Internet Banka s certifikáty. První kroky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Internet Banka s certifikáty. První kroky"

Transkript

1 Internet Banka s certifikáty První kroky

2 2 Obsah DŘÍVE NEŽ ZAČNETE...3 Minimální požadavky na Váš počítač...3 Podpora služby Internet Banka...3 Užitečné odkazy...3 Bezpečnost...3 Parametry certifikátů...3 Důležitá upozornění...3 CO VÁM INTERNET BANKA NABÍZÍ...4 Výhody Internet Banky...4 Funkčnosti Internet Banky...4 PŘED PRVNÍM PŘIHLÁŠENÍM...5 Postup pro generování certifikátů...5 Import SSL certifikátu do prohlížeče ve Vašem počítači...9 RYCHLÝ START...13 První přihlášení do Internet Banky...13 Registrace podpisového certifikátu...14 JAK ZADAT PLATEBNÍ PŘÍKAZ...17 GE MONEY MANAGER...20 Mějte své peníze pod kontrolou...20 Historie zůstatků...20 Kategorie transakcí...21 Osobní rozpočet...22 OSOBNÍ NASTAVENÍ...24 Nastavte si Internet Banku podle svých potřeb...24 Změna hesla...24 Změna kontaktních údajů...24 evýpisy...24 Šablony plateb...24 OBNOVA CERTIFIKÁTU...25 NEJČASTĚJŠÍ OTÁZKY A ODPOVĚDI...28 CO DĚLAT, KDYŽ...29 ZABLOKOVÁNÍ A ODBLOKOVÁNÍ INTERNET BANKY...30

3 3 Dříve než začnete Minimální požadavky na Váš počítač Internet Banka klade minimální nároky na Vaše počítačové vybavení. Dříve než ji začnete používat, přesvědčte se, že Váš počítač a jeho programové vybavení odpovídají alespoň následující konfiguraci. Operační systém: Microsoft Windows Vista a vyšší Internetový prohlížeč: Microsoft Internet Explorer 8.0 a vyšší, Google Chrome 5 a vyšší, nebo Mozilla Firefox 4 a vyšší Aktuální verze Java Oracle Podpora služby Internet Banka (+420) po pá 8:00 21:00, so ne 8:00 17:00 Potíže s přihlášením, technická podpora, blokování a odblokování Internet Banky internetbanka@ge.com Dotazy, náměty, připomínky, podezření na podvodnou stránku nebo podvodný Užitečné odkazy Detailní popis a návody ke službě Internet Banka jsou pro Vás připraveny na Bezpečnost Internet Banka je zabezpečena nejmodernějšími technologiemi. Identita stránek banky je ověřována nezávislou certifikační autoritou Symantec (dříve VeriSign). Kliknutím na logo Norton Secured si snadno ověříte, že se hlásíte do Internet Banky na správné stránce. Přístup do Internet Banky s certifikáty je možný jen po zadání identifikačního čísla a hesla na počítači s naimportovaným SSL certifikátem. Veškeré aktivní operace prováděné v Internet Bance autorizujete podpisovým certifikátem. Přenos dat přes internet je zajištěn šifrováním (SSL, 128 bitů). Parametry certifikátů Délka generovaných klíčů: 1024 bitů Doba platnosti certifikátů: 2 roky Důležitá upozornění Věnujte zvýšenou pozornost zachovávání důvěrnosti svých hesel. Nesdělujte je jiným osobám, a to ani rodinným příslušníkům. Pokud máte obavy, že si je nezapamatujete, poznamenejte si je tak, abyste k záznamům měli přístup pouze Vy. Pozor na podvodné y a webové stránky (phishing a pharming). GE Money Bank nikdy nežádá o vaše důvěrné informace, např. přihlášení do Internet Banky, em. Podrobnější informace o bezpečnosti naleznete v Pravidlech bezpečného užívání Internet Banky.

4 4 V případě podezření na zneužití Vašich přístupových práv ihned kontaktujte Zákaznický servis GE Money Bank na telefonním čísle (+420) a žádejte o zablokování přístupu do Internet Banky. Co Vám Internet Banka nabízí Výhody Internet Banky Obsluha Internet Banky je velmi jednoduchá. Stačí pouze počítač připojený na Internet a Vaše účty jsou Vám kdykoliv k dispozici i z pohodlí domova nebo kanceláře. Nejste omezováni otvírací dobou. Internet Banka má otevřeno 24 hodin denně 7 dní v týdnu, navíc bez front. S Internet Bankou ušetříte. Poplatky za transakce jsou nižší než na pobočce. Komunikace s bankou je bezpečná. Zpravidla všechny aktivní operace potvrzujete svým podpisovým certifikátem. Funkčnosti Internet Banky Kompletní přehled všech funkčností, které Vám Internet Banka nabízí, naleznete v Přehledu funkčností a parametrů služby Internet Banka.

5 5 Před prvním přihlášením Co musíte udělat před prvním přihlášením do Internet Banky Nejdříve si vygenerujte digitální certifikáty. SSL certifikát slouží pro vstup do Internet Banky. Podpisovým certifikátem potvrzujete aktivní operace v Internet Bance. Certifikáty není možné vzájemně zaměňovat. Certifikáty si vygenerujte prostřednictvím internetové aplikace Registrační autorita. Postup pro generování certifikátů Do internetového prohlížeče zadejte klikněte na oranžové tlačítko INTERNET BANKA a v novém okně klikněte na odkaz Registrační autorita (sekce Internet Banka s certifikáty). V případě, že se Vám zobrazí okno Ověření klienta, zvolte tlačítko Storno. Upozornění: Pokud se Vám po kliknutí na tlačítko Storno zobrazí prázdná obrazovka, pravděpodobně nemáte ve svém počítači nainstalovaný program Java. Stáhnout program Java můžete na tomto odkazu: Aplikace Vás nejprve vyzve, abyste si nainstalovali Java applety od společnosti BSC Praha, spol. s r.o., která aplikaci vytvořila. Applety jsou nezbytné pro správnou funkčnost Internet Banky s certifikáty. V zobrazeném okně vyberte Vždy instalovat software od vydavatele BSC Praha, spol. s r. o., a poté klikněte na tlačítko Nainstalovat. Upozornění: Pokud se Vám v budoucnu při přihlašování do Registrační autority zobrazí obrazovka Upozornění zabezpečení s vydavatelem BSC Praha, spol. s r. o., zaškrtněte volbu Vždy instalovat software od vydavatele BSC Praha, spol. s r. o., a poté klikněte na tlačítko Nainstalovat. Zobrazí se Vám přihlašovací stránka do aplikace Registrační autorita. Zvolte možnost Generování certifikátů (sekce První přihlášení).

6 6 Do pole ID zadejte ID ze své smlouvy. Do pole Heslo zadejte heslo z bezpečnostní obálky. Klikněte na tlačítko Přihlásit. Upozornění: Bezpečnostní obálku s heslem si pečlivě uschovejte. Budete ji potřebovat při obnově certifikátů (jejich platnost je 2 roky). Nyní jste úspěšně přihlášeni do aplikace Registrační autorita a můžete si vygenerovat dva digitální certifikáty, SSL certifikát a Podpisový certifikát, které jsou nezbytné pro práci s Internet Bankou. Nejdříve vygenerujte SSL certifikát. V levém menu zvolte položku Nový certifikát. Jako Typ certifikátu nechte předvolený SSL certifikát. Poté zvolte jeho umístění. Můžete nechat předvolenou cestu C:\GE SSL certifikat.p12. Generujete-li certifikáty na počítači v zaměstnání, pak pravděpodobně nebudete moci použít toto umístění, protože nebudete mít oprávnění soubory na toto místo zapisovat. Zvolte proto jiné umístění certifikátů, např. na flashdisk. Pro zvolení jiného umístění certifikátu klikněte na odkaz Procházet. Pokud zvolíte jiné umístění, než je přednastaveno, je třeba doplnit název souboru. Nejlépe jako SSL_certifikat.p12. Pak si zvolte Bezpečnostní heslo

7 7 certifikátu pro Vámi generovaný SSL certifikát, znovu ho napište o řádek níže jako Potvrzení hesla a klikněte na tlačítko Pokračovat. Upozornění: Pokud v průběhu generování SSL certifikátů opustíte Registrační autoritu, uzavřete internetový prohlížeč nebo Vám počítač zamrzne, nebudete se již moci z bezpečnostních důvodů znovu do Registrační autority přihlásit. Přístup do Registrační autority (bez prokázání se SSL certifikátem) je jednorázový a po vstupu se automaticky zablokuje. Pro její odblokování kontaktujte Zákaznický servis GE Money Bank na telefonní lince (+420) (V případě, že SSL certifikát máte již ve svém prohlížeči naimportovaný, do Registrační autority se s jeho pomocí kdykoli později přihlásíte. K přihlášení použijete heslo z bezpečnostní obálky, kterou jste obdrželi na pobočce banky při zřízení Vaší Internet Banky). Upozornění: Generování jednoho SSL certifikátu může trvat i desítky sekund. Pro úspěšné dokončení generování a uložení SSL certifikátu je potřeba ještě jednou zadat Bezpečnostní heslo certifikátu, které jste si k danému SSL certifikátu zvolili v předchozím kroku, a kliknout na tlačítko Uložit.

