastavení ekonomického software POHODA 1 Malé a střední podniky velmi často pracují s programem POHODA, který se neřadí k sofistikovanějším programům jako je např. Money S3 nebo Premiér, ale

Více

Nemocnice a centra zobrazovacích metod d v ují systém m Rimage pro publikování disk s informacemi o pacientech, které mohou zachránit život

Nemocnice a centra zobrazovacích metod d v ují systém m Rimage pro publikování disk s informacemi o pacientech, které mohou zachránit život Nemocnice a centra zobrazovacích metod d v ují systém m Rimage pro publikování disk s informacemi o pacientech, které mohou zachránit život ešení Rimage pro publikování disk stojí v zákulisí t ch nejnáro

Více

Zásady pro vypracování závěrečné bakalářské a diplomové práce (VŠKP) pro akademický rok 2014/15

Zásady pro vypracování závěrečné bakalářské a diplomové práce (VŠKP) pro akademický rok 2014/15 Zásady pro vypracování závěrečné bakalářské a diplomové práce (VŠKP) pro akademický rok 2014/15 Provedení obálky a titulní strany je jednotné podle směrnice rektora č.2/2009 a pokynu děkana č. 6/2009.

Více

Informační a komunikační technologie. 1.4 Data, informace, komprimace

Informační a komunikační technologie. 1.4 Data, informace, komprimace Informační a komunikační technologie 1.4 Data, informace, komprimace Učební obor: Kadeřník, Kuchař - číšník Ročník: 1 Data Informace uložená v souboru určená pro zpracování pomocí počítačového programu.

Více

AutoCAD Architecture 2008

AutoCAD Architecture 2008 AutoCAD Architecture 2008 AutoCAD Architecture 2008 (dále jen ACA2008) je nová verze (a nový název) známého a oblíbeného stavařského programového balíku Architectural Desktop (ADT). Je speciálně navržený

Více

Dynamický model predikovaného vývoje krajiny. Vilém Pechanec

Dynamický model predikovaného vývoje krajiny. Vilém Pechanec Dynamický model predikovaného vývoje krajiny Vilém Pechanec Přístup k nástrojům Ojedinělá skupina nástrojů v prostředí GIS Objeveno náhodou, při hledání vhodného nástroje pro formalizovaný výběr optimálního

Více

VIRTUÁLNÍ SVAŘOVACÍ TRENAŽÉR. Corporate presentation 1/6/2014-1

VIRTUÁLNÍ SVAŘOVACÍ TRENAŽÉR. Corporate presentation 1/6/2014-1 Corporate presentation 1/6/2014-1 Corporate presentation 1/6/2014-2 WeldTrainerje trenažér virtuálního svařování zaměřený na odborné vzdělávání v oblasti svařovacích procesů Použití nejmodernější technologie

Více

INFORMATIKA pro LÁZEŇSTVÍ. Ing. Petr Janík

INFORMATIKA pro LÁZEŇSTVÍ. Ing. Petr Janík ULGAT/L0015 přednáška č.3 1 1 janik@vosahs.cz konzultační hodiny: středa od 9:45-11:15 (předem napsat email o konkrétním problému, který chcete konzultovat) 24. března 2010 Obsah přednášky 1 Mefisto -

Více

V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému.

V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému. V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému. MENU Tvorba základního menu Ikona Menu umožňuje vytvořit

Více

Budování aplikačních rozhraní pro obousměrnou komunikaci mezi ERMS a jejich vztah k Národnímu standardu pro komunikaci mezi ERMS.

Budování aplikačních rozhraní pro obousměrnou komunikaci mezi ERMS a jejich vztah k Národnímu standardu pro komunikaci mezi ERMS. Budování aplikačních rozhraní pro obousměrnou komunikaci mezi ERMS a jejich vztah k Národnímu standardu pro komunikaci mezi ERMS. Použité zkratky ERMS ESS i AIS ESS elektronická spisová služba AIS agendový

Více

OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád

OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád Obsah: 1. Úvodní ustanovení 2. Příjem dokumentů 3. Evidence dokumentů 4. Vyřizování dokumentů 5. Podepisování dokumentů a užití razítek 6. Odesílání dokumentů 7. Ukládání dokumentů

Více

NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ PŘI PODÁNÍ ŽÁDOSTI O PODPORU V RÁMCI INTEGROVANÉHO REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU, SC 2.5, VÝZVA Č

NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ PŘI PODÁNÍ ŽÁDOSTI O PODPORU V RÁMCI INTEGROVANÉHO REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU, SC 2.5, VÝZVA Č NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ PŘI PODÁNÍ ŽÁDOSTI O PODPORU V RÁMCI INTEGROVANÉHO REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU, SC 2.5, VÝZVA Č. 16 ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH S ohledem na zjištění učiněná při posuzování

Více

METODIKA DODRŽOVÁNÍ PRINCIPŮ ÚČELNOSTI, HOSPODÁRNOSTI A EFEKTIVNOSTI PŘI HOSPODAŘENÍ S VEŘEJNÝMI PROSTŘEDKY NÁVRH

METODIKA DODRŽOVÁNÍ PRINCIPŮ ÚČELNOSTI, HOSPODÁRNOSTI A EFEKTIVNOSTI PŘI HOSPODAŘENÍ S VEŘEJNÝMI PROSTŘEDKY NÁVRH METODIKA DODRŽOVÁNÍ PRINCIPŮ ÚČELNOSTI, HOSPODÁRNOSTI A EFEKTIVNOSTI PŘI HOSPODAŘENÍ S VEŘEJNÝMI PROSTŘEDKY NÁVRH 1 ÚVOD Cílem metodiky dodržování principů účelnosti, hospodárnosti a efektivnosti je formulovat

Více

Specifikace pravidel hodnocení pro vzdělávací obor: český jazyk a literatura

Specifikace pravidel hodnocení pro vzdělávací obor: český jazyk a literatura Specifikace pravidel hodnocení pro vzdělávací obor: český jazyk a literatura Na základě 69 zákona 561/2004 Sb., na základě 3, 4 vyhlášky MŠMT 13/2005 (o středním vzdělávání), 14, 15 a 16 vyhlášky MŠMT

Více

Přednáška - Základy PC. Ing. Michaela Mudrochová Algoritmus individuálního vzdělávání CZ.1.07/3.1.00/50.0078

Přednáška - Základy PC. Ing. Michaela Mudrochová Algoritmus individuálního vzdělávání CZ.1.07/3.1.00/50.0078 Přednáška - Základy PC Ing. Michaela Mudrochová Algoritmus individuálního vzdělávání CZ.1.07/3.1.00/50.0078 1 Základy PC o o o Operační systém Microsoft Windows Historie Vývoj současnost Systém, který

Více

CENÍK SLUŽBA ETHERNET. Účinnost od 1. 1. 2012 Ceny uvedeny bez i s 20% DPH 1. PODMÍNKY

CENÍK SLUŽBA ETHERNET. Účinnost od 1. 1. 2012 Ceny uvedeny bez i s 20% DPH 1. PODMÍNKY CENÍK SLUŽBA ETHERNET Účinnost od 1. 1. 2012 Ceny uvedeny bez i s 20% DPH 1. PODMÍNKY 1. Poskytování služby Ethernet se řídí Provozními podmínkami pro poskytování Veřejně dostupné služby Přenosu dat a

Více

Návod na použití FEM programu RillFEM 5.01. Jevy na chladiči

Návod na použití FEM programu RillFEM 5.01. Jevy na chladiči Návod na použití FEM programu RillFEM 5.01 Jevy na chladiči Freewarové FEM programy (FEM - metoda konečných prvků) jsou velice univerzální, ale jejich nevýhodou je poměrně složité nastavení a programování

Více

Podrobný postup pro doplnění Žádosti o dotaci prostřednictvím Portálu Farmáře. 1. kolo příjmu žádostí Programu rozvoje venkova (2014 2020)

Podrobný postup pro doplnění Žádosti o dotaci prostřednictvím Portálu Farmáře. 1. kolo příjmu žádostí Programu rozvoje venkova (2014 2020) Podrobný postup pro doplnění Žádosti o dotaci prostřednictvím Portálu Farmáře 1. kolo příjmu žádostí Programu rozvoje venkova (2014 2020) V tomto dokumentu je uveden podrobný postup doplnění Žádosti o

Více

4 Část II Základy práce v systému. 6 Část III Úvodní obrazovka. 8 Část IV Práce s přehledy. 13 Část V Kontakty. 19 Část VI Operativa

