Autorky dìkují všem autorùm, spoluautorùm a konzultantùm, kteøí se na této knize podíleli.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Autorky dìkují všem autorùm, spoluautorùm a konzultantùm, kteøí se na této knize podíleli."

Transkript

1

2

3 Autorky dìkují všem autorùm, spoluautorùm a konzultantùm, kteøí se na této knize podíleli. Velké podìkování za pomoc a podporu pøi tvorbì a vydání této publikace patøí pøedevším MUDr. Pavlu Horákovi, Csc., MBA, øediteli Všeobecné zdravotní pojišťovny Èeské republiky, ing. Jaromíru Gajdáèkovi, výkonnému øediteli Svazu zdravotních pojišťoven Èeské republiky a Romanu Spáèilovi, majiteli tiskárny TAVA.

4 Kniha vyšla díky podpoøe Svazu zdravotních pojišťoven ÈR. Autorský kolektiv: Hana Barešová JUDr. Ondøej Dostál, Ph.D., LL.M. Ing. Jaromír Gajdáèek Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA MUDr. Rastislav Maïar, Ph.D. MUDr. Antonín Malina, Ph.D., MBA MUDr. Jiøí Skøivánek, MBA MUDr. Ivan Stanìk Mgr. Lenka Slezáková, Ph.D. Bc. Dana Vaòková Mgr. Ivana Vašátková Bc. Hana Zrníková Mgr. Františka Fisherová RNDr. Renata Podstatová doc. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA Mgr. Jarmila Øehoøová, Ph.D. JAK PØEŽÍT POBYT VE ZDRAVOTNICKÉM ZAØÍZENÍ otázek a odpovìdí pro pacienty Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, Praha 7 tel.: , fax: jako svou publikaci Odpovìdný redaktor Josef Josefík Sazba a zlom Milan Vokál Kresby Štìpán Mareš Poèet stran 144 Vydání 1., 2007 Vytiskly Tiskárny Havlíèkùv Brod, a. s. Husova ulice 1881, Havlíèkùv Brod Grada Publishing, a.s., 2007 Cover Photo profimedia.cz ISBN

5 Obsah / Pøedmluva...13 (Eliška Sovová, Renata Podstatová, Jarmila Øehoøová) / Úvod...16 (Antonín Malina) / Zdravotní pojišťovny a kvalita zdravotní péèe...19 (Jaromír Gajdáèek) / Jak si vybrat nemocnici, co si vzít s sebou k hospitalizaci, komunikace v nemocnici...21 (Eliška Sovová, Jarmila Øehoøová) 1. Naše nemocnice má velmi dobrou povìst, jak ale mohu zjistit nìjaké objektivní údaje o její kvalitì? Mám zrakové postižení, jak budou se mnou v nemocnici jednat? Mám podstoupit operaci žluèníku, mohu si urèit, ve které nemocnici operaci podstoupím? Chtìla bych si nechat opravit prsa, mohu si vybrat, kde mi operaci provedou? Mám velké bolesti na hrudi, co mám dìlat? Jsem sledován na internì i na onkologii a na plicním Jak se do nemocnice dostanu, poveze mì sanitka nebo mùžu jet osobním autem? Co všechno si mám vzít do nemocnice s sebou? Co cenné pøedmìty a peníze? Jaký bývá denní režim na oddìlení? Mohu kouøit i v nemocnici? Na co mám myslet pøi propuštìní z nemocnice? Babièka leží na interním oddìlení a lékaøi mi oznámili, že ji budou pøekládat do Léèebny dlouhodobì nemocných. Musí s tím babièka souhlasit?

6 Jak pøežít pobyt ve zdravotnickém zaøízení / Zdravotnická dokumentace pacienta...31 (Jarmila Øehoøová) 11. Mohu jako pacient nahlížet do své zdravotnické dokumentace? Jakým zpùsobem mohu získat nebo zapùjèit svoji zdravotnickou dokumentaci? Proè se musím podepisovat do dokumentace? Mohu jako pacient také zapisovat nìkteré údaje do své zdravotnické dokumentace? Které dokumenty si musím vzít s sebou do zdravotnického zaøízení? Proè se mnou sestra sepisuje tolik dokumentù a ptá se na tolik údajù? Kdo mùže ve zdravotnickém zaøízení èíst moji dokumentaci? Jak se vede dokumentace ve zdravotnickém zaøízení, písemnì nebo elektronicky? Kde je uložena dokumentace po mém odchodu ze zdravotnického zaøízení? Jak mám postupovat, když nìjaký papír ztratím? / Práva a povinnosti pacientù...38 (Hana Zrníková) 21. Lékaø vám sdìlil, že je nutné, abyste se vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu dostavil k hospitalizaci do nemocnice a vy nesouhlasíte? Proè musíte informovat lékaøe o onemocnìních, která podle vás s vaší nynìjší hospitalizací nesouvisí? Chcete být se svým dítìtem umístìni ve zdravotnickém zaøízení do lùžkové péèe? Sestra nebo lékaø vám oznámili, že vás zítra èeká vyšetøení, malý zákrok nebo operace? Máte strach, nevíte, co s vámi budou dìlat a jak to mùže dopadnout? Nelíbí se vám, že máte odhalit intimní místa na tìle a okolo stojí plno lékaøù, sester a studentù? Nevíte, jak se jmenuje váš ošetøující lékaø a jak vypadá lékaø, který vás bude zítra pøi operaci uspávat? Lékaø by vás rád zaøadil do výzkumného projektu, co máte dìlat?

7 28. Máte výhrady k vnitønímu øádu zdravotnického zaøízení, kde jste právì hospitalizováni? Lékaø vám naordinoval léèebný režim (napøíklad mìsíc nezatìžovat pravou dolní konèetinu váhou vlastního tìla, brát 2 dennì lék, dodržovat stanovenou dietu, atd.) a vy to nechcete a nebudete dodržovat? Jak se mám bránit pøi porušování svých práv?...48 / Pouèení pacienta v souvislosti s jeho onemocnìním (edukace)...50 (Lenka Slezáková) 31. Co to je ta edukace? Jak dlouho bude edukace trvat? Kdy a kdo bude edukaci provádìt? Co konkrétnì se budu uèit? Nauèím se to? Už jsem stará, budu se umìt o sebe i nadále postarat? Budou nutné opakované hospitalizace? Co budu k edukaci potøebovat? Nebude to všechno moc drahé, musí se nìco doplácet? Nemohu se to doma nauèit sama podle nìjakého návodu? Ke kterému lékaøi teï budu chodit na kontroly?...57 / Podávání lékù pacientùm...59 (Dana Jurásková) 41. Proè se dávky léèiv liší u každého nemocného a co všechno ovlivòuje dávkování lékù? Jakými zpùsoby lze aplikovat léky? Jaká jsou místa vpichu pøi aplikaci lékù injekèní technikou? Jaké mohou být komplikace pøi podání lékù injekèní technikou? Proè je nutné dodržovat pøesný èas podání léku? Je rozdíl mezi užitím léku pøed nebo po jídle? Jaké pøíznaky je nutné urychlenì hlásit lékaøi nebo jej vyhledat? Lze doplòovat lékaøem urèenou léèbu svými chronickými léèivy? Proè nesmím v nemocnici užívat léky, které jsem si pøinesl z domu?