8 8 Jako potvrzení o úspěšném uložení se Vám zobrazí nová stránka. Poté v levém menu znovu zvolte položku Nový certifikát a jako druhý v pořadí vygenerujte Podpisový certifikát. Postup je shodný jako při generování SSL certifikátu, pouze ve volbě Typ certifikátu zvolte možnost Podpisový certifikát. Ten byste si měli uložit na stejné místo jako SSL certifikát. Po ukončení generování certifikátů klikněte v pravém horním rohu na tlačítko Odhlášení.

9 9 Upozornění: Vždy generujte oba certifikáty při první návštěvě Registrační autority. Přístup do Registrační autority bez použití certifikátu je jednorázový! Pokud máte již SSL certifikát vygenerovaný, můžete ho použít pro vstup do Registrační autority (certifikát prokazuje Vaši totožnost). Detailní návod najdete v tomto manuálu v části Obnova certifikátu. Upozornění: Pokud se Vám nepodaří vygenerovat certifikát napoprvé (v průběhu generování certifikátů opustíte Registrační autoritu, uzavřete internetový prohlížeč nebo Vám počítač zamrzne), kontaktujte pro odblokování přístupového hesla Zákaznický servis GE Money Bank na telefonní lince (+420) Import SSL certifikátu do prohlížeče ve Vašem počítači V internetovém prohlížeči zvolte Nástroje (Tools) - Možnosti sítě Internet (Internet Options ) Obsah (Content), klikněte na tlačítko Certifikáty (Certificates).

10 10 Otevře se okno Certifikáty (Certificates). Zvolte tlačítko Importovat (Import). Zobrazí se Vám úvodní stránka Průvodce importem certifikátu (Certifikate Import Wizard). Klikněte na tlačítko Další (Next). V následujícím okně zvolíte cestu k umístění SSL certifikátu. Klikněte na tlačítko Pokračovat (Next). Zobrazí se Vám okno, pomocí něhož zadáte cestu k SSL certifikátu. Ve volbě Oblast hledání zvolíte místo, kam jste si SSL certifikát uložili (např. C:\), ve spodní části okna ve volbě Soubory typu vyberte možnost Všechny soubory (*.*) (All Files (*.*)).

11 11 Dvakrát klikněte na SSL certifikát. Tím se automaticky vrátíte zpět do Průvodce importem certifikátu (Certifikate Import Wizard). Cesta k certifikátu se Vám zobrazí v poli Název souboru (File name). Pro pokračování klikněte na tlačítko Další (Next). Zadejte Heslo (Password), které jste si sami určili při generování SSL certifikátu v Registrační autoritě, a klikněte na tlačítko Další (Next). Znovu klikněte na tlačítko Další (Next) a na tlačítko Dokončit (Finish).

12 12 Pak potvrďte hlášku Import úspěšně proběhl kliknutím na tlačítko OK. Váš SSL certifikát se objeví na seznamu certifikátů. Pak už stačí jen kliknout na tlačítka Zavřít (Close) a OK a následně zavřít všechna okna internetového prohlížeče. Nyní můžete využívat pasivní operace Internet Banky, jako je např. kontrola zůstatků na účtech. Pro využívání aktivních operací, jako je například zadávání platebních příkazů, je nutné ještě zaregistrovat podpisový certifikát ve Vaší Internet Bance. Upozornění: Podpisový certifikát do prohlížeče neimportujte! Upozornění: Před prvním přihlášením do Internet Banky je potřeba restartovat MS Internet Explorer. Zavřete všechny okna svého internetového prohlížeče a pak ho znovu spusťte.

13 13 Rychlý start První přihlášení do Internet Banky Přihlášení do Internet Banky je velmi jednoduché. 1. krok Připravte si dokumenty, které jste obdrželi na pobočce, smlouvu obsahující Vaše identifikační číslo (ID) a obálku s heslem. 2. krok V internetovém prohlížeči zadejte adresu Vlastní přihlášení do Internet Banky naleznete v pravé části obrazovky v hlavní navigaci, oranžové tlačítko Internet Banka. V novém okně se Vám zobrazí stránka pro přihlášení. 3. krok Zadejte své identifikační číslo (ID), heslo a klikněte na tlačítko Přihlásit.

14 14 4. krok V okně Zvolit digitální certifikát vyberte SSL certifikát, který chcete použít, a klikněte na tlačítko OK. Informace: Doporučujeme Vám změnit si po prvním přihlášení své heslo. Upozornění: Nepoužívejte prosím navigační tlačítka svého internetového prohlížeče, např. Zpět, Vpřed nebo Obnovit, jinak budete z bezpečnostních důvodů z Internet Banky odhlášeni. Registrace podpisového certifikátu Pokud chcete ve své Internet Bance provádět aktivní operace, jako je např. zadávání platebních příkazů, je potřeba ihned po přihlášení zaregistrovat Váš podpisový certifikát. V levém menu zvolte položku Osobní nastavení a vyberte možnost Podpisový certifikát.

15 15 V sekci Registrace podpisového certifikátu klikněte na odkaz Procházet. V poli Oblast hledání zvolte umístění Podpisového certifikátu na svém počítači. Dvakrát klikněte na podpisový certifikát. V poli Zadejte umístění certifikátu se Vám objeví cesta k certifikátu. Pak vyplňte Bezpečnostní heslo k podpisovému certifikátu, které jste pro něj zvolili při jeho generování, a klikněte na tlačítko Registrovat.

16 16 Následující obrazovka Vám potvrdí, že registrace podpisového certifikátu byla úspěšná. Při každém dalším přihlášení do Internet Banky již nemusíte generovat žádné certifikáty a můžete využívat všech služeb, které Internet Banka nabízí.

17 17 Jak zadat platební příkaz Příklad aktivní operace podepsané podpisovým certifikátem. Potřebujete zaplatit složenku nebo zadat platební příkaz? Použijte svou Internet Banku. 1. krok V záložce Účty a transakce v levém menu zvolte položku Nový platební příkaz. Zobrazí se Vám stránka s formulářem pro zadání platebního příkazu. 2. krok Vyplňte všechny potřebné platební údaje (číslo účtu příjemce, částku, datum splatnosti). Doplňte případné nepovinné údaje, jako jsou variabilní, specifický nebo konstantní symbol, a klikněte na tlačítko Pokračovat. 3. krok

18 18 Na následující stránce zkontrolujte, zda jste všechny údaje zadali správně. Pokud je vše v pořádku, je potřeba autorizovat Váš požadavek podpisovým certifikátem. V poli Cesta k podpisovému certifikátu máte předvyplněné umístění podpisového certifikátu z nastavení Registrace podpisového certifikátu (sekce Osobní nastavení, menu Podpisový certifikát). V případě, že přihlašujete z jiného počítače nebo jste změnili umístění podpisového certifikátu, klikněte na odkaz Procházet. V poli Kde hledat zvolte umístění podpisového certifikátu na svém počítači. Dvakrát klikněte na podpisový certifikát. V poli Zadejte umístění certifikátu se Vám objeví cesta k podpisovému certifikátu. Pak vyplňte Bezpečnostní heslo k podpisovému certifikátu, které jste pro něj zvolili při jeho generování, a klikněte na tlačítko Odeslat. Upozornění: Převody mezi vlastními účty vedenými u GE Money Bank, stejně jako další vybrané aktivní operace, nevyžadují podpis certifikátem. 4. krok Zobrazí se stránka s potvrzením o odeslání platebního příkazu. V Přehledu příkazů k úhradě si můžete svou platbu znovu překontrolovat.