4 Část II Základy práce v systému. 6 Část III Úvodní obrazovka. 8 Část IV Práce s přehledy. 13 Část V Kontakty. 19 Část VI Operativa 2 Dokumentace SMAN Obsah Kapitoly Část I Úvod 4 Část II Základy práce v systému 6 Část III Úvodní obrazovka 8 Část IV Práce s přehledy 13 Část V Kontakty 19 Část VI Operativa 23 Část VII Nabídky 35 Index

Více

Miroslav Kunt. Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy

Miroslav Kunt. Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy Příloha č. 2 k výzkumné zprávě projektu VE20072009004 Miroslav Kunt Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy Pozn.: Za českou archivní legislativu

Více

Inovované řešení VDT/VT

Inovované řešení VDT/VT Inovované řešení VDT/VT Spojujeme trhy a příležitosti Inovované řešení pro obchodování na vnitrodenním a vyrovnávacím trhu v ČR, vyvinuté společností OTE, a.s., umožní uživatelům rychlou reakci na aktuální

Více

Analýza modelovacích technik ve vybraných 3D programech

Analýza modelovacích technik ve vybraných 3D programech Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Provozně ekonomická fakulta Analýza modelovacích technik ve vybraných 3D programech Bakalářská práce Vedoucí práce: Ing. Mgr. Jana Andrýsková Michal Kozel Brno

Více

PRAVIDLA PRO PRODEJ BYTŮ A NEBYTOVÝCH PROSTOR V MAJETKU MĚSTA VRBNO POD PRADĚDEM

PRAVIDLA PRO PRODEJ BYTŮ A NEBYTOVÝCH PROSTOR V MAJETKU MĚSTA VRBNO POD PRADĚDEM PRAVIDLA PRO PRODEJ BYTŮ A NEBYTOVÝCH PROSTOR V MAJETKU MĚSTA VRBNO POD PRADĚDEM Čl. I Základní ustanovení 1) Těmito Pravidly se stanoví postup při prodeji bytů a nebytových prostor, které jsou dosud ve

Více

M. Balíková, R. Záhořík, NK ČR 1

M. Balíková, R. Záhořík, NK ČR 1 M. Balíková, R. Záhořík, NK ČR 1 Geolink.nkp.cz Prototyp aplikace obohacení geografických autorit o údaje souřadnic s následným zobrazením dané lokality na mapě - kartografické matematické údaje v záznamech

Více

3. TELEMATIKA A PODNIKOVÉ ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY

3. TELEMATIKA A PODNIKOVÉ ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY 3. TELEMATIKA A PODNIKOVÉ ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY Informace sehrávaly v podniku bezesporu již dříve důležitou roli, ale v současnosti mohou vhodné informace v kombinaci se zlepšenými podnikovými procesy a vhodnou

Více

Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 zákona. Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky dle 156 odst. 1 písm. a) zákona; 2 Vyhlášky 232/2012 Sb.

Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 zákona. Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky dle 156 odst. 1 písm. a) zákona; 2 Vyhlášky 232/2012 Sb. Zadavatel: Česká republika Ministerstvo zemědělství Pozemkový úřad Tábor Název veřejné zakázky : Komplexní pozemková úprava Chotčiny Sídlem: Husovo náměstí 2938 390 01 Tábor Zastoupený: Ing. Davidem Mišíkem

Více

Nástroje produktivity

Nástroje produktivity Nástroje produktivity Skupina nástrojů zvyšující produktivitu práce. Automatický update obsahu a vzhledu dokumentu (textů i obrázků, včetně obrázků v galerii) při změně dat. Export 3D obrázků z dokumentu

Více

IV. Kategorie Životní styl Magazíny o módě, kosmetice a životním stylu pro ženy i muže vydávané v luxusnějším provedení.

IV. Kategorie Životní styl Magazíny o módě, kosmetice a životním stylu pro ženy i muže vydávané v luxusnějším provedení. ČASOPIS ROKU 2015 Statut 12. ročníku soutěže pořádané Unií vydavatelů Cíl soutěže: Soutěž je zaměřena na to, aby její výsledky pomohly zadavatelům a inzerentům orientovat se na trhu časopisů a soutěž svou

Více

Pracovní listy s komponentou ICT

Pracovní listy s komponentou ICT Téma: Dálkový průzkum Země Časová dotace: 3 hodiny Pracovní listy s komponentou ICT Cíl: Pochopení principu dálkového průzkumu Země, práce se snímkem v prostředí programu MultiSpec, zobrazování snímku