8 Jak pøežít pobyt ve zdravotnickém zaøízení 50. Proè musím lék spolknout pøed sestrou? Proè už nejsou kalíšky s léky, které si pacient užije sám, bez dozoru?...69 / Stravování ve zdravotnických zaøízeních...70 (Ivana Vašátková, Hana Barešová, Dana Vaòková) 51. Kdo se vùbec stará o jídlo pacientù v nemocnici? Doma jsem jedl všechno, žádnou dietu nemám. Budu mít v nemocnici nìjakou dietu? Jak dlouho? Pìt let mám bezlepkovou dietu. Budu mít možnost ji dodržovat i v nemocnici? Sestøi, proè vás opakovanì zajímá, co sním? Už jste se mì ptala po snídani Mohu jíst ještì nìco jiného než mi dáváte zde? Proè nemohu jíst jako normální èlovìk? Proè mám tu hadièku? Já nejsem zvyklý tolik pít, proè mì k tomu nutíte? Trpím pocity žíznì. Proè se nemohu více napít? Proè mi tady dávají kuøecí (hovìzí) maso, když v televizi øíkali, že to není zdravé? Dietu jste mi pìknì vysvìtlili, ale je hroznì drahá. Kde mám na to vzít?...82 / Pøíprava k operaci, anestezie...83 (Jiøí Skøivánek) 61. Mám jít na operaci tlustého støeva, mám strach a nevím, jestli je operace vùbec potøeba. Koho se mùžu zeptat? Jaký typ operace (tj. klasická cesta otevøeným zpùsobem nebo miniinvazivní/laparoskopická operace) je pro mne vhodná? Co je to laparoskopie? Co je to jednodenní chirurgie? Jaké jsou nejbìžnìjší výkony provádìné na chirurgickém oddìlení a jak se provádìjí? Jaké jsou zpùsoby anestezie? Co je to celková anestezie? Co je to regionální anestezie (napø. epidurální) a jaké jsou její výhody? Mùže mít anestezie nìjaké vedlejší úèinky? Bojím se bolesti?

9 / Nemocnièní infekce...96 (Rastislav Maïar, Renata Podstatová) 71. Jakým zpùsobem nejèastìji dochází ke vzniku nemocnièních infekcí? Jak se nemocnièní infekce projevují? Jak nemocnièním infekcím mùžeme pøedcházet? Jaké jsou nejèastìjší pøípady nesprávného postupu zdravotníka? Co je to MRSA? (Methicilin rezistentní Staphylococcus aureus) Proè mne umístili na izolaci, když nemám pøíznaky infekèní nemoci? Jaká jsou pravidla pøi izolaci pacienta? Pacient tøi mìsíce po katetrizaci onemocnìl virovou hepatitidou B (žloutenkou typu B). Po šetøení pracovníkem Krajské hygienické stanice bylo zjištìno, že byl nakažen pøi katetrizaci resterilizovaným (opìtovnì sterilizovaným) jednorázovým katétrem. Je to nemocnièní infekce? Pacientka mìla cévní mozkovou pøíhodu a pøi pádu si zlomila krèek stehenní kosti. Primárnì se øešilo akutní základní onemocnìní (cévní mozková pøíhoda) a teprve potom se operoval kyèelní kloub. Po operaci musela setrvat 24 hodin v poloze na zádech. Po této dobì se jí na patì a køížové kosti vytvoøily proleženiny. Je to nemocnièní infekce? Pacient (82 let) se zbytnìlou prostatou mìl zavedený permanentní moèový katétr. Po mìsíci mìl zvýšené leukocyty (poèet bílých krvinek) a mikrobiologický nález (bakterie) v moèi. Protože nemìl klinické pøíznaky infekce, nebyla nasazena antibiotika, ale po odstranìní katétru se infekce sama vyhojila. Byla to nemocnièní infekce? Dva dny po operaci mi sestra pøevazovala operaèní ránu. Rána se zaèínala hojit, byla èistá, bez sekretu, jizva nebolela. Pozdìji zaèala operaèní rána bolet a pøi dalším pøevazu hnisala, objevil se hnisavý sekret. Mùže to být nemocnièní infekce a jakým mechanismem vznikla?

10 Jak pøežít pobyt ve zdravotnickém zaøízení / Mimoøádné události v nemocnici (Renata Podstatová, Rastislav Maïar, Eliška Sovová, Františka Fischerová) 81. Co mám udìlat, když jsem upadl z postele (pøíp. na pokoji, chodbì, WC, v areálu nemocnice atd.) a nemám žádné zranìní a nic mì nebolí. Mám to nahlásit sestøe? Co mám udìlat, když mi sestra bez jakéhokoliv vysvìtlení donese tabletu na tlak jiné barvy a velikosti, než obvykle beru? Po podání transfuze jsem mìl zvýšenou teplotu, zimnici, tøesavku, bolesti hlavy a zvracel jsem. Je to normální reakce? Koho se mám zeptat? Co mám dìlat, když se mi ztratí z nemocnièního pokoje osobní vìci? Komu to mám nahlásit? Co mám udìlat, když se mi podaøí omylem nìco rozbít (teplomìr, tonometr, kohoutek umyvadla, splachovadlo WC apod.)? Komu to mùžu bez obav z nepøíjemností nahlásit? Co mám udìlat, když mi pøed operací køeèových žil oholí jinou nohu? Mùžu na to nebo i na jiné nesrovnalosti lékaøe upozornit? Pøišla mì ošetøovat sestra a byl z ní cítit alkohol, co mám udìlat? Co mám udìlat, když zaène na oddìlení hoøet? Na pokoji ležíme dva Novákové, nemùže si nás nìkdo splést? Paní, která leží vedle mì, vyhazuje léky do koše, když se sestra nedívá. Co mám dìlat? / Právní postup pøi porušení práv pacienta (Ondøej Dostál) 91. Domnívám se, že lékaøi nepostupovali správnì a poškodili mi zdraví. Co mám dìlat? Chci si na lékaøe stìžovat a také zažalovat nemocnici o náhradu škody. Jak by mìla moje žaloba èi stížnost vypadat a co by mìla obsahovat? Jak se u soudu zjišťuje, zda k pochybení došlo, musí všechny dùkazy dodat žalobce, nebo si potøebné skuteènosti soud zjistí sám? Manžel byl plánovanì hospitalizován v nemocnici k odstranìní žluèníku. Operace se neèekanì zaèala komplikovat, po operaci manžela pøevezli na anesteziologicko-resuscitaèní oddìlení 10

11 nemocnice a tam po tøech dnech i pøi maximální péèi lékaøù zemøel. Jak se mohu dostat k jeho zdravotnické dokumentaci a zjistit, co se vlastnì stalo? Lze v rámci odškodného žádat pouze finanèní náhradu nebo napøíklad reoperaci? Je nìkde uvedeno, jak vysoká má náhrada v konkrétních pøípadech být? Kdo peníze vyplácí? Mùže se stát, že by soud nepøiznal poškozenému pacientovi odškodné proto, že se pacient pøi léèbì choval nezodpovìdnì a škodu na svém zdraví si tak vlastnì sám zpùsobil? Je pravda, že jsou øízení pøed soudem zdlouhavá? Jak dlouho asi trvají? Dokdy je možné žádat o náhradu? Mùžu o nárok na odškodné pøijít, pokud ke škodì došlo již pøed mnoha lety, avšak já jsem se odhodlal k žalobì u soudu až nyní? Jak si najdu vhodného advokáta a jak bude probíhat naše první setkání? Jaké jsou náklady na soudní øízení a kdo je platí? Co když jsem nemajetný? / 101. A co øíci na závìr? (Eliška Sovová) / Závìr (Ivan Stanìk) / Seznam zkratek / Literatura