19 19

20 20 GE Money Manager Mějte své peníze pod kontrolou Také Vám každý měsíc vrtá hlavou, kam se Vám zase všechny peníze rozkutálely? Výpisy z účtu Vám nepřipadají právě nejpřehlednější? Představujeme Vám službu GE Money Manager, s níž budete mít naprostý přehled o svých financích. GE Money Manager je souborem několika užitečných nástrojů, které Vám umožní sledovat své příjmy a výdaje roztříděné podle kategorií nebo si posvítit na své budoucí úspory. Všechny informace se navíc zobrazí v přehledných grafech a tabulkách. Historie zůstatků Zajímá Vás, jak se vyvíjely zůstatky na vašich běžných a depozitních účtech? Historie zůstatků je nástroj, jehož prostřednictvím můžete v přehledné tabulce a grafu sledovat vývoj zůstatků na svých účtech až rok zpětně. Sami si můžete libovolně volit, pro které ze svých depozitních účtů chcete zobrazit součet zůstatků ve sloupcovém grafu. Kde najdete historii zůstatků? V levém menu zvolte položku GE Money Manager a vyberte možnost Historie zůstatků.

21 21 Kategorie transakcí Chtěli byste vědět, které položky nejvíce zatěžují Váš domácí rozpočet nebo jsou naopak největším zdrojem vašich příjmů? GE Money Manager Vám v tom udělá jasno.

22 22 Příchozí i odchozí platby si na svém účtu či kreditní kartě můžete roztřídit podle kategorií, které jsou předdefinovány nebo si je sami definovali, např. výplata, nájem, elektřina nebo dovolená. Pak už jen na koláčových grafech sledujete aktuální stav. Vedle těchto grafů s kategoriemi najdete na stránce Přehled transakcí také graf zobrazující poměr příjmů a výdajů za Vámi zvolené období. Jak nastavit kategorie transakcí? Způsobů, jak nastavit kategorie transakcí, je několik. Můžete je přiřadit ručně například při zadávání platby nebo automaticky pomocí nastavených pravidel. Osobní rozpočet Zajímá Vás, jak se zůstatek na Vašem účtu bude vyvíjet? S pomocí služby GE Money Manager si můžete sestavit svůj osobní rozpočet.

23 23 Zadejte své pravidelné měsíční příjmy a výdaje. Doplňte příjmy a výdaje, které plánujete během roku, a svůj počáteční zůstatek. v přehledném grafu a tabulce se Vám ukáže pravděpodobný vývoj Vašich financí v následujících 12 měsících. Osobní rozpočet zůstane automaticky uložen a můžete se k němu kdykoliv vrátit. Jak nastavit osobní rozpočet? V levém menu zvolte položku GE Money Manager, vyberte možnost Osobní rozpočet a vyplňte údaje podle instrukcí na obrazovce.

24 24 Osobní nastavení Nastavte si Internet Banku podle svých potřeb Sekce Osobní nastavení Vám umožní přizpůsobit si Internet Banku svým potřebám. Můžete zde upravit některá nastavení (např. způsob přihlášení), provádět změny (např. hesla nebo kontaktních údajů) nebo si nastavit doplňkové služby. Změna hesla Víte, kdy a jak často byste si měli měnit heslo do své Internet Banky? Z bezpečnostních důvodů Vám doporučujeme ihned po prvním přihlášení změnit heslo, které jste od nás obdrželi při podpisu smlouvy. Své heslo pak obměňujte pravidelně, nejlépe každý měsíc. Neprodleně změňte heslo při sebemenším podezření, že jej zná neoprávněná osoba. Jak změnit heslo? V levém menu zvolte položku Osobní nastavení a vyberte možnost Změna hesla a správa kanálů. Změna kontaktních údajů Přestěhovali jste se a změnili jste pouze svou kontaktní adresu, chcete sjednotit kontaktní adresu u všech produktů, které u nás máte? Změňte si kontaktní adresu jednoduše prostřednictvím Internet Banky. Jak změnit kontaktní údaje? V levém menu zvolte položku Osobní nastavení a vyberte možnost Kontaktní informace. evýpisy Chtěli byste být ohleduplnější k našim lesům? Rádi byste se zbavili přebytečného papíru? Nastavte si ve své Internet Bance elektronický výpis. Je plnohodnotnou alternativou k papírovému výpisu, který Vám dosud zasíláme do poštovní schránky nebo který si osobně vyzvedáváte na své pobočce. Navíc jej dostanete rychleji než tištěný výpis. Je Vám k dispozici kdykoliv a odkudkoliv, ve formátu pdf, txt nebo xml si jej můžete uložit do svého počítače, případně vytisknout. Jak nastavit evýpis? V levém menu zvolte položku Osobní nastavení a vyberte možnost Nastavení výpisů. Šablony plateb Provádíte řadu platebních příkazů opakovaně? Uložte si je jako šablony a mějte je připraveny pro další použití. Usnadníte si tak zadávání platebních operací. Nebudete muset vypisovat všechny náležitosti opakovaně. Údaje uvedené v šabloně můžete měnit i během jejího používání, Pokud se např. bude u jednotlivých plateb lišit převáděná částka nebo variabilní symbol. Jak vytvořit šablonu? Způsobů, jak vytvořit šablonu, je několik. Stačí pouze doplnit název šablony při zadávání platebního nebo trvalého příkazu a šablona je připravena pro další použití. Nebo v levém menu zvolte položku Osobní nastavení, vyberte možnost Nastavení šablon plateb a klikněte na Nová šablona.

25 25 Obnova certifikátu Platnost každého certifikátu je 2 roky. Před vypršením platnosti je třeba SSL i podpisový certifikát obnovit. 30 dní před vypršením platnosti Vašich certifikátů Vás po přihlášení do Internet Banky upozorníme, že je potřeba obnovit platnost Vašich certifikátů. Po vypršení jejich platnosti již není obnovení možné a je nutné vygenerovat úplně nové certifikáty. Do internetového prohlížeče zadejte klikněte na tlačítko INTERNET BANKA a v novém okně klikněte na odkaz Registrační autorita (sekce Internet Banka s certifikáty). Zobrazí se Vám výzva Ověření klienta, kde zvolíte ze seznamu certifikát, který chcete použít, a klikněte na tlačítko OK. Upozornění: V případě, že platnost Vašeho certifikátu již vypršela, je nutné vygenerovat nový. Kontaktujte Zákaznický servis GE Money Bank na telefonní lince (+420) nebo prostřednictvím Online chatu, a požádejte o odblokování přístupu do Registrační autority, vymažte své certifikáty z disku, odeberte SSL certifikát ze svého prohlížeče a následně si vygenerujte certifikáty nové. Zobrazí se Vám přihlašovací stránka do aplikace Registrační autorita. Zvolte možnost Obnova certifikátů (sekce Vstup s certifikátem). Do pole Podpisový certifikát zadejte cestu ke svému ještě platnému Podpisovému certifikátu. Do položky Bezpečností heslo k vybranému certifikátu zadejte heslo, které jste si při generování certifikátu zvolili (tímto heslem podepisujete i aktivní operace v Internet Bance). Poslední pole, které je nutné vyplnit je Heslo z bezpečností obálky. Heslo jste obdrželi na pobočce GE Money Bank, klikněte na tlačítko Přihlásit.

26 26 Upozornění: Pokud již nemáte obálku s bezpečnostním heslem, obraťte se, prosím, na pobočku GE Money Bank. V levém menu zvolte položku Moje certifikáty. Zobrazí se Vám stránka se seznamem Vašich certifikátů. Vyberte certifikát, který chcete obnovit. Do pole Bezpečnostní heslo certifikátu zadejte heslo, které jste si zvolili při jeho generování, a klikněte na tlačítko Obnovit platnost.

27 27 Na následující stránce zvolte umístění certifikátu a heslo k novému certifikátu. Klikněte na tlačítko Procházet a zvolte Umístění obnoveného certifikátu. Nejlépe to samé, kde byl původní certifikát umístěn (např. C:\). Následně zadejte do kolonky Bezpečnostní heslo certifikátu heslo k obnovovanému certifikátu, potvrďte jeho zadáním v kolonce Potvrzení hesla a klikněte na tlačítko Pokračovat. Pro dokončení procesu obnovy certifikátu je potřeba ještě jednou zadat Bezpečnostní heslo certifikátu, které jste si k obnovovanému certifikátu zvolili v předchozím kroku, a kliknout na tlačítko Uložit. Po obnově certifikátů je nutné stejným způsobem jako při generování nového certifikátu SSL certifikát naimportovat do prohlížeče a nový podpisový certifikát následně zaregistrovat v Internet Bance.

