Mezi tím darováním ledviny a potratem vidím analogii v tom, že je mezi nimi obrovský rozdíl.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mezi tím darováním ledviny a potratem vidím analogii v tom, že je mezi nimi obrovský rozdíl."

Transkript

1 Výroky z maturit 2014 Prof. Jásková: Jak to v tom roce 1848 dopadlo? Maturant: Dopadlo to poměrně dobře. Prof. Jásková: Já mám na mysli, jak dopadl ten pokus o sjednocení Německa. Maturant: Tak ten tedy úplně nedopadl V Maďarsku byl Lajos Kossuth, který začal poměrně silně volat po ústavě a rakousko-uherská vláda se ho bála. S Bachovým absolutismem souvisí postava Karla Havlíčka Borovského, který psal sloupky a byl za to odstěhován do Brixenu, kde se měl finančně poměrně dobře. Prof. Jásková: Co vlastně znamenal pro Rakousko vznik konstituční monarchie? Maturant: Znamenalo to, že stavy nebyly už tak zcela němé. Problém se Staročechy byl v tom, že byli moc konzervativní, pustili se do pasivní politiky, psali jenom dopisy a v politice se odmítli angažovat. Prof. Jásková: Jak reagovali na ty emancipační snahy Němci? Maturant: Těm se to vůbec nelíbilo, protože jich tady bylo víc, než českého obyvatelstva. V tom konkurenčním tlaku slabší organismy jaksi nepřežijí, což znamená, že jaksi hynou. Existují různé teorie života, které se snaží jaksi vysvětlit, jak život jaksi vznikl. Některé teorie si jaksi zahrávají s myšlenkou, že život vznikl jaksi z neorganického světa. Prof. Šmíd: Měl bys zmínit, že existuje ještě jedna větev, která argumentuje jinak, než vědecky. Maturant: Aha, to je ta teorie o náboženském původu světa! Prof. Šmíd: Takhle bych to nenazval, ale je to prostě názor, že všechno to mohlo být i úplně jinak. Maturantka: Baroko je doba 17. století Prof. Podzimková: Ale částečně i století následujícího, viďte? Maturantka: Ano. Je to doba tridentského koncilu Prof. Podzimková: Tak ten byl zase o století dřív! Tehdy byl velký kontrast mezi vnitřním světem a světem okolo, a o tom je vlastně celý Labyrint světa a ráj srdce, kdy Komenskému shořel vlastně celý majetek. Ten poutník putuje, kdy celá ta cesta je vlastně alegorická. Můžeme tady vidět kritiku společnosti, protože on vlastně píše, že se dostává k bráně ctnosti, která je vlastně zpuchřelá. Komenský nechce, abychom se nechali vláčet životem, ale máme být vlastně aktivní, abychom byli spokojení a mohli komunikovat s tím Bohem. Mezi tím darováním ledviny a potratem vidím analogii v tom, že je mezi nimi obrovský rozdíl.

2 Od 24. týdne bych to považovala už za lidskou bytost. Až doteď se nějak nezjistilo, jestli vůbec existuje to univerzální dobro Já jsem se nechala zmást těmi odpověďmi v tom dotazníku, takže se mi z toho vypramenila ta chyba. Já si myslím, že jsem si to myslela, ale už si to nemyslím. Maturantka: Já jsem to pochopila tak, že pokládáte za nebezpečné, že se někteří studenti pokládají automaticky za svobodné. Prof. Fajfr: To jste pochopila správně. A zkusila byste mě i vysvětlit? Ta slovenská autorka měla, myslím, dobrou příležitost tu arteterapii opravdu pochopit, protože se pohybovala i v českém prostředí. Maturantka: Při interpretaci těch výtvorů bych byla samozřejmě ostražitá, protože může být mnohoznačná. Například důvodů, proč pacienti používají tu kterou barvu, může být víc. Prof. Fajfr: Například barvoslepost, viďte? Začalo to už v roce Osamostatnila se Belgie a taky v Rusku a vůbec Potom byla ta mše pod širým nebem, protože lidi byli strašně utiskovaní, byl tady ten Bachův absolutismus. Jenže ono se to na tom Václavském náměstí jakoby zvrhlo a lidi pochodovali na Hrad. Windischgrätz obložil tu Prahu a odstřeloval ji z těch děl. V říjnu 1860 byl jakoby vydán ten Říjnový diplom, ve kterém se panovník jakoby vzdává toho absolutismu. Máme tu jakoby stranu těch Staročechů, kteří chtějí jakoby tu autonomii. Fundamentálky se jakoby nepovedly, protože s nimi nesouhlasili ti sudetští Němci. Prof. Jásková: Věděla bys nějaké stavby nebo kulturní instituce, které vznikly v této době? Maturantka: Jmenovala bych Karla Havlíčka Borovského V tom publicistickém stylu se budou hodně vyskytovat publicismy, tedy výrazy, které jsou blízké lidem. Rozhodně to nebude odborný styl. Maturant: Próza je styl, který vzniká už v pravěku. Prof. Drahotová: V pravěku? Maturant: Aha, promiňte, tak ve starověku. Tento román vzniká v 19. století, kdy převládajícím stylem kdy převládalo kdy prostě je to modernistický román.