Více

Na následující stránce je poskytnuta informace o tom, komu je tento produkt určen. Pro vyplnění nového hlášení se klikněte na tlačítko Zadat nové

Na následující stránce je poskytnuta informace o tom, komu je tento produkt určen. Pro vyplnění nového hlášení se klikněte na tlačítko Zadat nové Pro usnadnění podání Ročního hlášení o produkci a nakládání s odpady může posloužit služba firmy INISOFT, která je zdarma přístupná na WWW stránkách firmy. WWW.INISOFT.CZ Celý proces tvorby formuláře hlášení

Více

Dne 12. 7. 2010 obdržel zadavatel tyto dotazy týkající se zadávací dokumentace:

Dne 12. 7. 2010 obdržel zadavatel tyto dotazy týkající se zadávací dokumentace: Dne 12. 7. 2010 obdržel zadavatel tyto dotazy týkající se zadávací dokumentace: 1. na str. 3 požadujete: Volání a SMS mezi zaměstnanci zadavatele zdarma bez paušálního poplatku za tuto službu. Tento požadavek

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č. 7 V ELEKTROTECHNICE Kótování Zjednodušené kótování základních geometrických prvků Někdy stačí k zobrazení pouze jeden pohled Tenké součásti kvádr Kótování Kvádr (základna čtverec) jehlan Kvalitativní

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Ověření provedení autorizované konverze Vytvořeno dne: 18.6.2009 Aktualizováno: 25.5.2010 Verze: 1.2 2009 MVČR Obsah 1. Přihlášení do centrály

Více

ODBORNÝ POSUDEK. č. 2661/108/15

ODBORNÝ POSUDEK. č. 2661/108/15 ODBORNÝ POSUDEK č. 2661/108/15 o obvyklé ceně ideální 1/2 nemovité věci bytové jednotky č. 1238/13 včetně podílu 784/15632 na pozemku a společných částech domu v katastrálním území a obci Strakonice, okres

Více

Sada 2 Microsoft Word 2007

Sada 2 Microsoft Word 2007 S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Microsoft Word 2007 15. Hromadná korespondence (1) Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

Memoria Mundi Series Bohemica z trezoru na Internet

Memoria Mundi Series Bohemica z trezoru na Internet Memoria Mundi Series Bohemica z trezoru na Internet Ing. Stanislav Psohlavec AiP Beroun s.r.o. Pilíře projektu MMSB... 1 Digitalizace, digitální dokumenty, digitální knihovna... 1 MASTER... 1 Využívání

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Základy paprskové a vlnové optiky, optická vlákna, Učební text Ing. Bc. Jiří Primas Liberec 2011 Materiál vznikl

Více

Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov

Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov Zásady pro určení nájemného z bytů a nebytových prostorů, záloh na plnění poskytovaná s užíváním bytů a nebytových prostorů a jejich vyúčtování

Více

STUDNY a jejich právní náležitosti.

STUDNY a jejich právní náležitosti. STUDNY a jejich právní náležitosti. V současné době je toto téma velmi aktuální, a to na základě mediální kampaně, která však je, jako obvykle, silně poznamenána povrchními znalostmi a řadou nepřesností,

Více

PRACOVIŠTĚ PRO DLOUHODOBÉ UCHOVÁVÁNÍ A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DOKUMENTŮ V DIGITÁLNÍ PODOBĚ - - - NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV

PRACOVIŠTĚ PRO DLOUHODOBÉ UCHOVÁVÁNÍ A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DOKUMENTŮ V DIGITÁLNÍ PODOBĚ - - - NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV PRACOVIŠTĚ PRO DLOUHODOBÉ UCHOVÁVÁNÍ A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DOKUMENTŮ V DIGITÁLNÍ PODOBĚ - - - NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV Úvod - digitální archiv - primární účel: trvalé uchování (na dobu > 50 let) a zpřístupňování

Více

Energetická účinnost. pomocí integrovaného managementu budovy 01 I 2009

Energetická účinnost. pomocí integrovaného managementu budovy 01 I 2009 Energetická účinnost Ronny Scherf Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 01 I 2009 Posuzuje-li se technika zařízení budovy, existují pro snížení provozních nákladů dva výchozí body : jednak optimalizace

