nejvyhledávan projekty prevence kriminality na JUDr. Tomáš

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "nejvyhledávan projekty prevence kriminality na JUDr. Tomáš"

Transkript

1 Městské kamerové dohlížec ecí systémy nejvyhledávan vanější projekty prevence kriminality na místní úrovni JUDr. Tomáš Koníček seminář CEVRO, Praha

2 1. ZákladnZ kladní principy provozu městskm stského kamerového dohlížec ecího systému Provozování městského kamerového dohlížec ecího systému (MKDS) musí být v souladu se zákonem z č. 283/1991 Sb., o Policii ČR; se zákonem z č.. 553/1991 Sb., o obecní policii; a také v souladu se zákonem z č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních dat; všechny v právn vní normy ve znění pozdější ších předpisp edpisů. MKDS musí monitorovat pouze veřejn ejné prostranství.. Tím T se rozumí podle 34 zákona z č.. 128/2000 Sb., o obcích, ch, ve znění pozdější ších předpisp edpisů všechna náměstn stí,, ulice, tržiště,, chodníky, veřejn ejná zeleň,, parky, a další prostory přístupné každému bez omezení,, tedy sloužící obecnému užívání, u, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru.

3 Riziková místa měst m a obcí vhodná k nasazení MKDS stanovuje na základz kladě podrobných analýz Policie ČR. Základní charakteristikou provozování a využívání MKDS je jejich preventivní funkce, tj. vytvářen ení bezpečných zón z n v exponovaných lokalitách. MKDS přinp inášejí okamžitý výsledek (snížen ení kriminality ve vytipovaném m místm stě), musí však být součást stí celkové strategie prevence kriminality v určit ité lokalitě. MKDS jsou využiteln itelné pro aktuáln lní koordinaci činnosti složek Integrovaného záchrannz chranného ho systému při p i závaz važnějším m ohrožen ení bezpečnosti občan anů. MKDS se musí stát t součást stí celkové strategie prevence kriminality v určit ité lokalitě inteligentní budovy.

4 Obrazový signál l MKDS není určen pro veřejnost, ejnost, ale pro malý okruh uživatelu ivatelů (Policie ČR, obecní policie) a pro přesnp esně vymezený účel. Režim dispečersk erského pracoviště MKDS musí být zajištěn n tak, aby manipulaci s příslup slušnou technikou prováděla kompetentní a vyškolen kolená obsluha a byl k němu zabráněn n vstup nepovolaným osobám. O tom, že e je veřejn ejné prostranství monitorováno, no, musí být občan ané města a jeho návštěvnn vníci dostatečně a srozumitelně informováni, ni, například pomocí informační tabule s textem Tento prostor je pod nepřetr etržitým dohledem kamer městskm stské policie.

5 2. Využívání MKDS Policií ČR Policie ČR R je oprávn vněna na na základz kladě 42d a 42f zákona o Policii ČR, zpracovávat vat informace včetně osobních údajů,, shromážděné při i plnění úkolů policie, a to v rozsahu nezbytně nutném m pro plnění těchto úkolů.. Plněním úkolů policie se rozumí zejména ochrana bezpečnosti osob a majetku a zajišťov ování veřejn ejného pořádku. Policie ČR R je také oprávn vněna, na, je-li to potřebn ebné pro plnění jejích úkolů, pořizovat zvukové,, obrazové nebo jiné záznamy znamy z míst veřejn ejně přístupných. Pokud jsou k pořizov izování takových záznamz znamů zřízeny zeny stálé technické systémy (kamerové systémy), je policie povinna informace o zřízenz zení takovýchto systémů vhodným způsobem uveřejnit. ejnit. Způsob zveřejn ejnění informace zákon z neupravuje.

6 3. Využívání MKDS obecní policií Instalace MKDS je zcela zákonnz konná na základz kladě zákona o obecní policii. Vzhledem k tomu, že obecní policie zabezpečuje místnm stní záležitosti veřejn ejného pořádku v rámci působnosti p obce ( ( 1 odst. 2), znamená to, že e zabezpečen ení veřejn ejného pořádku je plně v její pravomoci. Pod pojmem veřejný ejný pořádek je chápána ochrana pravidel chování lidí na veřejnosti, ejnosti, která nejsou sice výslovně formulována v právn vních normách, ale jejich zachování je podle panujících ch obecných názorů v určit itém m místm stě a čase nutnou podmínkou spořádan daného společensk enského soužit ití.. Tato neformalizovaná pravidla chování jsou právn vně závazná pouze v mezích právn vní normy, která obsahuje výslovně termín n "veřejný ejný pořádek".

7 Na základz kladě 24a a 24b zákona z o obecní policii je obecní policie oprávn vněna na zpracovávat vat údaje, které potřebuje k plnění úkolů zákona o obecní policii nebo jiného zvláš áštního zákona. z Obecní policie můžm ůže e také tyto údaje poskytnout Policii ČR, orgánům m obce a další ším m orgánům, je-li to nutné k plnění jejich úkolů.. Obecní policie je dále d oprávn vněna na pořizovat zvukové nebo obrazové záznamy znamy z míst veřejn ejně přístupných; ; tzn. je možné provozovat systém m průmyslových kamer a pořizovat záznamy, z znamy, které samozřejm ejmě lze využít jako důkaznd kazní materiál, a to i pro Policii ČR v případě potřeby. Obecní policie je ovšem také povinna vhodným způsobem uveřejnit, ejnit, že e některn které místo v obci je pod stálou kontrolou průmyslovou kamerou. Jakým způsobem se mám informace zveřejnit, ejnit, zákon neupravuje.

8 4. Kamerové systémy z pohledu ÚOOU Oblast ochrany osobních údajů řeší zákon č. 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů,, ve znění pozdější ších předpisp edpisů Pozor novela č.. 170/2007 Sb., ze dne Každý provozovatel musí mít t vyjasněny ny základnz kladní otázky: Zda je jeho záměr z r legitimní Zda jeho záměru z nelze dosáhnout jiným způsobem Určit správce dat; zabránit zneužit ití dat a jejich ochranu

9 Prezident ČR R Václav V Klaus například k této t to problematice při p i návštěvěn ÚOOU 20. června 2007 sdělil: nikdy nelze pouštět t ze zřetele z základnz kladní práva na osobní svobodu, kam patří i právo na ochranu soukromí masivní využívání kamerových systémů, instalovaných bez jasného důvodu, d jde přímo p proti všem principům m svobody velké nasazení kamer významně eliminuje kriminalitu

10 5. Příprava P a realizace projektu MKDS Žadatelé o projekt musí nejprve v obci provést a následně vyhodnotit bezpečnostn nostní a hodnotovou analýzu. Bezpečnostn nostní analýza ukáže e na nejzáva važnější bezpečnostn nostní problémy v obci, ukáže e předmp edměty zájmu z a možné cíle útoků pachatelů,, ukáže e kdo jsou potenciáln lní pachatelé a kdo jejich oběti apod. Hodnotová analýza následně osvětl tlí míru pravděpodobnosti podobnosti vzniku škod, jak velké škody na majetku nebo na zdraví osob mohou vzniknout, na jakou míru m je možné snížit pravděpodobnost podobnost vzniku škod apod.