3 Ta kompozice je cyklická, protože ten děj začíná ráno a končí večer. Maturant: Autor nám prostřednictvím postavy sděluje své názory a dokonce i své asociace. Prof. Derka: Jsou ty jeho názory nějak uspořádané? Maturant: No přece podle těch asociací! Maturant: On se pomocí masky pokouší do té společnosti vniknout, integrovat se a Prof. Drahotová: A fungovat, že? Maturant: No jistě, že fungovat! Maturant: No a teď jsem zapomněl, co jsem chtěl říct. Prof. Derka: Chtěl jsi říci, že tím se ten román například odlišuje od Joyce. Jsou tam i prvky existencionalismu, protože ten člověk přemítá. No dobře, dobře, už končím, nějak nestíhám! Zola je ta jak se to řekne, jo, epika je to ten no, román. On jí nakonec umře manžel, dcera jí uteče z toho krámku a ona to vlastně potom vyřeší tím alkoholem. Maturant: Zola nás vlastně upozorňuje, jak to chodí. Spíš tedy jak to chodilo v té době, jak to ty nižší třídy vůbec neměly jednoduché. Prof. Brousilová: V jakém století se ten děj odehrává? Maturant: No, v osmnáctém nebo tak nějak Prof. Brousilová: Chcete ještě něco přidat, Luboši? Maturant: Myslím, že už radši ne! Freudova psychoanalýza je hodně přijímána, ale přitom je nevědecká, protože Freud argumentuje podvědomím, které je podle behavioristů black box, ve kterém se hrabat nemůžeme. Prof. Fajfr: Co máte na mysli získáváním nevědomých zkušeností? Maturant: Mám na mysli jaksi nevědomé směřování k rozhodování, je-li mi tedy rozuměno. Prof. Fajfr: Myslím, že tak úplně není Prof. Král: Možná byste se mohl vyjádřit i k těm našim připomínkám. Maturant: Uznávám, že jsem tam napsal blbost, ale mojí snahou bylo, prezentovat jaksi teorii osobnosti z komplexního hlediska, které by umožnilo postihnout ji jaksi v jejích hranicích. Čerpal jsem i z jiných zdrojů, ale uvědomuji si, že to zdrojování je z určitého hlediska jaksi problematické. Já vím, že Kretschmerova typologie je už jaksi starší, ale zdá se mi, že je jaksi stále poměrně trefná. Mám pocit, že dezintegrace osobnosti jaksi více rozbouří stabilitu osobnosti, než její integrace.

4 Prof. Fajfr: Ta vaše práce je hodně rozbíhavá a nesleduje vždycky to, co by měla. Teď, když vás poslouchám, je mi to už jasnější Masaryk se snažil tomu rozháranému Čechovi dávat nějakou morální kostru. Nikdo z nás by asi nechtěl, aby někdo po smrti sebral jeho poznámky a vydal je jeho jménem, jako se to stalo Nietzschemu. Musím reflektovat se smutkem, že se mi nepodařilo tou svojí prací vzbudit takový dojem, jaký jsem chtěla. Prof. Svoboda: Co můžete vyčíst z atlasu? Maturant: Že že říční síť je hustá. Prof. Svoboda: A co ještě? Maturant: Že protékaj i pohoříma. Prof. Suchánková: Jak to vypadá v Bulharsku se srážkami? Maturant: V létě v létě je tam teplo. A v zimě v zimě je tam taky teplo. Prof. Suchánková: Území bývalé Jugoslávie je komplikované i nábožensky, viďte? Maturant: Ano, jsou tam katolíci. Prof. Suchánková: Počkejte, co třeba v Srbsku? Maturant: Tam je islám. Hayek napsal knihu Cesta do otroctví a zpět. Převis nabídky nad poptávkou znamená, že na trhu je víc nabídly než poptávky. Na tom, myslím, výrobci docela i prodělávají, protože vyrábějí, vyrábějí, ale nic z toho. Superhrubá mzda je čistý příjem zaměstnance. Ne, není! Slevu na dani si můžu odečíst z daňového základu. Ne, nemůžu! Manažer je zaměstnanec, kterého si můžeme zaměstnat v naší firmě, aby nám povedl ty zaměstnance, kteří jsou pod ním. Než bych začal s peněžním a kapitálovým trhem, tak bych se vrhnul na pojmy. Prof. Kozderková: Výnos není zisk, kočičko! Ale netrap se, už jsi dneska třetí, kdo to říká! Nestrukturovaný rozhovor je, že se toho uchazeče ptáme na cokoliv, co se nám zrovna honí hlavou. Ale to mi přijde takové nefér! Řeka Ganga je velmi potřebná zemědělsky i nábožensky. Bangladéš se skládá ze dvou území, které byly rozděleny na západní a východní. Cejlon je ostrov, na kterém je Srí Lanka, křesťanství a pěstování čaje.

5 Když skončila éra kolonializace, Pákistán vyslal vojska do Kašmíru, i když mahárádža to chtěl připojit k Indii. Indie je kolem 82% hinduismus, to ostatní budou takový ty lokální náboženství. Maoisté jsou významná náboženská skupina. Sezónní nezaměstnanost se u nás moc nevidí, možná tak na horách. Inflace je znehodnocení měny z minulého roku. Když je inflace kolem těch 80 nebo 90 procent, tak lidé přestávají té měně už trošku věřit. Maturantka: Při hyperinflaci si lidi už připisujou na bankovky nuly, aby si mohli aspoň něco koupit. Prof. Kozderková: Počkej, to nedělají lidi! To by bylo padělání!! Maturantka: Fyziokraté pochopili, že když zasadíme semínko, vyroste nám z něj celá kytka nebo něco takovýho, a na tom můžeme zbohatnout. Prof. Kozderková: No, nevím, jestli na kytkách, to spíš na obilí nebo bramborách, ne? Produktivní práce je u Smitha taková, která se dá vyrobit do zásoby. Už jsem řekla Ricarda, ale zastavila bych se u Malthuse, kdy oni jsou oba s Ricardem takoví pesimisti. Dělník by neměl dostávat víc peněz, než je nutné, aby se tolik nemnožil. Koukám, že ještě máme čas, tak můžu ještě něco říct k nějakému pojmu. Klidně si řekněte, kterej chcete. Prof. Kozderková: Výborně! Řekla jste to výborně ale přesně opačně! To nevadí, my vám rozumíme Oprava účetních dokladů je, že to lehce škrtneme tužkou. Senátoři jsou zvolení na šest let, ale po dvou letech se obměňují. Monogamie znamená, že můžu mít v jednu chvíli jenom jednoho partnera. V některých státech je polygamie legální, například v arabském státě. Dneska je to liberální, člověk si může vybrat partnera na základě toho, co on chce, a ne co chtějí rodiče, což bylo dřív. Dneska přichází napřed láska a potom teprve ten majetek. Teď bych přešla k těm masmédiím. Třeba bych to porovnala s tím, jak to bylo třeba před 50 nebo 60 lety nebo před 20 lety, to je jedno. Tehdy měli lidi informace jenom ze svého nejbližšího okolí, kdežto dneska se tu informaci během několika minut dozvědí všichni. V Americe je pořád důležité, jestli jste afroamerické pleti a nebo normální pleti.

