Kvalita ošetřovatelské péče. Standardy Audity Supervize

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kvalita ošetřovatelské péče. Standardy Audity Supervize"

Transkript

1 Kvalita ošetřovatelské péče Standardy Audity Supervize

2 Indikátory kvality oš. péče ANA AMERICAN NURSES ASSOCIATION. Nursing-Sensitive Duality Indicators for Acute Care Setting and ANAś Safety & Duality Initiative Struktura ošetřovatelského personálu Celkový počet hodin ošetřovatelské péče o pacienta za den Výskyt dekubitů Pády pacientů Spokojenost pacienta s léčbou bolesti Spokojenost pacienta s mírou edukace a poskytování informací Spokojenost pacienta s celkovou péčí Spokojenost pacienta s ošetřovatelskou péčí Výskyt nemocničních nákaz Spokojenost ošetřovatelského personálu

3 Metodika použití, sledování a hodnocení indikátorů tvorba standardů a provádění ošetřovatelských auditů pravidelné sledování indikátorů oš. péče (dekubity, pády, nozokomiální infekce, spokojenost), analýza výsledků a návrh a realizace opatření regulace nákladů prostřednictvím standardizovaných postupů jejichž součástí je také doporučený materiál, pomůcky pravidelné hodnocení kvality

4 Standardy ošetřovatelské péče Florence Nightingalová - první standardy zaměřené na ošetřovatelský proces - stanovila první indikátory kvality péče. V 50. letech minulého století - skupina amerických lékařů - pokus sestavit standardizovanou péči. Tím položen základ k procesu akreditace. První standardy vznikaly v USA v 70. letech jako odezva zdravotníků na vyhlášení první Charty práv pacientů. Každá země a každé zdravotnické zařízení vychází při vytváření standardů z vlastních podmínek. Kvalitní ošetřovatelská péče není podmíněna vysokými finančními náklady.

5 Avedis Donabedián ( ) americký univerzitní profesor veřejného zdravotnictví stanovil rámec (model) pro měření kvality a zlepšení zdravotní péče na celém světě. Schéma modelu se skládá ze 3 částí: struktury, procesu a výsledku. Donabedián definuje kvalitu zdravotní péče jako takový druh péče, při které lze očekávat maximální užitek pro pacientovo zdraví a kdy očekávaný užitek je ve srovnání s náklady vyšší ve všech fázích léčebného procesu.

6 Prof. Avedis Donabedián

7 Standard = norma Je odborníky popsaná závazná norma. Umožňuje objektivní hodnocení poskytované péče. Zajišťuje pacientům bezpečí a chrání sestry před neoprávněným postihem. Slouží jako akreditační nástroj k posuzování úrovně péče nemocnic a zdravotnických zařízení. Nikdy nesmí být využíván k represím - pouze k podpoře vlastního zlepšování. Formy zpracování standardů jsou různé (žádný nadnárodní formální předpis) Standard má vždy obsahovat parametry měřitelné a hodnotitelné.

8 Typy standardů podle zaměření: 1. STANDARDY ZAMĚŘENÉ NA STRUKTURU manažerské standardy (směrnice) - metody a nástroje k vedení lidí, poskytování zdrojů, prostředí, vybavení přístroji, nástroje na integraci a komunikaci, informační systémy - Zákon č. 96/2004 Sb. Kvalifikace zdravotnických pracovníků a vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu - Kvalifikační vzdělávání - Vyhláška č. 39/2005 Sb., (min. požadavky na studijní programy - ve znění vyhlášky č. 129/2010 Sb.

9 STANDARDY ZAMĚŘENÉ NA STRUKTURU pokr. Celoživotní vzdělávání - vyhláška č. 423/2004 Sb., kterou se stanoví kreditní systém pro vydání osvědčení k výkonu povolání bez přímého vedení nebo odborného dohledu zdravotnických pracovníků, ve znění vyhlášky č. 321/2008 Sb., a č. 4/2010 Sb. Kompetence - vyhláška č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků Speciální kompetence - nařízení vlády č. 31/2010 Sb., o oborech specializačního vzdělávání a označení odbornosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí,

10 Počty zdravotnických pracovníků - vyhláška č. 439/2008 Sb., kterou se mění vyhláška č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, ve znění pozdějších předpisů Zajištění kvality ošetřovatelské péče - Koncepce ošetřovatelské péče ČR (viz. Věstník č. 9/2004) Etické kodexy - MZ vydalo ve Věstníku částka 7/2004 Etický kodex nelékařského zdravotnického pracovníka, který je závazný na národní úrovni.

11 2. STANDARDY ZAMĚŘENÉ NA PROCES řídící standardy Stanoví závazné postupy pro řízení lidí, pro výkony a záznamy v praxi. Tyto standardy mají závazně strukturovaný obsah Zaměřují se na popis ošetřovatelských činností a výkonů Zajišťují jednotnou péči a bezpečný postup pro pacienta i zdravotnického pracovníka Projekt Vývoj sady standardů zdravotních služeb financovaný z prostředků grantů IGA MZ ČR. - aktuální informace o činnosti Odborného fóra a dosud zpracované dokumenty k dispozici na a

12 3. STANDARDY ZAMĚŘENÉ NA VÝSLEDEK monitorovací standardy Stanoví metody a nástroje pro monitorování, měření, analýzy a hodnocení výsledků (struktura kvalifikace ošetřovatelského personálu, spokojenost pacientů, spokojenost personálu, výskyt nežádoucích jevů - pády nebo dekubity). V současné době se připravují vhodné nástroje pro srovnávání citlivých indikátorů kvality ošetřovatelské péče (Nursing Sensitive Indicators) na národní úrovni. Na základě doporučení American Nurses Assotiation a již probíhajících pilotních projektů se průzkum zaměřil na oblasti sledování pádů a dekubitů.

