SOUČÁSTKY ELEKTROTECHNIKY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SOUČÁSTKY ELEKTROTECHNIKY"

Transkript

1 UNIVERZITA OBRANY Fakulta vojenských technologií SOUČÁSTKY ELEKTROTECHNIKY LABORATORNÍ PRAKTIKUM Ing. Martin Kyselák, Ph.D. prof. Ing. Čestmír Vlček, CSc. Ing. Jiří Solfronk, CSc. Brno 2016

2 OBSAH 1 A B STABILIZAČNÍ DIODA STEJNOSMĚRNÉ CHARAKTERISTIKY A PARAMETRY TRANZISTORU V ZAPOJENÍ SE SPOLEČNÝM EMITOREM 2 A B VÝKONOVÝ ZESILOVAČ TŘÍDY B TDA2003 STABILIZÁTOR NAPĚTÍ MAA723 3 A B LOGICKÝ ČLEN NAND MULTIPLEXOR A DEMULTIPLEXOR 4 A B POSUVNÝ REGISTR ČÍTAČ 5 A B ELEKTROLUMINISCENČNÍ DIODA FOTODIODA 6 A B C MĚŘENÍ SPEKTRÁLNÍCH CHARAKTERISTIK MĚŘENÍ PARAMETRŮ OPTICKÝCH VLÁKEN MĚŘENÍ ÚTLUMU OPT. VLÁKEN MANIPULÁTOREM OPTEL

3 1.a STABILIZAČNÍ DIODA Obsah měření a) U předloženého vzorku stabilizační diody změřte statický průběh V-A charakteristiky a určete její základní parametry. b) Naměřenou V-A charakteristiku stabilizační diody využijte k návrhu parametrického stabilizátoru napětí pro zadanou zátěž a vstupní nestabilizované napětí U I. Otázky pro přípravu 1. Jaká je fyzikální podstata mechanizmů elektrického průrazu přechodu PN a jeho možná aplikace u stabilizačních diod? 2. Prostudujte obvodové uspořádání a princip činnosti parametrického stabilizátoru napětí se stabilizační diodou. Zapojení měřicího pracoviště Průběh V-A charakteristiky stabilizační diody (někdy též nazývané Zenerovy diody ZD ) změřte v zapojení pracoviště podle obr. 1. K měření využijte přípravku pro zapojení stabilizační diody do obvodu nastavitelného zdroje stejnosměrného napětí U ss, ochranného odporu R 0, miliampérmetru ma a stejnosměrného voltmetru V s velkým vstupním odporem. U ss + (-) - (+) R o ma IF (IR) ZD A K UF (UR) V Obr. 1 Zapojení k měření stabilizační diody Podle směru měřeni V-A charakteristiky volte polaritu zapojení stabilizační diody nebo polaritu připojení zdroje U ss a případně svorek měřicích přístrojů ma a V. K ověření funkční činnosti stabilizační diody v obvodu jednoduchého parametrického stabilizátoru napěti využijte přípravku pro zapojení pracoviště uvedeného na obr. 2. K měření použijte opět zdroje U ss k nastavení zadaných hodnot vstupního nestabilizovaného napětí U I, které může být pro větší přesnost měřeno voltmetrem V 1. Stabilizované napětí U O na zátěži R L je nutno měřit voltmetrem V 2 s velkým vstupním odporem. Potřebnou hodnotu sériového odporu R S je možno nastavit na připojené odporové dekádě.

4 odporová dekáda R s IZ+IRL) UI U V1 UZ RL ss UO ZD V 2 K A Obr. 2 Zapojení pro měření stabilizátoru napětí. Použité přístroje: Postup měření: a) Statické měření V-A charakteristiky stabilizační diody "ZD" si rozdělte do tří oblastí naznačených v typickém průběhu na obr. 3. V přímém směru oblasti "I" nepřekročte zadanou mezní hodnotu proudu I F. Pro přesnější měření nastavujte proud I F a odečítejte napětí U F. Ve zpětném směru oblasti "II" bývá proud IR těchto křemíkových stabilizačních diod zanedbatelně malý, přičemž jeho hodnota není pro zadané měření určující. V této oblasti pomalu zvyšujte napětí U R až do měřitelné hodnoty proudu I R a od tohoto bodu V-A charakteristiky přejděte k měření v oblasti "III". Hlavní důraz položte do měření v oblasti "III" elektrického nedestruktivního průrazu, kde prudce narůstá proud I R při malé změně napětí U R. Pro přesnější měření je výhodnější opět nastavovat hodnoty proudu I R a odečítat napětí U R. Při měření v této oblasti nesmíte překročit maximální přípustnou výkonovou ztrátu P d,max stabilizační diody, popř. zadanou hodnotu proudu I R = I Z,max. Vzhledem k nedokonalému chlazení stabilizační diody v použitém přípravku může být měření při větších proudech v oblasti "III" zkresleno ohřevem diody. V mezích požadované přesnosti měření lze připustit v této dílčí oblasti aproximaci V-A charakteristiky přímkou se strmostí odpovídající střední části v okolí proudu I Z Hodnoty základních parametrů měřené stabilizační diody zjistěte z naměřeného průběhu V-A charakteristiky v souladu s parametry na obr. 3.

5 Základní parametry: U Z I Z r Z S Z IZ, max P d, max - stabilizační napětí - stabilizační proud - diferenciální odpor - teplotní součinitel U Z > 5,5 V, S Z > 0 U Z < 5, 5 V, S Z < 0 - mezní proud - mezní ztrátový výkon diody Poznámka: parametry jsou udávány pro teploty ϑ J = 25 C. Obr. 3. Typický průběh V-A charakteristiky stabilizační diody K posouzení měřené stabilizační diody určete na základě předchozího studia jejich vlastnosti a hodnoty napětí U Z znaménko teplotního součinitele S Z a fyzikální podstatu mechanizmu elektrického průrazu v oblasti "III". b) Návrh parametrického stabilizátoru napětí s měřenou stabilizační diodou řešte graficky v principu naznačeném na obr. 4. při zadaných hodnotách napětí U l ± ΔU I, zátěže R L, a změřeném průběhu V-A charakteristiky stabilizační diody je cílem grafického výpočtu navrhnout optimální hodnotu sériového odporu R S. Na tomto odporu R S vzniká průtokem proudu I Z + I RL úbytek napětí, jehož změny ΔU RS přibližně odpovídají změnám nestabilizovaného vstupního napětí ΔU I. Změny napětí ΔU RS jsou vyvolány změnami proudu ΔI Z, zatímco proud I RL a napětí U O = U Z jsou v podstatě stabilní. Malá změna výstupního napěti ΔU O ku změně vstupního napětí ΔU I v podstatě určuje činitel stabilizace S U. Při grafickém návrhu stabilizátoru napětí se "ZD" nejprve nakreslete na milimetrový papír průběh V-A charakteristiky ve zpětném směru. Měřítko napěťové osy volte nejméně 10 mm na 1 V. Měřítko proudové osy volte dle naměřených hodnot proudů v oblasti "III", tak abyste zakreslili V-A charakteristiku do typického průběhu podle obr. 4. Do téhož grafu dále zakreslete V-A charakteristiku zadaného zatěžovacího odporu R L, danou přímkou, na níž známe dva body a to počátek "0" a bod daný např. napětím U Z a proudem I RL = U Z/R L. V dalším kroku zakreslete V-A charakteristiku paralelního zapojení ZD a R L a to součty proudů v několika zvolených bodech V-A charakteristik ZD a R L vždy při stejných hodnotách napěti U R. Na takto získané V-A charakteristice určete pracovní bod stabilizátoru P stab" odpovídající napětí U Z a proudu I Z + I RL. Hledanou hodnotu odporu R S zjistěte ze směrnice přímky proložené body "P stab a napětí U l na napěťové ose, popř. ze zvolených hodnot ΔU R a ΔI R v libovolné části přímky "R S", jak je ukázáno na obr. 4.

6 Obr. 4 Grafický výpočet stabilizátoru napětí. Pro názor lze určit z grafu výpočtu stabilizátoru hodnotu činitele napěťové stabilizace S U odečtením hodnot ΔU 0 = ΔU Z, U 0 = U Z a spolu se zadanými hodnotami U l a ΔU I dosazením do vztahu pro S U na obr. 5. Princip určení těchto hodnot je rovněž naznačen na obr. 5. Obr. 5 Stabilizační charakteristika stabilizátoru se ZD. S U = U 0 U I ΔU I ΔU 0 kde je U 0 = U Z, ΔU 0 = ΔU Z, U O výstupní stabilizované napětí, U I vstupní napětí.

7 Zpracování výsledků: Naměřené hodnoty V-A charakteristiky stabilizační diody ZD a stabilizační charakteristiky parametrického stabilizátoru napěti zapisujte do připravených tabulek podle příkladů tabulek. měření v propustném směru I F[mA] U F[V] měření v závěrném směru I R[mA] U R[V] Naměřenou V-A charakteristiku stabilizační diody ZD zakreslete do grafu ve vhodném měřítku napěťových a proudových os tak, abyste získali graf typického průběhu podle obr. 3. Stejně tak do grafu zpracujte grafický návrh parametrického stabilizátoru napětí s měřenou diodou. V textové části zhodnocení výsledků měření uveďte předpokládaný fyzikální princip činnosti měřené stabilizační diody a její stabilizační účinky. V textové části zhodnocení výsledků měření uveďte předpokládaný fyzikální princip činnosti měřené stabilizační diody.

8 1.B STEJNOSMĚRNÉ CHARAKTERISTIKY A PARAMETRY TRANZISTORU V ZAPOJENÍ SE SPOLEČNÝM EMITOREM Zadání: a) Změřte u předloženého tranzistoru ve vymezené oblasti průběhy výstupních a vstupních charakteristik v základním zapojeni SE b) Z naměřených charakteristik graficky odvoďte průběhy převodních charakteristik pro zadaná napěti U CE a proudy I B; zakreslete soustavu hybridních charakteristik. c) Pro zadaný pracovní bod "P" odvoďte se soustavy naměřených charakteristik hodnoty čtyřpólových parametrů h ik předloženého tranzistoru. Otázky pro přípravu a) Vysvětlete fyzikální podstatu tranzistorového jevu v bipolárním tranzistoru N-P-N a P-N-P. b) Popište funkční závislost soustavy hybridních stejnosměrných charakteristik bipolárního tranzistoru N-P-N a P-N-P. c) Definujte čtyřpólové h ike parametry bipolárního tranzistoru. Zapojení měřicího pracoviště: objímka NPN (PNP) B C μa RB IB (-IB) EV UBE (-UBE) E UCE (-UCE) EV ma IC (-IC) U ss + NPN (- PNP) NPN+ (PNP-) U ss Obr. 1. Schéma zapojeni pro měření stejnosměrných charakteristik bipolárního tranzistoru v zapojení SE Průběhy výstupních charakteristik naprázdno daných rovnicí I C = f(u CE), kde parametrem je I B, a vstupních charakteristik nakrátko U BE = f (I C) s parametrem U CE, měřte v základním zapojení se společným emitorem v uspořádání podle obr. 1. Pro měření použijte univerzální přípravek. Před zahájením práce zjistěte v katalogu typ a základní údaje měřeného tranzistoru (označení tranzistoru je obvykle situováno na tělese pouzdra) a zakreslete do protokolu zapojení patice. Zapište též mezní údaje doporučené výrobcem, jež nesmíte při měření překročit! Na přípravku vyberte vhodnou objímku a zasuňte do ní tranzistor. Polarita zdrojů a měřidel závisí na typu měřeného tranzistoru.

9 Použité přístroje: Postup měření: a) Při měření voltampérových charakteristik je obecně vhodné zapisovat naměřené údaje do tabulky a zároveň kreslit alespoň informativní graf. To umožňuje průběžnou kontrolu měřených závislostí a současně též sledování, zda nedochází k překračování dovoleného pracovního rozsahu tranzistoru. Proto si do grafu zakreslete před zahájením měření mezní elektrické hodnoty udávané výrobcem: - mezní ztrátový výkon P Cmax, - dovolený proud I Cmax, - napětí U CEmax. Typické průběhy soustavy hybridních charakteristik bipolárního tranzistoru v základním zapojení se společným emitorem jsou uvedeny na obr. 2. Při měření výstupní charakteristiky nastavte a udržujte zadané hodnoty proudu I B. Měňte napětí U CE v zadaném rozsahu a odečítejte hodnoty výstupního proudu I C. Hodnoty zapisujte do tabulky (vzor Tab. 1). Při měření vstupní charakteristiky nastavte a udržujte zadané hodnoty napětí U CE. Měňte proud I B v zadaném rozsahu a odečítejte odpovídající hodnoty napětí U BE. Hodnoty zapisujte průběžně do tabulky (Tab. 2). Naměřené průběhy sítí výstupních a vstupních charakteristik vyneste do grafu. Měřítka os U CE, I C, I B, U BE volte tak, abyste na plochu formátu A4 zobrazili celou soustavu sítí podle příkladu na obr. 2. b) Přímé převodní charakteristiky vyjadřující funkční závislost I C = f (I B) při U CE = konst. odvodíme graficky z výstupních charakteristik promítnutím průsečíků přímky U CE = konst. s výstupními charakteristikami do souřadnicového systému I B, I C. Obdobně lze ze systému vstupních charakteristik odvodit průběh zpětných převodních charakteristik U BE = f (U BE) pro I B = konst. Připomeňme, že všecky čtyři sítě charakteristik vzájemně korespondují.