6 Prof. Derka: Věděl bys, koho znázorňuje ta socha? Nevěděl? Styď se! Maturant: Tak teď už jsme v období římského sochařství. Prof. Drahotová: Ale ne, ještě nám to necpi! Prof. Drahotová: Cvaky, cvaky, jdeme dál! Tvůj čas vyprší za tři vteřiny!! Po markýzi de Sadovi je taková prodleva, na kterou navazují prokletí básníci. Jeho stěžejní dílo by mohlo být třeba Opilý koráb. Tam popisuje svůj život a bloudí. Anarchisti odmítali jakýkoli společenský řád a většinou se toulali po přírodě výjimkou byl S. K. Neumann, který měl svou vlastní vilu. Dekadence spočívá v obdivování něčeho a je to úpadek. Civilismus je návrat k člověku a má to vztah jakoby i k humanismu. Stříbrný vítr je tak nějak na rozhraní žánrů, popisují se tam lásky Fráni Šrámka Feministky pořádaly různé teroristické akce, jako připoutávání se a skákání pod vlaky. Prof. Lenochová: To jste přeskočila některé procesy! Prof. Šmíd tiše: Skoro všechny Z těch nemocí bych uvedla například darwinismus ne, vlastně Downův syndrom. A u toho darwinismu co to povídám u toho Downova syndromu máme typické znaky: široký krk, šikmé oči a podobně. Thalétská škola. Parmenidés z Eleje proslul výrokem, že nelze vstoupit dvakrát do téže řeky. Wittgenstein tvrdil, že když něco nazveme třeba x, měli bychom se spíš ptát, jak lidé rozumějí tomu x, než co to x opravdu je. Vévoda z Alby byl velice přísný, zavládl tam teror a šikana. Druhá strana na to reagovala tím, že vznikla občanská válka. Na severu udělali tu Utrechtskou unii a tam se jakoby dostal ten Vilém. V Anglii byla revoluce o zavedení republiky, o což se jakoby zasloužil generál Cromwell. Buržoazie chtěla moc, chtěla si jakoby vylepšit ty ekonomické důvody. Privilegovaný stav neplatil ty daně, tak král si to chtěl vybrat na někom jiným a uložil daně těm měšťanstvům. Ono se to zvrhlo, padla Bastila a oni si zvolí republiku.

7 Oni krále chytí a dokonce ho i zabijí. Ti jakobíni odstraní ty girondisté, až se to jakoby dostane k té diktatuře. Prof. Jásková: Co znamená, že revoluce požírá vlastní děti? Maturantka: On i ten Robespierre si nakonec podřezal větev a oni ho zabili. Renesance byla úplně nový životní pohled. Lidé dřív totiž věřili v posmrtný život, takže si ten pozemský nedokázali ani užít. Humanismus mi připadá velice podobný té renesanci. K nám se dostal jenom humanismus, renesance k nám nemohla kvůli husitství. Prof. Jásková: V souvislosti se znalostí jazyků a objevem knihtisku se rozvíjí i jeden náboženský směr. Který? Maturantka: To jezuitství? Já bych začal v antickém Řecku, kde byly dvě kultury, mínojská a mykénská. Začal bych tou mínojskou, která byla samozřejmě dřív. Potom přišli Achájové a jiné námořní kmeny. Ve Spartě vládli dva králové, kteří měli takové ministry, kterým se říkalo efoři. Každý spartský mladík byl brzy odveden, dá se říci, na vojnu. Caesar byl později zabit, protože byl poměrně reformní. Takovou nejúspěšnější dynastií byli adoptivní císaři. Zlatá horda byla tvořena Tatarama. Struktura byla taková, že knížata vybírala daně a do popředí se dostává Dmitrij Donský. Rusko bylo zaostalé, protože Tataři jaksi nepřijímali nové myšlenkové směry. Prof. Jásková: Zaostalost Ruska se někdy přičítá jedné kulturní instituci, která je pro Rusko typická do dneška Maturant: Tajná policie? Petr Veliký byl velký cestovatel, byl i rasově otevřenější, než ti ostatní. Prof. Jásková: Petr se snažil nahnat šlechtu do práce, aby se neflákala a něco dělala. Prof. Drahotová: Co dělají studené barvy na obraze? Prof. Derka tiše: Studí Pro expresionismus je nejdůležitější vyjádřit ten jejich vnitřek, depresívní myšlenky a tak. On Edvard Munch měl docela smutný život, takže se z něj potřebuje vymalovat. Kukuřiční lidé se zabývají kontextem těch Indiánů.

8 Prof. Drahotová: Prosím vás, mluvte hlasitěji! Já vám sedím téměř na klíně a přesto vás neslyším! Prof. Drahotová: Co nám dělá Anna Karenina? Co dělá Jarmila? No hupne nám do jezera, ne? Když se poptáváme moc, majitelé firem zvětší cenu. Protože tomu veřejnému zaměstnanci hlídáme plat, tak se nemůže roztočit. Tedy ta inflační spirála. Než začala malá kupónová privatizace, byly dny otevřených dveří, abysme nakoukli. Holandská dražba je taková aukce naruby. Obálková metoda ve velké privatizaci byla taková typická česká machinace. Kupónovou privatizaci zpropagoval pan Kožený a poté ji poněkud zneužil. To je úryvek z nějakého internetu. Řekla bych, publicistický styl. Základní otázka v té filosofii přírody bude asi ten vztah člověka a přírody. Z hlediska té renesance se jedná o znovuzrození člověka, což z hlediska přírody není nic zásadního. Prof. Fajfr: Hovořili jsme například o Thalétovi z Milétu, viďte? Maturantka: A jó, tam patří ten Ana Anaxima Anaximandros. Ten to spatřoval v arché, kdežto Anaximenés ve vzduchu. Prof. Fajfr: Co třeba atomismus? Povězte nám o něm něco. Maturantka: Já mám takový pocit, že se tam vlastně řešil ten atom. Romantismus souvisí i pokud se týče umění. Považoval i témata, která se mu zdála krásná, kdežto nám se zdají ošklivá, jako třeba bouřka. Ve středověku říkali, že tak úplně nemůžeme vyvrátit Boží existenci, když tak úplně nevíme, jestli je nebo není. Anselm říkal, že si musíme představit něco úplně strašně největšího a on je to Bůh! Úplně ortodoxně věřící je vlastně schopen úplně všeho. Management je, jak řídit lidi. Teda především firmu. Maturantka: On to potom zdaní. Prof. Kozderková: Nezdaní. Maturantka: No to je jedno, tak dál