13 Přehled výzkumných úkolů IGA MZ zaměřených na řešení kvality ošetřovatelské péče Národní standardy IGA MZ ČR , hlavní řešitel Bc. Ivana Mádlová Standardizace ošetřovatelské péče IGA MZ ČR OK 13, hlavní řešitel Bc. Iva Kubátová Změny v roli sestry na počátku třetího tisíciletí - IGA MZ ČR č. NR/7960-3, který byl realizován v roce , hlavní řešitel PhDr. Sylva Bartlová, CSc. Stanovení metody pro určení optimalizace pracovního času sester lůžkových oddělení vybraných klinických oborů IGA MZČR , hlavní řešitel PhDr. Karla Pochylá Integrovaný program implementace managementu kvality českých fakultních nemocnic kritická analýza jeho metod, procesů a výsledků, IGA MZ ČR NO , Sdružení fakultních nemocnic České republiky - hlavní řešitel Prof. MUDr. Ivan Gladkij, DrSc., Současný stav realizace ošetřovatelské péče v českých lůžkových zařízeních IGA MZ ČR N /2004 hlavní řešitel Doc. PhDr. Valérie Tóthová, Ph.D.

14 Komise a organizace vydávající standardy: JCAHO (Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organizations) - Společná komise pro akreditaci zdravotnických zařízeních. Tato organizace hodnotí zdravotnických zařízení v USA. Je to nezávislá nezisková organizace. (wwwjcaho. com) ISQua (International Society for Quality in Health care) (urww.isqua.org.au) EFQM (European Foundation for Quality Management). Tento systém hodnocení kvality je uplatňován asi v 850 firmách v celé Evropě. Úspěšnost v něm je hodnocena Evropskou cenou za kvalitu EQA (European Quality Award) a je určena ke zvýšení konkurenceschopnosti evropských firem ve světě, (ttrww.efqm.com)

15 SAK (Spojená akreditační komise) -nezávislá organizace poskytovatelů zdravotní péče. ( SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv). Přímo řízená státní organizace, která dohlíží nad správností laboratorních postupů při výrobě, distribuci a skladování léčiv a provádí certifikace lékáren, ( ISO (International Standards Organization) - mezinárodní organizace standardizující všechny organizační procesy systémem shody. Pro zdravotnictví jsou ISO normy v souvislosti se získáním oprávnění k činnosti, tzv. certifikace.

16 Metodika tvorby standardů: Název Pořadové číslo Označení, o jaký typ standardu jde (např. procesuální) Platnost Oblast působení (kde je používán) Pro koho je určen Místo použití (na jakých odděleních) Kdo jej sestavil Forma kontroly (kontrolní otázky) přílohy, např. kritéria k provedení auditu, ošetřovatelský cíl.

17 Ošetřovatelský audit Obsahuje metodu monitorování jednotlivých kritérií struktury, procesu a výsledku. Auditem = revize, kontrola, prověřování. Systematický, nezávislý a dokumentovaný proces pro získání důkazů o provádění správných činností správným způsobem. Je součástí standardu a systematicky hodnotí ošetřovatelskou péči. Zjišťuje rozdíl mezi skutečností a standardem. Posuzuje se, zda je standard stále platný, aktuální a zda není třeba provést změny.

18 Dělení auditu podle: průběhu v čase retrospektivní (po propuštění) - souběžný (v době ošetřování) auditorů - interní - externí způsobu plánování - plánované - akutní rozsahu

19 Supervize Podle Z. Havrdové (1999) - organizovaná příležitost k sebereflexi. Supervize je jedna z forem podpory profesionálního růstu. Cílem: plánovat další postup práce a zvyšovat tak svoji profesionální kompetenci. dobrá supervize je v přímém vztahu s uspokojením z práce (Cherniss a Egnatios, 1978)

20 K čemu slouží: - k vyjasnění poslání pracoviště a celé organizace - k prevenci syndromu vyhoření (burnout syndrom) pracovníků - k prevenci zahlcenosti a přepracovanosti - k účinnému zvládání pocitů bezmoci a viny - k účinnějšímu zacházení s vlastními zdroji pracovníků.

21 Dělení supervize podle cílů: a) případová - práce s jednotlivcem nebo skupinou týkající se konkrétního uživatele v přímé péči, případu nebo situace, kde se zaměřujeme na vztah mezi uživatelem a personálem, b) týmová - zaměřená na rozvoj, podporu a procesy v týmu, c) supervize organizace - profesionální rozvoj pracovníků a týmů v organizaci, d) supervize managementu a stylu vedení -soustřeďuje se na oblast řízení.

22 podle účastníků: a) individuální - jasně koncipované setkání supervizora a pracovníka, b) skupinová - využití prvků skupinové dynamiky, c) týmová - týmová komunikace, rozvojová témata, organizace práce, d) kazuistické semináře. podle formy: a) externí - supervizi provádí supervizor, který není zaměstnancem organizace, b) interní - supervizor je zaměstnancem organizace.

23 Balintovská skupina nejznámějším typem skupinové supervize aplikovaná původně z lékařského prostředí Autor - Michael Balint ( ) lékař-psychoanalytik (původně Maďar a později Angličan). - zabýval se vztahem mezi praktickým lékařem a jeho pacientem - překážky v tomto vztahu znesnadňují možnosti účinné léčby V roce 1980 prvně u nás z podnětu PhDr. Jiří Růžičky a doc. MUDr. Jaroslava Skály Pražským institutem pro psychoterapii

24 Balintovská skupina = supervize zaměřené na vztah mezi pracovníkem pomáhající profese (sociální pracovník, lékař, poradce, psychoterapeut) a klientem. Hlavním pracovním nástrojem je osobnost pomáhajícího a jeho vztah v procesu pomoci. Při balintovské skupině se skupina profesionálů (asi 8-15 účastníků, nejlépe z různých profesí) zabývá vztahem pracovník-uživatel/klient a kultivuje tak reflexi práce, tj. kultivuje naslouchání, schopnost empatie, porozumění a přináší nové poznatky o tomto vztahu. Standardní doba trvání balintovské skupiny je 90 minut.