10 Obr. 2. Soustava hybridních stejnosměrných charakteristik bipolárního tranzistoru v zapojení SE c) Zakreslete polohu zadaného pracovního bodu do všech sítí, jak je naznačeno na obr. 2. Pro grafické určeni přibližných hodnot hybridních čtyřpólových parametrů h ike užijte postup dle U 255 str. 237.

11 Zpracování výsledků: Úloha vyžaduje záznam měřených hodnot do tabulek (Tab. 1), grafické vypracováni sítí hybridních charakteristik tranzistoru a grafické odvozeni parametrů. Tab. 1 Výstupní charakteristiky I B [µa] U CE [V] 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 1,0 2,0 5, I C [mа] 40 I C [mа] 60 I C [mа] 80 I C [mа] 0 I CE0 [µа] Tab. 2 Vstupní charakteristika U CE [V] I B [µa] 0,5 1,0 2,0 5, U BE [V]

12 2.A VÝKONOVÝ ZESILOVAČ TŘÍDY B TDA2003 Zadání: Změřte následující parametry předloženého výkonového integrovaného zesilovače: a) Modulovou kmitočtovou charakteristiku b) Výstupní napětí a výkon v závislosti na napájecím napětí c) Vstupní citlivost a napájecí proud při vybuzení Otázky pro přípravu 1) Jak můžete změřit výstupní výkon integrovaného obvodu výkonového zesilovače? 2) Popište typické pouzdro výkonového integrovaného zesilovače. 3) Jaké další typy výkonových integrovaných zesilovačů znáte a jaké je jejich pouzdro? Schéma zapojení měřicího obvodu je na obr. 1. Zesilovač je sestaven z integrovaného obvodu TDA2003, který má ve své struktuře navržen celou řadu ochran, je odolný proti stejnosměrnému i střídavému zkratu na výstupu, odolává zkratu mezi jednotlivými vývody (piny). Má vestavěnu tepelnou ochranu, je odolný napěťovým rázům až do 40 V a je zabezpečen proti důsledkům náhodně vzniklé otevřené smyčky (při rozpojení zpětné vazby). Integrovaný obvod je vyráběn v pouzdru typu PENTAWATT a v našem případě se jedná o variantu pro svislou montáž. Zapojení měřicího pracoviště: Obr. 1. Zapojení přípravku pro měření nf výkonového zesilovače s IO TDA2003 Výstup zesilovače je zapojen proti zemi podle doporučení výrobce a napájení je nesymetrické. Lze zvolit i variantu tzv. můstkového zapojení (viz technická data). Kondenzátory C 3 a C zlepšují filtraci napájecího

13 napětí U CC. Rezistor R prakticky určuje vstupní impedanci zesilovače a zároveň zajišťuje nulový vstupní signál ve stavu bez připojení zdroje signálu. Kondenzátor C 1 odděluje vstup integrovaného obvodu od případného stejnosměrného napětí. Rezistory R 1 a R 2 určují zesílení zesilovače a zároveň potlačují vliv kolísání napájecího napětí na vlastnosti zesilovače (tzv. SVR - 5upply Voltage Rejection). Kondenzátor C 2 odděluje stejnosměrné napětí, které je na výstupu integrovaného obvodu (pin 4). Kondenzátor C 4 je výstupní oddělovací kondenzátor. Prvky R3 a C 5 tvoří tzv. Boucherotův člen, který kompenzuje vliv případné indukční zátěže (reproduktoru). Použité přístroje: Postup měření: a) Ke vstupním svorkám připojte nf generátor. K výstupním svorkám připojte osciloskop a nf milivoltmetr. K bočním svorkám přípravku připojte napájecí zdroj. Nastavte napájecí napětí U CC = 16 V. Na generátoru nastavte f = 1 khz a úroveň signálu takovou, aby výstupní napětí bylo U O= 2 V (P O = 1 W). Odečtěte hodnotu vstupního napětí U I. Modulovou kmitočtovou charakteristiku změřte v rozsahu kmitočtů f = 20 Hz až 50 khz. V průběhu měření udržujte konstantní vstupní napětí U I stejné jako pro f = 1 khz. Výstupní napětí U O odečtěte pro každý nastavený kmitočet a zapište do tabulky. Přenos napětí K v db vypočtěte podle vztahu: K u = 20 log U O U I Typický průběh měřené závislosti je uveden na Obr. 2. Obr. 2. Typické průběhy charakteristik IO TDA2003

14 b) Nastavte na generátoru kmitočet f = 1 khz. Napájecí napětí měňte postupně U CC= 6 V, 9 V, 14 V, 16 V, 18 V. Pro každou hodnotu U CC změřte výstupní napětí U O plně vybuzeného zesilovače, tj. výstupní signál na osciloskopu je těsně před omezením bez viditelného zkreslení. Pro danou zátěž zesilovače R L = 4 Ω vypočtěte maximální výstupní výkon pro každou hodnotu U CC: P Omax = U 2 Omax [W, V, Ω] R L Typický průběh měřené závislosti je uveden na Obr. 3. Obr. 3. Typické průběhy charakteristik IO TDA2003 c) Nastavte na generátoru kmitočet f = 1 khz, napájecí napětí U CC= 16 V. Do napájecího obvodu zesilovače připojte miliampérmetr (DU 10, DU 20) a vybuďte zesilovač tak, aby U O = 4 V. Odečtěte velikost vstupního napětí U I a napájecího proudu I CC. Zpracování výsledků: Výsledky měření zapisujte do tabulek podle vzoru Tab. 1 a 2. Výsledky a) zpracujte graficky v semilogaritmickém měřítku. A b) zpracujte graficky jako závislosti K U = f (f), U O = f (U CC), P O = f (U CC). Z kmitočtové závislosti přenosu stanovte šířku pásma přenášených kmitočtů pro pokles přenosu o 3 db. Naměřené a vypočítané hodnoty porovnejte s katalogovými údaji.

15 Tab. 1 F [Hz] U I [V] U I [V] U O [V] K U K U [db] Tab. 2 U CC [V] U Omax [V] P Omax [W]

16 2.B STABILIZÁTOR NAPĚTÍ MAA723 Zadání: 1) Navrhněte potřebné hodnoty rezistorů pro stabilizátor napěti MAA 723: a) výstupní napěti je v rozsahu U O = 2 V až 7 V, b) výstupní napětí je v rozsahu U O = 7 V až 37 V. 2) Změřte referenční napěti U R, výstupní napěti U O a zatěžovací charakteristiku pro navržený stabilizátor při zadaném vstupním napěti. Otázky pro přípravu: 1) Jaký je rozdíl mezi zapojením stabilizátoru napětí s MAA 723, pro malá (U a < U R) a pro velká (U a > U R) výstupní napětí? 2) Jakým způsobem je omezena hodnota maximálního výstupního proudu? Zapojení měřicího pracoviště: Schéma zapojení stabilizátorů pro oba rozsahy napětí je uvedeno na obr. 1. Jednotlivé rezistory jsou na přípravku realizovány odporovými dekádami XL-6, pro měření napětí je použit číslicový voltmetr (např. M1T 242). UR ma R1 MAA 723 R3 UI V 3 2 V 5 9 RO IO UO CR R2 100 RL Obr. 1. Schéma zapojeni pro měření IO MAA 723

17 UR R1 1 ma R3 MAA 723 UI V 3 2 V 5 9 RO IO UO 100 R2 RL Obr. 2. Schéma zapojeni pro měření IO MAA 723 Použité přístroje: Postup měření: a) Navrhněte hodnoty rezistorů R 1, R 2 a R 3 pro výstupní napětí U O = (3, 5, 7) V a výstupní proud I O = 50mA. Pro zvolenou hodnotu R 1 (cca 1 až 5 kω) vypočítejte R 2 a R 3 podle vztahů: R 2 = U O. R 1 U R U O ; R3 = R 1. R 2 R 1 + R 2. (Hodnotu referenčního napětí pro výpočet určíte měřením na vývodu č. 4 integrovaného obvodu při vstupním napětí cca 10 V - porovnejte s katalogovou hodnotou U R= 7,15 V). Hodnota R 0 závisí na výstupním proudu I O podle vztahu (je již součástí přípravku): R 0 = 0,65 I O. Hodnoty všech rezistorů nastavte na dekádách, které připojíte do příslušných zdířek na přípravku podle schéma na obr. 1. Na vstup stabilizátoru připojte zdroj a nastavte vstupní napětí U I = 12V. Číslicovým voltmetrem změřte výstupní napětí U O a referenční napětí U R.

18 Pro měření zatěžovací charakteristiky připojte na výstup stabilizátoru proměnný zatěžovací odpor v sérii s miliampérmetrem. Změnou odporu nastavujte proud v rozmezí 0 až 60 ma a měřte odpovídající výstupní napětí U O. b) Podobně jako v předchozím bodu navrhněte hodnoty R 1, R 2 a R 3 pro výstupní napětí U O = (9, 15, 24) V a výstupní proud I O = 20 ma. Pro zvolenou hodnotu R 1 (cca 5 až 10 kω) vypočítejte R 2 a R 3 podle vztahů: R 2 = U R. R 1 U O U R ; R 3 = R 1. R 2 R 1 + R 2. Hodnoty všech rezistorů nastavte na dekádách, které připojíte k odpovídajícím zdířkám na přípravku podle zapojení na obr. 2. Nastavte vstupní napětí U I = 30 V. Číslicovým voltmetrem změřte výstupní napětí. Zpracování výsledků: Naměřené a vypočítané hodnoty zapisujte do tabulek podle následujícího vzoru: Tab. 1 Stabilizační charakteristika U I [V] U Oměř [V] ad a) U Oměř [V] ad b) Tab. 2 Zatěžovací charaktesristika U I [V] U Oměř [V]

19 3.A LOGICKÝ ČLEN NAND Zadání: 1) Změřte převodní charakteristiku logického členu NAND a posuďte, zda odpovídá tolerančnímu poli. 2) Z logických členů NAND sestavte obvod realizující základní logické funkce NOT, AND, OR, NOR. Otázky pro přípravu: 1) Popište logický člen NAND pravdivostní tabulkou. 2) Určete hodnoty tolerančního pole logického členu NAND realizovaného technikou TTL. 3) Vysvětlete rozdílné požadavky na logické úrovně na vstupu a výstupu logického členu NAND. 4) Vysvětlete pojem logický zisk. Zapojení měřicího pracoviště: Měřeni převodní charakteristiky logického členu NAND bude provedeno v zapojení, nakresleném na obr. 1. Na jeden vstup logického členu NAND je přivedeno vstupní napětí, druhý vstup je připojen na napájecí napětí U CC = 5 V a je na něm tedy logická úroveň H. Vzhledem k charakteru úlohy je zavedeno zjednodušení - na výstup není připojena zátěž. Pro úplné posouzeni funkce logického členu NAND je obvykle požadováno provádět měřeni při připojeni umělé zátěže, která zatíží měřený obvod maximálně přípustným proudem. UCC=5V & UI V & V & & & Obr. 1. Zapojení pro měření převodní charakteristiky logického členu NAND (a), uspořádáni přípravku pro měření (b). Vlastní měření bude provedeno na přípravku se zapojeným logickým obvodem MH 7400, obsahujícím čtyři dvouvstupové logické členy NAND. Uspořádání přípravku je nakresleno na obr. 1b. Všechny vývody logického obvodu MH 7400 jsou propojeny s dvojicemi zdířek na předním panelu přípravku. To umožňuje snadné připojení požadovaných napětí, jejich měření i propojení logických členů při modelování zadaných logických funkcí. Pamatujte, že při práci se všemi integrovanými obvody je třeba nezapojené vstupy ošetřit, to znamená připojit je na logickou úroveň L nebo H.