12

13 / Pøedmluva (Eliška Sovová, Renata Podstatová, Jarmila Øehoøová) Pøedmluva Pacient Jan Novák 46 let: Proè mi nikdo nic neøekl? Lékaø Jan Novák 46 let: Proè se mì nikdo nezeptal? Myšlenka napsat tuto knihu vznikla na konci roku Její podobu a rozsah jsme konzultovaly s mnoha známými, jak s odborníky, tak i s laickou veøejností. Zajímavé bylo, že myšlenka k napsání této knihy se u laikù setkala s velkým pochopením a pøímo nadšením, reakce od odborné veøejnosti byly spíše váhavé. Navíc jsme vymyslely mírnì provokativní titul, který se ne vždy setkal s pochopením. Na podzim 2006 byla kniha pøipravena do tisku. A vtom pøišel pøípad Zelenka, pøípad opakovaných vražd v nemocnici v Havlíèkovì Brodì, který ukázal, jak je naše zdravotnictví zranitelné a tím velmi drsnì potvrdil, jak je tato kniha pro laiky potøebná. Tato kniha sice nezabrání akci jednotlivce, ale mùže pomoci v tom, že z pozice pouèeného pacienta mùže každý z nás pøispìt k tomu, aby se pøípad Zelenka a jiná úmyslná i neúmyslná pochybení v takovém rozsahu nikdy neopakovala. Tato publikace má pøispìt k lepšímu porozumìní mezi pacienty a zdravotnickým personálem a ukázat, jak lze provádìt kvalitní zdravotnickou péèi za úèasti informovaného pacienta. Snahou všech zdravotníkù je zlepšit zdravotní stav pacienta v co nejkratší dobì, za použití adekvátních léèebných metod a pøimìøených ekonomických prostøedkù. Základem každého dobrého vztahu mezi lidmi je správná komunikace. Mnoho neshod a nedorozumìní ve zdravotnictví vzniká právì z nedostateèné komunikace a z nesprávného dojmu pacienta, že zdravotnický personál je neomylný a dokonalý. Kniha má pacienta upozornit na to, že komunikace je dialog, který vedou dva partneøi zdravotnický personál a pacient. Kniha pøehlednì zpracovává všechna témata, týkající se kvalitní péèe ve zdravotnickém zaøízení, o kterých by mìl mít každý pacient pøehled. Kvalita ve zdravotnictví je hitem poslední doby. Definicí kvality zdravotní péèe je nìkolik, pro jednoduchost uvádíme dvì. Svìtová zdravotnická organizace v roce 1966 definovala kvalitu jako souhrn výsledkù dosažených v pre- 13

14 Jak pøežít pobyt ve zdravotnickém zaøízení venci, diagnostice a léèbì, urèených potøebami obyvatelstva na základì lékaøských vìd a praxe. Obecná definice potom øíká, že kvalita péèe je dìlat správné vìci správným zpùsobem. Co nelze mìøit, jako by neexistovalo. O kvalitì nelze pouze hovoøit, kvalita se musí systematicky zavádìt, sledovat, mìøit, vyhodnocovat a z výsledkù musí být uèinìny adekvátní závìry, které se znovu zavedou do praxe. Historie programù (modelù) kvality zdravotní péèe zaèala v USA na poèátku minulého století, jako zakladatel je uvádìn Ernest Codman. V roce 1917 rozvinula American College of Surgeons Základní standardy pro nemocnice; pøi provádìní inspekcí daným požadavkùm vyhovìlo pouze asi 15 % nemocnic. V roce 1926 byl vydán první tištìný manuál. Od roku 1950 se zaèalo øídit akreditaèními standardy více než 3200 nemocnic. V roce 1951 byla vytvoøena Spoleèná komise pro akreditaci nemocnic. Tato organizace zaèala vytváøet standardy a od roku 1953 je zaèala publikovat. V roce 1987 byl zmìnìn název této organizace na dnešní Joint Commission on Accreditation of Health Care Organization (JCAHO). JCAHO hodnotí nyní více než zdravotnických zaøízení v USA. Je to nezávislá nezisková organizace. Do kontroly jsou nyní zaøazeny indikátory v rámci kardiovaskulárních chorob, protiepidemických opatøení, porodnictví, onkologie, operaèní péèe, užívání lékù a úrazù. V roce 1998 byla vytvoøena JCAHO mezinárodní komise Joint Commission International Accreditation (JCIA). Tento smìr podporuje i International Society for Quality in Health Care ISQ Mezinárodní spoleènost pro kvalitu ve zdravotnictví. ISQ vyvinula akreditaèní standardy v agendì pro vedení programù akreditace ALPHA. Standardy ALPHA jsou pojaty tak, aby zohledòovaly kvalitu všech aspektù a respektovaly požadavky Mezinárodní organizace pro standardizaci (International Standards Organisation ISO), Baldrigeova kriteria výkonové dokonalosti a kriteria organizaèní dokonalosti. V roce 1989 zøídila Evropská nadace pro management jakosti (EFQM European Foundation for Quality Manegement) Evropskou cenu za kvalitu (EQA European Quality Award), která byla urèena na zvýšení konkurenceschopnosti evropských firem. EFQM sdružuje asi 850 firem z celé Evropy. Po zmìnì politického systému se i v Èeské republice objevily snahy o implementaci systému zajišťování a zlepšování kvality zdravotní péèe a posléze i o zavedení akreditace do zdravotnictví. 14

15 + Pøedmluva V Èeské republice vznikla v roce 1998 Spojená akreditaèní komise jako nezávislá organizace poskytovatelù zdravotní péèe; jejími zakladateli se staly Asociace nemocnic ÈR a Asociace èeských a moravských nemocnic. Byla vydána vyhláška MZ ÈR, která definovala 50 akreditaèních standardù. Akreditaèní standard stanovuje, co musí daná nemocnice splòovat, aby byla akreditována tedy prošla nezávislou kontrolou. Mezi parametry, které se sledují, patøí napøíklad dodržování práv pacienta, správné vedení zdravotnické dokumentace, správný postup pøi pøíjmu, pobytu a propuštìní pacienta, podávání lékù, pøíprava a podávání stravy, pøenos informací v zaøízení, hygienická pravidla, ekonomické ukazatele, kontrola pøístrojù a personální politika. V roce 2000 vláda Èeské republiky svým usnesením è. 458/2000 pøijala Národní politiku podpory jakosti a na ministerstvu zdravotnictví vznikla Rada pro kvalitu ve zdravotnictví. Od roku 2005 je každá nemocnice, která je pøímo øízená MZ ÈR, povinna na svých webových stránkách zveøejòovat nìkteré údaje, týkající se kvality zdravotní péèe. Ostatní nemocnice mohou tyto údaje zveøejòovat dobrovolnì. 15

16 / Úvod Jak pøežít pobyt ve zdravotnickém zaøízení (Antonín Malina) Když na sklonku života vzpomínal anglický novináø a spisovatel George Orwell na svùj nìkolikatýdenní pobyt v paøížské nemocnici v roce 1921 se zápalem plic, napsal: Každá instituce s sebou nosí vždy kus své minulosti Nemocnice zaèaly jako útulky, kam se pøíhodnì strkali malomocní, aby mìli kde umírat, a pokraèovaly jako ústavy, kde se medici uèili svému budoucímu umìní na tìlech chudých pacientù. Nemohu si stìžovat na péèi, jaká mi byla vìnována v kterékoliv britské nemocnici, ale chápu silný instinkt, který lidi varuje, aby se nemocnicím vyhýbali. Mnohé se za posledních padesát let urèitì zmìnilo (a nejenom v Anglii), strach z lékaøù a z pobytu v nemocnici však trvá. Lékaø je nìkým, koho se lidé obávají, souèasnì jej však považují za autoritu, do které vkládají nadìji v rychlou úlevu a pomoc. V oèích pacientù bývá nadán zvláštními schopnostmi už dìti vìdí, že pøed ním není úniku, mùže pùsobit bolest a nakonec ani matka je pøed ním neochrání. Obavy z lékaøe a ošetøení jsou svým zpùsobem nìèím pøirozeným, úzkost a strach pøichází jako reakce na vnímané nebezpeèí a ohrožení. Je zøejmé, že tento pøirozený strach dokáže zmírnit jen reálné oèekávání. Abychom tohoto stavu mohli dosáhnout, musíme být na tuto situaci pøipraveni, musíme vìdìt, co nás pravdìpodobnì èeká, musíme mít dostatek informací, které nám umožní pochopit všechna pravidla a vùbec celý ten složitý mechanismus, kterým souèasné zdravotnictví a zejména pak pobyt v nemocnici bezpochyby je. Nejcitlivìji vnímáme vztahy ve chvílích ohrožení, kam patøí i stav nemoci. A ať chceme nebo nechceme, je v pøípadì nemoci naším nejdùležitìjším vztahem vztah k lékaøi. Zároveò víme, že základem každého dobrého vztahu je správná komunikace. Bylo by jistì ideální, kdyby pacienti a lékaøi mohli vùèi sobì vystupovat jako rovnocenní partneøi. Lékaø by provedl potøebná vyšetøení, poskytl základní informace a navrhl pøíslušnou léèbu. Na pacientovi by pak bylo, aby se zeptal na bližší detaily a rizika, aby doporuèenou péèi zvážil, pøípadnì 16