25 Struktura balintovské skupiny: 1. Expozice případu - popis a definování vztahového problému, účastníci nabízejí své případy, jeden z nich je vybrán, referující se označuje jako protagonista. 2. Otázky - jimi si skupina doplňuje relevantní údaje. 3. Fantazie - předkladatel případu mlčí a skupina verbalizuje svoje pocity, asociace, představy. 4. Praktické náměty na řešení - co bych dělal na tvém místě 5. Vyjádření předkladatele případu - dává skupině zpětnou vazbu.

26 Použité zdroje: Renata Mášová, DiS., Markéta Havrdlíková, DiS. Léčebna dlouhodobě nemocných MEDI HE LP spol. s r. o., Dobříš Garant stránky: Mgr. Alena Šmídová ošetřovatelské péče a management rizik - Bc. Martina Pátá Audit v praxi: materiály k přednášce FN Plzeň - Bc. Jana Bednářová:Supervize

Současnost a budoucnost ošetřovatelství v České republice

Současnost a budoucnost ošetřovatelství v České republice Současnost a budoucnost ošetřovatelství v České republice Doc. PhDr. Valérie Tóthová, Ph.D., R.N. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta 1 Žijeme v hlučícím proudu změn,

Více

PŘÍLOHY. Příloha 1: Dotazník DOTAZNÍK

PŘÍLOHY. Příloha 1: Dotazník DOTAZNÍK Příloha 1: Dotazník PŘÍLOHY DOTAZNÍK Dobrý den, jmenuji se Simona Bartošová a jsem studentkou 2. ročníku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, oboru ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Evaluace organizace Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast

Více

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu oldrich.matousek@ff.cuni.cz Výstupy z učení Znalosti Dovednosti (dovednosti specifické

Více

Práce s informacemi šetří náklady

Práce s informacemi šetří náklady Práce s informacemi šetří náklady ISSS 2011, 4. dubna 2011, Hradec Králové Práce s informacemi je nedílnou součástí kvalitní, bezpečné a efektivní zdravotní péče České národní fórum pro ehealth občanské

Více

Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo?

Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo? Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo? Kdo může poskytovat zdravotní služby Zákon č. 48/1997

Více

Změny v legislativě o radiační ochraně

Změny v legislativě o radiační ochraně Změny v legislativě o radiační ochraně Zuzana Pašková červen 2012 Konference radiologických fyziků v medicíně Skalský Dvůr Zákon č. 18/1997 Sb., v posledním znění 7 1. Lékařské ozáření se smí uskutečnit

Více

VYHLÁŠKA MV ČR č. 444/2008 Sb., o zdravotní způsobilosti uchazeče o zaměstnání strážníka, čekatele a strážníka obecní policie

VYHLÁŠKA MV ČR č. 444/2008 Sb., o zdravotní způsobilosti uchazeče o zaměstnání strážníka, čekatele a strážníka obecní policie VYHLÁŠKA MV ČR č. 444/2008 Sb., o zdravotní způsobilosti uchazeče o zaměstnání strážníka, čekatele a strážníka obecní policie Ministerstvo vnitra v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví stanoví podle 4c

Více

ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012

ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012 ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012 Přehled témat ECVET a jeho souvislosti Princip ECVET Doporučení k ECVET a úkoly pro evropské státy Postup zavádění ECVET v Evropě Strategie zavádění ECVET v

Více

Název IČO Sdružení zdravotnických zařízení II Brno. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-12 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Sdružení zdravotnických zařízení II Brno. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-12 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 3 4 4 6 4 8 IČZ smluvního ZZ 7 2 0 3 2 0 0 0 Číslo smlouvy 5 B 7 2 X 0 1 4 Název IČO Sdružení zdravotnických zařízení II Brno PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-12 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Oddíl II. Údaje o odborných zástupcích 5 : A. Odborný zástupce pro obory specializačního vzdělávání lékařů obec 6........ ulice...... č.p./č.o. /... D

Oddíl II. Údaje o odborných zástupcích 5 : A. Odborný zástupce pro obory specializačního vzdělávání lékařů obec 6........ ulice...... č.p./č.o. /... D Krajský úřad Zlínského kraje Odbor zdravotnictví tř. T. Bati 21 761 90 Zlín Identifikátor datové schránky: scsbwku Žádost o udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb právnická osoba dle 121 odst.

Více

Zpráva o činnosti SAK, o.p.s. v roce 2009

Zpráva o činnosti SAK, o.p.s. v roce 2009 Zpráva o činnosti SAK, o.p.s. v roce 2009 Obsah: 1. ÚVODNÍ SLOVO... - 2-2. AKREDITACE... - 3-3. KONZULTAČNÍ ČINNOST... - 5-4. AUDITOŘI A KONZULTANTI SAK... - 6-5. PUBLIKACE... - 7-6. KONFERENCE A VZDĚLÁVÁNÍ...