11 Potvrdí-li vyhodnocení analýz účelnost výstavby MKDS doporučuje uje odbor prevence kriminality všem v žadatelům m o projekt MKDS, jeho zpracovatelům m a provozovatelům m následujn sledující kroky: obrátit se zejména na příslup slušné okresní ředitelství Policie ČR, obecní policii, odborníky odboru prevence kriminality, zkušebnu technických prostředk edků střežen ení akreditovaná zkušebn ební laboratoř číslo 1158, akreditovaný Inspekční orgán n Asociace technických bezpečnostn nostních služeb Grémium Alarm číslo 4014 a školící středisko TRIVIS,

12 řídit se zejména zákonem z č.. 137/2006 Sb., o veřejných ejných zakázk zkách, nařízen zením m vlády č.. 17/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízen zení nízkého napětí,, nařízen zením m vlády č.. 18/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na výrobky z hlediska jejich elektromagnetické kompatibility, nařízen zením m vlády č.. 426/2000 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na radiová a telekomunikační koncová zařízen zení,, ve znění pozdější ších nařízen zení vlády, ČSN EN CCTV sledovací systémy pro použit ití v bezpečnostn nostních aplikacích ch (Část( 1 aža 7) a návrhy n ČSN EN pro oblast digitáln lních CCTV, ČSN EN Poplachové systémy Elektrické zabezpečovac ovací systémy uvnitř a vně budov, ČSN EN Zvukové,, obrazové a podobné elektronické přístroje Požadavky na bezpečnost, ČSN EN Stupně ochrany krytím (krytí IP kód), k Dotazníkem CCTV komise CCTV AGA a Rozšiřuj ujícími podmínkami pro zpracování projektů a standardními postupy pro hodnocení účinnosti MKDS v rámci Programu prevence kriminality na místnm stní úrovni vše e dostupné na

13 využívat vat služeb zkušebn ební laboratoře č a Inspekčního orgánu AGA č při p i zpracování zadávac vacích ch podmínek pro vyhláš ášení veřejn ejné soutěž ěže e (fundovaný zámysl z stanovení požadavk adavků na systémov mové,, technické a uživatelské řešení MKDS), vyhodnocení technické části jednotlivých nabídkových dokumentů,, přejp ejímce MKDS, posouzení technického ho stavu již provozované technologie ve vztahu k efektivnosti vynaložených prostředk edků atd.

14 6. Vnitřní směrnice, režimov imová opatřen ení Vnitřní směrnice monitorovacího pracoviště musí akcentovat na jedné straně zákonné podmínky pro výkon práce dané obecnými pracovně právn vními předpisy,na straně druhé musí obsahovat určit ité odlišnosti, neboť činnost se musí blížit standardům pro zvláš áštní režimov imová pracoviště. K předpisům m patří v podmínk nkách obecní policie zejména zákonz koník k práce a zákon z o obecní policii. U příslušníků Policie ČR řeší tuto oblast zákon z o služebn ebním m poměru a zákon z o Policii ČR. Celý komplex směrnic musí stanovit jednoznačná práva a povinnosti vešker kerého personálu ve vztahu k MKDS. Názvy N směrnic mohou být různr zné,, ale obsahem musí být zejména:

15 Možnost ovládání a nastavování kamer. Postup při p i pozorování scény. Vyhodnocování informací. Předávání poznatků kompetentním m orgánům. Ukládání informací tvorba dokumentace, evidence záznamz znamů. Předávání dokumentace. Ukládání a práce s dokumentací a její skartování. Zaškolen kolení obsluhy a pravidelné průběž ěžné proškolov kolování. Pracovní náplň obsluhy MKDS.

16 Úprava vlastního výkonu služby ve dne, v noci. Součinnostn innostní vztahy monitorovacího pracoviště s další šími subjekty a prvky IZS. Seznamy oprávn vněných ných osob, které mohou vstoupit do prostor režimov imového pracoviště (obsluha, technici, kontrolní a nadřízen zené orgány),seznam konkrétn tních osob, které jsou výlučně oprávn vněny ny systém m ovládat ostatní osoby nemají umožněn n vstup. Otázky mlčenlivosti enlivosti (u obsluhujících ch strážníků je řešeno eno podle ustanovení 26 zákona z č. 553/91 Sb., o obecní policii, u policistů je řešena ena tato oblast zákonem z o Policii ČR). Kontrolní činnost.

17 U aplikací,, kde monitoring provádějí příslušníci Policie ČR, není třeba zavádět žádný zvláš áštní režim, neboť jde vesměs s o služebn ební místnosti. Mimo dodržov ování stanovených pravidel je pro obsluhující personál l velmi důled ležité jejich technické,, taktické a právn vní proškolen kolení.. Každý operátor musí být důkladnd kladně proškolen na počátku své činnosti a měl m l by získat z certifikát. t. V další ším průběhu, v předem stanovených termínech je nutné proškolen kolení opakovat. O všech v školeních se vede písemný p přehled. p Prvotní zaškolen kolení provede instalační firma (běž ěžné je bezplatné provedení). Další školení zajišťuje provozovatel systému.

18 Vlastní rozvrh pracovních ch hodin obsluhy musí být přímo úměrný velikosti města, m počtu kamerových bodů,, složitosti bezpečnostn nostní situace a v neposlední řadě počtu možných a vhodných operátor torů. Jde o velice náron ročnou službu, nemající nic společného se zažitým stereotypem v posuzování práce různých r strážných či i hlída dačů.. Velmi vhodné, a prozatímn mní zkušenosti z provozu MKDS to zcela potvrzují,, je, když se operáto toři i během b dne střídaj dají, jak na operačním m pracovišti, tak v normáln lních pěších či i motorizovaných hlídk dkách ve městech, m aby neztratili místnm stní a osobní znalosti, nebyli odtrženi od bezpečnostn nostní reality ve městm stě a uměli organizovat z velína MKDS případný p padný zákrok z bezpečnostn nostních sil.

19 7. Kamerové systémy a bezpečná lokalita Jsou-li kamerové systémy budovány podle doporučovaných ovaných zásad z i s výhledem do budoucnosti, velmi podstatně zefektivňuj ují venkovní výkon služby obou policií.. Ty mají možnost řídit a koordinovat akce většív šího počtu sil a policejních ch prostředk edků.. Tím T m se výrazně zlepšuje stav na úseku veřejn ejného pořádku v dané lokalitě. Kamerové systémy mají velké uplatnění i při p ochraně obecních ch objektů,, družstevn stevních domů a rodinných domků.. Kamerový monitoring přinp ináší občan anům m pocit bezpečí a významně se podílí na vytvářen ení bezpečné lokality.

20 Program Bezpečná lokalita Program Bezpečná lokalita je ukázka spolupráce na zásadz sadách PPP Program realizuje Ministerstvo vnitra a Policie ČR ve spolupráci s AGA a ČAP Cílem Programu je předchp edcházet majetkové trestné činnosti a vytvářet podmínky pro bezpečný život občan anů Podrobnosti na

21 Podrobnosti naleznete na

22 8. Shrnutí Je-li MKDS budován n a provozován n podle doporučovaných ovaných zásad, z velice podstatně přispívá ke snížen ení kriminality v konkrétn tní lokalitě a zvyšuje pocit bezpečí u občan anů. MKDS velmi podstatně zefektivňuj ují i venkovní výkon služby policie. Ta mám možnost řídit a koordinovat akce většív šího počtu sil a policejních ch prostředk edků.. Tím T m se výrazně zlepšuje stav na úseku veřejn ejného pořádku v dané lokalitě a vzrůst stá důvěra občan anů k policii. Kriminalita se sice zčásti z přesouvá do jiných vedlejší ších ulic, lokalit, ale na to reaguje policie a komunita operativně jinými opatřen eními.

23 MKDS umožň žňují podchycení závadového jednání v samotném m počátku a jeho dokumentaci. Systém dokumentuje i zákroky z hlídky, chování a vystupování jejích členů. MKDS mimo základnz kladní funkce dohlížen ení na bezpečnostn nostní situaci v daném m místm stě plní i funkci důvěryhodnd ryhodného odstrašov ování potenciáln lních pachatelů,, tedy funkci nanejvýš preventivní. Efektivita MKDS musí být neustále předmp edmětem zájmu z manažer erů prevence kriminality, zástupcz stupců obcí,, krajů, státn tních orgánů a institucí.. Efektivita MKDS se projeví v konečném m výsledku, což je snížen ení kriminality v konkrétn tní lokalitě /statistické porovnávání za určit ité časové období/ / a zvýšen ení pocitu bezpečí u občan anů /průzkum veřejn ejného mínění/. To je hlavní cíl l projektu i hlavní hodnotící kritéria ria efektivity MKDS.

24 9. Budoucnost pro kamerové systémy Detekce každého protiprávn vního a protispolečensk enského jednání je včasnv asná prevence. Kamerové systémy se musí stát t integráln lní součást stí INTELIGENTNÍCH BUDOV. S nárůstem kriminality a s neustálou hrozbou terorismu již nestačí,, aby kamerový systém m poskytl kvalitní záznam znam kráde deže e a jiných útoků. Důležité je, aby systém m před p nastávaj vajícím m rizikem varoval co nejdříve a pomohl tak zachránit lidské životy a minimalizovat škody na majetku (dopravní nehody, kriminalita, živelné pohromy). Tuto funkci včasné prevence lze zajistit pro libovolný počet kamer automatizovanými obrazovými analýzami (detekcemi), které nahrazují obrovské množstv ství operátor torů sledující monitory.