17 Úvod konzultoval se svou rodinou, a pak se rozhodl, zda ji pøijme, èi odmítne. Pomineme-li, že se pacienti èasto ocitají v nemocnici pro akutní onemocnìní a tedy jaksi náhle a bez pøípravy, postavení lékaøe a pacienta se pøece jen liší. Lékaø má pøirozenou informaèní pøevahu a pøedstavuje urèitou odbornou a morální autoritu, ke které se pacient obrací se svým problémem. Vztah lékaøe a pacienta je tedy asymetrický, ale to neznamená, že bychom i nadále mìli tolerovat paternalistický pøístup k pacientovi, který byl u nás obvyklý do nedávných let a obèas pøetrvává i nyní. Souvisel s tím, že pacient vnímal zdraví jako své právo ze zákona a lékaø byl vnímán jako ten, jehož povinností je toto právo pacientovi zajistit. Výsledkem pak mùže být jen pocit marnosti a frustrace na obou stranách. Na stranì pacienta i na stranì lékaøe. Byť se pobytu v nemocnici pøirozenì obáváme a jen obtížnì najdeme nìkoho, kdo by ho bezdùvodnì vyhledával, døíve èi o nìco pozdìji se skoro všichni staneme hospitalizovanými pacienty. Nìkteøí jen nakrátko, jiní nadlouho a nìkteøí už se z nemocnice prostì nevrátí. Každoroènì jsou v našich nemocnicích léèeny pøibližnì 2 miliony pacientù a z nich pøibližnì (tj. cca 3 %) roènì umírá. To je skuteènost, kterou nezmìní ani název této publikace, který je pochopitelnì trochu provokativní (ostatnì knížka napøíklad jen s polovièním titulem otázek a odpovìdí pro pacienty by asi nebyla pøíliš atraktivní). Obsahovì pøedstavuje pøedkládaný text jistì chvályhodný a v naší osvìtové literatuøe zcela originální poèin. Odpovídá na nejèastìjší otázky, které jsou pacienty v souvislosti s hospitalizací kladeny, a jasnì a srozumitelnì je pøipravuje na pobyt v lùžkovém zaøízení. Zdravotníkùm tak mj. šetøí drahocenný èas a zároveò nastavuje rámec, ve kterém by mìla probíhat správná komunikace, tolik potøebná pro vznik lepšího vzájemného porozumìní. Pomáhá odstraòovat strach z neznámého prostøedí, upozoròuje ètenáøe na práva i povinnosti, které souvisejí s pobytem v nemocnici a souèasnì je otevøenì varuje pøed nìkterými možnými riziky pobytu na nemocnièním lùžku. Zejména bývalí emigranti soudí, že èeští pacienti ve srovnání s pacienty v západní Evropì a v USA nedokážou být ke svým lékaøùm dostateènì kritiètí. Rostoucí poèet stížností a žalob, specializace nìkterých právníkù právì na oblast zdravotnictví, mediální zasévání nedùvìry v naše zdravotnictví i rostoucí agresivita nìkterých pacientù svìdèí o tom, že tomu tak ve skuteènosti bohužel není. Proè bohužel? Prostì protože tuto cestu kritiky a vzájemné nedùvìry nelze považovat za cestu správnou. Ve skuteènosti se totiž na nedorozumìních 17

18 Jak pøežít pobyt ve zdravotnickém zaøízení mezi lékaøi a pacienty podílí pøedevším nedokonalá komunikace a je pravda, že nastal èas, kdy ji musí obì strany podstatnì zlepšit. Lékaø by mìl umìt šetrnì sdìlit pravdu, vždy s pouèením, co choroba obnáší a jaká je její prognóza. Mìl by pacientovi sdìlit, co hodlá s chorobou uèinit, jaké diagnostické a léèebné metody budou bìhem pobytu v nemocnici provádìny a jaká jsou jejich rizika, ale zároveò mu musí také sdìlit to, co se oèekává, že pro své uzdravení udìlá sám pacient. Pacient by si zase mìl pøipravit dotazy pro lékaøe a neøešit je ani s nìkým, kdo mu pravdivé informace nemùže podat, ani s nìkým, kdo se vydává za schopného chorobu vyléèit, aniž by k tomu mìl odpovídající vzdìlání a kvalifikaci. Zkrátka: Pro vztah založený na dùvìøe je tøeba, aby byl pacient pøesvìdèen, že lékaø bude podle svých sil a možností dìlat vše, aby mu pomohl. Ovšem také lékaø potøebuje vìdìt, že pacient si jeho pomoci váží, bude brát vážnì jeho rady, bude dodržovat všechna doporuèená opatøení, nevyhodí léky do koše a nebude žít dál stejným èasto rizikovým zpùsobem života. 18

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Autorky dìkují všem autorùm, spoluautorùm a konzultantùm, kteøí se na této knize podíleli. Velké podìkování za pomoc a podporu pøi tvorbì a vydání

Více

Pro Hané. Kniha vyšla díky laskavé podpoøe firem. doc. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA 100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O KREVNÍM TLAKU

Pro Hané. Kniha vyšla díky laskavé podpoøe firem. doc. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA 100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O KREVNÍM TLAKU Podìkování Dìkuji všem, kteøí byli nápomocni pøi vzniku této knihy pacientùm za zvídavé dotazy, rodinì, že to se mnou vydržela, a dceøi Markétce, která pomohla pøevést doktorštinu do èeštiny. Autorka Kniha

Více

Pro Hané. Kniha vyšla díky laskavé podpoøe firem. doc. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA 100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O KREVNÍM TLAKU

Pro Hané. Kniha vyšla díky laskavé podpoøe firem. doc. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA 100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O KREVNÍM TLAKU Podìkování Dìkuji všem, kteøí byli nápomocni pøi vzniku této knihy pacientùm za zvídavé dotazy, rodinì, že to se mnou vydržela, a dceøi Markétce, která pomohla pøevést doktorštinu do èeštiny. Autorka Kniha

Více

Ošetřovatelství pro střední zdravotnické školy II Pediatrie, chirurgie

Ošetřovatelství pro střední zdravotnické školy II Pediatrie, chirurgie Lenka Slezáková a kolektiv Ošetřovatelství pro střední zdravotnické školy II Pediatrie, chirurgie 2., doplněné vydání Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz H. Čoupková, P. Gazdošová,

Více

Lenka Válková. Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi

Lenka Válková. Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi Lenka Válková Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi Poděkování Vedení Fakultní nemocnice Ostrava Vedení Traumatologického centra FNO, doc. MUDr. Leopoldu Plevovi, CSc., vrchní sestře

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O PREVENCI NEJÈASTÌJŠÍCH ONEMOCNÌNÍ

100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O PREVENCI NEJÈASTÌJŠÍCH ONEMOCNÌNÍ doc. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA a kolektiv 100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O PREVENCI NEJÈASTÌJŠÍCH ONEMOCNÌNÍ Autorský kolektiv: MUDr. Pavel Andrš MUDr. Kamil Belej, FEBU prof. MUDr. Jaroslav Bouèek, CSc.