9 Ty nižší potřeby většinou se zaměstnáním nesouvisejí. Ty bychom si měli uspokojovat v soukromí. Burzy začaly a ten původ je ve středověku na náměstích. V 16. století se začaly stavět kamenné burzy, takové hezké baráky. Býčí nálada na burze je, že se jakoby daří a že se jakoby nakupuje. Burza je jakoby hodně přes IT technologie. Dřív se tam jakoby křičelo a mávalo, tak to už ne. Frikční nezaměstnanost je taková normální. Když se mi nelíbí práce, tak toho nechám. Zajišťovna slíbí pojišťovně, že jí pomůže, když zbankrotuje. K Turecku bych řekla, že je to region, ve kterém se hodně rozmohl turistický ruch. Izrael vznikl v roce 1948, což byla první válka v Izraeli. Okolní arabské státy Izrael samozřejmě nechtějí, takže se tam válčí pořád. Kibucy jsou jakoby sdružení v tom jejich zemědělství. Írán je islámská republika, je tam šaría a jsou takoví velice odstřihnutí. Je tam velice tvrdý režim. Skandinávské státy mají jak bych to řekla obrovské pobřeží a také hodně členité. Skandinávie je obehnaná několika moři. Jestli můžu, tak bych ještě řekla, že na Islandu měli v minulosti veliký problém se sopečnou činností, jeden výbuch vyhubil skoro polovinu obyvatelstva a hodně jich proto odešlo. Vikingové objevili Ameriku dávno před Kryštofem Kolumbem, potom bych přeskočila několik století a dnes jsou to vyspělé státy. Jsou to bezproblematické státy, takže žádné problémy nemají, spolupracují a tak Prof. Svoboda: Věděla byste nějakou slavnou skandinávskou nábytkářskou firmu? Ono se to všechno sice dělá v Polsku, ale přesto Maturantka: To jsem už řekla! Prof. Svoboda: Aha, promiňte, tak to jsem zaspal! Romantici nikdy člověku nedávali naději. Mussolini je snad považován za prvního evropského fašistu. Ten název je odvozen nějak z antiky Dneska je velká urbanizace, lidstvo na vesnicích umírá a stěhuje se do měst. Normální člověk se na burzu nedostane, musí na to někoho mít.

10 RM systém má takovou ochranu proti vtipálkům Maturantka: Ten paradox spořivosti... počkejte, teď mám výpadek prostě když ty firmy budou spořit ne, když my budeme spořit Prof. Kozderková: Dobře, dobře, my ti rozumíme, jdi dál! Maturant: V těchto zemích se nachází mnoho památek. Prof. Svoboda: Kam byste mě poslal? Prof. Svoboda: Musíme končit, takže se, Davide, poděkujte Prof. Drahotová: Když budu chtít dětem ukázat krávu, tak je vezmu kam? No do kravína! Maturant: Po Karlovi nastoupil Pipin, který nebyl až tak důležitý. Prof. Jásková: Ale byl a byl!! Vandalové přišli z Polska, prošli celou Evropou a přesunuli se do severní Afriky. Prof. Jásková: Chtěl bys Anglii? Maturant: To radši ne. Spíš Vikingy. Na obchodní cestě do Byzanc se založil Kyjev. Maturant: Než Norové dojeli do Ameriky, tak se stavili v Grónsku. Prof. Jásková: A ještě předtím se stavili na Islandu! Prof. Jásková: Jak vypadaly ty stavy v době předbělohorské? Maturantka: Byly husitské. Prof. Jásková: Rudolf byl mizerný král, ale proč na tu jeho dobu vzpomínáme, proč vzdycháme? Stavy se s Rudolfem více méně domluvily, aby uzavřel Rudolfův Majestát, který zvýšil jejich moc. Prof. Jásková: Čím se Rudolf úplně znemožnil? Maturantka: Pustil sem z Pasova svého příbuzného, aby plenil. Za socialismu byly pětiletky, což byly takový plány na několik let dopředu a bylo to strašný neštěstí. Církevní sňatek bývá typicky v kostele, kde je nějaký církevní hodnostář, který ty dva oddá. Polygamie je mnohoženství, kdy muž může mít víc partnerek nebo žen. To známe od těch šejků a podobně. V Japonsku začali u velkých zahrad a pak je zmenšovali, zmenšovali, zmenšovali a nakonec měli bonsai.

11 Maturant: 17. listopadu svrhli Prozatímní vládu v čele s Leninem. Prof. Svoboda: Nebylo to 17., ale 7. listopadu. Ředitel Mervínský: A nebyl to Lenin Prof. Svoboda: Proč byl uzavřen brest-litevský mír? Maturant: Lenin si doma chtěl udělat pořádek. Trockij byl výborný stratég a díky němu rudí převálcovali bílé. Začala vznikat zemědělská družstva a tam museli všichni v podstatě pracovat pro všechny. Maturant: Prof. Svoboda: Dvacet. Maturant: Prof. Svoboda: Dva. Maturant: Prof. Svoboda: Správně!! Směnitelnost měny neboli konvergence. Kapitál. V prvé řadě je to samozřejmě slavné dílo Karla Marxe, jehož účelem bylo popudit proti buržoazii. Prof. Kozderková: Jak dělíme úvěry? Maturant: To nevím. Asi se to dá dělit na různý věci Barter je třeba ve střední Austrálii nebo v Africe. Nabízejí se různé věci, třeba kráva. Prof. Kozderková: Možná byste nám chtěl něco nakreslit Maturant: Já? Prof. Kozderková: Ano, třeba nějaké nůžky Maturant: A jo, Marshallovy nůžky! Maturant: Marshall dostal za ty nůžky Nobelovu cenu. Prof. Kozderková: Nedostal. Maturant: A chudák! To je tedy nespravedlivé!! Spolek Devětsil byl založen spolu s bratry Čapkovými. Maturantka: Anna je volnosmýšlející, tudíž na každý návrh reaguje kladně. Ta Anna je tak trochu já nevím, jestli to můžu říct Prof. Imramovská: Můžeš. Maturantka: tahá za fusekli. Prof. Imramovská: No, to jsi řekla ještě moc hezky! Maturantka: Oni tam mluví tím slováckým nářečím. Prof. Imramovská: Hanáckým. Maturantka: To taky. Zmoudří a vstoupí do armády. To zmiňuji, ne že bych byl pro nebo proti!