Více

Domácí zdravotní péče aktuální situace v segmentu. MUDr. Libor Svět, MBA 14.10.2009

Domácí zdravotní péče aktuální situace v segmentu. MUDr. Libor Svět, MBA 14.10.2009 Domácí zdravotní péče aktuální situace v segmentu MUDr. Libor Svět, MBA 14.10.2009 Domácí péče právní rámec dle ustanovení 22 zákona č.48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění v platném znění : Hrazenou

Více

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ Kateřina Legnerová Mail: katerina.legnerova@fhs.cuni.cz SYSTÉM ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Předvýběr Ukončení PP Získávání zaměstnanců Výběr Vnější podmínky Plánování

Více

zde nevyplňujte prosím Příjmení, jméno, titul dřívější příjmení 1... Datum narození (den, měsíc, rok). Místo narození...

zde nevyplňujte prosím Příjmení, jméno, titul dřívější příjmení 1... Datum narození (den, měsíc, rok). Místo narození... 44 ČČ RR ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ O ZPŮSOBILOSTI K VÝKONU ZDRAVOTNICKÉHO POVOLÁNÍ PRO STÁTNÍ PŘÍSLUŠNÍKY ČLENSKÝCH STÁTŮ EVROPSKÉ UNIE, kteří získali způsobilost k výkonu zdravotnických povolání v jiném

Více

Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Zdraví 2020

Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Zdraví 2020 Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Zdraví 2020 MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu a podporu zdraví Národní strategie ochrany a podpory

Více

Informační servis a jeho možnosti

Informační servis a jeho možnosti Ukazatele populačního zdraví: nový informační systém pro kraje a města ČR 30. března 2016 Podpořeno projektem Rozvoj technologické platformy NZIS Informační servis a jeho možnosti Jan Mužík Evropský Operační

Více

Náležitosti žádosti o akreditaci vzdělávacího programu

Náležitosti žádosti o akreditaci vzdělávacího programu 176 VYHLÁŠKA ze dne 5. června 2009, kterou se stanoví náležitosti žádosti o akreditaci vzdělávacího programu, organizace vzdělávání v rekvalifikačním zařízení a způsob jeho ukončení Ministerstvo školství,

Více

Místní Agenda 21 v ČR. Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 5. února 2015

Místní Agenda 21 v ČR. Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 5. února 2015 Místní Agenda 21 v ČR Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 5. února 2015 Místní Agenda 21 nástroj pro naplňování principů udržitelného rozvoje na místní/regionální úrovni metoda kvality veřejné správy (MV)

Více

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence Marie Báňová Obsah příspěvku Jaký význam má individuální přístup Jak chápat individuální přístup Co všechno potřebuje personál vzít na vědomí,

Více

Projekt Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu Závěrečná zpráva

Projekt Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu Závěrečná zpráva Projekt Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu Závěrečná zpráva červen 28 2 Projekt realizovala Univerzita Hradec Králové prostřednictvím Institutu dalšího vzdělávání UHK. Náklady projektu: 473 5

Více

Proč studovat na Lékařské fakultě v Hradci Králové v prezenčním bakalářském studijním programu Ošetřovatelství obor Všeobecná sestra

Proč studovat na Lékařské fakultě v Hradci Králové v prezenčním bakalářském studijním programu Ošetřovatelství obor Všeobecná sestra Proč studovat na Lékařské fakultě v Hradci Králové v prezenčním bakalářském studijním programu Ošetřovatelství obor Všeobecná sestra Lékařská fakulta v Hradci Králové je jednou ze 17 fakult Univerzity

Více

EUROVIA Kamenolomy, a.s. Podnik podporující zdraví 2005 2014

EUROVIA Kamenolomy, a.s. Podnik podporující zdraví 2005 2014 EUROVIA Kamenolomy, a.s. Podnik podporující zdraví 2005 2014 (1992 2004) Západokámen a.s. (Plzeň) (1992 2004 ) Tarmac SEVEROKÁMEN a.s. (Liberec) 2004 Tarmac CZ a.s. (Liberec) 2009 EUROVIA Kamenolomy, a.s.

Více

Flexibilní pracovní modely a metody vhodné pro MSP. Národní vzdělávací fond

Flexibilní pracovní modely a metody vhodné pro MSP. Národní vzdělávací fond Flexibilní pracovní modely a metody vhodné pro MSP Osnova Flexibilita jako faktor rozvoje firmy Flexibilní pracovní podmínky pracovní konta model semaforu roční časový model celoživotní flexibilní přístupy

Více

Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015. Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014

Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015. Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014 Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015 Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014 Povinnosti kraje Zajišťuje dostupnost poskytování sociálních služeb na svém území v souladu

Více

Standard ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby s duševním onemocněním Obsah

Standard ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby s duševním onemocněním Obsah Standard ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby s duševním onemocněním Obsah 1. Preambule... 2 1.1 Kontext... 2 1.2 Cílová skupina... 2 1.3 Dostupnost péče... 3 2. Standard ambulantní

Více

Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR

Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Seminář Zdravotně postižení - příspěvek na péči. Jak dál? 17. 4. 2015 Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Sekce pro sociální věci, GŘ ÚP ČR Obsah prezentace

Více

Komora auditorů České republiky

Komora auditorů České republiky Komora auditorů České republiky Opletalova 55, 110 00 Praha 1 Aplikační doložka KA ČR Požadavky na zprávu auditora definované zákonem o auditorech ke standardu ISA 700 Formulace výroku a zprávy auditora

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Metodický list č. 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Metodický list č. 1 Metodický list č. 1 Název tematického celku: Řízení lidských zdrojů význam a úloha v organizaci Pojetí a význam personální práce Vývojové fáze (koncepce) personální práce Personální činnosti, personální

Více

VYHLÁŠENÍ DOTAČNÍHO PROGRAMU MŠMT FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ

VYHLÁŠENÍ DOTAČNÍHO PROGRAMU MŠMT FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ VYHLÁŠENÍ DOTAČNÍHO PROGRAMU MŠMT FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ PEDAGOGA PRO DĚTI, ŽÁKY A STUDENTY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM V SOUKROMÝCH A CÍRKEVNÍCH ŠKOLÁCH NA ROK 2010 Č. j.: 24 525/2009-61 V Praze dne 17. prosince