20 Použité přístroje: Postup měření: 1) Zapojte jeden z logických členů NAND obvodu MH 7400, zapojených v přípravku, nakresleném na obr. 1a podle schématu na obr. 1b. Změřte závislost výstupního napětí U O na vstupním napětí U I. Změřenou závislost U O= f (U I) zpracujte ve formě grafické závislosti, do níž zakreslete meze tolerančního pole. Posuďte správnost funkce logického členu NAND. Typický průběh převodní charakteristiky logického členu NAND je na obr. 2. Obr. 2. Typický průběh převodní charakteristiky logického členu NAND. 2) Sestavte z logických členů NAND logické obvody, realizující základní logické funkce NOT, AND, OR, NOR. Správnost sestavení logických obvodů posuďte srovnáním pravdivostních tabulek těchto obvodů s pravdivostními tabulkami zadaných logických funkcí. Zadané logické funkce sestavte z logických členů NAND podle vztahů Y = A, Y = A + B = A B Y = A B = A, B Y = A + B = A + B = A. B Zpracování výsledků: Hodnoty vstupního a výstupního napětí, získané při měření převodní charakteristiky zapisujte do tabulky 1. Vstupní napětí nastavujte po 0,4 V, v rozsahu 0,6 až 2,4 V po 0,2 V nebo i menší hodnotě podle strmosti měřené charakteristiky. Závislost U O = f (U I) nakreslete do souřadného systému s

21 lineárním měřítkem. Do stejného souřadného systému zakreslete toleranční pole logického členu. Pravdivostní tabulky sestavených logických obvodů zpracujte ve formě tabulek Tab. 2 a, b, c, d. Tab. 1 U I [V] 0,4 0,6 0,8 1,0 1,2 1,4 1,6 1,8 2,0 2,2 2,4 2,6 2,8 U O [V] Tab. 2 a) A Y = A b) A B Y = A B b) A B Y = A + B b) A B Y = A + B

22 3. B MULTIPLEXOR A DEMULTIPLEXOR Zadání: 1) Ověřte funkci multiplexoru. Na základě znalosti jeho funkce určete logické úrovně na vstupech, zadané připojením odpovídajících napětí propojovacím polem. 2) Ověřte funkci demultiplexoru a jeho propojením s multiplexorem se přesvědčte o vzájemně inverzní funkci obou obvodů. 3) Ověřte funkci demultiplexoru jako dekodéru 1 z n. Otázky pro přípravu: 1) Vysvětlete funkci multiplexoru a demultiplexoru, uveďte způsob jejich popisu pravdivostní tabulkou. 2) Navrhněte zapojení demultiplexoru jako dekodéru 1 z n a uveďte rozdíly ve funkci demultiplexoru a dekodéru 1 z n. 3) Jaké další typy dekodérů znáte? 4) Vysvětlete funkci dekodéru pro sedmi segmentové zobrazovací prvky. Zapojení měřicího pracoviště: Funkce multiplexoru a demultiplexoru bude ověřena v zapojení přípravku, nakresleném na obr. 1. Přípravek umožňuje snadnou adresaci vstupů multiplexoru a výstupu demultiplexoru připojením logických úrovní L, H tlačítky, připojení logických úrovní L, H na vstup multiplexoru S a výstupy demultiplexoru G 1, G 2 a indikaci logických úrovní na vstupech a výstupech luminiscenčními diodami. Logické úrovně na výstupu demultiplexoru je možné indikovat připojením k logické sondě s luminiscenční diodou, zabudovanou v přípravku. Logické úrovně na vstupu multiplexoru jsou určeny připojením napětí propojovacím polem. Adresace multiplexoru a demultiplexoru může být provedena samostatně nebo společně pro oba obvody podle polohy přepínače ADRESOVÁNÍ. Použité přístroje: Postup měření: 1) Přepínač ADRESOVÁNÍ přepněte do polohy SAMOSTATNĚ. Na vstup multiplexoru S přiveďte logickou úroveň L. Tlačítky ADRESA postupně adresujte jednotlivé vstupy multiplexoru přivedením logických úrovní, odpovídajících binárním číslům 0000 až 1111, na adresovací vstupy. Podle logických úrovní na výstupu a odpovídajících adres na vstupu logické úrovně na odpovídajících vstupech. Výsledky zpracujte do tabulky. 2) Na vstup demultiplexoru G 2 přiveďte logickou úroveň L. Na vstup G 1 přiveďte logickou úroveň L nebo H a postupnou adresací vstupu demultiplexoru se přesvědčte o přenosu logických úrovni ze vstupu G 1 na výstup. Vstupy G 1, G 2 lze při tomto ověření zaměnit. Přepněte přepínač ADRESOVÁNÍ do polohy SPOLEČNĚ. Tím je umožněno společné adresováni multiplexoru a demultiplexoru adresovacími tlačítky multiplexoru (adresovací tlačítka demultiplexoru jsou

23 adresa propojovací pole adresa odpojena). Propojte výstup W multiplexoru se vstupem G 1 demultiplexoru. Vstup G 2 demultiplexoru připojte na logickou úroveň L. Společným adresováním multiplexoru a demultiplexoru se přesvědčte o vzájemně inverzní funkci obou obvodů. MX A B DC logická sonda C D A B C G1 D G2 S samostatně společně L adresa L Obr. 1. Přípravek pro ověření funkce multiplexoru a demultiplexoru. 3) Přepínač ADRESOVÁNÍ přepněte do polohy SAMOSTATNĚ. Na vstupy demultiplexoru G 1, G 2 připojte logické úrovně L. Na adresovací vstupy demultiplexoru přiveďte logické úrovně, odpovídající binárním číslům 0000 až Zjistěte logické úrovně na výstupech, výsledek zapisujte do tabulky. Demultiplexor pracuje v tomto případě jako dekodér 1 z n. Zpracování výsledků: Zjištěné logické úrovně na vstupech multiplexoru spolu s adresou vstupu zpracujte do tabulky. Funkci demultiplexoru jako dekodéru 1 z n popište tabulkou. Neopomeňte ke každé tabulce uvést logické úrovně na vstupech, které nejsou v tabulce obsaženy, ale jsou pro realizaci dané funkce nezbytné. Ve zhodnocení posuďte správnost funkce ověřovaných obvodů. Na základě získaných poznatků sestavte stručné slovní definice funkce multiplexoru, demultiplexoru a dekodéru 1 z n. Uvědomte si přitom opačné funkce multiplexoru a demultiplexoru a odlišnost funkce demultiplexoru a dekodéru 1 z n.

24 Tab. 1 ADRESA A B C D S = L Tab. 2 VSTUP č L/H ADRESA VÝSTUPY A B C D G 1 = L, G 2 = L

25 & & & & & Sériový výstup 4. A POSUVNÝ REGISTR Zadání: 1) Ověřte funkci posuvného registru a vyjádřete tuto funkci zápisem do zadané tabulky. 2) Ověřte funkci vstupů nulování a nastavení posuvného registru, výsledky zpracujte formou tabulky. Otázky pro přípravu: 1) Vysvětlete funkci posuvného registru. 2) Vysvětlete funkci vstupů NULOVÁNÍ a UVOLŇOVACÍ VSTUP NASTAVENÍ posuvného registru. Zapojení měřicího pracoviště: Měření bude provedeno na přípravku se zapojeným posuvným registrem, nakresleným na obr. 1. Logické úrovně na vstupech a výstupech jsou indikovány luminiscenčními diodami. Vstupní úrovně L, H na vstupech nulování a nastavení jsou generovány připojením napětí O a 5 V tlačítky s označením NULOVÁNÍ, UVOLŇOVACÍ VSTUP NASTAVENÍ. Vstupní svorka, označená posuv, je propojena s výstupem generátoru hodinových impulsů. Funkční přepínač generátoru hodinových impulsů je v poloze RUČNĚ. Generátor hodinových impulsů GHI je přípravek pracující podle polohy funkčního přepínače P ve třech režimech: - TVAROVACÍ OBVOD - hodinové impulsy jsou tvarovány ze sinusového průběhu výstupního signálu RC generátoru. - INTERNÍ GENERÁTOR - hodinové impulsy s opakovacím kmitočtem cca 1Hz jsou tvarovány vnitřním generátorem přípravku a umožňují snadnou indikaci logických stavů pomocí ELD. - RUČNÍ SPOUŠTĚNÍ - hodinové impulsy jsou tvarovány RS klopným obvodem ovládaným tlačítkem. Jejich délka je dána dobou stisknutí tlačítka. Sériový vstup Q1 Q2 Q3 Q4 Q5 A S R T S R T S R T S R T S R T posuv C 1 C S R C S R C S R C S R C S R R 1 nulován í S uvolňovací vstup Paralelní vstupy A1 A2 A3 A4 A5 Obr. 1. Přípravek pro ověření funkce posuvného registru MH..96.

26 Použité přístroje: Postup měření: 1) Generátor hodinových impulsů a měřený obvod připojte na napájecí napětí 5 V. Přívody pro napájení jsou vyvedeny na zdířky na boční straně přípravků. Vstupní svorku posuvného registru, označenou POSUV propojte s výstupem Q generátoru hodinových impulsů. Zapojte posuvný registr jako kruhový propojením sériového výstupu se sériovým vstupem. Nastavte logickou úroveň L na uvolňovací vstup S stisknutím tlačítka UVOLŇOVACÍ VSTUP NASTAVENÍ. Tím je zamezeno přenosu logických úrovní z paralelních vstupů na nastavovací vstupy klopných obvodů posuvného registru. Zavedením logické úrovně L na nulovací vstup R sepnutím tlačítka NULOVÁNÍ proveďte vynulování posuvného registru. Opětovným stisknutím tlačítka NULOVÁNÍ tlačítko uvolněte. Na nastavovacích vstupech nastavte zvolenou kombinaci logických úrovni L, H. Uvolněním tlačítka UVOLŇOVACÍ VSTUP NASTAVENÍ přiveďte logické úrovně H na obvody nastavovacích vstupů, které nastaví klopné obvody posuvného registru do požadovaného stavu. Po nastavení posuvného registru stiskněte tlačítko UVOLŇOVACÍ VSTUP NASTAVENÍ (zavedení logické úrovně L) a tím odblokujte paralelní vstupy od vlastního posuvného registru. Stisknutím tlačítka na generátoru hodinových impulsů (zavedením logické úrovně H na vstupní svorku posuv posuvného registru) proveďte posuv binární informace v posuvném registru a ověřte tak jeho funkci. K posuvu dochází při změně logické úrovně L na H. 2) Uvedený postup zopakujte s tím, že hodnoty vstupních logických proměnných R, S, C, A 1 A 5 a výstupních logických proměnných Q 1 Q 5 zapíšete do tabulky. Hodnoty logických proměnných R, S, C odpovídající zadanému postupu jsou předepsány v tabulce. Zpracování výsledků: Logické stavy na vstupech a výstupech posuvného registru, zjištěné při plnění bodu 2) postupu zaznamenejte do tabulky. Některé logické úrovně jsou v tabulce předepsány v souladu s postupem měření. V případě, že je postup nulování a nastaveni posuvného registru zcela jasný, můžete vynechat slovní postup a předepsané operace s posuvným registrem provádět přímo podle tabulky 1. Dodržujte přitom předepsaný postup plnění dílčích operací po jednotlivých řádcích tabulky a uvědomujte si smysl každé operace. Použitá symbolika zápisu do tabulky je vysvětlena v doplňku tabulky. Symbol X označuje libovolný stav logické proměnné. Vyjadřuje skutečnost, že logická proměnná na vstupu může nabývat hodnot L nebo H aniž by ovlivnila logické úrovně na výstupu. Libovolný stav na výstupu. Znamená, že logická úroveň na výstupu není definována a obvykle záleží na předchozí činnosti posuvného registru. Tab. 1 R S C(n) A 1 A 2 A 3 A 4 A 5 Q 1n Q 2n Q 3n Q 4n Q 5n nulování X L L X X X X X X X X X X nulování L L L X X X X X zadávání H L L X X X X X

27 zadávání H L L přepnutí H H L přepnutí H L L posuv H L L H X X X X X posuv H L L H X X X X X posuv H L L H X X X X X posuv H L L H X X X X X posuv H L L H X X X X X X L H Q 1n Q 5n - libovolný stav - změna logické úrovně L na H - logické proměnné na výstupech po změně logické úrovně L na H na vstupy C (POSUV)