28 28 Nejčastější otázky a odpovědi Jak zjistím, že mnou zadaná transakce byla provedena? Prostřednictvím Přehledu příkazů k úhradě můžete sledovat stav příkazu, který jste zadali. Po odeslání platebního příkazu se zobrazí stav požadavku Odeslán. Jakmile je platba přijata do bankovního systému, automaticky se zaktualizují zůstatky na Vašich účtech a status příkazu k úhradě se změní na Proveden. Jak na svém počítači zjistím typ a verzi operačního systému a internetového prohlížeče? Typ a verzi operačního systému zjistíte tak, že například na obrazovce kliknete postupně na Tento počítač Ovládací panely Systém. Verzi aplikace Internet Explorer zjistíte tak, že na liště kliknete na Nápověda O aplikaci Internet Explorer. Mohu používat Internet Banku z více počítačů? Ano. Pro úspěšné přihlášení si ale musíte do každého počítače naimportovat svůj SSL certifikát a pro provádění aktivních operací musíte mít také svůj podpisový certifikát uložený na flashdisku nebo jiném nosiči. Mohu používat Internet Banku v internetových kavárnách či kioscích? Ano. Pro úspěšné přihlášení si ale musíte do každého počítače naimportovat svůj SSL certifikát a pro provádění aktivních operací musíte mít také svůj podpisový certifikát uložený na flashdisku nebo jiném nosiči. Import certifikátů do veřejných počítačů Vám však nedoporučujeme! Důsledně prosím dodržujte pravidla bezpečného užívání Internet Banky. Co musím udělat před prvním přihlášením do Internet Banky s certifikátem? Pro používání Internet Banky s certifikátem je nutné si nejdříve vygenerovat dva digitální certifikáty (SSL a podpisový) a naimportovat SSL certifikát do internetového prohlížeče. Podrobný postup pro generování a instalaci certifikátů. Jaké jsou náležitosti hesla? V Internet Bance se setkáte s následujícími typy hesel: heslo do Internet Banky musí mít 8 16 znaků a splňovat následující podmínky: heslo vždy obsahuje alespoň jedno malé písmeno, alespoň jedno velké písmeno a alespoň jedno číslo (např. Banka2005). Jiné než následující znaky nejsou povoleny: A a B b C c D d E e F f G g H h I i J j K k L l M m N n O o P p Q q R r S s T t U u V v W w X x Y y Z z. heslo do Registrační autority je uvedeno v bezpečnostní obálce, kterou jste dostali po podpisu smlouvy na pobočce. Heslo se nedá změnit. heslo k digitálním certifikátům klient má dva digitální certifikáty (SSL a podpisový). Heslo musí splňovat stejná kritéria jako heslo pro přihlášení do Internet Banky. Heslo k certifikátům se nedá měnit, ale je možné si vygenerovat nový certifikát s novým heslem a pak u starého ukončit platnost. Pozor! Vždy je třeba nejdřív vygenerovat nový certifikát a pak teprve ukončit platnost starého certifikátu!

29 29 Co dělat, když Nemohu se přihlásit do Internet Banky Přesvědčte se, zda zadáváte správné přihlašovací údaje a zda například není na Vaší klávesnici zapnuta funkce CapsLock (psaní velkých písmen). Po třech neplatných pokusech o přihlášení se z bezpečnostních důvodů přístup do Internet Banky zablokuje. Pro jeho odblokování kontaktujte prosím Zákaznický servis GE Money Bank na telefonní lince (+420) nebo prostřednictvím Online chatu. Případně můžete navštívit kteroukoliv pobočku GE Money Bank. Příčinou také může být, že jste si při obnově platnosti SSL certifikátu nenaimportovali svůj obnovený SSL certifikát do prohlížeče a teď se pokoušíte přihlásit přes neplatný SSL certifikát. Podrobný postup pro obnovu a import certifikátů. V případě, že ze svého počítače používáte více účtů s SSL certifikáty vedených u GE Money Bank, ověřte si, že vybíráte certifikát ke správnému účtu. Pokud se Vám po zadání přihlašovacích údajů (ID a hesla) vůbec nezobrazí okno Ověření klienta, zavřete všechna okna Internet Explorer a zkuste se přihlásit znovu. Přístup do Internet Banky byl odmítnut Nemáte ve svém prohlížeči naimportovaný SSL certifikát nebo jste po jeho importu nerestartovali internetový prohlížeč. Pokud jste SSL certifikát vůbec nenaimportovali, je nutné tento certifikát se naimportovat. Podrobný postup pro obnovu a import certifikátů. Nemohu se přihlásit do Registrační autority Heslo z bezpečnostní obálky lze pro úspěšné přihlášení do registrační autority bez SSL certifikátu použít jen jednou. Pro odblokování hesla kontaktujte Zákaznický servis GE Money Bank na telefonní lince (+420) nebo prostřednictvím Online chatu. Zadaná částka platebního příkazu překračuje povolený limit Odesílání platebních příkazů je z bezpečnostních důvodů omezeno denním limitem. Povolený limit se liší individuálně dle klienta či způsobu zabezpečení, které pro vstup do Internet Banky používá. Výši svého limitu zjistíte ve své Internet Bance (sekce Osobní nastavení, menu Změna hesla a správa kanálů). Z bezpečnostních důvodů je možné změnit limit pouze na pobočce GE Money Bank. Na stránce se vyskytla chyba / bezpečnostní aplet se nepodařilo inicializovat Pro správné fungování Internet Banky s certifikátem je nutné mít ve svém počítači nainstalovanou aktuální verze Java Oracle. Verzi Java zjistíte tak, že v Internet Explorer kliknete na Nástroje Možnosti internetu Upřesnit. Pokud máte nainstalované dvě Javy, je nutné, aby byla zapnuta pouze jedna. Pokud budou zaškrtnuty obě možnosti, nebude možné zaregistrovat podpisový certifikát a odesílat platební příkazy. Stránku nelze zobrazit Tato chybová hláška se zobrazuje, pokud se přihlašujete přes neplatný či poškozený SSL certifikát. Občas se stane, že se SSL certifikát poškodí pouze ve vašem prohlížeči a bude nutné ho ze správce certifikátů odebrat přes položku Nástroje Možnosti Internetu Obsah Certifikáty. Levým tlačítkem myši si certifikát označte, v dolní části zvolte tlačítko Odebrat a následující hlášku potvrďte. Následně je nutné platný SSL certifikát znovu naimportovat. Pokud tento postup nepomůže, je toto chybové hlášení zřejmě způsobeno neplatným SSL certifikátem a bude nutné si v Registrační autoritě vygenerovat SSL certifikát nový. Podrobný postup pro generování nového certifikátu.

30 30 Zablokování a odblokování Internet Banky Zablokování Internet Banky Potřebujete Internet Banku zablokovat? Kontaktujte prosím Zákaznický servis GE Money Bank na telefonní lince (+420) , případně můžete třikrát chybně zadat heslo. Služba Internet Banka bude ihned zablokována. Odblokování Internet Banky Potřebujete Internet Banku odblokovat? Kontaktujte prosím zákaznický servis GE Money Bank na telefonní lince (+420) nebo prostřednictvím Online chatu, případně můžete navštívit kteroukoliv pobočku GE Money Bank. Jak postupovat v případě potíží s přihlášením do Internet Banky? Kontaktujte prosím zákaznický servis GE Money Bank na telefonní lince (+420) , případně můžete navštívit kteroukoliv pobočku GE Money Bank. Zneplatnění certifikátů V případě ztráty nebo zničení certifikátu a zejména při podezření, že si někdo mohl pořídit kopii Vašeho certifikátu, ihned certifikát zneplatněte v aplikaci Registrační autorita a vygenerujte si certifikát nový.

Internet Banka s certifikáty

Internet Banka s certifikáty Internet Banka s certifikáty Obsah Užitečné dokumenty... Podpora... Parametry certifikátů... První přihlášení do Internet Banky... Vygenerování digitálních certifikátů... Import SSL certifikátu do internetového

Více

Internet Banka s certifikáty. První kroky

Internet Banka s certifikáty. První kroky Internet Banka s certifikáty První kroky Obsah DŘÍVE NEŽ ZAČNETE... 3 Minimální požadavky na Váš počítač... 3 Podpora služby Internet Banka... 3 Užitečné odkazy... 3 Bezpečnost... 3 Důležitá upozornění...