Více

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA Název materiálu: Psychologie jako věda Autor materiálu: Mgr. Kateřina Kaderková Zařazení materiálu: výuková prezentace Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název a označení

Více

PITVY. Zákon 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

PITVY. Zákon 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) PITVY Zákon 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze 1 Základní rozdělení pitev 88 Pitvy

Více

Nové Hrady 27. dubna 2010

Nové Hrady 27. dubna 2010 Rekvalifikační kurzy nabízen zené úřady práce Nové Hrady 27. dubna 2010 Obsah prezentace obecná informace současná situace v oblasti rekvalifikací regionální individuální projekty Základní informace rekvalifikace

Více

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie 1 Zaměření Program pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) je celoevropský nástroj financování, který

Více

ITS: a traffic management and safety tool in Czech republic

ITS: a traffic management and safety tool in Czech republic Veřejné slyšení k inteligentním dopravním systémům 26.3.2009 Evropský hospodářský a sociální výbor Ostrava ITS: a traffic management and safety tool in Czech republic Základní principy www.rsd.cz Základní

Více

Elektronické předepisování léků

Elektronické předepisování léků České národní fórum pro ehealth Elektronické předepisování léků MUDr. Milan Cabrnoch Lékařský dům Praha, 3. prosince 2007 Obsah prezentace Teze rozvoje ehealth v ČR Pozice ČNFeH červen 2007 21. září 2007

Více

Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců

Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců Obsah 1. Politika integrace cizinců v České republice 2. Implementace integrační politiky na území Jihomoravského kraje 3. Jihomoravské regionální

Více

Pracovní skupina pro reorganizaci ČASu - pracovní postup

Pracovní skupina pro reorganizaci ČASu - pracovní postup Pracovní skupina pro reorganizaci ČASu - pracovní postup Zpracoval : Kvasnicová Eva Účinnost od : 22.9.2007 Dne : 22.9.2007 Vydání : Podpis: Revize : 0 1. Účel Skupina vzniká za účelem reorganizace ČASu

Více

Návrh modelu sociální služby PODPORA SAMOSTATNÉHO BYDLENÍ

Návrh modelu sociální služby PODPORA SAMOSTATNÉHO BYDLENÍ Návrh modelu sociální služby PODPORA SAMOSTATNÉHO BYDLENÍ Model služby byl navržen v rámci Závěrečné zprávy č. 2 projektu Evaluace poskytování sociálních služeb v MSK, CZ.1.04/3.1.00/A9.00019. Struktura

Více

Hospodárné vykazování a vyúčtování zdravotní péče v nemocnicích LK (VyVyPeNe) představení projektu

Hospodárné vykazování a vyúčtování zdravotní péče v nemocnicích LK (VyVyPeNe) představení projektu Hospodárné vykazování a vyúčtování zdravotní péče v nemocnicích LK (VyVyPeNe) představení projektu Hlavní parametry projektu Název operačního programu: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální grant:

Více

66/2013 Sb. ZÁKON. ze dne 19. února 2013,

66/2013 Sb. ZÁKON. ze dne 19. února 2013, 66/2013 Sb. ZÁKON ze dne 19. února 2013, kterým se mění zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů Parlament

Více

Registr práv a povinností. PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV

Registr práv a povinností. PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV Registr práv a povinností PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV Základní registry Řízení poskytování služeb egovermentu Převodník identifikátorů fyzických osob (ORG) Úřad pro ochranu

Více

Politika zaměstnanosti

Politika zaměstnanosti 25. 11. 2014 Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci Služby Úřadu práce České republiky dle zákona č. 435/2004 sb., o zaměstnanosti Provádí zprostředkování zaměstnání, spolupracuje s agenturami

Více

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele,

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele, Doporučení MMR k postupu zadavatelů při zpracování odůvodnění účelnosti veřejné zakázky, při stanovení obchodních podmínek pro veřejné zakázky na stavební práce a při vymezení podrobností předmětu veřejné

Více

SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK

SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK v období realizace projektu Příprava a podpora vstupu na trh práce pro bývalé uživatele návykových látek a osoby ohrožené drogovou závislostí v konfliktu se zákonem

Více

STANDARD č. 9 Pečovatelská služba OASA Opava o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava

STANDARD č. 9 Pečovatelská služba OASA Opava o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava Pečovatelská služba OASA Opava Provozovatel: Sídlo: Raduň, Poštovní 239, 74761, IČ 26839857, Spisová značka: O 181 vedená u rejstříkového soudu v Ostravě Číslo registrované sociální služby: 3941485 Standard

Více

Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci

Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci základní registr agend orgánů veřejné moci a některých práv a povinností Štěpánka Cvejnová, MVČR Miroslav Vlasák, Equica, a.s. Obsah Úvod

Více

Problémy a výzvy mapování, analýz a predikce kriminality. Jiří Horák VŠB-TU Ostrava Institut geoinformatiky. Mapy budoucnosti Praha 10-11.12.