28 4. B ČÍTAČ Zadání: 1) Ověřte funkci nastavovacích vstupů čítače. 2) Ověřte funkci čítače. 3) Ověřte funkci čítače jako děliče modulo n (n = 2, 4, 8, 16, 7, 10) 4) Navrhněte zapojeni čítače jako děliče n (n = 6, 9, 13) a ověřte prakticky správnost návrhu. Nakreslete časové průběhy na vstupu a výstupu čítače, zapojeného jako děliče n. Otázky pro přípravu: 1) Popište funkci čítače, vysvětlete funkci nastavovacích vstupů. 2) Navrhněte zapojení čítače jako děliče n = 2 až 16. Zapojení měřicího pracoviště: Měření bude provedeno na přípravku, nakresleném na obr. 1. Přípravek umožňuje snadné připojení logických úrovní na nastavovací vstupy i propojení vstupu čítače s generátorem čítaných impulsů. Vstupní čítané impulsy jsou přiváděny na vstup čítače z generátoru hodinových impulsů, popsaného v úloze 4. A. Výstup GHI Q je propojen se vstupem čítače C. Logické úrovně na vstupech a výstupech jsou indikovány luminiscenčními diodami. Použité přístroje: Postup měření: 1) Generátor hodinových impulsů a měřený obvod připojte na napájecí napětí SV. Přívody pro napájení jsou vyvedeny na zdířky na boční straně přípravku. Propojte výstup Q prvního klopného obvodu čítače se vstupem B druhého klopného obvodu. Na vstup C čítače připojte výstup Q generátoru hodinových impulsů. GHI přepněte do polohy RUČNÍ. Připojte na nastavovací vstupy R 0(1), R 0(2) možné kombinace logických úrovní L a H a zjistěte reakci čítače na přivedení čítaných impulsů, které generujte stisknutím tlačítka na generátoru hodinových impulsů. Výsledky zpracujte do tabulky 2. 2) Na základě ověření funkce nastavovacích vstupů proveďte vynulováni čítače a přivedením potřebných logických úrovní na nastavovací vstupy jej připravte k čítání. Na vstup čítače přiveďte impulsy z generátoru hodinových impulsů. Při poloze přepínače P na GHI RUČNĚ jsou impulsy generovány stisknutím tlačítka, při poloze přepínače INTERNÍ GENERÁTOR vnitřním generátorem pracujícím s kmitočtem 1 Hz. Závislost výstupních logických proměnných čítače na počtu vstupních impulsů zaznamenejte do tabulky 3.

29 MH 7493 A QA QB QC QD H H H J K T J K T J K T J K T C R B C R C R C R & & & H L POMOCNÝ OBVOD MH 7420 Obr. 1. Přípravek pro ověření funkce čítače. A B A B A B QA QB A B A B A B QA QB Ro(1) Ro(1) C D QC QD H Ro(1) Ro(1) C D QC QD & & H Obr. 2. Zapojení čítače jako děliče n = 10 a 7. 3) Zapojte měřený čítač MB 7493 jako dělič kmitočtu n = 2, 4, 8, 16 podle tabulky 1 a jako dělič kmitočtu n = 7, 10 podle schématu na obr. 2. Ověřte funkci těchto zapojení. 4) Na základě předchozích poznatků navrhněte zapojení čítače jako děliče n = 6, 9, 13 a ověřte správnost navržených zapojení. Zapojení nakreslete do laboratorního deníku. Nakreslete časové průběhy na vstupu a výstupu čítače zapojeného jako dělič n = 6, 7, 9. Tab. 1 Dělící poměr Vstup Výstup A 2 B A (Q A B) 4 B Q A Q B Q B Q C

30 8 A (Q A B) B Q C Q D 16 A (Q A B) Q D Q A B označuje propojení výstupu Q A se vstupem B Zpracování výsledků: Reakci čítače na logické úrovně L, H na nastavovacích vstupech R 0(1) a R 0(2) zaznamenejte do tab. 2. V případě, že při zvolené kombinaci L, H čítač čítá, zaznamenejte tento stav do tabulky. Funkci čítání popište do tab. 3. Tab. 2 R 0(1) R 0(2) Q A Q B Q B Q D Tab. 3 n Q A Q B Q B Q D Ověřené zapojeni čítače jako děliče n = 6, 9, 13 nakreslete. Časové průběhy na vstupu a výstupu čítače zapojeného jako dělič n = 6, 7, 9 nakreslete.

31 5. A ELEKTROLUMINISCENČNÍ DIODA Zadání: a) Změřte V-A charakteristiku elektroluminiscenční diody WK v přímém směru. b) Změřte výkonovou vyzařovací W-A charakteristiku ELD. c) Změřte směrovou vyzařovací charakteristiku ELD. Otázky pro přípravu: 1) Nakreslete a popište průběhy statických charakteristik elektroluminiscenčních diod. 2) Jaká je fyzikální podstata spektrálních vyzařovacích charakteristik elektroluminiscenčních diod. Zapojení měřicího pracoviště: K měření je použito přípravku, který obsahuje jednak obvod pro nastavení pracovního bodu ELD a dále fotodetektor pro měření zářivého výkonu, který je posuvný a umožňuje měření výkonu v různých vzdálenostech od ELD. Ta je umístěna v otočném držáku s ukazatelem, pro nastavení požadovaného úhlu natočení. + IF ma LED FOTODETECTOR USS UF V 10 V [1V=1mW] Obr. 1. Schéma zapojení pracoviště pro měření ELD.

32 Použité přístroje: Postup měření: a) Zapojte přípravek podle obr. 1. Nastavujte hodnoty proudu I F v rozsahu od 1 do 30 ma a měřte odpovídající hodnoty napětí U F. Výsledky zapisujte do tabulky. b) Voltmetr přepojte z pozice V 1 na výstup fotodetektoru (V 2). Nastavujte stejné hodnoty proudu I F jako při měření V-A charakteristiky a odečítejte hodnoty výstupního výkonu. Při tom je fotodetektor v těsné blízkosti ELD a její úhel natočení je nulový. Vyzářený výkon ELD se měří fotodetektorem s fotodiodou 1 PP 75, jejíž fotoelektrický proud nakrátko je převodníkem I/U převeden na napětí. Cejchování je provedeno tak, že U O = 1V odpovídá Φ e = 1 mw. c) Při čtení směrové vyzařovací charakteristiky ELD nastavte doporučenou hodnotu I F a vzdálenosti fotodetektoru. Natáčením osy záření ELD vůči fotodetektoru v úhlu 0 až ± 90 odečítejte pro nastavené úhly odpovídající vyzářený výkon. Hodnoty výkonu přepočítejte na relativní hodnoty v procentech vzhledem k výkonu pro nulový úhel natočení. Ze zakreslené vyzařovací charakteristiky vyhodnoťte úhel polovičního vyzářeného výkonu α/2. Zpracování výsledků: Výsledky měření zpracujte do tabulek a do tří grafů I F = f (U F), Φ e = f(i F) a Φ e = f(α). Tab. 1. VA charakteristika LED v propustném směru I F [ma] U F [V] Tab. 2. Výkonová charakteristika LED I F [ma] Φ e [mw] Tab. 3. Směrová charakteristika LED pro IF = ma. ϕ [ ] Φ e [mw] Φ e [mw]

33 Příklad grafického znázornění Obr. 2. Obr. 2. Ukázka voltampérové, výkonové a směrové vyzařovací charakteristiky ELD.

34 5. B FOTODIODA Zadání: a) Změřte V-A charakteristiku fotodiody 1PP75 za tmy a při osvětlení pro zářivý výkon zdroje v rozsahu Φ e = 1, 2, 3, 4, 5 mw. b) Změřte závislost fotoelektrického proudu nakrátko I LO na zářivém výkonu Φ e. c) Změřte závislost fotovoltaického napětí naprázdno U L na zářivém výkonu Φ e. Otázky pro přípravu: 1) Jaká je fyzikální podstata fotovoltaického jevu při interakci světla s přechodem P-N? 2) Vymezte na typickém průběhu V-A charakteristiky fotodiody za tmy a při jistém konstantním ozářeni pracovní režimy "fotodiodový" a "fotovoltaický". Zapojení měřicího pracoviště: K měření je použito přípravku se zabudovaným zdrojem optického záření, tvořeného elektroluminiscenční diodou, vyzařující na vlnové délce λ = 950 nm. Vyzářený výkon lze přepínat stupňovitě v rozsahu 0 až 5 mw. Měřicí obvod umožňuje práci ve třech režimech. V poloze přepínače V-A je po připojení miliampérmetru a voltmetru možno měřit voltampérové charakteristiky fotodiody. V poloze I L0 je k diodě připojen převodník proud/napětí, který umožňuje měřit proud nakrátko. V poloze U L pak je k diodě připojen voltmetr pro měření fotovoltaického napětí naprázdno. Použité přístroje: Postup měření: a) Zapojte přípravek podle obrázku. Přepínač FUNKCE v poloze V-A. Přepínač Φ e je v poloze 0 (charakteristika fotodiody za tmy). Nastavujte napětí na diodě v rozsahu od -2 V do +0,5 V, odečítejte proud ID a výsledky zapisujte do tabulky. Nastavte Φ e = 1 mw a opakujte postup. b) Přepínač FUNKCE je v poloze I LO. Postupně nastavujte Φ e v rozsahu od 1 do 5 mw a odečítejte napětí na voltmetru připojeném k výstupu převodníku I/U. Hodnota ve voltech odpovídá proudu nakrátko v ma. Výsledky zapište do tabulky. c) Přepínač FUNKCE je v poloze U L. Postupně nastavujte Φ e od 0 do 5 mw a odečítejte napětí na voltmetru. Výsledky zapište do tabulky.

35 1 2 FUNKCE: 1) V-A charakteristika, 3 2) proud IL0 (nakrátko), 4 3) napětí UL (naprázdno) 0 5 U D Φ e [mw] ma UCC10 +5V I/U V UCC2+± 15V FUNKCE V-A I L0 U L Obr. 1. Zapojení pracoviště pro měření fotodiody. Zpracování výsledků: Výsledky zpracujte graficky do tří grafů: I D = f(u D), Φ e = par.; I L0 = f(φ e); U L = f(φ e). Pro zapsání výsledků je možno použít následující tabulky. Typické průběhy uvedených závislosti jsou uvedeny na obr. 2. Do tabulky 1 použijte krok hodnot U R po 0,5 V a krok U F po 0,1 V. Tab. 1. I D [ma] U R [V] U F [V] Φ e [mw]

36 Tab. 2. Φ e [mw] I L0 [ma] U L [V] Obr. 1. Příklad grafického zpracování charakteristik.

37 6A. Měření spektrálních charakteristik zdrojů optického záření Zadání: 1. Změřte spektrální charakteristiky předložených elektroluminiscenčních diod (červená, zelená, žlutá, modrá, bílá, IR, atd.), 2. Změřte spektrální charakteristiky laserové diody (780nm) pro různé proudy I F, I F < I TH spontánní emise, I F > I TH stimulovaná emise. 3. Výsledky měření zpracujte grafickou formou do jednoho obrázku zvlášť pro LED a zvlášť pro LD. Otázky pro přípravu: 1) Popište funkci elektroluminiscenční diody. 2) Vysvětlete princip činnosti hranolového spektrometru. Použité přístroje: Popis úlohy a použité měřicí přístroje: V této laboratorní úloze je použit kompaktní spektrometr napájený a řízení pomocí PC prostřednictvím sběrnice USB. Princip měření je patrný z obr. 1. Obr. 1 Uspořádání hlavních komponentů spektrometru Přístroj se skládá z následujících komponentů: 1 optovláknový konektor SMA, 2 štěrbina obdélníkového tvaru, která je součástí konektoru a řídí intenzitu vstupního světla, 3 filtr, který reguluje rozsah vlnových délek přicházejících do optického systému, 4 kolimační zrcadlo, které zaostřuje světlo přicházející do optického systému na mřížku, 5 mřížka, vychylující světlo přicházející z kolimačního zrcadla a směřující vychýlené paprsky ne zaostřující zrcadlo, 6 zaostřující zrcadlo, které přijímá světlo z mřížky a zaostřuje je přímo na CCD detektor nebo sběrnou čočku (závisí na typu spektrometru), 7 sběrná čočka je použita pro přizpůsobení světelného svazku na krátké pixely detektoru, 8 CCD detektor (UV, VIS, NIR) sbírá světlo odražené zaostřujícím zrcadlem (nebo přes