12 Maturant: Vona se s ním vyspí a jemu se přitom podaří všechno tak, jak má. Prof. Šimánková: Tak to je fajn! A další postava je tam další prase, na jehož učení se navazuje, a to je Lenin. Když mi to dovolíte, tak já bych začal od konce. Prof. Šimánková: Tak kdo přežije v tom Hamletovi? Maturant: No, nikdo důležitý Jiří z Poděbrad byl celkově takový pokrokový, měl i dvě ženy Maturant: A ty kněží využívají svýho postavení, aby dosáhli toho, co chtějí Prof. Imramovská: A co chtějí? Maturant: No To, co všichni! Maturantka: Ten novoroční projev je připravený. Prof. Imramovská: A na koho cílí? Maturantka: No, na ty hloupé lidi! Díky záplavám v Mezopotámii byli obyvatelé výborně zajištěni. Obecně je literatura v úprdku. Pardon, v útrumu. Maturant o J. A. Komenském: Ten slovník mu shořel společně s rodinou. Poustevník prochází světem, mimochodem je to typický barokní hrdina. Prof. Drahotová: Lukáši, četl jsi to? Maturant: Nečetl. Prof. Drahotová: A kdyby sis měl vybrat z barokní literatury knihu, která se ti líbila? Maturant: Mně se nic nelíbilo. Hlavně se mi líbil Koniášův přístup ke knihám. Prof. Staněk (třídní): Lukáši, odejdi a připrav si hranici! Mezi Ascomycota patří třeba ta sýrová plíseň, Camembert Rocquefortii. Prof. Šmíd: Tak spíš nebo určitě? Maturantka nejistě: Řekla bych, že spíš určitě A k nepohlavnímu rozmnožování patří to, že se kus řasy uškrtí. Maturantka: Máme čípky, které potřebují světlo a pak tyčinky, které světlo vůbec nepotřebují. Prof. Šmíd: No tak, nebuďme extrémisté! Pár fotonů by se hodilo i těm tyčinkám, ne?? Maturant: No a potom začnu fotosyntetizovat. Prof. Lenochová: Za předpokladu, že se cítíš být rostlinou, pak ano. Savci mají srst, pokud tedy nejsou lidi.

13 Maturant: Jsou to živočichové. Prof. Lenochová: Jací? Maturant: Ortodoxní. Prof. Lenochová: Co to znamená? Maturant: No, že to nejsou ani kytky ani houby! Prof. Šmíd: Krokodýlové? To je zajímavá skupina - copak bys nám o ní řekl? Maturant: Samci mají párový hemipenis. Prof. Lenochová: To mají spíše šupinatí. Věděl bys o krokodýlech ještě něco? Maturant: Ne, tohle stačí! Maturantka: Jó a potom tam je ještě Prof. Šmíd: Nic... Maturant: Želvy mají heterodontní chrup. Prof. Šmíd: Zubatá želva - tak teď si mě doopravdy vyděsil!! Maturant: Krunýř želv se skládá ze dvou částí - je to karapax a a a Prof. Šmíd: No, jmenuje se to stejně jako jedna část výzbroje hokejového brankáře! Maturant: Brusle? Prof. Lenochová: A proč žijí ještěrky synantropně? Maturant: Protože si nemusí kopat jámy. Prof. Šmíd: A jaký typ určení pohlaví máme my? Maturantka: My máme pohlaví octomilkové! No a pak člověk vyšel z džungle do savany, aby se z něj stal člověk. Aldoláza posouvá v klíčové reakci glykolýzy dynamiku reakce ve prospěch 3-fosfoglyceraldehydu na úkor dihydroxyacetonfosfátu, čímž vytváří zcela zákonitě jakési koncentrační vákuum produktů, které bude pohánět další přeměnu. Rozumíte tomu, co tu povídám? Maturantka: Muži mají v penisu topořivá tělíska. Prof. Šmíd: A nešlo by to bez těch zdrobnělin? Roztomilost v tomto kontextu není úplně na místě! Podržme se raději zaběhlé terminologie "topořivých těles"! Maturantka: No, ptáci mají na ruce takovou divnou kost Prof. Šmíd: Ptáci mají ruce? Maturantka po 15 sekundách mlčení: Mohu začít? Prof. Šmíd: No, bylo by to více než žádoucí!! Pojišťovny říkají lidem, že mají furt nosit helmy. Nemá se šetřit. Keynes nutil lidi, aby si mohli užívat! Pojištění je dobré, protože kdo nemůže pracovat, třeba těhotní, dostává peníze.

14 Maturant: Franšíza je, když si koupím ideologii firmy. Prof. Kozderková: Snad filosofii Maturant: To je snad jedno!

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 1. Úvod do dějepisu - seznámení s učebnicí - historické prameny UČIVO: - čas,

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 UČIVO: 1. Úvod do dějepisu seznámení s učebnicí -

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím Dějepis 1. Historie a historiografie Pojmy, význam a úloha historie Pomocné vědy historické Periodizace dějin Světová historiografie Česká historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva Archeologie

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

ZVĚSTOVÁNÍ Po dědičném hříchu byli lidé čím dál tím horší. Hřešili čím dál více, a tím se vzdalovali od Boha. Nenávist, války, otroctví a modloslužba se rozmohly po celém světě. Bůh však hned po pádu prvního

Více

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata Dějepis (Člověk a společnost) Učební plán předmětu Ročník 7 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Vztah člověka

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Jak se tvoří grafy a jeden krásný příklad z Exekutorské komory.