25 Automatické dopravní obrazové detekce (překro ekročení vyhraněných ných zón, z rozpoznávání registračních značek, tvaru a barvy vozidla). Kontrola průjezdu vozidel na červenou. Měření průměrn rné úsekové rychlosti. Hledání odcizených vozidel. Výběr r mýta. Průjezdnost pro vozidla IZS. Zlepšen ení plynulosti silničního provozu a životního prostřed edí. Dopravní průzkum.

26 10. Příklad P dobré praxe - softwarová integrační platforma ECCs Bezpečnost je v pojetí ECCs chápána jako stav, ve kterém m k incidentům m ohrožuj ujícím m zákonem z chráněné zájmy nedochází.. Pokud k incidentu přesto dojde, mám pro ochranu bezpečnosti příslušný řídící pracovník k k dispozici všechny v dostupné technické a informační systémy ve vzájemn jemné součinnosti. Při P řešení události je lhostejné,, zda je zdrojem ohrožen ení pachatel, živel, výpadek funkcionality, nebo havarijní či i krizový stav, protože e jsou vždy v uplatňov ovány obdobné postupy, rutiny a akce.

27 ECCs využívá interoperability jednotlivých systémů ochrany bezpečnosti a ve své modulárn rní stavbě respektuje jejich základnz kladní funkce. Integrací těchto funkcí však vytváří zcela novou kvalitu. Ochrana života, zdraví a majetku občan anů, společensk enského majetku, životního prostřed edí a funkcionality veřejn ejné správy je díky d službám, které poskytuje ECCs, účinnější. Dlouhodobá strategie nasazení ECCs vychází z principu ochrany investic, respektuje dříve d pořízen zené,, nebo plánovan nované technické systémy ochrany bezpečnosti, nad kterými vytváří softwarovou nástavbu. n

28 Charakteristickým rysem je modularita, umožň žňující budovat ucelené řešení v souladu s vlastní koncepcí a možnostmi uživatele. u Konkrétn tní provedení se vždy v přizpp izpůsobuje národnn rodním, místním m nebo uživatelským u požadavk adavkům. Na každém m stupni je systém m budován n tak, aby umožnil spolupráci a součinnost aktivních aktérů ochrany bezpečnosti či i krizového řízení všech stupňů a profesního zaměř ěření. Cílem je koncentrovat informace z dílčích d subsystémů do společného obrazu situace tam, kde jsou zákonem stanoveny příslup slušné kompetence a odpovědnosti. dnosti.

29 ECCs vytváří novou integrační platformu společného obrazu situace, technologií a činností. Spojuje všechna v dostupná data, optimalizuje zpřístupn stupnění informací jež jsou v daném m okamžiku relevantní pro rozhodovací proces operátora, při p zachování dostupnosti a integrity ostatních dat jež na pozadí zajišťuj ují logiku, přesnost, p včasnost v a výkon podpůrných operací. Vzniká AKTIVNÍ MAPA s širokým portfoliem souvztažnost ností podpory od inteligentního dokumentu, přes p přenosnp enosná elektronická média, aktivní monitorovací plochy aža po nezávisl vislé (externí) ) informační a bezpečnostn nostní systémy či i jiné součinnostn innostní dispečinky. inky.

30 Společným obrazem situace je v prostřed edí ECCs zobrazení dějů a událost lostí,, sil a prostředk edků použitých k jejich řešení,, podpůrných informací, metodik, plánů a workflow,, které společně a v reáln lném čase odrážej ejí všechny dostupné informace o změně jejich stavu. Společným obrazem není a nemůž ůže e být pouze obraz technologií.. Video signál l kamer, stav objektů PCO, funkční vrstvy GISu, údaje o geopozici sil apod. se pouze ve spojení s profesionáln lními postupy dispečer erů stávaj vají řídícími kompetencemi schopností rychle a efektivně řešit vzniklou situaci, ohrožuj ující zákonem chráněný ný zájem. z

31 11. ZávěreZ rečné doporučen ení Co je tedy nejdůle ležitější? Aby kamerové systémy s další šími technickými prostředky tvořily jeden integrovaný bezpečnostn nostní systém. Aby byl vytvořen celý soubor opatřen ení,, zahrnující vytvořen ení technických podmínek, pravidel a standardů,, modelových technických řešení a zejména téžt legislativní zázemí a systematickou podporu z úrovně státn tní správy včetnv etně zajištění odpovídaj dajícího zabezpečen ení propojených systémů před zneužit itím.

32 Literatura: Stanislav Křeček K ek a kol.: PříruP ručka zabezpečovac ovací techniky Systémy průmyslov myslové televize (CCTV). Blatná,, Blatenská tiskárna s.r.o Koníček, T., Křeček, K ek, S., Kocábek, P.: MěstskM stské kamerové dohlížec ecí systémy. Praha, Themis Časopis Policista č.. 1 a 2/2005: Sborník k příspp spěvků ze semináře Městské kamerové dohlížec ecí systémy účinný prvek prevence kriminality Sokolov 22. záříz Zákony, nařízen zení vlády a ČSN: Zákon č.. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdější ších předpisp edpisů. Zákon č.. 553/1991 Sb., o obecní policii, ve znění pozdější ších předpisp edpisů. Zákon č.128/2000 Sb., o obcích, ch, ve znění pozdější ších předpisp edpisů. Zákon č.101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Zákon č.. 151/2000 Sb., o telekomunikacích ch a o změně další ších zákonz konů,, ve znění pozdější ších předpisp edpisů. Zákon č.. 137/2006 Sb., o veřejných ejných zakázk zkách. Zákon č.. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích ch a o změně některých souvisejících ch zákonz konů. Nařízen zení vlády č.. 426/2000 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na radiová a telekomunikační koncová zařízen zení,, ve znění pozdější ších nařízen zení vlády. Nařízen zení vlády č.. 17/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízen zení nízkého napětí. Nařízen zení vlády č.. 18/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na výrobky z hlediska jejich elektromagnetické kompatibility. ČSN EN CCTV sledovací systémy pro použit ití v bezpečnostn nostních aplikacích ch (Část st 1 aža 7) a nové návrhy ČSN EN pro oblast digitáln lních CCTV. ČSN EN Poplachové systémy Elektrické zabezpečovac ovací systémy uvnitř a vně budov, ČSN EN Zvukové,, obrazové a podobné elektronické přístroje Požadavky na bezpečnost. ČSN EN Stupně ochrany krytím m (krytí IP kód). k

33 Za pozornost Vám V m děkuje: d kuje: JUDr. Tomáš Koníček odbor prevence kriminality MV tel.: sitprev@mvcr.cz

ecí systémy a ochrana osobních

ecí systémy a ochrana osobních Realizováno v rámci Individuálního projektu Podpora vzdělávání v sociální oblasti v MSK III, registrační číslo CZ.1.04/3.1.00/A9.00011 Městské kamerové dohlížec ecí systémy a ochrana osobních údajů Ostrava

Více

Jak má vypadat výběrové řízení na dodavatele kamerového systému a jaké parametry by systém měl splňovat

Jak má vypadat výběrové řízení na dodavatele kamerového systému a jaké parametry by systém měl splňovat Jak má vypadat výběrové řízení na dodavatele kamerového systému a jaké parametry by systém měl splňovat IX. Konference o bezpečnosti v obcích a městech Praha 16. dubna 2015 JUDr. Tomáš Koníček Nasazování

Více

Problematika městských kamerových systémů a ochrana osobních údajů

Problematika městských kamerových systémů a ochrana osobních údajů Problematika městských kamerových systémů a ochrana osobních údajů seminář k situační prevenci Ostrava 28. června 2016 JUDr. Tomáš Koníček z odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV ČR Nasazování

Více

Studie městského kamerového dohlížecího systému. (MKDS)

Studie městského kamerového dohlížecího systému. (MKDS) Studie městského kamerového dohlížecího systému. (MKDS) Zadavatel: Město Doksy Studii předkládá Jiří Zvěřina Nad Vršovskou horou 980/1 101 00 Praha 10 IČ: 127 86 217 Cíl studie Cílem této studie je navrhnout