38 sběrnou čočku) a převádí světlo na elektrický proud. Každý pixel detektoru odpovídá vlnové délce dopadajícího světla a vytváří odezvu v digitálním tvaru. Digitální signál je přenášen do PC pomocí speciálního software. Spektrální charakteristika je zobrazena na obrazovce PC, všechna sejmutá data mohou být zapsána do paměti a použita později např. s použitím tabulkového procesoru Excel pro zakreslení více grafů do jednoho obrázku. Spektrometr je připojen k PC (notebooku) pomocí USB portu. Napájení je provedeno přímo z PC bez nutnosti zvláštního zdroje. Polovodičový zdroj světla je umístěn ve stojánku, umožňujícím nastavení světla proti štěrbině spektrometru. Zapojení součástek a přístrojů pro měření spektrálních charakteristik ELD a LD je uvedeno na obr. 2. Pracovní proud I F je nastaven pomocí ss napájecího zdroje a měřen digitálním miliampérmetrem. Ve většině případů není potřeba použít čočku pro zaostření světla do spektrometru. Hodnota I F je doporučena podle typu ELD, pro LD je vhodné ukázat, jak se mění spektrální charakteristika se změnou pracovního proudu vzhledem k prahovému proudu, při kterém přechází LD z e spontánního do stimulovaného režimu. Toto měření je vhodné provádět současně s měřením výkonové vyzařovací charakteristiky pro určení vhodného pracovního bodu k dosažení optimální spektrální charakteristiky. Nastavení pracovního bodu je patrné z obr. 3. Také závislost vyzáření vlnové délky na pracovním proudu je zajímavá při aplikacích LD s modulací. Obr. 2 Uspořádání pracoviště pro měření spektrální charakteristiky ELD a LD Obr. 3 Výkonové vyzařovací charakteristiky ELD a LD s vybranými pracovními body Výsledky měření a jejich zpracování Výsledky měření jsou okamžitě patrné na obrazovce PC a lze je zaznamenat v rámci programu spektrometru. Pokud je potřeba porovnat různá spektra v jednom grafu, je vhodné použít tabulkový procesor Excel. Typické spektrální charakteristiky ELD a LD jsou uvedeny na obr. 4, 5 a 6. Na obr. 4 jsou spektrální charakteristiky zelené, žluté, červené a infračervené ELD. Studenti mohou porovnat také typický optický výkon pro stejné pracovní proudy. Na obr. 5 je uvedena spektrální charakteristika laserové diody pro dvě hodnoty pracovního proudu v oblasti stimulované emise a na obr. 6 je typická spektrální charakteristika LD pro pracovní bod pod prahem, kde LD pracuje ve spontánním režimu.

39 Obr. 4 Spektrální charakteristiky vybraných ELD Obr. 5 Spektrální charakteristiky laserové diody pro různé pracovní proudy Obr. 6 Spektrální charakteristiky laserové diody pod prahovým pracovním bodem

40 6. B. Měření parametrů optických vláken Zadání: 1) Měření výkonu zdrojů optického záření a) Změřte optický výkon zdroje ELS-100 a PROLITE-80 na všech vlnových délkách, které poskytují s využitím spojovacích modulů 50/125 μm, 62,5/125 μm a 9/125 μm. b) Ověřte měřič optického výkonu přepínáním vlnových délek na něž je přístroj cejchován a porovnejte výsledky. 2) Změřte útlum předloženého optického vlákna metodou vložných ztrát na všech vlnových délkách, které máte k dispozici. 3) Ověřte předložené optovláknové komponenty: a) Změřte útlum optických atenuátorů 5, 10, 20 a 30 db. b) Změřte základní parametry děliče výkonu (dělicího poměru a vložného útlumu) na všech vlnových délkách. Otázky pro přípravu 1. Vysvětlete princip měřicí metody vložných ztrát 2. Vysvětlete princip šíření světla optickým vláknem Popis pracoviště a postup měření Při měření je využívána souprava Mikrokom OPTEL Profi a dále dva páry měřicích přístrojů sestávající ze zdroje záření a měřiče optického výkonu. Pohled na základní kufr s potřebnými OV komponenty je uveden na obr. 1. Obr.1 Souprava pro měření optických vláken OPTEL Profi

41 Ad 1) Měření optického výkonu Základní úlohou je změření optického výkonu zdrojů záření ELS-100 (na vlnové délce 850 a 1300nm) a PROLITE 80 ( na vlnové délce 1310 a 1550 nm) viz obr.2 a), b). 1) Propojíme zdroj optického záření a měřič optického výkonu EPM-100 krátkým spojovacím modulem (50/125 μm). viz obr. 3. 2) Nastavíme postupně λ=850 a 1300 nm na zdroji optického záření ELS-100 i měřiči optického výkonu a odečteme naměřenou hodnotu [μw; dbm]. 3) Odpojíme zdroj ELS-100 a připojte zdroj PROLITE 80. Nastavíme postupně λ=1310 a 1550nm na zdroji i měřiči optického výkonu a odečteme naměřenou hodnotu [μw; dbm]. 4) Potom změříme totéž pro spojovací modul 62,5/125 a 9/125 μm. 5) Přesvědčíme se co měří přístroj na jiné zvolené délce mimo cejchovanou. Nastavujeme postupně všechny hodnoty λ= 850, 1300, 1310, 1490, 1550, 1625 nm na měřiči optického výkonu při zvolené hodnotě vlnové délky zdroje. Vysvětlete nutnost cejchování detektoru. Tabulka naměřených hodnot λ [nm] P out [μw] λ [nm] P out [dbm] Ad 2. Měření útlumu metodou vložných ztrát Metoda je založena na porovnání útlumu krátkého referenčního vlákna a měřeného vlákna. Obě vlákna jsou opatřena stejnými konektory a jsou stejného typu. 1) Podle typu měřeného vlákna zvolíme vhodný krátký spojovací modul (50/125 μm). Propojíme jeden spojovací modul se zdrojem záření a měřičem optického výkonu. Změříme výstupní výkon na všech vlnových délkách (850, 1300, 1310 a 1550 nm). 2) Odpojíme spojovací modul od vysílače a připojíme dlouhý měřený modul (1 km). K propojení s měřičem optického výkonu použijeme stejný krátký modul jako u zdroje záření.

42 3) Změříme hodnoty výstupního výkonu na všech vlnových délkách jako v bodu 1. Z naměřených hodnot v obou případech stanovíme útlum měřeného modulu a činitel útlumu [db/km]. Tabulka naměřených hodnot λ [nm] P out [μw] Ad 3. Měření optovláknových komponentů 3.1 Optické atenuátory 1) Zapojte jeden konec spojovacího modulu GI50/125 (modul č. 1) do zdroje záření ELS-100. druhý konec připojte přes konektorovou spojku na spojovací modul č. 2, jehož druhý konec připojte na měřič optického výkonu EPM-100. Nastavte měřič optického výkonu na vlnovou délku 1300 nm. Tento optický výkon si poznamenejte jako referenční hodnotu L ref do tabulky. Tabulka naměřených hodnot Jmenovitá hodnota útlumu [db] Referenční výkon L ref [dbm] Měřený výkon [dbm] Vložný útlum [db] 5 L 5 10 L L L 30 2) Rozpojte konektor v místě spojení obou spojovacích modulů a připojte měřený optický atenuátor o jmenovité hodnotě vložného útlumu 5 db. 3) Odečtěte optický výkon L 5 na měřiči optického výkonu a poznamenejte ho do tabulky. 4) Vypočítejte vložný útlum optického atenuátoru A5= L ref- L 5. 5) Opakujte měření pro každou další jmenovitou hodnotu útlumu atenuátoru, tj. 10, 20 db a výsledky poznamenejte do tabulky. 3.2 Dělič optického výkonu (vazební člen) Úkolem je změřit základní parametry děliče výkonu, tj. dělicího poměru a vložného útlumu. Přístroje zapojíme podle schéma na obrázku. Měření provedeme na vlnových délkách 1310 a 1550 nm s použitím zdroje záření PROLITE 80 a měřičem výstupního výkonu EPM-100. Vstupní optické záření změříme s použitím spojovacího modulu FC-ST a poté připojíme zdroj k bráně č. 1 (bílé vlákno). Změříme hodnotu výstupního výkonu na bráně č. 2 a 3. Měřič optického záření připojíme postupně pomocí vhodných modulů přizpůsobujících konektory typu FC a ST. Z naměřených hodnot vypočítáme dělicí poměr jako P2/(P2+P3) a vložný útlum jako P1- (P2+P3). Vstupní optické záření změříme s použitím spojovacího modulu FC-ST a poté připojíme zdroj k bráně č. 1 (bílé vlákno).

43 Změříme hodnotu výstupního výkonu na bráně č. 2 a 3. Měřič optického záření připojíme postupně pomocí vhodných modulů přizpůsobujících konektory typu FC a ST. Z naměřených hodnot vypočítáme dělicí poměr jako P2/(P2+P3) a vložný útlum jako P1- (P2+P3). Skutečné provedení sestavy je patrné z obr. 5. Obr. 4 Schéma zapojení pracoviště pro měření parametrů optovláknového děliče výkonu Tabulka naměřených hodnot Brána Měřený výkon [μw] Měřený výkon [dbm] Dělící poměr Vložný útlum [db] Zpracování výsledků: Tabulky doplňte hodnotami získanými výpočtem.

44 6 C. Měření útlumu optických vláken manipulátorem OPTEL Zadání: Metodou vložných ztrát změřte: 1. Útlum vazby vlákno vlákno (útlum spojení optických kabelů) a. podélná odchylka vláken b. úhlová odchylka vláken 2. Změny útlumu vlákna vlivem ohybů a. makroohyby b. mikroohyby 3. Vlastnosti optického atenuátoru Použité přístroje: Otázky pro přípravu 1. Vysvětlete princip měřicí metody vložných ztrát 2. Vysvětlete princip šíření světla optickým vláknem Zapojení měřícího pracoviště Manipulátor OPTEL je jednoduchý manipulační stolek. Umožňuje sestavit z optických a mechanických prvků řadu praktických úloh z vláknové optiky a optoelektroniky. Každé úloze odpovídá určitá optická sestava prvků. Jejich poloha není většinou pevně dána, ale lze ji ve vodorovné rovině na manipulátoru měnit pomocí vhodně navržených posuvů. Těmito posuvy je možné optickou sestavu nastavovat (tzv. justovat), popřípadě po nastavení na ní provádět různá měření. Konektor s optickým kabelem lze umístit do čtyř různých pozic, které odpovídají čtyřem měřicím sondám. Pozice Al a B1 jsou využity k lineárnímu a rotačnímu posuvu měřicích sond. Tímto způsobem je možno sledovat lineární nebo úhlové závislosti, například vliv podélné a úhlové odchylky na útlum spojení dvou optických vláken. Pozice A2 a B2 dovolují příčný posuv měřicích sond, což je využito například při sledováni vlivu příčné odchylky na útlum spojení dvou vláken. Pokud jsou optické kabely v pozicích A2 a B2, lze rovněž do optické dráhy mezi čela vláken vkládat různé optické elementy, jako jsou například útlumové filtry, optické závory, barevné filtry. K nastavení správné polohy takovýchto elementů slouží posuv měřených vzorků. Tímto způsobem jsou demonstrovány principy optického atenuátoru, optické závory a dalších optických vláknových senzorů. Univerzální držáky, které jsou součásti příslušenství, dovolují vkládat různé vzorky dle vlastního uvážení a rozšířit tak soubor úloh o vlastní nápady a experimenty. Metody detekce při měření útlumu: 1. Detekce optického signálu měřičem optického výkonu (stejnosměrná detekce) Pro měření použijeme desku analogového optického vysílače (č. 3) a desku zdroje (č. 0). Pro měření optického výkonu použijeme měřič EPM-100. Přístroj propojíme s manipulátorem (B2) optickým kabelem a podobně vstup A1 manipulátoru s deskou vysílače. Pro měření útlumu nastavte ramena manipulátoru do jedné přímky a tuto polohu zajistěte aretační maticí. Na ramenech posuvů nastavte počáteční polohu 0 mm, odečtěte hodnotu

SOUČÁSTKY ELEKTROTECHNIKY

SOUČÁSTKY ELEKTROTECHNIKY UNIVERZITA ORANY Fakulta vojenských technologií SOUČÁSTKY ELEKTROTECHNIKY LAORATORNÍ PRAKTIKUM Ing. Martin Kyselák, Ph.D. prof. Ing. Čestmír Vlček, CSc. Ing. Jiří Solfronk, CSc. rno 2016 OSAH 1 A STAILIZAČNÍ

Více

MĚŘENÍ TRANZISTOROVÉHO ZESILOVAČE

MĚŘENÍ TRANZISTOROVÉHO ZESILOVAČE Úloha č. 3 MĚŘÍ TRAZISTOROVÉHO ZSILOVAČ ÚOL MĚŘÍ:. Změřte a) charakteristiku I = f (I ) při U = konst. tranzistoru se společným emitorem a nakreslete její graf; b) zesilovací činitel β tranzistoru se společným

Více

MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH.

MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH. MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH. 1. Měření napětí ručkovým voltmetrem. 1.1 Nastavte pomocí ovládacích prvků na ss zdroji napětí 10 V. 1.2 Přepněte voltmetr na rozsah 120 V a připojte

Více

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí Laboratorní úloha KLS Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí (Multisim) (úloha pro seznámení s prostředím MULTISIM.0) Popis úlohy: Cílem úlohy je potvrdit často opomíjený, byť

Více

6A. Měření spektrálních charakteristik zdrojů optického záření

6A. Měření spektrálních charakteristik zdrojů optického záření 6A. Měření spektrálních charakteristik zdrojů optického záření Zadání: 1. Změřte spektrální charakteristiky předložených elektroluminiscenčních diod (červená, zelená, žlutá, modrá, bílá, IR, atd.), 2.

Více

SOUČÁSTKY ELEKTROTECHNIKY

SOUČÁSTKY ELEKTROTECHNIKY UNIVERZITA OBRANY Fakulta vojenských technologií Katedra elektrotechniky SOUČÁSTKY ELEKTROTECHNIKY LABORATORNÍ PRAKTIKUM Autoři: Ing. Martin Kyselák, Ph.D. Ing. Jiří Solfronk, CSc. Brno 2017 ISBN XX-XX-XXXX-XXX-X

Více

Úloha 1 Multimetr. 9. Snižte napájecí napětí na 0V (otočením ovládacího knoflíku výstupního napětí zcela doleva).

Úloha 1 Multimetr. 9. Snižte napájecí napětí na 0V (otočením ovládacího knoflíku výstupního napětí zcela doleva). Úloha 1 Multimetr CÍLE: Po ukončení tohoto laboratorního cvičení byste měli být schopni: Použít multimetru jako voltmetru pro měření napětí v provozních obvodech. Použít multimetru jako ampérmetru pro

Více

Návod k přípravku pro laboratorní cvičení v předmětu EO.

Návod k přípravku pro laboratorní cvičení v předmětu EO. Měření na výkonovém zesilovači Návod k přípravku pro laboratorní cvičení v předmětu EO. Cílem měření je seznámit se s funkcí výkonového zesilovače, pracujícího ve třídě B, resp. AB. Hlavními úkoly jsou:

Více

MĚŘENÍ POLOVODIČOVÉHO USMĚRŇOVAČE STABILIZACE NAPĚTÍ

MĚŘENÍ POLOVODIČOVÉHO USMĚRŇOVAČE STABILIZACE NAPĚTÍ Úloha č. MĚŘENÍ POLOVODIČOVÉHO SMĚRŇOVČE STBILIZCE NPĚTÍ ÚKOL MĚŘENÍ:. Změřte charakteristiku křemíkové diody v propustném směru. Měřenou závislost zpracujte graficky formou I d = f ( ). d. Změřte závěrnou

Více

Návod k použití digitálních multimetrů řady MY6xx

Návod k použití digitálních multimetrů řady MY6xx Návod k použití digitálních multimetrů řady MY6xx 1. Bezpečnostní opatření: Multimetr je navržen podle normy IEC-1010 pro elektrické měřicí přístroje s kategorií přepětí (CAT II) a znečistění 2. Dodržujte

Více

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí (Multisim) (úloha pro seznámení s prostředím MULISIM) Popis úlohy: Cílem úlohy je potvrdit často opomíjený, byť

Více

Zkouškové otázky z A7B31ELI

Zkouškové otázky z A7B31ELI Zkouškové otázky z A7B31ELI 1 V jakých jednotkách se vyjadřuje napětí - uveďte název a značku jednotky 2 V jakých jednotkách se vyjadřuje proud - uveďte název a značku jednotky 3 V jakých jednotkách se

Více

MĚŘĚNÍ LOGICKÝCH ČÍSLICOVÝCH OBVODŮ TTL I

MĚŘĚNÍ LOGICKÝCH ČÍSLICOVÝCH OBVODŮ TTL I MĚŘĚNÍ LOGICKÝCH ČÍSLICOÝCH OBODŮ TTL I 1. Podle katalogu nakreslete vývody a vnitřní zapojení obvodu MH7400. Jde o čtveřici dvouvstupových hradel NND. 2. Z katalogu vypište mezní hodnoty a charakteristické

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Úvod: 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Odporové senzory teploty (například Pt100, Pt1000) použijeme pokud chceme měřit velmi přesně teplotu v rozmezí přibližně 00 až +

Více

Synchronní detektor, nazývaný též fázově řízený usměrňovač, je určen k měření elektrolytické střední hodnoty periodického signálu podle vztahu.

Synchronní detektor, nazývaný též fázově řízený usměrňovač, je určen k měření elektrolytické střední hodnoty periodického signálu podle vztahu. ZADÁNÍ: ) Seznamte se se zapojením a principem činnosti synchronního detektoru 2) Změřte statickou převodní charakteristiku synchronního detektoru v rozsahu vstupního ss napětí ±V a určete její linearitu.

Více

Měření vlastností optických vláken a WDM přenos

Měření vlastností optických vláken a WDM přenos Obecný úvod Měření vlastností optických vláken a WDM přenos Úloha se věnuje měření optických vláken, jejich vlastností a rušivých jevů souvisejících s vzájemným nedokonalým navázáním v konektorech. Je

Více

2-LC: ČÍSLICOVÉ OBVODY

2-LC: ČÍSLICOVÉ OBVODY 2-LC: ČÍSLICOVÉ OBVODY Cíl měření: Ověření základních vlastností číslicových integrovaných obvodů. 1) čítač (asynchronní, synchronní) 2) multiplexer a demultiplexer 3) mikroprocesor ( S 2441, str. 155)

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tematická sada:

Více

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření. Měření parametrů logického obvodu, část 3-6-3

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření. Měření parametrů logického obvodu, část 3-6-3 MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření parametrů logického obvodu, část Číslo projektu: Název projektu: Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 21 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_SPŠ-ELE-5-III2_E3_03

Více

Multimetr: METEX M386OD (použití jako voltmetr V) METEX M389OD (použití jako voltmetr V nebo ampérmetr A)

Multimetr: METEX M386OD (použití jako voltmetr V) METEX M389OD (použití jako voltmetr V nebo ampérmetr A) 2.10 Logické Obvody 2.10.1 Úkol měření: 1. Na hradle NAND změřte tyto charakteristiky: Převodní charakteristiku Vstupní charakteristiku Výstupní charakteristiku Jednotlivá zapojení nakreslete do protokolu

Více

Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení)

Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení) Střední škola informatiky a spojů, Brno, Čichnova 23 Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení) Studentská verze Zpracoval: Ing. Jiří Dlapal B R N O 2011 Úvod Výuka předmětu Elektrická měření

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace pro zadávací řízení na veřejnou zakázku malého rozsahu zadávanou v souladu se Závaznými postupy pro zadávání zakázek z prostředků finanční podpory OP VK na dodávku Učební pomůcky pro

Více

Číslicový multimetr AX-572. Návod k obsluze

Číslicový multimetr AX-572. Návod k obsluze Číslicový multimetr AX-572 Návod k obsluze 1. ÚVOD AX-572 je stabilní multimetr se zobrazovačem LCD 40 mm a bateriovým napájením. Umožňuje měření napětí DC a AC, proudu DC a AC, odporu, kapacity, teploty,

Více

Elektrotechnická měření - 2. ročník

Elektrotechnická měření - 2. ročník Protokol SADA DUM Číslo sady DUM: Název sady DUM: VY_32_INOVACE_EL_7 Elektrotechnická měření pro 2. ročník Název a adresa školy: Střední průmyslová škola, Hronov, Hostovského 910, 549 31 Hronov Registrační

Více

1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů

1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů 1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů Cíl: Cílem této laboratorní úlohy je ověření vhodnosti použití různých typů měřicích přístrojů při měření efektivních hodnot střídavých proudů

Více

Převodníky f/u, obvod NE555

Převodníky f/u, obvod NE555 Převodníky f/u, obvod NE555 Na tomto cvičení byste se měli seznámit s funkcí jednoduchého převodníku kmitočet/napětí sestaveného z dvojice operačních zesilovačů. Dále byste se měli seznámit s obvodem NE555.

Více

Vytvořeno v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.30/01,0038 Automatizace výrobních procesů ve strojírenství a

Vytvořeno v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.30/01,0038 Automatizace výrobních procesů ve strojírenství a Milan Nechanický Sbírka úloh z MDG Vytvořeno v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.30/01,0038 Automatizace výrobních procesů ve strojírenství a řemeslech Střední průmyslová

Více

Seznámení s přístroji, používanými při měření. Nezatížený a zatížený odporový dělič napětí, měření a simulace PSpice

Seznámení s přístroji, používanými při měření. Nezatížený a zatížený odporový dělič napětí, měření a simulace PSpice Cvičení Seznámení s přístroji, používanými při měření Nezatížený a zatížený odporový dělič napětí, měření a simulace PSpice eaktance kapacitoru Integrační článek C - přenos - měření a simulace Derivační

Více

Harmonický ustálený stav pokyny k měření Laboratorní cvičení č. 1

Harmonický ustálený stav pokyny k měření Laboratorní cvičení č. 1 Harmonický ustálený stav pokyny k měření Laboratorní cvičení č. Zadání. Naučte se pracovat s generátorem signálů Agilent 3320A, osciloskopem Keysight a střídavým voltmetrem Agilent 34405A. 2. Zobrazte

Více

VOLTAMPÉROVÉ CHARAKTERISTIKY DIOD

VOLTAMPÉROVÉ CHARAKTERISTIKY DIOD Universita Pardubice Ústav elektrotechniky a informatiky Elektronické součástky Laboratorní cvičení č.1 VOLTAMPÉROVÉ CHARAKTERISTIKY DIOD Jméno: Pavel Čapek, Aleš Doležal, Lukáš Kadlec, Luboš Rejfek Studijní

Více

A U. kde A je zesílení zesilovače, U 2 je výstupní napětí zesilovače a U 1 je vstupní napětí na zesilovači. Zisk po té můžeme vypočítat podle vztahu:

A U. kde A je zesílení zesilovače, U 2 je výstupní napětí zesilovače a U 1 je vstupní napětí na zesilovači. Zisk po té můžeme vypočítat podle vztahu: RIEDL 4.EB 6 /8.ZDÁNÍ a) Na předložeém ízkofrekvečím zesilovači změřte vstupí impedaci b) Změřte zesíleí a zisk pro výko 50% c) Změřte útlumovou charakteristiku Měřeí proveďte při cc =0V a maximálě 50%

Více

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_04_Zesilovače a Oscilátory

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_04_Zesilovače a Oscilátory Číslo projektu Číslo materiálu CZ..07/.5.00/34.058 VY_3_INOVACE_ENI_.MA_04_Zesilovače a Oscilátory Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

LOGIC. Stavebnice PROMOS Line 2. Technický manuál

LOGIC. Stavebnice PROMOS Line 2. Technický manuál ELSO, Jaselská 177 28000 KOLÍN, Z tel/fax +420-321-727753 http://www.elsaco.cz mail: elsaco@elsaco.cz Stavebnice PROMOS Line 2 LOGI Technický manuál 17. 04. 2014 2005 sdružení ELSO Účelová publikace ELSO

Více

4. Vysvětlete mechanismus fotovodivosti. Jak závisí fotovodivost na dopadajícím světelném záření?

4. Vysvětlete mechanismus fotovodivosti. Jak závisí fotovodivost na dopadajícím světelném záření? Dioda VA 1. Dvě křemíkové diody se liší pouze plochou PN přechodu. Dioda D1 má plochu přechodu dvakrát větší, než dioda D2. V jakém poměru budou jejich diferenciální odpory, jestliže na obou diodách bude

Více

MĚŘENÍ JALOVÉHO VÝKONU

MĚŘENÍ JALOVÉHO VÝKONU MĚŘENÍ JALOVÉHO VÝKONU &1. Které elektrické stroje jsou spotřebiči jalového výkonu a na co ho potřebují? &2. Nakreslete fázorový diagram RL zátěže připojené na zdroj střídavého napětí. &2.1 Z fázorového