Více

Generování žádostí o kvalifikovaný certifikát a instalace certifikátu Uživatelská příručka pro prohlížeč Internet Explorer

Generování žádostí o kvalifikovaný certifikát a instalace certifikátu Uživatelská příručka pro prohlížeč Internet Explorer Generování žádostí o kvalifikovaný certifikát a instalace certifikátu Uživatelská příručka pro prohlížeč Internet Explorer 1 První certifikační autorita, a.s. 8.9.2011 Obsah 1. Úvod... 3 2. Požadavky na

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s.

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s. Část III: Komunikace s Bankou, oznámení o vybraných událostech Verze: 201401118 Strana 1 (celkem 34) Obsah: I. Úvod... 3 II. Komunikace s Bankou...

Více

Generování žádostí o certifikát Uživatelská příručka pro prohlížeč Apple Safari

Generování žádostí o certifikát Uživatelská příručka pro prohlížeč Apple Safari Generování žádostí o certifikát Uživatelská příručka pro prohlížeč Apple Safari První certifikační autorita, a.s. 12.8.2011 Verze 7.07 Obsah 1. Úvod... 3 2. Požadavky na software... 3 3. Instalace kořenového

Více

Elektronický výpis v Internet Bance

Elektronický výpis v Internet Bance Elektronický výpis v Internet Bance Obsah Elektronický výpis...3 Jak si nastavíte elektronický výpis...3 Jak si prohlédnete elektronický výpis...5 Jak si nastavíte upozornění na nový elektronický výpis...7

Více

Návod k vydání kvalifikovaného certifikátu společnosti První certifikační autorita, a.s.

Návod k vydání kvalifikovaného certifikátu společnosti První certifikační autorita, a.s. Návod k vydání kvalifikovaného certifikátu společnosti První certifikační autorita, a.s. Důležité upozornění: žádost o certifikát je nutné generovat na stejném počítači, na který budete následně vydaný

Více

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro administrátora krizového řízení

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro administrátora krizového řízení Provozní dokumentace Seznam orgánů veřejné moci Příručka pro administrátora krizového řízení Vytvořeno dne: 15. 6. 2011 Aktualizováno: 22. 10. 2014 Verze: 2.2 2014 MVČR Obsah Příručka pro administrátora

Více

Internet Banka s mobilním klíčem. První kroky

Internet Banka s mobilním klíčem. První kroky Internet Banka s mobilním klíčem První kroky Obsah DŘÍVE NEŽ ZAČNETE... 3 Minimální požadavky na Váš počítač... 3 Podpora služby Internet Banka... 3 Užitečné odkazy... 3 Důležitá upozornění... 3 CO VÁM

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO SLUŽBU INTERNETBANKING PPF banky a.s.

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO SLUŽBU INTERNETBANKING PPF banky a.s. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO SLUŽBU INTERNETBANKING PPF banky a.s. Část I: Všeobecné informace, přihlášení do Internetbankingu, nastavení a Autorizace příkazů a žádostí pro Banku Obsah: I. Všeobecné informace...

Více

První přihlášení do datové schránky krok za krokem

První přihlášení do datové schránky krok za krokem První přihlášení do datové schránky krok za krokem Dostali jste do rukou přístupové údaje ke vstupu do Vaší datové schránky a nevíte, kde začít? Stačí pět základních kroků, aby Vaše datová schránka byla

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka Uživatelská příručka k aplikaci Norton Internet Security Software popsaný v této knize je poskytnut pod licenční dohodou a smí být používán pouze v souladu s podmínkami této dohody.

Více

Postup zprovoznění aplikace Crypta 2

Postup zprovoznění aplikace Crypta 2 Identifikace Číslo jednací Nahrazuje Klasifikace Veřejný Platnost 8. 11. 2015 Účinnost 8. 11. 2015 Postup zprovoznění aplikace Crypta 2 verze 3.1 Česká pošta, s.p., se sídlem Politických vězňů 909/4, 225

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s.

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s. Část I: Všeobecné informace, přihlášení do Internetbankingu, nastavení a autorizace Verze: 22122014 Strana 1 (celkem 19) Obsah: I. Všeobecné informace...

Více

MS WINDOWS UŽIVATELÉ

MS WINDOWS UŽIVATELÉ uživatelské účty uživatelský profil práce s uživateli Maturitní otázka z POS - č. 16 MS WINDOWS UŽIVATELÉ Úvod Pro práci s počítačem v operačním systému MS Windows musíme mít založený účet, pod kterým

Více

INTERNET SERVIS MANUÁL

INTERNET SERVIS MANUÁL INTERNET SERVIS MANUÁL VÍTÁME VÁS! Právě jste otevřeli manuál Raiffeisen stavební spořitelny a.s. (dále jen RSTS ) pro práci s první aplikací internetového servisu s aktivními operacemi pro stavební spoření

Více

Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu

Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu Softwarová podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu Verze 1.3 Zpracováno v rámci projektu CZ.1.04/4.1.00/62.00008 ELEKTRONICKÁ

Více

w1se elektronické bankovnictví pro korporátní klienty v rámci portálu ebankingforbusiness

w1se elektronické bankovnictví pro korporátní klienty v rámci portálu ebankingforbusiness w1se elektronické bankovnictví pro korporátní klienty v rámci portálu ebankingforbusiness Instalační příručka verze 11 Obsah Obsah 2 1. Instalace w1se od A do Z v pěti krocích... 3 I. Instalace Javy...

Více

BankKlient. FAQs. verze 9.50

BankKlient. FAQs. verze 9.50 BankKlient FAQs verze 9.50 2 BankKlient Obsah: Úvod... 3 Instalace BankKlient možné problémy... 3 1. Nejsou instalovány požadované aktualizace systému Windows... 3 2. Instalační program hlásí, že nemáte

Více

Správce financí. Objevte způsob, jak ušetřit každý měsíc. až 2 000 Kč. Správce financí od společnosti Home Credit a jejích partnerů.

Správce financí. Objevte způsob, jak ušetřit každý měsíc. až 2 000 Kč. Správce financí od společnosti Home Credit a jejích partnerů. Správce od společnosti Home Credit a jejích partnerů. Vážený pan Ing. Jan Novák Nádražní 365/3 3 45 Praha Objevte způsob, jak ušetřit každý měsíc Správce až 2 000 Kč Vážený pane Nováku, Váš průvodce aplikací

Více

a autentizovaná proxy

a autentizovaná proxy Mendelova univerzita v Brně Virtuální privátní síť a autentizovaná proxy Verze: 1.2 Datum: 5. dubna 2011 Autor: Martin Tyllich, Aleš Vincenc, Stratos Zerdaloglu 2 Obsah 1 Připojení pomocí proxy serveru

Více

Nutné kroky a nastavení prohlížeče pro přístup do systému REGIS. Autor: Ing. Marek Pučelík

Nutné kroky a nastavení prohlížeče pro přístup do systému REGIS. Autor: Ing. Marek Pučelík Nutné kroky a nastavení prohlížeče pro přístup do systému REGIS Autor: Ing. Marek Pučelík Vytvořeno dne: 2. dubna 2013 1 Obsah 1. Návod na instalaci certifikátu ČNB... 3 Úvod... 3 Úvodní stránka aplikace...

Více

Chybová hlášení při pokusu o vstup do aplikace

Chybová hlášení při pokusu o vstup do aplikace Chybová hlášení při pokusu o vstup do aplikace Při přístupu do aplikace ztizeni.cz někdy může dojít k tomu, že není zobrazena přihlašovací stránka aplikace, případně aplikace hlásí chybu při zadávání přihlašovacích

Více

Upgrade na Windows 10 na tabletu. ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB

Upgrade na Windows 10 na tabletu. ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB Upgrade na Windows 10 na tabletu ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB 16GB tablety mají běžně k dispozici pouze cca 10GB prostoru. Zbytek z celkové kapacity interního úložiště je vyhrazen

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka Uživatelská příručka k aplikaci Norton Internet Security Online Software popsaný v této knize je poskytnut pod licenční dohodou a smí být používán pouze v souladu s podmínkami této

Více

Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx

Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx Návod popisuje kroky od vystavení certifikátu až po odeslání a podepsání dat v obchodním systému CS OTE v prostředí operačního systému Apple

Více

Uživatelský manuál Radekce-Online.cz

Uživatelský manuál Radekce-Online.cz Uživatelský manuál Radekce-Online.cz (revize 06/2011) V prvním kroku třeba vstoupit do administrace na adrese www.redakce-online.cz kterou naleznete na záložce Administrace / Vstup do Administrace, pro

Více

Rychlý průvodce konfigurací LAN SUITE 2002

Rychlý průvodce konfigurací LAN SUITE 2002 LAN SUITE 2002 Obsah OBSAH... 1 NASTAVENÍ PROTOKOLU TCP/IP... 2 NASTAVENÍ TCP/IP NA SERVERU... 2 NASTAVENÍ TCP/IP NA STANICÍCH V SÍTI... 3 INSTALACE LAN SUITE... 3 KONFIGURACE LAN SUITE... 4 PRŮVODCE KONFIGURACÍ...