Jak se tvoří grafy a jeden krásný příklad z Exekutorské komory. Jak se tvoří grafy a jeden krásný příklad z Exekutorské komory. Obrázky silně působí na mozek. Vidět tohle: se velmi rychle pochopí a pamatuje. Lépe než slova "pokleslo o třicet procent" Trochu profesionálněji

Více

CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D.

CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je Evropa V této kapitole se dozvíte: Jaká je kultura v Evropě. Má Evropa stejný význam jako Evropská unie. Zda je Evropa samostatným geografickým celkem.

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS Dějepis 7. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS Dějepis 7. ročník KŘESŤANSTVÍ A STŘEDOVĚKÁ EVROPA D-9-4-01 popíše podstatnou změnu evropské situace, která nastala v důsledku příchodu nových etnik, christianizace a vzniku států - určí časově příchod nových etnik na evropské

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS 7. SVOBODOVÁ Mezipředmětové vztahy

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS 7. SVOBODOVÁ Mezipředmětové vztahy Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Popíše podstatné změny v Evropě v důsledku příchodu nových

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7.

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák: - popíše osídlení Evropy po rozpadu západořímské říše - charakterizuje první státní útvary na

Více

Být člověkem před zákonem

Být člověkem před zákonem Vaše občanská práva Být člověkem před zákonem Inclusion Europe Zpráva Inclusion Europe společně se svými 49 členskými organizacemi v 36 zemích usiluje o odstranění diskrimance : Anglie Belgie Bulharsko

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku Charakteristika vyučovacího předmětu Výuka ve volitelném předmětu D pro studenty ve 4. ročníku navazuje a rozšiřuje učivo dějepisu v 1. až 3. ročníku. Je určena pro

Více

část sedmá Silvestrovský výlet

část sedmá Silvestrovský výlet část sedmá Silvestrovský výlet Poslední ministrantská schůzka přinesla ještě jedno překvapení. Štěpán přišel s nápadem, že by mohli vyjet společně na Silvestra na Vysočinu lyžovat. Společně ovšem znamenalo

Více

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D.

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. medicíny, Brno 2017 DIPEx výzkum Kvalitativní výzkum, založený na 30 50 hloubkových rozhovorech pro každé téma, audio/video záznam Maximální pestrost

Více

Proč je na světě tolik bohů?

Proč je na světě tolik bohů? Proč je na světě tolik bohů? Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Petr Kostka Proč je na světě tolik bohů? e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2017 Všechna

Více

U Moniky a Jakuba. Z Literárních novin (12. 7. 2012) Abych nebyl tak sám. Monika mě jednou pozvala. na návštěvu.

U Moniky a Jakuba. Z Literárních novin (12. 7. 2012) Abych nebyl tak sám. Monika mě jednou pozvala. na návštěvu. U Moniky a Jakuba Z Literárních novin (12. 7. 2012) 1. Abych nebyl tak sám Monika mě jednou pozvala na návštěvu. Přišel jsem pěšky a říkal jim, že jsem přijel autem V tom autě jsme ale cestovali teprve

Více

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA:

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA: Miroslav Adamec, ARAS: A poprosím pana doktora Srstku, aby nám vysvětlil, jak je nebezpečný nechráněný styk námětu s Českou televizí. (Smích.) Jsme malinko v časovém skluzu. Pane doktore, dobrý den. Než

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat příběh, který určitě není ojedinělý, ale na české poměry

Více

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Název knihy Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Petr Kostka Proč se říká? Achillova pata a další antická úsloví e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2016

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Inclusion Europe. Zpráva

Inclusion Europe. Zpráva Evropská směrnice pro rovné zacházení v zaměstnání a povolání Inclusion Europe Zpráva Inclusion Europe společně se svými 49 členskými organizacemi v 36 zemích usiluje o odstranění diskrimance : Anglie

Více

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi.

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. 5. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Evangelium (Jan 13,31-33a.34-35) Když (Jidáš) odešel, Ježíš řekl: Nyní je oslaven Syn člověka a Bůh je

Více

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni.

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni. 1 Pro svůj projekt jsem si vybrala svoji maminku. Je jí 37 let, pochází z Podkrkonoší z malé vesničky Havlovice, kde od šesti do dvanácti let navštěvovala tamní mateřkou a základní školu. Ve dvanácti letech

Více

Mikulášské nám. 15, 326 00 Plzeň, 377 248 816, 377 240 159, tel./fax: 377 245 232, e-mail: info@cg-plzen.cz

Mikulášské nám. 15, 326 00 Plzeň, 377 248 816, 377 240 159, tel./fax: 377 245 232, e-mail: info@cg-plzen.cz MATURITNÍ TÉMATA ZE ZEMĚPISU 1. Země ve Vesmíru, Pohyby Země, Glóbus, kartografie 2. Litosféra, reliéf, pedosféra 3. Atmosféra členění, tlakové útvary, podnebné pásy 4. Hydrosféra pevnina a oceán, Kryosféra

Více

Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12

Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Autor: Mgr. Miroslav Páteček Vytvořeno: září 2012 Člověk a společnost Klíčová slova: První středověké státy, Franská říše, Byzantská říše,

Více

Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná.

Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná. Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná. Asi jsem si to jen zopakoval a připomněl, co to vlastně přesně

Více

Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky. magisterského studia dějepisu

Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky. magisterského studia dějepisu Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky magisterského studia dějepisu Program Učitelství pro základní školy obor Učitelství dějepisu pro ZŠ Výsledkem magisterského studia historie na KHI a obsahem

Více

S dráčkem do pravěku

S dráčkem do pravěku S dráčkem do pravěku také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Napsal Michal Vaněček Ilustroval Ondřej Zahradníček S dráčkem do pravěku e-kniha Copyright Fragment, 2015 Všechna práva vyhrazena.

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

Metodika vedení čtenářské dílny 1

Metodika vedení čtenářské dílny 1 Metodika vedení čtenářské dílny 1 Iva Procházková, Hlavní výhra Věková skupina žáků: 9 10 let Úroveň čtenáře: Čtenář průzkumník zpracování informací, hodnocení textu Cíl aktivity: Žák už při čtení předvídá,

Více

Mgr. Petra Hrnčířová. Období tvorby Říjen 2012. Střední vzdělání s MZ, nástavbové studium 2. ročník. Literární výchova Bohumil Hrabal.