Více

2. Změřte a nakreslete časové průběhy napětí u 1 (t) a u 2 (t). 3. Nakreslete převodní charakteristiku komparátoru

2. Změřte a nakreslete časové průběhy napětí u 1 (t) a u 2 (t). 3. Nakreslete převodní charakteristiku komparátoru GENEÁTO PILOVITÉHO PŮBĚHU 303-4. Na nepájivém kontaktním poli sestavte obvod dle schématu na obr.. Hodnoty součástek a napájení zadá vyučující: =,7 kω, 3 = 3 = 0 kω, C = 00 nf, U CC = ± V. Změřte a nakreslete

Více

PRAKTIKUM III. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Název: Charakteristiky optoelektronických součástek

PRAKTIKUM III. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Název: Charakteristiky optoelektronických součástek Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM III. Úloha č. 5 Název: Charakteristiky optoelektronických součástek Pracoval: Lukáš Vejmelka obor (kruh) FMUZV (73) dne 3.3.2014

Více

2-LC: Měření elektrických vlastností výkonových spínačů (I)

2-LC: Měření elektrických vlastností výkonových spínačů (I) 2-LC: Měření elektrických vlastností výkonových spínačů (I) Cíl měření: Ověření a porovnání vlastností výkonových spínačů: BJT, MOSFET a tyristoru. Zkratování řídících vstupů Obr. 1 Přípravek pro měření

Více

Hlídač plamene SP 1.4 S

Hlídač plamene SP 1.4 S Hlídač plamene SP 1.4 S Obsah: 1. Úvod 2. Technické údaje 3. Vnější návaznosti 4. Provoz 4.1 Způsob použití 4.2 Aplikace tubusu 4.3 Pokyny pro provoz 4.4 Bezpečnostní předpisy 4.5 Kontrola funkce 4.6 Zkušební

Více

Multimetr MS8265 MASTECH

Multimetr MS8265 MASTECH Multimetr MS8265 MASTECH Obsah 1. OBECNÉ INSTRUKCE 3.2.3 Test diody 1.1 Opatření pro bezpečné zacházení 3.2.4 Kontrola kontinuity 1. OBECNÉ INSTRUKCE Tento přístroj je v souladu s IEC 61010-1, CAT III

Více

E1 - Měření koncentrace kyslíku magnetickým analyzátorem

E1 - Měření koncentrace kyslíku magnetickým analyzátorem E1 - Měření koncentrace kyslíku magnetickým analyzátorem Funkční princip analyzátoru Podle chování plynů v magnetickém poli rozlišujeme plyny paramagnetické a diamagnetické. Charakteristickou konstantou

Více

Zesilovač s tranzistorem MOSFET

Zesilovač s tranzistorem MOSFET Cvičení 8 Zesilovač s tranzistorem MOFET Nastavení klidového pracovního bodu a mezní parametry tranzistoru imulace vlivu teploty na polohu P, stabilizace Náhradní Lineární Obvod tranzistoru MOFET, odečet

Více

Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření

Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření Úkoly měření: 1. Zvládnutí obsluhy klasických multimetrů. 2. Jednoduchá elektrická měření měření napětí, proudu, odporu. 3. Měření volt-ampérových charakteristik

Více

napájecí zdroj I 1 zesilovač Obr. 1: Zesilovač jako čtyřpól

napájecí zdroj I 1 zesilovač Obr. 1: Zesilovač jako čtyřpól . ZESILOVACÍ OBVODY (ZESILOVAČE).. Rozdělení, základní pojmy a vlastnosti ZESILOVAČ Zesilovač je elektronické zařízení, které zesiluje elektrický signál. Má vstup a výstup, tzn. je to čtyřpól na jehož

Více

1. Změřte voltampérovou charakteristiku vakuové diody (EZ 81) pomocí zapisovače 4106.

1. Změřte voltampérovou charakteristiku vakuové diody (EZ 81) pomocí zapisovače 4106. 1 Pracovní úkol 1. Změřte voltampérovou charakteristiku vakuové diody (EZ 81) pomocí zapisovače 4106. 2. Změřte voltampérovou charakteristiku Zenerovy diody (KZ 703) pomocí převodníku UDAQ- 1408E. 3. Pro

Více

SMĚŠOVAČ 104-4R 6.10. 13.10. 7

SMĚŠOVAČ 104-4R 6.10. 13.10. 7 Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Božetěchova 3, Olomouc Laboratoře elektrotechnických měření Název úlohy Číslo úlohy SMĚŠOVAČ 104-4R Zadání 1. Sestavte měřící obvod pro měření

Více

1-LC: Měření elektrických vlastností výkonových diod

1-LC: Měření elektrických vlastností výkonových diod 1-LC: Měření elektrických vlastností výkonových diod Cíl měření: Ověření základních vlastností výkonových diod. Měřením porovnejte vlastnosti výkonových diod s běžně používanými diodami mimo oblast výkonové

Více

ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ GENERÁTORY

ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ GENERÁTORY INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ

Více

10a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI

10a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI 0a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI Úvod: Klasický síťový transformátor transformátor s jádrem skládaným z plechů je stále běžně používanou součástí

Více

Uţití elektrické energie. Laboratorní cvičení 27

Uţití elektrické energie. Laboratorní cvičení 27 Uţití elektrické energie. Laboratorní cvičení 27 3.1.6 Měření světelného toku a měrného výkonu světelných zdrojů Cíl: Hlavním cílem úlohy je měření světelného toku a měrného výkonu různých světelných zdrojů

Více

NÁVOD K POUŽITÍ REGULÁTORU DIGR-1300/I

NÁVOD K POUŽITÍ REGULÁTORU DIGR-1300/I Karel Skipala Automatizace výrobních procesů, modernizace řízení strojů, výroba průmyslové elektroniky http://www.skipala.cz NÁVOD K POUŽITÍ REGULÁTORU DIGR1300/I Verze: 2.9 Červenec 2015 OBSAH 1. Technické

Více

UT50D. Návod k obsluze

UT50D. Návod k obsluze UT50D Návod k obsluze Souhrn Tento návod k obsluze obsahuje bezpečnostní pravidla a varování. Prosím, čtěte pozorně odpovídající informace a striktně dodržujte pravidla uvedená jako varování a poznámky.

Více

MASTECH Digitální multimetr MS 8221C. Uživatelská příručka

MASTECH Digitální multimetr MS 8221C. Uživatelská příručka MASTECH Digitální multimetr MS 8221C Uživatelská příručka 1 M A S T E C H D I G I T Á L N Í M U L T I M E T R MS 8221C Ú V O D Digitální multimetr MASTECH MS8221C je přenosný měřící přístroj pro servisní

Více

Šetrná jízda. Sborník úloh

Šetrná jízda. Sborník úloh Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. Šetrná jízda Sborník úloh V rámci projektu Energetická efektivita v souvislostech vzdělávání Tato publikace vznikla jako sborník úloh pro vzdělávací program

Více

1.6 Měření V-A charakteristiky různých fotovoltaických článků

1.6 Měření V-A charakteristiky různých fotovoltaických článků 1.6 Měření V-A charakteristiky různých fotovoltaických článků Cíle kapitoly: Cílem laboratorní úlohy je změřit V-A charakteristiky fotovoltaických článků (monokrystalický, polykrystalický a amorfní) při

Více

MT-1710 Digitální True-RMS multimetr

MT-1710 Digitální True-RMS multimetr MT-1710 Digitální True-RMS multimetr 1. Úvod Tento přístroj je stabilní a výkonný True-RMS digitální multimetr napájený pomocí baterie. Díky 25 mm vysokému LCD displeji je snadné číst výsledky. Navíc má

Více

Ing. Milan Nechanický. Cvičení. SOUBOR PŘÍPRAV PRO 3. R. OBORU 23-41-M/01 Elektrotechnika - Mechatronika. Monitorovací indikátor 06.43.

Ing. Milan Nechanický. Cvičení. SOUBOR PŘÍPRAV PRO 3. R. OBORU 23-41-M/01 Elektrotechnika - Mechatronika. Monitorovací indikátor 06.43. STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109 Ing. Milan Nechanický Měření a diagnostika Cvičení SOUBOR PŘÍPRAV PRO 3. R. OBORU 23-41-M/01 Elektrotechnika

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 NAPÁJECÍ ZDROJE

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 NAPÁJECÍ ZDROJE Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 NAPÁJECÍ ZDROJE Použitá literatura: Kesl, J.: Elektronika I - analogová technika, nakladatelství BEN - technická

Více

TECHNICKÝ POPIS ZDROJŮ ŘADY EZ1 T 73304

TECHNICKÝ POPIS ZDROJŮ ŘADY EZ1 T 73304 Signal Mont s.r.o Hradec Králové T73304 List č.: 1 Výzkumný ústav železniční Praha Sdělovací a zabezpečovací dílny Hradec Králové TECHNICKÝ POPIS ZDROJŮ ŘADY EZ1 T 73304 JKPOV 404 229 733 041 Zpracoval:

Více

MS5308. Uživatelský manuál. 1. Obecné instrukce

MS5308. Uživatelský manuál. 1. Obecné instrukce MS5308 Uživatelský manuál 1. Obecné instrukce Děkujeme Vám za zakoupení MS5308 digitálního LCR měřiče. Jedná se o profesionální nástroj pro indukčnosti, kapacity a odporu. Má mnoho funkcí, jako je například

Více

Měření kmitočtu a tvaru signálů pomocí osciloskopu

Měření kmitočtu a tvaru signálů pomocí osciloskopu Měření kmitočtu a tvaru signálů pomocí osciloskopu Osciloskop nebo také řidčeji oscilograf zobrazuje na stínítku obrazovky nebo LC displeji průběhy připojených elektrických signálů. Speciální konfigurace

Více

Zesilovač. Elektronický obvod zvyšující hodnotu napětí nebo proudu při zachování tvaru jeho průběhu. Princip zesilovače. Realizace zesilovačů

Zesilovač. Elektronický obvod zvyšující hodnotu napětí nebo proudu při zachování tvaru jeho průběhu. Princip zesilovače. Realizace zesilovačů Zesilovač Elektronický obvod zvyšující hodnotu napětí nebo proudu při zachování tvaru jeho průběhu Princip zesilovače Zesilovač je dvojbran který může současně zesilovat napětí i proud nebo pouze napětí

Více

zdroji 10 V. Simulací zjistěte napětí na jednotlivých rezistorech. Porovnejte s výpočtem.

zdroji 10 V. Simulací zjistěte napětí na jednotlivých rezistorech. Porovnejte s výpočtem. Téma 1 1. Jaký odpor má žárovka na 230 V s příkonem 100 W? 2. Kolik žárovek 230 V, 60 W vyhodí pojistk 10 A? 3. Kolik elektronů reprezentje logicko jedničk v dynamické paměti, když kapacita paměťové bňky

Více

VAROVÁNÍ Abyste zamezili úrazu elektrickým proudem, zranění nebo poškození přístroje, před použitím si prosím pečlivě přečtěte návod k použití.

VAROVÁNÍ Abyste zamezili úrazu elektrickým proudem, zranění nebo poškození přístroje, před použitím si prosím pečlivě přečtěte návod k použití. VAROVÁNÍ Abyste zamezili úrazu elektrickým proudem, zranění nebo poškození přístroje, před použitím si prosím pečlivě přečtěte návod k použití. 1. BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA 1-1. Před použitím zkontrolujte

Více

Elektronické praktikum EPR1

Elektronické praktikum EPR1 Elektronické praktikum EPR1 Úloha číslo 2 název Vlastnosti polovodičových prvků Vypracoval Pavel Pokorný PINF Datum měření 11. 11. 2008 vypracování protokolu 23. 11. 2008 Zadání 1. Seznamte se s funkcí

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K MULTIMETRU UT70A

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K MULTIMETRU UT70A 1 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K MULTIMETRU UT70A 2 1. CHARAKTERISTIKA PŘÍSTROJE Přístroj UT70A je digitální přenosný multimetr s mnoha funkcemi a vysoce propracovaným designem určený k širokému profesionálnímu

Více

1.1 Pokyny pro měření

1.1 Pokyny pro měření Elektronické součástky - laboratorní cvičení 1 Bipolární tranzistor jako zesilovač Úkol: Proměřte amplitudové kmitočtové charakteristiky bipolárního tranzistoru 1. v zapojení se společným emitorem (SE)

Více

Obrázek č. 1 : Operační zesilovač v zapojení jako neinvertující zesilovač

Obrázek č. 1 : Operační zesilovač v zapojení jako neinvertující zesilovač Teoretický úvod Nízkofrekvenční zesilovač s OZ je poměrně jednoduchý elektronický obvod, který je tvořen několika základními prvky. Základní komponentou zesilovače je operační zesilovač v neinvertujícím

Více

Fraunhofferova difrakce

Fraunhofferova difrakce Fraunhofferova difrakce zobrazení interferenčního obrazce poloautomatickým měřením relativní intenzity záření v místě stínítka Stručný popis úlohy Zobrazení interferenčního obrazce, který vzniká difrakcí

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_29_Směšovač Název školy Střední

Více

2. Určete komplexní impedanci dvojpólu, jeli dáno: S = 900 VA, P = 720 W a I = 20 A, z jakých prvků lze dvojpól sestavit?