Více

číslo aktuální verze programu instalační soubor programu M3

číslo aktuální verze programu instalační soubor programu M3 Průvodce převodem dat z programu Medicus 2 do programu Medicus 3 Komfort 1. O převodu V tomto průvodci vás krok za krokem seznámíme s postupem, jak převést data ze stávajícího programu Medicus 2 (dále

Více

Nastavení elektronického výpisu v Internet Bance

Nastavení elektronického výpisu v Internet Bance Nastavení elektronického výpisu v Internet Bance Obsah Elektronický výpis... 3 Jak si nastavíte elektronický výpis... 3 Jak si prohlédnete elektronický výpis... 5 Jak si nastavíte upozornění na nový elektronický

Více

SPZ 2010 13.13. Uživatelská příručka

SPZ 2010 13.13. Uživatelská příručka SPZ 2010 13.13 Uživatelská příručka Listopad, 2010 Obsah Obsah ÚVOD... 2 Nápověda programu... 2 POŽADAVKY... 2 INSTALACE... 3 ZÁKLADNÍ NASTAVENÍ... 5 PRVNÍ NAČTENÍ DAT... 6 Automatické načtení... 6 Doplnění

Více

WiFiS Uživatelská příručka Obsah

WiFiS Uživatelská příručka Obsah WiFiS Uživatelská příručka Obsah Nastavení aplikace Popis jednotlivých číselníků Agenda ISP internet service provider Obecné Nastavení Nastavení jednotlivých číselníků Skupiny číselníku Agenda, ISP a Obecné

Více

OpusBenefit. Uživatelský manuál k verzi 1.0 verze 1-2010 1 / 24. K l i e n t s k á d a t a b á z e

OpusBenefit. Uživatelský manuál k verzi 1.0 verze 1-2010 1 / 24. K l i e n t s k á d a t a b á z e 1 / 24 1 Úvod Program OpusBenefit byl vytvořen proto, aby naši obchodní partneři mohli sledovat aktivity svých zákazníků (nákupy v jejich obchodech, využívání jejich služeb, návštěvy jejich zařízení),

Více

PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE

PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE Zlepšení prostředí v problémových sídlištích PŘÍLOHA Č. 5 POKYNY PRO VYPLNĚNÍ ELEKTRONICKÉ PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI BENEFIT7 Vydání 01, platnost od 22. května 2009 OBSAH: 1.

Více

Internet Banka v mobilu

Internet Banka v mobilu Internet Banka v mobilu Obsah Co je Internet Banka v mobilu?... 3 Co umí Internet Banka v mobilu?... 3 Kdo může používat Internet Banku v mobilu?... 3 Na jakých telefonech Internet Banka v mobilu funguje?...

Více

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Postup přechodu na podporované prostředí Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Obsah Zálohování BankKlienta... 3 Přihlášení do BankKlienta... 3 Kontrola verze

Více

Uživatelská příručka - Outlook Web App (OWA)

Uživatelská příručka - Outlook Web App (OWA) Uživatelská příručka - Outlook Web App (OWA) Obsah Úvod... 3 Webový přístup OWA... 3 Přihlášení... 3 Odhlášení... 4 Příjem a odesílání pošty... 4 Vytvoření nové zprávy... 5 Adresář... 5 Úkoly... 7 Kalendář,

Více

Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod

Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod Únor 2016 Podporovaná mobilní zařízení Aplikace Novell Filr je podporována v následujících mobilních zařízeních: Telefony a tablety se systémem ios 8 novějším

Více

Uživatelský manuál. pro program DPH_ZMENA. Servisní program pro uživatele systému Shop2000 Pro přechod na novou daňovou soustavu

Uživatelský manuál. pro program DPH_ZMENA. Servisní program pro uživatele systému Shop2000 Pro přechod na novou daňovou soustavu Uživatelský manuál pro program DPH_ZMENA Servisní program pro uživatele systému Shop2000 Pro přechod na novou daňovou soustavu UNICODE SYSTEMS s.r.o. Prosinec 2012 verze dokumentu: Manual DPH 2012 Verze

Více

ČSOB Business Connector instalační příručka

ČSOB Business Connector instalační příručka ČSOB Business Connector instalační příručka Obsah 1 Úvod... 2 2 Získání komerčního serverového certifikátu... 2 2.1 Vytvoření žádosti o certifikát v počítači... 2 2.2 Instalace certifikátu na počítač...

Více

Internet Banka s mobilním klíčem. První kroky

Internet Banka s mobilním klíčem. První kroky Internet Banka s mobilním klíčem První kroky Obsah DŘÍVE NEŽ ZAČNETE... 3 Minimální požadavky na Váš počítač... 3 Podpora služby Internet Banka... 3 Užitečné odkazy... 3 Důležitá upozornění... 3 CO VÁM

Více

Návod na připojení k e-mailové schránce Mozilla Thunderbird 3

Návod na připojení k e-mailové schránce Mozilla Thunderbird 3 Návod na připojení k e-mailové schránce Mozilla Thunderbird 3 Každý student a zaměstnanec UTB má svoji vlastní e-mailovou schránku. Uživatelé mohou pro e-mailovou komunikaci používat buď webového klienta

Více

Průvodce Sciotestováním pro učitele školní rok 2015/16

Průvodce Sciotestováním pro učitele školní rok 2015/16 Průvodce Sciotestováním pro učitele školní rok 2015/16 testovani.scio.cz 1 Obsah 1. Úvod ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Ukončení roku v programu SKLAD Odpadů 8

Ukončení roku v programu SKLAD Odpadů 8 Ukončení roku v programu SKLAD Odpadů 8 Program: SKLAD Odpadů 8 Datum: 21.12.2015 Vypracoval: Radim Kopal, Tomáš Vrba Vážení uživatelé programu SKLAD Odpadů, tento dokument Vás seznámí s činnostmi a postupy,

Více

Automatický přenos dat z terminálů BM-Finger

Automatický přenos dat z terminálů BM-Finger Automatický přenos dat z terminálů BM-Finger Tento program při normálním používání docházky nepotřebujete. V docházce se v menu Firma / Terminály BM-Finger nastavuje automatické stahování dat v položce

Více

Návod na samoaktivaci

Návod na samoaktivaci Návod na samoaktivaci služby internet AKtivACe SluŽeB POMOCí instalátoru Pro zahájení instalace Vašeho nového připojení od naší společnosti propojte utp kabel s nástěnnou netbox zásuvkou a RJ-45 konektorem

Více

Pokyny k podávání elektronických žádostí Mládež v akci 2012

Pokyny k podávání elektronických žádostí Mládež v akci 2012 Pokyny k podávání elektronických žádostí Mládež v akci 2012 Mládež v akci pokyny k podávání elektronických žádostí 2012 I. Úvod Od 1. června 2011 jsou v rámci decentralizovaných akcí programu Mládež v

Více

Uživatelská příručka k O2 mobilnímu POS terminálu Verze pro operační systém ios

Uživatelská příručka k O2 mobilnímu POS terminálu Verze pro operační systém ios Uživatelská příručka k O2 mobilnímu POS terminálu Verze pro operační systém ios Uživatelská příručka k O 2 mobilnímu POS terminálu je majetkem společnosti O2 Czech Republic a.s., poskytnuta a určena pouze

Více

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs Funkce Chytrý dotyk verze 1.4 A-61629_cs Používání funkce chytrého dotyku Obsah Přehled... 1 Spuštění funkce chytrého dotyku... 2 Používání funkce chytrého dotyku s výchozími čísly funkcí a předem definovanými

Více

E-ZAK, verze 3 elektronický nástroj pro veřejné zakázky a elektronická aukční síň

E-ZAK, verze 3 elektronický nástroj pro veřejné zakázky a elektronická aukční síň E-ZAK, verze 3 elektronický nástroj pro veřejné zakázky a elektronická aukční síň uživatelská příručka pro dodavatele, verze 3.2 2015 QCM, s.r.o. 1 Obsah Úvod... 4 Požadavky na provoz systému E-ZAK...