Více

Informace o stanovisku Ministerstva vnitra ČR k ochraně osobních údajů v oblasti využívání kamerových systémů

Informace o stanovisku Ministerstva vnitra ČR k ochraně osobních údajů v oblasti využívání kamerových systémů Informace o stanovisku Ministerstva vnitra ČR k ochraně osobních údajů v oblasti využívání kamerových systémů V Informačním servisu prevence kriminality za duben 2008, který vydává Ministerstvo vnitra

Více

MĚSTSKÝ KAMEROVÝ A DOHLÍŽECÍ SYSTÉM. Pavel Pavlíček

MĚSTSKÝ KAMEROVÝ A DOHLÍŽECÍ SYSTÉM. Pavel Pavlíček MĚSTSKÝ KAMEROVÝ A DOHLÍŽECÍ SYSTÉM Pavel Pavlíček 1 Legislativní problematika řešení Využívání MKDS obecní policií Instalace MKDS je zcela zákonná na základě zákona o obecní policii. Vzhledem k tomu,

Více

Technická zpráva s podrobnou specifikací systému

Technická zpráva s podrobnou specifikací systému Technická zpráva s podrobnou specifikací systému Identifikační údaje: Název projektu: Rozšíření městského kamerového systému obce Trmice - vybudování nového kamerového bodu v Žižkově ulici na domě č.p.

Více

VODÁRENSKÉ SPOLEČNOSTI TÁBORSKO, S.R.O.

VODÁRENSKÉ SPOLEČNOSTI TÁBORSKO, S.R.O. Aplikace výkonových ukazatelů do nové provozní smlouvy VODÁRENSK RENSKÉ SPOLEČNOSTI TÁBORSKO, T S.R.O. Ing. Milan MíkaM VODÁRENSK RENSKÁ SPOLEČNOST TÁBORSKO ( VST( VST ) Společnost s ručen ením m omezeným,

Více

2.15 BEZPEČNOST 2.15.1 KRIMINALITA 2.15.2 ZÁCHRANNÝ BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM. Územně analytické podklady hl. m. Prahy 2008 237

2.15 BEZPEČNOST 2.15.1 KRIMINALITA 2.15.2 ZÁCHRANNÝ BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM. Územně analytické podklady hl. m. Prahy 2008 237 2.15 BEZPEČNOST 2.15.1 KRIMINALITA Praha má stejně jako srovnatelná evropská města vysokou úroveň kriminality. Příčinou je kromě vysoké hustoty zalidnění, anonymity obyvatel i turistů také charakter historického

Více

Organizační směrnice PO č.1/2015

Organizační směrnice PO č.1/2015 STÁTNÍ ZÁMEK VALTICE Organizační směrnice PO č.1/2015 Jízdárna a zámecké divadlo Bc.Pavel Tesař odborně způsobilá osoba v požární ochraně 20. 10. 2015 Organizační směrnice upravuje vytvoření vlastního

Více

Schváleno: RMK dne 1. 6. 2015, usnesení č. 370 Účinnost od: 2. 6. 2015

Schváleno: RMK dne 1. 6. 2015, usnesení č. 370 Účinnost od: 2. 6. 2015 MĚSTO KROMĚŘÍŽ ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU KROMĚŘÍŽ Zpracovatel: Mgr. Jana Kutá Mgr. Ing. Marie Navrátilová Mgr. Veronika Škrabalová Schváleno: RMK dne 1. 6. 2015, usnesení č. 370 Účinnost od: 2. 6.

Více

MĚSTO KROMĚŘÍŽ ORGANIZAČNÍ ŘÁD

MĚSTO KROMĚŘÍŽ ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTO KROMĚŘÍŽ ORGANIZAČNÍ ŘÁD Zpracovatel: JUDr. František Dočekal, Ph.D. JUDr. Irena Gráfová Mgr. Ing. Marie Navrátilová Schváleno: RMK dne 8. 12. 2014, usnesení č.87 Účinnost od: 1.1.2015 Účinnost do:

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2013 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 115 Rozeslána dne 27. září 2013 Cena Kč 82, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2013 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 115 Rozeslána dne 27. září 2013 Cena Kč 82, O B S A H : Ročník 2013 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Rozeslána dne 27. září 2013 Cena Kč 82, O B S A H : 300. Zákon o Vojenské policii a o změně některých zákonů (zákon o Vojenské policii) 301. Vyhláška o stanovení

Více

Poskytování dotací z Programu prevence kriminality (podmínky, chyby v žádostech a dobrá praxe)

Poskytování dotací z Programu prevence kriminality (podmínky, chyby v žádostech a dobrá praxe) Setkání manažerů PK Poskytování dotací z Programu prevence kriminality (podmínky, chyby v žádostech a dobrá praxe) Ministerstvo vnitra ČR 2015 1 Terminologie Program prevence kriminality = dotační titul

Více

8 S. Vydáno dne: 4. prosince 2006 Stran: 5. I. Charakteristika

8 S. Vydáno dne: 4. prosince 2006 Stran: 5. I. Charakteristika Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Název: Zásah v silničním tunelu I. Charakteristika

Více

KONCEPCE PREVENCE KRIMINALITY KRAJE VYSOČINA na léta 2013-2016

KONCEPCE PREVENCE KRIMINALITY KRAJE VYSOČINA na léta 2013-2016 KONCEPCE PREVENCE KRIMINALITY KRAJE VYSOČINA na léta 2013-2016 1 Koncepce prevence kriminality Kraje Vysočina na léta 2013 až 2016 1. Východiska Koncepce je navržena na základě: Strategie prevence kriminality

Více

SBÍRKA VNITŘNÍCH PŘEDPISŮ MAGISTRÁTU MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE

SBÍRKA VNITŘNÍCH PŘEDPISŮ MAGISTRÁTU MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE Rok 2008 SBÍRKA VNITŘNÍCH PŘEDPISŮ MAGISTRÁTU MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE SMĚRNICE č. 5/2008 Rady města České Budějovice ze dne 23. 4. 2008 pro řešení krizových situací Vydává Zpracoval Tajemník Magistrátu

Více

Příloha č. 5. Technické zadání. Smržovka Vybudování MKDS v rámci mikroregionu Tanvaldsko

Příloha č. 5. Technické zadání. Smržovka Vybudování MKDS v rámci mikroregionu Tanvaldsko Příloha č. 5 Technické zadání Smržovka Vybudování MKDS v rámci mikroregionu Tanvaldsko Datum: 2. 9. 2013 1. Úvod Cílem řešení Městského kamerového dohlížecího systému pro lokality Tanvald, Smržovka, Desná,

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Název zakázky: Rozšíření kamerového systému Zadavatel: Město Kolín KRYCÍ LIST NABÍDKY Veřejná zakázka malého rozsahu podle odst. 3 12 zákona č.137/2006 Sb. o veřejných zakázkách v

Více

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O LIBEREC

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O LIBEREC S T A T U T Á R N Í M Ě S T O LIBEREC 1. zasedání zastupitelstva města dne: 29. 1. 2015 Bod pořadu jednání: Program prevence kriminality na rok 2015 pro město Liberec Zpracoval: odbor, oddělení: Bc. Lukáš

Více

Strategie rozvoje Digitální mapy veřejné správy Plzeňského kraje

Strategie rozvoje Digitální mapy veřejné správy Plzeňského kraje Strategie rozvoje Digitální mapy veřejné správy Plzeňského kraje Autor: Michal Souček, Plzeňský kraj Konzultace: Mgr. Martin Schejbal, Ing. Antonín Procházka, Ing. Eliška Pečenková Verze: 1.3 Datum: 9.