Mgr. Petra Hrnčířová. Období tvorby Říjen 2012. Střední vzdělání s MZ, nástavbové studium 2. ročník. Literární výchova Bohumil Hrabal. B Anotace Pracovní list zaměřený na rozbor textu Bohumila Hrabala, zopakování informací z daného historicko-společenského období, práce s pojmy z oblasti lexikologie, morfologie, syntaxe, sémantiky, literární

Více

Kapitola úsek Vděčnost a stanovení hodnoty Ekonomičtí myslitelé zveřejnili několik základních pohledů na hodnotu, vyjádřitelnou penězi = cenou. Intuitivní názor je, že hodnota je úměrná tomu, kolik práce

Více

Jóga smíchu. Petr Fridrich core questions s.r.o. 1 Národní vzdělávací fond

Jóga smíchu. Petr Fridrich core questions s.r.o. 1 Národní vzdělávací fond Jóga smíchu Smát se můžeme i bez důvodu. Když se rozhodneme smát, nic a nikdo Vás nemůže zastavit. Ke smíchu není potřeba důvod, smysl pro humor, nebo být dokonce šťastný. Smích je velmi jednoduchý, dá

Více

nelze nikoho nutit, aby zůstal ve vztahu, když nechce

nelze nikoho nutit, aby zůstal ve vztahu, když nechce Naše vztahy jsou nemocné......to myslím všeobecně. Smysl pro empatii se postupně stává balvanem omotaným provazem na hladině jezera. Na druhém konci se uvázal člověk. Plácá se na hladině a pořád si myslí,

Více

Norsko, Švédsko, Finsko. Státy na severu Evropy

Norsko, Švédsko, Finsko. Státy na severu Evropy Norsko, Švédsko, Finsko Státy na severu Evropy Následující vlajky a znaky jsou symboly Norska, Švédska a Finska. Přiřaďte je k jednotlivým zemím. Švédsko Norsko Finsko Norsko, Švédsko a Finsko patří mezi

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z tým: Ondřej Bednárik, Vojta Deliš, Jan Hlavsa, Ondřej Chalupka, Šimon Kuchynka, Jana Roubová zleva: O. Chalupka, O. Bednárik, Jarmila Erbanová,

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Anna Čtveráková. Střípky z žití

Anna Čtveráková. Střípky z žití 1 Anna Čtveráková Střípky z žití 2 Seznamka na pohřbu Zemřel nám šéf po dost dlouhé nemoci a já jsem se měla výhledově stát jeho nástupkyní. Jely jsme s kolegyněmi na pohřeb a já jsem byla pověřena pronést

Více

Jan Vodňanský: Velký dračí propadák aneb Král v kukani. Copyright Jan Vodňanský, 1997, 2015 Copyright VOLVOX GLOBATOR, 1997 ISBN 978-80-7511-179-1

Jan Vodňanský: Velký dračí propadák aneb Král v kukani. Copyright Jan Vodňanský, 1997, 2015 Copyright VOLVOX GLOBATOR, 1997 ISBN 978-80-7511-179-1 Jan Vodňanský: Velký dračí propadák aneb Král v kukani Copyright Jan Vodňanský, 1997, 2015 Copyright VOLVOX GLOBATOR, 1997 ISBN 978-80-7511-179-1 Ilustrace Ladislava Pechová Odpovědná redaktorka Magdalena

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce Bible pro děti představuje První Velikonoce Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Janie Forest Upravili: Lyn Doerksen Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Více

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII REVOLUCE 1848 1849 - rok 1848: vypuknutí revolucí na mnoha místech Evropy - cíl: rovnoprávnost, svoboda, samostatnost, sjednocení (Itálie, Německo) - různé důvody: nespokojenost, hospodářské potíže, nemožnost

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. RENESANCE A VĚK ROZUMU Renesance kulturní znovuzrození

Více

Zpracování digitálního učebního materiálu bylo financováno z projektu OPVK, Výzva 1.5.

Zpracování digitálního učebního materiálu bylo financováno z projektu OPVK, Výzva 1.5. Autor: Ladislava Městková Datum: 20. 5. 2013 Ročník: 7. ročník osmiletého gymnázia Vzdělávací oblast: Dějepis; Člověk a společnost Tematický okruh: Novověk Téma: Červencová revoluce a její ohlas v Evropě

Více

Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá - Hluboš (*1928)

Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá - Hluboš (*1928) Zpracovali: Burdová Monika, Havlíčková Zuzana, Kraftová Anna, Pečenka Tomáš, Šíp Josef Pedagog: Mgr. Romana Křížová Škola: Základní škola, Příbram VII, Bratří Čapků 279 Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá

Více

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Příběhy našich sousedů Božena Klusáková Scénář k hlasové reportáži Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Pedagogické vedení: Mgr. Radka Hodačová Škola: ZŠ Jana Ámose

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

m.cajthaml Na odstřel

m.cajthaml Na odstřel m.cajthaml Na odstřel Ach Bože! zakřičel směrem všude tam, kde nic nebylo. William Eastlake I. Já ho vůbec neznal. Teda předtím jsem ho vůbec neznal. I když bydlíte v jednom městě, tak nemůžete znát všechny

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku Charakteristika vyučovacího předmětu Výuka ve volitelném předmětu D pro studenty ve 4. ročníku navazuje a rozšiřuje učivo dějepisu v 1. až 3. ročníku. Je určena pro

Více

nití či strunou. Další postup, barevné konturování, nám napoví mnoho o skutečném tvaru, materiálu a hustotě objektu.

nití či strunou. Další postup, barevné konturování, nám napoví mnoho o skutečném tvaru, materiálu a hustotě objektu. Úvodem Již na počátku své dlouhé a strastiplné cesty lidé naráželi na záhadné a tajemné věci nebo úkazy, které nebyli schopni pochopit. Tak vzniklo náboženství a bohové. Kdo ale ti bohové byli ve skutečnosti?

Více

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor?