Problémy a výzvy mapování, analýz a predikce kriminality. Jiří Horák VŠB-TU Ostrava Institut geoinformatiky. Mapy budoucnosti Praha 10-11.12. Problémy a výzvy mapování, analýz a predikce kriminality Jiří Horák VŠB-TU Ostrava Institut geoinformatiky 1 Obsah: Motivace Základní možnosti prostorových analýz a mapování kriminality Hlavní výzvy při

Více

Statut bezpečnostní rady obce s rozšířenou působností Písek

Statut bezpečnostní rady obce s rozšířenou působností Písek DATUM: 02.01.2011 ČÍSLO JEDNACÍ: VÝTISK ČÍSLO: BR-1/2011-2 Jediný POČET LISTŮ (STRAN): 3 (5) Statut bezpečnostní rady obce s rozšířenou působností Písek vydaný k zabezpečení 8 nařízení vlády č. 462/2000

Více

Ekonomika podnikání v obchodě a službách

Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní obor Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor je odborně garantován Katedrou managementu a podnikání a Katedrou

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2Management

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů ZADAVATEL: Armádní Servisní, příspěvková organizace Sídlem: Podbabská 1589/1, 160 00 Praha 6 - Dejvice Jednající: Ing. MBA Dagmar Kynclová, ředitelka IČ: 604 60 580 Veřejná zakázka: Zateplení obvodového

Více

KyBez na MPO. aneb zavádění Zákona o kybernetické bezpečnosti. KyBez na MPO. Ing. Miloslav Marčan Ředitel odboru informatiky

KyBez na MPO. aneb zavádění Zákona o kybernetické bezpečnosti. KyBez na MPO. Ing. Miloslav Marčan Ředitel odboru informatiky aneb zavádění Zákona o kybernetické Úvod Dlouhodobě kladený důraz na bezpečnost ICT Bezpečnostní politika informačních a komunikačních systémů (2007 - vycházela z filozofie norem řady ISO 27000) Před zákonem

Více

Mezinárodní standardy připravované změny ve Standardech pro praxi interního auditora

Mezinárodní standardy připravované změny ve Standardech pro praxi interního auditora Mezinárodní standardy připravované změny ve Standardech pro praxi interního auditora Ing. Martin Vohnický odbor interního auditu a supervize MV Právní opora v zákonné úpravě 5 zákona č. 320/2001 Sb., o

Více

Zkušenosti z implementace IS PROXIO - Město Žďár nad Sázavou Ing. Libor Vostrejš vedoucí odboru IT, Ing. Jiří Berkovec MARBES CONSULTING s.r.o.

Zkušenosti z implementace IS PROXIO - Město Žďár nad Sázavou Ing. Libor Vostrejš vedoucí odboru IT, Ing. Jiří Berkovec MARBES CONSULTING s.r.o. Zkušenosti z implementace IS PROXIO - Město Žďár nad Sázavou Ing. Libor Vostrejš vedoucí odboru IT, Ing. Jiří Berkovec MARBES CONSULTING s.r.o. Město Žďár nad Sázavou Historie města sahá až do poloviny

Více

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Zpráva o činnosti státní agentury pro konopí pro léčebné použití 2 ZPRÁVA O STAVU KONOPÍ PRO LÉČEBNÉ POUŽITÍ V ČR Bc. Helena Kordačová 3 Situace Změna zákona č. 378/2007Sb. a zákona č. 167/1998Sb. konopná

Více

Hodnocení nemocnic ČR

Hodnocení nemocnic ČR Hodnocení nemocnic ČR HealthCare Institute Daniel Vavřina, předseda Obsah 1. Představení realizátora a projektu 2. Poznatky z celostátních projektů 3. Návrhy a opatření 4. Závěr a diskuse Představení realizátora

Více

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 97/2016 ze dne: 16.02.2016. List 1 z 7

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 97/2016 ze dne: 16.02.2016. List 1 z 7 1 1 Zemědělství, myslivost, lesnictví, rybolov a chov ryb 2 3 Výroba potravinářských výrobků a nápojů 3 4 Výroba textilií, textilních a oděvních výrobků 4 6 Zpracování dřeva, výroba dřevařských výrobků

Více

Drážní úřad Rail Authority

Drážní úřad Rail Authority Povolování staveb v souvislosti s evropskou legislativou 2. část Praha - 13.3.2012 RNDr. Jan Karnolt ČVTSS, Praha 13.3.2012 1 Dokumenty upravující problematiku 1. Evropské: Směrnice Evropského parlamentu

Více

Posuzování hluku v pracovním prostředí podle ČSN EN ISO 9612

Posuzování hluku v pracovním prostředí podle ČSN EN ISO 9612 Posuzování hluku v pracovním prostředí podle ČSN EN ISO 9612 Ing. Zdeněk Jandák, CSc. Státní zdravotní ústav Praha Obecně závazné předpisy Nařízení vlády č. 148/2006 Sb. o ochraně zdraví před nepříznivými

Více

Operativní plán. Operativní řízení stavby

Operativní plán. Operativní řízení stavby Operativní plán Operativní řízení stavby OPERATIVNÍ PLÁN - celkový časový plán je pro potřeby řízení stavby málo podrobný Operativní plán - zpracovávají se podrobnější časové plány operativní plány (OP)

Více

Jednotná informační brána pro obor mezinárodní vztahy. IReL (International Relations electronic Library)

Jednotná informační brána pro obor mezinárodní vztahy. IReL (International Relations electronic Library) Jednotná informační brána pro obor mezinárodní vztahy IReL (International Relations electronic Library) Okna oborů dokořán! Praha, 2.12.2014 Helena Kolátorová - kolatorova@iir.cz Tematika česká zahraniční

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Konference Medicína katastrof 2013

Konference Medicína katastrof 2013 mjr. Mgr. Tomáš Halajčuk, plk. Ing. Miroslav Procházka, Ph.D. Katedra veřejného zdravotnictví, Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzita obrany Hradec Králové Konference Medicína katastrof 2013 Obsah

Více

Interní grantová agentura LDF MENDELU

Interní grantová agentura LDF MENDELU Formulář A Přihláška Interní grant LDF MENDELU 2013 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PROJEKTU Akronym projektu Program: V Podpora tvůrčích a vědeckých týmů Oblast: 1. ekologie lesa Název projektu: Navrhovatel (příjmení,

Více

SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program

SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program Statutární město Ostrava Odbor sociálních věcí, školství, sportu a volnočasových aktivit SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program www.ostrava.cz Cíl a východiska programu Cílem je vytvořit komplexní