Více

Zásady prevence majetkové kriminality

Zásady prevence majetkové kriminality Zásady prevence majetkové kriminality JUDr. Tomáš Koníček odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR Schválená Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2012 až 2015 nově akcentuje zejména: Zvýšenou

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI MĚSTSKÉ POLICIE DĚČÍN ZA ROK 2006

ZPRÁVA O ČINNOSTI MĚSTSKÉ POLICIE DĚČÍN ZA ROK 2006 ZPRÁVA O ČINNOSTI MĚSTSKÉ POLICIE DĚČÍN ZA ROK 2006 1. Zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti ve městě za využití Městské policie Děčín Ve městě Děčín byla zřízena městská policie v roce 1992, což je

Více

Koncepce budování informačních systémů veřejné správy

Koncepce budování informačních systémů veřejné správy NÁVRH Koncepce budování informačních systémů veřejné správy Obsah: Strana 1. Úvod 2 2. Problémy, cíle, podmínky a prostředky pro realizaci Koncepce.. 3 2.1. Problémy ISVS 3 2.2. Cíle ISVS. 3 2.3. Podmínky

Více

METODIKA PRO ZPRACOVÁNÍ PRACOVNÍCH POSTUPŮ

METODIKA PRO ZPRACOVÁNÍ PRACOVNÍCH POSTUPŮ O D B O R N Á K O M I S E B O Z P a P O METODIKA PRO ZPRACOVÁNÍ PRACOVNÍCH POSTUPŮ Autoři: Ing. Jiří Pelikán Ludmila Chromá OBSAH PŘEDMLUVA... 1 A. POŽADAVKY NA ZPRACOVÁNÍ PRACOVNÍCH POSTUPŮ... 1 A1. POŽADAVKY

Více

Odborná příprava jednotek požární ochrany - konspekty odborné přípravy

Odborná příprava jednotek požární ochrany - konspekty odborné přípravy Odborná příprava jednotek požární ochrany - konspekty odborné přípravy Organizace a řízení zásahu - základy požární taktiky Obsah I. Základní zásady 1. Určení velitele zásahu 2. Právo přednostního velení

Více

ZÁVAZNÁ METODIKA SYSTÉMU VČASNÉ INTERVENCE

ZÁVAZNÁ METODIKA SYSTÉMU VČASNÉ INTERVENCE Příloha č. 3 ZÁVAZNÁ METODIKA SYSTÉMU VČASNÉ INTERVENCE A TÝMŮ PRO MLÁDEŽ pro rok 2007 Resumé OBSAH Úvod I. Principy Systému včasné intervence 1. Cíle SVI 2. Zásady práce SVI 3. Cílové skupiny klientů

Více

P A R A M E T R Y programu Ministerstva vnitra . 114050 Podpora prevence kriminality etn podprogramu . 114051 Po

P A R A M E T R Y programu Ministerstva vnitra . 114050 Podpora prevence kriminality etn podprogramu . 114051 Po Příloha č. 1 P A R A M E T R Y programu Ministerstva vnitra č. 114050 Podpora prevence kriminality včetně podprogramu č. 114051 Pořízení, obnova a provozování majetku v oblasti prevence kriminality 1)

Více

OptaSense. společnost firmy QinetiQ. Zabezpečení a monitorování perimetru

OptaSense. společnost firmy QinetiQ. Zabezpečení a monitorování perimetru OptaSense společnost firmy QinetiQ Zabezpečení a monitorování perimetru Snižování nákladů na ochranu majetku Systém OptaSense je určen pro detekci, lokalizaci a třídění událostí podél rozsáhlých lineárně

Více

1 Předmět úpravy. 1a Priority v oblasti sportu. 2 Základní pojmy

1 Předmět úpravy. 1a Priority v oblasti sportu. 2 Základní pojmy 115 ZÁKON ze dne 28. února 2001 o podpoře sportu Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Předmět úpravy Tento zákon vymezuje postavení sportu ve společnosti jako veřejně prospěšné činnosti

Více

vliv měst a obcí na bezpečnost a plynulost dopravy

vliv měst a obcí na bezpečnost a plynulost dopravy Téma příspěvku: vliv měst a obcí na bezpečnost a plynulost dopravy Pozitivní vliv města na dopravu se opírá o řadu systémů technické podpory a jejich integraci Rámce integračního procesu Integrace technologií

Více

1.1. Správa a provozní podpora APV ROS, HW ROS a základního SW

1.1. Správa a provozní podpora APV ROS, HW ROS a základního SW Příloha č. 4 - Specifikace a informace o předmětu veřejné zakázky Předmětem veřejné zakázky je řízení projektu, správa a údržba programového vybavení pro informační systém Základní Registr osob (dále rovněž

Více

Metodika k doručování prostřednictvím datových schránek při provádění úkonů v zadávacím řízení

Metodika k doručování prostřednictvím datových schránek při provádění úkonů v zadávacím řízení Metodika k doručování prostřednictvím datových schránek při provádění úkonů v zadávacím řízení Metodický dokument Zpracovatel: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování Staroměstské

Více

106/1999 Sb. ZÁKON. ze dne 11. května 1999 o svobodném přístupu k informacím ČÁST PRVNÍ. nadpis vyputěn

106/1999 Sb. ZÁKON. ze dne 11. května 1999 o svobodném přístupu k informacím ČÁST PRVNÍ. nadpis vyputěn 106/1999 Sb. ZÁKON ze dne 11. května 1999 o svobodném přístupu k informacím Změna: 101/2000 Sb. Změna: 159/2000 Sb. Změna: 39/2001 Sb. Změna: 413/2005 Sb. Změna: 61/2006 Sb. Změna: 110/2007 Sb. Změna:

Více

Z rozhodovací činnosti Úřadu

Z rozhodovací činnosti Úřadu Z rozhodovací činnosti Úřadu Sdělení úvodem: Úřad pro ochranu osobních údajů se prostřednictvím následující stručné charakteristiky vyjadřuje k některým problematickým okruhům případů porušování povinností

Více

Roztoky u Prahy, dubem 2009

Roztoky u Prahy, dubem 2009 Ing. Michal Sedlák GEMOS CZ, spol. s r.o. B.Smetany 1599 250 88 Čelákovice www.gemos.cz sedlak@gemos.cz Kamil Malý GEMOS CZ, spol. s r.o. B.Smetany 1599 250 88 Čelákovice www.gemos.cz maly@gemos.cz Roztoky

Více

Úkoly MP a povinnosti strážníka (vybrané části zákona)

Úkoly MP a povinnosti strážníka (vybrané části zákona) Zákon č. 553/1991 Sb., o obecní policii Úkoly MP a povinnosti strážníka (vybrané části zákona) (1) Obecní policie je orgánem obce, který zřizuje a zrušuje obecní zastupitelstvo obecně závaznou vyhláškou.

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO KARVINÁ MAGISTRÁT MĚSTA KARVINÉ. Organizační řád Magistrátu města Karviné

STATUTÁRNÍ MĚSTO KARVINÁ MAGISTRÁT MĚSTA KARVINÉ. Organizační řád Magistrátu města Karviné STATUTÁRNÍ MĚSTO KARVINÁ MAGISTRÁT MĚSTA KARVINÉ Organizační řád Magistrátu města Karviné 006.01 Předpis SCHVÁLENO: 11. prosince 2007 ÚČINNOST: l. ledna 2008 ZMĚNA: ZPRACOVATEL: tajemník Magistrátu města

Více

Příloha Vyhlášky č.9/2011

Příloha Vyhlášky č.9/2011 Tematické setkání AVZ - Květen 2011 Příloha Vyhlášky č.9/2011 SPECIFIKACE POŽADAVKŮ PRO PROKAZOVÁNÍ SHODY ELEKTRONICKÝCH NÁSTROJŮ (STANDARD) Představení Ing. Ondřej Antoš Odborný posuzovatel ČIA pro oblast

Více

Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011. Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality Radek Jiránek

Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011. Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality Radek Jiránek Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011 Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality Radek Jiránek Obsah prezentace 1. Východiska strategie 2. Priority, principy a okruhy strategie 3. Nový

Více

Brno, Žerotínovo náměstí 6

Brno, Žerotínovo náměstí 6 Vyšší odborná škola zdravotnická Brno, Žerotínovo náměstí 6 ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Integrovaný záchranný systém Ostrava, Centrum tísňového volání - 6 - Autor práce: Michal Kubín Vedoucí práce: Mgr. Liana Greiffeneggová

Více

INFORMACE O SYSTÉMU KONTROL VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ A PŘI ČERPÁNÍ VEŘEJNÝCH FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ

INFORMACE O SYSTÉMU KONTROL VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ A PŘI ČERPÁNÍ VEŘEJNÝCH FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ Příloha k PID: MFCR6XXMFJ Č. j.: MF-1062/2016/10-3 Počet stran 15 INFORMACE O SYSTÉMU KONTROL VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ A PŘI ČERPÁNÍ VEŘEJNÝCH FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ Tento materiál byl připraven na základě usnesení