2. Určete komplexní impedanci dvojpólu, jeli dáno: S = 900 VA, P = 720 W a I = 20 A, z jakých prvků lze dvojpól sestavit? Otázky a okruhy problematiky pro přípravu na státní závěrečnou zkoušku z oboru EAT v bakalářských programech strukturovaného studia na FEL ZČU v ak. r. 2013/14 Soubor obsahuje tématické okruhy, otázky

Více

4. Optické senzory polohy

4. Optické senzory polohy 4. Optické senzory polohy Úkoly měření: Měření malého proudu 1) Změřte velikost výstupního signálu fotodiody FD 1 v členu IL300 v závislosti na velikosti budicího proudu IRED (infračervené diody), jejíž

Více

Petr Myška Datum úlohy: Ročník: první Datum protokolu:

Petr Myška Datum úlohy: Ročník: první Datum protokolu: Úloha číslo 1 Zapojení integrovaného obvodu MA 785 jako zdroje napětí a zdroje proudu Úvod: ílem úlohy je procvičit techniku měření napětí a proudu v obvodové struktuře, měření vnitřní impedance zdroje,

Více

HC-506 GM ELECTRONIC

HC-506 GM ELECTRONIC Multimetr HC 506 Úvod Tento multimetr obsahuje mnoho užívaných funkcí, které jsou casto využívané pri merení v elektronice. Všechny funkce jsou navrženy pro snadnou obsluhu. Zarucuje rychlé použití kterékoli

Více

E L E K T R I C K Á M Ě Ř E N Í

E L E K T R I C K Á M Ě Ř E N Í Střední škola, Havířov Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace E L E K T R I C K Á M Ě Ř E N Í R O Č N Í K MĚŘENÍ ZÁKLDNÍCH ELEKTRICKÝCH ELIČIN Ing. Bouchala Petr Jméno a příjmení Třída Školní

Více

17 Vlastnosti ručkových měřicích přístrojů

17 Vlastnosti ručkových měřicích přístrojů 17 Vlastnosti ručkových měřicích přístrojů Ručkovými elektrickými přístroji se měří základní elektrické veličiny, většinou na principu silových účinků poli. ato pole jsou vytvářena buď přímo měřeným proudem,

Více

Praktikum II Elektřina a magnetismus

Praktikum II Elektřina a magnetismus Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK Praktikum II Elektřina a magnetismus Úloha č. II Název: Měření odporů Pracoval: Matyáš Řehák stud.sk.: 13 dne: 17.10.2008 Odevzdal dne:...

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL škola Střední škola F. D. Roosevelta pro tělesně postižené, Brno, Křižíkova 11 číslo projektu číslo učebního materiálu předmět, tematický celek ročník CZ.1.07/1.5.00/34.1037 VY_32_INOVACE_ZIL_VEL_123_20

Více

Pokud není uvedeno jinak, uvedený materiál je z vlastních zdrojů autora

Pokud není uvedeno jinak, uvedený materiál je z vlastních zdrojů autora Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Název Téma hodiny Předmět Ročník /y/ CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_EM_2.12_měření charakteristik diod na osciloskopu Střední odborná škola a Střední

Více

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM 9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM Úkoly měření: 1. Změřte převodní charakteristiku deformačního snímače síly v rozsahu 0 10 kg 1. 2. Určete hmotnost neznámého závaží. 3. Ověřte, zda lze měření zpřesnit

Více

1.Zadání 2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU 3.TEORETICKÝ ROZBOR

1.Zadání 2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU 3.TEORETICKÝ ROZBOR RIEDL 4.EB 11 1/8 1.Zadání a) Změřte převodní charakteristiku optočlenu WK16321 U 2 =f(i f ) b) Ověřte přesnost obdélníkových impulzů o kmitočtu 100Hz a 10kHz při proudu vysílače 0,3I fmax a 0,9I fmax

Více

2. Pomocí Theveninova teorému zjednodušte zapojení na obrázku, vypočtěte hodnoty jeho prvků. U 1 =10 V, R 1 =1 kω, R 2 =2,2 kω.

2. Pomocí Theveninova teorému zjednodušte zapojení na obrázku, vypočtěte hodnoty jeho prvků. U 1 =10 V, R 1 =1 kω, R 2 =2,2 kω. A5M34ELE - testy 1. Vypočtěte velikost odporu rezistoru R 1 z obrázku. U 1 =15 V, U 2 =8 V, U 3 =10 V, R 2 =200Ω a R 3 =1kΩ. 2. Pomocí Theveninova teorému zjednodušte zapojení na obrázku, vypočtěte hodnoty

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Otázky k úloze (domácí příprava): Pro jakou teplotu je U = 0 v případě použití převodníku s posunutou nulou dle obr. 1 (senzor Pt 100,

Více

Výběrové řízení pro projekt: Elektrotechnika prakticky a perspektivně. Příloha č. 3 výzvy

Výběrové řízení pro projekt: Elektrotechnika prakticky a perspektivně. Příloha č. 3 výzvy Výběrové řízení pro projekt: Elektrotechnika prakticky a perspektivně. Příloha č. 3 výzvy Položka KS Hodnota Splněno 03.03.01 PC sestava výuka 4 Minimální požadavky na All In One počítač pro ovládání a

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_26_Koncový stupeň s IO Název školy

Více

Operační zesilovače. a) Monolitický Hybridní Diskrétní. b) Přímo vázaný: Bipolární Modulační: Spínačový

Operační zesilovače. a) Monolitický Hybridní Diskrétní. b) Přímo vázaný: Bipolární Modulační: Spínačový Operační zesilovače. Dělení Operačních Zesilovačů (OZ): Sočasný sortiment OZ můžeme třídit podle různých hledisek: podle technologie výroby (a) podle obvodové techniky (b) podle drh signálových vstpů (c)

Více

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 298

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 298 NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 298 PŘÍSTROJ PRO REVIZE SVAŘOVACÍCH ZAŘÍZENÍ 1. Základní informace:... 2 2. Popis přístroje:... 2 3. Podmínky použití PU298... 3 4. Technické parametry:... 3 5. Postup při nastavení

Více

1. Navrhněte a prakticky realizujte pomocí odporových a kapacitních dekáda derivační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 2 = 320µs

1. Navrhněte a prakticky realizujte pomocí odporových a kapacitních dekáda derivační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 2 = 320µs 1 Zadání 1. Navrhněte a prakticky realizujte pomocí odporových a kapacitních dekáda integrační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 1 = 62µs derivační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 2 = 320µs Možnosti

Více

6. Senzory elektrického proudu. Měření výkonu.

6. Senzory elektrického proudu. Měření výkonu. 6. Senzory elektrického proudu. Měření výkonu. Úvod: Elektrický proud [A] je jedinou elektrickou veličinou v soustavě SI. Proud potřebujeme měřit při konstrukci, oživování a opravách elektronických zařízení.

Více

Vážná závada č. 1: Vážná závada č. 2: Vážná závada č. 3: Vážná závada č. 4: Vážná závada č. 5:

Vážná závada č. 1: Vážná závada č. 2: Vážná závada č. 3: Vážná závada č. 4: Vážná závada č. 5: Zesilovač 150W Zdeněk Kotisa V nakladatelství BEN vyšla v roce 2003 útlá brožurka, nazvaná Nf zesilovače-tranzistorové výkonové zesilovače autora Zdeňka Kotisy. Není účelem ani úkolem tohoto článku rozpitvávat

Více

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 294 DELTA PŘÍSTROJ PRO REVIZE ELEKTRICKÝCH SPOTŘEBIČŮ

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 294 DELTA PŘÍSTROJ PRO REVIZE ELEKTRICKÝCH SPOTŘEBIČŮ NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 294 DELTA PŘÍSTROJ PRO REVIZE ELEKTRICKÝCH SPOTŘEBIČŮ OBSAH: 1 POUŽITÍ 4 1.1 KONSTRUKCE PŘÍSTROJE 4 1.2 ZÁKLADNÍ POKYNY PRO POUŽÍVÁNÍ PŘÍSTROJE 4 1.3 UVEDENÍ PŘÍSTROJE DO PROVOZU 4

Více

ROZD LENÍ ZESILOVA Hlavní hledisko : Další hlediska : A) Podle kmito zesilovaných signál B) Podle rozsahu zpracovávaného kmito tového pásma

ROZD LENÍ ZESILOVA Hlavní hledisko : Další hlediska : A) Podle kmito zesilovaných signál B) Podle rozsahu zpracovávaného kmito tového pásma ROZDĚLENÍ ZESILOVAČŮ Hlavní hledisko : A) Zesilovače malého signálu B) Zesilovače velkého signálu Další hlediska : A) Podle kmitočtů zesilovaných signálů -nízkofrekvenční -vysokofrekvenční B) Podle rozsahu

Více

Digitální multimetr VICTOR 70D návod k použití

Digitální multimetr VICTOR 70D návod k použití Digitální multimetr VICTOR 70D návod k použití Všeobecné informace Jedná se o 3 5/6 číslicového multimetru. Tento přístroj je vybavený dotekovým ovládáním funkcí náhradou za tradiční mechanický otočný

Více

Generátor funkcí DDS 3.0

Generátor funkcí DDS 3.0 Generátor funkcí DDS 3.0 Úvod Zakoupili jste sadu součástek pro výrobu profesionálního přístroje. Při dodržení následujícího návodu Vám bude přístroj fungovat na první zapojení a sloužit mnoho let. Popis

Více

Teorie elektronických obvodů (MTEO)

Teorie elektronických obvodů (MTEO) Teorie elektronických obvodů (MTEO) Laboratorní úloha číslo 10 návod k měření Filtr čtvrtého řádu Seznamte se s principem filtru FLF realizace a jeho obvodovými komponenty. Vypočtěte řídicí proud všech

Více

XXXIII Celostátní olympiáda znalostí elektriky a elektroniky Krosno 25. března 2010 TEST PRO ELEKTRONICKOU SKUPINU

XXXIII Celostátní olympiáda znalostí elektriky a elektroniky Krosno 25. března 2010 TEST PRO ELEKTRONICKOU SKUPINU XXXIII elostátní olympiáda znalostí elektriky a elektroniky Krosno. března TEST PO ELEKTONIKO SKPIN Vysvětlení: Než odpovíš na otázku, pečlivě přečti níže uvedený text. Test obsahuje otázek. Odpovědi musejí

Více

HC-ESC-2030. Kalibrátor/multimetr

HC-ESC-2030. Kalibrátor/multimetr HC-ESC-2030 Kalibrátor/multimetr Tento návod vám poskytne celkový pohled na přístroj. Podrobný návod je na přiloženém CD-ROMu. Spusťte soubor "PCM.HTM" a jeho pomocí naleznete příslušný dokument. 1. Úvod

Více

1. LINEÁRNÍ APLIKACE OPERAČNÍCH ZESILOVAČŮ

1. LINEÁRNÍ APLIKACE OPERAČNÍCH ZESILOVAČŮ 1. LNEÁNÍ APLKACE OPEAČNÍCH ZESLOVAČŮ 1.1 ÚVOD Cílem laboratorní úlohy je seznámit se se základními vlastnostmi a zapojeními operačních zesilovačů. Pro získání teoretických znalostí k úloze je možno doporučit

Více

LCR MULTIMETR NÁVOD K OBSLUZE. Model : LCR-9184. 100 Hz 120 Hz 1 KHz 10 KHz 100 KHz

LCR MULTIMETR NÁVOD K OBSLUZE. Model : LCR-9184. 100 Hz 120 Hz 1 KHz 10 KHz 100 KHz 100 Hz 120 Hz 1 KHz 10 KHz 100 KHz LCR MULTIMETR Model : LCR-9184 Nákup tohoto LCR multimetru pro Vás představuje krok vpřed v oblasti přesného měření. Správným používaním tohoto multimetru předejdete

Více

Datum tvorby 15.6.2012

Datum tvorby 15.6.2012 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_01_Lineární prvky el_obvodů Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více