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor? Dnešní rozhovor nás zavede to země Tisíce a jedné noci do Turecka. Student FMMI Bc. Jiří Strejc absolvoval na zahraniční univerzitě jeden semestr. Čtěte s námi, jak ho prožil. Proč jste si vybral za místo

Více

STÁTY A JEJICH HRANICE

STÁTY A JEJICH HRANICE STÁTY A JEJICH HRANICE STÁT politické uspořádání společnosti vytváří si vlastní mezinárodní vztahy s jinými státy, zajišťuje bezpečnost a obranu svého území podmínkou pro existenci státu je jeho uznání

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

Dějiny Sovětského svazu

Dějiny Sovětského svazu Dějiny Sovětského svazu Sovětský svaz (zkr. SSSR) bylo dřívější Rusko. Sovětským svazem se stalo v roce po ruské bolševické revoluci v roce 1917 za První světové války vedením Vladimíra Iljičem Lenina.

Více

Pondělí. Den: já svoje čepice!!!

Pondělí. Den: já svoje čepice!!! Den: Pondělí Dnes jsem se rozhodla začít si psát deníček. Už dlouho jsem o tom přemýšlela, ale až dneska se stalo něco, co bych myslím měla sepsat. Ještě pořád jsem trochu v šoku. Vlastně se ještě teď

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Zrod nové Evropy. Stěhování národů. Germáni. Franská říše. Byzantská říše Seznámení s učebnicí. Práce s učebnicí a mapou. Popíše rozdělení Evropy po rozpadu Západořímské říše a způsob života barbarských

Více

Ne. Například tentokrát,

Ne. Například tentokrát, Jsem zasvěcená 12 let Ne. Například tentokrát, být loajální k mojí matce a moje matka je alkoholička i můj bratr je alkoholik. (Ano.) A já nevím co je se mnou špatně, že se mi nedaří je pozitivním způsobem

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové (= téma OSV č. 1) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Dodržujeme základní

Více

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem?

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem? Mt 13, 44-46 Podobenství o Království. Zvláštní obrazy, které PJ používal aby lidi přivedl k podstatě věci. Tentokrát o pokladu a perle které člověka stojí všechno co má. Chceme-li porozumět Ježíšovu sdělení,

Více

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36 meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 3 06.09.2016 11:42:36 MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 4 06.09.2016 11:42:36 MYSLÍŠ, ŽE SI MOJE KAMARÁDKY PŘEDSTAVUJÍ, ŽE SE MNOU MAJÍ SEX?

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata Dějepis (Člověk a společnost) Učební plán předmětu Ročník 8 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Vztah člověka

Více

POZITIVNÍ KOMUNIKACE. Zásady věcné argumentace aneb jak obhájit svůj názor:

POZITIVNÍ KOMUNIKACE. Zásady věcné argumentace aneb jak obhájit svůj názor: POZITIVNÍ KOMUNIKACE Zásady věcné argumentace aneb jak obhájit svůj názor: neurážet druhé dovolit druhé straně vyjádřit se nemluvit sprostě mluvit stručně a jasně říkat pravdu stát si za svým názorem věřit

Více

To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď vážně. Pokračovala. Musíte zhubnout, nebo vám začnu předepisovat prášky.

To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď vážně. Pokračovala. Musíte zhubnout, nebo vám začnu předepisovat prášky. Neviditelnost Tomáš Dušek Byl jsem na kontrole. Našli mi v krvi zbytkový alkohol a špatný cholesterol. Ptal jsem se své doktorky, co to znamená. To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď

Více

Autor: Miroslav Finger Datum : září 2012 Určení žáci 8.ročníku

Autor: Miroslav Finger Datum : září 2012 Určení žáci 8.ročníku ZMĚNY V HOSPODÁŘSTVÍ V 16. STOLETÍ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_11 Tématický celek: Historie a umění Autor:

Více

LÉČENÍ VNITŘNÍHO DÍTĚTE V POHODLÍ DOMOVA Monika Nisznanská

LÉČENÍ VNITŘNÍHO DÍTĚTE V POHODLÍ DOMOVA Monika Nisznanská 2 Vy už nemusíte Moje emocionální zranění z dětství mě před mnoha lety žití v nevědomí dohnala do velmi vážné psychické situace, ze které mi pomohla až pomoc zvenčí. Díky jednomu velmi intenzivnímu zážitku,

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. Sada: III/2/Př VY_32_INOVACE_P03. Pořadové číslo: 3. Datum vytvoření: Datum ověření: 17.4.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. Sada: III/2/Př VY_32_INOVACE_P03. Pořadové číslo: 3. Datum vytvoření: Datum ověření: 17.4. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Testové úkoly Mgr. Anna Hessová Sada: III/2/Př VY_32_INOVACE_P03 Pořadové číslo: 3. Datum vytvoření: 2.4. 2012 Datum ověření: 17.4.2012 Vzdělávací oblast (předmět): Vlastivěda

Více

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO K Výtvarné soutěži s Novo Nordiskem Postřehy dětí z různých věkových kategorií na téma jídlo v rámci letního tábora Štědronín 2015 Dívka, 10 let Mám hlad, mám chuť

Více

Ano, které otevírá dveře

Ano, které otevírá dveře ČTVRTÝ PRINCIP Ano, které otevírá dveře Kdykoli objevím lidskou činnost, která funguje v praxi, okamžitě běžím k počítači, abych zjistil, jestli bude fungovat i teoreticky. typický ekonom Já jsem si řekla

Více

VY_12_INOVACE_A_PD_2.SADA_28

VY_12_INOVACE_A_PD_2.SADA_28 VY_12_INOVACE_A_PD_2.SADA_28 Název klíčové aktivity: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Označení v TK: EU-I/2A-PD-2.sada-č.28 Autor: Mgr. Petr Drkal

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

Maledivy. Thajsko Itálie. Francie. Rakousko Slovensko Francie. Mauricius. Thajsko Francie Česká rep. Réunion

Maledivy. Thajsko Itálie. Francie. Rakousko Slovensko Francie. Mauricius. Thajsko Francie Česká rep. Réunion Maledivy Francie Thajsko Itálie Mauricius Rakousko Slovensko Francie Thajsko Francie Česká rep. Réunion 2012 Vážení a milí přátelé!. Je tu zase konec roku a já pravidelně, na poslední chvíli, jak jinak,

Více