Více

24. 10. 2012. Metodika zajištění ochrany kritické infrastruktury v oblasti výroby, přenosu a distribuce elektrické energie

24. 10. 2012. Metodika zajištění ochrany kritické infrastruktury v oblasti výroby, přenosu a distribuce elektrické energie 24. 10. 2012 Metodika zajištění ochrany kritické infrastruktury v oblasti výroby, přenosu a distribuce elektrické energie Obsah 1 Základní ustanovení... 4 1.1 Popis metodiky... 4 1.2 Cíle Metodiky... 4

Více

Město Kojetín. O R G A N I Z AČNÍ ŘÁD MěÚ KOJETÍN VNITŘNÍ SMĚRNICE OBSAH: 1) Základní ustanovení. 2) Postavení a působnost úřadu

Město Kojetín. O R G A N I Z AČNÍ ŘÁD MěÚ KOJETÍN VNITŘNÍ SMĚRNICE OBSAH: 1) Základní ustanovení. 2) Postavení a působnost úřadu Město Kojetín VNITŘNÍ SMĚRNICE O R G A N I Z AČNÍ ŘÁD MěÚ KOJETÍN OBSAH: 1) Základní ustanovení 2) Postavení a působnost úřadu 3) Vnitřní členění městského úřadu 4) Řízení městského úřadu 5) Vnitřní vztahy

Více

POKYNY KE STANOVENÍ ÚROVNĚ ZABEZPEČENÍ ŠKOL

POKYNY KE STANOVENÍ ÚROVNĚ ZABEZPEČENÍ ŠKOL POKYNY KE STANOVENÍ ÚROVNĚ ZABEZPEČENÍ ŠKOL 1 Vypracování S využitím evropských norem z oblasti bezpečnosti zpracovala Asociace technických bezpečnostních služeb Grémium Alarm z.s., Centrum technické normalizace

Více

Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky pro účely předběžného oznámení ( 86 odst. 2 ZVZ)

Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky pro účely předběžného oznámení ( 86 odst. 2 ZVZ) Odůvodnění veřejné zakázky podle 86 odst. 2 a 156 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, (dále ZVZ ) v souladu s vyhláškou č. 232/2012 Sb. Sp.zn.: CN/96/CN/15

Více

GENERÁLNÍ FINANČNÍ ŘEDITELSTVÍ Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1. V Praze dne 29. dubna 2014 Č. j.: 19086/14/7000-01200

GENERÁLNÍ FINANČNÍ ŘEDITELSTVÍ Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1. V Praze dne 29. dubna 2014 Č. j.: 19086/14/7000-01200 GENERÁLNÍ FINANČNÍ ŘEDITELSTVÍ Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 V Praze dne 29. dubna 2014 Č. j.: 19086/14/7000-01200 I N T E R N Í P R O T I K O R U P Č N Í P R O G R A M Finanční správy České republiky

Více

Technická specifikace předmětu veřejné zakázky

Technická specifikace předmětu veřejné zakázky Příloha č. 6 1. Všeobecný popis Technická specifikace předmětu veřejné zakázky Předmětem tohoto projektu je návrh na instalaci kamerového systému ve městě Rýmařov, v rámci projektu Rýmařov- III. etapa

Více

OS/5/12 ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE. Účinnost od 1. 8. 2012

OS/5/12 ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE. Účinnost od 1. 8. 2012 MĚSTO ČESKÝ KRUMLOV - MĚSTSKÝ ÚŘAD ČESKÝ KRUMLOV ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE Pravidla pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu městem Český Krumlov a jím zřízenými příspěvkovými organizacemi dokument číslo

Více

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost MĚSTO BENEŠOV Rada města Benešov Vnitřní předpis č. 16/2016 Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu I. Obecná ustanovení Čl. 1 Předmět úpravy a působnost 1) Tato směrnice upravuje závazná

Více

Realizační studie MKDS v Doksech

Realizační studie MKDS v Doksech Realizační studie MKDS v Doksech Od realizace MKDS si Město Doksy slibuje snížení páchaných trestných činů, přestupkové činnosti a jiné pouliční delikvence a rovněž také zkvalitnění a zvýšení pocitu bezpečí

Více

Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) k návrhu věcného záměru zákona o odpadech

Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) k návrhu věcného záměru zákona o odpadech Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) k návrhu věcného záměru zákona o odpadech 2014 IV. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) 1 Původce odpadu zařazování odpadů 1.1 Důvod předložení

Více

Logistická podpora integrovaného záchranného systému při likvidaci požáru v továrním areálu. Petr Buroň

Logistická podpora integrovaného záchranného systému při likvidaci požáru v továrním areálu. Petr Buroň Logistická podpora integrovaného záchranného systému při likvidaci požáru v továrním areálu Petr Buroň Bakalářská práce 2013 ABSTRAKT Práce se zabývá logistickou podporou složek záchranného integrovaného

Více

OCHRANA MOSTNÍCH OBJEKTŮ PROTI JEJICH DESTRUKCI VLIVEM POVODŇOVÝCH OVÝCH UDÁLOST LOSTÍ

OCHRANA MOSTNÍCH OBJEKTŮ PROTI JEJICH DESTRUKCI VLIVEM POVODŇOVÝCH OVÝCH UDÁLOST LOSTÍ projekt ISPROFONDU 5006210046 OCHRANA MOSTNÍCH OBJEKTŮ PROTI JEJICH DESTRUKCI VLIVEM POVODŇOVÝCH OVÝCH UDÁLOST LOSTÍ Ing. Petr Bouška, Ph.D. Ing.. Pavel Balvín Prof. Ing. Pavel Gabriel, DrSc. Doc.. Ing.

Více

Správní právo dálkové studium. XII. Policie ČR, obecní policie. A) Policie ČR

Správní právo dálkové studium. XII. Policie ČR, obecní policie. A) Policie ČR Správní právo dálkové studium XII. Policie ČR, obecní policie A) Policie ČR zákon č. 273/2008 Sb., o policii ČR další úprava je obsažena např. v trestním řádu, zákonu o provozu na pozemních komunikacích,

Více

IMPLEMENTAČNÍ PLÁN PRO STRATEGICKÝ CÍL 2: Revize a optimalizace výkonu veřejné správy v území

IMPLEMENTAČNÍ PLÁN PRO STRATEGICKÝ CÍL 2: Revize a optimalizace výkonu veřejné správy v území Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období 2014 2020 IMPLEMENTAČNÍ PLÁN PRO STRATEGICKÝ CÍL 2: Revize a optimalizace výkonu veřejné správy v území Verze 3 k 15. 12. 2014 Obsah

Více

ZADÁNÍ ZMĚNY Č. 10 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE BORŠOV NAD VLTAVOU

ZADÁNÍ ZMĚNY Č. 10 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE BORŠOV NAD VLTAVOU ZADÁNÍ ZMĚNY Č. 10 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE BORŠOV NAD VLTAVOU Zadání po projednání s dotčenými orgány, ostatními účastníky a veřejností bude schváleno Zastupitelstvem obce Boršov nad Vltavou Dne :... Usnesením

Více

DŮVODOVÁ ZPRÁVA. k návrhu zákona o směnárenské činnosti A. OBECNÁ ČÁST. 1. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad

DŮVODOVÁ ZPRÁVA. k návrhu zákona o směnárenské činnosti A. OBECNÁ ČÁST. 1. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad DŮVODOVÁ ZPRÁVA k návrhu zákona o směnárenské činnosti A. OBECNÁ ČÁST 1. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad Viz přílohu k důvodové zprávě. 2. Důvod předložení návrhu zákona

Více

Obsah přednášky. Ochrana dat ve zdravotnických IS Etická, právní a provozní specifika. Proč chránit data pacientů? Prolog

Obsah přednášky. Ochrana dat ve zdravotnických IS Etická, právní a provozní specifika. Proč chránit data pacientů? Prolog Obsah přednášky Ochrana dat ve zdravotnických IS Etická, právní a provozní specifika MUDr. Miroslav Seiner říjen 2007 Právn vní podklady ochrany dat Specifika ochrany dat ve zdravotnických IS Metody ochrany

Více

Löw-Beerova vila 1 PERFECTED s.r.o. Dokumentace pro stavební povolení SLABOPROUDÉ ROZVODY PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ

Löw-Beerova vila 1 PERFECTED s.r.o. Dokumentace pro stavební povolení SLABOPROUDÉ ROZVODY PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ Löw-Beerova vila 1 PERFECTED s.r.o. SLABOPROUDÉ ROZVODY PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ OBNOVA SECESNÍ PAMÁTKY VILA A ŽIVOT RODINY LÖW-BEERŮ ČÁST F1.4.5 ZAŘÍZENÍ SLABOPROUDÉ ELEKTROTECHNIKY

Více

Bezpečný byt rady a informace

Bezpečný byt rady a informace Bezpečný byt rady a informace Materiál vznikl ve spolupráci Asociace technických bezpečnostních firem Grémium Alarm a odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra Odbor prevence kriminality Ministerstva

Více

Organizační řád. Městské policie Nová Včelnice. 1. Základní ustanovení

Organizační řád. Městské policie Nová Včelnice. 1. Základní ustanovení Organizační řád Městské policie Nová Včelnice 1. Základní ustanovení 1.1.Organizační řád Městské policie Nová Včelnice (dále jen MP ) je základní organizační normou MP, která upravuje nejen organizační

Více

Bezpečnostní management - Základní postupy při budování bezpečnostního systému

Bezpečnostní management - Základní postupy při budování bezpečnostního systému Bezpečnostní management - Základní postupy při budování bezpečnostního systému ŠMP AMG ČR 2014 Pavel Jirásek CultureTech, s.r.o. Prezentace Základní definice Přínosy kvalitní bezpečnostní strategie pro

Více

PRACOVNÍ VERZE ZÁSADY. pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na výdaje realizované v rámci Programu prevence kriminality 2016

PRACOVNÍ VERZE ZÁSADY. pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na výdaje realizované v rámci Programu prevence kriminality 2016 MINISTERSTVO VNITRA odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality Č.j.: MV-xxxxx-5/OBP-2015 PRACOVNÍ VERZE ZÁSADY pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na výdaje realizované v rámci Programu

Více

POŘIZOVÁNÍ ÚZEMNĚ ANALYTICKÝCH PODKLADŮ A JEJICH AKTUALIZACÍ

POŘIZOVÁNÍ ÚZEMNĚ ANALYTICKÝCH PODKLADŮ A JEJICH AKTUALIZACÍ POŘIZOVÁNÍ ÚZEMNĚ ANALYTICKÝCH PODKLADŮ A JEJICH AKTUALIZACÍ Metodický návod Postup úřadů územního plánování a krajských úřadů při pořizování územně analytických podkladů a jejich aktualizací pro správní

Více

úvod do právn vní úpravy evních statků Podstata duševn kladní vlastnosti evní statek jako právnick

úvod do právn vní úpravy evních statků Podstata duševn kladní vlastnosti evní statek jako právnick Ochranné známky úvod do právn vní úpravy 2005 2007 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.net www.michalcerny.eu Duševn evní statky Podstata duševn evních statků 2 základnz kladní vlastnosti Efemérn rní materializace

Více

ZK-05-2008-18, př. 1 Počet stran: 56. Bezpečnostní analýza kraje Vysočina

ZK-05-2008-18, př. 1 Počet stran: 56. Bezpečnostní analýza kraje Vysočina ZK-05-2008-18, př. 1 Počet stran: 56 Bezpečnostní analýza kraje Vysočina 1 Obsah I. Úvod II. Legislativa a vymezení základních pojmů III. Doporučení k prevenci kriminality v kraji IV. Bezpečnostní analýza

Více

ISKŘ. INFORMAČNÍ SYSTÉM KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ MHMP úvod PLUSKAL Dalibor. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

ISKŘ. INFORMAČNÍ SYSTÉM KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ MHMP úvod PLUSKAL Dalibor. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1 ISKŘ INFORMAČNÍ SYSTÉM KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ MHMP úvod PLUSKAL Dalibor Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 4/2015,

STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 4/2015, PRÁVNÍ PŘEDPISY 2015 STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO úplné znění obecně závazné vyhlášky města Brna č. 1/1992, kterou se ve městě Brně zřizuje městská policie podle zákona č. 553/1991 Sb., ve znění obecně závazné

Více

Jištění kvality technologických procesů 2. DOKUMENTACE, ZÁZNAMY Z ZNAMY O VÝROBĚ, LOGISTIKA V PROVOZE,

Jištění kvality technologických procesů 2. DOKUMENTACE, ZÁZNAMY Z ZNAMY O VÝROBĚ, LOGISTIKA V PROVOZE, Jištění kvality technologických procesů 2. DOKUMENTACE, ZÁZNAMY Z ZNAMY O VÝROBĚ, LOGISTIKA V PROVOZE, ŠARŽOVÁ DOKUMENTACE, ZÁZNAMY ZNAMY A MONITOROVÁNÍ Dokumentace Dokumentace je nedílnou součást stí

Více

239/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ

239/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ 239/2000 Sb. - o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.2015 Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 186/2006 Sb. Změna: 306/2008

Více

Projektové řízení a rizika v projektech

Projektové řízení a rizika v projektech Projektové řízení a rizika v projektech Zainteresované strany Zainteresované strany (tzv. stakeholders) jsou subjekty (organizace, lidé, prostory, jiné projekty), které realizace projektu ovlivňuje. Tyto

Více

Technicko-ekonomická studie

Technicko-ekonomická studie Technicko-ekonomická studie ÚVOD Rozšíření městského kamerového systému pro město Dubá 1. POPIS STÁVAJÍCÍHO STAVU MKDS DUBÁ 1.1. KAMEROVÝ BOD 1.2. BEZDRÁTOVÉ SPOJE 1.3. ZÁZNAMOVÉ PRACOVIŠTĚ 2. POŽADAVKY

Více

6 Veřejný pořádek a bezpečnost

6 Veřejný pořádek a bezpečnost ZÁKLADNÍ VEŘEJNÝ POŘÁDEK PRINCIPY A FUNGOVÁNÍ BEZPEČNOST OBCE A JEJÍCH ORGÁNŮ Veřejný pořádek a bezpečnost JUDr. Pavel Vetešník Ing. Vladimír Vlček V průzkumech priorit českého občana nebyl před lety zdaleka

Více

Institut projektového řízení a. s.

Institut projektového řízení a. s. Institut projektového řízení a. s. www.institutpr.eu Návrh systému spolupráce subjektů v oblasti sociální práce s dospělými a v oblasti ochrany dětí 2015 Návrh systému spolupráce subjektů v oblasti sociální

Více

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÁ POBOČKA V PLZNI

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÁ POBOČKA V PLZNI ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÁ POBOČKA V PLZNI Druh interního aktu: Směrnice ředitele krajské pobočky č. 2/2016 Název aktu: K zabezpečení ochrany osobních údajů Č.j. UPCR-PM-2016/2180-00832210 Zrušuje:

Více

Podnikání a živnosti. Obor státní služby č. 42. Studijní text ke zvláštní části úřednické zkoušky

Podnikání a živnosti. Obor státní služby č. 42. Studijní text ke zvláštní části úřednické zkoušky Podnikání a živnosti Obor státní služby č. 42 Studijní text ke zvláštní části úřednické zkoušky Seznam otázek ke zvláštní části úřednické zkoušky 1. Obecné zásady pro hodnocení dopadů regulace (regulatory

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI MĚSTSKÉ POLICIE DĚČÍN ZA ROK 2004

ZPRÁVA O ČINNOSTI MĚSTSKÉ POLICIE DĚČÍN ZA ROK 2004 ZPRÁVA O ČINNOSTI MĚSTSKÉ POLICIE DĚČÍN ZA ROK 2004 1. Zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti ve městě za využití Městské policie Děčín Ve městě Děčín byla zřízena městská policie v roce 1992 vyhláškou

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI MĚSTSKÉ POLICIE DESNÁ ZA ROK 2014

ZPRÁVA O ČINNOSTI MĚSTSKÉ POLICIE DESNÁ ZA ROK 2014 Městská policie Desná, Údolní 633, Desná v Jizerských horách ZPRÁVA O ČINNOSTI MĚSTSKÉ POLICIE DESNÁ ZA ROK 2014 Městská policie Desná Zpracoval: Ing. Miroslav ERLEBACH Desná leden 2015 Obsah: 1. Obecná

Více

Právní předpisy vztahující se k ochraně obyvatelstva

Právní předpisy vztahující se k ochraně obyvatelstva Odborná příprava jednotek PO SDHO Právní předpisy vztahující se k ochraně obyvatelstva (výpis) 2009 Legislativa Zákon č.1/1993 Sb., Ústava ČR v platném znění Zákon č.110/1998 Sb., o bezpečnosti ČR Dodatkový

Více

Poskytování dotací na projekty programového financování

Poskytování dotací na projekty programového financování Poskytování dotací na projekty programového financování (Investiční projekty) odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstvo vnitra ČR Praha 2015 1 Stejná jako u ostatních projektů: -

Více

Popis procesu Příručka kvality Číslo_Verze Vlastník procesu: Platnost od: Schválila: dokumentu PMK 18.09.2015 Ředitelka školy PK_04.