Více

ALFIS 2014 komplexní ekonomický systém verze 2014.5

ALFIS 2014 komplexní ekonomický systém verze 2014.5 ALFIS 2014 komplexní ekonomický systém verze 2014.5 Návod na instalaci Fuksa Ladislav Sedlčanská 1327/65 140 00 Praha 4 Tel. 223 010 785, 603 463 137 E-mail alfis@fksoft.cz Web www.alfis.cz, www.fksoft.cz

Více

Řešení chybových hlášek. Verze: 2.11 (17. 7. 2015) Jméno souboru:

Řešení chybových hlášek. Verze: 2.11 (17. 7. 2015) Jméno souboru: Řešení chybových hlášek Verze: 2.11 (17. 7. 2015) Vlastník: CEN7350_03 Jméno souboru: FAQ 1 Obsah Obsah... 2 1. Úvod... 3 1.1. Důležité... 3 1.2. Aktuální informace čtěte... 3 2. Přihlášení jednorázovým

Více

P R V N Í P Ř I H L Á Š E N Í D O A P L I K A C E E R B I N T E R N E T - B A N K A

P R V N Í P Ř I H L Á Š E N Í D O A P L I K A C E E R B I N T E R N E T - B A N K A P R V N Í P Ř I H L Á Š E N Í D O A P L I K A C E E R B I N T E R N E T - B A N K A Následující dokument popisuje první kroky s aplikací ERB Internet-Banka (dále jen Aplikace), které musí uživatel vykonat,

Více

Kerio Operator. Kerio Technologies

Kerio Operator. Kerio Technologies Kerio Operator Příručka uživatele Kerio Technologies 2011 Kerio Technologies s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Tento manuál popisuje produkt: Kerio Operator ve verzi 1.1. Změny vyhrazeny. Aktuální verzi

Více

edávky elektronické odesílání dávek Nový instalátor pro Dentist+

edávky elektronické odesílání dávek Nový instalátor pro Dentist+ červenec 2010 edávky elektronické odesílání dávek Pro letní aktualizaci jsme pro Vás připravili revoluční novinku elektronického odesílání dávek. Zkuste si vytvořit a poslat celé vyúčtování jednoduše stiskem

Více

Instalace certifikátů

Instalace certifikátů Stránka č. 1 z 5 Instalace certifikátů Pro správná elektronická podání je zapotřebí správně nainstalovat certifikáty a nakonfigurovat program Alis-PVS. Pozn.: Zde uvedené postupy jsou pro operační systém

Více

Acronis Backup Advanced Version 11.7

Acronis Backup Advanced Version 11.7 Acronis Backup Advanced Version 11.7 VZTAHUJE SE NA NÁSLEDUJÍCÍ PRODUKTY: Advanced pro Windows Server Advanced pro PC Pro Windows Server Essentials ÚVODNÍ PŘÍRUČKA Prohlášení o autorských právech Copyright

Více

Výzva k účasti v e-aukci pro Město Počátky Zpracování projektové dokumentace na ZTV lokalita Z2 Počátky

Výzva k účasti v e-aukci pro Město Počátky Zpracování projektové dokumentace na ZTV lokalita Z2 Počátky Obecné Dovolujeme si Vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou elektronické aukce na adrese https://pocatky.proebiz.com dne 08. 06. 2015 v 13:00. V případě Vašeho zájmu si prostudujte

Více

Objednávka zveřejnění do Obchodního věstníku

Objednávka zveřejnění do Obchodního věstníku Úvod Akciová společnost ECONOMIA jako provozovatel Portálu veřejné správy v oblasti vydávání Obchodního věstníku zprovoznila na svých internetových stránkách objednávkové formuláře pro zveřejnění oznámení

Více

ADMINISTRAČNÍ PŘIRUČKA verze 1.1.19. Strana 2 (celkem 20) Strana 3 (celkem 20) 1. Obsah 1. Obsah...3 2. Úvod...5 2.1. Požadavky na hardware...5 2.2. Požadavky na software...5 2.3. Instalace...5 2.4. Výchozí

Více

Před zahájením instalace zkontrolujte, zda máte připraveny všechny potřebné informace a vybavení.

Před zahájením instalace zkontrolujte, zda máte připraveny všechny potřebné informace a vybavení. Toto zařízení lze nastavit pomocí libovolného aktuálního webového prohlížeče, např. Internet Explorer 6, Netscape Navigator 6.2.3., Mozilla nebo Firefox DSL-584T ADSL2+ směrovač Než začnete: Před zahájením

Více

Průvodce instalací a spuštěním. Pro DataPage+ 2012

Průvodce instalací a spuštěním. Pro DataPage+ 2012 Pro DataPage+ 2012 Poslední aktualizace: 29.srpna 2012 Obsah Instalace nezbytných komponentů... 1 Přehled... 1 Krok 1: Spusťte soubor setup.exe a otevřete Průvodce... 1 Krok 2: Odsouhlasení licenčních

Více

Rychlý průvodce aplikací Osobní webový portál. www.o2menu.cz

Rychlý průvodce aplikací Osobní webový portál. www.o2menu.cz Rychlý průvodce aplikací Osobní webový portál www.o2menu.cz Obsah: Úvod... 3 1. Přihlášení... 3 2. Změna hesla... 3 3. Hlavní stránka aplikace základní popis... 4 4. Použití interaktivní nápovědy... 4

Více

Nastavení lokálního úložiště certifikátů

Nastavení lokálního úložiště certifikátů Nastavení lokálního úložiště certifikátů Aby bylo možné používat lokální úložiště, je nezbytné vytvořit zálohu privátní části elektronického podpisu, tj. soubor s koncovou *.pfx, nebo *.p12. Soubor je

Více

Přímý kanál pro obchodníky - Informace pro příjemce platebních karet

Přímý kanál pro obchodníky - Informace pro příjemce platebních karet Vážení obchodní partneři, jsme rádi, že Vám můžeme nabídnout moderní a bezpečný způsob distribuce výpisů akceptace z platebních karet. V případě, že Vám budou výpisy z platebních karet předávány elektronickou

Více

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Vario

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Vario Nastavení telefonu T-Mobile MDA Vario Telefon T-Mobile MDA Vario, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Uživatelská příručka pro program

Uživatelská příručka pro program NEWARE Uživatelský manuál Uživatelská příručka pro program ve spojení se zabezpečovacím systémem strana 1 Uživatelský manuál NEWARE strana 2 NEWARE Uživatelský manuál Vaše zabezpečovací ústředna DIGIPLEX

Více

Vystavení osobního komerčního certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx

Vystavení osobního komerčního certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx Vystavení osobního komerčního certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx Tento návod popisuje všechny kroky od vystavení certifikátu až po odeslání a podepsání dat v obchodním systému CS OTE v

Více

Jazykový test Uživatelská příručka pro účastníky mobilit

Jazykový test Uživatelská příručka pro účastníky mobilit Jazykový test Uživatelská příručka pro účastníky mobilit Učte se jazyky s Erasmus+ OLS němčina angličtina španělština francouzština italština nizozemština Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Všechna

Více

Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU. Stažení certifikátu JAMU. Instalace certifikátu JAMU

Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU. Stažení certifikátu JAMU. Instalace certifikátu JAMU Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU Následující návod stručně popisuje, jak nastavit přístup do bezdrátové sítě pomocí protokolu 802.1X ve Windows Vista (české verzi). Prvním krokem

Více

UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE PRO DODAVATELE. Stav ke dni 1. 8. 2013 v. 2.0

UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE PRO DODAVATELE. Stav ke dni 1. 8. 2013 v. 2.0 UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE PRO DODAVATELE Stav ke dni 1. 8. 2013 v. 2.0 Obsah: 1 Úvod... 3 1.1 Definice a zkratky... 4 1.2 Podmínky provozu... 4 1.3 Pokyny k užívání dokumentu... 4 1.4 Obecné informace o

Více

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Compact III

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Compact III Nastavení telefonu T-Mobile MDA Compact III Telefon s integrovaným kapesním počítačem T-Mobile MDA Compact III, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry

Více

P-334U. Bezdrátový Wi-Fi router kompatibilní s normou 802.11a/g. Příručka k rychlé instalaci

P-334U. Bezdrátový Wi-Fi router kompatibilní s normou 802.11a/g. Příručka k rychlé instalaci P-334U Bezdrátový Wi-Fi router kompatibilní s normou 802.11a/g Příručka k rychlé instalaci Verze 3.60 1. vydání 5/2006 Přehled P-334U představuje bezdrátový širokopásmový router (podporující normy IEEE