Více

Odpovědná redaktorka Mgr. Ivana Podmolíková Sazba a zlom Karel Mikula Počet stran 80 1. vydání, Praha 2010 Vytiskly Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s.

Odpovědná redaktorka Mgr. Ivana Podmolíková Sazba a zlom Karel Mikula Počet stran 80 1. vydání, Praha 2010 Vytiskly Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s. Ing. Bc. Irena Pejznochová LOKÁLNÍ OŠETŘOVÁNÍ RAN A DEFEKTŮ NA KŮŽI Recenzent: MUDr. Jozef Keller Grada Publishing, a.s., 2010 Autory fotografií jsou: Kazuistika 1 a 3 Věra Vokáčová Kazuistika 2 Pavla

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Knihu vìnuji všem lidem s autismem a jejich rodièùm, pøed kterými hluboce smekám. Perchta Kazi Pátá MÉ DÍTÌ MÁ AUTISMUS PØÍBÌH POKRAÈUJE Vydala Grada

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz JUDr., MUDr. Lubomír Vondráček Mgr. Vlasta Wirthová PRÁVNÍ MINIMUM PRO SESTRY Příručka pro praxi Grada Publishing, a.s., 2009 Cover Photo fotobanka

Více

Vlaïka Fischerová-Katzerová, Dana Èešková-Lukášová. GRAFOLOGIE 2., doplnìné vydání

Vlaïka Fischerová-Katzerová, Dana Èešková-Lukášová. GRAFOLOGIE 2., doplnìné vydání Vlaïka Fischerová-Katzerová, Dana Èešková-Lukášová GRAFOLOGIE 2., doplnìné vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako

Více

POZNÁVÁME HOMEOPATII Jak se léèit šetrnì

POZNÁVÁME HOMEOPATII Jak se léèit šetrnì MUDr. Kateøina Formánková MUDr. Miriam Kabelková MUDr. Ilona Ludvíková POZNÁVÁME HOMEOPATII Jak se léèit šetrnì Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420

Více

OČKOVÁNÍ A INFEKČNÍ NEMOCI DĚTÍ

OČKOVÁNÍ A INFEKČNÍ NEMOCI DĚTÍ MUDr. Martin Gregora OČKOVÁNÍ A INFEKČNÍ NEMOCI DĚTÍ Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako svou 2368. publikaci Odpovědná

Více

Podìkování. V úvodu bych ráda podìkovala všem, kteøí se jakýmkoliv zpùsobem podíleli na vzniku knihy Sportovní aktivity pro celou rodinu.

Podìkování. V úvodu bych ráda podìkovala všem, kteøí se jakýmkoliv zpùsobem podíleli na vzniku knihy Sportovní aktivity pro celou rodinu. Podìkování V úvodu bych ráda podìkovala všem, kteøí se jakýmkoliv zpùsobem podíleli na vzniku knihy Sportovní aktivity pro celou rodinu. Na prvním místì bych chtìla podìkovat všem mým pøátelùm, kamarádùm,

Více

Nakladatelství děkuje firmě ZENTIVA, a. s., generálnímu sponzorovi knihy, za finanční podporu, která umožnila vydání této publikace.

Nakladatelství děkuje firmě ZENTIVA, a. s., generálnímu sponzorovi knihy, za finanční podporu, která umožnila vydání této publikace. 2 Pochybení a sankce při poskytování lékařské péče Nakladatelství děkuje firmě ZENTIVA, a. s., generálnímu sponzorovi knihy, za finanční podporu, která umožnila vydání této publikace. 4 Pochybení a sankce

Více

Zvyšování výkonnosti firmy na bázi potenciálu zlepšení

Zvyšování výkonnosti firmy na bázi potenciálu zlepšení Nakladatelství a autor dìkují za podporu pøi vydání této knihy spoleènostem: SAP ÈR, spol. s r. o. MICROSOFT, s.r.o. ŠKODA AUTO, a.s. Ing. Pavel Uèeò, CSc. Zvyšování výkonnosti firmy na bázi potenciálu

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz EKG PRO SESTRY Eliška Sovová a kol. Motto: Nejhorší je promeškat čas, kdy se můžete bez obav zeptat PROČ GRADA PUBLISHING EKG PRO SESTRY Hlavní autorka:

Více

Univerzita medicínského práva

Univerzita medicínského práva Jan Mach, Aleš Buriánek, Dagmar Záleská, Dita Mlynářová, Ivana Kvapilová, Miloš Máca, Daniel Valášek Univerzita medicínského práva Kolektiv právní kanceláře České lékařské komory Právní tým České lékařské

Více

TAJEMSTVÍ ZDRAVÍ a MLÁDÍ

TAJEMSTVÍ ZDRAVÍ a MLÁDÍ Ernest Günter TAJEMSTVÍ ZDRAVÍ a MLÁDÍ Eko konzult Z mé obsáhlé zdravotnické literatury je Život bez chorob to nejlepší. Anita Schrodt, Pörtschach Vaše knížka je to nejlepší, co jsem za svého ètyøicetiletého

Více

Nakladatelství děkuje firmě ZENTIVA, a. s., generálnímu sponzorovi knihy, za finanční podporu, která umožnila vydání této publikace.

Nakladatelství děkuje firmě ZENTIVA, a. s., generálnímu sponzorovi knihy, za finanční podporu, která umožnila vydání této publikace. 2 Pochybení a sankce při poskytování lékařské péče Nakladatelství děkuje firmě ZENTIVA, a. s., generálnímu sponzorovi knihy, za finanční podporu, která umožnila vydání této publikace. 4 Pochybení a sankce

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Doc. JUDr. Michal Spirit, Ph.D. Úvod do studia práva Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 9 4 3 KOMUNIKACE PRO ZDRAVOTNÍ

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 6 1 1 Tato práce byla podpoøena

Více

BULIMIE Jak bojovat s pøejídáním 3. doplnìné a pøepracované vydání

BULIMIE Jak bojovat s pøejídáním 3. doplnìné a pøepracované vydání PhDr. František David Krch, Ph.D. BULIMIE Jak bojovat s pøejídáním 3. doplnìné a pøepracované vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386

Více

Mgr. Zuzana Pospíšilová HRAJEME SI S BÁSNIÈKOU

Mgr. Zuzana Pospíšilová HRAJEME SI S BÁSNIÈKOU Mgr. Zuzana Pospíšilová HRAJEME SI S BÁSNIÈKOU Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako svou 2794. publikaci Odpovìdná

Více

PREVENCE DEKUBITÙ. Mgr. Jan Mikula, Bc. Nina Müllerová. Poøadatel díla: Mgr. Jan Mikula. Recenze: Zdeòka Faltýnková

PREVENCE DEKUBITÙ. Mgr. Jan Mikula, Bc. Nina Müllerová. Poøadatel díla: Mgr. Jan Mikula. Recenze: Zdeòka Faltýnková Mgr. Jan Mikula, Bc. Nina Müllerová PREVENCE DEKUBITÙ Poøadatel díla: Mgr. Jan Mikula Recenze: Zdeòka Faltýnková Grada Publishing, a.s., 2008 Cover Photo Allphoto, 2008 Vydala Grada Publishing, a.s. U

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT?

PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT? FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT? EDUKAČNÍ MATERIÁL POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM Císařský řez patří mezi základní porodnické operace a provádí se na základě komplexního

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 5 8 6 U ISBN (tištěná 978-80-247-6019-3

Více

Hlavní autor: Odb. as. MUDr. Bohuslav Èertík, Ph.D. Chirurgická klinika Lékaøské fakulty UK v Plzni

Hlavní autor: Odb. as. MUDr. Bohuslav Èertík, Ph.D. Chirurgická klinika Lékaøské fakulty UK v Plzni Odb. as. MUDr. Bohuslav Èertík, Ph.D. AKUTNÍ KONÈETINOVÁ ISCHEMIE Hlavní autor: Odb. as. MUDr. Bohuslav Èertík, Ph.D. Chirurgická klinika Lékaøské fakulty UK v Plzni Spoluautor: Prof. MUDr. Vladislav Tøe

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 2 6 9 MUDr. Rastislav Maďar,

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Mgr. Jitka Hůsková, Mgr. Petra Kašná OŠETŘOVATELSTVÍ OŠETŘOVATELSKÉ POSTUPY PRO ZDRAVOTNICKÉ ASISTENTY Pracovní sešit II/3. díl Recenze: Mgr. Taťána

Více

Zdravotní nauka 3. díl

Zdravotní nauka 3. díl Iva Nováková Zdravotní nauka 2. díl Učebnice pro obor sociální činnost Iva Nováková ISBN 978-80-247-3709-6 ISBN 978-80-247-3707-2 Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264

Více

V předchozích číslech Osobního lékaře jsme podrobně popsali vznik, kli- nický obraz a léčbu křečových žil. Jednou z nejčastěji používaných metod

V předchozích číslech Osobního lékaře jsme podrobně popsali vznik, kli- nický obraz a léčbu křečových žil. Jednou z nejčastěji používaných metod V předchozích číslech Osobního lékaře jsme podrobně popsali vznik, klinický obraz a léčbu křečových žil. Jednou z nejčastěji používaných metod léčby je chirurgické odstranění varixů. Když se řekne operace,

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Dìkuji rodièùm a všem blízkým osobám, které mi pomáhaly na mé cestì, stály u mì a v pøíznivém smìru mì ovlivnily v mém rozvoji. Rád bych jim podìkoval

Více

Ráda bych tuto knihu vìnovala své dceøi Hance a také všem ženám, které touží zachovat si pùvab a svìžest na tìle i na duchu do pozdního vìku, a

Ráda bych tuto knihu vìnovala své dceøi Hance a také všem ženám, které touží zachovat si pùvab a svìžest na tìle i na duchu do pozdního vìku, a Ráda bych tuto knihu vìnovala své dceøi Hance a také všem ženám, které touží zachovat si pùvab a svìžest na tìle i na duchu do pozdního vìku, a vzpomínce na manžela, kterýje stále se mnou. Ráda bych podìkovala

Více

TVORBA SYSTÉMU JAKOSTI VE ZDRAVOTNICTVÍ A LÉKÁRENSTVÍ s využitím norem ISO

TVORBA SYSTÉMU JAKOSTI VE ZDRAVOTNICTVÍ A LÉKÁRENSTVÍ s využitím norem ISO Ing. Jaromír Pešek TVORBA SYSTÉMU JAKOSTI VE ZDRAVOTNICTVÍ A LÉKÁRENSTVÍ s využitím norem ISO Grada Publishing a.s., 2003 Cover Photo Allphoto Images, 2003 Názvy produktů, fi rem apod. použité v knize

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz MUDr. Erika Matìjková ØEŠÍME PARTNERSKÉ PROBLÉMY Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220

Více

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM Obsah SLOVO O AUTOROVI...11 NÌKOLIK SLOV ÚVODEM...13 1. OBDOBÍ PØED PORODEM...15 Jak si vybrat porodnici?...15 Jak se zachovat pøi porodu v jiné porodnici?...17 Co si vzít s sebou do porodnice?...18 Už

Více

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D.

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. Převzato z časopisu PARKINSON č. 46 S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. hovořila Zdislava Freund Už je to deset let, co jsem se strachem poprvé vkročila do extrapyramidové poradny Neurologické kliniky

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz 100+1 Eliška Sovová Jan Lukl otázek a odpovědí pro kardiaky Vyšetření Rizikové faktory Srdeční onemocnění (tištěná ISBN Grada 978-80-247-6021-6 Publishing,

Více

Masáže. bolest. na vaši. Kamil Ramík. Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL

Masáže. bolest. na vaši. Kamil Ramík. Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL Masáže na vaši bolest Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci Kamil Ramík Poděkování: fotograf Rostislav Šimek, www.foto-simek.com grafik Georgi Stojkov, www.georgistojkov.com

Více

Andrea Levitová, Blanka Hošková. Zdravotně-kompenzační cvičení

Andrea Levitová, Blanka Hošková. Zdravotně-kompenzační cvičení Andrea Levitová, Blanka Hošková Zdravotně-kompenzační cvičení Andrea Levitová, Blanka Hošková Zdravotně-kompenzační cvičení GRADA Publishing Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

Poznáváme homeopatii. Jak šetrně léčit psy a kočky. MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer

Poznáváme homeopatii. Jak šetrně léčit psy a kočky. MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer Poznáváme homeopatii Jak šetrně léčit psy a kočky Máme doma štěně, kotě Růst a dospívání Stáří Domácí homeopatická lékárna MVDr. Michaela Švaříčková,

Více

Bible. Gerlinde Baumann. Bible

Bible. Gerlinde Baumann. Bible Gerlinde Baumann Jak je to vlastně s Biblí: Kdo napsal tento první světový bestseller? Jaký význam má Starý zákon pro křesťany a pro židy? O čem pojednává Nový zákon? Právě tady najdete jasný přehled a

Více

PhDr. Tomáš Novák VÌKOVÝ ROZDÍL MEZI PARTNERY

PhDr. Tomáš Novák VÌKOVÝ ROZDÍL MEZI PARTNERY PhDr. Tomáš Novák VÌKOVÝ ROZDÍL MEZI PARTNERY Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako svou 2818. publikaci Odpovìdná redaktorka

Více

MUDr. Jan Hiblbauer s.r.o. Provozovna: třída Karla IV. 834/4, 500 02 Hradec Králové, tel.: 602 485 746 Identifikace: Narozen/a: Pohlaví: Plátce:

MUDr. Jan Hiblbauer s.r.o. Provozovna: třída Karla IV. 834/4, 500 02 Hradec Králové, tel.: 602 485 746 Identifikace: Narozen/a: Pohlaví: Plátce: Husova 64, 506 01 Jičín Souhlas s poskytnutím zdravotních služeb OPTICKÁ URETROTOMIE (OUT) INFORMACE O ZÁKROKU PRO PACIENTY Pacient/ka: Rodné číslo (identifikace): Co tento zákrok obnáší? Jedná se o operační

Více

Myšlenky srdce. Louise L. Hayová. poklad vnitřní moudrosti. poklad vnitřní moudrosti. Louise L. Hayová

Myšlenky srdce. Louise L. Hayová. poklad vnitřní moudrosti. poklad vnitřní moudrosti. Louise L. Hayová a rádcem při jejich zvládání. Nastal čas, abyste se zbavili starých přesvědčení a návyků. Meditace a cvičení obsažená na stránkách této knížky vám mohou pomoci získat důvěru při uskutečňování nezbytných

Více

Vedení operaèních sálù efektivní management akreditace bezpeènost èisté prostory na COS

Vedení operaèních sálù efektivní management akreditace bezpeènost èisté prostory na COS 28. 29. ledna 2014 Hotel Dorint Don Giovanni Odborná konference IIR Vedení operaèních sálù efektivní management akreditace bezpeènost èisté prostory na COS Perspektivy èeského zdravotnictví Jak pøežít