Popis procesu Příručka kvality Číslo_Verze Vlastník procesu: Platnost od: Schválila: dokumentu PMK 18.09.2015 Ředitelka školy PK_04. Příručka kvality Střední škola a Vyšší odborná škola Liberec Příručka kvality 1/16 Obsah: 1 Úvod... 5 1.1 Základní informace o škole... 5 1.2 Předmětem certifikace dle ČSN EN ISO 9001:2009 je:... 5 Vzdělávání...

Více

Příručka kvality společnosti CZECHOSLOVAK REAL (CZ), s.r.o.

Příručka kvality společnosti CZECHOSLOVAK REAL (CZ), s.r.o. CZECHOSLOVAK REAL (CZ), s.r.o., Křenova 438/7, 162 00 Praha 6 Veleslavín Označení dokumentu: PK 01/CSR Strana 1 společnosti CZECHOSLOVAK REAL (CZ), s.r.o. Zpracoval: Jitka Neumannová, DiS. Schválil: Ing.

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly MEUV 6228/2013 ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly Organizační řád městského úřadu vychází ze zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) v platném znění. Tento vnitřní předpis schválila Rada města

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1. Předpis. pro hlášení a šetření mimořádných událostí

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1. Předpis. pro hlášení a šetření mimořádných událostí Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC D17 Předpis pro hlášení a šetření mimořádných událostí Schváleno generálním ředitelem SŽDC dne: 12. ledna 2015

Více

Přílohy. Příloha č. 1 Rozhovor s psycholožkou Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje v Brně

Přílohy. Příloha č. 1 Rozhovor s psycholožkou Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje v Brně Přílohy Příloha č. 1 Rozhovor s psycholožkou Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje v Brně 1. Jakým způsobem a kým jste kontaktováni? Na Krajském ředitelství policie Jihomoravského kraje pracuje

Více

2/3.3 Spis. Správní řád v praxi. 2/3.3 str. 1

2/3.3 Spis. Správní řád v praxi. 2/3.3 str. 1 Správní orgány str. 1 Spis 17 Na rozdíl od dosavadního zákona, který ponechával vedení spisu pouze na interních předpisech, byla nyní v zájmu právní jistoty jeho úprava zařazena přímo do správního řádu.

Více

Provozní bezpečnost - Problematika vzniku, monitoringu a eliminace prašné frakce, stanovení prostředí a zón s nebezpečím výbuchu

Provozní bezpečnost - Problematika vzniku, monitoringu a eliminace prašné frakce, stanovení prostředí a zón s nebezpečím výbuchu Provozní bezpečnost - Problematika vzniku, monitoringu a eliminace prašné frakce, stanovení prostředí a zón s nebezpečím výbuchu Ing. Martin Kulich, Ph.D., VVUÚ, a.s., Ostrava Radvanice Jaromír Matějů,

Více

RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI L 1 1-2

RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI L 1 1-2 RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI ML 1-2 Normy řady ISO 9000 0 Úvod 1 Předmět QMS podle ISO 9001 2 Citované normativní dokumenty 3 Termíny a definice 4 Systém managementu kvality 5 Odpovědnost managementu 6 Management

Více

SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA. č. j. MV-117572-2/PO-OKR-2011. ze dne 24. listopadu 2011,

SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA. č. j. MV-117572-2/PO-OKR-2011. ze dne 24. listopadu 2011, 4. SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA č. j. MV-117572-2/PO-OKR-2011 ze dne 24. listopadu 2011, kterou se stanoví jednotná pravidla organizačního uspořádání krizového štábu kraje, krizového štábu obce s rozšířenou

Více

160 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 4. prosince 2009, kterým se upravuje postup na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu

160 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 4. prosince 2009, kterým se upravuje postup na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu 160 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 4. prosince 2009, PRO VNITŘNÍ POTŘEBU kterým se upravuje postup na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu (opr. tisk. chyby SIAŘ PP ČR čá. 170/2011)

Více

Kriminalita a její prevence v Moravskoslezském m kraji

Kriminalita a její prevence v Moravskoslezském m kraji Kriminalita a její prevence v Moravskoslezském m kraji 13. 11. 2013 Workshop: Prevence sociálních a bezpečnostních rizik v transformující se společnosti 21. století Moravskoslezský kraj - vybrané statistické

Více

Na webových stránkách PNvD (http://www.pldobrany.cz) nebo na profilech zadavatele jsou zveřejňovány:

Na webových stránkách PNvD (http://www.pldobrany.cz) nebo na profilech zadavatele jsou zveřejňovány: rozhodnutí. Korupcí je také žádost o úplatek a přijetí úplatku. Úplatek může mít majetkovou i nemajetkovou povahu, tj. úplatkem není jen poskytnutí peněz, ale i např. věcí, služeb resp. protislužeb, výhodných

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k podání nabídek Zakázka je zadaná podle 12 odst. 3 a 18 odst. 5 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů. Dalšími ustanoveními zákona č. 137/2006 Sb. není zadávací

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 3.9 /2012 Vypracoval: PaedDr. Vaňková Marcela, ředitelka školy Schválil: PaedDr. Vaňková Marcela, ředitelka školy Pedagogická rada projednala dne 3. 9. 2012

Více

Informace o zkoušce k získání profesního osvědčení učitele výuky a výcviku řízení motorových vozidel

Informace o zkoušce k získání profesního osvědčení učitele výuky a výcviku řízení motorových vozidel Informace o zkoušce k získání profesního osvědčení učitele výuky a výcviku řízení motorových vozidel 1. Náležitosti přihlášky ke zkoušce: údaje o žadateli: - příjmení, jméno, titul; - datum narození a

Více

ORGANIZACE A ŘÍZENÍ MĚSTSKÉ HROMADNÉ DOPRAVY

ORGANIZACE A ŘÍZENÍ MĚSTSKÉ HROMADNÉ DOPRAVY ORGANIZACE A ŘÍZENÍ MĚSTSKÉ HROMADNÉ DOPRAVY Návrh vedení linek a obsluhy území Dopravní obsluha území 1, rozsah řešeného území systém m městskm stské dopravy systém m regionáln lní dopravy integrovaný

Více

MEKA Brno, 2. - 3. 2. 2012. Vyhodnocení prověřovacích cvičení v nemocnicích zřizovaných Krajem Vysočina v r. 2010 a 2011

MEKA Brno, 2. - 3. 2. 2012. Vyhodnocení prověřovacích cvičení v nemocnicích zřizovaných Krajem Vysočina v r. 2010 a 2011 MEKA Brno, 2. - 3. 2. 2012 Vyhodnocení prověřovacích cvičení v nemocnicích zřizovaných Krajem Vysočina v r. 2010 a 2011 Vážené předsednictvo, vážené dámy a pánové, kolegyně a kolegové, děkuji za pozvání

Více

ZÁVAZNÉ PODMÍNKY. I. Úvodní ustanovení. Kontrola a pokuty

ZÁVAZNÉ PODMÍNKY. I. Úvodní ustanovení. Kontrola a pokuty ZÁVAZNÉ PODMÍNKY pro provádění činností externích osob z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a ochrany životního prostředí ve společnostech holdingu VÍTKOVICE (dále jen Závazné

Více

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení. (1) Česká národní banka je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem.

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení. (1) Česká národní banka je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem. 6/1993 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17. prosince 1992 o České národní bance ve znění zákonů č. 60/1993 Sb., č. 15/1998 Sb., č. 442/2000 Sb., nálezu Ústavního soudu č. 278/2001 Sb., zákonů č. 482/2001

Více