Více

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.08.20

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.08.20 Informační systém ISOP 7-13 Vypracováno pro CzechInvest Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.08.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne 24.3.2009, verze 1.00 Konfigurace

Více

Návod na e-learning Alfa Human Service

Návod na e-learning Alfa Human Service Návod na e-learning Alfa Human Service Jak se do e-learningu přihlásit E-learning k projektu Vzdělaná ředitelka vzdělaný tým MŠ najdete na adrese kurzy.alfahs.cz. 1. Abyste mohli pracovat s jednotlivými

Více

Objednávky OBX. Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží

Objednávky OBX. Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží Objednávky OBX Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží Obsah Úvod Instalace aplikace, spuštění Konfigurace aplikace První načtení ceníku Principy ovládání

Více

elektronická MONITOROVACÍ ZPRÁVA výzva č. 56 a č. 57

elektronická MONITOROVACÍ ZPRÁVA výzva č. 56 a č. 57 elektronická MONITOROVACÍ ZPRÁVA výzva č. 56 a č. 57 1. Obecná pravidla aplikace Benefit7... 4 1.1 Přístup a spuštění Benefit7... 4 1.2 Požadavky na softwarové vybavení... 4 1.3 Další požadavky pro bezproblémové

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka PC výkaznictví JASU (program pro zpracování účetního výkaznictví) březen 2012 Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 P.O.Box 36 111 21 Praha 1 telefon: 224 091 619 fax:

Více

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 16. listopadu 2015 Obsah 3 Obsah Fiery Driver Configurator...5 Systémové požadavky...5

Více

Instalační manuál. 1. Instalace hardwaru

Instalační manuál. 1. Instalace hardwaru Instalační manuál Tipy: Pokud je to nezbytné, resetujte kameru. Najděte na spodní nebo zadní straně tlačítko "RESET" a přidržte jej na 10 sekund, zatímco je zapnuté napájení. 1. Instalace hardwaru 1.1

Více

Aktivní saldo. Copyright 2009 CÍGLER SOFTWARE, a.s.

Aktivní saldo. Copyright 2009 CÍGLER SOFTWARE, a.s. Aktivní saldo Copyright 1 Money S3 Aktivní saldo Obsah Co lze od modulu Aktivní saldo očekávat... 2 Instalace modulu Aktivní saldo... 2 Aktivní saldo... 5 Hierarchický seznam Aktivní saldo... 6 Obecné

Více

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD www.aktion.cz Obsah: Instalace aplikačního a komunikačního serveru str. 03 Instalace Windows klienta na jiný počítač v síti str. 08 Aktivace produktu str. 11

Více

SMART GATE webové a aplikační ovládací rozhraní zařízení ESIM120

SMART GATE webové a aplikační ovládací rozhraní zařízení ESIM120 ALARM PRODEJ.CZ OFICIÁLNÍ DISTRIBUTOR VÝROBKŮ ELDES PRO ČESKOU REPUBLIKU UVÁDÍ INSTRUKTÁŽNÍ PREZENTACI SMART GATE webové a aplikační ovládací rozhraní zařízení ESIM120 ALARM PRODEJ.CZ je součástí CENTR

Více

Přihlášení uživatele do aplikace

Přihlášení uživatele do aplikace Informační systém GRANTY modul hodnocení Vypracováno pro MHMP Přihlášení uživatele do aplikace GRANTY modul Hodnocení vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne: 23. 8. 2016, verze 1.03

Více

Uživatelská příručka pro Účetní / Vedoucí finanční účtárny. Projekt DMS modul Faktury

Uživatelská příručka pro Účetní / Vedoucí finanční účtárny. Projekt DMS modul Faktury S Y C O N I X, a. s. Freyova 12 Telefon: +420 2 83 10 90 10 190 00 Praha 9 Fax: +420 2 83 10 90 11 Česká republika w w w. s y c o n i x. c z pro Účetní / Vedoucí finanční účtárny Projekt DMS modul Faktury

Více

Obecné. Výzva k účasti v e-aukci Město Počátky Oprava komunikací v Počátkách a okolí

Obecné. Výzva k účasti v e-aukci Město Počátky Oprava komunikací v Počátkách a okolí Obecné Dovolujeme si Vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou on-line elektronické nákupní aukce na adrese https://pocatky.proe.biz dne 17. 03. 2014 v 13:00. V případě Vašeho

Více

Nastavení lokálního úložiště certifikátů v OSx

Nastavení lokálního úložiště certifikátů v OSx Nastavení lokálního úložiště certifikátů v OSx Aby bylo možné používat lokální úložiště, je nezbytné vytvořit zálohu privátní části elektronického podpisu, tj. soubor s koncovou *.pfx, nebo *.p12. Soubor

Více

ČSOB Business Connector Instalační příručka

ČSOB Business Connector Instalační příručka ČSOB Business Connector Instalační příručka Obsah 1 Úvod... 2 2 Získání komerčního serverového certifikátu... 2 2.1 Vytvoření žádosti o certifikát v počítači... 2 2.2 Instalace certifikátu do počítače...

Více

Zpracování evidence odpadů za rok 2015

Zpracování evidence odpadů za rok 2015 Zpracování evidence odpadů za rok 2015 Program: EVI 8 Obec, ESPI 8 Datum: 22.12.2015 Vypracoval: Tomáš Čejchan Obsah 1. Úvod... 2 2. Legislativní změny... 3 2.1. Ohlašování zařízení... 3 2.2. Zpracování

Více

Uživatelská příručka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě.

Uživatelská příručka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Uživatelská příručka Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec odstranila z tohoto návodu obálku, aby snížla

Více

Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje

Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje Evropská unie a Evropský fond pro regionální rozvoj jsou partnery pro váš rozvoj. Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje Příručka pro Informační centra Olomouckého

Více

Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy

Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy Udělejte ten krok Office 365 pro firmy vypadá jinak než Google Apps. Po přihlášení se vám ukáže tato obrazovka. Po několika prvních týdnech se po přihlášení

Více

Generování žádostí o kvalifikovaný certifikát pro uložení na eop Uživatelská příručka pro prohlížeč Internet Explorer

Generování žádostí o kvalifikovaný certifikát pro uložení na eop Uživatelská příručka pro prohlížeč Internet Explorer Generování žádostí o kvalifikovaný certifikát pro uložení na eop Uživatelská příručka pro prohlížeč Internet Explorer 1 První certifikační autorita, a.s. 5. 1. 2011 Obsah 1. Kvalifikované a komerční certifikáty...

Více

Implementovaný webový server HP LaserJet M9040/M9050 MFP Uživatelská příručka

Implementovaný webový server HP LaserJet M9040/M9050 MFP Uživatelská příručka Implementovaný webový server HP LaserJet M9040/M9050 MFP Uživatelská příručka Implementovaný webový server HP LaserJet M9040/M9050 MFP Uživatelská příručka Autorská práva a záruka 2007 Copyright Hewlett-Packard

Více

V případě Vašeho zájmu si prostudujte níže uvedené sekce a vyplňte Přihlášku, kterou naleznete v části Přihláška této Výzvy.

V případě Vašeho zájmu si prostudujte níže uvedené sekce a vyplňte Přihlášku, kterou naleznete v části Přihláška této Výzvy. Obecné Dovolujeme si Vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou on-line elektronické nákupní aukce "ERMMA" dne 25. 11. 2014 v 10:00. V případě Vašeho zájmu si prostudujte níže uvedené

Více

Výzva k účasti v elektronické aukci pro Město Počátky Oprava fasády věže kostela Sv. Jana Křtitele v Počátkác

Výzva k účasti v elektronické aukci pro Město Počátky Oprava fasády věže kostela Sv. Jana Křtitele v Počátkác Obecné Dovolujeme si Vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou elektronické aukce na adrese https://pocatky.proebiz.com dne 14. 06. 2016 v 13:00. V případě Vašeho zájmu si prostudujte

Více

Microsoft Windows 7: Příručka Začínáme

Microsoft Windows 7: Příručka Začínáme Microsoft Windows 7: Příručka Začínáme Nastavení operačního systému Windows 7 Váš počítač Dell obsahuje předinstalovaný operační systém Microsoft Windows 7, pokud jste jej vybrali již během objednání.

Více

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Vario III

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Vario III Nastavení telefonu T-Mobile MDA Vario III Telefon s integrovaným kapesním počítačem T-Mobile MDA Vario III, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro

Více