Více

Žádost o grant AVKV pro rok 2012

Žádost o grant AVKV pro rok 2012 Žádost o grant AVKV pro rok 2012 Předkládající organizace: Název: Fakultní nemocnice Brno Adresa sídla: Jihlavská 20 625 00 Brno Statutární zástupce: MUDr. Roman Kraus, MBA - ředitel IČ Organizace: 652

Více

Klinická výživa a specializovaná nutriční péče u dětských pacientů

Klinická výživa a specializovaná nutriční péče u dětských pacientů Pozvánka a program Klinická výživa a specializovaná nutriční péče u dětských pacientů (1. - 4. část - možno se přihlásit na jednotlivé části samostatně) Pořádá Aesculap Akademie Pavilon B. Braun Dialog

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Děkujeme za laskavou podporu Markovi Doležalovi, firmám SportProTebe.cz a JustFight.eu. Naše díky patří rovněž sportovním přátelům a kolegům Zdeňce

Více

Masáže. bolest. na vaši. Kamil Ramík. Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL

Masáže. bolest. na vaši. Kamil Ramík. Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL Masáže na vaši bolest Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci Kamil Ramík Poděkování: fotograf Rostislav Šimek, www.foto-simek.com grafik Georgi Stojkov, www.georgistojkov.com

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 0 5 8 Ing. Boris Popesko,

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 1 3 6 0 5 U MUDr. Martin Gregora,

Více

Edukace pacienta před TEP kyčelního kloubu

Edukace pacienta před TEP kyčelního kloubu Edukace pacienta před TEP kyčelního kloubu Hrubina M., Markvartová J., Razimová L. Ortopedické oddělení RHB oddělení JIP chirurgického oddělení Nemocnice Pelhřimov Edukace poučení pacienta Cíl prezentace:

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 2 7 0 U Poděkování Jménem autorského

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 0 4 0 Vydání odborné knihy

Více

Začínáme s počítačem 5., aktualizované a doplněné vydání

Začínáme s počítačem 5., aktualizované a doplněné vydání Nadpis kapitoly Josef Pecinovský Začínáme s počítačem 5., aktualizované a doplněné vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 jako svou 4259. publikaci Odpovědný redaktor Petr Somogyi Sazba

Více

Základy. realistické kresby. Kreslení pravou mozkovou hemisférou. Jana Petrásková

Základy. realistické kresby. Kreslení pravou mozkovou hemisférou. Jana Petrásková Základy Jana Petrásková realistické kresby Kreslení pravou mozkovou hemisférou Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Jana Petrásková Základy realistické kresby Kreslení pravou mozkovou

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 3 3 7 PhDr. Daniela Sedláčková

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz (elektronická (tištěná ISBN Grada 978-80-247-6906-6 Publishing, verze ve verze) formátu a.s. 2011 PDF) U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o

Více

Univerzita Pardubice Fakulta zdravotnických studií. Hodnocení kvality péče porodní asistentky na porodním sále. Aneta Vavrová

Univerzita Pardubice Fakulta zdravotnických studií. Hodnocení kvality péče porodní asistentky na porodním sále. Aneta Vavrová Univerzita Pardubice Fakulta zdravotnických studií Hodnocení kvality péče porodní asistentky na porodním sále Aneta Vavrová Bakalářská práce 2010 Prohlašuji: Tuto práci jsem vypracovala samostatně. Veškeré

Více

CHOROBNÉ ZNAKY A PŘÍZNAKY 76 vybraných znaků, příznaků a některých důležitých laboratorních ukazatelů v 62 kapitolách s prologem a epilogem

CHOROBNÉ ZNAKY A PŘÍZNAKY 76 vybraných znaků, příznaků a některých důležitých laboratorních ukazatelů v 62 kapitolách s prologem a epilogem CHOROBNÉ ZNAKY A PŘÍZNAKY 76 vybraných znaků, příznaků a některých důležitých laboratorních ukazatelů v 62 kapitolách s prologem a epilogem Vedoucí autorského kolektivu: MUDr. Karel Lukáš, CSc. Prof. MUDr.

Více

Ekonomické èasové øady. doc. Ing. Josef Arlt, CSc. Ing. Markéta Arltová, Ph.D. Vlastnosti, metody modelování, pøíklady a aplikace

Ekonomické èasové øady. doc. Ing. Josef Arlt, CSc. Ing. Markéta Arltová, Ph.D. Vlastnosti, metody modelování, pøíklady a aplikace doc. Ing. Josef Arlt, CSc. Ing. Markéta Arltová, Ph.D. Ekonomické èasové øady Vlastnosti, metody modelování, pøíklady a aplikace Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220

Více

MUDr. Jan Hiblbauer s.r.o. Provozovna: třída Karla IV. 834/4, 500 02 Hradec Králové, tel.: 602 485 746 Identifikace: Narozen/a: Pohlaví: Plátce:

MUDr. Jan Hiblbauer s.r.o. Provozovna: třída Karla IV. 834/4, 500 02 Hradec Králové, tel.: 602 485 746 Identifikace: Narozen/a: Pohlaví: Plátce: Husova 64, 506 01 Jičín Souhlas s poskytnutím zdravotních služeb TRANSREKTÁLNÍ ULTRASONOGRAFIE S BIOPSIÍ PROSTATY (TRUS+BP) INFORMACE O ZÁKROKU PRO PACIENTY Pacient/ka: Rodné číslo (identifikace): Co tento

Více

Vytiskla Tiskárna PROTISK, s.r.o., České Budějovice

Vytiskla Tiskárna PROTISK, s.r.o., České Budějovice PaedDr. Ilona Kejklíčková, Ph.D. LOGOPEDIE V OŠETŘOVATELSKÉ PRAXI Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 www.grada.cz jako svou 4248. publikaci

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

- støedisko ve Valašském Meziøíèí VÝROÈNÍ ZPRÁVA. Pùjdou spolu dva, jestliže se nedohodli? Amos 3,3

- støedisko ve Valašském Meziøíèí VÝROÈNÍ ZPRÁVA. Pùjdou spolu dva, jestliže se nedohodli? Amos 3,3 - støedisko ve Valašském Meziøíèí VÝROÈNÍ ZPRÁVA 2006 Pùjdou spolu dva, jestliže se nedohodli? Amos 3,3 OBSAH 3 5 6 7 8 10 12 14 17 18 22 24 26 28 Slovo úvodem Diakonie ÈCE poslání Základní informace

Více

Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA. Grada Publishing

Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA. Grada Publishing Elle a Anně Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA Grada Publishing Tato publikace vychází za podpory firem Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA TIRÁŽ TIŠTĚNÉ PUBLIKACE: Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu

Více

Lenka Rožnovská, ilustrace Milan Starý

Lenka Rožnovská, ilustrace Milan Starý Lenka Rožnovská, ilustrace Milan Starý Lenka Rožnovská, ilustrace Milan Starý Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 9 2 0 0 6 Paličkování Ivana Domanjová

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

AKREDITACE ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ A SLEDOVÁNÍ NOZOKOMIÁLNÍCH NÁKAZ

AKREDITACE ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ A SLEDOVÁNÍ NOZOKOMIÁLNÍCH NÁKAZ AKREDITACE ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ A SLEDOVÁNÍ NOZOKOMIÁLNÍCH NÁKAZ MUDr. Eliška Sovová, PhD., MBA, RNDr. Renata Podstatová Fakultní nemocnice Olomouc Kvalita zdravotní péče Světová zdravotnická organizace

Více

Petr molka. NEVÌRA Pro podvádìné a podvádìjící. 2., roz íøené a aktualizované vydání

Petr molka. NEVÌRA Pro podvádìné a podvádìjící. 2., roz íøené a aktualizované vydání Petr molka NEVÌRA Pro podvádìné a podvádìjící 2., roz íøené a aktualizované vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 www.grada.cz

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Prof. Ing. Vladimír Smejkal, CSc., LL.M. Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Øízení rizik ve firmách a jiných organizacích 3., rozšíøené a aktualizované

Více

I N F O R M a C e PRO PaCIeNTY šedý zákal

I N F O R M a C e PRO PaCIeNTY šedý zákal INFORMACE PRO PACIENTY šedý zákal www.nemocnicesumperk.cz Obsah Oční oddělení Nemocnice Šumperk a.s.... 4 Co je šedý zákal... 5 Příčiny vzniku šedého zákalu... 6-7 Léčba... 8-9 Kdy se rozhodnout k operaci...