Více

1) List č. 1 Přehled o činnosti sekce regionu za rok 2007

1) List č. 1 Přehled o činnosti sekce regionu za rok 2007 SMĚRNICE Metodický pokyn pro zpracování přehledu o činnosti a vyúčtování sekcí a regionů České asociace sester za rok 2007 Vydání: 7. 1. 2008 Frekvence kontroly: 1x ročně Česká asociace sester Prezidium

Více

Projekt CZ.1.07/2.2.00/15.0016 Inovace výuky matematiky a v technickém a ekonomickém vzdělávání s cílem snížení studijní neúspěšnosti (REFIMAT)

Projekt CZ.1.07/2.2.00/15.0016 Inovace výuky matematiky a v technickém a ekonomickém vzdělávání s cílem snížení studijní neúspěšnosti (REFIMAT) Projekt CZ.1.07/2.2.00/15.0016 Inovace výuky matematiky a v technickém a ekonomickém vzdělávání s cílem snížení studijní neúspěšnosti (REFIMAT) Monitorovací indikátory Název indikátoru: Počet nově vytvořených/inovovaných

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Konverze dokumentů z elektronické do listinné podoby (z moci úřední) Vytvořeno dne: 29.11.2011 Verze: 2.0 2011 MVČR Obsah 1. Přihlášení do centrály

Více

Elektronické nástroje a úkony učiněné elektronicky při zadávání veřejných zakázek po 30.6.2011

Elektronické nástroje a úkony učiněné elektronicky při zadávání veřejných zakázek po 30.6.2011 Elektronické nástroje a úkony učiněné elektronicky při zadávání veřejných zakázek po 30.6.2011 ATESTACE vs. CERTIFIKACE ELEKTRONICKÝCH NÁSTROJŮ Atestace: povinná do 15.9.2010 atesty na jednoduché a složité

Více

Pokyny České pošty pro označování Doporučených zásilek čárovými kódy

Pokyny České pošty pro označování Doporučených zásilek čárovými kódy Pokyny České pošty pro označování Doporučených zásilek čárovými kódy Zpracoval Česká pošta, s.p. Datum vytvoření 14.04.2010 Datum aktualizace 17.04.2014 Počet stran 20 Počet příloh 0 Obsah dokumentu 1.

Více

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE Číslo projektu: Název projektu: Jméno a adresa firmy: Jméno a příjmení, tituly studenta: Modul projektu: CZ.1.07/2.4.00/31.0170 Vytváření nových sítí a posílení vzájemné spolupráce

Více

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ČESKÉ REPUBLIKY Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 - Malá Strana Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc Často kladené otázky Dotazy k celému PO: Dotaz: Co to přesně

Více

Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov

Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov Zásady pro určení nájemného z bytů a nebytových prostorů, záloh na plnění poskytovaná s užíváním bytů a nebytových prostorů a jejich vyúčtování

Více

Příloha č. 54. Specifikace hromadné aktualizace SMS-KLAS

Příloha č. 54. Specifikace hromadné aktualizace SMS-KLAS Název projektu: Redesign Statistického informačního systému v návaznosti na zavádění egovernmentu v ČR Příjemce: Česká republika Český statistický úřad Registrační číslo projektu: CZ.1.06/1.1.00/07.06396

Více

TRANSFORMACE. Verze 4.0

TRANSFORMACE. Verze 4.0 TRANSFORMACE Verze 4.0 Obsah: 1. Instalace 1.1. Požadavky programu 1.2. Ochrana programu 1.3. Instalace 2. Rastr 2.1 Rastrové referenční výkresy 2.1.1 Menu Nástroje 3. Transformace rastru 3.1 Otevřít 3.2

Více

rozlišení obrazovky 1024 x 768 pixelů operační systém Windows 2000, Windows XP, Windows Vista 1 volný sériový port (volitelný) přístup na internet

rozlišení obrazovky 1024 x 768 pixelů operační systém Windows 2000, Windows XP, Windows Vista 1 volný sériový port (volitelný) přístup na internet 1. Úvod Tato příručka obsahuje všechny informace, které budete potřebovat k práci s programem OmegaDirect. Pomocí příkladů bude v této příručce vysvětleno: zadání objednávky, správa a evidence objednávek,

Více

WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE

WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE Úvodem WD je mobilní verze klasického WEBDISPEČINKU, která je určena pro chytré telefony a tablety. Je k dispozici pro platformy ios a Android,

Více