Více

Srovnání posledních dvou verzí studijních plánů pro studijní obor. Informační systémy. (studijní program Aplikovaná informatika)

Srovnání posledních dvou verzí studijních plánů pro studijní obor. Informační systémy. (studijní program Aplikovaná informatika) Srovnání posledních dvou verzí studijních plánů pro studijní obor Informační systémy (studijní program Aplikovaná informatika) Úvod Ve STAGu jsou poslední verze studijních plánů pro studijní obor Informační

Více

7. Správná výrobní praxe (1)

7. Správná výrobní praxe (1) 7. Správná výrobní praxe (1) Správná výrobní praxe (SVP), Good Manufacturing Practice (GMP) představuje ve farmaceutické výrobě systém ochrany spotřebitele. Je to soubor opatření, který minimalizuje riziko,

Více

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Tábor, 18. března 2015 www.zdravamesta.cz/js2015 Akce je součástí projektu NSZM ČR Strateg-2 podpořeného finančními prostředky z ESF a ze státního rozpočtu v rámci

Více

KOMORA SOCIÁLNÍCH PODNIKŮ

KOMORA SOCIÁLNÍCH PODNIKŮ Ing. Marek Juha místopředseda představenstva - CÍLE - Zasazovat se o popularizaci sociálního podnikání Prosazování podpory sociálních podnikatelů a sociálních podniků Usilovat o vytvoření kvalitní spolupráce

Více

Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava

Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava Prioritní osa 7 -Technická pomoc Praha - prosinec 2010 Verze 1.0 Ministerstvo dopravy www.opd.cz OBSAH Úvod...3 Obecná pravidla...4 Legislativní

Více

16. ČESKO-SLOVENSKÁ KONFERENCE INFORMAČNÍ SYSTÉMY NÁSTROJ EFEKTIVNÍHO ZDRAVOTNICTVÍ. 9. - 10. listopadu 2016 PARDUBICE

16. ČESKO-SLOVENSKÁ KONFERENCE INFORMAČNÍ SYSTÉMY NÁSTROJ EFEKTIVNÍHO ZDRAVOTNICTVÍ. 9. - 10. listopadu 2016 PARDUBICE 16. ČESKO-SLOVENSKÁ KONFERENCE INFORMAČNÍ SYSTÉMY NÁSTROJ EFEKTIVNÍHO ZDRAVOTNICTVÍ 9. - 10. listopadu 2016 PARDUBICE TÉMATA KONFERENCE Krajské zdravotnictví Jaká jsou pro regionální poskytovatele zdravotní

Více

2013 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 17.1.2013

2013 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 17.1.2013 1 17.1.2013 2 VÝSLEDKY PRŮZKUMU: REÁLNÉ VYUŽITÍ LÉČIV A JEHO FINANČNÍ DOPAD NA ZDRAVOTNÍ SYSTÉM V ČR (březen září 2012) 3 Garanti průzkumu: prof. RNDr. PhMr. Jan SOLICH, CSc. prof. RNDr. Jan ŠUBERT, CSc.

Více

Informace k novému vydání učebnice 2015 Manažerské účetnictví nástroje a metody (2. aktualizované a přepracované vydání) OBSAH 2015

Informace k novému vydání učebnice 2015 Manažerské účetnictví nástroje a metody (2. aktualizované a přepracované vydání) OBSAH 2015 Informace k novému vydání učebnice 2015 Manažerské účetnictví nástroje a metody (2. aktualizované a přepracované vydání) Na jaře 2015 bylo publikováno i druhé vydání učebnice nakladatelství Wolters Kluwer

Více

Jak probíhá předatestační příprava v oboru Anesteziologie a intenzivní medicína v České republice?

Jak probíhá předatestační příprava v oboru Anesteziologie a intenzivní medicína v České republice? Jak probíhá předatestační příprava v oboru Anesteziologie a intenzivní medicína v České republice? Jitka Schreiberová Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze,

Více

Roční výkaz o zaměstnancích a o složkách platu ve zdravotnických organizacích

Roční výkaz o zaměstnancích a o složkách platu ve zdravotnických organizacích Ministerstvo zdravotnictví Schváleno ČSÚ pro Ministerstvo zdravotnictví. ČV 127/14 ze dne 30.10.2013 v rámci Programu statistických zjišťování na rok 2014. Vyplněný výkaz předložte pracovišti státní statistické

Více

Sada 2 Stavební provoz

Sada 2 Stavební provoz S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Stavební provoz Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění výuky

Více

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Co je sociální práce? SP a jiné pomáhající obory Identita sociální práce Jak se pozná samostatný

Více

jako páteřní nástroj pro řízení kvality úředních

jako páteřní nástroj pro řízení kvality úředních Spisová služba GINIS MV jako páteřní nástroj pro řízení kvality úředních procesů na MV Oskar Macek ředitel projektu Novela legislativy (zákon 499/2004) Zákon o archivnictví a spisové službě a o změně některých

Více

Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy :

Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy : Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy : Krizová intervence krize, vyjasnění pojmu, příčiny krize chování člověka v krizi a průběh krize krizová intervence, principy, cíle proces a formy krizové

Více

Rozklad nabídkové ceny servisních služeb ve znění II. opatření k nápravě ze dne 1. 11. 2012

Rozklad nabídkové ceny servisních služeb ve znění II. opatření k nápravě ze dne 1. 11. 2012 Příloha č. 5 Servisní smlouvy Rozklad nabídkové ceny servisních ve znění II. opatření k nápravě ze dne 1. 11. 2012 Část P2_5 1 Obsah 1 OBSAH... 2 2 INSTRUKCE... 3 3 ZÁVAZNÝ FORMULÁŘ PRO ROZKLAD NABÍDKOVÉ