Více

Vybrané kapitoly v péči o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním I.

Vybrané kapitoly v péči o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním I. Pozvánka a program Konference a semináře pro nelékařské obory Vybrané kapitoly v péči o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním I. Pořádá Aesculap Akademie pod záštitou a ve spolupráci s Českou asociací

Více

Aesculap Akademie. Svět vzdělávání zdravotníků. Max

Aesculap Akademie. Svět vzdělávání zdravotníků. Max Aesculap Akademie Svět vzdělávání zdravotníků Max Obsah Úvodní slovo Tým Aesculap Akademie Úvodní slovo 3 Aesculap Akademie ve světě 4 Aesculap Akademie v České Republice a na Slovensku 6 Cena Aesculap

Více

Nordic walking. Martin Škopek

Nordic walking. Martin Škopek Nordic Walking 3 Zvláštní poděkování patří Mgr. Marcelu Štofikovi, který mi trpělivě pomáhal při fotografování, a mé přítelkyni Elišce za podporu při psaní této knihy. Martin Škopek Nordic walking Vydala

Více

INFORMACE PRO PACIENTY. Vnitřní řád Nemocnice Šumperk a.s.

INFORMACE PRO PACIENTY. Vnitřní řád Nemocnice Šumperk a.s. INFORMACE PRO PACIENTY Vnitřní řád Nemocnice Šumperk a.s. Vítáme Vás v Nemocnici Šumperk, snahou veškerého personálu Nemocnice Šumperk je poskytnout Vám kvalitní, bezpečnou péči a s využitím nejmodernějších

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena

Více

Windows. snadno a rychle

Windows. snadno a rychle Nová kniha známých českých odborníků podrobně seznamuje čtenáře s operačním systémem Windows 10. Čtenář se pod vedením autorů naučí spouštět programy a přepínat mezi nimi (multitasking), vytvářet virtuální

Více

CHOROBNÉ ZNAKY A PŘÍZNAKY 76 vybraných znaků, příznaků a některých důležitých laboratorních ukazatelů v 62 kapitolách s prologem a epilogem

CHOROBNÉ ZNAKY A PŘÍZNAKY 76 vybraných znaků, příznaků a některých důležitých laboratorních ukazatelů v 62 kapitolách s prologem a epilogem CHOROBNÉ ZNAKY A PŘÍZNAKY 76 vybraných znaků, příznaků a některých důležitých laboratorních ukazatelů v 62 kapitolách s prologem a epilogem Vedoucí autorského kolektivu: MUDr. Karel Lukáš, CSc. Prof. MUDr.

Více

MANUÁL PRO ZDRAVOTNÍ PLÁN MĚSTA

MANUÁL PRO ZDRAVOTNÍ PLÁN MĚSTA MANUÁL PRO ZDRAVOTNÍ PLÁN MĚSTA metodický materiál Pracovní skupiny pro zdravotní plány a politiky při Ministerstvu zdravotnictví Obsah: 1. Úvod do problematiky 2. Indikátory zdravotního stavu 3. Postup

Více

TRITON Praha / Kroměříž

TRITON Praha / Kroměříž TRITON Praha / Kroměříž Benigní hyperplazie prostaty RADY PACIENTŮM Doc. MUDr. Ladislav Jarolím, CSc. Tato kniha ani žádná její část nesmí být kopírována, rozmnožována ani jinak šířena bez písemného

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Prof. MUDr. Otomar Kittnar, CSc., MBA, MUDr. Mikuláš Mlček, Ph.D. ATLAS FYZIOLOGICKÝCH REGULACÍ Editor: Prof. MUDr. Otomar Kittnar, CSc., MBA Autoři:

Více

Ano, které otevírá dveře

Ano, které otevírá dveře ČTVRTÝ PRINCIP Ano, které otevírá dveře Kdykoli objevím lidskou činnost, která funguje v praxi, okamžitě běžím k počítači, abych zjistil, jestli bude fungovat i teoreticky. typický ekonom Já jsem si řekla

Více

REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH

Více

Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP. Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc

Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP. Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc Historické poznámky Dne 29. ledna 1979 byla na poradě ČLS JEP, které se zúčastnili zástupci Spolku lékařů a obvodních lékařů, projednána

Více

BEDERNÍ MEZIOBRATLOVÁ PLOTÉNKA

BEDERNÍ MEZIOBRATLOVÁ PLOTÉNKA FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC BEDERNÍ MEZIOBRATLOVÁ PLOTÉNKA REŽIM PO OPERACI EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Vážená paní, vážený pane, z důvodu Vašeho onemocnění meziobratlové ploténky je nezbytné dodržovat

Více

Glen Sanderfur. Jak filozofie nejznámìjšího amerického mystika Edgara Cayceho autorovi pomohla vyrovnat se s tragickou událostí.

Glen Sanderfur. Jak filozofie nejznámìjšího amerického mystika Edgara Cayceho autorovi pomohla vyrovnat se s tragickou událostí. Glen Sanderfur Jak filozofie nejznámìjšího amerického mystika Edgara Cayceho autorovi pomohla vyrovnat se s tragickou událostí Eko konzult Co se mi stalo 3 Smrtelné zranìní Glenna Sanderfursta pøivedlo

Více

Epidurální analgezie u porodu

Epidurální analgezie u porodu Epidurální analgezie u porodu Epidurální analgezie je jednou z metod používaných ke zmírnění porodních bolestí. Jde o metodu dobře ověřenou a zároveň nejčastěji používanou. Následující text přináší o této

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Doc. Ing. Michal Korecký, Ph.D. Ing. Václav Trkovský, CSc. Management rizik projektů se zaměřením na projekty v průmyslových podnicích Vydala Grada

Více

Jak ZÍSKAT. hodinu. denně. garantováno. Michael Heppell

Jak ZÍSKAT. hodinu. denně. garantováno. Michael Heppell Jak ZÍSKAT hodinu denně garantováno Michael Heppell Jak ZÍSKAT hodinu denně Michael Heppell Jak ZÍSKAT hodinu denně MICHAEL HEPPELL Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena.

Více

cobas POC IT solution Nemocnièní sítì pøístrojù POC úèinná správa a kontrola

cobas POC IT solution Nemocnièní sítì pøístrojù POC úèinná správa a kontrola Ing. Hana erdová, Roche s.r.o., Diagnostics Division cobas POC IT solution Nemocnièní sítì pøístrojù POC úèinná správa a kontrola K významným èástem portfolia spoleènosti Roche patøí oblast POCT, která

Více

Soudní znalectví v oboru zdravotnictví

Soudní znalectví v oboru zdravotnictví Miroslav Hirt a kolektiv Příručka je určena k základnímu vzdělání uchazeče o jmenování znalcem z oboru zdravotnictví, ale neměla by chybět ani v knihovně znalců zkušených. Jsou v ní uvedena všechna práva

Více

Vnitřní řád lůžkového zdravotnického zařízení pro pacienty

Vnitřní řád lůžkového zdravotnického zařízení pro pacienty První poklad je zdraví R. W. Emerson Vnitřní řád lůžkového zdravotnického zařízení pro pacienty www.nemtru.cz Vážení pacienti, Oblastní nemocnice Trutnov a.s. úkolem pracovníků naší nemocnice je svědomitě

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 6 8 7 Edice Účetnictví a daně

Více