Více

Ústav leteckého zdravotnictví Praha. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Ústav leteckého zdravotnictví Praha. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 6 1 3 8 2 9 8 1 IČZ smluvního ZZ 0 6 0 3 9 0 0 0 Číslo smlouvy 2 A 0 6 A 0 3 9 Název IČO Ústav leteckého zdravotnictví Praha PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

60 let hygienické služby KHS MSK se sídlem v Ostravě protiepidemický odbor

60 let hygienické služby KHS MSK se sídlem v Ostravě protiepidemický odbor KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ 60 let hygienické služby KHS MSK se sídlem v Ostravě protiepidemický odbor kolektiv pracovníků protiepidemického oddělení Krajská

Více

Zpracoval: Odbor prevence kriminality MV ve spolupráci s partnery z měst s počtem obyvatel nad 25 tisíc

Zpracoval: Odbor prevence kriminality MV ve spolupráci s partnery z měst s počtem obyvatel nad 25 tisíc Zpracoval: Odbor prevence kriminality MV ve spolupráci s partnery z měst s počtem obyvatel nad 25 tisíc Struktura prezentace 1/ Pročjsme dotazník dělali 2/ Komu jsme dotazník poslali a proč 3/ Návratnost

Více

Aspekt hodnocení podle Metodického pokynu pro řízení výzev, hodnocení a výběr projektů. Společná pro všechny aktivity. Proveditelnost Účelnost

Aspekt hodnocení podle Metodického pokynu pro řízení výzev, hodnocení a výběr projektů. Společná pro všechny aktivity. Proveditelnost Účelnost Specifická kritéria přijatelnosti pro integrované projekty IPRÚ pro SC 2.4 Zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení Specifická kritéria přijatelnosti pro integrované

Více

Metodické centrum MZK. Konference Architektura a výstavba knihoven Hradec Králové, 16. 6. 2016

Metodické centrum MZK. Konference Architektura a výstavba knihoven Hradec Králové, 16. 6. 2016 Metodické centrum MZK Konference Architektura a výstavba knihoven Hradec Králové, 16. 6. 2016 - Plán implementace Státní kulturní politiky MK ČR a Koncepci rozvoje knihoven na léta 2016-2020 - Vychází

Více

Sada 2 Stavební provoz

Sada 2 Stavební provoz S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Stavební provoz Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění výuky

Více

OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - KOMBINOVANÁ FORMA

OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - KOMBINOVANÁ FORMA OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - KOMBINOVANÁ FORMA ROČNÍK 1. Semestr zimní (ZS) Délka přímé výuky: 45 minut Filozofie a etika v ošetřovatelství 8 + 9 z Veřejné zdravotnictví 8 + z, ZK Komunikace

Více

Operační program Životní prostředí 2007 2013

Operační program Životní prostředí 2007 2013 PODPORY A DOTACE Z OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Operační program Životní prostředí 2007 2013 Prioritní osa 5 Omezování průmyslového znečišťování a snižování environmentálních rizik Ing. Miroslava

Více

Zásady podpory škol a školských zařízení. grantových dotací na období 2015-2017

Zásady podpory škol a školských zařízení. grantových dotací na období 2015-2017 Zásady podpory škol a školských zařízení zřizovaných městem Třebíč při získávání grantových dotací na období 2015-2017 Dokument upravující poskytování finančních příspěvků školám a školským zařízením zřizovaným

Více

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA Koncepce IAP skupiny silniční nákladní doprava Ing.Jiří Novotný CDV v.v.i. Při vlastním zpracování návrhu IAP jsme vycházeli z: analýzy výzkumných aktivit (národních

Více

O R G A N I Z A C E PRÁCE

O R G A N I Z A C E PRÁCE http://www.praisethealmighty.com/home/wp-content/uploads/2012/03/nurse1.jpg S Z d Š A O A R u m b u r k O R G A N I Z A C E PRÁCE Z D R AV O T N I C K É H O T Ý M U z p r a c o v a l a : M g r. E v a S

Více

ZKUŠEBNÍ PŘEDMĚTY SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍCH ZKOUŠEK

ZKUŠEBNÍ PŘEDMĚTY SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍCH ZKOUŠEK ZKUŠEBNÍ PŘEDMĚTY SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍCH ZKOUŠEK Jsou stanoveny a zakotveny v platných legislativních normách: Zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1 ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA Název: Sdružení Českolipsko Právní forma: zájmové sdružení Adresa: náměstí T. G. M. 165, 470 01 Česká Lípa IČO: 75059843 Účelem sdružení je zajištění efektivní

Více

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu

Více

Přijímací řízení FZV UP pro akademický rok 2016/2017

Přijímací řízení FZV UP pro akademický rok 2016/2017 Přijímací řízení FZV UP pro akademický rok 2016/2017 Předpokládané termíny konání přijímacích zkoušek: 30. května 2016: Fyzioterapie navazující magisterské studium - 1. kolo (písemný test) 13.-17. června

Více

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Nařízení 11/2002 Sb., Bezpečnostní značky a signály 4 odst. 1 nařízení 11/2002 Sb. Nádoby pro skladování nebezpečných chemických látek, přípravků

Více

Projekt diplomové práce JAN BŘEZINA 347757

Projekt diplomové práce JAN BŘEZINA 347757 Projekt diplomové práce JAN BŘEZINA 347757 Zpracování diplomové práce Téma: Krizový management Crisis managemet Katedra: Podnikové hospodářství Vedoucí: Ing. Alena Klapalová, Ph.D. Živnostník: Jan Březina

Více

Ošetřovatelské standardy. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Ošetřovatelské standardy. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Ošetřovatelské standardy Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Standardy 1 Definic je celá řada, např.: Standard je sestrami přijatá úroveň ošetřovatelské péče pro určitou skupinu pacientů či klientů,

Více